Hirdetés

2024. május 4., szombat

Gyorskeresés

Téma összefoglaló

Téma összefoglaló

  • Utoljára frissítve: 2024-02-03 18:52:36

LOGOUT.hu

Szeretettel köszöntünk a sztereó otthoni/szobai Hi-Fi világában !

Összefoglaló kinyitása ▼

Hozzászólások

(#38201) nuke7 válasza Diocles (#38200) üzenetére


nuke7
veterán

hát normális cucc kell hozzá, de a különbség iszonyatosan nagy...
(ezért mondtam, hogy ami ezek fölött van, az már nem biztos, hogy mindenkinek nyilván való)

https://youtube.com/user/nuke7

(#38202) andorra válasza nebulo5 (#38196) üzenetére


andorra
őstag

Igen, kérdezték is nemrég tőlem ordítva, LP-t, vagy CD-t hallgatsz?
Ugyan hol van az már - mondtam, évek óta, csak kottákat olvasok. Csak a szemem lenne még a régi.....

(#38203) Tristis válasza Diocles (#38200) üzenetére


Tristis
őstag

Egyébként nem kell hozzá olyan iszonyatosan nagy cucc: Sansa Clip+ meg mondjuk valami ilyesmi SoundMAGIC PL30 IEM. Ez elég messze van a valóságtól, de csodálatosan fogod hallani a különbséget és 20e Ft alatt járunk bőven. Ajánlom hozzá a Hobo Circus Hungaricus albumát, kiváló felvétel! :R

[ Szerkesztve ]

Ami az unverzumnak Chuck Norris, az az NBA-nek Török Péter.

(#38204) bmakszim válasza Tristis (#38203) üzenetére


bmakszim
senior tag

Azért azt kétlem, de ha ezt megcsinálod, neked elhiszem.
De ne kezdjük megint! :)

[ Szerkesztve ]

(#38205) Tristis válasza bmakszim (#38204) üzenetére


Tristis
őstag

Javaslom számodra a Wavelab programot zenehallgatásra. Foobart már rég nem használok, mert felfedeztem a JRiver Media Center képességeit. Bár a wavelab még mindig jobb, de a kényelem miatt belefér, hogy a JRiver csak egy hajszálnyival rosszabb legyen. :R További jó foobarozást mindenkinek. ;)

Ami az unverzumnak Chuck Norris, az az NBA-nek Török Péter.

(#38206) bmakszim válasza Tristis (#38205) üzenetére


bmakszim
senior tag

Köszi a javaslatot, de amíg nem a lejátszó szoftver lesz a leggyengébb láncszem a rendszeremben, maradnék a foobarnál. Főleg az általad említett kényelem miatt is.

(#38207) #71562240


#71562240
törölt tag

Pedig ma egész nap itt se voltam... Megy itt a flame-gyártás nélkülem is...

(#38200) Diocles Természetesen te is meg tudod különböztetni, ha akarod. Elég hozzá egy rendesebb MP3 lejátszó vagy mobiltelefon és egy közepesebb fülhallgató, egy ilyen "hangberendezésen" már igen nagy különbség mutatkozik a két formátum között. De ez természetes, nem is kell mondani. (Egyébként pedig az MP3 és a FLAC közötti hatalmas különbség axióma, nem kell bizonyítani. :B ;] :Y )

(#38184) Auratech Ez is egy példa, hogy a hifiben alkalmazott mérési módszerek többsége még milyen messze kullog a fülünk-agyunk felbontóképessége, hangképalkotó képessége mögött.

(#38192) nuke7 "Amugy amíg valaki azt mondja h neki elég es nem von le univerzális igazságokat addig szerintem rendben vagyunk." Nagyon pontos és fontos megfogalmazás. (Kár hogy slendriánul van leírva. :D )

(#38189) sultansmith Először is ki kell szedni a hangszórót, és szétnézni a hátuljánál, illetve a dobozon belül, aztán működés közben is nézelődni ugyanígy, hátha látsz valamit, ami magyarázza.

[ Szerkesztve ]

(#38208) Diocles válasza Tristis (#38203) üzenetére


Diocles
aktív tag

Hát köszi, de fülhallgatóval biztos nem fogok zenét hallgatni :) Igazából engem nem zavar, hogy nem hallom a különbséget, amíg gyöngyörködtet a zene.

Köszönöm a reakciókat, értékelem, nem bánom, hogy nem hallom, csak tényleg érdekelt, hogy mi az álláspontotok, mert a sok szarkasztikus reakció között már nem tudtam eligazodni.

[ Szerkesztve ]

(#38209) #71562240 válasza Diocles (#38208) üzenetére


#71562240
törölt tag

Hifi témában úgyis csak hülyeségeket tud az ember mondani, úgyhogy legbiztosabb, ha mindent szarkasztikusan veszel - például ezt a mondatot is. :B :Y

(#38210) andorra válasza Diocles (#38208) üzenetére


andorra
őstag

Igazából engem nem zavar, hogy nem hallom a különbséget, amíg gyöngyörködtet a zene.

Mennyivel jobb neked, mint nekünk! Mert igaz ugyan, hogy ennél kisebb különbségeket is meghallunk, viszont zenehallgatás közben rendszeresen szenvedünk :-(

Pernye András, híres zenekritikus volt , A Hifi Magazin körkérdést tett fel ismert és érdekes embereknek, hogy milyen rendszeren hallgatnak otthon zenét. Ha jól emlékszem, Pernye Andrásnak mindössze egy Pacsirta rádiója volt erre a célra. Akkor még nem volt internet, de ha lett volna, aligha találkozhattunk volna vele egy hifi fórumban.

(#38211) contaxg válasza andorra (#38210) üzenetére


contaxg
veterán

Pont Pernyén járt a fejem tegnap az itteni sorokat olvasva. ;) No meg a kristályhangszedős lemezjátszóján.

Közben rájöttem, hogy bennem nem kevés pernyei lélek van...
Bár ez nem volt mindig így, de szerencsére győzött a józanság.

A jó zenehallgatáshoz nem feltétlen kell minőség. Az egy intellektuális kaland, amit mindenki a saját szintjén élhet meg. A hifi egy eszköz ami ezt az élményt fokozza, de nem feltétlen szükséges hozzá.

(#38212) andorra válasza contaxg (#38211) üzenetére


andorra
őstag

Igen, tényleg látszik némi hasonlóság, már csak kép alapján is, amit a rendszeredről láthattunk. A Pacsirta rádióban is voltak csövek.....

(#38213) Auratech válasza #71562240 (#38207) üzenetére


Auratech
őstag

Volt ott még egy Bencmark DA 1 és egy pár vc7-es bösendorfi monitor valamilyen két Krell szutyokkal rezgetve, benn a feljátszóban(lunapark studio - Bécs)
A 16-24 bit közti különbséget szépen kiszúrtuk bármilyen bejátszóeszköz forrásnál egy madrigált hallgatva, főként a mély és magas felbontásában, szóval azért nem olyan fos. Azt, hogy a digitális forrás pc usb, vagy iPad, vagy konnektoros pc, vagy c60-as vincent audio futóműként, azt nem hallottuk, mert nem láttuk, mikor mi fog szólni. Volt köztünk német hifista, nem látó igazságügyi hangszakértő is.
A hallásunkban félpercenként több nagyságrenddel nagyobb változasok vannak, amit a fizikai állapot, és a gondolkodás befolyásol, mint az eszközök bármilyen észlelhető paramétere. Megvakarod a fejed, eszedbe jut egy dolog, ami felvillanyoz, egy hibás akkord frusztrál..., a hallásod drámaian megváltozik, mert más mintákat fogsz felhasználni a következő pillanatban az agyadban.
Semmi bajom a hifisták érzékenységével, de marhán idegesít, hogy a hanglánc leginstabilabb elemét, a hallást olyanféle állandósággal tekintik fixnek, hogy az már röhejes.
Mintha a hallás bármikor rendelkezesre álló, abszolút érvényű, -biztonságú, tökéletes instrumentuma lenne a csalhatatlan íteletnek.

Auratech Field Recording

(#38214) #71562240 válasza Auratech (#38213) üzenetére


#71562240
törölt tag

"A hallásunkban félpercenként több nagyságrenddel nagyobb változasok vannak, amit a fizikai állapot, és a gondolkodás befolyásol, mint az eszközök bármilyen észlelhető paramétere. Megvakarod a fejed, eszedbe jut egy dolog, ami felvillanyoz, egy hibás akkord frusztrál..., a hallásod drámaian megváltozik, mert más mintákat fogsz felhasználni a következő pillanatban az agyadban." Kissé sarkítva, ez körülbelül így van.
"Semmi bajom a hifisták érzékenységével, de marhán idegesít, hogy a hanglánc leginstabilabb elemét, a hallást olyanféle állandósággal tekintik fixnek, hogy az már röhejes.
Mintha a hallás bármikor rendelkezesre álló, abszolút érvényű, -biztonságú, tökéletes instrumentuma lenne a csalhatatlan íteletnek."
Ez ellenben közel sincs így, minden épelméjű hifista (az ellenkező híresztelések ellenére sok ilyen van! :D ) többé-kevésbé ismeri a hallási érzékelése/észlelése korlátait, hibáit, és ezeket belekalkulálja az ítéleteibe, amennyire lehetséges. Tehát a fenti "antihifista" általánosítás eléggé hibás általánosítás. mint ahogy általában minden "anti" általánosítás hibás (lásd még zsidózás, niggerezés, cigányozás, örményezés, tuszizás-hutuzás, barbározás...) Ráadásul a hifisták többségére érvényes, hogy nem vagyunk csordabirkák, hanem egyedi személyiségek vagyunk, nem tömegesen viselkedünk, hanem egyedi személyiségként. :)

[ Szerkesztve ]

(#38215) zoltanz


zoltanz
nagyúr

Motörheadphones :D (mondjuk 35000 Ft nem kevés)

[ Szerkesztve ]

Manapság egy előnye van ha nem vagy szegény, színvonalasabb ellenségeid lehetnek

(#38216) Lompos48 válasza #71562240 (#38214) üzenetére


Lompos48
nagyúr

...minden épelméjű hifista (az ellenkező híresztelések ellenére sok ilyen van! ) többé-kevésbé ismeri a hallási érzékelése/észlelése korlátait, hibáit, és ezeket belekalkulálja az ítéleteibe, amennyire lehetséges...

És akkor az ítéletbe (képletbe) bejön egy korrekciós, pl. "kammerer (vagy más) faktor ", mint a Boltzmann, Avogadro vagy Planck féle a fizikában. :))

[ Szerkesztve ]

(#38217) #71562240 válasza andorra (#38210) üzenetére


#71562240
törölt tag

Éppen Pernye András éppen a Hi-Fi Magazinban egy helyt azon elmélkedik, hogy értelmetlen és sznobizmus adott zeneműveket többféle lemezen, többféle előadóval gyűjtögetnünk, mert ha "vaktesztet" végzünk, tehát ha nem tudjuk, hogy éppen Toscanini vagy Karajan vagy Böhm vagy... vezényeli a ... zenekart vagy a ... zenekart ... szólistával vagy ... szólistával, akkor általában nem ismerjük fel, hogy éppen melyik karmester vezényli melyik zenekart, ki a szólista... Hivatkozott a HFM által elvégzett "vaktesztre, amelyben a hifi- és zeneértő hallgatóság többsége (ha jól emlékszem tízegynéhányan voltak) általában nem volt képes felismerni, hogy éppen melyik előadást hallja, ki a karmester... stb, ha nem tudta előre.
Tehát Pernye következtetése szerint, ha szeretünk egy zeneművet, elég ha egy előadásban szerezzük be, úgysem vagyunk képes megkülönböztetni az előadók előadási jellegzetességeit.
Én persze nem értek vele egyet - de szerintem ő sem értett egyet önmagával.

(#38216) Lompos48 Nem elsősorban korrekciós faktor (főleg nem egy állandó), hanem inkább valószínűségi együttható.

[ Szerkesztve ]

(#38218) Dorian válasza #71562240 (#38214) üzenetére


Dorian
félisten

"nem vagyunk csordabirkák, hanem egyedi személyiségek vagyunk, nem tömegesen viselkedünk, hanem egyedi személyiségként."

- Ti mind egyéniségek vagytok!
- Miii miiiind egyéééénisééééégek vagyuuuunk...
:))

Kétfajta ember van. Kerüld mindkettőt!

(#38219) #71562240 válasza Dorian (#38218) üzenetére


#71562240
törölt tag

Én nem...

(#38220) contaxg válasza #71562240 (#38217) üzenetére


contaxg
veterán

Hát ezzel én sem értek egyet.
A Bartókon is van olyan műsor, ahol a különböző előadásokat elemzik.

Utoljára Beethoven zongoraversenyeket keresgéltem, mert eléggé rákattantam a témára. Elég érdekes, hogy melyik zongorista+karmester milyen párost alkot és hogy értelmeznek egy-egy zeneművet. Már van olyan előadó akinek a nevét meglátom akkor szinte biztos, hogy kerülöm azt a felvételt...

[ Szerkesztve ]

A jó zenehallgatáshoz nem feltétlen kell minőség. Az egy intellektuális kaland, amit mindenki a saját szintjén élhet meg. A hifi egy eszköz ami ezt az élményt fokozza, de nem feltétlen szükséges hozzá.

(#38221) Dorian válasza contaxg (#38220) üzenetére


Dorian
félisten

Még szép, hogy van különbség felvétel és karmesterek közt, hiába ugyanaz a mű. Kérdés, hogy van-e az illetőnek ideje vacakolni a kiválogatással.
Elcsépelt példa, de megvetem CD-n a 4 évszakot, hallgathatatlan felvétel volt. Letöltöttem másik verziót, elment, aztán megtaláltam a Joshua Bell -féle változatot,az nagyon tetszik. Most kíváncsiságból beszereztem még két verziót, de még nem hallgattam.
De hogy ezt minden zenével eljátsszam, az ki van zárva, nem vagyok időmilliomos.

Kétfajta ember van. Kerüld mindkettőt!

(#38222) #71562240 válasza contaxg (#38220) üzenetére


#71562240
törölt tag

Ráadásul ő éppen ebből élt. :D
Azt mondja a somelier, emberek teljesen hülyeség ugyanabból a szőlőfajtából különféle borokat vásárolni, hiszen "vakon" úgysem ismeritek fel, hogy az a cabernet franc egy dél-provance-i termőhelyről való '76-os évjárat, vagy egy '84-es évjáratú villányi. Elég, ha egyféle cabernet franc-t isztok - amíg a készlet tart.

[ Szerkesztve ]

(#38223) zoltanz válasza #71562240 (#38222) üzenetére


zoltanz
nagyúr

A régi borok és a zene között hol található a párhuzam? :U

blattida

Régebben jobb zenészek voltak, tényleg nem értem !?

[ Szerkesztve ]

Manapság egy előnye van ha nem vagy szegény, színvonalasabb ellenségeid lehetnek

(#38224) blattida válasza #71562240 (#38217) üzenetére


blattida
nagyúr

Ennek a kérdésnek csak akkor van értelme, ha ugyanaz a karmester és az előadók, csak a felvétel különbözik, de még akkor is felismerhetőek a különbségek, ezt a Bandinak is tudnia kellett, tudta is, csak éppen, akkor ez a kijelentése jól hangzott.
Egyébként én arra a HFM-es tesztre nem így emlékeszem...

zoltanz
Ugye, ezt nem kérdezted komolyan...

[ Szerkesztve ]

Gauranga! हरे कृष्ण हरे कृष्ण कृष्ण कृष्ण हरे हरे || हरे रामा हरे रामा रामा रामा हरे हरे||

(#38225) blattida válasza zoltanz (#38223) üzenetére


blattida
nagyúr

Kammerer arról írt, hogy ha az alapanyag ugyanaz, akkor miért kellene többféle előadásban ugyanaz a mű vagy miért kellene többféle cabernet sauvignon?
Mint ha nem lenne különbség közöttük.

Gauranga! हरे कृष्ण हरे कृष्ण कृष्ण कृष्ण हरे हरे || हरे रामा हरे रामा रामा रामा हरे हरे||

(#38226) #71562240 válasza blattida (#38224) üzenetére


#71562240
törölt tag

"Ennek a kérdésnek csak akkor van értelme, ha ugyanaz a karmester és az előadók, csak a felvétel különbözik,..." Ezzel nem értem mire utalsz, hiszen éppen a karmester és az előadók megkülönböztetése volt a cél és a "megkülönböztethetetlensége" az "eredmény". Nem Toscanini egyes előadásainak a különbözőségéről volt szó (gondolom, az már egy következő lépcsőfok lenne), hanem hogy az értő hallgatóság meg tudja-e különböztetni "vakon", hogy most éppen Toscanini szól vagy Karajan vagy Klemperer. Lehet hogy arra akarsz utalni, hogy hát Toscanini vagy Karajan sem mindig ugyanaz, tehát nincs olyan, hogy "Toscanini" vagy "Karajan", mert ők is mindig mások?

(#38223) zoltanz A félőrült somelier-t hasonlítottam Pernye Andráshoz. :D

[ Szerkesztve ]

(#38227) zoltanz válasza blattida (#38225) üzenetére


zoltanz
nagyúr

Az ok, de a bornak van egy olyan tulajdonsága, hogy a jóból 10 vagy több év múlva még jobb lesz, zenének nincs ilyen.

Manapság egy előnye van ha nem vagy szegény, színvonalasabb ellenségeid lehetnek

(#38228) #71562240 válasza zoltanz (#38227) üzenetére


#71562240
törölt tag

Ráadásul a bort isszák, a zenét ellenben hallgatják, a bor hordóban-tartályban-palackban-pohárban van, a zene ellenben hangszerben-vinilen-CD-n-pendrive-on-merevlemezen, a bornak kevés hangja van a zenének ellenben sok, és még nagyon sok különbséget fel lehet fedezni a bor és a zene között, amely különbségeknek az alkalmazott ironikus metaforámhoz ugyanúgy semmi köze, mint ahogy annak sincs, hogy a bor érik, a zene meg nem érik (a zenét kérik). Mint fentebb írtam a metafora lényege a "félőrült" - netán félrészeg - somelier-nek Pernye Andráshoz való hasonlítása. (Pernye András amúgy is úgy nézett ki a tikjeivel, mint aki félőrült vagy félrészeg - nehogy félreérthető legyen, ezt szeretettel és nagyrabecsüléssel mondom.)

[ Szerkesztve ]

(#38229) blattida válasza zoltanz (#38227) üzenetére


blattida
nagyúr

Az ok, de ebben az esetben nem ez a lényeg, nem ebből a szempontból emelődtek be a borok.
Nem is értem, nálad ez miért ugrott be.

kammerer
Csak arra utaltam ezzel, hogy a Pernyei állítás abban a formában nonszensz és csak egy totál hülye és/vagy süket ember képes ilyen kijelentést tenni.

Gauranga! हरे कृष्ण हरे कृष्ण कृष्ण कृष्ण हरे हरे || हरे रामा हरे रामा रामा रामा हरे हरे||

(#38230) zoltanz válasza #71562240 (#38228) üzenetére


zoltanz
nagyúr

Mondjuk mikor iszod a bort és kilöttyen, az ugyanolyan gáz mintha ugrik a lemez. :DDD

Manapság egy előnye van ha nem vagy szegény, színvonalasabb ellenségeid lehetnek

(#38231) blattida válasza zoltanz (#38230) üzenetére


blattida
nagyúr

A bornál mindegy, hogy melyik korty hiányzik, mivel nincs különbség az egyes kortyok között, a zenénél azért ez kicsit más, hacsak nem egy kitartott hangot hallgatsz.
Abban az értelemben igazad van, hogy az adott borfolt eltávolítása némi időbe és pénzbe kerül, viszont önmagában a zene nem jár gázképződéssel, ellentétben a borral. ;]

Gauranga! हरे कृष्ण हरे कृष्ण कृष्ण कृष्ण हरे हरे || हरे रामा हरे रामा रामा रामा हरे हरे||

(#38232) Lompos48 válasza #71562240 (#38217) üzenetére


Lompos48
nagyúr

Nem elsősorban korrekciós faktor (főleg nem egy állandó), hanem inkább valószínűségi együttható.

Pont ezért merészeltem így leírni:

"És akkor az ítéletbe (képletbe)..." :)

(#38233) #71562240 válasza blattida (#38229) üzenetére


#71562240
törölt tag

Egyébként az Audionet SAM témára utalva: én a hifiben a "németes" hangképet olyannak gondolom, ami némely más iskolákhoz hasonlóan szintén zenei és érzelmes - persze csakis a "pontosság" elsődlegessége mellett. Tehát nálam a németes hangkép eléggé dícséret, ezzel a SAM-et is abszolúte dícsértem, a dícséretet azzal enyhítvén-relativizálván, hogy "...kicsit talán mérnökien németes.." - tehát számodra a "kicsit talán mérnökies" kitétel kellett túlzó legyen. :)

(#38232) Lompos48 De még a "valószínűségi együttható" is mindig más értékű, és ez a mindig más érték is mindig csak valószínűségi értékkel bír, ergo nincs is képlet. :D

[ Szerkesztve ]

(#38234) krichd1 válasza Dorian (#38221) üzenetére


krichd1
addikt

Eddigi legjobb 4 évszak felvétel, amit hallottam: [link]

Az év legjobb zenei albumai: http://tinyurl.com/ou4u3ql

(#38235) #71562240 válasza krichd1 (#38234) üzenetére


#71562240
törölt tag

Ugyan, mi a jó abban, ha minden tételt fél perc után félbeszakítanak?! :B :Y

(#38236) krichd1 válasza #71562240 (#38235) üzenetére


krichd1
addikt

Inkább örülnél, hogy bele lehet hallgatni. :D

Az év legjobb zenei albumai: http://tinyurl.com/ou4u3ql

(#38237) blattida válasza #71562240 (#38233) üzenetére


blattida
nagyúr

Igen, ám a jellemzésed más része alapján olybá tűnik, mintha a sam nem zenélne annyira, mint az említett mf, tehát önmagában a 'kicsit talán mérnökien németes' még nem váltotta ki belőlem ezt a reakciót.

Anno a hfm tesztjében nem az egyes előadásokat nem tudták megkülönböztetni egymástól, hanem egyszerűen nem tudták beazonosítani az egyes előadókat, karmestereket, azért ez nem egészen ugyanaz.

Gauranga! हरे कृष्ण हरे कृष्ण कृष्ण कृष्ण हरे हरे || हरे रामा हरे रामा रामा रामा हरे हरे||

(#38238) blattida válasza krichd1 (#38234) üzenetére


blattida
nagyúr

Az eredeti négy évszakban narráció is volt, ami időnként megszakította vagy árnyalta a muzsikát, így, végül is, értelmezhető ez úgy, mint az oldalon található lejátszó viselkedése... :U

Gauranga! हरे कृष्ण हरे कृष्ण कृष्ण कृष्ण हरे हरे || हरे रामा हरे रामा रामा रामा हरे हरे||

(#38239) bmakszim válasza krichd1 (#38234) üzenetére


bmakszim
senior tag

Erről mi a véleményetek? Nekem ez a kedvencem. Bár az tény, hogy nem éppen hagyományos verzió.

(#38240) #71562240 válasza blattida (#38237) üzenetére


#71562240
törölt tag

Igen, az igaz, hogy az azonos árú MF-ben én több zenét "láttam".

"Anno a hfm tesztjében nem az egyes előadásokat nem tudták megkülönböztetni egymástól, hanem egyszerűen nem tudták beazonosítani az egyes előadókat, karmestereket, azért ez nem egészen ugyanaz." Persze, persze, a feladat természetesen a karmesterek, előadók beazonosítása volt "vakon"! Én is ezt írtam illetve ezt akartam írni, a jelek szerint félreérthetően fogalmazva. Az "éppen melyik előadást hallja" kitétel alatt azt akartam érteni, hogy éppen kinek az előadását, azonban ezzel a kitétellel valóban félreérthetővé vált a szöveg, hiszen az természetesen tényleg nem volt feladat, hogy a konkrét előadást kelljen felismerni - mondjuk ahhoz már tényleg lexikonnak kellene lennie a hallgatónak.

(#38239) bmakszim Három legyet egy csapásra: én eléggé szeretem, Rumcsaka is, aki pár hónappal ezelőtt ajánlotta is nekem, Andorra nincs oda érte annyira.
Általában, "elvileg" nem vagyok az átiratok híve, de általában a gyakorlatban tetszeni szoktak, szerintem ez is jól sikerült.

[ Szerkesztve ]

(#38241) Auratech válasza bmakszim (#38239) üzenetére


Auratech
őstag

Nincs mélysége. Függöny-minkrofonos. Hangszíneiben szép. Zeneileg vegyes érzelmeket kelt.
Filmzenésen masterelt, felhúzott.
Max Richter nagy sláger a kortárs balett zenei repertoárjában....

[ Szerkesztve ]

Auratech Field Recording

(#38242) Auratech válasza bmakszim (#38239) üzenetére


Auratech
őstag

Ez nagyon bejön. A zenekar brutálisan erős. A vezető hegedűst nem csípem. Okoskodik.
A Másodhegedűs nőci az viszont isteni... A felvétel remek.

[ Szerkesztve ]

Auratech Field Recording

(#38243) blattida válasza bmakszim (#38239) üzenetére


blattida
nagyúr

A négy évszak átiratról:
Teljes mértékben egyetértek Auratech-el, nekem abszolút egy gyönge filmzene érzést ad, az eredeti darabnál sokkal kevésbé színes és élő, a felvétel minőségéről nem is beszélve.

Látom, árnyalta a véleményét.

[ Szerkesztve ]

Gauranga! हरे कृष्ण हरे कृष्ण कृष्ण कृष्ण हरे हरे || हरे रामा हरे रामा रामा रामा हरे हरे||

(#38244) Tristis válasza andorra (#38210) üzenetére


Tristis
őstag

Nagy részt egyetértek veled. A zeneszerető embernek nagyon vigyáznia kell. Elsősorban kötelező élő zenét hallgatni, és koncertekre járni! :) Ez a legfontosabb!! A másik dolog, hogy szorgosan hallgatnia kell zenét, és meg kell tudni, hogy ki-hogyan jutott egyről a kettőre, milyen vargabetűket írt le. Ha van kilátásod egy kis félretett pénzre, akkor meg kell kérdezni, hogy melyik jó megoldás mennyibe került. Nem árt hagyni, míg valaki esetleg kipróbálja, tőle jól kölcsön kell kérni és szépen, okosan és meggondoltam lépni egyet a valósághű zenehallgatás felé. A legnagyobb baj, ha ott vagyunk másoknál - ahol valami csoda szól - és után haza akarunk menni felbuzdulva zenét hallgatni. Ezt sajnos nem szabad, sőt szigorúan tilos! Zenét szerető emberek vagyunk, nem mazochisták. Volt, hogy ezért adtam el hirtelen egy hangfalat (szerencsére igazam volt).

Másrészt ami szerintem nagyon fontos, hogy olyan dolgokat kell keresni, amik úgy zenélnek, hogy ez is az is hiányzik belőle. Ez még ugyanis még mindig a kisebbik rossz, mintha valamiből sok lenne és szétnyomná az ember fejét.

Nehéz "hifis"tának lenni, de a szerencsésebbekre csak ritkán tör rá, hogy akarjanak valami újat mindenáron. Igazat adok neked, bár én szerencsére már nem vágyok csak egy erősítőre és egy DAC-ra, igaz már két éve készül :DDD Addig meg Bohém Ragtime Jazz fesztiválra megyünk. Mert jó. :K :B

Ami az unverzumnak Chuck Norris, az az NBA-nek Török Péter.

(#38245) bmakszim válasza blattida (#38243) üzenetére


bmakszim
senior tag

A filmzenei érzés nekem is megvan, pont ezért tetszik. Abszolút nincs élő hatása. Nem néztem utána, de szerintem stúdióban került rögzítésre.

(#38246) blattida válasza Auratech (#38242) üzenetére


blattida
nagyúr

Szerintem nem Hope okoskodik, hanem maga a mű és annak előadása az, bár ez nem is meglepő, elvégre a kortárs szerzőkre ez fölöttébb jellemező, mivel nincs valós zenei mondanivalójuk, véleményük a világról, az egészből süt az öncélúság.

bmakszim
Én nem a felvételre értettem, hanem a konkrét darabra.

[ Szerkesztve ]

Gauranga! हरे कृष्ण हरे कृष्ण कृष्ण कृष्ण हरे हरे || हरे रामा हरे रामा रामा रामा हरे हरे||

(#38247) andorra válasza blattida (#38243) üzenetére


andorra
őstag

Kimaradtam a délelőtti eszmecseréből, talán így jobban is jártatok :-)
Most viszont részben bepótolom, ezzel viszont rosszul jártok :-(
Nem ismerem Pernye ezirányú nyilatkozatát, de nagyon nem értenék vele egyet. Persze addig, amíg valaki csak ismerkedik a klasszikus zenével, természetesen elég lehet minden műből egyetlen felvétel. Nekem, nagyon sok műből van több verzióm és, hogy mennyi, azt nem annak alapján döntöm el, hogy ki a karmester, hanem, hogy nagyon , vagy legalább elég jónak ítelem-e az előadást és emellett még a hangminőséget is. Ha több ilyennel is találkozom egy érdekesebb műből, akkor több van belőle, ha nem akkor csak egy, vagy egy se.
Fel lehet-e ismerni, hogy ki a karmester? Általában nem, kivéve, ha valaki ismeri azt a konkrét felvételt, mert akkor egyértelműen be tudja azonosítani, ha tapasztalt klasszikus zene hallgató.
Érdekességképpen, valamikor réges régen, élt egyszer egy nagyon tapasztalt klasszikus zene hallgató és gyűjtő barátom. Elvittem hozzá két különböző lemezt, ugyanabból a Bartók műből. Az egyiket Solti, a másikat Boulez vezényelte. Kiváncsi voltam, ha vakon lejátszom neki, meg tudja-e mondani, kik vezényelhetnek? Az eredmény nagyon meglepett. A felvételeket nem ismerte, ez a válaszából is látszott, de a Solti felvételre azt mondta, hogy szerinte ezt egy magyar karmester vezényli, amásikat meg egy külföldi. Ezt a koncert élményeire alapozta, mert Bartókot itthon, így szoktak vezényelni.

(#38248) blattida válasza andorra (#38247) üzenetére


blattida
nagyúr

Te Pierre vagy György mód kedvelő vagy?

Gauranga! हरे कृष्ण हरे कृष्ण कृष्ण कृष्ण हरे हरे || हरे रामा हरे रामा रामा रामा हरे हरे||

(#38249) andorra válasza blattida (#38248) üzenetére


andorra
őstag

Nagyon György mód kedvelő. Olyannyira, hogy a Wooden Prince kivételével, mindent vele hallgatok Bartóktól.

[ Szerkesztve ]

(#38250) #71562240 válasza andorra (#38249) üzenetére


#71562240
törölt tag

Pernye egyébként az összkiadásokat is degradálta a Hi-Fi Magazinban! :D Ennek ellenére én a Kocsis-félét mindenképpen be fogom szerezni, ha megéri szegénykém, hogy kész legyen.

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.