Hirdetés

2024. május 1., szerda

Gyorskeresés

Hozzászólások

(#34351) Soká válasza totron (#34350) üzenetére


Soká
senior tag

Amit leírtál, az alapján én (mint hobbista...) azt tanácsolnám, hogy legalább annyit ruházz be, hogy veszel egy hobbiasztalos szakkönyvet és végigolvasod, megnézel a youtube-on videókat, stb. Azt azért túlzás lenne elvárni, hogy itt írásban megtanítsanak a szakik minden alapvető fogásra, főleg ebben a low cost üzemmódban.

Egyébként elég riasztóan hat, amiket leírtál... A rusztikusságot és az igénytelenséget nem jó összekeverni...

(#34352) totron válasza Soká (#34351) üzenetére


totron
addikt

Nem kell a számba rágni mindent! Mire érted az igénytelenséget? Ezt igazán kifejthetnéd. (bár gondolom a kéregre, de engedjük el ezt a vetületét kérlek a történetnek, mert eddig egyetlen kérdésemre sem kaptam választ, ami viszont jól jönne). Kreáltam már ezt-azt, viszont mindig vannak felmerülők, amikre a tapasztaltabbak eleve rálátással bírnak, az alkotni kívánónak viszont épp eszében sincs.

Érdemi, építő tanácsokat továbbra is várok.

(#34353) Winner_hun válasza totron (#34352) üzenetére


Winner_hun
félisten

Csináld meg bútorlapból, a külsejére hátulról csavarozd rá az anyagot amit látni szeretnél.

► "Kicsit olyan webcaritas" ◄ ヅ

(#34354) totron válasza Winner_hun (#34353) üzenetére


totron
addikt

Hét ezt talán így már túl műnek érezném. Egészen pontosan miért is tanácsolod pluszban a bútorlapot? Mi a baj a széldeszkával?

(#34355) Soká válasza totron (#34352) üzenetére


Soká
senior tag

"Nem kell a számba rágni mindent!"

Nézd, nehezen fogom megértetni veled, de amit leírtál, abból egy elég nagyfokú tájékozatlanság az ami "lejött" számomra. Szerintem nem vagy tisztában azzal, hogy mire vállalkozol, ezért gondolod úgy, hogy majd belevágsz, aztán menet közben kisegítenek téged majd tanáccsal a szakik.
Én úgy gondolom, hogy ez a hozzáállás az, ami vagy eleve kudarcra van ítélve, vagy kellően igénytelenre van véve a hozzáállás, de az úgy jó lesz neked...
Tedd fel a kérdést itt a topikban, hogy jelentkezzen az az asztalos, aki szélezetlen deszkákból készített már konyhabútort, ráadásul elektromos gépek nélkül. 2016-ban. Amit szeretnél, az szerintem ugyan bútor, de nem asztalos- hanem ácsmunka. Bár inkább (bark)ácsmunka.

Én ezzel a hozzászólásommal kiszállok a további érdemi társalgásból, mert szélezetlen deszkából még kerítést sem csináltam, ráadásul ekkora munkát biztosan nem kézi fűrésszel, szöggel és kalapáccsal oldanék meg.

Három dolgot párhuzamosan kellene kezelned a bútor megtervezése során:
1. milyen technológiák állnak rendelkezésedre (és mihez értesz)?
2. milyen költségvetéssel rendelkezel?
3. milyen elvárásaid vannak a bútorral szemben?

Amíg ezt pontosan nem látod át, addig nehéz még tanáccsal is szolgálni.

nekem például még az sem tiszta, hogy te konyhabútor alatt a frontot érted, vagy a korpuszokat, polcokat is szélezetlen deszkából gondolod?

(#34356) totron válasza Soká (#34355) üzenetére


totron
addikt

Igaz, a szélezésre nem tértem ki, azt smirglivel (ehhez is jól jönne tanács, 'hányas' papírral lenne érdemes nekiugrani) gondoltam, hogy azért illeszkedjenek is egymáshoz, természetes. Igen, gépek kizárva. Azt érzem ki az egész felfogásodból/hozzállásodból, hogy az 'out of the box' gondolkodás nem nagyon megy. Igen, ez egy nemmodern project. Ez van. Arra megint nem sikerült kitérni, mi ebből az igénytelen elem számodra. Nincs harag, csak éppen nem látok a fejedbe. A keretösszeg annyi, amennyit feltétlenül szükséges rákölteni.
Úgy nőttem fel, hogy kreatívként kellett megoldanom a rendelkezésre állókból azt, amit épp kellett. Vajmi fogalmam talán így van, mire vállalkozom, viszont ha már belefogok, szeretném szakértői távfelügyelet mellett végrehajtani, hogy ne utólag kelljen sopánkodni/javítani, amire esetleg én adott pillanatban vagy a tervezéskor nem gondolok.

Továbbra is várom a fatípus-ötleteket, szín- és állagmegőrzéshez való tanácsokat.

A technológia olyan szempontból mindegy, hogy fontosabbnak tartom a hallásom a gépek ellenében, így fűrész-kalapács-smirgli etc. mentén kell elképzelni a gyártást. Én bizony így fogok bele.

Elvárások (jó kérdés egyébként): ne legyen 'nyeklik-nyaklik' a végeredmény, legyen egyben a cucc. Legyen jó ránézni (nyilván ez egyéni ízlés kérdése is), ne rágja át az egér: eddig furnér volt/van, amit bőven átrág, részben ezért is gondoltam tömörfára.

Polcokat - sík felével felfelé - szintén széldeszkából gondoltam, de lehet, hogy megy az egész terv a kukába, ha csak mondjuk 10%-kal olcsóbbak a teljesértékű deszkáknál, ezért is kérdeztem rá erre. Igen, tulajdonképpen az egészet ilyenekből képzeltem el. Természetesen ezek is illeszkednének, tehát csiszolnám.

(#34357) zoli03 válasza totron (#34356) üzenetére


zoli03
őstag

Lehet rosszul értem: szélezetlen deszkát akarsz csiszolópírral csiszolni, hogy illeszkedjenek egymáshoz?

(#34358) totron válasza zoli03 (#34357) üzenetére


totron
addikt

Jól érted. Viszont nem a ma divatos, hatalmas S-alakot leíró kerítésdeszkáról beszélünk, hanem a fűrészgép által vágott rönkök széleiről. Ahhoz azért már nem túl sok alakítás kell, eltekintve néhány esetleges göcsörttől. Legalábbis amiket én eddig láttam.

(#34359) Soká válasza totron (#34358) üzenetére


Soká
senior tag

Sok sikert kívánok a munkádhoz!
Én a 10-es smirglipapírt javasolnám, Aztán jöhet a 20-as és így tovább...

(#34360) zoli03 válasza totron (#34358) üzenetére


zoli03
őstag

De ha annyira le akarod csiszolni, hogy illeszkedjenek, akkor miért akarsz szélezetlen deszkát venni? Amúgy ez kb esélytelen mutatvány. Korábban írtad, hogy a halláskárosodás miatt nem akarsz gépeket használni, viszont ha ennyi deszkát akarsz lecsiszolni, tönkre menne benne a tested (bár csak elméleti síkon, mert a gyakorlatban nagyon hamar feladnád). Ez még egy nagyobb teljesítményű szalagcsiszolóval is emberes munka lenne, mert most gondolom keményfáról beszélünk, nem lucfenyőről.

(#34361) föccer


föccer
nagyúr

Sziasztok!

Kézi fűrészt hol tudnék megéleztetni? Google első 3 oldala csupa illereváns találtaod ad. 1 céget találtam, de az csak szalaggal foglalkozik. :(

üdv, föccer

Építésztechnikus. Építőmérnök.

(#34362) epmd válasza föccer (#34361) üzenetére


epmd
tag

Szerintem sehol.Ha edzett fogú akkor inkább vegyél egy újat,ha sima,akkor azt te is meg tudod élezni egy megfelelő reszelővel.

(#34363) föccer válasza epmd (#34362) üzenetére


föccer
nagyúr

Ni, vettem egyet. :(

Koszi :R

Építésztechnikus. Építőmérnök.

(#34364) totron válasza zoli03 (#34360) üzenetére


totron
addikt

Azért akarok, mert olcsóbb, nem tudom mennyivel, nagyon nem akarunk előre haladni, pedig nektek van tapasztalatotok. Ha van egyéb ötlet country stílusra, akkor jöhet. Vékony deszka elég, nem tudom milyen fáról beszélünk, kérdeztem, milyenről beszéljünk? Melyik mennyibe kerül? Nem kell vastag deszka. Nem tudom, amiket én láttam eddig, a szélei nem voltak durván hullámosak. Mutass már képi példát, hogy egyről, egy kaliberről beszélünk-e egyáltalán.

(#34365) Armahun válasza totron (#34364) üzenetére


Armahun
addikt

Mit szólnál egy olyanhoz, hogy az alsó szekrény vázát kiraknád bontott téglából, ez elég stabil vázat adna a pultnak és rusztikus hatású
Erre mehetne a szélezetlen deszkából ajtó, sima z hevederre rá szőgezve. Itt az sem lenne baj, ha rés van a deszkák között.

[ Szerkesztve ]

Ha szerinted egy tárgy lehet Ő, akkor te is az vagy. Jó étvágyat evés előtt illik kívánni. A már evő embert ezzel étkezévében megszakítani igen nagy illetlenség.

(#34366) zoli03 válasza totron (#34364) üzenetére


zoli03
őstag

Pl ilyenre gondoltam.

(#34367) Soká válasza totron (#34364) üzenetére


Soká
senior tag

Hát, öregem peched van, mert én viszonylag ritkán látogatom a topikot, pont kifogtál engem, de kicsit arcpirítónak gondolom, hogy az egész country projekt nem szól másról, mint hogy olcsó legyen a dolog, mert nincs rá pénzed, ráadásul nem is értesz hozzá de azért nagy a mellényed, szóval találják ki mások helyetted, hogy milyen anyagból legyen, hogyan legyen.
Ráadásul felveted ezt vasárnap délelőtt és délután már pampogsz, hogy "nem akarunk előre haladni".

Mire fel használod a többes számot, ha arra nem vagy képes, hogy megnézd a neten, hogy mennyibe kerül egy deszka? Már nagyot haladtunk volna, ha megértenéd, hogy azzal a tudással, amiről számot adtál, azzal jobb ha bele sem kezdesz a dologba. vagyis kezdjél, de a saját szakálladra.
De Ha Te szőrös, szélezetlen deszkából smirglivel akarsz bútort készíteni, azt nem country stílusnak fogják hívni, hanem kecskekarámnak. Amit lelakkoztak, nehogy megszürküljön...

Legalább arra vedd már a fáradságot, hogy szétnézz a neten és keresgélj ahhoz hasonlót, amit szeretnél. Aztán esetleg megmondják neked az okosok, hogy ahhoz milyen szerszám szükségeltetik. De az, hogy Te jössz a füleddel, ahelyett hogy a tescoban vennél 1000Ft-ért egy fülvédőt, az kissé vicces. Nincs az ellen semmi kifogás, ha Te emberi erővel szeretnél asztaloskodni, de azért nem árt tudni, hogy ezt a luxust már csak nagyon kevesen engedhetik meg maguknak. És főleg azok, akik professzionálisan képesek használni az eszközeiket. De nem az, aki se a szerszámokhoz nem ért, de még azt sem tudja, hogy milyen fafajból lehet, érdemes dolgozni.

Úgyhogy a boltban csak annyit mondj, hogy a legolcsóbból.

És tudom, hogy most haragudni fogsz ezért kioktatásért, de hátha kicsit észbe kapsz... Neked van egy nagy előnyöd, még a projekt legelején jársz, még semmit nem csesztél el. :) Ez is nagy dolog. :) később fogod értékelni a dolgot.

[ Szerkesztve ]

(#34368) stgellert válasza totron (#34364) üzenetére


stgellert
aktív tag

szerintem, linkelj legalább egy képet arról a fajta country bútorról, hogy mi tetszik neked. akkor könyebben megmondják neked a szakik, hogyan, miként készíthető el (én pl diy pallet table szóra keresgélve a legkeményebb csodákat találom raklapból, de ha megnézed videón, hogyan készülnek, lesz fogalmad róla, miért vakarózik mindenki :) ).

(#34369) stgellert


stgellert
aktív tag

https://youtu.be/Smt2e59SSFA

ilyen?

[ Szerkesztve ]

(#34370) totron válasza Soká (#34367) üzenetére


totron
addikt

Nem haragszom fiatalom, csak elkeseredem. Az ilyen mellényes okoskodások mentén. Szétnéztem a neten már, de mivel még nem építettem konyhába ilyet, nem tudom páratartalomra mi hogy reagál, így gondoltam, a tapasztaltabbakhoz fordulok. Jó lenne, ha visszavennél kicsit, mert a prekoncepcióidat ennyire stabil lábakon állónak érzed, azt látom.
A ló elszaladt veled, szerszámokhoz értek, kettőnk között meg annyi a különbség, hogy ha én nem tudok érdemi tanácsot adni, bár a véleményemet megírom, nem kezdek bele irreveláns osztásba, értelmetlenül. De legyen ez a te okos napod, igazad van.

Ezer forintos fülvédő pont nem ér semmit, rá is van írva arra a kategóriára, hogy játék (nem ezzel a szóval), hogy nem ajánlják gyakorlatilag semmilyen zajos munkához. Ez egyébként veszélyes is, mert sokan figyelmen kívül hagyják az ilyet, fülvédő-fülvédő alapon, aztán csodálkoznak, hogy ártalom éri őket. Ne haragudj, de ez bicskanyitogatóan nagy hülyeség volt. Pontosan azért nem szeretek erre a fórumra járni, hajlamos felbukkanni 1-1 fiatal, aztán jól megmondani a szerinte-okosságot.

(Kézi)szerszámok vannak, nem csak a zajról van szó, hanem a kor szellemében való elkészítésről is szó van, ha érted. (Ha meg nem, akkor kérlek, kérlek, ne beszélgessünk egymással). Úgy kerek az egész, ha minél korabelibb módon zajlik az előállítás is. Egy barátomnak csinálom és mindketten ennek szellemében gondoltuk el a dolgot.
Annyit írtam, hogy a szükségesnél többet nem költenénk rá, ez is a szellemiség része. Lehetne minden egy kicsit több, egy kicsit jobb, "szebb", egy kicsit más, aztán megint egy laminált Coloniál szekrénynél vagyunk. Nem cél. Nem ez a cél, még ha te ezt nem is akarod érteni.

Kitalálva ki van már sokminden, mindösszesen - ahogy írtad is - szeretném nem elcseszni az alapanyagot, ha nem muszáj. Ugyanakkor - ismtétlem - elsőáldozó sem vagyok, ezen is sikerült átsiklanod (és e mentén puffognod rám, feleslegesen). Érdemi infót - e projekthez szükséges fatípus, illesztési mód, munkalap ára, típusa, annak illesztése, stb - nem sikerült szolgáltatnod. Nem elvárás, csak akkor máshol pörögjél ekkora elánnal, légyszíves. Ha jól emlékszem nem kértem konkrét kivitelezési tervet.
Most akkor döntsd el, hogy rossz napod van és menjek a fenébe, vagy ha ez egy fórum - melyet segítség kérésére, informálódásra is lehet használni, gondolom - akkor meg segíts, ha tudsz, ha nem, nem írsz. Egyszerű.

Széldeszka kifejezés alatt én azt ismerem, mikor a rönk két szélén megmarad a felesleg, ez a széldeszka. Élei vannak az ilyennek, nem is oldallapja. Ne mondja nekem senki, hogy adott esetben egy kis fűrészelgetéssel, csiszolgatással ne lehetne egymáshoz illővé tenni az ilyen deszkákat. Annál is inkább, mivel már csináltam ilyet, csak nem konyhába. Tehát a linkelt deszkák nem széldeszkák...
Nem akarom jobban tudni, mindösszesen nem egyről beszélünk, ezért is kértem képet, köszi zoli03.

(#34371) stgellert válasza totron (#34370) üzenetére


stgellert
aktív tag

szerintem menj a fenébe:) őszintén:)

(#34372) totron válasza stgellert (#34371) üzenetére


totron
addikt

Nyilván lakkozás kéreg nélküli verzióra értendő és fenyő esetén (és akkor szőrözni sem tudsz). Kell ám kiforgatni.

Hát ha ez a véleményed.:P Nem találok ilyen képet, a link viszont király, köszi. Na de el tudjuk képzelni, nem? Kifelé az íves rész, egymás mellé passzintva, vertikálisan. Mint ajtó, mint oldalfal, mint hátfal, mint tető (a falra fogatott felsőrészhez), mint alj, mint polc (utóbbi háromnál a lapos oldalak felfelé). Marha bonyolútt ez, gyerikek. ;) Merevítésben viszont segítségre szorulok. Téglára gondoltam, mint oldalfalak. De nem tudom még.
Tudom, hogy baromság és eretnekség és minden. MIből lenne olcsóbb, így, vagy bútorlapból?

Raklapon is ildomos megsasolni a feliratot (elfelejtettem a kódszavakat már), de nem mindegyik használható lakótérbe, enni, aludni, mert szuvak ellen kezeltek például. A piros-fekete asztalban már eleve egy erősítő is integrálva van, nagyon ötletes! :K

(#34373) pali923 válasza thyeby (#34347) üzenetére


pali923
tag

Neked valami ilyesmi kellene, bár ez meg éppen nem annyira olcsó. Bár hosszú távon beválhat, és lehet, hogy van belőle olcsóbb is.

A helyzet reménytelen, de nem komoly.

(#34374) aszamóca válasza totron (#34372) üzenetére


aszamóca
aktív tag

Nem, nem hangfalnak hívják, gyűjtőnéven hangsugárzónak. A hangfal egy valamekkora tetszőleges geometriájú lapba épített hangszóró.

(#34375) stgellert válasza totron (#34372) üzenetére


stgellert
aktív tag

Szerintem keresgélj raklap bútor néven meg ua. angolul, h pallets furniture. Szerintem a videók között elég jól látni, melyik hogyan készül, stb. De ha tényleg olcsón akarsz bútort, ami használható is, én biztos, hogy vennék kész használtbútort és arra szögelgetnék deszkákat... jobb ötletem nincs:)

(#34376) pali923 válasza aszamóca (#34374) üzenetére


pali923
tag

Egyetértek azzal, hogy ilyen fából bútort készíteni sokkal nehezebb, mint egyenesre vágott és gyalult, esetleg táblásított deszkákból. Főleg, ha nem is cél az egyenesre vágott deszka, hanem mindenféle íveket próbál valaki összehozni. Azt is táblásítani kell valahogy, ami nem lesz könnyű. A kézzel csiszoláshoz meg sok sikert kívánok bárkinek, de az legyen időmilliomos, és jó erőben is.

A helyzet reménytelen, de nem komoly.

(#34377) generatoros válasza totron (#34370) üzenetére


generatoros
tag

Kedves totron! Azt írod, hogy nem szeretsz erre a fórumra járni, akkor ne is tedd, ha meg mégis ide jössz segítséget kérni , akkor vegyél vissza az arcodból. Soká fórúmtársat , pedíg megvédem. Tudnod kell, hogy Ő az egyik legszolgálatkészebb és precíz tagja ennek a társaságnak, ha Ő azt mondja, hogy nagyfokú tudatlanságot árulsz el magadról akkor ezt inkább köszönd meg , ne támadólag válaszolj. Amit te megengedsz magadnak azzal a jelszóval, hogy segítséget kérsz, ebben a stílusban, ahhoz az passzolna hogy szívesen segítünk de ez nem konyhabútor, hanem dísznóól, bár nagyapám is szélezetlen deszkából és nem széldeszkából építette az övét. Szóval nem megbántódni és követelni a segítséget, hanem köszönni. Tehát én sem ócsárolom le az elképzelésed , csináld olyan rusztikusra amilyenre akarod, nem vagyok nyelvész , de szerintem a fa az nem rusztikus, az natur, nyers, csiszolatlan , gyalulatlan stb. A fülvédős okoskodásodra pedíg csak annyit, hogy amig egy ilyen kicsi vackot csinálsz addig semmiféle halláskárosodást nem szenvedsz. Válaszodban engem is megmarhatsz és akkor Sokával vállaltam a szolídaritást, ha kemény voltam akkor bocsánat.

(#34378) Speciali válasza totron (#34372) üzenetére


Speciali
tag

kézifürésszel és (vagy) kézi gyaluval egyenes vonaluvá fürészeled , gyalulod a deszkákat, belsö oldalon hevederekkel rögzited egymáshoz öket. Méretre vágod kézi fürésszel az igy kapott lap elemeket, majd az éleket kicsit lecsiszolod kézi erövel.
De ha csináltál már ilyet, akkor ezeket ugyis feleslegesen irtam le. Semmi baj azzal, hogy kézzel akarsz dolgozni, de ha minden deszkát kézzel fogsz megmunkálni, hosszu idöt fog igénybevenni és sok izomeröt, de gondolom ezzel sem irtam ujdonságot. (kb tizszer annyi ideig fog tartani a munka)

De ha valoban "natur" modon akarod elkésziteni, akkor a butorlap és egyéb "müanyag" szoba sem jöhet. Raklapokat én gusztustalan hobortnak tartom, semmi egyedit nem látok benne. A butor korpuszt is vagy fábol, vagy ahogy már szo volt rola, épitetten képzelném el.
Amugy nem rossz az elképzelés, meg lehet ezt szépen csinálni, ha nem csapja össze az ember. Fafajta lehet bármilyen fa, amit fel lehet használni egyébként is butornak. Lehet fenyö is, az a legolcsobb.
Kérget le mindenhol, aztán megdrótkefézni,de csakis kézi erövel természetesen. Jöhet rá lakk, deinkább olaj, az ruszkisabb, izé, rusztikusabb.

[ Szerkesztve ]

(#34379) aszamóca válasza pali923 (#34376) üzenetére


aszamóca
aktív tag

Én csak használtam a guglit, hogy képben legyünk. ;)

Nem, nem hangfalnak hívják, gyűjtőnéven hangsugárzónak. A hangfal egy valamekkora tetszőleges geometriájú lapba épített hangszóró.

(#34380) thyeby válasza Soká (#34349) üzenetére


thyeby
őstag

"más-más páratartalmú környezetbe és ami nálad éppen cupppant, azt ott vagy megszorul vagy lötyögni kezd"

Kétség nem fér ahhoz, hogy (esetenként) stabilan áll a lábán, amit észrevételeztél. Van azonban néhány trükk, és egyéb dolog is, ami miatt úgy tűnik, van értelme ennek a szöszölésnek. A fát paraffinnal átitatom. Ez jelentősen tompítja a nedvesség ki-be mozgását. A másik, hogy amikor elkészül, a nedvességtartalom egy egészséges középértéken van. Ha a pára ma bekerül, akkor feszesebb. De holnap kikerül, és ismét jó. Ha csontra szárad ma a radiátor mellett, kipotyog, de holnap ismét passzos lesz. Két akkora felületről van egyébként szó, mint a kisujjadon a köröm. Gyorsan végbemenő változások várhatóak oda is, vissza is.
Amikor nincs kéznél, csak vékonyabb tipli, akkor pl ezt úgy hízlalom meg, hogy bekenem faragasztóval, és leteszem pihenni. Egy kenés 4-6 század. Szépen lehet játszani vele. És az ilyen darabok gyakorlatilag csak extrém esetben fognak dagadni/zsugorodni, hiszen a ragasztó elég agresszívan zár.
Kopásról meg azért nem idevaló beszélni - bár az elméleted teljesen igaz, mert egy ilyen játékon a távcső vélelmem szerint tíz néhányszorosával mérhető, hogy hányszor fogja egy gyerek leszedni/visszatenni. Anyaga bükk, ami elég jó kopásálló. Ennél többet fog kibírni szerintem. Mire elkopna, felnő a gyerek.
Szerencsémre a fiam együtt nőtt fel a vállalkozással. Naná, hogy mindenféle játékból elsők között kapott - sőt, sok olyat is, amit piacra nem készítek. Így aztán szépen nyomon tudtam követni, hogy melyik termékem miként viselkedik élesben.

De olyan jó helyen kapirgáltál - amikor írtam lentebb a japán fiókos legendákról, pont ugyanezen méláztam hosszan (fél napot vezettem utána egyedül). Hogy hogy is van az a passzentos japán fiók? Azt a pára-dolgok kikerülik? Vagy olyan fafaj, amit mi nem ismerünk? Mert azért egy fiók, ha olyan pontosan jár, mint a hüvelyben a dugattyúk, akkor igen pici pára úgy megszorítja, hogy egy törékeny női kéz azt a fiókot nemigen bírja kihúzni a helyéről, hogy kivegyen egy pár zoknit belőle. Aznap, amikor ködösebb az idő, mezítláb marad? Mert azért ott nem két kis körömnyi felületről van csupán szó - kicsikét nagyobb az a fiók. A dolog pedig úgy tűnik, hogy múkod. Ugyanis olyan filmrészlet is megragadta az emlékezetemet, hogy egy antik bútor kereskedésben tolják be az antik fiókot, és az a mögötte levő levegővel kitolja az alatta levő szintén antik fiókot. Vajon arról van szó csupán, hogy hasonlóak voltak a gyártáskori néhai légköri viszonyok a forgatáskori légköri viszonyokkal? Aligha.
És de szeretnék én erről sokkal de sokkal többet tudni annál, mint amennyit tudok.

Egyébként nagyon elgondolkodtattál, hogy a fa rugalmasságába kellene inkább kapaszkodnom. Találni olyan fafajt, ami "szivacsosabb" a bükknél (mondjuk nem bodzabelet, hanem valami erősebbet).
Nah, megérkeztünk a fafajokhoz. Könyveket vágyok olvasni a világ fáiról, ábrándom pedig annyi fajt ismerni első kézből, hogy magam tudjak róluk könyveket írni. A mezei valóság meg az, hogy nincs talán húsz fafajta sem, amivel már volt szerencsém dolgozni.

Több fa van, mint asztalos!

(#34381) stgellert válasza totron (#34372) üzenetére


stgellert
aktív tag

(#34382) totron válasza generatoros (#34377) üzenetére


totron
addikt

Köszi stgellertnek, pali923-nak, Specialinak a válaszokat. Szerintem is múló divathóbort a a raklaposdi, vagy másképp mondva az aktuális proliízlésnek is mondhatnánk, ami ugye sosem saját.

Nem célom marni, mindösszesen - és ezt magadon is nyugodtan megfigyelheted - ha az egyik elkezdi a hülyeséget, a többi is könnyedén megy utána. Tételesen félrelátott, kiforgatott megvédett társad, ezt azért hadd szabadjon már tisztába tenni. A hangnemről pedig - a zsinórban való félreértelmezés mellett - beszélhetünk: vele kezdődően. Nem vitatom, hogy valahol jószándék is vezérelte, azt is megértem, hogy az élet dolgainak, érzelmeknek különválasztása nem a fiatalság erőssége számos esetben, de akkor nem ilyen replikák miatt ír be valaki egy fórumra. Le tudnék vezetni egy sokkal konszolidáltabb és előremutatóbb forgatókönyvet is, de mivel láthatóan részrehajló vagy, nem fáradok ezzel. Mindegy ki milyen régi tag, prekoncepciókon alapuló eleve letorkolással senkinek a kedvét, munkáját nem segítjük, főleg, hogy érdemiekben meg nem domborított épp (erről persze nem írsz). Ha mindezek rendben vannak, utána lehet jönni, a ki milyen régi tag témával (ami szerintem dedó, de legyen). Igen, meg kell dícsérni a disznóóolazót. Gyermeki ész.
A javaslatokat meg még mindig duplapofára falom, falnám, de munkalap tekintetében te sem mondasz semmit, ha van mit, elhiheted, hogy megköszönöm.

Az én okoskodásom, a te tudatlanságod, meg ne haragudj. Az embernek véges számú hallósejtje van, ezek pusztulnak az évek során, szerencsés esetben mindenki maga tudja eldönteni mire áldozza be ezeket. Magyarországon az audiokultúra, egyáltalán az ilyetén önismeret a béka feneke alatt van, úgyhogy ti, mint asztalosok nyugodtan bólogathattok is a megerőszakolhatatlan biofizikai tényekre. Amely akkor is a maga útján működik, ha valaki nem tud a fentiekről... Egyénenként ez az érzékenység eltérő lehet. Teljesen felesleges sommás kijelentéseket tenni, hogy ennyitől meg annyitól romlik vagy nem romlik valakinél ez. Én tudom, te is tudjad magadról, akkor rendben leszünk.

Szélezetlen deszkával kikergettek a világból, én ilyet nem említettem, nincs is tervben ilyen felhasználásra. Szövegértelmezés.
No emberek, számos akadály mellett magamévá tehettem pár hasznos tanácsot is, az arány nem a legjobb, de most ez lett. ...előzetesbe meg széldeszkát is fotózok már egyet lehet, aki nem ismerné a fajtáját, az bemutatkozhat neki. És talán nem szélezetlenezik itt többet, amikor nem muszáj.
Időm van, rengeteg mostanában. Talán így jobban befogadhatóbb e bűnös, s meredek terv.

Meg még azt volna jó csak tudni, hogy aki kicsit is out of box azt így mindig legyilkoljátok vagy azért van, hogy a "hanem mindenféle íveket próbál valaki összehozni"-féle reakció a gyakoribb?

(#34383) Winner_hun


Winner_hun
félisten

Valakinél dolgoztunk, érdekes asztal fogadott:

► "Kicsit olyan webcaritas" ◄ ヅ

(#34384) stgellert válasza totron (#34382) üzenetére


stgellert
aktív tag

Nem out of box, csak nem tiszteljük a hülyéket:) sorry:) egyébként mi a szakmád? Én marketingesre vagy ügyvédre vagy jogászra tippelnék :)) (én pl nyomdai szedő volnék, régi szoval) (mielőtt félreértenéd, nagyon messziről és csak kedvtelésből ugatom a fát, vicc nélkül, szal valszeg nálad is hülyébb vagyok, de én legalább beismerem és nem tartom hülyének meg agresszivnek azt, aki segíteni akar - néha előfordul, hogy érthetetlenül fogalmazok, de akkor is elkínlódgatnak velem, igaz nem rugdosom cserébe őket:) )

(#34385) totron válasza aszamóca (#34374) üzenetére


totron
addikt

(#34374) aszamóca, ott a pont, köszönöm. :R Hogy hívják ezt, csak hogy legközelebb ki is tudjam fejezni magam. Mondjuk én keret nélkül álmodtam meg, meglátjuk hogy adja ki magát majd.

(#34386) Armahun válasza Winner_hun (#34383) üzenetére


Armahun
addikt

Tavasszal egy hasonló fogadott barnában.

Ha szerinted egy tárgy lehet Ő, akkor te is az vagy. Jó étvágyat evés előtt illik kívánni. A már evő embert ezzel étkezévében megszakítani igen nagy illetlenség.

(#34387) totron válasza stgellert (#34384) üzenetére


totron
addikt

Ja hogy én vagyok a hülye. Nem az, aki nekemjön, kaffogni tud csak, érdemi infóval megkínálni viszont valahogy nem. Egyértelmű. Ha szabad teljesen ősztinének lennem: érzelmi intelligenciájában egy alulmaradott fiatal beesett a fórumra és minden szakmaiságot vagy emberi érettséget nélkülözően elkezdett ugatni velem. Ehhez hadd ne bólogassak már. Nyilván azért írtam ide, mert minden tanács jól jön, sehol nem szerepel ilyen, hogy én ezt ne ismerném el, a magam szintjét - nézd meg mivel kezdtem legelőször - vagy hogy a nagyobb tudásúakét ne ismerném el. Ami az. Az infantilis kaffogás nem tartozik ebbe a körbe. Mosod te is össze a szezont a fazonnal. Ha viszont konkrétan hülyeséget akarok vagy számomra meglehetősen előnytelen dolgot és szól valaki érte, nyilván nincs gond, ezért jöttem voltaképpen. De az, hogy belelát kompletten valamit a másikba a barátod és előremutatása nulla... Ez nem járja. Nem tudom, mi ilyenkor a gond? Hogy az aktuális téren, módszeren és időn kívül probálkozna valaki? Azt már nem bírja el a processzor és jön a hülyeség, a személyeskedés, a prekoncepció? Emberré kéne először érni, aztán (virtuális vagy akármilyen) közösségbe menni. Nem vagyok sem jogász, sem ügyvéd (bár a szavaidból ítélve lehetnék). És lám, szamóca belinkelte amire gondoltam, valószínűleg az ott egy disznóóol, valószínűleg kivitelezhetetlen és egyáltalán: hogy képzeli valaki, hogy ekkora hülyeségre gondolt. Ugye.

(#34388) thyeby válasza totron (#34370) üzenetére


thyeby
őstag

Sajnálom, hogy nem veszed a lapot, és nem segítségnek veszed a segítséget, hanem hányaveti gőggel reflektálsz rá. Az a no zaj, egy butaság. Ezt én, mint süket ember üzenem Neked. Nagyanyáink ütötték a mozsarat, amikor törték a borsot. Az is hangos vót, oszt nem sükeűtek meg. (Összeszartad volna magad, ha velem együtt lettél volna katona, amikor lőtték a fiúk harckocsval a százast. Első két lövés után kettőből kétszer leestem a Csepelem lökhárítójáról a hóba, akkorát szól egy 100 mm-es töltény. Lőtték a fiúk sűrűen, és kicsikét közelebb voltak hozzá, mint én szimpla sofőr, oszt egy se süketült meg.) Szerintem nézz utána szakirodalomban a zajterhelési értékeknek, amik halláskárosodáshoz szoktak vezetni, és megnyugszol, hogy bármilyen soká tartson is egy konyhaszekrényt készre csinálni, annyi ideig nem fogod tudni ezáltal terhelni magad, ahhoz, hogy süketté legyél, mint jómagam. Ahhoz kellene legalább ötszáz ilyen konyhabútort gyártanod úgy, hogy a gépek zaját valami módon külön ki kellene hangosítanod közvetlenül valami fejhallgatón által a füleidbe. Én mondom, süket ember: Tégy egy próbát! Ha nagy zajt hallasz, tedd a két tenyered egyszerre a két füledre kreatívan. Mérd össze a fülsiketítő zajok mértékét tenyerekkel, és tenyerek nélkül. Szerintem meg fogsz nyugodni, hogy milyen egyszerű a zajcsillapítás. Egy Pertol, vagy egy 3M fülvédő nem azért kurvadrága, mert az jól megvéd a zajtól, hanem azért, mert mindezt úgy teszi, hogy eközben halld meg azt, ha rád dudál egy targonca. Mérj ki bátran egy ezer forintos fülvédőt. Meg fogsz lepődni, hogy jobban csillapít, mint egy tizenhatezer forintos. Ezt én mondom, süket ember, akinek olykor többet van zajvédő a fején, mint nincs. (Nem a zajterheléstől lettem süket ember, nyugi. Gyári hibásak a füleim.)
Ha ezt nem nem így adod elő, hogy gép, meg süketség, hanem azt írod, hogy hagyományos, áram nélküli szerszámokkal módolnád ki, azt mindenki érti, és sokan fejet is hajtanak a törekvés előtt.
Ezer hagyományos szerszám létezik, ami szigorúan zsíroskenyér hajtású. Egy a baj velük: Sokkal drágábbak, mint a mai termelékeny, ámde hangos gépek. Ha most ideírom, hogy egy kézi gyalut hány forintért tudsz beszerezni, ami már használható, máris seggre vágnád magad, hogy neked annyi tízezresed nincs egyetlen szar gyalura. De több tíz féle gyalu van, ami az alap. A valóságban pedig soksok ezer különböző.
Gép nélkül mással síkot nem lehet csinálni, csak kézi gyaluval, mert a smirgli bizony koptatni tud, de egyengetni sajnos nem. Perszepersze, neked nem kell ennyi rengeteg gyalut venned, de egyfélével igen nehezen fogsz boldogulni, gyanítom. Már ha nem veszed azt is spórolósra.
Kéregteleníteni ún hántolókéssel szoktak azok, akik nem akarnak berregést hallani. A rúdfát is igen nehéz kéregteleníteni így, pedig azon van fogás. A széldeszkát végighántolni jó kis hókamóka lesz, csak szólok.
Ha hántolsz, figyelned kell a kéreg alatti megtisztított részt, hogy ne láss ott egy likacsot se. Mert ott mindenféle bogarak bújtak be önkényesen, és ott is maradnak, ha ki nem szeded őket egy szálig. Bármilyen fafaj legyen, erre ügyelned kell, ha nem akarsz az egereid mellé bogarakat is - sokat, sokat.
A széldeszka igen olcsó. Mivel a bútoripar nem tudja hasznosítani, így tűzifának adják el. Szóval azt nem köbméterre fogod megkapni, hanem kilóra. (Azt hiszem, ez az egyetlen jó hírem számodra mára.)
Olyan fafaj nem létezik, amit az egér nem rág át. Nem hazudok, nem túlzok: Az egér a betont is átrágja. A nyíregyházi dohánygyár betonjárdája telis-teli volt évtizedeken át egérlyukkal - évekig ott gyalogoltam el nap-nap után. Az egér egy dolgot nem tud átrágni: A macska nyakát. De gondolom, abból már túl rusztikus lenne a konyhabútor.
Valószínűsítem, hogy akármennyire időmilliomos vagy, elbíztad magad ezzel az elképzeléssel, ugyanis még gépekkel is kúvájul nagy feladat úgy valóra váltani az elképzelésedet, hogy az olyan legyen, amilyennek elgondoltad. Tisztán kézzel meg? Ó, nem is folytatom. Mifelénk a mákdarálás igen lassú, nehéz hagyományos kézi munkafolyamat. Lihegek fél kiló mák ledarálása után. De inkább elvállalnám húsz kiló mák ledarálását ingyen, úgy, ahogy való, mint géppel készre csináljak jó pénzért egy olyasmit, mint amit elképzeltél.
Hogy annyi tudást ideírjunk Neked, hogy legalább fogalmad legyen arról, mire is vállalkoztál, mindőnknek pötyögnie kellene több tíz oldalt valószínűleg - ahogy nekem a jelen ismereteid átjöttek a konyhabútor készítés terén. Konkrétabbakat kérdezz! Első hozzászólásod ebben a topikban, amit egyébként nem szeretsz, az én nyelvemre lefordítva kábé ennyit tesz. Tanítsatok meg a hagyományos, villanyáram nélküli szakmára, léccilécci. De ízibe!
Hát vazze! Asztat mi se nagyon tuggyuk, sajna. De öregapáink, akik még tudták, ők is évekig tanulták. Az Ő topikjukat biztos jobban komálnád, mint a miénket.

Van egy ellentmondás is, ez se jó hír. Olyan nincs, hogy egy fát egy egér nem rág át - hisz a falat is simán átrágja - nehezíteni lehet a dolgán. Minél keményebb a fa, annál nehezebb az egér dolga. Igen ám, de minél keményebb a széldeszka, fajlagosan annál kevesebbet kapsz ugyanannyi kilóban. Meg persze a smirgli is nehezebben horzsolja. És ugye a puha fában puha fa szú, a kemény fában kemény fa szú.

Több fa van, mint asztalos!

(#34389) Soká válasza totron (#34387) üzenetére


Soká
senior tag

"Nem az, aki nekemjön, kaffogni tud csak, érdemi infóval megkínálni viszont valahogy nem."

Nem értem, hogy az, aki képes tagmondatokat egymás mellé tenni, vesszővel elválasztani azokat, az miért nem képes értelmezni az olvasottakat???

Kénytelen vagyok beidézni az első hozzászólásomat(34351):

Amit leírtál, az alapján én (mint hobbista...) azt tanácsolnám, hogy legalább annyit ruházz be, hogy veszel egy hobbiasztalos szakkönyvet és végigolvasod, megnézel a youtube-on videókat, stb. Azt azért túlzás lenne elvárni, hogy itt írásban megtanítsanak a szakik minden alapvető fogásra, főleg ebben a low cost üzemmódban.

Egyébként elég riasztóan hat, amiket leírtál... A rusztikusságot és az igénytelenséget nem jó összekeverni...

Én finoman de egyértelműen jeleztem, hogy nálad olyan hiányosságok mutatkoznak, ahol már a kérdésfelvetés is problémákkal küzd. Aztán azt is elmondtam, hogy van különbség az asztalosság és az ácsmunka között. Amit Te csinálni kívánsz, az az utóbbi kategória. Már az is a tájékozatlanság része, aki a két szakmát keveri. Akinek mindegy, hogy csizmadia, cipész vagy suszter...
Kétségtelen, hogy én szélezetlen deszkára gondoltam a széldeszka alatt, mert eszembe sem jutott, hogy te tk. asztalos szempontból tűzifából, ipari hulladékból, zsaludeszkából, stb. akarsz bútort fabrikálni. De akkor legalább úgy tennéd fel a kérdésed, hogy. tudtok-e olyan fafajt, amely nem dobja le a kérgét? vagy éppen könnyen ledobja?

"érzelmi intelligenciájában egy alulmaradott fiatal beesett a fórumra és minden szakmaiságot vagy emberi érettséget nélkülözően elkezdett ugatni velem. "

És ezt most tényleg komolyan mondod (és akkor meglep, hogy mennyire gyengén megy a szövegértelmezés, netán mennyire hiú vagy ha rávilágítanak a hiányosságaidra) vagy csak szerettél volna törleszteni valamit (ami ugyan elég kisstílű és elég ügyetlenül is sikerült, de ezt még mindig jobban megértem, mintha komolyan is gondolod, amit írtál. Ha értelmezési gondjaid vannak, akkor kicsit olvass utána annak, hogy az "öregem" megszólítás mit jelent. Kétségtelen, hogy bizalmaskodó kifejezés de még mindig bocsánatos egy hatodik évtizedében járó embertől. Minden esetre megtiszteltetésnek veszem, hogy ilyen friss szellemnek gondolsz. :)

És akkor még bekopizom ide, amit korábban írtam, de félbemaradt. lesznek benne ismétlések. És ha már sikerült átmenni személyeskedésbe, noha én egyedül arról próbáltalak volna meggyőzni, hogy nagyfokú tájékozatlanságról teszel tanúbizonyságot a témafelvetéseddel, magamat sem értem, hogy miért pazarlom az időmet ilyen öntelt követelőző alakokra? Az ilyeneket jobb lenne válasz nélkül hagyni.

Szóval, a korábbi hozzászólásom:

A személyeskedéseket hagyjuk, engem az ilyesmi különösebben nem hoz ki a sodromból, megteheted, engem nem zavar, de tudd, ha valahová bekopogtatsz, hogy segítséget kérj, akkor kicsit többet kell elviselned, mintha Te lennél az, akitől kérnek valamit.

"De legyen ez a te okos napod, igazad van."

Persze, hogy igazam van, de ez jelen esetben a legkevésbé sem érdem. Annak örülnék, ha te tudnál olyanokat írni, hogy abban legyen igazság. De amikor szélezetlen deszkabútorról beszélsz, meg a páratartalom változásának finomságairól, akkor nagyon látszik, hogy mennyire nem vagy tisztában a dolgokkal. Vannak fogalmaid, de nincs tapasztalatod. Még annyi sem, mint nekem.

Az ezer forintos fülvédővel sincs igazad, mert a barkács cuccok közül éppen ez az, ami megjárja, legfeljebb kényelmetlenebb mint egy profi darab, tehát aki napi rendszerességgel használja, annak érdemesebb jobbat venni.Teszkós pormaszkot biztosan nem ajánlanék neked, mert az tényleg a semmire nem jó kategória.

Hiába emlegeted, hogy értesz a szerszámokhoz, ha a smirglin kívül mást még nem is emlegettél. Én meg írtam egy oltári hülyeséget a 10-es és 20-as smirgliről (amit inkább csiszolópapírnak vagy -vászonnak nevezünk) és még azt sem mondtad, hogy de olyan nincs is...

"a kor szellemében való elkészítésről is szó van"

Légyszíves ne ideologizáld már meg azt, hogy low cost projektről van szó. A kor szelleme éppenséggel az ikea bútor és a kor szellemiségével ellentétes az, aki az egyébként a kor másik szellemét képviselő barkácsgépes kínálattal DIY módon próbálja megcsinálni ugyanazt.
Vagy te tényleg úgy gondolod, hogy ez a furcsa, anakronisztikus amish hozzáállás lenne a kor szelleme? Vagy a romkocsmás újrahasznosítás? Az igénytelenségből ne próbáljuk erényt kovácsolni, mert az nem több önámításnál. Ha magadnak - pláne, ha a barátodnak - akarsz konyhabútort készíteni, akkor feltételezem, hogy nem egy idényre készül a dolog és nem a borházba.

Leírom még egyszer, hátha sikerül valamiről meggyőznöm téged (bár inkább a barátodat kellene, mert ő lesz a szenvedő fél. A konyha az egy (kis)üzem. A konyhabútor pedig egy roppant funkcionális tárgy, amit érdemes alaposan átgondolni és működőképesre készíteni különben naponta minden fiókhúzásnál a készítő édesanyja lesz a szóbeszéd tárgya. Egy könyvszekrényt lehet, hogy hetekig nem nyit ki az ember, de egy konyhabútort napjában sokszor. Ezért kell jól megcsinálni.

És leírom még egyszer, hogy érdemes(!!!) elolvasni egy szakipari könyvet. Nem feltétlenül ezt, de valami hasonlót. Két nap alatt túl vagy rajta és máris lesz annyi fogalmad erről a szakmáról, hogy legalább kérdezni tudj jól. Mert arra választ is kapsz. Ha meg nézegetsz videókat a youtube-on, akkor szinte mindent elleshetsz. És még azt sem kell megkérdezned, hogy milyen fából készíts valamit, mert az egyik legalapvetőbb dolog lesz, hogy tudod, miből szeretnéd. mert ne gondold, hogy olyan nagy a választék. Ha low cost, akkor úgyis az lesz a kérdés, hogy fenyő vagy fenyő? Mert abban a pillanatban, hogy lombosfából akarod, jön a csalódás az árak miatt.
De ha elolvasol egy könyvet, akkor lesz fogalmad arról, hogy akár használt anyagból is össze lehet hozni dolgokat, de azért az utánajárás, a kitalálás ott is jelentős tétel lesz.
És azt is tudni fogod, hogy akármilyen szélezetlen anyagból is drágább lesz a végeredmény mintha bútorlapból csinálnád, legalább a korpuszt.

És mondom még egyszer, hogy ha itt segítségre vágysz a kivitelezésben, akkor meg kell tudnod mondani, hogy milyen szerszámok állnak rendelkezésedre. A smirglin kívül :)
És most az ideológiát hagyjuk, mert nem tartozik ránk, csak hiába javaslok én neked szalagfűrészt, ha neked lombfűrészed van.

"akkor meg segíts, ha tudsz, ha nem, nem írsz. Egyszerű."

Nehéz annak segíteni, aki nem ismeri fel azt, hogy mi a segítség. Az jó lenne, ha megvetetnék veled fél köbméter colos szélezetlen deszkát, aztán az első méteren rájönnél, hogy ez nem fog menni (smirglivel). mert többe fog kerülni a smirgli (meg a táppénz), mint a faanyag.

Ui:
Széldeszkát nem nagyon lehet táblásítani, nem lehet csapolni. (nincs is eszközöd hozzá...) az egész tehát dekoráció, ami rákerül egy keretszerkezetre, mint szamóca fotóján. A keretszerkezetet valamiből meg kell csinálni (ez így elég pontos tanács?) és tűzőgéppel rákókányolod a széldeszkáidat. nem csak szép lesz, de tartós és könnyű lesz tisztítani. A feleség harisnyái is szeretni fogják mosogatás közben.

(#34390) thyeby válasza totron (#34387) üzenetére


thyeby
őstag

Figyelj már vazze!

Már vagy nyócan is leírtuk neked, hogy hülye vagy. Írd ide légyszi, hogy mi mind a nyócan hülyék vagyunk, mert ideírtuk, hogy hülye vagy.
Szerintem ha összetalálkoznál Soká fórumtársunkkal, akit itt kivétel nélkül mindenki tisztel, és nagyra becsül, bácsinak szólítanád. Gyanítom, hogy kábé feleannyi esztedős vagy, mint ő. Nem tudjuk, de nem taknyosoztunk le simán első kézből.
Ha neked abban nem gyanús semmi, hogy sokan leállítunk, mert úgy találjuk hogy hülye vagy... hát öregem, én akkor is elgondolkozok, ha csak egy ember írja nekem. Ha meg sokan, akkor elpucolok szégyenemben.

Mondok én valamit Öregúr:
Édesanyám kamaszkoromban egyszer ezt mondta:
- Nem olyan vagy Tibikém, amilyennek te gondolod magad, hanem olyan, amilyennek mások látnak.
Én ezen évekig gondolkodtam ezután.

Te gondolkodtál legalább tíz másodpercet rajta, hogy miért írták neked többen is, hogy nem vagy komplett?

Több fa van, mint asztalos!

(#34391) Soká válasza thyeby (#34380) üzenetére


Soká
senior tag

"elgondolkodtattál, hogy a fa rugalmasságába kellene inkább kapaszkodnom. Találni olyan fafajt, ami "szivacsosabb" a bükknél"

Én nem pont erre gondoltam :) Csak az elvet mondom, te meg gondold tovább: ha van egy 8,000mm-es lyukad és van egy 8,1-es tiplid, akkor az a tipli rendesen szorulni fog. De ha azt tiplit keresztben végigfűrészeled mondjuk egy lombfűrésszel, akkor máris rugalmas lesz az a tipli.
De én azt is valószínűnek tartom, hogy létezik olyan műanyag "dübel" (már ha nem berzenkedik ellene a fás lelked) ami jól tapadó, rugalmas oldható kötést ad. Nekem egyébként az anyagváltások ellen semmi kifogásom, sőt, úgy gondolom, hogy egy tárgy értékét növeli az, ha funkció szerint párosítanak benne különféle anyagokat. És egyediséget is kölcsönöz a tárgynak. Persze drágíthatja az előállítást. De egy megfelelő műanyag alkatrész előállítása hosszú távon kifizetődő is lehet és megkönnyíti számodra a tökölést a tizedmm-ekkel.

(#34392) thyeby válasza thyeby (#34390) üzenetére


thyeby
őstag

Sajnálom, hogy nem tudlak a keresztneveden szólítani, mert kicsit sután hangzik, hogy figyelj már Soká!
Még soha nem kerítetted magad olyan helyzetbe, mint most, amikor stabilan tudlak óvni.
Komolyan venni komolytalant balga dolog. Ne tedd!
Egy osztályvezető főorvostól hallottam ezt, most tovább adom:
Aki vitába keveredik egy hülyével, könnyen összekeverik vele.
(Szerinted való félteni női harisnyát olyan házban, ahol hemzsegnek az egerek?)
Legalább várj ki, mielőtt ennyi energiát belefecölsz, hogy tényleg segítséget akarnak Tőled, vagy egy kidörzsölt trollt lakatsz degeszre izzadtságos munka árán. (Egyszer elgondolkodtam, hogy mit kellene tennem, ha jó troll akarnék lenni. Arra jutottam, hogy épp ilyen elemekből kellene építkeznem, ahogyan totron úr teszi. Ez nem jelenti azt, hogy ő troll, de hogy jó troll válhatik belőle, az tuti.)
Ennyi sületlenséget egy kocsmában is nehéz eladni, nem egy szakmai fórumon. Nem tartom kizártnak, hogy ez nem kreatív becsípődés, hanem italtól megáradt fantázia, ahol is azért nem kellenek a gépek, mert kikapcsolták az áramot, mert az úr megitta a rávalót.

Több fa van, mint asztalos!

(#34393) thyeby válasza Soká (#34391) üzenetére


thyeby
őstag

A műanyagot elvetem. Nem elvből, mert sajnos ugyanennek a puskának a szíja mostantól műszálas nadrágkoptató annak okán, hogy a Kermi másfél százezer forintomért eltanácsolta a valódi bőrszíjat, amivel beküldtem vizsgálatra. Valami százszorosát találták a drága bőrben a megengedett értéknen a CrVI-nek. (Azt se tudom, mi az, és azt se, hogy milyen veszélyt rejt - de jó lenne rátalálnom, hogy legalább tudjam. Ebben az gondolkodtatott el nagyon, hogy egy puskaszíj nem készülhet bőrből, de cipő, kesztyű, ruházat igen.Ha ekkora baromi dózis van a kikészített bőrben, akkor az elvileg bőrön keresztül is felszívódik. Nem tudom. Ezért érdekel.) A műanyaggal az a bajom, hogy a távcső falába nem tudom beragasztani. Vékony a cső fala. Epoxigyanta biztosan megfogná, de az meg soká köt.
Szerencsés félreértés volt ez egyébként duplán is. Egyfelől, mert mindkettő remek meglátás. Az is, hogy "szivacsosabb" fafaj legyen, amint félreértettelek, valamint az is, hogy bemetszéssel rugót készítsek.
Ominózus távcső már marad így, hiszen évek munkájával ugyan, de bejáratottnak tűnik a dolog. Egy távcső passzosságának kalibrálásán pillanatnyilag nem molyolok többet néhány másodpercnél. Az volt sok idő, míg jelen értékekre rátaláltam - miközben termelni kellett, s nem kísérletezni.
Azonban lesz még új termék, észben fogom tartani mindkét alternatívát, amik magamtól eszembe nem jutottak volna. Biztos sokat fogok még gondolkodni ezen, mint bevethető alternatíván. Köszönöm!

[ Szerkesztve ]

Több fa van, mint asztalos!

(#34394) Soká válasza thyeby (#34393) üzenetére


Soká
senior tag

Nem kell magyaráznom neked, hogy a gyermekjátékok rettenetesen agyonbonyolított szabályozástól szenvednek. Ennek vagy az áldozata te is. Ha ugyanez mittudomén oktatási szemléltető eszköz lenne, vagy simán népi iparművészeti termék, akkor nem lenne ez a mizéria. De a gyerekjáték az minden hivatalnak a gumicsontja.
A CrVI a hatvegyértékű krómtartalomra utal, ami feltételezem,hogy a bőr festése okán került a bőrbe. Ezt csak akkor tudod kikerülni, ha egyenesen a bőrfeldolgozóval veszed fel a kapcsolatot, és elmondod, hogy milyen célra kell neked a bőr és akkor meg fogja mondani, hogy melyik típus jöhet szóba. Ha csak simán veszel bőrt a cipészkellék boltban, akkor az bukta lehet.

Thyeby én jól hallgatok a Sokára és nem akarlak megbántani, de néha csodálkozom is, amikor kissé (túl)jólértesülten teljes nevükön emlegeted itt a fórumtársakat. Ami nem csak azért aggályos, mert például nekem sokszor fogalmam sincs, hogy melyik nickre gondolsz, hanem mert a szabályzat tiltja a személyes adatok felfedését. És például én szívesebben maradok sok áááá :)

[ Szerkesztve ]

(#34395) bim


bim
veterán

Úr isten, milyen regényeket írtok már! :Y

(#34396) Winner_hun válasza bim (#34395) üzenetére


Winner_hun
félisten

Én már csak átugrom a hozzászólásokat, teljesen felesleges részemről időt pazarolni rá. Meg amúgyis

► "Kicsit olyan webcaritas" ◄ ヅ

(#34397) Drebil


Drebil
csendes tag

Basszus, kicsit nem vok itten, oszt mán milyen királydráma jáccódik, he?
Én mindenképpen szeretném hozzáfűzni a szerény, ámde egyedülállóan helyes véleményemet:

Végigolvastam a sajátos segítségkérés minden üzenetét. Hatalmas egóval megvert barátunk stílusa hagy "némi" kívánnivalót. Látom hogy az írott kommunikációs készsége - és feltehetően a verbális is, - átlag feletti, ezt tudja ő is magáról. Amit viszont nem tudott, hogy itt se alkoholista szellemi toprongyok leledzenek. Én ezért szeretem ezt a fórumot, ahogy ezt valaha már kifejtettem itt. Szeretem hogy értelmesek, segítőkészek a nálam nagyobb tudású népek. Majdnem kollegákat írtam, de ez nagyfokú önteltség lett volna, tekintve hogy 48 évem ellenére még csak most járok asztalos iskolába.
Vissza a lényeghez.
Én is kértem segítséget, tanácsot itt több alkalommal. Biztos vagyok benne, hogy aki olvasta annak lejött, hogy nemigen értek ehhez a szakmához (se). Mégse oltottak le, nem küldtek a náthás pélóba, hanem türelmesen, akár szájbarágósan is, de igyekeztek megosztani tudásukat velem. Azt gondolom ennek elsősorban az volt az oka, hogy az arcom nem volt nagyobb a tudásomnál. A másik pedig, hogy ha netán a kérdésemre nem azt a választ kaptam amit szerettem volna, akkor azon gondolkodtam elsősorban, hogy nem a kérdésfelvetésemmel van-e a hiba. Pedig biztos bennem is van kisebbrendűségi komplexus.

Egyébként pedig ahogy a régi dakota közmondás tartja: a stílus maga az ember, bazdmeg

(#34398) stgellert


stgellert
aktív tag

Kérdés:
Konyhai munkalap cserénél tartunk. Kell bele íveket is vágni, gondolom nem vállalják lapszabászaton. Vagyis ami ív kerül bele, azt nekem kellene élfóliázni.
Látok vasalhatóst és kontaktragasztóst. Mi a különbség, melyikkel könyebb nekem dolgozni íves felületen?

(#34399) Melack válasza Winner_hun (#34383) üzenetére


Melack
veterán

Ez kerítés volt anno? Mi kb hasonlót tervezünk, csak raklapból.

Ex-Informatikai Szolgáltató Asztali Munkatárs

(#34400) Winner_hun válasza stgellert (#34398) üzenetére


Winner_hun
félisten

Külső ív? CNC leszedi, kézi élzárással élzárják színazonos dekorral (csak ne legyen túl kicsi az ív).

[ Szerkesztve ]

► "Kicsit olyan webcaritas" ◄ ヅ

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.