Hirdetés

2024. április 27., szombat

Gyorskeresés

Hozzászólások

(#8001) thomgrande válasza fattyu666 (#7997) üzenetére


thomgrande
tag

Amelyiken gépen ezt látod az terheléstől függően tartja a fordulatát.

[ Szerkesztve ]

"Magyarország rég nagyobb volt, De ennél nagyobb már nem lehet. Magyarország beteg nagyon, Nem szereti magát, rágja a gyűlölet. Lassan lépked a fűben a vak zenészek kara. Mondjátok emberek, Ez már Európa?"

(#8002) thyeby válasza Márton111 (#7994) üzenetére


thyeby
őstag

De.
Pontosan arra válaszoltál, amire kíváncsi voltam. És pontosan annyit.

Több fa van, mint asztalos!

(#8003) Márton111 válasza mdk01 (#7998) üzenetére


Márton111
aktív tag

Gondolom ez nekem szól csak kissé kiigazítom mert biztos jól leb@ltázott a főnököd és kellően ideges voltál mielőtt ezt megírtad :) ...fából szakszerűen megcsinált sok sok évig pontosan kiszolgáló sokszor erre a célra nem is gyártott nem beszerezhető egyedi és roppat hasznos szerkezetek.Tehát egy forgáspont csapágyazva (fa csapágyház közepes-kis terhelés akármennyi mozgatással gyakorlatilag örökéletű szakszerű elkészítés esetén , ipari haszálat során nyilván 10 év múlva csapágycsere, vagy ha józsi nekimegy a targoncával akkor összetörik.
Node az ipari gépek jórésze alumínium alkatrészekkel van megtűzdelve pl a körfűrész öntöttvas asztalában alumínium betétlap volt (és eltört mert az 50kg-os daruhorgot ráejtették ) meg lett hegesztve aztán, speckó dolog de lehetséges alut hegeszteni.
Tehát az alumínium tulajdonságaiban erősen hasonlít a keményfára,vagy a keményfa rétegeltlemezre (van bükkből) csak vízállóbb (ha a fát belakkozom akkor az is az, amennyire nekem kell a faiparban.)
Mi van ha alu vázba tengelyt csúszócsapágyasat csapágy nélkül teszel (simán befúrva)? elkopik.Jó de ha felcsapágyazod rendesen gördülő csapággyal ? akkor 10évig használod , csapágycsere és további 10 év stb.Ugyanezt a fával is meg lehet csinálni .Az első repülők fából voltak és nem fordultak le a magasból mert berágódott a propellertengely a favázba :) Nagyon sok ameriaki autó épült favázzal , erre utalás hogy a 20 évvel ezelőtti filmekben a családi autók fautánzatú borítást festést kaptak kívülről, egy korábbi időben, tényleg nagyon sok faalkatrészük volt!!!Nem beszélve hajókról ide korábban belinkelt fa motorkerékpár aminek az építését is meg lehetett szemlézni ,profi munka azt mondhatom!!!stb
Nem kéne megharagudni arra aki tud építeni egy célszerszámot ,azért mert van aki a legegyszerűbben használható csapozó szerkentyűre hagyatkozik, beérve avval hogy csak vendégcsapot tud alkalmazni.Kivéve persze ha cég fizet neked az eladott géppéldányokért :) Asztalosoknál ez régi hagyomány hogy a profik építenek maguknak sablonokat, eszközöket hogy könnyebben boldoguljanak, mert nem mindent lehet készen megkapni és sok dolog van amit kisiparilag érdemes elkészíteni, csak ki kell találni.Illetve 10 perc alatt elkészíthető és nem rdems utána rohangászni hogy műanyagból megvegyem
Apropó műanyag : keménysége szintén egal a keményfával (vízállósága jobb)és mégse hiszed hogy a műanyagházba tett csapágyak miatt nem lesznek tartósak vagy hogy a gépeid műanyagháza ami tartja motortengelyt szét fog egykettőre kopni -mert bele van installálva a csapágy :) pedig azok 6000-20.000 között pörögnek percenként és mégis :)
Csak egyszerűen beléd verték reklámügyileg minden médiafórumon,hogy vedd meg a kereskedőnél, mert ez a cél ebből lesz haszna a gyárosnak.Csak elfelejted hogy amit veszel annak a gyártási költsége köszönő viszonban sincs avval amennyiért megkapod.
Van rajta kb 70-80%kolonc amíg a lánc végére elérkezik hozzád ... Gyártói haszon nagyker árrés kisker árrés sok sok szállítás vám stb. Ezek terhelik meg.

[ Szerkesztve ]

(#8004) thyeby válasza thomgrande (#7995) üzenetére


thyeby
őstag

Ó, köszi!
Pontosan erre gondoltam!

Vajon, ha átfúrok, mennyire szakít?

Több fa van, mint asztalos!

(#8005) Márton111 válasza thomgrande (#7995) üzenetére


Márton111
aktív tag

Nagyon klassz linket tettél be :) Érdekes volt, fúrógépbe fogható kör négyszögesítőt még nem láttam, csak külön célgépként :)Helyesbítek: roppant érdekes.

[ Szerkesztve ]

(#8006) thomgrande válasza thyeby (#8004) üzenetére


thomgrande
tag

Alátétfával megakadályozható a kiszakadás. A kétoldali befúrás sem egy nagy időveszteség.

"Magyarország rég nagyobb volt, De ennél nagyobb már nem lehet. Magyarország beteg nagyon, Nem szereti magát, rágja a gyűlölet. Lassan lépked a fűben a vak zenészek kara. Mondjátok emberek, Ez már Európa?"

(#8007) Márton111


Márton111
aktív tag

Tetszik :) Nem értettem hogy működik de rájöttem: középen fúr, a többit a szögletes oldal élek letolják mint egy sima véső. Az biztos hogy szellemes ötlet .Most már az kérdés mi előnye van egy kerek szélű lyukkal szemben? Azon kívül hogy a csap szélét nem kell lekerekíteni.

[ Szerkesztve ]

(#8008) thyeby válasza fattyu666 (#7997) üzenetére


thyeby
őstag

"Ez azt jelenti, hogy a terheléstől függően szabályozza a szerszám fordulatszámát?"

Nem.
Azt úgy tüntetik fel, hogy konstans elektronika. 20 ezer pénz alatt ne számíts ilyen extrára.

Vannak, akik esküsznek az Einhell-re. Én ellene esküszök még barkács szinten is. Azt figyeltem meg, hogy aki dícséri, az összehasonlítási alap nélkül teszi. Megvette, elégedett vele. De nem tudja, h kategóriájában léteznek jobbak hasonló árfekvésben - mert nem használt még jobb gépet.

Az Einhell ReD-et nem ismerem. Biztosan van bennem érzelmi indíttatás, de a következőhöz hasonlítom:
A tecsó elb@szta a minőséget ezzel a tecsógazdaságos szlogennel. Ha vmi tecsócsomagolásban van, nem fogy. Erre bevezette, hogy tecsószínes tecsógazdaságos. Hát, a picsa tudja, milyen minőség lehet az a tecsószínes tecsógazdaságos, de köszönöm, nem kérek belőle. Megtanultam, hogy a tecsógazdaságos nyíltszíni kopasztást jelent.

Próbálkozz vele, hátha bejön! Ilyenkor az ember nem tehet mást, felvállalja a kockázatát annak, h jól bevásárol.

Több fa van, mint asztalos!

(#8009) Thom!


Thom!
veterán

vésőgép

(#8010) Thom!


Thom!
veterán

Unimaxos, Holzmannos faipari gépekkel van vkinek tapasztalata?

(#8011) Thom!


Thom!
veterán

Vki az új Széchenyi tervvel bepróbálkozik?

(#8012) thyeby válasza Thom! (#8011) üzenetére


thyeby
őstag

Nem ismerem a Széchenyi tervet. De ha azt jelenti, h adnak ilyen-olyan hitelt, akkor köszönöm, nem próbálkozok.
Meggyőződésem, hogy addig stabil egy vállalkozás, míg nem megy bele hiteltartozásba.

Több fa van, mint asztalos!

(#8013) thyeby válasza fattyu666 (#7997) üzenetére


thyeby
őstag

"Ez azt jelenti, hogy a terheléstől függően szabályozza a szerszám fordulatszámát?"

Ma munka közben eszembe jutott, hogy nem jó az elképzelésed talán erről a rendszerről. Lehet, h csak pontatlanul fogalmaztál, és tudod, miról van szó, de azért pontosítok.

A terhelés hatására nyilvánvalóan esik minden villanymotor fordulatszáma. A konstans elektronika nem emeli, hanem állandó értéken tartja a fordulatszámot.

Más néven igy is találkozhatsz vele:
Vario-Tacho-Constamatic (VTC), vagy: teljes hullámú elektronika.

Több fa van, mint asztalos!

(#8014) thyeby válasza Speciali (#7976) üzenetére


thyeby
őstag

Vissza kell térnem erre az áram ügyre.

Mert ma munka közben ezen is gondolkodtam.
Okfejtésed teljesen helyes. Azonban utána kell néznem, pontosabban mi is ennek a védőföldnek a metodikája.
Az íratta velem, amit írtam erről, hogy többször is tapasztaltam, h különböző gépek (pl régi tárcsás mosógép), amik védőfölddel működnek, ráznak. Tehát nem csapta ki a biztosítékot. Működött és nem csapott agyon. Érezhetően rázott, de nem úgy, mint amikor az ember figyelmetlenül hozzábabrál a 220-hoz.
Ha utánaléptem a dolognak, megírom majd.

Több fa van, mint asztalos!

(#8015) Thom! válasza thyeby (#8012) üzenetére


Thom!
veterán

megmondom az őszintét én is így látom...

(#8016) Speciali válasza thyeby (#8014) üzenetére


Speciali
tag

ezt a védőföld dolgot talán apám mondta, aki vill szerelő volt, vagy talán egy másik szakember. Nagyon nem mentünk bele a témába, csak egyszer szó volt róla, de most már tényleg érdekelne egy szakszerű, szájbarágós leírás erről.
Ha jól tudom, a Nulla és a védőföld gyakorlatilag ugyan az. Egyszer szerelt nálam egy voll. szerelő , és az egyik konnektorhoz kellett volna védőföld, de csak fázis és nulla volt. Ezért a nullából csinált védőföldet, ami nem szakszerű, ezt ő is megmondta, de gyakorlatban ugyan az a kettő, mindegyik a trafó csillagpontjára van kötve.
De ha tudok, én is utána nézek még.

(#8017) adm válasza thyeby (#8012) üzenetére


adm
őstag

10-20% az önrész
30-40% a vissza nem térítendő támogatás
a maradék a kedvezményes vagy kamatmentes hitel

ez a variáció 2014-ig él, amikor átmegy a támogatás a kedvezményes vagy kamatmentes hitel irányába.

16core - 32thread - 64gb

(#8018) Speciali


Speciali
tag

Széchenyi terv alatt a Széchenyi kártya értendő? Mert az egy nagy pénzmosoda, persze ez a hitelt felvevőt nem kell hogy érdekelje.

A hitelekről nekem sincs jó véleményem, akármilyen kedvezményes. Minden ingyen levest valaki kifizet. Vajon ki...?

[ Szerkesztve ]

(#8019) Speciali


Speciali
tag

Ezt találtam földelés ügyben:

"A védőföldelés alkalmazásakor a villamos berendezés testét megfelelő földelési ellenállású földeléssel kötik össze. Így elérhető, hogy kisebb áramerősségű testzárlatok esetén az érintési feszültség nem lesz nagyobb a megengedettnél, nagyobb áramerősségű testzárlatok esetén pedig a berendezés zárlatvédelme az előírt időn belül kikapcsol."

Ezért lehet az, hogy ráz a mosógép, mert nem éri el azt a feszültséget, ami miatt a zárlatvédelem lekapcsolná az áramot. Na akkor jól emlékszem, még nem vagyok teljesen szenilis. :-)

(#8020) Márton111 válasza thyeby (#8014) üzenetére


Márton111
aktív tag

Azért nagy illúzióid ne legyenek nekem most már modern whirpool mosógépem van , de mielőtt kipakolnám áramtalanítom.(van erre a falon egy kapcsolója .Ez zicher és nem nagy ügy.Találtak már halott háziasszonyt félig megfőve a mosógépe bukva...
Van az áthúzásnak több fokozata a kis rázástól a halálos áramütésig amitől a védőföld nem mindig ment meg a vezetési körülményektől függ.Meg hogy te egy tócsában állsz-e gumitalpú cipő vagy bőrtalpú vagy papucs, izzadt kézzel fogod meg stb, a földelés már lerohadt a csavarral együtt stb.Kilyukadt.-e időközben a dob .(A volt NDK automata mosógépünkben egy kis vízcső szétdurrant ,mert öreg volt .A kis huncut a motorra hugyozott...Szerencsére észrevettem és kicseréltem...)
Az elég biztos az ÉV relé az méri a bejövő és kimenő áram közti különbséget és ha miliampernyi különbséget észlel akkor kiold.
Igy igaz hogy a kismegszakító automata kis áramtól nem old le de az emberre már halálos lehet mert a vezetési körülmnényektől függ mekkora dózist kap.(bőrnedvesség mértéke stb stb ) Ugyanakkor a villamosszéket is sokáig füstöltette egykét elítélt mert a villamosság okozta halál igen szeszélyes.

[ Szerkesztve ]

(#8021) thyeby válasza Speciali (#8016) üzenetére


thyeby
őstag

"a nullából csinált védőföldet"

Igen, ezt gyakran trükközik a gyakorlatban.
Ennek látod, jó két éve utánanéztem pontosan. (a fáziscerkám bepislákolt ugyanis jónéhány dugaljam védőföldjén) Helytelen és tilos.
Oka: Nullszakadás esetén (ami ritka, de előfordulhat) nem véd a védőföld, hanem az a nulla. És ez így már beláthatóan baj. A helyes földelés az, ha leásol a földbe egy adott felületű fém lemezt adott mélységbe. (A méreteket azért nem írom, mert csak sejlik, és lehet, h félreinformálnék.) Egy mezei betonkeverőt is csak úgy szabad használni, hogy földet telepítel mellé. Jobb helyeken adnak is leverendő fém cölöpöt hozzá a szállítási terjedelemben.

És bár gyakorlat, de helytelen a csillagpontra tenni a védőföldet. Föld, föld gyakorlatilag mindkettő, de ha a kettő egy vezetéken működik, és ugyanott jut a földbe, akkor csak szenteltvíz az egész.

Lényege:
Nullszakadás esetén az áramkör részévé (holtágává, vakbelévé) válik minden fémburkolatú készülék. Magyarul megfordul a dolog. A szabvány azért rögzíti a védőföldet, hogy (mint a nevében is benne foglaltatik) védjen, ehelyett éppen ez okozhat balesetet. Tehát nullszakadás esetén jobb lenne, ha nem lenne a test leföldelve. Akkor "elromlana" a készülék, mert megszakadt az áramkör, a (helytelenül) bekötött védőföld miatt ez nem történik meg. A gép megy tovább, mint ha mi sem történt volna, csak rázni fog. (És repül a nehéz kő, ki tudja, hol áll meg? Ki tudja hol áll meg, s kit hogyan talál meg?)

De ebben is szeretnék egyszer még mélyebbre ásni, és még többet tudni róla.

Több fa van, mint asztalos!

(#8022) thyeby válasza Speciali (#8019) üzenetére


thyeby
őstag

Köszönöm!

Ketten már csak kiteszünk egyet lassacskán! :D

Több fa van, mint asztalos!

(#8023) Márton111 válasza thyeby (#8021) üzenetére


Márton111
aktív tag

A védőföld külön megy mindentől.Nincs a kinti hálózatra kötve hanem az általad említett méretes fémkaróban végződik a föld alatt Tehát nem kaphat áramot ,csak ha testzárlatos egy fogyasztó. Az hogy közösítve van a nullával az már nem szabványos(meg különösebben nem értek hozzá, de már ilyet csinálni nem szabad a villanyásznak (20 éve)

[ Szerkesztve ]

(#8024) Márton111 válasza thomgrande (#8006) üzenetére


Márton111
aktív tag

Neked van ilyennel tapasztalatod? Pl mennyi dőnként kell megélezni , hisz kb ez egy négyszögletes véső ( a közepét a vágatnak kikönnyíti a fúró)
Keményfát hogy bírja ? Ha 15000 egy készlet akkor azt nem hinném hogy szuper vésőacélból van. (egy kiváló véső 5000Ft) Élezgetni nem hiszem ,hogy kényelmes lehet.
Nem nehéz lenyomni a fába? Mekkora ellenállása van? Láttam a filmben barátunk jó hosszú erőkart szerkesztett a gépre :)

(#8025) thyeby válasza Márton111 (#8023) üzenetére


thyeby
őstag

"de már ilyet csinálni nem szabad a villanyásznak (20 éve)"

Hogy nem szabad, az egy dolog. Hogy a húsz évnél régebbiek azóta is úgy vannak, az egy másik dolog. Hogy az a villanyász, akiben még mindig él a rosszul megtanult vers, az pedig egy harmadik dolog. Hogy a főtt háziasszony tragédiájának felelősét lehetetlenség fellelni, az egy negyedik dolog. Hogy egy jómunkásember sosem fog kihívni a lakásába villanyszerelőt, gázszerelőt, hogy nézze már át a rendszerét, hogy helyes-e, nincs valami búvó veszély, az egy sokadik dolog. A kéményseprő ugyan megjelenik nála évente, mert azt törvény írja elő, mégis bottal kergeti ki a házából.

Amit az asztalos-szaki balesetvédelemről írtál régebben, hogy a kutyát nem fogja érdekelni az épséged, ha téged nem érdekel, az gyakorlatilag mindenféle balesetvédelemre igaz. Bűnhődő felelős annyi van ebben a világban, mint a fehér holló. Bűnbánó felelős még annyi sincs.

Több fa van, mint asztalos!

(#8026) Márton111 válasza thyeby (#8025) üzenetére


Márton111
aktív tag

Ezt most nem értem milyen felelelőst keresel :) ? A vidéki bócsit-nénit aki annyit ért a szabályos villanyhálózathoz ,érintésvédelemhez mint a differenciálszámításhoz?A barkácsoló suhancot aki levágja a kezét,a 2000ft-os gépével ,még meg is büntetnéd? Nincs mindig felelős.
Csak 1db ötletet adtam áramtalanítani a veszélyes vizes helyen levő gépet érintés előtt egy 500Ft-os kétsarkú kapcsolóval.Többet érne egy ÉV relé de arra nincs pénzük az embereknek.
És általában elmegyünk mindenki baja mellett...Ezen kéne változtatni.Mindenkinek saját magán.Ez hatóságilag nem megy.

[ Szerkesztve ]

(#8027) Speciali válasza thyeby (#8021) üzenetére


Speciali
tag

Szerintem nem szabálytalan, a nullából földelés, legalábbis ahonnan a földelésről idéztem, ott található ez is:

"A nullázás az érintésvédelemnek az a módja, amikor a villamos berendezés testét a nullázóvezetőn keresztül a hálózat közvetlenül földelt nullavezetőjével kötik össze. Így a testzárlat egyfázisú rövidzárlattá alakul, azt pedig a rövidzárlat-védelem az előírt időn belül lekapcsolja. "

Itt találtam , esetleg olvass bele, hátha találsz még valamit:

http://www.puskas.hu/r_tanfolyam/biztonsagtechnika.pdf

[ Szerkesztve ]

(#8028) Speciali válasza thomgrande (#8001) üzenetére


Speciali
tag

gyakorlatban nekem erről nekem az a véleményem, hogy paraszt fakítás az egész. Ha jobban terheltem a gépet, akkor esett a fordulat, nem adott hozzá egy kis plusz "kakaót".

(#8029) thomgrande válasza Speciali (#8028) üzenetére


thomgrande
tag

1. Ha ilyen a géped és azt tapasztaltad akkor rossz az elektronika.
2. Kevés a tapasztalatod ebben a témában vagy nem ilyen a géped.
Az első ilyen gépem egy Perles márka volt attól függetlenül hogy nem került sokba akkor is tudta ezt. Ha az extrák közül valamire azt lehet mondani hogy nem parasztvakítás akkor ez az.
Ég és föld a különbség a két fajta elektronika között.

"Magyarország rég nagyobb volt, De ennél nagyobb már nem lehet. Magyarország beteg nagyon, Nem szereti magát, rágja a gyűlölet. Lassan lépked a fűben a vak zenészek kara. Mondjátok emberek, Ez már Európa?"

(#8030) finecsa


finecsa
tag

Biztos hülyeséget kérdezek, bocs előre is! :R

Az érdekelne, hogy egy szekrényajtó keret belső élét, aminek a felső része ívelt, már összerakott állapotban körbe tudom marni?
Vagy csak darabonként lehet és aztán összerakni?

Remélem érthetően fogalmaztam :B

(#8031) thomgrande válasza Márton111 (#8024) üzenetére


thomgrande
tag

Én Ezt a készletet vettem. Titán bevonatú, HRC 45 – 54 keménységű szénacél vésőfúró készlet. A fúrók átmérője: 6, 8, 10, 13, 16 mm. Egy 500w-os oszlopos fúróhoz használtam itt a 6, 8, 10 szerszám működik. A nagyobbakat nem lehet belenyomni. Kicsi az erőkar. Ezért csinálta Mathias hosszú erőkarral. A gyári gépek is ilyenek vagy áttételesek. Annyit még nem használtam hogy élezni kelljen. Katalógusba amit láttam hozzá dörzsárat azzal egyszerű az élezés. Majd az élezést is megoldom, nem fogok kétségbe esni. Ez a szerszám az amcsiknál már több tíz éve működik.
Persze mindenki maga dönti el hogy mit lát célszerűnek használni az adott munkához.

"Magyarország rég nagyobb volt, De ennél nagyobb már nem lehet. Magyarország beteg nagyon, Nem szereti magát, rágja a gyűlölet. Lassan lépked a fűben a vak zenészek kara. Mondjátok emberek, Ez már Európa?"

(#8032) Márton111 válasza finecsa (#8030) üzenetére


Márton111
aktív tag

Darabonként célszerűbb.

[ Szerkesztve ]

(#8033) finecsa válasza Márton111 (#8032) üzenetére


finecsa
tag

Értem és köszönöm.
Nem tudsz valami oldalt, ahol ilyen dolgokat leírnak részletesen?
Keresem, de nem találok.

(#8034) thomgrande válasza finecsa (#8033) üzenetére


thomgrande
tag

Próbáld meg Ezt letölteni.

"Magyarország rég nagyobb volt, De ennél nagyobb már nem lehet. Magyarország beteg nagyon, Nem szereti magát, rágja a gyűlölet. Lassan lépked a fűben a vak zenészek kara. Mondjátok emberek, Ez már Európa?"

(#8035) finecsa válasza thomgrande (#8034) üzenetére


finecsa
tag

Igen, ilyesmire gondoltam. :C
Már töltöm is, csak eltart egy darabig...

Adtál egy ötletet...
Eddig weblapokat kerestem, most rákerestem pár angol szóra és a YouTube-on rengeteg videó van a témában :R :R :R

[ Szerkesztve ]

(#8036) v.attis


v.attis
őstag

Sziasztok!
Házilag szeretek barkácsolni (főleg mióta a svájci frank az egekben van) és van elég nagy területű parkettám. Konkrétan több, mint 50 m2. Fel kellene egy kicsit újítani. Hallottam, hogy szalagcsiszolóval is szokták csiszolni, persze több menetben, de erről érdekelne a véleményetek.
Mivel a későbbiekben is tudnám használni a gépet, ezért inkább ebbe fektetnék bele, mint valakinek kifizessek bérleti díjat egy parkettacsiszolóért.
Láttam többféle csiszológépet és valamiért a Bosch felé hajlok. Van egy 650W os Bosch készülék olyan jó, mint mondjuk egy Skil 900W-os?
Egyáltalán működik ez a dolog, vagy teljesen halvaszületett ötlet ezt így megcsinálni?
Köszönöm előre is!

(#8037) thyeby válasza finecsa (#8030) üzenetére


thyeby
őstag

Biztos, hogy összerakott állapotban is körbe tudod marni, de nem tudok segíteni, ha nem láttam konkrétan a feladatot. Bonyolultsága attól függ, mennyi hely van a maróél számára. Ha elegendő, és odafér a maró csapágya, akkor rém egyszerű. Végigtolod, és kész is vagy. Ha nem fér oda, akkor készítened kell egy segédvonalzót, és vezetőgyűrűvel marhatod. Szerintem ez utóbbi egyszerűbb megoldás, mint szétszedni a szekrényajtót, majd újra összerakni.
Van bőven elképzelésem. Pl sebtiben készítel egy alakra köszörült véső köré egy íves talpú kézigyalut, és pár tolás az egész.

Ha csak azért akarod körbemarni, mert éles a fa, és vág, akkor elég csiszolóval megtörni az élét. Egyszerűen kézzel.

Több fa van, mint asztalos!

(#8038) thyeby válasza v.attis (#8036) üzenetére


thyeby
őstag

Szia!

Mit is mondjak?
Egy parkettacsiszoló teljesítményét a legkomolyabb szalagcsiszoló sem közelíti meg. Csiszoltam már parkettát elég sokat, úgyhogy azt javaslom, béreld csak ki az erre a célra épített gépet. Azzal is el fog tartani két napig a parkettád készrecsiszolása, egy kis barkácsgéppel, mint ami felé hajlasz, heteken át szívatnád magad.
Engedj meg egy hasonlatot: Elképzelésed olyan, mint ha a svájci frank miatt a stadionban nem fűnyíróval tennék rendbe a focipályát, hanem sarlóval, vagy nem öntözőrendszerrel öntöznék, hanem locsolókannával. Megoldható lenne, de belevágnál?

"a Bosch felé hajlok."

Hajolj a Makita felé! Ott kezdődik a szalagcsiszoló.

Több fa van, mint asztalos!

(#8039) v.attis válasza thyeby (#8038) üzenetére


v.attis
őstag

Átgondolandó. Köszönöm!

(#8040) Márton111 válasza thyeby (#8037) üzenetére


Márton111
aktív tag

Ez tetszik :) profilgyalu készítés.Ha csak pár fm léc kell akkor meggondolandó ötlet

[ Szerkesztve ]

(#8041) thyeby válasza thomgrande (#8029) üzenetére


thyeby
őstag

Pontosan így látom én is.
Megtoldanám még két gondolattal:
- Előfordulhat, h eladtak a piacon neki vmi hozzáhazudott extrát. (Hamisítják a Hilti-t, a Stihl-t. Aki megveszi a hamisat, persze, hogy azt fogja mondani, hogy parasztvakítás ez a Hilti!)
- Az elektronika nem bírja a végtelenségig tartani a fordulatot. Ha erőből belenyomsz egy 115-ös flexet 125-ös koronggal a vasúti sínbe, v egy alumíniumtömbbe, ne számíts rá, hogy ez az elektronika majd elvágja, mint a vajat!

Egy felsőmarónál óriási jelentősége van. Egy csavarbehajtóba felesleges.

Több fa van, mint asztalos!

(#8042) Márton111


Márton111
aktív tag

Annál is inkább mert miből gazdálkodik a fránya elektronika ? Az adott motorteljesítményből.Tehát eleve le kell fojtania, azért hogy ha szükséges rá tudjon adni kakaót.Ha leveszem a fordulatszámot csökken a nyomaték, meg a teljesítmény.Akkor legalább van munkája az elektronikának hogy visszaadja amit lefojtott?? :F
Akkor talán ez az egész kissé vakítás szagú az elektromotor nem szokott fölöslegesen túlpörögni pont azért ,mert bírja a tempót, ellentétben a benzinessel aminek nem használna az üveghang.

[ Szerkesztve ]

(#8043) thyeby válasza Márton111 (#8042) üzenetére


thyeby
őstag

Vegyünk egy klasszikus példát:

Ritka, h egy felsőmarót legmagasabb fordulaton dolgoztassunk. Tehát mi magunk vesszük el a kakaót a motortól. Az elektronika rátesz neki, ha terheljük. Túl azon, h a maráskép különbözik, ha változik a fordulat, a gép viselkedése is változik a kezünkben, de még az élettartama is lerövidül a rángatástól.

Próbálj vágni szép ívet dekorfűrésszel úgy h szálirányban lassabban megy, bütünél megszalad, göcsnél megakad, félreszalad. Itt aranyat ér ez az elektronika. Táltossá válik a gép a kezünkben tőle.

Több fa van, mint asztalos!

(#8044) fattyu666 válasza thomgrande (#8034) üzenetére


fattyu666
tag

Nagyon jó videó,leszedtem én is, bírom a pasast :D

Nekem ez van meg tőle, feltoltam a youtubra:
[1.resz]
[2.resz]
[3.resz]
[4.resz]

A videón a mester az egész ajtót összesen ezzel a három marókéssel dobja össze.

Na most az érdekel, hogy ezek spéci szerszámok, vagy simán megtudom ezeket venni?
A középső nem érdekel, mert azt ha jól láttam csak a gumitömítés nútjához használta.
A két szélső érdekelne, amivel egyszerre megcsinálja a díszítést is, meg az illesztést is.
Gondolom szaknyelven nem így mondják, de azért remélem érthető voltam. :)

[ Szerkesztve ]

(#8045) mdk01 válasza thomgrande (#7999) üzenetére


mdk01
addikt

Nem a fúróra/maróra értettem a barkácsolt szót.
Olvasd el még egyszer mit írtam, figyelmesen.:)

(#8046) Márton111 válasza mdk01 (#8045) üzenetére


Márton111
aktív tag

:)

[ Szerkesztve ]

(#8047) Márton111 válasza thyeby (#8043) üzenetére


Márton111
aktív tag

Akkor én ritka kivétel vagyok, csak akkor veszem le a fordulatot ha nagy késsel dolgozom mert akkor kötelező, szerszám anyagszerkezeti okból ,amúgy minél gyorsabban pörög a motor ,annál kevésbé erőlködik ,a kés és a tengely is kissebb terhelést meg ütést kap és a felület is annál simább, és nyugodtan lehet kissé gyorsítani az anyag előtolást.(sajna csak kézit :) )
Az élettartam kímélés nálam abban nyivánul meg ,hogy rögtön lekapcsolom ha nem használnom 1 percig.

(#8048) Márton111 válasza fattyu666 (#8044) üzenetére


Márton111
aktív tag

Spéci mert célszerszám ,egy célra való , simán megveheted pénzkérdése csupán, ezt te is tudod.Kérdés ki fogod használni?Pontosabban annyi is elég hogy : Visszahozza az árát neked?Esetleg fog még azon felül hasznot is termelni? Ezt kérdezd meg magadtól...
Asztalosmunkához tenger kisebbnagyobb drága szerszám kell azok nélkül emezzel meg vagy halva .És a szaktudás is fontos...Szóval pénz szorgalom kitartás kell.Egy erős elkötő zsinórt készíts oda a munkahely közelébe egy elsősegélyládával, ha lemarnád a kezed el tudd szorítani ,nehogy elvérezz, amíg értesíti valaki a mentőt.Ilyen esetben van aki elájul.Ez hátrányos lehet...

(#8049) fattyu666 válasza Márton111 (#8048) üzenetére


fattyu666
tag

Közben megtaláltam kontraprofil maró. 14.200Ft egy pár.

Megveszem, még az sem kell, hogy hasznot hozzon nekem. :W
Van egy szó, nem tudom ismered-e: HOBBI (a szabadidőben végzett, pihenést, kikapcsolódást szolgáló tevékenységek gyűjtőneve.) :DDD

Még egy balesetet sem szenvedtem, pedig a lakatosmunka sem veszélytelen, azonkívül van itthon vastagoló, egyengető gyalum, asztali kör és szalagfűrészem, kézi, asztali csiszológépem.
Az asztali gépeket saját kezűleg csináltam.
A marás kimaradt az életemből, de most pótolom.

Egyébként a cinikus válaszaidra a továbbiakban nem vagyok kíváncsi, te is nyugodtan ugord át az én hozzászólásaimat! :R

[ Szerkesztve ]

(#8050) mdk01 válasza Márton111 (#8003) üzenetére


mdk01
addikt

Nem neked szólt(de lehet van okod így felháborodni a hsz.-emen, nem tudom) és mielőtt Thyeby, is félreértelmezi a dolgokat mivel ő is linkelt nem rég egy a számára speciálisan készített rögzítő alkalmatosságot, nem is neki.
Három napja betegszabin vagyok úgy hogy nem is a főnököm baltázott le, és tök nyugodt is vagyok.:)
Mellesleg sztem te sem olvastad túl figyelmesen a hsz.-omat, mivel azt írtam hogy, "lötyögősre elkopnak a surlódó felületek.", tehát a súrlódó felületek. Nem nagyon látok problémát azokkal a fából összerakott kiegészítő szerkezetekkel ahol nem a fa súrlódik a fán. A fa sablonok is már évszázadok óta megkönnyítik az asztalosok munkáját és a mai napig is alkalmazzuk(még mi is pedig van CNC marónk), viszont sztem egy ívesre kialakított fadarabban sincs súrlódó felület.
Sehol nem beszéltem arról sem hogy a fa és a műanyag burkolat nem jó. A II.Wh-ban az angolok a repülőgépek burkolatát fából csinálták mert olcsóbb volt és nem terhelték azzal is a fémipart. Viszont szerintem eszükbe sem jutott hogy a forgó, mozgó, súrlódó alkatrészeket is fából csinálják.
Viszont itt érdemes megint csak visszatérni Thyeby szerkezetéhez, mert igaz hogy a fa súrlódott a fával közel sem egy olyan precíz mozgást kell neki végezni mint a linkelt állványos fúrót helyettesítő barkácsolt izének, ahol ha kikopik az a trapézsín máris össze vissza lötyög a fúró a megmunkálandó fában. Tehát azér itt is lehet kategorizálni a dolgokat.
Két anyagot meg szerintem nem csak a keménységével kellene összehasonlítanod hanem a kopásállóságával és a megmunkálhatóságával. Az alumíniumot meglehet munkálni akár ezredmilliméteres pontossággal is míg a fát jó ha sikerül tizedmilliméterre. Ez egy trapézsínes csúszómegoldásnál sokat számít. A fa és az alumínium között óriási különbség van.
A hsz.-em leginkább arra a linkelt videóra irányult és társaira, mivel láttam több ilyen fából készített szerkezetet a neten. Tehát a lényeg, hogy semmi gondom nincs azzal ha vki a saját irányzatához gyárt egy speciális szerkezetet amit nem lehet megkapni a boltba, de van egy határ amit nem szabad/érdemes átlépni.

Amúgy engem is legalább olyan nehezen tudnak megvezetni a reklámok és ügynökök mint téged.
Ezért engem is érdekelne az, hogy mi az értelme ennek drága fúró-marónak azon kívül, hogy nem kell négy rántással meggömbölyíteni a csapok élét.

Üdv.

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.