Hirdetés

2024. április 25., csütörtök

Gyorskeresés

Hozzászólások

(#26001) iop84 válasza Attis1971 (#25999) üzenetére


iop84
újonc

Igen a bútorokon ikea rögzítőrendszer van. Ez változtat a dolgon valamit?

(#26002) ferkoboy válasza iop84 (#25998) üzenetére


ferkoboy
aktív tag

Fémet csak gipszkartonban használtam még. (Hátulról rátámaszt amit meghúzom...)

Én magam műanyag Fischerre szavaznék.

- Ferkó

Tudd ki vagy, hová tartasz, s ne feledd honnan jöttél!

(#26003) martong


martong
tag

Most jutottam oda, hogy kipróbáljam a BOSCH dekopírt vastag bükkfán. Kb 5 cm volt a 2 deszka együtt.
Ezzel
Ezzel a géppel csináltam, és
ezzel
és ezzel a lappal. (a thyeby által javasolt lap nem érte át az 5 cm-t)
A vágás végig egyenes volt, de a merőlegest nem sikerült teljesíteni
merőlegest nem sikerült teljesíteni.
3 vágást csináltam, minden alkalommal ugyanúgy (végig ugyanakkora szögben) ferdén vágott. Arra gyanakszom, hogy a talp nem elég jól van beállítva, de nem volt ötletem, hogy hogyan tudnám pontosan merőlegesre állítani. A lap mellett ugyanis olyan rövid a talp szélessége, hogy nem fekszik rá föl rendesen a derékszög.
Erre gondolom lesz valakinek ötlete.

[ Szerkesztve ]

Okos embernek a nagyapja ültet diófát.

(#26004) Attis1971 válasza ferkoboy (#26002) üzenetére


Attis1971
csendes tag

Én is a műanyagra voksolok, mert azt használom már jópár éve, nem csak panelban, hanem szinte minden nemű közegbe. Csak más és más fajtát.

(#26005) mdk01 válasza iop84 (#25980) üzenetére


mdk01
addikt

Ilyen vékony falakhoz én ezt szoktam használni és nyugodtan alszom.
Van belőle 25-30mm hosszú is és menetet ellehet nyírni annyira fog. Ez mellé még egy ilyen sín, hogy ha kavicsot, vasat találok még mindig van plusz lyuk bőven és akár többet is be lehet fúrni ha malőr történne.

[ Szerkesztve ]

(#26006) mdk01 válasza martong (#26003) üzenetére


mdk01
addikt

Nekem is ilyen van és eddig nem akartam írni, de nekem is vannak vele ilyen bajaim.....tudok vele együtt élne csak ezek a gépek amiről beszélünk 60k+ -os gépek és nem így kellene működniük.
Parkettáztam a lakásomat, kőrisfa parkettával kb. 15mm vastag szalagparketta és a hosszát meg a legutolsó szálat nem merőlegesen vágtam hanem bedöntöttem kb. 30 fokba és alávágtam, hogy a sarokban lévő akármik ne tartsák el a parkettát. Megdöntve ezzel a géppel nem lehet egyenesen vágni mert elmegy oldalra. Olyan mint mikor a szalagfűrészen a fogterpesztés nem egyforma már és ferdén kell tolni az anyagot hogy egyenesen vágjál.
Szóval egy szó mint száz kék Bosch dekopírt sem kell venni, sztem......

(#26007) thyeby válasza martong (#26003) üzenetére


thyeby
őstag

Így tudod megmérni, hogy alapban ferdén fogja-e a lapot.
Kicsit nekem is olyan szagú ez, hogy Bosch betegség - és itt még csak nem is beszélhetünk egy szériáról. Az új 160-as sorozat megérdemelt volna egy revíziót, mielőtt a gyártósorra kerül.

És ilyenkor szoktam idézni a bakterházból:
"- Megeszik ezt a Pesti népek!"

Dolgoztam egy német manufaktúrában, ahol szigorú volt a MEO. De ha Fák országokbeni volt a cél, akkor meg kurvául elnéző volt...

Több fa van, mint asztalos!

(#26008) liszi70 válasza thyeby (#26007) üzenetére


liszi70
nagyúr

"Kicsit nekem is olyan szagú ez, hogy Bosch betegség"

Ez nem Bosch betegség szerintem. De nem is betegség ez, hanem egy természetes jellemvonása a vékony, csak felül rögzített fűrészlapos fűrészeknek, aminek egy részét dekopírnak nevezik. És ez akkor is igaz, ha néha lehet csodálatosan pontos műveleteket is végezni velük, de hogy garantálni és megbízhatóan biztosítani ezt nem lehet, mert nagyon könnyen ki tud lendülni a nagyolás és pontatlanság felé, az egész biztosan mindegyikre igaz.

[ Szerkesztve ]

(#26009) pali923 válasza liszi70 (#26008) üzenetére


pali923
tag

Így igaz. Az biztos, hogy 5 centis tölgyfa deszkát nem állnék neki ilyen fűrésszel vágni, ha pontosat akarok. Még fenyőt sem. De talán még a Mafellel sem.

A helyzet reménytelen, de nem komoly.

(#26010) mdk01


mdk01
addikt

Nem arról van szó hogy elmegy a lap, mert menjen, ugyanis valóban nem feltétlen erre való, de lehet erre is használni viszont akkor számoljon az ember ezekkel az elkanyarodásokkal.
Akkor lenne igazatok ha nem mindig ugyanarra kanyarodna a fűrészlap, hanem random...de nem így van.

Azt majd még kipróbálom, ha másik irányba döntöm a gépet akkor is ugyanabba az irányba kell-e ferdén tartanom az egyenes vágáshoz.

(#26011) Attis1971 válasza thyeby (#25843) üzenetére


Attis1971
csendes tag

Sziasztok, ma megjött az elszívó, össze is raktam hamarjában. A póstás bácsi 79500 Ft- ét kért tőlem. :D

(#26012) thyeby válasza liszi70 (#26008) üzenetére


thyeby
őstag

Ha lesz időm, jobban utána fogok lépni ennek a dolognak - van miből.
Azért vedd észre, hogy ha egy lap már eleve nem áll a talphoz mérten merőlegesen, akkor illúzió csak, hogy azzal a géppel valaha akár véletlenül is lehet merőlegest vágni.
Bonyolultabb ez a dekopír megítélés, mert a merőleges vágáson túl még sok elvárásnak kell megfelelnie egy ilyen gépnek. Kétségtelen, hogy már eleve az elv magában rejti a hibát, ostobaság lenne részemről ezzel az állításoddal szembe menni.De elég sok merőlegest tudtam már vágni ahhoz, hogy ki merjem jelenteni: Fejlődtek ezek a gépek nagyon sokat. Van még mit fejlődniük, az is biztos. De ma már egy 60+ ezer forintos géptől elvárható, hogy alapban jól álljon a lap a helyén, mégpedig tartósan.

Másik gondolat, amit mindez ébresztett bennem, hogy az innovációval is okos csínján bánni. Általában igaz, hogy a legújabb fejlesztések mindig a legdrágábbak is egyben, és ezzel párhuzamos alaptétel az is, hogy a legújabb fejlesztések egyben a legkiforratlanabbak is. Ez a rohanó világunknak egy olyan hozadéka, amit az szül, hogy bár minden gyártó tisztában van a gyártás előtti minél alaposabb teszt és nyúzópróba felbecsülhetetlen fontosságával, nemritkán beleszorítja a konkurencia, hogy ezt a lépést vegye takarékra.
Ha gyártó szemmel nézzük, nagyot lehet bukni beragadt nagyobb sorozattal, ha a konkurencia mellé tesz akár drágábban is újabbat, jobbat. Persze üzletfilozófia kérdés is ez. Mert mintha ritkábban szaladna bele ilyenbe a Hilti, a Mafell, vagy a Festo, mint a Bosch, a DeWalt és a Makita. Mondjuk amikor a prémiumok beleszaladnak, akkor kurvául beleszaladnak. És nekik azon is nagyot lehet bukni.
És én elgondolkodtam azon, hogy mi lehet az oka annak, hogy még a prémiumok sem nagyon szoktak visszahívni gépet. Amikor egy autótípust visszahívnak, azt többnyire nem önként és dalolva teszi a gyártó, hanem kötelezik rá. És ki is alakult talán ennek okán a köztudatban, hogy a visszahívott sorozat az xar, és tartózkodni kezdenek attól a márkától.
Pedig lehetne ez egyféle minőségi garancia fémjele is. És vajon miért nem is törekszenek rá, hogy azzá váljon?
Itt ez a Bosch dekopír. Valószínűsítem, hogy egyetlen alkatrészt kellene kijavítani, azaz helyesen gyártani. Ha valaki kapna egy levelet, hogy fáradjon a szervizbe egy alkatrész ingyenes cseréje miatt, léptékkel nagyobb bizalma lenne a Bosch-ban, mint így, hogy visszadobják a nyilvánvaló garanciális hibást is azzal, hogy ez jó.

Több fa van, mint asztalos!

(#26013) thyeby válasza mdk01 (#26010) üzenetére


thyeby
őstag

"Akkor lenne igazatok ha nem mindig ugyanarra kanyarodna a fűrészlap, hanem random...de nem így van."

Na, ezt teljesen jól megfogalmaztad helyettem is. Köszönöm!

Több fa van, mint asztalos!

(#26014) thyeby válasza Attis1971 (#26011) üzenetére


thyeby
őstag

Ilyen kicsi? :((

Több fa van, mint asztalos!

(#26015) liszi70 válasza thyeby (#26013) üzenetére


liszi70
nagyúr

"Azért vedd észre, hogy ha egy lap már eleve nem áll a talphoz mérten merőlegesen, akkor illúzió csak, hogy azzal a géppel valaha akár véletlenül is lehet merőlegest vágni."

Ez így van, de én nem is arról beszéltem, amikor konkrétan ferde vagy hibás egy készülék.

"Akkor lenne igazatok ha nem mindig ugyanarra kanyarodna a fűrészlap, hanem random...de nem így van."
Na, ezt teljesen jól megfogalmaztad helyettem is. Köszönöm!

És honnan tudhatod, hogy az összes panaszosnak egy irányba hajlik a fűrészlapja, tehát típus, vagy márkahibáról van szó? Erre írtam pár hete, hogy ki lehet cseréltetni a hibásnak gondolt, jobbra húzó dekopírt, és majd kap helyette egy rendszeresen balra húzót. Mondjuk amiket én használtam, az ment ide is oda is, az sokkal jobb, mintha csak egy irányba megy el? Én a 100k feletti festoval is azt csináltam, hogy amikor egy vágás során azt éreztem, hogy elmegy egy irányba, egy picit hajlítottam a lapon. (A talpon már nem lehetett pontosabbra állítani, mert rovátkázva volt, így behatárolódott az állítási lehetőség.) Sokkal inkább a lap fizikai jellemzőitől függ a dekopír-vágás szerintem, mint magától a géptől, persze nyilván a drágább-jobb gép, minden szempontból jobb lesz egy bizonyos szintig. De mindenre nem lesz alkalmas a csillió árú sem.

[ Szerkesztve ]

(#26016) thyeby válasza liszi70 (#26015) üzenetére


thyeby
őstag

"Mondjuk amiket én használtam, az ment ide is oda is, az sokkal jobb, mintha csak egy irányba megy el?"

Szerintem nem veszed észre a lényegét, amit gyanítunk. Éspedig azt, hogy nem megy az el sehova, csak eleve ferde. És ezt a ferdét tartja is szigorúan szegénykém. Azért ez más, mint ha elmegy erre is, arra is.

Több fa van, mint asztalos!

(#26017) liszi70 válasza thyeby (#26016) üzenetére


liszi70
nagyúr

Mindegyik húzott valamerre jellemzően, egyik erre, másik arra, vagy össze-vissza ment, ha nem a feladatkörének és árkategóriájának megfelelő munkát bíztam rá. Egyébként írtam, már többször is, hogy nem arról beszélek, amikor konkrétan hibás vagy ferde egy gép. :) A vitaindító készülék lehet, hogy tényleg hibás, de azért annyi hibás dekopír nincs a gyártás során, ami mindegyik reklamált pontatlanságot indokolja. Be kell látni, hogy korlátos a felhasználási köre ennek is, mint minden célgépnek.

(#26018) martong válasza thyeby (#26007) üzenetére


martong
tag

Így tudod megmérni, hogy alapban ferdén fogja-e a lapot.

Pedig ezt a hsz-t láttam is. :W Holnap megmérem.

Okos embernek a nagyapja ültet diófát.

(#26019) martong


martong
tag

Segítségeteket kérem:
Konyhabútorra kell felraknom a munkalapot.

A bútorban 3 törés is van, ráadásul az egyik törésben van a 2 tálcás mosogató. (A jobb oldalon a kihagyás is munkalappal fedett mosogatógép lesz. A munkalap természetesen egyben lesz, csak a rajzon van darabolva)
Az a kérdésem, hogy hogyan érdemes szabni a munkalapot, hogy jó is legyen, szép is legyen.
2 db 4 méteres lapom van, a hosszú oldalra elég egyben az egyik.
Köszi előre is.

[ Szerkesztve ]

Okos embernek a nagyapja ültet diófát.

(#26020) mdk01


mdk01
addikt

Ezt a ferde lapbefogást azért nem érzem nagy problémának, amit páran felvetettetek, mert ha szögbe döntöm a gépet akkor is ferdén áll a lap és ha így elkezdek vágni, akkor az nagyjából ugyanabban a szögben halad a vágás közben.
Én a problémát leginkább abban látom, hogy vágás közben kanyarodik alá a lap.
Ha megnézitek winner 2. képét ott gyanúsan ez van(nem biztos, mert nem látom jól csak sejtem, mert olyan szokott lenni).
Elkezdte a vágást 0,5-1 fokban majd lassan elkezdett alávágni. Ez akkor szokott leginkább történni ugye mikor életlen a lap, vagy megvan gyötörve.
Itt viszont éles lapról van szó, egy új géppel.
Az anyagvastagság miatti elferdüléssel pedig azért nem értek egyet, mert a neten lehet látni videókat ahol 15cm-es gerendákat vágnak át merőlegesen.Ezen felül úgy gondolom, hogy egy lassú előtolással és a lengetés variálásával lehet kompenzálni a fa vastagságát, keménységét ezt nem érzem kifogásnak.
Nem tudom mi lehet a gond, hogy egy rém egyszerű fel-le mozgás ezt eredményezi, de vmi xar.

(#26021) mdk01 válasza martong (#26019) üzenetére


mdk01
addikt

Nagyjából így.
Két fal közé nem érdemes közvetlen, mert nehezebb berakni, mozogni vele, és beszabni ha pontosan kell.

(#26022) thyeby válasza mdk01 (#26021) üzenetére


thyeby
őstag

Ez a variáció nekem a mosogatótálca alatt necces, hogy miként lehet szépen és igazán jó vízzáróra megcsinálni. De jobb megoldás nekem se jut eszembe. Babrás lesz.

[ Szerkesztve ]

Több fa van, mint asztalos!

(#26023) martong válasza thyeby (#26022) üzenetére


martong
tag

Kb. 10-10 cm-es szakasz van kívül és belül, ahol a két munkalapot össze lehet fogatni.
A mosogató amúgy nagyon kényelmes, de erre nem gondoltam a vásárlásnál.
Amúgy 2 variáció létezik, vagy merőlegesen vagy 45 fokban. Ez utóbbi még babrásabbnak tűnik.

[ Szerkesztve ]

Okos embernek a nagyapja ültet diófát.

(#26024) Attis1971 válasza thyeby (#26022) üzenetére


Attis1971
csendes tag

A munkalapok összeillesztése a mosogató tálca alatt, hát a szokásos összemarás + összehúzatás itt nem kivitelezhető. Én mindenképpen úgy oldanám meg, hogy a két munkalap találkozása egy bútorra essen. Akkor már csak az összemart felületekre egy vékony színtelen sziloplaszt csíkot húznák, és miután az egyik már beállított lapot az alatta lévő bútorhoz rögzítettem, a másikat pedig hozzá húzatnám, és rögzíteném az alatta lévő bútorhoz.. Macerás, de szép feladat. Ebből kifolyólag én a leghosszabb oldalra raknám a két illesztést. Egy picit esztétikai megfontolásból, és egy picit az építés könnyítése miatt. De azért nagyban függ ez a pontos méretektől.

(#26025) Attis1971 válasza martong (#26023) üzenetére


Attis1971
csendes tag

A 45° verzióval még nem találkoztam, már csak azért is, mert az egy óriási pazarlás ( illesztésenként 60 cm ). Ezért találták fel az összemarást, ami csak 12 mm töblettel jár, viszont a 45° verzióhoz hasonlóan a két munkalap teljesen össze illeszkedik.

(#26026) martong válasza Attis1971 (#26024) üzenetére


martong
tag

De azért nagyban függ ez a pontos méretektől.
A hosszú oldal 4 m
A sarokszekrények 100x100 cm-esek.
A baloldalt egy 40 centis darab megy mellé, a jobb végén szintén.
A mosogatógépes rész 100+100+60+10 cm-es

Nem teljesen értem a leírásodat.
Minden találkozási hely egy sarokszekrényre esik (akárhogy is szabjuk), amiknek a teteje telibe bútorlap.
A mosogatónál viszont mindenképpen kivágáshoz fog esni a toldás.

Okos embernek a nagyapja ültet diófát.

(#26027) thyeby válasza martong (#26026) üzenetére


thyeby
őstag

Két variáció is van a derékszögben történő összedolgozáshoz:

1 - Alu illesztőprofillal összeilleszted.
2 - Összemarod. Ez a gömbölyű él eltüntetését jelenti, de a sarok találkozási pontjában nagy babramunka, hogy szép is, és pontos is legyen.

Alulról össze lehet erősen húzatni egy speciális, bemarható dióval. Nem tudom, hogy az a hat centibe egészségesen belefér-e?

A 45 fokos illesztés előnye talán az lenne, hogy az egyik toldás messzebb kerül a várható fröccsenő víztől. De ha jó az illesztés, akkor a merőleges is tökéletesen bírja a vizet.

Több fa van, mint asztalos!

(#26028) martong


martong
tag

Pontosítok.
A 45 fok és a merőleges között létezik olyan illesztési él, ahol a teljes él összeragasztható-húzható, ugyanis a két mosogató között a félkör alakúra rajzolt részen nem kell teljes mélységben kivágni a munkalapot (csak kb. 15 mm mélyen kimarni.)

A többi helyen a sablonra van valami bevett forma, vagy alakítsam mi magamnak, és ugyanazt alkalmazzam mindkét oldalon?

Okos embernek a nagyapja ültet diófát.

(#26029) martong válasza thyeby (#26027) üzenetére


martong
tag

Két variáció is van a derékszögben történő összedolgozáshoz:

1 - Alu illesztőprofillal összeilleszted.
2 - Összemarod. Ez a gömbölyű él eltüntetését jelenti, de a sarok találkozási pontjában nagy babramunka, hogy szép is, és pontos is legyen.

Az eddigi konyhánkban alu profil volt, szépen meg volt csinálva, mégis alákeveredett a sok kosz, ami nekem nem tetszik.
Marni akarom, és vízálló ragasztóval átitatni. Remélem az megakadályozza a víz bejutását.

A toldás minden megoldásnál csak elől és hátul 5-5 centire látszik ki közvetlenül. Mondjuk a sarok valóban védettebb, mert ott a csepegtető van.

Okos embernek a nagyapja ültet diófát.

(#26030) thyeby válasza martong (#26028) üzenetére


thyeby
őstag

Van a Festool-nak egy direkt erre kifejlesztett marósablonja. Aranyáron mérik.
Olcsóbb lenne összemaratni olyannal, akinek van, vagy készíteni nagy babrával egy saját sablont, ami kibírja ezt a négy összemarást.

Hiába nem kell a csepegtető alatt kivágni, ellenőrizd le, hogy jól befér-e még oda az összefogató kónusz.

Több fa van, mint asztalos!

(#26031) unreg1


unreg1
tag

Annyit beszéltetek róla, hogy én is megcsináltam a magam dekopír vágás próbáját.

Adott egy Hitachi CJ 120V és egy 38-as munkalap.
Nem finomkodtam, direkt erővel toltam, hogy hadd ferdüljön, ha azt akar. Nem okozott csalódást, van olyan, hogy egy dekopír képes tartani a derékszöget.

Az eleje:

30 centivel később:

[ Szerkesztve ]

(#26032) Attis1971 válasza martong (#26026) üzenetére


Attis1971
csendes tag

A rajz és az eddig elmondottak alapján nekem nem jött le, hogy minden sarokelem egy darabból van. Én csakis akkor csinálok olyat, ha az elem le van vágva, vagyis az ajtó 45°szöget zár be. Minden egyéb alkalommal a sarok két elemből készül. Az elemek tetejét pedig két 100 mm széles darabbal készítem, fölöslegesnek tartom, és persze pénzkidobásnak, a teljes tetejét bebútorlapozni. Én ezért írtam, hogy a munkalap illesztését egy bútorra rakom. A mosogató helyét pedig miután összeállítottam az egészet, akkor vágom ki. De gondolom ezt mindenki így csinálja. :D

(#26033) martong válasza mdk01 (#26021) üzenetére


martong
tag

Nagyjából így.
Két fal közé nem érdemes közvetlen, mert nehezebb berakni, mozogni vele, és beszabni ha pontosan kell.

Most nekiálltam számolni, és kiderült hogy így nem jön ki az anyagból. :(
Úgyhogy a kérdés költői volt.
A hosszú oldalt egyben kell berakni, mert a leeső 60 cm-es darabbal nem tudok mit kezdeni. Máshol meg hiányzik majd.

Azt már látom hogy nagy szívás lesz. A 4 méteres munkalap van vagy 40 kiló, arrébb rakni is alig bírjuk a párommal.

Okos embernek a nagyapja ültet diófát.

(#26034) martong válasza Attis1971 (#26032) üzenetére


martong
tag

Minden egyéb alkalommal a sarok két elemből készül.

Forgó tálca van bele tervezve, azért van egybe a sarok.

A mosogató helyét pedig miután összeállítottam az egészet, akkor vágom ki

Egybefogatva bírod forgatni a munkalapokat, vagy színéről vágod ki?

Thyeby:
A sablont ismerem YT-ról. Az a kérdésem (akinek van ilyen, vagy dolgozott vele), hogy az az ideális sablon ív, vagy mindegy milyen az ív (nyilván valami ízléses), csak ugyanazzal marjad a két felet, hogy jól illeszkedjen.
Tehát ha készítek egyet 6-os rétegelt lemezből, 5 illesztéshez az is jó lehet?

Okos embernek a nagyapja ültet diófát.

(#26035) Attis1971 válasza martong (#26033) üzenetére


Attis1971
csendes tag

Hát ez az, de amit én ajánlottam, ott nem 60 cm, hanem 120 cm esik le, bocsánat a 120 cm - ből még lejön a két marási rész.

(#26036) Attis1971 válasza martong (#26034) üzenetére


Attis1971
csendes tag

ÁÁÁÁÁÁÁÁÁ, az más, mármint a forgótálcás verzió, oda nincs más megoldás, mint egybe építeni. A munkalap vágását pedig természetesen a színéről vágom, felrajzolom a mosogatót, főzőlapot a munkalapra, aztán egyszerűen kivágom. ;)

(#26037) martong válasza Attis1971 (#26036) üzenetére


martong
tag

A munkalap vágását pedig természetesen a színéről vágom
Nekem úgy tanították, hogy a fonákról kell, mert a felső felületet szaggatja jobban a dekopír.

Okos embernek a nagyapja ültet diófát.

(#26038) unreg1 válasza martong (#26037) üzenetére


unreg1
tag

Lehet, hogy fordított fogazású lapot használ?

(#26039) epmd válasza martong (#26037) üzenetére


epmd
tag

Akkor meg be kell mászni a szekrénybe,és onnan vágni.:)

(#26040) martong válasza unreg1 (#26038) üzenetére


martong
tag

Lehet, hogy fordított fogazású lapot használ?
Hu, sokat kell még tanulnom.

Okos embernek a nagyapja ültet diófát.

(#26041) thyeby válasza martong (#26037) üzenetére


thyeby
őstag

Jól tanították neked. Létezik azonban fordított fogazású fűrészlap. De csínján vele, mert ez nem magára húzza a gépet, hanem felemeli.

Az ív a maráshoz mindegy egy bizonyos határokon belül. Lényeg a pontos illeszkedés. Tehát a sablont nagyon pontosan kell felfogatni.
Ha sikerül egy fogásból, korrigálás nélkül kivágnod, akkor pontosan egymás kiegészítője lesz a két sablon.

Több fa van, mint asztalos!

(#26042) martong válasza thyeby (#26030) üzenetére


martong
tag

Van a Festool-nak egy direkt erre kifejlesztett marósablonja. Aranyáron mérik.

Most utánajártam, 40 ezer Ft alatt sehol nem árulják. Pedig van pár gyártó és márka.
Miből lehet az, hogy ilyen drága?

Okos embernek a nagyapja ültet diófát.

(#26043) pali923 válasza martong (#26042) üzenetére


pali923
tag

Van itt is ilyen. Ez sem olcsó (főleg, mire hozzád elér), de működik állítólag.

[ Szerkesztve ]

A helyzet reménytelen, de nem komoly.

(#26044) thomgrande válasza martong (#26034) üzenetére


thomgrande
tag

Az ív az teljesen mindegy milyen. Egy a lényeg hogy a külső és a belső ív megegyezzen még pedig tizedre. Ezt vagy cnc-vel vagy nem kevés kézi munkával kell megcsinálni. A munkalap felületén a laminát kemény nem összenyomható minden hézag kitűnik rajta.

"Magyarország rég nagyobb volt, De ennél nagyobb már nem lehet. Magyarország beteg nagyon, Nem szereti magát, rágja a gyűlölet. Lassan lépked a fűben a vak zenészek kara. Mondjátok emberek, Ez már Európa?"

(#26045) epmd válasza martong (#26034) üzenetére


epmd
tag

Amúgy meglehet csinálni sablon nélkül is.Egy 2mm-es abs-el élzárt bútorlapot rászorítasz a munkalapra a gömbölyített él mentén,és kimarod egy 16os felsőcsapágyas késsel.Ha kell teszel rá egy ütközőt,hogy ne mard túl a 60 centin.Ami lap meg nekifut,annak a sarkát meg hozzácsiszolod az ívhez.Az ilyen csiszolásokra szoktam csinálni,19mm-es mdf-re felragasztott 60as,és 100as csiszolóvászonból csiszolófát,finom melóhoz kiváló. :)

[ Szerkesztve ]

(#26046) mdk01 válasza martong (#26033) üzenetére


mdk01
addikt

Éreztem hogy közel lesz a 4m-hez. Nem probléma akkor igazad van és spórolni kell. Ha nem akarod magadat és a párodat megszakítani akkor azt csinálod hogy megméred a sarokban a falköz méretét és ezt rájelölöd a munkalap belső élére. Ezután fogsz egy nagyobb szögmérőt, de mivel csak másolni kell a szöget akár össze is csavarozhatsz két hosszabb(50-60cm) lécet a végeinél fogva amivel letudod másolni a szöget. Megcsinálod mindkét saroknál és rárajzolod a munkalapra. Utána ezzel a vonallal párhuzamosan az egyik oldalon visszarajzolsz 5-10mm-t attól függ milyen a fal, de persze lehet rögtön ennyivel kisebbre is rajzolni az egyik oldalon a szöget.
Ha szerencséd van akkor a fal kifele nyit és szemből belehet tolni, de ha zár akkor szükséged még vagy 1-2 emberre akivel kiemelitek a munkalapot és felülről engeditek le.

A szekrények tetején csak elöl-hátul egy 10-10 cm-es összekötővel dolgozz felesleges telibe rakni.

A mosogatónál pedig elöl jó esetben marad 6cm így oda semmi összehúzót vagy egyebet nem tudsz rakni. Ugyanez van kb. hátul is. Hiába tudod elosztani hogy elől több hely maradjon, nem szabad, mert megszívatod a párod, mivel előre hajolva kell mosogatnia ha nagyon berakod a medencét. Ilyen esetben elöl a 6cm-es élt össze lehet húzatni csavarral élbe, hátulra meg lehet rakni egy laposvasat alulról ami összetartja a két munkalapot. Mindez persze merőleges illesztésnél. Ha nem érthető lerajzolom.

A munkalap éleket ne ragasztózd be előre mert nem lesz szép az illesztés ugyanis, egyrészt megdagasztja a rostokat amik kidagadnak és eltartják egymástól a két munkalapot, másrészt maga a ragasztónak is van egy vastagsága ami szintén eltartja egymástól. Ezzel a módszerrel kb. 1mm-es rést érnél el a két anyag között amit itt rengeteg. Csináld azt hogy szépen megvan marva, után a kiálló rostokat kézzel megcsiszolod hogy azok se tartsák el egymástól a két lapot, majd meghúzód szaniter szintelen szilóval a felső 1cm-es élt és munkalap összehúzóval összehúzod. Ennél jobb nem kell. Kifog végig jönni a sziló amit másnap levágsz, vagy még akár aznap azonnal letörölsz. Tökéletes lesz és vízhatlan.
Annyival tudod még profibban csinálni hogyha nem akarod összekenni a munkalapot mikor letörlöd a szilót, hogy az összehúzás előtt árnyékolószalagot ragasztasz mindkét munkalapra és a letörléskor azt kened össze nem lapot.

(#26047) mdk01 válasza martong (#26037) üzenetére


mdk01
addikt

-

[ Szerkesztve ]

(#26048) mdk01 válasza martong (#26042) üzenetére


mdk01
addikt

Esetleg ha konyít az ember fia a CAD tervezéshez és a CNC maróhoz akkor pár ezer pénzből megvan, ugyanis a neten szép képeket lehet találni amit le kell csak koppintani és kimaratni 1x rendesen egy rétegelt lemezből ami ugyanolyan jó.

(#26049) martong válasza epmd (#26045) üzenetére


martong
tag

Amúgy meglehet csinálni sablon nélkül is.Egy 2mm-es abs-el élzárt bútorlapot rászorítasz a munkalapra a gömbölyített él mentén,és kimarod egy 16os felsőcsapágyas késsel.Ha kell teszel rá egy ütközőt,hogy ne mard túl a 60 centin.Ami lap meg nekifut,annak a sarkát meg hozzácsiszolod az ívhez.Az ilyen csiszolásokra szoktam csinálni,19mm-es mdf-re felragasztott 60as,és 100as csiszolóvászonból csiszolófát,finom melóhoz kiváló.

Ezt nem bírom elképzelni, valahogy rajzold le légyszi.

Okos embernek a nagyapja ültet diófát.

(#26050) martong


martong
tag

A mosogató két tálcája kb 30x40 es kivágást kíván, elvileg csak itt kell teljesen átvágni a munkalapot.
A külső peremtől kb 1, 5 cm-rel beljebb van egy lefelé kiálló él, magassága is kb 15 mm.
A munkalap 38 mm vastag.

Úgy gondolom, hogy a két tálcán kívüli rész csak kimarom 15 mm mélységben
Pár helyen talán át kell fúrni, hogy a tálca belefogatható legyen a munkalapba a körmös izékkel.

Vagy jobb kivágni a teljes kerület mentén, ahogy a mosogató doksija írja?

Okos embernek a nagyapja ültet diófát.

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.