Hirdetés
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- Fogkefe: elektromos vagy manuális?
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- MasterDeeJay: HDD működési idő rekord 29766 nap :)
- gerner1
- Luck Dragon: Utazásra tervezve – Anker Zolo gallium-nitrid töltő
- iRiver: Prehistorik 2 - Retró Játékpercek! 1. rész
- sziku69: Szólánc.
- joghurt: frenda dsttöytoi
Új hozzászólás Aktív témák
-
thyeby
őstag
válasz
kavalkád #46049 üzenetére
Járni nem jártam - bárcsak jártam volna. Csupán virtuálisan rendeltem valósat. Tört volna el a kezem, amikor kattintgattam!
Ime a levelezésünk, hogy valamelyest hiteles maradhassak:
Tisztelt Palkovics Úr!
Sajnálattal vettem tudomásul a lentebb leírtakat. Habár ahogy Ön is írta, ezek az olcsóbb fafúrók tényleg olcsók, nem asztalos minőség, inkább otthoni „kerítésfúrós”. Tapasztalatunk szerint a fafúróból a BOSCH és a ABRABORO márka már elég jól használható, de itt sem mindegy hogy egyesével kicsomagoltat vagy készletet választ, mert ott eltérő lehet a beszállító – mivel ezeket természetesen egyik sem gyártja.
Sajnos a terméket minőségi kifogás miatt a Makita nem veszi vissza tőlünk. Azt hogy Ők egy ilyen minőség mellé miért adják a nevüket, sajnos nem tudjuk, de az árból lehet következtetni a minőségre és így egyértelmű, hogy nem precíz munkára szánták hanem egyszerű fafúrás, előfúrásra és ennek a termék megfelel, ha 2000Ft-ért adtuk volna és jeleznénk hogy profi minőség akkor valószínű tudnánk mit kezdeni a panasszal, de sajnos ebben az esetben nem tudunk segíteni.
A Stanley gyalut amennyiben nem tudja kicsavarni a beállító csavart természetesen cseréli a Stanley, de mivel a terméket eltörte, annak ellenére is, hogy nem mozdult a csavar, nem fogadják el. Ha nem mozdul a csavar, akkor úgy kell hagyni és bejelenteni a hibát. Miután eltörik, nem tudunk mit kezdeni vele. Ilyenkor hagyni kell a szervizesnek, hogy Ők törjék el, így szintén cserélték volna.
A Sola derékszögön amíg nem látszik használat nyoma, természetesen becseréljük Önnek, bármilyen termékre levásárolhatja üzletünkben. Ez vonatkozik a összes nem használt ceruzára is, illetve a nem használt Makita fafúrókra és a Stanley derékszögre is.
Tájékoztatom hogy az Ön által említett „elektronikus-kereskedelmet szabályozó, engem védő joggal” NEM ÉLHET, mivel ez a jog FOGYASZTÓKRA vonatkozik.
(Fogyasztó és vállalkozás: Az új PTK. a fogyasztó fogalmát leszűkítette kizárólag olyan természetes személyekre, akik szakmájuk, önálló foglalkozásuk vagy üzleti tevékenységük körén kívül járnak el. Fontos változás, hogy bevezetésre kerül a vállalkozás fogalma is, melyet a törvény a fogyasztó „ellentéteként” definiál: vállalkozásnak tehát a szakmája, önálló foglalkozása vagy gazdasági tevékenysége körében eljáró személy minősül.)
Tehát ha valaki cégre (Bt, Kft, EV, ZRt. stb.) kéri a számlát, akkor nem minősül fogyasztónak, hanem vállalkozásnak minősül, így nem élhet a vásárlástól való elállás jogával.
A megreklamált termékek cseréjének lehetőségét fenntartjuk (kivéve az eltört Stanley gyalu és a használat fúrószár), de csak levásárolhatja a termékeket és az oda vissza szállítást Önnek kell állnia, amennyiben további 30.000Ft-ért vásárol a levásárolható összegen felül, úgy a kiválasztott tételek Önhöz szállítását ingyen megoldjuk, de a cserélendő tételek visszaszállításáról Önnek kell gondoskodnia.
Üdvözlettel / Best regards
László Zoltán - SZERSZAMOUTLET.hu
mobil: +36-70/391-4032
AKMÉ Kft - ipari szerszámgépek és tartozékok kis- és nagykereskedelme
Cím: 1103 Budapest, Gyömrői út 76-80. / Nyitvatartás: H-P 8:00-18:00;Szombat: 9:00-14:00
info@szerszamoutlet.hu - Tel/Fax: +36-1/294-1805;
webáruház: szerszamoutlet.hu - barkacsoutlet.hu - kertigepoutlet.hu
From: Tibor Palkovics [mailto:thyeby@gmail.com]
Sent: Thursday, October 20, 2016 3:39 PM
To: Szerszamoutlet.hu
Subject: Re: Rendelését elindítottukTisztelt Címzett!
Az imént vettem át a futártól az Önöktől megrendelt, ws29424 rendelési számmal azonosított csomagot.
Ezt kibontván kellemetlen meglepetések sora várt rám.
Tételesen:
Találomra kiválasztottam maréknyi Makita fafúrószár közül a 8 mm-est. Befogtam az oszlopos fúróba, megállapítottam, hogy a hegye üt. Erre számítottam is, ennyi pénzért nem létezik pontosan kimunkált fafúró a föld hátán. Amikor már belekapott a fúró a fába, kifejezetten stabillá vált, amit megnyugvással csekkoltam. Ám amikor visszamértem a furatot, nem akartam hinni a szememnek. Ugyanis az 8 mm helyett szinte századpontosan 8,5 mm volt. Nos, ennyit még egy teszkógazdaságos fafúrószár sem tud tévedni - noha az nagyon látványosan üt, és rideg, törik. Nem is csodálkoztam azon, hogy a Makita ilyenhez adja a nevét, mert pont ugyanígy jártam egykor, amikor vásároltam kipróbálásra egy Metabo fafúrót. Azért az talán laikusnak is nyilvánvaló, hogy egy 8,5 mm-es furatba beragasztott köldökcsap a világon semmit nem fog fogni. El is ment a kedvem attól, hogy a többi (nem kevés) "Márkás" fafúrót is leellenőrizzem. Nyilvánvalóan kidobott pénz, de megmondom őszintén, nem háborogtam. Mert tapasztalatból tudom, hogy még tízezer forint magasságában sem biztos, hogy az ember maradéktalanul elégedett lehet. (Nevezetesen Festool fafúróim egyike bár semmit nem üt, sorját sem hagy maga után, századpontos, ámde forrósodik. Olyannyira, hogy már kékre színeződött, ami jelenti, hogy megváltozik az anyag szerkezete, kilágyul.)
Egy szakmai fórumon olvastam biztatást, miszerint jók ezek az Önök által forgalmazott Makita fafúrók. Nem is akartam egyebet vásárolni, de úgy sikerült, hogy addig kattintgattam, míg sikerült összehoznom egy cca 45 ezer forintos számlát. Amit nem is bánnék, ha nem értek volna további kellemetlenségek.
Kibontottam a Stanley marokgyalut. (Még kibontás előtt szemet szúrt, hogy nem azt kaptam, aminek a fotójával hirdették, ugyanis sem az oldala nem szálcsiszolt, hanem fekete festékkel van bekenve, hogy ne mondjam, bemázolva, és a felvezető részen sincs fogantyú, ami segít finom munkáknál irányítani. Sebaj "kicsire" nem adunk - ez a magyarok szlogenje lenne? Nem lesz fekete a fa attól, hogy odadörzsölöm az oldálát, mert nem fogom odadörzsölni.) Nem hagyta magát, hogy beállítsam. Meg se moccant a gyalukés rögzítőcsavarja. Rongyot vettem elő, hogy azzal próbálkozzak, miután (híresen erős) ujjaim már kivörösödtek, és kezdtek zsibbadni. De ronggyal szorítva sem boldogultam. Eszembe sem jutott, hogy WD-40-el könnyítsek a megszorult menet dolgán, mert tapasztalatból tudom, hogy az ilyen módon "karbantartott" menet, amely arra hivatott, hogy kulcs, szerszám nélkül meg legyen szorítva, többé nem lesz stabil, kioldódik majd magától, illetve bármely irányú mozgatásától a menetnek.Elővettem hát egy vízpumpa fogót, hogy kioldjam a rögzítőcsavart azzal. Nos, ezzel a művelettel végérvényesen használhatatlanná is tettem ominózus márkás, ezért nem is olcsó marokgyalumat. Mert nem a menet oldódott, hanem elforgott a menetre a gyárban körmösen préselt lemezkerék. És bár végül a menetet is sikerült (igen nagy erőbehatás árán) oldanom, a gyalu addigra használhatatlanná lett. (Nem lehet így megszorítani a beállított kést. Pillanatnyilag arra jó, hogy darabjaiban az asztalomon fogja a helyt. Hova tegyem?)
Nem ért azonban véget a Staney által kiváltott csalódásom. Az általuk gyártott "műanyagkombinált" derékszögre igaz ugyan, hogy műanyag, és kombinált, de a honlapon található leírás szerinti metrikus, és zollos jelölés metrikusra redukálódott a valóságban. Sebaj! Kicsire nem adunk. Ez a magyarok szlogenje lenne? Tekintve, hogy asztalosműhelyben dolgozom, már gyorsan, fejben át tudom számolni a zoll-t mm-re, és vissza. Hanem lássuk a lényeget! Milyen derékszöget tud? Leellenőriztem. Semmilyet. Hiába Stanley eszemadta, ő hol 89, hol meg 91°-ot értelmez derékszögnek. Bizonyára a brit királyságban ez így elfogadott. Ennek az ára is kidobott pénz.
Ezúttal jó nagyot csalódtam a Stanley-ban. És hogy ne csak a rosszat lássam mindenben, örültem, hogy nem kattintottam a kosárba ilyen occó Stanley egykezes csodaszorítókat ezzel a csodagyaluval egy ütemben. Vágytam régtől egy Stanley Bailey simítógyalura. Már nem vágyok rá. Jobb is, olcsóbb is lesz az életem nélküle.
Gondoltam, nincs veszve semmi, épp a csomagban van egy Sola 150-es lakatosderékszög. Milyen jó, hogy nem idegenkedtem asztalosműhelybe rendelni a lakatosok álmát! Gondoltam, úgy hírlik, a lakatosok kényesen pontos emberek. Az derült ki hamarosan, hogy az ácsokhoz mérve talán valóban azok is. Hozzám, holmi asztaloshoz mérve lehet, hogy lúzerok lennének? Mert leellenőrizve ezt a nem is olcsó apró kis vasdarabot, már egyáltalán nem tűnt a szememben fájintosnak. Mert köszönőviszonyban sincs a derékszöggel. Az ő 15 centi hosszán felrajzolva egymás mellé két (szembe fordított) derékszöget, több mint egy mm-t nyit, vagy zár - attól függően, hogy a külső, vagy a belső derékszöget fordítottam egymásnak. Ez elfogadhatatlan mérték ahhoz képest, hogy drága lakatosderékszögről van épp szó. Tudom, nem Önök hibásak abban, hogy a honlapjukon ezt a terméket úgy kínálják, hogy felsorakoztatnák a termék előnyei menüpontban a horganyzott előny elé, hogy precízen kidolgozott mérőfelületek. Egy derékszögnek egyetlen dolgot kell tudnia: Segítségével egyszerűen feljelölni valahova egy derékszögű egyenest. Ám ez a drága semmi lehet, hogy horganyzott, de sem derékszöget, sem pedig egyenest nem lehet vele jelölni. Szó szerint írom - a külső élébe bele van kanyarítva egy homorúság. Kár volt a horgany rá, így csak még drágább lett a selejt. Erről a Sola minőségre fordított elégtelen figyelme tehet. Őszintén mondom, világos előttem, hogy nem várható el egyetlen kereskedőtől sem, hogy minden szem zizit átellenőrizzen, hogy az valóban zizi e? Ezt a gyártónak kell szavatolnia. Esküszöm Teréz anyura, hogy a tecsóban átgondolatlanul, hirtelen felindulásból a kosárba tett százforintos derékszögem megszégyeníti az Önök által precízen kidolgozottnak hitt SOLA® lakatos derékszöget.
Fentieket összegezve röviden:
Annyi bántó dolog érkezett az Önök által küldött csomagban, hogy én élnék az elektronikus-kereskedelmet szabályozó, engem védő joggal. Visszaküldöm Önöknek az összes Makita fafúrót, és a Stanley ácsceruza (ezt ugyan nem próbáltam még ki) kivételével az összes Stanley szerszámnak hitt dolgot a SOLA® lakatosderékszöggel egyetemben. (A Makita fúrókat én nem néztem egyenként, csak egyet választottam ki találomra. De köszönöm, a többit sem kérem. Azért, mert ez az egy ennyire durván pontatlan. Inkább vásárolok az árán egyetlen egy db fafúrót, ami nagyobb eséllyel lesz pontos.)
Kérem, írják meg a pontos postacímet, ahova küldhetem fent reklamált tételeket.
Maradok tisztelettel:
Palkovics Tibor
-
Szalmakutya
tag
válasz
pacman_123 #46046 üzenetére
Ott vettem a Dewalt körfűrészem. Bemegyek, mondom, hogy érdekelne, mennyire van síkban az asztala. Mondják, OK, küldik a technikai embert. Odajött, kibontott egyet velem, aztán fél órán át méregettük együtt, hogy mennyi az annyi.
Mondj még egy boltot Pesten, ahol ezt megcsinálják. Kettőt már nehéz lesz.
-
thyeby
őstag
Az outlet jellemzően kifutó termékek értékesítése.
Hazánkban ez más értelmet nyer. Itt lehet benne kakastaréjtól kutyakörömig bármi. Újracsomagolt úgy, hogy jelezve sincs, vásárló által visszaküldött újraértékesítése, gyártó MEO-n elbukott értékcsökkent, gyártói készletkisöprés, minden. A kifutó valamiért kifut. Ez nem jelent mindig rosszat. Én a DeWalt 702-t valami 70 ezerért vettem meg kifutóként. Hibátlan, örök darab, a műhelyem éke. Néhány év múltán a DW újra gyártani kezdte, és ismét 180 ezerért kínálták.Egyszóval nálunk az outlet ezt jelenti szó szerint: Zsákbanmacska. Lehet nyeremény is, lehet parasztvakítás is, lehet bukta is. Bármi lehet.
Jómagam inkább fizetek a MEO-zott, garantált hibátlan minőségért többet, miután jártam az outletekben így is, úgy is.
-
lela
aktív tag
Olvasva a hozzászólásokat és több ember véleményét mi a véleményetek a szerszámoutletben érdemes vásárolni? Valamilyen szempontból hibás, fogyatékos szerszámokat/eszközöket árulnak, vagy csak a nevük outlet, de nem függ össze a minőséggel?
-
Doki16
addikt
-
Doki16
addikt
Sziasztok!
Lenne egy szakmai kérdésem felétek. Akarok csinálni egy könyvespolcot. 18-as bútorlapból ezt a 950-es távot még elbírja polc vagy kellene már középre valami merevítés? Itt egy rajz ahogy kinéz. [kép]
Köszönöm előre is a választ
-
generatoros
tag
válasz
MrThompsoN #46011 üzenetére
Nekem 50x75-ös van a helios preisser-ből, véleményem szerint jól használható és pontos. rozsdamentes és 8.900ft volt tavaly. ( precimer kft )
-
-
bbchris
senior tag
válasz
pacman_123 #45889 üzenetére
Mi ennyire sosem visszük túlzásba hogy marhabőr az már inkább ugye finom fenés . Mi simán megköszörüljük aztán finomítjuk . Nem is lenne idő rá órákig egy vésővel . Sosem panaszkodtak rá hogy nem jó és folyamatosan hozzák de nem azért mert nem jó hanem elhasználják .
Max a fafaragó készletnél van előnye hogy lenagyoljuk majd finom pasztával kifinomítjuk . De ugye az annak éri meg akinek saját .Sajnos most nem tudok visszaidézgetni de olvastam a hozzászólásokat .
A Tormek gép nagyon jó max ami hátrány az a vékony rétegű száraz korong .
HM gyalukéseket csakis gyémántos élezőkoronggal élezünk mert az viszi csak . A HM az vídia a HSS=gyorsacél nem egy a kettő . HSS gyalukésre is megvan a megfelelő korong és ha hiszitek ha nem durva szemcsés és brutáljó élet csinál . Egy ismerős élező az még bor-nitrittel is átélezi na az mégbrutálabb lesz .
-
Szalmakutya
tag
válasz
pacman_123 #46023 üzenetére
De, szerintem ők lesznek azok, én is pont tegnap este találtam meg őket. Pont ugyanazokat találtam, mint te.
Nincs website-juk se. Ma felhívom őket.
-
pacman_123
tag
válasz
Szalmakutya #45933 üzenetére
Miskolci lévén sajna én is csak a guglira támaszkodva ... ők nem lehetnek? LEXIM Kft.
http://www.fakat.hu/MULTIMED/02642i01.htm
Budakeszi, fekvő szalagfűrészük is van .... majdnem minden stimmel. De azt nem tudtam kideríteai, az alapítónak van-e köze ukrán nőhöz. Esetleg a felesége?
Ennyit leltem még róluk.
Nem tudom a mobil gatterük mit tud, de egy telefont talán megér. És ha tényleg forgalmazzák is ezt a SERRA-Bavaria-t, ahogy a leírás mondja róluk akkor lehet olyan típusuk ami tudja a 110 cm-t is. Ez pl itt cuki kis gép.
És jó kíváncsivá tettél, milyen fád van otthon ekkora átmérővel
-
Soká
senior tag
válasz
pacman_123 #46018 üzenetére
Hogy megerősítsem a gyártási szórásról írottakat: vettem egyszer a Lidlben egy alu derékszöget. Otthon elő az "etalont" és meglepve tapasztaltam, hogy teljesen oké a tárgy, famunkához több mint megfelelő. Ezen felbuzdulva a következő alkalommal vettem még egyet, úgyis kellően rendetlen vagyok, nem árt ebből kettő sem, de rohadtul befaragtam vele, legalább fél milit tévedett a második darab 25cm-en
Elraktam gyorsan, mert sikerült egyszer tévedésből használni...) Ha lesz egy kis időm, lehet, hogy nekilátok csiszolgatni...
Szóval, ilyesmit leginkább úgy érdemes venni, ha a helyszínen mód és lehetőség van kipróbálni. Sajnos a fűszerboltban becsomagolva árulják, rendes szerszámboltokban viszont ki lehet próbálni. -
BlackBird
újonc
Amikor én befejeztem a bútorgyártást, a Domino még nem is volt. Nem tudom igazam van-e, de forgácslapokhoz, kis szériás, vagy egyedi bútorgyártáshoz a Mafell párostiplizője tűnik számomra a legjobbnak. Más kérdés, hogy hobbi célra azért drága... Lamellózni olcsóbban lehet, igaz, az nem lesz olyan pontos. Akit érdekel, minek mennyire erős a kötése, annak javaslom ezt.
-
pacman_123
tag
válasz
"de egyelőre nem találtam olyan eszközt, ami elég pontos lenne mintának."
Pitagorasz tétele?
A "3-4-5"? Az elég pontos és bizonyított. De tényleg, rákeresve ki hogyan csinál magának derékszöget, sok helyen említik ezt meg az egyiptomiakat, akik valahogy csak felhúzták a piramisokat, mindenféle Starrett meg Mitutoyo derékszögek nélkül. Bár páran azt is mondják, hogy nagy űrhajón jött zöld emberkék segítették őket, de van akik szerint meg lapos a föld.
Szóval egy a baj ezeknek a derékszögeknek a derékszögével, hogy olyanok mint a mesében: hol vannak, hol nincsenek. Majdnem elkezdtem írni, hogy inkább csináld azt hogy veszel kétdolcsiért egy kínait és csiszolgasd ha kell, de időközben látom Soká kolléga megelőzött. Részemről +1 annak, amit írt.
De ha konrét fémtalpas "lakatos" derékszögre keresel véleményt: nekem van egy SOLA márkájú talpasom. Az átfordítós-vonalkázós teszt szerint derékszög, meg egy Starrett kombit mellétéve, akkor is. Itt írkáltam róla, kicsit átlinkelve az indexes fórumrra.
És akkor most olvasd el ThyeBy véleményét róla.
Na most akkor mi van ...? Kinek higyj (mindkettőnknek), de ha mindkettőnknek akkor meg ... megint visszajutunk a meséhez. Hol volt, hol nem volt, volt egyszer egy derékszög....
Visszaolvasva a linkemre, láthatod hogy ott egy Stanley kombiderékszög miatt kezdtem el tesztelgetni, amivel is nekem nem volt bajom, egy másik fórumtársnak meg a 300 mm-es szárhosszon több mm (!) eltérést mutatott. És neki nem volt kedve reszelgetni, mint azt több yt-os videó alapján megtehette vola - inkább visszaküldte 14 napon belül, pénvisszafizetéssel. Most akkor megint mi van .. és ez egy "sztenli" amiben egyre kevésbé lehet már hinni, az ilyen esetek miatt.
Mindezt csak azért írtam le, hogy ha találsz is itt olyan fórumtársat, aki vett ettől a kicsi litván családi startup cégtől egy méd in júeszé derékszöget ("We are a small family startup who had trouble finding Speed Squares in the Baltics. We believe in ethical business" - szívszorító történet), és az mondjuk pontos is volt -> már az sem garantált hogy a te példányod is az lesz. Szomorú, de ez van
Szerk: Na addig íráltam míg Soká megint beelőzőtt. Soká, a derékszög mint téma (I)szerintem (/I)nem offtopik, még ha talpas és fém ("lakatos") is
-
Soká
senior tag
válasz
OFFba teszem inkább, mert ez már nem igazán fás téma. És én is hályogkovács-szakértő vagyok.
"de egyelőre nem találtam olyan eszközt, ami elég pontos lenne mintának."
Nagyon ráéreztél ám a lényegre!!! Mosolygok is magamban, amikor valaki azt mondja, hogy az ő derékszöge mennyire tuti, mert igazából minden derékszög addig derékszög, amíg az ellenőrzés feloldóképessége nem elég részletgazdag
.
Asztalos szinten megfelel az a teszt, amit Pacman is mutatott a múltkor, hogy egy egyeneshez illesztve a derékszög mentén húz egy vonalat, majd átfordítja a vinklit és egy másikat vonalat húz mellé. Ha a két vonal párhuzamos, akkor ugyebár jó a vinkli.
Ez a módszer persze kellően korlátos, függ a ceruza hegyének vastagságától, függ a ceruza tartásától és persze a "szemüvegünk" minőségétől is.
Ugyanez a módszer már egy fokkal finomabb megoldást ad, ha ugyanezt egy jó minőségű karctűvel egy fémen ismétled meg és a tizedmm-es vonalak kellően közel vannak egymáshoz s nagyító alatt ellenőrzöd a távolságokat.
Aztán a következő lépés az, amikor van egy élvonalzód, amivel ellenőrzöd, hogy a kitüntetett él, ami mentén forgatod a vinklit, mennyire egyenes. Az élvonalzós módszer már az ellenfényes áttekintésről szól, ilyenkor, a résen átszűrődő fényből már az ezredmm-es eltérések is detektálhatók. Ebben a kategóriában - az én tapasztalatom szerint - már leginkább azt fogod tapasztalni, hogy ahány vinkli, annyi féle
Én a szerszámkészítő keresztapámtól örököltem egy rakás finom vinklit, de ha nagyító alatt nézegetem, akkor azt tapasztalom, hogy nem egyformák. Így én, jobb híján kineveztem a Mitutoyo élvonalzómat és vinklikészletemet etalonnak (a legnagyobb is elfér a tenyeremben) és ezeket használom viszonyítási alapnak.
(az ilyen eszközöket egyébként illik hímes tojásként kezelni, fém a fémmel szinte csak hangtalanul érintkezzen, nem dobáljuk, nem hagyjuk napon, stb.) Egyébként is olyan szép, amikor egy ilyen idomszeren se karc, se ütésnyom, semmi, csak a finom köszörülésnyom. Persze, amiről most én beszélek, az nem a lakatosüzem, de még csak nem is a forgácsolóműhely, hanem egy svájci óramanufaktura, ahol maszkos urak pormentes környezetben méricskélnekVisszatérve a földre:
szerintem a mi asztalos dolgainkhoz egyáltalán nem lehetetlen magunknak elkészíteni egy vinklit. Még etalon sem kell hozzá. A lényeg inkább az, hogy kellően nagy méretben szerkesszünk, mert akkor a hibaforrások minimálisra redukálhatók. Kell egy jó minőségű egyenes. Hogy ez egy precízen húzott alu profil vagy egy acélvonalzó, akármelyik is lehet, lényeg, hogy érdemes a vonalzóinkat ellenfényben összeilleszteni és megnézni az átszűrődő fényeket. Látni fogja az ember, hogy van-e eltérés. Ezek után egy triplex kartonra az ember felszerkeszti egy jó körzővel az általánosban tanult módon a derékszöget. Tanácsként annyit tudok mondani, hogy csak jól kihegyezett cerkát, még inkább karctűt használjon az ember. Én nagyító alatt szúrom be például a körzőt, aminek persze függőlegesre illik beállítani a tűjét és a jelölő végét is. Finoman kell használni, erőkifejtés nélkül. Ha szórakozásból négyszer körbe felméred a derékszöget, akkor azt is fogod látni, hogy milyen pontatlansággal dolgoztál, mert elvileg ugyebár ugyanabba a pontba kellene visszaérned...
Megfelelő gyakorlattal egy snitzerrel ki tudod vágni a kartonból a remélt derékszöget, ami megteszi egy sablonnak, ami alapján elkészítheted valamilyen tartósabb keményfából a mindennapi használatra szánt vinklit, vagy ami alapján megcsiszolhatod a megvett, de esetleg pontatlan alu vinklit.
Persze, vállalom, hogy én most túlbonyolítom a dolgot, lehet ezt sokkal egyszerűbben is. Például a múltkor kísérleteztem egy kicsit a sima A4-es nyomtatópapírral és azt állapítottam meg, hogy meglepően pontosan vágják! Legalábbis azt, ami éppen a kezemben volt..."Ha szóba került a talpas derékszög, van esetleg tapasztalatod Helios Preisser márkával?"
Az az igazság, hogy nincs. De két dolgot tudok mondani:
1. az ára alapján ez olcsónak számít ( egy Mitutoyo mérőeszköz ennél egy nullával drágább is lehet...)
2. Nagy valószínűséggel megfelelne az elvárásoknak.
Lehet, hogy én naiv vagyok, de azt feltételezem, hogy síkköszörült idomszert csak az gyárt, akinek a szaktudása és a megfelelő gépesítettsége is megvan hozzá. Ez azért nem egy fröccsöntött alkatrész, aminek a szerszáma jó esetben tényleg derékszög a belőle kieső végtermék viszont csak vinklinek kinéző könyvtámasz...
Igazából egy bizonyos minőség felett már csak az számít, hogy a síkköszörülés nyoma mennyire finom, hogyan vannak az élek "elsimítva" mennyire kezelték a darabokat fogásnyomok nélkül. És persze a MEO szigorúsága.
Szóval én meg merném venni ezt a Helios Preissert, de akár a kínai klónját is (szerintem a fotó ugyanaz...)
csak miután nem igazán olcsóbb és messziről jön, sőt reklamálni sem lehet, így egyszerűbb itthonról. És ha már itthonról, akkor érdemes kérni 2-3 darabot és a helyszínen összehasonlítani őket. Ki fog derülni, hogy egyformák vagy különböznek-e?
Egyébiránt érdemes kétféle vinklit beszerezni. Az egyik ez a sima talpas vinkli, a másik, ami élben végződik, mert ez alkalmas igazán arra, hogy a fényrés alapján ellenőrizzen az ember.Az ilyen szerelt vinklikkel szemben kicsit fenntartással viseltetek, van néhány pontatlan darabom...
-
mdk01
addikt
válasz
Grizzlu #45343 üzenetére
Megnéztem a saját lapomat. Dw742 és egy Freud 20e pénzes sűrűfogú lappal néztem. Lapon több fogat megmértem 3,15mm. A nút 3,15 és 3,2 között mértem attól függően mennyire erősen húztam meg a tolómérőt. Forgácslapba néztem majd ha kezem közé akad egy bakelit lap megnézem azzal is de gyakorlatilag nem üt semmit. Rosszabbra számítottam.Majd megnézem a gyári DW lapot is amit a géphez adtak de az egy általános lap és az már sokmindent kapott.
-
mdk01
addikt
válasz
thyeby #45992 üzenetére
Remélem azért odáig nem fog eljutni a topik, hogy ha valaki rendesen összeakar rakni egy lami dobozt annak egy több mint 200e gépet kell vennie. Tökéletesen megfelel arra a célra a lamello keksz csak jól kell használni és akkor azt sem vered szét anyagroncsolás nélkül.
-
MrThompsoN
csendes tag
Nem kép alapján gondoltam, hanem esetleg személyes tapasztalat alapján.
Szívesen csinálnék magamnak derékszöget, de egyelőre nem találtam olyan eszközt, ami elég pontos lenne mintának. Bahco derékszöget javasoltak már a fórumon, annak beszerzése folyamatban, de azt nem szívesen kenném össze ragasztóval ha véletlen rácsöppen..
Ha szóba került a talpas derékszög, van esetleg tapasztalatod Helios Preisser márkával? Néha fémmel is dolgozok és jól jönne egy ilyen pici derékszög.
-
Soká
senior tag
válasz
MrThompsoN #46008 üzenetére
Kevesen leszünk, akik kép alapján eldöntik neked, hogy derékszög-e az a derékszög
Az a helyzet, hogy nekem például nem lenne bizodalmam egy olyan eszközhöz, amire úgy viszik fel a jelöléseket mint erre a derékszögre. Hát hogy lehet ilyen bumszli vonalakkal jelölni méreteket? Számomra agyrém.
Ugyanakkor megnyugtatlak, ha egy ilyet vennék és nem pontos, akkor szalagcsiszolón lazán "belőném" a megfelelő szögeket. Legfeljebb a belső háromszög lenne pontatlan. Ilyen erővel szerintem lazán megoldható a vinkli feladat két keményfa léc megfelelő összecsapolásával és összeragasztásával.
Szóval, asztalos célra megfelel, fémipari munkákhoz pedig inkább egy talpas köszörült acél vinklit. -
indianjoe23
csendes tag
Szia!
Én is Parkside merülőt vettem, volt egy kis gond vele, de gyorsan kicserélték garanciába, ez már működik. Aztán, egy projekt miatt, vettem egy deWalt-ot, mert szükségem volt a változtatható sebességre. Ég és föld a két gép. A parkside hangos, merev, darabos, a vezetősine olyan, hogy rá kell hagynom vagy három millimétert a vágásvonalhoz, a dewalt pedig, mint egy műszer, a vezetősine is pontos, ott vág, ahová teszem. A parkside-hoz vettem egy makita bútorlapra szánt korongot, nem sokat ér, töredezi rendesen, igazából csak nagybani darabolásra jó, utána maróval szoktam méretre szabni. A dewalt gyári lapja sokkal szebb képet ad bútorlapon, persze ez sem tökéletes, de már nem is célom ez, sokkal egyszerübb a lapszabászaton leszabatni. Ha igazítani kell, akkor marad az asztali körfűrész, az sokkal pontosabb, egyszerübb, mint a merülő.
A vezetősinek nem egyformák, a parkside-ot nem lehet használni a dewalt sinjén, nem tudom más márkáknál ez hogy van, de arra gondolok, hogy ezek nem kompatibilisek. -
MrThompsoN
csendes tag
Sziasztok!
Ezekkel az eszközökkel van valakinek tapasztalata? Az, hogy nem metrikus, nem zavar, nem méréshez szeretném. A kérdés inkább az, hogy derékszögben van-e? A fórumon csak 2 HSZ-ben találtam utalást.
https://www.ebay.com/itm/Original-Swanson-Speed-Square-7-Inches-model-S0101/253893663659 -
thyeby
őstag
Jól értlek? Alul messzebbre vág, mint felül?
Igaz, nem a Trionnal, de a Carvex-al meg épp ellenkező az egyik (és nem is a legfőbb) bajom. Az meg alul nem vág végig, hiába kikapcsolom a laplengetést.
A Triont nem próbáltam még. Jól megfogdostam, de nem vágtam vele.
Eddig a DW331-es nálam ver mindenkit, hiába gyakrabban kell szervizbe küldenem. Csak néha nagyon hiányzana a világítás. -
Levat
csendes tag
válasz
yooccoo #45999 üzenetére
Autóiparban melózom, a német márkák a mentalitásuk miatt nem tetszik. Eleve sunyik, mert ha vmi tervezési hibát beismernek, csúnya összeget buknak, illetve a respect bánja, ezért inkább nem tetszik, hanem a felhasználóra hárítanak.
A BMW addig nem foglalkozott a kigyulladó dízeleivel, amíg vki Kínában be nem perelte őket, és ráadásul tömegesen derültek ki a hibák, tervezési hibák, nem a júzer hibájából.
Új hozzászólás Aktív témák
- LG 65BX - 65" OLED - 4K 120Hz 1ms - NVIDIA G-Sync - FreeSync Premium - HDMI 2.1 - PS5 és Xbox Ready!
- Bomba ár! Dell Latitude 7420 - i7-1185G7 I 16GB I 512SSD I HDMI I 14" 4K I Cam I W11 I Garancia!
- ÁRGARANCIA! Épített KomPhone Intel i9 14900KF 32/64GB RAM RTX 5070 12GB GAMER PC termékbeszámítással
- Telefon felvásárlás!! Samsung Galaxy A22/Samsung Galaxy A23/Samsung Galaxy A25/Samsung Galaxy A05s
- Samsung Galaxy Xcover 5 64GB Kártyafüggetlen, 1Év Garanciával
Állásajánlatok
Cég: Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem
Város: Budapest