Hirdetés
-
LOGOUT.hu
Szeretettel köszöntünk a sztereó otthoni/szobai Hi-Fi világában !
Új hozzászólás Aktív témák
-
Parson
addikt
válasz MasterMark #39255 üzenetére
Azt én magasról lexa*om, a linkelt hangfalhoz kell viszonyitani, és ha ahhoz szerintetek okés, akkor onnantól kezdve nekem tök8, hogy mi van ráirva.
Plusz nem baj, ha azért elviselhető hangminőséget produkál a linkelt hangfalakon, egy sörözéshez, grillezéshez, ahol amúgy végig beszélgetés megy közben.[ Szerkesztve ]
───────────── P r o / E N G I N E E R ─────────────
-
gorbep
senior tag
válasz Diocles #39253 üzenetére
nem vicces.... trafó nélkül DC12V bemenettel hídban D osztályú 4 ohm-on 24*24/2/4=72W
És még hűtés sem kell....meg tarfó sem, az egész a dobozzal együtt 30 dkg...... és lehet egész jó hangút is csinálni ( nem high end, de audiophile minőségű is lehet.... mondjuk nem pont ez )
Szerk: bosszant a gondolkodás és kipróbálás nélkül mindent leszólni mentalitás.....
[ Szerkesztve ]
- Micimackó! Hogyan betűzik azt, hogy szeretet? - Sehogy Malacka, azt érzik .......
-
matyi94
senior tag
válasz Parson #39251 üzenetére
En imadom ezt az oldalt, meg regisztralnod sem kell, csak paypal. A szallitas MINDENRE ingyenes, a hatranya csak az, hogy kb. 2 het a szallitas. Persze, en is ezt szoktam kitenni kertipartikba, olyan hangja van, mint egy atlagos cd-s radionak.
@Diocles: egy szoval sem mondtam, hogy tokeletes, csak azt, hogy elmegy egy buliba vagy edzeshez.[ Szerkesztve ]
Legyen szép napod!
-
Parson
addikt
válasz matyi94 #39258 üzenetére
Azért egy 12 voltos adaptert remélem adnak hozzá.
Amúgy ez a paypal dolog nekem új, ilyen szinten sajna még csöppet maradi vagyok... De ha nem találok jobb megoldást, akkor marad ez és akkor megismerkedünk a kívánt eljárással a rendeléshez.───────────── P r o / E N G I N E E R ─────────────
-
Lompos48
nagyúr
válasz matyi94 #39264 üzenetére
60W/hoz, még ha mindkét csatorna is adná le, 100%-os hatásfoknál is kell az 5A, ha a táp 12V-os.
Az más, hogy kisebb hangerőn kevesebbel is elpiszmog, ha pedig az adapternek van védelme (ha nem egyéb, akkor a trafó tekercsellenállása), az sem károsodik.
[ Szerkesztve ]
-
Diocles
aktív tag
válasz gorbep #39257 üzenetére
Engem is.
(#39261) Parson: megjegyzem, ha tud 10-15 W-ot csatornánként, akkor az már valószínűleg bőven elég a te igényeidhez. PC-s táp is jó, de akármilyen nem biztos, hogy meg fog felelni, mert az ATX szabvány igen nagy ripple-t is megenged, és egy vacak PC-s táp esetén nagy erősítésnél már hallatszani fog.
[ Szerkesztve ]
-
KisTücsök
addikt
Az normális, hogy a hangfalak magasai sercegnek ha az erősítő be van kapcsolva? Persze csak közelről lehet hallani. Próbáltam másik erősítővel is, akkor is csinálta. Még hangot sem kell rá adni. Az előző három hangfalamnál ezt nem vettem észre, már ha általános dolog.
Ja meg: A gyári jumpereket érdemes lecserélni? Bár őszintén szólva nem is tudom, hogy a gyáriak-e ezek, nincs ráírva semmi.
[ Szerkesztve ]
-
KisTücsök
addikt
-
t-bali3
senior tag
válasz KisTücsök #39270 üzenetére
Korábban már kérdeztem én is és azt mondták a szakik, hogy normális. Alapzaj mindig van, de hogy mekkora az gondolom az erősítő minőségétől függhet és persze a hangfal érzékenységétől.
(#39273) KisTücsök
Egyébként az a vicces, hogy a régi hangfalaimnál én se hallottam, csak amikor megvettem a Focalt. Utána ijedtemben visszakötöttem a régieket, de azok is sercegtek, csak halkabban.[ Szerkesztve ]
-
törölt tag
válasz KisTücsök #39271 üzenetére
Minden erősítőnek van valamennyi alapzaja, ritka amelyiknek nagyon kicsi, a többségé "átlagos". Az alapzaj zöme a tápegységből ered, nagyértékű tápkondenzátorral szinte teljesen el lehet nyomni, de ezt mégis ritkán alkalmazzák, mert a hangminőségre felemás hatással van (hasonlóan a hálózati szűrők felemás hatásához). A rossz tápellátás (lásd "mezei 3-as elosztó") és a rossz hálózatidugó-állás további alapzajt és brummot visz a rendszerbe.
Valóban T-bali néhány hete kérdezte, ha van kedved, keress vissza rá.
Szerk.: T-bali azért hallotta erősebben a Focal-ján, mert az egy informatívabb és jobb magasátvitelű hangdoboz, mint a régi hangdoboza.
[ Szerkesztve ]
-
KisTücsök
addikt
válasz t-bali3 #39272 üzenetére
Aha. Akkor biztos ez volt nálam is. Milyen Focaljaid vannak?
kammerer: Értem. Akkor nem gáz a dolog.
A jumper cserének van amúgy értelme? Csak kíváncsiságból kérdezem. Valamennyi gondolom van, de ha csak már minden egyéb komponens a "helyén van".
(#39276) Diocles: Fehér jellegű? Sajnos még nincs olyan fülem, hogy a különböző zajok mellé színeket tudjak párosítani. Guglizok egy kicsit.
[ Szerkesztve ]
-
Diocles
aktív tag
válasz #71562240 #39274 üzenetére
A nagyértékű tápkondenzátornak van negatív hatása a hangminőségre?
(#39270) KisTücsök: ha esetleg fehér jellegű sistergést hallasz, az termikus zaj is lehet.
(#39277) Dorian: én eddig még minden olcsó analóg erősítőnél találkoztam termikus eredetű alapzajjal. Viszont a D-osztályú erősítők, amit eddig hallottam mind teljesen némák voltak.
[ Szerkesztve ]
-
andorra
őstag
válasz KisTücsök #39270 üzenetére
Ja meg: A gyári jumpereket érdemes lecserélni? Bár őszintén szólva nem is tudom, hogy a gyáriak-e ezek, nincs ráírva semmi.
Akkor van értelme, ha hallod, hogy a cserétől jobb lesz.
Annak viszont nincs értelme, hogy megkérdezd: Te vajon hallanád-e? Mivel most közvetve ugyan, de ezt kérdezed.
Általában elmondható, hogy egy elfogadható minőségű lejátszó rendszerben, a legapróbb változtatások is meghallhatók, megfelelő hallással. Kísérletekkel lehet eldőnteni, hogy minek van értelme, minek nincs a Te szempontodból, ami legalább annyira egyedi, mint egy újjlenyomat. -
Diocles
aktív tag
válasz #71562240 #39282 üzenetére
Magyarázatot tudsz rá?
(#39283) KisTücsök: óvatosan kérdezgess a vakvilágba, mert itt még az utolsó feliratot is lecseréltetik veled az erősítődön. Arra koncentrálj inkább, hogy tetszik-e a hang meg a zene. Akkor kezdj el cserén gondolkodni, amikor olyan problémát érzékelsz, amit meg tudsz fogalmazni világosan.
[ Szerkesztve ]
-
törölt tag
válasz Diocles #39284 üzenetére
Nem az a kérdés, hogy én tudok-e magyarázatot, ugyanis ez elcsépelt téma, közhely. De én is tudok egy.két lehetséges okot, amellett, hogy minden szűrőtag típusú alkatrésznek vannak negatív hatásai is a hangminőségre.
(#39283) KisTücsök Én is csak az előzőeket tudom ismételni, de talán így jobban hangzik: Elvileg természetesen van értelme, hiszen a jumper minősége is hat a hangra, de hogy a gyakorlatban van-e értelme ezzel bíbelődni, az már valóban terajtad és a rendszereden múlik, tehát csak önkezű és önfülű bíbelődéssel döntheted el, hogy nálad van-e értelme audiofilebb jumperek alkalmazásának adott áron, adott mértékű befektetéssel. Leginkább azért, mert az audiofil jumperek témájának nincs túl nagy irodalma, tehát nem fogjuk tudni neked azt mondani, hogy ezt meg ezt a jumpert feltétlen megveheted, mert best buy, de az meg az a jumper nem annyira jó.
-
törölt tag
válasz Diocles #39286 üzenetére
Csak azért nem megyek teljesen bele a "te utcádba" a kérdésedet félig megkerülvén, mert tőled, mint a topik egyik friss elektrotechnikai szakértőjétől nem a tamáskodást várnám egy ilyen, a hifiben régen elcsépelt témában, hanem inkább a helyeslő bólogatást - na meg a feliratcsere és hasonló típusú kötözködések mellőzését... Egy újoncnak nyilván szivesebben magyarázgattam volna ezt-azt, de te az elektrotechnikai szakértő szerepében léptél fel a topikban, tehát elvileg inkább neked kéne oktatnod engem a (nagyértékű) tápkondenzátoroknak (elsősorban mint szűrőtagoknak) a hangminőségre gyakorolt felemás hatásairól, nem nekem téged. Elvileg neked erről már meg kell legyen a tapasztalatod (és elvi tudásod).
Jó dolog egy fórumon ha vannak akik betöltik az ördög ügyvédje szerepet, de a topikban való tartózkodásod egy hónapja alapján azt a sejtést fogalmaztam meg magamnak, hogy valószínűleg érdemes lenne figyelembe venned, hogy általában olyasmikbe kötöttél bele ezen idő alatt az "ördög ügyvédjeként", amely kérdésekben már nem igazán jut hely az ördög ügyvédjének, legalábbis akkor biztos hogy nem, ha valaki a szakértő szerepet is betölteni kívánja eközben. Az általad belekötésre (kötözködésre), megkérdőjelezésre, elvetésre alkalmasnak talált témák csak a teljesen hifi (és elektrotechnikai) újoncok (vagyis a téma szempontjából a "csecsemőnek minden vicc új típusúak") számára furcsák. Körülbelül erre utalt Gorbep is délelőtt, amikor "bosszantotta a gondolkodás és kipróbálás nélkül mindent leszólni mentalitás". Ez egy hifi fórum, elég fárasztó hetente-havonta visszatérni ugyanazokra a több évtizedes hifi paradigmákra, az azokat megkérdőjelező "csecsemők" miatt, akiknek minden vicc új. Érdemes visszaolvasgatni is a topikot, mielőtt valaki ezredszer újranyit egy témát, ugyanis te az egy hónap alatt jobbára, ilyen, a topikban is ezerszer lerágott tudásanyagokat nyitogattál újra az ördög ügyvédjeként, csakhogy ezekben a témákban már régen túlhaladottá vált az ördög ügyvédje szerepkör - miközben persze ennek ellenére mindig előkerülnek ezek a témák és a hozzájuk való "ördög ügyvédeik". Ha matematikai példával élnék, azt mondanám, hogy ne azon vitakozzunk már hetente visszatérően, hogy 2x2=4 vagy nem annyi, csak azért mert minden héten jön valaki, aki megkérdőjelezi. Látható, hogy szándékosan nem arra és úgy reagáltam, amit kértél, mert remélem, hogy találsz megfontolandó szempontokat. Úgy vélem, eddig nem állt jól neked az ördög ügyvédje szerep - miközben persze nem feladatom ezt bárhogyan is vélni, de elmondtam, hátha érdekel. (No meg "megbosszulandó" a feliratcsere és hasonló kötözködéseidet. )[ Szerkesztve ]
-
Diocles
aktív tag
Nem. Elnézést kérek a közösség hergeléséért.
(#39287) kammerer: Nagyon örülnék, ha jól állna az ördög ügyvédje szerep, de nem ezért csinálom. Egy idő után egyszerűen már nem tudom megállni, hogy ne piszkáljam meg bottal valamelyik dogmát. Az elmúlt két hónapban olvastam kb. az összes hozzászólást, volt egy pár amikor csak fogtam a fejem, de nem írtam semmit. Nem igaz, hogy semmi nem igaz, ami józan végiggondolásból következik.
Nem akarom túlságosan terhelni a társaságot, de elmondom a tévedéseimet ezekről a mindenki által ismert, triviális igazságokról.
"minden szűrőtag típusú alkatrésznek vannak negatív hatásai is a hangminőségre"
Persze, a jelútban. De nem a táp szűrésénél. Az audioalkalmazásoknál a tápra vonatkozó fő és abszolút követelmény a zavarmentesség. Minél nagyobb a puffer kapacitása, ez annál inkább teljesül. Semmi, de semmi nem indokolja, hogy egy nagyobb értékű puffer bármilyen úton-módon rontana a hang minőségén. Ha erősítőt építenék és lenne végtelen kapacitású kondenzátor, azt tenném bele.A saját világképemre nézve ijesztőnek és bosszantónak találom az összes olyan utalást, bölcsességet, amelyet nem lehet mérhető, világos elmélettel magyarázható módon alátámasztani. Ha nem tudjuk, hogy egy komponens pontosan milyen hatásmechanizmus révén javít a rendszeren, akkor hogy reprodukáljuk? Honnan tudjuk, hogy mi az amire optimalizálunk? Milyen vezérlő elvek alapján tervezünk?
Ha nem lehet mérni, nem lehet megmagyarázni, akkor egy vak próbálgatás lesz az egész, mintha a majmokkal próbálnák megíratni a Shakespeare összest. Itt van a kábel mizéria is. Van egy rakat kábel, amelyek "ég és föld" különbségeket okoznak, de senki sem tudja, hogy melyik a jó, még az sem biztos, hogy a drágább a jobb, csak vakon próbálgatni kell mindent és hallgatózni. Ha már rá is szánná magát az ember, hogy valami jobbat keressen magának, akkor is reménytelen a feladat, mert sosem tud minden terméket minden kombinációban kipróbálni, nem tudja mit keres és sosem tudja mikor ért a feladat végére.
-
mp54
senior tag
válasz Diocles #39289 üzenetére
Ha nem lehet mérni, nem lehet megmagyarázni, akkor
Én, mint ezen a területen kezdő, azt mondom, hogy ez egy elvi kérdés: attól hogy valamit nem lehet megmérni, megmagyarázni, még akár több/sok ember is hallhat lényeges különbséget. Ne csinálj magadnak ebből problémát és főleg ne próbáld a "hallókat" elbizonytalanítani/meggyőzni...Nem mellesleg próbáltad már hallani azt, amit a "hallók" hallanak? De vigyázz, ha próbáltad és te nem hallottad, abból még nem következik, hogy neked van igazad...Ez csak logika volt. (Idézet másoktól: egy nőt is méréssel ítélsz meg!?)[ Szerkesztve ]
-
Toobee
veterán
válasz Dorian #39277 üzenetére
Emlékszel én is mit össze szenvedtem az alapzajjal? Àtnézettem az erõsítõt, de nem találtak hibát benne. Aztán áthoztad a Denont és elmúlt minden.
KisTücsök: én kérnék hivoxtól egy megfelelõ hosszú kábellel rendelkezõ Alcest. Nálam és másnál is hallható javulást hozott. Persze sokan ki is vették már a rendszerbõl, de a 3 db elosztónál biztosan jobb megoldás.
Jumpet: a hangfalkábeledbõl csinálj, abból baj nem lesz. Ha belefér a banánba/villába még egy darab belõle, akkor csak 2-2 plusz csatlakozót kell venned.
[ Szerkesztve ]
-
KisTücsök
addikt
válasz #71562240 #39285 üzenetére
Jaja, ilyesmit vártam.
Toobee: Ez a sok elosztós megoldás csak ideiglenes, amíg kész nincs a végleges helyének szánt szoba. Van fönt két Alces is, van egy kettes, azzal szemezgetek. Majd ha aktuális lesz, és még meglesz. De ez csak mindennek a végén majd. Amúgy majd közvetlenül a konnektorba tervezem dugni az erősítőt (amíg nem lesz ilyen szűrős elosztó, meg persze csak ha beválik).
Köszi!
[ Szerkesztve ]
-
mp54
senior tag
Kb. 100 eFt-ért milyen DAC-ot ajánlotok és miért épp azt?
Ez adta az apropót:
[link]
Gorbep fórumtárs szerint 100-ból megvan, mire hazaér...
Kösz![ Szerkesztve ]
-
gorbep
senior tag
válasz Diocles #39289 üzenetére
Megint csak egy szempontot veszel figyelembe..... a végtelen kondenzátor csak végtelen energiával feltöltve ideális a feszültség hullámosság szempontjából..... de mi lesz előtte???? A kapacitás növelésével az áramot a tápegységed egyre kisebb időintervallumokban veszi fel, és a keskenyedő áram "tüskék" egyre nagyobbak..... Azután tehetsz a tápodba 100KVA-es toroid magot a 10W-os végfokodhoz, hogy ne menjen telítésbe, és ne csapkodja le folyton a 60A-es kismegszakítót is..... Meg az áramszolgáltató bérgyilkost küld rád, mert az Áram THD-d meghaladja majd a 10 000%-ot........És akkor még az erősítőt az életben egyszer be is kell kapcsolnod ....... A nagy kondenzátor nagyobb belső ellenállásából adódó feszültség drop-ról nem is beszéltünk...( na jó ha létezne végtelen kapacitás legyen zéró ESR-ű )
De ezt te már mind tanultad, és végig is gondoltad......
MP54: Vegyél egyet, és akkor meg tudjuk hallgatni jobb e mint az XDA-1, és ha jobb majd 1 év múlva mi is veszünk, ha már lemegy az ára....
[ Szerkesztve ]
- Micimackó! Hogyan betűzik azt, hogy szeretet? - Sehogy Malacka, azt érzik .......
-
krichd1
addikt
Schiit Bifrost, ha csak sima koaxos DAC kell. Több helyen jobbnak tartják XDA2-nél.
Egyébként, szerintetek melyik erősítő lenne jobb vétel hasonló árban: Cambridge Audio P70 vagy az A500 ?
Elac 105 van hozzá tervbe véve egyelőre.[ Szerkesztve ]
Az év legjobb zenei albumai: http://tinyurl.com/ou4u3ql
-
gorbep
senior tag
válasz Lompos48 #39299 üzenetére
Most miért csinálsz úgy mintha nem értenél hozzá? Soros dióda Puffer C , párhuzamos R terhelés.....(Graetz híd, dióda, egyenirányítás) már fáradt vagyok ehhez ma.... Dióda akkor nyit ha a puffer feszültsége Ud-vel kisebb a szekunder tekercs harmonikus fesz-nél, ha a C növelésével a hullámosság csökken, egyre kisebb az intervallum, ahol a dióda nyit, az áramfelvétel egyre rövidebb idejű vezetéssel valósul meg azonos középérték mellett....
[ Szerkesztve ]
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Tudástár Parazitaeffektusok az áramkörben 1.
- Tudástár Melyik áram merre folyik a NYÁK földhálózatán?
- Tudástár Erősítők tápellátása
- Bemutató DSD: divatőrület vagy a zene új dimenziója?
- Bemutató Audio-gd Precision 2 erősítő teszt
- Intel Core Ultra 3, Core Ultra 5, Ultra 7, Ultra 9 "Arrow Lake" LGA 1851
- Elektromos autók - motorok
- Samsung Galaxy A52s 5G - jó S-tehetség
- BestBuy topik
- Wise (ex-TransferWise)
- Bitcoin, Tesla: az egeken a befektetők reményei, Musk a Trump-kormányba kerül
- WoW avagy World of Warcraft -=MMORPG=-
- Interactive Brokers társalgó
- Kupon kunyeráló
- Milyen egeret válasszak?
- További aktív témák...