Hirdetés

2024. március 28., csütörtök

Gyorskeresés

Útvonal

Fórumok  »  TV & Audió  »  OLED TV topic

Téma összefoglaló

Téma összefoglaló

  • Utoljára frissítve: 2021-12-12 22:14:59

LOGOUT.hu

OLED Televíziók - témaösszefoglaló

Összefoglaló kinyitása ▼

Hozzászólások

(#25951) PuMbA válasza Joshi (#25949) üzenetére


PuMbA
titán

Ugyanaz, mint mindenhol máshol :) LCD-ben is vannak homogénebb és inhomogénebb panelek. Vannak olyan kijelentések, hogy az LCD tök felhős, ami természetesen nem teljesen igaz. Van rossz és felhős LCD, de van egész jó is, ami csak kicsit felhős.

[ Szerkesztve ]

(#25952) poli27 válasza krx21 (#25938) üzenetére


poli27
veterán

Durva különbség :D

(#25953) PuMbA válasza poli27 (#25952) üzenetére


PuMbA
titán

Ezek a TV-k rosszul vannak beállítva vagy a felvétel beállítása nem 100-as, ahogy az első hozzászólásban van írva, mert neki Q90R-e van és nem így néz ki nála a fekete :) Az egyik TV-n például az alagútból sokkal több látszik és láthatóan nem teljesen fekete ott a kép. Most hogy az OLED-en van túl sok fekete vagy az LCD-n van túl felnyomva a dinamikus kontraszt ebből a videóból nem mondod meg. Bármelyik lehet, de hogy az egyik jobban néz ki, mint a másik az sem állítható, mert nagy területen teljes fekete közeli részek tűnnek el az OLED-en.

[ Szerkesztve ]

(#25954) Joshi válasza PuMbA (#25951) üzenetére


Joshi
titán

Nem erre gondoltam, hanem hogy LG már nem mindenre cserél panelt. Nekem nem kell ecsetelned az LCD kijelzőket, volt bőven belőle, pont ezek miatt menekültem más technológia után. Mondjuk még mindig az OLED üti meg a mércét. Na. :DDD

(#25955) krx21 válasza PuMbA (#25953) üzenetére


krx21
nagyúr

Ott azért több fajta dinamikus kontraszt is állítgatva volt... :K

(#25956) OPiiPO válasza poli27 (#25952) üzenetére


OPiiPO
addikt

jujj, ennyit a QLED-ről . . .

"Felesleges szigetelni a nyílászárókat, ha az ereszcsatornán szökik a meleg."

(#25957) PuMbA válasza OPiiPO (#25956) üzenetére


PuMbA
titán

Ha egymás mellé téve nézed őket élőben az a valós tapasztalat. Ez pont annyit ér, mintha 1 milliós hangfalakat hasonlítasz össze YouTube videóból :) Lehet találgatni, de végleges konklúzióra alkalmatlan.

(#25954) Joshi: Az OLED jobb homogenitásban általánosságban, ez nem kérdés.

[ Szerkesztve ]

(#25958) ribarszki


ribarszki
őstag

Nézte valaki a Trónok harca 2. részét HBO Go műsoron? Egyrészt szerintem botrányosan rossz a tömörítése, minősége, másrészt a fekete képrészletek bizonyos jeleneteknél villogtak. Nehéz leírni, szürkés fehéres fénnyel villogott a fekete ruha. Eddig ilyet nem tapasztaltam, ezért gyanítom forrás mint megjelenítő hiba lehet. De nagyon furcsa volt..

Cafe Gene kávépörkölő eladó - hardverapró

(#25959) Plebi válasza ribarszki (#25958) üzenetére


Plebi
senior tag

Nálam is ilyen/volt. Nagyon sok a sötét jelenet, a gyertyás megvilágítás. Este nézve, oled fény rtings szerint 19, fényerő 50, ekkor már sokkal jobb, de a fényerőt vedd le olyan 45-47 köré és jó lesz, vagy épp ellenkezőleg emeld a fényerőt és akkor is eltűnik ez az anomália. Fekete átmeneteket ilyen szinten nem szereti.

Gigabyte B450 Aorus Pro; Ryzen 5 3600; 16GB DDR4 3200 HyperX Predator, Gigabyte 9600 GT, SSD-k+HDD; NZXT H510 Elite; CM Silent Pro M2 620W; NZXT X62 Kraken; Dell 2311H;

(#25960) chros válasza ribarszki (#25958) üzenetére


chros
őstag

A problema itt jott elo utoljara a topikban: [link]
Mindketto a gond: a TV is es az anyag. Itt egy elemzo video a problemarol Vincent Teoh-tol: [link]

@(#25909) ribarszki:
Nem vagytok egyedul a tinting-el: ennek az emberkenek 8 kulonbozo Oled tv-je volt (5 b7 es 3 b8) :D Itt tett fel a legutobbirol (9.) kepeket. Erdemes atporgetni a topikot csatolt kepekert, ha erdekel, ki-mit velt tarthatatlannak.

Szerintem a tied mar nem elfogadhato, en nem hagynam annyiban.

[ Szerkesztve ]

(#25961) Celtis válasza chros (#25960) üzenetére


Celtis
veterán

Szerintem ez csak a 7. TV-je (a 3. B8), de azért megnyugodtam, hogy nem csak én vagyok túl kukacos.
Egy ilyen tintiggel én is elégedett lennék. Azért láttam abban a topikban elég durvákat is.

(#25962) daneel_hu válasza ribarszki (#25958) üzenetére


daneel_hu
addikt

Nagy sorozatfan vagyok, de ezt a GoT-t valahogy sohasem sikerült elkezdenem.
Nagy hiba vót' (?) ;] :DD

(#25963) Pro Koryak válasza daneel_hu (#25940) üzenetére


Pro Koryak
addikt

A Pana használatija az első oldalon említi!

(#25964) daneel_hu válasza Pro Koryak (#25963) üzenetére


daneel_hu
addikt

Másold már be légyszi, ha van rá mód. :R

(#25965) PuMbA válasza daneel_hu (#25940) üzenetére


PuMbA
titán

" Volt egy RTINGS teszt ahol egy LG LCD már 8000 óránál bebukott vagy 25-30%-ot a fényerőből, azért az nagyon-nagyon sok."

Volt a tesztben egy Samsung is, aminek viszont szintén semmi baja nem volt, szóval valószínű egy selejtes LG panel volt :)

[ Szerkesztve ]

(#25966) Pro Koryak válasza daneel_hu (#25964) üzenetére


Pro Koryak
addikt

[link]

Magyar résznél a 4. oldal = 1. érdemleges oldal.

(#25967) daneel_hu válasza Pro Koryak (#25966) üzenetére


daneel_hu
addikt

Köszi... ez nagyjából az LG-nél is le van írva.
Nincs ebben sem a kumulatív beégésről szó, magyarán hiába nézel rövid ideig statikus elemeket a tévén, amennyiben ugyanazt nézed, akkor a pixelfáradás hosszútávon összeadódik.
Ez hol van benne, mert én nem látom... LG-ben tuti nincsen, és máshol sem láttam eddig.

Szerintem ez azért gond, mert a többség gondolhatja úgy, hogy majd rövid ideig nézi azt a tartalmat ami gázos lehet. De hosszútávon (mindig vegyes tartalommal megszakítva) az ugyanúgy fárasztja a panelt és be fog égni.
Tök fasza, hogy gyakorlatilg bármilyen égésnél visszautasítható a jótállás, csak mert ez így le van írva. :)

Mindeközben LG-nél arra képtelenek, hogy a YouTube-nál azt elérjék: ne legyenek sárga és PIROS(!) statikus elemek a menüben. :C

[ Szerkesztve ]

(#25968) dgyuri0123 válasza daneel_hu (#25967) üzenetére


dgyuri0123
nagyúr

YT-ot indítsd / vezéreld telefonról és azon is böngéssz, úgy nem lesz piros kereső ami beéghet.

"csak a zene van"

(#25969) daneel_hu válasza dgyuri0123 (#25968) üzenetére


daneel_hu
addikt

:R

(#25970) janos666 válasza Partz (#25702) üzenetére


janos666
nagyúr

"Az viszont szemet szúrt itt többször szóba került, hogy sdr tartalomnál, bizonyos fényerő alatt nem használják a fehér sub-pixelt az oled tv-k."

Régen egyszer arra tippeltem, hogy talán nem használják SDR módban a W-t, mert nem csökken a szaturáció úgy, mint HDR módban, de később láttam, hogy használják.

SDR módban is kivált(hat)ja (részben vagy egészben) a W az RGB-t (amivel így ki is eshet egy-két komponens a háromból, pl. WRG világít, B pihen, ha annyit húz le az RGB-n a W miatt, hogy a B épp kiesik, de RG még marad a célzott szín kikeverésére), de nem tesznek be olyan sok W-t az RGB mellé (vagy 1-2 RGB komponens mellé), hogy kifakítsa a célzott színeket a vakító világosság érdekében (alacsonyabb is az SDR mód maximum fényereje). SDR módban már a 6-7 sorozatnál (és más gyártónál) sincs látványos, számottevő hiba W miatt, "kívülről nézve" (nem nagyítóval al-pixel, hanem pixel szinten) gyakorlatilag olyan, mint ha RGB panel lenne.

A HDR mód már viszont más. Ott magasabb a maximális fényerő, ami vélhetően úgy jön össze, mikor mind a négy világít egyszerre. Ilyenkor nem kivon az RGB-ből a W, hanem mellé társul pluszba, ami fakítja a színeket (feláldozza a szaturációt a fényerőért).

De a 8-as sorozatnál C-től felfelé HDR-ben is úgy játszanak (és a Panasonic, illetve Sony már talán 2017-ben is hasonlóan csinálta), hogy a sötétebb színeken (egészen kb. 100nit-ig) nem látni a W fakítását, csak a világosakon. A 7-es széria még más volt, azonnal látszik hogy fakul kicsit minden, mikor HDR-be vált.
Viszont szerintem tippre ezt is úgy oldják meg, hogy a kijelzőpanel hasonlóan vált SDR és HDR módok közt, tehát ugyan úgy agresszíven tolja rá a W-t HDR-ben, csak a processzor a panelre küldött RGB színeken a sötétek szaturációját fentebb húzza, hogy kompenzáljon (vagy másik elméleti lehetőség, hogy igazából nem is a marketingelt processzorok érdeme ez az egész, hanem a panelvezérlőben van többféle HDR mód is, és a C8-tól magasabb modelleken azt választja ki a processzor, illetve a Pana/Sony gondolom akár át is tudja ezeket a módokat hangolni magának, de végül is mindegy már a mélyebb részlete, hogy miért látszik az, ami látszik... harmadik opció, hogy valódi WRGB 4 csatornás LVDS van a proci és panel közt).

Nekem fura lenne, ha hirtelen minden gyártó csinált volna 4+ csatornás interfészeket, és új színkeverési algoritmusokat WRGB-re, aki vett ilyen WOLED panelt az LG-től. Akkor szerintem inkább már megvették volna az Alpha procit is a panellel együtt (még akkor is, ha elé kötik a sajátjukat is, volt már példa dupla processzoros TV-kre, ahol felosztották a munkákat). De ilyen szempontból az LG-nek is logikusabb lehetett szokásos RGB interfészt tenni a panelre, és beépíteni egy kis processzort, ami csak ezt a W-RGB témát sakkozgatja valami táblából, ha tervezte, hogy eladja másoknak, akik majd a saját processzorukat szeretnék elé tenni.

Igazából passz, ez mind csak hipotézis a részemről.

TV/monitor kalibrálást vállalok. ||| "All right , Thom. But understand this: I do care for you. I care for all the lost souls than end up up here."

(#25971) janos666 válasza chros (#25709) üzenetére


janos666
nagyúr

HDR filmhez inkább HDMI címkét javaslok, ahogy már írtam korábban. HDR-ben sokkal látványosabb a PC mód precizitásvesztése, de filmeknél sokkal kevéséb érdekes, hogy megmarad-e a lejátszóval nagyított 4:4:4. Talán még HDR játékra is jobb a HDMI címke, ha nem vagy lusta kapcsolgatni és amúgy jó képminőségű játék (attól, még hogy HDR és erőmű kell neki, még lehet béna a képe, akkor kb. meg mindegy az ilyen nüansz --- persze filmekből sem minden arany, ami HDR-ben fénylik).

Azon túl nyugodtan küldhetsz rá 2160p23@12bit RGB-t, bárhova rakod a címkét, bár PC módban talán jobban játsz 8bit-el, mert szerintem szebben ditherel a Pascal GPU, mint az LG procija HDR módban PC címkével. Kár, hogy ezen nem javítottak Alpha 7 és 9 köz (talán majd idén, de nem hiszem...).

TV/monitor kalibrálást vállalok. ||| "All right , Thom. But understand this: I do care for you. I care for all the lost souls than end up up here."

(#25972) janos666 válasza junior19 (#25713) üzenetére


janos666
nagyúr

Eddig szinte ahány OLED-et mértem, mindig kvázi tökéletes volt a gyári D65 kalibrálás (műszerpontosságon, vagy a panel saját instabilitásának a tartományán belüli, vagy ahhoz közeli, de semmi durva).

A tone curve (~gamma) hullámzik inkább panelről panelre (és főleg ahogy melegszik és elkezd kialakulni az IR), főleg ha visszavesszük alacsonyra az OLED Fény-t (vagy Sony/Pana esetén a megfelelőjét), olyankor mászik kicsit el a sötétszürke mind fényerőben, mint színben (ez a csúcsfény visszaskálázás már nem sikerült annyira jól, mint a magas csúcsfényhez készült gyári hangolás), általában bebukik kicsit a sötétszürke és elkékül vagy elsárgul (nem durván, de néha azért látni). Ha felfűtöd a panelt, akkor felfénylik a sötétszürke (ez néha gáz a HDR kalibráláskor).

Legtöbbször jó ötlet, hogy a Green marad "semleges" helyen és a Red/Blue forog körülötte, de nem mindig. Ezeknél a WOLED-eknél sem, mert itt a Red van kimaxolva a háttérben. Nagyon hideg a W alpixel, úgyhogy mindig a pirosból kell mellétolni legtöbbet (már gyárilag). A legtöbb RGB kijelzőn a G van "csutkán" és az R,B-ből kell visszavenni (de volt olyan PDP, amin a B volt maxon, és a többit kellett folyton visszahúznia az elektronikának az üzemidővel együtt, mert a kék égett kifelé leggyorsabban, avagy folyton sárgult ahogy öregedett).

Szóval hülyeség a Red-et feltolni, mert már eleve maxon van, ezért lehet feltolni az egekbe, mert hiába tolod. :))

TV/monitor kalibrálást vállalok. ||| "All right , Thom. But understand this: I do care for you. I care for all the lost souls than end up up here."

(#25973) janos666 válasza chros (#25809) üzenetére


janos666
nagyúr

t"e hogyan kalibraltad a HDR-t @Janos?"

A >8-as sorozatú LG-n a TV-n belüli 1DLUT-al (CalMan AutoCal). Elvileg lenne ugyan 3DLUT HDR-hez is, de ilyenkor az effektíve csak egy 3x3 mátrix, mert az aktuális metaadattal dolgozik a processzor, nem statikus 3DLUT-ból (mint SDR esetén, ahol egyféle SDR van egy nagy 3DLUT-al, nem HDR10 többféle csúcsfénnyel, DolbyVision dinamikussal).

---
Közben kis szolgálati közlemény: ~20 hsz-t kellett most törölnöm az utóbbi ~200-ból. :( A használt audio és alvás témákat azért hanyagoljuk már (még akkor is, ha Joshi kezdi - nem..., főleg akkor! :P), végképp mint folytatólagos társalgás egy kupacban 10+ hsz-en át... :((
---

TV/monitor kalibrálást vállalok. ||| "All right , Thom. But understand this: I do care for you. I care for all the lost souls than end up up here."

(#25974) Lovro Joe


Lovro Joe
tag

Sziasztok!

LG c8 nál a pixelfrissítést milyen időközönként érdemes/ajánlott csinálni?

Ill. most amikor gépelek fokozatosan emeli meg a fényerőt vagy valamelyik értéket(sajna nem tudom meg mondani melyiket mert a beállítások nem változnak) egy szintig,kb 2-5 értékig így érzésre.
Találkozott valaki hasonlóval?

Köszönöm!

(#25975) daneel_hu válasza Lovro Joe (#25974) üzenetére


daneel_hu
addikt

Magától csinálja 4 óránként, ne foglalkozz vele.
Ha hosszabb ideig van bekapcsolva a tv mint 4 óra, akkor is kikapcsolás után fut le.

(#25976) Celtis válasza janos666 (#25970) üzenetére


Celtis
veterán

Alapvetően én is így gondolom, hogy a W alpixel az RGB-k válláról veszi le a terhet pont annyira, hogy a legalacsonyabb épp kiessen. Viszont nem gondolnám, hogy lenne a pixelnek SDR és HDR üzemmódja. Inkább folyamatosnak tippelem ahogy az egyre nagyobb fényerő igényt kiszolgálja fokozatosan a szaturáció elvesztésével.
Ugyanakkor meg kell jegyeznem, hogy az rtings szerint a 4 alpixel soha nem működik egyszerre.

(#25977) Joshi válasza janos666 (#25973) üzenetére


Joshi
titán

Egy kis off azért elfér a topikban, nem kell éjjel nappal gyomlálnod.
Egyébként a kalibrálás is legalább annyira off mint a hangzás, csak az a te asztalod valamilyen szinten.

[ Szerkesztve ]

(#25978) #72042496 válasza Joshi (#25977) üzenetére


#72042496
törölt tag

A tévé kalibrálása illetve hangzása/audio beállításai ide tartoznak, vásárlási tanácsok egy külső hangrendszerhez már szerintem sem. (Én is írtam az utóbbihoz kommentet, de attól még jogosan törölte azt a szálat.)

[ Szerkesztve ]

(#25979) Lovro Joe válasza daneel_hu (#25975) üzenetére


Lovro Joe
tag

ok köszi!
Gondolom a pixelfrissítésre írtad!?
A fényerő változásra nincs tipped?

(#25980) janos666 válasza Lovro Joe (#25979) üzenetére


janos666
nagyúr

"A fényerő változásra nincs tipped?"

Engem is zavar, nem tudok rá megoldást. Nem készülék, hanem széria hiba/feature. A C7 még nem csinálta, de a B8 és C8 is ilyen.
Mások beszámolói és rövid kis tesztelgetés alapján olyan, mint ha csökkenne a mértéke, ha be van kapcsolva a Logo Fényesség szabályzó (amit én néztem, az inkább az, hogy visszaugrasztja egy stabil állapotba egy időre, ha ki/be kapcsolgatom), de nem akarom bekapcsolva tartani. :N

Vagyis van egy megoldás, mert ki lehet kapcsolni az egész OLED Fény szabályzást az IN-START menüben, de azzal több a baj, mint hogy ugrál magától.

[ Szerkesztve ]

TV/monitor kalibrálást vállalok. ||| "All right , Thom. But understand this: I do care for you. I care for all the lost souls than end up up here."

(#25981) Joshi válasza #72042496 (#25978) üzenetére


Joshi
titán

Kalibráláshoz nagyon kevesen értenek, én is csak részben. Meg ugye van külön topikja.

(#25982) junior19 válasza Joshi (#25981) üzenetére


junior19
senior tag

Szerintem kifejezetten tévé kalibrálásra nincs topic itt, monitor kalibrálásra van, de a kettő nem feltétlen ugyanaz. Most is tettek fel egy kérdést tévékalibrálással kapcsolatban, majd figyeld, mennyi választ kap. Ahogyan te is kalibráltad az oled készülékedet, olyan hozzászólás összesen nincs szerintem 50. A legtöbb hozzászólás ott a DisplaCal használatával kapcsolatos.

[ Szerkesztve ]

codec project

(#25983) PodMAN válasza junior19 (#25982) üzenetére


PodMAN
senior tag

+1 Volna igény TV kalibrálás topicra is. Engem speciel érdekelne, mert a melóhelyemen van egy i1 Display Pro és otthon simán eljátszanék vele, ha tudnám hogyan kezdjek neki.

(#25984) dgyuri0123 válasza PodMAN (#25983) üzenetére


dgyuri0123
nagyúr

Úgy, hogy veszel egy műszert... ;)

"csak a zene van"

(#25985) chros válasza janos666 (#25971) üzenetére


chros
őstag

"HDR filmhez inkább HDMI címkét javaslok, ahogy már írtam korábban. HDR-ben sokkal látványosabb a PC mód precizitásvesztése, de filmeknél sokkal kevéséb érdekes, hogy megmarad-e a lejátszóval nagyított 4:4:4."

Mit ertesz precizitásvesztés alatt? Color gamut?
Most mar lattam jopar hdr content-et az elmult 1 hetben: csak ritkan veszem eszre a nagy banging-et, igy egyenlore nem zavar, de a 4:4:4-et mindig latom :) Nem ertem miert mondjak joparan, hogy nem fontos, en hatarozottan latam a kulonbseget a ketto kozott.
Igy, maradok a PC modnal mind SDR-el es HDR-el is.

"Azon túl nyugodtan küldhetsz rá 2160p23@12bit RGB-t, bárhova rakod a címkét, bár PC módban talán jobban játsz 8bit-el, mert szerintem szebben ditherel a Pascal GPU, mint az LG procija HDR módban PC címkével."

Az erdekes az, hogy 8 es 12 bit kozott egy adott modban (SDR , HDR) nincs egetvero kulonbseg bending szempontjabol, de szurkearnyalatot veszt az emebr 8 bit-el (foleg HDR tartalommal), igy maradtam a 12 bit output-nal.

"Kár, hogy ezen nem javítottak Alpha 7 és 9 köz (talán majd idén, de nem hiszem...)."

Jo lenne, mert ez az egy dolog az, ami szamomra hianyzik. :)

@(#25972) janos666: "Eddig szinte ahány OLED-et mértem, mindig kvázi tökéletes volt a gyári D65 "

Ezen en is megrokonyodtem, hogy PC SDR Wide mode-ban a D65 0.5 dE-et produkalt 33-as Oled feny beallitas mellett, igy hozza sem nyultam. PC SDR Auto modban mar joval nagyobb volt az elteres, de mivel en Wide-ban hasznalom, igy nem volt erdekes.

"Szóval hülyeség a Red-et feltolni, mert már eleve maxon van, ezért lehet feltolni az egekbe, mert hiába tolod."

Koszi a magyarazatot felette, igy mar mindjart ertelmet nyer :)

(#25973) janos666: "A >8-as sorozatú LG-n a TV-n belüli 1DLUT-al (CalMan AutoCal)."

- az 1dlut pontosan miert felel? 20 pont grayscale-ert?
- Calman trial verziojaval is meglehet ezt tenni vagy meg kellene vasarolni mindenkepp?

"Elvileg lenne ugyan 3DLUT HDR-hez is, de ilyenkor az effektíve csak egy 3x3 mátrix, mert az aktuális metaadattal dolgozik a processzor, nem statikus 3DLUT-ból"

Errol en is megdobbenve olvastam Ted ertekezeseit (erdemes a linkelt tartalmakon is atfutni). Semmilyen reviewer nem emliti meg! :)

(#25974) Lovro Joe: "most amikor gépelek fokozatosan emeli meg a fényerőt vagy valamelyik értéket ... egy szintig,kb 2-5 értékig így érzésre."
(#25980) janos666: "Engem is zavar, nem tudok rá megoldást. Nem készülék, hanem széria hiba/feature. A C7 még nem csinálta, de a B8 és C8 is ilyen."

Ez micsoda pontosan, nem vettem eszre. Link? Csak ABL-rol hallottam, de azt sem vettem meg eszre :)

Koszi!

(#25986) Joshi válasza junior19 (#25982) üzenetére


Joshi
titán

Ok, de ott aki ért hozzá mint te is segít, nekem is te segítettél amit köszi. Itt általában nem ért a témához az idelátogatók többsége. Egyébként te is indíthatnál egy TV kalibrálós topikot ahol nem túl bonyolultan írni egy összefoglalót, azután már mehetnének a kérdések.

(#25987) janos666 válasza chros (#25985) üzenetére


janos666
nagyúr

Árnyalási precizitás hiánya = gradiens banding (összefolynak a különböző árnyalatok)

Persze, hogy látni. Aki hülyének néz, amiért te látod, azt kerüld messziről. :P
-- Viszont ha egy filmet nézek (arra figyelek mi történik, nem a képminőséget figyelem), végképp amikor mozog is a kép (akár csak picikét is), akkor nekem már egyáltlán nem számít. Azért mégis csak arról beszélünk, hogy 4:2:0-ból csinál 4:4:4-et a GPU és abból 4:2:2-t a TV. Közel sem ideális, de igazán nagy veszteség nincs. Mikor 4:4:4 képes kijelzőn/módban nézed a filmet, csak a resample algoritmus "ízét érzed", nem tudja az eredeti 4:4:4-et visszahozni semmi, csak egy szubjektíven kellemesebb eredményt kreálni abból, ami a BD lemezen maradt a gyárból és még BFI.mellett is több a motion blur, mint ez az éles hatás és sokszor maga az anyag is lehet nagyon szemcsés/zajos/homályos.
-- Videójátékokban (ahol mindig kikapcsolok PC-n mindenféle maszatoló szűrőt/effektet, ami alapértelmezésben rá van tolva a képre, főleg a motion blur-t és FXAA-t utaláom) már más, mert ott megizzadt egyszer a GPU, hogy kitolja az RGB képet. Megvan az eredeti valódi 4:4:4, így nyilván sajnálom eldobni és annak is nagyobb az esélye, hogy akár játék közben is feltűhet a hiba (pl. színes élek mentén több lesz az aliasing, színes háttéren színes betűk nehezebben olvashatóak, stb). Ezért sem szeretem a DolbyVision-t játékhoz, mert az ráadásul 4:2:0, nem 4:2:2
--- De ahol igazán zavar, az csak a szövegolvasás és hasonló vonalas grafika (pl. ilyesmi ábráknál is "recések" lesznek a vékony színes vonalak, olyan mint ha nem natív felbontásban nézném -> mert ugye pont erről van szó... hogy kisebb a chroma felbontás, mint 4k...).

Az 1DLUT az 1024 pontos grayscale. :B
Nem úszod meg, hogy tejelj érte a Spectracal-nak (pedig igazából mocsok egy banda). De otthoni felhasználóként most viszonylag olcsón megúszod, mert van olyan kiadás, ami csak egy-egy TV típushoz jó, és csak otthonra szól, így nem ~1000, hanem ~100 dolcsi (a konkrét árat nézd meg náluk).

Én is meg voltam lepődve, mikor láttam, hogy a B8-on nem is tud semmit csinálni a HDR színekkel a CalMAN, ezért váltottam utána C8-ra. (Egy Spectracal-os magyarázta ezt el nekem, mikor kérdeztem "mi a f@sz van?") De azért nem olyan rossz a helyzet, igazából a B8-on is élvezhető a HDR, jobb mint az SDR, a C8-on pedig szerencsére szinte kiváló. Egyedül az zavar, hogy a BFI-vel feleződő csúcsfényhez nem alkalmazkodik emiatt (az is fixen előre van bevésve neki, hogy ~800nit, nem vesz tudomást róla, ha ~400 lesz a BFI-től, vagy akárcsak ha szimplán kevesebbet akarna valaki BFI nlékül is).

Nincs link, írtam már róla a topic-ba, AVS-re is, páran válaszoltak, hogy ők is látják. Nem tudjuk mi ez, de tippre vagy valami sunyi beégés-elodázó "védelem" a képminőség kárára, vagy egy bug, utóbbi esetben vélhetően az új Logó kifakító funkcióhoz köthető. Akkor is csinálja, ha kikapcsolod az SABL-t, akkor is ha nem. Akkor áll le, ha kikapcsolod az egész OLED Light csúszka funkciót ("kimerevíti" 100-ra és olyankor ez az "izé" sem piszkálja).

[ Szerkesztve ]

TV/monitor kalibrálást vállalok. ||| "All right , Thom. But understand this: I do care for you. I care for all the lost souls than end up up here."

(#25988) Celtis válasza janos666 (#25987) üzenetére


Celtis
veterán

"Én is meg voltam lepődve, mikor láttam, hogy a B8-on nem is tud semmit csinálni a HDR színekkel a CalMAN,"

Ezt lefordítanád laikusra?

(#25989) janos666 válasza Celtis (#25976) üzenetére


janos666
nagyúr

Erre abból tippeltem, hogy ha HDR módban külön-külön mérem a szaturált színeket és a fehéret, akkor kb. fele akkora értéket produkált (közelítőleg olyan 400 - 800 cd/m^2), ami egyben nagyjából annyi, mint az SDR maximuma (ezt még a C7-en nézegettem, a C8-on ha jól rémlik picit vissza van fogva az SDR módok csúcsa a HDR szaturált színeinek összegéhez képest is, de nem sokkal).
Fura lenne, ha HDR-hez nem próbálnák meg kihozni belőle a lehetséges maximumot (minden al-pixel a még megengedett terhelésen megy fehérhez).

De a C7 és B8 is olyan, hogy szemmel láthatóan kifakulnak kicsit a színnek HDR-ben.
Próbaképp nézd meg, hogy az IN-START menüben átrakod a ModulHDR kapcsolót Normal-ról On-ra, majd Off-ra. Az SDR mód is "torz" színű lesz, ha On-on hagyod és a HDR mód sötétebb, ha Off-on.
Ebből gondolom, hogy van kétféle "panel üzemmód" + abból, hogy szerintem nem WRGB-vel etetik a panelt LVDS-en, hanem RGB-vel. Ha WRGB-vel etetik, akkor nyilván nincs szükség külön előprogramozott panel módokra, de ha RGB-vel, akkor bonyolultnak tűnne az SDR és HDR módok eltérő viselkedését elérni (bár lehet, hogy az SDR mód egyszerűen nem használja a magas RGB értékeket, ahol veszni kezd a szaturáció, és HDR módban a processzor "rontja el" a sötét színeket, hogy összefésülje egy átmenetben a torz világosakkal).

Na, majd kerítek egyszer egy nagyítót (10 éve nem volt a kezemben egy se), vagy makrós DSLR optikát (csak közepes van, de nem is használom a gépet).

(#25988) Celtis

A HDR színkezelés más az Alpha7 és Alpha9 procis LG OLED TV-ken (szemmel látható a különbség). Akkor is megmarad a sajátosságuk, ha mindkettőt CalMAN-el kalibrálod, ami több mindenhez hozzáfér, mint a képernyőmenüs csúszkák (de a HDR színkezelést nem tudja teljesen átprogramozni, mint az SDR-t, tehát megmarad a gyárilag is jellegzetes eltérés pl. B8 és C8 közt).

[ Szerkesztve ]

TV/monitor kalibrálást vállalok. ||| "All right , Thom. But understand this: I do care for you. I care for all the lost souls than end up up here."

(#25990) Celtis


Celtis
veterán

Holnap viszik vissza a 65B8-amat. Ma elmentem megnézni egy másikat, amit egy kedves fórumtárs árul. Képek alapján jónak tűnt, de sajnos élőben azon is volt észrevehető elszíneződés. Jelen esetben két sárgás csík formájában. Egy a szélen, egy majdnem középen. Talán kevésbé zavaró, mint az én pirosam, de határozottan ott volt. Eddig 3-ból 3 tinting, amit láttam.

Érdekes egyébként, hogy a tulaj egyáltalán nem látta a hibát. Ez is bizonyíték arra, hogy más az érzékenységi küszöbünk. Őt biztos nem zavarná, ami engem igen, pedig ugyanazt néztük.

(#25991) janos666 válasza Celtis (#25990) üzenetére


janos666
nagyúr

Nem hiszem, hogy találsz olyat, amin abszolút semmit sem látsz. :(
A minimum az, hogy a szélek felé kezd kicsikét torzítani amiatt, hogy ferde szögből látod (az szerintem a tükröződésgátló bevonat lehet).
De nagyjából ugyan ez lesz LCD-kkel is, ha elkezded őket alaposan nézegetni "feketével" (úgy, hogy kinyomod az auto dimming-et, szóval inkább olyan tejfekete marad), jönnek a "felhők" (ha nem is durván, de itt-ott picit), de ugyan így lehetnek színes foltok a fehéren/szürkén is. Sőt, LCD-ken szokott lenni erősen szemcsés és "csillámpor" üvegház-hatású festék szerű bevonat is néha.

Remélem nem cukkolom fel vele Josi-t, de szubjektív tapasztalatom szerint az LG rosszabb ebben, mint akár csak a Samsung. Bár persze minden gyártónál vannak jobb és rosszabb panel típusok / gyártósorok és jobbak + nagy a szerencse/véletlen faktor az egészben. A Samsung LCD-k közt is volt borzasztó időszak, kezdtek is róla cikkezni, aztán igégették hogy figyelnek majd rá és kicsit tényleg jobb lett a következő években. Az LG-nél most pedig talán azért lett kicsit rosszabb, mert nagy volt a kereslet, próbálnak minél többet eladni (tehát eladni azt is, ami nem sikerül igazán jól és inkább arra törekednek, hogy meglegyen a célzott darabszám és nem hogy minél jobban, mert úgyis veszik és max cseréltetnek párat).

[ Szerkesztve ]

TV/monitor kalibrálást vállalok. ||| "All right , Thom. But understand this: I do care for you. I care for all the lost souls than end up up here."

(#25992) Celtis válasza janos666 (#25991) üzenetére


Celtis
veterán

Nemrég még azzal bíztattak, hogy van homogén OLED panel.

Biztos vagyok benne, hogy nem a tükröződésgátló bevonat az oka. Például azért, mert a ma megnézett TV-nek csak egyik oldalán és középen volt elszíneződés, ráadásul más árnyalat mint az enyémen.

Van és volt LCD-m is. A clouding nem különösebben zavart, érdekes módon az sem, ha a sarkokban és a széleken kisebb a fényerő. A bandingtól pl. viszont hülyét kapok.

(#25993) Celtis válasza janos666 (#25989) üzenetére


Celtis
veterán

Becsomagoltam a TV-t, már nem nézek meg rajta semmit.
Köszi azért a választ.

(#25994) Joshi válasza Celtis (#25992) üzenetére


Joshi
titán

Lehet hülyeséget mondok, de mintha HDR-ben kevésbé lennének feltűnőek ezek a hibák. Mintha a vertical banding jelentkezett volna HDR horror/thriller filmnél is, de a color tinting nem rémlik. :U

(#25991) janos666: "Remélem nem cukkolom fel vele Josi-t"
Azzal jobban felcukkolsz hogy szinte csak az én hszeimet törlöd folyamatosan, pedig egyáltalán nem offolok többet mint más. De igazából már nem is érdekel, ez a topik már úgy is a tiéd nincs mit tenni.

[ Szerkesztve ]

(#25995) Celtis válasza Joshi (#25994) üzenetére


Celtis
veterán

Nálam biztosan látszott HDR-nél is. Ez adta meg az egyik végső lökést. A Planet Earth 2 második részében a havas jeleneteknél elég nagy színkavalkád volt.
Szerintem a hiba oka fizikai szinten van. Mindegy, hogy HDR vagy sem amit nézel.

Ha lesz lehetőségem még megnézek egy-két TV-t, de ha nincs lényegesen jobb, akkor kibekkelem valami LCD-vel amíg lesz jobb.

(#25996) Joshi válasza Celtis (#25995) üzenetére


Joshi
titán

Igen, ha erőteljesebb a tinting vagy banding mértéke, lehet hogy minden esetben látszik. Akkor már várd meg a Samu QD-OLED-et, de gyanítom azzal is lesz valami főleg a kezdetekben.

(#25997) BenFe válasza Celtis (#25976) üzenetére


BenFe
tag

Ma megnéztem egy direkt ilyen nagyítóval ( egyik tv gyárból hagyaték volt ) és azt láttam a c8-on, hogy valóban mind a 4 alpixel sosem működik vagy annyira gyors a váltás, hogy nem tudom érzékelni, de az biztos, hogy a fehér szinte mindig működött ha nem sötét kép volt.

(#25998) Celtis válasza Joshi (#25996) üzenetére


Celtis
veterán

Samsungot azt nem veszek többet. Görény egy társaság. Meg ilyen "mozgásmegjelenítésre" nincs szükségem.

[ Szerkesztve ]

(#25999) Joshi válasza Celtis (#25998) üzenetére


Joshi
titán

Tévéből eddig csak LG-t gariztattam, pedig Sony-ból már több tévém volt. Samsungom soha nem volt, de ha a QD-OLED-jük tényleg jó lesz még az is lehet hogy lesz. :D

(#26000) BenFe válasza Celtis (#25998) üzenetére


BenFe
tag

Az a baj, hogy ennél Sztem az Lg se jobb mozgásban....

Tinting hibát igaz nem teszt képen, de majd megnézem itt is, de nem tapasztalok hibát! (C8)

Útvonal

Fórumok  »  TV & Audió  »  OLED TV topic
Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.