- Szoszo94: Xiaomi Mi Router 3G - Padavanra fel!
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- eBay-es kütyük kis pénzért
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- btz: Internet fejlesztés országosan!
- antikomcsi: Celebtanya - Farm VIP V.
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- Bevezetés a wokok világába
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- weiss: Pant* rant
Új hozzászólás Aktív témák
-
bigrob
őstag
válasz
Donki Hóte #6028 üzenetére
Ezt jó hogy mondod, rájöttem, hogy van is..
-
Igényelj Diego klubkártyát, Garden típusú műfű vásárlása esetén 20% kedvezményt adtak rá a kiírt árból.
Mi a múlt héten vettünk 40 nm Garden műfűvet, bár nem medence alá...
-
Emunem
őstag
válasz
Donki Hóte #6018 üzenetére
Miganeo = Steinbach.
-
Emunem
őstag
Geotextilia, bocsánat. van belőle különböző színű. (fehér, fekete, szürke)
-
Winne
nagyúr
Urak egy ilyen elég arra, hogy kettő darab átfolyós solar melegítőből benyomja a vizet a medencébe? Tisztítani zsákkal szoktam búvárral, az nagyon bevált, ez csak erre lenne berakva, használtban venném valami kisebb pénzért.
-
nessh
tag
válasz
Donki Hóte #6017 üzenetére
Lehet én nem jól csináltam, de a szűrőgolyón meg van adva hogy mennyi homoknak felel meg és azt váltottam át. 500g amiket vettem, arra azt írták 18kg homoknak felel meg.
-
balojazz
aktív tag
válasz
Donki Hóte #6017 üzenetére
A szűrőgolyó dobozán rajta van a homokegyenérték. Azt írják, 28 gramm az 1 kg-nak felel meg, tehát kb 280 gramm golyó kell neked. De ha rám hallgatsz, 420-500 grammot teszel bele, hogy legyem elég nyomás is. De a gyári ajánlást mindenképp érdemes túllépni.
-
Köszi a bemutatót.
Néztem az általad linkelt Miganeo 7000-es homokszűrő berendezést, meg általában a Miganeo szűrőket, de sajnos azt írják, hogy nem szállítják Magyarországra
Szállítják pl. ezt a Steinbach szűrőt.
Nekem elég lenne egy ilyen, van ezzel valakinek tapasztalata? A szomszéd kerítése mellett lenne, főként az érdekel, hogy mennyire erős a hangja...
Nálunk eléggé mellbevágó ára van a homokszűrőknek, érdemesebb az amazonról rendelni.
-
Egy gyors kérdés. Ha egy homokszűrőhöz az van írva, hogy 10 kg homok kell bele, akkor abba a homok helyett mekkora mennyiségű szűrőgolyót kell tenni?
-
Hunfiu12
csendes tag
Na tegnap én is elkészültem végre.
Már csak a rendrakás meg egy "gépházikó" építés van hátra. Vegyszerezés egyenlőre sósav meg quattrotabs a szkimmerbe és remélem minden jó lesz.
#6008 Emunem Ez a szkimmer adapter zseniális, ha lesz egy kis időm nyomtatok is egyet, tömítést honnan lehet szerezni hozzá?
-
j.bravo
addikt
Van a családban egy Lay-Z spa Cancun. Használtan vették, szemre kitűnő az állapota, de a levegővel felfújt medencetestet kb. naponta újra kell fújni. Ez normális? Vagy keressek valami gázszivárgás-kereső szappanhabot és keressem, hol ereszt... (a vízben nem látszik erre utaló apró buborék, vízszont felett vagy kívül lesz, hacsak nem maga a felfúvószelep a ludas).
-
WiZARD
addikt
Aiper S1 robottal van valakinek tapasztalata?
Bár tegnap hirtelen felindulásból megrendeltem, de még nem késő változtatni, ha valaki nagyon lebeszélne... -
Milyen venturi porszívót érdemes venni? ENNÉL van jobb ár/érték arányban? Idén már sokat nem költenék erre, csak macerás a szivattyúval kipucolni a medencét. Előre is köszi!
-
Emunem
őstag
kicsúsztam a szerkesztésböl:
A ledes lámpa tartó linkje. -
Emunem
őstag
Üdv, akkor én is bemutatkozok erröl az oldalamról is:
6 éve medencézem, kezdtem egy ilyen 4,5/2,2-es medencével, gyári papír szűrős 2 hónapot volt nálam, utána vettem egy közepes szivattyút (4,5m³/óra) amivel 3-4 órát ment a szürö, + vettem egy intex teleszkópos porszit, tökéletes stresszlevezetés mind a mai napig az a 10 perc porszizás.Majd jött az Intex falra szerelhetös szkimmerje zárásként.
Az alja 50/50 betonlapok a lábak alá, a fólia meg 3cm-es XPS lapokon nyugodott, 250-es filccel. Alatta vakolathomokkal egyengettem ki egyenesre. (Csak az volt hírtelen, szokásos hétvégi munka morál, abból kell dolgozni, ami van
)
Jó volt, de mégse, meg már a kis lurkók is kinőtték, így jött a következő szint.
Intex Quadra 5,49/2,74-es.
Rendes épített alapzat hozzá, 4cm-es XPS lapokkal szigetelve, 500-as filc anyaggal a fólia és az XPS közé.
Az anthrazit sávot betonlazurral kentem, sokkal tartósabb, mint a "gyári" anthrazit lapok voltak, (Ismerősnél 2 év alatt kifakultak, nekem 3. éve olyan, mint frissen kenve) és sokkal olcsóbb is volt így.
Egy melós projekt maradékai (jó minőségű puha műfű, 10 éves garanciát vállal rá a gyártó) UV védelemnek az XPS lapoknak, meg dekoráció.
Mondjuk itt még nem látszik, de gyári takarófólia rögzítést módosítottam, hogy könnyebb legyen a le/fel tevése. Valahogy így:Ezután vérszemet kaptam, és beépített szkimmer volt a cél, erősebb pumpával, ami még mindig kompakt méretű. Mivel szöget zár az oldalfala, nem 90 fokos, így gyártani kellett hozzá éket (Saját gyártmány)
50-es csövekkel a bemeneti ágak, sima 38-as a kimeneti (még), tökéletesen teszi a dolgát, szárazon még sosem ment a pumpa, 3 napig nem volt lefedve, gyönyörűen fölözte le a vizet. (kosár tele is volt nagyobb bogarakkal, levelekkel, tollakkal (?)) Egy Steinbach Speed 50-es pumpa megy napi 6 órát (lehet kicsit túl sok) 1 órát reggel, délben 4 órát, este 1 órát. (időzítővel).
Lefedni 2 rétegben szoktam, 150-es buborékos fólia + gyári takaró. (nálunk szereti a 30 fok körüli vizet a többség) Megvan az Intex fólia tekerő is, már csak idő kellene az oszlopok lebetonozására.Télen megy rá egy 250-es ponyva (3/6m) és a kimenetei ágakat egy csavaros deklivel befedve telel át. (vízszint a szkimmer alatt 2 ujjnyival) (A kis trombitát a levegő befújó résznél ki lehet szedni, csak baromira be van szorulva, szilikonzsírral leápolva sima liba kiszedni telente, meg vissza rakni, csak vigyázni kell a kis nutocskára, hogy le ne törjön, azaz a megfelelő pozícióba kell vissza rakni)
2 hetente vízmérés (PH/klór), igény szerint beállítás, amúgy meg kombitabletta úszóban. Tavasszal megy extra adag alga ölő (ajánlás szerint), azt kezit csókolom.Luxus: Kis olcsó lámpáknak terveztem tartókat, este van egy hangulata. ( a gyári tartót ragasztani kellett volna, azt nem akartam
)
Röviden ennyi. 6 év alatt csak 3x volt gond a vízzel (csak zöldfülű koromban, első 2 évben), egyik medencét sem bontottam el télen, kint teleltek. A kicsi a kiásott földet hivatott volt tartani, de amúgy semmi baja nem volt, nem volt lyuk, sem repedés.
Ha van kérdés, szívesen válaszolok.
Üdv! -
ggeleven
őstag
Srácok úgy alakult, hogy lett egy másik Ultenic Pooleco 10s, amit nem fogunk átvenni. A családban mégsem kell. Valakinek beszerzési áron, ami 51ezer volt érdekes lehet? Holnap estig átvehető alzaboxban. Hirdetni nem akarom az idő rövidsége miatt (na meg nyerészkedni sem).
-
Sziasztok,
Hamár a tisztítás a téma, slagos / venturi elven működő porszívóból milyet érdemes venni, van valakinek tapasztalata? Praktikerben van 8000-ért is már Pooltrend, Intex 15k körül van (mondjuk az egy fokkal komolyabbnak is néz ki)
Vízforgató gyári 2m^3/h-s papírszűrős, így az nem alkalmas komolyabb porszívózásra, ezért nézegetem ezeket. -
yoee74
csendes újonc
Sziasztok,
jómagam kB. 4 vagy 5 éve medencézem. 3,66m x 1m Bestway steel pro max. Az első évben a hozzá adott 1m3-es forgatót használtam -igen, napi vagy 10-12 órát ment- papirszurovel, amit 2-3 naponta takaritottam. Úszó kloradagolót használtam (most is), és Dezalga-t. Használaton kívül szolarfoliaval takartam. Kristálytiszta vizünk volt (csapvizből). Venturi elven működő porszívót és fölöző hálót használtam .A második idenyre vettem egy steinbach comfort 50-et, szűrő labdákkal, valamint, mivel lett elég szívó erő, oldalfalra szerelhető szkimmert, ami a víz tetejéről szívja le a bogarakat , leveleket, így már nem kell hálót használni.
Aztán tavaly vettem steinbach poolrunnert, hetente 1-2 szer zavarom be a medencebe, megfelelően tisztán tartja az alját. Minden kombóval kristálytiszta volt a vizünk.Tavaly használtam először Obi-s klorstabilizátort, így a ph-m elég stabil lett, gyakorlatilag alig mászott el a 7.2 -ről (lehettem nem ez volt az oka, én így azonositottam.).
Tehát vegyszer felhasználás, vízkezelés:
szezon elején klórsokk, majd klór stabilizátor. Hetente egy 200gr-os klór tabletta (nem kombi!) és hetente 50ml Dezalga. Hetente egyszer mérek pH-t és klórt, ekkor ha kell, állítok a ph-n. Heti 1-2 szer porszívózom az alját. Használaton kívül szolarfoliaval takarom, persze, ha tulmelegedne a szaharai hőségkor, akkor éjszaka akaratlanul hagyom, hadd hűljön.
Majd' elfelejtettem, 2 óránál többet ritkán megy a forgató. Szezon végén a labdák közül a felsők kissé piszkosak, de ennyi.A fentieket azért írom, hogy ha valakinek hasonló paraméterei vannak, akkor egy összehasonlítás erejéig jó lehet nekik.
-
luciferc
őstag
Nincs itt kivétel. Vagyis az a kivétel, aki nem veszi tudomásul/eddig nem tudta, hogy a pH 7,2-7,6 között legyen, és inkább 7,2. Persze, hogy algásodik meg vacak a víz, ha egekben a pH. És igen, ezt korrigálni kell. Mindenkinek, aki klórral fertőtlenít. Csak ezt nem szokták se leírni, se promózni a boltok. Aztán sokkolja a népet, ha elmeséljük.
-
ggeleven
őstag
-
luciferc
őstag
Valamit nagyon félreértesz. Nekem sóbontó van és nulla gond. Nem kell semmi vegyszer mellé. Minek kellene? Neked se kellene algaölő, ha a kombi tabletta valóban működik. Este bekapcsol, megy, lekapcsol. Ha koszos lesz vagy nagyobb a fürdés, akkor megy többet a sóbontó. És milyen kötelező zuhanyzás?
-
merqree
őstag
Sziasztok
Ki hogyan, és hány személy igénybevételével teszi fel a medence takarót egy 5,5 méteres medencére? Intexmedencéhez adott vékony takaróról van szó.
Ketten nem tudtunk rátenni, valahol mindig lejött a peremről.
Van, aki vett esetleg Intex lábra pattintható/rögzíthető takarót?
-
balojazz
aktív tag
Új fejlemények. Ugye akárhogy megtisztítod a vizet, végül ott marad a medence alján egy finom zöldes por, ami finomszemcsés homok és döglött alga keveréke lehet. Ez a leülepedett zöldség könnyen fölkavarodik, de a felhő túl hamar leülepszik, hogy a nagyja átmenjen a homokszűrőn, és megint ott lesz a medence alján. A kézi, slagos-töltős medenceporszívó nem szedi ki, mert a zsák lyukai túl nagyok még a sima homokhoz is. Erre lenne megoldás egy sűrű szövésű zsák (csodazsák), csakhogy 4-5 számjegyű összeget egyszerűen nem fogok fizetni egy ilyen hulladékért, ha mégoly hasznos és fontos is. Gondoltam egy merészet, és a porszívóra rátettem egy decathlonos Artengo szürke zoknit, fölé egy Hummel sportzoknit, végül a saját fehér zsákját. A zoknikat postagumival rögzítettem. Eredmény: teljes siker. Zöldes sár maradt a zokniban, a medencéből eltűnt minden szar, félóra múlva is teljesen mentes mindenfajta üledéktől. Ezen a hétvégén minden összejött. A csodazsákos kereskedők bekaphatják egymásét. Mondjuk ha már Temuztunk egyet, hozzácsaptam 800-ért egyet, hátha beválik. De van vagy 30 pár Artengom...
-
balojazz
aktív tag
Nem lehet, hogy te télire lebontottad, és a hajtási éleknél engedett el? Vagy valami tüskére vagy éles kavicsra tetted? A kissé lesajnált Bestway Steel Pro Maxomat sose bontottam le, télire is ott rohadt meg és fagyott kint a benne maradt levelekkel meg 5-10 cm vízzel. Ez már a negyedik szezonja, 2022 nyár elején vettem, és csak polifoam és föld van alatta.
-
-
balojazz
aktív tag
Persze hogy. De ha az én 3 m3/órás szűrőm overkill ehhez a medencéhez, akkor a tiéd már atomvillanás. A 40 ezres vízforgató ugyanannyira jó, mint a 80 ezres, csak tudnom kellett volna üzemeltetni. Ma reggelre, 24 óra alatt teljesen kitisztult az ugyanekkora medencém. Még ekkora teljesítmény sem kellene, de ez már elég arra, hogy a legbrutálabb disznódagonyázót is rendbe rakja 1-2 nap alatt. Ha, és ez egy hatalmas "ha", eltérünk a gyártói ajánlástól. Ez szemétség volt a Bestwaytől: mintha egy jó autóval csak 25-tel tudtam volna menni.
-
bigrob
őstag
Nálam a 366x100-as medencével napi 2 órát ment az intex 6.5m3 homokszűrő, letakarva, kombi tabin kívül nem bohóckodtam vegyszerekkel, heti1x bedobtam a steinbach medence porszívót és sose volt baj a vízzel.
-
balojazz
aktív tag
válasz
Dark Archon #5983 üzenetére
Macerás? Az volt macerás, amíg eljutottam a megoldásig. Miután ma vagy holnap kvázi algamentes lesz, már elég lesz napi 8-10 óra keringetés heti vagy havi 1-2 golyócserével a tisztán tartáshoz, illetve hát ezt is ki kell kísérleteznem. Maga a golyócsere egyszerű, egyszemélyes, kb 10 perces művelet. A szutykos golyók mennek a mosógépbe 20 fokos, vegyszermentes mosásba. Az zavar, hogy sehol nem találom az algamentesítés címszó alatt a tanácsok közt, hogy mekkora keringetési teljesítmény kell mennyi golyóval, a gyártói ajánlások a használati útmutatókban az algák tenyésztését pártolják. Utólag már könnyű okosnak lennem, de volt egy visszatérő vitánk a párommal, ami tökéletesen leírja a problémát. Ő mindig azt mondta, hogy a szivattyúnk gyenge, nem forgatja a vizet eléggé, én meg erre mindig azt mondtam, hogy dehogynem, ez egy 2-3 m3/órás homokszűrő, 9-10 m3-es kis medencénkhez még túl nagy is a teljesítménye, sőt overkill, elég lenne kisebb is. Hát, mindkettőnknek igaza volt... Az én tanácsom algamentesítéshez így hangzana. Első lépés: tegyél másfélszer annyi szűrőgolyót a szivattyúba, mint amennyit a gyártó megenged, ezzel brutálisan megemeled a teljesítményt. Innentől már minden sokkal egyszerűbb. De ezt soha, sehol nem láttam egyetlen videóban vagy hozzászólásban sem. Szomorú.
-
-
balojazz
aktív tag
válasz
Dark Archon #5972 üzenetére
Nos, úgy néz ki, a homokszűrős b@szakodás bejött. Vettem ipari mennyiségű medenceszűrő golyót. 2000 gramm, 4 csomag. Emlékszünk, ha az ajánlás szerint adagoljuk, 250 gramm fér bele. Én föltoltam 370 grammig, ezt határozott tunkolással színültig bele lehet tömni. Az eredmény: jelentősen megnőtt a víznyomás, azaz a keringetés sebessége (érzésre 2-3-szoros), hatalmas erővel lövi kifelé (és nyilván szívja is be) a vizet. 7-8 óra alatt annyira megforgatta, hogy a zöldség fele eltűnt. Fölnyitva a forgatót sötétzöld trutymós vizes golyókat találtam. Juhé. Ment is bele a kövi 370 gramm, ez éjszakára marad, reggel és este megint cserék lesznek. A csodazsákos tippet is megfogadom, csak fasse tudja, honnan érdemes beszerezni, a magyar oldalon lehúzós az ára, mert ez csak egy rohadt háló, ér vagy 50 forintot, 500-at is adnék érte. A szivattyú motorjáért nem aggódom: a hang ereje és frekvenciája nem változott semmit.
-
F-ECT$
titán
Csodazsákot érdemes venni egy kis 800 literes Bestway Layzspa-hoz? Ha igen, akkor kell hozzá mást is venni (pl merülőszivattyú)?
-
FőDudu
veterán
válasz
Dark Archon #5977 üzenetére
Oxigenes resz nekem kimaradt, azt hittem vegig kloroztal.
Oxigenes nalam sem mukodott 30 fok folott. Azota klorozok es minden faxa.
(mondjuk en a Foldkozi tengernel elek - itt azert tud sutni a nap)Szerintem felesleges felni a klortol, a legjobb fertotlenito a mai napig.
Mi is felnottunk, pedig ropogott a talpunk alatt a medenceben es a labmosoban is a strandon. Videken is meg a Tungin (Tungsram, Ujpesten).Az osszes szar ellen meg csodazsak kell. Az mindent kiszur amit az uveg/homok/labda nem tud.
-
Ahogy Janusz001 is írta, valószínűleg a buborékfóliás takaráshoz lehet köze.
#5974FőDudu: hát, ja, ez most totál mellé ment... sóbontó előtt is ugyanez volt a helyzet. A sóbontó az oxigénes kezelést váltotta, mert az 30°C felett végképp algatenyészetet eredményezett a hatástalansága miatt. Idén egyszer tényleg mértem 0 klór tartalmat. Azóta 2 naponta nézem.
Tablettázni előző szezonokban eszembe sem jutott az óvodás lányom miatt. Most már 7 éves, kibír egy kis klórt, ha meg már szükséges a klór, legyen kíméletesebb. Legalábbis ezt állítják a sóbontóval előállított klórra.
De múlt szombaton így nézett ki a víz (természetesen medenceparti volt, akkor volt a legzöldebb):
Most meg ilyen:
Mint kiderült, igazából a döglött algák eltávolítása okozott némi gondot nekem. Porszívózáskor valami szűrőzsák kellene a vízforgató elé, és az sem lenne nagy kunszt, bár elég könnyű felkavarni a zöld maszatot.
-
FőDudu
veterán
-
FőDudu
veterán
En meg pont az ellenkezojet latom.
Mindenki bohockodik itt a sobontos megoldasokkal - nekem meg a 15m3 vizbe bemegy heti 1-1,5 kombi tabletta, nemi 32%-os sosav (kb heti fel liter), heti 1x 2 spriccelesnyi algaolo (kb 1 deci) es semmi gond. Pedig a viz 32 fokos vagy melegebb, kb egesz nap suti a nap es kristaly tiszta. Szuro labdakkal.
Akinek meg sobontoja van az folyton szamolgatja hogy mennyit menjen, meg bealgasodik meg a szurogolyo nem jo.
Nekem meg junius elejetol szeptember vegeig benne van a szuro labda, nincs vissza mosatva, megis kristaly tiszta a viz.
Amikor kibontottam a szurot a tavalyi szezon utan, akkor a tetejen szurkes volt a labda, az aljan viszont feher. (a felsokbol ilyen agyagos levet lehetett kimosni). Azaz a felsok kiszurtek kb mindent es alulra mar nem jutott el a kosz. Mivel nekem a szivattyu elo szurojebe megy a kombi tabletta, igy eloszor a kloros viz a szuron megy at - ergo ott durva klor koncentratum van es nem rohad be. Szerintem ez a normalis megoldas, medenceben felhigul es jo a klor szint. Takarva nincs, ejjel elmegy belole kb az osszes klor, masnap ugyanez.
Mindenki azt csinal amit akar, de en ugy latom az itteni hozzaszolasokbol, hogy a sobontos megoldas egy total zsakutca.
Maceras - szamolgasd mennyit kell menjen, nem general eleg klort ahhoz, hogy ne rohadjon be a szuroben a labda, bealgasodik, eleve szivas a medencezes utani kotelezo zuhanyzas (en nem akarok meg 1x zuhanyoni), mar a megfelelo so mennyiseg berakasa is tobb annal a munkanal amit a 3-4 honap alatt a kombi tabletta berakasara forditunk (heti 2x 1 perc).
A masik lehetoseg, hogy senki nem tudja pontosan hogyan kellene hasznalni, mennyit kellene jaratni, milyen kiegeszito vegyszerek kellenek meg melle (mert olyan nincs, hogy csak a sobonto eleg) es mindenki csak vaktaban lovoldozik
-
Dorian
félisten
válasz
Dark Archon #5972 üzenetére
Nem értem nálatok hogy kerül oda annyi alga. Nálam a 7,3m3-es medencénél napi 4-6 órát megy a szivattyú, + használom a sóbontót, és semmi mást nem csinálok.
Most, h majdnem 1 hete folyamatosan takarva van, így nem annyira bomlik a klór ma reggel rámértem, sötétlilán kb kiütötte a skálát, ma be se kapcsolom a sóbontót, aztán meg kevesebb időre állítom.Ez a szőrőgolyós dolog is milyen bohóckodás, h pár hetente szét kell szedni meg tisztogatni? Akkor mi értelme van, ha ugyanúgy pucolgatni kell mint egy papírszűrőt? Szezon végen szoktam 1x visszamosni a homokot (most üveget tettem bele) és semmi többet nem foglalkozom vele.
-
válasz
balojazz #5970 üzenetére
Ugyanez a helyzet nálam is, mindig eljön az a pont, amikor algásodik. Eddig édesvizes rendszert használtam szűrőgolyókkal, de 4 köbméteres medencénél meg aztán tényleg nem nagy érvágás újratölteni a medencét. A golyók viszont masszívan zöldek voltak, akárcsak az ott lévő víz, 2-3 hetente tisztítani kellett.
Idén azonban sóbontót vettem, szűrőgolyókat szűrőüvegre cseréltem, gondoltam, algásodás megoldva. Hát, nem. Itt meg már a sót is pótolnom kéne, tehát annyira nem poén a vízcsere. Viszont némi küzdelem árán, de talán sikerült kipucolnom a medencét.
pH mérés, klórszint ellenőrzést végzek már 2 naponta. Vízforgató napi 8-12 órát ment Algaölőt, és pelyhesítőt is adtam a vízhez. Az alga összegyűlik a medence alján, amit már ki tudok porszívózni. Egyelőre a szűrőn keresztül, de nem vagyok biztos benne, hogy a szűrőüveg is megfogja. A legbiztosabb WASTE állásban kinyomni, csak akkor elég gyorsan kell porszívózni.
Viszont van vízmelegítőm, ha nem sikerült megfognia a szűrőnek, akkor annak a szivattyújával fogom kipucolni. Még az is megoldás lenne, hogy a vízforgató elé egy szűrőbetétes valamit teszek a porszívócsőre.
Szóval, ne add fel
-
Janusz001
őstag
válasz
balojazz #5970 üzenetére
Mennyit megy? Mert a minimális ajánlotthoz ennek napi 10+ órát kellene mennie ehhez a medencéhez. Mennyit van takarva a medence? Nálam ha sokat volt rajta a szolár fólia (napokig) ,mert nem használtuk, akkor a nagy melegben képes volt bealgásodni, annak ellenére, hogy minden rendben volt. Azóta csak éjszakára van takarva, de kánikulában még akkor se.
Nekem is ekkor medence van, 3.66*1 Intex kör, 6m3 szőrővel, ez megy napi 10-12 órát.
Csodazsák kiszedi az algát, nekem 1 nap alatt rendbe vágta, nem akartam vegyszerekkel szórakozni. -
balojazz
aktív tag
válasz
robag93 #5969 üzenetére
A probléma alapvetően nem biztos, hogy ez, csak keresem a hibát. Újrakezdem akkor. Tanácsra lenne szükségem. Nem tudom tisztán tartani a medencét, mert nincs semmiféle ultimate process, egy alapvető, egyértelmű lépésekből álló folyamatleírás, amelyhez ha tartom magam, tiszta marad a medence. Minden nyáron eljön a pont, amikor elkezd algásodni. (Ivóvízzel töltöm.) Soha, egyszer sem, semmikor sem sikerült visszafirdítani, most is halványzöld, leülepedve sötétzöld réteg, felkavarva zöld felhős, és nem tisztul. Ilyen korán még sosem kezdődött. Ugyanakkor eljön a pont, amikor már nem éri meg b@szakodni vele: a sok idő, fáradság, éjszakai folyamatos keringetési áram és legfőképp a sok vegyszer, hiszen 9 m3 víz alig több, mint 5000 forint. De bosszant, hogy nem tudjuk megoldani. Most is az lesz a program, hogy pár napig próbáljuk megoldani, majd föladjuk, és újratöltjük. Nem tudom, mások hogyan csinálják: eszközök, eljárások stb. Az alapok legalja megvan: Ph beállítása, tablettás napi mérések, klórsokk, medenceporszívós utántöltés slagról, tablettás úszó adagoló... De valami nem stimmel. Most épp a szivattyúra gyanakszom, mert azon sosem változtattam, hátha ez a baj.
-
balojazz
aktív tag
Van egy Bestway Flowclear 58515-ös homokszűrőnk, és a teljesítménye a jelenlegi konfigurációban elégtelennek tűnik a 3.66 méter átmérőjű medencéhez. A töltettel lehet baj szerintem. Az ajánlás szerint lazán kell tenni bele a szűrőgolyókat (polysphere), 75-80%-os töltés a maximum jelzés alá. Ez pont 250 gramm golyót jelent, ami a 8.5 kg homoktöltet átszámításnak is megfelel. De kevés, b@ssza meg. Mennyit használtok ti? Én 500-750 grammra gondoltam, de minél több van benne, az áramlás ellenállása miatt a szivattyú motorja erőlködhet vagy leéghet. Mennyi az ideális töltet, ha feltételezzük, hogy a gyári ajánlás túl kevés? Mennyi legyen?
-
luciferc
őstag
válasz
Dark Archon #5946 üzenetére
Semmi köze a sóbontóhoz. A vized ilyen.
Magyarázat: A konyhasó (NaCl) vizes oldata semleges kémhatású, nem befolyásolja a pH-t, mivel erős sav és erős bázis sója.
-
Hunfiu12
csendes tag
válasz
zeon.hu #5964 üzenetére
Ez nyílván egy ilyen zsákos, venturi elven működő porszívó lehet. Én ehhez lehet vennék egy legolcsóbb slag csatlakozóval ellátott merülő szivattyút. A másik opció ami nekem eszembe jut, az az, hogy veszel egy adaptert ami 32-es csatlakozót csinál a medencéd befúvójából, ilyen van az intexnek meg a bestwaynek is. Veszel vagy csinálsz egy tömlő toldót amire rá megy a 32-es cső és a slagod is. Végül a befúvó idomot meg a toldót összekötöd egy tetszőleges méretü 32-es csővel. Viszont arra érdemes figyelni, hogy lehet a keringető szivattyú nem fogja szeretni ezt a szintű szűkítést.
-
JoolsNOS
veterán
válasz
Dark Archon #5961 üzenetére
Csak azért gondoltam, mert a régi kis vízforgató simán bedugtad ment verzió volt, ott értelemszerűen nincs más lehetőség. Itt meg bedugod és van egy ki/bekapcs. Gondoltam nem biztos, hogy jót tesz neki ha bekapcsolt állásban "huzigáljuk" ki alóla az áramot. 3*2 órát gondoltam járatni naponta. 3.05ös vázas medence.
De akkor nem gond. Köszi -
-
JoolsNOS
veterán
Sziasztok! Vettem egy ilyen homokszűrőt. Szűrőgolyóval használom. Milyen gyakran érdemes tisztítani a golyókat? Illetve erre konnektoros időzítőt rakhatok? Nem gond hogy a bekapcs állást szakítom meg vele?
KÖszi -
Emunem
őstag
válasz
Dark Archon #5957 üzenetére
ja értem
Akkor igen, ez egy racionális választás volt.
-
-
Emunem
őstag
válasz
Dark Archon #5955 üzenetére
miért nem veszed a kapszulásat? Az sokkal egyértelműbb, nincs különböző szín, csak egyszínű színskála. Mondjuk régóta szemezek én is egy hasonlóval, csak itt 50€+ egy jófajta.
-
-
Janusz001
őstag
válasz
Dark Archon #5952 üzenetére
Ennek a mérése is szépen el fog mászni rövidesen.
-
zeon.hu
nagyúr
válasz
Dark Archon #5952 üzenetére
Nem rossz cucc!
Én maradok a papír csíknál, csak kell mellém valaki, aki látja a színeket...
-
Na, én befejeztem a színskálával szerencsétlenkedést:
10 rongyot simán megért.
-
zeon.hu
nagyúr
"Porszívó"-ra kötött slag másik végét hogy a legegyszerűbb a beömlőre rögzíteni?
-
T.Robikaa
friss újonc
Sziasztok
Pici segítségre lenne szükségem, mert elakadtam.
Van egy hidrolife sóbontó és ph szabályzó készülékem.
Sajnos azt tapasztaltam, hogy az rx szonda nem képes mérni a klór. A vízben a klór megfelelő szinten van viszont nullát mutat. Próbáltam szondat cserélni de semmilyen javulást nem tapasztaltam. Csináltam részleges víz cserét is. A kalibrolo folyadekra jól reagál. Segítségeteket előre is köszönöm! -
Dorian
félisten
válasz
Dark Archon #5948 üzenetére
Nyilvan az időzitett szivattyú meg bontó ugyanúgy működik
-
-
Dorian
félisten
válasz
Dark Archon #5946 üzenetére
Mert nem igazán jellemző.
Tavaly egész szezonban 1 egész liter sósavat sem használtam el. Nem csak a só tolja el, eleve van a csapvízben csomó ásványi anyag.
Az esővíz lúgosítani fog. Kivéve a savaseső
Tavaly kipróbálásra vettem pelyhesítőt, sztem semmit nem adott hozzá a víztisztasághoz. Idén nem is ettem bele, így is kristálytiszta.
Idén kísérletképpen vettem klórsatbilizátort, (állítólag jól jön sóbontós rendszerekhez) majd jövő héten beleteszem, addig úgysem használjuk és fedve lesz az időjárás miatt. -
Értem én, meg lucifer is írta. Csak valahogy a sóbontós rendszer mellékhatásaként nem nagyon kerül szóba, hogy készíts be 10 kiló phmínuszt vagy néhány liter sósavat, mert eltolja a pH-t.
Az esővel mire számítsak? Csökkenti a pH-t vagy inkább növeli?
A pelyhesítést felejtettem el egyébként, szerintem attól nem kristálytiszta a víz. Vagy a szűrőüvegnek meg kéne fogni a medence aljára leült (és kiporszívózott) algákat?
-
föccer
nagyúr
válasz
Dark Archon #5943 üzenetére
Óhataltan, hogy visszamosásnál jön ki egy kis szűrőanyag. TA-nak nézz utána (teljes lúgosság vagy össz lúgosság). Ha az nem jó, akkor tud ingadozni a pH rendesen. Nekem 3-4 kör savval történő pH beáűllítás után is még ingadozik, de már jóval kevésbé, mint korábban. 0,5 körüli só 1,5-2 körüli klór, folyamatos szűrés megy. Most már okés, de többször kellett beállítanom nekem is a pH-t. elején naponta 0,1-0,2 ment fel.
-
Emunem
őstag
válasz
merqree #5940 üzenetére
Elvileg igen. (Ha van egy 2 számjegyű kijelzője) benne van amúgy a könyvben, hogyan lehet be programozni. Bekapcs, lakat benyom, utána óra (azt hiszem), beállitod mennyi időt menjen, utána lakat még egyszer, és azután minden nap ugyanabban az időben bekapcsol (nem 100% a leirásom, csak emlékből írtam). De itt egy videó inkább. Ha te kézzel kikapcsolod, akkor értelem szerűen nem fog. Hagyd végig menni, és nézz rá másnap kb ugyanakkor.
Ugyanakkor óvatosan a nyomkodással, mert be tudod állítani arra is, hogy csak alkalmi szűrés legyen, azaz nem lesz következő alkalom, csak végig megy az az X óra, másnap meg semmi. Én eladtam amúgy ezt a pumpát a kicsomagolás után egyből, sok tapasztalatom nincs vele, szomszédnak viszont rendszeresen be kell állítsam, valamit mindig félre nyomkod… -
A szűrő visszamosáskor miért nyom ki egy rakás szűrőüveget? Gondoltam, kimosom belőle a kiporszívózott algákat, erre egy jó adag üveget is kinyomott.
Szétszedtem a szűrőt, a min. alá ment a szint, szóval újratöltöttem. Most nem merem visszamosni.
Egy liter 20%-os sósav ment már a 4 köbméteres medencébe, 1-2 napig jó a pH, aztán megy vissza. Kezd tele lenni a hócipőm az egésszel, az édesvizes rendszerrel nem volt ennyi szívás - főleg, hogy havonta újratöltöttem a medencét, aztán kész.
-
föccer
nagyúr
válasz
merqree #5940 üzenetére
Hasonlóm van(bár ritkán haszhnálom), de úgy emlékszem, hogy 24 óránként simán bekapcsolt, lepörögte a beállított értéket, majd kikapcsolt rendben. Nem kellett sem áramtalanítani, semi egyebet csinálni.
Nekem sokat károgott a szomszéd a zaj miatt, így megcsináltam 2 utasra a szívó ágat is. Van egy sima búvárszivattyú a szivattyú mellett, a homokszűrő előtt. Egy 3 járatúval lehet váltani, hogy a szkimmeren és a gyári szivattyún menjen-e, vagy a búvárszivattyún. A visszatérő ág, ugyan úgy a befúvókon megy, teljesen jól átforgatja a vizet.
fg
-
föccer
nagyúr
válasz
ggeleven #5936 üzenetére
Takarás, alatta menjen a keringetés, meg fertőtlenítés. Amikor visszajössz, max klorsokk, pelyhesítő, szűrés, oszt joccakát. Ha egyébként rendben van a a víz, akkor nem kell több.
Nekem sóbontóm van. Kicsit mászik a PH-m a TA miatt, ezért én előtte leviszem egy kicsit a ph-t 7 alá, és akkor kibírja a 2 hetet. -
merqree
őstag
Sziasztok,
A medence szettben volt egy Intex SF80220 szivattyú+szűrő.
Olvasom, olvasom a leírást és nem értem az időzítő funkcióját, vagy nem megfelelően programoztam be.
A leírás ezt írja: "A beépített időzítő mostantól minden nap aktiválja a homokszűrő szivattyút a beállított órák számához."Azt szeretném elérni, hogy minden nap ugyanakkor indujon el, és menjen 6-7-8 órán keresztül (A leírás 5 órát javasol d5,5x1,3 medencéhez).
Pár napja van még csak összerakva, és "programozva", de csak akkor indul el, ha én kézzel elindítom.Kérdésem:
1. ha sikerülne beállítanom, hogy a megadott órát üzemeljen, pl 6 óra, akkor 6 órát megy, 18 órát áll, és így mindig ugyanakkor fog elindulni a szűrés?2. Az első indítás aktiválja a 24 órás "vezérlést"?
Köszönöm előre is a válaszotokat!
-
luciferc
őstag
-
ggeleven
őstag
Hosszabb elutazás (mondjuk 1-2 hét) előtt ki hogy készíti fel a medencét? Csak takarás vagy előtte vegyszerezés is? Nálam a szűrő okoskonnektoron lóg, szóval időzítve forog most is, ez gondolom hasznos lesz akkor is.
-
LanyUs
őstag
Hétvégén a gyerekek nyomásának nem tudtam ellenállni és harmadik szezonját kezdte meg a Lidl-ben vásárolt 300 cm gyerekmedence. Ugyanaz a felállás, mint a válaszolt hsz-ben, csak tető alá tettem az áramforrást, így nem kell az a gagyi papírdoboz + nem tettem a medence alá xps-t sem, a műfű elég.
Kicsit túllőttem a sót! Erre figyelni kell, 3500l vízhez beletettem 12 kg-ot, de higítani kellett rajta.
Ez a gyári papírszűrős verzió ehhez a medencéhez elegendő. A só miatt a medence csövek korrodáltak és a nap szinte összesüti a csatlakozásokat, tavaly volt egy pont, ahol fűrészelni kellettIdén a csőszerkezet már kuka. 3 szezon nem rossz azért.
Feltöltés előtt algaölővel bekentem az oldalfalat. Ártani nem árt. A sóbontó eddig bevált, de fontos tényező lett, hogy estére a medence takarva legyen. -
kory24
őstag
Sziasztok!
Az SPS-75 ös szivattyúmhoz kellene alkatrészeket vennem. (előszűrő kopó részei)
A pool.shop-on elég drágák.Megnéztem ebay-en:
Ott lényegesen olcsóbban jön ki, mégha hozzáadom a vámkezelést akkoris.
Kérdésem, hogy vajon ezek a ebayes termékek 100%-ban ugyanolyan minőségűek, mint amit jóval drágábban meg tudnék rendelni a pool.shop-ról?
-
axioma
veterán
válasz
Donki Hóte #5930 üzenetére
annyit tudok hogy eleve is legszuresre volt, sokaig csodalkoztak is a medences felhasznalason, es hogy elkuldtek postan is, de asszem 0.5 m2 volt talan a minimum
ne sporolj az anyaggal, az 5 mikronokon at kell engedni a szivattyud teljesitmenyet, es a kemeny felulet belul -
Köszi! Megvarrom a zsákot én, persze
Ezt lehet postán is rendelni, vagy csak helyben kapható?
A honlapjukon nem látok ilyen terméket, a szűrő alapanyagokra azt írja, hogy feltöltés alatt...
Hol kapható még ilyen?
-
-
nessh
tag
válasz
luciferc #5926 üzenetére
Külön a bontó típusát nem tudom
, a komplett cucc ilyen néven fut : INTEX KrystalSand 26680. Ez van a használatiban "The default self-clean cycle time is 14 hours. To adjust the self-clean cycle time: ... "
Akkor ha nem állítok semmit, 14 óránként (mármint 14 óranyi működés után) magától csinálja?
De ha a gép nincs áram alatt akkor azt gondolom hogy nem tudja számolni magának az időt. Bár már semmin se lepődnék meg.
De az is lehet hogy továbbra se értem én ezt az egészet -
nessh
tag
Intexes sóbontós vízforgatóval sikerült eljutnom addig hogy amikor wifis konnektorral bekapcsolom akkor megy a sóbontás is. A self cleaninget is meg lehet oldani valahogy hogy magától csinálja időnként vagy az manuális kapcsolgatás lesz?
-
axioma
veterán
válasz
Donki Hóte #5916 üzenetére
Te varrod meg a zsakot F5 szuroanyagbol [Innofilt adja m2-re].
-
Emunem
őstag
válasz
kicsi kecske #5869 üzenetére
majd töltök fel képet 2 éves, telet megélt megoldásról
-
Emunem
őstag
üdv mindenkinek, ezt a topikot is megtaláltam (Juhé), képek, tapasztalatok később.
-
-
psion2101
tag
Sziasztok!
Megvettem életem első "értelmesebb" medencéjét.Bestbuy puha falú medence.Ez kezdetnek jó lesz amig a házunk el nem készül.Azt már látom,hogy amit adtak hozzá vizforgató/Szürőt a papir szürővel az nagyon gyenge.Ez egy 5 köbméteres medence.Milyen vizforgató/szűrőt vegyek ami kiszolgálja ezt a medencét.Valószinű megnézem ezt a lidl-s porszivót hozzá.Aztán erre a szezonra meg is lennék hozzá.
Másik fontos kérdés.
Ide szoktak a méhek a medencéhez.Lehet hülyeség,de szerintem a kombi klór tabletta illatára póröghetnek,mert mikor leveszem a takaró fóliát arra rámennek mindjárt és azon azért eléggé kiül a klór.
Mivel lehetne megszabadulni tőlük? -
FőDudu
veterán
válasz
Donki Hóte #5916 üzenetére
Csodazsak. Semmi egyeb.
8-9e Ft nem sok. -
Milyen átmenetek vannak a befújó ágra kötött frottírzokni és a csodazsák között?
Nálunk a frottírzokni nem vált be, túl sok minden átmegy rajta.
A csodazsák meg elég drága
Nyilván nem törekszem 1 mikronos szűrésre, de valami ötlet jó lenne, hogy milyen anyagból érdemes zsákot varrni a bejövő vízágra.
Vagy érdemes próbálkozni valami anyaggal, amivel egy kilyuggatott szűrőbetétet teker körbe az ember?
-
Ramoskaa
senior tag
A vízforgató bemeneti belső "gomba" ahol a vizet nyomja, annak milyen állásba kellene lennie? Alapból , mivel a cső lefele húzná így felfelé állna. Ezért egy bútorlappal kitámasztottam így lefelé nyomta, most vettem hozzá ilyen támasztót, bár még ezt is alá kell polcolnom, de így most kb egyenesen "fújja". Kérdés inkább csak annyi, hogy jó középen vagy inkább picit lefelé nyomja a vizet?
-
luciferc
őstag
válasz
Dark Archon #5906 üzenetére
Nincs ilyen matek. A víz pH-ját a benne lévő sók (nem konyhasó, kémiában minden sav és lúg reakciójából képződő termék só) állítják be. Ezek a sók sok félék lehetnek és attól függően savasítják vagy lúgosítják a vizet, hogy milyen savból és lúgból (kémia nyelvén: bázis) származnak. Amikor a sók oldódnak a vízben, akkor kialakul egy egyensúlyi állapot (=pH) az alapján, hogy milyen savakból és lúgokból származnak, és ez az egyensúly a sók típusától, mennyiségétől függően tud nagyon stabil lenni. Ezt hívják puffer oldatnak. Ha veszel digitális pH mérőt, akkor adnak hozzá kalibráló sókat, amikkel pontosan ilyen puffer oldatot lehet csinálni, aminek a pH-ja nagyon stabil. Na ennek a puffer oldatnak a jellemzője az összlúg (mivel a csapvíz mindig lúgos). A sósavval a vízben lévő sók egy részét tudod lekötni, aminek hatására eltolódik az egyensúlyi állapot, vagyis gyakorlatilag egy új puffer oldat képződik. A jó medence víz tehát egy olyan puffer oldat, aminek a stabil, egyensúlyi pH-ja 7,2-7,6 között van, a legjobb, ha 7,2. Ezért nem szabad az öszlúgot túlságosan lecsökkenteni, mert akkor nem lesz puffer hatás és elmászkál akár kissé savasba is víz, pl. eső miatt. Ha az összlúg már lecsökkent, de a pH még nem eléggé, akkor érdemes átváltani a bolti pH mínuszra (vagy keményebbeknek kénsavra), mert az nem csökkenti az összlúgot.
disclaimer: nem törekedtem a kémiai egzaktságra, a házi vízkezeléshez fölösleges a sav-bázis egyensúlyok hosszas tárgyalása.
-
FőDudu
veterán
válasz
10 m3 vizbe heti 1x 100ml kell az obi-ban kaphato Summer Fun markeju alga olobol.
En esetenkent nyomok bele 1-2 masodpercnyit (spriccelos), aztan kiderult neha a gyerek is nyom bele valamennyit.De tokeletes a vizunk - gyerek peldaul ha latja, hogy elfogyott a nagy kombi tabletta a szivattyu eloszurojebol, akkor 3-4 darabra tori a nagy 200 grammis tabit (kalapacs kell hozza, tomor egy cucc), aztan a skimmer csoven at bekuldi a szivattyu eloszurojebe. Igy nem kell megallitani vagy szetszedni a szivattyut. Eloszuro kosara ugyis megfogja a nagyobb darabokat, a tobbi meg legalabb fertotleniti a labdakat es oldodik a medencebe rogton.
Mondtam neki, hogy ovatosan, mert a klor szetcseszi a kezet - a nagy tablettaban meg szerintem legalabb 80% a klor.
-
Dorian
félisten
válasz
El lett már mondva, H a sósav nem a ph-t csökkenti, hanem az összlúgossagot, és amiatt meg le a ph. Szóval nincs ilyen matek.
-
válasz
luciferc #5905 üzenetére
Van ph/O, pH/Cl tablettás teszterem, és kétféle csík teszterem. Ami csíkot fényképeztem, a sóbontóhoz adták. Rendeltem egy digitális pH mérőt. Ott rohadjon meg a víz a p***ba, ha én még egy fajta csíkot vagy bármit veszek
A tegnapi sósavas akció hatása viszont érződik, miután FőDudu tanácsa szerint tettem még bele 2,5 decit. A tablettás teszter 7,6 körül mutat (7 éves lányom szerint legalábbis, mert ő legalább lát színskálákat). Még nyomtam bele 1 decit.
Matek: pH 8,0 -> 7,6 4 köbméter víz esetén 5 dl 20%-os sósavat igényelt.
Viszont, sós rendszer ide vagy oda, így is kell algaölőzni is? Az elején ugyan tettem bele, de 1 hónapja semmit.
-
luciferc
őstag
válasz
Dark Archon #5903 üzenetére
Vegyél egy akvarisztika csíkot, annál még a pH is kb egyezik a tablettás mérésemmel, de igazából a csík az összlúgra meg a keménységre jó, mivel arra nincs más. pH-t és klórt a tablettással, lovibond tabletták jók szoktak lenni. Nekem a 19m3-es medencében már vagy 6l 20%-os sósav van, mert hiába megy le szépen 7,2-re, 1,5-2 nap és megint 7,8. De már azért lassul a visszamászás. Mondjuk nem is veszünk lúgos vizet a boltban
-
FőDudu
veterán
válasz
Dark Archon #5903 üzenetére
A csikos az nem megbizhato.
A tablettas jobb.Mehet meg bele a sosavbol. Majd ha a tablettas 7,2-t mutat, akkor lehet a tobbire fokuszalni (klor, alga olo, stb.)
-
válasz
luciferc #5883 üzenetére
No, tettem a 4 köbméterhez 2,5 dl 20%-os sósavat.
Ami nekem fura, hogy a csíkos teszter szerint a ph savas (6,8), a tablettást 8.0-nak látom. A csíkos szerint alig van benne klór, a tablettás meg eléggé lila, 3,0 körül. Total alkaline is elég erős a csíkos szerint.
Vagy ki mit lát ebből? T*k*m ki van ezzel a színskálás leolvasással tablettásnál is, nincs valami olcsóbb digitális vízelemző?
De a lényeg, mitt csináljak a vízzel?
-
-
-cobra-
aktív tag
Sziasztok!
Hőszivattyúból Steinbach Mini 3.9kw vagy PHNIX Super Mini 4kw inkább?
Super Minihez van app, amin keresztül elvileg időzíthető, ami tök jó funkció. (bár valaki szidta hogy gyakran nem szokott csatlakozni)
Viszont a Steinbach nem időzíthető, csak kézi kapcsolású.Steinbach valahogy jobb névnek tűnik, talán megbízhatóbb, de ez csak feltételezés....
Új hozzászólás Aktív témák
- Apple iPhone 13 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- 3DKRAFT.HU - 3D NYOMTATÁS - AZONNALI ÁRAJÁNLAT - GYORS KIVITELEZÉS - 480+ POZITÍV ÉRTÉKELÉS
- Xiaomi Redmi Note 12 128GB Kártyafüggetlen 1Év Garanciával
- Olcsó Laptop! Új akkumulátor! Dell Latitude E6540 : I7 4600M / AMD HD8790M / 8GB DDR3 / 128GB SSD
- AKCIÓ! MSI B450 R5 5500 16GB DDR4 512GB SSD RTX 2060 Super 8GB GDDR6 Rampage Shiva Zalman 500W
Állásajánlatok
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest