Hirdetés

2024. május 26., vasárnap

Gyorskeresés

Téma összefoglaló

Téma összefoglaló

  • Utoljára frissítve: 2021-12-31 21:29:46

LOGOUT.hu

Házimozi haladó szinten
Ebben a topikban alsó-középkategória feletti rendszerekkel foglalkozunk, de bármilyen házimozival kapcsolatos kérdésre (ha tudunk) szívesen válaszolunk.
Ha nem vagy járatos a témában és kezdő szett vásárlásában kérsz segítséget, kérlek kérdésedet itt: Házimozi belépő szinten tedd fel.

Összefoglaló kinyitása ▼

Hozzászólások

(#118881) Nemir Ombe válasza nobeige (#118876) üzenetére


Nemir Ombe
addikt

Szerintem a hifi-t most ne keverjük ide, az azért (esetenként) más. Ott azért a legtöbb esetben (a hallgatott zenei stílustól függően) van viszonyítási alap. Hogyan szólal meg egy zongora, egy hegedű, az énekes hangja .... ez mind élőben is "csekkolható", ha veszed a fáradtságot és elmész egy koncertre.

A mozi ..... azért az egy kicsit más. (persze egyértelmű, hogy a lehető legnagyobb hűséggel és a lehető legkisebb torzítással kell(ene) visszaadni azt, de azért ez sem annyira egyszerű)

Példának okáért itt az általam korábban említett Interstellar. Sok embertől hallottam (ismerősi körömben is), hogy mekkora egy sz@r a hang, nem lehet érteni a beszédeket, túl sok a mély ..... nem hiszem, hogy a rendező ezt direkt így találta ki (a magyar hangsávot most hagyjuk) és emlékeim szerint a moziban sem volt túl sok a mély (pedig ott elméletileg sz@r a hang, de a beleim mégis a helyükön maradtak), mégis sok ismerősöm, helyenként elég drága rendszerén valóban rendesen csökken az "élményfaktor". Pedig itt nem belépő vagy középkategóriás cuccokról van szó, hanem helyenként drága, elismert márkák termékeiről, normális beállítással és lehetőségek szerint csillapított környezettel.

Akkor most a sokat fikázott "plázamozis" hangnak kellene a jónak lenni, mivel ott élvezhetőbb volt a hangzás vagy a (helyenként több milliós) semleges hangzásúnak mondott rendszerek hangjával lenne baj.

Hanghűség mozinál már egy bajosabb dolog. Gengszterfilmek lövöldözős jeleneteinél, autós üldözésnél még nagyjából OK, tudod hogyan kell(ene) szólnia a hangnak, de mi van az Interstellar űrhajós jeleneteivel, az Oblivion drónjaival vagy a Bosszúállók idegenjeivel. Ott milyen hangokat kellene hallani (értsd: visszaadni a rendszernek)

És itt (hozzáteszem: szigorúan szerintem) mérhető le egy olyan dolog, amit korábban említettem, hogy ha valami jó zenén (zeneibb, valósághűbb) az jobb mozira, mivel egy "valóságosabb" hangot tud visszaadni, ami zenén össze is mérhető akár az eredeti hangszerekkel/énekhanggal. Ezért is írtam, hogy vannak dobozok (általában az alsó/közép amerikaiak) amik mozira "látványos" hangot képesek produkálni, de zenén nem igazán tudják visszaadni a valós hangszerhangokat. Tehát ezek alapján melyik lenne jobb mozira a"mozis" vagy a "zenei" hangzás!!??

Hmm ....

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.