- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- sziku69: Szólánc.
- GoodSpeed: MacBook egy kis gikszerrel.
- lkristóf: Prohardver fórum userscript – hogy lásd, mikor neked válaszoltak
- Meggyi001: Áram nélkül....méltóság nélkül.....
- eBay-es kütyük kis pénzért
- Parci: Milyen mosógépet vegyek?
- creation: Elég lett abból, hogy a nagy gépeim nem képesek behúzni a filamentet
- Sub-ZeRo: Euro Truck Simulator 2 & American Truck Simulator 1 (esetleg 2 majd, ha lesz) :)
-
Fórumok
LOGOUT - lépj ki, lépj be!
LOGOUT reakciók Monologoszféra FototrendGAMEPOD - játék fórumok
PC játékok Konzol játékok MobiljátékokPROHARDVER! - hardver fórumok
Notebookok TV & Audió Digitális fényképezés Alaplapok, chipsetek, memóriák Processzorok, tuning Hűtés, házak, tápok, modding Videokártyák Monitorok Adattárolás Multimédia, életmód, 3D nyomtatás Tabletek, E-bookok Nyomtatók, szkennerek PC, mini PC, barebone, szerver Beviteli eszközök Egyéb hardverek PROHARDVER! BlogokMobilarena - mobil fórumok
Okostelefonok Mobiltelefonok Okosórák Autó+mobil Üzlet és Szolgáltatások Mobilalkalmazások Tartozékok, egyebek Mobilarena blogokIT café - infotech fórumok
Infotech Hálózat, szolgáltatók OS, alkalmazások SzoftverfejlesztésFÁRADT GŐZ - közösségi tér szinte bármiről
Tudomány, oktatás Sport, életmód, utazás, egészség Kultúra, művészet, média Gazdaság, jog Technika, hobbi, otthon Társadalom, közélet Egyéb Lokál PROHARDVER! interaktív
Új hozzászólás Aktív témák
-
Borisz76
nagyúr
-
kavalkád
senior tag
-
vlesi69
őstag
-
AxBattler
félisten
Ülés/ Háttámla: réteg-ragasztott fafurnér, kőris furnér, színezett átlátszó akril lakk.
A kőris egy erős keményfa, gyönyörű mintázattal. Idővel a színe egyre mélyebb lesz, míg szalmaszínűvé nem válik.
Hmmm, a gyári oldal írja a fentieket.
Akkor gondolom valami hasonló akril lakkot kellene felhajtanom. -
thomasrc
aktív tag
Köszi a linket. A tűzőgépkapcsokat nézegetem ezen az oldalon. Mi alapján döntöm el, hogy nekem melyik típusúra (A-H-D-G, ...) van szükségem és milyen hosszúra? Ahogy nézem a tűzőgép is ettől függ. Ugyebár most jelenleg szúnyoghálót szeretnék rögzíteni fenyő lécbe.
Egyébként kapcsoknál is előfordulhat olyan probléma, mint a szegelésnél, hogy belövéskor elhasítja a fát? Eddig erre nem gondoltam, de ahogy nézem van olyan különbség is a kapcsok között, hogy milyen a száruk vége és gondolom a keménységük sem mindegy e tekintetben?
@soldier Van kompresszor a műhelyben, de én azt eléggé helyhez kötöttnek érzem. Szerintem nekem egy akkus megoldás lenne az optimális, de azt az ára miatt ki is zárhatjuk, tehát most jelenleg úgy látom, hogy egy sima vezetékes lesz a befutó. Manuális kéziset a rossz tapasztalat után már nem merek megvenni...
-
T J
tag
Ránéztem a térképre: Bp - Szombathely 235 km, oda-vissza 470. Gondolom ezt azért nem várod el. De ha mondjuk 50km-re vinné (oda-vissza 100), akkor is elég 5l üzemanyag, amihez kibányásztak 50kg kőolajat. És ha már kibányászták, fel is használják. Ha ennek a 45 kiló kátránynak csak a negyedét égetik is el, kérdés hogy az kevesebb szennyezéssel jár-e, mint a 30 kg bútorlapban lévő, 3kg műgyantáé. 15kg vs 3kg!
Ami a gyárban újrahasznosításként történik, azzal nem tűnik el a káros anyag, hanem felhalmozódik az újrahasznosított bútorlapban. Ez az összes eddig legyártott bútorlapra igaz.
Ez nem a probléma megoldása, csak a görgetése!Az igazi megoldás a gyártónál van: természetes kötőanyagot és természetes (vagy semmilyen) bevonatot használni!
Te fogyasztóként a vásárláskor döntheted el, hogy környezetbarát terméket veszel-e. Ha megvetted, utána már késő. Akkor is, ha ingyen fogadod el valakitől, mert akkor Ő nem fogja érezni a probléma súlyát (mint a fórumtárs), ezért legközelebb is bútorlap bútort fog venni.Értem én a jó szándékot, és értékelem is. Csak nem árt számolni, hogy a fáradozásnak van-e értelme, esetleg nem negatív-e a hatásfoka.
Ehhez tisztázni kell pár kérdést:
1. A bútorlap minden összetevője újrahasznosítható-e, ill. kevesebb szennyezéssel, mintha csak új alapanyagot használnánk?
- Szerintem NEM. A bedarált bútorlap ugyanannyi kötőanyag hozzáadását igényli, mint a fa alapanyag, és a károsanyag-tartalom egyre nagyobb lesz.
2. Szétválasztható-e a káros és nem káros összetevő?
- Szerintem NEM, a bútorlapból nem vonható ki a káros anyag.
3. Az újrahasznosítással járó összes szennyezés kevesebb-e mint az égetésé?
- Nem tudom, ez attól is függ hol laksz, és gyalog, vagy kocsival viszed-e el a gyárba/ átveszik-e, stb. Mondjuk úgy, hogy erős kétségeim vannak. De ne felejtsük el, hogy csak a káros anyag felhalmozását éred el (nem a megsemmisítését), esetleges többlet-szennyezéssel.Szóval a tudatos környezetvédelemhez nem elég addig elnézni, ameddig a propaganda és a véleményformálók sugallják. Jobban belegondolva, lehet hogy más eredményt kapunk.
A szomszédok ettől még értékelni fogják a hozzáállásod. Csak tisztázzuk, hogy ez nem környezetvédelem, csak a probléma görgetése, némi fáradtság/ idő/ többlet-szennyezés árán, a jó viszony megtartása érdekében.macilaci78
... bontottunk és adtunk oda ingyen az első embernek
Azért azt érzed, hogy ezzel csak átdobtad a gondot a szomszédba.
Nekem az volt a lényeg, hogy ne legyen útban és ez az eredmény ne kerüljön pénzbe, időbe.
A gazdag országok ugyanígy védik a környezetet, ugyanezen szempontoktól vezérelve. Mivel a környezet védelme kb minden szempontoddal ellentétes, ezért történhetett, hogy a szemetük végül más szegény országok tájait "színesíti".Ha tényleg védeni akarod, akkor csak természetes anyagból rendelsz bútort: natúr MDF, fa. Ragasztás kazein- vagy csont-enyvvel, felületkezelés sellakkal, vagy hidegen sajtolt növényi olajjal. Elszállítás kézben/ lovaskocsival!
Minden más szennyezés.
Legutóbb nem így sikerült, de talán majd legközelebb... -
T J
tag
Erről egy vegyészt kéne megkérdezni, hogy a műgyanták égésterméke meddig marad mérgező, illetve vissza alakul-e valami semleges anyaggá.
Ez az újrahasznosítás biztosan jól mutat egy gyártó arculatában, de csak addig kényelmes neki, amíg az emberek tömegesen nem kezdik el szaván fogni. A bútorlap elbír kis százalékban műanyagot, kilincset, de mivel minden újrahasznosításnál további kötőanyagot és bevonatot adnak hozzá, elkezdene drasztikusan megváltozni az összetétele. Új termékkategóriákat kéne létrehozzanak, az eltérő környezet"védelmi", és mechanikai tulajdonságok miatt. Végül kapnál egy olyan lapot, ami nagyrészt formaldehid tartalmú kötőanyag, és fát már csak szennyeződésként tartalmaz. Az újrahasznosítási kényszer miatt kevesebb faanyagot tudnának venni, vagy az erdészetek mennének csődbe, vagy a lapgyártók nyakán maradna nagy mennyiségű eladhatatlan "bútorlap".
Persze lehet hogy eljönne az asztalosság reneszánsza, amikor több milliárd tudatos fogyasztó nem lenne hajlandó mást venni, mint olajozott tömörfa bútort, amiből egy komód, a mostani egy napi bére helyett, egy haviba kerülne.
Én most ott tartok, hogy a paliszanderes forgácselszívóm mellé, kaptam a kínaiaktól negyed köbméternyi (!) polisztirolt. Nem kértem, de kaptam. Pedig jobban örültem volna valami cellulóz alapú hézagkitöltésnek. Mert ez a bútorlapnál sokkal ocsmányabb anyag, a hőenergia/káros-anyag arányát tekintve. És épp azon gondolkozok, hogyan szabadulhatnék meg tőle "környezetvédő" módon.
Talán fel kéne hívnom a Paliszandert, hogy visszaveszik-e...
macilaci78
Vajon a telítődött szénszűrőkkel mit csinálnak?
Esetleg kereskedőként te is visszaveszel minden felszedett/elhasznált parkettát amit korábban eladtál, és visszaviszed a beszállítódnak? -
T J
tag
Tudsz más, környezetbarátabb hasznosítási módot, a tároláson kívül, aminek a végén nem egy égetőben köt ki?
A "tömörfa + csontenyv + sellak" korszakot már magunk mögött hagytuk.
Csúnya rossz vásárló, miért vett forgácslap bútort/ cseréli le másik ugyanolyanra/ nem tárolja az idők végezetéig... -
ncc1701
veterán
-
tibbike01
addikt
-
macilaci78
nagyúr
-
T J
tag
Én is kézből fúrom. Akinek valamiért nem megy így, mert mondjuk nem érzi a merőlegest, annak segíthet egy oszlopos fúró, akár pontosabb végeredménnyel, mint sablonnal. Igaz helyigénye is van, mert akkor komfortos, ha köré épít egy "asztalt".
soldi3r
Többrétegű élléc/ vastag furnér. Az egyrétegű, vasalható vékony furnér meghullámosodik lakkozáskor, mert nincs tartása, és a porózus forgácslaphoz nem tud mindenhol jól odaragadni. A többrétegű/ vastag "élléc" áthidalja ezeket. -
tfe
tag
Egyrészt elhiszem, a háromrétegű azért nagyon nem ugyanaz, mint a táblásított, másrészt nem én nyilatkoztam a fenyő bútorok vetemedésével kapcsolatban.
Szimplán jobb ötletnek tartom a másik két megoldást, ennyi.
Részemről a furnéros megoldást tartom a legjobbnak, ebből építettem konyhabútort és végtelen időt töltöttem a felületkezeléssel, de megérte, nagyon szép lett.
De ízlésen nem fogok vitatkozni. -
MDMA
tag
Ha már elő került a felületkezelès kérdése. Bár még messze van, de mit jelent a macera?
Én csak valamilyen olajjal gondoltam lekenni. Pl valamelyik munkapadra szánt kemény olajjal.
Tudom, hogy szokás ezt lakkozni, illetve kaphatna akár poliuretán réteget is, de a lakk sárgul és mattul, a polit meg fújni kéne, amihez ugyan van cuccom, de még sosem csináltam. Kenve meg csíkos lesz szerintem.
Egyéb javaslat? -
ViktorSz
tag
Arra gondoltam,hogy önmagában a lazúr nem igazán való asztallapra,mert rondán kopik,sérülékeny,stb.Értem én az ajánlást,csak szerintem a két festék(lazúr/xgc lakk)kombinálásával tartósabbá lehet tenni a felületet,ami egy asztallapnál fontos szempont.Persze ez nem biztos,csak egy hülye elmélet.A két különböző anyag használati tapasztalatai alapján,lehet működhet a dolog.Igazából ki kellene próbálni,mert ez tényleg csak "elmélet".
Ha lesz időm/kedvem,csinálok egy próbadarabot,mert szerintem ez nem is annyira hülye ötlet
. -
Moretimer
aktív tag
-
ViktorSz
tag
Köszi a tippet(ismét),ez ígéretesebbnek tűnik,mint azok a spriccelős akármik és amint elfogy a cmt-s vazelinem,lehet kipróbálom ezt is.
De ugye ez is irritálhatja a bőrt,stb,emiatt továbbra is fennáll a kérdés,hogy minek ez a szintetikus mérgező fos?
Oké,a paraffin is "kőolajhulladék",de mégiscsak ártalmatlanabb a leírások alapján,akkor meg ugye minek venné az ember a silbergleitet?!?!
Annyival jobbam siklik rajta az anyag?
Nincsen vele tapasztalatom, tehát komolyan kérdezem .
Hirtelen utánakeresve,4-5k ft-ért be lehet szerezni 3db 1kg-os tömböt a paraffinból,ami nekem kb 40 évig kitart...(Éppen láttam a jófogáson most egy 10kg-os tömböt,ami ránézésre inkább 50-nek néz ki 6ezerért...)
Egyelőre nem értem miért vesz bárki bármi mást a sima paraffin/babaszappan helyett
,de persze meggyőzhető vagyok.... -
T J
tag
Viszi bármelyik vídiás, de ha felkap egy kis darabot, az megakad a vonalzó és a fűrészlap között, és oldalba üti a fogat, nem biztos hogy kibírja. Én 2 favágó lapot tettem így tönkre. Aztán vettem egy Bosch eco alu-vágót. Az is felkapja ugyanúgy a kis darabokat, meg is ütik, de nem hajlott el foga, vídia se tört le. Jobban bírja a gyűrődést.
-
vlesi69
őstag
-
ViktorSz
tag
-
H-Zol
őstag
Nem vagyok asztalos ( de érdekel a téma , és szoktam is ezt azt csinálgatni ) , a fő profil a mezőgazdaság , ott is oda kell figyelni mert a gépekben nincs érzés !!
Öreg asztalos ismerősöm ( már nem él ) , egy nagyon vicces ember volt , a fiataloknak állandóan mutogatta a kezeit , hogy anyit dolgozott , hogy elfogytak az ujjai, mindkét kézen több ujja is hiányzott ( volt , hogy csak a köröm de több fel ujja is több volt és ha jól emlékszem az egyik nagyújja az hiányzott 🙈)
Két balesete volt egyik a gyalugép, a másik a körfűrész !! -
modflow
veterán
-
H-Zol
őstag
Ha már így bele mentünk
, nekem van egy ilyen
körfűrészem , saját gyártmány , elől egy Rita kapa kerék ( egy mozdulattal eltávolítható) , hátul a két nyelet és úgy tolom mint egy taligát !
Oda kell figyelni mint minden gépre , és nincs vele gond , van két láncfűrészem de ezeket a vékony ágakat nem azokkal vágom össze !! -
Gaborkik
tag
Tapasztalatom szerint felbontás után pár hónap. Én mindig 2 szöggel zárom le bontás után és figyelek hogy ugyanoda kerüljenek vissza. Ezért aztán a legkisebb kiszerelést veszem. A tönkremenetelt erős szag jelzi, illetve összekeverve nem lesz selyem fénye és sosem köt ki igazán.
-
liszi70
nagyúr
"Talán majd pacman elmeséli, neki volt ilyen."
Ó basszus, tényleg, tökre kiment a fejemből, pedig pár éve már beszélgettem vele erről. Neki célgépe van, nem ez az adapteres megoldás. Meg is beszéltük, hogy elmegyek hozzá kipróbálni, de akkor arra jutottam, hogy inkább vésőzök, úgyhogy elmaradt.
Igen, oszlopos kell hozzá, de az nem probléma, van olyanom, bivalyerős oszloppal. Bár pacman szerint nem is az oszlop, hanem inkább az erőkar számít. Oszlopos fúróval nálam az anyag befogása okozhat problémát, mert az konkrétan íves. Olvastam azt is, hogy kézből, adapterrel az ütvefúró is megoldás lehet.
pacman:
Megvan még a célgéped? -
kavalkád
senior tag
-
kavalkád
senior tag
-
tfe
tag
-
soldi3r
veterán
Amire való, arra tökéletes. Én egy 1500-as vízmérték mellett vágok, az is jó, csak meg kell szokni le- vagy rászámolni a lap eltolódását. Általában egyenesen is megy, de azért néha elmászi, ha nem figyel az ember, mert ez ugye csak 1 irányba vezet. Biztosan lehetne trükközni még jobban, de ahogy néztem egy 1500-as Makita sin 24000Ft, sajnos az meg nem mondható már soknak.
A gyári vezető ahogy láttam gumírozott, az nagyon el sem csúszik. Illetve ahogy úgy tűnik, ennél nem feltétlen muszáj a szélétől lendületből indulni, hanem bele lehet tolni kicsit beljebb, így talán a sarok sem pattan le olyan gyakran.
A bútorlap vágás miatt azért erősen gondolkodom, azt nem viszi szépen a körfűrészem. -
vlesi69
őstag
-
kavalkád
senior tag
-
ViktorSz
tag
Ez egy normális cég volt régebben,csak valamiért becsődöltek,vagy nem tudom és a webshop működik zavartalanul tovább,emiatt sokan belefutottak ebbe a hibába,mint jómagam.Mivel napi szinten nem követem a cég sorsát,ezért nyugodt szívvel adtam le a rendelésemet,hiszen korábban vettem már onnan 1-2dolgot.Ha esetleg kijön a termékkel a futár,nyilván fejberúgom,ha pénzt mer követelni,
,de szerintem úgysem fog jönni semmi
Csak amolyan ismételt figyelmeztetésként akartam leírni,hátha másnak segítek vele,hogy véletlenül se rendeljen onnan,mert most ugyan nem tudom mi a helyzet,de 1 hónappal ezelőtt is láttam az "árukeresőn" hirdetni őket a nem létező termékeivel.#AxBattler 67055
Amúgy a csavaros is atomstabil,szóval teljesen oké,ha inkább azt választod. -
st6969
őstag
-
kavalkád
senior tag
-
generatoros
tag
-
liszi70
nagyúr
"Létezik a 2Ah akksi"
Igen, most én is találtam a helyi lidl-ben, de csak töltővel együtt. Na mondom, mi a fenének kell megvegyek egy töltőt is, amikor bőven elég az az egy, ami otthon van. De sajnos muszáj, 2Ah-s aksi nincs külön, legalábbis nálunk. Szívtam a fogam, de azért kifizettem a 8k-t a szettért. Viszont megnyugodtam, mert most rákerestem, és azt látom, hogy lehet kapni több helyen 2Ah-s akksit külön, de 9-10k-ért, tehát igencsak megérte 8-ért töltővel.
#66693thomgrande
"Vagy bejön vagy nem."
Bejött, életre kelt.
Felvette a töltést, feltöltött és működik. Remélem, így is marad. Úgyhogy egyelőre úgy néz ki, feleslegesen vettem meg az újat a töltővel. 
-
Kiscsőke
aktív tag
-
pacman_123
tag
"Főleg, hogy meg lehet oldani sokkal olcsóbban is hajszálpontosan, csak persze lassabban."
Én konkrétan "ingyen" oldottam meg
Jó, jó dolgok ezek az előre gyártott műa vagy alu sablonok. Azért a 100-150K-s árat barokkos túlzásnak érzem (otthoni pár szekrényajtóra meg főleg)A terv: Pár szekrényajtónak azért fel lehet mérni a furatközepeit kombiderékszöggel/mérőszalaggal is.
B terv: kis átgondolással, méricskéléssel, kb fél óra munkával, egy kis darab vékony és egy kis darab vastagabb rétegelt darabból tökpontos sablont lehet készíteni. Főleg, ha a sablont nem fúrásra, csak a furatközepek feljelölésére használjuk, egy jó fafúró hegyes végét felhasználva. Arra a pár furatra végig pontos marad (már ha pontosan csináltuk meg).
C terv: szerntem ma már mindenki rokonságában/ismeretségi körében van valakinek 3D nyomtatója. Tele van a thingiverse ingyen letölthető 3D modellekkel. Ez pl itt igen jónak néz ki, az ajtó és korpusz oldali furatokat is fel lehet jelölni vele.
https://www.thingiverse.com/thing:6134047
Annyira nem sokat, de 20 szekrényajtót ráütődő kiventőpántokkal biztos feltettem már a sima, mérőszalag/kombiderékszög módszerrel, olyat is amin nem 2, hanem 3-4 kivetőpánt is volt, mert "bazinagy" volt. Oszt' mindegyik ajtó felment a helyire
-
Dyingsoul
veterán
-
kavalkád
senior tag
-
Zaji
őstag
-
varsam
őstag
-
varsam
őstag
Szerintem maradok a lazúrnál, köszi a válaszokat!
Más:
5cm vastag betonfalba (panelház válaszfal) milyen dübellel tennétek fel konyha felsőszekrényeket?
Már most várom, milyen jó lesz kifúrni ezeket a lyukakat. Úgy gondoltam hogy fokozatosan, 4-6-8mm átmérővel megyek neki, sima ütvefúróval, nem kalapáccsal, nem akarom átütni (volt már ilyen) -
gaboka75
tag
-
szinimini
senior tag
Az igaz,hogy van olyan, amit lehet alakítani,de én nem szeretném mondjuk ha 3 idomból raknám össze és én 1 idomon belül szeretném megoldani és én nem találtamolyat, ami pl 100 -> 58 vagy 55 ->36. Linkeden sem....
Nekem ez pl a asztali körfűrész - spa 1200es elszívó és a gérvágó és a ciklon között kell, hogy össze tudjam rakni.
Uh a részemről marad a 3D, amire elsőre 2400 és 5400Ft-ot mondtak.Kinek mi

-
generatoros
tag
-
Amadeus214
csendes tag
Újabb fejezet a derékszög saga-hoz:
fűrészszalag vásárlás közben akadtam rá erre. Nagyon megtetszett, alig drágább, mint az ilyen-olyan felcímkézett kínai ács- és asztalos derékszögek, de mégiscsak német és a DIN2-es tanúsított. Fél méteres! Az ilyen minimum 60-100e körül szokott lenni. Túl szép, hogy igaz legyen.
Na nem is igaz:
nincs beleütve a DIN jel, tehát nem az. A Vogel (és minden gyártó) ezt belegravírozza.
Az nem is ennyibe kerül
A talp (utólagosan van lézerhegesztve) kicsit túllóg, nincs síkba köszörülve. Csak 0,4mm, de érezhető.
Ettől eltekintve nagyon pontosnak tűnik. Nem félek visszaküldeni sz@r vagy átb@szás cuccot, de ezt végül megtartottam, síkba köszörültem a talpát , így már nagyon szuper .
Jól passzol az IGM-hez
Ajánlani viszont nem merem, ez is lutri.Ja: a Sandvikennek írtam, hogy ne használjanak megtévesztő termékmegjelölést, kíváncsi vagyok...
. -
tfe
tag
-
tfe
tag
> érdemes megnézni a Dictum boltjait is, eléggé nyálcsorgatósnak tűnik
Megnyugtatlak, az

-
Met
nagyúr
Tavaly tőlük rendeltem faanyagot az ablakprojekthez.
Tegnap keresgéltem kőris vagy juhar fa után és arra jutottam hogy autó nélkül, Pest közepén kb. reménytelen hogy kapjak.
Mert vagy nincs a webshopokba, vagy van de csak személyes átvétel (Zatik).
Épfát megkérdeztem mert a webshopba náluk sem volt, pár órán belül jött az árajánlat.
Szóval tőlük fogom megrendelni habelevágokbelegyalulok
-
Amadeus214
csendes tag
Elvileg nemcsak víz alá valók, az angol nevük pl. spar varnish (árbóclakk kb
Ezekben több a száradó olaj a gyantatartalom rovására, ezért rugalmasabbak, jobban együttmozognak a fával. Cserébe puhábbak.
Hajón külsején azért az a tapasztalat, hogy pár év után ezek is elkezdenek lehámlani. Ha valahol kicsit megsérül, alámegy a víz, annyi. Csiszolás, kenés újra.
A Sirály az tényleg botrányos volt, lehet, arra emlékszel
Az igazán jókat hajósboltban árulják, aranyáron.
Itthon még nem láttam vízbázisú csónaklakkot, elvileg léteznek pedig. A vizes nem sárgítaná a natúr fát. -
kavalkád
senior tag
> A vízben talán nem repedezik, de a napon jobban, mint bármi más lakk. Nem arra van kitalálva.
ez tapasztalat vagy tipp? csak mert a csónakok javarésze a víz felett van és fura lenne ha más lakkot kellene kenni a víz alatti és víz feletti részre.
a gyártó leírása:
"Elsősorban tartósan vízbe merülő, és kültérben az időjárás hatásainak kitett fafelületek védelmére szolgál. Bel- és kültéri fafelületek, csónak, zsalugáter, homlokzati borítás, oromdeszka, erkélykorlát, fakerítés, és hasonló felületek kezelésére." -
Soká
senior tag
Hát, nem fogjuk tudni eldönteni a vitát, miután nem kapható darab, így már jelentősége sincs igazán. Én annyit tudok mondani, hogy nekem ez a gép alapvetően megfelelt, sosem volt vele olyan érdemi bajom, ami úgymond ürügyül szolgálhatott volna arra, hogy vegyek egy jobbat. (pedig sok évvel ezelőtt, amikor volt egy eredeti Lamello gép a kezemben, akkor az olyan finom darab volt, hogy nagyon vágytam volna rá. ) Azóta vettem egy leárazott aldis gépet, jószerivel csak azért, hogy leteszteljem, mert a boltban egyáltalán nem tűnt vacaknak (túl azon, hogy persze lötyögős az is) de azóta sem próbáltam ki...
Az is lehetséges, hogy te kifogtál egy rosszul összeszerelt vagy hibásan megmunkált darabot. Ha a tárcsa nem párhuzamos a gép talpával, akkor az tényleg végzetes hiba.
Egyszer így jártam egy lidlis vinklivel, megvettem, hazavittem, és totál pontos volt. Visszamentem, vettem még egyet, de az meg oltári csálé volt. -
Soká
senior tag
"Mindenki nem dicsérte ezt a Ferm lamellózót, én biztosan nem."
Tisztázzuk, hogy melyik gépre gondolsz. A FERM elköveti azt a kegyes csalást, hogy FBJ-710 néven árulta a régi (szerintem jó gépet) meg a mostanit, amiről viszont rosszakat olvastam. A két gép messze nem hasonló konstrukció.
régi:
új:
-
kavalkád
senior tag
-
Soká
senior tag
Köszi!!!
Találkoztam már korábban ezzel az ARALDIT2011 névvel. Jól hangzik, de ha belegondolok, hogy a /liter ára 300.000Ft, akkor illik neki mindent is jól megragasztania...
15.000Ft a legkisebb kiszerelés. Nem biztos, hogy ennyiért nekiállok kísérletezni...A TJ által javasolt PVAc ragasztóról olyat írnak, hogy elég alacsony a hőállósága. 80C-nál már folyik...
Bár nekem nem túl szimpatikus, de sok szalag végtelenítésénél nem átlapoló ragasztást alkalmaznak, hanem hátulról öntapadó(?) kék ragasztószalagot használnak. Hogy ez kereskedelemben kapható-e, azt nem tudom.
És itt van ez is:
https://youtu.be/FkPICYjC4YM?si=p68kIag_2K6_qMhQ -
Soká
senior tag
Én az "örökölt" szalagokkal kicsit befürödtem. Egyszer egy munkához rendeltem elég nagy tételben szalagokat 60-tól 400-as finomságig. Aztán rám maradt és 6-8 év után azt vettem észre, hogy a végtelenítésnél kezdtek elengedni a szalagok. 5 perc munka után után szakadás. Azóta is töröm a fejem, hogy mivel ragasszam vagy kivel ragasztassam, megéri-e foglalkozni vele? PU ragasztóval próbálkoztam, majdnem jó, de valószínűleg a meleg hatására elenged.
-
kavalkád
senior tag
-
varsam
őstag
-
kavalkád
senior tag
Tudom, hogy vannak tisztán olyanok amik cm-esek, én olyat használok, csak kaptam egyet és azon felesben van a kiosztás, ami így kb. használhatatlan pontos jelölésre.
Értem én hogy gyártani olcsóbb, de annak sok előnye nincs amit mondasz, hogy nem kell átszámolni, aligha gyárt így bárki bármit, hogy gyártás közben a mérőszalaggal találja ki, hogy mekkora a YT videóban látott méret. Egyrészt előtte tervezni szokás, másrészt pl. a körfűrészt, gyalut is a saját skálája alapján állítom be nem mérőszalaggal.
-
ViktorSz
tag
-
st6969
őstag
-
User_2
aktív tag
pedig jobban járna, ha találna valami nagyfogú, hosszú rókafűrészt,
de a mi országunkban, ez nem annyira elterjedt, (azaz nehéz beszerezni) így nincs sok választása.
nagyfogú keretes fűrész inkább suboptimális, mivel kicsi a fűrészlap magassága, nehézkesebb vele szép és pontos vágásfelületet fűrészelni, de ha éles nagyon haladós tud lenni.
kézi fűrésszel már rég végzett volna, ha nem a monitort kukkolja. -
troland26
őstag
-
gordonfreemN
addikt
-
B_I_G
tag
-
York
tag
Legyszives ne irjal mar ennyi hulyeseget. Nagyon jol kellene tudnod, hogy egy vallalkozas altal vegzett tevekenysegi korhoz lehet eloirva szukseges vegzetseg, es van nehany tevekenysegi korhoz amihez asztalos vegzetseg van eloirva. A TEAOR listaban kikereshetoek. Sot van olyan tevekenysegi kor amihez muhely is kell. pl. butorgyartas (nem keresem ki a pontos teaor nevet), ezert add nagyon sok asztalos butor osszeszerelesrol szamlat, mert ahhoz nem kell muhely. Egy asztalos muhelyre meg eleg sok eloiras vonatkozik pl.: min. 3m belmagassag, gepektol fuggoen alapterulet stb. es ez raadasul onkormanyzatonkent eltero. Es ne keverd ide legyszives azt, hogy te mit barkacsolsz a szabadidodben, vagy azt hogy feketen butort gyartasz masnak, mert az egy vallalkozas szempontjabol lenyegtelen. Az hogy a gyerekjatek keszites valoszinuleg nem a butorgyartas tevekenysegbe tartozik. Ez magyarorszag itt az a lenyeg, hogy papiron minden rendben legyen, az legyen a szamlara irva ami mindenkinek jo, es nagyjabol ra lehessen fogni a valodi tevekenyseget (batrabbakat az se erdekli, ha nem lehet rafogni).
Pont a napokban volt tema fb asztalos csoportban, hogy kulterre vett a megbizo bukk lepcsot, es hogy mivel kezelje le az asztalos vallalkozo, hogy tartos legyen. A legtobb valasz az volt, hogy mindegy, mert tonkre fog menni gyorsan, de irassal rola papirt, hogy nem valasz feleloseget az elvegzett munkaert, mert a faanyag nem birja a kulteri igenybevetelt. Es akkor beirta valaki, hogy: "Szakszerűtlen munkavégzést a vevő kérésére sem lehet elvégezni. Úgy sem, hogy felhívom rá a figyelmet, s úgysem, hogy aláíratom vele." Szoval semmi se egyszeru.
En biztos ugy allnek neki, hogy eloszor vallalkozas nelkul, ha van lehetoseg masodallasban nekiallnek konyhazni (laminalt butorozni), mert ahhoz relative kis befektetes kell, es ha van mar par honapra elore megvan a kello mennyisegu munka akkor inditanek vallakozast, pl. KATA-s ev (csak maganszemely). Ez meg kitermeli szepen a muhelybe szukseges gepek koltseget, ha szeretnel faval (is) foglalkozni -
ph_5.5
aktív tag
AZ ellenőrzés kicsit olyan mint pl a rendőrségen a közlekedésrendészet. Egy szakmájához értő járőr képben van, és tudja hogy nem csak a KRESZ létezik hanem pl a KÖHÉM rendeletek is, ami miatt bele tud kötni abba ha az ablakmosó tartályban épp nincs folyadék. És hogy mennyit ér egy olyan jelzőtábla ami magassági kihelyezésében nem éri el a kötelező szintet.
A mi könyvelőnk eléggé tájékozott, mert sajnos néha szüksége volt rá. Fotózással foglalkozunk, van saját stúdiónk. Ha egy stúdiót bérbeadsz, úgy hogy te is ott vagy bent abban az egy - két órában, és mozgatod az eszközöket, akkor az nem lehet "bérbeadás", mert pont az lesz az eltérés mint a gépjármű kölcsönzés (autóbérlés) és a taxizás között.
Így ha bérbeadást írnék rá, akkor megcsesznek (hiába számlázom le), mert nem megfelelő a számlára írt elnevezés. Cég pesten éttermet "bérelt" évvégi vacsorához. Zárt körű rendezvény volt. Megkérdezte a NAV hogy volt-e vacsora? Igen... akkor ez nem bérlés, hanem vendéglátási szolgáltatás. ÍGy maximálisn értelek, bármibe bele tudnak kötni.
A szakmák gyakorlásához kell a végzettség. És a cég alapításához pedig ez a szándéknyilatkozat, vagy alkalmazott papírja. Ha már működik a cég és olyan végzi a melót akinek ninc silyen irányú végzettsége, normális ellenőrzésen ha ért hozzá az ellenőrzést végző, bukta lesz. Ha nem ért hozzá- akkor szinte bármi megfelel. És ha meg máshoz ért, akkor meg abba fog belekötni és észre sem veszik hogy pont nincs papírja, mert be volt jelentve, fizetnek utána mindent... de kapsz egy bírságot mert nem volt megfelelő a ruházata. -
varsam
őstag
-
Zigi
senior tag
Szia. Akkor lakkozzam le? Úgy vízmentes lesz? Én meggyőzhető vagyok, az asszony kevésbé

York
Sajnos ez marad a teraszon, nem lesz más helye most. A párom szeretett volna valami szuper természetes nagyon bio cuccot, amivel lekezelhetjük, de egyre jobban azt látom, hogy valami komolyabb szer kell neki. -
st6969
őstag
-
ViktorSz
tag
-
TaliGa
aktív tag
Karpántok voltak/vannak, azok lettek menetes szárakkal megerősítve. Egyébként mi is arra jutottunk, hogy szerkezetépítő csavarokkal kell pluszba megtámogatni, illetve a padok lábazatanál érdemes extra merevítést betenni (egymásra rakott lapolt kuglikból álljon a láb, amit a szerkezet oldalához és alapjához is hozzá lehet csavarozni).
-
troszti
aktív tag
Azért itt érdemes megemlíteni azt, hogy nem egy kategória az, hogy élelmiszerrel érintkezhet (food safe), meg hogy emberi fogyasztásra alkalmas (food grade). Biopin és társai, illetve a festékboltokba kapható vágódeszka olajokra általában nincsen ráírva az olaj összetevői, ami eleve fura, nem használnék olyan anyagok vágódeszkákra, ami nem tudom, hogy mit tartalmaz. A Biopinnál megnéztem, csak annyit ír hogy élelmiszerrel érintkezhet. A paraffin olaj alkalmas emberi fogyasztásra, tehát ha megeszed, vagy megiszod (
) nem lesz semmi bajod. Főleg ha a gyógyszertári minőséget veszed. Amúgy a napi kiadható mennyiség 100 g, de én pl mondtam a gyógyszertáros hölgynek, hogy mire kell, és kaptam 200 g-ot. -
SeatZola
őstag
Még nem vettem meg semmit. Próbálom keresni a legjobb ár/érték arányú gérvágót az én igényeimhez mérve. Az Einhell TE-SM254 Dual azért érdekelt volna, mert pl a gotools csoportteszt videóban a kisebbről a 216-osról egészen normálisan nyilatkoztak.
A Metabo meg érdekes, mert rengeteg videót néztem erről is és pl a KGS254M-et ott is pár kivételtől eltekintve nagyon dícsérték. Most meg még egy fekete ló is szembe jött velem a Stanley Fatmax FME720. Ez most 95eFt lenne nekem. Na erről sehol semmit nem találok hogy milyen. Erről a Stanley FME720-ról van tapasztalata valakinek? Most úgy alakult, hogy 14 m előtetőt kell megcsinálnom itthonra a melléképületeinkre. 5x10-es és 3x7-es anyagból. Elég sok vágás lesz emiatt több szögben relatíve pontosan szertnék kivitelezni. Mindenképpen kell vennem egy gérvágót. Mondjuk ehhez a munkához elég lenne egy 216-os lapos is. A 250-es tárcsás gépekben tetszik hogy 60 mm-nél vastagabb anyagot is tudnak vágni. A keret amit jószívvel rászánnék 100-150eFt. Amik eddig szóba jöttek a DeWalt DWS740 110eFt, a 770 150eFt (ezeknek mélységhatárolója nincs), a 778 (250-es lap) 210eFt, a Metabo KGS 254 M 130eFt, a 305 M 140eFt, az Einhell TE-SM 254 Dual 60eFt (új, de gyak 1 év garos) és a sötét ló a Stanley Fatmax FME720 (255-ös lappal) 95eFt-ért. Csak hobbira, nem bútorgyártásra kell nekem a gép. Márkában leginkább a DeWalt tetszik, 4-5 akkus gépem és sok egyéb DeWalt cuccom is van. Mind jó. Ezért vagyok tanácstalan, ezért kapkodok össze-vissza. -
epmd
tag
-
thomgrande
tag
Valami félreértés van. Egy szóval nem írtam hogy valaki ne vegyen Blumot. Mindenkinek szíve joga hogy mit vesz. Ha nem lenne jól működő kínaim akkor sem adnék annyit a Blumért. Egyszerűen nem látom benne az árhoz igazodó műszaki tartalmat. Ha lenne több száz millióm akkkor sem adnék 1 liter pálinkáért 80ezer forintot csak azért mert megtehetem.
-
SeatZola
őstag
-
generatoros
tag
-
MDMA
tag
Dehogy sértődök, én kérdeztem és pont azért, hogy megbízható válaszokat kapjak. Köszönöm!

A vetemedés kérdésén én is sokat gondolkodtam, de arra jutottam, hogy ha kellően száraz, tehát nem csak légszáraz, anyaghoz tudnék jutni, vagy netán műszárított deszkához, akkor a megfelelő kötések alkalmazásával egy beltéri bútor esetében a kockázat elfogadható. Hiszen itt sokkal kisebb a páratartalom változás év közben stb. Igaz, a szobában nincs légkondi és nem is egy boros pince, de hát azért jócskán készül tömör fa bútor még a diónál problémásabb anyagból is.
Ennek ellenére lebeszélnél?
És, ha táblásítanom kell, akkor el is kell forgatnom az anyagot könyv szerint, nem elég a ragasztás ugyan olyan irányban, ahogy szét lett vágva? Mert akkor legalább egy színtelenre száradó ragasztóval valamennyire megtarthatnám az erezetet. -
generatoros
tag
-
generatoros
tag
-
generatoros
tag
-
tfe
tag
Egyrészt messziről jött ember azt mond, amit akar, másrészt ez egyátalán nem átlagos a sógoroknál. Akárki építteti, az hétszentség, hogy a felső tízezerben van. (De ilyen kecót találni azért párat mondjuk a rózsadomb meg felcsút környékén is, csak az kevésbé publikus)
Ennek ellenére az informatikus középvezető ex főnököm is vett egy házat, Mödlingben (ez kb Bécs Budaörse), a halál f***a után két kilóméterrel a város legszélén, 80nm szumma alapterület 3 szinten (!!!), a 2/3-a hitelből 30 évre, és annyiba került, mint itthon egy fél falu pest megyében. Szóval ja, lehet mondani, hogy ott bezzeg a kolbászból van a kerítés, de nem

-
tfe
tag
-
Salex1
őstag
-
pali923
aktív tag
-
szinimini
senior tag
-
fogtunder
nagyúr
Igazából ViktorSz utolsó mondatára reflektáltam, ha nem akarja kifizetni, várja a Jysk, vagy lehet csinálni magának.
Nálam amúgy a legnagyobb gond az idővel van. Most itthon voltam egyedül, szar volt az idő is, már mentem is a garázsba, hogy haladjanak a dolgok. De általában 3 felé kellene szakadni -
AxBattler
félisten
-
elfelejtette
veterán
-
fogtunder
nagyúr
-
thomgrande
tag
-
Kiscsőke
aktív tag
-
pali923
aktív tag
Most nem fogok belemerülni idő hiányában, minden esetre találtam egy fórumot, ahol azt írják, az amerikai verzióban van sebességszabályozás, és meg is van az ehhez tartozó alkatrész. Kérdés, hogy működik-e 240V-on, és be lehet-e szerezni Európában. Meg persze hogy mennyi, meg garancia, meg menjenek a fenébe ezek a németek.

Szerk.: állítólag ez lenne az, de ez egy csiszolóhóz tartozik, szóval van némi kavarodás... -
Kiscsőke
aktív tag
Szia!
Én megnézném a helyedben a Makita RT0702-t vagy RT0700-at
Nekem van Bosch GKF600-am de nem vagyok vele túlságosan megelégedve, sajnos fix a fordulatszáma. -
generatoros
tag
-
generatoros
tag
a fene tudja. van az a sárga tolószerszám asztali körfűrészhez. 300 ft-os eur mellett 30.000ft ra jött ki most igaz 40-50 %-al több az euró tehát 42-45 ezer lenne de itt 84 ezret látok. jó nem tudom most ez mennyi a más cégeknél.közben néztem máshol is. a sok kiegészítő miatt ilyen sok pénz , most is van 65 euróért az alap. lehet ez anno 10 ezer volt, vagy az már egy utánzat volt kínából?
-
Atomgeszi
nagyúr
Új hozzászólás Aktív témák
-
Fórumok
LOGOUT - lépj ki, lépj be!
LOGOUT reakciók Monologoszféra FototrendGAMEPOD - játék fórumok
PC játékok Konzol játékok MobiljátékokPROHARDVER! - hardver fórumok
Notebookok TV & Audió Digitális fényképezés Alaplapok, chipsetek, memóriák Processzorok, tuning Hűtés, házak, tápok, modding Videokártyák Monitorok Adattárolás Multimédia, életmód, 3D nyomtatás Tabletek, E-bookok Nyomtatók, szkennerek PC, mini PC, barebone, szerver Beviteli eszközök Egyéb hardverek PROHARDVER! BlogokMobilarena - mobil fórumok
Okostelefonok Mobiltelefonok Okosórák Autó+mobil Üzlet és Szolgáltatások Mobilalkalmazások Tartozékok, egyebek Mobilarena blogokIT café - infotech fórumok
Infotech Hálózat, szolgáltatók OS, alkalmazások SzoftverfejlesztésFÁRADT GŐZ - közösségi tér szinte bármiről
Tudomány, oktatás Sport, életmód, utazás, egészség Kultúra, művészet, média Gazdaság, jog Technika, hobbi, otthon Társadalom, közélet Egyéb Lokál PROHARDVER! interaktív
- Melyik tápegységet vegyem?
- Milyen monitort vegyek?
- Samsung Galaxy A54 - türelemjáték
- Milyen TV-t vegyek?
- A fociról könnyedén, egy baráti társaságban
- Samsung Galaxy Watch (Tizen és Wear OS) ingyenes számlapok, kupon kódok
- One otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- Bittorrent topik
- Megújult mobilos felület, fórumos ráncfelvarrás a PROHARDVER! lapcsaládon
- PROHARDVER! feedback: bugok, problémák, ötletek
- További aktív témák...
- Lenovo Legion Slim 5 Ryzen 7 7840HS 16GB 1000GB RTX 4060 OLED 120Hz 1év garancia
- Bomba ár! Lenovo ThinkPad T430 - i5-3GEN I 8GB I 256SSD I 14" HD I Cam I W10 I Garancia!
- ÁRGARANCIA! Épített KomPhone Ryzen 7 9800X3D 32/64GB RAM RTX 5090 32GB GAMER PC termékbeszámítással
- Honor Magic 8 Lite 256GB Midnight Black Újszerű állapot 2029.02.11. garancia
- Minden szoftver mellé teljesen audit és NIS2 biztos, jogilag hiteles licencigazolást adunk át!
Állásajánlatok
Cég: Laptopműhely Bt.
Város: Budapest

Várom még az infókat, minöl több annál jobban lehet választani.

, nekem van egy ilyen
körfűrészem , saját gyártmány , elől egy Rita kapa kerék ( egy mozdulattal eltávolítható) , hátul a két nyelet és úgy tolom mint egy taligát !

,de szerintem úgysem fog jönni semmi

Azok alapján a videók alapján erősen az einhell kategória lehet. (kínai cucc, amihez van valamennyi szervízháttér). De kb pont ezt írtam ("belépőszint")