Hirdetés

2024. május 11., szombat

Gyorskeresés

Téma összefoglaló

Téma összefoglaló

  • Utoljára frissítve: 2024-04-17 19:00:18

LOGOUT.hu

AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
Megnyitott a Retro beárazás topik!

Összefoglaló kinyitása ▼

Hozzászólások

(#14001) telescreener válasza frescho (#14000) üzenetére


telescreener
tag

ha lehetne a 600e am pesti vagy?

"...Ha Chuck Norris Részt vett volna az X-faktorban akkor a mentorok esnek ki..."

(#14002) zoltanz válasza DBob (#13990) üzenetére


zoltanz
nagyúr

CD lemez leolvasása NEM szabványos: Nincs abszolult érték a lemezen, a spirál gyakorlatilag bármilyen formát felvehet.

Audio CD

Gyakorlatilag semmilyen ellenőrzés nincs a leolvasás során, a leolvasás nem más, mint egy analóg beolvasás, szó szerint megegyezik az LP beolvasásával, csak itt szervók és nem a barázda tartja helyén a fejet.

HDD feje NEM TALÁLGAT, hogy hol van, hová kell mennie a következő pillanatban, hanem hajszálpontosan, abszolult értékre, bitre pontosan tud pozícionálni. Ő nem KERESI, hogy hová megy, hanem ODA MEGY, ahová KELL. Ennek megfelelően úgy olvas, hogy hajszálpontos helyen mér egy adatot. Nincs kicsit jobbra, kicsit balra, kicsit feljebb, kicsit lejjebb... Szó sincs semmi ilyesmiről! Olyanról meg végképp nem, hogy ebből a négy adatból talájad ki, hogy mi lehet ott...

Mit jelent ez a gyakorlatban? Azt, hogy valójában folyamatosan körülbelül NÉGY, egyébként teljesen eltérő analóg jelből találja ki azt, hogy mit lát azon a ponton, ahol éppen áll.

Digizális jel: valamely folyamat leírása, illetve analóg mennyiség megjelenítése diszkrét, azaz egész számokkal. Sztem mivel itt átlagolások történnek ez nem valósúl meg teljes mértékben. Ezért félanalóg vagy féldgitális kiolvasási elven működik, annak ellenére, hogy hibátlan olvasás esetében diszkrét eredményt kapunk, de nem szigorúan. :U

Manapság egy előnye van ha nem vagy szegény, színvonalasabb ellenségeid lehetnek

(#14003) telescreener válasza frescho (#14000) üzenetére


telescreener
tag

toltobol milyen kell hozza??

"...Ha Chuck Norris Részt vett volna az X-faktorban akkor a mentorok esnek ki..."

(#14004) frescho válasza zoltanz (#14002) üzenetére


frescho
addikt

Ot santit, hogy a pitek digitalis informaciot visznek at. Az iras-olvasas folyamata tekintheto egy igen zajos atvitelnek, aminek a negativ hatasat tobb modszerrel kompenzaljak, tobbek kozott a Reed-Solomon kodolassal.

telescreener: pm

https://frescho.hu

(#14005) zoltanz válasza frescho (#14004) üzenetére


zoltanz
nagyúr

Minden "digitális" ha így nézzük mert nem lehet rekonstruálni valamit egy az egyben. :U
Akkor ne a CD legyen a vizsgálat tárgya hanem a SACD az is ugyanígy működik. Itt már sztem egy átlagember számára elegendő információval.

[ Szerkesztve ]

Manapság egy előnye van ha nem vagy szegény, színvonalasabb ellenségeid lehetnek

(#14006) frescho válasza zoltanz (#14005) üzenetére


frescho
addikt

Ennyi erovel a GSm rendszer sem digitalis.A hangot biza digitalis formaban taroljuk es adjuk vissza. Az atviteli ut (CD ira-olvasas) is digitalis, csak a hibak kikuszobolesere kulnbozo trukkoket vetunk be.

Az SACD-nel annyi a lenyegi elteres, hogy nagyobb a mintavetel es differencialis kodolas van. Az SACD-n levo pitek ugyanugy ket allapotot 0/1 tarolnak, mint a normal CD-n. De akkor is digitalis atvitelrol beszelhetunk, ha nem egy bitet tarolna, hanem tobbet (jo pelda erre a modemeknel hasznalt QAM) egeszen addig, amig diszkret elore meghatarozott ertekeket vehet csak fel, amit utana binaris formatumra alakithatunk. Ez mindenre igaz, ahol kvantalunk, de nem igaz a regi analog (szalagos magno, lemezjatszo...) rendszerekre.

[ Szerkesztve ]

https://frescho.hu

(#14007) DBob válasza zoltanz (#14005) üzenetére


DBob
őstag

"Minden "digitális" ha így nézzük"

Jól látod. Ma már egy digitális világban élünk, ténylegesen. Az analóg rendszerek többségben kihaltak mára...okkal.

(#14008) zoltanz válasza DBob (#14007) üzenetére


zoltanz
nagyúr

Nem, ennyi erővel az LP is digitális (persze analóg is csak ráragadt tehát nincs tudományos alapja) mert nem végtelen információ áll rendelkezésre (csak egy elfogadott érték amit az átlagember még meghall). Ezért nem beszélek én tiszta digitális és analógról (de ezt is csak képletesen értem, ha már mindenki ezt használja) pl a SACD esetében. :U

[ Szerkesztve ]

Manapság egy előnye van ha nem vagy szegény, színvonalasabb ellenségeid lehetnek

(#14009) zoltanz válasza zoltanz (#14008) üzenetére


zoltanz
nagyúr

Elég furcsán venné ki magát ha pl csinálnék a merevlemezre egy Audio CD képet, és lejátszanám és nem csak félanalógnak nevezném a kiolvasást. :U

Manapság egy előnye van ha nem vagy szegény, színvonalasabb ellenségeid lehetnek

(#14010) Nowhereman válasza #95904256 (#13994) üzenetére


Nowhereman
őstag

"Analógnak azt tekinteném, ahol a jelforrás nem kvantált."

Bocs, de most milyen jelforrásra gondolsz? Egy számítógép csakis digitális jeleket küldhet egy hangkártyának, míg a mikrofonba csak analóg jelet küldhetsz!
Jelfeldolgozás! Az SB-k egy digitális "szintetizátort" emulálnak, a GUS analóg keveri ki a hangot, még ha a számítógép digitálisan is vezérli a cuccost.
A visszaGUS-osításnál meg azt értem, hogy pl a hangátmeneteknél nem küldtek egy hangátmenet parancsot a GUS-nak, hanem szépen SB módra intézték a dolgot, a GUS-t - akárcsak a hangkártyák többségét/ne feledjük ebben a boldog időben százféle inkább inkompatibilis hangeszköz volt, és a progik nem dollármilliókból készültek/ - csak mint egy SB emuláltat kezelték.

lehet, hogy fellövöm a zsugámról egy képet, amin ott virít mind a két csip.

Utánam a kondenzcsik!

(#14011) Fenyő válasza frescho (#13981) üzenetére


Fenyő
őstag

Egészségetekre ;) A ramok is jók már leteszteltem őket, viszont hogy igazságos legyen a teszt a vesás 486-os lapok között, még biosmódosításokat kell eszközölnöm az egyik lapon, hogy elérhetőek legyenek a teljesítményopciók (ezáltal mindegyiket a lehető leggyorsabb beállításon lehessen tesztelni), s mivel ugye ezekbe még uv-vel törölhető, eprom égetővel írható biosok vannak, annyira nem egyszerű művelet ha az emberfiának nincsenek ilyen eszközei kéznél :DDD

Nem küldhetsz privát üzenetet saját magadnak!

(#14012) #95904256 válasza Nowhereman (#14010) üzenetére


#95904256
törölt tag

(#14010) Nowhereman: "Bocs, de most milyen jelforrásra gondolsz?"

Annak jelnek a forrásáról beszéltem amit ha felerősítesz és kikötöd egy hangszóróra, akkor hallod is. Vagy Te nem a hangkártyákról beszélsz? :F

[ Szerkesztve ]

(#14013) Nowhereman válasza #95904256 (#14012) üzenetére


Nowhereman
őstag

No akkor megnyugtatlak, hogy az ami nem direkt a digitális kimenet, hanem a kis fülhallgatódra menő jel is analóg[link]. Sőt, a régi monitorkimenetek is analógok voltak. A videokari 0-1 ben kiszámolta a cuccot, D/A átalakító, monitorkábel, A/D átalakító, aztán ment a monitor digitális jeleire. A digitális az a cucc, ahol a feldolgozó áramkörben 0 és 1-nek megfelelő feszültségállapotok vannak, az analógban a két szélső érték közben minden érték lehet. Mivel az analóg körökben minden egyes elem és forrasztás növeli a zajszintet, megfelelő hangminőséget csak kifogástalan gyártási minőséggel lehet elérni(emiatt mára már csak méregdrága prémium készülékekben lehet megtalálni), míg a digitális jelfeldolgozásnál csak annyi a lényeg, hogy a következő elem el tudja dönteni, hogy a jel 1 vagy 0, tehát lehet éhenkórász rabszolgákkal megrakott dzsunkákon is gyártani.

Utánam a kondenzcsik!

(#14014) #95904256 válasza Nowhereman (#14013) üzenetére


#95904256
törölt tag

Utálom a hü...

Mi a fenét kevered ide a kimenet? Nem is arról volt eddig szó.
Előbb értsd meg miről beszélünk, aztán nyugtatgass... :W

[ Szerkesztve ]

(#14015) zoltanz válasza Nowhereman (#14013) üzenetére


zoltanz
nagyúr

Kérdés hányszor alakítod át a félanalógszerű kilvasással pl SACD -ről nyert jelet, (sztem max egyszer kivitelezhető normáisan). :U
A végén nagyon tré lesz az eredmény, még akkor is ha egyforma gyártója a D/A, A/D átalakítóknak, annyi veszteség keletkezik, nembezélve a hosszú vezetékekben lévő szennyezőanyagok mennyiségéről.

[ Szerkesztve ]

Manapság egy előnye van ha nem vagy szegény, színvonalasabb ellenségeid lehetnek

(#14016) frescho válasza zoltanz (#14015) üzenetére


frescho
addikt

Nincs olyan, hogy felanalog. Analog, vagy sem. A tarolt informacio ha diszkret erteket (ertekeket) vesz fel, akkor kvantalt. Mivel itt ket erteket vehet fel 0 es 1, ezert binaris tarolasrol beszelunk. Az, hogy ebben lehet tevedes a tarolas modja miatt nem szamit, ugyanis ezen hibak javitasara megfelelo algoritmussal redundanciat visznek be. A tarolasnak, kiolvasasnak nincs koze az A/D es D/A aramkorokhoz.

Az AD-DA atalakitas a be es kimeneten jelenik meg es ezen eszkozok minoseget ha a digitalis oldalrol nezzuk nem valtoztatja a hosszu rez vezetek es annak szennyezese. Annal inkabb a vezetek induktivitasa, kapacitasa miatt letrejovo jelalak torzulas, illetve az az atalakitok jittere es kvantalasi es analog oldali zaja.

Azt viszont kifejthetned, hogy miert alakitanank at tobbszor is egy digitalis jelet otthoni viszonylatban analogra es vissza.

Nowhereman: Azt, hogy mi digitalis nem a kimenete, hanem a jel eloallitasa/tarolasa/manipulacioja hatarozza meg. Meg tudod mondani, hogy egy hangminta lejatszasanal mi az elso lepes GUS-nal? Mondjuk legyen egy midi allomany, ami egy egyszeru boci-boci tarkat jatszik le xilofonra hangszerelve.

A forrasztas es minden elem nem noveli a zajszintet. Amire te gondolsz az az analog aramkorok kialakitasa. Meglepodnel, hogy milyen hulladek gyartasi minoseggel lehet jo hangot elerni, erre jo pelda lehet mondjuk egy kezihuzalozott A-s DoZ. Szimplan nincs ra igeny, mig a 300W pmpo, quadro 77 pontos rendszerre viszont igen.

[ Szerkesztve ]

https://frescho.hu

(#14017) zoltanz válasza frescho (#14016) üzenetére


zoltanz
nagyúr

Sztem van ha pl félvezető is, akkor helytálló a félanalógszerű elnevezés.
Pont, hogy az ellenállás számít (vezetékben lévő szennyező anyagok, hibák/törések stb, pl ha valaki telefonvezetéket használ. :D .) valamint az impedancia több 10 m vezetéknél már komoly tényező.

"Azt viszont kifejthetned, hogy miert alakitanank at tobbszor is egy digitalis jelet otthoni viszonylatban analogra es vissza."

Pl 1 CD lejátszó, 2 Hankártya, 3 erősítő, az már nem kevés sztem. :U

[ Szerkesztve ]

Manapság egy előnye van ha nem vagy szegény, színvonalasabb ellenségeid lehetnek

(#14018) frescho válasza zoltanz (#14017) üzenetére


frescho
addikt

Arggghhhh. :W Ez fajt. A CPU-ban milyen aktiv elem van szerinted? Vezeto, szigetelo vagy felvezeto?

Digitalis atvitelnel ha megfeleloen kezelik ez mind visszaallithato, letezik jitter correction pl, vagy nagyon zajos eseteknel hibajavito kodolas, reclocking...

Mi a francert alakitanad at? A CD DA-ja atalkitja, onnan folosleges. Vagy a hangkartyaba bedigized es visszaalakitod? Ezt te sem gondolod komolyan. Az erositoben hacsak nem valami ujabb hazimozis cucc nincs DA. Viszont ha az erolkodo DA-jat hasznalod, akkor annak megint digitalis a bemenete.

Kerlek a kerdeseimre valaszoj, mert probalom megerteni amit leirsz, de nem sikerul. Lehet csak azert. mert ma meg az indiaikkal sikerult dulore vergodnom, ami igen hatarozott agyi karosodasokhoz vezetett.

[ Szerkesztve ]

https://frescho.hu

(#14019) zoltanz válasza frescho (#14018) üzenetére


zoltanz
nagyúr

Tudom mi a félvezető, elektrotechnikán tanították. :U

"Mi a francert alakitanad at? A CD DA-ja atalkitja, onnan folosleges. Vagy a hangkartyaba bedigized es visszaalakitod? Ezt te sem gondolod komolyan. Az erositoben hacsak nem valami ujabb hazimozis cucc nincs DA. Viszont ha az erolkodo DA-jat hasznalod, akkor annak megint digitalis a bemenete."

A CD-ROM-nál (hacsak nincs engedélyezve a digitális továbbítás) akkor átmegy azelső D/A átalkítón, hangkártya második átalakítás A/D átalakító (majd mondjuk analag módon küldöd az erölködőnek a jelet), harmadik D/A, majd az erősítő a negyedik A/D és végűl az ötödik D/A.

Manapság egy előnye van ha nem vagy szegény, színvonalasabb ellenségeid lehetnek

(#14020) frescho válasza zoltanz (#14019) üzenetére


frescho
addikt

Azt erzem, hogy tanitottak, de hol? Az aktiv eszkoznek nincs koze ahhoz, hogy digitalis, vagy analog az eszkoz. A 7400-es csalad neve (TTL) eleg beszedes.

A hangkartyan analog bemenet van es nem alakitja at digitalissa a jelet, maximum egy analog kevero van benne. Az erosito miert is alakitana at ismet digitalissa? Szimplan erositi, nincs semmi mas dolga vele. Ebben osszesen egy DA van.

A legjobb, ha vegig digitalisan kezeled egy normalis rendszerben. Tehat a CD-bol SPDIF-en kijon a jel, amit szinten digitalisan tovabbkuldesz optikan vagy koaxon a DA fele (itt lehet meg buveszkedni pufferelessel mas tuti teknikakkal, hogy jobban szoljon), amit egy full analog (jo minosegu, nem hiper 6 hangszoro+melynyomos, loudnesses csoda) erosito kovet.

De ha esetleg valamit mahinalni akarsz rajta, akkor sem kell itt AD-DA a DSP elott utan, szimplan digitalis jellel kell etetni es a DA-t a lanc utolso elemekent az erolkodo ele bekotni.

https://frescho.hu

(#14021) zoltanz válasza frescho (#14020) üzenetére


zoltanz
nagyúr

Nemcsak keverőn megy át a hangkarin és az erősítőn , mert van pl a térhangzás DSP processzora. :U
Persze jó dolog digitális erősítő, csak egy normális kb 60 000 Ft -al drágább. :K

Manapság egy előnye van ha nem vagy szegény, színvonalasabb ellenségeid lehetnek

(#14022) frescho válasza zoltanz (#14021) üzenetére


frescho
addikt

Ezt irtam, ha DSP-t hasznalsz digitalisan kell kezelni a jelet egeszen a DA-ig. Aki nem igy tesz, az megerdemli. De meginkabb az, aki terhangzas miatt DSP-t hasznal. Azt hittem zenerol van szo :U

Azt hiszem ma mar alap dolog a digitalis bemenet. Ha ujat akarsz, akkor 50 alatt kenyelmesen talalsz, hasznaltan25-ert mar valogathatsz az elviselheto hanguak kozott, a linkeken szereplok az abszolut minimumok:

uj
hasznalt

Melyik suliba jartal?

[ Szerkesztve ]

https://frescho.hu

(#14023) zoltanz válasza frescho (#14022) üzenetére


zoltanz
nagyúr

Veszprémbe jártam, épületvillamosság. :)

Pedig nem rossz a térhangzás, persze nem mindig (nem csinál mást mint a szatelitekre kicsit késöbb küldi a zenét ettől visszhangos lesz). :U

Jó én normális digitálisra gondulok HDMI 1.4 képesre pl.

[ Szerkesztve ]

Manapság egy előnye van ha nem vagy szegény, színvonalasabb ellenségeid lehetnek

(#14024) frescho válasza zoltanz (#14023) üzenetére


frescho
addikt

Ertem, feldurungaram.

Csak eppen koze sincs a zenehez. Tuccre talan jo.

Naaaa CD-rol beszeltunk, ami ugye SPDIF. Hogy jon ide a HDMI 1.4? Mi hasznalja az 1.4-et?

Nincs 60 penz kulonbseg kulonbseg: [link]

[ Szerkesztve ]

https://frescho.hu

(#14025) DarthSun válasza zoltanz (#14019) üzenetére


DarthSun
Topikgazda
LOGOUT blog

Sok optikai meghajtón van 2 pines digital kimenet, ekkor:
CD > digital ki > Live digital in ( a nyákon levő bemenetre ) > Live Spdif out > erősítő digital in = 1 DA történik az erősítőben.Vagy a direct stream engedélyezése, ekkor ugye az adatkábelen - SATA, IDE - és a buszon keresztül kapja meg a digit jelet a kártya, csak az első lépés változik, a végeredmény ugyanaz.HDD-ről a buszon kap digit jelet, ha a hangkártya DSP dolgozik a jellel digitálisan teszi, majd megint csak 1 DA történik vagy magában a hangkártyában ha ennek az analóg kimenetén lóg a hangfal vagy az erősítőben - persze itt megint digit outon tovább - , ez már opcionális.
Bár ez csak egyedi példa ahogy én szoktam madzagolni, hardverfüggő is, a légyeg hogy 1 DA- val meg lehet úszni.

A vezetékek minőségét ( anyagminőség, szennyezés, kialakítás ) főleg high-end rendszereknél, ott is a hangfalkábeleknél lehet észlelni.Nehezen hihető dolog, amig nem demonstrálják, nekem jópár éve volt szerencsém ilyen tesztet hallgatni.

Ez a digitális-analóg vita nagyon tetszik, jobb mint egy szakcikk ;]

[ Szerkesztve ]

(#14026) DarthSun válasza frescho (#14022) üzenetére


DarthSun
Topikgazda
LOGOUT blog

Az első linkben szereplő JVC erősítőnél a THD- t a leírárásban alaposan elírhatták.Egy ilyen kisebb árú készülék is csak század %- okat torzíthat a névleges teljesítményen. A 10 % brutális lenne, ma már magasak a követelmények erre.

(#14027) zoltanz válasza DarthSun (#14025) üzenetére


zoltanz
nagyúr

High-end hangfalat én is hallgattam egy darabig, sima Hi-fi láncban, normál kábelekkel, de úgy is gyönyörűen tud szólni. :K
Sajnos kevesen ismerik a CD/SACD kiolvasának mikéntjét még szaklapok sem foglalkoznak vele. Így nemcsoda ha értetlenkednek...

[ Szerkesztve ]

Manapság egy előnye van ha nem vagy szegény, színvonalasabb ellenségeid lehetnek

(#14028) bacsis


bacsis
Közösségépítő

Urak!
Kéne egy kis segítség!
Szereztem egy VGA (és talán EGA-t is tudó) monitor kártyát...
De nem tudom beazonosítani, így driver stb egyenlőre felejtős...
A képen látható hogy a VPU-ra ChIPS van írva, de a Future csati mellett látható hogy az is oda van írva hogy Foundation Logic, alá pedig hogy Ruby VGA
a DOS-os AIDA aszondja rá, hogy Cirrus Logic...
Szóval mi lehet ez a kártya? csak hogy esetleg drivert is tudjak hozzá találni, hogy menjen 256 színbe VGA-n a Win3.11 na meg jó volna valami leírás hogy hogy kapcsolgassam a DIP-eket hogy hajtsa az EGA-t is...

A VPU-n van egy számsor amire ha rákeresek adott találatot, mindenhol azt írják hogy 256K-s de ott egy BANK memória van a képen itt 2 BANK van.. szal sztem 512K-s.... meg jó nagy is...
a kép egyszer kicsiben:

ITT meg kicsit nagyobb méretbe
:R

(#14029) frescho válasza zoltanz (#14027) üzenetére


frescho
addikt

Nem ertetlenkedek. Szimplan kevered az atvitelt az atvitt informacioval. Ebed utan kicsit bovebben leirom, hogy hol van az okfejtesedben a hiba.

https://frescho.hu

(#14030) zoltanz válasza frescho (#14029) üzenetére


zoltanz
nagyúr

Tudom mi a különbség. Várom szeretettel, el is olvasom, de úgysem tudsz olyen érvet felhozni ami megváltoztatná a dolgokat. :U

Manapság egy előnye van ha nem vagy szegény, színvonalasabb ellenségeid lehetnek

(#14031) frescho válasza zoltanz (#14030) üzenetére


frescho
addikt

BMF-se jegyzetbol vett idezettekkel kezdenem. Jelezd, hogy melyik resszel nem ertesz egyet es hogy miert nem:

A digitális technika módszereivel az információ leképzés, műveletvégzés és az eredmények továbbítása kétértékű elemi információk (bitek) sorozatával, digitális szavakkal történik. A különböző műveletvégzések egyszerű logikai döntések sorozatára vezethetők vissza. Ugyancsak logikai műveleteket kell végezni, pl. két - különböző mennyiség értékét hordozó - információ közötti viszony (kisebb, nagyobb, egyenlő) megállapításához.

Ezt kiegeszitenem azzal, hogy logikai dontesen felul szamtani muveleteket is vegezhetunk. A lenyeg az, hogy az informaciohoz szamokat rendelunk, amit igy diszkret ertekeken abrazolunk. Binaris szamrendszerben az alapegyseg a bit, ami 0 es 1 erteket vehet fel. Mivel a felhasznalt bitek mennyisege limitalt, ezert a felbontasnal finomabb informacio reszlet elveszik. (Diszkret szamokon abrazolunk, a ket szam kozotti ertekek elvesznek a kerekites miatt.)

Logikai áramkörök
A megismert logikai műveletek (ÉS, VACY, NEM) technikai megvalósítása ma szinte
kizárólag a félvezető alapú digitális áramkörökkel történik.

Az első generációs áramkörök diszkrét passzív áramköri elemekből (ellenállások,
kondenzátorok, diódák stb.), valamint elektroncsövekből épültek fel.

A második generációs áramkörök ugyancsak diszkrét passzív áramköri elemeket
tartalmaznak, de aktív elemeik már a tranzisztorok.

A harmadik generációs áramkörök csoportját alkotják kis és közepes bonyolultságú
logikai (digitális ) integrált áramkörök (IC- Integrated Circuit) (logikai kapuk, flipflop
-ok, regiszterek, számlálók stb.) alkalmazásával épített rendszerek.

A negyedik generációs áramkörök közé a nagy bonyolultságú integrált áramkörök (a
mikroprocesszor, kiegészítő rendszerelemek, memóriák stb.) tartoznak.

Tehat a digitalis aramkorok aktiv elemekbol (jellemzoen CMOS tranzisztorok) epulnek fel. Az analog cuccokban is megtalalhatoak ugyanazok az aktiv elemek, bar kialakitasuk altalaban kicsit elter, de a mukodesi elvuk megegyezik. Tehat nem a felhasznalt elemektol lesz analog vagy digitalis egy aramkor.

https://frescho.hu

(#14032) zoltanz válasza frescho (#14031) üzenetére


zoltanz
nagyúr

Én meg csak magamat tudom ismételni (most nem továbbításról van szó hanem kiolvasásról):

Digizális jel: valamely folyamat leírása, illetve analóg mennyiség megjelenítése diszkrét, azaz egész számokkal. Sztem mivel itt átlagolások történnek ez nem valósúl meg teljes mértékben. Ezért félanalóg vagy féldgitális kiolvasási elven működik, annak ellenére, hogy hibátlan olvasás esetében diszkrét eredményt kapunk, de nem szigorúan.

Amit hozzátennék, hogy sztem nem létezik digitális és analóg.

Manapság egy előnye van ha nem vagy szegény, színvonalasabb ellenségeid lehetnek

(#14033) frescho válasza zoltanz (#14032) üzenetére


frescho
addikt

Most csak arra referalj kerlek, amit leirtam. Van benne hiba, vagy sem.

https://frescho.hu

(#14034) zoltanz válasza frescho (#14031) üzenetére


zoltanz
nagyúr

"A megismert logikai műveletek (ÉS, VACY, NEM) technikai megvalósítása ma szinte
kizárólag a félvezető alapú digitális áramkörökkel történik.
"

Ez nem igaz, vannak mechanikus elven működő processzorok. Amúgy rendben van. :U

Manapság egy előnye van ha nem vagy szegény, színvonalasabb ellenségeid lehetnek

(#14035) frescho válasza zoltanz (#14034) üzenetére


frescho
addikt

ma szinte = 99.99%-ban. A maradekra ott a jelfogo / fogaskerek.

Imet jegyzetre hivatkoznek a hang AD resszel kapcsolatban, ha megtalalnam, de megprobalom osszeszedni ebbol a (forrasbol):

A hangfrekvenciás jelek digitális feldolgozása a PCM technika alkalmazásán alapul (PulseCode-Modulation; impulzuskód-moduláció). PCM rendszerben az analóg jelet diszkrét impulzusok sorozatára bontják. Az egyes impulzusok amplitúdóértékeinek információtartalmát binárisan kódolt kódszósorozatok hordozzák.

Elso lepeskent az időben és értékben folyamatos analóg hangfrekvenciás jelet időben diszkrét impulzusok (minták) sorozatává alakítjuk át. Az egyes PAM impulzusok amplitúdója a hangfrekvenciás jel pillanatértékének megfelelően természetesen más és más. A Shanon tetel alapjan a mintavétel útján nyert jelből akkor lehet az eredeti jelet információveszteség nélkül visszaállítani, ha az fm, mintavételi frekvencia értéke legalább kétszerese az eredeti analóg jelben előforduló legnagyobb (fmax) frekvenciának. A mintavételi frekvencia értékének állandónak kell lennie. Képletbe foglalva az elhangzottakat: fm nagyobb vagy egyenlő mint 2fmax.

Ez 44,1 kHz a kompaktlemezes rendszerben, de hangkartyaknal, DAT-nal SACD-nel ez sokkal tobb is lehet.

Masodik lepesben a a PAM jel az AD-re kerul. Míg az A/D átalakító bemenetére érkező amplitúdóminták elméletileg végtelen sok különböző amplitúdóértéket vehetnek fel, addig az átalakítónak csak meghatározott számú bináris adatszó áll a rendelkezésére a kimenőjel előállításához. Az analóg bemenőjel digitális ábrázolásához rendelkezésre álló adatszavak száma a képzett adatszavak szóhosszúságától, azaz a szavakat alkotó bitek számától függ. Egy 3 bit szóhosszúságú kimenőjel előállítására képes A/D átalakító pl. 23 = 8 különböző adatszó (és ezáltal 8 különböző állapotú kimenőjel) ábrázolására képes.

CD-nel 16 bit, de meg gyakran hasznalatos a 4, 8, 12, 24 bit is. (Az 1 bites delta kodolast most hanyagoljuk, mert az is atszmithato a PCM-bol.

Meg jo tudni, hogy a bemeneten egy frekvencia limitert szokas alkalmazni, hogy az amugy sem atviheto tartomanyt levagjuk. Belathato, hogy tobbb bittel az abrazolas pontosabb. Az elteres az eredeti jeltol (kvantalasi) zajkent jelenik meg, aminek a szintje a bitek szamanak emelesevel javul. kis amplitudoju jeleknel eloerosites is javit, pl. a jelhez kepest kis erteku magas hangokat a digitalizalas elott erdemes kiemelni (erositeni) a melyekhez kepest, majd visszaalakitas utan azok erteket csokkenteni.

Tehat megvan a digitalis jel, mar csak rogziteni kell a CD-re. Eddig megfelel?

https://frescho.hu

(#14036) zoltanz válasza frescho (#14035) üzenetére


zoltanz
nagyúr

Persze, de nem erről van még mindig szó. :U

Manapság egy előnye van ha nem vagy szegény, színvonalasabb ellenségeid lehetnek

(#14037) frescho válasza zoltanz (#14036) üzenetére


frescho
addikt

Nyugi, jon az is aprankent

A jel mar digitalis, mar csak tarolni kellene valahogy. A CD-n 44.1kHz-es mintavetelezesu 16 bites sztereo hangot tarolunk. A zenen felul plusz informacio is van a lemezen, tobbek kozott hibajavitasra, orajelregeneraciora, egyeb informacios es vezerlo jelekre van szukseg. mindent nem fogok erinteni, mert akkor 6 oldal lenne :)

Elso lepeskent NRZ jelet alkotunk, amiben a ket csatorna jele (16 bit jobb, 16 bit bal, 16 bit jobbb ...) felvaltva szerepel.

A masodik az, hogy hibajavito kodolast adunk hozza:

Egyetlen adatblokk a jobb és a bal hangcsatorna 6-6 mintavételi értékéből képzett 12 db 16 bites adatszót tartalmaz. A 12 db 16 bites kódszót ezután 24 db 8 bites kódszóvá alakítják át. A 8 bites kódszavakat szimbólumnak nevezik. Az ily módon átszervezett adatfolyam képezi az ún. C2 kódoló bemenőjelét. A C2 kódolónak az a feladata, hogy minden egyes 24 szimbólumból álló blokkot négy ún. Q szimbólumnak nevezett paritáskódszóval egészítsen ki. A C2 kódoló kimenetén ennek megfelelően 28 szimbólumból álló kódszavak jelennek meg.

A C2 kódolóval előállított 28 szimbólum sorrendjét ezután összekeverik (interleaving). Ennek az az értelme, hogy az adatok ne a keletkezésük sorrendjében kerüljenek az átviteli csatornára, hanem időben is és térben is összekeverve. Ily módon az átvitel során fellépő zavarok következtében meghibásodó adatblokkok rekonstruálhatók.

Az interleaving eljárásnak alávetett 28 szimbólumból álló blokkok ezután a C1 kódolóra kerülnek. Itt az egyes adatblokkokat további 4 paritásszimbólummal, az ún. P szimbólumokkal egészítik ki. A C1 kódoló kimenetén tehát már 32 szimbólumból álló adatblokkok jelennek meg.

A harmadik lepesben kontrolljeleket adunk hozza.

Az ellenőrző jel olyan 8 bites szimbólum, amit a bal és a jobb csatornából vett minden 6. mintavételi érték információs bitjei után iktatnak be a keretstruktúrába. Az ellenőrző jeleknek a CIRC blokkhoz való hozzákapcsolásával egy 33 szimbólumból álló keret jön létre.

A negyedik lepes az EFM (Eight to Fourteen Modulation) kodolas es mergin bitek.

A vizsgálatok azt mutatták, hogy a CD rendszer által képviselt átviteli csatornához akkor a legkedvezőbb az adatszavak kódolásának illesztése, ha az átvitt adatszavakban olyan feltételt írunk elő a 0-1 állapotok sorrendjére, ami szerint két bináris 1 érték közé legalább két bináris 0 értéknek kell esnie. Maximálisan azonban 10 bináris 0 érték következhet egymás után.

Az egyes 14 bites adatszavak egymás mellé illesztése további járulékos (mergin) bitek beiktatását teszi szükségessé. A merginbiteknek nincs információtartalmuk. Állapotukat kizárólag a csatornakód minimális és maximális futási hossza határozza meg. Túl rövid futási hossz esetén a merginbitek értéke 0, túl nagy futási hossz esetén pedig 1 lesz.

A vegeredmeny: 336 bitbol (hang) 588 bit lett.

Utolso lepes a lemezre iras

A bináris 1 értékek (élváltozások) felváltva be-, ill. kikapcsolják a vágólézert. Következésképpen a pitek hossza és a pitek közötti szünetek visszatükrözik az EFM kódolású adatformátumot. Eszerint a bináris 0 értéknek vagy pit, vagy pedig két pit közötti szünet felel meg, a bináris 1 értéket ezzel szemben (a tükörfelülethez képest) felfelé vagy lefelé futó pit él reprezentálja.

Szemleletesen elmagyarazva ez olyan, mintha a szomszedba a lampa kapcsolgatassal uzennenk. Ha az adott masodpercben allapot valtozas van (fel vagy le kapcsoljuk a lampat), akkor a szomszed 1-est ir a noteszbe, ha nem nyulunk a kapcsolohoz 0-at.

A kodolassal elertuk azt, hogy ne essunk ki a szinkronbol, mert adott idonkent mindenkeppen atkapcsoljuk a lampat, de hogy ne oruljunk bele a kapcsolgatasok szamat is limitaltuk

Az adat a lemezre kerult. Az adatokat binarisan irtuk fel, az allpot valtozas=1, a nem valtozas=0. Koztes ertek az irasnal nem letezik. A kovektezo lesz az olvasas. Ez a resz is OK attol eltekintve, hogy a kodolasokat es a pitek felegeteset nem reszleteztem?

[ Szerkesztve ]

https://frescho.hu

(#14038) zoltanz válasza frescho (#14037) üzenetére


zoltanz
nagyúr

Rendben.

Manapság egy előnye van ha nem vagy szegény, színvonalasabb ellenségeid lehetnek

(#14039) zoltanz válasza zoltanz (#14038) üzenetére


zoltanz
nagyúr

Tegyük hozzá, hogy a zenei CD-n a hibajavító adat mennyisége a zenei adatok mennyiségének 1/3-a.

Manapság egy előnye van ha nem vagy szegény, színvonalasabb ellenségeid lehetnek

(#14040) frescho válasza zoltanz (#14039) üzenetére


frescho
addikt

Ez jol lathato, mert 24 word megy be a C1 hibajavito algoritmusba es 32 jon ki a C2 utan. Azt hiszem most jon az a resz, amiben nem ertunk egyet. konyhanyelvu lesz, mert ezt mar magam irom kutfobol.

A lemezre az adatot egy szep spiralban egettuk fel, amit vissza kellene olvasni. Az olvasast egy lezersugarral vegezzuk. Az olvasasnal ket igazi problema van:

- A spiralon kell tartani a fejet, ami folyamatos mozgatast igenyel
- A leolvasott jelet vissza kell alakitani

Eloszor tehat megfeleloen kell pozicionalni a fejet es kovetni a spiralt. A spiral kb 0.5 mikron szeles es 1.6mikronnyira van a kovetkezo kortol. (1mikron= 1/1000000 m)

Felporgetjuk a lemezt egy motorral, ami 220 es 500-as fodulatszam kozott fokozat mentesen szabalyozhato. A fordulatszamot a rekonstrualt orajelbol tudjuk eloallitani, igy olyan utemben olvassuk a lemezt, mint amilyenben azt visszaalakitja a DA.

A fejmozgato mechanizmus durvan rapozicionalja a fejet a megfelelo helyre, majd a finom szervo pontositja azt. Ezt a lencse rendszer mozgatasaval vegzi. Ez utobbi a legfontosabb szerintem az egesz cuccban. Az egyesz all minimum egy ado lezerdiodabol, aminek a fenyet a lemezre fokuszaljak. A lemezrol visszaverodo feny az erzekelobe jut. Az erzekelo minimum ket diodabol (plusz optika) all. A ket fotodioda a lemez sugaran helyezkednek el egymas mellett. Tehat ha pontosan a spiralon mozog a fej, akkor a ket erzekelobe azonos mennyisegu feny verodik vissza. Ha a fej elkezd leterni a spiralrol, akkor amelyik iranyban elter tole a visszaverodo feny mennyisege csokken. A ket erzekelo kozotti kulonbseget erzekelve szepen vissza lehet pozicionalni kozepre a fejet. A valosagban a fej a spiralon tantorog, mint mikor Jozsi komuves a bekotouton hazafele a felezovonalon probal tekerni a 7 feles utan.

Tehat a fejet mar sikerult a szervoval a spiralon tartani. Ha a ket dioda jelet osszeadjuk, akkor a jel erossege allando. Mar csak az a dolgunk, hogy a fenyero valtozasokat visszalakitsuk egyesek es nullak sorozatava. Elso korben a jelet nagyjabol allando ertekre hozzuk egy valtoztathato nagysagu erositovel (ezt altalaban kihagyjak a leirasok) es szepen detektaljuk az eleket mondjuk egy schmidt triggerrel. Ez leegyszerusitve max 1V-os jelnel azt jelenti, hogyha 0V-rol 1V-ra vagy 1V-rol 0V-ra, akkor ott el van. (Schmidt triggernek ugye hiszterezise van, ami segit elnyomni a jelre rakodott zajt, nem ugral oda vissza, ha 0.5V korul jarkal a jel, hanem szukseg van egy bizonyos nagysagu valtozasra.) Az elek jelentik ugye az 1-et, ahol nincs el, de a rekonstrualt orajel szerint lehetne a 0-at.

Innen mar viszonylag sima az ut. A bitfolyambol a keretek megkeresesevel elkezdjuk visszafejteni az eredeti PCM jelet. Lekapjuk a vezerlo reszt, ha kell azok segitsegevel a megfelelo helyre (perc:masodperc) pozicionalunk. Ugyanugy ezek felelnek azert is, hogy rekonstrualjuk az orajelet. Az orajelet a lejatszo referenciajahoz szinkronizaljuk a motor vezerlesevel. Lekapjuk rola a kodolast es ainterleavinget es maris megvan az eredeti analog multiplexelt jel, ami demultiplexalas utan mehet a DA-ra.

Ha tulsagosan nagy a hiba, akkor a kodolas es intreleaving sem segit visszaallitani az eredeti PCM-et. Ket eset lehetseges:

- APCM-et nem tudjuk visszanyerni, de szinkronban tudjuk tartani a lejatszast es a fejet a csigavonallal. Ilyenkor a lejatszo ket dolgot tehet vagy az adott reszt kinemitja vagy megprobal valami kamu interpolaciot beszurni a serult reszbe, hogy ne vegyuk eszre a hibat.

- Tul nagy a karc vagy mas serules es elkezd ugralni a lemez, megall a lejatszo...

A vezerlest altalaban egy szep szazlabu IC vezerli. Nemelyiknek van olyan laba, amin a hibajavitast jelzi vissza. Egy meghajtoval ra lehet csatlakoztatni egy led-et es ha surun villog, akkor az adott lemezrol masolatot kesziteni. Az is erdekes, hogyha fekete filccel bekened a lemez szelet, akkor a javitas kevesbe dolgozik. A lezer par szazaleka valoszinuleg onnan reflektalodik es az eleg nagy kesleltetessel visszaerkezo jel valoszinuleg nem izlik a szervonak.

Velemeny?

https://frescho.hu

(#14041) zoltanz válasza frescho (#14040) üzenetére


zoltanz
nagyúr

Sztem pont ez a difi, pl az nem HDD -re jellemző pontossággal olvas valamint halad tovább a fej a lemezen.
Valamint hibajavításkor kamu analóg adatokkal is tud dolgozni, ez nem olyan lényeges mert vegyük hibátlannak a forrást (de az elv a fontos).

[ Szerkesztve ]

Manapság egy előnye van ha nem vagy szegény, színvonalasabb ellenségeid lehetnek

(#14042) bacsis


bacsis
Közösségépítő

Nahh urak! Ki akar vásárolni motyót 1992-es árlista alapján? :DDD ;]

(#14043) zoltanz válasza bacsis (#14042) üzenetére


zoltanz
nagyúr

Ez alapján egy i5 Core mennyi lenne 10 millió Ft? (meg a memória is):DDD

[ Szerkesztve ]

Manapság egy előnye van ha nem vagy szegény, színvonalasabb ellenségeid lehetnek

(#14044) zoltanz


zoltanz
nagyúr

Nézegettem a youtube -on game play -eket, azért egy Geforce 6600GT sokkal jobb minőségi beállításokkal futtatja az UT3-at mint egy Radeon 9600XT. :U

Manapság egy előnye van ha nem vagy szegény, színvonalasabb ellenségeid lehetnek

(#14045) Penyus


Penyus
senior tag

Ilyet lottem vateran a minap :)
Nagyon komoly, beepitett erositoje van. [link]

Retro is my religion -=- The past is my future -=- 80286 rulez!

(#14046) bacsis válasza Penyus (#14045) üzenetére


bacsis
Közösségépítő

miatosz ez? mikorhullámú? :DDD

(#14047) Penyus válasza bacsis (#14046) üzenetére


Penyus
senior tag

Multimedias szamitogep rendszer! :DD :DD

Retro is my religion -=- The past is my future -=- 80286 rulez!

(#14048) frescho válasza zoltanz (#14041) üzenetére


frescho
addikt

Ha azt hiszed, hogy a merevlemezt maskent tartjak savon, akkor el kell keseritselek. Csak ott MR erzekelok vannak mostanaban.

Hol vannak kamu analog adatok? Ezt kifejtened?

Penyus: Grat, ez az igazi multimedias szamitogep :)

[ Szerkesztve ]

https://frescho.hu

(#14049) gban válasza Penyus (#14045) üzenetére


gban
Közösségépítő

Csúcs cucc. :)
Nekem a gyerek gépében egy olyan erősítős hangszóró van egy nem is tudom milyen márkás gépből, hogy rá kell dugni a molexre, onnan kap áramot, meg be a hangkártyába, hangszórót rögzítettem a ház előlapjához, és nem kell plusz hangszóró, ami bekapcsolva marad, nem kell kapcsolgatni, stb.

Postázást nem vállalok.

(#14050) zoltanz válasza frescho (#14048) üzenetére


zoltanz
nagyúr

"Ha tulsagosan nagy a hiba, akkor a kodolas es intreleaving sem segit visszaallitani az eredeti PCM-et. Ket eset lehetseges:

- APCM-et nem tudjuk visszanyerni, de szinkronban tudjuk tartani a lejatszast es a fejet a csigavonallal. Ilyenkor a lejatszo ket dolgot tehet vagy az adott reszt kinemitja vagy megprobal valami kamu interpolaciot beszurni a serult reszbe, hogy ne vegyuk eszre a hibat."

Te írtad kamu interpolációt szúr be. :U HDD nem tesz ilyeneket pl, persze most hibátlan lemezről beszélgetünk.

Manapság egy előnye van ha nem vagy szegény, színvonalasabb ellenségeid lehetnek

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.