Hirdetés

2024. május 1., szerda

Gyorskeresés

Hozzászólások

(#33701) macilaci78 válasza Winner_hun (#33684) üzenetére


macilaci78
nagyúr

Hajópadló alatt mit értünk? Kétféle megközelítés van a köztudatban:
- fenyő anyagú padló, hosszú, nagy szálak, akár csaphorony nélkül,
- állandó vastagságú, de változó hosszúságú és szélességű anyag, akár csaphorony nélkül.

Ha a vastagság mellett a szélesség is állandó, akkor svédpadló, anyaghasználattól függetlenül.

18 cm szélességig nem kell aggódni a teknősödéstől. Egy 30 centis rusztikus tölgy már egy nem megfelelő aljzatolás és ragasztás esetén fel tud jönni. Gyártója válogatja, mit használ be. Van, aki kimondottan a göcsös, repedt anyagokra állt rá.

A beton elég sík. Azt vedd számításba, hogy akár aljzatkiegyenlítő, akár ragasztó esetén 1,2-1,5 kg/m2/mm az anyagszükséglet, de ragasztóval szintezni drága mulatság.

Ha telibe van ragasztva, akkor a parketta és a fogadó között nem lesz mozgás, így nyikorgás sem. De ehhez az OSB-t is faszán, résmentesen kell lerakni. Na, a bő 2 négyzetméteres táblák alá viszont nem öntenek elég egyenes betont.

21 mm parketta
1 mm ragasztó
15 mm OSB
1 mm ragasztó
3 mm aljzatkiegyenlítő

Ha szalagparkettát használsz, akkor 20 mm OSB.

Ha minden kötél szakad, nem kell félni az akasztástól!

(#33702) yooccoo válasza serfozotibi (#33678) üzenetére


yooccoo
aktív tag

bevált a szegező?

(#33703) Soká válasza generatoros (#33699) üzenetére


Soká
senior tag

Próbálok segíteni de vannak dolgok, amiket nem értek...
Kiindulás: szembe állok a géppel. A stellernek alapvetően a fűrészlaptól jobbra van a helye, nem is tudom, milyen művelet kívánja meg, hogy a lap baloldalára kerüljön, talán balkezeseknek az esik jobban kézre? (ezt csak azért mondom, mert azt a bronz görgőt említetted, de az a géb bal oldalán található)
Azért is a jobb oldalon a helye a stellernek, mert az asztalfelület jobb oldala van kialakítva úgy, hogy az említett bronz görgőn a toldás elcsúszhasson szélesebb anyagok vágása esetén. Ahogy ezen a képen látható:

Az ugye alapvető dolog, hogy a toldott résznek van egy rögzítő karja a képen a Metabo felirat felett jobbra. Ha az nincs rögzített állapotban, akkor nincs értelme a steller rögzítéséről beszélni.
A lényeg, hogy a steller mind a két oldalon ezen a jobbra-balra futó alu profil sínbe kapaszkodik bele. Ez az alu sín, ha rögzítve van, mindkét oldalon hozzáfeszül az asztalhoz, semmiféle kotyogása sincs nálam. Tehát ha nálad kotyog valami, azt meg kell szüntetni.
Maga a steller túloldali felének a végén van egy szárnyasanyában végződő menetes rúd, ezzel a szárnyas anyával tudod beállítani annak a karomnak a pozícióját, ami rögzítésnél belekapaszkodik az alu profilba. Én most nem akartam elállítgatni a sajátomat, de így működik. A steller közelebbi végén van a le-fel hajlítható kar, amivel a stellert rögzíted, ezt most nem néztem meg alaposan, de itt is van állítási lehetőség, amihez a sajátomon most nem szívesen nyúlnék hozzá, annyira jól van belőve gyárilag. A lényeg az, hogy itt tudod beállítani azt, hogy a vezető sideidre pontosan merőlegesen álljon a steller, vagyis párhuzamosan a fűrészlappal. Amikor rögzítés nélkül görgetem a stellert jobbra-balra (ez a stelleren lévő görgőgnek köszönhetően könnyen gurul jobbra-balra) olyankor is nagyjából a megfelelő pozícióban áll a steller. De amikor megfeszítem a kart, akkor azért 1-2mm-t a steller túlsó vége elmozdul, de olyankor áll be a helyes pozícióba. A gyakorlatban, az általan ráapplikált vonalzót nézve steller jobbra-balra görgetésével pár tmm pontossággal tudom beállítani a stellert, mert amikor meghúzom, akkor kicsit változtat a pozícióján. Ilyenkor a pontosabb vágás érdekében a leszorító kart elkezdem feloldani, de nem teljesen csak annyira, hogy engedjen a szorítása és az alumínium sínre tett ujjammal (körömmel) tudom a stellert picit megmozdítani. Újra rászorítok és vagy beáll oda, ahová szeretném vagy még korrigálok rajta. Ezt bonyolultabb leírni mint megvalósítani :)

Én elsőre azt próbálnám meg ellenőrizni a helyedben, hogy a steller közelebb eső vége pontosan derékszögben áll-e a vezetősínhez képest? Mert ha ott nincs jól beállítva valami, akkor a steller leszorításánál is gondok adódhatnak, ahogyan egy asztalosszorítónál is el akarnak mászni a ragasztandó anyagok egymáshoz képest, ha nem pontosan szemből szorítanak a pofák.
De ha már ellenőrzől, akkor azt is ellenőrizd a biztonság kedvéért, hogy maga a fűrészlap derékszögben, párhuzamban áll-e az asztal éleivel? Mert ha netán a motor felfüggesztése nincs a megfelelő pozícióban, akkor hiába kinlódsz a steller beállításaival.

Nyugodtan kérdezz, igyekszem a távgyógyításban.

(#33704) serfozotibi válasza yooccoo (#33702) üzenetére


serfozotibi
csendes tag

Igen, nagyon jó. Őszintén, még csak egy tetőt csináltam meg vele, nem is volt ilyen jellegű munkám, de nem is ezért vettem meg. Hanem mert 30ezer Ft volt ès azt nem lehetett ott hagyni. Főleg hogy teljesen új. Igaz, akksi nélkül, de van elég akku a fúróimhoz (5db), ès amúgy is az a jó nekik ha minél többet vannak használva, tehát lemerítve és feltöltve. Azért vettem most ezt a dekopírt is akksi nélkül, mert egyrèszt nagyon jó gép, másrészt meg szeretném minél szélesebb skálán kihasználni az akkuimat. Visszatérve a szegezőhöz, az nem tetszik vele kapcsolatban, hogy 17ezer Ft hozzá egy doboz szög. :( 2200db van benne, és az persze egy tetőcskénél nem fogyott el, de ahhoz folyamatos ácsmunka kellene hogy megèrje mindig venni. Nembaj, a gép enni nem kér, ki tudja, még jól jöhet.... :)

(#33705) yooccoo válasza serfozotibi (#33704) üzenetére


yooccoo
aktív tag

azért kérdem, mert Makitát adtunk már el (illetve próbáltunk eladni :D ) és nincsenek vele megelégedve

(#33706) thyeby válasza yooccoo (#33705) üzenetére


thyeby
őstag

Véleményem szerint szegezőt, kapcsozót a Bostitch-tól érdemes venni. (Régebben Atro). Próbálkozik utolérni a konkurencia - ez árban olykor sikerül is, ám akkora múltja van a bostitchnak, hogy gyakorlatilag csak kullogni lehet utána. És téves gondolkodás az, hogy a Makita neve szavatol. Többnyire minden szerszámnak van zászlóshajója - a Makitának is van persze élenjáró alkotása - és talán bölcsebb ezt keresni, mint nevek után futni.

Több fa van, mint asztalos!

(#33707) yooccoo válasza thyeby (#33706) üzenetére


yooccoo
aktív tag

nem márkanév alapján lett kiválasztva, hanem paraméterek alapján
nem szoktunk név alapján ajánlani, az általad is említett dolog miatt

(#33708) thyeby


thyeby
őstag

Miért van az, hogy jött egy új privát üzenet, és azt nem listázza kattintáskor, csak a már olvasottakat?

Több fa van, mint asztalos!

(#33709) föccer válasza thyeby (#33708) üzenetére


föccer
nagyúr

Ott van a lista felett az új rendszerüzenet.

üdv, föccer

Építésztechnikus. Építőmérnök.

(#33710) generatoros válasza serfozotibi (#33704) üzenetére


generatoros
tag

Köszi a felajánlott segítséget! Köszönöm a részletes írásod. A fűrészlap merőleges az asztalhoz képest. Az asztal szélesítő is rögzítve van. A steller is könnyen gurul jobbra, balra. Amit észrevettem az az, hogy a steller asztalhoz képest nem áll derékszögben, vagyis ha a balkezemmel nyomom a sinhez akkor jobbra nyit, ha a jobb kezemmel nyomom a sínhez akkor balra nyít, vagyis zár, a fűrészlaphoz képest. Ezekután levettem a stellert és úgy tettem az asztalra, hogy lássam azt a felfekvő felületet amivel a vezetősínen nyugszik. Nem találtam felületet, hanem 4 db kb 4mm széles és 15mm hosszú gépi úton megmunkált valamit, amellyek szépen egy síkban vannak, tehát nem billeg amikor a sínen felfekszik. Ezzel a 4 db valamivel derékszöget bezáró másik oldalon, ami a sín függőleges oldalához fekszik szintén van 4db az elöbb leírthoz hasonló felfekvő rész. A bibi most jön mert ha felfektetek rájuk egy acél vonalzót akkor csak a két középsőre ül, a két szélső és a vonalzó között hézag van ( kb 1-2 tized mm). EZ LEHET A GOND?

(#33711) thyeby válasza generatoros (#33710) üzenetére


thyeby
őstag

Ezt bizonyára Soká társunknak #33703-ra szántad.

Nagyjából lejött, mit írtál, mert elég egzaktul fogalmaztad meg, de a képzelőerőm kevés ahhoz, hogy most belekotyogjak valamit is.

De hogy értsem a lényeget: Akkor mozdul el a steller olyan sokat a túlvégen, amikor rögzítetted, vagy rögzítés közben, azaz helytelenül rögzül?

Több fa van, mint asztalos!

(#33712) thyeby válasza föccer (#33709) üzenetére


thyeby
őstag

Köszönöm!

Több fa van, mint asztalos!

(#33713) generatoros válasza thyeby (#33711) üzenetére


generatoros
tag

Rögzítés közben mozdul el. Bocsi de Neked is akartam írni. A leszorítókar nem forgatható, tehát a köröm a túlvégen ( mármint egy horizont) nem billeg, hanem csak függőleges írányban mozog és igy rögzíti vagy lazítja a stellert. Arra gondoltam, hogy valahogy bejlagolom a két szélső felfekvő pontot( ami egy 4x15mm-es felület) és ezután újra mérés, ellenőrzés, aztán majd meglátjuk. A baj az hogy ahonnan irni tudok és a gép között van 15 km, és akármilyen elmélyülten szemrevételezem napközben, ezt a hosszú vajudás után megvett kedves gépemet, estére már nincs minden részlete előttem és amit SOKÁ írt a vinklibe állításról a felém eső végen , arra csak bizonytalanul mondom hogy nem láttam állítási lehetőséget.

(#33714) Soká válasza generatoros (#33713) üzenetére


Soká
senior tag

Mindjárt válaszolok...

(#33715) Soká válasza generatoros (#33710) üzenetére


Soká
senior tag

Helyzet a következő. Megértelek a távolság miatt, én is kétszer mentem le a műhelybe megnézni, hogy mi is van. :)

Az kiderült, hogy a stelleren nincs állítási lehetőség a derékszöget illetően. A fekete rész, az egy alu öntvény, aminek a felfekvő pofái lettek "felszabályozva" valamilyen forgácsoló eljárással (de mintha csak smirglizve lenne...). Ez elvileg be van lőve derékszögre és akkor az egésznek jónak kell lennie. A fejhez a steller alu profilja két csavarral elég stabilan rögzül, ott nem hiszem, hogy kotyogás lehetne.
A pirossal és zölddel jelölt pofák között a távolság kb. 2-4tmm-rel több mint az alu sín maga, amin fut ez az egész. Tehát van egy szükséges kis kotyogása a steller fejének. Ez olyan mérvű, hogy ha nem rögzítem a stellert csak a fekete fejrészt hol jobb, hol bal kézzel szorítom a sínhez, akkor a steller túlsó vége fél centimétert képes jobbra balra mozogni. De ez így normális. Amikor megszorítod akkor természetesen befeszül derékszögbe.
Az érdekesség, hogy anomáliák nálam is vannak a pofák között. A pirossal jelölt 1 2 3 pofa teljesen egy síkban van, 4-es vagy 0,2mm-rel hátrébb. Ez elvileg hiba, de nem tapasztaltam még, hogy hiba lenne. Ad absurdum az alu öntvény is torzulhatott ennyit, de ezt nem tartom valószínűnek. A zölddel jelölt pofák (amiknek a szorításnál nincs szerepük csak a sínre helyezést segítik(!) ott a 3-as számú pofa áll egy hajszálnyival hátrébb. Ennek még kevésbé lehet jelentősége.
Nem tudom, ez mit segített?

[ Szerkesztve ]

(#33716) Soká válasza Soká (#33715) üzenetére


Soká
senior tag

Ezt most csak generátoros olvassa végig, mert kicsit bonyolult lesz:
Azt valahogy mindenképpen mérd meg, hogy a fotómon pirossal jelölt felületek azok merőlegesek legyenek a steller alu profiljára. A zölddel jelölt pofák azért is olyan kicsik mert azoknak nincs igazán szerepük a reteszelés során. tehát ha azok nincsenek tutira egyvonalban az nem gond.

Bár most ebben elbizonytalanodtam, hiszem reteszelésnél az a középső reteszelő elem elvileg nekinyomja a zölddel jelölt pofáknak a sínt, amin fut a steller, ugyanakkor a rögzítést nem ez adja, hanem, hogy a steller túlvégén lévő pofa is szorítani kezd és gyakorlatilag az egész asztalt szorítják. Bizonyos értelemben erre a steller fejében lévő reteszpofára nincs is szükség, hiszen a 4 piros pofa adja a felfekvő felületet (és a derékszöget) a szorítás meg jön a túloldalról. Erre a reteszre szerintem azért van szükség, hogy a steller feje kicsit megszoruljon a vezető sínen és csak utána jöjjön a steller másik végéről a fő szorítás, ezzel elkerülhető az, hogy a steller a szorítás közben elmászhasson. Gondolom én...

Én most ezek után az ominózus piros4-es felületre rá fogok ragasztani egy vékony lemezkét csak hogy megnyugtassam a lelkemet. :)

Így néz ki egyébként a steller túlvége:

(#33717) generatoros válasza Soká (#33715) üzenetére


generatoros
tag

nagyon köszönöm megint a részletes fényképes segítésed. a bajom megértetéséhez most talán el is jutottunk. Azt írod hogy a szorításkor be áll a derékszög. Én is így gondoltam addig amig nem észleltem a hibát. Azt a hibát, hogy nekem nem áll be a derékszög, hanem amikor a rögzítőkart lefelé nyomom akkor éppen kimozdul a vinkliből. Azért gondolom hogy avinkliből mozdul ki mert a rögzitést követő ellenőrzés után nem a vinklit mérem hanem többet vagy kevesebbet.

(#33718) Soká válasza generatoros (#33717) üzenetére


Soká
senior tag

Hát, szerintem nézz alá és próbáld kideríteni, hogy a fotón pirossal, zölddel jelölt felületek hogyan térnek el a szabályostól. A reteszelő rész jól áll?
Még valamit!
Mintha azt írtad volna, hogy a teteszelő karon nem lehet állítani. Szerintem lehet, a fogantyú után van egy kontraanya (most improvizálok) ha azt megereszted, akkor a fogantyút lehet ki-be tekerni. próbáld azt kijátszani, hogy a két reteszelő pofa nagyjából egyszerre működjön. de legalábbis másként mint most. Aztán csak rájössz, hogy jó.
mennyiért, hol vetted a gépet, használtan?

Jó éjt!

(#33719) generatoros válasza Soká (#33716) üzenetére


generatoros
tag

Azért valami haszna lesz ennek a beszélgetésnek. Azöld pofák én szerintem csak arra jók hogy a steller függőleges oldala derékszögben legyen az asztallal. A piros pofák meg véleményem szerint inkább eltávolodnak a sintől amikor aszoritás megindul. és csak addig lenne szerepük , ha síkban lennének és nem billegnének,amig kézzel a sínnek toljuk és akár körömmel is beállítunk egy akár tizedpontos méretet. Mivel elvben stimmelnek a derékszögek és párhuzamok, kezdődhet a rögzítés. Elkezdjük lenyomni a rögzítőkart a középső elem és a túlvégen levő kőröm , szerintem azonos távolságból elkezd közelíteni a saját sínjéhez, és lassan létrejön a rögzített helyzet. Tehát ,mivel minden oké a két pofa szembe volt egymással és az általad említet ragasztós hasonlat nem jött létre, beállott a hőn áhított steller és fűrésztárcsa közötti párhuzam. Következtetésem a következő: A steller a köröm és a középső elem által van rögzítve. Most jön a hiba elképzelt oka: A steller kb 20 cm -re van a fűrészlaptól 10cm-es lécet akarok vágni , elhúzom a stellert balra, az 1-es piros pofa és a 2-es fog felfeküdni, és így nem lesz meg a vinkli a két szorító pofa ( a köröm és a középső elem ) nincsenek egymással szemben és a túlvégen lévő görgő (mint a ragasztó) elősegíti, szinte generálja az elcsúszást. Kedves kolléga ez a rövid eszmefuttatás nem jöhetett volna létre, ön nélkül ezért köszönöm a segítséget, szerintem megszületett a megoldás. Kegyelmednek csak egy neem két ragasztás megfogja oldani ezt a gondot, reményeim szerint. Mindenkitől elnézést kérek akit untattam a problémával. Jövő héten beszámolok a végkifejletről.

(#33720) generatoros válasza Soká (#33718) üzenetére


generatoros
tag

vadi új volt. kb 4 éve akciós volt egy kecskeméti vebáruházban. 145 körül lehet kicsit kevesebb lehet kicsivel több, már nem emlékszem. Egyre többet használom és egyre pontosabb cuccokat csinálok és nem mindegy mennyi forgácsot gyártok. Egy elektra becum hc260-as gépem van régóta és azt gondoltam a metabo a non plusz ultra. ezek után soha metabot. ez a gépi uton megmunkált pofák elméretezése számomra olyan mintha a 140 akárhány forintomért miután kifizettem és hónam alatt a géppel az üzletből kijövet köszönésemre válaszként kaptam volna egy nagy segberúgást. szerintem jól átbeszéltük a történetet és a fotóid a zöld és piros jelzések talán a többieknek is érthetővé tették ezt a problémát mert a többi ts 250 is ilyen lehet. szia

(#33721) Soká válasza generatoros (#33719) üzenetére


Soká
senior tag

"Azöld pofák én szerintem csak arra jók hogy a steller függőleges oldala derékszögben legyen az asztallal."

Nem. A zölddel jelölt pofák, mármint az a felülete, amire a pöttyöket tettem, azok nem fekszenek fel sehová. Ami felfekszik a stellert megvezető sínre, az az a felület, amelyben a négy csavar látható. Az egyébként egy fekete műanyag betét. Az biztosítja, hogy a steller oldalfala valaóban merőleges legyen az asztallaphoz képest.

A zölddel jelölt pöckökből ami felfekszik, az a belső oldala, amit próbáltam is a zöld 1-nél egy görbe nyilacskával jelölni. És ezeknek az oldalaknak kell egyvonalban lenniük ahhoz, hogy a reteszelésnél ne történjen elmozdulás.

"A bibi most jön mert ha felfektetek rájuk egy acél vonalzót akkor csak a két középsőre ül, a két szélső és a vonalzó között hézag van ( kb 1-2 tized mm). EZ LEHET A GOND?"

Igen, ez a gond! Nálam ugyebár a 3. van egy kicsit beljebb, de ennek nincs jelentősége, legfeljebb annyi, hogy nem vesz részt a szorításban.
Közben megint lementem a műhelybe :)) Rájöttem, hogyan érdemes a reteszelés a legtutibban végezni. Mielőtt szorítanál a retesz karját húzd magad felé kicsit, hogy a zöld pofák szoruljanak a sínhez és így reteszelj. Ha így csinálom, akkor reteszelés közben a steller túlvége már meg sem moccan, mert a húzás során már beállt a megfelelő pozícióba, ami nálam szerencsére pont a derékszög. Ha nálad a két szélső zöld pofa van "hátrébb" akkor csak a két középső pofa fog, könnyebben kibillen a steller a megfelelő állásból. gondold át, mi a jobb, a középsőkből levenni, vagy a szélsőkre rádolgozni egy kis anyagot?
Ha egyszer belőtted, utána már jó lesz.

(#33722) Soká válasza generatoros (#33720) üzenetére


Soká
senior tag

"ezek után soha metabot."

na, ezt hallja meg thyeby :))))
Szerintem nincs igazad. Számomra az egy elfogadott szituáció, hogy ebben az árkategóriában be kell fejezni a gépeket. Mondjuk nekem éppen a stellerrel nem volt semmi bajom, de például a szögvágó kissé lötyögött a hornyában, azzal kellett kezdenem valamit. A fűrész körüli műanyagot kicseréltem egy 4-5mm vastag lézerrel vágott alu betétre, amivel elég sokat tököltem, mire szintbe sikerült hozni. De jó érzéssel töltött el, hogy megcsináltam .) Plusz tettem rá saját kis vonalzókat, így viszont már egészen jól használható. Bár most éppen szívok, mert a lapcseréhez adott kulcs olyan biliacélból van, hogy szétnyílt és most nem tudok lapot cserélni :(( Elmentem, hogy lézerrel vágatok új kulcsot, de nem volt olyan acéllemezük, amit alkalmasnak gondolhattam volna.

Ha valakinek van ötlete, hogy milyen (max. 4mm vastag) lemezből érdemes kivágni a kulcsot, akkor szóljon!

Egyébként viszont van annyira stabil a gép, hogy lehessen vele szépen és jól vágni. Nyilván nem várható el tőle az, ami egy öntöttvas géptől, de ez mégiscsak egy helyszíni munkához kitalált, szállítható gép. És miután újonnan inkább 250Ft felett van az ilyennek az ára, 140-ért jó vétel volt. mondom ezt úgy, hogy én ugyanekkor 120-ért vettem :) Volt egy rövid időszak, amikor a metabó akciózta ezt a gépet. És szerintem jobban megérte, mint az ugyanennyibe kerülő makita MLT 100-as. A kék Boscht egy fokkal jobbnak gondolom, de azt sosem adták olcsóbban.
http://www.zakanyszerszamhaz.hu/termek=6163_Bosch-GTS-10XC-asztali-korfuresz-+-GTA-6000-allvany

(#33723) Loobelt70 válasza generatoros (#33688) üzenetére


Loobelt70
csendes tag

Szia!
Ilyen fűrészem van nekem is. Kezdetben nekem is ez volt a gondom.
A steller túlsó végén van egy szárnyas anya, azon kell spannolni annyit, hogy megtaláld az optimális feszességet. Ha túlfeszíted, az sem jó, mert akkor a rögzítőkart nem, vagy csak nehezen tudod lehajtani.
Használat után a rögzítőkart mindig kioldom, hogy ne feszüljön feleslegesen.
Remélem tudtam segíteni!

"Nincs bedugva és mégse' forog!"

(#33724) Loobelt70 válasza generatoros (#33717) üzenetére


Loobelt70
csendes tag

Az előbbi írásomban azt írtam le, hogyan tudom behangolni a pontos rögzítését a stellernek.
Abban sajna nem tudok segíteni, hogy ha rögzítéskor "elborul" a steller függőlegessége, azt mi okozhatja. Azzal nem volt problémám eddig.

"Nincs bedugva és mégse' forog!"

(#33725) Zerdal


Zerdal
tag

Sziasztok.

Asztali körfűrész vásárlása előtt állok, és nem tudom milyet vegyek. Tudnátok ajánlani?
Ami kellene. A steller legyen stabil, tolóasztal legyen rajta, minimum 250mm lap, stabil masszív gépváz. Ja és ne kerüljön milliókba. :)
Nézegettem: Berardo PKS250-et, Holzmann TS250,

Milyen ajánlatotok van még?

Előre is köszönöm.

"Bízz Istenben és tartsd szárazon a puskaport!" Oliver Cromwell || PSN ID: Zer0DMG83

(#33726) thyeby válasza Zerdal (#33725) üzenetére


thyeby
őstag

Valószínűsítem, hogy ennél olcsóbb gépben csalódni fogsz, mint pl én a Makita MLT 100-ban.

Ha a Bernardo-hoz hasonló felépítésűre gondolsz, nézz szét a Felder háza táján Hammer gépek közt.

[ Szerkesztve ]

Több fa van, mint asztalos!

(#33727) Gabika75


Gabika75
csendes tag

Köszönöm a tippeket, segítséget. Festool lesz a kiválasztott (otthon is megkaptam rá az engedélyt..😆😆).
Még megvárom a lignonovumot, hátha kifogok ott valami jó akciót, úgyis csak két hét van addig.

MI vagyunk a lovagok akik azt mondják:NÍÍÍÍÍÍ !!!

(#33728) serfozotibi válasza Gabika75 (#33727) üzenetére


serfozotibi
csendes tag

Sok sikert hozzá, biztos hogy nem fogsz csalódni. :)

(#33729) serfozotibi válasza Zerdal (#33725) üzenetére


serfozotibi
csendes tag

Én egy fél éve vettem, persze nem lapszabász, de a nagyobb darabokat merülőfűrésszel vágom. Egyébként stabil a steller, pontos is, a fűrészlap vastagsághoz könnyedén állítható a méretskála, és a kihúzható asztallal 63 centi szélességben lehet vágni. Valamint jó az a kis tolószán is, de egy 35 cm-nél hosszabb vágást nem tesz lehetővé, hisz amikor kihúzod, annál több nem fér be a fűrészlap és a szögütköző közé. De legalább van... A fűrészlap 254es méretű, szerszám nélkül süllyeszthető hasítóékkel.

(#33730) Zerdal


Zerdal
tag

Köszönöm a segítséget.

serfozotibi Ez melyik Bosch? Az amelyiket thyeby is ajánlott? Néztem még DeWaltot is. Arról mi a vélemény?

"Bízz Istenben és tartsd szárazon a puskaport!" Oliver Cromwell || PSN ID: Zer0DMG83

(#33731) generatoros válasza Soká (#33721) üzenetére


generatoros
tag

mea culpa! Ígéretemhez híven, beszámolok a végkifejletről. A megvilágosodás akkor történt, amikor a 1. zöld pofa mellé rajzolt nyíl szerepét megmondtad. Soha nem jöttem volna rá, hogy ezen oldalán fekszik fel a másik 3 társával együtt. Minden eddigi elképzelésem megváltozott. Hüleség volt azt gondolni, hogy a steller csak a köröm és a középső szorítóelem által van rögzítve. Tuti megoldás ez, miszerint, a 4 pofa és a szoritóelem által rögzül a sínen és mintegy harmadik ponton a körömmel a túlsó sínen. Amikor az Általad megvezetett kezemmel magam felé húztam kissé a szerkentyűt és így rögzítettem, nálam sem mozgott sehova, hanem beállt mint a cövek. A kb 3 mm eltérés azonban megmaradt. Az eddigi gondolatmenetet elvetettem és abból indultam tovább, hogy minden jól van megmunkálva, itt valamit én rontottam el. Valamikor az aluöntvényt a 2 db imbusz csavar meglazításával elállítottam, mert azt hittem így lecsökkenthetem a hézagot az asztallap és a steller között. Ismét kilazítottam a két csavart és így állítottam be a párhuzamot, megszüntetve a 3mm eltérést, lenyomtam kissé a rögzítőkart és ebben a helyzetben meghúztam a csavarokat. A próbaüzem ( 5-6 beállítás és rögzítés) után minden probléma MEGSZÜNT. Ezek után, ha lesz bátorságom vélemény mondani a metaboról, sokkal árnyaltabban teszem. Köszönöm nagyon a segítséget a többieknek is.

(#33732) serfozotibi válasza Zerdal (#33730) üzenetére


serfozotibi
csendes tag

Igen ez az, GTS 10 XC. Annyi, hogy én Dániában élek, és itt vettem kinn. Épp ezért az ára nem volt oly magas, olyan 200ezer Ft-ban megállt átszámítva, míg Magyarországon, ahogy thyeby is linkelte, 300ezer körül mocorognak ezek a tipusok.
A Dewalt DW745 is egy jó gépnek mondható, és én elég nagy fan vagyok a márkát illetően úgyhogy amikor el kellett gondolkodnom asztali körfűrészen, első körön ezt a 745öst akartam venni, még rá nem találtam a Bosch-ra. Egy ideig gondolkodtam, és alkalmam volt megnézni élőben a Dewaltot, ami rendben is volt, de videók alapján tudtam, hogy a Bosch több mindent tud. Csakhogy én először a zöld változaton gondolkodtam, de szerencsére egy németországi Bauhausban, élőben szemügyre vehettem, és ekkor rájöttem, hogy noha funkcionalitást tekintve tényleg felszereltebb, de az olyan mint egy játékfűrész. Elnézést, ha valakinek olyan van, de tényleg csak meg kellett "fogdosni" egy kicsit, és a csalódás nem maradt el. Ezek után egy-egy tesztvideót megnézve jöttem rá, hogy a kék testvére merőben más, de persze a vételáruk sem hasonló csengésű. Valamit valamiért.... ;)
A Dewaltról még annyit, hogy van nekik egy modelljük, amit én még csak amerikai oldalakon láttam, és inkább tudni sem akarom mennyibe kerül, de azért kipróbálnám, mi több, el is gondolkodnék egy ilyenen, bár szerintem az ára kifutna egy kis Hammer, vagy akár egy használt Felder masinát is. Na, azokat ne is hasonlítsuk ide. :DD

Egyébként, nekem nem volt annyira rossz benyomásom a zöld Boschról, mert évek óta használok egy szalagcsiszolót, amit eleve használtan vettem, és eddig csak szénkefét kellett benne cserélni. Ebből arra következtetek, hogy ez a gép még nem a fogyasztói társadalomban készült. Tudom, hogy a márka zöld gépei azok barkács címszóval kerülnek piacra, de szerintem az tényleg nagyon barkács amit ma kinálnak ezzel a színnel. :F

(#33733) Soká válasza generatoros (#33731) üzenetére


Soká
senior tag

Na, örülök ha sikerült beállítani a gépet! :) És akkor nem feleslegesen járattam a számat!
Most legalább azt is tudom, hogy a steller öntött alu fejének és a hozzá csatlakozó profilnak van annyi lötyögése, hogy csak szükséges esetben érdemes a kettőt rögzítő imbuszcsavarokat megoldani. Különben játszadozhat az ember az újrapozicionálásával.

A következő projekt szerintem a fűrészlap körüli betét újragyártása lehet, feltéve ha nem csak pallókat fűrészelsz a géppel, hanem apróbb munkadarabokat is.

Vagy mondjuk egy tolóasztal "feltét" Ha az még nincs.

[ Szerkesztve ]

(#33734) thyeby válasza generatoros (#33731) üzenetére


thyeby
őstag

Lám, lám, Soká fórumtársunk sikerre segítette ügyedet.
Szándékosan nem reflektáltam a metebó minősítésed kapcsán. Egyrészt már én unom, hogy minősítsem, akkor mennyire unhatják itt azok, akiknek esetleg bevált példány szolgál gyarapodásukra. Másrészt viszont minden ellenérzésem ellenére a TS 250-est kifejezetten jónak minősítettem, miután volt szerencsém hozzá rövidebb időre. Amíg forgalmazták, megítélésem szerint azon az áron verte az összes (árban hasonló) konkurenciát. Tudniillik azzal sikerült legegyszerűbben és legpontosabban dolgoznom. Amit linkeltem kék Boscht nemrégiben, az már egy teljesen más árkategória, ezért nem is hasonlítgattam. Most viszont, hogy a TS 250 kilépett a piacról, a Bosch maradt számomra az első alkotás, amiért már érdemes pénzt áldozni - jóllehet, elég sokat kell így áldozni.

Több fa van, mint asztalos!

(#33735) thyeby válasza Soká (#33733) üzenetére


thyeby
őstag

"A következő projekt szerintem a fűrészlap körüli betét újragyártása lehet, feltéve ha nem csak pallókat fűrészelsz a géppel, hanem apróbb munkadarabokat is."

Nos, első látásra én elég merésznek gondoltam, hogy öblös vas inzertet épített a gyártó bele. Meglepetésemre azonban az igen stabil, és síkban pontos kivitelezés olyan innovációnak tűnt ebben a szektorban, ami figyelmet érdemlő. Végül mégis csalódnom kellett benne. Saját hibámból. Mert nem egyengettem egy vastag bükköt, így azt munka közben jól odacsapta a gép az asztallaphoz, amitől az inzert meg is fintult, ahogyan kell. Visszakalapálni olyanra, mint újkorában volt - le is tettem még a gondolatáról is. Venni kell újat rá. És ahogyan írod, ennek a megoldásnak az igazi hibája a pici darabok szelése, ugyanis ahhoz zéró toleranciás inzert való, ami viszont nem lehet fémből, mert tönkrevágná a vídiákat.
Műhelyemben egyetlen gép gyári inzertjét sem tűrtem sokáig - a DW gérvágót pl addig be sem kapcsoltam, amíg nem készítettem rá fából olyat, amilyen való oda.

Több fa van, mint asztalos!

(#33736) generatoros válasza Soká (#33733) üzenetére


generatoros
tag

Igen a betét! Sokat gondolkodtam már ezen. Fából szerettem volna mindenkép, de annyira bonyolult ügynek látszik hogy elvetem ezt a lehetőséget. Nem akarok felsőmaróval bele matatni ( a jelenlegi felfekvő pontokat lekellene süllyeszteni szerintem a fa betéthez), mert durva megoldásnak látszik. Marad a 4-5 mm vastag alulemez. a A lézervágásos megoldásod tetszene de még nem tudom hol keressem? A felsőmaró szerintem Bár még nem probáltam hogy tud e olyan alacsony fordulatot ami egy fém marásához kell, de ha tudna akkor sem akarok ebbe belemerülni. Lehet ezt sem jól gondolom, de szerintem egy 5mm vastag alu lemezen könnyebb a felfekvő részeken megcsinálni a kb 2.5mm-es vékonyítást, vagy akkor legyengitem és hiába 5milis tartása csak annyi lesz mint most. az enyémen alu a betét gyárilag. A feltétem az már van egy 12mm-es rétegeltből sk csináltam.

(#33737) generatoros válasza thyeby (#33735) üzenetére


generatoros
tag

Ne is mond ez az odaütést! Nekem az első komolyabb gépem és már mondtam, egyben kedvencem is. Amikor megvettem azt reméltem mostmár mindent vághatok kényemre kedvemre. Elég óvatos és talán túl pontos is vagyok, ezért megúsztam eddig balesetek nélkül a hobbi asztaloskodást. Szóval az elején volt, amikor a teljes vágásmagasság mellett egy kisebb (10-12cm-es átmérőjű) cseresznyeágat akartam négyszögesíteni. Az első vágás sikeresen megvolt de megfelelő tudás hiányában nem gyalultam síkba. a második vágásnál aztán megbillent kicsit az édes kicsi ágacska és ütött egy nagyot, ennek nyomán az én betétem is megroggyant. Szerencsére tudtam valamit rajta két keményfa közé szorítással egyengetni így használható de zavarja a szépérzékemet ezért cserélném és talán az alu lemez 5mm-s jön szóba

(#33738) Soká válasza thyeby (#33735) üzenetére


Soká
senior tag

Először is: nem vasból volt az az inzert hanem alumíniumból. És max. 2mm vastag. És a dönthetőség érdekében kb. 1cm-es réssel. nem volt azt olyan nehéz elgörbíteni.
Amit én gyártottam hozzá, az emlékeim szerint 5mm vastag alu és körben van mondjuk 1-1mm hézag. Ez így biztonságos és ha netán bele is kap az aluba a vídia, az még "hagyján". Nyilván ha valami oltári hülyeséget csinálok és a fűrészlap nagyon meghajlik forgás közben, akkor ott nehezen belátható, hogy mi történik, de igyekszem vezethetetlen geometriájú anyagot nem fűrészelni vele.

Jobb fotót most nem találtam róla:

(#33739) generatoros válasza Soká (#33738) üzenetére


generatoros
tag

légyszíves azt mond meg hogy oldottad meg a beillesztését az asztallapba. mit vékonyítottál az alu lemezt vagy lemunkáltál az asztalból ott ahol felfekszik ez a betét

(#33740) Soká válasza generatoros (#33736) üzenetére


Soká
senior tag

Hát, ha aluból csinálod, akkor azért kínlódásos lesz a lap széleit kimarni. Én nem akartam hozzányúlni az asztallaphoz így az abban lévő anomáliákat (nincsenek egy magasságban a furatok helyei) egyenként igyekeztem az inzerten "lekövetni, hogy se billegés se elállás ne legyen az asztal síkjától. Tudom, hogy megszenvedtem vele. És igen, körben a peremnél el kell vékonyítani az inzertet, de azért szerintem stabil így.
Ha meg rönköt vágsz vele, akkor azt ne kézből! Én ha nagy ritkán ilyet csinálok, akkor igyekszem rágyógyítani a rönkre vezető deszkákat (mondjuk a parkside-os ragasztópisztolyommal) és úgy tolni az anyagot. Macera, akárcsak kötözésre járni a sebészetre. :)

(#33741) Soká válasza generatoros (#33739) üzenetére


Soká
senior tag

Azt hiszem már válaszoltam:)
Van valahol fotóm a betét hátlapjáról, de most nem találom.
Az asztali marógépen martam körbe az alumíniumot kis fogásokkal és utána még bemartam a csavarok helyeinek kis félköríveit. (Ezt most csak az érti, akinek van ilyen körfűrésze.)
Annyit esetleg megtehetsz, hogy a körfűrész asztalában a csavarok helyeinél annyit lemarsz, hogy minden egy magasságban lgyen. Már ha nincsen úgy. nálam voltak kis eltérések. most pár tizedről beszélek.

(#33742) generatoros válasza Soká (#33741) üzenetére


generatoros
tag

Igen a félkörívet értem! Tulajdonképen egyre jár az agyunk mármint most. A stellernél nagyon mellé néztem. Nem akarom eladni de ha egyszer mégis akkor maradjon gyári méretekben, ezért sem akarok az asztalba belemarni. A fabetéttel kapcsolatban azt terveztem hogy csinálok egy olyan széles keményfát mint a gyári betét és a széleire egy olyan falcot hogy lesüllyedjen a kivánt mélységbe. A hossza pedig akkora lenne, hogy itt is letudjon süllyedni és ezeken a végeken pedig egy olyan falcot aminek a vizszintes része egymagasságban lenne az öntvény azon részével ahol a 2db menetes furat van. ebbe a falcrészbe is készítenék két furatot és négy csavarral felfogatnék( kettőt a fába kettőt az eredeti helyére)egy kb 2.2-3-4-5mm vastag laposvasat ami kb 20 mili széles és olyan hosszú mint a betét szélessége. erre mondtam hogy bonyolult, vagy mégse? Szerinted?

(#33743) generatoros válasza generatoros (#33742) üzenetére


generatoros
tag

A hosszanti oldalon a falc lent van arövid oldalon pedig fent

(#33744) generatoros válasza generatoros (#33743) üzenetére


generatoros
tag

Jaj megint rosszat írtam helyesen 3 csavar a végeken ,kettő a fában és egy az öntvényben

(#33745) thyeby válasza generatoros (#33739) üzenetére


thyeby
őstag

Néhány bonyolultabb inzert készítésén már túl vagyok. Minden esetben keményfából készítettem. Olykor körülményes volt valóban a megvalósítás, de végül mindig megvalósult. Megérte bajolni vele.
Jómagam a m TS 250-re is fából készíteném. Tapasztalatom, hogy nem bizonyul kevésnek az esetenként tényleg csak néhány mm-ig vékonyítása a fának a felfekvési pontokon.
Tippem esetedre az, hogy felsőmaróval körben kimarod a vállat - de ezt megteheted a körfűrésszel is, ha már pontos lett a géped -, a csavarhelyek félkörnyi kimarását pedig szabadkézzel szemre nagyolva marod ki, aztán pici vésővel addig faragcsálod tovább, míg eléred a kívánt pontosságot.
A szálirány néhol kedvezőtlen. Ez kiküszöbölhető az alábbi videóban látottak szerint.
Javaslatom:
Ha inzert készítésébe kezdesz asztali körfűrészen, akkor egy sunggal gyártsál több darabot is - mert egy darabot macerás kimunkálni, és sok idő emiatt, azonban jelentéktelen idő és anyagtöbblet ráfordításával készülhet akár 4-6 db is ugyanazzal a lendülettel. Jó ez egyrészt arra az esetre, ha baleset éri az inzertet, jó arra is, hogy különböző lapvastagságokhoz külön inzert legyen, és nem buta ötlet a 45°-ban döntött laphoz olyan inzertet készíteni, ami csak 45°-ban van a fűrészkoronggal "átszúrva" (így sokkal erősebb).
És még egy tipp a fából készült inzertekhez. Vastagabbra kell készíteni, úgy, hogy kb egy tizednyivel kiemelkedjenek a síkból. Ugyanis így az idő szépen a helyére szárítja. Igaz, bosszantó kicsit addig dolgozni így, míg ez a méretkülönbség eltűnik, de bosszantóbb, amikor visszaszáradt, és amiatt akad az anyag, mert "beesett" az asztalsík alá. De utóbbi esetben is van jó bejlagoló módszerem: Ha faipari ragasztóval vékonyan bekenem, az 00,5-01mm körül "hizlalja" a fát. Így több kenéssel többet lehet persze "dagasztani" kellő mértékű köztes száradásokkal.

Több fa van, mint asztalos!

(#33746) thyeby válasza Soká (#33740) üzenetére


thyeby
őstag

"Én ha nagy ritkán ilyet csinálok, akkor igyekszem rágyógyítani a rönkre vezető deszkákat (mondjuk a parkside-os ragasztópisztolyommal)"

Ajjajj!

Nem szívesen szólok a felnőttek dolgába, de most kényszert érzek.
Jó dolog ez a melegragasztó, de én lebeszélnélek arról, hogy fűrészeléshez így rögzíts fát. Egy kisebb balesetemből tanultam meg, hogy mennyire fontos a steller és a tolandó anyag megfelelő rögzítése. Ez a műgyantás dolog könnyen elválhat fűrészelés közben. Látszólag olyan erős az a kötés csupán, és ezmiatt csalóka.
A világ legegyszerűbb kalodája, hogy előkapunk egy (akár hulladék) darab alkalmasan hosszú deszkát, és arra egyszerűen felcsavarozzuk/szegezzük pl a kisebb rönköt, vagy görbe deszkát, amit egyenessé gondolunk tenni. Nem több macera, mint a ragasztópisztolyt előkotorni, megvárni, míg felhevül, aztán megvárni, míg kihűl, és eltehető.
Ötlet egyszerű és gyors kaloda készítéséhez:
Készíts két kb három cm élű kockát keményfából. Vízszintes irányban fúrj bele egymás mellé két 4-6 x 35-ös Reissercsavart úgy, hogy fél centinyit kiálljon a hegyük egy lapjából a kockának. Most függőlegesen fúrd át csavarmérettel ezt a kockát középen, amibe beleesik egy olyan reissercsavar, ami hosszabb bő egy centivel a kocka élénél. Ha egy deszkára teszel pl egy karvastag rönkdarabot, akkor a két végén fent írt kockákkal gyorsan rögzíthető a "bot" a deszkára tetszőleges pozícióban az alábbiak szerint:
Lefúrod az egyik kockát az egyik végnél "tökig". Odateszed a felfogatandó fadarabot, és ütsz egyet rajta. Így a két kiálló csavarvég könnyen befúródik a bütübe. A másik végen a kockát úgy kell letenni, hogy kicsit ferdén állva a csavarvégek feltartsák a kocka alsó élét. A kockát egy mozdulattal odacsavarozva kellően feszesen és stabilan rögül a munkadarab ahhoz, hogy már tolhassuk a fűrészen.

Leírni, értelmezni lassú és nehézkes ezt. Ha módomban állna videón bemutatni, két-három másodperc alatt átmenne a lényeg. Hátha így is átment.

Több fa van, mint asztalos!

(#33747) Soká válasza thyeby (#33746) üzenetére


Soká
senior tag

Biztosan igazad van thyeby, de én eleve olyan ritkán vágok ilyen anyagot és "a rönk" az én értelmezésemben max egy 7cm átmérőjű ág, a csavarral meg ügyeskedni kell, hogy ne legyen a vágás vonalában, szóval az a gyors ragasztási módszer megfelel, csak tudni kell, hogy mihez tapad jól és mihez nem.
Rönköt szalagfűrészen érdemes vágni, olyanom meg nincs (vagyis csak nagyon kicsi)

(#33748) Soká válasza generatoros (#33742) üzenetére


Soká
senior tag

Az asztalba annyit nyugodtan belemarhatsz, ami nem több mint a hibák kijavítása. most visszaolvastam és korábban azt írtam, hogy az asztalba is belemartam kicsit (pár tizedről van szó). Szóval már rosszul emlékeztem. Viszont a megmart betétről nem találok fotót ott ahol lennie kellene :(

(#33749) Drebil válasza Gabika75 (#33727) üzenetére


Drebil
csendes tag

Szia, biztos lesz TS55-re akció.Meg a Domino-ra is. Hátha beleférne mindkettő aa büdzsédbe. Ezekkel egyszerűen nem lehet mellényúlni. Kisvakond biztosan akciózza, a Stonewood is suerintem. Utóbbiak alapból jobb árakat tudnak a legtöbb termékre

(#33750) Because


Because
őstag

sziasztok!

alakul az íróasztalom terve:

a bal fele adott a jobb oldalát szeretném elkészíteni, ehhez van 18mm vastag fenyőlapom. elég ha csak fatiplit használok és ragasztom? nem szeretném hogy látszódjanak a csavarok. az új asztallapot is tiplikkel tartanám a helyén, itt nem ragasztanék, mert 2 méteresre tervezem és legalább le lehet majd szedni.

amit vennék: fúrósablon a merőlegességért és tiplijelölő a műveletekhez.
dekopírfűrész, kézi fúró van itthon

[ Szerkesztve ]

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.