Hirdetés

2024. május 4., szombat

Gyorskeresés

Téma összefoglaló

Téma összefoglaló

  • Utoljára frissítve: 2024-02-03 18:52:36

LOGOUT.hu

Szeretettel köszöntünk a sztereó otthoni/szobai Hi-Fi világában !

Összefoglaló kinyitása ▼

Hozzászólások

(#38551) Bici válasza Tamoo (#38550) üzenetére


Bici
félisten

Használtam a keresőt, de csak azt találtam, hogy sokak szerint befolyásolja, mások szerint meg nem.
Konkrétumokkal nem találkoztam, hogy miért szól bele ennyire a hangképbe. Technikai magyarázatra lennék kiváncsi.

[ Szerkesztve ]

Eladó régi hardverek: https://hardverapro.hu/apro/sok_regi_kutyu/friss.html

(#38552) contaxg válasza Catman (#38548) üzenetére


contaxg
veterán

A Kácsátó el tudod hozni a kábeleket letéte ellenében. Nincs értelme annak, hogy mondjuk tuti tippet, mert ki tudja, hogy nálad mi fog bevállni. :)

A jó zenehallgatáshoz nem feltétlen kell minőség. Az egy intellektuális kaland, amit mindenki a saját szintjén élhet meg. A hifi egy eszköz ami ezt az élményt fokozza, de nem feltétlen szükséges hozzá.

(#38553) #71562240 válasza Bici (#38551) üzenetére


#71562240
törölt tag

Ügyetlenül használtad a keresők, mert tényleg ezerszer lerágott csont. De magad is könnyen el tudod képzelni, hogy minden számít. A vezetőanyagok fajtája, tisztasága, hőkezelése, a konstrukció (pl. hogy tömör vagy sodort, vezetőerek száma...), a vezetőanyagok elektromos jellemzői, például az impedancia, kapacitás, induktivitás és egyéb paraméterek közötti kompromisszum, a szigetelőanyagok, dielektrikumok fajtája, konstrukciója és elektromos tulajdonságai, hogy árnyékolt-e a kábel vagy sem, az adott hosszúságú vezeték illeszkedése adott konkrét rendszerhez...
Azt pedig sose értettem, hogy sokan miért gondolják, hogy digitális módon feldolgozott elektromos vagy akár optikai jelek esetében mindegy a kábel minősége. Hogy lenne mindegy? Már hogyne lenne akár az SPDIF kábel tulajdonságainak is jelentős hatása a hallott hangra?!

Technikai magyarázat: el kell érni, hogy minél kevésbé torzuljanak, zajosodjanak, vesszenek el a közvetíteni kívánt jelek.

[ Szerkesztve ]

(#38554) Lompos48 válasza #71562240 (#38553) üzenetére


Lompos48
nagyúr

...a vezetőanyagok elektromos jellemzői, például az impedancia, kapacitás, induktivitás és egyéb paraméterek közötti kompromisszum,...

Ezek mintha, nem anyagjellemző "paraméterek" lennének. :Y

(#38555) Bici válasza #71562240 (#38553) üzenetére


Bici
félisten

Okés, köszi, így már értem.
Eddig azt hittem, hogy pl. a kapacitás elhanyagolható, és az induktivitás pedig az erősítő bemeneti impedanciájához képest nem tényező.

A digitális jellel kapcsolatos kérdésedre szerintem az a válasz, hogy azért gondolják így sokan, mert a digitális jel egészen addig tökéletesen reprodukálható, amíg egyértelműen eldönthető, hogy 0 vagy 1 van az adott pillantaban.
Feltételezem, hogy egy komoly DAC pufferel, és regenerál.
Vagy tévedek?

[ Szerkesztve ]

Eladó régi hardverek: https://hardverapro.hu/apro/sok_regi_kutyu/friss.html

(#38556) Diocles válasza Lompos48 (#38554) üzenetére


Diocles
aktív tag

Meg nem is függetlenek. A kapacitás és induktivitás együttesen határozza meg az impedanciát, a mérhető mennyiséget.

Én még sosem vettem részt ilyen kábeles vakteszten, tehát állítani nem merem, hogy nincs köztük különbség, de azért nem reális egy kábelre úgy tekinteni, mint a francia konyhaművészetre. A vezeték vagy illesztett, vagy nem, vagy árnyékolt vagy nem. Nem hiszem el, hogy azok a tényezők befolyásolják a hangot, amelyek nem mérhetőek.

(#38557) Toobee válasza Diocles (#38556) üzenetére


Toobee
veterán

Ameddig nem próbáltál ki egy korrekt rendszeren különbözõ kábeleket, addig felesleges ilyesmiket írni. Már egy rosszul megválasztott digit kábel is ércessé/csattogóssá tudja tenni a rendszert. Analóg kábelek között még nagyobb különbségeket szoktam felfedezni.

https://barbieripnk.hu/

(#38558) andorra válasza #71562240 (#38553) üzenetére


andorra
őstag

Technikai magyarázat: el kell érni, hogy minél kevésbé torzuljanak, zajosodjanak, vesszenek el a közvetíteni kívánt jelek.
Ez is csak e g y paraméter csomag és nem érdemes erre leegyszerűsíteni. Példának okáért, van olyan filozófia, hogy a kábelek szerepe a készülékek bizonyos típusú szétválasztásában, akár nagyobb jelntőséggel is bírhat mint a vezetési tulajdonságokra gyakorolt hatásuk.
Bonyolult és nem megfejthető komplexum. Aki egyszerű, világos, érthető képleteket, magyarázatokat vár, kísérletezés helyett, az ne hifizzen !

[ Szerkesztve ]

(#38559) #71562240 válasza Lompos48 (#38554) üzenetére


#71562240
törölt tag

Részben azok, de persze így nem volt pontos részemrôl, hiszen ezek az elektromos paraméterek a kábel egészének összetételétôl, konstrukciójától is függenek, közel sem csak a vezetôér anyagától. Hanyagul írtam.

(#38558) andorra No persze, ilyesmire próbáltam utalni elôtte az adott rendszeren belüli illesztési szerepel.

[ Szerkesztve ]

(#38560) #71562240 válasza Diocles (#38556) üzenetére


#71562240
törölt tag

Nem tudom, mit sorolsz a mérhetô és mit a nem mérhetô kategóriába, ez ugyebár egyébként is sokat változott az utóbbi évtizedekben, de ez az örök vita, amely a "csecsemônek minden vicc új" módon kerül elô mindig. A hifisták a kábelek terén is sok mindent tapasztaltak már, amirôl elôtte sokan azt hitték, hogy nem lehetséges - vagy hiszik ma is, mert még tapasztalatlanok a témában. A tapasztaltabbak óvatosabban fogalmaznak.

(#38561) Bici válasza #71562240 (#38560) üzenetére


Bici
félisten

Az én előző hozzászólásomban helyesen következtetek a digitális jel/kábel témában?
Kiváncsi lennék nálam tapasztaltabb hifisek véleményére, ezért kérdezem. Leírtam a gondolatmenetemet, de nem tudom, hogy az helyes-e.

Eladó régi hardverek: https://hardverapro.hu/apro/sok_regi_kutyu/friss.html

(#38562) djsensore válasza Auratech (#38543) üzenetére


djsensore
tag

Értem, nos akkor ezekszerint ha nekem többnyire 44.1khz 16bit .m4a gyűjteményem van, akkor az akadozásmentesen lejátsza ez az express. Az nekem jó, mert olyan nagy koncertfanatikus nem vagyok főképp elektronikus, dance zenét hallgatok. Ritkán pop rock

(#38563) Deadzone41 válasza zoltanz (#38521) üzenetére


Deadzone41
őstag

wiki

"ENOB (Effective Number Of Bits): effektív bitszám. Az átalakító valós bitszámából nem következik az átalakítás pontossága. Az ideális átalakító teljesítményét csak a kvantálási zaj rontja, a valós átalakító azonban egyéb zaj- és torzítási forrásokkal is rendelkezik, és ezek hatása bizonyos szempontból olyan, mintha az átalakítónak kisebb bitszáma lenne."

semelyik dac nem tud effektív 24bit-et, szóval nem az e10 a szar, általánosíthatunk nyugodtan.

(#38564) gyurczy válasza Diocles (#38556) üzenetére


gyurczy
őstag

Mérhető. Füllel. :DDD

Viccet félretéve, ha mást hallasz, nyilván valami paramétere a kábelnek más is, ami valószínűleg mérhető is, csak az nem biztos, hogy rendelkezésedre áll az a műszer amivel mérhető, vagy akár feltalálták-e.

A mögöttes fizika engem is érdekelne, de a fülem meggyőzött, így nem akarok mindenáron valami tudományt erőltetni bele.

(#38565) Auratech válasza Deadzone41 (#38563) üzenetére


Auratech
őstag

Fostex HP-A8C, Eartworks 1021 preamp, MSB Platinum Studio ADC.
Ráközelítenék a 23. bitre...

Atomrobbanás és suttogás a bánya mélyén..

[ Szerkesztve ]

Auratech Field Recording

(#38566) #71562240 válasza Bici (#38561) üzenetére


#71562240
törölt tag

Digitális jeltovábbítás értelmezésében két fő baj van szerintem.
Egyrészt, hogy a tapasztalatlanabbak jelentős része automatikusan elhiszi a marketingszövegeket, miszerint hibátlan, tökéletes stb... A másik fő gond, hogy a fizikailag-elektronikailag képzettebb hifistajelöltek jelentős része készpénznek veszi hogy az elvek a valóságban is olyan feketén fehéren működnek, mint a tankönyvekben, másrészt azt sem veszik figyelembe, hogy a zenei formátumok kezelésével kapcsolatos követelmények eleve túl nagy követelményeket támasztanak a hardverekkel(-szofverekkel) szemben, ezáltal a hardverek(-szoftverek) is gátolják a digitális elvek "tökéletes" érvényesülését. Sokan abból indulnak ki, hogy mivel a digitális jelfolyam egyesekből és nullákból áll, ezért "elegendően jó minőségű" vezetéken már hiba nélkül továbbítódik. Csak hát ugyebár nem egyesek és nullák mennek a vezetékben, hanem elektromos (vagy optikai vagy egyéb fajta) jelek, amelyeket aztán egyesekként és nullákként értelmeznek a jelfeldolgozó egységek a készülékekben, - és hát értelemszerűen nincs olyan, hogy "elegendően" jó minőségű vezeték. Az egyeseket és nullákat képviselő elektromos (vagy optikai vagy egyéb fajta) jelek hasonlóan torzulnak, elvesznek, eltévednek, késnek, túlsietnek, mint az önmagukat képviselő analóg jelek.
Az analóg és a digitális jeltovábbítás-feldolgozás között van egy jelentős különbség: az analóg jel torzulása, elveszése eleve önmagában torzulásként, elveszésként működik, ellenben az egyeseket és nullákat képviselő jelek bizonyos határokon belüli torzulása esetén még a jelfeldolgozó egységek megérthetik, hogy a torzult jel egyest jelent-e vagy nullát. Tehát elvileg-gyakorlatilag a digitális jel több torzulást, jeltovábbítási hibát elbír, mint az analóg jel, így a digitális jel általában kisebb zajosodás és veszteség mellett továbbítható, sőt nagyon jó hardveres-szoftveres eszközök használata révén és relatíve kismennyiségű kezelendő adat esetén elvileg-gyakorlatilag elég széles határok között ("ideig-óráig") megvalósítható akár az elvileg-gyakorlatilag bitpontos jeltovábbítás is. A zenei digitális formátumok kezelése azonban nagyon rövid időintervallumok alatt nagyon nagy adatmennyiségek továbbítását-feldolgozását követeli meg, így aztán elég sok hiba keletkezik, és a hibáknak csak egy részét tudja ellensúlyozni a jelfolyam redundanciájára építő hibajavítási folyamat, és persze ez a hibajavító folyamat csak megközelítőleg tudja interpolálni, szintetizálni az eredeti jelfolyam elveszett-eltorzult jeleit. A digitális zenei formátumok kezelése olyan gyorsasági és adatmennyiségi követelményeket támaszt, amelyek közepette nagy szerephez jutnak a statisztikai, a valószínűségszámításon alapuló folyamatok, például nagyon magas frekvenciára van szükség az órajelek (vivőjelek) létrehozásánál, továbbításánál és az órajelnek a hasznos jellel való találkoztatásánál, mindez pedig alapvető problémákat okoz a jelek időzítésében is, lásd a digitális zenei jelfolyam egyik legnagyobb rákfenéjét, a jitter-t (amit természetesen nem szüntet meg, legfeljebb részlegesen-ideiglenesen csökkenthet a pufferelés). Satöbbi-satöbbi, bőven vannak a digitális jeltovábbításnak is problémái, ezek egy részét ismerjük, egy részét még esetleg nem, mindenesetre a tapasztalat az, hogy a vezetékek eltérő tulajdonságai hasomló jellegű és hasonló mértékű hatással vannak az analóg és a digitális jeltovábbításra is.
Azt meg csak halványan szoktam néha elpöntyögni, hogy az elektromos jeltovábbítás részecskevilágában feltehetőleg nem csak a megszokott makrovilágunk, hanem már a kvantummechanikai törvényszerűségek is elég markánsan érvényesülhetnek. Annak ugyebár elég kicsi a valószínűsége, hogy a számítógépem előtt fórumhozzászólást gépelvén Schrödinger macskájává váljak, de az elektronoknak, ionoknak, bármely áramot vezető töltéssel bíró részecskéknek, és az őket alkotó még elemibb részecskéknek elég nagy esélyük van arra, hogy "Schrödinger-macskaként" viselkedjenek, és ezt továbbvinném arra is, hogy a hifi rendszerünk hangminőségének vizsgálatára hivatott különféle mérések mennyire faék egyszerűségűek a mért jelenség (azaz a zenei hang) összetettségéhez képest, és hogy a mérés ténye és módszerei hogyan változtatják meg a mért jelenséget.

[ Szerkesztve ]

(#38567) Bici válasza #71562240 (#38566) üzenetére


Bici
félisten

Értem a gondolkodásodat, de ennek ellenére nem fér a fejembe, hogy ha a legolcsóbb USB kábelen át tud menni egy file adatvesztés nélkül, akkor ugyanez miért nem valósítható meg egy lejátszó és egy analóg erősítő között, ahol a jel regenerálása történik ideális körülmények között (a lehető legpontosabb órajelgenerátor, nagy pontosságú regenerálás, stb.). Így kizárólag a bitpontos digitális adat újra "lejátszását" végző egység minőségén múlna a végső hangzás.
Biztos képzetlen vagyok még. :B

[ Szerkesztve ]

Eladó régi hardverek: https://hardverapro.hu/apro/sok_regi_kutyu/friss.html

(#38568) Patice válasza Bici (#38567) üzenetére


Patice
nagyúr

"...a lehető legpontosabb órajelgenerátor.."

Ezt kiemelném a szövegkörnyezetből, ha szabad.

Ha tényleg pontos órajelgenerátor van a készülékben, az jó hangú lesz, de egy ilyen órajel generátor nem olcsó. Minél pontosabb, annál többe kerül. A legtöbb digitális eszközbe csapnivaló minőségűt raknak. Pont ennek az alkatrésznek a cseréjével érhető el jó hang, olcsóbb készülékből is.

Az órajel generátor pontatlansága okozza pl. a jittert is.

Eladó: Apple iPad mini 1 (2db)

(#38569) Auratech válasza Bici (#38567) üzenetére


Auratech
őstag

Amikor egy bármekkora felbontású kamerával egy élesen kontúros vékony, enyhén ívelt vonalat fotózol le, mindig lesznek olyan pixelek, amiken a vonal kontúrja éppen a két pixel felezőpontjára esik. Melyik pixel kapjon akkor érteket?
Szerencsétlen esetben kialakul egy moiree ábra pedig a felbontás akár magasabb, mint a látás felbontása.
A digitalizálás mikroszkopikus pontatlansága és az átvitel hasonlóan kicsi, de javított pontatlansága a hangban is képes hasonló torzítás okozni, akár kivaló jel-zaj viszony mellett is.
A hang a tudatunkban képeződik le. Az egymás után következő hangesemények önmagukban észlelési küszöb alatti tökéletlenségei a hangképi "mozgások" során más összegzett tudati mintázatot hoznak létre, mint az eredeti hangesemény. A különbséget a binaurális hallás képes megtalálni, ami a két fülbe jutó, szinte azonos akusztikai információból a hallás beépített és kompenzált aszimmetriája révén egyfajta akusztikai moiree ábraként, annak tudati mintázataiból nyer a forráseseményről valószínűtlenül részletes, öröklött és tanult folyamatban kinyert információt.
Ahogy a lepke szárnyának színeit nem különböző pigmentek, hanem az azonos pigmentek eloszlási mintázata alakítja ki.
Ultrafinom jitter modulációval a cd-dvd-bluray lemez írott oldalán kialakítható olyan plusz információt kódoló mintázat, ami akár szines, holografikus képként észlelhető a mi szemünkkel, miközben a normál, bitpontos másolás után eltűnik.

Auratech Field Recording

(#38570) Auratech


Auratech
őstag

írott oldali disct@2
Ha fejlesztették volna, lehetett volna a bankjegy nyomtatáshoz hasonló biztonságot nyújtó másolásvedelmi eljárás. Az ábrába az irókészülék beépített hibamintázati algoritmusa képes olyan plusz extra infót bevinni, ami az írókészülélknél nagyságrenddel nagyobb felbontású másoló készülékkel lenne reprodukálható. Femto-jitter reprodukcióval, ultraibolya lézerrel. Különben egy elmosott paca a másolat ábrája.
Csatornamodulációval az átviteli teljesítmény hasonlóan finomítható, mint a hagyomanyos rézvezetékeken újra és újra túlszárnyalt "elméleti maximum" átviteli sebesség.
A hallásunkban ehhez hasonlóan meg van még két-három nagyságrend felbontási tartalék szoftveresen-kognitíve..

[ Szerkesztve ]

Auratech Field Recording

(#38571) BluEyes válasza Bici (#38549) üzenetére


BluEyes
őstag

Valaki el tudja magyarázni, hogy miért van akkora különbség kábel és kábel között árban?

Ezt olvasd el, elég hosszú, sokmindenről beszél a szerző a magazinok kapcsán, a kábeleket is érinti.

Azért jó a tengerparton, mert ott csak 3 oldalról vesznek körbe hülyék.

(#38572) Catman


Catman
aktív tag

En is eleg szkeptikus vagyok a kabelek kozotti kulonbseget illetoen... A bonyolultabb reszegysegek eseten (mint pl. a hangsugarzo, erosito, stb.) egyertelmuen lehet kulonbseg, annyira sokvaltozos rendszerekrol van szo. De egy olyan egyszeru konstrukcio eseten, mint a kabel, bizonyos arszint felett mar valoszinuleg semmi kulonbseg nincs. Es szerintem ez az arszint eleg alacsonyan van. :)

Jopar vaktesztet lehet talalni a neten (pl. itt osszegyujtottek parat), ezek nagy resze arra a kovetkeztetesre jut, hogy vakteszt eseten az emberek nem tudnak kulonbseget tenni a kabelek kozott. Szerintem ha valaki kulonbseget hall kozottuk, az mar inkabb pszichologia: valoszinuleg hallani akarja a kulonbseget, igy hallani is fogja. Azt mar mindenkinek maganak kell eldontenie, hogy hajlando-e ezert a ki pszichologiai "trukkert" tobb tiz- vagy szazezer forintot fizetni. :)

(#38573) Dorian válasza Catman (#38572) üzenetére


Dorian
félisten

Nézd, az itteni topiklakók nem netes olvasgatás alapján elmélkednek, hanem gyakorlatban tapasztalták ezeket a dolgokat. És mi van, ha az olcsóbb a jobb? Sokszor előfordul.

A hitetlenkedés abból is fakadhat, hogy kábelek közti különbségtételhez kell egy valamirevaló színvonalú rendszer is, ami pl. itt a topikban általános, de átlagemberek (hifivel nem foglalkozók) 99,9%-ának nincs ilyen.

Kétfajta ember van. Kerüld mindkettőt!

(#38574) bajnokpityu válasza Dorian (#38573) üzenetére


bajnokpityu
félisten

Te is megetted a placebót :D ahogy én is...

eladók: Hifiman HE560V3, Topping DX3PRO+ DX7PRO

(#38575) Catman válasza Dorian (#38573) üzenetére


Catman
aktív tag

Ahogy bajnokpityu irta, "Te is megetted a placebót" :), de nincs ezzel semmi baj, ha te ugy hallod, hogy egyik kabel jobb, mint a masik, akkor neked mar megerte kolteni ra. Viszont nagy valoszinuseggel nem a kabelek kozotti tenyleges kulonbseget hallod, hanem te magad krealod a ket kabel kozott a kulonbseget...

(#38576) #71562240 válasza Bici (#38567) üzenetére


#71562240
törölt tag

"Értem a gondolkodásodat, de ennek ellenére nem fér a fejembe, hogy ha a legolcsóbb USB kábelen át tud menni egy file adatvesztés nélkül, akkor ugyanez miért nem valósítható meg egy lejátszó és egy analóg erősítő között, ahol a jel regenerálása történik ideális körülmények között..." Azt írod, hogy érted, majd ezt rögtön agyoncsapod egy-két mondatrésszel, mutatván, hogy egyáltalán nem érted. Az egész szövegem arról szólt, hogy az USB-n aztán főleg nem megy át a zenei fájl adatvesztés nélkül, még annek ellenére sem, hogy az USB-n általában az adatvesztésre kevésbé érzékeny, úgymond konténerbe csomagolt formában szoktak menni a zenei adatok, míg a CD-lejátszó és a belső vagy külső DAC között általában az adatvesztésre és jitter-re sokkal érzékenyebb pucér stream megy - az analóg erősítő idehozása pedig értelmetlen, hiszen az analóg erősítőbe analóg jelfolyam megy, ami eleve sokkal érzékenyebb, zavarodásra hajlamosabb jelfajta. De a zenei fájl-formátum az USB-n se fog átmenni veszteség nélkül, főleg, mert a készülékek arra törekszenek, hogy minél gyorsabban menjen a másolás-adattovábbítás, márpedig a megvalósított sebességek túl nagyok az adott, túl nagy adatmennyiséghez. Vannak nagyon magas minőségű USB interfészek-kábelek, iszonyú drágán, amelyek megközelítik a zenei jelfolyam veszteségmentes adattovábbítását. Nyilván, ha mondjuk fél óra alatt azt az adatsort kell átküldeni az interfészen, hogy 2x2=4, akkor sokkal nagyobb eséllyel megvalósítható (ideig-óráig) a bitpontos jeltovábbítás, de zenei formátumok jelfolyamánál nem ez történik, hanem iszonyú sebességgel iszonyú adatmernnyiség halad, ergo általános jelenség a kisebb-nagyobb jelveszteség, vagyis ha elég sokszor másolgatod ide-oda az adott fájl-t úgy, hogy mindig a másolmányt küldöd tovább újramásolásra, előbb-utóbb tönkremegy a fájl, inkább előbb mint utóbb (a 2x2=4 adatfájl félóra alatti másolgatása esetén valószínűleg nagyon sokára fog bekövetkezni adathiba). Nem hogy a legolcsóbb, de a legdrágább USB kábelen (interfészen) sem tud átmenni a zenei jelfolyam adatvesztés nélkül, és ez még a mai eszközeinkkel mérhető és mért is.
"...nagy pontosságú regenerálás..." Mi az, hogy nagy pontosságú regenerálás? Mint említettem, a hibajavító szoftverek-áramkörök bizonyos faék eccerűségű algoritmusok valamint a bonyolult zenei jelfolyamban benne levő faék eccerűségű redundancia alapján megpróbálják "kitalálni", hogy mik lehettek az elveszett jelek, amiket "regenerálni" akarsz, miközben irdatlan sebességgel már jönnek is az újabb és újabb bonyolult zenei adatcsomagok, amelyeket jó eséllyel szintén "regenerálni" kell, de vizsgálni mindenképp. (A "faék eccerűségű" jelzők demagóg sarkítások a szemléletesség kedvéért.)
Mégegyszer: a zenei jelfolyam sebessége túl gyors, az adatmennyisége egységnyi idő alatt túl hatalmas, a hozzávaló hardvereink pedig ezt egyelőre nem érik fel ésszel és fizikummal.

Mindehhez a hecc kedvéért hozzáteszek egy akár képzeletbelinek, akár gyakorlatinak is vehető helyzetet, kísérletet:
A kísérlethez vegyünk egy ideális CD-lejátszót ideális optikai vagy koax digitális interfésszel ehhez öt darab különféle típusú ideális optikai vagy koax vezetéket, valamint egy ideális DAC-ot ideális optikai vagy koax digitális interfésszel (az ideális itt azt jelenti, hogy a lehető legmagasabb minőségű). Induljon a CD-játszóból egy zenei jelfolyam a DAC-ba, és próbálgassuk az öt különféle típusú optikai vagy koax vezetéket. Tételezzük fel, hogy a legkifinomultabb mérőműszerrel is azt méred, hogy mind az öt különféle kábel használatakor a zenei jelfolyam úgymond bithelyesen átment a lejátszóból a DAC-ba, ebből ugyebár a gyanútlan (naív, tapasztalatlan) szemlélőnek az következne, hogy mind az öt esetben ugyanazt a hangminőséget fogja hallani a hangdobozkról, ám a valóságban az következik be, hogy az öt különféle digitális vezeték hangminőségében jelentős eltéréseket hallasz, annak ellenére, hogy mind az ötről azt mérted, hogy "bithelyesen" átvitte a jeleket a DAC-ba. Ugyanez másképpen: vegyünk két koax digitális kábelt, az egyik ezüst, a másik réz vezetőjű, s miután mindkettő a mérések szerint "bithelyesen" átvitte a jeleket a lejátszóból a DAC-ba, azt fogod hallani, hogy a hangdobozból "ezüstösen" szól az ezüst, "rezesen" szól a réz anyagú digitális kábel, hasonlóan, mint amikor analóg kábelekben hasonlítod össze ugyanezt a két vezetőanyagot. Ez a hifi. És ahogy a kolléga mondja, egy picit fentebb, nem netes olvasgatás alapján elmélkedünk-következtetünk, hanem a méréses-hallásos kísérleteink tapasztalatai alapján. Még egyszer: ez a hifi. (Finomításhoz lásd például Auratech hozzászólását.)
Uff, én beszéltem.

[ Szerkesztve ]

(#38577) Diocles válasza bajnokpityu (#38574) üzenetére


Diocles
aktív tag

Na ha már más szóba merte hozni, akkor én is belinkelek egy idevonatkozó oldalt.
[link]

Ebben a kérdésben vaktesztek segítségével lehet dönteni, ilyeneket gyűjt a fenti oldal. HDMI kábelekre található bennük pár teszt, jobbára az a konklúzió, hogy az alanyok nem voltak képesek megkülönböztetni a különböző fajtájú kábeleket.

Továbbra sem vonom kétségbe azok szavait, akik itt a jobb kábelek mellett kardoskodtak a hallásukra hivatkozva, de a hozzáfűzőtt "magyarázatok" nagy része a mese kategóriába esik.

Ilyen vakteszteken én is szívesen részt vennék, sőt ha lenne pénzem, csinálnék is, mert tényleg kíváncsi vagyok az igazságra. Úgy biztos nem fogok elindulni, hogy elkezdem venni otthonra a méregdrága kiegészítőket, mert kognitív disszonancia.

(#38578) Catman


Catman
aktív tag

Ugyanez másképpen: vegyünk két koax digitális kábelt, az egyik ezüst, a másik réz vezetőjű, s miután mindkettő a mérések szerint "bithelyesen" átvitte a jeleket a lejátszóból a DAC-ba, azt fogod hallani, hogy a hangdobozból "ezüstösen" szól az ezüst, "rezesen" szól a réz anyagú digitális kábel, hasonlóan, mint amikor analóg kábelekben hasonlítod össze ugyanezt a két vezetőanyagot. Ez a hifi.

Ez mar tenyleg inkabb a vudu kategoria szerintem. Ha a DAC-ba bitre pontosan ugyanaz a jelfolyam erkezik, mitol kulonbozne a DAC altal eloallitott analog jel? Milyen plusz informacio van a bitfolyamban, ami kulonbozove teszi a kimenetet?

(#38579) Dorian válasza Catman (#38575) üzenetére


Dorian
félisten

Persze, megettem. De megint kérdezem: sokszor miért az olcsóbb a jobb?

Kétfajta ember van. Kerüld mindkettőt!

(#38580) Tamoo válasza Diocles (#38577) üzenetére


Tamoo
MODERÁTOR

HDMI azért igencsak más tészta, azt nem kellene idekeverni.

Én is szívesen vaktesztelnék, csak az a baj hogy nekem emlékezetből nem megy ha percek telnek el a csere közt...

[ Szerkesztve ]

(#38581) Diocles válasza Tamoo (#38580) üzenetére


Diocles
aktív tag

Az első hozzászólásban csak az volt digitális, de a további oldalakon biztos lehet mást is találni. Ennél egyébként sokkal többről szól, többek között analóg kábelekről és erősítőmodellezésről.

"a hangdobozból "ezüstösen" szól az ezüst, "rezesen" szól a réz anyagú digitális kábel"
Best of! :C

[ Szerkesztve ]

(#38582) Catman válasza Dorian (#38579) üzenetére


Catman
aktív tag

Azert (sajnos) ritkan van az a hifiben, hogy valaki azt mondja, az olcsobb a jobb. :)

A zenehallgatast rengeteg szubjektiv tenyezo befolyasolja, pl. kedelyallapot, idojaras, napszak, stb., ezert siman elofordulhat, hogy valaki adott pillanatban egy olcsobb kabelt hall jobbnak. Ha ehhez hozzavesszuk, hogy a hifi-ben eleg erosen ervenyesul a "csordaszellem", a "kozmegegyezeshez" ragaszkodas, es az elobbi illeto esetleg egy elismert szaktekintely hifis korokben, akkor rogton el is terjed, hogy az adott olcso kabel felveszi a versenyt dragabb tarsaival.

Erdekes lenne pl. visszakovetni a tuzallo kabel tortenetet. Egyszer en is kiprobaltam, de vagy a szkepticizmusom miatt, vagy a gyenge rendszerem miatt semmi kulonbseget nem hallotam az addigi kabelemhez kepest. :)

(#38583) Dorian válasza Catman (#38582) üzenetére


Dorian
félisten

De akkor most azt állítod, hogy ha a drágább kábelt hallja az ember jobbnak, akkor az placebo, mert biztos azért mert drágább, ha az olcsóbbat, akkor az savanyú-szőlő esete, vagy csordaszellem. Tehát mindenképp neked van igazad, amit állítasz az egy dogma.

Kétfajta ember van. Kerüld mindkettőt!

(#38584) #71562240 válasza Diocles (#38581) üzenetére


#71562240
törölt tag

És Catman-nek.
Hátha érdekel: függetlenül attól, hogy a kijelentéseiteknek mennyi az igazság-hamisságtartalma, most éppen nevetségessé teszitek magatokat, mert olyan témákról tesztek kategorikus, sőt most már gúnyos kijelentéseket, amikről bevallottan semmi fogalmatok nincs. Olyan személyek felé és olyan személyekről teszitek a kategorikus, sőt most már gúnyos kijelentéseket, akik évtizedek óta foglalkoznak elméletben és gyakorlatban, tudományos módszereket felhasználva a témával. Ettől persze elvileg még lehetne nektek a semmire alapozva igazatok, de még ha úgy is lenne, akkor is: milyen alapon?
A csecsemőnek minden vicc új, de amikor a csecsemő először hallja, hogy nem is a Nap kering a Föld körül, hanem fordítva, akkor elég hülyén veszi ki magát, ha a csecsemő kijelenti, hogy ez lehetetlen, és ráadásul a csecsemő még a szükséges ismeretek híján, tele tárgyi tévedésekkel és csúsztatásokkal, elkezd "érvelni", hogy akik azt "hiszik", hogy a Föld kering a Nap körül, azok miért hülyék.

[ Szerkesztve ]

(#38585) Catman válasza Dorian (#38583) üzenetére


Catman
aktív tag

Felreertettel. En csak azt akartam mondani, hogy valoszinuleg az emberek nem a kabelek kozotti tenyleges, merheto kulonbsegek miatt halljak egyiket jobbnak a masiknal, hanem valami kulso tenyezo miatt. Draga kabeleknel - ahogy Diocles is emlitette - valoszinuleg kozrejatszik a kognitiv disszonancia ("ha ennyibe kerult, biztos jol is kell szolnia"), az altalad emlitett olcso kabel eseten pedig valoszinuleg a tekintely tisztelete jatszik kozre ("XY nagyon ert hozza, akkor tenyleg jonak kell lenni annak az olcso kabelnek").

De tenyleg erdemes elolvasni par vakteszt eredmenyet, tanulsagos.

(#38586) bajnokpityu válasza Catman (#38575) üzenetére


bajnokpityu
félisten

Csak poenkodtam. Nem nézted meg biztosan az aláirásomban levő tápkábelt. Cirka 100rugó, 3 nap alatt elkelt. Biztosan csak túl sok a pénze, azért vett a meglevő ilyen kábele mellé még egyet a vevő.

Viszont nem poen: hidd el,amikor mi tesztelünk, kütyüzünk, számolunk az emberi tényezővel. Amikor a mintha szó elhangzik teszt közben,akkor szünet, másnap folytatás, stb, egyéb biztonsági tényező.

Nem értettem, régebben, hogyhogy nem hallják a digitális átviteli különbségeket a helyiek. Belementem, hogy vaktesztelem. Tesztből végül azért nem lett semmi, mert talált a "kihívó" srác mérést, netes tesztet, hogy ez bizony hallható. De halló, akkor ki szenved placebotol, és csordaszellemtől?. ahogy lett csordamérés, hirtelen hihető a különbség?

Nem igazán érdekel már melyik kábel miért olyan,amilyen. Amit szeretek sokáig hallgatni, és tudok is sokáig hallgatni, az, ha ár/hozzáadott zenei értékben jó,az marad, és magasról teszek rá, hogy hány év,mire lesz publikált mérés ezekről a tényezőkről.

[ Szerkesztve ]

eladók: Hifiman HE560V3, Topping DX3PRO+ DX7PRO

(#38587) Tamoo válasza Catman (#38585) üzenetére


Tamoo
MODERÁTOR

Ennyi erővel akár fordítva is igaz lehet. A szkeptikus meggyőzi magát, hogy márpedig lehetetlen különbséget hallani és ezért nem is hall.

(#38588) Catman válasza #71562240 (#38584) üzenetére


Catman
aktív tag

Elnezest, ha gunyosnak tuntek a hozzaszolasaim, nem allt szandekomban senkit megbantani...

Tenyleg nincs sok tapasztalatom, igy foleg csak masok (tobbe-kevesbe) tudomanyos alapossagu kiserleteire tudok tamaszkodni, amik alapjan - legalabbis a kiserletben resztvevo emberek szamara - nincs jol definialhato kulonbseg az egyes kabelek kozott.

Sajat tapasztalatombol is kiindulva minden tovabbi nelkul elhiszem, hogy hangsugarzok, erositok, es hasonlo komplex elemek csereje erzekelheto hangzasvaltozast okoz, de ez logikus is, hiszen ezek annyira komplex rendszerek, hogy a kulonbozo alkatreszek nagyban befolyasolhatjak a hangzast. Kabeleknel, egy bizonyos minoseg felett, es foleg digitalis jelatvitel eseten nehezen tudom elkepzelni.

De tenyleg erdekelne, hogy milyen plusz informaciot tartalmaz egy digitalis jelfolyam, ami miatt kulonbozo kabeleken athaladva kulonbozo analog kimeti jelet produkal egy DAC?

(#38589) Bici válasza #71562240 (#38576) üzenetére


Bici
félisten

Mondom, hogy értem a gondolatmenetedet. Te arról beszélsz, hogy a boltban megvásárolható kereskedelmi termékekkel mik a tapasztalatok. Ezzel egyáltalán nem vitatkozom, elhiszem, hogy vannak különbségek. Magam még nem tapasztaltam ilyesmit, de épp ezért nincs jogom, hogy kételkedjek benne, legfeljebb sejtés szinten, épp ezért kérdeztem, csak nem olyan választ kaptam rá, ami megadja a választ a kérdésemre.
Valószínűleg, rosszul fogalmaztam.

Egy elméleti kérdést tettem fel arról, hogy technikailag (valóságos készülékektől elvonatkoztatva) mi az akadája annak, hogy a zenei adat az adattárolóról (PC, tablet, akármi) eljusson veszteségmentesen egy DAC-hoz.
Szerintem semmi, hiszen akkor az is lehetetlen lenne, hogy az USB-s külső winchesterről beolvassuk az adatokat.
Arra számítottam, hogy valaki tud majd "villamosmérnök nyelven" választ adni a kérdésemre, de ezek szerint rossz tupikban próbálkoztam.
Elnézést kérek az OFF-ért!

[ Szerkesztve ]

Eladó régi hardverek: https://hardverapro.hu/apro/sok_regi_kutyu/friss.html

(#38590) Dorian válasza Tamoo (#38587) üzenetére


Dorian
félisten

Persze, hogy ez is lehet. Azért is írtam: Catman felállított egy dogmát, így a másik félnek sehogy sem lehet igaza.

Amúgy többször előfordult már, hogy az én kis rendszeremben hallottam ugyan 2-3 méreg drága kábel közt a különbséget, de számomra nem volt akkora, hogy megérje rá költenem. Ettől még nem tagadja le egy racionális ember, hogy van, csak neki, az ő rendszerében nem hoz annyit, hogy megérje, mint egy 10x annyiba kerülő, igényesebben. Ellenben egy alap, kiciocco és egy csak néhány ezer Ft-tal drágább közt volt akkora , hogy utána a régivel nem volt kedvem zenét hallgatni.

[ Szerkesztve ]

Kétfajta ember van. Kerüld mindkettőt!

(#38591) bajnokpityu válasza Catman (#38588) üzenetére


bajnokpityu
félisten

Ez igy már más. Legjobb, amit tehetsz, hogy ha tényleg érdekel a hifi, hogy sokat hallgatózol, koncerten, mások láncai előtt. Aztán vagy lesz ingered, vagy nem vásárolgatni.

Jókat nevetek, amikor friss villanymérnökök megváltják a világot, sutba dobják a 40éve folyamatosan gyártott kapcsolást, hogy ennél ők tudnak jobb mérhető cuccokat csinálni. Csinálnak is, csak éppen zenét nem lehet velük hallgatni. tipikusan ilyenek az A helyett AB osztályú erősítők, a nagy nyugalmi áramok, a kondenzátor a jelútban, damping faktor, cső biztosan hülyeség,stb... Nem lehet kb semmiben általánosítani...

Mondhatnád, hogy akkor persze, mi valami hibás hangi jellemzőt keresünk. Nem zárom ki, hogy így van, de épp ezért kell mindenkinek magának tesztelnie, válogatnia a saját láncát, mert mindenkinek másképp torzult a füle, más hangi jellemzőket figyel.

[ Szerkesztve ]

eladók: Hifiman HE560V3, Topping DX3PRO+ DX7PRO

(#38592) Catman válasza bajnokpityu (#38586) üzenetére


Catman
aktív tag

Ja, hogy a "csordaszellem" kifejezesen akadtatok fenn? Nem negativ ertelemben irtam, csak arra szerettem volna utalni, hogy ha valamit eleg sokan, vagy eleg nagy tekintelyu emberek mondanak, akkor az egyszeru halando altalaban elgondolkozik, hogy "hm, ha mar ennyien mondjak, biztos lehet benne valami".

(#38593) Catman válasza Tamoo (#38587) üzenetére


Catman
aktív tag

Siman elofordulhat ilyen is, de eppen ennek a kikuszobolesere talaltak ki a kettos vaktesztet.

(#38594) Catman válasza Catman (#38588) üzenetére


Catman
aktív tag

Ja igen, azt meg le akartam itt irni, hogy rengetegszer van olyan velem is, hogy egyik este szuper jol szol a rendszer, elvezet zenet hallgatni, masik este leulok kicsit, de tiz perc mulva mar semmi kedvem az egeszhez. Kozben a rendszeren semmi nem valtozott, csak az en kedelyallapotom... Ezert nehez barmirol is objektiv velemenyt mondani a hifi vilagaban, ezert kellene valami embertol fuggetlen meresi mod. Csakhogy mivel a hifi-nek eppen az ember a befogado kozonsege, ezert az ilyen mereseknek semmi ertelme nem lenne. :) Tehat meg egyszer mondom, en minden tovabbi nelkul elfogadom, hogy egyes emberek jelentos kulonbsegeket hallanak akar a digitalis kabelek kozott is, de tovabbra is fenntartom azt a velemenyem, hogy ez nem a kabelek kozotti tenyleges kulonbseg miatt van, hanem eppen a hallgato ember miatt.

(#38595) Auratech válasza Diocles (#38577) üzenetére


Auratech
őstag

Az írás tanulságos. Nem kívánok vitába szállni semelyik oldalon.
Számomra van egy, a korábbi ömlengésemből következő tesztelési mód, ami néha a direktben nem észlelhető változásokat is megmutatja.
A hanglánc forrás utáni elemeit szétosztom. Tehát a jobb oldal az egyik komponens jobb oldalával, vagy monó komponensével, a másik meg a másikkal. Tehát azonos lánc left dac1- right dac2. Technikai bemenő-kimenő jelszint nyilván azonos.
A sztereó tér képes felismerhetően aszimmetrikussá válni. főként finom hangi részletek virtuális imbolygásával, féloldalasságával.
Digitális splitter setén akár digi kábel is hasonlítható.
Az egymás után hallgatott, cserélgetett, azonos vagy közel azonos, hasonló technikai színvonalú készülékek, komponensek szubjektív véleményezése, rangsorolása számomra vicc.
Párhuzamos, kalibrált tesztrendszerek az oké és kell is, mert a készüléke jósága megmutatkozik egymás mellé téve. Néha csak a stílus (összegzett, paraméter mintázat) rokonszenvesebb. Az dönt
Nem kettő előfokot füleltem le, amíg pénzköltésre adtam magam.

[ Szerkesztve ]

Auratech Field Recording

(#38596) Dorian válasza Bici (#38589) üzenetére


Dorian
félisten

Egy tökéletes világban sztem semmi akadálya nem lenne. De egyelőre sem a DAC-ok, sem a jelenleg használatos adatátviteli, stream, spdif, stb. szabványok nem azok.

Kétfajta ember van. Kerüld mindkettőt!

(#38597) #71562240 válasza Bici (#38589) üzenetére


#71562240
törölt tag

Szerintem továbbra sem értetted elég jól. :)
Részben igenis tettem "villamosmérnöki" kijelentéseket is, amelyek nagyon sok mindent magyarázni szándékoznak abból, hogy a zenei formátumok adatfolyama a gyakorlatban miért nem szokott pontosan továbbítódni, illetve felhívtam (és Auratech is) a figyelmet, hogy a zenei hangjelenség és zenei jelfeldolgozás (egyáltalában a hangjelenség) mennyivel összetettebb, kiterjedtebb jelenség annál, mint amit a mai eszközökkel és gondolkódásmóddal a "makrovilágban dolgozó" "villamosmérnökök" mérni szoktak, mérni tudnak, és rávilágítottam arra is, hogy el kell fogadnod, a zenei hangjelenségek befogadása során mutatkozó tapasztalatok ma még számos olyan jelenséget mutatnak, amelyeket egyelőre nem tudunk a ma ismert vagy ismerni vélt "villamosmérnöki" elveinkkel-törvényeinkkel megmagyarázni, vagyis a hifisták-audiofilek tudományosan bizonyították és/vagy valószínűsítették számos olyan jelenség létezését, amelyeket egyelőre nem tudunk tudományosan megmagyarázni, megokolni, megérteni, csak próbálkozunk tudományosan megmagyarázni, megokolni, megérteni. Sok mindent egyelőre lebegtetni vagy kénytelen.
Jó topikban próbálkoztál, de sok mindent egyelőrte lebegtetni vagy kénytelen.

Szerk.: A fentieket Catman-nek lés Dioclesnek is javaslom megfontolásra.

[ Szerkesztve ]

(#38598) Diocles válasza #71562240 (#38584) üzenetére


Diocles
aktív tag

Csak sikerült megsértenem, annak ellenére, hogy piszkosul visszafogott voltam. Minden gúny nélkül, egyenesen összefoglalok mindent, amit eddig mondtam.

1. A van-e különbség? kérdésnek egyetlen tudományos vizsgálati módszere létezik, a vakteszt. Ilyen vakteszteket gyűjt össze az általam belinkelt oldal. A tesztek nem elhanyagolható számban azzal az eredménnyel zárulnak, hogy a hifisták nem tudnak megkülönböztetni általuk fontosnak tartott tényezőket.

2. Nem kételkedem abban, hogy te a te kábeleid esetén hallod a különbséget.

3. Némely "magyarázatod" csak kifejezések felsorolásából áll, a szó valódi jelentésében nem magyaráz. Ismétlem, ettől még 2. lehet igaz. Kvantummechanika.

4. Nevetségesnek tartom azt a kijelentést, hogy a digitális réz kábel rezesen, az ezüst ezüstösen szól.

Elutasítom, hogy a kijelentéseim tele voltak tárgyi tévedésekkel és csúsztatásokkal. A kérdés bizonyos aspektusairól néha digitális jelfeldolgozással is foglalkozó villamosmérnökként valamennyi fogalmam van. Éppen ezért teszek néha megjegyzéseket, mert bizonyos kijelentéseket nehezen tudok összeegyeztetni az elmélettel.

Azért visszakérdezek: te mivel biztosítod a tudományosságot a hifis vizsgálataidban? Mit teszel a saját befolyásoltságod kizárására?

(#38599) #71562240 válasza Diocles (#38598) üzenetére


#71562240
törölt tag

"Csak sikerült megsértenem... " Hibás értelmezése a szövegemnek. A szövegemben semmi sem utalt arra, hogy megsértődtem volna (sőt éppen ellenkezőleg), az meg egy másik dolog, hogy én eleve, soha semmilyen helyzetben nem sértődöm meg, tehát kár ilyen síkra terelni a témát. Javaslom inkább a hozzászólásom megértését, valamint az eggyel ezelőtti hozzászólásom megértését, és olyan koordináta-rendszerben mozogni.

[ Szerkesztve ]

(#38600) Catman válasza #71562240 (#38597) üzenetére


Catman
aktív tag

Tudsz mutatni olyan cikket, amiben tudomanyos modszerekkel bizonyitjak, hogy a rez es az ezust digitalis kabel hangja kozott erzekelheto kulonbseg van? Ha van ilyen, komolyan erdekelne.

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.