Hirdetés

2024. május 3., péntek

Gyorskeresés

Téma összefoglaló

Téma összefoglaló

  • Utoljára frissítve: 2024-02-03 18:52:36

LOGOUT.hu

Szeretettel köszöntünk a sztereó otthoni/szobai Hi-Fi világában !

Összefoglaló kinyitása ▼

Hozzászólások

(#82856) nLali válasza bkercso (#82837) üzenetére


nLali
senior tag

Neked is köszönöm a választ. :R

(#82857) migabi24


migabi24
nagyúr

Inkább nekem segítsetek a veszekedés helyett😀 a hifiszekrényem jelenleg egy bútorlapból készült csoda, és szépen rezonál a zenehallgatás közben, sajnos a készülékek tetőlemezén is érzem ha ráteszem a kezem, olvasgatom, hogy ez nem valami jó dolog és beleszólhat a hangba is, gondoltam teszek a kütyük lába alá gumikorongot azt jónapot, itt jött a meglepetés semmi nem változott, mit lehet tenni ez ellen vagy kell-e ezzel foglalkozni egyáltalán😊

(#82858) bta1 válasza nLali (#82855) üzenetére


bta1
őstag

Szerinted rendjén való, hogy egy néhány főből álló csoport jobb híján "feszültségre" vagy "stílusra" való homályos, nevetséges hivatkozással a szája íze szerint cenzúrázzon egy topikot? Mert ugye az a vége, ha a kérésedre hallgatok... tartsak vissza információt a kedvükért? Mi legyen a csendes többséggel, aki hozzá sem szól, viszont érdekli?

(#82859) Patice válasza migabi24 (#82857) üzenetére


Patice
nagyúr

Mit lehet tenni?

Mondjuk veszel a készülékek alá egy akkora hifi állványt, amin elférnek és nem rezonálnak?

Eladó: Apple iPad mini 1 (2db)

(#82860) Polllen válasza bta1 (#82852) üzenetére


Polllen
nagyúr

Semmi szükség arra, hogy itt oltogass másokat, szerintem. Visszaolvasol néhányat és látni fogod, mire gondoltam. Tedd a dolgod... ;)

"Odamentem egy párhoz...négyen voltak!"

(#82861) nLali válasza bta1 (#82858) üzenetére


nLali
senior tag

Szerintem a cenzúra nem jó dolog. Viszont a feszültségkeltő stílus, úgy gondolom létezik.
Ne tarts vissza infót, én örülök, hogy olvasással sokan szerezhetünk hasznos infókat, amit máshol nem kapnánk, mert mondjuk az egyik olvasó állatorvos, a másik meg üzletkötő. Jó hogy vannak audióval is foglalkozó mérnökök. Gondolom, hogy ennek a fórumnak ez egy alap pillére.

[ Szerkesztve ]

(#82862) migabi24 válasza Patice (#82859) üzenetére


migabi24
nagyúr

Ezt nem szeretném😊 sokat olvasni ilyen csoda korongokról lábakról kerámia golyóval, ilyet senki nem használ?

(#82863) bajnokpityu válasza migabi24 (#82862) üzenetére


bajnokpityu
félisten

a grafit alátét + kerámia v acélgolyós alátétet használtam, de egy darab sincs már meg nálam.

az a baj, hogy aránylag nagy amplitudójú rezgése van a szekrényednek, az alátétek meg nem ilyen kilengések eltütntetésére lettek kitalálva. szóval még talán valamilyen szempontból jobb is lesz valamelyik alátéttel, de nagy totálban elkerülhetetlen valami állvány. Ami mellett meg akár ritkitható, v teljesen elhagyható az alátét.

eladók: Hifiman HE560V3, Topping DX3PRO+ DX7PRO

(#82864) bkercso válasza bta1 (#82845) üzenetére


bkercso
nagyúr

Ha nagyfrekin induktív az ellenállás, akkor gerjedhet a tranzisztor a BE-kapacitás miatt.
Kábelre viszont egyelőre nincs még ilyen szintű ötlet sem, hogy miért változtat annyit. Ami mérve lett, az túl kicsi effektus (tipikusan -80dB körül).
Áramgenerátornál lett méricskélve valami?

Az erősítők mégiscsak egyre előrébb jutnak, az olyan cégeknek köszönhetően, mint a TI. Ld. OPÁ-k.

<20ms
Nem írtad el? Ez 7m-es útkülönbség csupán!

[ Szerkesztve ]

Megjelentek! : MFD3 és MFA3 || bkercso HiFi készülékek: https://hardverapro.hu/aprok/hirdeto/bkercso/keres.php?search_exac=0&search_title=0&usrid=341946&buying=0

(#82865) bkercso


bkercso
nagyúr

dupla

[ Szerkesztve ]

Megjelentek! : MFD3 és MFA3 || bkercso HiFi készülékek: https://hardverapro.hu/aprok/hirdeto/bkercso/keres.php?search_exac=0&search_title=0&usrid=341946&buying=0

(#82866) bkercso


bkercso
nagyúr

hahahaha
Ma ő a 2.

Megjelentek! : MFD3 és MFA3 || bkercso HiFi készülékek: https://hardverapro.hu/aprok/hirdeto/bkercso/keres.php?search_exac=0&search_title=0&usrid=341946&buying=0

(#82867) bkercso válasza migabi24 (#82857) üzenetére


bkercso
nagyúr

Tedd le a földre. Ha így sem hallasz diffit, akkor vagy a hallásod, vagy a rendszered nem elég jó ahhoz, hogy ezen aggódj. :)
Ha igen, akkor kell egy merevebb készülékállvány. Le kell cserélni az extrém rossz szekrényt, nincs más út; ahogy Pityu is írja.

Megjelentek! : MFD3 és MFA3 || bkercso HiFi készülékek: https://hardverapro.hu/aprok/hirdeto/bkercso/keres.php?search_exac=0&search_title=0&usrid=341946&buying=0

(#82868) AMDFan


AMDFan
addikt

Megosztanám a legújabb tapasztalataimat veletek, hátha valakinek érdemi infóval tudok szolgálni aki hasonló rendszert szeretne összehozni. Az utóbbi két hétben egy nagyon korrekt eladónak köszönhetően 2 hétig nálam vendégeskedett egy APS Aeon aktív monitor, ez idő alatt volt alkalmam otthon is, és máshol is letesztelni a motyót, elég sok tapasztalattal gazdagodtam. Amit tudni kell róla, hogy ez is egy két utas bass reflex hangfal, 8” mélyközéppel és 1” lágy dóm magassal.
Első körben otthoni körülmények között teszteltem az APS-t, a jelenlegi Mackie MR8 Mk3 mellett. Igazából érdekességnek jó volt az összehasonlítás, de alapvetően az APS más kategóriában játszik, így nem is tudtam túlságosan belemenni az összehasonlításba, és szerettem volna keresni egy referenciát, hogy hogyan is kellene szólnia a hangfalnak. Ebben szerencsémre jó partner volt a hitspace, ezúton is köszönet nekik, mert kérdés nélkül azt mondták, hogy nyugodtan vigyem be a hangfalakat, bármivel össze tudom hallgatni ami náluk van, aztán döntök belátásom szerint. Ez szerintem nagyon korrekt, miközben semmit sem próbáltak meg eladni nekem, vagy befolyásolni.

Tehát bevittem az APS-eket a hitspacebe, elsőre egyből felraktuk mellé az ATC SCM19-es modelljét és ezzel a lendülettel el is múlt a kezdeti lelkesedésem :) Ez egy zárt kétutas 6”+1” passzív monitor (a hitspace saját készítésű erősítőjével lehet meghallgatni), elképesztően masszív, 18kg/db, és amin igazán meg voltam lepődve az az, hogy az adatlapján azt lehet olvasni, hogy 54Hz-ig megy le -6dB-vel, ennek ellenére olyan pincemély hangokat hallottam belőle, hogy nem akartam hinni a fülemnek. Később utána is néztem, független oldalak mérése szerint 40Hz-ig megy le -6dB-vel. Nem tudom, hogy a gyártó hogyan specifikálja a hangfalait, de az biztos, hogy nem kellett szégyenkeznie a 8”-os APS mellett a mélyekben. És hát semmi másban sem, valójában nem tudok olyan momentumot felhozni amiben ne lett volna jobb az ATC hangfala. Teljesen megvett, ha csak egyetlen ilyen szintű hangot hallottam volna a tavalyi hifi show-n, akkor jobb szájízzel távozom. Véleményem szerint, aki megteheti, 1 millió alatt biztosan nem kap ennél jobb hangot.

Kissé elbizonytalanodtam ekkor, és másodjára a Focal Alpha 80-at raktuk fel az APS mellé. Itt hasonlóan egyértelműen az APS felé billent a mérleg nyelve, igazából nem volt olyan részlet amiben ne lett volna jobb az APS. Ajánlották, hogy rakjuk fel az Alpha 65-öt inkább, mert az jobban sikerült mint a 80as, így felraktuk azt is. Valóban egy kissé összeszedettebb hangot produkált mint a 80as, viszont nem tudott elég mélyre menni, amivel nálam elvágta magát, illetve a hangja kissé kásás volt szinte minden tartományban, hasonlóan a 80ashoz. Összességében szerintem kissé túl van árazva az Alpha sorozat.

A következő alany a Dynaudio BM5 Mk3 volt, ami összességében kellemes meglepetés volt, bár kissé sok volt a magastartománya, szerintem itt a default beállítás az erősen csillapított stúdiókhoz volt belőve. A hitspace akusztikailag kezelt szobájában is picit soknak éreztem a magasát, de az otthoni rosszabb akusztika mellett szinte biztosan eltolódott volna a hangképe a bántóan magas irányba. Amúgy a kis Dyno hangképe méretéhez képest egészen meglepően egyben volt, mélyebbre ment mint a Focal 65-öse pedig méretben egy kategória. Ennek ellenére lényegesen tisztább közepeket mutatott meg mint a Focal, sőt voltak zenék amiken nyíltabbnak, tisztábbnak tűnt az APS-nél is. Sajnos a kevés hangszeres zenéken domborított, egy sokhangszeres rockzenénél amikor a gitár, basszusgitár mellett a dobok is szóltak, akkor elfogyott a Dyno, nem tudott már a dob olyat ütni mint kellett volna. Ez talán az erősítő, talán a nagyon megerőszakolt konstrukció (kis méret, nagy hang) miatt volt így, nem tudom. Mindenesetre nekem tetszett, de mindent egybevéve az APS kisebb kompromisszumot jelent, a Dyno elég válogatósnak tűnt zeneileg.

A következő hangfal a Genelec 8040-es volt, ami azért is érdekes, mert a Genelecek hangját mindig is etalonnak tartottam, kíváncsi voltam, hogy mit fog majd mutatni az APS mellett. Itt ért a következő meglepetés, a Genelecnek ugyan nagyon kiegyenlített hangja volt, de az APS mind mélyben, mind középben pontosabb, tisztább, részletesebb volt. Érdekes lett volna a Genelec összevetése a Dynaudioval, de erre nem került sor idő hiányában. Az mondjuk tény, hogy a Genelec egy nagyon stabil kiegyenlített hangot produkál, viszont a Dyno a mély kivételével minden tartományban tisztább.

Az utolsó összehasonlítás az APS Klasik-al történt, ez a 7”-os kistesója az Aeonnak, kb fele akkora reflex dobozban. A hangja iszonyatosan pontos, részletes, kiemelésektől mentes, de sajnos nem tud elég mélyre menni (szándékosan így tervezték), ezért bizonyos stílusokra csak szubbal ajánlható. Ellenben a mélyközép, közép és magastartomány már már ATC szintű minőség. Profi cucc, nem is túl drágán.

A meghallgatások során az egyik legfontosabb dolog ami világossá vált számomra az az akusztika fontossága. Az eladónál, nálam és a hitspaceben is teljesen máshogy szólt az APS. Egy akusztikailag megfelelően kezelt szobában azon kapja magát az ember, hogy akár szabályzásig is tekeri a hangerőt, mert a hangerő növelésével a hangkép nem tolódik el annyira a közép-magas irányba mint egy rosszul csillapított szobában, ahol bizonyos hangerő fölött bántóvá tud válni a hang. Az én otthoni nappalimra ráférne még némi csillapítás, így nálam pl. az APS hangkaraktere nagy hangerőn el tud tolódni a bántó irányba. Valószínűleg a Genelec jobban viseli a rosszabb akusztikai körülményeket. Korábban a 8050est hallgattam elég mostoha akusztikában és nagyon jól helyt állt, viszont kevesebb részletet mutat meg mint pl az APS, vagy akár a Dynaudio. A Dyno valószínűleg nagyon hisztis az akusztikai körülményekre, ha valakinek van ezzel tapasztalata, akkor kíváncsi lennék, hogy otthoni körülmények között mit mutat.

Hirtelen ennyi jutott eszembe, ha még valami eszembe jut akkor lehet, hogy kiegészítem. Mellesleg ha valaki hasonló összehasonlítást végez, én szívesen olvasnám a beszámolóját.

(#82869) bkercso válasza AMDFan (#82868) üzenetére


bkercso
nagyúr

Miért/hogyan lehet háklis a hangsugárzó az akusztikára? Az akusztika az, ami alapján "kiadódik" a hang, nem? :B Kölcsönhat az akusztika a hangsugárzóval; visszahat rá?
Azt gondolnám, hogy a dobozban uralkodó hatalmas nyomás és az elektromos meghajtás mellett a szobát nem "érzi" a hangsugárzó...

[ Szerkesztve ]

Megjelentek! : MFD3 és MFA3 || bkercso HiFi készülékek: https://hardverapro.hu/aprok/hirdeto/bkercso/keres.php?search_exac=0&search_title=0&usrid=341946&buying=0

(#82870) migabi24 válasza bajnokpityu (#82863) üzenetére


migabi24
nagyúr

Köszönöm, akkor inkább az álvány fejlesztésbe teszem a manit nem kisérletezek😀

(#82871) migabi24


migabi24
nagyúr

Azt valaki még mondja meg nekem, milyen anyagokat nézegessek nagy állóhangfalaim vannak közvetlen a hifi mellett, üveg vagy fém?

(#82872) Irmscher 353 válasza migabi24 (#82871) üzenetére


Irmscher 353
aktív tag

Én MDF, illetve tömörfa megoldásban gondolkodnék.
Ha gyári állványra van keret, akkor venném be a képbe az üveget.
De sajnos saját tapasztalatom a témában nekem sem sok van eddig.

(#82873) Ear001 válasza AMDFan (#82868) üzenetére


Ear001
addikt

És ezeken a helyeken minden tök azonos volt, csak a szoba nem?!

(#82874) AMDFan válasza Ear001 (#82873) üzenetére


AMDFan
addikt

Helyeken? Ahogy írtam a hitspace demo szobájában teszteltem mindet.

(#82875) AMDFan válasza bkercso (#82869) üzenetére


AMDFan
addikt

Trollolo ;]

(#82876) dgyuri0123 válasza migabi24 (#82871) üzenetére


dgyuri0123
nagyúr

Ilyesmiben is gondolkodhatsz :

Jó a bontott tégla is. :)

Vagy lábazatnak ez :

Polc lehet minimum 10mm-es üveg, vagy vastag falap.

[ Szerkesztve ]

"csak a zene van"

(#82877) Ear001 válasza AMDFan (#82874) üzenetére


Ear001
addikt

Ahogy látom, van aki többet ír, mint olvas. Idézhetek tőled? "Az eladónál, nálam és a hitspaceben is teljesen máshogy szólt az APS..."

[ Szerkesztve ]

(#82878) migabi24 válasza dgyuri0123 (#82876) üzenetére


migabi24
nagyúr

Köszi😂 de az én rendszeremhez inkább valami ilyesmi illene

(#82879) nLali válasza dgyuri0123 (#82876) üzenetére


nLali
senior tag

Ez tetszik. Te cuccod? Milyen hangfal van a képen?

(#82880) dgyuri0123 válasza migabi24 (#82878) üzenetére


dgyuri0123
nagyúr

Jó óccsó állványt találtál. :D Szerintem a Söund Arts állványok között is akad használható és nem túl drágák.

Hacsak nem valami csúcs hifid van, akkor érdemes gondolkozni rajtuk. Természetesen használtan...

(#82879) nLali : Nem az én cuccom, nem férne el sajnos. Nekem ilyen van, 10mm-es üvegpolccal, fakúpok nélkül és a gyári tüskéket lecseréltem erre.

[ Szerkesztve ]

"csak a zene van"

(#82881) AMDFan válasza Ear001 (#82877) üzenetére


AMDFan
addikt

Így már értem, nem volt egyértelmű, hogy a poszt melyik részére kérdeztél rá. Az eladónál Mytek Stereo 96 DAC-kal hallgattam az APS-t, nálam otthon, szintén a Mytek DAC-kal, a hitspaceben fogalmam sincs mire volt kötve. Mindegy is, mert egy DAC cseréje nem hozhat hatalmas változást pl frekvenciamenetben, lecsengési időkben stb... Otthoni körülmények között most a saját olcsó kategóriás DAC-ommal hallgatom az APS-t, igazából összehasonlítottam őket, de olyan komoly különbséget nem véltem felfedezni a kettő között, ami indokolná számomra a Mytek árát, így azt nem vettem meg. Azt az összeget akusztikai panelekre fogom költeni a jövőben.

(#82882) bajnokpityu válasza AMDFan (#82881) üzenetére


bajnokpityu
félisten

nagyon végletesen leegyszerűsíted ezt a hifi témát. ez nem matek, hogy x+y+z az jó.
Nem létezik, h nem találkoztál még olyannal, hogy X forrással nagyságrenddel jobban szólt egy lánc, mint Yal, miközben mérve, teknikai paraméterek alapján ezt semmise indokolná. Papiron a leghitványabb alaplapi torzítása is kisebb, mint a legjobb hangfalaké, aztán valahogy mégse ezen múlik. szerintem ez óriási hiba. nyilván a sólámpa fázisa a másik véglet, de valahol a kettő között van az igazság.

nekem is volt mytekem, bő fél évig. nem kunszt olcsóbban "jobbat" találni tőle. mindenre rákényszeríti saját stilusát, hangját, hiába hangyányi a torzítása papiron, mégis van benne valami, ami alapvetően meghatározza, tehát torzítja a hangot.

eladók: Hifiman HE560V3, Topping DX3PRO+ DX7PRO

(#82883) dgyuri0123 válasza AMDFan (#82881) üzenetére


dgyuri0123
nagyúr

"egy DAC cseréje nem hozhat hatalmas változást pl frekvenciamenetben "

Pedig de. Csak nagyban függ a lánctól, amin hallgatod.

"csak a zene van"

(#82884) bkercso válasza dgyuri0123 (#82876) üzenetére


bkercso
nagyúr

Tégla és üveg? Mi fogja nyelni az energiát?

AMDfan: egy DAC cseréje nem hozhat hatalmas változást pl frekvenciamenetben, lecsengési időkben stb...
Ez így van. A termelt torzításait viszont hasonlóan hallod, mintha a frekimenet változott volna. Csinálhatsz loop mérést zenével, hogy átkergeted a fájlt a DAC-on és kivonod az eredetiből. Vannak erre szoftverek, innen a fórumról pedig Scwaho csinált ilyet, akiről tudok.

[ Szerkesztve ]

Megjelentek! : MFD3 és MFA3 || bkercso HiFi készülékek: https://hardverapro.hu/aprok/hirdeto/bkercso/keres.php?search_exac=0&search_title=0&usrid=341946&buying=0

(#82885) dgyuri0123 válasza bkercso (#82884) üzenetére


dgyuri0123
nagyúr

Majd amit közéjük rak fakultatívan. :) Nem úgy gondoltam hogy az üveget tegyük közvetlenül a betonra, több okból sem.

"csak a zene van"

(#82886) bkercso válasza dgyuri0123 (#82885) üzenetére


bkercso
nagyúr

Ja! ;)

Megjelentek! : MFD3 és MFA3 || bkercso HiFi készülékek: https://hardverapro.hu/aprok/hirdeto/bkercso/keres.php?search_exac=0&search_title=0&usrid=341946&buying=0

(#82887) AMDFan válasza bkercso (#82884) üzenetére


AMDFan
addikt

Ez így van ahogy mondod, sokféleképpen lehet mérni a DAC-ok közti különbséget, és van is.
Én földhözragadt vagyok, amik között nem hallok különbséget arra nem áldozok túl sok pénzt. Egymás mellett hallgattam a két DAC-ot, gombnyomásra váltottam köztük miközben ment a zene (ezt hívom én A/B tesztnek). Szerintem csak így lehet összehasonlítani két eszközt, pláne ha apró különbségekről beszélünk. Hozzáteszem, így sem egyszerű ugyanarra a hangerőre hozni a két DAC-ot. Én nem is tudom, hogy akik két teszt közben átkábelezik a rendszert azok hogyan tudják magabiztosan megállapítani a differenciát a kettő között de mindegy is, az ő dolguk. A két DAC között természetesen volt némi különbség, de amit hallottam az számomra eltörpül amellett amit egy elhelyezésbeli optimalizálással (ráadásul ingyen van), vagy akusztikai kezeléssel el lehet érni. Ez az én véleményem.

"Csinálhatsz loop mérést zenével, hogy átkergeted a fájlt a DAC-on és kivonod az eredetiből."

Ilyet szerettem volna csinálni, de sajnos a DAC-om nem alkalmas erre.

[ Szerkesztve ]

(#82888) bajnokpityu válasza bkercso (#82884) üzenetére


bajnokpityu
félisten

nem lehet a torzitás a válasza erre a difire, mármint nem az a fajta torzítás, ami az adatlapokon szerepel.

eladók: Hifiman HE560V3, Topping DX3PRO+ DX7PRO

(#82889) AMDFan válasza bajnokpityu (#82882) üzenetére


AMDFan
addikt

"Nem létezik, h nem találkoztál még olyannal, hogy X forrással nagyságrenddel jobban szólt egy lánc, mint Yal"

Ilyennel sosem találkoztam, hogy nagyságrenddel jobban szólt. Bár a legjobb hangfal amit életemben hallottam több forrásról is, az a Focal SM9.

szerk: te hasonlítottál már össze két DAC-ot AB teszten? Tehát ahogy írtam, egymás mellett szólt a kettő és gombnyomásra váltottál a DAC-ok között?

[ Szerkesztve ]

(#82890) Polllen válasza AMDFan (#82887) üzenetére


Polllen
nagyúr

Én azt gondolom, hogy az a különbség, amit 1-2 perc után nem veszek észre, az nekem nem jelentős.

"Odamentem egy párhoz...négyen voltak!"

(#82891) AMDFan válasza Polllen (#82890) üzenetére


AMDFan
addikt

Ez rendben van, de hogyan hasonlítod össze? Biztos, hogy a különbség amit észrevettél 1-2 perces szünet után az a komponens csere eredménye, vagy mondjuk másra figyelsz éppen, és ráadásul +-4dB-el szól a zene is. Biztos, hogy ez a megfelelő metódus összehasonlítani két eszközt? Persze mindenkinek szíve joga, hogy hogyan költ el többszázezer Ft-ot, de számomra csak olyan tesztelési metódus elfogadható, ahol azonnal oda vissza tudok váltani a kettő között. Ha kell, 2 percen belül 5-6x újrahallgatom ugyanazt a 10 másodpercet. Én így tesztelek, nekem ez a módszer jött be, ezt tartom legkevésbé megtévesztőnek.

(#82892) bajnokpityu válasza AMDFan (#82889) üzenetére


bajnokpityu
félisten

ilyen gombnyomogatósat nem csináltam, mert szerintem a lényeg veszik el. melyiket jobb hallgatni.

hosszabb távon zenét szoktam velük hallgatni, majd úgy csekkolom, az előzetesen megfogalmazott hibákat, előnyökat ellenőrzöm rövidebb AB tesztekkel, de ilyet, h ismeretlen forrásokat ABzgessek, ilyen nem fogok soha csinálni, mert hülyeség. ezzel kb hangszineket lehet meghatározni, esetleg szinpadot, ami igazából együttélés során lényegtelen dolgok.

eladók: Hifiman HE560V3, Topping DX3PRO+ DX7PRO

(#82893) AMDFan válasza bajnokpityu (#82892) üzenetére


AMDFan
addikt

ok. más dolgokat tartunk fontosnak. én az ezotériát tartom hülyeségnek.

(#82894) bajnokpityu válasza AMDFan (#82893) üzenetére


bajnokpityu
félisten

ki beszél ezoteriáról?
én úgy próbálok ki dolgokat, hogy megnézem mire való: zene hallgatásra. AB teszt nem zenehallgatás.

eladók: Hifiman HE560V3, Topping DX3PRO+ DX7PRO

(#82895) AMDFan válasza bajnokpityu (#82894) üzenetére


AMDFan
addikt

Nekem az ezotériába hajlik, hogy "melyikkel jobb együtt élni". Ha nem az, akkor ezeket a dolgokat konkrétan meg lehet fogalmazni. Ha konkrétan meg lehet fogalmazni, akkor tudatosan lehet rá figyelni is egy AB teszt során. A hosszútávú hallgatás során sok befolyásoló tényező van, ami engem pl. teljesen tévútra visz. Ilyen például az, hogy milyen kedve van az embernek, melyik napszakban hallgattad ugyanazt, stb... Az egyik nap valami tetszik, a másik nap nem tetszik. Pedig ugyanazt hallgattam. Ez alapján nem tudok dönteni. Persze az árcédula is fontos, hiszen minél drágább annál jobb lehet ;]

(#82896) AMDFan válasza bajnokpityu (#82882) üzenetére


AMDFan
addikt

"nagyon végletesen leegyszerűsíted ezt a hifi témát. ez nem matek, hogy x+y+z az jó."

Még erről, meg a hangszínről az jutott eszembe, hogy sajnos bemutatótermen kívül nem is nagyon emlékszem olyan helyre, ahol az akusztika legalább olyan szinten rendben volt, hogy ne lettek volna +-10dB-es huplik a 150Hz alatti tartományban. Ilyen körülmények között lehet arról beszélni, hogy a 40 ezres vagy az 500 ezres DAC a jobb, csak éppen semmi értelme. Olyan mintha egy törött lábú, vérző fejű ember amúgy enyhe náthával küzdene. Szóval az egyszerűségről annyit, hogy legelőször az egyszerű dolgokat kellene rendbetenni, és utána finomhangolni. De a legtöbb helyen az sincs rendbetéve.

[ Szerkesztve ]

(#82897) dgyuri0123 válasza AMDFan (#82895) üzenetére


dgyuri0123
nagyúr

"Nekem az ezotériába hajlik, hogy "melyikkel jobb együtt élni". "

Akkor egy Steinway és egy Hohner hangversenyzongora között mégis hogyan tudnád leírni a különbséget, ha ez a téma szerinted ezotéria? Tudniillik, mindkettő milliós kategóriájú profi hangszer és elvileg mindkettő ugyanúgy szól, ha szabad ilyen bárgyú módon fogalmaznom...

[ Szerkesztve ]

"csak a zene van"

(#82898) AMDFan válasza dgyuri0123 (#82897) üzenetére


AMDFan
addikt

Nem tudom, de én nem is állítottam hogy mindkettő ugyanúgy szól, nem értek hozzá. Nyilván aki ért hozzá az meg tudja fogalmazni a különbséget. És ha meg tudja fogalmazni a különbséget, akkor azt is valószínűnek tartom, hogy ha egymás mellett hallja a kettőt, akkor nem kell órákig hallgatnia hogy felismerje hogy melyik melyik. De ezt nem tartom teljesen idevágó témának, mivel mi hangreprodukciós eszközökről beszélünk, nem hangszerekről. Hangszer lehet bármi, és bármilyen megoldással lehet hangolni őket. Semmi sem tiltott, a művészi szabadság korlátlan. Egy hangreprodukciós eszköznél ez nem így van.

(#82899) bkercso válasza bajnokpityu (#82888) üzenetére


bkercso
nagyúr

Nem is az adatlapi mérésekre gondoltam, hanem zenére.

Megjelentek! : MFD3 és MFA3 || bkercso HiFi készülékek: https://hardverapro.hu/aprok/hirdeto/bkercso/keres.php?search_exac=0&search_title=0&usrid=341946&buying=0

(#82900) Polllen válasza AMDFan (#82891) üzenetére


Polllen
nagyúr

Az, hogy a lehető legközelebb legyen a hangerő, az cél. Az is, hogy ugyanoda üljek vissza, kb ugyanolyan pozícióba. Ennél tovább erre nem figyelek, mert a valóságban sem így fogom 100%-ban használni. Meg nagyon nehéz is lenne kivitelezni mindent. Max ha mérném pl. a hangerőt.

Ahogy az sem igazán érdekel, hogy van-e olyan különbség, amit nem tudok 1 perc után megkülönböztetni. Jó esetben évekig fogom használni a cuccot... Ha van is különbség, de nem emlékszem rá 1 perc után, akkor mit számít? Semmit, mert nem emlékszem rá... Vagy nem hallok különbséget, mert 10 centivel odébb ülök le... Az sem számít, mert a valóságban is ez fog történni... Ezek nekem nem lényegi eltérések. Bolond lennék ilyen apró eltérésekre fizetni...

Nálam egy dac teszt több nap. Ha erre nincs lehetőség, csak olyan áron kerül hozzám, amin tovább is tud repülni később. Pár óra hallgatás után, sokféle zenével (amit egyébként rendszeresen hallgatok), már egészen jól ki lehet tapasztalni, hogy mi is a különbség.

És utána döntöm el, hogy amit hallok, az megéri-e a felárat.

"Az egyik nap valami tetszik, a másik nap nem tetszik."

Nekem valami vagy tetszik vagy nem. Maximum éppen nincs kedvem hallgatni, de attól még tetszik...
Évek alatt jutok el oda, hogy ez régen tetszett, de a mai ízlésemnek már nem.

Még egy dolog:
Igen, pár óra hallgatás után meg tudom fogalmazni, hogy mi a különbség két dac között. Amikor már sok zenét hallottam vele.

Amúgy soha sem számított az ár. Van egy keret, abból kell a legjobb. Egy m-dac-t simán lecseréltem egy allo boss-ra, mert az jobban tetszett. A melegebb hangjával sokkal kellemesebbek voltam a kedvenceim, még ha nem is tudott olyan felbontást, meg teret produkálni. Amikor pedig találtam hasonlót, csak jobb felbontással és térrel, akkor váltottam (NAD D1050). És most úton van egy régi kívánságlistát. Meglátjuk a hétvégén ki győz. :)

[ Szerkesztve ]

"Odamentem egy párhoz...négyen voltak!"

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.