Hirdetés

2024. május 1., szerda

Gyorskeresés

Hozzászólások

(#33901) pali923 válasza generatoros (#33898) üzenetére


pali923
tag

Van vagy 2000 könyvünk 90 centis fenyő polcokon. Tökéletesen működik behajlások nélkül vagy 20 éve.

A helyzet reménytelen, de nem komoly.

(#33902) martong


martong
tag

Nem tudom volt-e már (nem emlékszem).
Az összes OKJ-s könyv elérhető PDF-ben, többek között egy halom faipari könyv is.

[ Szerkesztve ]

Okos embernek a nagyapja ültet diófát.

(#33903) thyeby válasza generatoros (#33898) üzenetére


thyeby
őstag

Ja!

És megtoldanám én ezt, magad is leírtad pedig.
Azok a polcok behajlottak ugyan, de húsz éve tartják a könyveidet. Igaz, nem túl jól hangzik pont itt, az asztalos topicban, de az ember olykor könnyen eltévedik: A könyv itt a lényeg, vagy a polc? Mert akinek a könyv, az nem veszi észre, hogy görbe a polc, akinek a polc, az meg nem veszi észre, hogy ott van Révai életműve.

Több fa van, mint asztalos!

(#33904) thyeby válasza martong (#33902) üzenetére


thyeby
őstag

Hű, de jó ez a link!

Köszönjük!

Több fa van, mint asztalos!

(#33905) serfozotibi válasza pali923 (#33900) üzenetére


serfozotibi
csendes tag

Erről van szó! Tegyen az ember sűrűbben alátámasztást, vagy ha maradunk a 80 centinél akkor alámerevítést, a már felsorolt többféle módszer egyikének alkalmazásával. A lényeg, hogy sok mindenből lehet csinálni, de bútorlapból, az egyik legkevesebb pénz és idő ráfordítással létrehozható az az átkozott kamrapolc (tudom, deszkából sem drága, de azzal tényleg több munka van). Tényleg, annyit beszéltünk róla, hogy ezalatt már kész lenne. :DD
Egyébként, a fenti párbeszédekről - amikor azt tárgyaltátok, hogy a fa polc lenne az igazi de több vele a munka és aki ebből annak erre nincs ideje - az jutott eszembe, hogy évekkel ezelőtt, amikor még otthon dolgoztam, akkor is főállás mellett, asztaloskodtam. Hajópadlót raktam egy teljes padlástérben, és ott a fűtéscsövek a betonon futottak, ezeket az általam készített padló takarta el a későbbiekben, de ugye minden radiátornál kiléptek a padló alól, volt egy-egy felállás. Ezeket a felállásokat, amellett hogy köréjük "álltam" a padló deszkákkal, még el kellett takarni valahogy, és csináltam otthon külön anyagból, minden egyes felállásra egyedi takarót (mert minden csőpár eltérő távolságban és alakzatban állt, ahogy a fűtésszerelőnek sikerült odahajlítani), fenyőből, ovál alakú fákat, körbemarva. Hanem, mikor a parketta csiszoló és festő mesterek jöttek, mesélte a tulaj, hogy hallotta az egyik mestert ahogy mondja a másiknak:
-Hallod láttad azokat a csőtakarókat?
-Ahan, ez a srác biztos nem ebből él!
:DD
Nyilván arra gondoltak, hogy ha valaki, aki főállásban csinálja ezt, akkor az tuti nem kínlódott volna ilyen takarókkal, hangsúlyozom, tisztelet a kivételnek!!! Vannak még lelkiismeretes szakik köztünk, még ha nincsenek is megfizetve... :U

(#33906) serfozotibi válasza thyeby (#33893) üzenetére


serfozotibi
csendes tag

Köszi a reakciót, a kérdéseid jogosak. Az a helyzet, hogy nem szívesen tologatom én sem, de ha már muszáj szállítani, inkább tolom mint viszem, mert 35kg és nem kényelmes a fogása sem. Őszintén, a Metabo Ts254 sokkal jobban kitalálta ezt a szállíthatóságot, de ez van, engem ez a kék Bosch (minden másban) akkor is jobban meggyőzött. Amúgy, ahogy írtad is, a túloldali fogantyú alkalmas a gép koordinálására miközben gurítom, nem olyan egyszerű tolni mint egy talicskát, de óvatosan, el lehet taszigálni. Majd még két kis lábat kell rászerelnem az ellentétes oldalra, mert különben így élére állítva azon a hátsó kihúzható toldalékon fekszik fel, ami nem lesz jó hosszú távon, nem szeretném ha elhajolna. A kavicsos udvaron, nagyon odafigyelek, nem hagyom hogy eldőljön, azon a pár méteren, amíg az autóhoz érek, de nekem ez akkor is nagyon nagy segítség, alig vártam már hogy legyen egy kis időm elkészíteni. Most itt volt ez a húsvéti szünet, csütörtök óta, mert a dánoknál ez nagyobb ünnep mint a karácsony. :)

(#33907) AndrewBlase


AndrewBlase
senior tag

Mivel megszólítva érzem magam, reagálok.

Gyerekkoromban néha bejártam a szüleimmel a munkahelyükre, ahol (többek között) rétegelt lemez gyártás folyt. Bár akkoriban még jobban érdekelt, hogy hogyan lehet a csarnokban "békával" rodeózni/rollerozni. :))
Késöbbiekben faipari suliba jelentkeztem, és a nyári gyakorlatok zömét eme üzemben töltöttem. A technikusin, hogy-hogy nem, a RL gyártását húztam ki szóbeli vizsgán.
A suli elvégzése után a már említett gyárban kezdtem el dolgozni, és jó pár évet lehúztam ott, bár igaz, hogy a fűrészüzemi részlegen, nem a lemez ipari részlegen. De "bejáráson volt" oda is.
Ezek fényében még merem kockáztatni, hogy van némi rálátásom a dologra.

Világéletemben szerettem fával foglalkozni, eddig mindig sikerült is olyan munkahelyeken tevékenykedni, ami a faiparral kapcsolatos. Ettől (és a szakmámtól) eltekintve nem mondom magam szakembernek, mert nem vagyok az, csak konyítok egy s más dologhoz egy kicsit.

Mindazonáltal minden tiszteletem azon "régi motoros" fórum társainknak, akik segítik az ide betévedőket. :R Neveket direkt nem sorolom, mert nem szeretnék senkit megsérteni azzal, hogy véletlenül lemarad a listáról. Csak remélni tudom, hogy lesz olyan hosszú életem, hogy az általatok szerzett életbölcsességeket és tapasztalatokat én is begyüjthetem.

Miért mindig én???

(#33908) Drebil válasza serfozotibi (#33906) üzenetére


Drebil
csendes tag

Tibi, utólagos engedelmedben bízva, küldtem privit neked

(#33909) Speciali válasza generatoros (#33898) üzenetére


Speciali
tag

szerintem egy kicsit tul van misztifikálva a "nagyapáink kora". Volt szerencsém jo pár öreg, kb 100 éves butorhoz, és azok egyáltalán nem voltak precizen megmunkálva. Na persze, gép alig, vagy egyáltalán nem lévén. De voltak olyan részletek, amiket kézi gyaluval szebben is meg lehetne munkálni, mint ahogy azok voltak.
Kéziszerszámokkal egy asztalos ma is el tudja abban a minöségben késziteni azokat a butorokat, amiket akkor és ugy, ha kellö gyakorlata van a kéziszerszámokkal. . Valoszinüleg, azokban az idökben nem is volt követelmény, hogy szebben és jobban dolgozzanak. Ez alol kivétel csak talán a kastélybutorok. De jobban megnézve , ezek sem tökéletesek.

A köznép számára készült régi butorokon elöször elszörnyülködtem, mert bennem is az a kép élt, hogy régen precizebben, meg szebben dolgoztak. Hát nem ! Ami miatt ezek a butorok még mindig müködöképesek, az a felhasznált anyagok miatt van. Mivel akkor még nem létezett forgácslap, ezért tömörfával és furnérozott fenyölapokkal dolgoztak. Ezek meg idötállobbak mint a forgácslap MDF stb.

Végül egy kép, egy régi könyvespolcrol, ha már az volt a téma. Csak ugy találomra szurtam ezt ki, ez fenyöpolcokkal van, nem is vastagok, és 126 cm széles a szekrény.Vajon ez nem hajlik be...?

Tisztelem én a régieket, de nem azokért a dolgokért, amiket kevésbé jol csináltak.

(#33910) Jeffjn


Jeffjn
tag

Sziasztok!

Asztali körfűrészeket nézegetem de kicsit el vagyok veszve. Nagyjából 100eFT a keretem rá. Mi az amit ebből ki lehetne hozni? Mire érdemes odafigyelni? Mi a vélemény Bosch PTS 10 -ről? vagy akár egy Einhell TC-TS 2025 Eco is jó lehet? Nyilván nagy a különbség a kettő között de csak a nagyobb nevet kell megfizetni vagy tényleges komoly különbség is van?

Az egész úgy kezdődött, hogy a neten láttam egy jó képet egy kis fedett kerti sütögetőről, gondoltam ezt lehet én is el tudnám készíteni. Kezdésnek egy gérvágó és egy kézi körfűrészt nézegettem, aztán arra gondoltam tök jó lenne itthon kisebb bútorokat csinálni, persze semmi bonyolultat, csak amit egy amatőr is el tud készíteni.
Na itt járok most.

Előre is köszönöm a segítséget!

(#33911) serfozotibi válasza Jeffjn (#33910) üzenetére


serfozotibi
csendes tag

Hát én a helyedben, ha már van rá százezred, a Bosch Pts 10-et venném meg. Pont én mondtam róla, hogy nem egy csúcsmodell, de az einhell-től szerintem sokkal jobb. Legalább van rajta tolószán is, ami kifejezetten hasznos lehet bútoroknál.

(#33912) generatoros válasza Speciali (#33909) üzenetére


generatoros
tag

Örülök ,hogy nincs bántódás a részedről. A múltkor kicsit durva voltam amikor azt írtam engem nem kell kioktatni. Na azt akarom mondani hogy a hozzászólásaid alapján elég komoly fazon lehetsz, a szakmai részt illetően mindenképp. Azt rólam tudni kell , hogy nem vagyok asztalos és ezért a hozzászólásaimat úgy kell értelmezni, mint egy dilettánst. Csak vannak olyan vélemények, mint az enyém is amellyek tükröt állítanak nektek, akik profik vagytok. Igazad van amikor azt írod hogy a régiek előtt nem emelsz kalapot amikor azt látod egy 100 éves bútoron , hogy egy mai hozzáértő mester ezt különben megcsinálná. Én is találkoztam ilyennel. A kislányom 16 éve férjhez ment egy fiúhoz, amikor elhívtak a szülői házhoz azt gondoltam múzeúmban vagyok. Nem túlzok amikor azt mondom 1-2 milliót érő szekrényeket láttam a szülői házban. Telltek múltak az évek és szóba jöttek ezek a dolgok. Közben volt alkalmam dilettánsként, de jó térlátással megáldva szemrevételezni a 200 évesnek gondolt darabokat. Ja és persze a fából kihozható lehetőségeket. Intarziás komoly dolgokrol van szó. Közel milláért elkelt a három szekrény. És hozzá nem értőként az volt a véleményem hogy ez azért nem parancsol tiszteletet. És a tapasztalat amiről már írtam . Láttam én olyan gyönyörűséget is a xix szd- ból ,talán diófából vagy annak gyökeréből ami olyan precizen volt kimunkálva amit a mai gépekkel sem biztos , hogy mindenkinek sikerülne. és kérlek ne bántódj meg nem kastély bútorról van szó. Amikor a régi öregekről beszélek nekem ez a krém jut eszembe. Apósom házának a nyílászárói pedíg a népi mesterek munkái és kb 70 év távlatából az ablakkeretek nincsenek leszállva, tök jól és könnyen záródnak az ajtókból talán soha nem kellett lefűrészelni 1 cm-t sem. Amikor a régieket megdicsőitem akkor csak azt akarom mondani, hogy álljunk meg kicsit.

(#33913) generatoros válasza Speciali (#33909) üzenetére


generatoros
tag

ja és kérlek ne legyen kakaskodás belöle. 126cm- en persze hogy nem hajlik be. de tegyél rá csak könyveket és egy hónap múlva küldj róla fotót. Szeretném humorosan megfogalmazni a mondanivalóm és ezért azt mondom, hogy és akkor mi van ha behajlott.

(#33914) Soká


Soká
senior tag

Azért a polcokhoz annyit tennék hozzá, hogy beszélünk itt az anyagokról meg a behajlásról, de semmi egzakt dolog nem hangzik el. Pedig a dolog csak így lenne mérhető és összehasonlítható. Mert valaki azt mondja, hogy nem hajlott a polca, pedig én látatlanban mernék egy söröcskében fogadni, hogy van ott 2-3mm behajlás. És van aki - én - ugyanennyit meg behajlásnak nevez. Szóval akkor lenne értelme erről eredményesen beszélgetni, ha számok is elhangzanának.
Én amondó vagyok, hogy a 18-20mm-es polcvastagsággal és nem könnyű ponyvákkal, hanem lexikonokkal számolva, 60cm a felső határ, ahol a zavaró görbülést elkerülheti az ember. 70-80cm felett már egyre durvábban jelentkezik a probléma. Én a múltkor csináltam 2000CD-nek szekrényt. nagyon jól lehetett a dolgot kalkulálni, hiszen a CD-k nagyjából egyforma súlyúak. bevallom, megbántam kicsit, hogy hagyatkoztam a tulaj méretezésére, aki (ha jól emlékszem) a 70 centis áthidaláshoz 15mm-es polcvastagságot kívánt. Ezzel felül nyert még egy polcnyi helyet, amit nyújtózkodva elért. És működik a dolog, de én érzem, hogy jobb lett volna maradni az általam javasolt 20mm-nél. Egyszerűen érzetre is jobb, ha valami túl van biztosítva.

Szemben velem, a monitor felett bükk lépcsőlapból van a polc. Ez azért más feeling :)

(#33915) Soká válasza generatoros (#33912) üzenetére


Soká
senior tag

Nem érdemes egy kalap alá venni mindent, csak azért mert régi. Régen ugyanúgy ment a spórolás csak akkor is voltak olyan kötelező díszítések a bútoron, amitől mi azt ma igáényesnek gndoljuk. Ráadásul a régi bútorokra fokozottan érvényes az a szemlélet, hogy a látszó oldal nagyon szép legyen, hátulról meg "akármilyen" is lehet. Ilyen szempontból egy IKEA bútor elölről-hátulról egyenrangú. (nagyjából...)

130cm-en egy polc az önsúlyától is megereszkedik. kérdés, hogy mennyit tekintünk tűréshatárnak?

(#33916) Jeffjn válasza serfozotibi (#33911) üzenetére


Jeffjn
tag

Köszi a választ!

Akkor lehet azt mondani, hogy ebben az árkategóriában ez a legjobb?

(#33917) thyeby válasza Jeffjn (#33916) üzenetére


thyeby
őstag

"ebben az árkategóriában ez a legjobb?"

Bölcs ember ilyet nem mond ki soha - bár néha magam is beleesek ebbe a hibába. Mert szubjektív annak a megítélése, hogy mi a jó gép, és az merész, hogy ezt még a leg jelzővel fokozzuk.
Inkább úgy fogalmaznék, hogy ha nem tudsz többet áldozni rá, akkor a zöld bosch gépnél megállapodni kényszerülsz.

Több fa van, mint asztalos!

(#33918) Soká válasza Jeffjn (#33916) üzenetére


Soká
senior tag

Üzem közben én sosem láttam, csak tapogattam a gépet. Tulajdonképpen rendben van, barkács jellegű üzem mellett, nem túlerőltetve jó lesz. Ha kisebb bútorokat akarsz vele készíteni és nem nyílászárókat, akkor biztosan jó lesz. Én olyasmibe futottam bele, hogy az asztal síkjában horpadást találtam, nem voltak az asztal egyes elemei egy szintben...
A helyedben én elmennék ide (már ha van kiállítóterük és szemügyre venném a boscht és s Ryobit egymás mellett. A Ryobi papíron erősebb, de kétséges, hogy szilárdabb-e?

(#33919) serfozotibi válasza Jeffjn (#33916) üzenetére


serfozotibi
csendes tag

Nos, ahogy kedves kollegánk, thyeby mondja, tényleg túlzás a "legjobb" jelzőt használni, de ez már egy elég jól átgondolt konstrukció, még ha a kivitelezése kíván is kompromisszumokat. Barkàcs kategóriára is szükség van, és ezen csoporton belül is vannak különbségek. Épp ezért javasoltam, hogy ha 100ezer körüli árat megengedhetsz, akkor ne vegyél 50ért egy einhellt.

(#33920) Jeffjn


Jeffjn
tag

Köszönöm a segítséget mindenkinek!

Először, akkor megnézem valahol.

(#33921) mdk01 válasza martong (#33902) üzenetére


mdk01
addikt

:R

(#33922) thyeby


thyeby
őstag

Tegnap kellett volna linkelnem ezt, de ha elkéstem is, hát itt egy módszer a fa pontos törésére karcolással azok számára, akiknek nem telik pontos fűrészre. ;]

Több fa van, mint asztalos!

(#33923) serfozotibi válasza thyeby (#33922) üzenetére


serfozotibi
csendes tag

Ez most csak valami vicc, ugye? :DD Mert ha nem, akkor szerzek valahonnan ilyen Makitás újságpapírt! :))

(#33924) thyeby válasza serfozotibi (#33923) üzenetére


thyeby
őstag

Einhelles újságpapírral is működik, de nem lesz olyan pontos az eredmény szerintem. :D

Több fa van, mint asztalos!

(#33925) föccer válasza thyeby (#33922) üzenetére


föccer
nagyúr

Simán lehetne makita reklám. :D Nagyon jót nevettem rajta.

üdv, föccer

Építésztechnikus. Építőmérnök.

(#33926) yooccoo válasza thyeby (#33922) üzenetére


yooccoo
aktív tag

szerintem kamu .. ragasztó nélkül is úgy kellene maradnia :DDD

(#33927) serfozotibi válasza thyeby (#33924) üzenetére


serfozotibi
csendes tag

Ja, Proxxon hirdetéssel meg egész pici dobozokat is lehet készíteni. :DD

(#33928) Speciali válasza thyeby (#33922) üzenetére


Speciali
tag

0:58-nál látszik a bütün a ragaszto nyoma a jobb oldali elemen, bal oldalon meg a körfürész égésnyoma. :D Amugy aprilisi trefanak kiválo. :))

(#33929) thomgrande


thomgrande
tag

Matthias jó pár éve ápr 1-én mindig csinál vicces videókat.

"Magyarország rég nagyobb volt, De ennél nagyobb már nem lehet. Magyarország beteg nagyon, Nem szereti magát, rágja a gyűlölet. Lassan lépked a fűben a vak zenészek kara. Mondjátok emberek, Ez már Európa?"

(#33930) thyeby válasza yooccoo (#33926) üzenetére


thyeby
őstag

Igen, a fa összeforrad mindenféle ragasztó nélkül is. És ez nem áprilisi tréfa, hanem valóban összeforrad.
Valami kísérlethez ragasztott csapozásra volt szükség. A csapok igen feszesre voltak kialakítva, hogy a kötés erős legyen. Akit megbíztak az összeszereléssel, csupa véletlenül elfelejtette megkenni ragasztóval. Összekalapálta ragasztó nélkül. Kiderült, hogy kimaradt a ragasztó, de mégse lehetett a darabokat szétszedni. Jobban megnézték, hogy miért, és észrevették, hogy összehegedtek a hirtelen nagy nyomástól. Emlékeim szerint talán a Magyar Asztalos-ban olvastam vagy fél évtizede ezt.
S hogy mennyire nem beszélek mellé, gondoljon bárki a fabrikettre. Abban tiltva van a ragasztó, simán a préserő gyárt a forgácsból fabrikettet. Egy gép üzemi nyomásáról tudok, ami két téglányi darabokba nyomja össze a fahulladékot, és ehhez 120 bárra van szüksége. Aki nem tudja, mekkora nyomást jelent ez kábé, annak viszonyításul egy kis segítség. Ha egy hétköznapi félcollos locsolótömlő, aminek a végén a szokásos szűkítő van felszerelve, nem a vízhálózat normál 1,2-2 bar közötti értékű, hanem mondjuk öt bár nyomást kapna, azzal a kezünket is le lehetne vágni. Amikor engedjük a kompresszort felkúszni nyolc bárig, és azt a levegőt a kezünkre irányítjuk, rendesen fáj. És az csak levegő. Vízzel meg igen kemény vasat vágnak. Fogalmam sincs, hogy mekkora víznyomás szükséges hozzá?

Több fa van, mint asztalos!

(#33931) föccer válasza thyeby (#33930) üzenetére


föccer
nagyúr

*hint: A vasat nem önmagában vízzel vágják, hanem a vízbe be van keverve némi finom kvarc, annak a súrlódása vágja az acélt. Önmagában pediglen nyomásról beszélni értelmetlen, kell hozzá a felület.

üdv, föccer

Építésztechnikus. Építőmérnök.

(#33932) thomgrande válasza thyeby (#33930) üzenetére


thomgrande
tag

Lehet hogy abban a korban vagy hogy a meséket mondod. A nagy többség meg nem abban a korban van hogy a meséket el is higgye.
Összekalapálta ragasztó nélkül és összehegedtek a hirtelen nagy nyomástól. :W

"Magyarország rég nagyobb volt, De ennél nagyobb már nem lehet. Magyarország beteg nagyon, Nem szereti magát, rágja a gyűlölet. Lassan lépked a fűben a vak zenészek kara. Mondjátok emberek, Ez már Európa?"

(#33933) Speciali válasza thomgrande (#33932) üzenetére


Speciali
tag

Összeforrad, na jo, ez igy tényleg nem igaz, de a fa rostjai nyomás hatására valoban képesek összekapaszkodni. A farostlemezgyártásnál a fa ezen tulajdonságát használják ki. Persze adnak hozzá kötöanyagot is, de igy kevesebbet.

(Összeforrad... ezt a szót mifelénk nem használják, de azért remélem jól értelmeztem, mit is akar jelenteni. )

(#33934) thyeby válasza thomgrande (#33932) üzenetére


thyeby
őstag

...meg vannak szkeptikusok - deh sokszor magam is az vagyok.

Csupa véletlen, hogy ezúttal nem sok keresgélés után rátaláltam arra, amire hivatkozhatok utólag.

Igen, ez a kalapálás dolog nem stimmel, mert prés volt az a kalapács. Abban a korban vagyok, amikor a kezdődő amnézia jelei mutatkoznak. Valóban nem mindegy, hogy csapba szarunk, vagy szarba ...

[ Szerkesztve ]

Több fa van, mint asztalos!

(#33935) thomgrande


thomgrande
tag

Azért ez a cikk nem csak ragasztó kihagyásról és kalapácsolásról szól. Így már egészen más a leányzó fekvése. Gyorsan akartál végezni a mesével, kihagytad a lényeget. Kis súrlódás kis hőmérséklet.

[ Szerkesztve ]

"Magyarország rég nagyobb volt, De ennél nagyobb már nem lehet. Magyarország beteg nagyon, Nem szereti magát, rágja a gyűlölet. Lassan lépked a fűben a vak zenészek kara. Mondjátok emberek, Ez már Európa?"

(#33936) thyeby válasza föccer (#33931) üzenetére


thyeby
őstag

No, így már közeledik a vízzelvágás ismeretem a valósághoz, s távolodik a homálytól. Akkor tehát a vízzel vágás, az nem is vízzel vágás, hanem homokkal vágás. De ha kvarc van abban a vízben, mi a csuda fúvóka lehet az, amit a kvarc nem "reszel" ki? Mondjuk, hogy porcelán, mert az nagy kopásállóságú. Olyan nagy kopásállóságú, hogy a kvarc a vasat megeszi, de a porcelánba beletöri a fogát?

És igen, igazad van, hogy felület nélkül értelmetlen nyomásról beszélni. Mégis, talán érthető volt, mit is nem értek én ebben a vízzelvágás technológiában, ami pedig mára annyira elterjedt, hogy ott, ahol beadom a gyalukésemet élezni, vízzel kivágnak (kivágatnak?) nekem furatokat az új késekbe, és olcsóbbra jövök ki, mint ha megveszem a gyári késeket. (Valamikor űrtechnológiának számított ez, ma meg itt van az utcasarkon.)

Több fa van, mint asztalos!

(#33937) Spuri2000 válasza thyeby (#33936) üzenetére


Spuri2000
senior tag

Gránit őrlemény van benne és zafír vagy gyémánt fúvókán keresztül tolják át a vizet, ami még plusz perdületet is kap, mert a kivezető fúvóka huzagolva van mint a fegyvereknél. A két fúvóka között adagolják hozzá a gránit őrleményt. Ja és minden elem kopik amit bizonyos időközönként cserélni kell. a gyémántfúvóka élettartama ha jól emlékszem akkor kb. 1500 óra, a huzagolt fúvókáé kb. 80 óra mert ezt ugyebár már az abrazív anyag is koptatja. 110 mm vastag rozsdamentes lemezt kb. 4 mm/perces sebességgel képes vágni, bár ez a gép típusától és a nyomástól is függ....
Remélem ez még jobban bővíti az ismereteiteket.

(#33938) matta2003


matta2003
tag

Sziasztok!

Továbbra sem vagyok asztalos, csak szeretem a saját igényeinkre, a saját bútorainkat megcsinálni.

Cipős/előszobaszekrényen dolgozom (még mindig) 18mm-es bútorlapból.

A segítségetekre lenne szükségem.

kb. 2 méteres helyre szeretnénk egy fiókos megoldást csinálni.

A terv az volt, hogy először 2db egyforma szekrényt készítek, de rájöttem, hogy ha akarok még egy függőlegesen kb 140 cm-es szekrényt rárakni, akkor nem biztos, hogy el fogja bírni a szekrény teteje. Valahogy így: kép1, kép2

Gondoltam, akkor legyen egy kb. 150 meg egy 50 cm-es szekrény és a kisebbikre rakom a függőleges, ajtós szekrényt, de így meg a 150-es szélességet találom nagynak. Erre a felületre a tervek szerint nem nagyon kerülne semmi, max kisebb táskák, sapkák, sálak stb. Valahogy így: kép3, kép4
Még egy függőleges merevítő elemre gondoltam a hátulra valahogy így: kép5 (persze nem érne bele a fiókokba, csak gyorsan megrajzoltam… :) )

A fiókokat belül 16 mm-es bútorlapból gondoltam csinálni, teljes kihúzású sínekkel.

A kérdéseim:

- Mennyire lehetne terhelni a kb. 1m széles felsőrészt egy másik elemmel?
- Mennyire „veszélyes” a 153 cm széles felső rész?

- Van-e valami jobb javaslatotok egy hasonló alakú, szekrénykombináció elkészítéséhez? (gondoltam arra is, hogy 3db kisebb doboz lenne alul, de akkor meg a fiókok miatt nagyon kevés nettó hely maradna a cipőknek…
- Korábban a 102 cm-es fiókra rámondtátok, hogy nem széles. A 143 cm-eshez mit szóltok?

Előre is köszönöm a segítséget! :R

nem 21 éves vagyok...

(#33939) Speciali válasza matta2003 (#33938) üzenetére


Speciali
tag

én megfelezném a 150 cm-t, ahogy végül is te is rajzoltad a 6-os képen. De nem csak egy keskeny léccel, hanem full oldallal.143 cm szerintem széles. Nyeklik nyaklik. Persze vehetsz Blum, keresztmerevitös fiokot is.De szerintem nem praktikus.

[ Szerkesztve ]

(#33940) serfozotibi válasza matta2003 (#33938) üzenetére


serfozotibi
csendes tag

Szerintem is felezd le a 150et, de úgy, hogy két különálló 75ös szekrény legyen, mert könnyebb velük bánni is hidd el. Ráadásul akkor még több raktered lesz, hisz több fiókban jobb is szortírozni, mint kevesebb nagyban. Anyag nem kell sokkal több, de legalább stabil kis szekrényeid lesznek, valamint keskenyebb fiók is sokkal stabilabb. :K

(#33941) Mate


Mate
nagyúr

Sziasztok!

Egy off erejéig segítséget kérnék.

Nemsokára kell vennem egy asztalt. Eredetileg arra gondoltam, hogy elmegyek ikeába és 2 ilyenből és hozzá egy ilyen asztallapból csinálok egy asztalt.

A gond ott van, hogy az asztallapból már nincs abban a méretben, amit szeretnék. Így lehet simán lapszabászaton veszek egyet.

Ekkor gondolkoztam el azon, hogy az egészet asztalossal csináltatni. Akkor garantáltan minden méret megfelelő lenne. Egy kb. 150x75-ös asztal, 2 ilyesmi fiókos lábbal kb. mennyiből lehetne kihozni? Van esély rá, hogy ikeáshoz hasonló árból kijöjjön? Illetve kb. mennyi idő alatt tud megcsinálni egy ilyet egy asztalos?

[ Szerkesztve ]

(#33942) Winner_hun válasza Mate (#33941) üzenetére


Winner_hun
félisten

5 fiók van benne. Ha nem gagyi fióksínt teszel bele akkor az 3k/db, ha csillapított kell az már 6k/db. És ez csak a fióksín. A fiók, a doboz anyaga meg a munkadíj még sehol nincs. Ikeás árból nem lehet kihozni. Igaz a minőség is két külön kategória. Ha ilyen előlappal kell akkor az még plusz CNC munka + kézi élzárás, drágább az is mintha csak téglalap alakú lenne a fiók eleje.

► "Kicsit olyan webcaritas" ◄ ヅ

(#33943) Speciali


Speciali
tag

2 honapja kezdtem el, ma hoztam haza a fakorongos asztalt. Csak az olajozással szenvedtem meg, azt akartam hogy közel olyan felületet kapjak, mint lakkozással.
Egy hét (munkaidö utáni) kisérletezgetéssel majdnem sikerült is. Alul a láb keretben diofagyökerek, mindkét oldalt

[ Szerkesztve ]

(#33944) r.levente75 válasza Speciali (#33943) üzenetére


r.levente75
addikt

Nagyon szép, gratulálok. 😊

(#33945) föccer válasza Speciali (#33943) üzenetére


föccer
nagyúr

Nagyon jó, grat érte. És adtál egy ötletet ;] :R

üdv, föccer

Építésztechnikus. Építőmérnök.

(#33946) Mate válasza Winner_hun (#33942) üzenetére


Mate
nagyúr

Köszönöm! :)

Akkor csak lapszabászaton vágatok hozzá asztallapot. 3. Kerületben tudtok esetleg jó helyet?

(#33947) serfozotibi válasza Speciali (#33943) üzenetére


serfozotibi
csendes tag

Elég egyedi és igényes munka! Gratulálok! :)

(#33948) GeriCool válasza Mate (#33946) üzenetére


GeriCool
aktív tag

Én szoktam Náluk vágatni. Szerintem nem rossz.

(#33949) Mate válasza GeriCool (#33948) üzenetére


Mate
nagyúr

Köszönöm!

Még egy gyors kérdés. Fekete asztallapot tervezek. Mit érdemes használni, ami nem kopik/karcolódik annyira?
Gondolkoztam még a szürkén is, de fekete-szürke kombó szerintem nem nézne ki rosszul.

(#33950) GeriCool


GeriCool
aktív tag

Tisztelt Fórumtársak!
OFF-ba rakom mivel nincs köze a faiparhoz, viszont az írások ból számomra kiderült, hogy sokan közületek olyan ezermesterek és megválogatjátok amit vesztek. Szóval apósomék vennének magasnyomású mosót. Két kiszemelt áldozat van. Az egyik a Karcher K2 Homea másik pedig a Bosch AQT-35-12készülékek lennének. A Karchert 42K, a Boscht 36K pénzért adnák. A paraméterek szinte azonosak, a hozzáadott kiegészítők is. A kérdés, hogy van e valamilyen tapasztalat akár az egyikkel, akár a másikkal. A boltban az eladó a Bosch-t preferálta, mivel állítólag abban fém szerkezetek vannak a Karcherben pedig műanyag. Válaszokat előre is köszönöm és elnézést az OFF-ért.

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.