Hirdetés

2024. április 28., vasárnap

Gyorskeresés

Hozzászólások

(#56001) runner 125 válasza villifog (#56000) üzenetére


runner 125
nagyúr

Sok Dewalt gépem van, a megbízhatóságukban nem csalódtam és alapvetően a kategóriákban is, ennél azt hibáztam el, h a beugró körfűrész modellt vettem meg. Ez ugyanúgy igaz a kék a Bosch-ra is amit néztél. Lemeztalpas az is...

Dewalt-on belül a DWE576K-Q széria az, ami már szemmel láthatóan masszívabb alu öntvénytalpas, ráadásul ez már sínre helyezhető talp, ami megint gyorsítja és pontosítja a hosszú vágásokat. Tehát, én biztosan ilyet keresnék, tizenezerrel drágábbak, de precízebbek, valamint a gyári sín opció is nagy előny.

"Kinek a pap, kinek a wlan" :-) • A forum arra hivatott, hogy a kérdéseiteket ott tegyétek fel, s ne privát üzenet formájában felém! Köszönöm!

(#56002) mdk01 válasza bim (#55999) üzenetére


mdk01
addikt

:DDD
Igen, és a 7,5x15 az nem 15x7,5, ismerős.

(#56003) fogtunder válasza bim (#55999) üzenetére


fogtunder
nagyúr

Én azt imádom nálunk a skandinál, hogy ki van írva a 3m-es palló, a gyakorlatban még sose volt, csak 6m-est tudtak félbevágni. Csak tudnám, hogy akkor minek írják ki? Nyilván úgyis számol az ember veszteséggel, mert minden 10-15 pallóból egy gyújtósnak való, de akkor is. Aki meg építési árut vesz, az azért többnyire fűrészelni is tud.

I hate morning people. And mornings. And People.

(#56004) kapu2006 válasza bim (#55999) üzenetére


kapu2006
tag

Tőlem megkérdezték, hogy vasas vagyok e?

(#56005) mahoo válasza bim (#55999) üzenetére


mahoo
csendes tag

Köszi szépen!

(#56006) bim válasza fogtunder (#56003) üzenetére


bim
veterán

Rettenetes szórás van. Van hogy a 6m.-es 601cm de van hogy 655cm.
A 12x12 az a 11,4-től 12,3-ig bármi lehet. De írhattam volna bármely keresztmetszetet. Van hogy bevásárolnak valami zúggatterüzemből ahol szalaggal vágnak hullámosra és nem körrel egyenesre. Az utóbbi időben borzalmas lett a tetőanyag minősége. Van hogy nagyon repedt, és van hogy pudvás sz@r. Ha csak egy oldalára íves már örülni szoktunk. Majd a szelemen kihúzza vagy a tőcsavarok. :(

(#56007) fogtunder válasza bim (#56006) üzenetére


fogtunder
nagyúr

Én évente 3-4 alkalommal veszek csak fűrészárut, ugyanonnan és azért komoly baj nem szokott vele lenni. Ha valami nagyon gáz, és még lepakolásnál észreveszem, azt ki is szokták cserélni, de sajnos van, hogy olyan anyagot gyalulnak le, ha gyalult árut kérek, amit az aprítóba kellett volna rakni, nem gyalugépbe. Szerencsére csak ritkán, úgyhogy elnézem nekik, mert amúgy nagyrészt tényleg rendben van az áru.
Meg ha valami olyat építek, akkor megtervezem előre és szépen felstócolva betárolom itthon az árut spaniferrel megfogatva, hogy a lehetőségekhez képest egyenesen száradjon. Nyilván ti ezt nem tudjátok megoldani, ha ki kell menni valahova építeni, de általában tényleg olyan a cucc, hogy két hete még a madár csicsergett rajta...

I hate morning people. And mornings. And People.

(#56008) pacman_123 válasza kavalkád (#55686) üzenetére


pacman_123
tag

"kitartást hozzá, majd számolj be ha elkészültél, érdekel!"

Csak egy pár mondatot, képet: lassan célegyenesbe érek. Ma futtattam kicsit a marómotort max fordulaton, ~2 órát. Átment a teszten, elképesztő hogy mennyire nem akar melegedni. Tegnap készültem el a vezetékeléssel, ma a motort kötöttem be. Előtte a váz készült el. Még "kicsit" szanaszét vannak a részegységek, kell házat csinálnom az elektronikának, meg valami asztalfélét a PC-nek, mert hosszú távon a Metabo kombigyalu erre nem lesz alkalmas :D

Ezt a pontosságot tudja, egyelőre terhelés nélkül, de ezt oda-vissza, és egy lépésben vagy 3-ban is (3x10mm például):

Ha kíváncsi vagy (vagy esetleg mást is érdekel), a többi kép a "szokott" helyen.

"sosincs hozzá elég lelkesedésem/elszántságom, hogy elkezdjek vele fogalkozni"

Pedig jó móka! És akkor sem lenne, ha elmondom hogy több hónapnyi alkatrészvadászat után, valójában dec 27-én kezdtem el az egész építést? :)

Hobbista fanyűvő - https://tinyurl.com/AndrasPazar - https://www.youtube.com/@AndrasPazar

(#56009) runner 125


runner 125
nagyúr

Hi,

Noh, a műhely kézmosó alatti kisszekrénnyel megvagyok. A tálcát körbeszilózva ültettem rá a korpuszra, valamint a fal felőli oldalát is kiszilóztam (a falfesték 2 réteg homlokzati festék, tehát az vízálló). A kérdés, h magát a rétegeltlemezt valahogy vízállóvá kellene tennem, nem? Vagy a "csepp" vízre mennyire érzékeny ez?
Előbbi esetben milyen bevonatot / festéket javasolnátok rá?

Köszi!

"Kinek a pap, kinek a wlan" :-) • A forum arra hivatott, hogy a kérdéseiteket ott tegyétek fel, s ne privát üzenet formájában felém! Köszönöm!

(#56010) CactuS válasza pacman_123 (#56008) üzenetére


CactuS
Arcképgyáros

Hobbistaként azért ez egy elég combos projekt, gratula hozzá. :)

Have you ever noticed that anybody driving slower than you is an idiot, and anyone going faster than you is a maniac? George Carlin

(#56011) kavalkád válasza pacman_123 (#56008) üzenetére


kavalkád
aktív tag

vegyes érzéseim vannak a projecteddel kapcsolatban, olyan 50% respect és 50% irigység :)
komolyra fordítva, gratula, nagyon ügyes, várom a további fejleményeket!

ha PC helyett Linux is jó akkor használhatsz te is Raspberry-t, és mivel én már elengedtem ezt a projectet ha kell akkor neked adom az enyémet minden bizbasszal együtt, ingyen és bérmentve, úgyis csak porsodik valahol a szekrény tetején.

(#56012) pacman_123 válasza kavalkád (#56011) üzenetére


pacman_123
tag

Köszi, főleg az első 50%-ot (CactuS, neked is!). A második 50%-al sincs baj, de legyőzhető ám :) Kezdj bele mégis ... csak a kezdet nehéz. Elindulsz akkor már jó lesz.

Linux: én nagyon süket vagyok hozzá. Anno egy pillanatig elgondolkodtam rajta, merthogy stabilabb mint egy 32 bites Win (Mach3 LPT port miatt azt "kell" használni :( )de egyelőre jó lesz a Mach3 meg a PC, csak majd egy kisebb (mikroPC) gépen. Főleg úgy maradnék a PC mellett, hogy a Mach3 licenszt rendesen megvettem. Kicsit pilótavizsgás, de majd megtanulom, és úgy veszem észre hogy amit azzal nem lehet egy ilyen hobbicnc-n meghajtani, az nem is létezik :)

[ Szerkesztve ]

Hobbista fanyűvő - https://tinyurl.com/AndrasPazar - https://www.youtube.com/@AndrasPazar

(#56013) Masooo válasza pacman_123 (#56012) üzenetére


Masooo
aktív tag

Hát pacman nem tudom mit szedsz, de kellene nekem is egy dupla belőle, gratula!
Magam is gondolkozom egy PI-ben és annak kiismerésében, ha megrendeltem, megjött és kiokosítottam magam belőle és perste gondolod, akkor majd beszámolok neked róla, hogy milyen alternatíva lenne.

Politikáról priviben sem vitáznék, mert hát ki a bolondabb? A bolond, vagy aki követi őt?

(#56014) AxBattler


AxBattler
félisten

Üdv!

IKEA Enhet konyhák fali szekrényeihez (pl.) milyen felfüggesztést javasoltok?
A gyári útmutató sima fali csavarokat, fischer dübelt mutat, de ezt kerülném.
Egyéb gyári felfüggesztő síneket vennék hozzá, de egyik sem passzol az Enhet-hez.

Létezik valamilyen ajánlott, univerzális megoldás, lehetőleg sínes rögzítéssel?

Köszi!

"Csak egy dologtól félek. Ha meghalok, az asszony eladja a gépeimet annyiért, amennyit bevallottam neki." KERESEM: Lian Li PC-C50, Silverstone Milo ML03 ..............................................................................................

(#56015) hramon94


hramon94
tag

Sziasztok!

Egy kis segítséget kérnék, milyen szélességi belméretre szoktátok csinálni a beépíthető hűtő korpuszát hogy biztosan elférjen a normál Blum clip top blumotion ráütődő pánt? Egyszer sajnos a féligráütődő pánttal sikerült kicsire csinálni és nem fért el a pánt mellett a hűtő csak erőszakkal :DD Azóta nem volt beépíthető hűtő hála istennek, de most nem szeretnék mellé lőni vele. Köszönöm a segítséget!

(#56016) fogtunder


fogtunder
nagyúr

Hát Pacmanhez képest nagyon kispályás dolog, de végre neki tudtam állni megoldani az asztali körfűrész elhelyezését:

Pár dolgot mondjuk jól összehülyéztem, de nem lett vállalhatatlan és legalább gyakorolok közben

I hate morning people. And mornings. And People.

(#56017) somfalvi válasza AxBattler (#56014) üzenetére


somfalvi
tag

(#56018) somfalvi válasza hramon94 (#56015) üzenetére


somfalvi
tag

[link] Sztem ,valami ilyesmire gondoltál!?

(#56019) epmd válasza hramon94 (#56015) üzenetére


epmd
tag

564mm belméret.

(#56020) ViktorSz válasza hramon94 (#56015) üzenetére


ViktorSz
tag

Én is 564mm-re szoktam csinálni,de a kulcsszó amit keresel,az a "hűtőpánt".

(#56021) AxBattler válasza somfalvi (#56017) üzenetére


AxBattler
félisten

Hehe, erre én is ráakadtam, csak lövésem nem volt a használhatóságáról... de akkor ezek szerint jó nyomon voltam.

Köszi szépen! :R

"Csak egy dologtól félek. Ha meghalok, az asszony eladja a gépeimet annyiért, amennyit bevallottam neki." KERESEM: Lian Li PC-C50, Silverstone Milo ML03 ..............................................................................................

(#56022) wargabe válasza ViktorSz (#56020) üzenetére


wargabe
csendes tag

A nagy kamraszekrenyeket hogyan szoktatok csinalni? Sütönel 592 magas helyet hagytok? Mikronak? Szellőzés? Merevítesek? Milyen magassagu kurpuszt erdemes csinálni? Inkabb ket korpusz legyen?

(#56023) ViktorSz válasza wargabe (#56022) üzenetére


ViktorSz
tag

A sütőnél 595-öt hagyok (592 is jó)legtöbbször,de mindig előre kell tudni a pontos típusát,mert előfordulhat,hogy eltér a szokott mérettől,ez a mikróra különösen igaz,ott nagyobb a magassági szórás.
A korpusz oldalát 560-ra,a polcokat pedig 520-ra vágatom(mindet,legalsótól a legfelsőig)alul pedig egy 500-as szellőzőrács a szokliba és akkor a rendesen tud szellőzni.
A szekrény magasságát pedig a konyha többi része határozza meg,én ált (pult(90)+köztes rész(55)+felső szekrény (70))215-re szoktam csinálni,de ez nem jelent semmit,mert a megrendelőtől függ,aki lehet 150-200cm magas,vagy a plafonig akarja,stb

Szerintem az ideális szekrény:-alul két 300mm körüli fiók-sütő-mikró-1polcos felsőrész
Merevítésként csak a fiókos+felsőrészhez teszek hátfalat .564-re vágatom a HDF-et,alul felül kapcsozom,oldalt pedig hátra teszek vmilyen 20*20-as lécet,amihez odaragasztom a hátfalat.Több merevítésre nincs szükség,mivel 99%,hogy másik szekrény mellett van és összefogatva teljesen stabil lesz.
Plusz szerintem nem érdemes több részből csinálni,mert általában valamelyik oldala látszódik és az nem szép...esetleg a fiók és sütő között el lehet választani.

[ Szerkesztve ]

(#56024) fogtunder válasza ViktorSz (#56023) üzenetére


fogtunder
nagyúr

szellőzőt szoktál hagyni a szekrény mögött, amibe a sütő kerül?

I hate morning people. And mornings. And People.

(#56025) ViktorSz válasza fogtunder (#56024) üzenetére


ViktorSz
tag

Igen,azért írtam,hogy minden polc 520 mély,a sütő alatti is.Csak az oldalak maradnak 560-asak és akkor hátul marad 40mm rés.

(#56026) egil2


egil2
csendes tag

Sziasztok!
A képen látható keskeny helyre kellene valamilyen kihúzható egységet alkotni, amin 2 polc van, egy alul egy pedig kb középen. A 'lik' kb. 57 cm mély, de az útban lévő radiátor miatt nem érdemes ilyen mély alkalmatosságot készíteni. A csempe magasságáig lábazatot gondoltam, arra egy fedő lapot, majd a fölé ezt a kihúzható fiókot vagy mit. A hely kb. 20 cm keskeny, abból a lehető legtöbbet kellene megtartani. Gondoltam csinálok két oldalfalat, a fióknak pedig oldalról nagyrészt nyitottnak kéne lennie, hogy az alsó polc is használható legyen. A felsőre egy komposztgyűjtő doboz jönne, abba felülről lehet pakolni. Leginkább azzal vagyok bajban, hogy milyen vasalattal és azt mihez rögzítve lehetne megoldani?
Ja, a lábazatot, az oldalfalakat és a fiókot úgy sejtem külön-külön kell elkészíteni, hogy aztán egyenként bejátszható legyen a résbe:-)

[ Szerkesztve ]

(#56027) kavalkád válasza egil2 (#56026) üzenetére


kavalkád
aktív tag

a 2 oldalfalat nem egzaktul értem, hogy lenne akkor nyitott? még több helyet venne el ebből a kevésből. én csak elejét és hátát csinálnék, közte a polcok meg összefogják. ha nem akarod túlbonyolítani akkor tegyél alá görgőket, a lábazatot meg erre szereld rá, együtt mozog majd az egésszel és eltakarja a görgőket zárt állapotban. így megspórolod azt is, hogy azon a 20 centis helyen kelljen bármit is szerelned, ami szinte mission impossible :)

[ Szerkesztve ]

(#56028) wargabe válasza ViktorSz (#56023) üzenetére


wargabe
csendes tag

Köszönöm a választ. majdnem igy csinaltam. 210magas a korpusz lábbal 3osztoval n volt egyszerű összelamellozni a korpuszt. A felso resz mögötti hátlapot nutba raktam. A felso szelrenyhez tudsz valami felnyíló vasalatot ajánlani? Egyszerű kibetőpántot tervezek es gazrugós csillapítot,

(#56029) egil2 válasza kavalkád (#56027) üzenetére


egil2
csendes tag

Az oldalfalat konkrétan bal oldalra a falhoz és jobb oldalra a bútor oldalához gondoltam, hogy legyen egy kerete a fióknak, ne csak úgy a 'levegőben' legyen. Igaz, tényleg vesz el helyet. Illetve ezekre gondoltam rászerelni a sínnek a megfelelő részét. A sín fiók oldali részét meg szereljem a középső polc oldalára? Igazából két cél van: megszűnjön a lyuk a bútorban, illetve legyen valami hely ahová tudjuk gyűjteni a szerves hulladékot, de nem kilószám, hanem mondjuk 2-3 naponta ürítve. Sok hely nem kell, ez épp alkalmas lenne rá.

(#56030) fogtunder válasza egil2 (#56029) üzenetére


fogtunder
nagyúr

OK, de 20 centi helyből két bútrolap elvesz majdnem 4-et, a vasalat még mondjuk másfelet, marad 14-15cm. létezik egyáltalán ilyen széles szemetes?

majd mondják a profik, ha hülyeség, de én lehet megpróbálnám a falra felrakni a vasalatot, úgy maradna a letgöbb hely.

I hate morning people. And mornings. And People.

(#56031) egil2 válasza fogtunder (#56030) üzenetére


egil2
csendes tag

Na ezért írtam én ide, pont ezek a kérdések merülnek fel bennem is:-) Néha azt gondolom, hogy tudom hogyan lenne jó, máskor meg nem:-)

(#56032) kavalkád válasza egil2 (#56029) üzenetére


kavalkád
aktív tag

fiókot vagy polcokat szeretnél ide? egyszer ezt írod egyszer azt :) bocs ha nehezen értem meg, vizuális tipus vagyok.

(#56033) kavalkád válasza kavalkád (#56032) üzenetére


kavalkád
aktív tag

én egy ilyet okoznék:

a hátsó kék rész az farost lemez, az adja a stabilitást, hogy ne dőljön össze, ami meg alul lóg a levegőven, azok a kerekek :)
kell még rá egy fogó és az egészet húzod/tolod.
nem veszel el helyet oldallapokkal, sínekkel és nem helyszinen kell szerelni.

[ Szerkesztve ]

(#56034) ViktorSz válasza wargabe (#56028) üzenetére


ViktorSz
tag

[link] [link]

Egyszerű,jó,nem túl drága,bármilyen pozícióba megáll,ahol csak akarod.
Van már ilyen a "forest"-nek is kb hasonló áron,de azt még nem próbáltam.
Szerintem ár-érték arányban a legjobb.

(#56035) wargabe válasza ViktorSz (#56034) üzenetére


wargabe
csendes tag

Általában Blum cuccokat hasznalok

(#56036) egil2 válasza kavalkád (#56033) üzenetére


egil2
csendes tag

Én valami ilyesmire gondoltam, a sínek ennek az izének a túloldalán erről az oldalról pedig a középső polc oldalán lennének. Sajna azt nem tudom berajzolni. A lábazat értelemszerűen maradna a helyén, csak a felső nagyobb rész mozogna.

[ Szerkesztve ]

(#56037) kavalkád válasza egil2 (#56036) üzenetére


kavalkád
aktív tag

értem. szerintem csak extra munkával jár és a végeredmény nem lesz jobban használható mintha az én koncepcióm, de nyilván, ha erre vágysz akkor ebbe az irányba kell menni.

lentre és fentre tegyél görgős síneket, ne oldalra, valaki nemrég javasolta itt ezt a módszert ha jól emlékszem, akkor szintén nem veszel el a szélességből, másrészt fentre-lentre könnyebb csavarozni a hozzáférhetőség miatt. arra viszont nem alapoznék, hogy a szekrényt helyszínen rakod össze, jobban jársz ha leveszed a radiátor a beszerelés idejére, vagy eleve csak olyan mélységűt csinálsz amit be tudsz rakni egy darabban.

fentre rögzítheted a síneket a munkalapba, lentre pedig a lábazatba, arról majd gondoskodj, hogy a lábazatot rögzítsd valamihez.

[ Szerkesztve ]

(#56038) epmd válasza ViktorSz (#56034) üzenetére


epmd
tag

Én már áttértem a Hk-s-re,kicsit nagyobb bútorlap ajtót vagy Mdf ajtót már nem tart meg 1 db Hk-xs.Akkor már 2 db kell belőle, plusz a fékes pántok,árban ott vagy mint a Hk-s.

(#56039) mdk01 válasza epmd (#56038) üzenetére


mdk01
addikt

Pont ezt akartam írni.
Ez okból én sosem próbáltam a Hk-xs-t.

(#56040) CactuS


CactuS
Arcképgyáros

Srácok, azt meg tudná mondani valaki, hogy ezt a fajta sínrendszert hogy hívják, hol lehet kapni?

Have you ever noticed that anybody driving slower than you is an idiot, and anyone going faster than you is a maniac? George Carlin

(#56041) IsKol válasza egil2 (#56026) üzenetére


IsKol
csendes tag

Oldalra szerelhető kihúzható tároló?

https://www.bqker.hu/Oldalra-szerelheto-kihuzhato-tarolo-150mm-d2179.htm

(#56042) ViktorSz válasza epmd (#56038) üzenetére


ViktorSz
tag

Sőt,ahogy most nézem 2db hk-xs-nél már bőven bukó...
Eddig nem is figyeltem,mindig azt gondoltam,hogy a hk-s jóval drágább,így ránézésre :)
A következő konyhához ki is próbálom.

(#56043) lrobertoc


lrobertoc
tag

Sziasztok,

kérlek segítsetek, egyszerűen nem jövök rá, hogy a 10 * 2 1/2" amerikai méretű facsavar az milyen méretnek feletethető meg. A 10 a menetátmérő? Milyen mértékegység?

(#56044) B_I_G válasza lrobertoc (#56043) üzenetére


B_I_G
tag

(#56045) lrobertoc válasza B_I_G (#56044) üzenetére


lrobertoc
tag

Nagyon köszönöm!

(#56046) fogtunder válasza lrobertoc (#56043) üzenetére


fogtunder
nagyúr

amúgy folyamatosan agyrákot kapok, mikor youtube videókban is ilyen 3/16"-et, meg hasonló méreteket magyaráznak, nem tudom, miért nem bírnak áttérni a metrikus rendszerre, amit nem autisták is tudnak értelmezni.

I hate morning people. And mornings. And People.

(#56047) Grizzlu


Grizzlu
tag

Sziasztok,

Van itthon egy 400-as, két késes Kirchner öntvény kombigyalum, családi örökség. Csillag-delta kapcsolós, nagyon masszív, erős darab. Gyári stellere nincs, de gyártattam hozzá egy dönthetőt külön. Elég szépen dolgozik, bár a 60 éve meglátszik rajta. Mennyiért érdemes egy ilyet meghirdetni, mi a reális ára?

Köszi!

MSI MAG Z590 Tomahawk WIFI, i5-11400F, Intel ARC380, 2x8 GB DDR4 Kingston HyperX Fury 3000 Mhz, BeQuiet PurePower 12M 650W

(#56048) egil2 válasza kavalkád (#56037) üzenetére


egil2
csendes tag

Úgy értettem, hogy eredetileg ilyesmire gondoltam, de pont azért kérdeztem, hogy ötleteket/javaslatokat kapjak. Én még hobby asztalos sem vagyok:-)

(#56049) egil2 válasza IsKol (#56041) üzenetére


egil2
csendes tag

Köszi, ráadásul több méret is van. Ugyan nem olcsó és legalább egy előlap kell neki.
Köszönöm mindenkinek, jó ötleteket adtatok!

(#56050) csudri


csudri
őstag

Mi most a bestbuy asztali körfűrész hobbi kategóriában?
Nekem valamiért szimpik a Scheppach gépek, bár élőben nem láttam, nem tapiztam egyet sem.
[link]
Itt pl. mi indokolja a dupla felárat a HS100 és HS105 között? Azt látom, hogy tömegben van plusz 10kg, ennyivel jobb anyagból van a "nagy"?

Sajna csak 50-100k a keret a dologra. Nyilván külföldi oldalakon mindenféle gépek felkerülnek a cheapbestbuy listákra, csak vagy nem szállítják ide vagy annyi loveert, hogy már nem is éri meg.
Ja, annyi hogy a lapja 250-es vagy nagyobb legyen, köszi elore is a javaslatokat!

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.