Hirdetés

2024. április 19., péntek

Gyorskeresés

Hozzászólások

(#47001) pacman_123 válasza SchumiBácsi (#47000) üzenetére


pacman_123
tag

"Ezek szerint sokkal jobb lenne a sima indítás, " - ezt ugye nem írtad komolyan :)

Nem a csapágy kapja a nagy pofont indulásnál, hanem a fogaskerék áttétel - amit ugye alkalmazni kell kefés motornál, mert ékszíjat mégsem lehet, de 20ezren sem pöröghet egy ilyen fűrészlap. Meg persze (a lágyindítást) nyilván a jobb áramfelvétel miatt is alkalmazzák.

Ne akard kidobni ezt a fícsört, nagyon nem hülye találmány.

[ Szerkesztve ]

Hobbista fanyűvő - https://tinyurl.com/AndrasPazar - https://www.youtube.com/@AndrasPazar

(#47002) kavalkád válasza Soká (#46998) üzenetére


kavalkád
aktív tag

gondolom annyi történt, hogy gazdasági fellendülés van globálisan, ergó nagyobb a vásárlóérő, több terméket vesznek az emberek ezért növelni kell a gyártást, és ez ment a minőség rovására.
de ez nem Bosch sajátosság.

[ Szerkesztve ]

(#47003) SchumiBácsi válasza pacman_123 (#47001) üzenetére

Annyiból igen hogy valamiért akkor is szarul indul. Jó a lágy-indítás de indítóelektronikából kellene egy fejlettebb, vagy a motor részéről nagyobb forgó tömeg.

IDEAZON Zboard MERC gaming billentyűzetet keresek.

(#47004) thyeby válasza SchumiBácsi (#46995) üzenetére


thyeby
őstag

"Ha most azt mondjátok hogy a 250k körül menő Bosch is szar akkor én világgá megyek."

Világgá ne menj!
Talán szűkszavúak voltunk. Talán oka, hogy ezerszer leírtam már a fórumba, hogy néhány százezerért senki se reménykedjen menő gépben. Marius Hornberger még a milliós Hammer-t is moddingolta - szóval annyiért még csak a felsőbb kategória belépőszintjénél tartasz. És néha úgy érzem, hogy írhatom én ezt le annak, aki egy-kétszázezret tud gépre szánni? Mit írjak? Hogy ne vegyél semmit? Valami kell.

Több fa van, mint asztalos!

(#47005) SchumiBácsi válasza thyeby (#47004) üzenetére

Azért 250k nem kevés pénz. Ennyiből összehozhatnának olyan gépet ami előreláthatólag nem esik szét. Jó, biztos nem esik szét de hogy mindig van valami ami szar ez katasztrófa.

Nem értek egyet azzal hogy egy ilyen kis gép is milliós tétel legyen. Egy 1-2milliós lapszabászgéppel még mindig nem lehet két egyforma részre osztani egy teljes táblát. A 250k Bosch most fejből nem mondom meg de alapesetben tán a negyedével ha boldogul.

Most nem fogom felmérni azt a piaci szegmenst de fogadni mernék egy lapszabász szériánál hogy pl. egy 20centivel nagyobb szélességet vágó és 50centivel hosszabban tolható irreálisan drágább a kisebbnél de motorikusan kb. ugyanaz.

IDEAZON Zboard MERC gaming billentyűzetet keresek.

(#47006) Soká válasza pacman_123 (#46999) üzenetére


Soká
senior tag

(I)"azt azért ne feledjük, hogy "user error" miatt indult a dolog "(/I)

Bocsánat, az nálam kimaradt, random módon olvasom a fórumot...
A hangra meg azért írtam azt, hogy olyanok mondjanak véleményt, akik ismerik a gépet, mert így videón keresztül nekem nem tűnt nagyon szörnyűnek. gyik-másik sarokcsiszolónak olyan szörnyű hangja tud lenni, hogy azt hinném, máris darabjaira hullik. Az én körfűrészem például olyan, hogy biztonsági okokból hosszan kell benyomni a kapcsolót. Ha nem nyomom elég ideig, belül valami alkatrész akkorát tud csattanni, hogy ihaj. Először azt hittem, hogy kész, vége a gépnek.

A kékBosch minőségi problémáiról semmi konkrétumot nem tudok mondani azon túl, hogy az elmúlt 1-2 évben sok rosszat hallottam. De nehéz tisztán látni. Úgy egyébként pedig nehezen tudom elképzelni, hogy a Bosch galád módon rontana a minőségén. Ebben semmi logika sincs. Akik ipari vonalra gyártanak, azok nem csinálhatnak ilyesmit. Egy barkács cuccnál még elmegy, ha a folyamatos olcsósítás miatt kispórolják az anyagot, de ott ahol tutira kiderül minden hiba, ott ez hamar megbosszulja magát. Olyan előfordulhat, hogy egy adott motor esetleg hajlamos a meghibásodásra, de hogy általános legyen a hanyatlás?

(#47007) thyeby válasza Soká (#47006) üzenetére


thyeby
őstag

Tudod, ez a tervezett elévülés sok összetevős dolog.
Mint olyan, már eleve hétpecsétes titok, ergo mi bele se láthatunk (sehogyan, nemhogy tisztán), legfeljebb egy két konkrét esetben, amikoris valaki fellebbenti adott egy dologról a millióból a fátylat, és azt bemondja a falurádió.
A tervezett elévülés lényege a fenntartható növekedés alapfilozófiája. Ami természetesen már eleve kificanodott dolog. Lényege továbbá a kartellba szerveződés, mert anélkül nem megy.
Ahány konkrét dolog, annyiféle megvalósítás. Ki okosabban, ki butábban valósítja meg - és ez független attól, hogy melyik óriáscégről van szó.
Egy dolog nyílt titok: A feljesztőmérnökök feladata mindenhol az, hogy valahogyan építsenek be egy (valamennyire) kiszámítható gyenge láncszemet. Egy nyomtató esetén elég könnyű elrejteni (integrálni) egy lapszámláló egyszerű és olcsó ittavége mikrokontrollert. Egy ipari szerszámgépnél bonyolultabb, mert többnyire anyagfáradással kell számolgatni, sakkozgatni. A developerek pedig abszolválják a ~ elvárását abban a biztos hiszemben, hogy csakis így tudják biztosítani önmaguk számára azt, hogy holnap is legyen munkájuk, így fizetésük.
Másként kényszerít minket a HILTI, másként egy szoftvercég és megint másként egy autógyár arra, hogy a régit, elavultat dobjuk ki, és vegyünk újat helyette, fogyasszunk a számításaik szerint folyamatosan. S mindezt mi fizetjük ki nekik.

Kicsit paradox az, hogy említett Bosch alkalmazott mérnöke azért nem vesz semmiféle "saját" terméket, mert ő maga tagja a team-nek, és hajszálpontosan tudja, hogy mivel és mennyire rontják le parancsszóra a minőséget. Szüksége van arra, hogy ne tudjon róla konkrétumot, ezért a konkurenciánál vásárol (a saját cégét gyengítve!), miközben a diploma megszerzése ahhoz még kevés volt, hogy tisztán lássa: A konkurencia kollégáit pontosan ugyanazért fizetik, mint őt.

Több fa van, mint asztalos!

(#47008) kavalkád válasza thyeby (#47007) üzenetére


kavalkád
aktív tag

nem a tervezett elévülés itt a gond, hanem már eleve új korában is sok a hibás termék.

(#47009) Grizzlu válasza pacman_123 (#46999) üzenetére


Grizzlu
tag

Köszi előre is a videót, nagyon kíváncsi vagyok rá :R

Én vájt fülű vagyok, többek közt zenesulit végeztem. A megakadás után (ami bármily hihetetlen, de igaz) egyből kihallottam a megváltozott hangját. És arra is ezer százalékra esküszöm, hogy semmi hörgés nem volt indításkor korábban, csak miután visszajött a gép: finoman indult, finoman, egyenletesen járt. Ahogy visszakaptam és indítottam, egyből feltűnt, hogy valami nem stimmt, majd' falra másztam tőle.

MSI MAG Z590 Tomahawk WIFI, i5-11400F, Intel ARC380, 2x8 GB DDR4 Kingston HyperX Fury 3000 Mhz, BeQuiet PurePower 12M 650W

(#47010) Szalmakutya válasza Grizzlu (#47009) üzenetére


Szalmakutya
tag

Fel tudsz rakni egy másik korongot és meghallgatni azzal? Az szerintem többet mond, mint ha üresen pörgeted meg.

(#47011) pacman_123 válasza Grizzlu (#47009) üzenetére


pacman_123
tag

No csináltam 2 felvételt, egyet egy Sony állványra szerelt kamerával, meg egyet egy Huawei P10 Lite-tal. Ha jól láttam a videódon, egy hosszvágó (Freud?) lap volt benne, így azt tettem bele én is hogy hasonlóan sivítson. Ezután leszedtem a videódat, meg MrHandwerkét is, és egybe fűztem, ~2 perces videó. Tessen vájtfülűsködni :)
/a hangokat szándékosan nem vettem lejjebb a szerkesztőben, szóval aki esetleg fülessel hallgat bele, ne max hangerőn kezdje :) /

https://www.youtube.com/watch?v=P1RweFEq64g

Aztán megpróbáltam csak a hanganyagot (MP3, 256kbps) meglesni, mutat-e valami látványos különbséget (Adobe Audition-ban) Hát .. nekem ez kínai, látványos különséget én nem látok. De mondjuk nagyon azt sem tudom mit és hogyn kéne keresni. (Egyszer használtam arra, hogy háttérzajt szedjek ki régi magnófelvételből)

pacman
Grizzlu
MrHandwerk

Ezt csak azért hozom fel, mert aki ért hozzá, az sokmindent ki tud szűrni egy ilyen analizáló sw segítségével. Ld pl RPM mérése spectrum analizáló mobil app segítségével, Matthias Wandeltől. Lehet hogy neked több közöd van a témához, lehet csináltál is ilyet már. Illetve ... nem tudom ér-e ennyit a dolog

Ide feltöltöttem minden fájlt (videók, MP3), használd ha hasznosnak érzed.

[ Szerkesztve ]

Hobbista fanyűvő - https://tinyurl.com/AndrasPazar - https://www.youtube.com/@AndrasPazar

(#47012) Grizzlu válasza pacman_123 (#47011) üzenetére


Grizzlu
tag

Köszi!

Rendben, elfogadom, mindegyik raccsol indításnál. Valahogy az enyém nem tette korábban, elképzelésem nincs, miért. Ami biztos, hogy sem a Te Sony kamerás felvételeden, sem Mr Handwerk videóján üzemi fordulatszám mellett nem hallani azt a zajt, amit én elkezdtem a baleset után, és még mindig hallok.

Engedjük el a dolgot :K

+
1. A lap egy hosszvágó Pilana

2. Ha jól látom, nálad sincs zéró toleranciás inzert :))

[ Szerkesztve ]

MSI MAG Z590 Tomahawk WIFI, i5-11400F, Intel ARC380, 2x8 GB DDR4 Kingston HyperX Fury 3000 Mhz, BeQuiet PurePower 12M 650W

(#47013) pacman_123 válasza Grizzlu (#47012) üzenetére


pacman_123
tag

Nincs :D

De nekem még csak "hajszálvékony" cuccot szippantott be, azt meg ledarálta a gép. Ami meg hosszú és vékony, azt a vágás (fűrészlap) után hozzászorítom a vágott szélhez és nem tudja beszippantani. Aztán meg ha van is, nem kell hogy mindig benne legyen. De jól tippeltél, még nincs.

Amúgy elkezdtem már csinálni, egy éve megvan az alapanyag, méretre is vágva meg kerekítve. Már csak egy kis darabot kell belülről kiszedni vésővel, ahol felfeküdne. Meg a "bepattanást" megcsinálni. Csak az a szörnyű lustaság ...

Hobbista fanyűvő - https://tinyurl.com/AndrasPazar - https://www.youtube.com/@AndrasPazar

(#47014) bbalint01


bbalint01
csendes tag

Sziasztok!

Segítséget szeretnék kérni, hogy a képen látható fűrész mennyit érhet? A markolata teljesen ép, márkajelzés nincs rajta (vagy a rozsdától nem látszik), 12 TPI. A másik oldala kicsit még rozsdásabb, meg egy alapos élezés és fog igazítás ráfér.

Köszi!

[ Szerkesztve ]

Egy mérnökkel vitatkozni olyan, mint disznóval a sárban hemperegni. Egy-két óra után rájössz, hogy ő ezt élvezi...

(#47015) Grizzlu válasza pacman_123 (#47013) üzenetére


Grizzlu
tag

Tipikus informatikus dolog. 99%-nál lefagyott a munkafolyamat.

MSI MAG Z590 Tomahawk WIFI, i5-11400F, Intel ARC380, 2x8 GB DDR4 Kingston HyperX Fury 3000 Mhz, BeQuiet PurePower 12M 650W

(#47016) thyeby válasza Grizzlu (#47012) üzenetére


thyeby
őstag

Pedig a tippje jó volt Szalmakutya szakértőnek:
Ha picit is fintul egy lap, menten vége a néma suhanásnak - márpedig ritka szerencse kell ahhoz, hogy a tengely és/vagy csapágy sérüljön, a lap meg nem.
Egy vájtfülű még azt is meghallja, hogy gyanta rakódott a fűrészkorongra.

Több fa van, mint asztalos!

(#47017) thyeby válasza Grizzlu (#47015) üzenetére


thyeby
őstag

:DDD

Több fa van, mint asztalos!

(#47018) Grizzlu válasza thyeby (#47016) üzenetére


Grizzlu
tag

Igen, ez igaz is. De nem ez a lap volt fent, hanem egy használtan kapott Dedra, épp igénytelen munkát végeztem vele. Ki is dobtam azon nyomban. Szervizbe küldés előtt kipróbáltam sok hibátlan lappal, ugyanúgy zörgött.

MSI MAG Z590 Tomahawk WIFI, i5-11400F, Intel ARC380, 2x8 GB DDR4 Kingston HyperX Fury 3000 Mhz, BeQuiet PurePower 12M 650W

(#47019) Apaf3j válasza Grizzlu (#47012) üzenetére


Apaf3j
tag

Én egy DeWalt 7491-be szereltem lágyindító elektronikát, főleg azért, mert minden bekapcsolásnál elhalványította egy pillanatra a lámpákat. Kellemes mellékhatás, hogy az addig indulásnál hallatszó kerepelés is elmúlt :)

Climate is what you expect, weather is what you get.

(#47020) epmd válasza bbalint01 (#47014) üzenetére


epmd
tag

El akarod adni,vagy meg akarod venni?

(#47021) thyeby válasza bbalint01 (#47014) üzenetére


thyeby
őstag

Antik darab, s mint minden antiknak az értéke: szélsőségesen hektikus.
Mit érsz vele, ha azt mondom, hogy ezer forinttól ötvenezerig? :F

Több fa van, mint asztalos!

(#47022) bbalint01 válasza thyeby (#47021) üzenetére


bbalint01
csendes tag

Hát tökre érdekel, hogy mitől függ :) Állapot? Gyártó? Kor?

Azt tudom, hogy van - legalábbis külföldön - egy réteg, aki az ilyen szerszámokat keresi, e-bayen régi darabok több tízezer forintnyi euróért vannak. De szeretném tudni, hogy mitől értékes egyik-másik. A közeljövőben majd használni is szeretném, de azért vigyáznék rá.

Egy mérnökkel vitatkozni olyan, mint disznóval a sárban hemperegni. Egy-két óra után rájössz, hogy ő ezt élvezi...

(#47023) thyeby válasza bbalint01 (#47022) üzenetére


thyeby
őstag

"Állapot? Gyártó? Kor?"

Eddig jó.

Ám hogy értsd:
Általában legmagasabb eladási ár aukciós házakban születik. Licitálnak rá a jelenlevők. Hogy kié lesz a legmagasabb licit, az pusztán attól függ, hogy ki van jelen. Ha éppen Arisztotelész Onasszisz egy csiliárdos leszármazottja elfáradt az árverésre, és pont becsípődése antik asztalos kéziszerszámot gyűjteni, akkor olyan rohadtul sok pénzt meg fog adni érte, hogy Neked attól csak a szemed fehérje fog látszani.
Vincent van Gogh nyomorultul szegény zseni volt. Ha életében megkaphatta volna a ma legolcsóbban elkelt alkotásának a négyzetgyökét, dúsgazdagként halhatott volna meg. Ha egy magángyűjteményből ma ellopják egy legdrágábban elkelt képét, akkor a raboló szarért-pittyért fogja eladni.
Ezért írtam, hogy az ár szélsőségesen hektikus.
Ominózus illesztőfűrészért a falu korcsmárosa nem fog adni egy kisfröccsöt sem a legolcsóbb kannás lőréből. Egy asztalos már ad érte legalább megszámlálhatóan kevés készpénzt, míg egy gyűjtő kapkodni fog érte akkor is, ha jó vastagon fog a ceruzád. Magyarul ha pénzt vársz érte, ne a kocsmában próbáld pénzzé tenni.

Több fa van, mint asztalos!

(#47024) generatoros


generatoros
tag

Nagyon sok összetevője van egy antik darab árának. Egyik ilyen, az is , hogy mennyire felkapott szerszámról van szó. Látható márka jel ( szám) szintén fontos. A képen nem látszik, hogy a merevítést szolgáló rész az milyen anyagból van, én rozsdásnak látom, a márkás darabokon ez sárgarézből van. A másik lényeges dolog az is, hogy gyártása teljesen megszűnt vagy mai napig kapható-e az aktuális darab.Ilyen fűrészt tavaly vettem 15 000 ft-ért vadi új és angol gyártás.

(#47025) lela válasza Grizzlu (#47012) üzenetére


lela
aktív tag

Ez a zero toleranciás insert azért jó, hogy ne tudjon becsúszni a fűrészlap mellett a levágott szálka? Így nem történik meg az ami veled is?
Esetleg van ennek más gyakorlati haszna is?

(#47026) yooccoo válasza Soká (#46998) üzenetére


yooccoo
aktív tag

garanciális gépet nem szervizelhet senki, csak a bosch gyári szervize .. innentől kezdve saját cégen belüli nyűglődésről beszélhetünk
amikor beviszed a kinézett üzletbe, akkor onnan gls viszi el, nem ott maszekolnak rajta
ha mégis az történt, akkor meg föl kell nyúlni a seggükbe tolófával

(#47027) kavalkád válasza lela (#47025) üzenetére


kavalkád
aktív tag

nem szakítja ki a fűrészlap az anyagot alul, mivel a zéró insert jobban alátámaszt.

(#47028) kavalkád


kavalkád
aktív tag

ha már minőségi problémákról van szó, itt a mai "mókám".

ez az Einhell gérvágóm közepe, meghúztam a rögzítőt (kézzel), pattant egyet és hopsz az öntvény szétnyílt.
kiválló.

(#47029) Szalmakutya válasza Apaf3j (#47019) üzenetére


Szalmakutya
tag

Te szereted a 7491-et? Nekem is az van, és szerintem fantasztikus a stellere. Egy hibáját találtam, egy kicsit beesik az asztala középen, és nem tudom, azzal mit csináljak: pontosabban, hogy az inzertet az asztalhoz állítsam inkább, vagy pedig síkba (akkor kiállna az asztalból kicsit). Vagy mit.

Lehet hogy semmit nem kell tenni ezzel. Egyelore nem látom, hogy baj lenne belőle, igaz, még a gyári lappal kaszabolok és főleg gyakorlok vele.

(#47030) Grizzlu válasza lela (#47025) üzenetére


Grizzlu
tag

Így van, plusz még annyi, amit kavalkád mondott. Annyit tudhat még pluszban, hogy tényleg síkban lesz az asztallappal, ha jól csinálod meg, mert néhány gyártó betétje gyárilag nincs a helyzet magaslatán, megakad benne az anyag :)

MSI MAG Z590 Tomahawk WIFI, i5-11400F, Intel ARC380, 2x8 GB DDR4 Kingston HyperX Fury 3000 Mhz, BeQuiet PurePower 12M 650W

(#47031) generatoros válasza kavalkád (#47028) üzenetére


generatoros
tag

Én ezért félek a lidl, aldi által is árult einhell márkától.Nekem Parkside a gérvágóm,nincs vele ilyen gondom, de ma már igyekszem jobb ( dewalt , makita kék bosch) márkákból válogatni.

(#47032) mahoo válasza Apaf3j (#47019) üzenetére


mahoo
csendes tag

Melyik/milyen elektronikat tettel ra, megosztanad?

(#47033) lela válasza Grizzlu (#47030) üzenetére


lela
aktív tag

Egyébként nem is értem mire gondolt a "költő" amikor megalkotta ezeket a betéteket...
Van 3 mm hely mindkét irányban a fűrészlap szélétől. És akkor még a síkja sem stimmel. Biztos nem fér bele a 200 ropiba.
Itt is Boschi foschi az áldozat.

[ Szerkesztve ]

(#47034) Apaf3j válasza Szalmakutya (#47029) üzenetére


Apaf3j
tag

Nekem nagyon tetszik, pláne úgy, hogy előtte asztalba épített kézi körfűrészem volt. :)

Szerencsére itt az asztal is teljesen sík, úgyhogy elég volt a betétet az asztal síkjához igazítani.A helyedben nem emelném ki az asztal síkjából, mert a kisebb darabok vágásánál úgy csak gond lenne vele.

Climate is what you expect, weather is what you get.

(#47035) Apaf3j válasza mahoo (#47032) üzenetére


Apaf3j
tag

Először egy ilyet próbáltam, és bár működött, valahogy nem tetszett, mert indulásnál felerősödött a kerepelés. Végül rendeltem egy ilyet, amin állítható a felfutási idő és az is, hogy "honnan" induljon (bocsi, a szakkifejezést nem ismerem). Ezzel be tudtam lőni egy nekem tetsző beállítást, most nagyon finoman indul.

Climate is what you expect, weather is what you get.

(#47036) thyeby válasza lela (#47025) üzenetére


thyeby
őstag

"más gyakorlati haszna"

Miért teszed az ilyet off-ba? :F

Nekem a legelső szempont, hogy a tágas inzerten bejutó vékony, ámde olykor hosszú leesők beesve jól el tudják tömíteni az elszívótömlőt. És ha csak a garatnál, azt még nem is olyan nagy macera kitakarítani, mint ha egy négyméteres cső közepén képez jó kis dugulást.
Szempont továbbá, hogy ha épp egy 2mm vastag bizbaszra lenne szükséged mondjuk azért, hogy tudjál vele kontaktragasztót, ezt-azt kenni, hát amikor leszabod, el is nyeli az elszívás.
Nálam ugyan nem, de szempont lehet vakmerőbb kollékák esetében, hogy az ember fia késztetést érez utána nyúlni/kapni az épp beesni készülő pószpász fadarabnak mémi csülökért cserébe. Zéró toleranciánál ilyen fel se merül.

Szerintem minden gyártó azért készíti az inzertet akkora réssel, hogy tudd a lapot tetszőleges szögben dönteni. Szögvágáshoz zéró toleranciás inzert annyi köll, ahány meredekségű szögvágást akarsz.

Több fa van, mint asztalos!

(#47037) thyeby válasza yooccoo (#47026) üzenetére


thyeby
őstag

:DDD

Több fa van, mint asztalos!

(#47038) thyeby válasza kavalkád (#47028) üzenetére


thyeby
őstag

Mókáshh!

Több fa van, mint asztalos!

(#47039) kapu2006 válasza Apaf3j (#47035) üzenetére


kapu2006
tag

Amikor felfut, leadja maximális teljesítményt, fordulatszámot?
Ezeknél a Pedestal - Ramp szabályzóknál az a bibi, hogy 95-98 %-át adják vissza a maximális teljesítménynek.

(#47040) thyeby válasza Szalmakutya (#47029) üzenetére


thyeby
őstag

Ne álljon ki az inzert az asztalsíkból :N , legyen inkább DeWaltosan gurba. Mert ha kiáll, frászt fogsz kapni számszerint annyiszor, ahányszor tolnád rá az anyagot, és nem megy, mert megakadt az inzertben.

Több fa van, mint asztalos!

(#47041) thyeby válasza kapu2006 (#47039) üzenetére


thyeby
őstag

Na, bumm! A 2 Kw-os DW elveszít 100 W-ot. Mihez fog vajon éppen annyi hiányozni?

Több fa van, mint asztalos!

(#47042) bbalint01 válasza thyeby (#47023) üzenetére


bbalint01
csendes tag

Köszönöm, szerintem megtartom, és elkezdem használni. Kicsit rendbe kéne viszont szedni a fogait. Tudtok javasolni profi reszelőt fűrész élezéshez? Reszelőből nem szeretnék szart venni. Hiába írnak youtube-on mindenféle profi márkát külföldi videósok, azok tipikusan Magyarországon nem kaphatók.

Egy mérnökkel vitatkozni olyan, mint disznóval a sárban hemperegni. Egy-két óra után rájössz, hogy ő ezt élvezi...

(#47043) pacman_123 válasza lela (#47033) üzenetére


pacman_123
tag

"Egyébként nem is értem mire gondolt a "költő" amikor megalkotta ezeket a betéteket... Van 3 mm hely mindkét irányban a fűrészlap szélétől."

Hahó .... jóestét kívánok :) Neked volt már ilyen asztali fűrész a kezedben? Láttad a döntési mechanikáját? Ha igen, akkor tudod hogy a döntési forgáspont az asztal síkja alatt van. Viszont akkor azt is tudod, hogy egy ilyen "betét" nem lehet egyformán jó és szoros, passzos 90 és 45 fokos döntésre is.

"Biztos nem fér bele a 200 ropiba." - a sokmilliós Felder gépeken is az asztal síkja alatt van a forgáspont. Ergo: a gyári betét azokon sem lehet jó (zero clearance) 90 és 45 fokra is, ez akkor logikus, igaz.

Az mondjuk már számomra is kevésbé az, hogy a fűrészgép gyártók - legalábbis az asztali fűrészeket gyártók - miért nem csinálnak ilyen vagy ehhez hasonló döntési mechanizmust. Nem tűnik atomfizikának. Nézd végig a videót, és megérted, de a lényeget a 00:19-00:41 mp között is megkapod:

https://www.youtube.com/watch?v=olroHtXE1rE

De visszatérve az első kérdésedre: az adott döntési mechanizmus mellé nemigen tudsz egy db, mindegyik szögra jó betétet csinálni.

"Itt is Boschi foschi az áldozat." - akkor a fentiek alapján tiszta, hogy a gyári betétet a 90 ÉS a 45 fokos döntésű vágásokhoz is tervezik: Meg ahhoz is, hogy néha 2,4mm széles lapot tesznek bele, meg néha 3,2mm széles lapot. És a gyárban nem számolhatnak azzal, hogy "néha" majd felkapja a betétet a fűrészlap, és az arcodba vágja. Nyilván hagynak kis plusz hézagot, "holtjátékot" hogy minden helyzetre jó legyen a betét. De alapvetően a döntési mechanizmusban keresendő az ok, nem pedig a trehányságban. Azért ha jobban megnézed: a 40e Ft-os Wokzone-t, a 250e Ft-os kék Bosch-t, meg a millió Ft felett árult Hammer-t/Felder-t is ilyen "hézagos" betéttel árulják. Véletlenül? :)

"És akkor még a síkja sem stimmel." - jelentem, ez a 4 csavar pl. a Bosch GTS 10 XC fűrészen nem dísznek van :) A többin nem tudom mi van, de ezen lehet síkot állítani. Sőt, a kevesebb mint feleannyiba kerülő zöld tesóján is.

[kép]

Bocs de muszáj volt reagálnom, mert csupa olyan dolgot hoztál fel, amit egyenként vagy nem igaz vagy átgondolandó - legalábbis a GTS 10 XC-re, de a legtöbb fűrészre is.

[ Szerkesztve ]

Hobbista fanyűvő - https://tinyurl.com/AndrasPazar - https://www.youtube.com/@AndrasPazar

(#47044) Grizzlu válasza pacman_123 (#47043) üzenetére


Grizzlu
tag

Tulajdonlom is, nem csak birtoklom :DD

MSI MAG Z590 Tomahawk WIFI, i5-11400F, Intel ARC380, 2x8 GB DDR4 Kingston HyperX Fury 3000 Mhz, BeQuiet PurePower 12M 650W

(#47045) pacman_123 válasza Grizzlu (#47044) üzenetére


pacman_123
tag

Öööö ... most csak arra tudok gondolni, hogy a posztom szerkesztés előtti verziójára reagáltál.
De amúgy tudom hogy van neked egy ilyened. Az előző posztjaid meggyőztek már :)

Hobbista fanyűvő - https://tinyurl.com/AndrasPazar - https://www.youtube.com/@AndrasPazar

(#47046) kavalkád válasza pacman_123 (#47043) üzenetére


kavalkád
aktív tag

> a döntési forgáspont az asztal síkja alatt van

nem inkább az asztal felső síkjában?

(#47047) pacman_123 válasza kavalkád (#47046) üzenetére


pacman_123
tag

Hogyhogy a felsőben? Az asztal síkja felett? De ott hogyan lehetne? Ezt nem értem ...

Én úgy értem hogy a legtöbb fűrésznél a sárga pontban van a döntési forgási pont. A szürke vonal a fűrészgép asztala. A piros meg a fűrészlap meg a motortengely:

Így nem lehet egy betétet csinálni 45 és 90 fokra is.

[ Szerkesztve ]

Hobbista fanyűvő - https://tinyurl.com/AndrasPazar - https://www.youtube.com/@AndrasPazar

(#47048) kavalkád válasza pacman_123 (#47047) üzenetére


kavalkád
aktív tag

nem egy fix tengely körül mozog a felfüggesztés, hanem egy íven csúszik.
ez pont a Bosch alkatrész ami lehetővé teszi a döntést.

az én Einhell-emben ugyanilyen van.
ha megnézed, ennek a forgáspontja pont az asztal felső síkjában lesz.

onnan tudom én is mert szépszopt@m magam azzal amikor beépítettem a fűrészt az asztalba és a 21 mm-es rétegelt lemezzel máshova jött volna ki a forgáspont, mint a 1,5mm-es fémlemez asztallappal, ami eredetileg a fűrészhez tartozott.

[ Szerkesztve ]

(#47049) pacman_123 válasza kavalkád (#47048) üzenetére


pacman_123
tag

Ja ... basszus. Ezt csúnyán bebuktam :W Pedig a másik fórumon nemrég veséztük ezt ki egy másik probléma kapcsán. Plusz a belinkelt videóban is ugyanúgy van.

De a lényeg: hogy nem az asztal síkjában van (igen, igazad van, nem alatta hanem felette) a forgáspont. Lela azt nem értette, miért ilyen hézagos a gyári betét. Az legalább stimmel a magyarázatomból.

Hobbista fanyűvő - https://tinyurl.com/AndrasPazar - https://www.youtube.com/@AndrasPazar

(#47050) kavalkád


kavalkád
aktív tag

gondolj bele, levágsz egy pl 10 centis darbot 90 fokban.
ha lent lenne a forgáspont akkor a 45 fokra állítás után már nem 10 centi lenne a levágott darab alsó része, hanem csak pl 9,7 cm. mindig ki kellene találni hova told a stellert. épp ezt elkerülendő a forgáspont mindig az asztallap felső síkjának és a fűrészlap jobb oldali síkjának a kereszteződésében van. (feltéve, hogy a steller is jobb oldalon helyezkedik el)
ezért pl, ha más vastagságú fűrészlapot használsz mint a gyári akkor megváltozik a vágás geometriája is.

[ Szerkesztve ]

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.