Hirdetés

2024. május 1., szerda

Gyorskeresés

Hozzászólások

(#34051) HENE


HENE
aktív tag

Sziasztok!

Kerítésléc felületkezelésében szeretnék tanácsot kérni.

25x150 mm-es deszka lesz gyalulva és csiszolva, vízszintesen rakjuk fel, különböző hosszúságban.

Milyen felületkezelést érdemes adni neki?

Az alapkoncepció hogy matt fehér zománcot kap, de kérdéses, hogy mennyire lesz tartós, illetve, mennyire nehéz a felújítása.

Gondolom a legjobb a vékony lazúr lenne, de abból nem nagyon találtam fehéret.

Vastaglazúrból van fehér, de megint kérdéses, hogy meddig bírja. Illetve, hogy jobb-e mint a zománc?

Mit javasoltok?

(#34052) thyeby válasza HENE (#34051) üzenetére


thyeby
őstag

A lazúr jobb a zománcnál. Felújítása mindössze annyi, hogy újra kell kenni (időben!). A zománc repedezni fog, felújítása pedig igen nagy munka.

Több fa van, mint asztalos!

(#34053) Winner_hun válasza HENE (#34051) üzenetére


Winner_hun
félisten

Milesi HZC 03 bütüvédő, aztán 2 réteg vékonylazúr. Vastaglazúr NEM való kerítésre, csak mérettartó anyagra. Nem tudom hogy egyedi színt kevernek-e vékonylazúrból, rá kell kérdezni.
Felújítás saját, 30-50%-ban higított anyagával 3-4 év múlva, 1 rétegben. Ez a milesi-re vonatkozik.

[ Szerkesztve ]

► "Kicsit olyan webcaritas" ◄ ヅ

(#34054) vzozo


vzozo
senior tag

Sziasztok, talán nem túlságosan offtopik itt... Kislányomnak szereztünk egy nagyon jó állapotú hintalovat, de azért látszik rajta, hogy használt.

Csiszolópapírral nekimentem, szépen le is lehetett tisztítani - a kérdésem az lenne, hogy innen hogyan tovább? Érdemes ezt festeni, lakkozni, olajozni? Mivel illik kezelni a fát?

Köszönöm!

(#34055) Speciali válasza vzozo (#34054) üzenetére


Speciali
tag

akár hagyhatod igy nyersen is, egy hintalónál ez nem számit sokat, tönkre nem fog menni ettöl, legfeljebb könnyebben koszolódik, de ez sem egy lényeges szempont ebben az esetben.
De ha mégis akarsz vele valamit csinálni, akkor ahogy te is leirtad, lakkozhatod, olajozhatod, festheted is, ahogy tetszik. Ami lényeges, semmiképp ne kenj rá valami gombaölö, mérgezö favédöszert.!

(#34056) Sanyabá válasza Siriusb (#34043) üzenetére


Sanyabá
senior tag

Nullás ,? Na olyat még nem láttam. :N

A tanulás gyökere keserű,de a gyümölcse édes.

(#34057) Siriusb válasza Sanyabá (#34056) üzenetére


Siriusb
veterán

Ha szerzek, küldök neked képet róla. ;)

(#34058) Sanyabá válasza Siriusb (#34057) üzenetére


Sanyabá
senior tag

Ok, kíváncsi leszek rá!

A tanulás gyökere keserű,de a gyümölcse édes.

(#34059) vzozo válasza Speciali (#34055) üzenetére


vzozo
senior tag

Köszi, ez addig megnyugtató, hogy rosszat nem nagyon tehetek, de igazából ennyire nem vágom a témát. Szóval mi az előnye-hátránya az említett hármasnak: olaj - festék - lakk? Mire kell figyelnem, tudok-e rossz anyagot vásárolni, mik a buktatók - ilyesmik érdekelnének.:)

(#34060) Winner_hun válasza vzozo (#34059) üzenetére


Winner_hun
félisten

Festék - ha kopik az nagyon meglátszik rajta
Lakk - ha ez kerül rá én parkettalakkot használnék
Olaj - nem pattog le mint a festék vagy a lakk, beszívódik a fába, ez a legtartósabb. Hogy milyet? Ami munkalapra vagy kültérre is jó az szerintem már jó lehet. Étolaj felejtős.

► "Kicsit olyan webcaritas" ◄ ヅ

(#34061) vzozo válasza Winner_hun (#34060) üzenetére


vzozo
senior tag

Oké, akkor ezzel a "tudással" felvértezve már el tudok rohanni egy barkácsbolba. Köszönöm a gyors választ!

(#34062) mdk01 válasza vzozo (#34061) üzenetére


mdk01
addikt

Esetleg parketta olaj 3x vékonyan. Nehéz elrontani.
Olajnál vigyázz, mert hajlamosak az öngyulladásra a rongyok, ecsetek stb. ha túl sok olaj marad a felhordó eszközben.

(#34063) Soká válasza vzozo (#34061) üzenetére


Soká
senior tag

Ha még nem rohantál el :)
Lakkok közül azért javasolták a parkettalakkot, mert ez igen kopásálló. Bírja a gyűrődést. mert mondhatnám azt, hogy vegyél a tescoban egy spray formátumú lakkot és azzal fújd le (kitakarva a nem lakkozandó részeket) De ezek a lakkok inkább dekor célúak, nem igazán szeretik a gyűrődést (ugyanakkor az én négygyermekes tapasztalatom az, hogy a gyerekek mindent csak ideig-óráig használnak, aztán gyorsan megunják, kinövik. Szóval egy gyengébb lakk is megfelelhet, hiszen akkor sem történne semmi, ha kezeletlenül hagynád a fát.

Fedőfestéket azért nem érdemes használni, mert ha eltakarod a fát, attól nem lesz jobb senkinek, ráadásul ha az kopni kezd, akkor csúnyán meglátszik.

Ha olajozni akarod akkor viszont tudnod kell, hogy csak úgy ímmel-ámmal csiszoltad le azt a fát vagy rendesen? Mert ha lakkozva volt, akkor vagy látod, vagy nem, hogy eltávolítottad-e a lakkréteget. Ha nem, akkor az megakadályozza, hogy az olaj beszívódjon. Miután az olajtól sötétebb lesz a fa színe, így foltos lehet a végeredmény. Ha olajozod, akkor arra vigyáz, hogy átkenés után 5-10-15 perccel feltétlenül töröld szárazra a fát, mert ha megáll rajta az olaj (több mint amit a fa képes beszívni) akkor egy soha megszáradni nem akaró ragacsos felületet kapsz. meg az olaj(+viasz is illene) nem félnapos sztori, azt illik hagyni pár napig amíg szikkad.

Szóval, én nem biztos, hogy mindenáron a felületkezeléssel bajlódnék és ha a kollégák nem tiltakoznak ellene hangosan - én egy 1000Ft-os spray-jel oldanám meg a feladatot. Ha valami olajat+viaszt szeretnél venni, nem kapsz kis kiszerelésben és többe fog kerülni, mint a használt hintapaci.

(#34064) vzozo válasza Soká (#34063) üzenetére


vzozo
senior tag

Péntekre van tervezve a bevásárlás, szóval frankón időben adtátok még a plusz válaszokat!:) Köszi!

Szerintem nem volt ez lakkozva, egyszerűen "koszos" volt, na semmi durva mocsok, inkább csak látszott rajta, hogy nem új. Tulképp a smirgli szépen világosított a felületen, és persze láthatóan tisztább.

Az olajozás tűnik akkor a legcélravezetőbbnek, festéssel tényleg nem kellene elrontani, lakkozni meg sosem lakkoztam még semmit, talán ne is most kezdjem el.:) Olajozás utáni áttörlés: itt kell bármi spéci rongyra gondolni, vagy simán fogok egy használt pl. pamutpólót, és uccu neki?

Kemény 10 eurót kértek a paciért, és ahogy most elnézem az új árakat, egyrészt nem nagyon van ilyen jellegű klasszikus darab, ami pedig mégis hasonlít rá, az jó egy nagyságrenddel drágább. Szóval hacsak nem valami irreális ára van felületkezelésnek, azt hiszem jól jövünk ki.:)

(#34065) Soká válasza vzozo (#34064) üzenetére


Soká
senior tag

Lehetőség szerint ne szöszölős anyagot válassz olajozáshoz. Elrontani nem lehet, csak ha rajta hagyod az olajat. Átkened, vársz egy kicsit, visszatörlöd. Ne sajnáld erősen törölni, ez nem képez olyan réteget mint a lakk.
Tudod mivel járnál a legjobban szerintem? ha van otthon valami bútorápolónak nevezett lötty. Abban van valami viasz is feloldva, azzal szépen áttörlöd, egy másik ronggyal felfényesíted és kész. Az olajozás lényege, hogy taszítani fogja a vizet a felület.
Nézd meg mennyibe kerül a legkisebb kiszerelésű olaj és megérted miért nem erőltetem:
http://www.auro.hu/html/olaj/Nr123-fa-kemenyolaj.php

Úgyhogy, ha nincs otthon bútorápoló, akkor inkább ez:
http://www.ikea.com/hu/hu/catalog/products/50070378/
Ami megmarad belőle, azzal még kb. 50 hintalovat lekenhetsz :))

(#34066) Garold


Garold
senior tag

Egy kis segítséget kérnék. Vettem a gyerkőcöknek egy használt fenyő emeletes ágyat amit felújítok. A csiszolással megvagyok, a lakkozás folyamatban, de mivel a csavarokon is látszik hogy használtak, így azt is kicserélném. Na itt kezdődik a probléma. Voltam 3 csavarboltban, 2 olyan boltban ahol asztalos cuccokat lehet venni, de sehol sincs, azt sem tudták megmondani hogy ez milyen csavar lehet. Csináltam képet róla, hátha valaki felismeri, ha esetleg valaki megmondja hol tudnék venni az nagyon király lenne. Az átmérője 7 mm, netes keresgélés után konfirmátor csavarnak tippeltem, de abból viszont sehol sincs 10 cm hosszú.


Mit kell ahhoz inni hogy valaki havat hányjon??

(#34067) AndrewBlase válasza Garold (#34066) üzenetére


AndrewBlase
senior tag

Igen, ez a konfirmátor csavar. Próbálkoz olyan helyen, ahol bútorlapot szabnak. Mifelénk legalábbis a csavarbolt mellett ott is kapható.

Miért mindig én???

(#34068) HENE válasza Winner_hun (#34053) üzenetére


HENE
aktív tag

Köszönöm!

Néztem a Milesit is. Drágább mint pl a Xyladecor , amit először terveztem. Minőségben jobb? Mondjuk előny, hogy a Milesi vizes oldatú talán...

(#34069) thomgrande válasza Garold (#34066) üzenetére


thomgrande
tag

Én ilyennel helyettesíteném.

"Magyarország rég nagyobb volt, De ennél nagyobb már nem lehet. Magyarország beteg nagyon, Nem szereti magát, rágja a gyűlölet. Lassan lépked a fűben a vak zenészek kara. Mondjátok emberek, Ez már Európa?"

(#34070) Garold válasza thomgrande (#34069) üzenetére


Garold
senior tag

Köszönöm neked és AndrewBlasenek is a tanácsokat! :R

Mit kell ahhoz inni hogy valaki havat hányjon??

(#34071) pbujna


pbujna
aktív tag

Sziasztok!

Segítségeteket szeretném kérni néhány dologban. Elsősorban tapasztalt, de hobby-asztalosok véleményét kérem, de bárki segítségét szívesen fogadom.

Abszolút új vagyok a témában, eddig semmi formában nem foglalkoztam fával. Nincs jól felszerelt műhelyem, illetve pénzem sem milliós gépek vásárlásához. Elsősorban saját részre tervezem néhány bútor készítését, csinosítását, a régiek cseréjét.

Ami eddig van
- 2db felsőmaró, amiből az egyiket asztalba szeretném építeni, a másikat másolási munkákhoz használnám.
(Hyundai 1200W 6-os és 8-as patronnal, illetve egy B&D 1600W 6,6.35,8,12.7-es patronnal - értelemszerűen ez utóbbi menne asztalba)
- 1db 800x1600-as régi satupad, amibe szeretném beépíteni úgy, hogy a helyére akár a kézi körfűrészt is be tudjam tenni.
- 1db Hyundai HYD185R kézi körfűrész - ez is asztalba menne 90 fokos elfordíthatósággal
- 1db Parkside gérvágó
- 1db dekopírfűrész, ami szintén mehetne az asztalba
- 1db skorpiófűrész
- 1db multigép
- 1db Lux tools fatipliző
- 2db műhelyporszívó: Lux és Kärcher (2x25 literes tartállyal)

Vásárlás alatt áll:
- többféle 12,7-es router bit, kontraprofil, platoló maró, stb...
- egyengető gyalugép
- szorítók (kisebb egykezes, többféle hosszabb - esetleges tömbösítéshez)
- excenteres csiszológép

Amit szeretnék készíteni:
- konyhafrontok cseréje tölgyfa ajtóra
- táblásított asztallapok készítése, régiek cseréje

A kérdések:
- Miből érdemes a satupadra asztallapot tennem? Táblásított tölgy, fenyő, MDF, konyhai munkalap, rétegelt lemez? Átnéztem néhány videót, hogyan érdemes asztali marót készíteni, de szinte mindenhol adott volt az asztal.
- Szükségem lehet-e vastagoló gyalura vagy elég lehet hozzá a maróasztal?
- Milyen faanyagot érdemes beszereznem, ha tölgyből szeretném pl az ajtókat? Gyalult deszka, szélezett deszka, szélezetlen deszka? Innen esetleg? [link] Milyen áraik vannak összehasonlításképpen másik telepekkel?
- A marószárakat innen venném: [link] Van-e valakinek tapasztalata ezekkel, illetve a elbírja-e a gépem, ha pl D=95,25-ös platolót veszek? Érdemes-e ilyen méretném inkább vertikális marókést venni?

Egyelőre ennyi, de később még zaklatlak Titeket! :D

Köszönöm előre is az építő hozzászólásokat.

Üdv.: pbujna

(#34072) thomgrande válasza pbujna (#34071) üzenetére


thomgrande
tag

Én inkább ezt az eladót javaslom, ez a legolcsóbb. A 92,5-ös átmérő kifér a maró talpán? Teljesítménybe az 1600W-os el kell hogy vigye. Persze nem egy fogásban.

"Magyarország rég nagyobb volt, De ennél nagyobb már nem lehet. Magyarország beteg nagyon, Nem szereti magát, rágja a gyűlölet. Lassan lépked a fűben a vak zenészek kara. Mondjátok emberek, Ez már Európa?"

(#34073) pbujna válasza thomgrande (#34072) üzenetére


pbujna
aktív tag

Köszönöm szépen. 36Ft-tal olcsóbb, de legalább nem 10 név alatt regisztrált... Kifér a talpán, mivel asztalban lesz, így felemelt állapotban tudom cserélni a szerszámot.

[ Szerkesztve ]

(#34074) thomgrande válasza pbujna (#34073) üzenetére


thomgrande
tag

Az a 36 nem mindig 36 én már régóta vásárolok ott és nézem az árakat. Hogy kifér -e a talpán annak az asztalba rögzítéshez nem sok köze van. Mert már ha eleve a talpon kívül teszed bele akkor nem sok lehetőséged van az újabb emelésre. A márók szára nem olyan nagyon hosszú és a tengelybe is legalább patron hosszúságban kell befogni, főleg egy ekkora átmérővel rendelkező marónál.

"Magyarország rég nagyobb volt, De ennél nagyobb már nem lehet. Magyarország beteg nagyon, Nem szereti magát, rágja a gyűlölet. Lassan lépked a fűben a vak zenészek kara. Mondjátok emberek, Ez már Európa?"

(#34075) thyeby válasza pbujna (#34071) üzenetére


thyeby
őstag

Vastagoló nélkül nem fog menni. Ám ez igen drága gép, maradt az a megoldás, hogy bérben gyalultatod. Egy konyhafrontnyi tölgy deszkát szinte aprópénzért meggyalulnak neked.

Ötleted nem rossz, ám tapasztalat nélkül kicsit merész. Elsőre kisebb dolgokon tanulgatnék - mint mondjuk cipősszekrény, ami ha nem is sikerül, nincs túl nagy pénz benne.

Legfontosabb dolog, hogy a csülkeidre vigyázz nagyon! Tapasztalt asztalosok is csonkolják magukat nem is ritkán.

Több fa van, mint asztalos!

(#34076) pbujna válasza thomgrande (#34074) üzenetére


pbujna
aktív tag

Teljesen felemelt marónál max 1,5mm van a patron teteje és az asztal síkja között. Ez nem lesz elég? Nem tudom, hogy milyen hosszú szárral készül a maró. Neked van tapasztalatod. Meg tudsz mérni néhányat? A patron 25-ös. Ha van 4-5 mm plusz, akkor már elég lehet. Emelni nem nagyon kell... 19-es deszkánál vagy táblánál a nútba 6,35mm megy bele, a szerszám H=11mm, 1,65mm-t kell tudnom emelni rajta az asztal síkjától. De ennyit alapból is tudnia kell a szárnak, mivel teljesen mindegy, hogy milyen átmérővel rendelkezik, ha nem tud annyit, akkor nem tudom vele kimarni a szükséges méretig.

A többlépéses marást pedig meg tudom oldani 3 lépésben 2db 4mm-es rétegelt lemez (vagy akár vaslap) aláhelyezésével, majd egyenként kivételével.

(#34077) pbujna válasza thyeby (#34075) üzenetére


pbujna
aktív tag

Esetleg a gyalult deszka? Itt a zatikban van 21mm deszkában, 19mm táblában (a panelhez). De nem ismerem az árakat, csak azt látom, hogy mennyivel drágább, ha gyalultan veszem...

A tapasztalt asztalos mindent rutinból csinál, nekem 100x tovább tart egy-egy művelet, így talán a csülkeimre is jobban vigyázok.

Egyedül a porral nem tudom, hogy mit lehetne kezdeni. Nagyon rossz folyamatosan maszkban dolgozni... (Kicsit a műhelyem is)

(#34078) pbujna válasza thomgrande (#34074) üzenetére


pbujna
aktív tag

Teljes hülyeséget írtam. Mivel a talpon levő lemezt cserélem az asztalba beépítéshez használt lemezre, így arra bármilyen köralakot tudok vágni - akár 10-13cm-t is. Így nyertem + 4mm-t (2,5mm-re kiáll már a patron felemelt állapotban a szűk keresztmetszettől). Bár ez nem változtat azon, hogy fel kell tudni emelnem a marófejet legalább 1,65mm-re az asztal síkjától, de legalább az elővágás egyszerűbb lehet, ha csak 2 lépésben teszem meg.

(#34079) thomgrande válasza pbujna (#34078) üzenetére


thomgrande
tag

A maródat nem ismerem de kevés gépnek van 10 centis luk a talpán. Nem a műanyag lapon hanem a talpán.

"Magyarország rég nagyobb volt, De ennél nagyobb már nem lehet. Magyarország beteg nagyon, Nem szereti magát, rágja a gyűlölet. Lassan lépked a fűben a vak zenészek kara. Mondjátok emberek, Ez már Európa?"

(#34080) pbujna válasza thomgrande (#34079) üzenetére


pbujna
aktív tag

A talpból már kiáll a patron 2,5mm-t, ha leveszem a műanyagot. Amúgy pedig ki kell emelkedni a marószárnak normál esetben is minimum 1.65mm-t az asztal síkja fölé... Nem akarom visszahúzni a marót a gépbe. A gépbe akkor csak max 65mm-es marófej menne bele. Azzal platolni nem igazán lehetne. Még 6mm-es szárral sem.

(#34081) thomgrande válasza pbujna (#34080) üzenetére


thomgrande
tag

A 6 mm-es szárnak mi köze a plattoláshoz? Az asztalod miből van amibe a marót beépíted?

[ Szerkesztve ]

"Magyarország rég nagyobb volt, De ennél nagyobb már nem lehet. Magyarország beteg nagyon, Nem szereti magát, rágja a gyűlölet. Lassan lépked a fűben a vak zenészek kara. Mondjátok emberek, Ez már Európa?"

(#34082) pbujna válasza thomgrande (#34081) üzenetére


pbujna
aktív tag

Csak akkor, ha csapágyas... Főleg olyat találtam 6mm-esben. Így az a rész "kiesik". Azzal nem tudok marni...

Lehet, hogy inkább a vertikális marás lesz a megoldás 12,7-es szárral...

[ Szerkesztve ]

(#34083) thomgrande válasza pbujna (#34082) üzenetére


thomgrande
tag

Van olyan ami nem csapágyas ott nem akadály a csapágy.

"Magyarország rég nagyobb volt, De ennél nagyobb már nem lehet. Magyarország beteg nagyon, Nem szereti magát, rágja a gyűlölet. Lassan lépked a fűben a vak zenészek kara. Mondjátok emberek, Ez már Európa?"

(#34084) Soká válasza pbujna (#34082) üzenetére


Soká
senior tag

Bár konkrét ismeretem nincs a BD gépeddel de én azt javasolnám, hogy először tervezd meg, építsd meg az asztalt és kisebb méretű marókkal próbálkozz, ne rögtön a legnagyobbal. Ha most tippelnem kellene én bizony arra fogadnék, hogy a legnagyobb plattoló marót nem fogod használni sokáig abban a gépben. Szerintem ezeknek a barkács kategóriájú gépeknek az orsója nem elég merev. És ott ahol egy ekkora fej forog sokezres fordulatszámon, ott én nem érezném magam biztonságban. De fogod érezni, hangos lesz a gép és remegni fog az egész asztal. És szerintem rövid idő alatt hazavágja a marógép csapágyazását is.
Nem akarok hülyeséget írni, az én legnagyobb plattoló maróm talán D80mm körüli és nem igazán hiányzik annál nagyobb.

A terveidhez annyit javasolnék, hogy érdemes benevezni egy 35ezer körül kapható aldi/lidl féle asztali körfűrészre (amikor kapható). Még mindig jobb, mint a kézi körfűrész beépítve. Főleg ha van helyed egy ilyen körfűrésznek. A másik egy forgácselszívó 50.000Ft körül. Az nagyon kell egy kis helyiségben, hidd el!

(#34085) raidx


raidx
őstag

Unoka eltalálta, hogy modellezni makettezni szeretne. Látott valami filmet a neten ahol sarokcsiszolóból alakítottak ki asztali körfűrészt. Azzal nyúz, hogy csináljunk olyat de nem találjuk a filmet. Valaki esetleg tud róla? Jelenleg egy kis sarokcsiszolója van 40 fogas vídiás lap (115mm) de nagyon nem biztonságos ahogy bütyköl vele.

Más: Tervezgetem a maróasztalkámat kimondottan barkács célra. Gép emelésénél beugrott, hogy golyós fióksínt lehetne használni. Elég stabil megvezetést adna? Einhell TH-RO 1100 E felsőmaró kerül beépítésre. Eddig csak a számítógépasztalom billentyűzettertó fiókjánál találkoztam a golyóssal azt meg nem akarom szétszedni. Olyan gondolatom is van, hogy az asztallapot felnyithatóra csinálni mert elég lenne a gép 55 mm álítási lehetősége. Marók: Extol Craft felsőmaró készlet (44032)

Az idő haladtával elhasználódott az a pár lap amit a rezgőfűrészhez adtak. Azóta amit vettem noname és Bosch lapokat, nem tudok normálisan vágni vele. Akármit csinálok kitér, elgörbül meg minden. Valami jó fajta lapot mondjatok T befogású kellene. A gép amúgy egy Black & Decker KS 350 klón és az eredeti lapokkal szépen vágott.

Aki nem próbálja meg a lehetetlent, az a lehetségest sem fogja elérni soha. (Goethe) RaidX

(#34086) mdk01 válasza raidx (#34085) üzenetére


mdk01
addikt

Jelenleg egy kis sarokcsiszolója van 40 fogas vídiás lap (115mm) de nagyon nem biztonságos ahogy bütyköl vele.

Sztem ne csinálja/játok ezt. :(((

(#34087) thyeby válasza pbujna (#34077) üzenetére


thyeby
őstag

Átgondoltabban kellene csinálnod. Megtervezni leghamarabb, és ahhoz igazítani a műveleteket. Nem jó az, hogy 21mm-es gyalult anyag, akkor legyen olyan a szekrény, bazinagy plattolómaró van, akkor legyen olyan a marás, etc.

Valószínűsítem, hogy olcsóbban jössz ki, ha Zatiknál veszel fűrészárut, azzal pedig megkeresel egy asztalosműhelyt, aki elvállalja a gyalulást. Fontos, hogy műszárított, vagy légszáraz anyagod legyen.

A több menetben marás minden felsőmaróval egyszerű, mint az ék. Van a gépen egy ún revolverütköző, amin három különböző fogásmélységet tudsz állítani. Ezt rögzíted, és a következő menethez csak el kell forgatnod a revolvert.

A csülködre vigyázás nem attól lesz megoldva, hogy te nem rutinból dolgozol, és emiatt lassan. Lassan is könnyen csonkolhatod magad - kivált egy bazinagy profillal. Éppen ez az, hogy akkora profilhoz már jó lenne kevés gyakorlat. Rossz irányban tolod rá a fát, úgy tökönvág, hogy lőttek az utánpótlásnak. Plédájul.

A géptalpon nem véletlenül alakítottak ki 65mm-es lyukat. Ennyit bír a marógép, többet nem. Ha ezt kijátszod, könnyen égett lakkszag lehet a pici műhelyedben.

Porszívás:
Tényleg jó ilyenkor egy forgácselszívó, de ha két porszívót a marókés közelébe teszel, oda, ahova legtöbbet hord a kés, az már felfogja az apró port, ami a legfontosabb, és a forgács 60-70%-át is.
Ne porálarcban dolgozz, hanem vegyél egy 3M-es félálarcot. A porálarc az nem egyéb, mint szentelt víz. Semmire se jó.

Nem értettem ezt az ismételgetett vertikális marást. A marógépet az anyag alá téve (asztalba építve) alsómarásról beszélünk, kézben tartva az anyag fölött pedig felsőmarásról. Plattolni kézből ne is próbálkozz!

Biztos van még, amire raflektálni akartam, de most ennyi jutott eszembe.

Több fa van, mint asztalos!

(#34088) r.levente75


r.levente75
addikt

Egy kis érdekesség, már lehet hogy volt, akkor elnézést.
https://www.facebook.com/Trustmeiamamechanicalengineer/videos/700005103474429/

(#34089) thyeby válasza raidx (#34085) üzenetére


thyeby
őstag

Ajjajj! :Y

Sarokcsiszolóval nem fűrészelünk! Nem balesetveszélyes, hanem életveszélyes. Győzd meg az unokát feltétlenül!
1 - A sarokcsiszolók 9-11 ezret fordulnak. Még a legprofibb vídiás lap is max 5 ezret foroghat, különben lerepülhetnek a lapkák. Ha az eltalál, annyim, mint ha fejbe lőnéd magad egy parabellummal. Gyors halálm és fájdalommentes.
2 - Körfűrészlappal csak vezető talppal vágunk. Szabadkézből sose. Ha megremeg a keze az unokádnak, kilövi a fából a gépet hatalmas erővel. És irdatlan fordulatszámon. Akármilyen izmos is a legény, nincs annyi erő benne, hogy időben megfogja a kivágódó gépet. Nem lehet kiszámolni se, hogy a gép merre lő ki.
3 - Láttátok a neten, de nem találjátok. Szerencsére nem találjátok. A vördvájdveb zsúfolásig tele van butaságokkal - én is írtam már oda jó nagy szamárságot nem is egyszer - nem szándékoltan persze. Szerencsémre gyorsan kijavítottak. Amikor srác voltam, hallottam jópárszor, hogy és ha jóskapista azt mondja, hogy ugorj a kútba, akkor te beleugrasz, fiam? Most én mondom: Ha azt írják a neten, hogy ugorjatok a kútba, de előbb hugyozzatok az ágyba, akkor ti úgy is tesztek? :F

Több fa van, mint asztalos!

(#34090) thyeby válasza raidx (#34085) üzenetére


thyeby
őstag

Marógép emelés.

Több fa van, mint asztalos!

(#34091) pbujna válasza Soká (#34084) üzenetére


pbujna
aktív tag

Köszi az építő jellegű hozzászólást. Tervezgetek, de egyelőre nem tudom, miből legyen az asztallap. Valószínűleg a körfűrész megoldódik, mert a gyalura körfűrész lap is tehető.

Nem veszem meg a legnagyobb platolót, inkább más megoldást keresek. Van egy ajtóm, amit szeretnék lemásolni...

Kärcher MV5 nem elég az elszíváshoz?

(#34092) pbujna válasza thyeby (#34087) üzenetére


pbujna
aktív tag

Létezik platoló (vagy plattoló - nem tudom, melyik helyes) maróból olyan, amit beleteszel az alsómaróba, de állítva kell rátolnod a marni kívánt táblát. Létezik szettben is kontramaróval együtt.

(#34093) raidx válasza thyeby (#34089) üzenetére


raidx
őstag

Én elleneztem de az apja megvette neki.

Igaz, rá van írva a fűrésztárcsára, hogy nmax= 11000 és a kis csiszoló is annyit forog de akkor sem tartom biztonságosnak.Főleg nem kézből! :(( Vejkónak az a vélemény, félti az öreg az unokáját.Ezért is mennék bele valami asztali alakításba. Anno nekem csak egy lombfűrészem volt. Akkoriban még a lábbalhajtós varrógépek átalakítása volt a divat.

Aki nem próbálja meg a lehetetlent, az a lehetségest sem fogja elérni soha. (Goethe) RaidX

(#34094) Soká válasza pbujna (#34091) üzenetére


Soká
senior tag

A maróasztal anyaga sokféle lehet. három dolog dönti el:
- mennyi pénzt szánsz rá
- milyen anyagok állnak esetleg a rendelkezésedre
- milyen igényesen kívánod megoldani

Elég ha beírod a keresőbe, hogy router table diy és máris rád szakad a világ összes hobbiasztalosa :))

Az Ikeában szoktam nézegetni a maradék anyagok osztályán mindenféle maradék lapokat. lehet köztük találni megfelelő konyhapult anyagot például. Amekkora neked kellhet. De lapszabászaton is találhatsz ilyen leeső részeket. Azt érdemes ellenőrizni (ez persze az én mániám) hogy sík-e valóban az anyag. mert egy lapról azt képzeljük, hogy sík, de a valóságban nem feltétlenül az.
Aztán a lapot célszerű megmerevíteni alulról, hogy sík is maradjon. U profilokat lehet kapni. minden megoldható, de tényleg alaposan vedd szemügyre a neten található megoldásokat, más példájából érdemes tanulni nem a saját hibáidból. Elsőre lenne jó megfelelő asztalt építeni. Különben elmegy a kedved az egésztől.
A függőleges plattoláshoz például olyan vezetőt érdemes építened, ami kellően magas, hogy stabilan tudd majd az anyagot függőlegesen tolni. Ha billeg, csúnya lesz a végeredmény.

"Van egy ajtóm, amit szeretnék lemásolni..."

Az a helyzet hogy az ajtó az már épületasztalos téma. Nem éppen hobbiasztalos kategória.

(#34095) pali923 válasza r.levente75 (#34088) üzenetére


pali923
tag

Ezek a kis kiegészítők baromi látványosak, és nagyon hasznosak lehetnek, nagyon megkönnyíthetik a munkát. Viszont az árukat nem a magyar jövedelmekhez szabták. Sőt, valószínűleg nem véletlenül van tele a net az ilyenek diy megalkotásával.

A helyzet reménytelen, de nem komoly.

(#34096) pbujna válasza Soká (#34094) üzenetére


pbujna
aktív tag

A maróasztal jelenleg úgy néz ki, hogy 800x1600-ban 30x30x3-as szögvasból hegesztett keret, a keret aljában 1,5-es lemezből hegesztett lap, ami hullámos, mint a Balaton szélviharban.

A merevítést +4db 30x30x3-as szögvassal tervezem, a lemezt kidobom. Erre jönne a munkalap. Konyhapult anyagot csak 600-ast találtam, de drága is. Fémből nem tudom, pedig lenne 4-es lemezem hozzá, de abba nem tudok vezetősínt marni. Pedig valami erősen derékszögű, billegésmentes, tizedmilliméter pontosságú vezetőt kell alkotnom.

Az ajtó egy konyhafront ajtó. 397, 347 és 297-es méretben tervezem lemásolni. 21-es kerettel és 19-es panellel.

(#34097) Soká válasza pbujna (#34096) üzenetére


Soká
senior tag

Másfél méter hosszú maróasztal az több mint elég :) Figyelmetlenül olvastalak, de ha jól sejtem, ebbe kerül bele a körfűrész is. A méret önmagában megdrágítja az előállítást. Én - de ez én vagyok - valamilyen mdf táblát választanék, amire rákerülne egy kopásálló felület. Hogy ez egy sima laminált mdf vagy valami plusz fémlemez, az már pénztárca függő. Te is érzed, hogy szépen és pontosan kell dolgozni. Ha képes meghajolni például a vezetősín, akkor szorulni fog benne amit tologatni szeretnél...

(#34098) pbujna válasza Soká (#34097) üzenetére


pbujna
aktív tag

Valami vastag falú vagy erősített C-profil lesz a megoldás, de a csak a támfalvezető feladatokat fogja ellátni, mert a szorítást az asztallaphoz kell megoldani nem a sínhez, így a felső része legalább 1mm-rel az asztal síkja alatt lesz. A másik vezetősín már komolyabb lesz, mert azzal a tolást is szeretném megoldani (akár szögben is). Egyelőre a függőleges marásra nincs ötletem, amivel a tolást és a merevítést is meg tudom oldani.

Egyébként érdemes a marót vastagolásra használni?

(#34099) thomgrande válasza pbujna (#34098) üzenetére


thomgrande
tag

Érdemes-e? Az egy teljesen más technika. 1 2 3

"Magyarország rég nagyobb volt, De ennél nagyobb már nem lehet. Magyarország beteg nagyon, Nem szereti magát, rágja a gyűlölet. Lassan lépked a fűben a vak zenészek kara. Mondjátok emberek, Ez már Európa?"

(#34100) pbujna válasza thomgrande (#34099) üzenetére


pbujna
aktív tag

A harmadik nagyon tetszett.

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.