2019. július 20., szombat

Gyorskeresés

Blog

[ ÚJ BEJEGYZÉS ]   [ ÚJ CIKK ]

 • A kastély körberepülése

  Az Unreal1 klasszikus tesztje.

  Mégpedig a 9. blogolt gépemmel

  Grafika : high
  Sound : on, high
  Proci : 930 MHz

  A mérések alapján viszonylag magas a gépigénye, a grafika szép ahhoz képest hogy 98- ban járunk, mai szemmel már egyszerűbb, a nagy tér azonban megdolgoztatja a retro gépet. Gyakorlatban a játék alatt nagyobbak az FPS- ek, ez a körberepülés nehezebb feladat.

  Voodoo2SLI 1024x768 Glide

  Voodoo2SLI 1024x768 OpenGL

  NVidia Ti4200 1024x768 OpenGL

  Folytatás...

  DarthSun 2 hónapja 5

 • Retro kedvenceim 9. Voodoo2SLI a P-III- ban

  Tényleg nagy kedvenc, viszonylag széles időtartományt képes befogni. A BX+Copper a korában a legmegbízhatóbb, legerőteljesebb teljesítményű hardver, de vissza is lehet lassítani. Videotéren pedig a Voodook adják a feelinget a Glide- al, a Ti4200 pedig elbánik a korban hozzáillő erősebb D3D/OpenGL játékokkal is, persze már amennyire a proci ki tudja hajtani, kicsit overkill, de kedvelem a nem összeillő kombinációkat (is).

  Kezdjünk idézetekkel a Wikiből, csak röviden a 3 főalkatrészről :

  Voodoo2 : 1998-ban megjelent a Voodoo 2 kártya. Technológiailag meglehetősen vegyes az összkép: megkétszereződött az órajel, a chip pedig már két textúrázó egységet is tartalmaz. A kártya három chipet tartalmaz, és 2D mód továbbra sincs benne. A kártya kissé homályos képet produkált 16 bites (maximális) színmélység mellett, és a 800×600-as maximális felbontásnak is voltak hiányosságai, de teljesítménye és a szabadon kombinálhatósága igencsak népszerűvé tette. Egyedül az nVidia Riva TNT fantázianévre hallgató 2D/3D kártyája volt képes megszorongatni. Ebben a kártyában mutatkozott be az SLI-mód, melynek során két Voodoo 2-es kártyát lehetett összekapcsolni, megnövelve ezzel a teljesítményt, és a felbontást is, egészen 1024×768-ig.

  Folytatás...

  DarthSun 3 hónapja 11

 • Retro kedvenceim 8. - PII/450

  Jöjjön tehát a 8. gép, a retro aranykorából, szokásom szerint olyan kalandozósan, kötetlenül, de azért egy kis rendszerbe fogva. A PII széria csúcsa. SL2U7, megjelenési ideje 98/08/24. Robosztus proci, egyenletes teljesítménnyel. Jobban kedvelem mint a korabeli húzott CerkaSztár 300@450- est. Határozottan stabilabb. A 99- ben megjelent Win98SE nagyon megy neki, ezen oprendszer stabil is a hiedelmekkel ellentétben, ennek azonban feltétele hogy jó vas legyen hozzá, meghálálja.

  A koncepció hasonló mint a 3. gépem esetén, itt is befigyel a korabeli 2 rivális, a Gravis és az Awe. A 3- as gép esetén Awe32+GUSPnP, itt pedig az Awe64Gold+GUSMAX páros száll a ringbe. A Gold itt azonban 32MB fedélzeti rammal van felszerelve (a spéci SimConn kiegészítőnek köszönhetően), míg az Awe32- ben csak 8MB van. Kissé igazságtalan a verseny, mivel a 32(28)MB- ba /az EMU8000, a 32MB- os EDO ramból 28MB- ot tud megcímezni/ belefér már egy igen jó minőségű Roland 26MB- os minta.

  Folytatás...

  DarthSun 10 hónapja 9

 • Félretro a hangkártya gyűjteményben

  A Creative gyűjteményemet erősítettem nemrégiben kettő masszív darabbal. A sorozatból minden korszakhoz van, az XT- be való 8 bitestől kezdve, az SB16/Awe- ből a legtöbb, a relatíve újabból csak külső X-Fi, de majd terítékre kerülnek a mai modellek is. Némelyiknek egész jó a hangja, állítólag...viszont a hullámtáblát már nem tudják, az ment a süllyesztőbe sajna.

  Az Audigy2ZS PlatinumPro- ból már volt egy példány, most beszereztem mégegyet.

  Mindegyik a helyén :

  Még az ElitePro hiányzik ebből a kistoronyból...

  A szintén félretro gép, melybe került :

  És egy kis desktop a kipróbáláskor :

  Folytatás...

  DarthSun 10 hónapja 9

 • Szóljon az LP !

  A projekt azért született hogy a bakelitlemezeimet kis aktív dobozokon is hallgatni tudjam. Van egy Kenwood erősítőm nagy dobozokkal, de éjjel a kis Solo6C- ket szoktam hallgatni. A Kenwood- ban van phono előfok, de akkor minden alkalommal be kéne kapcsolni. Hangkártyáim pedig RIAA nélküliek (egyelőre). Kell tehát egy RIAA korrektor. A Revox A78- at választottam.


  Készült egy táp is hozzá, de csak 24V- os kompakt graetz- et tartalmaz, így sorba kötöttem vele kettő AA elemet (27V kell), az előfok fogyasztása olyan kicsi hogy az elemek előbb lemerülnek a természetes önkisülés miatt, mint az áramigénytől. A sorbakötött kimenetet pedig megpuffereltem még egy párhuzamos kondival.

  Folytatás...

  DarthSun 10 hónapja 16

 • Retro kedvenceim 7. SlotA Athlon - egy sikerkorszak kezdete

  Üdv ismét a nagyérdeműnek, aki velem tart, annak egy jó kis retro kalandozást kínálok egy manapság már igencsak ritkulófélben levő korai Athlon konfiggal.

  Kis idézet a Wikiből :

  Az eredeti Athlon (más néven Athlon Classic) 1999-ben jelent meg a piacon. Kódneve „K7”. Tokozásilag kezdetben a Slot A szabványt használta, később áttért a cég a Socket A formátumra. Ebben a processzorban debütált a 3DNowEx utasításkészlet. Az Athlon az Alpha EV6 buszra épül és támogatja a többprocesszoros üzemmódot.

  A SlotA korszakban a magban csak az elsőszintű gyorsítótár volt, a másodszintű magára a kártyára került, a processzor sebességénél lassabb verzióban. Az osztó a cpu sebesség és az L2 cache sebesség között 1/2 vagy 2/3 volt. Egyszerűen nem tudtak elég gyors cache chipeket előállítani nagy mennyiségben, ezért kellett a csökkentett sebesség. Ezt hívták Slot A Athlonnak, 500 és 1000 Mhz közötti órajeleken lehetett megvásárolni. Az 1000 Mhz-es Athlon nyerte a "csatát", amelyet az Intellel folytatott az AMD a világ első gyárilag 1 GHz-es processzorának címéért. Hivatalosan nem adták ki, de létezett egy 1100 MHz-es verzió is. (ezzel párhumazosan még nem volt Duron)

  Folytatás...

  DarthSun 2 éve 14

 • Retro kedvenceim 6. A kezdetek, XT és 286

  A célszámítógépek után, először a PC- vel kerültem kapcsolatba. C-64 és társai nekem annakidején kimaradtak. Ezekből a korai PC- kből sem volt saját, XT- t barátnál láttam először, 286- ot pedig munkahelyen használtam. Első sajátgép 386 volt. XT- t nem is akartam a retro gyűjteménybe, de egy számtechboltos félretett egy nagyon modern XT lapot nekem, vinyóval együtt, ajándékba, mivel az XT- s cuccokért manapság már elég sok pénzt kérnek, így megörültem neki. A 286 lap pedig bacsistól érkezett. 286- ra sokáig hajtottam de jóideig nemigazán sikerült modern, kisméretű, savmentes lapot szerezni.Tehát következzen a korai korszak két képviselője, mindegyik nagyon modern, de kissé sufnituning kivitelben.

  1979. július 1. -az Intel bemutatja 8088- as processzort. Órajel : 4.77 MHz , mely később 16MHz- ig skálázódott.
  1982. február 1. -megjelent a 80286- os CPU. Kezdő órajel : 4 MHz. Legnagyobb órajelű változat : 25 MHz lett.

  Időrendben haladva következzen az XT először.

  A konfig :

  Folytatás...

  DarthSun 2 éve 26

 • Retro kedvenceim 5. A P4 korszak a 423- tól a 478- ig

  Ennek az időszaknak a fejlődéstörténetét próbálja átfedni kettő géppel ez a kis blog. Amolyan saját stílus szerinti retro kalandozás. Kevés szöveg, sok kép :) , valamint tesztek és némi tuning, a teljesség igénye nélkül. A processzorok részletes bemutatásától, a Netburst technológia előnyeinek/buktatóinak taglalásától eltekintek, erről részletes leírásokat bőségesen találhat mindenki a neten. Arra voltam kíváncsi ha építek kettő gépet a korszak elejéről és végéről, milyen teljesítménybeli különbségekre lehet számítani. Valamint gyarapítottam a gyűjteményem ezen gépekkel, hiánypótló jelleggel. A 775- ös foglalatot itt kihagyom, mivel nálam az igazi P4 korszak a 478- al végetér, ha 775, akkor már min Core2 legyen benne.

  Az első gép az egyik legkorábbi P4 lappal az AsusP4T- vel készült.

  A gép további részei :

  1300MHz és 1900MHz- es Willamette procik
  Sparkle FX5900XT videokártya
  Diamond Voodoo1 társkártya
  4x128MB RDRAM 800MHz
  Yamaha YMF724F-V hangkártya
  10/100Mbit hálókártya
  20GB Quantum és 13.5GB IBM HDD
  LG GSA4081B DVDRW
  1.44 FDD
  Noname ház+táp
  DOS és Win98SE oprendszerek

  Folytatás...

  DarthSun 3 éve 29

 • Retro kedvenceim 4. „Matekból gyenge de egyébként meg fürge”

  Valamikor a 90- es években volt egy Tomato alaplapom Cyrix MII/PR300 procival. Tomato lapot nem sikerült szereznem de egy Soltek SL54U5 lapot igen, mely hasonlóan gyorsan postol és bootol. „Klónoztam” tehát az akkori gépet. Igaz hogy az alkatrészei némileg mások de a végeredmény hasonló, talán még jobb is hiszen ebbe az MII PR400 csúcsproci került. Volt a család tetején még hivatalosan az MII PR433 is de már a 400- as is olyan ritka hogy csúcsprocinak veszem. Annál is inkább mivel a kezdő órajelet egyből a PR433- ra ( 300 MHz ) állítottam be, bízva a 18 mikronos technikában.

  A Cyrix kis cég volt, mintegy 300 alkalmazottal, procikat terveztek és ezeket olyan cégekkel gyártatták le melyeknek volt megfelelő technológiájuk a realizáláshoz. Először a kooprocesszoraikkal lettek híresek, melyek gyorsabbak voltak a konkurens Intel gyártmányoknál, majd ők is x86 klónozással folytatták. Miután az Intel a Pentium alapú architektúrát már zárt licenszel adta ki, új proci tervezésébe kezdtek. Ennek lett az eredménye először a Cx5x86, majd a Cx6x86, 6x86MX és az MII család.

  Folytatás...

  DarthSun 4 éve 9

 • Retro kedvenceim 3. Két dudás egy csárdában

  Elhatároztam hogy szépen, lassan ( ahogy kevés időm engedi ) minden retro gépemről készítek egy leírást. A sorrend véletlenszerű, mikor melyiket nézem át újra vagy veszem elő használni egy kicsit. A konfigokat saját ízlés szerinti összeállításban készítem, viszonylag haladó gépgyűjtőnek számítok a 26 retro gépemmel.

  Következzen egy átlagosnak mondható de bizonyos szempontból különleges PIII- as. Különlegessége a két egykori nagyágyú hangkártyának köszönhető, az Awe32 és a Gravis Ultrasound PnP is helyet kapott, együtt ebben az egy gépben. Ezt a felállást konkrétan még nem láttam együtt, GUSClassic+Awe- t használó gép ill. GUSMax+Awe ( ilyen nekem is van) kombináció még feltűnt itt-ott.

  A lényeg tehát itt a két hangkeltőn van de részletezve a gépet és egy kis tuninggal megtámogatva.

  A konfig:
  AOpen AX6BC Pro-II alaplap
  Copper PIII 650@760 Mhz Slot1 SECC2 tokozású proci
  3x128Mb SDRAM 133MHz CL3@117MHz CL2
  NVidia Gef4MX440-SE video 250/330MHz@290/380MHz
  Aristo Voodoo2 12Mb ( sok gépemben tanyázik Voodoo, akár szimpla, akár SLI felállásban )
  SB Awe32 CT3900, 8Mb hullámtábla RAM- al
  Gravis Ultrasound PnP, 8 Mb patch RAM- al
  SMC 10Mbit háló
  1.7Gb és 20Gb HDD- k
  Samu és LG CD égetők
  1.44 Mb FDD
  Noname, masszív, jól szellőző ház
  FSP 300W táp

  Folytatás...

  DarthSun 4 éve 11

 • Külső meghajtótömb laptophoz

  Még évekkel ezelőtt vásároltam egy USB to IDE-SATA kábelt, mely remekül üzemel jelenleg is. Prímán felismer mindenféle meghajtót a retrotól az újig. Gondoltam egyet és még vásároltam belőle 3 db- ot de immár csak táp nélkül. 4 kábel + 4 meghajtó tehát, fogtam a 4 meghajtót és beiktattam hozzájuk egy régi, robosztus 230W- os AT tápot, a laptopra pedig egy elegáns kinézetű saját tápos USB HUB- ot csatlakoztattam, bele a 4 kábel és go. AT táp bekapcs és már ott is a Win- ben a 4 drive. Régebbi ATA DVD író + vadi új SATA DVD író + retro CD író + retro 40G- ás HDD ( egyelőre próbának, ennek a helyét majd egy 2T- ás HDD veszi át ). A két DVDRW majd a folyamatos írásokhoz kell, rengeteg mindent ki kell írogatnom okulva a közelmúlt két HDD halálából. Felváltva írok rajtuk hogy ne melegedjenek túl. A retro CDRW az audioCD írásokhoz kell, 1x- esen nem de azért 2x- esen még ír, az még elfogadható – az audiot nem illik gyorsan írni.

  A kábel ( melyet szerintem a legtöbb ember ismer, vagy hallott már róla ) :

  Az elegáns keret alakú USB HUB az AT- tápra helyezve, benne a 4 kábel dugója:

  Folytatás...

  DarthSun 5 éve 2

 • 763

  Nos mit takar a szám? A processzoraim jelenlegi száma. Hirtelen növekedett óriásira akosf kollegától kaptam egy óriás gyűjteményt ( talán sohasem tudom neki eléggé megköszönni ), a Tőle kapott CPU- k száma: 688 db. Előtte 75 db- al rendelkeztem ( gépekben, lapokban, fiókban ), tehát a bűvös szám jelenleg : 763 – ennyi procim van.
  Nagyobb felbontásban és több kép : [link] , [link] , [link] ,

  Folytatás...

  DarthSun 5 éve 21

 • Retro kedvenceim 2. PentiumPro 200MHz / 1Mb csúcspéldány

  Azt gondoltam hogy már nem fogok PPro- t használni de ennek az 1M kesses példánynak nem tudtam ellenállni. Akosf kollégának köszönhetően került hozzám 600 további proccal együtt, talán soha nemtudom megköszönni eléggé - lesz majd róluk bejegyzés -, az alaplapot pedig Ádykától vásároltam - köszönet a remek darabért. Az alaplap teljesen szabványos ATX kivitel, emiatt csaptam le rá. Csak egyprocis rendszerre törekedtem, mivel DOS és Win98 a cél, 8 és16biten a PPro lassúbb de azért teker rendesen. Carmack is azt mondta a Quake1 megjelenésekor hogy egy PPro200- on már jól fut, erre a kijelentésre viszont sokan fújtak mivel akkoriban megfizethetetlen árkategória volt ez a CPU.

  Íme a rendszer:

  Intel lap - Venus VS440FX
  PPro 200/1MB
  Sapphire Radeon 7000PCI/32MB
  Voodoo2 8MB
  96MB EDO RAM – 2x32+2x16
  Awe64 hangkártya
  Intel 10Mbit hálókártya
  Quantum 4.2GB vinyó
  1.44 FDD
  Pana 24X CD reader
  ATX ház

  Folytatás...

  DarthSun 5 éve 5

 • Retro kedvenceim 1. 386-os lap kicsit felerősítve

  Aki ismer a K6-retro fórumból, tudja hogy retro kedvelő vagyok.Komplett konfigurációkat szerelek össze, ezeket gyűjtöm. Nemrég hozzájutottam egy kiváló állapotban lévő 386ADIII lap + DLC proci szetthez, gondoltam írok róla egy kis szösszenetet .
  Ez tulajdonképpen nem is annyira tuning nem is annyira teszt, csak egy retro élmény de természetesen némi tesztet is végeztem valamint bizonyosfajta tuning is van benne.

  Az akku környéke is kiváló állapotban leledzett de ettől függetlenül az azonnali eltávolítás mellett döntöttem, annál is inkább mert szufla nem volt benne, ezekben már tuti hogy lemerült az akksi. Elégedetten láttam hogy alatta sem folyt ki, a CMOS- hoz és a külső betápláló tüskékhez is sértetlenek az alaplapi vezetékek, ilyen korú lapnál ez már ritka szerencse.
  Kapott egy külső elemtartót, 2 AA teleppel, 3V bőven megtartja a beállításokat, ráadásul a CMOS fogyasztása olyan kicsi hogy a telep természetes önkisülése/lemerülése előbb következik be mint az igény miatti kifogyása, de itt egyszerűen cserélhető is.A tartó egyelőre a ház alján szigszalagos rözítést kapott, nem szép de praktikus.

  Folytatás...

  DarthSun 5 éve 5

Hirdetés

Copyright © 2000-2019 PROHARDVER Informatikai Kft.