Hirdetés

2024. május 1., szerda

Gyorskeresés

Hozzászólások

(#34401) Winner_hun válasza Melack (#34399) üzenetére


Winner_hun
félisten

Ránézésre gerenda volt.

► "Kicsit olyan webcaritas" ◄ ヅ

(#34402) stgellert válasza Winner_hun (#34400) üzenetére


stgellert
aktív tag

külső! akkor rákérdezek erre is, köszi!

(#34403) aszamóca


aszamóca
aktív tag

Az ilyen ívelt bútort CNC-vel készítik?

Nem, nem hangfalnak hívják, gyűjtőnéven hangsugárzónak. A hangfal egy valamekkora tetszőleges geometriájú lapba épített hangszóró.

(#34404) thyeby válasza aszamóca (#34403) üzenetére


thyeby
őstag

Jó kérdés.
Szerintem köze nincs a CNC-hez. Tisztán faragottnak tűnik számomra, de közelről kellene látnom a technológia árulkodó részleteit.

Az odafaragott zsanérok esztétikusak ugyan, de egyúttal stílustalanná teszik az együttest. Kár. Messziről kiabál, hogy ha ott zsanér működne, az az ajtó nem tudna kinyílni sehogyan, némelyik semennyire. Aligha ez a hatás volt a cél. Egy art karikírozása lenne? Egy laikust bizonyára jól elandalít.

[ Szerkesztve ]

Több fa van, mint asztalos!

(#34405) thyeby válasza thyeby (#34404) üzenetére


thyeby
őstag

Vagy meg nagyot tévedek, és fenemód kiszámoltan mégis kinyílik, és ezek nem is álzsanérok? :F

Több fa van, mint asztalos!

(#34406) thomgrande válasza thyeby (#34393) üzenetére


thomgrande
tag

Én azt hittem hogy a távcsöves puskákat a TEK vizsgálja és nem a Kermi. :C :Y

"Magyarország rég nagyobb volt, De ennél nagyobb már nem lehet. Magyarország beteg nagyon, Nem szereti magát, rágja a gyűlölet. Lassan lépked a fűben a vak zenészek kara. Mondjátok emberek, Ez már Európa?"

(#34407) aszamóca válasza thyeby (#34405) üzenetére


aszamóca
aktív tag

Szerintem ezek nem álzsanérok.

Nem, nem hangfalnak hívják, gyűjtőnéven hangsugárzónak. A hangfal egy valamekkora tetszőleges geometriájú lapba épített hangszóró.

(#34408) thyeby válasza thomgrande (#34406) üzenetére


thyeby
őstag

:DDD

Híh! Ha a TEK vizsgálná a puskáimat, bizonyára kevésbé kopna fel az állam.

Egyébként olyan, hogy Kermi, már nem létezik. Német cégcsoport tagja a TÜV-SÜD Kft. A köznyelvben maradt Kerminek, mert alig van magyar ember, aki érti, hogy mi az a TÜV, meg a SÜD. A Kermit meg mindenki ismeri.

[ Szerkesztve ]

Több fa van, mint asztalos!

(#34409) thyeby válasza aszamóca (#34407) üzenetére


thyeby
őstag

Igen, igazad van. Ezen a fotón tisztán látszik.

Akkor hát jó nagyot tévedtem.

Nagyon érti a fát, aki ezt kimunkálta - és nem mindennapi esztétikai érzéke van. Szerencsés párosítás ez a két dolog együtt.

Több fa van, mint asztalos!

(#34410) aszamóca válasza thyeby (#34409) üzenetére


aszamóca
aktív tag

Számomra döbbenetes tény lenne, hogy ilyen összetett, meseszerű girbe-gurba bútort ámítástechnika-Hi-tech segítség nélkül valósítana meg valaki.

Nem, nem hangfalnak hívják, gyűjtőnéven hangsugárzónak. A hangfal egy valamekkora tetszőleges geometriájú lapba épített hangszóró.

(#34411) thyeby válasza aszamóca (#34410) üzenetére


thyeby
őstag

Abból gondolom, amit írtam, hogy a képen úgy tűnik, a faragás az nem gépi. Ha ebben nem tévedek, akkor az, aki így tud faragni, az íveket, kötéseket kisujjból, játékszerrel megoldja ilyen minőségben.

Több fa van, mint asztalos!

(#34412) stgellert válasza thyeby (#34411) üzenetére


stgellert
aktív tag

(#34413) thomgrande válasza aszamóca (#34410) üzenetére


thomgrande
tag

Szerinte aki a Sketchup programot haladó szinten műveli annak nem hiszem hogy gond lehet vele.

"Magyarország rég nagyobb volt, De ennél nagyobb már nem lehet. Magyarország beteg nagyon, Nem szereti magát, rágja a gyűlölet. Lassan lépked a fűben a vak zenészek kara. Mondjátok emberek, Ez már Európa?"

(#34414) Melack


Melack
veterán

Sziasztok! "Könyvespolcot" tervezgetünk, és abban kérném segítésgeteket, hogy milyen fából lenne érdemes készíttetni? Az elképzelés alapján egy csík futna körbe a falon adottt magasságban körbe, az lenne a polc. Ezt konzolok tartanák meg. Előzetes kalkuláció alapján 13 méternyi anyag kellene, 24 cm szélesen, 1 vagy 2 cm vastagon. Ehhez milyen fa kell, illetve kb a nyersanyag mennyi lenne? Köszönöm, ha tudtok erről vmilyen infót adni.

Ex-Informatikai Szolgáltató Asztali Munkatárs

(#34415) mdk01 válasza aszamóca (#34403) üzenetére


mdk01
addikt

Ráközelítesz akkor látszik, hogy az ívek nem mindig párhuzamosak, ez főleg az utóbb linkelt asztalon látszik. Ha valaki nekiáll megrajzolni egy ilyen bútort akkor ott már nehéz cnc maróval elrontani.:)
Egyébként nekem nagyon tetszik, jó hogy belinkelted, köszi.:)

(#34416) mdk01 válasza Melack (#34414) üzenetére


mdk01
addikt

Magamnak 40mm-es anyagból csináltam az esztétika miatt, illetve a könyv súlya miatt is érdemes, mert akkor nem kell túl sűrűn alátámasztani.
Érdemes elgondolkodni a 40mmes rétegeltlemezen aminek az éle le van zárva, és pácolható, lakkozható.

[ Szerkesztve ]

(#34417) Melack válasza mdk01 (#34416) üzenetére


Melack
veterán

Köszönöm, ez már jó kiindulási alap. Ennek alátámasztásához milyen konzolt érdemes beszerezni?

Ex-Informatikai Szolgáltató Asztali Munkatárs

(#34418) thyeby válasza thomgrande (#34413) üzenetére


thyeby
őstag

Énszerintem, vagy csak elütötték a villám ujjaid, és Teszerinted? :F

Több fa van, mint asztalos!

(#34419) thyeby válasza Melack (#34417) üzenetére


thyeby
őstag

Megadják a gyártók a konzol teherbírását. Onnan kezdve kiszámolhatod.
A kérdés tehát nem az, hogy milyen, hanem hogy mennyi? A választék nagy, úgyhogy gyakorlatilag esztétikai kérdéssé redukálódik ez a probléma - magyarul mi tetszik? És a másik fontos kérdés a falra rögzítés módja. Miből van a fal, és milyen tiplit akarsz hozzá. A tiplik teherbírásáról is biztosan van specifikáció. Aztán egy tétel a tipli szakszerű fúrása, ill becsavarozása is.

Több fa van, mint asztalos!

(#34420) zoli03


zoli03
őstag

Pillanatszorítókat akarok venni, a jelenleg nincs elég (mondjuk akármennyi van, mindig kevés lehet :) ). Először Yato-t akartam, de nem volt raktáron a boltban, meg mondták, hogy már cseréltek töröttet, úgyhogy azt inkább hanyagolom. A helyi boltban vannak még Piher és Bessey szorítók, viszont ezekből számtalan fajta van. Hobbi használatra melyiket érdemes megvenni (havi 1-2 alkalom)? Vagy ezekből gyakorlatilag mindegy, nekem a legolcsóbb is jó lenne? A hagyományos famarkolatú, vagy a T-foganytyús előnyösebb egy hobbiasztalosnak?

(#34421) Speciali válasza aszamóca (#34403) üzenetére


Speciali
tag

Majdnem biztos vagyok benne, hogy CNC-vel készült. A "faragások" nem igazán csipkézettek, és ha kézzel faragnak valamit, ott a kés és vésönyomokat nem szokták eltüntetni, meg nem is nagyon lehet és persze nem is érdemes, mert az ugy szép.
Amiert az asztal alatti ajtópár élei nem passzolnak, az az ajtók helytelen pozicioja miatt van. Látszik, hogy az ivek szépen futnának egymással, ha nem srégen állna egymáshoz képest a két ajtó.

Anno nagyon régen szerelmese voltam a hasonlo stilusnak, csináltam is nappali szekrényt full borovibol, a frontpárok hasonloan ivesen passzoltak egymáshoz. Na persze sokkal egyszerübb kivitel volt, mint ez. Ha azon látszik, hogy nem CNC-s ! :D Valahol még képeim is vannak rola talán.

(#34422) thyeby válasza zoli03 (#34420) üzenetére


thyeby
őstag

Sorolt márkák kiváló minőségűek. Közülük bármelyik.
Minden típusú ezen belül valamilyen speciális célra van kihegyezve. Az egykezesek olyan munkákhoz, ahol a másik kezünkre szükség van a darabokat pontosan illeszteni pl a szorítás megkezdése előtt. A T típusúak igen nagy szorítóerejükről híresek, ám macerásabb a kezelésük (ez inkább ácsoknak lett kitalálva), mint a hagyományos markolatúak, amik remekül megfelelnek pl ragasztáshoz.
Ha tudod, hogy zömmel mire használnád őket, akkor van értelme speciális szorítóra beruháznod. Általános célra a hagyományos kialakításúak teljesen megfelelnek.
Fontos szempont még az, hogy mire képes. Ezt a méretei, és a geometriája határozzák meg. Hosszúval nagyon sok dolog befogható. Olyan is, amit a rövidebb nem ér át. Ám az ár, a súly, és a kisebb dolgokra használás nehézségei arányosan változnak ezek függvényében. A hosszabb általában drágább. Súlya nagyobb, megtartani, emelgetni nehezebb, és több a helyigénye. Másik dolog a benyúlás. Az, hogy az anyag szélétől milyen mélyre ér be. Ez a pofák hosszának függvénye. Minél hosszabbak a pofák, annál drágább a szorító. Cserében annál mélyebbre tudsz benyúlni vele. Viszont a pofa hossz többnyire azzal a kompromisszummal is jár, hogy csökken a szorítóerő. Nem márkásaknál pedig hamar tönkre is megy. Piherrel, Besszivel ettől nem kell félned. Ezek egy asztalost életen át kiszolgálnak. Csak akkor mennek tönkre, ha nagyon barbár módon vannak kezelve. (Láttam egyszer, hogy egy úriember vízpumpa fogóval húzott még a szorítón azon a tartományon túl, amit kézzel már nem bírt tekerni. Láttam olyat nem is egyszer, hogy nem jó állásban kezdték a szorítást, és addig erőltették a szorítást, míg már a menetvégnél fogott. Kioldáskor aztán ezmiatt nem tudták oldani, hát kalapácsot vettek elő, hogy majd azzal lefejtik. Tipikus kezdő barkácsoló gányolás ez. Az ilyet egyetlen márkás szorító sem hálálja meg.) Jellemző azonban, hogy aki már elunta a noname tönkremenős, elgörbülős meg széttörős, lógós, kotyogós szorítókat, hajlandó beruházni komolyabb összeget, mert elege lett a kínlódásból és a bosszúságból. Addigra már megtanulja a helyes kezelést, és mert igen nagy pénzt csörgetett a kasszánál az asztalra, úgy vigyáz egy piherre, mint a szeme világára. Ez nem baj, talán még nem is fölösleges. De egy Piher, egy Bessey az igazi igásló. Ezért drága.
Vannak ilyen szorítóim jónéhányan. De dufla, triflaennyien sorakoznának, ha sohsem adtam volna alább sorolt két márkánál. És a világ akkor is jobbá változott volna, ha azokért, amik eddig hamar tönkrementek, nem adok pénzt, hanem az árát, amit buktam rajtuk, elutalnám inkább pl most Neked ajándékba, aki vágyik jó szorítókra.

[ Szerkesztve ]

Több fa van, mint asztalos!

(#34423) zoli03 válasza thyeby (#34422) üzenetére


zoli03
őstag

Köszönöm a részletes választ. Akkor maradok a hagyományos markolatnál, nekem eddig mindig elég volt az ereje. Amik itthon vannak szorítóim, szerencsére különböző méretűek, úgyhogy ebből a szempontból tudom, hogy milyenek kellenek. Nekem általános célra a 80x250 mm-es jött be, ez még könnyű, de amire használni szoktam, 90%-ban mindenre elég (ráadásul ez még viszonylag olcsó is). Egyelőre veszek még 80x250-eseket (amelyik olcsóbb a boltban), meg láttam 50x100-ast Bessey-ket, ezt kedvezménnyel 2000 Ft alatt megkapom, szerintem pár ilyet is veszek, sokszor ez a méret is elég. Aztán majd később veszek nagyobb méretűeket (kb 120x500), de az annyira nem sürgős, majd szépen lassan összegyűlnek. Ennél nagyobbat nem hiszem, hogy veszek, ott már eléggé drágák, inkább veszek táblásító szorítókat majd, ha szükségem lesz akkorára.
Azt én is megtanultam, hogy csak jó szerszámot érdemes venni, mert ellenkező esetben a végén drágábbra jön ki. Szorítóból is azért akarok normálisat, mert van pl egy nagyobb (170x480 mm-es), nagyapámról maradt rám, de most is tökéletes, biztos vagyok benne, hogy engem is túl fog élni.

(#34424) Speciali válasza Winner_hun (#34383) üzenetére


Speciali
tag

Itt sokan szeretik ezt a stilust, vagyis hogy öreg , bontott, szuvas fábol készitenek butorokat, föleg asztalokat. De nem szinezik semmivel, nagyrészt még olajat sem kap , hagyják naturon.
Ezt a stilust hogy nevezik, azt nem tudom, de van még ehhez hasonlo, annak ipari stilus itt az elnevezése.
Ennél is vagy öreg, vagy uj, de szélezetlen pallokbol készülnek az asztal pad stb. lapok, legtöbbször benne hagyva a göcsöket, repedéseket, hibákat. A hordozo rész, asztal esetében a láb és a káva meg valami brutál vastag vasanyagbol készül, festés nélkül.
Vagy valami régi gépalkatrész a láb.ipari stilus

[ Szerkesztve ]

(#34425) stgellert válasza Speciali (#34424) üzenetére


stgellert
aktív tag

loft/industrial

(#34426) Soká válasza aszamóca (#34407) üzenetére


Soká
senior tag

Elmondom én is a véleményem.
Szerintem is CNC munka, egyszerűen azért mert nem érdemes ezt CNC nélkül megcsinálni. Túl nagy munka lenne és annyira azért nem jó ez a bútor.
Persze, ez a "nem jóság" nyilván relatív fogalom és kérem senki se sértődjön meg azért ha azt mondom, hogy ez egy öncélú elég értelmetlen bútor, ami viszont kiválóan szépeleg. De pontosan kifejezi azt amiről a CNC szólhat a faiparban, hogy ugyanannyi meló a gépnek egyenesre csinálni meg valamit, mint görbére. Szóval, a poén kedvéért csináljuk görbére. De ha felteszem a kérdést, hogy mi értelme van görbére csinálni egy ajtót, egy polcot, akkor valószínűleg az egyetlen érv az lesz mellette, hogy , szokatlan, érdekes, meghökkentő, egyedi, stb. De attól még a dolog nem jó. Próbáljon valaki együttélni egy ilyennel és valószínűleg amikor már sokadszor gurul le a polcról az odatett akármi, akkor elgondolkodik az ember, hogy mennyivel hasznosabb lenne egy vízszintes polc. És egy fiók is mennyivel praktikusabb, ha vízszintes az alja és nem gurul minden az egyik sarkába. Miután az én értelmezésemben ez egy poén bútor úgy gondolom, hogy egy poén jó egyszer, jó kétszer, jó esetleg harmadszor, de egy idő után fárasztó tud ám lenni.

nyilván habitusfüggő, meg az életkortól is függ, de az embernek alapvetően szüksége van bizonyos stabilitásra. Amikor a függőleges függőleges, a vízszintes meg vízszintes. egy idő után fárasztó tud ám lenni, ha minden girbegurba a környezetünkben. hamarabb meg lehet unni.

Ami tetszik ebben a bútorban, az a betétlapok kialakítása. nem mondom, hogy az összhatás jó ezzel a sok, egymáshoz nem igazán illeszkedő átlós vonallal, de maga az, hogy egy plasztikus felületet próbáltak kialakítani, és nem a plattolós módszerrel, az tulajdonképpen továbbgondolásra érdemes. És az is jó, hogy legalább az asztal síkját nem bántották, bár én ezzel az erővel el tudnék képzelni ott is valami kis játékot. Az is lehet, hogy van, xcsak nem látszik jól a fotón.

A fa zsanérok megintcsak öncélú, buta megoldások. Komoly truváj megcsinálni, hogy jó legyen, szerintem nem is sikerült, azért állnak kicsit szabálytalanul az ajtók, de mindenki könnyen belegondolhat, mi lesz itt x év múlva? Persze megnyugtathatok mindenkit, nem a kopásból eredő megereszkedés fogja a tulajt bosszantani, mert addig már az összes ajtó zsanérja törött lesz.
Egyszóval, ha nekem kellene hasonló bútort terveznem CNC technológiára, biztosan lebeszélném a tulajt az ilyen megoldásról. Ez így tipikusan látványkonyha, ami jól mutat mondjuk egy filmben ahol a hobbitok élnek. A forgatás erejéig :)

De van ahol nagyon is helye van a CNC adta szabadságnak:

http://blog.ponoko.com/2009/06/16/flatpack-panels-0203-chair-and-table/

(#34427) Sanyabá


Sanyabá
senior tag

Nem régen volt itt szó ajtótokok beépítéséről, most pont benne vagyok egy nagyobb projektben, így teszek fel egy pár képet is róla:
[L:/dl/upc/2016-05/09/95736_afsk5ksjhgibhyhg_001_2.jpg](IMG:/dl/upc/2016-05/09/95736_afsk5ksjhgibhyhg_001_2.thumb.jpg)[L:/dl/upc/2016-05/09/95736_dvmsfm3cd9qblbkb_008.jpg](IMG:/dl/upc/2016-05/09/95736_dvmsfm3cd9qblbkb_008.thumb.jpg)[L:/dl/upc/2016-05/09/95736_bnwdfuv6kdik2sx9_005.jpg](IMG:/dl/upc/2016-05/09/95736_bnwdfuv6kdik2sx9_005.thumb.jpg)[L:/dl/upc/2016-05/09/95736_i1cuntquussqmxq2_010.jpg](IMG:/dl/upc/2016-05/09/95736_i1cuntquussqmxq2_010.thumb.jpg)[L:/dl/upc/2016-05/09/95736_i1cuntquussqmxq2_010.jpg](IMG:/dl/upc/2016-05/09/95736_i1cuntquussqmxq2_010.thumb.jpg)(/IMG)[/L](/IMG)[/L](/IMG)[/L](/IMG)[/L](/IMG)[/L]

[ Szerkesztve ]

A tanulás gyökere keserű,de a gyümölcse édes.

(#34428) stgellert válasza Soká (#34426) üzenetére


stgellert
aktív tag

igen, ezek nagyon szépek, a másik valóban hobbit style :)

(#34429) generatoros válasza aszamóca (#34403) üzenetére


generatoros
tag

Izlések és pofonok! Különböznek ám. A troton ( hála istennek lelépett) széldeszkás konyhája , legalább ennyire gusztusos és izléses, az én lelkemnek. A tízenakárhány konyhás kastélyomba sem tennék, sem ebből sem a széldeszkásból. Biztos valami baj van velem, mert nekem a stilus: a barok a rokoko stb, ezek az újgazdagoknak való, stílusosnaknak nem nevezhető akármik. Arról meg ne is beszéljünk, hogy, ha már extra , akkor legalább lenne minőségileg is extra. A lelógó jobb oldali ajtó a fazsanéron egyszerüen felháborító. A faragás témája erősen középszerü, a mínősége pedíg gépí ( talán cnc). A hullámos akármijei , polcnak szerintem nem használhatók. Na ,de sebaj, ezt is ellehet adni és így kerek a világ. Ja, nem vagyok colombó felügyelő, de mielőtt lelépek visszaszólók és azt gondolom, hogy kevés tisztességben megöregedett jómódú tanult ember díszítené fel az otthonát ilyesmivel

(#34430) five05


five05
csendes tag

Sziasztok!

Már kaptam itt sokszor hasznos segítséget, ezért ismét merek kérdezni illetve panaszkodni.

Nem szeretnék háklisnak tűnni, de elég elkeseredett vagyok. Sajnos a környéken (költözés miatt, pest megye) nem igazán ismerek asztalosokat, így maradt a net és a szomszédok szóbeszéde.
A kérdés a következő: milyen végzettségű asztalost kell keresnem ahhoz, hogy egy sketchup vagy nyomtatott tervek alapján "tömörfából" (cseresznye, tölgy esetleg éger) legyártson egy bútort akkora méretűre amekkorára megálmodtam azt? Sajnos legutóbb nem sikerült ez a projekt, mert a tervezett darab kb. 6 cm-rel lett alacsonyabb (80 centin), de a szakember szerint ez a tűréshatáron belül van, mert így adta magát a fa...
Hol, milyen fórumon akárhol tudok/lehet utánanézni olyan asztalosnak, aki képes egy tervet ennél pontosabban legyártani, esetleg apróságokra (erezet, kisebb hibák eltakarása, hézag nélküli illesztés vagy "rejbolt" illesztés) odafigyelni?
Nem reklámot szeretnék csinálni, de nem tudom hova érdemes fordulni
Az is lehet, hogy bennem a hiba, és ekkora "tévedés" tényleg elmegy?

Köszönöm a segítséget!

(#34431) aszamóca válasza generatoros (#34429) üzenetére


aszamóca
aktív tag

Én csak azért tettem be a képet, mert érdekelt az elkészítésmódja egy ilyen számomra bonyolult bútornak. Mert szerintem egy görbe bútort nehezebb elkészíteni, mint egy pontos szögekből álló tradicionálist. (már ha kézzel készül) Persze mint ahogy írták is, egy ámítógép program vezérelt marómotor odacsusszan ahova akarja a programozója, annak tényleg mindegy. A felhasználhatósága más tészta. A képen látható, hogy a szekrény egy félreeső sarokban van elhelyezve, az asztal pedig valóban csak asztalfunkciót tölt be. A háttérben a stílus, a frontokban érződik, de itt már látható, hogy a felhasználhatóságot tartották szem előtt, nincs görbeség. Tehát ezek olyan meglepő designelemek csupán, amik vagy tetszenek valakinek, vagy nem...

Nem, nem hangfalnak hívják, gyűjtőnéven hangsugárzónak. A hangfal egy valamekkora tetszőleges geometriájú lapba épített hangszóró.

(#34432) Drebil válasza five05 (#34430) üzenetére


Drebil
csendes tag

Nos, szerintem nem végzettség, csak odafigyelés, türelem, némi ügyesség kérdése :)
A szakit nem biztos hogy meg kellene bízni fogpiszkáló elkészítésével is akár.

Pest megye mely része érdekel?

(#34433) Winner_hun válasza five05 (#34430) üzenetére


Winner_hun
félisten

80 cm hosszt a felsorolt anyagok közül bármelyikből ki lehet hozni. Valamit elrontott az illető, elég átlátszó választ kaptál rá.
A rejbolt az mi? Sose hallottam ezt a kifejezést, google pedig a tejboltot ajánlja fel, mint kereshetőbb kifejezés.
Jöhet a sketchup rajz.

► "Kicsit olyan webcaritas" ◄ ヅ

(#34434) Richter36 válasza Winner_hun (#34433) üzenetére


Richter36
őstag

Rejbolni=fa hibákat javítani pl. folyékony fával. Az idősebb nemzedék még így tanulta.

(#34435) AndrewBlase válasza five05 (#34430) üzenetére


AndrewBlase
senior tag

6 cm tűréshatár? :Y

Még az ácsoknál is kisebb ez az érték, nemhogy egy asztalosnak! A "szaki" szimplán csak elqrta, avagy spórolni akart az anyaggal (én ugyan fel nem használok még egy pallót/deszkát ezért a pár centiért alapon).

Miért mindig én???

(#34436) raidx válasza Richter36 (#34434) üzenetére


raidx
őstag

Régen még folyékony fa sem volt. Parketások összegyüjtötték a fűrészport ami a beszabásoknál keletkezett, azt rozslisztel és vízzel összekeverték. ezzel rejbolták gyalulás előtt a parkettát. Ez még a gépi csiszolást is kibírta és meg se látszott.

Aki nem próbálja meg a lehetetlent, az a lehetségest sem fogja elérni soha. (Goethe) RaidX

(#34437) pbujna válasza five05 (#34430) üzenetére


pbujna
aktív tag

Ez az asztalos inkább a dokira hasonlít a Dutyi diliben, aki vakbél helyett "mást" műtött. Itt valaki századmilliméterekről beszél, ő meg 7,5%-ról.

Volt szerencsém nekem is egy asztaloshoz Pesten az albiban. Kicserélték a gázórát, így át kellett szabni az előszobafalat, ami egy bútorlapból volt kialakítva. Miután az óracsere megtörtént, a gázosok visszatették a lapot az egyik oldalon megcsavarozva, de az óra miatt nem lehetett a helyére tenni. Egy téglalap alakú kivágását kellett volna egyik oldalon 4cm-rel megnövelni a szerencsétlen asztalosnak. Sajnos a kapucsengő is erre az előszobafalra volt bekötve, így bonyolult lett volna leszerelni, mivel 2 csavart kellett volna kicsavarni, illetve a gázosok által visszatekert 8db-ot. Bonyolultnak érezte, mivel csak "kézi" csavarhúzója volt. Mondtam neki, hogy leugrok a kocsiba és felhozom az elektronyikusat. El is indultam, de ő ezt megvárni nem tudta.

Hát fogta magát az asztalosunk, és vágott-vágott-vágott dekopírral egy szép kis ívet a téglalap oldalának. Természetesen nem sikerült a 4cm-t eltalálni, így még mindig nem lehetett normálisan visszatenni a táblát a falra, mivel ütközött a gázórával. Szentségelések közepette újra nekilátott, megfeszítve a lapot, amit a 8db csavar már alig fogott. Hát le is szakadt kapucsengőstől, villanyórástól, csavarostól. Nagyon nem izgatta fel magát, mert hát "le kell szakadni annak, aminek le kell". Szerencsére az áram nem ment el a lakásban, bár az óra már nem pörgött, így dekopírral be tudta fejezni a műveletet. 12.000 forintot kért el a munkáért, majd elhúzott a picsnibe. Természetesen a kapucsengő vezetéke valahol a falban szakadt el, így újra kellett húzni, illetve a villanyórát cserélni kellett. A falba visszaragasztottam a tipliket gipsszel, illetve fúrtam új lyukat, ahol a csavar a bútorlapot átszakította. Sajnos az élfóliázás elmaradt a kivágott szakaszon, mivel az asztalos szerint az alig látszik. Annál inkább a szinuszgörbe, amit vágott...

(#34438) five05 válasza pbujna (#34437) üzenetére


five05
csendes tag

Igen, én is így gondoltam, hogy ennyi fa állt rendelkezésre, így lehet kihozni alapon így sikerült.

Rejbolást én technika órán hallottam - a már akkor is nyugállományú - tanáromtól először, aki valaha asztalosként dolgozott.
Nekem szerencsére eddig csak pozitív tapasztalatom volt asztalosokkal, annak ellenére, hogy nem is mindig minőségi terméket gyártottak, de ott mind a ketten tudtuk, hogy ennyi pénzből bőven jó ez így. (szintén albérlet)

Szóval hogyan lehet tényleg jó, alapos, munkájára igényes asztalost keresni? (Helyileg budaörs, budakeszi, biatorbágy, páty, törökbálint)
Tényleg nem reklámot szeretnék, hanem olyan közösséget, portált, módszert, ami segítségére lehet talán másoknak is. Mire figyeljek esetleg mit kérdezzek tőle? Hátha nem én vagyok az egyetlen akinek jól jönne, hogy tényleg igényes szakembert találjon.
Vagy ehhez csak szerencse kell?

(#34439) Melack válasza thyeby (#34419) üzenetére


Melack
veterán

Tégla fal, 75 cm-enként tudnánk úgy feltenni konzolokat, hogy esztétikailag is szépek legyenek. Tiplit nem tudom,ezt apósomra bízom, én még csak tanulom a kertes családi ház témát.

Ex-Informatikai Szolgáltató Asztali Munkatárs

(#34440) Soká válasza Melack (#34439) üzenetére


Soká
senior tag

A 75cm "egészséges" távolság. Nem érdemes ennél nagyobb áthidalást tervezni, mert meghajlik a polc, főleg, ha tömött sorban nehéz könyveket teszel rá. Sőt, ha mondjuk A4-es művészeti albumokkal terheled, akkor inkább 60cm-rel számolj egy szokásos 18-20mm vastag polcnál.
Csak tájékoztatásképpen mondom, hogy a barkács üzletekben kapható fenyő polcok szélessége 20, 25, 30, 40, 50cm. Egy 25cm-es 18-as luc polc, ami natur, fóliázott darab 2m hosszban kb. 2500Ft Ugyanez bükkből, tehát keményfából (és hosszában toldva van, ami neked nem baj) majdnem a duplája. Tehát úgy érdemes számolni, hogy méterenként 1.500-2500 a polc alapanyaga. Erre jön valami felületkezelés, amit a lakk árából ki tudsz kalkulálni. A konzolok ára attól függ mi, mekkora, miből van, itt nagyobb lehet a szórás, de 1.000Ft felett valószínűsíthető az ára. Házilag olcsóbb is lehet.
Nem érdemes alulméretezni, szerintem.

Persze a fentiárak lazán duplázódhatnaktriplázódhatnak, ha mondjuk nagyvonalú megoldásként kétcolos vastag polcot szeretnél ritkább konzolozással.
Nagyon vonzó megoldás a rejtett konzol, ahol nem látszik, hogy alá lenne támasztva a polc, elegáns megoldás, de vacakabbul terhelhető.

(#34441) stgellert


stgellert
aktív tag

az eddigi makita akkus cuccaimmal elégedett vagyok (80%), viszont hiányzik egy excenter csiszoló. ezen gondolkozom, ez pl 1m2 csiszolására mennyire alkalmas?
http://www.gepdepo.hu/akkus-gep/excentercsiszolo/makita-bbo180z-excentercsiszolo-geptest-bbo180z.html

(#34442) Soká válasza stgellert (#34441) üzenetére


Soká
senior tag

Biztos, hogy akkus csiszolóra vágysz? csak mert hiányzik belőle az akku, azért olcsóbb.

[ Szerkesztve ]

(#34443) stgellert válasza Soká (#34442) üzenetére


stgellert
aktív tag

van 2 db 4ah meg 1 db 1.3 ah 18v akkum, vagyis az nem visszatartó erő:)

(#34444) Richter36 válasza raidx (#34436) üzenetére


Richter36
őstag

Én se folyékony fával tanultam rejbolni :)

(#34445) Armahun válasza Richter36 (#34444) üzenetére


Armahun
addikt

És klajbászod volt? :)

Ha szerinted egy tárgy lehet Ő, akkor te is az vagy. Jó étvágyat evés előtt illik kívánni. A már evő embert ezzel étkezévében megszakítani igen nagy illetlenség.

(#34446) Richter36 válasza Armahun (#34445) üzenetére


Richter36
őstag

Pajbászra gondolsz?

[ Szerkesztve ]

(#34447) thyeby válasza Richter36 (#34446) üzenetére


thyeby
őstag

Helyesen plajbász.

(Kinek nem volt?)

Több fa van, mint asztalos!

(#34448) thyeby válasza stgellert (#34441) üzenetére


thyeby
őstag

Ennyi akkuval a vokálban hogyne lenne elég?

Több fa van, mint asztalos!

(#34449) Soká válasza stgellert (#34443) üzenetére


Soká
senior tag

És olyan helyen dolgozol, ahol nincs áram vagy csak kényelemből? Lehet, hogy én nagyon ósdi vagyok, de valahogy jobban bízom a 230-ban :) És persze tartósság, környezetkímélés...

(#34450) stgellert válasza Soká (#34449) üzenetére


stgellert
aktív tag

Őszinte leszek, kényelem, de méginkább fóbia:) párszor már vágtam át, fúrtam át vezetéket, na ez akkusnál nem probléma:) egyszerűen könyebb mozogni.

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.