2023. október 1., vasárnap

Gyorskeresés

Blog

[ ÚJ BEJEGYZÉS ]   [ ÚJ CIKK ]

 • Win98 a RyZen- en

  Elindítottam a Win98 Extreme Edition #3 projektemet. Asus B450Pro/R3800X/7900GS/Win98SE.

  Egyelőre alapórajelek, a lényegesebb dolgok már működnek, finomítgatás kell még, utána tuning, 4.6GHz- et tud a proci, tehát csak olyan átlagos példány, meglátjuk mire lesz elég.

  Update : Proci 4.6- on - ennyire elég :

  Így a retro topikban visszavettem az első helyet. Finomítgatás után talán még sikerül feljebb tornáznom.

  DarthSun 2 hónapja 15

 • Win98SE 4.2GHz- en

  Kis ízelítő a készülő HyperRetro gépről. A világ leggyorsabb Win98- as gépe. Keresgéltem a neten, de nem találtam ennél magasabb Win98SE/3DM01 eredményt. Amiatt is írtam ezt a gyorsblogot, ha valaki tud ennél nagyobb eredményt, kérem jelezze, linkelje.

  Még próbapadon van, kísérletezgetés, majd később házba költözik.

  Asus P5Q lap
  Core2Duo E8500 proci + LCPower LC-CC-120 hűtő
  2x2GB XMP/1066 Geil DDR2 RAM
  NV7900GS video

  Folytatás...

  DarthSun 2 hónapja 30

 • A 24/7-es kiszolgáló

  A kissé már szétszórt belső hálózat költöztetése 1 gépbe. Mindenes kiszolgáló - zene, film, játék, net, munka. Eddig az FX8320 konfig látta el, azt meg is hagytam, de már csak akkor kapcsolom be ha kell róla valami. Minden driveot nem lehetett a kis Zenbe suvasztani, a legszükségesebb 8 költözött. Sok külső vinyó USB to SATA kábeleken volt, ehhez egy +ATX táp adta a szuflát, a vezérlés meg laptopról.

  Most a +táp és a laptop kivéve a rendszerből, csak 1 gép lesz bekapcsolva állandóra, bármelyik másik csak akkor ha célirányosan kell.
  Valamint az új kiszolgáló retrószerű feladatokat is képes ellátni, mivel XP- t is telepítettem rá. A szükséges moddolt telepítő már korábban elkészült, az előző blogokban van is leírás róla. Eddig úgy néz ki mindenféle modern gépre felmegy. Én pld Haswellre és Zenre is sikerrel telepítettem.

  Tehát a konfig :
  Ryzen5 1600AF proci + WraitPrism hűtés
  Asus B450M-A lap
  2x8GB Kingston Fury DDR4 3600/CL17

  Folytatás...

  DarthSun 1 éve 15

 • A Zen2-re is felmegy az XP

  A nemrég moddolt XP telepítőm rövid próbája RyZen7 3800X- el ketyegő konfiggal. Csont nélkül felmegy erre is, hibátlan futás, full eszközkezelő.
  Hasonlításképpen egy Win10 alatti run a GTX1650- el :

  Folytatás...

  DarthSun 1 éve 16

 • XP a RyZen-en

  Kell a Zenre XP. A 3DMark2001 miatt a leglényegesebb. A további szempontok : csak úgy

  Namost, a Zen átépítésből megmaradt egy kis Asus Prime lap+1600AF proci. Ezen lehet kísérletezni. Vennem kellett ramot, tápot. Video és vinyó van, XP- hez egyelőre elég a vinyó, majd házba építéskor megy SSD- re, addig nem gyepálom az SSD- t a kísérletezéssel. Természetesen Win10 is lesz rajta majd, de az XP a lényegesebb egy retro-kedvelőnek. A végeredmény kis házi szerver lesz, nem kell a gamer gépet erre használni.

  Konfig :

  RyZen 1600AF proci, WraithPrism hűtővel
  Asus Prime B450M-A lap
  2+8GB Fury Beast RAM DDR4
  GTX770 video
  6600GT video
  Samu 400GD HDD

  Folytatás...

  DarthSun 1 éve 27

 • Hardverek az UK-ból

  Jött pár cucc.

  Házhozszállítás : ingyenes
  Vételár : ingyenes

  Folytatás...

  DarthSun 1 éve 6

 • A kínai mesterlap - konfig házba költözése - további tesztek

  A szokásos mottó : sok-sok Xeon lecserélése a szerverekből. Erre a kínai mérnökök kitalálták hogy építsünk lapokat hozzá, melyek jól is sikerültek, nem semmi technikai alkotások lettek.

  Prociból régebben kinéztem az E5 v3 Haswell szériát, mindenképp ezt szerettem volna. Alaplap : a választott darabot láttam korábban belinkelve, paraméterei leírva, azonnal megtetszett, nem is kérdés hogy megrendeltem. XP natív támogatás már nincs, de magánember megírta a drivert, custom telepítőbe bevéstem, fel is ment, happy. A gép így lényegében 1997- napjainkig használható, sőt még talán jóideig, mivel Win11 driverek is vannak hozzá a gyártói oldalon.

  A proci 8 éves - de
  - ma is jó teljesítmény
  - kiváltja a 775 és 1366 gépeket is(Intel hiány volt nálam). SLI nem izgatott, inkább 2 eltérő videot tettem bele. A HD6850 az XP miatt.

  Ezen bejegyzés lényegében a korábbi blog folytatása. CPU upgrade, konfig véglegesítése 2 videokártyával, majd beszerelés házba, további tesztek.

  Folytatás...

  DarthSun 1 éve 8

 • A legváltozatosabb retro platform: SS7

  CPU-tesztek és kalandozások a Super Socket 7 több mint két évtizeddel ezelőtti legendás, forrongó korából.

  Tovább a teljes címlapos íráshoz...

  Retro 1 éve 56

 • 2011v3- as Xeonnal retro vizeken

  Sziasztok !

  Ízelítő egy készülő nagyobb projectből
  Amolyan bevezető, kedvcsináló gyorsblog.

  Elképzelés : az X99/2011v3/E5-Xeon átfogása XP- től Win10- ig. Ebben a blogban a kezdeti alapok létrehozása. Lássuk tehát a megvalósítást.

  A konfig

  HUANANZHI X99 -TF Alaplap
  Xeon E5-2609v3 6core 1.9GHz proci
  LC-Power Cu-AL AM2/3 hűtő
  4x8GB Kingston Fury DDR4/2666MHz/CL16 @1600MHz CL11 Quad channel RAM
  MSI 6600GT PCIe videokártya
  - és majd még +4 videokártya, most amiatt ez, mivel ő a legretrobb PCIe kártya :)

  Folytatás...

  DarthSun 2 éve 34

 • Win98EE#1 házba építve<-->Retro kedvenceim 18

  Kapcsolódó bejegyzés a Win98 Extreme Edition bloghoz.

  Az utóbbi időben intenzív pihi volt + behoztam egyéb lemaradásokat. Tehát az alábbi műveletek már régebben megtörténtek, de csak most folytatom a publikálással. Elsőként az FX5900XT- vel szereltem össze, aztán bekerült az nV6800GT. Valamint pluszban a Matrox G200 PCI, tehát dualvideo lett a rendszer, valamint megkapta a 18- as sorszámot.

  Tehát a végleges konfig :

  AsRock 775i65G lap (2.03)
  E6600 proci+Titan lég
  nV 6800GT AGP video+Matrox G200 PCI video
  2x512MB Kingmax DDR
  Live SB0100 hang
  Maxtor 80GB és Hitachi 250GB IDE HDD- k
  LG SATA DVDRW, LG IDE DVDR
  CoolerMaster K350 ház
  CoolerMaster 500W táp
  Win98SE+UOSP, WinXP SP3, DOS7.1 oprendszerek

  Folytatás...

  DarthSun 2 éve 11

 • Win98 Extreme Edition

  Szokás szerint retro kalandozásra invitálok, asszem most egy extra recepttel, bár néhány HardRetros kollégának nem biztos hogy újdonság ezen agymenés.

  Néha említettem a retro topicban hogy kéne építeni egy a Prescottnál is erősebb Win98- as gépet. Mivel némelyik S775 AGP- s lapnak még van 98- as chipset drivere.
  És hoppá, egyszercsak jött is a hozzávaló :) (micsoda emberek vannak, előfordul a jószándék is gyakran) :  Folytatás...

  DarthSun 2 éve 14

 • A legváltozatosabb retro platform - SS7 - CPU tesztek és kalandozások

  97-99 környékén járunk. Az Intel Slot1- re váltott, de az AMD még megpróbálja a Socket7- et is fejleszteni, mivel még lát benne lehetőségeket, valamint hogy átvészelje a SlotA bevezetéséig terjedő időszakot.

  Bevezető

  Egy teszt melyet régóta szerettem volna nyélbeütni. El is kezdtem 2 féle lappal, de mindegyiknél akadt némi hiányosság, aztán megérkezett az Epox MVP3G2. Gyakorlatilag a leggyorsabb SS7 lap, azonos FSB- n a G5 gyorsabb, de a nagyobb cache, akadályozza már a 112- es FSB elérését is. Memória-kezelése az ALi lapoknak jobb, de abból csak 512k cache- s van, jól is megy, de nálam legalábbis nem képes a G2 eredményeire, valamint nem indul benne a R9800Pro.
  A mem-kezelés azonban a G2 esetén is javítható, az ALi közelébe hozható, és dacára a kisebb átvitelnek, mégis jobb teljesítményt ad összességében a G2, valamint a driverezése, setelése is egyszerűbb (bár mindegyik komplex kissé, nehéz megtalálni az optimális BIOS/driver seteket), de ha megvan, akkor stabilan futnak overkill és korhű VGA- val is.
  Tehát a G2- ben a konvencionális, régebbi S7 procikat is ki lehet próbálni magasabb FSB- n, és ezen tény+az overkill VGA, érdekes következtetéseket von maga után, így több mint 20 év távlatából.

  Folytatás...

  DarthSun 2 éve 15

 • Kis retro vizsgálat, kevert időrendekkel

  Ebben a blogban a retro időszeletek felosztását szeretném érzékeltetni, azon belül is az alkatrészek keverését, szubjektíven, az időbetonozás önkényes mellőzését figyelembe véve.

  - retro : ebben mindenki egyetért lényegében sztem, korabeli, és a legtöbb vélemény szerint korhű alkatrészekkel passzol maga a kifejezés. A korszakot PC vonalon én az XT- től a P-III- ig teszem - sacc per kb
  - középretro (C)™ by DarthSun : a S478/S462- től a S775/SAM2+ dualcore- ig, minden olyan gép, mely már viszonylag gyors, de mai feladatokra már nem vagy kompromisszumokkal használhatók.
  - félretro(C)™ by DarthSun : az előzőnél későbbi gépek, rendszerint már négymagosok, melyek már mai prog/gamera is alkalmasak (bár már nem minden game indul pld egy C2Quad vagy Phenom-II procival), Win10 felmegy rájuk, szűkösebb anyagi keretek mellett homeofficera/tanulásra is megfelelőek, kb 2013- ig tarthat a kor. Az ezutániak természetesen már semmilyen retro kategóriába nem sorolhatók.
  A Copyright bejegyzést a retro fórumban tettem, ez nyilván erősebb védjegy mintha a Szabadalmi-hivatalban jelentem be :DDD . Valamint amiatt részletezem, mert az előző blogomban érkezett erre irányuló kérdés.

  Folytatás...

  DarthSun 2 éve 0

 • DELL Optiplex 745 - Retro kedvenceim 17

  Brand slim konfig, ráadásul S775 PentiumD procival. Ebben az a poén, hogy korábban már véleményt alkottam :B , ha 775, akkor minimum C2Duo legyen benne, de mégis meghagytam így (tehetnék bele E6600- at, azt még viszi a manual szerint, de mégsem cseréltem). Lett egy átmenet a 478 és az igazi 775 között. Core2- vel amúgyis ott van ugyanilyen chipsettel a miditornyos Esprimo, melyet a DualCore félretro gépek blogban már teszteltem.

  Tavaly októberben kaptam a kis gépet (is). Először csak lepróbáltam, nagyjából. Vinyót ki kellett vennem, és leadni, mielőtt elhoztam (céges bizalmas adatok).

  Folytatás...

  DarthSun 2 éve 14

 • HDD helyettesítése retro gépben

  Sok retro HDD működik, sok megpusztult, valahogy pótolni kell, a legszívósabbak is idővel leállhatnak. Tanakodtam, nézelődtem, az IDE-SD megoldást választottam.

  Meg is érkezett a két kínai csoda. A próbához elsőnek egy 32GB- os SD- t választottam (melyet korábban az FX- ben is teszteltem előkészületként, hasonlítási alapként), hozzá pedig egy középretro P-III konfigot :

  Abit BE6
  Katmai P-III @550MHz
  2x256MB SD RAM133 @110 CL-2-2-2
  Asus Ti4200 - ezt még nem próbáltam ki, korábban jött, de mivel Gban küldte, biztos voltam benne hogy jó - [link]
  Awe64
  SD35VC0 konverter+32GB Toshiba SDHC
  LG DVDR
  DTK 400Watt
  Win98SE

  Win98 alatt

  Folytatás...

  DarthSun 3 éve 36

 • DualCore félretro gépek

  S939 vs S775 vs AM2 vs AM2+ , Retro kedvenceim 13, 14, 15, 16

  Az utóbbi időben inkább retro gépeket teszteltem, a kétmagosok el lettek pakolva, némelyik porosan. A teszt amiatt született hogy ellenőrizzem a működőképességüket, valamint kicsit tisztogassam, rendberakjam, fixáljam eme konfigokat, valamint belevegyem a selejtezésből kapott 775- öt is. Amolyan retro-félretro folyam, a 939 már inkább az előbbi, a többi az utóbbi (talán), az AM2+ pedig akár mai irodai alkalmazásokra és régebbi játékokra is alkalmas, mondjuk 4GB rammal határeset, de 8- ra bővítve már megfelelhet ezen célokra.
  Maga a teszt most megint kalandozós stílusban készült, sok képpel, viszonylag kevés szöveggel. Különböző konfigok, a videokártya is csak 2 esetben azonos, CPU órajelek, tuning mértékei is különbözöek, tehát mindegyik gép a képességeinek megfelelően szerepelt, amit ki lehet hozni belőlük mérsékelt tuninggal. Szokásom különböző összeállításokat tesztelni, az esélyegyenlőség itt az eltérő koruk miatt sem valósulhat meg, viszont ad egy történeti áttekintést.

  Tesztprogramok :

  Folytatás...

  DarthSun 3 éve 6

 • Retro kedvenceim 12

  A blog lényegében a 486 VLB vs PCI írás folytatása, kiegészítése. Tömören annyi hogy a VLB konfig véglegesítve lett.

  A tesztemben a VLB konfig vesztett, de ettől függetlenül ebből építettem gépet. Mindíg is szerettem volna egy erős VLB konfigot, ez a PODP procinak és a beérkezett VLB kártyáknak hála, megvalósult.
  A kiegészítés csak annyi hogy házba került, valamint 1 kisebb még fennálló probléma megoldásra került.
  A hálókártya - 3 típust is próbáltam, Win3.11 alatt nem akarta az igazságot, jónak látszódott de nem kapcsolódott (ilyen még nem fordult elő). Kénytelen voltam feltenni egy Win98SE- t, ott rugalmasabban lehet állítgatni az erőforrásokat. Nem gondoltam volna, IRQ7+Base240- el :Y lett jó, 98 alatt így megy is. Ha 3.11 alatt beállítom ugyanerre, nem ok :U . Így a hálózat miatt marad fent a 98 is. Gondot nem okoz hely van elegendő, mivel 40GB- os Maxtor van benne. Annyi hogyha másolni akarok rá hálón keresztül akkor át kell bootolnom 98 alá.

  Folytatás...

  DarthSun 3 éve 7

 • AGP tesztsor, Retro kedvenceim 11, Prescott vs Barton

  Ezen blog egy vegyes tesztsorozat eredményeinek összefoglalója, valamint a közben véglegesre szerelt, 11- es sorszámot kapott gépem részletezése és nem utolsó sorban Prescott a Barton ellen viadalt is láthatunk.
  A 10. gép ideiglenesen kimaradt, de immár pótoltam. A 4GHz- es Win98- as gépem blogja kapott frissítésként egy Retro kedvenceim 10 alcímet és az írás végére beszúrtam az immár házba költözött gép fotóit, tehát ő viseli a 10. kedvenc megnevezést.

  A szabadon levő AGP kártyáimat azonban egy "átlag" P4- ben teszteltem végig, mely a jelenlegi írás 1. lépése lett. Amiatt ebben, mivel a P4P800- at vagy az A7N8XE Deluxe- t nem akartam ennyi méréssel, power on/off, reboottal, kártyacserével gyepálni, viszont az Asrock lapot pont ilyen célra vettem. Először ezen konfigot részletezem.

  Folytatás...

  DarthSun 3 éve 23

 • Katmai vs K6-III+

  Újabb hardverek érkeztek, nagy örömömre. Lepróbálva kaptam, biztosan működik minden, de nyilván én is kipróbálom, akár kíváncsiságból is. Lesz amelyik beépül, a többi pedig tartalékban a fiókokban. Az első próbákhoz elővettem a tartalék BE6 lapot, Katmai procival. Ennek apropóján jött az ötlet hogy a korszak másik nagyágyújával, a K6-III+ - al ringbe szálljon. Kipróbálhattam volna a bejövő alkatrészeket P4 lapban is, de amiatt hogy ezt a kis versenyt lebonyolítsam, egyelőre a BE6- ot választottam.

  Tesztrendszerek

  Intel P-III system

  Abit BE6 lap
  Pentium-III Katmai 500/@550 MHz proci - SL35E , sufniventivel a bordán
  3x128MB SDRAM 133@100MHz CL2
  AIW Radeon9800Pro video - @398/351 MHz
  SB Live SB0100 hang

  Folytatás...

  DarthSun 3 éve 2

 • 486 VLB vs PCI

  Az igazság pillanata.Sok összevissza mérésem volt régebben 486- on, sokszor szembejött hogy a VLB mintha jobban menne.Mivel nemrég érkezett a gyűjteménybe sok hozzávaló, készítettem egy viszonylag rendezettnek számító tesztet, hogy kontrollált körülmények között, erős procival és egy kis időt szánva a rendes belövésre, saját teszttel tapasztaljam meg mennyi az annyi. Neten nehezebb is találni azonos procival összehasonlító tesztet, mely egyértelműen erre hajaz. Esetleg VIP lappal, de arról bebizonyosodott hogy nem igazán sebességbajnok mindkét foglalat terén, inkább csak különleges, valamint ma már ritka és drága.

  Összeállítottam tehát két konfigot, melyben minden azonos, csak az alaplap és persze a tesztelt videokártyák különböznek. Minden alkatrész nagyon szép, szinte újszerű állapotban került hozzám.

  Tesztrendszerek

  Nézzük végig először a VLB konfigot :

  Folytatás...

  DarthSun 3 éve 24

 • Win98 4GHz- en

  Alcím : Retro kedvenceim 10

  Üdv minden retrokedvelőnek, valamint aki csak nosztalgiázni szeretne egy kicsit. Már egy ideje foglalkoztam a gondolattal hogy kellene egy hardcore Win98- as gépet építeni. Most eldöntöttem hogy meg is valósítom. Egy álom és egy teszt keveréke lett. Gondolom néhányan értelmetlennek minősítik (rámondják hogy itt XP- re kell váltani), talán lesz aki érdekesnek. Nekem fontos, a kedvenc retro oprendszerem a Win98.

  Voltaképpen jelenleg egy nagyobb lélegzetű SS7 projekten dolgozgatok de elhatároztam hogy teszek egy kis kitérőt. Az ötlet onnan indult hogy vásároltam egy P4 lapot, különleges hűtővel és Prescott procival, melyet ki kellett próbálnom. emiatt idiglenesen levettem a próbapadról az SS7 rendszert (a lapot a Via chipset miatt vettem, ilyet nem próbáltam még 478- ban). Próba sikeres, flottul műkszik, hozza a Via formát. Azonban csak-csak Via, tartalék/teszt lapnak tökéletes, a főszereplő azonban nem ő lesz.

  Folytatás...

  DarthSun 4 éve 69

 • Doom1 Bench retro videokártyákon

  Végigméregettem néhány VGA- t, melyeket kiválogattam és mennek 2X- es AGP- ben. Az alkalmazott lap max 2X- es AGP videokártyákat fogad, viszont ezen retro teszt szempontjából elég erős az 500MHz- en pörgő procival, procilimit nemigen van, ellenkező szempontból pedig talán még nem annyira overkill a Doom1 és a Landmark2- nek.

  Konfig
  PCChips M577 SS7 lap
  K6-III+ @500 proci + S370 hűtő
  128M 133MHz @100MHz CL 2-2-2-5 RAM
  Awe64 hang
  Barracuda 120GB HDD
  LG DVDR, LG CDRW optikák
  Akyga 700W táp, 2 körös, 5V /300W , 12V /384W (ok, ennek kb 70%- át tudja, de ide elegendő)
  Ház nélkül - RIG
  DOS 7.1

  A Doom1 szórására voltam kíváncsi hogy befolyásolja-e static proci esetén a VGA. Úgy néz ki össze-vissza szór, a VGA erőssége mintha nem sokat számítana, bár skálázottabbnak tartják mint a 3DBench2- őt. Meg kell jegyezni azonban hogy ezen két teszt max 486/P1 @100 szintig tekinthető pontosnak, de azért még itt is tűrhető támpontot ad.

  Folytatás...

  DarthSun 4 éve 24

 • A kastély körberepülése

  Az Unreal1 klasszikus tesztje.

  Mégpedig a 9. blogolt gépemmel

  Grafika : high
  Sound : on, high
  Proci : 930 MHz

  A mérések alapján viszonylag magas a gépigénye, a grafika szép ahhoz képest hogy 98- ban járunk, mai szemmel már egyszerűbb, a nagy tér azonban megdolgoztatja a retro gépet. Gyakorlatban a játék alatt nagyobbak az FPS- ek, ez a körberepülés nehezebb feladat.

  Voodoo2SLI 1024x768 Glide

  Voodoo2SLI 1024x768 OpenGL

  NVidia Ti4200 1024x768 OpenGL

  Folytatás...

  DarthSun 4 éve 22

 • Retro kedvenceim 9. Voodoo2SLI a P-III- ban

  Tényleg nagy kedvenc, viszonylag széles időtartományt képes befogni. A BX+Copper a korában a legmegbízhatóbb, legerőteljesebb teljesítményű hardver, de vissza is lehet lassítani. Videotéren pedig a Voodook adják a feelinget a Glide- al, a Ti4200 pedig elbánik a korban hozzáillő erősebb D3D/OpenGL játékokkal is, persze már amennyire a proci ki tudja hajtani, kicsit overkill, de kedvelem a nem összeillő kombinációkat (is).

  Kezdjünk idézetekkel a Wikiből, csak röviden a 3 főalkatrészről :

  Voodoo2 : 1998-ban megjelent a Voodoo 2 kártya. Technológiailag meglehetősen vegyes az összkép: megkétszereződött az órajel, a chip pedig már két textúrázó egységet is tartalmaz. A kártya három chipet tartalmaz, és 2D mód továbbra sincs benne. A kártya kissé homályos képet produkált 16 bites (maximális) színmélység mellett, és a 800×600-as maximális felbontásnak is voltak hiányosságai, de teljesítménye és a szabadon kombinálhatósága igencsak népszerűvé tette. Egyedül az nVidia Riva TNT fantázianévre hallgató 2D/3D kártyája volt képes megszorongatni. Ebben a kártyában mutatkozott be az SLI-mód, melynek során két Voodoo 2-es kártyát lehetett összekapcsolni, megnövelve ezzel a teljesítményt, és a felbontást is, egészen 1024×768-ig.

  Folytatás...

  DarthSun 4 éve 11

 • Retro kedvenceim 8. - PII/450

  Jöjjön tehát a 8. gép, a retro aranykorából, szokásom szerint olyan kalandozósan, kötetlenül, de azért egy kis rendszerbe fogva. A PII széria csúcsa. SL2U7, megjelenési ideje 98/08/24. Robosztus proci, egyenletes teljesítménnyel. Jobban kedvelem mint a korabeli húzott CerkaSztár 300@450- est. Határozottan stabilabb. A 99- ben megjelent Win98SE nagyon megy neki, ezen oprendszer stabil is a hiedelmekkel ellentétben, ennek azonban feltétele hogy jó vas legyen hozzá, meghálálja.

  A koncepció hasonló mint a 3. gépem esetén, itt is befigyel a korabeli 2 rivális, a Gravis és az Awe. A 3- as gép esetén Awe32+GUSPnP, itt pedig az Awe64Gold+GUSMAX páros száll a ringbe. A Gold itt azonban 32MB fedélzeti rammal van felszerelve (a spéci SimConn kiegészítőnek köszönhetően), míg az Awe32- ben csak 8MB van. Kissé igazságtalan a verseny, mivel a 32(28)MB- ba /az EMU8000, a 32MB- os EDO ramból 28MB- ot tud megcímezni/ belefér már egy igen jó minőségű Roland 26MB- os minta.

  Folytatás...

  DarthSun 5 éve 9

 • Félretro a hangkártya gyűjteményben

  A Creative gyűjteményemet erősítettem nemrégiben kettő masszív darabbal. A sorozatból minden korszakhoz van, az XT- be való 8 bitestől kezdve, az SB16/Awe- ből a legtöbb, a relatíve újabból csak külső X-Fi, de majd terítékre kerülnek a mai modellek is. Némelyiknek egész jó a hangja, állítólag...viszont a hullámtáblát már nem tudják, az ment a süllyesztőbe sajna.

  Az Audigy2ZS PlatinumPro- ból már volt egy példány, most beszereztem mégegyet.

  Mindegyik a helyén :

  Még az ElitePro hiányzik ebből a kistoronyból...

  A szintén félretro gép, melybe került :

  És egy kis desktop a kipróbáláskor :

  Folytatás...

  DarthSun 5 éve 9

 • Szóljon az LP !

  A projekt azért született hogy a bakelitlemezeimet kis aktív dobozokon is hallgatni tudjam. Van egy Kenwood erősítőm nagy dobozokkal, de éjjel a kis Solo6C- ket szoktam hallgatni. A Kenwood- ban van phono előfok, de akkor minden alkalommal be kéne kapcsolni. Hangkártyáim pedig RIAA nélküliek (egyelőre). Kell tehát egy RIAA korrektor. A Revox A78- at választottam.


  Készült egy táp is hozzá, de csak 24V- os kompakt graetz- et tartalmaz, így sorba kötöttem vele kettő AA elemet (27V kell), az előfok fogyasztása olyan kicsi hogy az elemek előbb lemerülnek a természetes önkisülés miatt, mint az áramigénytől. A sorbakötött kimenetet pedig megpuffereltem még egy párhuzamos kondival.

  Folytatás...

  DarthSun 5 éve 16

 • Retro kedvenceim 7. SlotA Athlon - egy sikerkorszak kezdete

  Üdv ismét a nagyérdeműnek, aki velem tart, annak egy jó kis retro kalandozást kínálok egy manapság már igencsak ritkulófélben levő korai Athlon konfiggal.

  Kis idézet a Wikiből :

  Az eredeti Athlon (más néven Athlon Classic) 1999-ben jelent meg a piacon. Kódneve „K7”. Tokozásilag kezdetben a Slot A szabványt használta, később áttért a cég a Socket A formátumra. Ebben a processzorban debütált a 3DNowEx utasításkészlet. Az Athlon az Alpha EV6 buszra épül és támogatja a többprocesszoros üzemmódot.

  A SlotA korszakban a magban csak az elsőszintű gyorsítótár volt, a másodszintű magára a kártyára került, a processzor sebességénél lassabb verzióban. Az osztó a cpu sebesség és az L2 cache sebesség között 1/2 vagy 2/3 volt. Egyszerűen nem tudtak elég gyors cache chipeket előállítani nagy mennyiségben, ezért kellett a csökkentett sebesség. Ezt hívták Slot A Athlonnak, 500 és 1000 Mhz közötti órajeleken lehetett megvásárolni. Az 1000 Mhz-es Athlon nyerte a "csatát", amelyet az Intellel folytatott az AMD a világ első gyárilag 1 GHz-es processzorának címéért. Hivatalosan nem adták ki, de létezett egy 1100 MHz-es verzió is. (ezzel párhumazosan még nem volt Duron)

  Folytatás...

  DarthSun 7 éve 14

 • Retro kedvenceim 6. A kezdetek, XT és 286

  A célszámítógépek után, először a PC- vel kerültem kapcsolatba. C-64 és társai nekem annakidején kimaradtak. Ezekből a korai PC- kből sem volt saját, XT- t barátnál láttam először, 286- ot pedig munkahelyen használtam. Első sajátgép 386 volt. XT- t nem is akartam a retro gyűjteménybe, de egy számtechboltos félretett egy nagyon modern XT lapot nekem, vinyóval együtt, ajándékba, mivel az XT- s cuccokért manapság már elég sok pénzt kérnek, így megörültem neki. A 286 lap pedig bacsistól érkezett. 286- ra sokáig hajtottam de jóideig nemigazán sikerült modern, kisméretű, savmentes lapot szerezni.Tehát következzen a korai korszak két képviselője, mindegyik nagyon modern, de kissé sufnituning kivitelben.

  1979. július 1. -az Intel bemutatja 8088- as processzort. Órajel : 4.77 MHz , mely később 16MHz- ig skálázódott.
  1982. február 1. -megjelent a 80286- os CPU. Kezdő órajel : 4 MHz. Legnagyobb órajelű változat : 25 MHz lett.

  Időrendben haladva következzen az XT először.

  A konfig :

  Folytatás...

  DarthSun 7 éve 26

 • Retro kedvenceim 5. A P4 korszak a 423- tól a 478- ig

  Ennek az időszaknak a fejlődéstörténetét próbálja átfedni kettő géppel ez a kis blog. Amolyan saját stílus szerinti retro kalandozás. Kevés szöveg, sok kép :) , valamint tesztek és némi tuning, a teljesség igénye nélkül. A processzorok részletes bemutatásától, a Netburst technológia előnyeinek/buktatóinak taglalásától eltekintek, erről részletes leírásokat bőségesen találhat mindenki a neten. Arra voltam kíváncsi ha építek kettő gépet a korszak elejéről és végéről, milyen teljesítménybeli különbségekre lehet számítani. Valamint gyarapítottam a gyűjteményem ezen gépekkel, hiánypótló jelleggel. A 775- ös foglalatot itt kihagyom, mivel nálam az igazi P4 korszak a 478- al végetér, ha 775, akkor már min Core2 legyen benne.

  Az első gép az egyik legkorábbi P4 lappal az AsusP4T- vel készült.

  A gép további részei :

  1300MHz és 1900MHz- es Willamette procik
  Sparkle FX5900XT videokártya
  Diamond Voodoo1 társkártya
  4x128MB RDRAM 800MHz
  Yamaha YMF724F-V hangkártya
  10/100Mbit hálókártya
  20GB Quantum és 13.5GB IBM HDD
  LG GSA4081B DVDRW
  1.44 FDD
  Noname ház+táp
  DOS és Win98SE oprendszerek

  Folytatás...

  DarthSun 7 éve 32

 • Retro kedvenceim 4. „Matekból gyenge de egyébként meg fürge”

  Valamikor a 90- es években volt egy Tomato alaplapom Cyrix MII/PR300 procival. Tomato lapot nem sikerült szereznem de egy Soltek SL54U5 lapot igen, mely hasonlóan gyorsan postol és bootol. „Klónoztam” tehát az akkori gépet. Igaz hogy az alkatrészei némileg mások de a végeredmény hasonló, talán még jobb is hiszen ebbe az MII PR400 csúcsproci került. Volt a család tetején még hivatalosan az MII PR433 is de már a 400- as is olyan ritka hogy csúcsprocinak veszem. Annál is inkább mivel a kezdő órajelet egyből a PR433- ra ( 300 MHz ) állítottam be, bízva a 18 mikronos technikában.

  A Cyrix kis cég volt, mintegy 300 alkalmazottal, procikat terveztek és ezeket olyan cégekkel gyártatták le melyeknek volt megfelelő technológiájuk a realizáláshoz. Először a kooprocesszoraikkal lettek híresek, melyek gyorsabbak voltak a konkurens Intel gyártmányoknál, majd ők is x86 klónozással folytatták. Miután az Intel a Pentium alapú architektúrát már zárt licenszel adta ki, új proci tervezésébe kezdtek. Ennek lett az eredménye először a Cx5x86, majd a Cx6x86, 6x86MX és az MII család.

  Folytatás...

  DarthSun 8 éve 9

Hirdetés

Copyright © 2000-2023 PROHARDVER Informatikai Kft.