Hirdetés

2024. április 30., kedd

Gyorskeresés

Téma összefoglaló

Téma összefoglaló

  • Utoljára frissítve: 2024-04-17 19:00:18

LOGOUT.hu

AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
Megnyitott a Retro beárazás topik!

Összefoglaló kinyitása ▼

Hozzászólások

(#68201) DarthSun válasza arn (#68200) üzenetére


DarthSun
Topikgazda
LOGOUT blog

:D végülis igen, valamint a régi prg/játékokkal a legkompatibilisebb.

(#68202) petakpa1 válasza arn (#68200) üzenetére


petakpa1
őstag

Én meg azért, hogy gyors legyen. Socket7-es rendszeremben is SSD van :DDD

"... Feltalálom a hidegfúziót oszt reszeltek az amcsiknak...":)))

(#68203) arn válasza petakpa1 (#68202) üzenetére


arn
félisten

akkor miert egy socket7es procit, hasznalsz, es miert nem egy am4et?

facebook.com/mylittleretrocomputerworld | youtube.com/mylittleretrocomputerworld | instagram.com/mylittleretrocomputerworld

(#68204) petakpa1 válasza arn (#68203) üzenetére


petakpa1
őstag

Mert jó érzés, hogy kb 2 mp alatt betölt a W98 :D

Na meg kihívás ilyen időben kb. 20 év távolságban lévő eszközöket összelőni, kimaxolni amit egy TX97 chipsetes lapból lehet. Sajnos a PCI-os Zotac GeForce GT610 nem ment benne, így most kicsit régebbi PCI VGA-ra vadászok. Van ötlete valakinek?

[ Szerkesztve ]

"... Feltalálom a hidegfúziót oszt reszeltek az amcsiknak...":)))

(#68205) Madara-san válasza arn (#68184) üzenetére


Madara-san
tag

Értem én, hogy mai szemmel vacaknak tűnik, de ha autentikusan szeretném ezeket a régiségeket feléleszteni, akkor csak szükség lesz rájuk :) egyébként én kedveltem az isa hangkártyákat, volt egy feelingje. Sb pro 2, akkor egy ilyet kell szerváljak. Valahol biztosan volt, de lehet nem fogom megtalálni... jártam már így pár cuccommal. :(

@nakos1212: Aztech hangkártyám biztos van, azt megnézem majd akkor.

@envagyok: Mennyivel "rosszabb" mint a V3 3000? Mert igazából úgy gondoltam, hogy vagy PII450 + TNT2 Ultra mellé teszem majd be a V2 SLI-t, vagy PIII550 + GF256DDR mellé, így nem kell "csak" Voodoos gépet összerakni.

Kábelek, tartozékok konzolokhoz + egyéb: http://hardverapro.hu/tag/madara-san

(#68206) DarthSun válasza arn (#68203) üzenetére


DarthSun
Topikgazda
LOGOUT blog

Nézem közben az időrendi táblázatodat, prociszintem most időrendileg rendben van a tesztem, 1 hónap eltérés van köztük. A 6600GT fut a 2004- es évbe, a 9800Pro még 2003- as. Mivel a Barton mellett a 6600GT tanyázik, nem kellett a registry tisztításos drivercsere, praktikussági okok. Meg a VGA sortesztben látszik hogy a 2 kártya hasonlóan teljesít, legalábbis izomból.

(#68207) DarthSun válasza Madara-san (#68205) üzenetére


DarthSun
Topikgazda
LOGOUT blog

Voodoo3- hoz nem hasonlítottam még közvetlenül, de a kihajtásához nem árt az 1GHz- es Copper [link], az említett 2 proci kevés, a tapasztalataim szerint. A blog írása előtt a P-III/800- ig tudtam a skálázódásról, aztán kiderült, van még feljebb. Ennél az eredményemnél viszont a neten sem láttam magasabb pontot, még S462- vel is alatta vannak, tehát gondolom hogy ennyi a max, ami kihozható.

(#68208) DarthSun válasza petakpa1 (#68204) üzenetére


DarthSun
Topikgazda
LOGOUT blog

Na meg kihívás ilyen időben kb. 20 év távolságban lévő eszközöket összelőni

arn ezt szentségtörésnek veszi :D

Ezt a fajta overkillezést azonban én is kedvelem, bár SSD- t nem használok a régi gépekben, 386- ban van mindössze egy flashmeghajtó.

Erős PCI VGA- ra nemigen van ötletem, nálam is a legerősebb asszem csak egy Radeon7000.

[ Szerkesztve ]

(#68209) petakpa1 válasza DarthSun (#68208) üzenetére


petakpa1
őstag

Igen tudom :DDD

GeForce 6200 PCI-t árult valaki az aprón pár hónapja, de lemaradtam róla :(

Ha valaki tud ennél erősebb PCI 2.1-ben működő videokártyát ne tartsa magában.

"... Feltalálom a hidegfúziót oszt reszeltek az amcsiknak...":)))

(#68210) DarthSun


DarthSun
Topikgazda
LOGOUT blog

Készítettem még néhány általános sshotot, pár fotót, aztán elkezdtem az UT2004 felpakolását, te jó ég ez a game, 2004- es aztán már 6 CD, nem beszélve a kiegészítőkről, melyeket még beszereztem hozzá. Egy FPS mérés miatt feltenni :DDD , mindegy majd játszok is vele, ne csak teszt legyen, használjam is a vasat. Amúgy tök jó retro hangja van setup közben a masinának, az LG DVD surrogva húzkodja a fejet, a Samu vinyó meg kicsit mélyebb, rezgő, morajló hangot kever hozzá, egyik sem zavaró végülis, kellemes, retrós (az MFM HDD zavart régebben, az már nagyon hangos, kellemetlen hangszínnel). Egyedül a 6600GT ventijének van túl hangos, középfrekis fütyülése, de csak boot alatt, Win alatt a RivaTunerrel leszabályoztam. Nagy sufniventit tettem a kártyára de a sajátját nem kötöttem ki.

(#68211) Frawly válasza DarthSun (#68083) üzenetére


Frawly
veterán

Így van, ma már lelassult a fejlődés, mert a technikai határokat feszegetik csíkszélességben, frekiben. Már lassan az egyre növekvő mag/szál/cache számok is oda vezetnek, hogy a szoftverek már nem tudnak ilyen párhuzamosságot kihasználni, és ennél is limitbe ütközik, nem lehet további ilyen irányú bővítéssel teljesítményt nyerni. Ha nem találnak ki valami gyökeresen eltérő koncepciót, pl. megvalósítják a kvantumgépek korát vagy a szilikon helyett behoznak valami nanoszénszálas technológiát, akkor már nem nagyon tudnak mit fejleszteni. Lassan oda jutunk, hogy már csak max a buszsebességet, memóriasávszélt, adattárolás sávszélességét lehet tovább pumpálni, de az is korlátos, egy szinten túl nem gyorsít már ténylegesen, lásd az NVMe SSD-k a SATA-sokhoz képest, a betöltési idő nem rövid már le érdemben.

Persze van a számítógépeknek egy univerzális limitje is, ami nem a csíkszélességről van szó, hanem az univerzum működése, fénysebesség korlátja, információ-energiaekvivalencia, komplexitási fok-információsűrűség miatt áll elő, amin már semmilyen mérnöki megoldás nem segít, mert valós fizikai limit. Igaz ettől még rettenet messze vagyunk, meg messze leszünk még 200 év múlva is szerintem.

(#68067) quailstorm: AthlonXP-be jó az amit írsz. Abba már van értelme talán egy SATA vezérlőnek meg egy SATA SSD-nek az IDE2SD vagy IDE2CF megoldásokhoz képest.

(#68212) DarthSun


DarthSun
Topikgazda
LOGOUT blog

Hát az UT tesztet a Barton nagy fölénnyel nyerte, anélkül is nyert volna, de így méginkább meggyőző a helyzet. Minden összeállt tehát, kissé hosszasabb poszt lesz, a végén kis akadékoskodással, előre is elnézést.

Tehát eredményhirdetés, a nyertest már elárultam, de a részleteket még nem.

A P4 konfigot már az előzőekben kispoilereztem teljesen, itt pedig a Barton konfig adatai.
A végleges gépezet fotója :

Részletesen :
Asus A7N8XE Deluxe lap
M-Barton 3000+@2315MHz proci+AeroCoolFullCu hűtő - dualventi
Inno NV6600GT video+sufniventi
2x512MB AData566 DDR
SBLive 0220+alaplapi hang
Samu80GB+WD40GB ATA vinyók
LGDVDRW+LGDVDR ATA optikák
TPLink 150MBit Wifi
1.44FDD
FSP 350W
WinXP SP3
Noname ház

A táblázatban immár látható a szabadon levő videokártyasor tesztje+a dobogósok+a P4 és a Barton konfig viadalának részletezése, az utóbbit kivágott fotóként ide is beteszem (ki tudja meddig lesz meg, a Google a régi fotóimat már átméretezte és kétszer átpakolta más helyre) :

Képmentések a 3DMark- okról+SPi :


A tesztek alatt szokásom szerint minden aktív volt a konfigban, a háló/hang is, sőt az alaplapi és a Live is, a Wifi kapcsolatot azonban bontottam a tesztek idejére, de a stick be volt dugva :

Az időbélyegző és a secondary képernyőkről a végén, hogy miért kell ezen részletesség.

Most a konklúzióim :
- órajelet feljebb tehettem volna még, de így is Barton győzelem
- a 3DMark03 és SPi- ben a P4 nyert, de ha tolok a Barton frekijén kiegyenlítődik
- összesítésben meggyőző a Barton előnye, pedig az órajel 1GHz- el magasabb a P4- en
- a Barton hardveres előnye a magasabb RAM órajel, szűkebb időzítés, a P4- ben viszont az FSB és a buszok járnak nagyobb órajelen, mivel nem fixálhatók, Barton mellett fixáltam 33/66- ra
- rá lehet mondani az Asrock lapra hogy gyengébb chipset, de valójában nem, clock to clock egyezik a P4P800- al a teljesítménye, sőt még az IC-7- el is (emlitettem már, ha pld GAI tesztjét nézzük), de ha valaki mégis rámondja, ne feledje, a teszt címe "átlag P4 vs tuningolt Barton"
- a CPU hűtésen a légáram dualventi esetén gőzöm sincs miért de javít, bonyolult légkavarodás lehet, nemtom miért, nem vagyok fizikus, de hatásos az tény
- a Quake2 ST teszt minkét konfigon hajszálra ugyanazt az eredményt hozta (tehát nem elírás)
- a tesztsor alapján látszik hogy inkább FPS game kedvelő vagyok, de az FPS- hez kell a legtöbb FPS :DDD
- más hirtelen nem is jut eszembe... :B :DDD

Végül a képmentések részletessége. Említésre került a topikban magas órajel S462- vel, léghűtéssel, teljes konfig kiépítéssel, és konkrétan 2.6 GHz feletti. Erre kíváncsi lennék, nehezen hihető. Persze egy szál CPUz ablak számomra legalábbis nemigen meggyőző.

Ezért ha valaki ezt eléri és stabil is akkor az alábbi kritériumokkal tud meggyőzni :
- 3DMark képek az általam mentett módon, a rajta szereplő ablakokkal, összes tesztlépés futtatása (hogy legalább addig stabil)
- léghűtés (mindegy milyen fajta, márka)
- időbélyegző a 3DMark- os mentéseken, a teljes Win dátum-idő ablakkal, neten akármilyen mentést lehet guglizni, de időbélyegzőset nem találtam, legfeljebb olyat melyen a systray- en látszik az idő, tehát az ilyen is érvénytelen számomra

Nem fontos de jó ha van :
- konfig részletezése, ahogy fentebb én is tettem, amiről van fotó, az belinkelve
- konfig fotója, akár házban, akár próbapad, mindegy
- secondary képmentés arról hogy minden komponens aktív a gépben - ez mondjuk könnyen megkerülhető, nem ellenőrizhető, ezért kisebb a fontossága. Mondjuk a léghűtés is nehezen ellenőrizhető, hogy az volt-e valójában...

A PH 3DMark listáiban kettő 2.5GHz- es eredményt látni, képmentés nélkül...valamint egy db 2536 MHz- es eredményt látok még, melyről van képmentés és Bartonnal+gyári léghűtéssel lett elérve, állítólag.

(#68213) arn válasza DarthSun (#68208) üzenetére


arn
félisten

no igen nekem mindig fura epiteni vmi jo lassut, aztan zavar, hogy lassu igy fel kell turbozni. ez nekem ellentmondas :D

facebook.com/mylittleretrocomputerworld | youtube.com/mylittleretrocomputerworld | instagram.com/mylittleretrocomputerworld

(#68214) Hosssszu


Hosssszu
őstag

Off, mert szerintem off. :D

Sziasztok!

Azt tudom hogy hirdetni tilos itt a fórumban. Viszont ha én vásárolni szeretnék azt is tilos ideírni?
Tehát azt be lehet írni hogy keresek XY gépet, vagy alkatrészt?

(#68215) DarthSun válasza Hosssszu (#68214) üzenetére


DarthSun
Topikgazda
LOGOUT blog

A keres-kínál is tilos a szabályzat szerint. Egy esetben engedélyezett, ha oda van írva hogy ajándékba adom, vagy ingyen keresem (postaköltség sem szerepelhet benne). Tehát ha azt írom hogy mondjuk Neked ezt-vagy azt elküldök ajándékba, az szabályos. Ha már hozzáteszem hogy a postaköltséget fizesd ki, szabálytalan. A csere-bere megbeszélése sem engedélyezett. Tehát minden olyan, mely bármiféle ellenszolgáltatással jár : privátban, lokáltopikban, HA- n engedélyezett, szakmai topikban, mint ez is, tilos.

(#68216) Hosssszu válasza DarthSun (#68215) üzenetére


Hosssszu
őstag

Köszönöm szépen hogy kifejtetted! :R
Akkor megyek HA-ra. :)

(#68217) DarthSun válasza arn (#68213) üzenetére


DarthSun
Topikgazda
LOGOUT blog

Ez is igaz, elgondolkodtató...

(#68218) envagyok


envagyok
veterán

Öcsémet is megfertőztem.
Am2+ kimaxolva x6 1090T MSI K9A2 Platinum 4xHD4850 CrossfireX

[ Szerkesztve ]

Keresek 3dfx és régi ATI, Nvidia videókártyákat, Gravis, Creative hangkártyákat!

(#68219) arn válasza envagyok (#68218) üzenetére


arn
félisten

Anno, amikor megjelent ket ilyet epitettem egybe, ott fogadtam meg, hogy ket kartyas rendszert meg egyszer sosem :D

igy retrokent, neha elinditva erdekes.

[ Szerkesztve ]

facebook.com/mylittleretrocomputerworld | youtube.com/mylittleretrocomputerworld | instagram.com/mylittleretrocomputerworld

(#68220) r0b3r válasza arn (#68219) üzenetére


r0b3r
senior tag

Én csak egyszer próbáltam ki a Crossfire-t, két db HD7790-essel. Tökéletesen működött, a teljesítménye is nagyobb lett, de viszonylag kevés játék támogatta. Szívesen kipróbálnám újra, ha lenne egy második RX480-am. ;]

(#68221) envagyok válasza r0b3r (#68220) üzenetére


envagyok
veterán

Driverből minden játékot be lehet szerintem profilozni.

Keresek 3dfx és régi ATI, Nvidia videókártyákat, Gravis, Creative hangkártyákat!

(#68222) petakpa1 válasza DarthSun (#68212) üzenetére


petakpa1
őstag

Na összehasonlítottam én is a csúcs P4 rendszeremet a csúcs Barton rendszeremmel. Közös alkatrész mindkettőben Gigabyte HD4650 AGP 1 GB volt és Samsung 128 GB-os SSD volt. OS WinXPSP3Prof.

Nekem kicsit a P4 lett erősebb.

Barton konfig:
AsRock K7NF2-Raid lap (nf2 chipsetes)
Athlon XP-M 3200+ (azaz 2,2 GHz)
2x1 GB PC3200 3-3-3-7

P4 konfig:
HP D330 gép (i865G chipsetes)
P4 Prescott 3,4 GHz
2x1,5 GB PC3200 3-3-3-8

"... Feltalálom a hidegfúziót oszt reszeltek az amcsiknak...":)))

(#68223) DarthSun válasza petakpa1 (#68222) üzenetére


DarthSun
Topikgazda
LOGOUT blog

Szép ! :R Erősebb vkártya és ahhoz illő eredmények, szabályos képmentések. Korreláció azonban felfedezhető az én tesztemmel. Ha P4- ed órajelét képzeletben lecsökkentjük 3.3GHz- re, a Bartont pedig feltesszük 2.3GHz- re (pontosan 2315MHz- en fut most nálam, a P4 pedig 3309- en), akkor már más a helyzet, lehet kiegyenlítődik, lehet talán Barton győzelem is :U , bár Nálad a 3DM2001 esetén elég nagy a különbség, amit valszeg az erősebb video okoz, extra pontokkal jutalmaz ilyenkor a teszt, bár ez érvényesnek kell legyen a Barton konfigra is. Valamint 2 tesztet futtattál, én pedig 10- et.
Mindenesetre a P4 konfigod prociszinten mindenképp erősebb az enyémnél, az AMD meg gyengébb. De jó iránymutató, hasznos teszt. A HD3850- el tudnám megnézni hogyan alakulna nálam az egész, erősebb videoval, de azt lusta voltam kibányászni a 939- ből.
1.5GB- os RAM modulok - nem is tudtam hogy létezik :Y

(#68224) Frawly válasza DarthSun (#68223) üzenetére


Frawly
veterán

Igen. Ezek a mérések csak alapon igazak. Bár a P4-től függ, hogy tuning alatt, tuningot Barton vs. tuningolt P4 felállásban tudja-e tartani az előnyét.

Az se felejtsük el, hogy a Barton így alapon -10% pontot hozott, de a valóságban meg valami közel -50%-kal került kevesebbe, és a lap is olcsóbb volt alá!!! Így meg ár/értékarányban verte laposra a P4-et, úgy, hogy ez a 10%-kal kisebb teljesítmény szinte alig volt érezhető általános felhasználásnál, OS, böngészés, videózás, játékok alatt, tökéletesen elég volt egy Barton is, a meglévő pénzt az ember meg erősebb videókártyára költhette, ami adott esetben még többet is jelentett, ha a játék nem volt Intel-optimalizált vagy erősen CPU függő (mint a Q3 alapú játékok, meg a 3DM2k1). Nem véletlen volt akkoriban az a mondás, hogy a Barton Celeron árban adott Pentium-teljesítményt.

Ezért van az is, hogy nem az abszolút teljesítményt kell nézni hardvervásárláskor, hanem adott felhasználásra kell megvenni a legjobb ár/értékarányt, ha nem akar az ember feleslegesen túlköltekezni.

Persze így utólag a P4 jobban tartotta magát technológiailag hosszabb távon, későbbi OS/workloadokat futtatva előjött a Hyper-Threading, extra utasításkészletek (pl. SSE2, PAE, stb.), nagyobb buszsebesség, jobb memóriavezérlés Intel platfromon a jobb chipsetek miatt (főleg ha a PAT is be volt kapcsolva dual channel mellé). De ez már nem számít, mert mind a két platform elavult, 32 bit only, 1 mag, mai releváns utasításkészletek hiányoznak mindkettőn. Meg a maga idejében sem volt annyira releváns, mert a legtöbb átlag felhasználó XP-zett rajta, meg az akkori programok nem használták ki vagy nem egészében ezeket az extra feature-öket, így retró gépeknél sem annyira számít.

PS.: 1,5 gigás memóriamodulról még én se hallottam. Wow.

Ami még megtévesztő, a 3DM2k1 korlátja. Én anno egy nem-Pro 9600 Radeonnal kaptam 10-11 ezer pont között. Ennél a kártyánál a Radeon 48xx soroazt nem 1,5-1,6× erősebb, hanem min. 10-20×, csak ezt a diffit a 2001 nem tudja még kihajtani a béna procilimites, meg DX8/OpenGL/régi játéktesztjeivel, így nem tudja kijelezni a valódi technológiai/erőfölényt, ami a sokszáz unified shader meg extra VRAM/VRAM-sávszélben, új architektúrában, új feature-ökben, új optimalizációkban relik. De mondjuk ha DX9-es játékokkal, tesztekkel próbálja az ember, ott nagyobb különbség kijön, meg újabb platformokon még erősebb procival, DX10-es játékoknál meg még látványosabb.

[ Szerkesztve ]

(#68225) DarthSun válasza Frawly (#68224) üzenetére


DarthSun
Topikgazda
LOGOUT blog

Minden megállapításod a helyén :) . A P4 tesztelésénél is nyilván az adott konfigomra -átlagnak titulált P4- érvényes a vereség, technológiában elhúzott, elég ha csak azt nézem, hogy ugyanezen proci a P4P800- ban megfutja a 4GHz- et, ott már nincs verseny, de ha csak a végleges 24/7- re belőtt 3.7GHz- et veszem, akkor is rendesen elkalapálja a Bartont.

Ennek ellenére az ár/teljesítmény mutató is remek volt anno, nagyon jó teljesítményt adott a Barton és ad most is ahogy használom a konfigot, látszik hogy jól pörög. Magazinok is a Socket462 rendszereket ajánlották akkoriban.

Egy dolog talán amiben interpellálok, a 3DMark2001. A technikai újításokat nem képes kihasználni, abban egyetértünk, viszont overkill gépeken izomból is nagyot gyorsul, elég ha megnézzük a PH lista jelenleg vezető 188440- es eredményét.

(#68226) petakpa1 válasza Frawly (#68224) üzenetére


petakpa1
őstag

4 modulbol jon ossze 3 GB memoria. 2x1 GB +2x0.5 GB.
4x1 GB mar felesleges bele, mert videokartya is 1GB-os es azzal egyutt mar tullepne a 32 bites OS memoriakorlatjat.

Egyebkent hasznalom mindket gepet Win7 alatt is, es ott valoban gordulekenyebb a P4. Nyilvan a +1 GB memorianak, meg a HT-nek koszonheteon is.

W10-et viszont mar nrm sikerult felkuzdeni egyikre se. P4-ekbol elvileg letezeik nx bitet es PAE-t tamogato verzio, de az i865-os chipset nem eleg es BIOS tamogatas is kellene.

[ Szerkesztve ]

"... Feltalálom a hidegfúziót oszt reszeltek az amcsiknak...":)))

(#68227) KROK640 válasza DarthSun (#68212) üzenetére


KROK640
veterán

Előszöris, köszi a részletes cikket :)

Másrészt ez gondolom nekem szól :D
"Említésre került a topikban magas órajel S462- vel, léghűtéssel, teljes konfig kiépítéssel, és konkrétan 2.6 GHz feletti. Erre kíváncsi lennék, nehezen hihető. Persze egy szál CPUz ablak számomra legalábbis nemigen meggyőző."

Mint említettem, szándékomban áll összerakni a gépet, és teszteket is futtatva friss screenshotokat feltenni. Egyelőre azonban inkább csak hátrébb vagyok a projectel mint előrébb :( , mert eddig annyi történt, hogy a három potenciális winyóból kettőről kiderült, hogy nem jó, nem működik, valamint, hogy valamilyen rejtélyes okból egyszerűen eltűnt a tartalék tápom, tehát az sincs, meg van ugyan egy marék RAMom de az mind teszeteletlen. Ilyenek mint paszta, ODD (ezt kiváltom majd pendriveal, meg Yumival) megint csak nincsenek.
Ami van : két darab ASUS A7N8X-E lap, ebből az egyik állítólag működik, de sosem próbáltam, a másik akkor működött a gépben, mikor elpukkant a táp, szóval ki tudja jó-e még?, van két VGA, egy GeForce 3 és egy 9800Pro, meg ugye maga a proci, azzal a hűtéssel amivel napira használtam 2669MHZ-en. (meg ezenkívül még további két Athlon XP proci, az egyikről azt sem tudom milyen, mivel gyakorlatilag össze van nőve a hűtésével). Jah meg egy házam is van hozzá :)

Jelenleg így áll a project, pénzt és időt kéne beletolni, most egyikből sincs sok, ráadásul amit ebbe a gépbe feccölök, az mehetne a Ryzen projectbe is, ami nekem sokkal magasabb prioritás, mint a régi gépem feltámasztása, ami a tesztek után jó eséllyel a sarokban fog díszelegni.
Szóval jelenleg nemigazán tudok mondani időt, de perpill ismét C vágányon van a dolog, majd kész lesz amikor kész lesz, de nincs elfelejtve :)

(egyébként pl 0308-asból assumptiontől függően nem voltak ritkák a 2600-2800MHZ-en komolyabb léghűtéssel szaladgáló darabok sem. Nekem annak idején az iskolai évfolyamban 4db 2500-2800MHZ-en működő Athlon XPs tulaj volt. Ugyanitt jegyzem meg, hogy a 2500MHZ-es Barton léghűtővel szintén hihető, 2004-ben láttam még 2750MHZ-en is Bartont, igaz vízhűtővel)

Inkább azt kérdezzék miért nincs szobrom, mint azt, hogy miért van...

(#68228) KROK640 válasza envagyok (#68218) üzenetére


KROK640
veterán

Tyűha, durva fogyasztása lehet :Y
Én anno HD4890-essel voltam (még ebben az I3-asban ami most van nekem is az volt egy darabig).

Inkább azt kérdezzék miért nincs szobrom, mint azt, hogy miért van...

(#68229) KROK640 válasza petakpa1 (#68222) üzenetére


KROK640
veterán

Hm, hát itt azért van 1,2GHZ előnye a P4-nek, (dupla annyi L2) ráadásul van HT-je is.
Nem túl meglepő a dolog :)
Viszont M-es Barton 3200+ ... csak megnézném mit megy tuningban.

Inkább azt kérdezzék miért nincs szobrom, mint azt, hogy miért van...

(#68230) petakpa1 válasza KROK640 (#68229) üzenetére


petakpa1
őstag

Valojaban egy 2600+ Athlon XP-M proci ez, de 200x11=2200 MHz-en jaratom, ami 3200+ Bartonnak felel meg.

Sajnos a lapon nem valami tuningbarat, max 1,65V vcore állítható be rajta, igy 2300 MHz-en volt stabil max, de nem kinzom az oc-val, megelegszem a 2200 MHz-el, igy megvan a hivatalosan kijott legnagyobb Barton.

"... Feltalálom a hidegfúziót oszt reszeltek az amcsiknak...":)))

(#68231) DarthSun válasza KROK640 (#68227) üzenetére


DarthSun
Topikgazda
LOGOUT blog

Nincsmit, szívesen írogatom az ilyen aberrációimat, és ha akad kolléga akinek tetszik, az külön jó.

Hmm, igen Te említetted...én meg előre is elnézést kértem az akadékoskodásért :B :) . Az előző hűtővel az enyém 2400- on stabil volt, felette képet sem adott. Egyelőre az erősebb hűtéssel nem is próbáltam hosszasan, csak annyira hogy megy még neki a 2400, de ott már forr a gép. A jelenlegi project céljának eléréséhez a 2315 is elegendő lett. Lehet hogy majd óvatosan próbálok lépkedni, de az értékes gépet nem szeretném kinyírni.

Én sem tudok realtime programokat betervezni, vállalni. Épp ezért ilyet hogy bármiféle határidő, nem is írtam. Ezt csak általánosságban, nemcsak Neked, hanem bárkinek, bármikor, aki előtt épp ott van egy olyan csoda Socket462 mely 2600 felett szaladgál stabilan, akkor már nemtart semeddig olyan képmentéseket készíteni melyeket kértem, amivel meg lehet győzni egy ilyen kétkedőt, mint én.

Az alkatrészgondokat is megértem. Idő, pénz, problémák, stb. Régebben hosszú ideig csak sóvárogtam egy Bartonra, de aztán már csak retroként sikerült, nemgond így is örülök neki.

(#68232) Frawly válasza petakpa1 (#68226) üzenetére


Frawly
veterán

Ja, értem, akkor még sincs másfél gigás modul.

Win10-et ne is akarj P4-re. Ha még futna is, mert meglenne az NX bites procihoz a BIOS támogatás, akkor se lenne benne köszönet. Azt hiszem legutóbb a BudgetBuilds retro YouTube csatornán tesztelt a gyerek egy régi, Pentium D-n Win10-et, tarkónlövés lassúságú volt, rohadt hosszúakat töltött, idle-ben is ki volt feszülve a proci majdnem mindig 99-100%-ra, pedig a PentiumD már kétmagos, meg alacsonyabb csíkszélességes, nagyobb cache-es móka. Persze a PentiumD sem jó emlékű, tipikus szobakazán, akkor meg az AMD a szintén olcsóbb és energiahatékonyabb A64 x2 segítségével mosta fel a még mindig netburstozó Intellel a padlót.

Win7 az elfut rajtuk. Bartonon nem tudom hogy fut, szerintem rosszabbul, P4-en talán tűrhetőbben, bár nem tudom, hogy az utolsó Win7 frissítések mennyire lassítanak, utoljára 2010-ben futtattam P4 Northwoodon Win7-et, akkor ugyan nem szélsebesen, de tűrhető-használható sebességgel ment rajta, igaz a HT sokat segített.

(#68233) DarthSun válasza Frawly (#68232) üzenetére


DarthSun
Topikgazda
LOGOUT blog

Szerintem is felesleges ezekre Win7, Win10 meg főleg. Win7- et is csak AM2- től felfele teszek. Ha Win7 kell, akkor AM2/AM2+ konfig már olcsón beszerezhető és abba beledobható 2x4GB DDR2 AMD only olcsó RAM, remekül használható általános célokra, egy HD6850- essel pedig középrégi játékokra is.

(#68234) Frawly válasza DarthSun (#68225) üzenetére


Frawly
veterán

A 188 ezres 2k1 eredmény nem is a 980Ti-nak köszönhető (jó kicsit annak is, meg a magas órajeleinek), hanem az extrém 6,3 GHz-re felhúzott i7-7740X-et illeti a dicsőség. A 2k1 ordenáré mód procilimites, és kényes az órajelre, időzítésekre, ezekben pedig egy ennyire felhúzott Skylake még 1 magon is nagyon jól teljesít. Ha ugyanezt a 980 Ti-t betennéd egy nem tuningolt félmodern PCIe Pentium rendszerbe (ami alig erősebb, mint a szóban forgó P4, Barton), nem nagyon kapnál 20-30k-nál több pontot.

Bár abban igazad lehet, hogy konkrétan nem is a 2k1 DX8 tesztjei, amik limitálnak, hanem a procilimit limitál.

Ezek a régi benchmarkok csak a maguk korában voltak használhatók, akkor is korlátozottan. Pl. emlékszem akkor mennyire odavoltak sokan a SuperPi-ért is, hogy modernebb procikon már lefutott pár másodperc alatt, közben meg a y-cruncher szintén az összes magot és cache-t kihasználva kiszámolja 1/25-1/50-ed idő alatt azonos számjegyre. Így sok benchmarkértéke nincs, mert csak 1 magot mérsz vele, pí kiszámolására sem jó, mert arra vannak hatékonyabb programok.

(#68235) DarthSun válasza Frawly (#68234) üzenetére


DarthSun
Topikgazda
LOGOUT blog

Ebben is van igazság, csak a hagyomány és retro értéke van meg ezeknek a teszteknek. Mint ahogy a még régebbieknek is. Azokból is sok már P1- en sem pontos, de P-II, P-III- on is használtuk, mert megszoktuk, meg lehetett vele menőzni :B :DDD

A 3DM2001 generáció X-Men- jei pedig annyira beleásták magukat ebbe az egy programba hogy a gyorsítási trükköket amit kitaláltak, leprogramoztak hozzá, úgy őrzik, mint a bűvészek a titkaikat, csak beavatottaknak adják tovább és a titoktartási eskü kötelező.

(#68236) FF23 válasza petakpa1 (#68226) üzenetére


FF23
senior tag

A s478 P4-ből nincs nx bites, az első intel desktop proci, ha jól rémlik, az 505j lga775-ös volt, ami támogatta. 64bites van belőle: SL7QB, SL7Q8.
Pentium M (Dothan) tudja az nx/xd-t és a 865/875 chipset sem akadály a win 10-hez [link]

Postázós üzenetekre nem válaszolok. Sajnálom...RT-AX58U v1

(#68237) FF23 válasza Frawly (#68232) üzenetére


FF23
senior tag

"...szintén olcsóbb és energiahatékonyabb A64 x2 segítségével mosta fel a még mindig netburstozó Intellel a padlót."

Akkoriban pont hogy a PentiumD volt az olcsóbb, amikor is kijöttek a D805, D820...procikkal dömpingárakon. Az AMD az x2 árát végig magasan tartotta, még a C2D megjelenése után is és csak akkor vitte le töredékére, amikor már tényleg nem kellett senkinek.

Postázós üzenetekre nem válaszolok. Sajnálom...RT-AX58U v1

(#68238) Frawly válasza FF23 (#68237) üzenetére


Frawly
veterán

Kösz, akkor ezt rosszul tudtam. Az árára úgy emlékeztem, hogy olcsóbb volt, igaz lehet a C2D-val szembeni árára emlékszek, és nem az eredetire, és így évek távlatából már összemosódnak a dolgok. s478-as P4-ből nem volt NX bites, csak a s775-ösből, erről volt is szó pár oldallal ezelőtt ebben a topikban, most már, hogy írod az 505J-t, rémlik.

(#68239) envagyok


envagyok
veterán

P4 vs AthlonXP lehet 3dmarkban meg pár alkalmazásban ua. tudja, de korabeli tesztek alapján a játékok jobban futottak alatta.
Nekem P4 2.4 volt, de ha jól emlékszem akkoriban Intel vonalon a nagy többségnek max celeronra tellett, amennyiből simán megvolt egy Athlon XP.

Keresek 3dfx és régi ATI, Nvidia videókártyákat, Gravis, Creative hangkártyákat!

(#68240) DarthSun válasza envagyok (#68239) üzenetére


DarthSun
Topikgazda
LOGOUT blog

Érdekes hogyan oldhatták meg az AMD ménökei a játékokban a + erőt. Látszik hogy korábbi játékoknál is nyer, aztán a furcsaság hogy 3DMark03- ban veszít, de UT2004- ben meg lazán lenyomta az Intelt nálam is. Ezek alapján el tudom képzelni hogy a Barton előtti modellek ennek analógiájára simán eltaposták a 2.4- es Intelt.
A korábbi tipped jó volt. A korabeli ajánlások alapján anno azt gondoltam hogy csak költséghatékony, de teljesítményben is toppon volt.
Hasonló ugrás volt mint amikor az Intelnél a Core2 berobbant, először senki nem értette hogyan lehetséges ekkora ugrás, aztán kiderült hogy egy korábbi magot turbóztak fel új technikákkal. Emiatt az AMD a Ryzen- ig megint válságba került.

(#68241) KROK640 válasza petakpa1 (#68230) üzenetére


KROK640
veterán

Jah, hogy ez már 3200+-ra fel van OC-zva :D
Azt hittem alapból annyi. Egyébként ha egyszer leírod a sorozatszámát, akkor megmondom neked kb mennyit mehet.

Inkább azt kérdezzék miért nincs szobrom, mint azt, hogy miért van...

(#68242) KROK640 válasza DarthSun (#68231) üzenetére


KROK640
veterán

Persze, nekem ezek tetszenek, meg rájöttem nekem való ez a topic :) (engem is érdekelnek az ilyesmik, csak szűkösebb eszköztáram miatt kevésbé tudok beleugrani. Amúgy régebben több gépem volt, de 2009-ben szinte felszámoltam az egészet, pedig volt 1.6A Northwoodos konfigom meg 1.8A Northwoodos konfigom is, mindkettő alaposan meghúzva (az 1600-as ment 2400-on is), meg mindennel ami kell, tök jó referencia gépek voltak az Athlon XP mellé. Sőt egy időben Athlon XPből is több volt itthon, mivel nagyon szerettem őket... bár abból még most is akad több legalábbis prociból).

Igen, nagy a szórás az Athlon XP procik között, de régen sorozatszám alapján válogattam őket, és hidd el ég és föld a különbség egy jobb és egy rosszabb darab között. Találkoztam olyan 2100+-al is ami 2200+-on még beindult aztán vége volt.

Egyébként én is szeretném már beröffenteni a gépet, mert évek óta motoszkál a fejemben, hogy fel kellene támasztani. Valahogy nagyon megszerettem azt a gépet, (azért is nem adtam el, mint a többit) annak ellenére, hogy mára a gyakorlati értéke pár óra retrózáson kívül sajnos már nem sok :(
De meglesz, ha beidítom, akkor meglesznek a screenshootok ahogy te beraktad őket, meg akarok teszteket is rajta. Valamikor anno mikor feltoltam 2600MHZ-re akkor végeztem is teszteket (SiSoft Sandra meg Flat Out2, meg ilyenek) de azok a képek már szerintem nincsenek meg, legalábbis nem találtam sehol. De azok amúgy 2006-os képek.
Most majd csinálok újakat ha összeáll.

Tényleg, közben eszembe jutott, hogy 16×166-on hajtottam azért, mert így vitte a CL2-t a memória.

De most ismét csak kerestem a képek között hátha előkerül valami, de csak ez került elő, amitől beugrott, hogy néha próbálkoztam már perVERZIÓval is, ez ugyanaz a CPU csak 20×133-on. (Jól látható, hogy mindezt egy augusztusi meleg napon; bár a hűtőnek kb porszívó hangja volt rendes napi használat során). Meg volt 13×200 is, mint próba de ott a memória CL értéke nagyon felszüökött, miközben a CPU órajel még alacsonyabb is volt ...
Végül azt tudom, hogy messze legtovább a 16×166 volt, ami napira bevált.

Jajj, el ne felejtsem :

Alkatrész hiány sajnálatos :( , közben rájöttem tápkábel is kell, mert öcsémnek sikerült ingyen odaadni a legutóbb eladott monitorral, persze ez is most derül ki :(
(mivel a mostani gépből semmit sem akarok kiszedni a másik kedvéért, pláne, hogy van hozzá még korhű monitorom és billentyűzetem is, akkor már legyen teljes az élmény :D )

Inkább azt kérdezzék miért nincs szobrom, mint azt, hogy miért van...

(#68243) KROK640 válasza Frawly (#68232) üzenetére


KROK640
veterán

A HT nagyon sokat segít Win7-ben.
A legszembetűnőbb az volt, mikor Midtown Madness 2-zni akartam Win7 alatt, és mivel kidobált állandóan Winbe a játék, kikapcsoltam a HT-t. Hát ugyan ezután nem dobált ki, meg a játék jól futott (hogyne futott volna, mikor vagy 600MHZ-es CPU-t kért meg vagy 256MB RAMot én meg egy I3 4330-al meg 8GB RAMmal estem neki, meg akkor még HD4890-el, mikor TNT2-.vel is beérte volna a játék) de a Win7...

Érezhetően sokat veszített a rendszer az erejéből, olyan lomhább, ragadósabb, lassabb lett az egész HT nélkül. Amikor meg próbaképp ezután még kikapcsoltam az egyik fizikai CPU magot is, akkor meg kész katasztrófa lett az egész...

Inkább azt kérdezzék miért nincs szobrom, mint azt, hogy miért van...

(#68244) jokeph válasza KROK640 (#68243) üzenetére


jokeph
nagyúr

W7 jobban "szeresse" a Core és K8 alapú CPU-at. :D P4-el és K7-el szerintem nem egy világmegváltó... ;)
P4 és K7 inkább W2000/XP/2003. ;]

[ Szerkesztve ]

RyZsa konfig: R5 5600X, Gigabyte X470 Aorus Gaming 7 Wifi, LF III 360 Dark AIO, 4*8 GB Patriot Viper Steel 4400 CL19 KIT, TT TGS 650W RGB, Netac 930E 250 GB, Sapphire Nitro RX 480 8 GB, DELL P2417H *2, Thermaltake Core X31 Riing

(#68245) Madara-san válasza DarthSun (#68207) üzenetére


Madara-san
tag

1 GHz-es Cooper? Nem lenne túl nagy az age gap ott már? Ráadásul abból már főleg csak S370 foglalatút találni... Vagyis értem én, hogy szépen kisajtolna minden apró FPS-t belőle, de ott már úgy érzem több korszak keveredne. Mondjuk jó ötlet lehet, több korszakot lefedő Win98-as gépet csinálni 1ghz/256mb/V2 sli/SB live és mondjuk egy GF3 Ti200 társaságában...

Közben nagy nehezen végre beszereztem a kedvenc retro gépházamat:

Egy perfekt 386 SX konfig lakik most benne, viszont a hasznosságot tekintve én ezt szeretném kiköltöztetni majd belőle, és egy kicsit erősebb gépet építeni, természetesen maradva továbbra is a 90-es évek első felében. Kérdem itt arn hardvertársat, és persze a többieket is, hogy mi illene igazán egy ilyen házba? VLB-s DX2-66, esetleg DX4-100? Én gondoltam S5 / P120-ra is, vagy azt már eretnekség lenne ebbe belerakni? :DDD

Kábelek, tartozékok konzolokhoz + egyéb: http://hardverapro.hu/tag/madara-san

(#68246) petakpa1 válasza FF23 (#68236) üzenetére


petakpa1
őstag

Igazad van, rosszul emlékeztem, SL7Q8 csak az EM64T-t támogatja nx (Intelnél xd) bitet nem.

"... Feltalálom a hidegfúziót oszt reszeltek az amcsiknak...":)))

(#68247) petakpa1 válasza KROK640 (#68241) üzenetére


petakpa1
őstag

Ezek vannak rajta:
AXMH2500FQQ4C T898603H41190
AQYHA 0431APDW

CPU Worlds szerint az XP-M típusból 3000+-os a legnagyobb.

Amúgy amit fentebb képet betettél az nem Barton hanem Tbred magos. Lehet azért megy ilyen magas órajelen, mert kevesebb benne az L2 cache.

[ Szerkesztve ]

"... Feltalálom a hidegfúziót oszt reszeltek az amcsiknak...":)))

(#68248) arn válasza KROK640 (#68242) üzenetére


arn
félisten

Azonos sorozatnal is volt elteres, en a vizhutos korszakomban volt, hogy tobb talcanyi procit vittem haza, azonos jelolessel.

facebook.com/mylittleretrocomputerworld | youtube.com/mylittleretrocomputerworld | instagram.com/mylittleretrocomputerworld

(#68249) petakpa1 válasza petakpa1 (#68246) üzenetére


petakpa1
őstag

Találtam egy ilyen procit :))
http://www.cpu-world.com/sspec/SL/SL8JX.html
https://ark.intel.com/content/www/us/en/ark/products/27453/intel-pentium-4-processor-511-1m-cache-2-80a-ghz-533-mhz-fsb.html

A cpu world link alján hivatkoznak egy Intel dokura, amit megtekintve viszont úgy tűnik, hogy a socket 478-as verzióban mégsincs xd bit támogatás :( Lehet hogy mind a cpu world-on, mind a ark.intel.com-on megtévesztő infók vannak?

"... Feltalálom a hidegfúziót oszt reszeltek az amcsiknak...":)))

(#68250) arn válasza Madara-san (#68245) üzenetére


arn
félisten

92-93ban ment mar biztosan, csak kijelzovel tobbnyire. 94-95re mar kisse odivatu (amellett, hogy 93ban is voltak megdobbentoen modern vonalu hazak).

facebook.com/mylittleretrocomputerworld | youtube.com/mylittleretrocomputerworld | instagram.com/mylittleretrocomputerworld

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.