Hirdetés

2024. április 30., kedd

Gyorskeresés

Téma összefoglaló

Téma összefoglaló

  • Utoljára frissítve: 2024-04-17 19:00:18

LOGOUT.hu

AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
Megnyitott a Retro beárazás topik!

Összefoglaló kinyitása ▼

Hozzászólások

(#103001) arn válasza nakos1212 (#102982) üzenetére


arn
félisten

En forditva latom… a piac szoc problemaja volt (aztan meg a gravise), egy awe32 osszessegeben jobb kartya a dosos jatekokra, az atlagusernek meg plane.

facebook.com/mylittleretrocomputerworld | youtube.com/mylittleretrocomputerworld | instagram.com/mylittleretrocomputerworld

(#103002) arn válasza frescho (#102983) üzenetére


arn
félisten

Az elso egyket verzioja a doomnak hwmixet tamogatott guson (sose probaltam), a kozkezen forgo verziok mar swmixesek, es igen guson jobban zabalja a procit, mint blasteren, nem csak sbproval osszevetve.

A gus swmixen annyit se er, mint egy sb16, addig jo, amig hwmixet tamogatnak, ezek a jatekokat meg kb ket kezemen meg tudnam szamolni. Demoscenen ez teljesen altalanos volt, jatekoknal csak a mod alapu jatekoknal jutottak el odaig.

Nem mellesleg, ez a hwmix ahogy nott a procik sebessege, ugy valt nem csak feleslegesse, de kifejezetten korlatozova. Most egy zenenel relativ kenyelmes es jol menedzselheto korlat az 1m ram (pl egy demonal), addig jatekoknal eleg macera lehet folyamatosan azt menedzselni, hogy eppen mi es hogyan fer bele a gus memoriaba (a midi samplek melle). Mivel dos ala kozvetlen tamogatas kell, mar meg is kaptuk a valaszt, ha a piacon levo kartyak 99%a mas elven mukodik, miert nem akart ezzel senki sem kinlodni, ami meg is pecsetelte a gravis hangkartyas ambicioit. Ezen szvsz az se segitett volna, ha a guspnp olyan 94 kornyeken kijon, akkor is csak egy fura kacsa marad a jatekos piacon.

Amiganal minden amiga egyforman mukodott ilyen szempontbol, ha vki ki akart adni egy jatekot, azt kellett szeretni, pcn nem.

facebook.com/mylittleretrocomputerworld | youtube.com/mylittleretrocomputerworld | instagram.com/mylittleretrocomputerworld

(#103003) nakos1212 válasza arn (#103001) üzenetére


nakos1212
senior tag

Figyelj, elengedem, mert erre is ervenyes a bullshit asymmetry principle - az swmix/hwmix se tul relevans amit folyamat emlegetsz , az awe az meg ezer sebbol verzik, a rendes awe modot kb semmi nem hasznalja,gm/mt modban inkabb csak egy kozelites, a gyari patchkeszletei csapnivaloak, az sb-re jellemzo bugok es zaj ott van, pont a jobbakon nem rendes opl3 fm van, es a plug n play mukodese is verciki rajta, mindenkinek gorbul itt a szaja egy Gravis beallitasatol de kozben az hogy teli kell nyomnod az inditofajlaid mindenfele exe-vel hogy egyaltalan detektalja a kartyadat, az valahogy fasza...
Racionalisabban nezve egy mindenfele megvett meg tonkretett cegekbol osszeharacsolt szellemi tulajdon kupaca az egesz osszedrotozva, ugy is mukodik...
1 mega ram marha sok volt annak fenyeben hogy mondjuk egy kulso hangmodul mennyit tartalmazott es pont hogy flexibilsebb lett ettol a programozasa, ugyanis a jatek alatt folyamat ujabb custom patcheket tolthettel fel...

(#103004) envagyok válasza nakos1212 (#103003) üzenetére


envagyok
veterán

Én úgy látom valahogy mindkettőtöknek igaza van.

Az awe32 egy eleve elcseszett cucc, a Gravis meg a rendes támogatás hiánya miatt szenvedett.
Az awe egy normálisabb minőségű, 2-4MB Rommal lett volna jó, az Ultrasound szintén a Ram mérete miatt szenvedett.
Ha 2-4MB lett volna, a programozók se agyaltak volna, minden minta betöltése után ment volna szépen.
A Doomnál is megvolt az oka, miért vették ki a natív hw-es ultrasound támogatást.
Az AWE64 Gold már egész jó lett volna, de elszúrták a CQM-el, meg a nehézkes ram bővíthetőséggel.

Keresek 3dfx és régi ATI, Nvidia videókártyákat, Gravis, Creative hangkártyákat!

(#103005) Pikari válasza arn (#103002) üzenetére


Pikari
őstag

Ez kb egyezik az én meglátásommal. Nincs értelme azoknak a technológiáknak, amiknek a kihasználása hatalmas erőfeszítést igényel, miközben semmilyen komoly előnnyel nem szolgálnak. De ez nem csak a hangkártyákra igaz, beleilleszkedik ebbe a sorba például az ageia is.

A Dunning−Kruger-hatás az a pszichológiai jelenség, amikor korlátozott tudású, kompetenciájú vagy képességű emberek rendkívül hozzáértőnek tartják magukat valamiben, amiben nyilvánvalóan nem azok.

(#103006) nakos1212 válasza Pikari (#103005) üzenetére


nakos1212
senior tag

Hat ha szerinted a GUS nem jar semmilyen elonnyel a korabeli hangkartyakhoz képest akkor ajanlok egy fuleszetet.... Programozoi oldalrol nezve meg egyszerubb es rugalmasabb ra szoftvert irni....

(#103007) Pikari válasza nakos1212 (#103006) üzenetére


Pikari
őstag

Ezt a 0.1% körüli piaci részesedés, vagy a kártyát rendesen támogató kb 0 db játék alapján szűrted le?

A Dunning−Kruger-hatás az a pszichológiai jelenség, amikor korlátozott tudású, kompetenciájú vagy képességű emberek rendkívül hozzáértőnek tartják magukat valamiben, amiben nyilvánvalóan nem azok.

(#103008) envagyok válasza Pikari (#103007) üzenetére


envagyok
veterán

Azért több játék is támogatta, és tény, hogy ami támogatta, az veszettül jól szólt vele.
Azért 92 körül mikor kijött, nem véletlenül kergült meg tőle minden zeneszerető.
Egy zene szépen szólt rajta, az 512k ram bőven elég volt tucatnyi hangszer hangmintájára.
De igaza van arn-nak is abban, hogy a demoscene miatt muszáj betenni retró pc-be.

Mondjuk azt még annyira nem füleltem meg, hogy pl. egy Rolandhoz képest hogy szól egy Gravis.

Keresek 3dfx és régi ATI, Nvidia videókártyákat, Gravis, Creative hangkártyákat!

(#103009) nakos1212 válasza Pikari (#103007) üzenetére


nakos1212
senior tag

Csodalatos ironia az alairasod ez es a hasonszoru kommentjeid kozepette...

(#103010) Pikari válasza nakos1212 (#103009) üzenetére


Pikari
őstag

Tettél egy állítást, amit semmivel nem támasztottál alá, aztán feltettem egy kérdést, és érdemben tudtál reagálni rá. A kérdés arról szólt, hogy az általad vélt- vagy valós paraméterek alapján felsőbbrendűnek tartott audiótechnológia (amit szerinted csak az nem tud értékelni, aki a fülészeti műtét elől szökött meg) miért nem volt képes mégsem semekkora piaci részesedést sem összeszedni, ha ennyi előnye volt. Hát igen, amikor a piac farkastörvényei összetalálkoznak a fanboyizmussal. De biztosan én vagyok a buta.

A Dunning−Kruger-hatás az a pszichológiai jelenség, amikor korlátozott tudású, kompetenciájú vagy képességű emberek rendkívül hozzáértőnek tartják magukat valamiben, amiben nyilvánvalóan nem azok.

(#103011) nakos1212 válasza Pikari (#103010) üzenetére


nakos1212
senior tag

Semmi fanboyizmus nincs a merheto es neten elerheto adatokkal kapcsolatban, csak inkabb teszel hatalmas mellennyel tenymegallapitasokat minthogy utananeznel. Mar a Gravishoz jaro CD mellekleten fel van sirolva nem 1, nem 2 mainstream jatek es program ami támogatta.
Korabban mar egyszer le is irtam hogy kb az ertelmesebb jatekok tobbsege legalabb valamilyen emulacioval vagy pathc-el tamogatta, ezt kenyelmesen ignoraltad amikor idebofogtel valamit.
Ujabb ervelesi hibad hogy egy termek merheto es tapasztalhato elonyeit es a piaci sikeresseget osszemosod, ami kozott ha van is korrelacio, maximum forditottan aranyos.

[ Szerkesztve ]

(#103012) Pikari válasza nakos1212 (#103011) üzenetére


Pikari
őstag

Ha már érvelési hibák: a példádban említett mainstream programok és játékok általi támogatás sem feltétlenül jelent jobb élményt a megszokottnál - ahol van is előny, lehet, hogy a felhasználóknak fel se tűnik - sőt minden bizonnyal a támogatás sok esetben csak annyit jelent, hogy egyáltalán van az adott szoftverrel hang.

Az az állításod meg elég meredek, hogy szerinted a termék előnyei és a piaci siker fordítottan arányos, ezeket mégis honnan szeded? :D

A Dunning−Kruger-hatás az a pszichológiai jelenség, amikor korlátozott tudású, kompetenciájú vagy képességű emberek rendkívül hozzáértőnek tartják magukat valamiben, amiben nyilvánvalóan nem azok.

(#103013) nakos1212 válasza Pikari (#103012) üzenetére


nakos1212
senior tag

De, jobb elmenyt jelent hogy rendes cd audio es hullamtabla szol a zajos fm pruntyoges helyett.

"Az az állításod meg elég meredek, hogy szerinted a termék előnyei és a piaci siker fordítottan arányos, ezeket mégis honnan szeded? :D"
Nem ezt mondtam, ez mar akkora szalmabab hogy inkabb szimola hazudozas.

(#103014) arn válasza nakos1212 (#103003) üzenetére


arn
félisten

ez alapjan, amit irsz, abban sem vagyok biztos hogy tisztaban vagy azzal, amit irtam, csak az, hogy vmiert zsigerbol utalod a creativot. ez szived joga, en a termekeket szoktam szeretni/nem szeretni hasznossaguk alapjan.

az egesznek semmi koze sincs az awe hullamtablajahoz, minden awe kutyakommersz sb16, es a dosos jatekoknak a digi reszhez nem is kell mas, igy hiaba tolod alaja a vilag legjobb kartyajat, akkor sem fognak tobbet hasznalni belole.

maga a dac resze mar a masodik generacios sb16nak is jobb 94bol (merheto, nem kell hozza a fuled), mint a guse volt, a legelso generacios sb16 volt zajos, pontosabban az erositoje. amit a gusbol olyan jonak hallasz esetleg az a hwes interpolacio, ami segit a modulok alacsony felbontasu hangmintain, de ez kesobb ugyanugy feleslegesse valik, es a kesobbi modul lejatszok szoftveres interpolacioi (pl ami az ft2ben vagy a itben, illetve a cubic playerben hasznalnak) mar jobb hangot eredmenyez mint a guse - meg ugye nincsenek a memoriakorlatok sem.

midi reszrol nem a gus midi kepessegeivel volt gond, a mellekelt patchek sokkal jobb minoseguek, mint az awe romja, hanem az, hogy sok jatek vmi sound libraryt hasznalt, es a jatek keszitok valoszinuleg sose hallgattak meg a jatekot hogy is szol guson. awen igen, igy lehet hogy vegeredmenyben az ergya awe rom is jobb zenet eredmenyez.

de ez a midi mindig szubjektiv dolog, mert kb egyket valamin jol szol, minden mason meg kicsit ahogy esik ugy puffan - mivel a multban keves jatekos birtokolt tobbfele kartyat, igazabol a legtobb embernek fogalma sem volt hogy is kellene szolnia valaminek, az tetszett nekik, amit megszoktak, az fmhez kepest meg minden jobbnak tunt. mai fullel azert jol hallhato hogy egy 91/92es roland szintjetol is messze vannak ezek a jatekosokat celzo hangkartyak. nekem anno csak gusom volt, awem sose, megis jobban tetszik retros fullel tobb jatek midi hangja, de mindegyik messze van egy sc55tol is.

[ Szerkesztve ]

facebook.com/mylittleretrocomputerworld | youtube.com/mylittleretrocomputerworld | instagram.com/mylittleretrocomputerworld

(#103015) nakos1212 válasza arn (#103014) üzenetére


nakos1212
senior tag

A masodik gen sb16al osszehasonlitani, ami majdnem hogy a gus pnp megjelenese, eros ferdites. Nem kell utalni zsigerbol a Creativeot, csak egyenesen, osszehasonlitani a kinalt hardver es szoftver csomagot. Az is teny, hogy gyakorlatilag szabadalmi perekbol, agresszív marketingbol es felvasarlasokbol hoztak z elterjedtseget, nem feltetlen mernoki munkabol.

Most, 2024-ben elerheto egy valag informacio, kontextus, (amit Pikari kolleganak is ajanlok figyelnebe mielott ujabban habzo szajjal baromsagokat osztogat) es ezek alapjan nyilvan nem volt ugy elterjedve a GUS mint az alapkartyanak ismert SB, de az AWE konkretan egy valasz akart lenni a GUS-ra.
Azzal abszolut egyetertek hogy a Roland sokkal jobban tud szolni, csak az ezerszer dragabb volt a maga koraban, kellett hozza egy mpu-401 (csak ennek az arabol vehettel egy GUS-t szinte), demoscene alatt meg se makkan, Cd audio/digi nem megy neki, szoval egy boven limitaltabb eszkoz. Meg ez mar izleskerdes, hasonlo meretu a GUS oatchbank mintha egy sc-55 rombol kiszednenk az altalanosan hasznalt hangszereket, volt olyan elektromos gitaros/distortion/overdriveos zebe ahol a GUS-t preferaltam, de volt ahol a Roland, foleg hogy mindent agyon lehet aztatni reverb-el, amit imadok, sokkal jobb volt.

[ Szerkesztve ]

(#103016) DarthSun


DarthSun
Topikgazda
LOGOUT blog

Jó kis vita. Sztem mindegyik príma, előnyökkel-hátrányokkal együtt, ezért is érdemes 1 gépbe pakolni a kettőt.
Árban a GUS valamivel feljebb van manapság, de azért megnézném hogy az AweGold+SimmConn+32(28)MB EDO mennyiért menne el, ha el akarnám adni(de amúgy nem).
Legjobb lenne madness gépbe pakolni ezeket, ha létezik PCIe-->ISA konverter. Az bírná a demokat FHD- ben is. SB0060+SBEmu tudja az MT32- őt, a Doom hangja hasonlóan üt mint GUSon.

(#103017) nakos1212 válasza DarthSun (#103016) üzenetére


nakos1212
senior tag

Nekem egy i7 6950x mellett van az Orpheus II, ami ugye egy gus pnp + opl3 digitalis kimenettel.

(#103018) DarthSun válasza nakos1212 (#103017) üzenetére


DarthSun
Topikgazda
LOGOUT blog

Ütős kombó. Ja, úgy emlékszem hogy Neked a modern alaplapon is van ISA :U

(#103019) arn válasza nakos1212 (#103015) üzenetére


arn
félisten

A masodik generacios sb16 94es, epp mint a gus max vagy a 3.74es gus. Megmertem az osszeset, vmelyiket tobb peldanyon.

[ Szerkesztve ]

facebook.com/mylittleretrocomputerworld | youtube.com/mylittleretrocomputerworld | instagram.com/mylittleretrocomputerworld

(#103020) envagyok válasza arn (#103019) üzenetére


envagyok
veterán

Milyen revíziós classic-ok léteztek?
Korhoz lehet kötni?

[ Szerkesztve ]

Keresek 3dfx és régi ATI, Nvidia videókártyákat, Gravis, Creative hangkártyákat!

(#103021) arn válasza envagyok (#103020) üzenetére


arn
félisten

Erre sose talaltam pontos infot, meg igazabol a nyakon szereplo tervezes es a piaci megjelenes sem ua. De ilyenekre emlekszem: 2.2, 2.4, 3.4, 3.7, 3.73, 3.74

A 3.4es az 93as volt, a legutolso rev az 94es. De ezek az adatok szerepelnek a kartyan, konnyu rakeresni. 95ben vettem 3.73asat, kesobb azt csereltem 3.4esre, mert volt egy olyan bugja, hogy vmelyik demo az egyik oldalon szolt. Akkor azt hittem a mixer miatt, de a 3.74esnel nincs ilyen gond. Igazabol sose hasznaltam guson mixert. Az a 3.4es megvolt egeszen becsbe koltozesunkig (az egyetlen hw, amit sose adtam el), amikor apam kiszorta egy retro geppel a szemetbe. :DDD

facebook.com/mylittleretrocomputerworld | youtube.com/mylittleretrocomputerworld | instagram.com/mylittleretrocomputerworld

(#103022) DarthSun


DarthSun
Topikgazda
LOGOUT blog

Készítek egy teljes riportot a Win98EE4(Zen2) gépről. A cím persze csak a kedvenc oprendszerem alapján, de tartalmazni fogja a DOS-Win98-XP-Win10/11 átfogást. Közben kipróbálom https://github.com/Baron-von-Riedesel/VSBHDA/ … e1/vsbhda14.zip driverét. A kedvenc DOS címek közül a Tyrian hiányzik még(X99- en fut), ez állítólag megoldást ad a futtatására Zen gépen.
Zen2 azonban jobb DOS mem térképpel bootol, UMB dögivel, X99- en csak kevés blokk szabad.

Közben a próbapadon marad a realretró P4, még a HD3850AGP eredményekkel vagyok adós, de ahhoz fel kell köszörülnöm egy XP- t, ez a gép anno csak Win98- at kapott. Kíváncsi vagyok hogy az extrán tuningolható Prescott mit hoz ki a leggyorsabb AGP kártyából.

(#103023) nakos1212 válasza DarthSun (#103018) üzenetére


nakos1212
senior tag

Ez mar nem a ruby/core 2 quad alap, hanem egy x99m-killer.

(#103024) nakos1212 válasza arn (#103019) üzenetére


nakos1212
senior tag

En ezt ertem, csak GUS-nal ahol erdemi nyakszintu valtozas tortent, ahol lehet szo arrol hogy valtozik az snr, az a pnp. A Creative kvazi kenyszer alatt volt, hogy kiadjon egy olyan kartyat, mert meg az 1:1 SB kompatibilis (Yamaha opl3-sax) kartyak kozott is volt ezerszer igenyesebben osszerakott es kevesbe zajos. Teny ha nem konkret megjeleneseket nezunk, hsnem nekunk megfelelo modon kivalogatunk ket random reviziot, akkor ki lehet hozni nagyon mas konkluziokat a valosaghoz kepest. A komolyabb AWE modelleken latszik hogy mar nem baltaval faragtak oket kb

[ Szerkesztve ]

(#103025) DarthSun válasza arn (#103021) üzenetére


DarthSun
Topikgazda
LOGOUT blog

Kiszórta a szemétbe, huh, mivel ingyen ment ehulladékba, Te is adhattad volna ajándékba bárkinek.

(#103026) DarthSun válasza nakos1212 (#103023) üzenetére


DarthSun
Topikgazda
LOGOUT blog

Van rajta ISA, vagy konverterrel fut a GUS?

(#103027) nakos1212 válasza DarthSun (#103026) üzenetére


nakos1212
senior tag

Konverter-es a draga. Ha lett volna nagyobb gephaz, ami rackezheto es belefer 10 koruli pci slor, akkor nahyobb lapot vettem volna.

(#103028) DarthSun válasza nakos1212 (#103024) üzenetére


DarthSun
Topikgazda
LOGOUT blog

A zaj miatt is jó az SB0060/MT32 variáció, na itt már nem hallom a vinyó/mem aktivitás csivitelését. Mondjuk game alatt már legtöbbször elveszik a háttérzaj realretró konfigban is, de madnessben a HS50 fülessel sem hallom, pedig azon egy tű leejtése is feltűnő.

(#103029) DarthSun válasza nakos1212 (#103027) üzenetére


DarthSun
Topikgazda
LOGOUT blog

PCI to ISA vagy PCIe to ISA?, bár utóbbit nemtom hogy létezik-e, nem néztem utána. A kínai PCIe to PCI van, az jól műkszik.

(#103030) DarthSun válasza DarthSun (#103022) üzenetére


DarthSun
Topikgazda
LOGOUT blog

Tyrian fut Baron-von-Riedesel driverével. Zen2 alapon, CPU 4GHz/1.1Volt, tehát a program jól lett megírva annó(mivel a system alaposan overkill, és mégis fut), a hang detektálása okozta az init failed üzenetet. Persze kell a Borland BP fixed resident is. Tyrian2k szintén fut, de ott az effektek zörögnek, erőforrás set kérdés lesz a bat- ban, vizslatom tovább.
Nagy öröm, hogy ilyen sok retrókedvelő, szakértő programozó követi az általam már pár éve felpattintott madness retró szálat :D , ezen utolsó mondat csak a szerénységem miatt :B

[ Szerkesztve ]

(#103031) DarthSun válasza DarthSun (#103030) üzenetére


DarthSun
Topikgazda
LOGOUT blog

Hopp, nem olyan egyszerű, hang van effekt+szinti is, demot lehet nézegetni akármeddig, az jó, bármelyik szintet indítva azonban fagyás. Jelezték is Vogonson, de megoldást még nem tudtam kihámozni, találni.

(#103032) DarthSun válasza DarthSun (#103031) üzenetére


DarthSun
Topikgazda
LOGOUT blog

Jeleztem a fejlesztőnek...hátha :U

(#103033) arn válasza nakos1212 (#103024) üzenetére


arn
félisten

A pnp tud kb olyan szintu kimenetet, mint a masodik generacios sb16, vagy az azon alapulo awe32, a gold sem igazan jobb. Ahol volt tobb peldanyom, epp azert mertem meg, hogy hasonlo ertekeket ad e, ha nem, akkor ott az egyik kartya serult, de nagyon kis szorasokat mutatott. A sorrend megfelelel a korabeli mereseknek, es az en tapasztalatommal is egybevag. A korabeli tesztek is epp azt emeltek ki, hogy a gusok nem szerepeltek tul jol az ilyen meresekben, az elso generacios sb16 esetenkenti zajossaga is bugossaggal fugg ossze, nem a potencialisan elerheto hanggal (ha eppen nincs bug, egyaltalan nem rosszabb, mint a korabeli vasak).

Itt vannak a meresek, ha erdekel [link]

[ Szerkesztve ]

facebook.com/mylittleretrocomputerworld | youtube.com/mylittleretrocomputerworld | instagram.com/mylittleretrocomputerworld

(#103034) arn


arn
félisten

Itt meg egy korabeli meres [link] mivel a modszerek masok, ne varj osszevethetoseget, az egymashoz valo viszonyt nezd.

[ Szerkesztve ]

facebook.com/mylittleretrocomputerworld | youtube.com/mylittleretrocomputerworld | instagram.com/mylittleretrocomputerworld

(#103035) nakos1212 válasza DarthSun (#103029) üzenetére


nakos1212
senior tag

LPC to ISA nekem.

(#103036) Hosssszu


Hosssszu
őstag

Sziasztok!

Érdekes ez a pci-minipci átalakító itt a HA-n: [link]

(#103037) fatpingvin válasza Hosssszu (#103036) üzenetére


fatpingvin
őstag

mi benne az érdekes?

ha már érdekes, a WoL csatis extra low profile Ethernet kártya is érdekes, jó kis hálózaton vezérelhető kapcsolót lehet belőle építeni :D

amúgy halványan rámlik nekem egy olyan szabály hogy fórumban hirdetést nem kéne linkelni...

A tipikus munkafolyamat legjobb tesztszimulációja a tipikus munkafolyamat. A "napi anti-corporate hsz"-ok felelőse :)

(#103038) Hosssszu válasza fatpingvin (#103037) üzenetére


Hosssszu
őstag

Nekem maga az átalakító érdekes, feltételezem hogy nem csak ethernet karit lehet belerakni. Esetleg mást is, bár valóban nem jut eszembe semmi konkrétum. :DDD

Én azt hiszem hogy csak saját hirdetést nem lehet linkelni. Bár lehet azóta szigorítottak. Max egy ideig kapok egy kis figyelmeztetést. :)

(#103039) fatpingvin válasza Hosssszu (#103038) üzenetére


fatpingvin
őstag

ebayről egykét ezer forint egy ilyen. nem egy nagy kuriózum :)

mPCI formátumban leginkább csak wifi kártyákat gyártottak, meg egykét modemet.

amit én régóta keresek de senki nem csinál ilyet, az egy mPCI kártya, rajta mPCIe foglalattal. egy ASM1083-assal tulképp elég egyszerű konstrukció lenne, csak nekem nincs elég tapasztalatom a paneltervezésben ehhez.

A tipikus munkafolyamat legjobb tesztszimulációja a tipikus munkafolyamat. A "napi anti-corporate hsz"-ok felelőse :)

(#103040) Hosssszu válasza fatpingvin (#103039) üzenetére


Hosssszu
őstag

Ohhh... én azt gondoltam hogy ritkább. Köszi az infót! :R

"amit én régóta keresek de senki nem csinál ilyet, az egy mPCI kártya, rajta mPCIe foglalattal. " Hát az biztos hogy érdekes konstrukció lenne.

Ezer éve akartam poénból egy 386-os gépbe USB megoldást találni.
Nyilván nem jött össze a dolog. :DDD Addig eljutottam hogy vettem egy ISA-picimaci átalakítót, ott hasalt el a dolog, hogy abba csak 16 bites picimaci kártya ment bele, olyanban pedig nem találtam USB picimaci kártyát, csak 32 bitesben.
Szóval régen nekem is voltak elborult ötleteim. :DDD

(#103041) fatpingvin válasza Hosssszu (#103040) üzenetére


fatpingvin
őstag

nekem az ambíció egy Geode LX800-as mITX alaplapon natív NVMe bootot faragni :D

a mPCI-mPCIe adapternek amúgy akár létjogosultsága is lehetne, elvégre jónéhány régi laptop profitálni tudna egy gyors wifi kártyából. aztán persze hogy a PCI busz mennyire telítődne tőle az másik kérdés.

A tipikus munkafolyamat legjobb tesztszimulációja a tipikus munkafolyamat. A "napi anti-corporate hsz"-ok felelőse :)

(#103042) Tim82 válasza fatpingvin (#103041) üzenetére


Tim82
nagyúr

a mPCI-mPCIe adapternek amúgy akár létjogosultsága is lehetne, elvégre jónéhány régi laptop profitálni tudna egy gyors wifi kártyából.

Sajnos, olyannal nem találkoztam, de mPCIE-M.2 NGFF adapterrel tettem már pár C2D notiba jobb AC-s wifi kártyát.

"You're going to negotiate with a girl, who thinks she's a space station? - When you put it like that, it does kinda sound crazy." - Audio-GD NFB-11.32 DAC/fejeserősítő eladó - https://tinyurl.com/Tim82HA

(#103043) fatpingvin válasza Tim82 (#103042) üzenetére


fatpingvin
őstag

én hosszas keresgélés után jutottam arra a következtetésre hogy ez az aktív adapter konkrétan nem létezik a piacon :D a m.2-mPCIe mindkét irányba, viszont csak egy kazal drót, szóval az egy fokkal barátibb és egyszerűbb tervezni/gyártani.

A tipikus munkafolyamat legjobb tesztszimulációja a tipikus munkafolyamat. A "napi anti-corporate hsz"-ok felelőse :)

(#103044) FoxiestFox válasza Tim82 (#103042) üzenetére


FoxiestFox
félisten

Na ilyet se láttam még. :D Már rendelem is.

(#103045) Tim82 válasza FoxiestFox (#103044) üzenetére


Tim82
nagyúr

Az Alis "három szar 6 USD-ért" akcióban általában olcsóbban is ki lehet fogni.

"You're going to negotiate with a girl, who thinks she's a space station? - When you put it like that, it does kinda sound crazy." - Audio-GD NFB-11.32 DAC/fejeserősítő eladó - https://tinyurl.com/Tim82HA

(#103046) arn


arn
félisten

Megepitettem a tb 1400 + gf3 kombot, meg egy p2 450 + v2 slit, de valszeg visszamegyek a korabbi konfigokra (p3 + mmx), jobban kiegyensulyozottak az adott korszakra.

A tb 1400 legnagyobb baja a melegedes, az egy dolog, hogy korhu hutot es 5von 30 ampert tudo tapot nem igazan talaltam, 2001ben voltak azok a sokat forgo, de szart sem ero hutok. Raktam bele 2002es enermaxot meg 2003as spire hutot, de meg ez a tap is ugy elkezd tekerni egy negyed oranyi melegedes utan, hogy egyszeruen baromi zavaro. Az eredetileg benne levo chieftec meg halkabb volt, de tok forro volt a lemez, nem kapcsolt le, de hataron mozoghatott. Ezeket a konfigokat hosszutavra tervezem, ennyire melegedo cucc nem egeszseges. Amugy szep es gyors konfig, igy a 2001es jatekok mar az xps korszakra csusznak nalam.

A v2es p2 erdekesebb es elhetobb, de dos alatt demonal vmi nagyon gyors, vmi meg lassu, hogy kettevagtam a dosos demoscene korszak veget. Eddig az mmx kompatibilis volt, ahova meg tobb nafta kellett, azt a p3 mar lefedte (tb 1400 sok pluszt mar nem hozott). Amin jobban meglepodtem, hogy mar a 98as cimek is eleg jol betesznek a v2nek. Szimpla kartyan neztem, shogo, unreal nem eppen szakitott rajta. Az sli biztos mankozna, de egyszerubb ha az eggyel gyorsabb gepen jatszom, viszont igy sok ertelme nincs a kimaxolt gepnek. Ha a v2 nagyon hianyzik (nem fog, probaltam), berakom a p3 melle.

A tb1400 fole tervezett athlon 64 fx eleg remenytelen, foleg 940 alapon, mivel 2003ra mar van egy szepen megepitett athlon xp + 9800pro, nem eroltetem.

A 97 alatti gepekkel varialok meg, egy 94es socket4 erdekes lehet, kivancsi vagyok, korabbi dosos jatekokkal ugyanolyan problemamentes e mint a dx4. Sebessegben kb mindegy, csak vmivel erdekesebb, mint a 486.

facebook.com/mylittleretrocomputerworld | youtube.com/mylittleretrocomputerworld | instagram.com/mylittleretrocomputerworld

(#103047) DarthSun válasza fatpingvin (#103037) üzenetére


DarthSun
Topikgazda
LOGOUT blog

Saját, illetve olyan hirdetést melyben érdekelt vagy, azokat nem szabad belinkelni, bizonyíthatóan függetlent igen.

(#103048) DarthSun válasza FoxiestFox (#103044) üzenetére


DarthSun
Topikgazda
LOGOUT blog

Alin érdemes körülnézni, a kínaiak általában az elképzelhetetlent is megépítik.

(#103049) zotyesz66 válasza arn (#103046) üzenetére


zotyesz66
őstag

Milyen lap van a TB1400 alatt? A csúcs hűtő akkoriban a Thermaltake Golden Orb volt, nem? Slot A-ra is olyat tették. Meg volt még CoolerMaster is, persze ezek sem igazán csendesek, de az ilyen FOP38-nál sokkal jobbak.

(#103050) PMoon


PMoon
junior tag

Kis segítségre volna szükségem.

Egy 486-os alaplapot jumperelnék Am5x86/133MHz cpu-hoz.
Itt található a jumper kiosztás: [link]
Az "AM486DX4 (3.45v)" séma alapján állítottam be.
Elindul, de 100MHz-en. Az órajelet állítgatva (AV9107-03 JP5-JP6-JP7) változik, de úgy tűnik, jelenleg 3x szorzóra van beállítva. Tehát 33MHz-re állítva kapom a 100MHz-et.
Azon akadtam el, hogy a táblázat melyik része lehet a szorzó beállítás?

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.