Hirdetés

2024. május 3., péntek

Gyorskeresés

Téma összefoglaló

Téma összefoglaló

  • Utoljára frissítve: 2024-02-03 18:52:36

LOGOUT.hu

Szeretettel köszöntünk a sztereó otthoni/szobai Hi-Fi világában !

Összefoglaló kinyitása ▼

Hozzászólások

(#82901) AMDFan válasza Polllen (#82900) üzenetére


AMDFan
addikt

"A melegebb hangjával sokkal kellemesebbek voltam a kedvenceim"

Mit jelent az neked hogy melegebb hang? Az én értelmezésemben ez azt jelenti, hogy a mélyeknek hosszabb a lecsengése és kissé visszafogottabb közép és magastartomány jellemzi. Csak hogy egyről beszéljünk.

(#82902) Polllen válasza AMDFan (#82901) üzenetére


Polllen
nagyúr

~igen.

"Odamentem egy párhoz...négyen voltak!"

(#82903) AMDFan válasza Polllen (#82902) üzenetére


AMDFan
addikt

Fura, egy DAC szerintem hibás ha ilyen jellegű és mértékű változást hoz a hangban. Azért egy D/A konverziónak jól meghatározható menete van, amibe belekeveredhet bizonyos mértékű zaj, vagy torzítás, de én ezt túl soknak tartom amiről beszámolsz. Vagy a nagyságrendek mások amiről beszélünk. A D/A konverziók között hallható különbségeket két nagyságrenddel a szobaakusztika alá helyezném mondjuk.

Amiket én hallani véltem pl a Mytek és a sajátom között, az valami olyasmi volt, hogy a Mytek talán egy picit jobban kihozta a dinamikacsúcsokat. De sajnos az audio engineeringhez nem annyira értek, így lehet, hogy nem jól fogalmazom meg. Csak a hifis konyhanyelvet beszélem én is :DDD Sajnos...

[ Szerkesztve ]

(#82904) dgyuri0123 válasza AMDFan (#82903) üzenetére


dgyuri0123
nagyúr

Miért lenne hibás? Minden dacnak van analóg kijárata, azon keresztül csatlakozol az erősítőhöz. Kell mondanom tovább? A Dac chip csak egy dolog, de van még körülötte pár áramkör, ami durván bele tud szólni a végeredménybe.

A korábbi hangszeres példám arra vonatkozott volna hogy tetszik-nem tetszik valaminek a hangja és miért. Nem arra, hogy hogyan hangolják.

[ Szerkesztve ]

"csak a zene van"

(#82905) emvy válasza dgyuri0123 (#82904) üzenetére


emvy
nagyúr

Amit AMDFan mond az szerintem az, hogy 2018-ban 20 kHz alatti jelek szinte tokeletes atvitele semmilyen problemat nem kellene hogy okozzon (es nem is okoz). Tehat ha a DAC-nak karaktere van, akkor annak sulyos muszaki hibaja van.

while (!sleep) sheep++;

(#82906) bkercso válasza dgyuri0123 (#82904) üzenetére


bkercso
nagyúr

Pl. lineris regulátor. Mondjuk 3,3V a digit áramköröknek. Ezt megrántod egy jó kis 300MHz-es kapcsolási felfutóéllel, és szépen 100kHz körül zenél. Ez hallható intermodulációt is okozhat a mintavételezési frekvenciával. Sok DAC-tervező a mai napig nem ismeri a ferrit bead-et.

Az sem közismert, hogy a fóliakondik ugyan szép pirosak és nagyok, ámde 3MHz-nél végük. Míg a kerámia 20-100MHz-ig is kapacitív lehet, ha közel tesszük a chiphez.

A múltkor láttam egy elektronikai cikket, amolyan villamosmérnököknek szólót, és a táphidegítés impedanciáját vizsgálták benne különböző dampingolásoknál. Érdekes módon a regulátor felől nézve, és nem a fogyasztó felől... :W

Másik érdekesség, hogy gusztustalanul igénytelen módon épített kínai jelalakgenerátor teljesen szép, 0,1%-os torzítású periodikus jeleket ad. Zenét nem hallgatnék rajta: 8 bites DAC, táphidegítés nélküli TL072 stb.

emvy: Igen, ezt mondja, erre reagálunk.
A sejteknek meg rákosnak nem kellene lenniük. Ha a rossz DAC-ok is halált okoznának, azokat is jobban kutatnák. És talán ugyan úgy nem értenénk őket ennek ellenére sem, mint a rákot.

[ Szerkesztve ]

Megjelentek! : MFD3 és MFA3 || bkercso HiFi készülékek: https://hardverapro.hu/aprok/hirdeto/bkercso/keres.php?search_exac=0&search_title=0&usrid=341946&buying=0

(#82907) Polllen válasza AMDFan (#82903) üzenetére


Polllen
nagyúr

Több dac-t hallottam már ugyanabban a rendszerben. Mindnek volt saját karaktere. Emotiva xda-1, denon da 300, nad d1050, m-dac, allo Boss, az alaplapi akármi, a tv kimenet.

Ezek számomra jelentős eltérések. Ehhez képest egy USB kábel apróság. Ha ezt nem hallod, akkor nyilvánvaló hogy USB kábel cserét főleg nem fogsz észrevenni.

"Odamentem egy párhoz...négyen voltak!"

(#82908) bkercso válasza Polllen (#82907) üzenetére


bkercso
nagyúr

Komolyan besírás ez a téma!
Azt meghallom, ha másként húzok egy földvezetéket
vagy másként hidegítek egy tápot. Szándékosan nem írom, hogy rosszul, mert az átmenet jó és rossz közt folytonos.
Írtam is erről ide cikket.

Megjelentek! : MFD3 és MFA3 || bkercso HiFi készülékek: https://hardverapro.hu/aprok/hirdeto/bkercso/keres.php?search_exac=0&search_title=0&usrid=341946&buying=0

(#82909) fehér_ember válasza emvy (#82905) üzenetére


fehér_ember
addikt

Nektek AMDFannal nem is kellene hallgatózni, dac-ok vagy ne adj isten kábelek hangját vizsgálgatni.
Be kellene szerezni műszereket és kimérni, hogy akkor mi mennyire lesz jó a zenehallgatáshoz; majd összeállítani a legolcsóbb kedvező paraméterekkel rendelkező komponensekből a rendszert.
Nem is értettem ezt a HitSpace-s fülelést. Meg kell nézni az átviteli görbéket oszt jónapot. ;]

Amúgy meg, én pl. saját tapasztalatból tudom, hogy amíg rosszabb kábelem és erősítőm volt, próbálgathattam akármilyen dac-ot illetve hangdobozt, nem voltam annyira elégedett a kapott hanggal, mint miután az említett két dolgot rendbetettem (valamennyire).

[ Szerkesztve ]

(#82910) bajnokpityu válasza emvy (#82905) üzenetére


bajnokpityu
félisten

Viccet félretéve, én is tudok, és szeretek zenét hallgatni alaplapin. Más kérdés, hogy még jobban élvezem szerintem jobb dacon.

De, ha ennyire hisztek abban, hogy kvázi mindegy a forrás, akkor minek vettetek 40-50e körül dacot? teknikai paraméterei ugyanolyan jók egy 1220as realteknek, és karaktere sincs több, mint egy több milliós forráskészüléknek. Mégiscsak működik a drágábbaz jobb placebo. pont a placeboelleneseknél :D

bkercso:mi meg sirunk, ha 6dB-vel rosszabb az órajel fáziszaja mérve, mint az adatlapon. nem értünk hozzá, nem is hallhatjuk, h -140 v -146 dB...

vagy a tápomban a helipotot fix ellenállásra cserélve hallani véltem, hogy tisztább a hang? nagyjából negyedrendűen fontos alkatrész egy olyan kapocslásban, amit elvileg úgy tervezett Salas, hogy ne legyen hangja az alkatrészeknek..

[ Szerkesztve ]

eladók: Hifiman HE560V3, Topping DX3PRO+ DX7PRO

(#82911) dgyuri0123 válasza emvy (#82905) üzenetére


dgyuri0123
nagyúr

Hülye hasonlatot fogok mondani, mert szoktam... :) Gondolom láttál már nagyon ócska képpel rendelkező LCD tévét és esetleg láttál már olyat is, aminek egészen jó volt a képe. Az ócska tévé műszaki hibás volt? Nem ! Mert azt ilyenre tervezték és pont.

[ Szerkesztve ]

"csak a zene van"

(#82912) emvy válasza dgyuri0123 (#82911) üzenetére


emvy
nagyúr

Lattam, de ott nem a HDMI fogadoegyseg a hibas altalaban, hanem a panel, hattervilagitas, vezerles. De mindegy is.

while (!sleep) sheep++;

(#82913) dgyuri0123 válasza emvy (#82912) üzenetére


dgyuri0123
nagyúr

De nem mindegy.. Amit olcsóra ócskára terveznek, az jellemzően az is marad, akár képről, akár hangról essen szó. Egy 10e forintos FiiO D03K soha nem fog nyomába érni egy NFB7-nek. Nem értem, miért nem hiszitek el, hogy igen nagy különbségeket hallanál ha akarnád, vagy ha olyan lenne a rendszered, mert így azt gyanítom, hogy ott lehet valami nagyobb baj, ha szinte tök mindegy, mi van a lánc elején.

[ Szerkesztve ]

"csak a zene van"

(#82914) bkercso válasza dgyuri0123 (#82913) üzenetére


bkercso
nagyúr

Azért nem hiszi el, mert nincsenek kidolgozva megfelelő mérési eljárások, vagy azokat nem használják. Úgyhogy megértem a villamosmérnököket is. A periodikus jellel történő mérések a kapcsolások durva hibáit mutatják meg, ezeket a 10% körül torzító erősítők idején dolgozták ki. Mára nem relevánsak. Pl. a 0,2%-ot torzító TPA3116-tól besza', olyan jóra meg lehet csinálni.

[ Szerkesztve ]

Megjelentek! : MFD3 és MFA3 || bkercso HiFi készülékek: https://hardverapro.hu/aprok/hirdeto/bkercso/keres.php?search_exac=0&search_title=0&usrid=341946&buying=0

(#82915) emvy válasza bkercso (#82914) üzenetére


emvy
nagyúr

Kicseszett szalmababozas folyik azert. Hajra. :)

while (!sleep) sheep++;

(#82916) dgyuri0123 válasza bkercso (#82914) üzenetére


dgyuri0123
nagyúr

Nem vagyok mérnökember, így nálam marad a meghallgatás. Mivel nem is tudnám mit kell mérjek, így inkább a fülemre hagyatkozom. Ez szerintem sokkal jobb, mintha hagynám hogy befolyásoljon egy mérés, vagy a szóbeszéd. :)

"csak a zene van"

(#82917) nLali válasza bkercso (#82914) üzenetére


nLali
senior tag

Pl. a 0,2%-ot torzító TPA3116-tól besza', olyan jóra meg lehet csinálni.
Kicsi a súlya a véleményemnek, de egyetértek :U
Kicsit elcsépelt, de ennyi pénzért, ilyen hangot nehéz találni :)) És még nincs is kész...
:R

(#82918) AMDFan válasza fehér_ember (#82909) üzenetére


AMDFan
addikt

"Nem is értettem ezt a HitSpace-s fülelést."

Sajnálom. Biztos van aki érti, talán van akinek segítséget is jelent aki esetleg hangfal vásárlásán gondolkozik :K

(#82919) alphamooncam válasza bkercso (#82914) üzenetére


alphamooncam
őstag

TPA 3130-at ismered? Esetleg vélemény?

Csak mert rokonság látszik az említett 3116-al, és van ilyen erősítővel rendelkező panelem

Retteg a szegénytől a gazdag s a gazdagtól fél a szegény. Fortélyos félelem igazgat minket s nem csalóka remény.

(#82920) alphamooncam válasza AMDFan (#82918) üzenetére


alphamooncam
őstag

Csak nem szólalnak meg, mert nem érzik magukat "kompetensnek", de meg kell, hogy erősítselek, igenis hasznos az információ amiket leírtál.

Meleg hangzást erősíti a hangmérnökök szerint minden páros felharmónikus, a hideget, pedig a páratlanok. Ha szükséges megkeresem a hivatkozást, de most nincs sok időm... Üdv.

Retteg a szegénytől a gazdag s a gazdagtól fél a szegény. Fortélyos félelem igazgat minket s nem csalóka remény.

(#82921) nLali válasza dgyuri0123 (#82880) üzenetére


nLali
senior tag

Ez valami porvédős tüske? Volt változás, amikor cserélted?
Állványon gondolkodva jutott eszembe, hogy a PA hangfalakat simán függesztik, akár csokorba fűzve is. Otthoni rendszereknél ez miért nem terjedt el? Roncsa a hangot a lánc ?

(#82922) AMDFan válasza Polllen (#82907) üzenetére


AMDFan
addikt

"Ezek számomra jelentős eltérések. Ehhez képest egy USB kábel apróság. Ha ezt nem hallod, akkor nyilvánvaló hogy USB kábel cserét főleg nem fogsz észrevenni."

Persze, tudom, mindenki ezt mondja. A srác is ezt mondta akitől elhoztam a Mytek DAC-ot. Én mondtam neki, hogy 100%, hogy nem hallja a különbséget. Mondta hogy pedig biztos hogy hallani fogja, csináljunk vaktesztet. Mondom ok. Én cserélgettem a kábelt, ő hallgatta. 10-ből 5x találta el melyik kábel szól ami pont a véletlen várható értéke. De ezt a sztorit már leírtam egyszer. Bárki kipróbálhatja, sokat spórolhat USB kábelen :)

(#82923) AMDFan válasza emvy (#82915) üzenetére


AMDFan
addikt

Nem is tudtam, hogy létezik ilyen szó, ma is tanultam valamit :)

Mi a helyzet a 8350-el? Van már ami megszólaltassa? :)

(#82924) Polllen válasza AMDFan (#82922) üzenetére


Polllen
nagyúr

Ezt az USB témát azért hoztam fel, h nem is érdemes erről beszélgetni, ha eltérő dac-k karakterét nem hallod. Az eltérő konstrukciók között elég nagy eltérés lehet.

Azt azért elfogadod, hogy az erősítőknél van ilyen vagy az van, hogy az erősítés is jól ismert folyamat, ezért ilyen nincs?

"Odamentem egy párhoz...négyen voltak!"

(#82925) emvy válasza AMDFan (#82923) üzenetére


emvy
nagyúr

Aha, egy XMOS alapú interfész. Mit mondjak, jó. Majd írok róla.

while (!sleep) sheep++;

(#82926) emvy válasza Polllen (#82924) üzenetére


emvy
nagyúr

Carver challenge megvan?

while (!sleep) sheep++;

(#82927) bkercso válasza alphamooncam (#82919) üzenetére


bkercso
nagyúr

A TPA3130 ugyan annak a családnak egy kisebb tagja, kimeneti LC-szűrő nélküli felhasználásra. Rövid hangfalkábelnél (<20cm) érdemes a szűrőt elhagyni, mondjuk egy bluetooth hangszóróban.
A végfokon kívül a többi része szerintem ugyan az, mint a TPA3116-nak. Az adatlapjuk is közös.

Meleg hangzás: ott min. 2%-ről beszélünk, nem 0,01%-okról, mint a DAC-oknál.

[ Szerkesztve ]

Megjelentek! : MFD3 és MFA3 || bkercso HiFi készülékek: https://hardverapro.hu/aprok/hirdeto/bkercso/keres.php?search_exac=0&search_title=0&usrid=341946&buying=0

(#82928) Polllen válasza emvy (#82926) üzenetére


Polllen
nagyúr

Megvan, de olvasd el a kérdést újra.

"Odamentem egy párhoz...négyen voltak!"

(#82929) alphamooncam válasza bkercso (#82927) üzenetére


alphamooncam
őstag

Nem biztos, sőt majdnem biztos, hogy nem ugyanazt a nyelvet beszéljük, de nagyra becsülöm a tudásod, aktivitásod.

Időközben megtaláltam melegség-hidegség egyfajta definícióját amire korábban hivatkoztam , a "Szaturáció? Az meg mi?" résznél.

Retteg a szegénytől a gazdag s a gazdagtól fél a szegény. Fortélyos félelem igazgat minket s nem csalóka remény.

(#82930) AMDFan válasza Polllen (#82924) üzenetére


AMDFan
addikt

Adok neked 200 ezer forintot ha vakteszten megkülönböztetsz két hibátlanul működő USB kábelt 10-ből 10-szer.

[ Szerkesztve ]

(#82931) bajnokpityu válasza AMDFan (#82930) üzenetére


bajnokpityu
félisten

Saját láncon, saját jó kabelekkel? Gyere.

eladók: Hifiman HE560V3, Topping DX3PRO+ DX7PRO

(#82932) Polllen válasza AMDFan (#82930) üzenetére


Polllen
nagyúr

[link]

Úgy rémlik anno erre nem is reagáltál. Ingyen és bérmentve fogadtalak volna.
Szóval ne komolytalankodjunk... Maradjunk annál, hogy a kérdésre válaszolsz. ;)

"Odamentem egy párhoz...négyen voltak!"

(#82933) AMDFan válasza Polllen (#82932) üzenetére


AMDFan
addikt

Bocs, nekem ez nem tűnt konkrét meghívásnak. De akkor elfogadom ha még él. Beszéljük meg privatban, később írok.

(#82934) Bodz válasza AMDFan (#82930) üzenetére


Bodz
nagyúr

200k: Op rendszer és lejátszó progik, tápkábel
100k: analóg interkonnektek
75k: usb-spdif átalakító
50k: DAC, erősítő

Beáraztam. ;] :D

[ Szerkesztve ]

(#82935) migabi24


migabi24
nagyúr

Van arra szabály vagy ajánlás, hogy egy sztereó rendszernél állohangfalak közt mi az ideális távolság? Vagy ez rendszer/hangfal függő és kisérleteznem kellene?

[ Szerkesztve ]

(#82936) Dorian válasza migabi24 (#82935) üzenetére


Dorian
félisten

Hivatalosan egyenlő szárú háromszöget képez a két hangdoboz és a hallgató. Gyakorlatilag ezt az elhelyezési lehetőségek és akusztikai viszonyok befolyásolják.

Kétfajta ember van. Kerüld mindkettőt!

(#82937) bajnokpityu válasza AMDFan (#82933) üzenetére


bajnokpityu
félisten

Csak Polllennek szólt a 200k meghivás? Nemá, épp szervizelni kéne a kocsit :)

[ Szerkesztve ]

eladók: Hifiman HE560V3, Topping DX3PRO+ DX7PRO

(#82938) Patice válasza bajnokpityu (#82937) üzenetére


Patice
nagyúr

:DDD

Eladó: Apple iPad mini 1 (2db)

(#82939) Polllen válasza AMDFan (#82933) üzenetére


Polllen
nagyúr

Nyárig sajnos nem él a meghívás, mert januárban elköltöztem egy átmeneti helyre, itt nem tudunk hallgatózni. (A költözés miatt is "downgradeleltem" a láncot a BX-6-ra.)

Utána újra él, természetesen mindenféle díjazás nélkül. És remélem, hogy addigra tényleg meglesz az új otthonom... :)

Egyébként az erősítő témát azért nem engedem el, amire még mindig nem válaszoltál, mert ha elfogadjuk, hogy egy analóg erősítőnél lehet a karakterisztikát befolyásolni (ami egyébként az emvy által említett Carver challenge-ből is következik), akkor innen már "csak" egy lépés elgondolkodni azon, hogy vajh egy dac tervezője tudja-e ugyanígy paraméterezni a termékét? Ha igen, akkor ez nem hiba, hanem egy tervezett tulajdonság.

Az, hogy egy dac-nak kell-e ilyen tulajdonság vagy sem vagy hogy lehet-e egyáltalán úgy tervezni, hogy ez ne legyen jelen, más téma.

[ Szerkesztve ]

"Odamentem egy párhoz...négyen voltak!"

(#82940) AMDFan válasza bajnokpityu (#82937) üzenetére


AMDFan
addikt

Nem, neked is. Privátban megbeszéljük? :)

(#82941) dgyuri0123 válasza Polllen (#82939) üzenetére


dgyuri0123
nagyúr

De egy aktív hangfallal együtt élni sem egyszerű eset. Ott aztán semmin nem tudsz változtatni, csak ha lecseréled, lehetőleg nem másik "egybe cuccra".

Hacsak nem néztem be valamit korábban... :

[ Szerkesztve ]

"csak a zene van"

(#82942) Dorian válasza dgyuri0123 (#82941) üzenetére


Dorian
félisten

Pont ez a lényeg, ha tetszik, akkor egyben tetszik, és nem is akarnak mindenáron változtatgatni.

Kétfajta ember van. Kerüld mindkettőt!

(#82943) Bodz válasza dgyuri0123 (#82941) üzenetére


Bodz
nagyúr

Pedig egyszerű. :) Tetszik, használod, örülsz. Nem akarsz erősítőt cserélni, hangfalkábelekkel szórakozni. De még így is ott a dac, meg az interkonnekt, lehet játszani, költeni.

[ Szerkesztve ]

(#82944) dgyuri0123 válasza Dorian (#82942) üzenetére


dgyuri0123
nagyúr

Én erre azt mondanám, hogy ez így "hobby" szintű zenehallgatáshoz elegendő. Tudom, a hifizés eleve hobby, de vannak lépcsőfokok...

(#82943) Bodz : Igen, de ez így eléggé be van szorítva bizonyos keretek közé... és innen a feljebb lépés is fájdalmas összegekbe kerülhet. Egyszerűbbnek egyszerűbb, ez is tény. :)

[ Szerkesztve ]

"csak a zene van"

(#82945) Dorian válasza dgyuri0123 (#82944) üzenetére


Dorian
félisten

Zenehallhatáshoz elegendő, úgy értve, hogy bármilyen jó minőségben történő zenehallgatáshoz elegendő lehet. Hifizéshez nem feltétlenül, de az egy más hobbi.

Kétfajta ember van. Kerüld mindkettőt!

(#82946) Polllen válasza dgyuri0123 (#82941) üzenetére


Polllen
nagyúr

Egyelőre nem is akarom. Sikerült olyat választani, amivel elégedett vagyok. Nem rosszabb annyival a heco-amp4me pároshoz képest, mint amennyivel olcsóbb volt. Nyilván nem tud annyira mélyre menni, de valamit valamiért.

"Odamentem egy párhoz...négyen voltak!"

(#82947) emvy válasza emvy (#82925) üzenetére


emvy
nagyúr

Jelenleg a fo problemam, hogy Linuxon kb. hasznalhatatlan a Pulseaudio, es recseg, ha pl. Slack-ben gepelek. (Idozitesi problemak, van otvenfele tipp arra, hogy hogy kene megoldani, de hat ..)

while (!sleep) sheep++;

(#82948) dgyuri0123 válasza Dorian (#82945) üzenetére


dgyuri0123
nagyúr

Na jó, ha így vesszük akkor bármivel lehet zenét hallgatni. Én úgy gondolom, át kell lépni bizonyos határokat, ha komolyabban vesszük a zenehallgatást és nem csak ezért szól, hogy ne legyen csend.. Nyilvánvaló hogy egy "egyszerű" rendszerből nem nagyon lehet többet kihozni a (fizikai) korlátai okán. Tehát vagy háttérzene, vagy "komolyabban" belefeszülök, hogy jobb legyen...

(#82946) Polllen : Nem konkrétan rád gondoltam... :N De nálad amúgy is egyéb okok miatt nincs fejlesztés. Gondolom, ha végleges helyre költözöl, csak próbálsz előbb utóbb feljebb lépni, nem?

[ Szerkesztve ]

"csak a zene van"

(#82949) AMDFan válasza dgyuri0123 (#82941) üzenetére


AMDFan
addikt

Hát pont, hogy egyszerűbb eset :) De ez nézőpont kérdése. Rendszer szinergia (jeee :) ) szempontjából szerintem jó dolog, hogy a hangszórókhoz illesztett erősítő dolgozik alatta, nem olyan ami ilyen univerzális megoldás. Szóval érted, ezt is két szempontból lehet nézni, ha te azt mondod, hogy azért kell 7-800 ezres univerzális erősítőt vásárolni, hogy meghajtson bármilyen hangfalat, akkor én azt mondom, hogy elég egy 100 ezres olyan erősítő ami ahhoz a hangfalhoz van tervezve amit hajtani akarsz vele. Lehet, hogy mással nem fog olyan jól szólni, de nem is ez a cél. Viszont ez esetben is elbukod a cserélgetős hifis játékot, amivel személy szerint nekem a tököm volt tele egy idő után.

(#82950) AMDFan válasza emvy (#82947) üzenetére


AMDFan
addikt

:Y Nekem tökéletes a pulseaudio. Csak slackel jön elő? Milyen disztro?

[ Szerkesztve ]

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.