Hirdetés

2024. április 25., csütörtök

Gyorskeresés

Hozzászólások

(#54001) pacman_123 válasza pweisz (#53993) üzenetére


pacman_123
tag

Igen, csak a habbal ragasztottam. Ha pl betonlépcsőt burkolsz vele, azért ne felejts el (alapos portalanítás után) valamilyen tapadóhidat felkenni. hogy lekösse az esetleges porózus részt.

Mi öcsémmel a végleges ragasztás előtt teszteltünk, direkt nem falappal hanem sima, kisebb bútorlap darabbal (gondolván ahhoz nehezebben tapad ez a hab). De úgy hogy nem is tettünk rá tapadóhidat. Úgy kellett felvésni másnap :Y

Szóval ez a hab tényleg szinte mindent-mindennel ragaszt, a tapadóhíd viszont a betonrétegre nem árt (kötelező?), a végleges lépcsőlapok előtt így azért kentünk rá. Valami Mapei .. izé, nem emlékszem a rendes nevére. De OBI-ban is lehet kapni, pl Ceresit alapozó néven.

Hobbista fanyűvő - https://tinyurl.com/AndrasPazar - https://www.youtube.com/@AndrasPazar

(#54002) Stylewars_kp válasza generatoros (#53999) üzenetére


Stylewars_kp
senior tag

Kültéri ajtóra mit javasoltok? Dió színűre szeretném festeni a bejárati ajtót ami natúr.

(#54003) .:Koska:. válasza T J (#53994) üzenetére


.:Koska:.
csendes tag

és Kiscsőke és monti0222w

Köszönöm a megerősítést/segítséget.
Nem szükséges ehhez illeszkednie. Ez a régi szobám, hasonlót szeretnék összehozni az albérletbe is. Csak ez már egyszer bevált ezért próbálnám az újat is ilyesmire csinálni

Az asztallapot otthoni körülmények között kezelte apa, a fiókos elemek és a sarokszekrény RS bútorból van, az üveges és a könyves polc szintén itthon készült.
Szétnézve itthon egy Poli-Farbe lenolajat találtam és egy trilak Trinát magasfényű lakkot amik hasonló korúak mint az asztallap. Feltehetőleg ezzel lehetett kezelve az asztallap.
Csinálok néhány próba festést ezekkel a régi anyagokkal, szerzek némi gyakorlatot is és ezután esek neki az új asztalnak, új anyagokkal.

(#54004) generatoros válasza Stylewars_kp (#54002) üzenetére


generatoros
tag

erre a kérdésre nem tudom a helyes választ. azt gondolom először pácolni kell és utána jöhet a lakkozás.23 év elteltével már vannak modernebb anyagok egy kültéri ajtó kezeléséhez, majd a többiek talán tudnak ötletet adni.

(#54005) monti0222w válasza Stylewars_kp (#54002) üzenetére


monti0222w
addikt

Olajos pácot például, elég nagy színskálla van, így dió is, kétszer hengerelve. :K

(#54006) jimy_l válasza pacman_123 (#54001) üzenetére


jimy_l
tag

Ezen ragasztóhabbal vannak összeragasztva a beton elemek, festés előtt.
Tapadóhíd az nem volt. És még áll. :C

Ha szavazással, bármit ellehetne dönteni. Már betiltották volna.

(#54007) Stylewars_kp válasza monti0222w (#54005) üzenetére


Stylewars_kp
senior tag

Tutira akarok menni. Bírnia kell az időjárást. Mely márka az ajánlott?

(#54008) Kiscsőke válasza .:Koska:. (#54003) üzenetére


Kiscsőke
aktív tag

A lenolajat szerintem már cseréld le, ha a lakk nem száradt be akkor még működhet.

A remény hal meg utoljára! (meg a patkányok)

(#54009) monti0222w válasza Stylewars_kp (#54007) üzenetére


monti0222w
addikt

Milesi, Bona, [link] illetve itt is informálodnék. A

Az olajnál, olajospácnál azt is figyelembe kell venni hogy az törödést kíván, beltérnél 2-3 évente átkell kenni, kültérnél gondolom gyakrabban, de kérdez rá! :K

[ Szerkesztve ]

(#54010) mdk01 válasza hzsolee (#53998) üzenetére


mdk01
addikt

Nem biztos, hogy drágább üvegből, mint a csempe és a burkoló költsége, sőt.

(#54011) monti0222w válasza hzsolee (#53998) üzenetére


monti0222w
addikt

PVC, Vynil padlóval is ki lehet váltani a csempét, sőt láttam olyan fürdőszobát ahol Vynil padló lappal lett burkolva a fal ugyanúgy fugakeresztel, fugázva mint a csempe. :K

[ Szerkesztve ]

(#54012) jimy_l válasza Stylewars_kp (#54007) üzenetére


jimy_l
tag

odies olaj, ebben nem fogsz csalódni. Kálmánéknál lehet vásárolni. :C

Ha szavazással, bármit ellehetne dönteni. Már betiltották volna.

(#54013) mrhero


mrhero
tag

Kis méretű kombi csiszológépek között van olyan, amit érdemesebb megvenni, vagy mind egykutya?
Güde
Scheppach
Primaster

(#54014) kukta5508 válasza mrhero (#54013) üzenetére


kukta5508
újonc

Nekem scheppach van ,+vagyok vele elégedve-

Pisti

(#54015) Z0mbi


Z0mbi
senior tag

Sziasztok
Reg ota nem voltam.. de gondoltam ratok ma amikor kiprobaltam eloszor vagni a 150x150 es retegelt lemezt (10mm) a GTS el... hat nem a kedvencem a muvelet.
felesegem segitett elvenni a kissebb levagott csikot.
Ami viszont kemenyebb dio lesz az a 250x125 os 21mm fenolfilmes nyir... az boszme nehez. Lehet kell hozza epitsek egy bakot. (Vagy akarhogyis hivjak a saw horse ot 😁)
Esetleg ha van tippetek arra szeretettel varom. Merulo fureszem nincs. Egy kezi kis 165os makitam van, mas nem elvagom valahol kb ra... de a hosszanti vezetohoz kell teljesen meroleges vagas legalabb egy oldalon...
koszi

(#54016) mdk01 válasza Z0mbi (#54015) üzenetére


mdk01
addikt

250x125 os 21mm fenolfilmes nyir.

Az nem a GTS-nek való, ahhoz lapszabász gép kell. Az lehet részmegoldás, ha elvágod minimum félbe, de még sztem az is sok, legalábbis nem normális. Darabold el dekopírral amennyire tudod nagyjából.

saw horse...jópofa...leginkább "bak" mifelénk, de ez sem jobb :)

[ Szerkesztve ]

(#54017) Z0mbi válasza mdk01 (#54016) üzenetére


Z0mbi
senior tag

en is erre gondoltam, mondjuk az segitene ha lenne egy vezeto sinem hozza (es akkor nem a dekopirral hanem a kezi korfuresszel darabolnam a nagyjat - bar utana szivas lesz a kisebb darabokat asztalin... tudtam hoyg elovagos lapszabasz gep kellett volna a 16nm es garazsomba! :D

(#54018) kavalkád válasza Z0mbi (#54017) üzenetére


kavalkád
aktív tag

még mindig van egy eladó Kreg Accu-cut XL-om, ha érdekel.

(#54019) pacman_123 válasza mdk01 (#54016) üzenetére


pacman_123
tag

"250x125 os 21mm fenolfilmes nyir."

Felejtsd el a GTS10-en. Én ugyanilyen méretű fenolos rétegeltből, csak 18mm-esből építettem ezt a dupla korongcsiszolót. Egyedül vettem le kocsitetőről, meg tettem bakra. De majd besz*rtam olyan nehéz volt. Akkor a 21-es se lesz könnyebb. És még csak ott jársz, hogy mozgatni is alig tudod, nemhogy pontosan, a rövid (!) vezetőnek tolva, a tábla méretéhez képest "mini" asztalon, a leeső részet is megtartani ... áhh, ez esélytelen mint 3 lábú süni a 6 sávos autópályán. Egyedül akkor lenne esélyed a GTS10-zel, ha köréépítenél egy jó nagy munkaasztalt, plusz a párhuzamvezetőjét meghosszabbítod. Ez megintcsak esélytelen a kis garázsod miatt. Gondolom ...

Én anno úgy szeleteltem fel kisebb darabokra, hogy bakra tettem, aztán körfűrész (akkor még nem volt meg a merülőfűrészem), plusz vettem OBI-ban alu "öleslécet". Ilyesmit csak 2m-est. Olyat vegyél amilyen neked jó. Amellett fel lehetett szeletelni kisebb, kezelhetőbb darabokra. Aztán ment pontos vágásra a GTS 10-en.

Ha nincs bakod vagy nem akarsz emiatt építeni, pár tetőléc is megteszi a földre fektetve, arra rá a táblát. A vágásmélységet meg beállítod mondjuk 25mm-re. Az alu vezetőlecet meg (pillanat)szorítóval rögzíted -> óvatosan a szorítással, üregesek és nem túl vastag anyagból vannak ezek a simítólecek.

Azza készülj, hogy a kézi körfűrész szaggatni fog az egyik oldalon - legalábbis a legtöbb gyári lapja ezt teszi, mert nem finom vágásra van kitalálva. Azaz, nem tudom mi készül de ha fontos a vágott él láthatósága és szépsége, akkor a megfelelő oldalról vágj. Végezz próbavágást egy vékony csík levágásával (ha belefér)

Ha nem vagyok indiszkrét: mi a terv? Sok kicsi darab a vágandó? Vagy pár nagyobb darab?

[ Szerkesztve ]

Hobbista fanyűvő - https://tinyurl.com/AndrasPazar - https://www.youtube.com/@AndrasPazar

(#54020) Z0mbi válasza pacman_123 (#54019) üzenetére


Z0mbi
senior tag

koszi a tippeket, a vicc az hogy a terv teged utanozni :D
Berakom a Tritont a GTS be, es a vezetojere pedig epitek egy ugyanolyan kutyut mint neked csak fenolosbol hatha jobban csuszik. (vagy tovabb csuszik jol)
Kell csinaljak kereszt vagashoz is szant/dobozt/szankot mittudomen minek hivjak :D.
Azan majd egy korong csiszolo lesz ill a maradekbol evekig kerulgetes es amikor kell valahol valami akkor hasznalom. (vagy valaki beesik itt hogy kene neki es nem akarja megvenni az egesz tablat akkor odaadom nm araba)

(#54021) Z0mbi válasza kavalkád (#54018) üzenetére


Z0mbi
senior tag

azta! privibe irok

(#54022) Dißnäëß


Dißnäëß
veterán

Sziasztok, kedzôként "felsômarnék", de valami normálisabb gépre lenne szükségem, nem olyanra, amit kidobhatok, ahogy kezdek belejönni (továbbra is hobbi cél, nem másnak dolgozok pénzért).

Kör alakban szeretnék fôleg marni, gyakran egy sablon mentén ismételve pontosan ugyanazt vagy 3x-4x.

Nézegetem itt az árakat, óriási a szórás.

40+ körül kinéztem egy Extol-t, az eddigi youtube-os és innen-onnan felszedett "ismereteim" alapján szerintem jó lehetne, olyan erôs kezdô, alsó haladó szintû, kb. így ennek érzem.

Szabályozható, másolóhüvely van, körzô van (ez nekem fontos), porszívó csatlakozó van (szintén).. 710W már elég..

Viszont: 6mm és 8mm szerszám befogásokat tud, sok alapabb modellben látom a 6.35mm-est is, kell ez nekem, hogy 3-félét tudjon, vagy elég a 2-féle ? Melyik befogó méret most a "trendi", hogy késôbb is kapjak egyedi, vagy teljes készletet hozzá könnyedén ?

Illetve hobbira bevált nálam már 1-2 Black & Decker, kérdés, hogy mondjuk egy ilyen elég lenne-e (porszívó csatlakozást nem tud, ha jól látom. Szeretem a tisztaságot)..

Mondanám, hogy akksis jó lenne, szénkefe nélküli jó lenne, de fogalmam sincs, mit bírnak ezek a kefés motorok, ha nem asztalos vagyok, csak hobbista, elvisz évekig egy egyszerûbb szerszám is, nem ?

Mit gondoltok ?
Köszönöm ! :R

Lá lá lá lá lááá lááá.. Lá lá lá lá lááá lááá .. Lá lá lá lá lááá lá lááá lá lá lá lááááá láááá

(#54023) liszi70 válasza Dißnäëß (#54022) üzenetére


liszi70
nagyúr

Szia!
Az aksisat szerintem felejtsd el. Az az extol amit kinéztél, megfelelő lehet, itt többünknek is ugyanez van, más néven. Én íbéjről rendeltem, pacman-nak is ilyen van.

[ Szerkesztve ]

(#54024) Dißnäëß válasza liszi70 (#54023) üzenetére


Dißnäëß
veterán

Szia "ismerős" :K Köszi a tippet, ránézek. Fut ugyanezen gép alternatív márkanév alatt is ? Ha mondanál egyet-kettőt, rájuk néznék. eBay-em van, kiváló. :R

[ Szerkesztve ]

Lá lá lá lá lááá lááá.. Lá lá lá lá lááá lááá .. Lá lá lá lá lááá lá lááá lá lá lá lááááá láááá

(#54025) liszi70 válasza Dißnäëß (#54024) üzenetére


liszi70
nagyúr

Igen, az enyémnek például Zen a neve. Van más néven is, ennek például nemes egyszerűséggel Trimmer a neve, de mindegyik ugyanazt a makita-koppintást takarja. :D

(#54026) kavalkád válasza Dißnäëß (#54022) üzenetére


kavalkád
aktív tag

> sok alapabb modellben látom a 6.35mm-est is

ez az angol, col alapú méretezés, 1/4 col.
ha metrikus késeket veszel hozzá (idehaza az a gyakoribb) akkor semmi szükséged rá.

amit belinketlét extol az egy Makita RT0700C klón, van ilyen Makitám, viszont ez egykezes gép inkább élmaró, mint felsőmaró kategória. nagyobb kések bele sem mennek (pl. a 12-es rádiuszmarót már nem tudtam beletenni) és a 700W sem mindig elég.

feladata válogatja.

[ Szerkesztve ]

(#54027) Dißnäëß válasza kavalkád (#54026) üzenetére


Dißnäëß
veterán

Köszi ! Feladat nem titok, hangszóró süllyesztés mikor milyen fába. Néha fenyő előlapba, kisebbek esetén (mint most is). Nagyobbaknál merevebb-tömörebb fa, mdf, nyír rétegelt lemez. Szóval egy komplett kör, jellemzően 5-10mm szélességben és 5-10mm mélységben, típustól függően. (Szegélyvastagság). Terveim szerint először a tiszta lapot marnám egy kicsit "túlszélesre", majd a marás belső oldalából lecsípve, annak mentén kivágnám a hátának alkalmas nagy lyukat és a hangszóró besüllyed az így kialakult előlapba, csavarozható pereme pedig szépen felfekszik a süllyesztett körívre. (Úgy, hogy lehetőleg az 1-2 mm-el tágabb és bővebb nála ténylegesen, festés és alászigetelés miatt is).

liszi70 köszi :R

[ Szerkesztve ]

Lá lá lá lá lááá lááá.. Lá lá lá lá lááá lááá .. Lá lá lá lá lááá lá lááá lá lá lá lááááá láááá

(#54028) kavalkád válasza Dißnäëß (#54027) üzenetére


kavalkád
aktív tag

alapjában mindent meg lehet csinálni a 700W-os géppel is, csak max tovább tart, mert kisebb mélységet tudsz egy lépésben csinálni és/vagy lassabb előtolást.
amit viszont nem lehet kivédeni, az, hogy nagyobb méretű szerszámot nem tudsz befogni, de ha jól sejtem nekem olyanra nem lesz szükséged.

sajnos nem értem egzaktul mit szeretnél, én inkább vizuális tipus vagyok.

(#54029) Dißnäëß válasza kavalkád (#54028) üzenetére


Dißnäëß
veterán

Hangszóró csak úgy betéve a lyukba (alsó) :

Bár a mélyeknek pont mindegy, szemléltetésnek jó. Ez RAJTA van, nem süllyesztve, az előlapon.

Hangszóró süllyesztve a peremével:

Na ez már pöpec.

Arra is gondoltam, hogy nem süllyesztem, hanem az előlapra teszek plusszba egy olyan körkivágású 9-10mm rétegelt lemez lapot, amit ráragasztok és akkor süllyesztett hatást kapok (a lényeg ez), de egyrészt nem teljesen kerek a hangszóró, amit süllyeszteni akarok, másrészt kézzel, ráspollyal és dekopírral az ortopéd formát megalkottuk, de bővíteni kell 1-2 mm-t és elég fárasztó meló, egyszerűbb inkább a lecsavarozott előlapra felsőmaróval süllyeszteni, ahogy eredetileg képzeltem vala.

Lá lá lá lá lááá lááá.. Lá lá lá lá lááá lááá .. Lá lá lá lá lááá lá lááá lá lá lá lááááá láááá

(#54030) thyeby


thyeby
őstag

Meg tudja valaki mondani, ez a doboz milyen fafaj?

Több fa van, mint asztalos!

(#54031) mdk01 válasza thyeby (#54030) üzenetére


mdk01
addikt

Valami trópusi, mondjuk Abachi.

(#54032) monti0222w válasza thyeby (#54030) üzenetére


monti0222w
addikt

Lehet eukaliptusz fa is, de ez nem biztos persze ez a fotó kevés a biztos megállapításához.

(#54033) thyeby válasza monti0222w (#54032) üzenetére


thyeby
őstag

Sajnos nem leltem a zinterneten eukaliptusz textúráról fotót.

Nekem mdk01 Sensei tippje tűnik valószerűbbnek, ugyanis a képet egy lézerbuzi csoportban tették be, és valaki rákérdezett, hogy ez milyen fafaj. A készítő azt mondta, hogy nem tudja, valami éghető fajta. Innen gondolom, hogy ha a szelencét nem ő készítette, csak gravírozta, akkor jó valószínűséggel valami occó kínai nagykerből szerezhette be a dobozkát, és a kínai abachi textúrájával hasonlítva akár az is lehet. Az eukaliptusz fát meg drágának gondolom ilyen tömegcucc gyártására.

Köszönöm a segítséget mindkettőtöknek!

Több fa van, mint asztalos!

(#54034) monti0222w válasza thyeby (#54033) üzenetére


monti0222w
addikt

Nemzeti színház nézőtér padlója azzal van burkolva, esetleg ha voltál ott, de így vissza gondolva nagyobb látványosabb erezete van az eukaliptusznak mint a képen látható fának.
Erről a képről nehéz megmondani, bamboo, tikfa biztos nem, kaucsuk fának is van ilyesmi erezete, de arra se mernék fogadni!

(#54035) hzsolee válasza mdk01 (#54010) üzenetére


hzsolee
őstag

Hát a "burkoló költsége" az nincs, az én vagyok :D Elég képlékeny még a dolog amúgy. Vagy inkább azt mondom minden nap más az elképzelés. Most a szürke 50 árnyalatát vesszük végig. Hiába festek le egy darab teszt frontot, kb ez a reakció: "nem tudom elképzelni" de utálom ezt a 3 szót....
Mindegy a mosogató legalább már fix ;)

A feleségem szerint 2 hibám van. Az egyik, hogy nem figyelek rá, a másikra nem emlékszem... ( . )( . ) Nagyon difficult az élet... meg schwer..."

(#54036) hzsolee válasza monti0222w (#54011) üzenetére


hzsolee
őstag

Köszönöm, jó ötlet. Ez egész jópofa.

Mondjuk az írja a hőt nem bírja, de elvileg indukciós lap lesz ott kisebb a hőterhelés.

A feleségem szerint 2 hibám van. Az egyik, hogy nem figyelek rá, a másikra nem emlékszem... ( . )( . ) Nagyon difficult az élet... meg schwer..."

(#54037) mdk01 válasza hzsolee (#54036) üzenetére


mdk01
addikt

ANRO-s bácsiról jut eszembe....
Rendeltem tőlük pár motyót köztük RGB+W szalagot RGB+W távirányítót és addig-addig sikerült nézegetni a kütyüket, míg sima RGB csoportvezérlő került a kosárba.
Alapjában a megrendelőm csak RGB-t szeretett volna, de mivel szinte semmi árkülönbözet nem volt a két féle kütyük között, hát gondoltam kap egy kicsit jobbat, mint amit szeretne.
Megjött a motyó rádöbbentem, hogy elronottatam, mert a csoportvezérlő csak RGB. Próbáltam kicseréltetni velük, de nem lehet, mert cégként rendeltem és cégeknek nem cserélnek. Kérdeztem miért, merő kíváncsiságból. Közölték, hogy sok volt a visszaélés csereberéltették a kütyüket össze-vissza és már idővel nem lehetett követni, meg gondolom a mennyiség miatt nagy volt a járulékos idő.
Mindegy beletörődtem, de azért megírtam nekik emailben, hogy már évek óta rendelek tőlük mindenféle cégnéven, meg magánszemélyként és javasolnám ne a céget nézzék, hanem a személyt aki mögötte van, illetve lehet egyes cégeket feketelistára tenni, nem kell mindet büntetni. Meg ugye az is növelné a vásárlói megelégedettséget, ha a látnak a kosárban RGB+W szalagot, RGB+táviránítót és egy sima RGB vezérlőt, hogy felhívják a megrendelő figyelmét, hogy biztos ilyet szeretne-e?
Alapjában megvagyok velük elégedve és még fogok tőlük rendelni, csak ez a rész nem volt anniyra szimpi, illetve jelzem, hogy a céges vásárlók hátrányt élveznek náluk ilyen szempontból.

(#54038) Soká válasza thyeby (#54030) üzenetére


Soká
senior tag

Én nem zárnám ki a lehetőségét a Paulowniának (császárfa...) Könnyű, puha, nem tartós...

(#54039) Soká válasza Dißnäëß (#54029) üzenetére


Soká
senior tag

Ha csak ilyen peremmarásra akarod használni a gépet, akkor megteheti ez a kis makita klón is. Arra érdemes figyelni, hogy ezeknek a gépeknek nagyon kicsi a talpuk, így kis felületen fekszenek fel, marás közben elég könnyű megborítani. Érdemes végiggondolni, hogy lehet-e rá mondjuk mdf lapból (vagy plexiből) egy nagyobb talpat applikálni.
Én mondjuk egy Ø18-es talpú felsőmaróval csináltam az ilyesmit.

Amire azt írtad, hogy pöpec, az szerintem néhány év alatt hajlamos a a zsugorodások miatt "szépen" elcsattanni. Én a front lapot is ugyanabból az anyagból és szálirányban készítettem volna.

[ Szerkesztve ]

(#54040) Dißnäëß válasza Soká (#54039) üzenetére


Dißnäëß
veterán

:R

A halványat nem értem teljesen, kontextusilag: elcsattanni ? Mármint ha egy másik vékony anyaggal körbeveszem ? Ha volna maróm, a saját fenyô elôlapjába süllyeszteném, legmélyebb 10mm marás esetén is marad mögötte még vagy 2cm anyag, ha egy vastagabb, 3cm körüli fenyôlapot használok. De lehet rosszul értettelek.

Lá lá lá lá lááá lááá.. Lá lá lá lá lááá lááá .. Lá lá lá lá lááá lá lááá lá lá lá lááááá láááá

(#54041) Soká válasza Dißnäëß (#54040) üzenetére


Soká
senior tag

A fából készült "kockáknak" mindig van egy kritikus pontjuk. Ahol fordul a szálirány és a bütü nem bütüvel találkozik hanem azzal éppen derékszögben.
Arról van szó, hogy a fa hosszirányban szinte alig mozog, keresztben viszont annál inkább. A linkelt dobozod oldalfalai vízszintes szálirányúak, a front- és hátlap viszont függőleges (vagy szálirány nélküli, ha forgácslap) Ha a doboz magassága mondjuk 300mm, akkor az a levegő páratartalmának függvényében dagadni vagy zsugorodni fog. ha zsugorodik (mert például száraz a levegő) akkor lazán zsugorodhat 2mm-t, míg a frontlap nem fog összemenni, így az a 2mm egy repedés formájában fog megjelenni rossz esetben.
Minél nagyobb a doboz, annál nagyobb az esélye ennek. Ezért (is) nem szoktak tömörfából nagyobb dobozokat létrehozni, főleg nem, ha annak légmentesen kell záródnia.
Ahová ilyen dobozt készítesz, ott nagyon oda kell figyelni a páratartalom állandóságára.

(#54042) qqzs


qqzs
őstag

Valakinek van tapasztalata vakum tartoval, leszoritoval? Festool vac sys 250ezertol vagy ruthlandos 77eur igaz ez kompresszor nelkul https://www.rutlands.co.uk/sp+hand-tools-clamps-vacuum-clamps-vacuum-clamp-set-rutlands+r3123

Merulofuresz. Altalaban 55mm a max merules 165mm lappal. Nekem ettol tobb kene szogvagas miatt. A multkor tobbszor kerdezett triton gyart 185 os lappal es mar majdnem meg is rendeltem miutan megneztem egy videot ahol megalapitottak hogy a erbauer obis szintu markaval megegyezik csak narancssarga. Ket alternativa maradt. Festool ts75 meg seepach pl75...tenyleg nincs a ketto kozott nagyobb merulesu? Seepach meg jo is lenne mert arra a havi egy ket vagasra egye fene de bosszant hogy a vezetoje nem szabvanyos a maktival ami maromhoz vettem.

[ Szerkesztve ]

Eladó: GTS450

(#54043) epmd válasza qqzs (#54042) üzenetére


epmd
tag

Igaz nem merülőfűrész,de használható sínnel is [link]

(#54044) Dißnäëß válasza Soká (#54041) üzenetére


Dißnäëß
veterán

Köszönöm, ez nagyon hasznos tanács volt, betenném összefoglalóba "amit a fáról tudni kell" részbe. :)

A linkelt kép google találat, nem a sajátom, nálam egyetlen középsugárzó lesz a dobozkában (méretre ugyanekkora az egész amúgy kb).

Fenyővel dolgoztam, a szálirányra nem ügyeltem, olyan, amilyen (csak méretre vágtam őket dekopírral), de majd meglesem. Itt amúgy nincs nagy hangszóró által kifejtett erő, nem gond, ha esetleg a fa elkezd "játszani".. kísérlet, a korábbi dobozaim (vagy 20 éve) mdf-ek voltak, ki is bírták mind a 20 évet, baltával alig tudtam szétütni. Ez most egy olcsóbb projekt, azért kötöttem kompromisszumot a puha fenyővel + jó "tanuló fa" szerintem, hangolásra pedig nem érzékenyek, ebben mélysugárzó nem lesz.

A fenyőt elmondásaid alapján akkor szerintem jobb, ha abban a helyiségben tartjuk, ahol most is vannak (állandó pára, hőmérséklet), feleségem tervezi alapozózni és lakkozni egy héten belül őket.. neki az a kezdő projektje :) Gondolom egy felületkezelés, pláne teljes körbelakk után kevesebbet mozog, hiszen az anyag nem "lát" semmit a párából onnantól. (És akkor belül is ki kellene kenni 1-2 réteggel, ha el akarjuk zárni a környezettől, ha jól értelmezem a dolgot).

A mélyek lesznek a nagyobb dobozok, oda nyír rétegelt lemezzel terveztem és a végén az is kezelve, festve-lakkozva.

Lá lá lá lá lááá lááá.. Lá lá lá lá lááá lááá .. Lá lá lá lá lááá lá lááá lá lá lá lááááá láááá

(#54045) st6969


st6969
őstag

Sziasztok,
alkalmanként 10-15mm vastag táblák (OSB, MDF) szabására szeretnék valami nem túl drága eszközt. Úgy indultam neki, hogy kézi körfűrészt, esetleg merülőfűrészt (a vezetősín miatt elsősorban) keresek, és közben ráakadtam erre: PL258
Ismeri valaki ezt a kis merülőfűrészt? Mennyire vállalható? Mennyire "kotyoghat" a fűrész a sínben?

(#54046) kavalkád válasza st6969 (#54045) üzenetére


kavalkád
aktív tag

amit belinkeltél az kb. ugyanaz mint ez, csak az Einhell olcsóbb.
arra figyelj, hogy egyik sem tartalmazza a sínt, az még plussz költség.

(#54047) st6969 válasza kavalkád (#54046) üzenetére


st6969
őstag

Köszi az infót, ügyelek majd a tartozékokra, mert a vezetősín mindenképp jó lenne táblához.
Esetleg személyes tapasztalatod van vele (vagy hasonló géppel)? Mennyire lehet "masszív" a talp (nyilván nem öntvény, de nagyon gagyi lemez vajon)?

(#54048) kavalkád válasza st6969 (#54047) üzenetére


kavalkád
aktív tag

sajnos nincs tapasztalatom vele, csak annó nézegettem én is ezeket a kis gépeket.
a vezetősínt akár ki is válthatod egy saját készítésű megoldással, rétegelt lemezből, MDF-ből, egy darabig én is úgy használtam az én körfűrészemet.
a youtube-n számos videót találni erről írd be, hogy "track saw guide" vagy "circular saw guide".
annyi a hátránya, hogy a vágási mélységből többet veszítesz, mint egy gyári, lemez sín esetén veszítenél.

[ Szerkesztve ]

(#54049) Z0mbi válasza st6969 (#54047) üzenetére


Z0mbi
senior tag

Hali,
Ahogy mar mas is irta yt tele van ilyennel. En most azt tervezem hogy holnap elmegyek a szerkerbe es veszek egy jo freud 165x20 as lapot ami a kis kezi makitaba belemegy.
Majd csinalok hozza egy ilyet:
[link] Ez viszonylag egyszeru es nagyszeru :)

(#54050) liszi70


liszi70
nagyúr

A légkompresszorom halódik. Egy 24 literes, 8-bar-os (Schneider-Smile AC200) olajmentesem van, megfelelt számomra, de 19 év után úgy néz ki, a teflonos dugattyú-gyűrűk megadták magukat. Ha nem kapok hozzá megfelelőt, vennem kell másik gépet. Van valami javaslatotok? Nincsenek pneumatikus szerszámaim, festékfújást sem csinálok, leginkább portalanításra, meg néha abroncs-fújásra használom. :)

[ Szerkesztve ]

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.