Hirdetés

2024. május 1., szerda

Gyorskeresés

Útvonal

Fórumok  »  Digitális fényképezés  »  Micro Four Thirds (kiemelt téma)

Hozzászólások

(#52901) MC Pite


MC Pite
veterán

Mercutio_: +1

Sztem baj hogy sok csillió kép készül, mert a sok gyom között egyre kevésbé látszik a fű.
Analógot adnék az emberek kezébe fixszel. Agyaljon már mielőtt lenyomja a gombot mi lesz a képen(!!!), mire pazarolja el. Lehet digitális is, fixszel, kijelző nélkül 256os kártyával, mert nagyon rossz beidegződések vannak (nincs válogatás, azonnal belenagyítunk mindenbe gépen visszanézve, és úgy sietünk hogy komponálni sem érünk már rá fotózáskor).
A mostani kisgyerekeknek mi lesz album helyett? Na mindegy, ez más tészta.

eeaa: Mindenkinek 4K hamarosan? Remélem nem így lesz, vagy hogy megnyekken alatta az internet legalább. Értelmetlen számháborúzás, mennnnyire rühellem :(((

[ Szerkesztve ]

<ELADÓ: Pixel8HibridTok> Pixel 8 | C4 SpaceTourer 1.2 Pt '18 | 208 1.2VTi '18 | https://www.spritmonitor.de/en/user/MC_Pite.html

(#52902) .: JuSzT :. válasza MC Pite (#52901) üzenetére


.: JuSzT :.
addikt

Mit pazarol? Pazarolni semmit nem pazarol, nem termel a digitális képeivel szemetet, ellenben ezzel a saját fejlődését hosszabbítja és nehezíti. De ezt is meg kell élni, mert így legalább idővel felismeri a saját fejlődését.

(#52903) theporcupine válasza eeXaa (#52899) üzenetére


theporcupine
tag

Moziba nem járok, csak tv-ben nézem a 3D filmeket, ami blu-ray, drága és így kevés. Nem merültem el soha a technikai részleteiben, de mindig olyan érzésem van, mintha azokat a 3D-s kihajtható mesekönyveket nézném. A legjobbak szerintem a rajzfilmek, de talán csak azért, mert az eleve nem valóságos kép. Érdekes, hogy a fénykép, film nem felel meg az emberi szem és agyműködésnek, de a 2D képet szeretjük. A szemünk kb. 5 fokos szögben lát élesen, a fényképek meg előre fókuszálnak valamire és ha más részét nézzük, akkor ott homályos, pedig az agyunk szerint akkor ott kellene élessé válnia. De mégis nagyon élvezzük a mélységélességgel a játékot. 3D hasonló lehet az agy számára, de ott is a kamera fixálja előre a teret. Ha lesz szemmozgást követő 3D megjelenítő, akkor talán az valósághű lesz. De lehete, hogy nem ez a baj, én nem értek hozzá.
A 4k már kicsit nagyobb kijelzőt kíván meg, nálam már az sem fér el, max. monitor. Ezért a 8k a legtöbb lakásban (magyarban) túl nagy. De ha nagyon olcsó lesz, akkor lesz 8k, mert bár nem látjuk a különbséget, de annyiért lesz, mint a 4k+egy fagyi ára, akkor miért ne. Kicsit ez van a 3D-vel is, nincs jelentős plusz ára a 3D tv-nek, akkor miért ne legyen az.

https://www.flickr.com/photos/nomorethanwaves/

(#52904) eeXaa


eeXaa
addikt

ez a "digitális hulladék" fogalom is csak akkor állja meg a helyét, ha valaki publikál egy gyenge minőségű valamit mint komoly munka.... mintahogy ez a neten található fotók 90% ra érvényes.... miért lenne baj ha valaki a családi 4k-s videófelvételeket tárol, hogy megörökítse a családja számára, vagy utána is.... :F

(#52903) theporcupine: ...jahh, nem fejtettem ki részletesen... a rögzítésben látom a 4k zsenialitását, nem a megjelenitésben...

[ Szerkesztve ]

(#52905) MC Pite válasza eeXaa (#52904) üzenetére


MC Pite
veterán

Mert nem a saját gépén tárolja (aza saját dolga) hanem a 99,9% hulladékot (nagyon optimista vagy 90%-al szvsz) minden online helyre osztja megfelé. Az a baj...
Na nem mintha a fhd rosszul nézne ki akár 32-46"on is...

<ELADÓ: Pixel8HibridTok> Pixel 8 | C4 SpaceTourer 1.2 Pt '18 | 208 1.2VTi '18 | https://www.spritmonitor.de/en/user/MC_Pite.html

(#52906) Mercutio_ válasza eeXaa (#52904) üzenetére


Mercutio_
félisten

4K-s normális minőségű anyag elég gyorsan megtölt egy 2TB-s vinyót, ami aztán csak áll a fiókban/PC-ben, ha ez idővel nem digitális és szó szerinti hulladék lesz, akkor szóljatok.

Eladó/Cserélhető: GERE Kopar faládák, ÓRA:Orient Bambino II Bigsize, FANTASY könyvek, Garis keskeny MOSOGATÓGÉP, könyvespolcok, MOSÓGÉP

(#52907) eeXaa válasza MC Pite (#52905) üzenetére


eeXaa
addikt

igen... mint írtam ha publikálja....miért lenne gond ha a családdal barátokkal való megosztásnak ez a legcélszerűbb módja?.... szerintem a hulladék gyártás inkább ránk "amatőrökre" és "Pro"-kra érvényes, mivel mi aztán tényleg csinálunk egy nagycsomó hulladékot.... :)

[ Szerkesztve ]

(#52908) theporcupine válasza MC Pite (#52901) üzenetére


theporcupine
tag

Értem én, de mégsem értek egyet vele egészen. Gyerekként kattintgattam szüleim Pajtás gépével. Egy hónap múlva meg megtudtam, hogy semmi, vagy néhány homályos folt van a képeken. Nem is csináltam több képet két tekercsnél. Most csinálok több fotót, kipróbálok több dolgot. Egyből látom, ha nagyon rossz, de a jobbakból otthon ki tudom választani a még jobban sikerültet. Látom, mi nem lett jó és tudok akár helyben korrigálni (ha nem szalad vagy repül el a téma). Aki keresi azt az egy kockára való jó expót, az sok dologról le is marad közben. Más megközelítés.
A családi, utazási képek készítői meg egy másik történet. Az nem művészet, nem szól kompoziciókról, csak emlékrögzítés. Abba nem kell többet beleerőltetni.
Az igaz, hogy a sok gyom között nehezebb kitűnni, de ennek is van jó oldala, mert amíg az elit csinált csak képet, adig a saját gyatra képét is el tudta adni értékként. Pl. itt vannak a gyors kamerák. Elég drága cuccok. Milyen filmeket csinálnak akik meg tudják venni. Puskával átlőtt alma. Húúú!!! Nem egy értékes tartalom. De ha mindenki eléri, akkor már ezzel nem lehet jani valaki, mert ezer és ezer ilyen film van. Akkor már valami értékesebbet kell felmutatni.

https://www.flickr.com/photos/nomorethanwaves/

(#52909) theporcupine


theporcupine
tag

Nem annyira vészes az a 4k-val megtömött vinyó. Ráfér vagy 50 óra. Az nem jönn össze két nap alatt. Az ára és a hely, ami foglal minimális. Egy egy órás nomál filmszalag többe lenne szerintem. Nálam is sok a szemét, de elrakom, mert elfér. Netre mondjuk alig töltök fel valamit, mert szeretném csak a jobbnak ítélt dolgokat megosztani. Még ide sem raktam fel az amatőr topikba képet, mert nem volt olyan, bár sok hihetetlen pocsék képet is beraknak emberek. Ilyen első fotóm az új mobilommal, mert van rajta kamera cuccokat.

https://www.flickr.com/photos/nomorethanwaves/

(#52910) ijjen nincs


ijjen nincs
tag

Sziasztok!

Lehet buta ötlet és az egész életképtelen, de valaki nem cserélne el egy EPL-5+VF-2 kombót (garis váz és pótakksi) egy EM-5-re némi ráfizetéssel? Hátha valaki kisebb vázat keres azonos képminőséggel némi kompromisszummal és készpénzzel...

[ Szerkesztve ]

(#52911) theporcupine


theporcupine
tag

Ha én csak a jó és értékes fotóimat lőttem volna meg, akkor azt hiszem, egy sem lenne. :( :(
Annyi fajta fotó létezik. És nem is egyformán ítélik meg az emberek. Egy termék vagy divat fotó lehet nagyon profi, de igazán értékes? Az esküvői képek érdekelnek valakit a rokonokon, barátokon kívül? Pedig pro fotós csinálja. Egy fotó egy gombáról, van akinek érdekes, de van akit teljesen hidegen hagy. Milyen értéket képvisel? Nagyon sok féle módon lehet rossz egy kép, de mitől lesz jó és értékes. Szerintem sokkal nehezebb ezt megmondani. Én az szeretem, ha egy jó és érdekes technikai megvalósítás jó tartalommal, gondolati mondanivalóval, esetleg komoly érzelmi töltettel párosul. Ezt nehéz meglőni, ezért nincs is igazán jó képem, amit mutogatnék. És ezért nem is próbálom csak ezt meglőni, mert akkor nem nagyon fotóznék.

https://www.flickr.com/photos/nomorethanwaves/

(#52912) MC Pite


MC Pite
veterán

Így van jellemzően mi is hulladékot videózunk, de még van sokkal lentebb is.
És nem csak hulladékra, hanem a jó anyagra is: Nem bőven elég a fhd?!

theporcupine: Sok előnye van a digitális technikának, senki nem vitatja. A probléma, hogy az emeberek a digitális kényelemben elkurvultak - ez nem a technika hibája, hanem a lustaságé, amikor sokkal kevesebb korlátja van az emebrnek.

Munkatársam 18 giga fényképet akar most felhőbe feltölteni hogy 'meglegyen', amit az utóbbi 2-3 évben csinált (főként a gyerekekről). Mobillal. Megtippeled ez hány darab kép lehet, és hogy mennyi rosszat szórt ki?! Ismerőseim 99%-a ugyanígy csinál.

"Nálam is sok a szemét, de elrakom, mert elfér." - na errről beszélünk. Elkurvulás, lustaság, az ember nem tiszteli a saját munkáját sem. :U

Nem kell profinak lenni hogy lássuk ha egy kép rossz/tetszik-e. Nem kell cukrásznak lenend hgoy megmond hogy finom-e egy süti.
Sokszor gyakorlok, összehasonlítok és többszáz képet generálok. Átnézem, esetleg szerkesztem, majd ami arra érdemes (ilyenkor jellemzően az egész) kukázom. Max picassara az 1-2 összehasonlító képet ami jó példának, feltöltöm, aztán viszlát. Nem azt mondom hogy ez a jó út vagy a másik rossz, csak el kéne gondolkodni pár dolgon... Tenyérnyi méretben(nem bele, hanem kizoomolva!!!) megnézed, és eldöntöd: Jó-e, vagy sem.

<ELADÓ: Pixel8HibridTok> Pixel 8 | C4 SpaceTourer 1.2 Pt '18 | 208 1.2VTi '18 | https://www.spritmonitor.de/en/user/MC_Pite.html

(#52913) theporcupine válasza MC Pite (#52912) üzenetére


theporcupine
tag

Ezért mondtam, hogy értem és egyrészt igaznak is tartom a gondolatot, de össze kell hasonlítani mindig, hogy mit nyer és mit veszít az ember és az eredmény számít.
A törléssel az időmet rabolnám és az is érték. Mert persze van kép, film, ami tuti kuka, de van, amin már gondolkodik az ember, hogy megtartaná, így már elég lassú folyamat a törlés. Persze, ha a mérce a tökéletes, akkor, mint írtam is, mind mehet a kukába. Náha meg valamiért kell egy-egy nem jól sikerült kép, vagy film is, lehet csak beazonosítani egy helyszínt, időpontot, embert vagy bármire.

Egy kép, hogy miért lehet jó, ha digitális géppel "ész nélkül" lövöldözünk. A képet én csináltam és tudom, hogy nagyon rossz. Ezer sebből vérzik, de én ott látom a lehetőséget benne. Előre ezt nem tudtam volna elrendezni és utólag sincs szinte semmi eséyem, hogy elkészítsem jól. A Dunát le lehetne vágni róla, de a pad és a szemetes már gond. A madár életlen, zajos is és sötét stb., kompozíciót talán még lehetne vágással... a festményszerű hatás tetszik, ami nem effekt. A képre 1-2mp volt az ötlettől a lövésig. A festményhatás meg utólag derült ki. Sajnálom, hogy nem sikerült jól a kép, mert nagy kedvencem lenne.

https://www.flickr.com/photos/nomorethanwaves/

(#52914) .: JuSzT :. válasza theporcupine (#52913) üzenetére


.: JuSzT :.
addikt

Erről csak te tudod hogy az a duna, pad , és szemetes.

Én ezt sosem mondtam volna meg hogy mik vannak a képen, egy homályos massza az egész.

[ Szerkesztve ]

(#52915) MrChris válasza MC Pite (#52912) üzenetére


MrChris
nagyúr

a 4k valódi felhasználálsa elsősorban lelkes, amatőr videósoknak és profi esküvős, rendezvényes videósoknak jelent előnyt. És nem azért mert 4k-ban lesz nézve, hanem pont azért amiért 16-20-24 MP-esek a fotóink. Visszaméretezve FHD-ra bitang jó élességet produkál, akár kroppolni is lehet relatív veszteség nélkül, plusz előnyt jelenet még az utólagos szoftverstabilizáláshoz is. Tehát fhd felé ad egy tartalékot hogy megmaradjon a jó minőség.

(#52916) eeXaa válasza theporcupine (#52913) üzenetére


eeXaa
addikt

"össze kell hasonlítani mindig, hogy mit nyer és mit veszít az ember és az eredmény számít." ...ígyvan! :K
pontosan ezért látom mostmár nehézkesnek, elavultnak a fotózást, mivel csak egy techinakai folyamat része... a nagy fotósok annó, kényszerből dolgoztak fotóval, mivel nem állt a rendelkezésükre fejlettebb eszköz... az egész magnum dolog is ami átment eszevesztett művészkedésbe, a kezdetekben csupán arról szólt, hogy jobb esélyekkel tudják promotálni a képeiket... manapság meg.. :(
hiába is... ez az egész elitizmus egy tévút... inkább csak egy állomás mint végcél...

(#52915) MrChris: az első mondatotra reagálva inkább mondanám: A 4k mindenki számára előny, csak van aki felismeri, van aki nem... vagy csak később... :)

[ Szerkesztve ]

(#52917) MrChris válasza .: JuSzT :. (#52914) üzenetére


MrChris
nagyúr

kicsit megWBzve... inkább ezt tenném ki min egy gyerekrajzos pikasszót :D ;]

(#52918) hegyimorc válasza theporcupine (#52913) üzenetére


hegyimorc
senior tag

"A törléssel az időmet rabolnám és az is érték. Mert persze van kép, film, ami tuti kuka, de van, amin már gondolkodik az ember, hogy megtartaná, így már elég lassú folyamat a törlés."

Sokkal kevesebb jelen időt veszítek el a válogatással, mint jövő időt a későbbi szemétdombi guberálással.

Igaz, én elég gyakran veszek elő régebbi képeket. Sok olyan ismerősöm van, aki gyakorlatilag soha. Kártyáról megy a gépre, aztán ott marad a következő winyóhalálig vagy OS újrahúzásig, amikor is nyom nélkül megszűnnek. (de akkor ezek minek születtek? )

Eladó 100km-t futott CUBE SL Cross Race fitness bringa 460eFt helyett 300eFt-ért (kb 175-195cm közötti magassághoz) : https://goo.gl/acsjPA

(#52919) Lassú Víz válasza eeXaa (#52916) üzenetére


Lassú Víz
őstag

Te figyu! Hagyd már meg nekem, és még jó pár embernek a jogot, hogy élvezzük a fotózást, és ne akard kiirtani a fényképezőgépeket a világból mert most szerinted a videó a megváltás és minden más elavult!

Értem, hogy rákattantál a videóra, de ez a te egyéni szoc. problémád.

hegyimorc: mert a kép készítője a pillanatnyi rákészülést, beállítást vagy épp a pillanat ellopását élvezte. Lehetett volna egyből formattálni a kártyát utána, de nem így vagyunk szocializálódva.

[ Szerkesztve ]

A mérnökkel már egy órája vitatkozol valamin, mire rájössz, hogy ő ezt élvezi.

(#52920) Mercutio_ válasza eeXaa (#52916) üzenetére


Mercutio_
félisten

Gondolom te már kimaxoltad a fotózás számodra érdekes összes területét, és nem jelent számodra kihívást meglőni bármit, ezért írod, hogy nehézkes és elavult.

Eladó/Cserélhető: GERE Kopar faládák, ÓRA:Orient Bambino II Bigsize, FANTASY könyvek, Garis keskeny MOSOGATÓGÉP, könyvespolcok, MOSÓGÉP

(#52921) eeXaa válasza Lassú Víz (#52919) üzenetére


eeXaa
addikt

...észérvekkel jövök, és ezt miért ne hozhatnám fel egy ehhez kapcsolódó topicban, miért csinálsz ebből érzelmi kérdést :F
...szived jogod azt és úgy csinálni ahogy szeretnéd, én csupán egy konstruktív beszélgetést szeretnék a témáról, amiből tanulhatok valami értelmeset is... mi ezzel a baj?

(#52920) Mercutio_: nem erről van szó, de igy hogy rákérdeztél nagyvonalakban ...eléggé önszivatós, helyben toporgásnak tűnik...

[ Szerkesztve ]

(#52922) Mercutio_ válasza eeXaa (#52921) üzenetére


Mercutio_
félisten

Semmi gond, csak nem ez a megfelelő topic, és itt egy emberen kívül másnak nincs igénye erre a beszélgetésre (Pite nem számít, neki mindenről van véleménye :DDD )

[ Szerkesztve ]

Eladó/Cserélhető: GERE Kopar faládák, ÓRA:Orient Bambino II Bigsize, FANTASY könyvek, Garis keskeny MOSOGATÓGÉP, könyvespolcok, MOSÓGÉP

(#52923) eeXaa válasza Mercutio_ (#52922) üzenetére


eeXaa
addikt

...m43, 4k? miért is? mellesleg nem csak aktív tagok olvassák a fórumot, gondolom körkérdést meg nem tettél fel...

[ Szerkesztve ]

(#52924) Studi válasza Mercutio_ (#52922) üzenetére


Studi
addikt

:R

eeaa: nincs azzal baj, hogy számodra a videózás válik hobbivá, számunkra meg továbbra is a fotózás. De ne próbálj "észérveket" keresni arra, hogy mi szól a 4k videóból kivágott képek mellett a valódi fotókkal szemben. Nincsenek. Egész más felfogás, más eszközök kellenek a két műfajhoz, még akkor is, ha ugyanazt a gépet használod rögzítésre.

(#52925) Mercutio_ válasza eeXaa (#52923) üzenetére


Mercutio_
félisten

Tőlem elmonologizálhatsz itt még, de próbáltuk páran finoman jelezni, hogy mi köszönjük de maradnánk a fotózásnál, bármennyire kényelmes is egy videót utólag átpörgeni és kiollózni belőle azokat a képeket, amiket nélküle nem vagy csak több odafigyeléssel lehet meglőni.

Eladó/Cserélhető: GERE Kopar faládák, ÓRA:Orient Bambino II Bigsize, FANTASY könyvek, Garis keskeny MOSOGATÓGÉP, könyvespolcok, MOSÓGÉP

(#52926) eeXaa válasza Mercutio_ (#52925) üzenetére


eeXaa
addikt

...igen, ennyi, pont ezért nem értem miért csináltok itt egy páran bolhából elefántot..

(#52927) Mercutio_ válasza eeXaa (#52926) üzenetére


Mercutio_
félisten

Ugorjunk.

Eladó/Cserélhető: GERE Kopar faládák, ÓRA:Orient Bambino II Bigsize, FANTASY könyvek, Garis keskeny MOSOGATÓGÉP, könyvespolcok, MOSÓGÉP

(#52928) Parci


Parci
HÁZIGAZDA

lyézus erelye, mi folyik itt :Y

gyerekek, eeaa nem érti és főleg nem érzi a fotózás lényegét. a kép is csak egy kifejezési módja valaminek, ahogy a videó is, egyik sem korszerűbb a másiknál, másra jó. 4k streamből képet lopni nyilván megoldható technikailag, akinek erre kattog az agya, tegye, ha a végeredmény egy pazar fotó, mindegy, hogy hogy jött össze. mármint annak, aki nem szeret fotózni...

(a filmeknél is ott szokott lenni, hogy fényképezte: kovács jocó, vágó: istván stb.)

dicranum scoparium + genista pilosa = :)

(#52929) eeXaa válasza Parci (#52928) üzenetére


eeXaa
addikt

...egy pár éve azért csak fotóztam ezidáig, dehát biztos ennyivel le lehet ezt rendezni, ha te mondod...

(#52930) .: JuSzT :. válasza Mercutio_ (#52922) üzenetére


.: JuSzT :.
addikt

Emotion fail

(#52931) .mf válasza eeXaa (#52929) üzenetére


.mf
veterán

Már megbocsáss, de abbahagynádmárvégre?

Fotóim és kalandjaim a világ körül: https://www.facebook.com/fmartinphoto/

(#52932) eeXaa válasza .mf (#52931) üzenetére


eeXaa
addikt

...te vagy a 4. .de jahh nem eröltetem tovább...

[ Szerkesztve ]

(#52933) theporcupine


theporcupine
tag

Nem keresem a konfliktust (tényleg, ez egy személyiség hibám, hogy konfliktuskerlő vagyok), de a topik Micro Four Thirds és nem Micro Four Thirds fotózás. Ezek a gépek a kezdetektől tudnak videót és pl. a GH sorozat erre van kihegyezve. Így nem látom off topiknak a témát. Tudom, kb. senkinek nincs itt GH4-e, de attól még létezik. Ráadásul a topik nagyrészt nepperkedésről szól, ami meg ... mondjuk magánügy. (finom voltam)
Igen, mocskos egy dolog 4k videóból kivágni fotót, de kellene egy petíció a sorozatmód megszüntetésére is a gépeken, mert az is maga a fertő. :C
Én spec a videó képesség miatt is tértem át FZ-50 után a Lumix G sorozatra, vagyis MFT-re. Tükröst meg ma sem vennék, még ha van is számomra érezhető előnye. De az nem a tükör.
És mégegyszer, nem vagyunk egyformák (szerencsére) és mások a preferenciák. Nem hiszem, hogy azért mert valakinek egy adott munkamódszere van és azzal érzi jól magát, azt rá kell erőltetni másra. Meg lehet osztani és mindenki el tudja dönteni, hogy tanult valami hasznosat, vagy nem teszi magáévá.

https://www.flickr.com/photos/nomorethanwaves/

(#52934) theporcupine válasza .: JuSzT :. (#52914) üzenetére


theporcupine
tag

Dunát nem, lehetne Tisza is :DD , pad és szemetes a színe miatt nem jó, meg azért a szemetes, ha mégis felismeri valaki .... A képben a madár kivételével a massza a lényeg, zöld és barna levelek, szürke föld, hiszen az csak háttér a madárnak. Nem csak bokeh létezik. Svenkeléssel is el lehet mosni a hátteret. :Y Csak egy leszálló madár közelről nehezebben követhető, mint egy egyenletesen haladó autó pl. Nagy fantázia meg nem kell hozzá, hogy azok levelek, bokrok, fák. Miint mondtam, tudom, sok-sok hibája van, de én látok benne fantáziát. Nyilván sokan meg nem.
Én keresem a pluszt a képekben. Egy hétköznapi dolog, tökéletesen lefényképezve is halál unalmas. Ez egy késő őszi dálután (nov.20), már sötétedéskor (17:15 exif szerint) (no Sun) készült. Indultam haza, mert túl sötét volt fotózni. Csak ott szállt le a madár és egy másodperc alatti döntés volt, hogy megpróbálom, ha már ott van a gép a kezemben. Szegény GH2-nek esélye nem volt mozgó célponra sötétben fókuszálni (45 makró obi lehetett f/2.8 1/60s).
Csak arra akartam példának, hogy a hirtelen lőtt képek is hozhatnak valamit, amire nem is számít az ember. Ez a kép lehetett volna kis szerencsével jó is, de ötletet is adott. Az egy másik dolog, hogy nagyon nehéz megismételni. Természetfotósok is csalnak tudtommal, hogy megfelelő helyre csalják az áldozatot, de most ezért nem töltenék két-három napot etetve a madarakat, hogy hátha felkészülten már jól sikerül.

https://www.flickr.com/photos/nomorethanwaves/

(#52935) szilu7 válasza theporcupine (#52933) üzenetére


szilu7
senior tag

Nézd már meg a fejlécet... Micro Four Thirds - Digitális fényképezés fórum

(#52936) Mercutio_ válasza theporcupine (#52934) üzenetére


Mercutio_
félisten

Amelyik képhez ennyi duma kell az kuka. Pont.

Parci: Repülhet a banhammer.

[ Szerkesztve ]

Eladó/Cserélhető: GERE Kopar faládák, ÓRA:Orient Bambino II Bigsize, FANTASY könyvek, Garis keskeny MOSOGATÓGÉP, könyvespolcok, MOSÓGÉP

(#52937) k1csi válasza theporcupine (#52933) üzenetére


k1csi
senior tag

Tisztán elméletben jól hangzik ez a nagyfelbontású videóból vágjunk ki fotót, de a gyakorlatban egy csomó esetben vastagon kompromisszumos.
Rolling shutter, fotóra rövid záridő kell videóra meg fps-től függően relatív hosszú (szóval előre el kell dönteni mi lesz belőle mert mindkettőre nem lehet jó ugyanaz a felvétel), nem tudod vakuval kimerevíteni a mozgást/deríteni stb.
Nem mondom, hogy nincs eset amikor nem pont ez a jó megoldás, de ettől ez még nem lesz az ulimate solution (szóval ez is csak egy eszköz, nem az eszköz).
Az a kép amit meg betettél nálam az instant delete esete (fotóra túl hosszú volt a záridő), persze ettől még neked tetszhet.

Amit a fotózásról szeretnél tudni Chuck Gardnertől: http://super.nova.org/DPR/

(#52938) Parci válasza theporcupine (#52934) üzenetére


Parci
HÁZIGAZDA

ne haragudj, de az a kép értéktelen, mint fotó. ettől számodra még lehet nagyon kedves és fontos, a kettő nem zárja ki egymást

dicranum scoparium + genista pilosa = :)

(#52939) eeXaa válasza k1csi (#52937) üzenetére


eeXaa
addikt

..igen, erre gondoltam.. vagyis, hogy vannak extrém esetek amikor még mindig a still a megoldás... de nem feltélen lessz ez így mondjuk 10 éven belül...

[ Szerkesztve ]

(#52940) Lassú Víz válasza eeXaa (#52939) üzenetére


Lassú Víz
őstag

"Rolling shutter, fotóra rövid záridő kell videóra meg fps-től függően relatív hosszú (szóval előre el kell dönteni mi lesz belőle mert mindkettőre nem lehet jó ugyanaz a felvétel), nem tudod vakuval kimerevíteni a mozgást/deríteni stb."

Szerinted ez megváltozik 10 év múlva?! De csinálj álló tájolású képet, panorámát, startrailt, hosszú záridős elmosódó mozgó alakokat, vagy épp szedd le a mozgó dolgokat egy ND1000-es szűrővel nappal a képről úgy, hogy videózol.

Értsd meg, hogy attól, hogy neked megvilágosodásod van, páran még szeretnénk a sötét középkorban maradni és bízunk benne, hogy a fényképezőgép gyártók meg az Adobe is így látja. Ha tesznek a gépünkbe 4k videót, hát tegyenek. Valahogy kibírjuk, tán még néha használjuk is, de szeretnénk továbbra is fotózni.

A mérnökkel már egy órája vitatkozol valamin, mire rájössz, hogy ő ezt élvezi.

(#52941) arn


arn
félisten

Tipikusan, mintha egy mai festot arrol probalnank gyozkodni, hogy a foto mennyivel elethubb. Nem errol szol az egesz.

facebook.com/mylittleretrocomputerworld | youtube.com/mylittleretrocomputerworld | instagram.com/mylittleretrocomputerworld

(#52942) Mercutio_ válasza arn (#52941) üzenetére


Mercutio_
félisten

Valódi festő, vagy aki annak nevezi magát, mert a festészet alapjai se mennek neki, ezért megideologizálja, hogy az miért sz*r és idejétmúlt?

Eladó/Cserélhető: GERE Kopar faládák, ÓRA:Orient Bambino II Bigsize, FANTASY könyvek, Garis keskeny MOSOGATÓGÉP, könyvespolcok, MOSÓGÉP

(#52943) theporcupine válasza Parci (#52938) üzenetére


theporcupine
tag

Szerintem világosan fogalmaztam, de ezek szerint nem sikerült átvinni a gondolatot. Ez a kép nem kedves nekem, nem anyukám van rajta. És igen, nem lett jó elsősorban technikai problémák miatt. De egyrészt nem tudtam rákészülni, megtervezni és nem is lehetett. A gép meg kevés hozzá, hogy ilyen körülmények között biztosan dolgozzon. Meg nyilván én is. De van, aki nagyon szépen pontosan, jó fényekkel és szemen lévő fókusszal lefotózta a kutyája fejét. Na az, valóban csak neki lehet kedves, mert csak egy kutya feje van rajta és szinte bármikor csinálhat egy ilyen képet. Mint alkotás, értéktelen. Gyerekkel hasonlóan. Családi albumba rokonoknak mutogatni. De nekem semmit nem ad. Tudom én, hogy kutyával meg gyerekkel nem már eleve sikeresen indul az ember, csak nem nálam, mert én meg falra mászom ezektől. A téma az volt, hogy meg kell-e tervezni minden képet előre és tilos csak úgy lövöldözni, ha meglátunk valamit. Tudom, ha a képem sikerül, akkor talán egyértelműbb lenne a dolog, de akkor én sem itt koptatném a billentyűket, hanem sokat keresnék a képeimmel. Na mindegy. Nem képértékelés volt a cél. Akkor nem ide töltöm fel. A kérdés, hogy nem tudod elképzelni, milyen lenne ez a kép, ha jól sikerül, vagy ha jól sikerül, akkor is azt mondod, hogy értéktelen?

https://www.flickr.com/photos/nomorethanwaves/

(#52944) madgie válasza theporcupine (#52943) üzenetére


madgie
titán

Nézd, repülő varjat nem nagy kunszt svenkelni, egyszer foglalkoztam vele, nagy sikeraránnyal lehet megvalósítani. Tetszőleges hosszú záridő, leköveted a madarat és kész.
Ugyanúgy rá lehet készülni, meg véletlenül elkapni, meg mittomén.

Meg azt is meglőtték már pár százezren.

(#52945) theporcupine válasza MrChris (#52915) üzenetére


theporcupine
tag

4k FHD leméretezésben nem vagyok biztos. Vagyis részben. Nem ismerem a részleteket, de a Lumix G FHD-ja talán azért annyira éles szemben csoda 5DMkIII videóval, mert a belső leméretezése jobb lehet. Néztem neten teszteket, változó eredményt adnak leméretezésre. Ami jó lehet, az a 8bit 4:2:0 to 10bit 4:4:4 valóban hozhat minőségi javulást, de ehhez kell progi, ami megcsinálja. Meg az a fránya külső rögzítő, ami nem olcsó. A maradék gond, hogy videó tömörítés van a képkockákon, így kicsit kételkedem a fotó minőségben, de meg kell nézni. Mondjuk GH4 tud 200Mbps All intra-t FHD-ban, de a 4k csak 100Mbps és nincs ALL-intra. És persze, itt a videó beállítások hatnak, vagyis ez csak a fotó mód jpg-jét helyettesítheti, nem a RAW-t. Cserébe egy sok-sok képes 24/25/30fps sorozatból lehet a perfekt pillanatot kiragadni, aminek a töredékét tudná ez a gép sorozat módban. Tényleg kiváncsi lennék, hogy megüti-e pl. egy profi esküvői fotós igényeit, de nagyon nem fogadnék rá. (Hiszen nekik a GH4 fényképei sem elég jók.)

https://www.flickr.com/photos/nomorethanwaves/

(#52946) theporcupine válasza madgie (#52944) üzenetére


theporcupine
tag

Repülő varjat őszi színek mellett leszállás közben felcsapott áttetszőnek ható szárnyakkal. de éles fejjel, csőrrel? Szerintem nem annyira könnyű. Biztos van párezer ilyen kép (varjú és fotós gyakori állatfaj), de nem az a kategória, hogy kimegyek és visszajövök egy ilyen képpel. Meg lehet, hogy én is nagyon béna vagyok, de nem tudom, hogyan lehet gyorsan és jól fókuszálni ilyen témára. Madár repülése egy fokkal könnyebb, leszállásnál eltalálni a lassulását hosszabb záridővel ... azért ez nem egy lövök egy napozó gyíkot kategória. Leszálló madár svenk mosás nélkül (kis záridő) ok. Ezek a dögök nem állnak modelt, nem csinálja meg mégegyszer és reflex sincs olyan, hogy eltalálja az ember, pláne EVF-en át, hogy a fej és szárnytartás pont jó legyen. Nyilván a záridő stb. előre beállítható, ha megvan a helyszín. Meg etetés nélkül azért nem túl esélyes, hogy leszáll majd a közelemben. Tetszőleges hosszú záridővel azért nehéz lesz a fejét, testét élesre elkapni. A mozgás lekövetése hajszál pontosan. De elfogadom, hogy én vagyok rettenetesen béna, hogy ez nekem nem ennyire egyszerű. Milyen lenne a jó kép, ahol tényleg meglátott valami a fotós, amit más még (soha) nem? Pl. nekem tetszenek a hajnali ködös napfelkeltés tavas képek. Millió ilyen van a neten.De alig akad, ami tényleg jó, vagyis megfog és képes vagyok egy-két másodpercnél tovább nézni, vagy megfordul a fejemben, hogy ezt a lakásom falára kiraknám. Eléggé leszűkiti a lehetőséget, ha kizáró ok, hogy mások már lefényképezték. A kérdés a hogyan. Vagy egy sportkocsi a versenypályán, hasonló mosással, az jó kép, leszálló varjú az nem? Vagyis tök felesleges fotózni, neten már ott van minden és biztos jobb verzióban is, mint amit valaha is tudok majd. Basszus, kereshetek más hobbit. :W Van eladó váz és obi ... :DD

https://www.flickr.com/photos/nomorethanwaves/

(#52947) ati3x


ati3x
senior tag

Látom jól elvagytok!

Addig is, vettem egy sami 7.5-es halszemet, átszámolva 50é.. Szerintem jó bót volt, már hónapok óta porosodott a helyi MM-ben.. :) Ennyiért meg hülye lettem volna otthagyni.. A héten úgyis túlóráztam nem keveset.. :) Ugyhogy nincs lelkiismeret furdalásom! :)

Jut eszembe, mit ajánlotok Defish-hez?

[ Szerkesztve ]

(#52948) madgie válasza theporcupine (#52946) üzenetére


madgie
titán

Nem értem a hisztit, de komolyan, tolj be egy kis Steven Wilsont, lazulj el, péntek van.

(#52949) Gondwana válasza ati3x (#52947) üzenetére


Gondwana
addikt

Defishre monitorgörbítés? Ha picit recsegne, akkor bunsen-égővel picit rá kell melegíteni a közepére. Komolyra fordítva: volt ilyen halacskám, nagyon szerettem, párszor próbából lightroommal Canon 15mm/2.8 profillal defissentettem, de alapvetően számomra nem tett jót ezeknek a képeknek a rektilinearitás, én görbülve jobban szerettem a képét.

... megy a csiga hazafelé ... (One World One Dream One More Thinkpad, Please [ o] )

(#52950) ati3x válasza Gondwana (#52949) üzenetére


ati3x
senior tag

Másik, ami fura, hogy feltekerve az EM-5-re mocorog a kép rendesen a stabi miatt.. Gondolom Manuális, azaz nem kap jelet a váz, és ugye előtte a 45-ös volt fent, gondolom azon "ragadt" a stabi.. Gzanytom két eset lehetséges: Stabi kikapcs, vagy manuálisan belőni a fókusz 7.5-re ( ha lehet ilyen értéket választani)

Útvonal

Fórumok  »  Digitális fényképezés  »  Micro Four Thirds (kiemelt téma)
Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.