Hirdetés

2024. április 28., vasárnap

Gyorskeresés

Téma összefoglaló

Téma összefoglaló

  • Utoljára frissítve: 2024-04-17 19:00:18

LOGOUT.hu

AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
Megnyitott a Retro beárazás topik!

Összefoglaló kinyitása ▼

Hozzászólások

(#67351) quailstorm válasza Frawly (#67348) üzenetére


quailstorm
nagyúr

Nekem van SC-55MkII-m. Azon a Monkey Island az nagyon sántít. Tudom ez az egyik legsarkosabb példa, de azért ez messze nem a 320k MP3 szint.

(#67352) arn válasza Frawly (#67348) üzenetére


arn
félisten

Koze nincs a kettonek egymashoz... adlibot sem tudsz hullamtablaval helyettesiteni.

facebook.com/mylittleretrocomputerworld | youtube.com/mylittleretrocomputerworld | instagram.com/mylittleretrocomputerworld

(#67353) gban válasza Ganz-[HUN] (#67349) üzenetére


gban
Közösségépítő

Ha küldesz képet bekarikázva hogy melyik kondik értékei kellenek, meg tudom mondani.
Nincs már sasszemem hogy kikeresgéljem ezeket a feliratokat a lapon :(

[ Szerkesztve ]

Postázást nem vállalok.

(#67354) Madara-san válasza DarthSun (#67350) üzenetére


Madara-san
tag

Köszönöm! ;)

Napi "barn find":

1. Compaq Prolinea 466:

Ránézésre egy '93-94 körüli brand 486-os. Annyira nem rajongok a brand gépekért - viszont az látszik rajta, hogy minőségi alkatrészekből van összerakva. A gépet kinyitva feltűnt, hogy piszkálták már, a processzort valaki "baltával" próbálta befaragni a socketbe, 4-5 lába csúnyán el van görbülve, kérdéses hogy menthető-e még. Ráadásul, a hűtőborda telibe rá van ragasztva, szóval fogalmam nincs, miféle CPU de tippelek hogy AMD DX4.

Érdekes az integrált videokártya memóriabővítése, illetve a hangkártya, melyen van egy kis "túlnyúlás" az ISA slotnál. Talán megkísérlem a feltámasztását majd valamikor.

2. Compaq Deskpro, nagyjából PIII Katmai korszak:

A gép kinyitásakor viszont feltűnt egy turpisság, igazából csak a ház illetve a táp Compaq ebből: ;]

Bizony, egy ASUS P5A, benne csücsül pedig egy K6-166. Érdekesen alacsony órajelű K6-os. Meg is örültem ennek az alaplapnak, szerettem volna egy normális SS7 konfigot is, végre lesz mibe tennem a K6-III procimat - már ha működik egyáltalán. Persze, kéne neki valami normálisabb házat is találni, ami nem lesz egyszerű, tekintettel arra, hogy ebből a korszakból nagyrészt olyan házaim vannak, ahol a tápegység a proci fölött helyezkedik el - ami valljuk be, szellőzés szempontjából nem éppen optimális.

Kábelek, tartozékok konzolokhoz + egyéb: http://hardverapro.hu/tag/madara-san

(#67355) Sanchez638 válasza Madara-san (#67354) üzenetére


Sanchez638
addikt

Már akkor is voltak sima ATX házak.. Pl. Casetek-et keress..

Utalásnál mindig írj tárgyat. Számom az adatlapomon. Privát számot nem veszek fel!

(#67356) Frawly válasza quailstorm (#67351) üzenetére


Frawly
veterán

Szerintem meg egyáltalán nem sántít annyira. Aki nem napi szinten használja, vagy rég használta már, vagy most hallja először, annak az SC-55-ön sem szól rosszul a Monkey Island. 320kbps-os mp3-as párhuzam tényleg sántít egy kicsit technikailag, azt csak arra írtam, hogy a legtöbb ember ott se hallja. Én nem hallok a különböző Roldand megoldások MIDI-je között különbséget, csak ha nagyon figyelek, és egymás után hallgatnám őket ugyanazzal a játékkal.

Ugyanez van a SID chipnél is. Aki nagyon C64-es szakbarbár, az azonnal kiszúrja, hogy milyen PAL meg NTFS C64-eken, milyen számozású és milyen kiadású SID chip hogy szól, meg fújja fejből, hogy X játékcímnél ez a chip a legjobb, Y demónál meg amaz. Viszont aki nem szakbarbár, az csak retró prüntyögést hall, és a különböző SID-chipverziók meg SID-emulációk között nem fog különbséget hallani, esetleg ha megmutatod neki, meg egymás után játszod le különböző megoldásokkal, de akkor is csak azt fogja hallani, hogy tényleg kicsit más, de egyik sem fog neki rosszul szólni, mert túlzottan egyikhez sem szokott hozzá, vagy ha régről igen, akkor 20-30 év múltán meg el is felejtette hogy szól.

Vagy pl. sokan szőrszálhasogatnak Adlib/SB kompatiblis kártyákon is az FM MIDI-vel. A valóság meg az, hogy 1-2 extrém példától eltekintve elég hasonló a hangjuk, ha nem is ugyanolyan, megszokható, élvezhető a legtöbbnek. Tényleg alig van 1-2 olyan kártya, amin annyira fos meg torz ez az FM MIDI chip, hogy hallgathatatlan lesz.

A valóságban szerintem hirtelen te is nehezen mondanád meg, hogy valódi MT-32 hardvert, vagy Munt vagy SC VA MT-32 módos emulációt hallasz-e. Azt már én pl. szerintem akkor se nagyon hallanám, ha mindjárt egymás után hallgatnám meg őket. Egy SC55 és MT-32 között hallanám, de csak egymás után lejátszva.

Még mielőtt félreértés esnék: nem azt állítom, hogy ugyanúgy szólnak ezek. Mert objektíve, ha nagyon kötözködik valaki, valóban lehet különbséget kiszúrni, ez tény. De a játékok 99,99%-a teljesen élvezhető szerintem akármilyen megoldással. Ha nem az apró különbségeken lovagol valaki, hanem megpróbálja hangulatilag a játékot tényleg élvezni, játékélményileg kikapcsolódni.

(#67357) arn válasza Frawly (#67356) üzenetére


arn
félisten

teljesen mas a ket technologia. sose fog ugy szolni... mt32kent meg minden megszolal, amit nemi tulzassal rakuldesz a midi portra, es beallitod a jatekban. persze, aki eleteben nem hallott mt32ot, es szol vmi, meg el is hiheti... de ahhoz mar eleg botfulunek kell lenni, hogy ne tunjon fel, hogy ez igy nincs rendben, osszevissza szol az egesz.

egy hangmintas gmidinel lehet vitatkozni, hogy melyik az "eredeti", illetve meg szubjektiv szempontok is donthetnek, de az adlib/mt32 generalt resze nem ilyen, ha azt vmi hangmintaval probaljak helyettesiteni. ez nem olyan kulonbseg, mint a swes fm meg a hardveres fm kozott kulonbseg, mert ott az alapelv ua (frekvenciamodulacio). ilyen kis zongorazgatas fog szolni majd mt32 gyanant, a jellegzetes mt32 szinti hang helyett, mert az mt32nel azt epp nem hangmintaval oldottak meg, mint pl a dobokat.

amugy a midinel valoban az szol mindig a legjobban, amelyikhez legkozelebb all az eszkoz, amin komponaltak. igazabol nem azert van ala-folerendeltsegi viszony, mert az egyik jobb lenne, mint a masik, hanem tobbnyire abbol fakad, hogy sose hallgattak meg azon, vagy tettetek ra, hogy szolt tenylegesen. ezert van, hogy egyiken jobb, a masikon meg nem - meg az adlib korlatozott kepessegivel is lehet nagyon utos zeneket irni.

facebook.com/mylittleretrocomputerworld | youtube.com/mylittleretrocomputerworld | instagram.com/mylittleretrocomputerworld

(#67358) Frawly válasza arn (#67357) üzenetére


Frawly
veterán

Nem, nem teljesen más. Alapvetően az MT-32, SC-55, SC-88 azonos metodikát használ a MIDI-hang előállítására. Különbségek persze vannak, háttérhangmintában, generálási módszerben, a nem szabányos MT-32 MIDI és a később szabványosított General MIDI között is van némi eltérés, de összességében nem olyan, hogy szívbe markolóan más legyen, meg egyik verzióban teljesen hallgathatatlan legyen. Sok esetben teljesen szubjektív egy szinten felül, hogy kinek mi szól jól. Szerintem egy Yamaha MU80-nak vagy egy Korg NS5R-nek is nagyon állat hangja van, pedig nincs köze sem az MT-32-höz, sem a Rolandhoz, és nem szól ugyanúgy, attól még nagyon király, tökös hangjuk van, némelyik játékkal még jobban is szólnak, mint az eredeti Roland cuccok.

A hullámtáblás hangkártyáknál vagy szoftveres emulációknál meg inkább a hangszerbankon múlik a több, nem magán a hardveren.

(#67359) nakos1212 válasza Frawly (#67358) üzenetére


nakos1212
senior tag

Azt nem veszed szamitasba hogy az mt 32 csak reszben hullamtablas (LA synthesis), ezt egy hullamtablas eszkoz max koppintani tudja de mindig kijon a ket technologia kozti kulonbseg, tehat a munt az egyetlen pontos reprezentacioja az mt32nek, semelyik hullamtablas megvalositas a kozeleben nincs, ha az mt 32 megfeleloen ki van hasznalva es nem csak midi sequencer eszkozkent, hanem pl egyedi hangmintakat tolt bele a jatek, amit az sc 55 egyaltalan nem is tud.

[ Szerkesztve ]

(#67360) quailstorm válasza Frawly (#67356) üzenetére


quailstorm
nagyúr

Nézd, aki ezt nem hallja, az szimplán süket.
Eredeti
Így szól nálam

A többit meg leírták a többiek. MT-32 nem csak és kizárólag a beépített hullámtábla és slussz. Az rendes szinti. Monkey Island meg ki is használja.

[ Szerkesztve ]

(#67361) arn válasza Frawly (#67358) üzenetére


arn
félisten

Nah jolvan, en feladom... :DDD de legalabb olvasnal kicsit utana, ha mar tapasztalatod nincs vele.

facebook.com/mylittleretrocomputerworld | youtube.com/mylittleretrocomputerworld | instagram.com/mylittleretrocomputerworld

(#67362) arn válasza quailstorm (#67360) üzenetére


arn
félisten

Meg erdemes lenne par mt32 emulaciot melletenni, mar amit a gus, stb annak nevez.

facebook.com/mylittleretrocomputerworld | youtube.com/mylittleretrocomputerworld | instagram.com/mylittleretrocomputerworld

(#67363) nakos1212 válasza arn (#67362) üzenetére


nakos1212
senior tag

Meg vagyunk aldva a munttal hogy hardveresen is lehet csinalniy, mert a gravison es az awen is eleg bena az emulacio, de a gravis mega em programja es awen a softmpu remekul egyutt tud mukodni a munt-al

(#67364) Ganz-[HUN] válasza gban (#67353) üzenetére


Ganz-[HUN]
addikt

:R Ha holnap nem felejtem el, meglesem. Még egy zsák AGP-s kártyához be kell szereznem a capeket :DDD
Köszi előre is.

Más: Common AGP kártyákat fel fogok dobni HA-ra. Figyeljetek majd, hátha nem kell semmi mert már van minden :DDD

Furry /// Psszt, srácok, kértek egy kis szocializmust? - egy random ember a '18-as öszi mondoconon /// ThinkPad T480s, T60 15" FlexView IPS SXGA+ /// Asus P9X79-E WS, Xeon E5-1620v2, Noctua NH-D14, 980Ti, Sony DTC-ZE700 DAT, MX Master 2S, Shure SRH-440A, OLED ToTK Switch

(#67365) DarthSun


DarthSun
Topikgazda
LOGOUT blog

A Munt- ot nem is ismertem, most is csak név alapján, még nem próbáltam. Régebben még Ganz-[HUN] írt róla PÜ vagy Skype üzenetben, csak néztem hogy mi ez, meg miért 2 gépen fut. Lehet kipróbálom ha szabadszoftver, esetleg link a manualhoz és a programhoz hol található ? (nem kerestem még).

A másik az SB- ken levő FM vagy Yamaha chip, azt itt a popikban tudtam meg hogy erre is figyelni kell, nekem azért nem tűnt fel mert hullámtáblát használok főként.

Egyik blogomnál meg szóbakerült a szoftveres hullámtábla, a hardverest lehagyják az újabb kártyákról, aztán Lord Myn kolléga tájékoztatott a CoolSoft_VirtualMIDISynth programról, melyet ki is próbáltam. Jó kis implementáció, nem túl hosszú teszttel, de nálam így alakult a sorrend :

1 : CoolSoft + Arachno SF2
2 : Audigy2NX hardveres + Arachno SF2
3 : Az összes többi variáció nem eldöntött sorrenddel

Az ElitePro- n még nem próbáltam a hasonlítgatást, majd azon is megejtem. Amúgy zenében hasonló karakter mint az Audigy, a sávszélek kicsit feszesebbek, tisztábbnak hatnak.

Az Arachno a kedvenc fontom, jó nagy de ez PCI kártya esetén még P-III gépen is használható/betölthető. A fedélzeti RAM- al rendelkező ISA kártyák esetén meg a "Roland SC-55.sf2" és a "16.5mg gm gs mt32 v2.51 bank.sf2" a kedvenceim. Mindegyik elfér 28MB- ra bővített kártyán. Régebben már linkeltem asszem, összeállítottam egy csomagot az egészből ha valakit érdekel, ide töltöttem fel. Benne van kettő gigantikus méretű SF2 is.

(#67366) nakos1212 válasza DarthSun (#67365) üzenetére


nakos1212
senior tag

Van a magyar fejlesztesu falcosoft midiplayer ami vst pluginokat is meg tud nyitni, szoval akar a sound canvas emulatort is, nekem az tetszett idaig a legjobban.

[ Szerkesztve ]

(#67367) DarthSun válasza nakos1212 (#67366) üzenetére


DarthSun
Topikgazda
LOGOUT blog

Rákerestem, meg is találtam, sok egyéb között még a Munt is ott van, lesz kipróbálni való :R .

(#67368) cbmfan


cbmfan
senior tag

urak, segítsetek három dologban!

vezérlőkártyás Sony CD olvasót hogyan tudnám működésre bírni Win98 alatt?

BASF DD-s 5.25"-os meghajtó minden gépben és lemezzel "Hiba az IOCTL hívásban" hibát ír.

van két Teac FD-135FN DD-s 3.5"-os meghajtó amik csak 160kb méretre hajlandóak formázni minden lemezt, /t:80 /n:9 kapcsolóra pedig hibát dob.

van ezekre valami ötletetek?

[ Szerkesztve ]

Close the world, ʇxƎu ǝɥʇ uǝdo

(#67369) DarthSun válasza cbmfan (#67368) üzenetére


DarthSun
Topikgazda
LOGOUT blog

Sony CD driver itt. Valszeg csak DOS alá real módban, de ha felteszed a Win98 is látni fogja - próbáltam, működött.

1.44- es lemezzel próbáltad ? Le kell ragasztani a kis lyukat a lemezen, nem az írásvédő, hanem túloldalt a pici. Akkor alapból 720- asnak veszi a lemezt, a hardveresen 720- as meghajtóban, 1.44- es lemezzel hibásan indul a format, az okozhatja a gondot.

(#67370) gban


gban
Közösségépítő

Tudom, csak én tesztelek ilyeneket...
A korábban emlegetett IBM NetVista, ahol van AGP az alaplapon de nincs mögötte nyílás a házon :DDD

Még mondja valaki hogy nem jók az intel vga-k :))
Ahhoz képest hogy mennyit produkáltak az integrált Prosavage csodák, 2,8-as 478-as procival, DDR-rel, ez egy 800-as cerka és SD mellett hibátlan.
Pláne a GPU-Z szerinti 0 mb rammal :DDD
Ott mondjuk a PCI meg a DDR se stimmel.

Postázást nem vállalok.

(#67371) Hosssszu válasza gban (#67370) üzenetére


Hosssszu
őstag

"Pláne a GPU-Z szerinti 0 mb rammal" :DDD :C
Azért az Intel tudott valamit! :DDD

(#67372) Ganz-[HUN]


Ganz-[HUN]
addikt

sziasztok
TUSL2-C Bios HELL... :U

1010-es bios volt rajta, volt egy pár gondom a cuccossal, nosza biosflash. 1014.001-ben voltam olyan gyökér hogy kicsomagoltam az st.bin-t és ráflasheltem azt aflash-sel, úgy hogy 128k-s a file, és 256-os a chip. 1014.001 viszont kerek 256k.

Na akkor flasheljük vissza az egészet. Nem megy :DDD
-Boot block nincs
-Másik alaplapban hotswap trükkel uniflash pofámba röhög, ugyanis visszaellenőrzésnél bajok vannak
-Awdflash kifagy a LOAD FILE-nál, betölti és sehol sehova.

Furry /// Psszt, srácok, kértek egy kis szocializmust? - egy random ember a '18-as öszi mondoconon /// ThinkPad T480s, T60 15" FlexView IPS SXGA+ /// Asus P9X79-E WS, Xeon E5-1620v2, Noctua NH-D14, 980Ti, Sony DTC-ZE700 DAT, MX Master 2S, Shure SRH-440A, OLED ToTK Switch

(#67373) gban válasza Ganz-[HUN] (#67372) üzenetére


gban
Közösségépítő

Rég csináltam ilyet,de mintha az awd-nél lenne olyan hogy /f (force update) és akkor nem ellenőriz semmit, uninál is mintha lett volna ilyesmi opció.
Másik megoldás hogy nem ebbe a chipbe tolod hanem egy másikba.

Postázást nem vállalok.

(#67374) alvaro válasza gban (#67370) üzenetére


alvaro
senior tag

Abba az AGP-be nem lehetne sideport memóriát tenni? Néha belefutok ilyenbe, memóriamodul szabású "AGP" "kártya", RAM IC-vel, ilyen 4 vagy 8MB méretben.

Hátha segít a 0 VRAM-on :))

[ Szerkesztve ]

(#67375) gban válasza alvaro (#67374) üzenetére


gban
Közösségépítő

Nem tudom, akár az is előfordulhat.
Megnézve win alatt 32 megát kap az SD-ből jelen esetben.
Lehet hogy gyorsabb lenne a memóriakártya ramja, de nem tudom kipróbálni semmivel.

Postázást nem vállalok.

(#67376) Ganz-[HUN] válasza gban (#67373) üzenetére


Ganz-[HUN]
addikt

Flash data verification error Uniflash-ssel, helyesbítem.

2db ugyan olyan chipet próbáltam, és mind a kettőt szarul írja meg a uniflash, Awdflash meg /F-fről fogalma sincs hogy mit jelent. /Py-t leszarja.

Bootblock nincs, csak szirénázik mint a mentőautó mindkét biossal.
Aflash: Másik alaplapon cant find bios' hook

Ki vagyok segítve ezekkel a szar programokkal :U

[ Szerkesztve ]

Furry /// Psszt, srácok, kértek egy kis szocializmust? - egy random ember a '18-as öszi mondoconon /// ThinkPad T480s, T60 15" FlexView IPS SXGA+ /// Asus P9X79-E WS, Xeon E5-1620v2, Noctua NH-D14, 980Ti, Sony DTC-ZE700 DAT, MX Master 2S, Shure SRH-440A, OLED ToTK Switch

(#67377) gban válasza Ganz-[HUN] (#67376) üzenetére


gban
Közösségépítő

Awd-nál nyomj /? -et hogy megtudd mit ismer, hátha találsz force-t.

Postázást nem vállalok.

(#67378) Ganz-[HUN] válasza gban (#67377) üzenetére


Ganz-[HUN]
addikt

nincs. Viszont újabb Awdflash-sel már eljutottam addig hogy csak azért panasznkodik hogy nem egyezik az alaplap. Nem mondod b*meg... Kösz :DDD

Esetleg valakinek van egy TUSL2-C-je? Tudna egy komplett bios filet küldeni nekem, Bootblock-kal együtt? :R

Csináltam backupot de nem veszi be a bios.

[ Szerkesztve ]

Furry /// Psszt, srácok, kértek egy kis szocializmust? - egy random ember a '18-as öszi mondoconon /// ThinkPad T480s, T60 15" FlexView IPS SXGA+ /// Asus P9X79-E WS, Xeon E5-1620v2, Noctua NH-D14, 980Ti, Sony DTC-ZE700 DAT, MX Master 2S, Shure SRH-440A, OLED ToTK Switch

(#67379) arn válasza Ganz-[HUN] (#67378) üzenetére


arn
félisten

https://www.asus.com/supportonly/TUSL2-C/HelpDesk_BIOS/

[ Szerkesztve ]

facebook.com/mylittleretrocomputerworld | youtube.com/mylittleretrocomputerworld | instagram.com/mylittleretrocomputerworld

(#67380) gban válasza Ganz-[HUN] (#67378) üzenetére


gban
Közösségépítő

És az újabb Awdflash-nél is megnézted hogy van-e /F?
Pont erre van hogy ne panaszkodjon hogy nem egyezik az alaplap.
Help, ha nem menne.

[ Szerkesztve ]

Postázást nem vállalok.

(#67381) Ganz-[HUN] válasza arn (#67379) üzenetére


Ganz-[HUN]
addikt

Innen töltöttem le. Fail. Valakinek a bios dumpja kéne, ami biztos hogy működik, boot blockkal egyetemben.

67380: igen, néztem. És nem, nem működik.

Furry /// Psszt, srácok, kértek egy kis szocializmust? - egy random ember a '18-as öszi mondoconon /// ThinkPad T480s, T60 15" FlexView IPS SXGA+ /// Asus P9X79-E WS, Xeon E5-1620v2, Noctua NH-D14, 980Ti, Sony DTC-ZE700 DAT, MX Master 2S, Shure SRH-440A, OLED ToTK Switch

(#67382) arn válasza Ganz-[HUN] (#67381) üzenetére


arn
félisten

asushoz ugy remlik sajat flashprogramja van. az osszes biost probaltad?

facebook.com/mylittleretrocomputerworld | youtube.com/mylittleretrocomputerworld | instagram.com/mylittleretrocomputerworld

(#67383) Ganz-[HUN] válasza arn (#67382) üzenetére


Ganz-[HUN]
addikt

Igen. Aflash nem működik. Ugyanis can't find bios hook

Furry /// Psszt, srácok, kértek egy kis szocializmust? - egy random ember a '18-as öszi mondoconon /// ThinkPad T480s, T60 15" FlexView IPS SXGA+ /// Asus P9X79-E WS, Xeon E5-1620v2, Noctua NH-D14, 980Ti, Sony DTC-ZE700 DAT, MX Master 2S, Shure SRH-440A, OLED ToTK Switch

(#67384) Ganz-[HUN]


Ganz-[HUN]
addikt

Na végül csak sikerült.
BL7-ttel szórakoztam egész délután, hogy abban flasheljem meg, sikertelenül. Flash Chipet mondom le kéne valahogy tetsztelni. Nosza, BL7 biost lekaptam ebegab abit fájljai közül, és ráflesheltem a saját awdflash progijával. Nosza, kósza ötlet, -f kapcsoló. Durr, fel is tolta a biost, és pöccre indult. Szépen össze hoztuk :R :C

Probléma mi volt? Legfrissebb AWDFLASH nem támogatja a -f force kapcsolót :U

Furry /// Psszt, srácok, kértek egy kis szocializmust? - egy random ember a '18-as öszi mondoconon /// ThinkPad T480s, T60 15" FlexView IPS SXGA+ /// Asus P9X79-E WS, Xeon E5-1620v2, Noctua NH-D14, 980Ti, Sony DTC-ZE700 DAT, MX Master 2S, Shure SRH-440A, OLED ToTK Switch

(#67385) gban válasza Ganz-[HUN] (#67384) üzenetére


gban
Közösségépítő

Pont ezt a módszert írták le az oldalon amit linkeltem :DDD

Postázást nem vállalok.

(#67386) Ganz-[HUN] válasza gban (#67385) üzenetére


Ganz-[HUN]
addikt

minden megoldás ugyan olyannak tűnt. :DDD
valamit mostmár én is csinálok magamtól :P :DDD

Amúgy srácok... :U
Csak Aflash-t használjatok, és ne csomagoljátok ki a .001 filet :DDD
BL7 Bios->1012->1014beta

[ Szerkesztve ]

Furry /// Psszt, srácok, kértek egy kis szocializmust? - egy random ember a '18-as öszi mondoconon /// ThinkPad T480s, T60 15" FlexView IPS SXGA+ /// Asus P9X79-E WS, Xeon E5-1620v2, Noctua NH-D14, 980Ti, Sony DTC-ZE700 DAT, MX Master 2S, Shure SRH-440A, OLED ToTK Switch

(#67387) Frawly válasza nakos1212 (#67359) üzenetére


Frawly
veterán

Én is ugyanezt írtam, hogy részben hullámtáblás. Amit én mondok: nem csak a Munt, de biztos vagyok benne, hogy a Sound Canvas VA is épp úgy részben hullámtáblás csak. Attól, hogy valami szoftver, az nem azzal egyenlő, hogy biztosan hullámtáblás. Még FM MIDI-t is épp úgy lehet szoftveresen is generálni. Elvileg teljesen meg kéne egyezzen a VA a hardveres megoldással, csak már prociból oldják meg szoftverrel, ami régen nem volt opció a gyenge hardver miatt kellett a spéci hardver, hogy levegyék a processzor válláról a terhet.

Sőt, akinek ez újdonság lenne: a Yamaha, Korg, stb. modulok sem tisztán hangmintán alapulnak, azoknál is a hullámtábla csak egyik fele a szintetizálási módszernek.

Az SC-55, és az SC-88 is csak részben hullámtáblás. Tehát alapvetően azonos módszerrel generálja az is a MIDI hangjegyeket, hangszereket. Vannak ugyan különbségek, ezt nem is állítom, de nem gyökeresek, és eléggé szubjektív a tényleges megítélésük. Ennyit mondok, nem többet. Az eltérés java egyébként nem a generálás módszerében van, meg nem is annyira a hangmintáknál, hanem a későbbi SC-eszközök a General MIDI szabványt követik, ami még az MT-32 idejében nem létezett.

(#67360) quailstorm: olvassátok már el, amit írok, könyörgöm. Nem írtam sehol, hogy nincs különbség. Ugyanezt írtam, mint te, hogy egymás után lejátszva lesz, vagy egymás utáni lejátszás nélkül annak, aki megszokta az egyik verziót. De ha most szívére teszi mindenki a kezét, tényleg olyan rosszul szólna az SC-88? Mert ennél a játéknál ugyan az MT-32-es változat kivételesen nekem is jobban tetszik, de egyrészt az SC-88-at sem találom rossznak, és a játékok többségénél szerintem az SC-88 simán veri az MT-32-őt, Duke Nukem 3D, Descent, stb. sokkal tökösebben, tisztábban, teltebb basszussal szól rajta. Ráadásul a General MIDI módot sokkal több játék és alkalmazás támogatja, mint az MT-32 módot. Persze az MT-32-n is le lehet játszani General MIDI anyagot, csak akkor meg az nem fog stimmelni, ugyanaz a téma, pepitában.

[ Szerkesztve ]

(#67388) cbmfan válasza DarthSun (#67369) üzenetére


cbmfan
senior tag

köszi, kipróbálom.

persze, volt vagy húsz DD-s és HD-s lemez amivel próbáltam, az összest 160kb méretre akarta formázni.

[ Szerkesztve ]

Close the world, ʇxƎu ǝɥʇ uǝdo

(#67389) quailstorm válasza Frawly (#67387) üzenetére


quailstorm
nagyúr

Nyilván ha General MIDI-t játszasz le MT-32-n az meg fordítva lesz rossz. Ezzel nem mondtál újdonságot.
Ha engem kérdezel, én nem szívesen hallgatnám SC-55-ön az MT-32 "exkluzív" címeket.

A többire meg. Most erőlködsz meg pattogsz olyan dolgokon, ami ezerszer kiveséztünk, több fórumtagnak van egyik vagy másik Rolandból. Olvasgattunk revízióbeli különbségeket. Úgy adod elő, mintha olyan nagyon ismernéd, pedig eddig egyszer se láttalak errefelé.

Én azon húztam fel magam, hogy az MP3 teszthez hasonlítottad, ami vagy 100 nagyságrenddel arrébb van különbségeket tekintve. Lehet a MIDI-t ízlés kérdésnek tekinteni, de az ilyen különbségeket csak a süket nem hallja. Többen a fórumból meg azt szeretik, ha úgy szól a játék, ahogy azt a komponista kitalálta. Doom-nál az nem a Yamaha, Monkey-nál meg nem az SC-55, ezt el kell fogadni.

Canvas VA-t nem próbáltam, mert nem olcsó, de nem lennék meglepve, ha csak annyit tudna, mint az MT-32 mód a Canvasokban. Úgy tűnik ez így is van.

[ Szerkesztve ]

(#67390) nakos1212 válasza Frawly (#67387) üzenetére


nakos1212
senior tag

A Sound Canvas VA csak az SC szériát emulálja, és annak a képességeit, tehát az MT-32ből csak egy kamut, pont. Kipróbáltam, így van. Nem értem miről beszélsz a többi kapcsán, hiszen ha valami ROM/RAM-ból játszik le előre beépített vagy hozzáadott hangokat, az bizony hullámtáblás. Az MT 32 azonban nem csak előre felvett hangokat játszik le. Ha nem hallod az mt 32/ munt és az emulációi közötti különbséget akkor javaslok egy fülészetet, mert elég durván kijön, még akkor is, ha helyesen vannak lejátszva. Az MT 32 is használható GM módban és nagyon közel áll a General Midi szabványhoz, de kicsit más a bankok felépítése, ettől függetlenül ez nem a gond, hanem hogy ezekbe a fix memóriájú hullámtáblás GM/GS/XG eszközökbe nem lehet saját hangokat beletölteni szoftveresen, azaz pl egy játék nem tud saját hangkészletet magával vinni, hanem a beépített hangokból kell dolgoznia, ezért lesz más, és ha más hangszerek szólnak, azt a magamféle botfülű is észreveszi, pedig nem hallom a 320 mp3 és a flac közti különbséget, vakteszttel kipróbáltam. Itt egyáltalán nem minőségről van szó, hanem hűségről, minden játéknak megvan az a hanglejátszó hardvere, amire tervezték és azon szól a legjobban, illetve teljesen ízlés kérdése. Senki se mondta hogy nem szabad használni a Sound Canvas MT módját.

[ Szerkesztve ]

(#67391) Ganz-[HUN]


Ganz-[HUN]
addikt

Mekkora esélyem van magyarországon találni egy P4EE Gallatint?
Vagy egy AGP-s Socket 604 alaplapot.

Furry /// Psszt, srácok, kértek egy kis szocializmust? - egy random ember a '18-as öszi mondoconon /// ThinkPad T480s, T60 15" FlexView IPS SXGA+ /// Asus P9X79-E WS, Xeon E5-1620v2, Noctua NH-D14, 980Ti, Sony DTC-ZE700 DAT, MX Master 2S, Shure SRH-440A, OLED ToTK Switch

(#67392) gban válasza Ganz-[HUN] (#67391) üzenetére


gban
Közösségépítő

Vagy megnyerni a lottó ötöst...

Postázást nem vállalok.

(#67393) Sanchez638 válasza Ganz-[HUN] (#67391) üzenetére


Sanchez638
addikt

Most lehet macera. Korona miatt alig kerul barmi is fel.

Utalásnál mindig írj tárgyat. Számom az adatlapomon. Privát számot nem veszek fel!

(#67394) Frawly válasza nakos1212 (#67390) üzenetére


Frawly
veterán

Mondom, azért kár vitatkozni, mert nem vagytok képben hogy működik az SC-sorozat, meg többi MIDI generátor/szintetizátor. Még egyszer annyit zárószónak: nem csak hangmintákat használnak azok sem. Egy MT-32-höz 99%-ig hasonló generálással dolgoznak, ami nagyrészt átalakítja ezeket a hangmintákat, különböző szűrőket és modulációkat ráeresztve, ahogy ez az MT-32-nél is van. Amiről ti beszéltek, azok a tisztán hullámtáblás megoldások, ami tényleg hozzá sem nyúlnak a hangmintákhoz, csak lejátsszák őket, pl. GUS, meg hasonló megoldások. Azok aztán tényleg nem modulálnak semmit.

(#67395) Frawly válasza Ganz-[HUN] (#67391) üzenetére


Frawly
veterán

Teljesen nagy esélyed van rá. Kapásból itt a régi PH-sok közül is emlékszek konkrétan három emberre, akik jelen voltak a többi fórumon is anno 2004 környékén, és akkoriban Gallatinnal csapatták az ipart.

A kérdés nem is az, hogy találsz-e, hanem hogy értelmes áron.

(#67393) Sanchez638: ez meg a másik. Most korona miatt senki ne számítson semmire. Még külföldi online piactereken is sorra dobják vissza a rendeléseket. Én is minap rendeltem eBayen egy Fiio K3 DAC-ot, 24 órán belül már jött is vissza az értesítő: „the seller cancelled your order”, és ahogy olvasom más topikokban és oldalakon, ez általános, aki nagyban seftel, annak 10-20-as tételben dobják vissza. Utána, meg hogy a koronacirkusznak vége lesz, jön egy szép vaskos világválság, ami lényegesen rosszabb lesz a 2008-as ingatlan/hitelválsánál, de még az 1970-es olajválságnál is, kb. az 1929-es szintjén lesz.

[ Szerkesztve ]

(#67396) Madara-san válasza DarthSun (#67365) üzenetére


Madara-san
tag

Mennyire mérik aranyáron azt a 28MB-os bővítést az AWE-hez? Jó lenne meghallgatnom rajta a kedvenc MIDI zenés játékomat az általad említett fonttal.

Kábelek, tartozékok konzolokhoz + egyéb: http://hardverapro.hu/tag/madara-san

(#67397) nakos1212 válasza Frawly (#67394) üzenetére


nakos1212
senior tag

A GUS dehogynem modulál, az összes modulál meg szűr, nyilvánvalóan nem tisztán hangmintákat fog lejátszani, csakhogy ezek PCM hulllámformákat játszanak le, az MT 32-ben meg van egy filter és oszcillátor, illetve több, amivel effekteket tud generálni, az mt32-n ez felel a sustainért, azaz a hangkitartásért, ez a sound canvason is társain nincs, hanem dsp-vel oldják meg.

[ Szerkesztve ]

(#67398) envagyok válasza Madara-san (#67396) üzenetére


envagyok
veterán

Horror :Y
Még az utángyártott is.

Keresek 3dfx és régi ATI, Nvidia videókártyákat, Gravis, Creative hangkártyákat!

(#67399) Frawly válasza nakos1212 (#67397) üzenetére


Frawly
veterán

És szerinted a DSP nem ugyanezt csinálja, sustain, oszcilláció, moduláció? Dehogy nem. Csak össze van vonva egy digitális chipben az egész, nincs külön chip minden részfeladatra, meg az egész full digitális lesz, nincs benne analóg komponens.

Azt lehet tényleg túlegyszerűsítem, hogy a GUS nem alkalmaz modulációt, ezt nem zárom ki, de az nagy részt tényleg a hangmintára épít, ott minőséget 99,9%-ban a hangminta fogja meghatározni, milyen minőségű, mekkora hangmintákból mennyit tudsz rá feltölteni. De ilyen Roland meg hasonló MIDI szintiken a hangzásért a hardveres hangfeldolgozók felelnek, nem a hangminta, az csak egy eltárolt kiindulási alap, amit nem nagyon fogsz hallani 1:1-ben, legalábbis nem felismerhetően. SC-n, meg VA-n sem.

(#67400) quailstorm válasza Frawly (#67394) üzenetére


quailstorm
nagyúr

Arra tudsz válaszolni, hogy miért nem tudott/akart a Roland teljesértékű MT-32 módot rakni az SC-55-be, SC-88-ba, SC VA-ba? Még abban az esetben sincs azonos hangzás, ha nem használ custom soundbankot a játék az MT-32-vel.

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.