Hirdetés

2024. május 1., szerda

Gyorskeresés

Hozzászólások

(#33251) aszamóca válasza python1 (#33248) üzenetére


aszamóca
aktív tag

Én személy szerint egy ilyen pisztolyt használok, és egy Extol kompresszort kb 2éve.
Ezidáig nem romlott el semmi, jól és viszonylag szépen lehet dolgozni velük. Persze ez igényfüggő, nem vagyok fényező mester. :)

[ Szerkesztve ]

Nem, nem hangfalnak hívják, gyűjtőnéven hangsugárzónak. A hangfal egy valamekkora tetszőleges geometriájú lapba épített hangszóró.

(#33252) AndrewBlase válasza Haugland (#33250) üzenetére


AndrewBlase
senior tag

Annak ellenére, hogy számtalan Parkside gépem van, azt mondom, hogy felsőmarót ne ilyet vegyél.

Nemrég vett egy kollégám Parkside felsőmarót, de a csúszótalpja olyan vékony és bili anyagból van, hogy az katasztrófa. Következménye: meg van vetemedve, kvázi nem lehet egy sík felületre felfektetni. (A talp közepén fel van puposodva a műanyag.)

Persze lehet, hogy csak a kollégám gépét sikerült ilyen trehány módon összerakni, és a többi okés. Ezt viszont csak akkor tudod meg, ha kibontod a dobozt. És ha már megvetted, emiatt a "hiba" miatt nem fogják gariba javítani/cserélni.

Miért mindig én???

(#33253) serfozotibi válasza python1 (#33246) üzenetére


serfozotibi
csendes tag

Egyébként ha találtál jó áron 50 l-est, akkor meg lehet azt csinálni, hogy szerzel teherkocsi légtartályt, mondjuk kettőt, felrakod őket a falra vagy valami félreeső helyre és arra csatlakoztatod a kompresszorodat. Az eredmény, hogy több levegőd lesz egyszerre, tehát később is fogy el. Nagyobb cégeknél ahol csavarkompresszor van, ott sem azonnal a kompresszort cserélik ha nem elég a levegő, hanem először betesznek még egy nagy tartályt. :K

(#33254) python1 válasza aszamóca (#33251) üzenetére


python1
veterán

Köszönöm neked is! :R

serfozotibi: igen,ezért akarok olyan kompresszort venni,ahol külön van a meghajtó motor.

(#33255) veze válasza AndrewBlase (#33252) üzenetére


veze
őstag

Én is karacsony előtt vettem valamikor, első ránézésre rendben van a talpa, de majd meglesem már jobban.. Igaz én már kicsusztam a 30 napbol..
Mert hogy.. egyébként a lidlben mindent visszavesznek 30 napon belül indoklás nélkül, csak legyen hiánytalan minden tartozék és csomagolás is legyen sértetlen. legalábbis ne szétszaggatva legyen felbontva stb. Ez igaz másra is, én pl nöi ruhaneműt vittem vissza, a fentieknek megfelelő feltételekkel és átvették

(#33256) AndrewBlase válasza veze (#33255) üzenetére


AndrewBlase
senior tag

Persze, ha itthon veszed, akkor megoldható a dolog. Viszont a kolléga egy német webshop linkjét adta meg a parkside-hoz, és így már macerásabb a történet. Idehaza meg nem hiszem, hogy mostanában megint lenne a bolt választékában, hiszen most volt egy hónapja.

Miért mindig én???

(#33257) zoli03 válasza AndrewBlase (#33252) üzenetére


zoli03
őstag

Az egész szériának hibás volt a talpa. De nem tudom, hogy emiatt miért nem ajánlott megvenni, nem olyan nagy probléma ez. Csinálni kell hozzá egy új talpat, aztán kész.

[ Szerkesztve ]

(#33258) serfozotibi válasza Haugland (#33250) üzenetére


serfozotibi
csendes tag

Évekkel ezelőtt, használtam olyan Ferm felsőmarót, amilyen a terveid közt szerepel. Csak kölcsönbe kaptam néhányszor, mert az enyém ami akkor volt, tönkrement. Erősen elgondolkodtam, hogy olyat veszek én is, mert nagyon elégedett voltam vele. Aztán végül Dewalt lett, mert kaptam egy jó ajánlatot, de ennek ellenére bátran ajánlom neked ezt a típust. A Parkside gépekkel semmi bajom, de jelen esetben a Ferm mérföldekkel jobb.
Egyébként hová tűntek ezek a Ferm gépek? Olyan sok helyen jelen voltak és olyan jók voltak régen, ráadásul a régi logójuk sokkal komolyabb szerszámokról árulkodott, szerintem a mostani logójukkal úgy néznek ki mint valami játékszerek. :( Persze lehet hogy ez csak az én fejem szüleménye. :B
Próbálj meg szerezni egy olyan régebbi fajtát a Fermből. ;)

(#33259) AndrewBlase válasza zoli03 (#33257) üzenetére


AndrewBlase
senior tag

Én a magam részéről nem óhajtanám azzal kezdeni egy új gép üzembe-helyezését, hogy csinálok/csináltatok rá egy új talpat.
Én emiatt nem ajánlom. Ettől persze ő még megveheti, ha barkács-szakkörözni akar. Maga a gép ettől még lehet jó.

De mindenki maga dönt. Én elmondtam a SAJÁT véleményemet. Ennyi. :)

Miért mindig én???

(#33260) zoli03 válasza AndrewBlase (#33259) üzenetére


zoli03
őstag

Persze, ez is egy vélemény, de igazából mindegy is, már régen volt akcióban. A következőn meg szinte biztos, hogy változtatnak valamit, így nagy eséllyel a talpa is normális lesz.

(#33261) yooccoo válasza zoli03 (#33260) üzenetére


yooccoo
aktív tag

egy hónapja rég volt? D:

(#33262) Speciali válasza zonusz (#33249) üzenetére


Speciali
tag

Szijas , olajos volt az ABAC, soha semmi gond nem volt vele. Amig én is használtam, az kb 10 év volt, az ex társam használta tovább, 2 éve amikor jártam nála, még az volt neki, ez igy összesen már 16 év körül van, ha még most is azt használja, akkor már 18.
Amugy ö is csak felületkezeléssel foglalkozik már, tehát folyamat megy a gép.
Hogy neki volt e gondja vele, az nem tudom, de 10 évig semmi nem volt, ami miatt állt volna a munka.
Ami volt, az annyi, hogy a tartály alját megette a rozsda belülröl. Valoszinü, többször kellett volna leengedni belöle a vizet. Gyakorlatilag kilyukadt a tartály, folyamatosan kifujt, de ez a használhatóságát nem befolyásolta. Fostam, hogy mi lesz ha szétdurran a lyuk miatt a tartály, de nem durrant. :)
Hogy hol készül, azt nem tudom.
Anno egy havernak ugyan ilyan volt, és más tapasztalat hiján, mi is ezt vettük, nem bántuk meg. Megkereste az árát sokszorosan.

(#33263) zonusz válasza Speciali (#33262) üzenetére


zonusz
tag

Köszönöm, akkor tavasszal lehet, hogy bevásárolok (addig még akció is lehet valahol, bár lényegében csak a egy zalaegerszegi cég hirdeti), de nem valószínű, hogy a szíjasra lesz elég peták, inkább a közvetlen hajtásút.

(#33264) python1


python1
veterán

A metabo kompresszorok jók lehetnek minőségben,vagy inkább ABAC?

Ha már veszek,akkor próbálok valami minőségibb darabot választani,sajnos amit kinéztem sok infót nem lehet róla találni.

[ Szerkesztve ]

(#33265) Speciali válasza python1 (#33264) üzenetére


Speciali
tag

Szerintem inkább ABAC. De ha nem használod extrem sokat, akkor mindegy. Persze , hogy egy jobb minöségü cucc van a birtokodban, ez az érzés megfizethetetlen. :D

(#33266) zoli03 válasza yooccoo (#33261) üzenetére


zoli03
őstag

Az az egy hónap inkább kettő, ami elég sok a Lidlnél, két szempontból is: azóta több szerszám/szerszámgép akció volt, ezekből a szerszámokból már első nap el szokták vinni az összeset, akár már 1-2 óra alatt.

(#33267) AndrewBlase válasza zoli03 (#33266) üzenetére


AndrewBlase
senior tag

Tényleg 2 hónapja volt. Nov. 26-tól volt eksönben. Ettől függetlenül biztos nem lesz mostanság ismét a kinálatban, hiszen nemigen szoktak egy évben 2× ugyanazt a terméket árulni. Én mondjuk speciel még sose láttam a felsőmarót eddig a kínálatukban (persze lehet, hogy nem voltam elég figyelmes).

Viszont pont a felsőmaró még másnap este is volt dögivel nálunk (Pápán).

Miért mindig én???

(#33268) python1 válasza Speciali (#33265) üzenetére


python1
veterán

Köszönöm a tanácsot!

Sokat nem használnám annyira mint egy fényező,de szeretném ha gond nélkül tenné a dolgát,és ahogy írtad is "jobb minöségü cucc van a birtokodban, ez az érzés megfizethetetlen. :D
Természetesen ez nem azt jelenti,hogy a célnak megfelelő kompresszor helyett,valami irreálisan drága,és feleslegesen nagy teljesítményű eszközt vegyek.

(#33269) veze válasza AndrewBlase (#33252) üzenetére


veze
őstag

Alaposan megnéztem ma az enyém de nem púpos a műanyag, síkban van teljesen.
Nem lehetséges hogy annak a darabnak a csavarozása, a furat valahogy arrébb esett pár tizeddel és amikor rászorították , púposodásra kényszerítette?
Persze lehet, ha most már lecsavarozza akkor is ugy marad mert felvette a rákényszerített alakot.
De még akkor is megoldható szerintem, ha a furaton tűreszelővel picit a helyes irányba bővítenek pár tizedet, hőlégfúvóval megmelegítik a púposodásnál és sík felületre rakva leterhelik súllyal hogy ott hűljön ki.
Ettől függetlenül tényleg elég vékonyka anyag, lehet rozsdamentes lemezből megcsinálom, mert nem egy bonyolult darab, egy órahossza alatt megvan, vagy annyi se és az ilyen vastagságban masszív stabil lenne
nem is értem miért nem lehet gyárilag rögtön így csinálni , nem hiszem hogy az annyit dobna az árán hogy megfizethetetlen lenne :-DDDD

[ Szerkesztve ]

(#33270) GeriCool válasza python1 (#33264) üzenetére


GeriCool
aktív tag

Szia! Az én cégemnél is van egy ABAC kompresszor. Igaz nem fényezésre használjuk, de minden nap használatban van. Én 10 éve vagyok itt és már előtte itt volt a készülék. Szerintem 14-15 éves lehet. Még egyszer sem kellett hozzá nyúlni.
Ha sok pénzem és helyem lett volna, akkor én biztos, hogy ezt a márkát preferálnám. Természetesen máshonnan is hallom, hogy talán az egyik legjobb márka.

(#33271) python1 válasza GeriCool (#33270) üzenetére


python1
veterán

Köszönöm neked is!

Ennyien ajánljátok valószínű,hogy ezt a márkát választom!

(#33272) veze válasza python1 (#33271) üzenetére


veze
őstag

nekem 50 literes piros einhell van,(olajos) igaz nem ipari használat, össze van kötve egy másik ötvenliteres tartállyal, így ha hirtelen több levegő kell mint amit termel, abból pótolja.
Itt korábban írta már valaki hogy a tartálykapacitást kell először növelni, és valóban lehet ennyi is elég.

(#33273) Pipó


Pipó
őstag

Egy házi asztali körfűrészt szeretnék barkácsolásra alkalmassá tenni. Semmi nagy dolgot nem akarok vele, pár vékonyabb lécet biztonságosan elvágni hosszban és keresztben. (amit korábban terveztem lambéria vágást, azt mással oldom meg) A körfűrész lap magassága állítható, olyan 3150 körül foroghat a lap, ahogy az áttételből számoltam. A motor 1 kW-os. Szeretnék rá hasítóéket szerelni, lehetőleg alulról az asztalhoz csavarozhatót, illetve állítható párhuzamvezetőt. Az utóbbihoz biztosan tudok szerezni ezt-azt boltban, de hasítóéket lehet valahol venni? (Nem a méregdrága fajtából.) Két lapot is szeretnék, 30-as lyuk, és 210-250 közötti lapátmérővel. Egy általános célút és egy olyat, amivel kb. 1 cm vastagságú fenyőt lehet szépen vágni hosszban, de ne legyenek drágák. Tudnátok ajánlani webshopot, vagy Érd környékéről (akár Bp.) üzletet, ahol ezek beszerezhetők, illetve milyen tárcsa lenne jó? THX

"Vannak győzelmek, amiktől jobban alszik az ember. És olyanok is, amik ébren tartanak." Broadchurch - Kis fekete szir-szar rózsaszín biszbasszal a tetején? - Az is vaaan!

(#33274) thyeby válasza Pipó (#33273) üzenetére


thyeby
őstag

Hasító ék1
Hasító ék2
Hasító ék3
Válassz kedvedre!

Hosszvágásra fogáshatárolós váltófogas lapot érdemes venned, általános célra pedig sűrűbb válófogazásút. De hogy ne legyen drága, ez tág fogalom. Egy igazán minőségi Freud, vagy Pilana korong 10-13 ezer forint körül van. Ez árban több ugyan, mint a nála olcsóbbak, viszont profi. Könnyen, szépen vág, és nagyon sokszor élezhető. Olcsóbbak ennél a Bosch lapok (6-8 ezer forint), de nem tudnak feleannyit se, mint a fentebbiek. Barkácsolásra talán lehet ez is jó. Magamnak barkácsolásra is Freud lapot vennék, miután megtapasztaltam, hogy milyen ég és föld különbség van a bármilyen olcsóbb, és a Freud közt. Egy körfűrész használati értékét nagyban növeli egy vérprofi lap, ha a körfűrész nem szenved egyéb gyerekbetegségekben, mint kotyogás, kiegyensúlyozatlanság, sík asztallap nemléte, etc.

Több fa van, mint asztalos!

(#33275) yooccoo válasza thyeby (#33274) üzenetére


yooccoo
aktív tag

a boschnak is van olyan minőségű szériája, ami tudja az általad soroltakat
természetesen az ára is ugyanott van
nagy csodák nincsenek :DDD

(#33276) Pipó válasza thyeby (#33274) üzenetére


Pipó
őstag

Köszi! Az egyeshez hasonlót megpróbálok majd összehozni. Fűrészlapból pedig a Pilana 22 5383-35 (250) LWZ és 22 5314 CRV (210) néztem ki. Boronkayék postáznak? A honlapjukon nem látom.

"Vannak győzelmek, amiktől jobban alszik az ember. És olyanok is, amik ébren tartanak." Broadchurch - Kis fekete szir-szar rózsaszín biszbasszal a tetején? - Az is vaaan!

(#33277) thyeby válasza yooccoo (#33275) üzenetére


thyeby
őstag

Úgy rémlik, itt írta valaki, hogy a Bosch megvette a Freud gépsort. :F
Ha így van, akkor ugyan mindegy, mi a neve.
Jómagam a következőt gondolom:
A Bosch üzletpolitikájában összekeveri a szezont, meg a fazont. Gyárt jót, rosszat egyaránt -nyilván különböző áron. De hiába van nála a Freud gépsor, ha azt nem Freud néven kínálja, nem találhatja úgy telibe az igényes lapra vadászókat, mint egy olyan gyártó, aki nem is gyárt igénytelenebb dolgokat.
Nem tudom, hogy ezt a filozófiámat mennyire igazolja a gyakorlat, de úgy gondolom, hogy ha a Hilti, vagy a Festool is belekeverné a barkácsot a gyártásba, nyilvánvalóan rangot is veszítene. A Stihl pl piacra dobta a legkisebb láncfűrészét úgy, hogy házkörüli használatra elég a butított, spórolt változat is. Azzal, hogy feltette rá pl a rönkfogót műanyagból, nekem már nem fénylik annyira a nevük, mint azelőtt. Sok évtizedes kemény munkát lehet fakóvá tenni egyetlen rossz lépéssel. Ha a Ferrari piacra dobna egy ezer köbcentis kisautót a plebsnek, nehezebben adná el a következő fejlesztését vérsport kategóriában.

Több fa van, mint asztalos!

(#33278) thyeby válasza Pipó (#33276) üzenetére


thyeby
őstag

Valószínű, hogy postáznak. Kérdezd meg tőlük ímélben.

Több fa van, mint asztalos!

(#33279) yooccoo válasza thyeby (#33277) üzenetére


yooccoo
aktív tag

kérdezz rá a kedvenc helyi üzletedben, hogy melyik lapot kedvelik a boschból ;)

(#33280) thyeby válasza yooccoo (#33279) üzenetére


thyeby
őstag

Nem egyszerűbb lenne, ha leírnád, melyik az a Bosch lap? :F
Részben azért, mert ebben a tekintetben hiányos a tudásom, másrészt érdekel a Te álláspontod, harmadrészt pedig mások is okosodhatnak belőle.

Több fa van, mint asztalos!

(#33281) pali923 válasza thyeby (#33277) üzenetére


pali923
tag

Ugyanezt mondták a szerszámboltban is. Az a Freud gépsor és gyár most is üzemel, a minőségre is vigyáznak, csak most más a cégtábla. Ez kb. úgy néz ki, hogy a drága Bosch lapot megéri megvenni, az olcsót meg nem. Már ha ez információ egyáltalán.

Ami még érdekelne, de sehol senki nem tudott rá válaszolni, hogy mi a helyzet a Flai lapokkal. Egy helyen olvastam, hogy ugyanaz a család alapította, amelyik eladta a Freud nevet és gyárat a Boschnak, és ugyanolyan minőség. Egy helyen láttam eddig ilyen lapot ebben az országban, ami úgy nézett ki, mint egy Freud, de a Pilananál is olcsóbb volt valamivel. Nem mertem venni belőle, pedig lehet, hogy jó bolt lett volna.

A helyzet reménytelen, de nem komoly.

(#33282) yooccoo válasza thyeby (#33280) üzenetére


yooccoo
aktív tag

kommentárt nem kell fűznöm szerintem hozzá, hogy melyik milyen minőségű és vajon hol készülhet :DDD

optiline

expert

top

(#33283) Haugland válasza AndrewBlase (#33252) üzenetére


Haugland
aktív tag

Ferm FBF-850E lett végül. Használt, de nagyon jó állapotban van!

Köszönöm a tippeket!!

(#33284) veze válasza thyeby (#33274) üzenetére


veze
őstag

"Hosszvágásra fogáshatárolós váltófogas lapot érdemes venned, általános célra pedig sűrűbb válófogazásút. De hogy ne legyen drága, ez tág fogalom. Egy igazán minőségi Freud, vagy Pilana korong 10-13 ezer forint körül van."

Egy ilyen lap engem is érdekelne, megadnám érte ami jár, csak cserébe azt kapjam ami veszek és ne vágjanak át..
a sürübb váltófogazásnal fogszámban mennyire gondoljak?
Próbáltam a neten keresgélni hol elérhető de vajon honnan érdemes aki megbízható...
Ez nekem fogas kérdés mivel nem vagyok eléggé tájékozott.. :U

[ Szerkesztve ]

(#33285) thyeby válasza veze (#33284) üzenetére


thyeby
őstag

A lap átmérőjének a függvénye, hogy hány fog legyen rajta.
Az általános célú az egy kompromisszumos hibrid megoldás. Jó lesz hosszvágásra is, csak lassú, és porol, néha éget is. Jó lesz keresztvágásra is de jobban szaggat, mint egy spéci keresztvágó lap.
Jómagam nem igazán szeretem az ilyen többcélú lapot, mert nem olcsóbb, és még csak nem is kényelmesebb. Ugyan nem kell cserélgetni, de semmire nem az igazi. Ha barkácsolnék, akkor persze ilyet használnék valószínűleg.
Ha az ember tudja, hogy melyik lap mire jó, és adott munkához azt használja, akkor mindig a várható legjobb eredményt kapja.
Ha valakinek van egy hossz, és egy keresztvágó lapja, akkor már jó a leányzó fekvése - mindaddig, míg nem akar bútorlapot szabni, mert arra megint más való. El is gondolkodtam azon, hogy Pipó kérdező miért akar hosszvágót, meg általános célút? :F Mert ha már kettőre áldoz, lehet, hogy szerencsésebb lenne egy hossz és egy keresztvágó.
Freud lapot itt tudsz rendelni egyebek közt. Bemondod telefonon, vagy megírod nekik mail-ben, hogy mire szeretnéd használni, és ők fogják tudni, mi kell neked. Valószínűleg fognak ajánlani vékonyabb és vastagabb lapot. A vastagabbik a jobb választás, kivéve, ha cél a kicsi vágásvastagság. És vigyázat, netto árat fognak mondani postaköltség nélkül.

Több fa van, mint asztalos!

(#33286) pali923 válasza thyeby (#33285) üzenetére


pali923
tag

Ezt alá tudom támasztani. Egy általános Freud lapom van, szeretem. Aztán hosszvágásra mégiscsak elővettem kíváncsiságból azt az aldis lapot, amit a fűrészemhez adtak. Sokáig tartott, mire beállítgattam, hogy ne rezonáljon, de meg kellett állapítanom, hogy hosszvágáshoz ez is jobb, mint a Freud. Gyorsabb és nem éget.

A helyzet reménytelen, de nem komoly.

(#33287) Zerdal


Zerdal
tag

Sziasztok egy kérdés, ha már a lapokról van szó.

Van egy Freud Pro Hossz és keresztvágó lapom a kézi körfűrészben (21LP30M007). Hamarosan bútorlapot kellene majd vágnom. Kb 3 vágás. Mennyire lehet vele bútorlapot vágni, vagy hogy vágjam, hogy ne töredezzen ki? Ezért a 3 db kb. 60 cm -es vágásért nem vennék másik lapot.

"Bízz Istenben és tartsd szárazon a puskaport!" Oliver Cromwell || PSN ID: Zer0DMG83

(#33288) thyeby válasza Zerdal (#33287) üzenetére


thyeby
őstag

Bútorlapot leginkább holkeres lappal való vágni, ha nincs elővágó. De jobban jársz, ha párszáz forintért lapszabászattal vágatod méretre, mint a jelen lapoddal kínlódj.
Ha mindenképp magadnak akarod vágni a meglevő lapoddal, akkor próbálj rátenni valami deszkát/bútorlapot, ami megakadályozza a kiszaggatást. (Ezzel együtt kell vágni.)
Asztalosok is lapszabászattal vágatják sokan a bútorlapot, hiába van jól felszerelt műhelyük, ha nincs benne lapszabászgép. (Az igen drága.)

Több fa van, mint asztalos!

(#33289) thyeby válasza pali923 (#33286) üzenetére


thyeby
őstag

No, ha egyszer áldozol egy Freud hosszvágó lapra, azt igen élvezni fogod.

Balázs megjegyezte ezzel kapcsolatban egyébként, hogy ne gondolja senki, hogy felteszünk egy Freud korongot, és táltossá válik a gép. Nagyon helyesen jegyezte meg. Több dolognak kell együtt lennie ahhoz, hogy élvezhessük a minőségi vágás ízét. A jó lap csak az egyik. Egy rossz gépen az se ér semmit, de ha jó gépen van, csak rosszul beállítva pl a steller, akkor detto kínlódás.
Még abban is van különbség a jóféle célirányos lapok közt, hogy pl hosszra puha, vagy keményfát akarunk vágni.

Erről jut eszembe:
Egyszer majdnem vettem egy Hammer gyalugépet. A képviselő javasolta, hogy fenyőhöz és bükkhöz más-más gyalukést használjak. Nem tudta kifejteni ezt bővebben, és kérdeztem itt a fórumon is, hogy ki tud ilyenről? Nem tudott senki. Azóta eltelt néhány év, újból megkérdezem:
Tudja ezt pontosan valaki?

Több fa van, mint asztalos!

(#33290) Zerdal válasza thyeby (#33288) üzenetére


Zerdal
tag

Akartam én lapszabászatban vágatni, de közölték, hogy ilyet nem tudnak. Az egyik oldal 91 fok a másik is 91 fok a harmadik meg átlóban van. Olyan trapéz szerűséget kell vágni. Nem tudnak 91 fokot vágni csak 90 et. bla bla bla. Szerintem nem akartak pöcsölni vele.
Ha a körfűrészhez adott sin mellet vágom, és először csak a felszínt utána mélyebben akkor nem töri ki a lapot?

"Bízz Istenben és tartsd szárazon a puskaport!" Oliver Cromwell || PSN ID: Zer0DMG83

(#33291) thyeby válasza Zerdal (#33290) üzenetére


thyeby
őstag

"Ha a körfűrészhez adott sin mellet vágom, és először csak a felszínt utána mélyebben akkor nem töri ki a lapot?"

Elvileg nem, gyakorlatilag kevésbé. (Nem tudsz kézzel kétszer pontosan ugyanott vágni, csak elvben.)
De másik lapszabászattal is próbálkozhatsz.

Van egy trükk:
Ráhagysz fél mm-t, és utána felsőmaróval simítókéssel visszamarod méretre. Ez a 91 fok macerás lesz.

[ Szerkesztve ]

Több fa van, mint asztalos!

(#33292) Zerdal válasza thyeby (#33291) üzenetére


Zerdal
tag

Köszi. Mivel mást is vágatok ezért oda mentem és ott próbáltam. De majd megkérdem máshol hátha levágják. Más nem marad a kézi módszer.

"Bízz Istenben és tartsd szárazon a puskaport!" Oliver Cromwell || PSN ID: Zer0DMG83

(#33293) serfozotibi válasza Zerdal (#33290) üzenetére


serfozotibi
csendes tag

Ha elég precízen fut a sínen a fűrészed, akkor megpróbálhatod azt, hogy 2-3 mm-es mélységet vágsz először, aztán pedig teljeset. Ez függ pár dologtól, de én már vágtam így, és legtöbbször bejött. Azért mondom hogy legtöbbször, mert nem minden laminált lap egyforma, vannak olyanok amelyeknek sokkal ridegebb felülete van, tehát kipattog, akármilyen otthoni módszert alkalmaz ember. Egyébként trapéz fogú lappal szerintem egész jól lehet boldogulni, én olyat használok a merülőfűrészen is. Valamint, van még az a rizikófaktor, ha a fűrész kotyog a sínen, vagy esetleg a talp és a gép kapcsolata nem megfelelő, és vágás közben billeg. Nah az rendkívül idegesítő, bár ez inkább kézi cirkuláknál áll fenn, a merülő fűrészek azért átgondoltabbak.
Nyilván, ha jó a gép, és még a lap is megfelelő, akkor sokkal jobb esélyekkel indul a versenyző. :K A lapszabász vágásminőségét azonban nehéz utánozni házilag, de hallottam olyat is, hogy ledarabolja a srác a bútorlapot cirkulával, kicsit nagyobb méretre, mint amire szükség lesz, aztán felsőmaróval levesz belőle picit. ..és tádááám! :DD Mondjuk szerintem az úgy nem túl haladós.

A fenti Bosch lapok nekem ismerősek. Laminálthoz, 254mm-es Multi material-t használok, 96 trapézfoggal, nekem nagyon bevált, és ugye olyan 18e Ft körül van. Van kettő, az egyik dolgozik míg a másik élezés alatt van.

Apropó! Tudja valaki hogy mi van a leitz lapokkal? Tanuló koromban olyat használtam oktatómnál, holker élű volt. Azzal szabtunk elővágó nélkül, de nagyon sokáig bírták, nem sűrűn volt élezve. Forgalmazzák azt több helyen, vagy csak a gyártó honlapján? Kiváncsi vagyok, jártas-e valaki ebben a márkában?

[ Szerkesztve ]

(#33294) serfozotibi válasza thyeby (#33291) üzenetére


serfozotibi
csendes tag

Mire megírtam a mondandómat, te már írtad is a felsőmarós módszert. :) Egyébként egy-egy vágásnál hasznos, csak ugye komolyabb mennyiségnél elég macerás. A probléma a 91 fokkal van, szerintem is. :U
Esetleg ha alulról nem szaggat a fűrész akkor felülről leragaszthatja a srác Tesa szalaggal a lapot, ott ahol vágni szeretné. Az is segít...
Mindenképp kell próbavágást csinálni, több módszerrel, és akkor el lehet dönteni, hogy melyik adja a kívánt eredményt. :K

(#33295) Zerdal


Zerdal
tag

Köszönöm mindkettőtöknek.

Sajnos a kőműves nem tud derékszöget rakni. :) Nekem meg mennem kell utána ha szép végeredményt akarok.

Direkt nagyobbat vágattok. Így lesz próbavágás bőven. Majd kiderül melyik lesz eredményes.

[ Szerkesztve ]

"Bízz Istenben és tartsd szárazon a puskaport!" Oliver Cromwell || PSN ID: Zer0DMG83

(#33296) thomgrande válasza Zerdal (#33295) üzenetére


thomgrande
tag

Azért a dupla vágásnál első vágást amikor az elővágót utánozod azt ne tolva hanem húzva csináld 1-2 mm mélyen.

"Magyarország rég nagyobb volt, De ennél nagyobb már nem lehet. Magyarország beteg nagyon, Nem szereti magát, rágja a gyűlölet. Lassan lépked a fűben a vak zenészek kara. Mondjátok emberek, Ez már Európa?"

(#33297) aszamóca válasza thyeby (#33285) üzenetére


aszamóca
aktív tag

Szia! Ilyet próbáltál már? Nekem nagyon bejött, csak az ára roppant húzós volt.

Nem, nem hangfalnak hívják, gyűjtőnéven hangsugárzónak. A hangfal egy valamekkora tetszőleges geometriájú lapba épített hangszóró.

(#33298) thyeby válasza thomgrande (#33296) üzenetére


thyeby
őstag

:K

Köszönöm a kiegészítést!

Több fa van, mint asztalos!

(#33299) thyeby válasza serfozotibi (#33294) üzenetére


thyeby
őstag

Igen, ha jó a lap is, gép is, akkor ez a Tesa szalag is hozhat jó eredményt. De van ilyen takarószalag többféle minőségben is. A festők azt szeretik, amelyik nem ragad nagyon, és nem tépi vissza a diszperzitet. Ide pedig épp olyan kell (a szélesebbikből), amit a festők nem szeretnek. És jkól rá kell simítani a bútorlapra, hogy minél jobban fogjon. A TESA tesa a jó emlékeim szerint.

Több fa van, mint asztalos!

(#33300) thyeby válasza Zerdal (#33295) üzenetére


thyeby
őstag

Ahha!
Akkor Neked nem 91°-ban kell a fűrészlapot döntened, hanem a két élt kell 91°-ban vágni.
Kicsi számolgatással ez egész könnyen megoldható, ha nem felejtetted el még a szögfüggvényeket. Azt kell kiszámolnod, hogy adott hosszon milyen vastag lécdarabkával tartsd el az egyik véget a párhuzamos stellertől.
Így a felsőmarós hókuszpókusz nem lesz macerás. Csak megméred, hogy mennyivel mar visszább egy csapágyas simítókés, és annyiszor tolod, amíg le nem szedte, ami fölösleges.
(Nem sok kókuszlé szorult a fejébe annak a lapszabász mesternek, ha ennyitől berosál.)

Jav.:
Jahh!
Hülyeséget írtam! Nem asztalon fűrészelsz, hanem vezetővonalzóval egy kézi géppel. Akkor még egyszerűbb a 91° - hiszen csak fel kell rajzolnod, és odatenni a vezetővonalzót.

[ Szerkesztve ]

Több fa van, mint asztalos!

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.