Hirdetés

2021. április 14., szerda

Gyorskeresés

Blog

[ ÚJ BEJEGYZÉS ]   [ ÚJ CIKK ]

 • HDD helyettesítése retro gépben

  Sok retro HDD működik, sok megpusztult, valahogy pótolni kell, a legszívósabbak is idővel leállhatnak. Tanakodtam, nézelődtem, az IDE-SD megoldást választottam.

  Meg is érkezett a két kínai csoda. A próbához elsőnek egy 32GB- os SD- t választottam (melyet korábban az FX- ben is teszteltem előkészületként, hasonlítási alapként), hozzá pedig egy középretro P-III konfigot :

  Abit BE6
  Katmai P-III @550MHz
  2x256MB SD RAM133 @110 CL-2-2-2
  Asus Ti4200 - ezt még nem próbáltam ki, korábban jött, de mivel Gban küldte, biztos voltam benne hogy jó - [link]
  Awe64
  SD35VC0 konverter+32GB Toshiba SDHC
  LG DVDR
  DTK 400Watt
  Win98SE

  Win98 alatt

  Folytatás...

  DarthSun 3 hónapja 36

 • DualCore félretro gépek

  S939 vs S775 vs AM2 vs AM2+ , Retro kedvenceim 13, 14, 15, 16

  Az utóbbi időben inkább retro gépeket teszteltem, a kétmagosok el lettek pakolva, némelyik porosan. A teszt amiatt született hogy ellenőrizzem a működőképességüket, valamint kicsit tisztogassam, rendberakjam, fixáljam eme konfigokat, valamint belevegyem a selejtezésből kapott 775- öt is. Amolyan retro-félretro folyam, a 939 már inkább az előbbi, a többi az utóbbi (talán), az AM2+ pedig akár mai irodai alkalmazásokra és régebbi játékokra is alkalmas, mondjuk 4GB rammal határeset, de 8- ra bővítve már megfelelhet ezen célokra.
  Maga a teszt most megint kalandozós stílusban készült, sok képpel, viszonylag kevés szöveggel. Különböző konfigok, a videokártya is csak 2 esetben azonos, CPU órajelek, tuning mértékei is különbözöek, tehát mindegyik gép a képességeinek megfelelően szerepelt, amit ki lehet hozni belőlük mérsékelt tuninggal. Szokásom különböző összeállításokat tesztelni, az esélyegyenlőség itt az eltérő koruk miatt sem valósulhat meg, viszont ad egy történeti áttekintést.

  Tesztprogramok :

  Folytatás...

  DarthSun 5 hónapja 6

 • Retro kedvenceim 12

  A blog lényegében a 486 VLB vs PCI írás folytatása, kiegészítése. Tömören annyi hogy a VLB konfig véglegesítve lett.

  A tesztemben a VLB konfig vesztett, de ettől függetlenül ebből építettem gépet. Mindíg is szerettem volna egy erős VLB konfigot, ez a PODP procinak és a beérkezett VLB kártyáknak hála, megvalósult.
  A kiegészítés csak annyi hogy házba került, valamint 1 kisebb még fennálló probléma megoldásra került.
  A hálókártya - 3 típust is próbáltam, Win3.11 alatt nem akarta az igazságot, jónak látszódott de nem kapcsolódott (ilyen még nem fordult elő). Kénytelen voltam feltenni egy Win98SE- t, ott rugalmasabban lehet állítgatni az erőforrásokat. Nem gondoltam volna, IRQ7+Base240- el :Y lett jó, 98 alatt így megy is. Ha 3.11 alatt beállítom ugyanerre, nem ok :U . Így a hálózat miatt marad fent a 98 is. Gondot nem okoz hely van elegendő, mivel 40GB- os Maxtor van benne. Annyi hogyha másolni akarok rá hálón keresztül akkor át kell bootolnom 98 alá.

  Folytatás...

  DarthSun 9 hónapja 7

 • AGP tesztsor, Retro kedvenceim 11, Prescott vs Barton

  Ezen blog egy vegyes tesztsorozat eredményeinek összefoglalója, valamint a közben véglegesre szerelt, 11- es sorszámot kapott gépem részletezése és nem utolsó sorban Prescott a Barton ellen viadalt is láthatunk.
  A 10. gép ideiglenesen kimaradt, de immár pótoltam. A 4GHz- es Win98- as gépem blogja kapott frissítésként egy Retro kedvenceim 10 alcímet és az írás végére beszúrtam az immár házba költözött gép fotóit, tehát ő viseli a 10. kedvenc megnevezést.

  A szabadon levő AGP kártyáimat azonban egy "átlag" P4- ben teszteltem végig, mely a jelenlegi írás 1. lépése lett. Amiatt ebben, mivel a P4P800- at vagy az A7N8XE Deluxe- t nem akartam ennyi méréssel, power on/off, reboottal, kártyacserével gyepálni, viszont az Asrock lapot pont ilyen célra vettem. Először ezen konfigot részletezem.

  Folytatás...

  DarthSun 10 hónapja 23

 • Katmai vs K6-III+

  Újabb hardverek érkeztek, nagy örömömre. Lepróbálva kaptam, biztosan működik minden, de nyilván én is kipróbálom, akár kíváncsiságból is. Lesz amelyik beépül, a többi pedig tartalékban a fiókokban. Az első próbákhoz elővettem a tartalék BE6 lapot, Katmai procival. Ennek apropóján jött az ötlet hogy a korszak másik nagyágyújával, a K6-III+ - al ringbe szálljon. Kipróbálhattam volna a bejövő alkatrészeket P4 lapban is, de amiatt hogy ezt a kis versenyt lebonyolítsam, egyelőre a BE6- ot választottam.

  Tesztrendszerek

  Intel P-III system

  Abit BE6 lap
  Pentium-III Katmai 500/@550 MHz proci - SL35E , sufniventivel a bordán
  3x128MB SDRAM 133@100MHz CL2
  AIW Radeon9800Pro video - @398/351 MHz
  SB Live SB0100 hang

  Folytatás...

  DarthSun 11 hónapja 2

 • 486 VLB vs PCI

  Az igazság pillanata.Sok összevissza mérésem volt régebben 486- on, sokszor szembejött hogy a VLB mintha jobban menne.Mivel nemrég érkezett a gyűjteménybe sok hozzávaló, készítettem egy viszonylag rendezettnek számító tesztet, hogy kontrollált körülmények között, erős procival és egy kis időt szánva a rendes belövésre, saját teszttel tapasztaljam meg mennyi az annyi. Neten nehezebb is találni azonos procival összehasonlító tesztet, mely egyértelműen erre hajaz. Esetleg VIP lappal, de arról bebizonyosodott hogy nem igazán sebességbajnok mindkét foglalat terén, inkább csak különleges, valamint ma már ritka és drága.

  Összeállítottam tehát két konfigot, melyben minden azonos, csak az alaplap és persze a tesztelt videokártyák különböznek. Minden alkatrész nagyon szép, szinte újszerű állapotban került hozzám.

  Tesztrendszerek

  Nézzük végig először a VLB konfigot :

  Folytatás...

  DarthSun 12 hónapja 24

 • Win98 4GHz- en

  Alcím : Retro kedvenceim 10

  Üdv minden retrokedvelőnek, valamint aki csak nosztalgiázni szeretne egy kicsit. Már egy ideje foglalkoztam a gondolattal hogy kellene egy hardcore Win98- as gépet építeni. Most eldöntöttem hogy meg is valósítom. Egy álom és egy teszt keveréke lett. Gondolom néhányan értelmetlennek minősítik (rámondják hogy itt XP- re kell váltani), talán lesz aki érdekesnek. Nekem fontos, a kedvenc retro oprendszerem a Win98.

  Voltaképpen jelenleg egy nagyobb lélegzetű SS7 projekten dolgozgatok de elhatároztam hogy teszek egy kis kitérőt. Az ötlet onnan indult hogy vásároltam egy P4 lapot, különleges hűtővel és Prescott procival, melyet ki kellett próbálnom. emiatt idiglenesen levettem a próbapadról az SS7 rendszert (a lapot a Via chipset miatt vettem, ilyet nem próbáltam még 478- ban). Próba sikeres, flottul műkszik, hozza a Via formát. Azonban csak-csak Via, tartalék/teszt lapnak tökéletes, a főszereplő azonban nem ő lesz.

  Folytatás...

  DarthSun 1 éve 69

 • Doom1 Bench retro videokártyákon

  Végigméregettem néhány VGA- t, melyeket kiválogattam és mennek 2X- es AGP- ben. Az alkalmazott lap max 2X- es AGP videokártyákat fogad, viszont ezen retro teszt szempontjából elég erős az 500MHz- en pörgő procival, procilimit nemigen van, ellenkező szempontból pedig talán még nem annyira overkill a Doom1 és a Landmark2- nek.

  Konfig
  PCChips M577 SS7 lap
  K6-III+ @500 proci + S370 hűtő
  128M 133MHz @100MHz CL 2-2-2-5 RAM
  Awe64 hang
  Barracuda 120GB HDD
  LG DVDR, LG CDRW optikák
  Akyga 700W táp, 2 körös, 5V /300W , 12V /384W (ok, ennek kb 70%- át tudja, de ide elegendő)
  Ház nélkül - RIG
  DOS 7.1

  A Doom1 szórására voltam kíváncsi hogy befolyásolja-e static proci esetén a VGA. Úgy néz ki össze-vissza szór, a VGA erőssége mintha nem sokat számítana, bár skálázottabbnak tartják mint a 3DBench2- őt. Meg kell jegyezni azonban hogy ezen két teszt max 486/P1 @100 szintig tekinthető pontosnak, de azért még itt is tűrhető támpontot ad.

  Folytatás...

  DarthSun 1 éve 24

 • A kastély körberepülése

  Az Unreal1 klasszikus tesztje.

  Mégpedig a 9. blogolt gépemmel

  Grafika : high
  Sound : on, high
  Proci : 930 MHz

  A mérések alapján viszonylag magas a gépigénye, a grafika szép ahhoz képest hogy 98- ban járunk, mai szemmel már egyszerűbb, a nagy tér azonban megdolgoztatja a retro gépet. Gyakorlatban a játék alatt nagyobbak az FPS- ek, ez a körberepülés nehezebb feladat.

  Voodoo2SLI 1024x768 Glide

  Voodoo2SLI 1024x768 OpenGL

  NVidia Ti4200 1024x768 OpenGL

  Folytatás...

  DarthSun 2 éve 22

 • Retro kedvenceim 9. Voodoo2SLI a P-III- ban

  Tényleg nagy kedvenc, viszonylag széles időtartományt képes befogni. A BX+Copper a korában a legmegbízhatóbb, legerőteljesebb teljesítményű hardver, de vissza is lehet lassítani. Videotéren pedig a Voodook adják a feelinget a Glide- al, a Ti4200 pedig elbánik a korban hozzáillő erősebb D3D/OpenGL játékokkal is, persze már amennyire a proci ki tudja hajtani, kicsit overkill, de kedvelem a nem összeillő kombinációkat (is).

  Kezdjünk idézetekkel a Wikiből, csak röviden a 3 főalkatrészről :

  Voodoo2 : 1998-ban megjelent a Voodoo 2 kártya. Technológiailag meglehetősen vegyes az összkép: megkétszereződött az órajel, a chip pedig már két textúrázó egységet is tartalmaz. A kártya három chipet tartalmaz, és 2D mód továbbra sincs benne. A kártya kissé homályos képet produkált 16 bites (maximális) színmélység mellett, és a 800×600-as maximális felbontásnak is voltak hiányosságai, de teljesítménye és a szabadon kombinálhatósága igencsak népszerűvé tette. Egyedül az nVidia Riva TNT fantázianévre hallgató 2D/3D kártyája volt képes megszorongatni. Ebben a kártyában mutatkozott be az SLI-mód, melynek során két Voodoo 2-es kártyát lehetett összekapcsolni, megnövelve ezzel a teljesítményt, és a felbontást is, egészen 1024×768-ig.

  Folytatás...

  DarthSun 2 éve 11

 • Retro kedvenceim 8. - PII/450

  Jöjjön tehát a 8. gép, a retro aranykorából, szokásom szerint olyan kalandozósan, kötetlenül, de azért egy kis rendszerbe fogva. A PII széria csúcsa. SL2U7, megjelenési ideje 98/08/24. Robosztus proci, egyenletes teljesítménnyel. Jobban kedvelem mint a korabeli húzott CerkaSztár 300@450- est. Határozottan stabilabb. A 99- ben megjelent Win98SE nagyon megy neki, ezen oprendszer stabil is a hiedelmekkel ellentétben, ennek azonban feltétele hogy jó vas legyen hozzá, meghálálja.

  A koncepció hasonló mint a 3. gépem esetén, itt is befigyel a korabeli 2 rivális, a Gravis és az Awe. A 3- as gép esetén Awe32+GUSPnP, itt pedig az Awe64Gold+GUSMAX páros száll a ringbe. A Gold itt azonban 32MB fedélzeti rammal van felszerelve (a spéci SimConn kiegészítőnek köszönhetően), míg az Awe32- ben csak 8MB van. Kissé igazságtalan a verseny, mivel a 32(28)MB- ba /az EMU8000, a 32MB- os EDO ramból 28MB- ot tud megcímezni/ belefér már egy igen jó minőségű Roland 26MB- os minta.

  Folytatás...

  DarthSun 3 éve 9

 • Félretro a hangkártya gyűjteményben

  A Creative gyűjteményemet erősítettem nemrégiben kettő masszív darabbal. A sorozatból minden korszakhoz van, az XT- be való 8 bitestől kezdve, az SB16/Awe- ből a legtöbb, a relatíve újabból csak külső X-Fi, de majd terítékre kerülnek a mai modellek is. Némelyiknek egész jó a hangja, állítólag...viszont a hullámtáblát már nem tudják, az ment a süllyesztőbe sajna.

  Az Audigy2ZS PlatinumPro- ból már volt egy példány, most beszereztem mégegyet.

  Mindegyik a helyén :

  Még az ElitePro hiányzik ebből a kistoronyból...

  A szintén félretro gép, melybe került :

  És egy kis desktop a kipróbáláskor :

  Folytatás...

  DarthSun 3 éve 9

 • Szóljon az LP !

  A projekt azért született hogy a bakelitlemezeimet kis aktív dobozokon is hallgatni tudjam. Van egy Kenwood erősítőm nagy dobozokkal, de éjjel a kis Solo6C- ket szoktam hallgatni. A Kenwood- ban van phono előfok, de akkor minden alkalommal be kéne kapcsolni. Hangkártyáim pedig RIAA nélküliek (egyelőre). Kell tehát egy RIAA korrektor. A Revox A78- at választottam.


  Készült egy táp is hozzá, de csak 24V- os kompakt graetz- et tartalmaz, így sorba kötöttem vele kettő AA elemet (27V kell), az előfok fogyasztása olyan kicsi hogy az elemek előbb lemerülnek a természetes önkisülés miatt, mint az áramigénytől. A sorbakötött kimenetet pedig megpuffereltem még egy párhuzamos kondival.

  Folytatás...

  DarthSun 3 éve 16

 • Retro kedvenceim 7. SlotA Athlon - egy sikerkorszak kezdete

  Üdv ismét a nagyérdeműnek, aki velem tart, annak egy jó kis retro kalandozást kínálok egy manapság már igencsak ritkulófélben levő korai Athlon konfiggal.

  Kis idézet a Wikiből :

  Az eredeti Athlon (más néven Athlon Classic) 1999-ben jelent meg a piacon. Kódneve „K7”. Tokozásilag kezdetben a Slot A szabványt használta, később áttért a cég a Socket A formátumra. Ebben a processzorban debütált a 3DNowEx utasításkészlet. Az Athlon az Alpha EV6 buszra épül és támogatja a többprocesszoros üzemmódot.

  A SlotA korszakban a magban csak az elsőszintű gyorsítótár volt, a másodszintű magára a kártyára került, a processzor sebességénél lassabb verzióban. Az osztó a cpu sebesség és az L2 cache sebesség között 1/2 vagy 2/3 volt. Egyszerűen nem tudtak elég gyors cache chipeket előállítani nagy mennyiségben, ezért kellett a csökkentett sebesség. Ezt hívták Slot A Athlonnak, 500 és 1000 Mhz közötti órajeleken lehetett megvásárolni. Az 1000 Mhz-es Athlon nyerte a "csatát", amelyet az Intellel folytatott az AMD a világ első gyárilag 1 GHz-es processzorának címéért. Hivatalosan nem adták ki, de létezett egy 1100 MHz-es verzió is. (ezzel párhumazosan még nem volt Duron)

  Folytatás...

  DarthSun 4 éve 14

 • Retro kedvenceim 6. A kezdetek, XT és 286

  A célszámítógépek után, először a PC- vel kerültem kapcsolatba. C-64 és társai nekem annakidején kimaradtak. Ezekből a korai PC- kből sem volt saját, XT- t barátnál láttam először, 286- ot pedig munkahelyen használtam. Első sajátgép 386 volt. XT- t nem is akartam a retro gyűjteménybe, de egy számtechboltos félretett egy nagyon modern XT lapot nekem, vinyóval együtt, ajándékba, mivel az XT- s cuccokért manapság már elég sok pénzt kérnek, így megörültem neki. A 286 lap pedig bacsistól érkezett. 286- ra sokáig hajtottam de jóideig nemigazán sikerült modern, kisméretű, savmentes lapot szerezni.Tehát következzen a korai korszak két képviselője, mindegyik nagyon modern, de kissé sufnituning kivitelben.

  1979. július 1. -az Intel bemutatja 8088- as processzort. Órajel : 4.77 MHz , mely később 16MHz- ig skálázódott.
  1982. február 1. -megjelent a 80286- os CPU. Kezdő órajel : 4 MHz. Legnagyobb órajelű változat : 25 MHz lett.

  Időrendben haladva következzen az XT először.

  A konfig :

  Folytatás...

  DarthSun 4 éve 26

 • Retro kedvenceim 5. A P4 korszak a 423- tól a 478- ig

  Ennek az időszaknak a fejlődéstörténetét próbálja átfedni kettő géppel ez a kis blog. Amolyan saját stílus szerinti retro kalandozás. Kevés szöveg, sok kép :) , valamint tesztek és némi tuning, a teljesség igénye nélkül. A processzorok részletes bemutatásától, a Netburst technológia előnyeinek/buktatóinak taglalásától eltekintek, erről részletes leírásokat bőségesen találhat mindenki a neten. Arra voltam kíváncsi ha építek kettő gépet a korszak elejéről és végéről, milyen teljesítménybeli különbségekre lehet számítani. Valamint gyarapítottam a gyűjteményem ezen gépekkel, hiánypótló jelleggel. A 775- ös foglalatot itt kihagyom, mivel nálam az igazi P4 korszak a 478- al végetér, ha 775, akkor már min Core2 legyen benne.

  Az első gép az egyik legkorábbi P4 lappal az AsusP4T- vel készült.

  A gép további részei :

  1300MHz és 1900MHz- es Willamette procik
  Sparkle FX5900XT videokártya
  Diamond Voodoo1 társkártya
  4x128MB RDRAM 800MHz
  Yamaha YMF724F-V hangkártya
  10/100Mbit hálókártya
  20GB Quantum és 13.5GB IBM HDD
  LG GSA4081B DVDRW
  1.44 FDD
  Noname ház+táp
  DOS és Win98SE oprendszerek

  Folytatás...

  DarthSun 5 éve 31

 • Retro kedvenceim 4. „Matekból gyenge de egyébként meg fürge”

  Valamikor a 90- es években volt egy Tomato alaplapom Cyrix MII/PR300 procival. Tomato lapot nem sikerült szereznem de egy Soltek SL54U5 lapot igen, mely hasonlóan gyorsan postol és bootol. „Klónoztam” tehát az akkori gépet. Igaz hogy az alkatrészei némileg mások de a végeredmény hasonló, talán még jobb is hiszen ebbe az MII PR400 csúcsproci került. Volt a család tetején még hivatalosan az MII PR433 is de már a 400- as is olyan ritka hogy csúcsprocinak veszem. Annál is inkább mivel a kezdő órajelet egyből a PR433- ra ( 300 MHz ) állítottam be, bízva a 18 mikronos technikában.

  A Cyrix kis cég volt, mintegy 300 alkalmazottal, procikat terveztek és ezeket olyan cégekkel gyártatták le melyeknek volt megfelelő technológiájuk a realizáláshoz. Először a kooprocesszoraikkal lettek híresek, melyek gyorsabbak voltak a konkurens Intel gyártmányoknál, majd ők is x86 klónozással folytatták. Miután az Intel a Pentium alapú architektúrát már zárt licenszel adta ki, új proci tervezésébe kezdtek. Ennek lett az eredménye először a Cx5x86, majd a Cx6x86, 6x86MX és az MII család.

  Folytatás...

  DarthSun 6 éve 9

 • Retro kedvenceim 3. Két dudás egy csárdában

  Elhatároztam hogy szépen, lassan ( ahogy kevés időm engedi ) minden retro gépemről készítek egy leírást. A sorrend véletlenszerű, mikor melyiket nézem át újra vagy veszem elő használni egy kicsit. A konfigokat saját ízlés szerinti összeállításban készítem, viszonylag haladó gépgyűjtőnek számítok a 26 retro gépemmel.

  Következzen egy átlagosnak mondható de bizonyos szempontból különleges PIII- as. Különlegessége a két egykori nagyágyú hangkártyának köszönhető, az Awe32 és a Gravis Ultrasound PnP is helyet kapott, együtt ebben az egy gépben. Ezt a felállást konkrétan még nem láttam együtt, GUSClassic+Awe- t használó gép ill. GUSMax+Awe ( ilyen nekem is van) kombináció még feltűnt itt-ott.

  A lényeg tehát itt a két hangkeltőn van de részletezve a gépet és egy kis tuninggal megtámogatva.

  A konfig:
  AOpen AX6BC Pro-II alaplap
  Copper PIII 650@760 Mhz Slot1 SECC2 tokozású proci
  3x128Mb SDRAM 133MHz CL3@117MHz CL2
  NVidia Gef4MX440-SE video 250/330MHz@290/380MHz
  Aristo Voodoo2 12Mb ( sok gépemben tanyázik Voodoo, akár szimpla, akár SLI felállásban )
  SB Awe32 CT3900, 8Mb hullámtábla RAM- al
  Gravis Ultrasound PnP, 8 Mb patch RAM- al
  SMC 10Mbit háló
  1.7Gb és 20Gb HDD- k
  Samu és LG CD égetők
  1.44 Mb FDD
  Noname, masszív, jól szellőző ház
  FSP 300W táp

  Folytatás...

  DarthSun 7 éve 11

 • Külső meghajtótömb laptophoz

  Még évekkel ezelőtt vásároltam egy USB to IDE-SATA kábelt, mely remekül üzemel jelenleg is. Prímán felismer mindenféle meghajtót a retrotól az újig. Gondoltam egyet és még vásároltam belőle 3 db- ot de immár csak táp nélkül. 4 kábel + 4 meghajtó tehát, fogtam a 4 meghajtót és beiktattam hozzájuk egy régi, robosztus 230W- os AT tápot, a laptopra pedig egy elegáns kinézetű saját tápos USB HUB- ot csatlakoztattam, bele a 4 kábel és go. AT táp bekapcs és már ott is a Win- ben a 4 drive. Régebbi ATA DVD író + vadi új SATA DVD író + retro CD író + retro 40G- ás HDD ( egyelőre próbának, ennek a helyét majd egy 2T- ás HDD veszi át ). A két DVDRW majd a folyamatos írásokhoz kell, rengeteg mindent ki kell írogatnom okulva a közelmúlt két HDD halálából. Felváltva írok rajtuk hogy ne melegedjenek túl. A retro CDRW az audioCD írásokhoz kell, 1x- esen nem de azért 2x- esen még ír, az még elfogadható – az audiot nem illik gyorsan írni.

  A kábel ( melyet szerintem a legtöbb ember ismer, vagy hallott már róla ) :

  Az elegáns keret alakú USB HUB az AT- tápra helyezve, benne a 4 kábel dugója:

  Folytatás...

  DarthSun 7 éve 2

 • 763

  Nos mit takar a szám? A processzoraim jelenlegi száma. Hirtelen növekedett óriásira akosf kollegától kaptam egy óriás gyűjteményt ( talán sohasem tudom neki eléggé megköszönni ), a Tőle kapott CPU- k száma: 688 db. Előtte 75 db- al rendelkeztem ( gépekben, lapokban, fiókban ), tehát a bűvös szám jelenleg : 763 – ennyi procim van.
  Nagyobb felbontásban és több kép : [link] , [link] , [link] ,

  Folytatás...

  DarthSun 7 éve 21

 • Retro kedvenceim 2. PentiumPro 200MHz / 1Mb csúcspéldány

  Azt gondoltam hogy már nem fogok PPro- t használni de ennek az 1M kesses példánynak nem tudtam ellenállni. Akosf kollégának köszönhetően került hozzám 600 további proccal együtt, talán soha nemtudom megköszönni eléggé - lesz majd róluk bejegyzés -, az alaplapot pedig Ádykától vásároltam - köszönet a remek darabért. Az alaplap teljesen szabványos ATX kivitel, emiatt csaptam le rá. Csak egyprocis rendszerre törekedtem, mivel DOS és Win98 a cél, 8 és16biten a PPro lassúbb de azért teker rendesen. Carmack is azt mondta a Quake1 megjelenésekor hogy egy PPro200- on már jól fut, erre a kijelentésre viszont sokan fújtak mivel akkoriban megfizethetetlen árkategória volt ez a CPU.

  Íme a rendszer:

  Intel lap - Venus VS440FX
  PPro 200/1MB
  Sapphire Radeon 7000PCI/32MB
  Voodoo2 8MB
  96MB EDO RAM – 2x32+2x16
  Awe64 hangkártya
  Intel 10Mbit hálókártya
  Quantum 4.2GB vinyó
  1.44 FDD
  Pana 24X CD reader
  ATX ház

  Folytatás...

  DarthSun 7 éve 5

 • Retro kedvenceim 1. 386-os lap kicsit felerősítve

  Aki ismer a K6-retro fórumból, tudja hogy retro kedvelő vagyok.Komplett konfigurációkat szerelek össze, ezeket gyűjtöm. Nemrég hozzájutottam egy kiváló állapotban lévő 386ADIII lap + DLC proci szetthez, gondoltam írok róla egy kis szösszenetet .
  Ez tulajdonképpen nem is annyira tuning nem is annyira teszt, csak egy retro élmény de természetesen némi tesztet is végeztem valamint bizonyosfajta tuning is van benne.

  Az akku környéke is kiváló állapotban leledzett de ettől függetlenül az azonnali eltávolítás mellett döntöttem, annál is inkább mert szufla nem volt benne, ezekben már tuti hogy lemerült az akksi. Elégedetten láttam hogy alatta sem folyt ki, a CMOS- hoz és a külső betápláló tüskékhez is sértetlenek az alaplapi vezetékek, ilyen korú lapnál ez már ritka szerencse.
  Kapott egy külső elemtartót, 2 AA teleppel, 3V bőven megtartja a beállításokat, ráadásul a CMOS fogyasztása olyan kicsi hogy a telep természetes önkisülése/lemerülése előbb következik be mint az igény miatti kifogyása, de itt egyszerűen cserélhető is.A tartó egyelőre a ház alján szigszalagos rözítést kapott, nem szép de praktikus.

  Folytatás...

  DarthSun 8 éve 5

Hirdetés

Copyright © 2000-2021 PROHARDVER Informatikai Kft.