Hirdetés

2024. április 26., péntek

Gyorskeresés

Útvonal

Fórumok  »  Technika, hobbi, otthon  »  Háztartási gépek (kiemelt téma)

Téma összefoglaló

Téma összefoglaló

  • Utoljára frissítve: 2023-12-13 02:30:44

LOGOUT.hu

Háztartási gépek
Ebben a topikban a háztartási kis- és nagygépek vásárláshoz, karbantartásához, kezeléséhez szükséges információkat, hozzászólásokat, hivatkozásokat találsz. Amennyiben kérdésedre nem találtál választ az összefoglalóban, esetleg a témához kapcsolódó anyagok között, természetesen (ha tudunk) szívesen válaszolunk.
>> A készülék tapasztalatokat erre találod <<

Összefoglaló kinyitása ▼

Hozzászólások

(#48251) pjen válasza Tetsuo (#48248) üzenetére


pjen
félisten

Gond inkább a vasalásnál lehetett,hiszen sokan a szobában vasaltak.+A számítógépeknél is voltak gondok.Sok lakásban láttam radiátorra kötött szükség földelést.

(#48252) peppe79 válasza arcitec (#48241) üzenetére


peppe79
senior tag

70nm-es a házam. Szóval nem ez indokolja a havonta történő porzsák cserét, hanem a két kutyám, meg a 1,5 éves gyerekem. Eszem ágában sincs egy kórokozókkal teli, poshadó, leülepedett porzsákot hónapokig használni, csak azért, mert az még nem telt meg. Teljesen feleslegesnek érzem, hogy ezen spóroljak, amikor éves szinten 6 ezer forintból megúszom a 12db porzsákot, 2db motorszűrőt, meg a (H)EPA filtert.

(#48253) peppe79 válasza pjen (#48242) üzenetére


peppe79
senior tag

Ha picit szagos a porszívóból kilépő levegő, vagy csak egyszerűen szeretnéd, hogy porszívózás után illatos legyen a lakás, arra létezik többféle praktika: fahéj, szárított levendula, mosópor, kávébab, illóolajok stb.
A korábbi Vorwerk porszívómban többlépcsős szűrés volt, utolsónak egy vastag szénszűrő granulátummal. Az egy nagyon hatékony rendszer.

(#48254) peppe79 válasza Energie X (#48246) üzenetére


peppe79
senior tag

Alapvetően bármilyen megfelel hozzá, de a funkciója és praktikuma miatt a Tescoma ultima vált be legjobban. Sajnos nem volt olcsó, de remélhetőleg hosszú évekig kiszolgál majd.

(#48255) pjen válasza peppe79 (#48253) üzenetére


pjen
félisten

Asszony nem szereti az illatosított dolgokat,ezért inkább kidobjuk,mint Te. :)

(#48256) pjen válasza Energie X (#48246) üzenetére


pjen
félisten

Megnéztem,nekünk minden rozsdamentes Tefal.Bírják jól a gázt.

(#48257) mephi666 válasza pjen (#48256) üzenetére


mephi666
nagyúr

egyszer kaptam egy serpenyőt valahonnan: elég könnyű volt... félig öntöttem általában olajjal, sütöttem benne párszor ezt-azt, majd kib@sztam, mert a hőtől hajlott és billegett a tűzhelyen... nesze neked balesetvédelem :W nem is értem, hogy képesek ilyen sz@rt eladni/megvenni... nem örülnék, ha rám, vagy bármelyik családtagra ráfröccsenne 1 liter majdnem 200fokos olaj... azóta csak tefal-t veszek: van serpenyőm ami már 13 éves, nem patika állapotú, de nem hajlott semerre ezidő alatt :K ...ja meg valami grillserpenyőm van, ami más márka: penny-ben volt nemrég ilyen pontgyűjtős akcióban... azt az üzletben körbefogdostam és a tömege miatt döntöttem úgy, hogy nem lehet rossz... (nem is volt még vele gond)

"Kis lépés az emberiségnek... hosszú lépést a férfiaknak..." ++++++++++++++ BattleTag: mephiHUN#2258 ++++++++ A kígyó veszélyes állat mert harap, de a takarítónő még veszélyesebb, mert ő Maris

(#48258) tutis


tutis
őstag

Sziasztok. Kerámia főzőlap néha kattog, mintha valami relé kapcsolgatna benne teljesítményt, ez normális jelenség? (Whirpool)

[ Szerkesztve ]

http://www.youtube.com/tutisgsxr

(#48259) peppe79 válasza mephi666 (#48257) üzenetére


peppe79
senior tag

Azért egyes gázfőzőlapok is megérnek egy misét: az én Electrolux főzőlapom rácsa például nem teljesen sík, itt-ott kb. 2 milliméter szintkülönbség is jelentkezik. A lábasokat, edényeket ezért csak 3 ponton támasztja meg, amik az étel keverésekor billegnek. Már nem emlékszem, hogy eleve ilyen volt a rács, vagy csak később deformálódott el, mindenesetre borzasztó idegesítő, és bizonyos szempontból balesetveszélyes is.

A másik tervezési hiba, hogy a lángot szabályzó tekerőgombokat az elején, szimmetrikusan helyezték el, ezért aztán az elülső égőfejeknél lerövidül a tartórács. Ez a kis égőfejnél, ahová eleve kisebb átmérőjű edényeket helyezünk el, még különösebben nem jelent gondot, viszont a normál égőfejnél már nem kielégítő a rács alátámasztása. Borzasztóan utálom.

A következő főzőlapomnál már nagyon fogok figyelni a rács stabilitására, és arra, hogy a tekerőgombok az oldalán, vagy az elején, de jobb oldalt legyenek elhelyezve.

(#48260) mephi666 válasza peppe79 (#48259) üzenetére


mephi666
nagyúr

hú, az edénytartó rács tényleg... kellemes meglepetés volt az új tűzhelynél, hogy sokkal masszívabb, mint az összes többi eddiginél (és tökéletesen síkban van) :K csak ilyen képen tudom mutatni, látszódik az is, hogy a bal első kis lángnál úgy van kialakítva, hogy a legkisebb edényeink is tökéletesen megállnak rajta (több rácsnál ugyanakkora hézag volt a legkisebb és a legnagyobb lángnál is és csomó edényünket centizgetni kellett, hogy minden irányból kb 1-1 centire legalább tartsa)

[ Szerkesztve ]

"Kis lépés az emberiségnek... hosszú lépést a férfiaknak..." ++++++++++++++ BattleTag: mephiHUN#2258 ++++++++ A kígyó veszélyes állat mert harap, de a takarítónő még veszélyesebb, mert ő Maris

(#48261) st6969 válasza Voice24 (#48233) üzenetére


st6969
őstag

"el is feledkezek róla, és csak mondjuk 2 óra múlva ugrik be, hogy basszus, nem lett kinyitva az ajtaja."

Ez miért baj? Én gyűlölném, ha magától kinyílna, úgy, hogy én nem akarom és ömlene ki a forró gőz, az így is magas páratartalom meg tovább nőne.

(#48262) Ispy válasza st6969 (#48261) üzenetére


Ispy
veterán

Szerintem jobban szárad nyitott ajtónál és nem lesz pállott szaga ha ki tud szellőzni.

"Debugging is like being the detective in a crime movie where you're also the murderer."

(#48263) Degeczi válasza Voice24 (#48233) üzenetére


Degeczi
nagyúr

Utóbbi amúgy egyszerűen pótolható, ha vkinek házautomatizálás a hobby-ja: nálam magyar hangbejelentés szólal meg, ha készen van a mosógép vagy a szárítógép, noha egyik sem okos, csak fogyasztásmérős konnektorba vannak kötve és ajtónyitásérzékelő került rájuk.
A mosogatógéppel is megoldható lenne ugyanez, csak ott én sem sietek a nyitással, valóban, ne gőzölögjön.

(#48264) mephi666 válasza Ispy (#48262) üzenetére


mephi666
nagyúr

mindenképp jobban szárad nyitott ajtónál :K ki kell jönnie a gőznek... nálunk ahogy lejár a gép, első dolgom, hogy kinyitom az ajtót, alsó tálcát teljesen, felsőt meg félig kihúzom... így mire lehülnek a benne levő cuccok, már rakhatok is mindent a helyére... (volt valami bemutató, hogy a fém/üveg edények/evőeszközök száradnak leggyorsabban, a műanyagok meg leglassabban)

"Kis lépés az emberiségnek... hosszú lépést a férfiaknak..." ++++++++++++++ BattleTag: mephiHUN#2258 ++++++++ A kígyó veszélyes állat mert harap, de a takarítónő még veszélyesebb, mert ő Maris

(#48265) Chris0321 válasza pinnacle (#48245) üzenetére


Chris0321
addikt

Volt bármi előjele a hibának, pl. rendellenes zaj? Nekünk egyszer azért nem hűtött a gép mert kevés volt benne a gáz. Kijött a szerelő megcsinálta a szivárgást, feltöltötte és azóta működik.

(#48266) Ispy válasza mephi666 (#48264) üzenetére


Ispy
veterán

Ezért is vettem elux/aeg-t, az kinyítja magát és ki is kapcsol a végén, így mielőtt elmegyek otthonról be tudom kapcsolni.

De azt hiszem a régi aristonnak a leírásában benne is volt, hogy a program végén ki kell nyitni az ajtót. És ezért nem boscht vettem, aminek nem lehet résnyire nyitni.

"Debugging is like being the detective in a crime movie where you're also the murderer."

(#48267) Tetsuo válasza mephi666 (#48264) üzenetére


Tetsuo
aktív tag

Általában ahogy lehűl a készülék, úgy a belső falra kicsapódik a pára, ahonnan lefolyik, az edények pedig megszáradnak a zárt ajtó mögött.
Szerintem a világban sok helyen megvárják ezt (Nagy Britannia, Florida, Japán stb.), ahol magas a páratartalom.

(#48268) n@p@lm válasza Degeczi (#48263) üzenetére


n@p@lm
őstag

Ez kifejthetnéd, érdekel :) :R

(#48269) peppe79 válasza mephi666 (#48260) üzenetére


peppe79
senior tag

Igen, így a kép alapján ez a szögletes, vastag rács masszívabbnak tűnik. Plusz neked egyszerűbb a helyzeted az elrendezéssel is, mert szabadonálló tűzhelyed van. A beépített gázfőzőlapokon viszont a kezelőfelület miatt zsúfoltabbak az égőfejek. Kb. egy kezemen meg tudom számolni, hogy a többszáz beépített gázfőzőlap közül melyik, amelyiket érdemes egyáltalán számításba venni.
Nekünk fontos szempont, hogy a felületén legyen egy pici mélyedés, így már alapból leszűkül a kör az inox, illetve zománcozott kivitelekre. Az elrendezése alapján, illetve a háromkörös wok égőfej miatt pedig pillanatnyilag ez a két főzőlap között vacillálok. Nem egy szépségdíjas darabok, de jobbat egyelőre nem találtam.

(#48270) mephi666 válasza Tetsuo (#48267) üzenetére


mephi666
nagyúr

zárt ajtó mögött sokkal lassabb lehet ez a folyamat... pl 65 fokon megy a gép, szoba hőmérséklete 25, akkor nyitott ajtónál pár perc a száradás... néha szoktam figyelni, ahogy kinyitom és láthatóan szárad az ajtó :K lehet, hogy valahol van létjogosultsága zárva tartani, de panelban nálunk alapból nagyon száraz a levegő: ennyi pára inkább csak használ... a poharak is szerintem szebben száradnak, ha nyitva az ajtó (nem áll meg rajtuk vízcsepp és nem hagy nyomot a lassú száradás miatt)

#48269: ja hogy beépített... így értem... amit rohadtul tudok utálni: ha a szabadonálló előlapján levő gombok alá befolyik az olaj/zsír... ha nincs rendszeresen takarítva a gép, ez szépen be tud taknyosodni... beépítettnél még jobban ki vannak téve a fröccsenő zsírnak a gombok: ennek nem gáz a tisztítása?

[ Szerkesztve ]

"Kis lépés az emberiségnek... hosszú lépést a férfiaknak..." ++++++++++++++ BattleTag: mephiHUN#2258 ++++++++ A kígyó veszélyes állat mert harap, de a takarítónő még veszélyesebb, mert ő Maris

(#48271) Degeczi válasza n@p@lm (#48268) üzenetére


Degeczi
nagyúr

A házautomatizálásnak külön topikja van, nem is pár soros téma, de röviden annyi, h ha nulla közeliből megugrik a mosógép fogyasztása miközben az ajtaja csukva, akkor elindult a mosás. Ha ebből az állapotból később ismét leesik a fogyasztása (és ott is marad 1-2 percig, mert mosás közben is vannak rövid pihenési szakaszok), akkor pedig készen van = lehet figyelmezetést küldeni, és akár időnként megismételni, amíg nem lett kinyitva a mosógép ajtaja. A figyelmeztetés bármi lehet: pl egy LED, vagy vmi csipogás, de akár a Google TTS, azaz beszédszintetizálás is használható, nálam is ez van beállítva, így élőszóban, magyarul nyaggat a ház.

(#48272) Ispy válasza Degeczi (#48271) üzenetére


Ispy
veterán

A nejem már attól agyfaszt kap, hogy a mosogatógép vagy 6-ot csipog, amikor készen van, kézeld, ha még be is szólna neki, hogy emeld már meg a segged, készen vagyok. :DDD

"Debugging is like being the detective in a crime movie where you're also the murderer."

(#48273) peppe79 válasza mephi666 (#48270) üzenetére


peppe79
senior tag

A gombok alatt gumitömítés van, így a zsíros lerakódás max addig jut el. A kiemelésük, takarításuk relatív egyszerű.

(#48274) arcitec válasza Degeczi (#48271) üzenetére


arcitec
addikt

Ezt nem értem, a mai mosógépek - A Samsung pl ilyen - zenél ha végzett és jól is hallható.
Zenél akkor is ha be illetve ki van kapcsolva. Minek ehhez ajtó figyelő.Mondom én. ;]
A tűzhely ugyan úgy a beállított és lejárt idő után kikapcsol és csipog, de elég sokat.
A mosogató is.. Persze tudom vannak praktikumok és kinek mi jön be... ;) Van aki azért vesz új autót, mert telepakolták kütyüvel .. ;]

[ Szerkesztve ]

(#48275) Degeczi válasza Ispy (#48272) üzenetére


Degeczi
nagyúr

Úgy-úgy :) Bár nekem is morgolódik a barátnőm, h milyen passzív-agresszív a ház a "ha esetleg nem hallottad volna fél órája" és hasonló üzenetekkel, most hétvégén amikor átalakítás miatt épp leszedtem a mosógépről ezt a funkciót. már hiányolta, mert amúgy a csukott fürdőszobaajtón keresztül nem hallani, mikor van készen a gép,

arcitec: nem egyforma házakban lakunk, ez a kulcs. Hiába zenél (ez az LG is teszi), ha mégsem hallod.

[ Szerkesztve ]

(#48276) #73959936 válasza Degeczi (#48275) üzenetére


#73959936
törölt tag

hol lehet leszedni ezt a funkciót ? :U

vagy gépfüggő ?

(#48277) Degeczi válasza #73959936 (#48276) üzenetére


Degeczi
nagyúr

Saját funkcióm a házautomatizálási szerveremen.

(#48278) #73959936 válasza Degeczi (#48277) üzenetére


#73959936
törölt tag

ok - (

(#48279) koncsik


koncsik
MODERÁTOR

BOSCH KGE 49 KL 4 P kombinált hűtőszekrény
Van jó/rossz tapasztalata valakinek ezzel a hűtővel? Köszönök előre minden véleményt. :R

Eladó játékaim (LEGO, Switch, PS4): https://hardverapro.hu/aprok/hirdeto/koncsik/index.html

(#48280) qqzs


qqzs
őstag

A mi mosogatogepunk meg zeolitos :)

Eladó: GTS450

(#48281) albiosz


albiosz
őstag

Sziasztok!

Indukciós főzőlapot vásárolnék az IKEA kínálatából. Teljesen új pálya ez nekem. Nagyjából az alábbi 4 lenne szimpatikus:

MATMÄSSIG 80e
SMAKLIG 90e
BEJUBLAD 110e
OTROLIG 110e

Úgy látom, hogy a SMAKLIG és BEJUBLAD tök ugyanaz, csak a szín más. OTROLIG esetén az áramerősség 2x15 A vagy 1x30 A, ez számít valamit? A többi mind 2x16A vagy 1x32A, úgy tudom ez a szabvány.

Ha az ár másodlagos, akkor melyik lehet a leginkább ajánlott?

(#48282) asdf_ válasza arcitec (#48274) üzenetére


asdf_
veterán

Zenél akkor is ha be illetve ki van kapcsolva. Minek ehhez ajtó figyelő.Mondom én.

Mosókonyhában van becsukott ajtó mögött? Tobbemeletes a ház és a gép a földszinten van te meg az emeleten?

(#48283) koxx válasza albiosz (#48281) üzenetére


koxx
MODERÁTOR

110ert Neff v Bosch lapot vennek, nem Ikeasat (elux).

(#48284) Möhe válasza koxx (#48283) üzenetére


Möhe
addikt

Ikea-s motyók 5év garisak

(#48285) #40553216


#40553216
törölt tag

Dilettáns kérdés: a szónikus fogkefék fejei/mozgató szára kompatibilisek egymással?

(#48286) koxx válasza #40553216 (#48285) üzenetére


koxx
MODERÁTOR

Adott márkán belül igen. (philips)

(#48287) LógaGéza


LógaGéza
addikt

Üdv!
Az mennyire jelenthet problémát, hogy az indukciós tűzhely elég érdekes és hangos zúgó hangot ad ki? Nem mindig, és nem minden zóna, de például az egyik ha magasabb fokozaton van, akkor elég zavaró tud lenni. Ez jelenthet hosszabb távon problémát?

"Go to work, get married, have some kids, pay your taxes, pay your bills, watch your tv, follow fashion, act normal, obey the law, and repeat after me: I AM FREE"

(#48288) poli27 válasza LógaGéza (#48287) üzenetére


poli27
veterán

normális dolog....

(#48289) #40553216 válasza koxx (#48286) üzenetére


#40553216
törölt tag

Béna/dilettáns voltam, Lidlben vettem. A fogdoki azt mondta, egyenes vágású kefét használjak, ne íveltet, ezért vennék másik fejet.

(#48290) peppe79 válasza qqzs (#48280) üzenetére


peppe79
senior tag

Nálunk a legtöbb műa. éthordó, kistál, tésztaszűrő stb. aljában van egy kis mélyedés, vagy a szélén perem. Innentől kezdve, lehet a mosogatógépben zeolit, ventilátor, extra szárítás, vagy kinyílhat program végén az ajtaja, a víz így is - úgy is "megül" benne.

(#48291) Voice24


Voice24
őstag

Hali!
Tudom, volt már téma egy párszor, de megkérdem megint, hátha változnak a vélemények, esetleg a termékek:
Szóval, Electrolux porszívóhoz az Electrolux S-bag zsák az ajánlott, vagy meg lehet venni hozzá a Menaluxot is, nem nyúlunk vele mellé? Tavaly nyáron vettük meg az ESP74IW gépet, akkor vettem hozzá egy négyes csomag Electroluxot, és most fog belekerülni az utolsó. Tehát eddig 4 zsák összesen kb. 14-15 hónapot bírt.
A két konkrét kinézett: [link] és [link]
Ehhez kacsolódva még egy kérdés: a szűrőt mennyi idő után ajánlott kimosni, illetve majd cserélni? Mosás után még meddig használható?

(#48292) albiosz válasza koxx (#48283) üzenetére


albiosz
őstag

Mi baj az IKEA-s géppel/Elux-szal? Full konyhabútort vásárolok, egyszerűbb lenne tőlük venni a gépeket is. Nem biztos, hogy a 110-est veszem. Ahogy Möhe is írta, az 5 év gar is pozitív.

De véleményeket kérni jöttem, szóval tényleg érdekel, hogy miért jobb szerinted a Neff/Bosch.

(#48293) BBéci válasza Voice24 (#48291) üzenetére


BBéci
titán

A rajzos kezelési útmutató szerint 5 porzsák után ajánlott a mosása. 9 eredeti Electrolux zsák után Menaluxot tettem bele, érzem a porszagot, ezért többé olyat nem veszek.

Helyesen: ugyanígy, ugyanúgy, ugyanilyen, ugyanolyan, ugyanez, ugyanaz, stb. Egyelőre, vagy egyenlőre? Takarítani vagy tisztítani? Nem mindegy!

(#48294) Elemental válasza albiosz (#48281) üzenetére


Elemental
addikt

A 90-es szerintem már jó, normális a vezérlés, és van összekapcsolható főzőzóna.

(#48295) Voice24 válasza BBéci (#48293) üzenetére


Voice24
őstag

Köszi, pont láttam, valaki nemrég linkelte, az euronicsnál jó áron vannak a sokdarabos Electrolux csomagok, így maradok annál.

(#48296) albiosz válasza Elemental (#48294) üzenetére


albiosz
őstag

Én is azzal szemezek. A rugalmas zóna feleslegesnek tűnik, bár laikus vagyok, kombi tűzhelyről váltok.

(#48297) n@p@lm válasza Degeczi (#48271) üzenetére


n@p@lm
őstag

Köszönöm!

(#48298) Toobee


Toobee
veterán

Sziasztok! Robotgép fronton mi most az ajánlott vonal? A családban vannak Kitchenaid gépekből 30+ évesek, ha jól tudom még amerikából jöttek. Úgy tudom a belépőt viszont nem érdemes megvenni belőle, minimum a Professional verzió. Abból van 4,8, meg 6,9 literes. Plusz a Spar-os akcióból melyik cuccokat érdemes megvenni? A botmixert néztem ki, illetve a aprítót.

Arra nem jöttem még rá, hogy a 6,9 literes verzióknál mi a diff. a 3 lehetőség között:
KitchenAid Heavy Duty robotgép 6,9l
KitchenAid Artisan konyhai robotgép 6,9l
KitchenAid Professzionális robotgép 6,9l

A 4,8-as Professional jóval kedvezőbb áron megy, igaz a motor gyengébb. Inverterrel hajtott, de belépő 4,8 literestől tudom, hogy nem lesz megfelelő nekünk, mert nem állítható a tál magassága, ami problémás, ha alacsony a "töltet", így minimum KITCHENAID Professzionális Robotgép, Piros KA5KPM5EER 4,8 Liter, 300W ezt néztem ki. Ajánlásokat elfogadok, sírok, ha az árára nézek. Egyébként ajándéknak szánom, úgyhogy most nem opció, hogy levadásszak a régi jó Kenwood érából valamit.

https://barbieripnk.hu/

(#48299) Elemental válasza albiosz (#48296) üzenetére


Elemental
addikt

Én azt a rugalmas zónát úgy tudnám elképzelni, hogy az egész főzőlap olyan, nem csak a fele. Nekünk az elvet tekintve olyan van, mint a 90-es, van az egyik oldalon két fix, a másikon meg egy összekapcsolható.

(#48300) koxx válasza Toobee (#48298) üzenetére


koxx
MODERÁTOR

Hova kell nektek ilyen otthonra? :) elég overkillnek tűnik ennyiért. Asszonynak egy Boscht vettem 50k körül, kb mindent meg tud vele csinálni. De persze ha vmi ipari vagy professzionális felhasználásra szánjátok akkor ok.

Útvonal

Fórumok  »  Technika, hobbi, otthon  »  Háztartási gépek (kiemelt téma)
Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.