Hirdetés
- sziku69: Szólánc.
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- Sub-ZeRo: Euro Truck Simulator 2 & American Truck Simulator 1 (esetleg 2 majd, ha lesz) :)
- BerserkGuts: 9800X3D Hitvallás, Dogma megcáfolása egy RTX5080+12600K-val
- Meggyi001: Áram nélkül....méltóság nélkül.....
- btz: Internet fejlesztés országosan!
- Lalikiraly: Mercis kalandok - Huszonkilencedik rész
- balojazz: Szódakészítés üzembiztosan és olcsón! Figyelem, csak hardcore szódázóknak!
-
LOGOUT
Élet az Egyesült Királyságban…
Új hozzászólás Aktív témák
-
KROK640
nagyúr
Hát ez nekem már akkor is elúszott volna, ha most azonnal visszamehetnék a mai tudásommal 25 évet az időben.

De így jobban végiggondolva már általánosban predesztinálva volt (a közép suli csak tovább erősítette) hogy örüljek ha bármilyen egyetemre bejutok és elvégzem, nemhogy a felső 15%-ban legyek. Hiába voltam 4,3-as átlaggal általánosba, mivel egy egyszerű sima noname suli volt, már ez meghatározta, hogy mely középsulikat csíphetem meg, azok meg pláne leszűkítették a szóbajöhető egyetemek számát, és habnak a tortán rekord sokan jelentkeztek a felsőoktatásba, a szokásosnál is sokkal nagyobb túljelentkezést generálva. -
KROK640
nagyúr
Évi 60K (vagyis havi 5000 font) mid level. Van még itt pénz az ITban, pedig mindenki sír nekem, hogy most (igaz MO-n) kb ugyanannyit lehet keresni, mint 7-8 éve, csak éppen az árak lettek sokkal magasabbak.
Nemtudom, én 2018-ban irányt váltottam, de van az a pénz amiért visszatérnék.Az 5000 font is durva havonta, még ennyit sem keresek meg euroban, Lauterachban, Ausztria legjobban fizetett tartományának (Voralberg) legjobban fizetett régiójában (Dornbirni régió), úgysem, hogy gyárban IT support két nyelven.
-
válasz
KROK640
üzenetére
> Ehhez már tényleg az érdekel, hogy vajon mit kell tanulni, meg mit kell csinálni?
Egyreszt kurva sokat kell dolgozni, foleg a karriered elso 5-8 eveben nem lesz ritka a 60-70 oras munkahet. Utana lazul. Masreszt legalabb valami mernoki, infos vagy termeszettudomany MSc-d van (esetleg PhD), es jo, ha az evfolyamod felso 15%-aban voltal, az orszagodban elerheto legjobb egyetemrol.
-
KROK640
nagyúr
-
válasz
KROK640
üzenetére
Ahogy irtam, penzugyben mar 15 eve sem volt ritka a 150k feletti fizu egy seniornal (10+ ev tapasztalat). Azota egyebkent nem ment sokkal feljebb, de mondjuk az egyik volt kollegam 550k / ev koruli total compnal van (nem menedzsel senkit). Tenyleg nevetsegesen sok, es ritkasag, de van ilyen is. Ezeket Angliaban meno hedge fundoknal lehet megcsipni elsosorban, de a Google is 250k-350k / ev koruli total compensationt ad a seniorjainak (150k-200k alapfizu + kiszamithatoan meg egyszer annyi reszvenyben).
Aztan az ipar maradek 95%-a meg persze nem keres igy, ilyen az elet.
-
2010-ben a City-ben 60k-t 1 ev tapasztalattal osztogattak a junioroknak. Milyen kar, hogy elkoltoztem

-
t72killer
titán
Az UC bevezetésével szépen lassan 2-3év alatt minden kedvezményhez, pláne támogatásokhoz bevezették, hogy nem elég, ha alacsony a fizud DE még legyél is bizonyos benefiteken, amelyekből "természetesen" már már csak az UC él.
#47294: "akkor meg érdemes lehet lelépni az országból, és ha sokan teszik, az állam csak észbekap..." - ezrével lépnek le a méregdrága londoni agglóból, főleg, akik könnyen találnak munkát vidéken. A mi falunkba is érkeztek többen, pedig 500 mérföldre van.
Ez az állam nem az az "észbekapós fajta", ezek már bebuktak egy világbirodalmat is, hogy csak az apróságokat említsem... -
-
KROK640
nagyúr
Az jó lehetett

Sajnos Debrecenből tényleg 3-5 évente egyszer lehet látni a Bihari hegységet, és akkor is minimum a tizediken kell lenni, mert különben minden is kitakarja.Úgyhogy voltam vagy 6-7 éves mire először közelről hegyet láttam, igaz akkor mindjárt az Alpokat és a Pireneusokat

-
KROK640
nagyúr
válasz
t72killer
üzenetére
Hallottam má másoktól azt a (jogos) panaszt, hogy ahogy évenként lassan emelkedik a fizu, ahhoz a sávok nem emlkednek, így egyre többen csúsznak át magasabb sávba, miközben csak az infléciót követi a fizetésük.
"simán elviszi a BRUTTÓ 60%-át, és ha a maradékot lerabolja az állam" --- ha ez ilyen, akkor meg érdemes lehet lelépnmi az országból, és ha sokan teszik, az állam csak észbekap...
Egyébként MO-n detto ez van : 2008-ban felakartam költözni Pestre, mert jajj milyen jó fizuk vannak ott. Aztán mikor meglett a matek (albérlet stb.) akkor villámgyorsan elvetettem.
A 2010-es években több haverom is felköltözött Pestre, és az egyiküknek Pesti IT-s fizetésből egy kétszobás panel bérlésére(!) és egy 20 éves belépő szintű autóra telik. A másik egy pár, ők 2019-ben mentek fel, és azóta folyamatosan anyagi vészhelyzet van náluk, rendszeresen tőlem kéregetnek kölcsön, és még mindig jönnek azzal, hogy jajj mostmár tényleg rendbejönnek a dolgok. Mindeközben (másfelé) milliós tartozást görgetnek maguk előtt. -
t72killer
titán
Mostmár ha nem vagy alapból UC-n, ami ugye a kvázi nullmegtakarításos, vagyontalan drogosoknak van kitalálva, akkor semmi de SEMMI se jár, sehol. Se warm home discount, se iskolai ingyenkaja, se ingyen állampolgárság a gyereknek(!), se council tax kedvezmény és még sorolhatnám. Ma már egy minimálbéres is "túl sokat keres" ahhoz, hogy bármiféle kedvezményre(!, nem segélyre) legyen jogosult, hiába fizet lényegesen több adót, mint 2021ben.
-
tildy
nagyúr
válasz
KROK640
üzenetére
Vagy nem marad több . Mert aki alacsonyabb béren van, az valószínűleg bérel,
állambácsitöbbi adófizető kipótolja uc-vel, kap 85% kedvezményt bölcsiköltségből , council tax reductiont, meg mindenféle kedvezményeket és a végén ugyanott van, ha nem jobb helyzetben , mint aki többet keres, viszont cserébe semmilyen benefitre nem jogosult .
Nagyon emlékszem még, mikor balance transfer kártyákra voltunk rászorulva 2018-2021 környékén, mert az akkor 4800-5400( most már több ) összbevételből 4400-t a lakhatás, a rezsi, afterschool meg a bölcsi elvitt . És ilyen ‘jó’ keresettel semmire nem voltunk jogosultak.
Szerintem is az ingatlanokat kene inkább adóztatni , meg befektetéseket , vagy pedig családi adózás legyen. -
t72killer
titán
"Nagyon nem mindegy az sem, hogy 120k-bol egy gyereket tartasz el vagy mondjuk 5-t."
A brit adózás szerint ugyebár ugyanabban a kategóriában vagy gyerektelen, nagyvilágban rohangáló egyedülállóként, mint a 3.gyerekkel épp otthon lévő anyukát is támogató, egyedüli keresőként a családban. Effektíve adóztatják a gyermeknevelést. -
tildy
nagyúr
válasz
blt-blog
üzenetére
Szerintem a családi pótlék mindenkinek járna. ( és ugye az is benefit….)
Nagyon nem mindegy az sem, hogy 120k-bol egy gyereket tartasz el vagy mondjuk 5-t.
Ha meg munkanélküli leszel azzal a 390 fonttal ami munkanélküli segélyként adnak , kb kitorolheted. Ennél még egy olyan szegény ország, mint Magyarország is majdnem többet ad
-
t72killer
titán
válasz
instantwater
üzenetére
Nem a sávos okozza ezt a problémát, hanem az, hogy nincs CSALÁDI adózás, mint pl Svájcban is, de még IoM is tudja a "married couple" bandeket, ami értelemszerűen kb 2x annyi, mint az egyedülállók adósávjai. És még ugye normális helyen gyerek után jár érdemi ADÓKEDVEZMÉNY - nna ezt UKisztánban felejsd el.
Itt van pl egy NORMÁLIS-épeszű adórendszer, IoM:
- hoppá, már rögtön az allowance magasabb
- házaspárnak van KÖZÖS allowance, nem csak valami szerencsétlen 200-400 fontnyi aprópénz adókedvezmény (az áttolható 1000 font UK allowance adója)
- alap kulcs 10%, felső kulcs 21%, senki se döglik bele. Többet fizet a "gazdag" évi 100k-t kereső, mint a minimálbéres? Persze. Csak éppenséggel töredékét annak, amit pl Londonban lehúznak róla.
- extra kedvezmény gyerekét egyedül nevelők, egyéb nehézségekkel küzdők számára (jéé, nem segíjér kell könyörögni...)
- mindezek mellett az ingatlanokat sújtó adó (rates) is olcsóbb, mint a UK council tax."Drága jó angol adórendszer, ahol büntetnek ha sok értéket mersz termelni"
FYI, a kommunista Európában (Németo, Ausztria, Skandinávia, Spanyol-Olaszo) még ennél is durvább az adóelyzet, rosszabb sávokkal ÉS még ISA-jellegű adókedvezményes konstrukció sincs a megtakarításaidra.#47286: sztem is kellenek a sávok, csak nagyon nem mind1, hogy mennyi az annyi. Egy 5-15-25% kombóval +progresszív ingatlanadó a 2.,3. sokadik "bankszámla" kéglire lakjon már jól az állam, a többit spórolják ki az agyatlan "beruházásaikból". A brit rendszerrel fentebb részleteztem is, hogy mi a baj: ahol jól fizető munka van, ott a lakhatás+megélhetés egy 2gyerekes család esetén simán elviszi a BRUTTÓ 60%-át, és ha a maradékot lerabolja az állam, akkor semmi se marad a csilivili fizetésből.
-
KROK640
nagyúr
válasz
instantwater
üzenetére
Másik oldalról meg jó dolognak tartom a sávos adózást, és örülök, hogy MO-n is bevezetik.
Ugyanis az évente 30K-t keresőnek teljesen másképp üt az adó mint annak aki 100K-t keres. Igaz, hogy az utóbbi nominálisan többet fizet, de még mindig nagyon sokkal-sokkal több pénze marad. És nem hiszem, hogy rá van szorulva child benefit meg personal allowancere.
Nem büntetésként kell felfogni, hanem hogy mindenki érdemei és lehetőségei alapján adózik.
-
KROK640
nagyúr
válasz
t72killer
üzenetére
Ez egyébként a legtöbb helyen így van, legalábbis MO-n, Németországban és Spanyolországban biztosan. A fővárosban élni sokkal drágább mint vidéken.
Na jó, MO-n lassan Debrecen már kivétel lesz, az ingatlan árak és bérlések már Pesti árszinten vannak, ahogy a közlekedés és sok más is, cserébe a megkereshető pénz jó esetben is 2/3-ada a Pestinek. -
KROK640
nagyúr
"1 óra alatt hegyek közt vagyunk , így is rálátunk" --- az nagy királyság

Én alföldi (Debreceni)ként nagyra értékelem ha vannak hegyek a közelben.
Elvileg Debrecenből is látszanak hegyek, de ehhez különleges napállás kell és nagyon tiszta idő, ami kb 3 évente egyszer van, plusz minimum a tizediken legyél, és akkor is csak akkor veszed észre, ha konkrétan tudod is, hogy mit keresel. -
blt-blog
junior tag
válasz
instantwater
üzenetére
"Drága jó angol adórendszer, ahol büntetnek ha sok értéket mersz termelni"
Ez is egy nezopont, de en inkabb ugy nezem, hogy a befizetett adobol inkabb azt tamogassuk aki valoban raszorul, nem pedig azt, akinek kevesbe van ra szuksege.
Aki messze 100k felett keres annak nem hiszem, hogy kulonosebb tamogatast kellene adni a nala kevesebbet keresok altal befizetett adobol. Aki a 100k kornyeken billeg az pedig rendelkezik eszkozokkel, hiszen nem a bruttonak, hanem a korrigalt bruttonak kell 100k alatt maradnia, peldaul a free childcare es a tax free childcare szempontjabol. Az egyebekre pedig: lehet praktikusabb megalkudni egy 99k-s fizetessel es inkabb elkuldeni a hazaspar masik tagjat dolgozni tovabbi 30-40k-ert, sem mint egyedul 120-130-k -ert dolgozni. Amugy sem butasag, ha egy negy tagu csalad nem egy labon all (betegseg, leepites?).
Benefitet meg azert hadd ne kapjanak mar azok akik 100k feletti osszegbol elnek, azert alljon mar meg a menet. Az irodaban tegnap peldaul volt bake sale, az osszeget a gyerekek etkeztetesere forditottak, mondvan, hogy egyetlen gyerek se maradhat napi egy meleg etel nelkul... valami afrikai orszagban. A cellal tokeletesen egyet tudok erteni, de attol tartok, van meg itt az UK-ban is olyan gyerek, aki nem kap napi legalabb egy meleg etelt, eloszor azon kellene dolgozni.
-
válasz
t72killer
üzenetére
A bruttó 42+30 az nettóban több, mint egy darab 72k fizu.
Ők mindketten dolgoznak, de egy egykeresős családban például jelenleg nálunk, hiába keresek egyedül annyit mint a szomszédom 2 keresővel, ha neki a nettója több.
Éljen a sávos adózás

Egyebkent Londonban a 72k az nagyon sovány.
Inkább 90-130k az manapság egy senior pozira, de persze ennek nagyrészét elviszi az adó.
Ugrik a teljes child benefit.
Ugrik a personal allowance.Drága jó angol adórendszer, ahol büntetnek ha sok értéket mersz termelni🤦
-
t72killer
titán
ezaz, és ha nektek IT-s fizuból ennyi jön össze Londiniumban, akkor mit szóljon egy évi bruttó 42k+30k-t kereső tanár+recepciós házaspár, amiből a 30k nagy része bukta ahogy születnek a gyerekek?
Mindennek megvan az ára, ha nem késdobálós környéken akar lakni az ember egy penészes lyukban, akkor Londonhoz egy 4tagú családnak kicsi gyerekekkel (bölcsi...) kb 70-80k NETTÓ bevétel kell. Ez vidéken harmadából vígan megoldható.
-
-
tildy
nagyúr
válasz
Devid_81
üzenetére
Részben befektetés volt az a lakás. 3 percre az épülő crossrail állomástól, az Excel exhibition center környékén, közel a city airporthoz. Aztán a crossrail 2018 helyett 22-ben indult , de legalább jó a közlekedés .
3 gyerekkel , akik egyszer majd egyetemre is mennek egyáltalán nem tudott már pluszt adni London. Inkább csak elvett. Életteret ( 2 hálószás lakás ára annyi , mint 4 szobas detached házé itt) , bár ha a nyugat londoni árakat hoznám, akkor mint egy egy hálószobásé, 1 óra alatt hegyek közt vagyunk , így is rálátunk)
Fenn tudunk tartani több autót is ( Londonban nem volt rá szükség) , de ha lett volna is 2k lett volna a biztosítás .
Mégis , mi pluszt adott volna ? Semmit.
Fiatalon nem volt rossz, gyerekkel már nagyon nem passzolt. -
tildy
nagyúr
válasz
blt-blog
üzenetére
Elolvastam végig . Ez így van , hogy különböző részei más milyennek , de a mérték a nem mindegy, hogy mennyire különböző egy adott városon belül különböző rész , és átlagosan mennyire élhető, ha megnézed a legélhetőbb városokat , London nincs az első 10 közt . Itt egy másik link is. [link]
-
blt-blog
junior tag
válasz
Devid_81
üzenetére
"Ott sztem csak hazon belul talalkoztam masik feherrel ahol laktam, merthogy Magyar lakta haz volt."
Amikor en erkeztem, lassan 14 eve en is megneztem par ilyen magyar-hazat, mert nem hittem el amit mondtak nekem (ne menjek oda). Kint vannak a halal futykosen, getto kornyek. Gondolom sok ilyen iroda van, nem csak egy, az enyem eszakkeleten lett volna de ezek szerint mashol is hasonlo a minoseg.Newhamben amugy meg eletemben nem voltam, de Richmondban szinte hetente, eleg nagy sokk lehetett at atkoltozes.
Mas tema: nem tudom szokott-e valaki jarni, veletlenul botlottunk egy magyar rendezvenybe Ealingben. Maga a rendezveny nem volt nagy szam, de lehetett jopofa csetreszeket kapni es volt langos. A faliujsagjuk szerint rendszeresen tartanak rendezvenyeket a Szent Istvan hazban. -
Devid_81
félisten
Newham

2011-ben amikor kijottem arra a kornyekre koltoztem eloszor Richmond utan.
Richmondban toltott 3 honapom utan azt hittem London a legjobb hely, minden szep es jo itt...majd rajottem hogy megsem, lementem az utcara es egyetlen hopihe voltam a fekete seregben sokszor
Valahol Leyton stationtol delre laktam, de mar Newham boroughban... probalok ra nem is emlekezni mar ha lehet
Ott sztem csak hazon belul talalkoztam masik feherrel ahol laktam, merthogy Magyar lakta haz volt...
Nem csoda, hogy onnan eljottetek, bar Newham nagy, biztos vannak annak is elhetobb reszei.
-
blt-blog
junior tag
válasz
moleculez
üzenetére
Hat lehet szorakozni a hordozasokkal meg a pennyfigyelesekkel, vagy ha csak le akarod tudni a problemat es csak idonkent kell a gyereknek ha hazon kivul van akkor en inkabb vennek egy olyan simet, amivel a fel nem hasznalt adatkeretet at lehet vinni masik honapra. Egyszer megvetted, idonkent fizeted es kesz, nem kell b.szakodni sim cserekkel meg hordozassal.
-
blt-blog
junior tag
Ha figyelmesen elolvasod azt, amire reagaltal, akkor rajossz, hogy ugyanazt irtad le amit en. Londont nem lehet megitelni egyetlen szoval, mert egyik resze ilyen, masik resze meg amolyan (amire eredetileg en reagaltam, ezt tette). Te gyakorlatilag leirtad ugyanazt: Newham rossz, nyugat meg jo - holott mindketto london.
-
tildy
nagyúr
válasz
blt-blog
üzenetére
Élhetetlen , ha szegeny környezetből jössz , nem rakják aláfestéssel a dolgokat , és mint mi is , nulláról indulva szegeny részen tudsz csak magadnak házat / lakást venni. Persze Nyugat Londonban biztos van élhető hely , csak nem biztos , hogy egy átlag magyarnak elérhető . Tudom , neked sikerült .
Nekünk úgy, hogy két senior it-s vagyunk, férj konkrétan principal devops volt egy olyan nagy pénzügyi cégnél , ami a bankkártyás vásárlások legalabb 30%-t intézi , nem.
Sok is, piszkos is, ahol laktunk ( Newham) veszélyes is, egyáltalán nem hiányzik. 15 évet éltünk ott, több mint elég volt .
Lehet kevesebb itt a fizu ( mondjuk férj ugyanannyit kap, mint Londonban, csak az adó több ), én spec jobban keresek , mint regebben , tisztább a levegő , és ami lényeg : sokkal normalisabbak az emberek , sokkal őszintébbek, nem mismásolnak, vagy rakják arany fóliába azt a bizonyost. Sokkal közelebb állnak a skótok a mentalitásunkhoz. -
tildy
nagyúr
válasz
ricardobayes
üzenetére
Biztos? Norvégia : 83 év, Svédország 84 év, Svájc 84-85 év.
-
t72killer
titán
válasz
moleculez
üzenetére
A Lebara szokta a legjobb számokat dobni, itt jön fel gyakran 7-8hónapos deal 2 font alatt elég sok adattal Ha pici adat is elég, mert mindig wifi közelben vagytok, akkor most is van 10gigás 8 hónapra. Utána port dance random SIM-re (spusu vált be leginkább 1 hónapra a lebarás SIM-ek között, szuper megbízhatóak a számhordozásra) és vissza Lebara.
-
moleculez
veterán
SIM varázslók mi most legjobb deal? Bontom az EE broadband előfizut és önállóan a SIM only £15 kösz nem.
-
KROK640
nagyúr
válasz
Devid_81
üzenetére
Hogy arról már ne is beszéljek, hogy kivülről a sok szellőzőn át egy csomó minden bekerül a két fal közé (főképp hívatlan állatokra gondolok, de akár szemét is), aztán belülről előfordult, hogy a belső fal inkább csak gipszkarton, és az már úgy eleve nem egy szerencsés felállás.
A másik a villanyfűtés : Nálam háromféle fűtés van.
1. Villany : Ez sosem tudja igazán felfűteni a házat, még ha odakint 0 fok körül van akkor is csak lightos 18-20 fokot csinál, miközben zabál mint állat.
2. Gáz : Ez már lényegesen jobb, 0 vagy minusz 5 fokig okés, az óra pörög, de 24 fokot simán csinál a házban
3. Vegyestüzelésű kazán : Jó kis akácfával ilyesmivel bereccsintve, pár óránként elég ránézni, a gázhoz hasonlóan ez is a radiátorokat fűti, -20 fokban is simán csinál 25 fokot a házban.Na most ennek analógiáján eltudom képzelni, hogy az átlalad felvázolt szigeteletlen házabna a villanyfűtés mit tud csinálni. Szerintem szelesebb hidegebb napokon kb kabátban ültök otthon.
-
Devid_81
félisten
válasz
t72killer
üzenetére
Pedig a cavity wall...!
Csupan azt felejtik el az emberek, hogy a cavity wallnak van szellozoje nem is egy hanem sok, ergo beengedjuk a ket fal koze a kinti hideget.
Ezenkivul barmi amit a ket fal kozott eltudnak rejteni es bejon a belso falon at, szinte garantaltan C4-el robbantanak lyukat befele, es ahelyett, hogy szigetelnek a negyzetmeteres lyukat inkabb odaepitik a kadat, konyhaszekrenyt vagy barmit ami "eltunteti" a fost.
A user meg csodalkozik hogy a kad alol vagy a konyhaszekrenybol fuj a szel, vagy bekoltozott a varju a roka haverjaval egyutt...
-
Apollyon
Korrektor
válasz
ricardobayes
üzenetére
Ez valószínűleg a jövőben változni fog, mert 40 fok nem éppen egészséges. Nyilván az életkörülményektől is függ, ha mondjuk elérhető a klíma, és amúgy nem kell egész nap a hőségben küszködni. A hőség elég megterhelő a szervezetnek, hőguta, kiszáradás, vérnyomásproblémák, szívnek is megterhelő lehet, az alvást zavarja stb.
Hidegben pedig több kalóriát éget a test, ami alapvetően egészséges: gyorsabb metabolizmus, anyagcsere, az inzulinszintre is jó hatással van. A hideg ellen tudsz védekezni, a meleg ellen nem. Általában az idősek is a melegtől szoktak rosszul lenni, nem a hidegtől. -
KROK640
nagyúr
válasz
Devid_81
üzenetére
USAban rengeteg olyan nyugger van akik Floridába mennek idős korukra. Azt nem tudni, hogy melyik mikor ment oda, de már akkor öregek (nyugdíjjasok) voltak mikor odamentek.
Egyébként ahogy írtad, azokat aligha láthattad akik kemény fizikai munkát végeztek, csak leginkább azokat akik könnyű és relative jól fizető munkát végeztek. -
t72killer
titán
válasz
instantwater
üzenetére
. Itt van a bázisuk, néha többet is látni egyszerre.
#47253: úgy van. videóztam már a PoW-t is tavaly. Elméletben tölcsér típus, de egy csomó mélyvízű fjord csatlakozik bele. -
Balinov
titán
válasz
instantwater
üzenetére
Kb akkora tölcsértorkolat,hogy az evergreen mrgfordulna benne y-ban😉
-
-
t72killer
titán
válasz
ricardobayes
üzenetére
Nem statisztika, de elég szép számú 100+éves került elő az elmúlt években UK-ben is. Bár pont ahol élek nem biztos, hogy annyira jó a mutató, eregetett itt már a Clyde-ba radioaktív trutyit tengeralattjáró, meg a levegő se annyira nagy szám ha télen beindul a szeméttel fűtés.
-
ricardobayes
csendes tag
válasz
Apollyon
üzenetére
"A hűvösebb klímában élők egyébként is tovább élnek."
Ezt mondjuk nem tudom honnan szedted, EU-ban a legmagasabb átlagéletkor Madridban van, ahol azért nyáron a 40 elég sztenderd. Szintén Szicília elég magas, ahol csakúgy nincs hideg.Pl. Magyarországról az EU meleg helyeire költözni hozzáad legalább (!) 10, de inkább 15 évet az életedhez, ha kellöen korán teszed.
UK-ból nincs ekkora ugrás, ott inkább a mozgásszegény életmód és a napi 3 "fried meal" okozza a problémát. A UK déli részén is vannak kibírhatatlan melegek párévente, amikor a kifutópályák megolvadnak, illetve a "hose pipe ban" szinte minden évben egészen valóság, utóbb már Wales-ben is.
-
Devid_81
félisten
válasz
instantwater
üzenetére
USAkia az jo hely, UK-ban csak keselnek az iskolakban, az USAban legalabb lovoldoznek is

Nekem mar 2009-ben sem tetszett az a hely annyira, hogy ott maradjak egyeduallokent, hat meg most 2 gyerekkel.
Amugy meg elobb utobb valaki rostos narancs szorpot fog csinalni az oregbol, bar az eddigi 3 kiserletbol gyanusan 3 megrendezett volt...de lehet lesz majd olyan ami nem forgatokonyv alapjan zaljik (ha szerencses a vilag annyira
) -
-
válasz
Apollyon
üzenetére
Valóban egyre több a bozóttűz, és az elviselhetetlen hőség délen, de hűvösebb klíma sokszor felhősebb, borongósabb, depisebb.
Az úgy nevezett Blue Zone-ok is délen vannak.Suggested blue zones include Okinawa Prefecture in Japan, Nuoro Province in Sardinia, Italy, the Nicoya Peninsula in Costa Rica, and Icaria, Greece.
-
Apollyon
Korrektor
válasz
Devid_81
üzenetére
Arrafelé sem nagyon vannak rekord 40+ fokok, legalábbis ahogy utánanéztem eddig nem nagyon volt. A 30 fok még egyáltalán nem vészes, amikor itt Budapesten 2024 nyár végén "lehűlt" a 40 fok egészen 30 fokos maximumokig, még jól is éreztem magam. Félig.
Usákiában régebben magasabb színvonalon lehetett élni, nem véletlen akart mindenki oda költözni. Manapság meg azért nem nagyon van már ez így. -
Devid_81
félisten
válasz
Apollyon
üzenetére
2009-ben amikor Miamiban voltam 3 honapig pont azt lattam, hogy full tele van oregekkel akik raadasul atom fittek.
Persze nyilvan ahhoz az is kell, hogy az eletuket valoszinuleg "konnyen" eltek odaig ahogy, valoszinuleg akik kemeny fizikai munkat vegeztek az eletukben azokat mar nem lathattam.
De meglepo, hogy mennyi oreg van ott, nem azt mondom, hogy Afrika kozepen ahol nappal 93c fok van arnyekban ott is ez a helyzet.
Csak arra akartam kilyukadni a mondanivalommal, hogy melegebb eghajlaton is tulelik, de ahhoz olyan elet is kell. -
Apollyon
Korrektor
válasz
blt-blog
üzenetére
Ezt mondtam én is korábban. Olyan brutál klímaváltozás van, hogy még az ott élőknek is küszködéssé válik lassan az élet. Az oda költözni vágyók akik már fizikailag hozzászoktak a UK-ben lévő hideghez, hamar meggondolnák ezeket a 40+ fokos nyarakat. Persze alkalmankénti 1-2 hetes nyaralásokhoz jó buli lehet, de nem életvitelszerűen. Ahogy meg idősödik az ember, egyre megterhelőbb a szervezetnek elviselni ezt az irreális, fehér embernek nem való meleget. A hűvösebb klímában élők egyébként is tovább élnek.
Délebbre már semmiképp sem érdemes költözni, csak minél északabbra, és ez az idő haladtával egyre érezhetőbb lesz.
-
blt-blog
junior tag
válasz
t72killer
üzenetére
"Londonban meg egy TANÁRI, nem IT-s mérnöki fizuból bélakásban halsz éhen."
Tovabbra is fenntartom, hogy egy kb 1500 negyzetkilometeres teruletet nonszensz egykent kezelni es leirni, hogy az egeszben csak ez az egy dolog lehetseges. Tele van tanarral london akik nyilvan nem halnak ehen.
-
t72killer
titán
válasz
blt-blog
üzenetére
teljesen másra gondoltam: itt egy minimálbérből megélsz és HÁZAT veszel. Londonban meg egy TANÁRI, nem IT-s mérnöki fizuból bélakásban halsz éhen.
#47238: igen, még jó is jön ki, hogy éveket szenvedek az agyalással, mert közben totál átalakul a világ, nemcsak társadalmilag-politikai+gazdaságilag, de még a klíma is.
#47239: nyáron - HA van nyár - szuper
. -
blt-blog
junior tag
válasz
t72killer
üzenetére
Amugy frankon nem ertem, hogy ebben a nagy mediterran koltozeses musorbol, amit nem tudom hany eve adsz elo, vajon mi marad? Most oszinten, anglia legnagyobb resze egyre melegebb lesz, egyre tobb olyan dolgot lehet termeszteni amit korabban nem. Mindekozben a spanyoloknal mar-mar kezd elhetetlen lenni a nyar (legalabbis vannak a nyarnak reszei, ahol olyan homersekletek vanak rendszeresen, mint 20 eve dubaiban).
Ha mondjuk azt gondolod, hogy kb 15 ev mulva akarsz konkretan koltozni, akkor szerintem 14 ev es 11 honap mulva azt fogod talalni, hogy nem annyira jo dontes a spanyolokhoz koltozni - es lehet mashova sem. Sot, lehet, hogy ok fognak akarni koltozni hollandiaba, belgiumba meg ahova csak lehet.
-
blt-blog
junior tag
válasz
t72killer
üzenetére
"nemcsak Londonisztán, más nagyobb, munkát adni is tudó nagyvárosok váltak teljesen élhetetlenné"
Hat nem tudom, lehet ez lehet skociabol igy latszik, de azert ez erosen hamis allitas. Biztosan vannak londonnak, mint minden mas varosnak lelakott, csoves, putri reszei, de globalisan azt kijelenteni, hogy london teljesen elhetetlen, az nonszensz. -
t72killer
titán
Hallott valaki ezekről? XTB cash ISA, 6% AER. Még mielőtt lekorlátozzák a cash ISA-kat, lehet nyitnék egy ilyet. szerk: látom a 6% csak welcome bonus aprópénz az első 3 hónapra, de a többi se jobb.
#47235: meglássuk. Mondjuk a skót keleti parton be lehet ingázni pl Edi-be, ott mindenféle munka akad, elvileg az a legelviselhetőbb éghajlatú része az országnak. Mondom azt úgy, hogy most 100% napsütés van vmi kozmikus csoda folytán és a kisebbik az anyjával jégkrémezik a kertben

-
KROK640
nagyúr
-
t72killer
titán
válasz
KROK640
üzenetére
egy db ház van, szóval igazából "csak" cseréről lenne szó, a 3-4 hónapból 2 itthon kellene szabadságra, mert van olyan szép a felföld, hogy megéri, 2 pedig valahol trópuson, ahol épp november+februárban nincs tájfunszezon. Curacau-ba amúgy a múltkorában csak valami 100-150fonttal volt drágább a KLM jegy, mint amennyiért a FAPADOS innen (EDI, GLA) levisz pl Krétára. Az idén februári ciprusi jegyünk valami lottóötös mázli volt (4en repültünk 550 fontért).
#47231: sokáig Kanári volt az álmom a szuper klíma miatt, aztán úgy tavalyelőtt ránéztem az adózásra: csupán CGT 20%-ról induló progresszív teher, ránézve a tavalyi ISA teljesítményemre, ez vastagon több lenne, mint pl itt a council tax+fűtés kombó - és még csak a sztori elején vagyok, nem egy megtakarítás kamataiból élő nyugdíjas. És azért a "council tax rubrika" sem teljesen üres a spanyoloknál, vannak ott is mindenféle ingatlanadók, pláne ha az ember pár évig kétlaki életet él.
-
KROK640
nagyúr
válasz
ricardobayes
üzenetére
"az említett ciprus objektívan nézve a legjobb ország az EU-ban most " --- ezt tanusítom, úgy, hogy sokáig ott éltem. Szerettem nagyon, és néha igencsak hiányzik.
-
ricardobayes
csendes tag
válasz
t72killer
üzenetére
Egyébként az említett ciprus objektívan nézve a legjobb ország az EU-ban most és valszeg lesz is a következö pár évben - nincsenek nagy társadalmi elégedetlenségek, minden más nagyjából rendben, adók, ingatlanok, környezet, nívószint, biztonság stb.
Magyarország egyébként adottságaiban egy szuper ország tudna (tud majd) lenni? A csapból kvázi gyógyvíz folyik, az emberek relatíve normálisak. Igazából a probléma, az mindig az, hogy egymáshoz hogy viszonyulunk mi magyarok. És ezért is van, hogy a "holdról érkezett" német, holland, angol miért imádja magyarországot, hiszen nincsenek a berögzödései, negatívumai. Elfogadja, hogy egy kívülállóként "van" a rendszerben.
Szerintem hosszú távon inkább azt kell eldöntsd, hogy magyarországi magyar szeretnél lenni, vagy inkább nyugati ember, aki idösen "nyaral" egy 20-30 évet egy meleg helyen. Ha az adók lennének mindenek fellett a dolgok mozgatói, akkor már most is dubajban élnél.
-
válasz
instantwater
üzenetére
Már be is jelentette a Temus Putyin, hogy nem ül be a parlamentbe.
Hát, ezt is megéltük.
Ez ennyire fél attól, hogy valaki szemtől szemben szembesíti a valósággal, vagy csak simán rajott, hogy jobb szedni a sátorfát?Csomagol az egész slepp, mennek Dubaiba és más kevésbé demokratikus országokba ahonnan nincs kiadatás.
Kíváncsi leszek, hogy mivel kenyerezik le a Sheiket, hogy mégis kiadja ezeket a gazembereket.
-
t72killer
titán
válasz
instantwater
üzenetére
iigen, bár messze nem olyan durván, de ezek is kicsit olyanok, mint a "NERmédia" otthon, fő cél a politikai ellenfelek lejáratása. Viszont osztom az aggodalmat, simán előfordulhat itt is egy "MANYUP einstand" jelenség pepitában, hasonló célból és effekttel.
Mivel nekem ez már messze nem a legjobb fizetésű meló életemben, így ISA-túlsúlyos vagyok és maradok is + aktívan nézegetem hová lehet menekülni pénzügyileg, ha szorul a hurok (=CGT mentes területek). Remélhetőleg ez a "hurokszorulás" nem valami overnight bevezetett exit tax-al kezdődik valami szuperbal vagy épp "szuperzseni tory" kormányzat színrelépésével persze...
A munkáltatói SIPP-et amúgy azoknak, akik magasabb kulcsok szerint adóznak, csak ajánlani tudom, annak az esélye, hogy a pénz felét bebukd, azért elég kicsi, még húzósabb borotválás esetén is. De ez persze csak az egyik láb, élhető, normális életkorban elkezdett nyugdíjaskorhoz kell egy talicskányi szabad megtakarítás.
-
válasz
t72killer
üzenetére
A guardian csak egy klikk vadász oldal sokszor.
Pontosan ezért nagy lutri a nyugdíj.
Most gyűjtögeted 30-40 évig valamilyen feltételekkel, aztán egy tollvonással keresztül húzzák az addigi stratégiádat.Az a biztos pénz ami a zsebemben, vagy legalábbis az én kontrollom alatt van, és nem az amit valaki odafönn megmondja, hogy mikor és mennyit vehetek ki belőle.
Persze, jól hangzik az állami és munkáltatói hozzájárulás, de ez nekem akkor is csak egy nagy szerencsejáték.
-
t72killer
titán
válasz
Devid_81
üzenetére
Olyan ház kell, amit magára lehet hagyni (nem ázik szét, nem szétlopós környéken van, stb) 2 hónapra, aztán irány november + február teljes hónapra a holland-antillák
. Már "csak" egy olyan meló kell hozzá, ahonnan el is eresztik évi 3-4 hónapra az embert...Más, korábban már nyavajogtam IHT miatt, szóval lehet mégiscsak nagyobb mozdulás: "Bringing unused pension pots within the scope of inheritance tax means that what was once seen as a tax on only the wealthiest “is now firmly a middle‑income issue,”"
-
Devid_81
félisten
People across the UK told to stay inside and keep windows closed as a mysterious yellow orb appears in the sky for a fourth consecutive day.
Amugy tenyleg kib@cottul szokatlan...
A kertunkben szarad kifele a fu...halistennek, ugysincs idom levagni
-
t72killer
titán
válasz
instantwater
üzenetére
Fel nem tudom fogni. Minden második paraszt gyereke, unokája, keresztlánya Ausztriában dolgozik, Poczak-ék meg már nyíltan tolták a huxit témát. Ők lettek volna legjobban meglepve, hogy hoppá, itt egy határ amin már nem lehet átkelni...
Közben a csóró alföldi falucskák, amelyikek egyikéből én is jöttem anno, masszív többséggel buktatták a narancs hordát.
#47219: vége van, szalonképesebb+vmihez értő példányaik (nem sok van...), mint pl Vitézy menekülnek is át az új kormányzatba. 2030ban ezek már a bejutásért fognak küzdeni, kb mint 2018ban az mszp.
-
moleculez
veterán
válasz
instantwater
üzenetére
Valahogy így
-
válasz
moleculez
üzenetére
Egy 22es csapdájában vannak.
Buktorral nincs megújulás, Buktor nélkül nincs Fize$$.De most majd ő jól megmondja, hogy ki ül be a parlamentbe.
Nemám akik mandátumot szereztek.
Kíváncsi leszek a végleges listára.Sebaj, majd elkezdenek csiripelni az emberek, hogy mentsék a saját bőrüket, vagy előbújnak az áldozatok, mert már Zsolti Bácsi fején is 100.000 Eurós crowd funded vérdij van by Juhi.

Fityisz meg fog szűnni magától, ahogy sorra sittelik le a nagykutyákat, akik most is jobban ragaszkodnak a pénzhez és a hatalomhoz ahelyett, hogy lelépnének valami távoli szigetre.
-
moleculez
veterán
válasz
instantwater
üzenetére
Most kezdődik a cirkusz, indulunk Zsoltibácsival. Néztem a Kontroll interjút, ejjj… szívem megszakadt.
Én merem állítani hogy 1 de max 2 év és Fidesznek fel kell oszlatni magát. Mivel az egész személyi kultuszra épül, ha lecserélnek mindenkit az már nem fidesz. -
-
KROK640
nagyúr
válasz
t72killer
üzenetére
Nekem elsősorban az a fontos most, hogy az országnak jó legyen. Ugye kétlaki életet folytatok, amit nem tudok a végtelenségig, és több szál köt MO-ra, bármennyire is Ausztriában szebb a táj meg sokminden, ha egyszer választanom kell, akkor nem bánnám ha kiegyenlített lenne ha kérdés, még azzal együtt is, hogy bármit is döntök fájni fog a másik miatt.
Abban igazad van, hogy jeleneg a Földközi tengeri régió kb bármelyik országa jobb a mostani magyar árak ellenében.Nos emiatt meg nem aggódnék. Ha megtisztul a média, illetve elkezdenek a dolgok a jó irányba menni, akkor a narancsos köreztekben is egyre több mindenkiről derül ki majd, hogy ő tulajdonképp sosem volt narancsos, meg titokba má' a Tiszára szavazott (nem, de úgyse tudod ellenőrizni). Elég azt nézni, hogy az utóbbi hetekben már néhányan hogy fordulnak...
Szóval én emiatt abszolút nem tartanék. Pláne, hogy nem a jövőhéten akarsz jönni, de még csak nem is jövőre... -
t72killer
titán
A helyzet az, hogy pl az ingatlanárak már totálisan elszálltak olyan helyeken is, amik nem adóparadicsomok. pl Isle of Man: nincs GCT, nincs IHT, jövedelemadó is jóval kedvezőbb: mégis kb olyan árakon vehetsz házat, mint egy normálisabb vidéki mainland UK részen.
Ciprus nemigazán drágább, mint mostfigylej: MAGYARORSZÁG...Akkor beszélhetünk az IHT jogosságáról, ha munkából értelmesen meg lehet élni ott, ahol a munkát adják. Ennek a világnak vége van - és nem azért, mert ne lenne IHT, a briteknél több mint egy évszázada VAN ilyen de hogy-hogynem, nemcsak Londonisztán, más nagyobb, munkát adni is tudó nagyvárosok váltak teljesen élhetetlenné, visszaszedve az összes munkabért a dolgozótól.
Egyszerűen arról van szó, hogy egy gazdaság hanyatlik, végeláthatatlan leszállóágban van, ezt adókkal az életben nem fogják megfordítani. Főleg, hogy manapság már nem az van, mint a XX.században, hogy befizeted az adót és TE + a GYEREKEID, A HELYI LAKOS közösség kapják vissza valamilyen ÉRTELMES SZOLGÁLTATÁS formájában.
-
válasz
t72killer
üzenetére
Oke, dehat egymasnak ellentmondo dolgokat szeretnel. Nyilvan az a cel, hogy _konkretan_ neked jo legyen (olcso ingatlan, alacsony adok, magas fizetesek), dehat ezek egyszerre nem mukodnek.
Pl. en abszolut alapvetonek tartanam a kifejezetten magas orokosodesi adot, mert az egyik fo oka a tarsadalmi egyenlotlensegeknek es a szegenyebb retegek leszakadasanak.
-
-
t72killer
titán
válasz
KROK640
üzenetére
Az, hogy az "országnak jó", még nem feltétlenül jó letelepedési célpontnak. Kulcskérdés mi lesz HOSSZÚ TÁVON a magánnyugdíjak (capital gains tax), ingatlanok +öröklés adóztatásával és hogy végre bedől-e a magyar ingatlanlufi, mert jelen árak mellett simán jobb értéket vesz az ember a Földközi tengeri régió kb bármelyik országában.
#47211: most tény és való, hurráoptimizmus van, ez is fent van a figyelnivalók listáján. Sajnos az évtizedek, évszázadok alatt a népbe döngölt depresszió könnyen megbújhat a felszín alatt és visszatérhet. A helyzet pikantériája, hogy az országból kb az egyetlen rész, ahova tényleg komolyan gondoltam a háznézést, telepedést, Vas 03 (Körmendi körzet) erősen narancs, főleg a határmenti falvakban. Ezekben mi lesz a néphangulat a következő években
? Az ember nehezen szokta beismerni, hogy hülye és nehezen tér új útra... -
t72killer
titán
válasz
instantwater
üzenetére
Figyelő üzemmód van, hogy mi lesz a "rendszerváltás" után. Mert ha gazdaságilag jön egy 90es évek 2.0, akkor köszi, azt inkább távolról nézném végig.
-
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Samsung kuponkunyeráló
- Motorolaj, hajtóműolaj, hűtőfolyadék, adalékok és szűrők topikja
- World of Warcraft
- Apple MacBook
- A Far Cry TV-sorozat showrunnere nem konkrét játékot adaptálna
- Áll néma csend, repülő szárnya kint
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- RAM topik
- TCL LCD és LED TV-k
- Gyúrósok ide!
- További aktív témák...
- Dell Latitude 5450 Újszerű, Ultra 5 135U, FHD IPS LCD,16GB, Magyar vil bill., gyári gar 2027.11-ig
- Bambu Lab A1 mini azonnal használható szett
- Samsung 860 Evo 1TB SATA3 93%-os és Samsung 860 QVO 1TB 97%-os
- Apple Watch Ultra (1. generáció) ÚJSZERŰ, 100% AKKU
- Macbook Pro 16" A2485 2021 M1 Pro 16/512 (5)
- ÚJ HP EliteBook 6 G1a Ryzen 5 PRO 230 4.9GHz 32GB DDR5 1TB FHD+ 16:10 már jobbik kijelző, gar 2028
- Apple Magic Keyboard A2261, magyar billentyűzet iPad Air 11"/ iPad Pro 11" - 27% ÁFA
- Telefon felvásárlás! Samsung Galaxy A15, Samsung Galaxy A25, Samsung Galaxy A35, Samsung Galaxy A55
- Gamer PC-Számítógép! Csere-Beszámítás! R5 5600XT / RTX 3070 / 16GB DDR4 / 512GB Nvme SSD
- Telefon felvásárlás!! iPhone 12 Mini/iPhone 12/iPhone 12 Pro/iPhone 12 Pro Max
Állásajánlatok
Cég: Laptopműhely Bt.
Város: Budapest

Az akkoriban vagy managereknek volt meg, vagy senioroknak.

)
. Már "csak" egy olyan meló kell hozzá, ahonnan el is eresztik évi 3-4 hónapra az embert...
? Az ember nehezen szokta beismerni, hogy hülye és nehezen tér új útra...