Hirdetés

2024. április 18., csütörtök

Gyorskeresés

Hozzászólások

(#34001) Armahun válasza nyikszi (#34000) üzenetére


Armahun
addikt

Ez a kilincs nem ahhoz a zárhoz való ami az ajtódban van.
Nem kis csavarral kellene rögzíteni az ajtóhoz, hanem olyan zár való hozzá amin van furat.
Ezen keresztöl átmenő metrikus csavarral van a két kilincs egymáshoz összehúzatva.

A kilincsen pocit lehet javítami, úgy hogy kiheréled belőle a rúgót , úgy nem fog olyan gyorsan kilötyögni.

Ha szerinted egy tárgy lehet Ő, akkor te is az vagy. Jó étvágyat evés előtt illik kívánni. A már evő embert ezzel étkezévében megszakítani igen nagy illetlenség.

(#34002) mdk01 válasza macilaci78 (#33995) üzenetére


mdk01
addikt

....és építsen egy családi ház árának megfelelő műhelyt, rendezze be gépekkel mégegyszer annyiért, majd dolgozzon 30-40éven át szorgalmasan és döbbenjen rá, hogy a gyerekei baromira nem akarnak asztalosok lenni, így senki nem viszi tovább azt amiért egy életen át dolgozott.
Nagyon sok ilyet látok. Van olyan lehetőség is, hogy az Ember összetartja keményen a családot és minden gyerek az asztalos szakmában van, ha kell a nők felületkezelnek....ilyen a mesterem akinél tanultam. Öt gyereke van mindet keményen a vállakozásban tartotta 20-30 éven át, mikor is meghalt nem rég, majd a gyerekek között meg megy a háború és szét fog esni 50év munkája és széthordják a több száz millás vagyont. Sajnálom....
Nem akarok pessziminsta lenni, de tudni kell azt is hogy ez egy nagyon drága szakma és nagyon sokat kell szorgalmasan dolgozni azért, hogy mindent szakszerűen meglehessen csinálni egy műhelyen belül.

[ Szerkesztve ]

(#34003) mdk01 válasza serfozotibi (#33999) üzenetére


mdk01
addikt

Mókásan néz ki ez a három márka együtt. :)

(#34004) mdk01 válasza nyikszi (#34000) üzenetére


mdk01
addikt

Nem te kérdezted korábban, hogy hogyan lehet megjavítani a lemezes ajtót, hogy fogjon benne a csavar?

Mennyi hely van a lemez és a zártest között?
Az is megoldás lehet(bár még ilyet nem csináltam), hogy felragasztod az alaplemezt az ajtóra. Sztem PVC-ből van, azokat elég sok fajta ragasztó megfogja.

(#34005) nyikszi válasza Armahun (#34001) üzenetére


nyikszi
őstag

Nem odavaló a zár? Nem értem, hol kellene csavarnak lennie. Majd holnap lefotózom és felteszem, hogy mi is a kérdésem, de köszi a választ. :R

Mdk01: Nem én voltam. :N (Én eddig csak asztal feltéttel kapcsolatban kérdeztem.) A lemez az lemez, fémből van, nem PVC-ből.

Egyébként asztalos lakott itt ezelőtt és ő csinálta, szóval nem hinném hogy átmenő csavar kellene ide (de persze lehet, hogy én tévedek).

[ Szerkesztve ]

''Ha az agyunk olyan egyszerű lenne, hogy megérthetnénk, olyan egyszerűek lennénk, hogy nem értenénk.''

(#34006) AndrewBlase válasza nyikszi (#34005) üzenetére


AndrewBlase
senior tag

Arni arra próbált rávilágítani, hogy az ilyen kilincseknél a takarólemez alatti műanyag test és a zár nem kompatibilis egymással. Ugyanis azt a műanyag vackot az ajtó ellentétes oldalán lévő másik műanyag vacakhoz illik/kell csavarozni átmenő csavarral (avagy hosszú lemezcsavarral [én legalábbis ilyennel találkoztam]), és eme csavaroknak van kialakítva a zártestben is furat.

Miért mindig én???

(#34007) Armahun válasza nyikszi (#34005) üzenetére


Armahun
addikt

Látatlanban nagy valószínűséggel Ilyesmi zár lehet az ajtókban. Ezért lett úgy rögzítve ahogy van.
Ahhoz a kilincshez amit linkeltél van oldalt a kilincs és a zár mellett furat átmenő csavarnak.

Ha szerinted egy tárgy lehet Ő, akkor te is az vagy. Jó étvágyat evés előtt illik kívánni. A már evő embert ezzel étkezévében megszakítani igen nagy illetlenség.

(#34008) Sanyabá válasza Armahun (#34001) üzenetére


Sanyabá
senior tag

Miért ne lenne hozzá való?

Ha lepattintja a képen látható fém lemezt,az alatt van a műanyag talp, és azt bizony 2 db 3x16 -os facsavar tartja. Nem is lehet sem vastagabb, sem hosszabb mert a 3 mm-es MDF lemezben úgy sem fogna többet.

Az átmenő csavaros-hoz tényleg olyan zár kell, amelyen keresztül lehet rögzíteni a kérdéses kulcscímet, és kilincset. Ez általában a Hörmann ajtóknál van.

A tanulás gyökere keserű,de a gyümölcse édes.

(#34009) Angerfist087


Angerfist087
tag

Sziasztok srácok egy gyors kérdés. A Képen látható ábrán a Rádiusz (L2) = 3,2 mm ez most 3,2 cm vagy 3 mili és 2 tized ?o.O

nem jövök rá kösz!

Nincs jobb tudás a tapasztalatnál.

(#34010) Armahun válasza Sanyabá (#34008) üzenetére


Armahun
addikt

Elméletileg fel lehet tenni úgy is, de gyakorlatilag az a tapasztalat, hogy nem tartja meg.
Gyárilag is ilyen átmenőt csomagolnak mellé.
Viszonylag erős rúgó van szerelve a kilincs műanyagjába és rövid idő alatt kimozgatja azt a kis csavart, főleg mdf-ből.
Sokszor eleve faragni is kell, mert van a csavarnál egy csap is belül, amit le kell vágni ha 16-os csavarral teszed fel.

[ Szerkesztve ]

Ha szerinted egy tárgy lehet Ő, akkor te is az vagy. Jó étvágyat evés előtt illik kívánni. A már evő embert ezzel étkezévében megszakítani igen nagy illetlenség.

(#34011) Sanyabá válasza Angerfist087 (#34009) üzenetére


Sanyabá
senior tag

Nem, ha jobban meg nézed a papirosod, bíztos van egy leírás, miszerint a jelzett betűkhöz mi társul.
Pl. a D a marószár átmérője, ill. vastagsága , 6-8 10 mm.
Az R, rádiusz , 3-4-5 mm,?

A tanulás gyökere keserű,de a gyümölcse édes.

(#34012) Sanyabá válasza Armahun (#34010) üzenetére


Sanyabá
senior tag

Úgy van ahogy mondod, és ezután jön az a megoldás amit fentébb is említettél.

De a kilincsnél azért jobb a helyzet , mivel egymásba megy , és egy imbusz csavar is rögzíti.

A kulcscímnél meg ugye nincs igénybe vétel, így az elég sokáig bírja.

A tanulás gyökere keserű,de a gyümölcse édes.

(#34013) Angerfist087 válasza Sanyabá (#34011) üzenetére


Angerfist087
tag

ITT nézem és ez a 3,2 mm elég kicsinek tűnik nekem o.O

Nincs jobb tudás a tapasztalatnál.

(#34014) thyeby válasza Angerfist087 (#34009) üzenetére


thyeby
őstag

3 milliméter, és két tized.
Azért van ez a 2 tized mm hókuszpókusz, mert a maróéleken rajtaragadt a collos mértékrendszer. A 3,2mm az annyi, mint 1/8 coll. 3,2 cm-es rádiuszmaró felsőmaróhoz nem is létezik - ekkorát már komoly átmérőjű alsómaró szerszámokhoz kellene kialakítani. Azonban 32mm-el a coll sehogyan nem tagolható egészségesen, így valószínűleg R=32 mm rádiuszmaró nem létezik. (Vannak mersze mm-es mértékű marószerszámok is forgalomban - de mert a 32-es faanyag gyalulatlan még, ezért valószínűtlen, hogy valakinek ahhoz kellene ekkora kés. Hatvannégyes majdnem gerendát meg nemigen kerekítünk - mondjuk korlát kapaszkodóhoz ott körül lehet esetleg méret a jó fogás okán.)
Mekkorára lenne szükséged?

Sokszor jól jön ilyen pici rádiuszmaró. Az emberek hócipője kezd tele lenni, hogy mindent fogkefetartó formára kerekítünk le. A 3,2-es éppcsakhogy letöri az élt, szinte alig látszik, hogy az rádiusz, és jobban kijön a szögletes forma.

[ Szerkesztve ]

Több fa van, mint asztalos!

(#34015) serfozotibi válasza mdk01 (#34003) üzenetére


serfozotibi
csendes tag

Igen, ez nekem is "szúrja" a szemem! :) De így alakult, a maróm elég régi már, a sín viszont a merülőhöz való, abból meg mindenképp Festoolt akartam. :) Ami az adaptert illeti, hát meglepődtem hogy pont a Bosch találta ki, bár igaz hogy a Festoolnak is van hasonló, sínen csúszó vezetője, de arra tudtommal nem jó bármelyik marógép. A Tritonról képzelném még hogy kitalál ilyet, de nyomát sem találtam a szakirodalomban, ennek ellenére a nagy marógépükre hamarosan beruházok. :))

(#34016) yooccoo válasza thyeby (#34014) üzenetére


yooccoo
aktív tag

31,75 mm

(#34017) Angerfist087 válasza thyeby (#34014) üzenetére


Angerfist087
tag

Igazából él le *tőrésre* alkalmas fejet szeretnék polcokhoz (fenyő) . hmm ha alig látszik meg a nyoma akkor tán ez ?

Nincs jobb tudás a tapasztalatnál.

(#34018) thyeby válasza Haugland (#33996) üzenetére


thyeby
őstag

Megvallom férfiasan, volt már néha olyan gondolatom, hogy mi lenne, ha blogot írnék, de ez gondolat szinten rendre el is halt. Mert nem nagyon lenne arra időm, hogy úgy csináljam, ahogy való. Így aztán azt sem tudom, miként lehet blogot létrehozni.
Régebben írogattam ezt-azt, de csak az íróasztal fióknak - sohsem publikáltam.

A fa legnagyobb ereje, hogy holtában is élő természetes alapanyag. Az illatán túl is nagyon sok szépsége van. Minden fafaj illata más - nekem büdös fa nem is létezik, csak ha kecskeszaros. Sok fa erezete el tud varázsolni, van, amelyik a színével lopja magát a szívembe, van amelyiknek a tulajdonságaiban rejlik soksok erő. Szentendrén pl egy pizzériában láttam egy famunkát, ami nagyon megragadott. És ez a famunka nem volt egyéb, mint a természet munkája, amit egy művész vénájú észrevett egy kőris mintázatán. Női alak az erezetben. Lehetséges, hogy más nem is vette volna észre, és a tűzre csapta volna, mert a kőris jó meleget ád biz'a. (Hej, de szorul is a szívem őszi időkben sokszor, amikor látom, hogy a fakupecek micsoda értéket kótyavetyélnek el akác tűzifa gyanánt apró kufár haszonkáért.)

Több fa van, mint asztalos!

(#34019) thyeby válasza yooccoo (#34016) üzenetére


thyeby
őstag

Igen, ez 1 1/4 coll. De nem 32mm, hanem 25 századdal kevesebb. Ezért írtam, hogy egészségesen nem osztható, tagolható a coll vele.
De ha valaki szakértő a körmömre néz, és kijavít, azt megköszönöm, hogy észrevetette velem.

Több fa van, mint asztalos!

(#34020) Speciali válasza Red_Bull (#33992) üzenetére


Speciali
tag

Kezdem azzal, én géplakatosként kezdtem. De aztán jött a rendszerváltás (1990 és utána következö évek),amikor is a vasas szakmának leáldozott. Akkoriban a faipar jobban ment, kitanultam az asztalos szakmát.
Majd vállalkozo lettem, voltak nagyo nagyon jo évek, amikor nagyon sok pénzt kerestem. Élveztem a munkát, jo volt az ügyfelekkel tárgyalni, megegyezni (volt amikor nem), de aztán jött 2008, erre már te is emlékezhetsz talán.Ekkor gazdasági világválság volt (ami szerintem most is tart), és ez nagyban kihatott az én boldogulásomra is. 2011-ben elegem lett a nyüglödésböl, a következö évben elhagytam az országot, Bajorországban vállaltam munkát. Itt vagyok azota is.
Ezeket csak azért irtam le, hogy lásd, mi áll a kérdesedre feltett válaszom mögött : ha boldogulni, pénzt akarsz keresni, akkor válassz egy vasas szakmát. Akár Magyarországon, akár Europa fejlett régioiban, a vasas szakmaval sokkal több pénzt lehet keresni, mint a faiparban.
A mai tapasztalataimmal, ha ura kezdeném, megmaradnék a vasiparban. Az asztalos szakmát meg mint hobbi csinálnám. (egy vasas ember még gépeket is könnyebben készit magának.). De ugye elöre nem lehet látni a jövöt. Viszont következtetni lehet. Akkor a rendszerváltás elött abnormálisan fel volt turbozva a vasipar. Aztán amikor a (valós) piacrol kellett megélni, akkor szinte összeomlott a vasipar Magyarországon. Most viszont, nem láthato elöre semmiféle rendszer vagy modszerváltás, és azt látni, hogy a jármü és gépipar az irány az országban. Az asztalos szakmával viszont sokkal kevesebb jol fizetö munka van. Ha van is, bizonytalanabb a jövö.
Egy asztalosmühely felszerelése nem olcso, de egy vasipari is lagalább annyiba kerül, nem is ez, ami eldönti a kérdést. Hanem a jelenlegi helyzet és a jövökép.
De azt mondom, asztalosnak (is) tanulni érdemes. Tanulni mindig érdemes. Aztán ha ugy alakul, válthatsz még szakmát, gondolom nagyon fiatal vagy. Ha ehhez érzel kedvet, tehetséget, vonzodást, akkor nem azt kell nézni, hogy mivel lehet több pénzt keresni.

(#34021) thyeby válasza Angerfist087 (#34017) üzenetére


thyeby
őstag

Valószínűsítem, hogy a 6,35-ös lesz neked megfelelő. De ízlés kérdése ez. Jómagam az ilyesmit R=4 mm-el szoktam marni, mert van olyan késem is. Ha hobbista lennék, megfelelne a 6,3-as is persze.

Ha szépre akarod, akkor:

- ne asztalba építve, hanem kézből marjad
- ne nyomd a csapágyat a fához, mint süket a csengőt - ha éppcsak megérinted a fát, akkor is levágja
- ne állj meg munka közben, mert ott megég a fa - habár utólag ez lecsiszolható
- ha bütüt is kerekítened kell, akkor az él végét előbb húzd a késen visszafele (direkt helytelen) irányban néhány mm-t - így nem töröd ki a szálat a sarkon.

Több fa van, mint asztalos!

(#34022) Angerfist087 válasza thyeby (#34021) üzenetére


Angerfist087
tag

Köszönöm a tanácsokat! :) most már világos minden!

Nincs jobb tudás a tapasztalatnál.

(#34023) Sanyabá válasza Angerfist087 (#34017) üzenetére


Sanyabá
senior tag

Az sok lesz élletörésre, az már szinte lekerekítés.

Letörésre elég amit a többiek is javasoltak.

A tanulás gyökere keserű,de a gyümölcse édes.

(#34024) Angerfist087 válasza Sanyabá (#34023) üzenetére


Angerfist087
tag

4-esre esett a választásom úgyis :)

Nincs jobb tudás a tapasztalatnál.

(#34025) Sanyabá válasza Angerfist087 (#34024) üzenetére


Sanyabá
senior tag

Akkor nincs is miről beszélni. :N

A tanulás gyökere keserű,de a gyümölcse édes.

(#34026) escsé válasza nyikszi (#34000) üzenetére


escsé
tag

törölve

[ Szerkesztve ]

(#34027) mdk01 válasza Armahun (#34010) üzenetére


mdk01
addikt

Vagy ki kell fúrni 8as fúróval a csap helyét és a rugó csavaróhatásának ellentart a kis csavar pedig húzóra tart. A másik ami fontos hogy a kilincs hernyócsavarja is rendesen legyen rögzítva. Amúgy a jobb cimeknél 3db csavar fogja a műanyagoz ás 3,5x18as csavarral kicsit zenkelve fellehet rakni a műanyagot.

[ Szerkesztve ]

(#34028) Siriusb


Siriusb
veterán

Üdvözletem!
Adott egy régi ruhásszekrény, aminek a zárjába a kulcs tolla beletört és beleesett valahová. A zárral együtt van a nyelv, nem rudat tol ki, tehát nem az ajtó tetején/alján fogja meg, hanem az ajtó közepén.
Van valami ötlet, hogy lehetne kinyitni?

(#34029) thyeby válasza Siriusb (#34028) üzenetére


thyeby
őstag

Készítesz egy tolvajkulcsot, és kinyitod vele.
Bicikli küllőt "L" alakban meghajtasz.
A legtöbb zárt ajtót feszítéssel is ki lehet nyitni. Ott kell feszíteni, ahol a zárnyelv fog. Elképzelhetőnek tartom azt is, hogy a becsukott szekrényajtó simán leemelhető a pántról.
Régi ruhásszekrényeken nem atombiztos zár szok lenni.

Több fa van, mint asztalos!

(#34030) Siriusb válasza thyeby (#34029) üzenetére


Siriusb
veterán

Gagyi zár van, de nem akarok véletlenül sérülést okozni. Egy tűvel próbáltam tolvajkulcsot-féleséget összehozni, sikertelenül, de még futok egy kört vele holnap.

(#34031) epmd válasza Siriusb (#34030) üzenetére


epmd
tag

A szekrény hátfalát nem lehet levenni?

(#34032) macilaci78 válasza mdk01 (#34002) üzenetére


macilaci78
nagyúr

Nem azért dolgozik egy életen át, hogy legyen mit a gyereknek tovább vinnie, hanem hogy legyen miből a gyereknek elindulnia az életben. Ha a gyerek nem asztalos lesz, akkor az örökségét eladja a helyett, hogy használná.
A példádban lévő öt gyerek is: aki akar, menjen, aki akar, az maradjon és vásárolja ki az örökségéből azt, aki menni akar. Akár hitelből is, hiszen egy prosperáló vállalkozásnak nem lehet gond. Vagy mondjanak le bizonyos tevékenységi körökről egy időre.
És hol van az megírva, hogy mindent egy műhelyen belül kell megoldani? Álljon rá azokra a tevékenységekre, amikben profi, vagy amik a legnagyobb hozzáadott értéket képviselik, és a többit szervezze ki. Például komoly lapszabászatot kár üzemeltetni, amikor annyi erre szakosodott vállalkozás van. Van ugyan felára, de addig sem kell vele dolgozni (idő, rezsióradíj), raktározni (költség, hely), kezelni a hulladékot, stb.

Igen, lehet egy családi ház árán műhelyt építeni, még egyszer ennyiért felszerelni, meg ismerek olyat is, aki garázsból, melléképületből alakított ki műhelyt, és gardróbokat, konyhákat rak össze. Persze, messze van ez az asztalos szakma csúcsától, de megélhetést ez is ad. Ha jön egy kis tőke, bővít: először csak nagyobb műhely, aztán több ember.

Ha minden kötél szakad, nem kell félni az akasztástól!

(#34033) Sanyabá válasza Siriusb (#34028) üzenetére


Sanyabá
senior tag

Nekem van egy sor kulcsom, bíztos jó lenne valamelyik. A kérdés, hogy hol laksz?

A tanulás gyökere keserű,de a gyümölcse édes.

(#34034) thyeby válasza macilaci78 (#34032) üzenetére


thyeby
őstag

Másképp látom ezt a szakma öröklést.
Mindenek előtt leszögezem, hogy nem okos a sarjainkra rátukmálni semmiféle vállalkozást. Aki kényszerből vállalkozik, jó valószínűséggel tönkre fog menni.
Amikor egy apa vállalkozást épít, keresi abban az utód helyét is ösztönből. A gyerek számára pedig megfontolandó, hogy továbbvigye, vagy eladja, amikor megörökölte. Ez olyan döntés, amiben nincs visszatáncolási lehetőség. Amikor egy élet munkájával épült fel egy vállalkozás, az nagyon komoly tőke esetenként, és azzal indulva sokan nagyon komoly lépéselőnybe kerülhetnek, akik ilyet örökölnek. Kár ezt nem komolyan venni.
Laikus gondolhatja, hogy a tőke, amit örökölt a csemete, nem más, mint ennyiannyi milliós értékű géppark. A valóságban sokkal többről van szó. Legnagyobb értéke eszmei - ez nem pénzben kifejezhető. Következő értéke az, hogy prosperál, működik. Őrült sok munka árán lehet egy vállalkozást fenntartható pályára állítani. Ez is komoly tőke. Aztán nagyon komoly rész a kapcsolati tőke. Beszerzési csatornák, kialakított kapcsolatok beszállítókkal, valamint a készárut felvevő ügyfélkör. Legtöbben, akik vállalkozást építenek, épp abba buknak bele, hogy elégtelen a kapcsolati tőkéjük. Aztán a tapasztalati tőke, ami egy élet alatt göngyölődött, az nem olyan, hogy veszek szakirodalmat, kiolvasom, és kész a tudásom. És tapasztalati tőke alatt nem is annyira a szakmai zsigereket okos érteni, mint inkább azt, hogy milyen viszonyulások okosak a beszerzési források, az eladási folyosók összességében, a konkurenciával szemben.
Szóval nem úgy van az, hogy aki megörökölte, ugyanúgy pénzénél van, ha eladja, mint ha továbbviszi. Egy ilyen vállalkozást ma Magyarországon igen nehéz a valós értékén eladni. A gépsor/géppark ára pedig csupán töredéke a valós értéknek. Nem beszélve arról, hogy használt gép eladása minden esetben bukást jelent.

Örökítés nélkül nem jöhetett volna létre a Felder cégcsoport, a Lego, de hogy itthon maradjak, a Zwack, vagy a Szamos marcipán. Mert ezek felépítéséhez egy emberi élet édeskevés. Amikor szerencsés egy család, az emberöltők során képes lehet nagyra nőni. Ez az, amit egy apa lát miközben úgy épít, hogy továbbvihető legyen a vállalkozás, és nem biztos, hogy sikerül ezt meglátnia az utódoknak is.
Elképzelhető, hogy a Rolls Royce ma is a régi fényében tündökölne, ha nem adják el a németeknek, hanem viszik tovább ugyanazt a vonalat, amit az ősök már megrajzoltak. A Harley Davidson a mai napig csillog, ragyog, pont azon ív mentén, amit az ősök rajzoltak.
Csak azért írtam ilyen nagy neveket, hogy érzékeltessem, mi is (lehet) az igazi érték egy örökölt vállalkozásban.
Nagyapám fegyvermester volt. Vitte a sírba azt az ipari titkot, hogy milyen eljárással feketítette be a fegyver alkatrészeit, csövét, hogy az olyan legyen, amilyennek lennie kell. Gyerek voltam, láthattam százszor is ezt az eljárást. De nem érdekelt túlzottan, ezért az öregem nem is kötötte az orromra soha. Elvitte a sírba ezt a titkot. Működnek ma is fegyvergyárak, ahol módját ejtik, hogy szép matt fekete legyen a vas, és ne rozsdáljon be akkor se, ha sokat, akkor se, ha keveset lövünk vele. Valószínűsítem, hogy jó nagy fityiszt mutatnának a gyárban, ha valaki kérdezné tőlük, mit csináljon a vassal, hogy olyan legyen, mint a puskáé.
Nagyapám elment, és elvitt valami olyat magával, ami nem pénzben mérhető, mégis lehetett volna akár igen komoly tőke. Ez az, amit én nem láttam, mikor pedig nap nap után ott volt a szemem előtt.

Szóval, amikor arról beszélünk, hogy eladják a testvérek, vagy kivásárolják egymástól a vállalkozást, mint örökséget, valószínűleg olyanról beszélünk, amiről fogalmunk se lehet. Ha valakinek lehet róla fogalma, az az örökös - már ha van róla fogalma.

Több fa van, mint asztalos!

(#34035) mdk01 válasza macilaci78 (#34032) üzenetére


mdk01
addikt

Látszik az írásodból, hogy nem vagy benne a szakma sűrűjében. Ez nem így működik.

(#34036) macilaci78 válasza thyeby (#34034) üzenetére


macilaci78
nagyúr

Én pusztán üzleti, jogi szemmel írtam, amit írtam. Egy meglévő, működő vállalkozást kár felszámolni, mert az a tőkén, gépeken felül olyanokkal is rendelkezik, mint az ismertség, elismertség, klientúra, szakmai hírnév és ezeket nem pénzért osztogatják, ehhez idő és teljesítmény kell.
Ezért írtam, hogy ha a sok örökös nem tud ugyanazon úton járni, mint amit az örökül hagyó járt, akkor szélnek kell ereszteni azt a lovat, amelyik nem húz és támogatni azt, amelyik igen.

Én egy vállalkozásba nem rokont vinnék be, hanem alkalmazottat, mert pótolható, terelhető, szankcionálható.

Olyan ez is, mint egy ügyvédnek megörökölni a praxist, vagy háziorvosnak, közjegyzőnek, stb. Senki sem fogja annyiért megvenni, amennyit ér. A valós érték és a vételár közötti különbség a vásárló haszna.

mdk01: igazad van, én csak eladom a szakmát, mint szolgáltatást. Láttam már családi viszályban tönkrement, majd felszámolt és apró pénzért eladott vállalkozást is és olyat is, ahol a családi viszály trónfosztáshoz vezetett és az egyik éhes családtag a család többi részének szájából verte ki a falatot, hogy övé legyen minden. Az a másik fúrása, harácsolás, gátlástalan aljasság, amit Jockey Ewing művelt a Dallasban, az a hazai faiparban is előfordul.

Ha minden kötél szakad, nem kell félni az akasztástól!

(#34037) thyeby válasza macilaci78 (#34036) üzenetére


thyeby
őstag

"Ezért írtam, hogy ha a sok örökös nem tud ugyanazon úton járni, mint amit az örökül hagyó járt, akkor szélnek kell ereszteni azt a lovat, amelyik nem húz és támogatni azt, amelyik igen."

Már közeledünk ahhoz, amit Balázs rejtett a sorok közé.
Tömören erről van szó: Sajog az ember szíve, amikor olyasféle tékozlás a vége életen át tartó szorgos építőmunkának, ami méltatlan is, és vaksi is esetenként. Meddővé tenni a termékenyt. Az egy jogi dolog, hogy mit lehet tenni, az viszont emberi, hogy mit való.
Félreértés ne essék: nem azért kardoskodok, hogy bolond, aki eladja az örökséget, vagy jobbhíján elkótyavetyéli. Szíve joga. Árnyaltabban inkább azt hangsúlyozom, hogy szívszorító.

"Én egy vállalkozásba nem rokont vinnék be, hanem alkalmazottat, mert pótolható, terelhető, szankcionálható."
Sokan vannak hasonló véleményen. Méltán. De bonyolultabb szok ez ennél lenni. Alkalmazottal felépíteni egy vállalkozást másmilyen veszélyeket rejt. Az alkalmazott nem tulajdonos, így nem érdeke az építés. És nehéz úgy érdekeltté tenni, hogy a mindösszesent tartsa szem előtt, s ne a javadalmat. Amikor egy család összefog, számtalanszor tesznek olyat az előrelépés, a lendület érdekében, amit alkalmazott soha nem tesz. A receptúra titka is léptékkel nagyobb veszélyben van, mint szorosan záró családon belül. Nem ritka eset, hogy az alkalmazott egy napon konkurenciává válik. Nonszensz úgy működtetni, hogy ne lásson rá mindenre, ugyanakkor olyan elvárásokkal terhelni, mint ha rálátása lenne mindenre. Gondolod, hogy Zwack úr valakinek is az orrára kötötte az aranyat fialó keserű titkát olyannak, akiben nem az ő vére folyt? Nincs a föld hátán olyan vállalat se kicsi, se nagy ami felérhet egy alkalmas család kohéziós erejével.
Volt egy úr, akit a Microsoft saját részvénnyel akart kifizetni egy alkalommal. Fel volt háborodva ezen a felajánláson, és készpénzben kérte a bérét. Néhány évtized múlva nyilatkozott egy riportban, hogy akkor, ha elfogadta volna a felajánlást, ma őrült nagy pénzt érne az akkori egyetlen havi bére. Egy alkalmazottól nem elvárható, hogy saját gyermekének tekintse a munkahelyét. Pedig az építőerő abban rejlene. Cserébe persze szankcionálható. Szóval vannak esetek, amikor egy alkalmazott nyomába sem érhet egy jó családtagnak.
Magyarul, aki nem tulajdonos, az nem jó gazda. Az nem fektet be, csupán robotol. Egy fejlődő vállalkozás pedig nem egyéb, mint okos befektetések feszes sorozata.

Több fa van, mint asztalos!

(#34038) macilaci78 válasza thyeby (#34037) üzenetére


macilaci78
nagyúr

Ideális körülményeket feltételezve mindegy, hogy családtag, vagy alkalmazott. Nem ideális kor inkább alkalmazott legyen.
Egy alkalmazottat is érdekeltté lehet tenni pl tulajdoni hányaddal. Másrészt ahány tulajdonos, annyi okos főnök...

Ha minden kötél szakad, nem kell félni az akasztástól!

(#34039) Sanyabá


Sanyabá
senior tag

Festool csudaszerszám:[link]

A tanulás gyökere keserű,de a gyümölcse édes.

(#34040) bim válasza Sanyabá (#34039) üzenetére


bim
veterán

Festonak és Maffelnak elég régóta van kármimarója. Ez elvileg ácsoknak készült de iszonyat korlátozott a felhasználási terület. :( Ez annak kisebb tesója lehet.
Maffel

Örökléshez. Apám villanyszerelő vállalkozást épített fel ami nagyon jól prosperált. Pár évet dolgoztam nála de eszembe nem jutott hogy átvegyem. Ma már nyugdíjas az öreg és a vállalkozás elhalt. A nagy fiamnak eszébe nem jutott volna ácsnak menni. Helyette animációs filmkészítő lesz. Nemrég született fiam pedig ki tudja mi lesz. Nagynak nem mernék a kezébe adni egy éles szerszámot mert attól rettegnék levágja valamelyik ujját. :F

[ Szerkesztve ]

(#34041) yooccoo válasza bim (#34040) üzenetére


yooccoo
aktív tag

Csak madár száját és függőleges írástudó crack, a crack indikátorok, Kervenfräse és tető pályán - és őröljük. Egyszerűbb, mint valaha!

:DDD :DDD :DDD

(#34042) nyikszi válasza Armahun (#34007) üzenetére


nyikszi
őstag

OK, köszönöm, így már értem :R Most nem szedtem szét, mert áll mint Katiban a gyerek :) Majd ha megint szét akar esni, akkor szétkapom, de ha minden igaz olyan zár van benne amin van átmenő csavarnak hely:

''Ha az agyunk olyan egyszerű lenne, hogy megérthetnénk, olyan egyszerűek lennénk, hogy nem értenénk.''

(#34043) Siriusb válasza Sanyabá (#34033) üzenetére


Siriusb
veterán

Helyi barkácsboltban sikerült 1-től 6-ig elkérni a kulcsokat, sajnos egyik sem nyitotta. Ha minden igaz, van még egy nullás kulcs is, lehet az lesz.

Egyébként Dél-pest lenne.

(#34031) epmd
Tele van pakolva, és bepréselve a fal és másik szekrény közé, szóval esélytelen megmozdítani. A másik fele, hogy a szekrénybe bejutnék, de a zárhoz ugyanúgy nem férek hozzá.

(#34044) Nerazim


Nerazim
őstag

Sziasztok!
Nem tudom jó helyre írom-e. Régi típusú parkettát szeretnénk felújítani és képeken jól nézett ki fehérre festve. Van erre vonatkozóan vkinek tapasztalata? Konkrétan az lennék kíváncsi, hogy egyrészt olcsóbb-e ha így akarom csinálni, ha igen akkor milyen festékkel érdemes, a régi lakkot nem akarom felcsiszolni ha nem muszáj ,akkor már inkább újralakkozom az egészet.

[ Szerkesztve ]

Be my computer.. Baby I'm a user!!

(#34045) macilaci78 válasza Nerazim (#34044) üzenetére


macilaci78
nagyúr

Felújítani akkor van értelme, ha nem mozog, nem nagyon hézagos.
Festésnél a festéknek tapadnia kell a felülethez (esetedben a meglévő tudja fene, milyen lakkhoz), és legyen önmagában elég kemény ahhoz, hogy járj rajta.
Vannak festett fa parketták, de ott a fát direktbe festik meg, hogy jól tapadjon, majd lelakkozzák, hogy tartós legyen. Ezen logika mentén kell a csiszolás.

Fát nem csak festékkel lehet színezni, hanem páccal is. A festék elfedi a fa eredeti színét, kellően vastag rétegben még a struktúrát is, olyan homogén felületet kapsz, mint a hűtőajtó. A pác ezzel szemben csak egy tónust ad a fának, ami lehet akár kimondottan fehér is. Itt is kell valami, ami megvédi a felületet a kopástól, szennyeződéstől: lakk, vagy olaj.

Lazúrral is festhetsz, de hogy az mennyire járásálló, mennyire kopik, nem tudom.

Na meg az oldószer: nehogy a rákent festék oldószere megmarja a lakkot, mert nem lesz szép. Olyan helyen próbáld ki, ahol később nem lesz szem előtt: szekrény alatt például.

Ha minden kötél szakad, nem kell félni az akasztástól!

(#34046) mrfire


mrfire
őstag

Üdv!

Van a topikban asztalos, aki tud ajánlatot küldeni három üvegajtós szekrény elkészítésére a XXI. kerületbe?
Ilyeneket szeretnék, de 40cm-es mélységgel és keret nélküli üvegajtókkal:
2db [link]
1db [link]

Ha ajtó beszerelést is vállal, akkor kérem jelezze mennyiért cserélne ki ajtót keret elfűrészeléssel vagy anélkül, attól függ mik a lehetséges megoldások. A keret 102 cm széles, az ajtó kb. 87 cm x 2m. Standard Csepel csillagtelepi panellakásajtó.

Jöhet PM vagy e-mail is a profilomban lévő címre. Köszönöm! :R

(#34047) Nerazim válasza macilaci78 (#34045) üzenetére


Nerazim
őstag

Köszi szépen a sok hasznos infót :R

Be my computer.. Baby I'm a user!!

(#34048) bim válasza yooccoo (#34041) üzenetére


bim
veterán

Google fordító lehetett? ;]

(#34049) kiralyviki14


kiralyviki14
újonc

Én is sok helyen szétnéztem, amikor lazúrt kerestem...
A városomban, egy festékboltban a Polifarbe-t ajánlották, mi a véleményetek róla?
http://festekes.hu/fafeluletek-kezelese/lazurok-lakkok

(#34050) r.levente75 válasza kiralyviki14 (#34049) üzenetére


r.levente75
addikt

Mire használnád?

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.