Hirdetés
-
LOGOUT.hu
Szeretettel köszöntünk a sztereó otthoni/szobai Hi-Fi világában !
Új hozzászólás Aktív témák
-
Lompos48
nagyúr
válasz zoltanz #22424 üzenetére
Minél kisebb az impedanciája, annál jobban terheli az erősítő kimenetét, mert Ohm törvénye szerint annál nagyobb áramot "szív". Ha nem léteznének határok, akkor az imped. csökkentésével növelhetnénk a teljesítményt. Ezért kompromisszumok vannak. "Házi" erősítőknél általában a 4Ω a legkisebb érték mert nem gond a nagyobb tápfesz biztosítása (gyártásból). Autóerősítőknél ellenben ott van megszorításként az akku feszültsége (általában 12V), ezért itt hídba kapcsolt végfokokat, konvertereket (a tápfesz. növelésére) vagy 2 sőt 1Ω-os hangszórókat találunk a nagyobb teljesítmények elérésére.
Azt mindenképp be kell tartani, amit az erősítőnél megadnak hanszóróimpedanciának.
-
Lompos48
nagyúr
válasz Archer #22442 üzenetére
két egyforma lemez egymás mellett, most azok közül melyik a bal meg a jobb?
Fogalmam sincs, de könnyen megmérhető. Iránytól függően egyszerűen brummal is tesztelhető: a pucér drótvégeket ujjal érinted egyenként és ha a kábel másik vége az erősítőbe van dugva, hol egyik, hol másik hangszóró brummog.
-
Lompos48
nagyúr
válasz eclipse006 #22465 üzenetére
nagyon külön-külön szól oldalanként, nem középről jön, mint pl. a saját kábelemmel.
És erre a(z egyedüli) magyarázat a kábel?
-
Lompos48
nagyúr
válasz bajnokpityu #22467 üzenetére
Esetleg valami fizikára alapozó magyarázatot nagyon megköszönnék...
-
Lompos48
nagyúr
válasz eclipse006 #22470 üzenetére
Inkább nem fejtem ki, kilépek a vitából.
-
Lompos48
nagyúr
válasz #56474624 #22476 üzenetére
A skin effektushoz csak egy idézet:
To take an extreme example, suppose 10 metres of this wire is used in a speaker cable to drive a speaker with impedance as low as 2 ohms at 20kHz ( fortunately very rare ). The cable will have two conductors giving total added skin effect resistance of 0.056 ohms. In series with the 2 ohm speaker resistance this gives attenuation by a factor 0.97, i.e. -0.24 dB. It has been claimed that response changes around 0.2dB are just audible in direct comparison at lower frequencies, but a variation of 2dB or more may be needed at 20kHz, and so 0.24dB is of no significance. (Few speakers are flat to within even 3dB up to this frequency.) For most speakers with impedance well above 2 ohms at 20kHz, and using cable lengths much less than 10 metres, even 1mm diameter is usually more than adequate as regards added skin depth resistance, though the d.c. resistance may be a little excessive for long cables, being around 0.04 ohms per metre total for the two conductors.
A forrás.
-
Lompos48
nagyúr
Mindennel egyetértek, de azért van 2 kis korrigálnivaló:
400GW szállított teljesítménynél
Ha jól tudom a paksi erőmű néhány 440MW-os csoportból áll.
Meg persze a mikrósok.
Inkább mondjunk nagyfrekvenciát. Jával a mikrohullámok GHz-es tartománya alatt is jelentős már a skin-effect.
-
Lompos48
nagyúr
amin megesik hogy 1000A is rohangálhat,
Nem kekeckedni akarok, de ez az áram egyedül a generáto kimeneténél fordulhat elő "full" terhelésnél. Az rőműből már sok vonalon megy a fogyasztók felé a 400kV-os távvezetékeken. Csak képzeld el milyen lenne az oszlopokon kihúzott vezeték, ami 1000A-t szállítana.
Paks 2009 óta már 4x500MW-on fut.
Lehet, biztos. Én ellenben csak a nagyságrendekkel voltam megakadva.
-
Lompos48
nagyúr
válasz Recon666 #22659 üzenetére
Amikor a potencióméter szabályoz, akkor a csúszkája ide-oda csúszkál az ellenálláspatkón, súrolja, "reszeli" azt. A reszelék (por) ott marad és furcsa kontaktust teremt(het) a csúszka és patkó között. Ha van valami rés a potméteren (ez konstrukciófüggő) nem árt ott befújni kontaktspray-vel, majd ide-oda tekergetni. Legtöbbször hatásos.
-
Lompos48
nagyúr
válasz Recon666 #22663 üzenetére
Az nem jó. Talán még megpróbálhatod eldönteni, hogy a potméter csavargatásánál vagy például a gombo(ka)t mozgatva jön elő a recsegés. Ha előbbi, akkor csak potmétercsere orvosolhatja, gondolom. Ha utóbbi, akkor lehet a forrasztások újraforrasztása megoldhatja, mert belülrűl eléggé látszanak az idő fogának nyomai.
A bkercso által említett kontaktspray-veszély nálam pár évtized alatt nem okozott problémát. Vagy megoldotta a problémát, vagy maradt minden a régiben.
[ Szerkesztve ]
-
Lompos48
nagyúr
Audioquest Type1 kábelt (tömör vezeték, 1000Ft/m), ez négyeres, középen szedd ketté, máris 2x2 ered van, mindegyiknél a vastagabb legyen a pozitív (piros) ér, a vékonyabbik a negatív (fekete) ér.
Volna valaki, aki meg tudná magyarázni nekem (és lehet másoknak is), hogy mi az értelme, hogy egy hangszóróhoz vezető érpár szálai eltérő keresztmetszetűek?
Szerény fantáziám egyetlen alkalmazásra találja megfelelőnek az ilyen típusú 4 eres kábelt: ha egy táp egy távoli fogyasztót táplál és fogyasztástól függetlenül a fogyasztó kapcsain kell stabilizálnia a feszültséget. A vastagabbak viszik a tulképp fogyasztott áramot, a vékonyabbak érzékelik a feszültséget a fogyasztón (lásd Kelvin kontaktus). -
Lompos48
nagyúr
Javulás az lesz idővel. Tunert csak akkor vásárolj, ha megelégszel azokkal az URH rádióadókkal, amik a környéketeken sugároznak.
Számomra a kompromisszum egy Terratec Noxon iRadio volt. Drága, de tudja az URH adókat, ahogy helyben fogni lehet, de mellette ott van a pár tízezer internetrádió elérhetősége, streaming a PCről, külső HDDről, pendriveről.
-
Lompos48
nagyúr
válasz fero02 #23065 üzenetére
Ez egy jó kérdés. De kezdem egy korrekcióval: az a potméter nem az user-nek van odatéve, hanem a gyártósor utolsó beállításaihoz meg esetleg a szervíz számára. Az hogy hozzányúlunk már egy "kalandot" jelenthet.
Egyébként egy CD lejátszónál akár 4-5 állítható paraméter is létezhet. Legvalószínűbb, hogy a leghozzáférhetőbb a lézerdióda áramát állítja. A dióda idővel öregszik, egy állítás ezt korrigálhatja, de mivel általában ezt az áram növelésével lehet elérni ennek az utóhatása a gyorsuló öregedés.
Angolul olvasóknak érdemes ezt elolvasgatni.
-
Lompos48
nagyúr
Amint a képen látod, van Phono/Tuner/CD/Video dedikált bemenete, ezekbe rca kábeleket dughatsz, kizárólag analóg hang átvitelére. Általában a CD bemenet bír a legjobb hanggal.
Általában a Tuner/CD/Video bemenetek egyforma felépítésűek és működésűek. Egyedül a Phono bemenet rendelkezik egy plusz feszültségerősítővel és RIAA korrektorral az elektrodinamikus hangszedő miatt.
-
Lompos48
nagyúr
válasz zoltanz #23265 üzenetére
Nem láttam a saját forrasztásaim között, máshol igen. Kb. 50 éve forraszt(gat)ok... És nem csak hobbiból.
Ha nem jó egy forrasztás akár mágneseződhet egy alkatrész, vagy ha elengedi teljesen az ív is mozgathatja.
Itt lesütném a szemeimet és visszavonnám.
Nem jellemző ez a szélre, de attól függetlenűl megesett ez a történet már.
Persze, csak nem a szél periodicitása, hanem a híd ingaszerű lengései miatt, amik - persze - periodikusak.
[ Szerkesztve ]
-
Lompos48
nagyúr
válasz #71562240 #23368 üzenetére
Én olyat láttam, ahol a szögletes ér volt a pozitív. Ha az helyesen volt bekötve, akkor úgy kell.
És mi történik akkor ha a szögletesnek, azaz az egész kábelnek felcseréled a 2 végét? Aszongyák az elektronok, hogy: "hoppá rosszul kötötte be ez a pasas a kábelt! Azért is torzulva vágtatok végig " !
...leginkább azzal próbálkoznak a hozzáértők, hogy a gyártás folyamán a kábel húzatási iránya teremt egy optimálisabb haladási irányt az elektronok számára...
Láttál te már ilyen húzó berendezést? Akkora, mint egy gyorsvonat. Én még építettem is ilyet... Csak próbálkozzatok tovább a(z ilyen) magyarázattal, legalább nem unatkoztok.
-
Lompos48
nagyúr
válasz python1 #23373 üzenetére
Nem akartam/akarom osztani az észt, csak próbálok cáfolni olyan információkat, amik mítosz gyanánt vannak forgalomban minden fizikai vagy technikai magyarázatot mellőzve.
Az audió alkalmazásokban (hangsúlyozom, hogy audió és nem hi-fi) a legfontosabb, legkritikusabb, legszubjektívebb és ugyanakkor legtökéletlenebb tényező az emberi fül. Az audió "anyagok" minden paramétere leírható és mérhető messze az emberi fül képességein túl. Ezért nem vagyok hajlandó elfogadni csak méréseken alapuló argumentumokat bármilyen összehasonlítás esetén. Ezt már egy párszor korábban megjegyeztem torzítás, sávszélesség, zaj stb kapcsán. Nem vagyok hajlandó olyan elméletek elfogadására például, hogy egy érpár esetén a kör vagy szögletes keresztmetszetű szál az egyik vagy másik irányú elektronáramlásnak előnyösebb és egyáltalán, hogy lenne preferenciális irány. Ezek fizikai szemszögből nézve aberrációk (nem akarok súlyosabb kifejezést használni)....ha már akkora szakértelmet sugárzol felénk...
Nincs szándékomban. Ebben az esetben a szak a hifi-t jelenti. Nem vagyok hifi szakember, de azért űzöm pár évtizede. Az értelem létét/hiányát pedig nem én fogom eldönteni esetemben. Szerintem a jó kábel sodort (jobb kezelhetőség miatt) és minél nagyobb keresztmetszetű (a veszteségek minimizálása miatt) és nem utolsósorban mindkét végén jó konnektikával van szerelve. Ennyi!
Mivel te már gyártottál is ilyen gépeket...
Nem többesszámban, csak egyet. És azóta is tudom, hogy a húzás tényleg kristályrács-módosulással jár, ami magával hozza a merevséget és fajlagos ellenállás növekedését. Ezért lágyítják (crystal structure annealing) a húzott drótot, hogy visszakapja eredeti, jobb tulajdonságait.
Remélem sikerül ezentúl legalább a kábelvitákba való beavatkozástól megtartóztatni magam.
-
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Tudástár Parazitaeffektusok az áramkörben 1.
- Tudástár Melyik áram merre folyik a NYÁK földhálózatán?
- Tudástár Erősítők tápellátása
- Bemutató DSD: divatőrület vagy a zene új dimenziója?
- Bemutató Audio-gd Precision 2 erősítő teszt
- Kormányok / autós szimulátorok topikja
- Autós topik
- Szólánc.
- Asszociációs játék. :)
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- Fűzzük össze a szavakat :)
- Samsung Galaxy S24 FE - később
- Battlefield 2042
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 7***(X) "Zen 4" (AM5)
- GPU-k mindörökké - a kezdetek?
- További aktív témák...
- Hibátlan - GIGABYTE Z370 HD3 LGA1151v2 alaplap + Windows 11 Pro digitális licensz
- Hibátlan - INTEL Core i7-8700 LGA1151v2 dobozos CPU processzor
- Szép Tervező Vágó Dell Precision 5530 Laptop -80% 15,6" i9-8950HK 32/512 QUADRO P2000 4GB FHD IPS
- Apple Iphone 13 Pro - 256 GB (Space Grey)
- Komplett fénytechnika (Robotlámpa, stroboszkóp, vezérlő, állvány)
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest