Hirdetés

2024. május 11., szombat

Gyorskeresés

Hozzászólások

(#1001) Winner_hun válasza Zewa (#1000) üzenetére


Winner_hun
félisten

Szerintem nyugodtan, pláne ha már csináltál is valamit, tudod hogy mire vagy képes és szerszámod is van hozzá.

► "Kicsit olyan webcaritas" ◄ ヅ

(#1002) Zewa válasza Winner_hun (#1001) üzenetére


Zewa
senior tag

Ohh, köszönöm a biztatást! :) Még ezen a héten megcsinálom a pontos terveket.
Elgondolkoztam hogy melyik lenne jobb; matrac+tiszta fa / kárpitozott bútor.
Végül maradtam az utóbbinál mert jobban illik a környezetbe.
Ágyneműtartó aljába megfelel egy vastagabb faros lemez is+ alátámasztás nem?
Nyitó mechanikák közül milyet érdemes használni? (Bár én eddig leginkább csak 1 fajtát láttam)

"Táncolni kell, uram, a zene majd csak megjön valahonnan…"

(#1003) thyeby válasza Zewa (#1002) üzenetére


thyeby
őstag

Tulajdonképpen egyféle elven működő nyitó mechanika van, ám az mégsem egyféle. Ahány gyártó, annyi féle. Legfontosabb szempont, hogy jól működjön, azaz helyesen legyen kiegyensúlyozva - magyarul stabilan álljon meg, amikor az ágyneműt pakolászod, és ne kelljen állandóan azt lesned, mikor vág kupán paplanigazgatás közben.
De hogy lehet ezt vásárláskor megtudni?
Sehogy! Az ember megnézi, és megsejti. Legyen bizalomgerjesztő konstrukció. Az nem baj, ha kicsit szorul, amikor az üzletben próbálgatod. Óriási erőkar fogja azt mozgatni. Lehetőség szerint kadmiumozott anyagból készüljön, vagy olyanból, ami szintén nem rozsdál, és nem fogja be a vasporral a fehér lepedőt. (Erre a célra szoktunk készíteni a rugó számára egy kis "kerítést", ami elszeparálja a gépezetet az ágyneműtől.) Nagyon szerencsés, ha több rugós, még szerencsésebb, ha a rugók több fokozatban is beakaszthatók.
Amikor építed be, figyelj nagyon a következőkre:
- ha túlságosan az ágy végéig tolod a gépezetet, nehezebben tartja meg a matracot, mikor elkészültél, ha pedig túlságosan előre, akkor nem nyílik teljesen fel. Amikor elkészült a matrac kerete, akkor szereld fel (még matrac/szivacs nélkül) a vasat. Így pontosan be tudod lőni, hol az a pont, ahol már teljesen felnyílik, és jó helyre zár, ill. könnyen ellenőrizheted, hogy a keret a teljes felületén zár.
- számolj vele, hogy ha tökéletesen működik is még keret korában, mire ráteszed a szivacsot, a kárpitot, lehet, hogy azt a súlyt a rugó már nem tartja meg. (Ilyenkor rugó lakatosműhelybe visz és oxigénnel megfelelő számú karika levág, kampó újra kigörbít. Ettől kicsit elszíneződik ugyan a szép fényes vas, de inkább, mint a feleséged, netán a gyermeked tarkója szineződjön el.)
- feltétlenül átmenő csavarokkal, anyával erősítsd az ágy oldalához a vasat - pláne, ha az pozdorja -, úgyis bekárpitozod majd. Használj az anyák alá fakötésű alátétet. Facsavar, bútorlapcsavar csak ideig óráig tart, előbb-utóbb kiszakad a helyéről. A matractartó keretre a sínt elég bútorlap csavarral (reisser) odaerősíteni (azért 4x20-asnál kicsit komolyabb csavar legyen)

Ennyit tudtam segíteni.

Jó munkát! (Előbb az ágyért, aztán az ágyon :) )

Több fa van, mint asztalos!

(#1004) thyeby válasza Zewa (#1002) üzenetére


thyeby
őstag

"Ágyneműtartó aljába megfelel egy vastagabb faros lemez is+ alátámasztás nem?"

Megfelel.

Több fa van, mint asztalos!

(#1005) kalman7 válasza thyeby (#997) üzenetére


kalman7
csendes tag

Sarokpolc: szóba került hogy forgatok a szálirányokon, de nem lett belőle jó megoldás. A polcok vízszintesek, ez fix. A hátfalat még lehetne vízszintes száliránnyal csinálni, de az oldalfalat is? 220 centi "széles", 25 centi hosszú? Az már nem jó. Meg túl sok bütü látszana.

Agyaltunk a lengő, csúszó rögzítéseken is, de tapasztalat híján csak okoskodás lett belőle és nem mertem belemenni. A fém szerkezettől nem idegenkedek, feltéve hogy nem látszik a kész bútoron. Ebben a polcban 100 facsavar van (mind hátul) és 6 erős tipli tartja. Ebből egy van szem előtt, de az meg úgy néz ki, mintha egy görcs lenne a többi között (a II. osztályú anyag előnye). Konzolt is tehettem volna alegnagyobb polcok alá, ezen komolyan gondolkoztam, de aztán vagányságból letettem róla. Veszélyesen élek!

Ha nem felejtem el, 1-2 év múlva megírom mi lett a polccal.

Szárítással teljesen egyetértek, és ezek a fenyőtáblák szerintem elég jó (homogén) állapotban vannak. Viszont most rendeltem kőrist, egy tükörhöz akarok keretet csinálni. 8cm széles, 140 hosszú lesz a két oldala. Ilyen gyalult deszkát rendeltem, de nem tudok most nekilátni. Kicsit félek, hogy ha ez a deszka megtekeredik, az nem fog tetszeni a tükörnek. 2 dolgot tehetek: beteszem a garázsba és ha újévig megtekeredik, kidobom. Vagy pedig síkba szorítom, így egyenes lesz amikor megmunkálom (vagy nem?) és majd a lakásban fog megtekeredni, amikor már benne van a tükör. Vagy pedig?

(#1006) kalman7 válasza Zewa (#1000) üzenetére


kalman7
csendes tag

Pár éve csináltattam franciaágyat, de most már bele mernék vágni. Meg kell nézni egy jópár ágy szerkezetét, nem olyan bonyolult, mint elsőre gondoltam. Mire kell az a 15x15-ös kivágás? Útban van valami berendezés? Mi lesz akkor a matraccal? Az is egyedi alakú lesz? A mi ágyunk 140cm széles, abba simán kaptunk szabványos matracot. Nem tudom a 135-el nem lesz gond? Most vettem a gyerekeknek új matracot, asszem +20% felárért csinál az a cég egyedi méretet.

A faanyag teljesen ízlés kérdése, ha stabil szerkezetet tervezel, simán bírja a leggyengébb fa is. Én szeretem a fenyőt sőt a lucfenyőt. A miénk is abból van. Palló (5cm vastag) a keret (a lábakat összekötő anyag). Az ágyvég egy pallóból készült keret, benne deszka-tábla. A hátlap talán a legkomolyabb dolog. Ha íves keretet tervezet bele, azt ekkora méretben hobbi gépekkel nehéz megcsinálni. A belevaló panelt nagy mintával körülmarni: ahhoz is nagy marógép kéne. Ehhez kéne asztalos vagy pedig egy jó terv, trükk, ötlet. Még az anyagról: szerintem nagy méretű bútor nagy mintájú anyagból szép. A bükknek csodaszép a mintája, de messziről nézve halványulnak az évgyűrűk. Én most barátkozok a keményfákkal, nagy bútorhoz kőrist választanék vagy vörös fenyőt. A tölgy is jó ilyen szempontból, nekem az túl előkelő (mindig a Festetics kastély jut eszembe róla). A választás ízlés kérdése, nem valami hálás vitatéma.

Fenéklemez: ha tömör fából csinálod az egészet, akkor ne farost lemezt tegyél az aljára, nem éri meg az a kis árkülönbség, legyen az is valami szép rétegelt lemez. Csak pár nm pluszt kell felületkezelned :-)

Tényleg: hol lehet szép rétegelt lemezt venni? Asszem a BB minőségű az még tartalmaz javításokat ugye? Javítás és nagy hibák nélküli legyen legalább az egyik oldala és éppen olyan fafajtából, ami nekem kell. És ne hámozott furnér legyen a szép oldalon, hanem egyenesen hasított. Az ilyet panelnek lehetne használni, de nem rémlik, hogy láttam volna valahol. Mindenhol csak építkezési minőségűt láttam. Vagy furnért kell venni + BB-s nyír lemezt?

(#1007) thyeby válasza kalman7 (#1005) üzenetére


thyeby
őstag

"Kicsit félek, hogy ha ez a deszka megtekeredik"

Ne félj kicsit se. Ha egy asztalos levelestül dugja a kőrist a gyalugépbe, akkor megtekeredhet. Ám akkor az az asztalos lelketlen lúzer. Ha elég száraz fát kapsz, az már nem tekeredik tovább. Nekem kb ekkora kőris (gyönyörű darab) egy éve a falnak támasztva nem tekeredett semmit. Leszorítani szerintem felesleges. Ahhoz legalább három hónapig kell a garázsban leszorítva állnia. Egyébként ha mégis megtekeredik, akkor is vétek kicsapni a kukába. Újra egyengetni, áttolni a vastagolón, és már hibátlan - legfellebb elveszítettél a vastagságából néhány millimétert.
Ha ennyire körültekintően félted a tükörlapot, tégy az üveg és a fa közé vékony szivacsot. Laminált padló alá használják, Baumax, praktiker. Az olyan szivacsszerű anyag, ami nem szívja a nedvességet magába.
A tekeredésnek alapvetően két oka lehet:
- a fa belső feszültsége
- helytelen tárolás
Utóbbi leggyakrabban a váltakozó páratartalom miatt következik be. (eső-szél-napsütés ciklikus váltakozása)
Tedd sík helyre. Alatta léc legyen, felette papír (hogy védd a portól, mivel már gyalult), és ne ezen tárold a nyárigumi készletet.
Szeretném eloszlatni azt a feltevésedet, hogy a fa megmunkálás után már nem vetemedik. Épp ezért nem csapolgatjuk a fát, amíg nem elég száraz. Amikor kiszáradt, akkor már megállapodik. Ekkor már megtartja alakját gyalugép után is.
Lehet a vetemedésnek még egy oka, mégpedig a vasér. Fenyő sajátosság. Előfordult, hogy a kész ajtóba véstem be a bevésőzárat (műszárított anyag), és elvágtam egy vaseret. Hallani lehetett, ahogy a fa görbült megfele. Az ilyen ellen nincs mit tenni. Benne van a pakliban a legnagyobb körültekintés ellenére is. Ilyenkor tudomásul vesszük, és birkatürelemmel kezdjük előről az egészet - mint mami a konyhában, ha odaégett a süti.

Több fa van, mint asztalos!

(#1008) thyeby válasza kalman7 (#1006) üzenetére


thyeby
őstag

"Tényleg: hol lehet szép rétegelt lemezt venni?"

ERDÉRT

Több fa van, mint asztalos!

(#1009) kalman7 válasza thyeby (#1007) üzenetére


kalman7
csendes tag

Tekeredés: pont ez az. Sajna nincs ráhatásom a "bejövő" anyagra. Hogy mennyire lelkiismeretes a cég, azt nem tudom. Egyszer voltam nálunk, szimpatikus rakatuk meg műhelyük van, de szakmailag nem tudom megítélni, hogy helyes-e a technológiájuk. Majd meglátjuk. A cerkájuk elég vastagon fog, úgyhogy remélem nem lesz gond. Barátom is rendelt tőlük, ő komolyabb mennyiséget.

A kukába dobást nem gondoltam komolyan!

Erről a vasérről még nem is hallottam.

Köszi az erdért tippet, meg kell nézni, de a netes infó alapján jó lesz.

(#1010) thyeby válasza kalman7 (#1009) üzenetére


thyeby
őstag

Ahol a rakat szimpatikus, ott jók az esélyek. Mindig megnézem, ha új fakereskedésben vásárolok, hogy hogyan tárolják az anyagot. Meglepődtem egyszer, mikor egy faluban láttam vagy hatvan m3 bükköt nagyon mostohán tárolni. Szerintem az a tulaj nem is tudja, hogy mennyi pénzt veszít ezen. A készlet érhetett beérkezéskor vagy öt misit, de ő ha ezt háromért el tudja majd adni, akkor ügyes lesz.

"Erről a vasérről még nem is hallottam."
Az egy kirívóan sötétebb színű hosszirányú rost, ami nagy feszültséget tart a fában, mint a betonvas a feszített betonban. Szemmel azonnal észrevehető, de csak akkor, ha ott van végigfűrészelve a fa. Ha nem, akkor a bütün is látható, de ott már sokkal nehezebb észrevenni. Nem túl gyakori jelenség - én egy köbméter fában találok egy- két szál ilyet, de van, hogy egyet se. Valószínűleg fafajtól is függhet, de ezt nem tudom biztosra. Lehet, hogy csak ferde növekedés velejárója? Egyszer utána kellene néznem.

Több fa van, mint asztalos!

(#1011) mdk01 válasza Winner_hun (#970) üzenetére


mdk01
addikt

Hali!

Én a múltkor kérdeztem.
2mm-es wengét ragasztóztattunk be.
Árat nem tudok mert már régen volt arra viszont emlékszem hogy drágának találtam sztem 100ft környéke lehet.
A másik hogy min.2hét a gyártás és tökmind1 hány méter.

üdv.

(#1012) Winner_hun válasza mdk01 (#1011) üzenetére


Winner_hun
félisten

Nem sokat tököltem, már elitéztem azóta:)
Írtam megrendelést délután 3-kor, másnap reggel 8-kor már kész is volt. A fehéret minden nap ragasztózzák, színeset meg csak hétvégenként. 10 Ft+tréfa a ragasztózás métere, így 1 méter ABS ha jól emlékszek akkor 130 Ft körül volt. Ha felrakatom akkor meg 300 Ft/m, de azzal nem voltam megelégedve, inkább megcsinálom én (igaz az elég sürgősen is kellett:U)
Amúgy a kézi hőlégfúvós élzárógéppel igen érdekes az ABS felhordása, persze kreatívságom határtalan így azt is megoldottam:D

[ Szerkesztve ]

► "Kicsit olyan webcaritas" ◄ ヅ

(#1013) mdk01 válasza orkester (#991) üzenetére


mdk01
addikt

Kifúrod 8as fúróval beütöd a 8-as tiplit majd szintbavágod.
Ezután az eurócsavar vagy a sima facsavar is jobban fog a bükkfába.

(#1014) kalman7


kalman7
csendes tag

Kéne egy jó derékszög. Most egy sarokvassal jelölök, szeretnék erről a szintről továbblépni. Jó lenne, ha használható 45 fok is lenne rajta, nem kéne arra is külön szerszám. Nem kell 30-35 cm-nél nagyobb. Kinéztem egy "kombinált derékszöget". Használtok ilyet? Az a csavar nem teszi pontatlanná?

(#1015) thyeby válasza kalman7 (#1014) üzenetére


thyeby
őstag

Nem használok ilyet. Nem is vágyom rá. A fotón mutatott a szerszám arra való, hogy derékszögben mért különböző távolságokat lehessen vele pontosan jelölni. Hogy a csavar mennyire teszi pontatlanná, az a gyártó precizitásán múlik. Ha olcsó ez a szerkezet, akkor nagyon valószínű, hogy pontatlan is. Egy jó derékszög nagyon drága, ezért én magam készítettem néhányat különböző méretben. Példát írok, miként tudsz pontos derékszöget gyártani magadnak:
Veszel 3 db jó egyenes keményfa lécet a következő hosszúságokkal: 60; 80; 100 cm. Ezt arányosan növelheted persze (90;120;150, lényeg, hogy az arány 3:4:5 legyen) Gondolom rájöttél, hogy a Pitagorasz tételéről van szó. A két rövidebbet összecsapolod szemre derékszögnek. A hosszút rászorítod a két befogóra. Nna, itt kell nagyon pontosnak lenni! Ekkor átfúrod a derékszögű illesztést 8-as v 10-es fúróval fatiplizéshez. Szétszeded, beragasztózod, összerakod. Jól leszorítod, és másnapig nem bántod. Másnap a tipliket lecsiszolgatod, a derékszögedet pedig az igényeidnek megfelelő méretre szabod, és vigyorogsz, mert bagóért nagyon pontos derékszöged lett.
Gondolom, innen már nem jelent nehézséget bárhány fokos sablon gyártása. :)

Több fa van, mint asztalos!

(#1016) Dzsozi0öt válasza kalman7 (#1014) üzenetére


Dzsozi0öt
tag

Szia!

Szerintem ez egy nagyon frankó kis szerszám. Én nagyon szeretek vele dolgozni! :D

Ha citromot kaptál, kérj hozzá tequillát, vagy gin tonicot.....vagy inkább egy gint, akitől aztán kivánhatsz hármat!

(#1017) kalman7


kalman7
csendes tag

Igen, végülis egy csomó kiegészítőt, illesztőt csinál az ember fából magának. Derékszöget valahogy sose jutott eszembe magamnak csinálni. Általában egy gyári szabott anyagot haszálok, vagy azt a sarokvasat, de mindig hiányzott egy jól használható állandó szerszám. A haverom most vett 2ezerért aluból. 40 centis vastag-vékony szárú vagyis talpasnak is használható, de asszem 45 fok nincs rajta. Atom-pontos. Egy csomót ellenőriztük és nem tudtuk zavarba hozni. Még meggondolom.

Dzsozi0öt! Az a csavar ráhúzza a vonalzót annak a sárga idomnak az illesztékébe? Nincs vele gond (kikopik az illsztés vagy a ráhúzó)? Szoktad állítgatni a vonalzót vagy csak derékszögelésre használod? 45 fokban is frankó?

(#1018) orkester válasza mdk01 (#1013) üzenetére


orkester
senior tag

Köszi, mivel sürgős volt egyelőre megoldottam gyufaszálakkal. Meglátjuk meddig tart... :)

PSN: orkester ** Aki tud olyan nemzetközi hírről, ami a Ft-ot nem gyengíti dobjon egy privátot - 2012.05.24. óta 0db üzenet ** Ha nem válaszolok valószínűleg le vagy tiltva és nem véletlenül. ** Ha valami karcos, kopott, megrágta a kutya, kérlek ne hirdesd újszerűnek, köszi!

(#1019) kalman7


kalman7
csendes tag

Lefényképeztem a sarokpolcot. A kisebbik lányom mutatja, hogy melyik polcot csavarozta be ő a saját kezével. Az alsó 2 polc és a legfelső 80cm-es, a legrövidebbek 50-esek. Amit eddig nem mondtam, a bal oldalon 10 centivel bekanyarodik a fal mentén, ez a beépített élvédő.

Le kéne még cserélni a villanykapcsolót. Egyszer láttam, hogy van fából is, de már nem tudom hogy hol. Tudja valaki hol lehet ilyet kapni?

www.kishazy.hu/sarok.jpg

(#1020) thyeby válasza kalman7 (#1019) üzenetére


thyeby
őstag

Jó hangulatban folyhatott a munka...:)
Úgy szemre az az érzésem, jól tippeltem, amikor bíztattalak, h nem fog ez repedni sehol.

"Egyszer láttam, hogy van fából is, de már nem tudom hogy hol. Tudja valaki hol lehet ilyet kapni?"

Régen láttam ilyen kapcsolókat a Baumax-ban. Szerintem a fogyasztóvédelem szedette le a polcról velük, mert én tűzveszélyesnek gondolok egy ilyen kapcsolót. Nagyon jól nézett az ki, igényes, preciz dizájn volt, de én nem tenném oda a helyedben. Nagyon nagy a valószínűsége, hogy nem lenne abból soha semmi baj, ill. nagyon kicsi, h igen. Ha nincs ott, akkor teljesen biztos. De megismétlem: Csak szerintem történt így. Lehet, hogy valami megbízható tűzálló kemikáliával impregnálva van.
Nem vagyok egy túlzottan majrés tipus, de ha mégis beépíteném, áldoznék egy kapcsoló árát arra, hogy - tanusítvány ide, tanusítvány oda - rátegyem a tűzhely takarék lángjára, és megnézzem, gyullad-e? (Túl szép a kisebbik lányod ahhoz, hogy ne légy inkább óvatos.)

Más: Szerintem kár lett volna valami elütő fát használnod. Szerintem csak azért gondolkodtál rajta, mert felfedezted magadnak a keményfát is.Ez a polcrendszer így egységet alkot, amit megbontottál volna a keményfával. Ha monjuk egy dohányzóasztalt, vagy egyéb jól különálló valamit teszel ide sötétebb fából, azzal sokkal jobb hatást érsz el, mint ha a "szekrénysor" legszélső darabja más fafaj.

Több fa van, mint asztalos!

(#1021) Max 8


Max 8
újonc

Sziasztok!

Szeretnék segítséget kérni, valakitől, vagy mindenkitől. :-)

Olvasgatom a topicot, és látom, hogy szinte mindenki szerint drága a baumaxban, obiban, stb. lévő bútorok.

Én most költöztem fel Pestre, 0 ismeretség, szinte 0 apuka segítség (amiről nem tehet).
Szóval szeretnék csináltatni Wc-be, fürdőbe, konyhába bútort, méretre.

Kézügyességem szinte 0, de szervezni bármit megtudok. :B
Biztos bénának tűnök itt sokatok mellet, akik komplett lakásokat csinálnak meg, de hát ez van ...

Tudnátok ajánlani egy olyan asztalost, aki jól dolgozik, és akit még ki is tudnék fizetni?

Köszi előre is!

Viki

(#1022) thyeby válasza Max 8 (#1021) üzenetére


thyeby
őstag

ABnormal-t ajánlanám, neki van felszerelése víztűrő bútorokhoz. Az árait nem tudom, kérdezd meg Tőle.

Több fa van, mint asztalos!

(#1023) HUN_or válasza Max 8 (#1021) üzenetére


HUN_or
tag

szia !

ment pü.

gépházak fából, tőlem >>> http://prohardver.hu/apro/egyedi_gephazak_keszitese_fabol/hsz_1-100.html

(#1024) kalman7 válasza thyeby (#1020) üzenetére


kalman7
csendes tag

Ja, szeretem ha lejön valaki a garázsba. Két lányom van, a felsőmarót már mindketten kipróbálták. :-) Jó hogy mondod ezt a tűzállóságot, mert nem is gondoltam rá. Ha találok ilyet megnézem, hogy be lehet-e hackelni valami vastag műanyag "tűzfalat" a vezetékek és a fa részek közé.

Nem akartam ehhez a polchoz más fát, csak azért kérdeztem rá, hogy ugyanez a "kereszt-szál-szituáció" kemény fával jobb vagy rosszabb. Laikusként azt gondolom a kemény fák kevésbé tágulnak viszont ridegebbek és emiatt kisebb méretváltozás hasonló mértékű problémát okoz. Persze a kemény fák is sokfélék.

Elhoztam a fatelepről a kőris anyagot. Hát vegyesek az érzelmeim, jobbra számítottam. Ahol a szálirány megfordul, a gyalu kicsit beleszőröz. Engem ezek az apró hibák egyáltalán nem zavarnak. Az asztalos meg kiglettelte valami trutyival, hogy sík legyen. Kértem pár szélesebb darabot is (14-20cm). Telefonon beszéltük meg, nem írtuk le, de deszkát kértem nem táblásítást. Még mondta is, hogy van 20 centis deszkájuk. Nem nagy gáz mert szép homogén a szín, de szerettem volna egy darabból kivágni egy szép ívet. Árat nem beszéltünk meg, mert tényleg kevés az anyag, és az is másfélszer annyi lett, mint gondoltam. A barátom rendelt nagyobb mennyiséget, az alapján számoltam én is: anyagdíj: fűrészáru tarifa a hasznos mennyiség +60% selejt és 26mm vastagsággal számolva + munkadíj. Ja, és a selejtet se kaptuk meg. Na mindegy most már. Lehet hogy tovább kell keresni. Ha lenne egy jó gépparkom...

(#1025) thyeby válasza kalman7 (#1024) üzenetére


thyeby
őstag

"hogy ugyanez a "kereszt-szál-szituáció" kemény fával jobb vagy rosszabb. "
Nehéz erre jól válaszolni. Az a kötés tipusától, a fa nedvességtartalmától, esetleges belső feszültségeitől és fajtájától függ.
Egyébként ahogy most ezen gondolkodtam, egy érdekességet vettem észre: A keményfára nagyon jellemző, hogy amíg szárad, a bütünél sokkal hajlamosabb a berepedezésre, mit a fenyő. Ezért is szoktuk viaszba mártani. Viszont még nem láttam repedt keményfabútort. Fenyőbútort annál többet.

"a gyalu kicsit beleszőröz"
...hááát, a száraz fát csak icipicit szőrözi a gyalu szállal szemben. Nem szeretem kenceficézni. Finomszemcsés csiszolópapír, és abszolút a felület. Persze bekenni gyorsabb.

"Ha lenne egy jó gépparkom..."
Épp most láttam egy 260-as újszerű LUTZ kombinált gyalut az Expressz.hu-n 120 E Ft-ért Nógrádsápon. Négyorsós, 2 Kw-os 220V. Ha elviszik a korcsolyáidat, vedd meg ezt. Onnan már elérhető közelségbe kerülsz egy komplett asztalosműhelyhez. (Számolj vele, hogy forgácselszívó nélkül a gyalugép nem megy!)

Több fa van, mint asztalos!

(#1026) Winner_hun válasza thyeby (#1025) üzenetére


Winner_hun
félisten

(Számolj vele, hogy forgácselszívó nélkül a gyalugép nem megy!)

Ugye ezt vastagsági gyalura értetted?

► "Kicsit olyan webcaritas" ◄ ヅ

(#1027) thyeby válasza Winner_hun (#1026) üzenetére


thyeby
őstag

Tulajdonképpen mindkét funkcióra. Akár egyengetsz, akár vastagolsz, pillanatok alatt térdig állhatsz a forgácsban. Inkább arra értettem, hogy aki ilyen gyalut vesz, előbb utóbb nagyon erős vonzódást érez egy forgácselszívóra, aztán hirtelen felindulásból megvesz egy legközelebb elérhető példányt. ...és ezzel nem kalkulál akkor, amikor gyalugépet nézeget a prospektusokban. Engem pl. az állított le egy Felder megvásárlásáról, hogy nem áfás árakat közöl a prospektus. Mikor rájöttem, akkor arra is rájöttem, hogy ahhoz már tényleg kevés a pénzem.

Több fa van, mint asztalos!

(#1028) thyeby válasza Winner_hun (#1026) üzenetére


thyeby
őstag

Ja, és mégvalamit:
A legtöbb gyalu el se indul a forgácsterelő lemez nélkül. Azt pedig egyetlen szál deszka teletömi - akár egyengetsz, akár vastagolsz.

Több fa van, mint asztalos!

(#1029) Winner_hun válasza thyeby (#1028) üzenetére


Winner_hun
félisten

Egyengetőre gondoltam, nem tudom hogy lehet annál a forgácsban állni, mivel egyengetésnél pont a gépnek pont az ellenkező oldalán állsz, mint ahol kijön a forgács.
Erről a nem megy dologról nem is hallottam még.

► "Kicsit olyan webcaritas" ◄ ヅ

(#1030) thyeby válasza Winner_hun (#1029) üzenetére


thyeby
őstag

Egyszerűen be van építve két mikrokapcsoló, amit a forgácsterelő burok erre kialakított füle aktivál. Magyarul, ha nincs fent a forgácselszívó burka, nem indul el a gép, ha fent van, de nincs porszívó, pillanat alatt eltömődik a burok. A régi gyalukon többnyire nincs beépítve ilyen, de ha most rendelsz egy bármilyen kombinált gyalut, akkor valószínűleg ezzel szállítják. Akinek nincs pénze forgácselszívóra, szokott készíteni egy kis kulcsot a mikrokapcsolóhoz, bedugja, és kínlódik a forgáccsal, meg lapátol, sepreget jó sűrjen.
Egy 310-es Metabo-m van (és ez ilyen mikrokapcsolós), ami a lentebb ajánlott LUTZ-hoz hasonló felépítésű. Ha egyengetek, akkor a vastagolóasztalra gyűlik a forgács. Jól be tud az oda szorulni, ha egyengetés közben két-három deszkánként nem sepred ki az üreget.
Summa summárum, megéri forgácselszívót használni. Nem kell takarítani, a levegőben pedig gyakorlatilag semmi por nem száll. Igaz fizetni kell a villanyszámlát, de nem igazán asztalosműhely az, amelyik ennek az árát nem tudja megtermelni.

[ Szerkesztve ]

Több fa van, mint asztalos!

(#1031) Winner_hun válasza thyeby (#1030) üzenetére


Winner_hun
félisten

Egyengetőnél a hátsó lukas részt le kell bontani és máris elfér a forgács. Már ha el lehet bontani.
Vastagsági az nagyon más téma, oda tényleg kell az elszívó.

► "Kicsit olyan webcaritas" ◄ ヅ

(#1032) kalman7 válasza thyeby (#1025) üzenetére


kalman7
csendes tag

Sajnos a korik nem mennek el, azóta már egész más setupot használnak, ami a mieinkkel nem kompatibilis. Ha vehetnék egy jó asztalos gépet, ahhoz már műhely is kéne. Most a garázsban ügyködök, ami a társasházunk földszintjén van az épületben. Sajna ez időben és hangerőben eléggé korlátozza a gépek használatát. Helyem is csak annyi van, hogy minden este összepakolok, hogy be tudjak állni a kocsival. Kevés gép - sok trükközés.

Van egy asztalos barátom, egyszer épp vastagolt, mikor mentem hozzá. 2-3 m3 laza forgács volt a műhelyben felkupacolva. Neki valahogy felfelé köpi a gyalu a forgácsot és olyan távolságban gyűlt össze, hogy nem tűnt zavarónak.

(#1033) thyeby válasza Winner_hun (#1031) üzenetére


thyeby
őstag

Szerintem csak annyit akartál mondani, hogy az egyengetéshez nem szükséges forgácselszívás. Ebben igazad van. De gondold át: Ha gyalugépet veszel, nem tervezel hozzá porszívót is?
(Vastagsági az nagyon más téma, oda tényleg kell az elszívó.)
S ha már a vastagoláshoz úgyis kell, nem egyszerűbb egyengetésnél is használni?
Nem vagyok már friss eresztés, észreveszem magamon néha, hogy kezdek konzervatív lenni. A forgácselszívóval a nem túl vastag pénztárcám és a korom ellenére is hamar megbarátkoztam. Csodálkozok Rajtad, hogy fiatal korod ellenére úgy kardoskodsz a régi technológia mellett, mint egy kicsit merev öregúr.

Több fa van, mint asztalos!

(#1034) thyeby válasza kalman7 (#1032) üzenetére


thyeby
őstag

Értem. Oda nem nagyon tudsz komoly gépeket telepíteni, ha az autót is ott tartod. Pontosan tudom, mit érzel, amikor műhelyre vágysz. Húsz éves korom óta folyamatosan vágytam műhelyre. Negyvenhat évesen végre megadatott. Egyébként egy jó garázsnyi területen dolgozok. Egy másik garázsból tologatom be a gépeket, amit éppen használnom kell. Egyedül a gyalu kapott fix helyet - azt macerás lenne tologatni. Egy harmadik garázsban pihennek az alapanyagok - úgy néz ki, ezt a volument jövőre kinövöm. Egy negyedik garázsban pedig a késztermékek várják új gazdájukat. A kocsinak már csak a csillaggarázsban jutott hely. Szeretnék bővülni néhány éven belül, de ha sose sikerül, akkor is nagyon élvezni fogom, amíg bírok dolgozni, hogy nem kell semmilyen szakmunkát megrendelnem. Ha húsz évesen ezt megkaphattam volna az élettől, akkor ma biztos komoly üzemem lenne. Ha a fiamnak (három hónapos) lesz affinitása a műhelyhez, akkor neki már meglesz, amiről én olyan sokáig csak sóvárogva ábrándoltam.

Több fa van, mint asztalos!

(#1035) Winner_hun válasza thyeby (#1033) üzenetére


Winner_hun
félisten

Én csak feltételeket írtam le, az egész abból indult hogy nem megy a gép, ha...
:)

► "Kicsit olyan webcaritas" ◄ ヅ

(#1036) thyeby válasza kalman7 (#1032) üzenetére


thyeby
őstag

"Sajnos a korik nem mennek el"
Csodálkozok ezen. Tedd fel vaterába, Expressz-re, szerintem ott hamar elmegy. Nem csak a gyorsőrültek lehetnek potenciális vevők. Egy kamasz, aki szeret csúszni, ha megérzi az új szagát, tűzbe jön.

Több fa van, mint asztalos!

(#1037) Integra


Integra
titán

na kérem, kész a hálóban a francia ágy meghosszabbítása, winner úr pöpecül megcsinálta, asszem rossz szavam nem lehet!
:R

...egy fecske nem csinál nyarat, viszont egy hülye százat csinál...

(#1038) thyeby válasza Integra (#1037) üzenetére


thyeby
őstag

semmi fotó?

Több fa van, mint asztalos!

(#1039) Winner_hun válasza thyeby (#1038) üzenetére


Winner_hun
félisten

3 db elemet cseréltem ki hosszabbra, semmi extra:)

► "Kicsit olyan webcaritas" ◄ ヅ

(#1040) Fefafe


Fefafe
újonc

Sziasztok!

Új vagyok a fórumban.
Vettem Classen beltéri ajtót Arcus tokkal (ez való hozzá). Bükk színű MDF-ből van.
A problémám az, hogy a tokot maximálisan 132mm vastag falnyílásba lehet beépíteni, viszont nálam a falak 165-170mm vastagok.
Az asztalos srác azt mondta, hogy 40mm-es toldót kellene beszerezni (venni, gyártatni).
Végső esetben ő is letudná gyártani, de fóliát nem tud hozzá szerezni.
Hol tudnék ilyen fóliát venni?
Köszi.

http://www.classen.com.pl/www/duze_foto.php?id=1927]
http://www.classen.com.pl/www/foto.php?id=23 :,89,1080]
:O

[ Szerkesztve ]

(#1041) erika012


erika012
csendes tag

Sziasztok!
Szeretnék egy szekrénysorra matt/ezüst öntapadós díszlécet szerelni.Több bútoron láttam már(Möbelix) ,de nem tudom,hogy hol lehet venni. OBI,Praktiker,Baumax kizárva,mert ott már néztem.Online áruházaknál lehet megrendelni,de én szeretnék elöbb egy mintadarabot látni a díszlécből.
Tud valaki ilyen üzletet,lapszabászatot,ahol lehet islyn díszlécet kapni? :F

(#1042) kalman7 válasza erika012 (#1041) üzenetére


kalman7
csendes tag

Nem jártam még itt, csak valaki ajánlotta ezt a boltot:
http://www.kep.tar.hu/szuszetti/27625619/11976397#2

(#1043) erika012 válasza kalman7 (#1042) üzenetére


erika012
csendes tag

Köszi a segítséget! :R

[ Szerkesztve ]

(#1044) thyeby


thyeby
őstag

Ez a gazdasági recesszió súlyosan érinti ezt a topicot...

Több fa van, mint asztalos!

(#1045) Winner_hun válasza thyeby (#1044) üzenetére


Winner_hun
félisten

A megrendeléseket szerencsére nem

► "Kicsit olyan webcaritas" ◄ ヅ

(#1046) thyeby válasza Winner_hun (#1045) üzenetére


thyeby
őstag

:)

Több fa van, mint asztalos!

(#1047) kalman7


kalman7
csendes tag

Megint utólag kérdezek. Csináltam egy kis tenyérnyi "ékszeres" dobozt karácsonyra, de a feleségem ismeri a topicot és nem akartam lebukni. Szóval a doboz elkészült: alja, teteje hajszálpontosan egybevágó. Hogyan lehet pontosan feltenni a zsanérokat, hogy becsavarozás után ha becsukom a dobozt, pontosan a helyére záródjon?

Az első próbálkozásom az volt, hogy átjelöltem a zsanérok furatait, árral kijelöltem jó mélyen és megfúrtam 1,5-ös fúróval. Összecsavaroztam és a "várható" 1mm-es hiba nagyon csúnya volt. Nem tudom hogy lehet ilyenkor javítani. Azt csináltam, hogy a doboz alsó feléről lecsavaroztam a zsanérokat, bekentem pillanatragasztóval, összecsuktam pontosan és megvártam míg megköt. Furcsa módon a zsanér és a fa lukai nem kerültek egymás fölé. Hogy lehetett volna ezt normálisan ragasztó nélkül megcsinálni? Biztos van valami trükk.

(#1048) Winner_hun válasza kalman7 (#1047) üzenetére


Winner_hun
félisten

Elcsúszott az illesztés valamelyik irányba?

► "Kicsit olyan webcaritas" ◄ ヅ

(#1049) mdk01 válasza kalman7 (#1047) üzenetére


mdk01
addikt

Sehogy...
kb.-re felcsavarozod (ahogy csináltad), becsukod(ahogy csináltad),a kicsit elcsúszott illesztést(ahogy történt), vissza veszed és alrébb csavarozod.
A lyukakba pedig pont belepasszol a ragasztó és a gyufa.:)
Az ilyen szöszmötölős kis dobooknál ahol még pár tized miliméter is ordít nem nagyon van más megoldás.
Ha van is a leggyorsabb az amit fentebb írtam.

Üdv.

ui.:A tied is találó grat, de nem a leggyorsabb...én nyertem:DDD

(#1050) kalman7 válasza Winner_hun (#1048) üzenetére


kalman7
csendes tag

Igen elcsúszott. Azzal kezdődik, hogy nem becsukott állapotban rajzolom fel a zsanér lyukait, hanem 180fokban kinyitva. Nem a doboz külsejére tettem a zsanért, hanem úgy hogy minél kevesebb látszódjon belőle. A zsanér tengelye a dobozon kívülre esik, az élét illesztettem a doboz falának belső síkjához. Az apró kis hibák mind összeadódtak. A csavarok süllyesztett fejűek, ha becsavarom, utána már nem tudok játszani. A csavarok se lettek éppen merőlegesek.

Ez az utolsó művelet kicsit csalódás lett, mert a famunka annyira pontosan sikerült, hogy meglepett engem is meg a környezetemet is. Zsanér nélkül összetettem a két darabot és eltűnt az illesztés. A ragasztásokat mindenhol gérben, illetve szögfelezőben csináltam, azok is nagyon jól sikerültek. Aztán ezt a kis vasdarabot meg nem tudom beszerelni.

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.