Hirdetés

2024. április 30., kedd

Gyorskeresés

Hozzászólások

(#34301) r.levente75 válasza salieri. (#34300) üzenetére


r.levente75
addikt

Azt gondoltam helybéli. Igen így marad sk.

(#34302) salieri. válasza r.levente75 (#34301) üzenetére


salieri.
őstag

Helybéli a "szaki". Azt akarod mondani magas az anyagköltsége ? Nem értem mit írtál

(#34303) r.levente75 válasza salieri. (#34302) üzenetére


r.levente75
addikt

Ha helybéli én kihívnám megmutatnám és megcsináltatnám vele. Leveszi a méreteket legyártja és a helyszínen felszereli. Szerintem ez nem egy nagy javítás, de én biztosan kihajtanám belőle, már csak az árára való tekintettel is.

(#34304) jimy_l válasza salieri. (#34298) üzenetére


jimy_l
tag

Hali! Én ágyakat készítek már lassan tíz éve. De ilyet még nem is láttam. :Y
Az ágy oldala az ágyrácsnak kialakított résszel el van gyengítve, a pozdorja tartók a csapolással szintén el vannak gyengítve.
Én örök garit adok a fekhelyeimre, szerintem Te is élj a reklamálás lehetőségével.
Különben a penészedés nem törvényszerű, láttam cardós ágyakat amik szintén teli aljúak voltak, vastag matraccal. Különben, fillérekből egyszerűen javítható.

Ha szavazással, bármit ellehetne dönteni. Már betiltották volna.

(#34305) salieri. válasza r.levente75 (#34303) üzenetére


salieri.
őstag

-140 ezer forint volt ,2 db ágyneműtartó,2 éjjeliszekrény , és ez az ágy a képen (180X200 cm),szóval sokba került ,azokat kell megcsinálni akkor ,amit a kolléga leírt?

jimy_l: akkor összefoglalnátok ,nekem mint laikusnak,hogy mit tolmácsoljak pontosan felé?

[ Szerkesztve ]

(#34306) Soká válasza salieri. (#34302) üzenetére


Soká
senior tag

Nem szívesen szólok bele, mert nem vagyok én gyakorlott asztalos és a fotók alapján nem teljesen tiszta nekem minden, de tk. most az van, hogy van egy ágyrácsod, csak túl ritka. Ezt egyszerűen csak be kellene sűríteni és akkor meg van oldva a dolog.
Szerintem ne akarj haragudni nagyon a szakira, mert nincs ez csúnyán megcsinálva, egyszerűen nem a legszerencsésebb statikailag és nem a legszerencsésebb választás ez a forgácslapos kivitel.Ha egy kellően vastag matracotok van, ami képes oldalra kilélegezni, akkor lehet, hogy működik a dolog, de olyan nem jó érzés, hogy ez így van megoldva. Én kisgyerekkel, sima habszivacs matraccal jártam úgy, hogy a kiságy tömör alja bepenészedett. De az egy vékony szivacs volt, ráadásul egy pelenkás babáról van szó, aki "eresztett" :)

Azt kellene tudni, hogy most ezek a 4x4-es lécek a keretben hogyan rögzülnek? Ragasztva van vagy oldható? Mert egyszerűen meg kellene duplázni és akkor oké.
Az ágy közepe alá meg érdemes beszerkeszteni egy ötödik lábat, mert ott (ha hancúroztok...) akkor azért hatnak az erők.

Első körben békésen próbáld meg rendezni a szakival a problémát és mondd meg, hogy nem akarod a teli lapot, mert az penészedhet. Csinált egy szép fa bútort, minek tervezte bele azt az oda nem illő anyagot?

[ Szerkesztve ]

(#34307) AndrewBlase válasza Soká (#34306) üzenetére


AndrewBlase
senior tag

Nem csúnya, csak nem (annyira) jó.

5. láb akkor játszana, ha a stafliknak középen lenne egy végigmenő alátámasztása.
A "beduplázás" akkor lehetne jó, ha az minimum 10 cm széles anyaggal történne, így már csak 6 cm-es rések lennének. Ám ebben az esetben is raknék az ágy oldalfalára a staflik alá egy hevedert, mert ez a csapolási módszer szerintem itt nem szerencsés megoldás.

[ Szerkesztve ]

Miért mindig én???

(#34308) AndrewBlase válasza AndrewBlase (#34307) üzenetére


AndrewBlase
senior tag

Bocsánat, helyesbítek, csak 4,5 cm rés maradna 10 cm-es anyaggal történő beduplázáskor, ami már megfelelő távolság (-> így akár lehetne 10 helyett akár 7-8 cm-es is a pótlás)

Miért mindig én???

(#34309) salieri. válasza AndrewBlase (#34307) üzenetére


salieri.
őstag

Akkor mit végeztessek el vele,hogy orvosoljuk a problémát és egy stabil ,időtálló ágy legyen belőle.
Nem kevés pénzbe került elvárhatom ennyiért a minőségi munkát. :U
Remélem azért nem kell a kukába dobni az egészet és alapjaiba újra az egészet..

(#34310) Soká válasza AndrewBlase (#34307) üzenetére


Soká
senior tag

Én egy 8-9cm-es réssel is "kiegyeznék". (Az ikeás ágyrácsnál 8 cm van)
Maga a csapolás szerintem nem rossz, most megnéztem, a gyerekek ikeás ágyánál is így van, éppen csak más arányokkal, magasabban van a nút és nem ilyen négyzetes keresztmetszetű lécekkel.

Hogy a kérdező értse: amikor az ágy alatt van egy ágyneműtartó, olyankor nagyon kell sakkozni, hogy ne legyen túl magas a fekvőfelület, ugyanakkor maradjon maximális hely az ágyneműtartónak, szóval jól kell kitalálni az arányokat.

(#34311) thyeby válasza yooccoo (#34284) üzenetére


thyeby
őstag

Perszepersze, igazad van. Magam sem szeretem összehasonlítás tárgyává tenni a barkács és az ipari kategóriát. Mégis, most ez az eset azért kivétel számomra, mert tíz éve gyilkolom a kisebbik B&D gépeimet. Ezek barkács gépek, és bírják az ipari nyüstölést. Sőt, mondok mást: A Bosch POF szintén ipari léptékkel volt hugyoztatva talán három éven át, amikoris szénkefés lett, és megállt. (Mivel nem sikerült megszeretnem, Barinak ajándékoztam, azóta nála megy tovább.) Nagyon sokat marok felsőmarókkal, amik asztal alá vannak építve. Nem bírják az ipari gépek csapágyai sem tovább, mint az említett barkácsgépek. Tekintve, hogy a legtöbb asztal alá dugott gépet csak akkor állítom, ha az javításra szorult, vagy élezésre a benne levő bit, igazából nem használom ki még az ipari gépeken sem az extra állítási lehetőségeket, sem az egyéb kézből használatos extrákat, mint pl a párhuzamvezetők finomállítási lehetőségeit. Mivel lehetséges, hogy készülnöm kell hamarosan nagy profillal nagy sorozatot marni (egyazon beállítással és késsel), mozog bennem a kisördög, hogy hátha elég egy ilyen erősebb B&D. Mert ha a kistestvéréhez hasonlóan tiszta futása van, és tartós üzemtől sem rosál be, akkor miért egy háromszor olyan drága gépet "butítsak le"?
Nézem a jutyubon a "wooden" videókat, és látom, hogy egyre másra alkotnak olyan homemade kitalációkat, amik egy csupasz marómotorra épülnek fel. A világ túlfelén egyszerűen beszerezhető egy sima felsőmaró motor, mifelénk még a hírét sem hallani ilyesminek. Pedig nekem ezek a pucér mezei motorok lennének legoptimálisabbak, kivált, ha kaphatnék aszinkron kivitelben, tizenkettes hüvellyel a tengelyvégen. (Pontosabban olyan méretű hüvellyel, amibe tizenkettes patron járatos.)

És nem azért, hogy az idegeidet borzoljam, de összehasonlítom neked a Makita 3612-t a kis piros B&D-vel:
Mindkettővel meglehetősen sokat dolgozok. A Makita halk, és rendkívül sima futású. Meg persze rém stabil. A B&D-hez már ajánlott egy jóféle Peltor füles még rövidebb munkákhoz is, és nem is fut annyira tisztán, mint bármelyik Makita. Mégis, van két dolog is, amit a B&D javára kell írnom. Legelsősorban az, hogy nem lő pofán a szélkerék szelével. Mert a 3612 az pofonvág vele, mégpedig olyan agresszívan, hogy olykor a könnyem is kicsordul. Jó, odatettem egy terelőlemezt, hogy mégse direktbe kapjam a hűs levegőt, de így is nagy szelet kavar. Túl nagy szelet. Nem tudom, hogy valóban van-e ekkora légáramra szüksége annak a gépnek, de azt igen, hogy ha egy asztalosműhelyben nincs aranytisztára sikálva minden a finom portól, akkor ez a Makita rövid idő alatt köddé változtatja a munkaterületet. Szó szerint azért kell kikapcsolnom félóránként, hogy a szemüvegemről letörölgessem a löszt, mert már nem látok ki tőle. Szóval amíg a kis piros barkácshoz elengedhetetlen a Peltor, addig ehhez az ipari (valóban remekbe szabott) masinához elengedhetetlen a 3M félálarc. Másik dolog pedig a kis piros javára, hogy - bár ritkán kell ilyet tennem - a Makita nyögős gépállítása után (asztal alattit értek ez alatt) rendesen passzió a kis pirosat a helyére tenni. Igaz, könnyebb a gép jóval, de azt hiszem, a Makitával se remegne az inam olykor, ha valami hasonló elrendezésben lenne mind a tengely, mind az orsó kireteszelése, mint a B&D-n van. (És itt megjegyzem, hogy a Bosch összes GOF gépjén nekem suta, hogy amikor oldjuk a reteszt, kilőnek ezek a dögök, mint a rakéta. Hogy minek, ezt máig nem sikerült megfejtenem.)
Szóval volt már többször, több konstrukciónál olyan gondolatom, hogy a barkácsgép mérnökeinek a fricskájával áll szemben néhány legendás márka. (Ez nem utalás volt, Jocó!)

Több fa van, mint asztalos!

(#34312) Armahun válasza salieri. (#34309) üzenetére


Armahun
addikt

Szerintem az lehet a megoldás, hogy felhívod az illetőt, és elmondod neki, hogy tartasz a penészedéstől és szeretnéd ha átalakitaná ágyrácsosra a tömör lap helyett.

Ha szerinted egy tárgy lehet Ő, akkor te is az vagy. Jó étvágyat evés előtt illik kívánni. A már evő embert ezzel étkezévében megszakítani igen nagy illetlenség.

(#34313) Soká válasza salieri. (#34309) üzenetére


Soká
senior tag

Szerintem azt kellene a szakival megbeszélni, hogy nem szeretnéd ezt a telibe lapozott ágyat, mert bepenészedhet. Ezért be kellene sűríteni a lécezést.
De azért mielőtt reklamálsz én a helyedben megkérdezném a matracosokat, hogy mit mondanak. Ha ők azt mondják, hogy jó lesz ez így, akkor higgy nekik. ha azt mondják, hogy ez így nem jó, akkor máris hivatkozhatsz rájuk.
Mert egyébként valószínűleg a szaki megbeszélte veled a részleteket, tehát nem a "kicsomagolásnál" szembesültél a konstrukcióval. És mondom, első körben békésen (de eltökélten) közelítsd meg a dolgot, mert ha pattogsz, az ellenkezést vált ki az emberből és csakazértse...

(#34314) AndrewBlase válasza salieri. (#34309) üzenetére


AndrewBlase
senior tag

"Akkor mit végeztessek el vele,hogy orvosoljuk a problémát és egy stabil ,időtálló ágy legyen belőle."

Szerintem itt az arányokat szúrta el a készítő. Amit én csinálnék: a meglévő staflikat kiszedném, helyükre az ágy hosszanti oldalára (a meglévő staflik magasságába) raknék egy-egy hevedert, plusz egyet az ágy középvonalába egy 5. lábbal megtámasztva, majd erre deszkákat tennék, 5-8 cm-es közökkel.
Én annyira nem bízok itt a csapolásokban. Persze ettől lehet működő megoldás. És biztos mondanak itt egyéb 5letet is.

"Nem kevés pénzbe került elvárhatom ennyiért a minőségi munkát. :U"

Nem akarlak elkeseríteni, vagy a készítőt leszólni, de ha minőségi munka lenne, akkor nem virítana az oldalfal és a fejrész csapolásánál a hézag. Ha már el lett kalkulálva a marás/illetőleg elmaradt az oldalfal "kivállazása", minimum műfával/csiszolatpor és ragasztó keverékével kikenném a rést.

Miért mindig én???

(#34315) thyeby válasza salieri. (#34305) üzenetére


thyeby
őstag

Én inkább innék hideg vizet erre a dologra. A Mesternek ha visszaviszed, akkor megint szembepisálsz a széllel. Ha az a mester érti a dolgát, nem csinál ilyet. Mivel azonban csinál ilyet, ő nem fogja érteni, hogy te mit akarsz?
Én viszont értem, hogy Te mit akarsz. Egy jól használható ágyat ebből a lehető legrövidebb úton. Akkor vidd el Jimy-nek, hogy javítsa ki, és fizesd ki azt, amit kér érte. (Ösmerem, nem fog lehúzni, nyugi.) Így az ágyad hamar és szakszerűen rendben lesz. Viszont ennek az a veszélye, hogy valahogy szóba kerül, hogy Jimy mennyiért vállalta volna ugyanezt, és Jimynek mentőt kell menten hívnia, de nem fogja érteni, hogy miért?

Több fa van, mint asztalos!

(#34316) stgellert


stgellert
aktív tag

Nagyon rég nem voltam sajnos erre, de remélem ősztől sűrűbben leszek :))
Egy kérdés: az elővágó miért segít a lapszabász gépeknél? Valahogy nem értem az effektust. Síma kézi, vagy asztali körfűrésznél segíthet a kétoldalas leragasztása a bútorlapnak?

(#34317) yooccoo válasza thyeby (#34311) üzenetére


yooccoo
aktív tag

a technika fejlődik
nem tudom, melyik b&d géped van, de ugye a 3612 akkortájt jöhetett ki, amikor én elkezdtem iskolába járni és a kisvakond megnyitott a mogyoródi úton .. annak meg 25 éve idén
és az idők során nem is nagyon változtattak rajta .. aminek vélhetően szintén meg van oka
nem elvitatom a kisebb gyártók és alacsonyabb polcra taksált gépcsaládok előnyeit, félreértés ne essék ..
de ugyanúgy, mint bármi más, két munkát és két szakembert sem lehet egy kalap alá venni
másképp tanulta, másképp esik kézre, másmilyen munkafolyamattal dolgozik
azt viszont tudom, hogy vannak nálunk is olyanok, akik megtehetnék, hogy festool gépet használnak igáslónak, mégis inkább használják a gex150-et vagy a 3612-őt
meg ott a másik oldal, aki dolgozott alkalmazottként festool gépekkel, saját vállalkozásban nem költött annyit a gépparkra és amikor bejön, akkor nyálcsorgat a festool sarokban és szidja magát
kinek a pap, kinek a papné ;)

(#34318) yooccoo válasza stgellert (#34316) üzenetére


yooccoo
aktív tag

azért segít, mert alul átvágja a laminált réteget, így a főlap kilépésnél nem tépi föl

(#34319) stgellert válasza yooccoo (#34318) üzenetére


stgellert
aktív tag

Leesett, köszi!

(#34320) AndrewBlase válasza stgellert (#34316) üzenetére


AndrewBlase
senior tag

Mert ellentétes irányban forog, mint a "szabász" lap, így a lap belseje felé vágva átvágja az alsó laminátot, amit a nagy lap így már nem tud kitöredezni.

Valamennyit segíthet. Sőt az is, ha a vágásvonalában a lap alá raksz pl egy farostlemezt, így kvázi jobban felfekszik. Persze a lap se mindegy, meg az előtolás sebessége sem.

Miért mindig én???

(#34321) thyeby válasza stgellert (#34316) üzenetére


thyeby
őstag

Levágsz a kéziddel egy selejt darabból valamennyit próba gyanánt. Ragasztószalag nélkül. Megfigyeled, és megjegyzed, hogy melyik oldalon töredezte ki a fűrészed. (Ha jó a gép is, a lap is, akkor csak az egyik oldalon fogja kitöredezni.) No, oda kell ragasztószalag. (Mondjuk a Havanna szalag itt annyi, mint halottnak a csók. Valami komolyabb szalag köll.) Nyugisan, egyenletesen, és határozott kézzel tolod a gépet. Ha jó a szalag, nyerő lehet ez a megoldás. Eccer-eccer. Ám ha többször kellene így produkálnod, akkor szerezz be egy holkeres lapot, vagy egyéb olyat, amit kifejezetten laminált lap vágásához ajánlanak.
Legolcsóbb megoldás azonban az, hogy lapszabászatra bízod.

Több fa van, mint asztalos!

(#34322) zoli03 válasza stgellert (#34316) üzenetére


zoli03
őstag

Én még nem próbáltam, mert ha szép vágás kell, akkor úgyis lapszabászatban vágatok, mert általában anyagom sincs hozzá, de több helyen olvastam, hogy ráhagyással vágják, aztán felsőmaróval átmennek még rajta. Persze ez nem túl termelékeny módszer, de elvileg szép lesz.

(#34323) stgellert válasza thyeby (#34321) üzenetére


stgellert
aktív tag

Köszönöm mindenkinek!:) (az eszembe se jutott, hogy nem mindegy melyik oldal, így kipróbálom maradékon).
A felsőmarót is kipróbálom, meglátjuk:)

Bónusz kérdés. Hogyan lehet toldani ezeket a lapokat? Lehet.e egyáltalán?
Tudniilik sarokhűtőn gondolkozunk, a legtutibb, ha a konyhapult lesz szögbe vágva a hűtőhöz, de akkor kiáll a hűtő frontja. Emiatt gondoltam, hogy inkább beszabok egy háromszöget, de akkor toldani kell valahogy a munkalaphoz...

[ Szerkesztve ]

(#34325) raidx


raidx
őstag

Kínálnak nekem Straus gépeket olcsón. Originál csomagolásba újak. Körfűrész 1200W, 185-ös lap, gyalugép 600 W 16000/perc, szalagcsiszoló 900W. Mind ezért 30 000-et kérnek. Hobbi barkácsra megszabad ezeket venni? vagy Powerplussba 2 év garival ugyanezek 40 000-ért a jobb választás?

Aki nem próbálja meg a lehetetlent, az a lehetségest sem fogja elérni soha. (Goethe) RaidX

(#34326) salieri.


salieri.
őstag

Köszi mindenkinek,így kell ezt ,meg kell mondani a kritikákat,még akkor is ha kellemetlenül érint.Nem tudom,hogy fog rendeződni a taggal ez az egész,már a nagy része rendezve is van anyagilag.

(#34327) mdk01 válasza salieri. (#34261) üzenetére


mdk01
addikt

Kicsit az asztalos mellé állnék látatlanba, mert eddig úgy néz ki, hoty átb*****nak érzed magad.
Először is miről szólt az egyezség, mit tartalmaz az ár.
Nálam ez úgy működik, hogy mindenről csinálok egy árajánlatot, meg egy 15e kisszekrényről is, mert nem akarok vitát utólag, továbbá ha mástól is kérnek árat akkor összetudják hasonlítani, hogy a két árajánlat mit tartalmaz, márha a többi asztalos is írásosan adja az árat. Nagyon sokan még a mai napig csak szóba mondják be és én pl. hiába írom le, hogy mondjuk egy konyhánál blum csukódás csillapított fém oldalpalástú fiókakkal kalkuláltam, és csuk.csil. ajtókkal ami egy átlag konyhánál 50-100e különbséget tud produkálni, jön a másik asztalos akit nem érdekel, hogy a fiókok hogyan fognak működni 2év után és megadja az árat hagyományos görgős fiókteleszkópra.
Ezt csak azért írtam le, hogy érezd, hogy ha az asztalosod, megadja az árat mondjuk írásban bükk gyári(bolti) ágyrácsra ami plusz 20-50e, vagy megadja fenyőlécesnek ami szintén nem olcsó, mert azt meg kell munkálni(gyalul,csiszol,legömbölyíti az élét), ráadásul nem is szabad túlságosan csomós anyagot belerakni, tehát darabonként biztos kerül 1500-2000 pénzbe egy normális deszka megmunkálva. Ezt felszorozva 15db-bal sem kevés.
Szóval lett volna az ágyadból írásos formába kb.180e majd jön a másik asztalos aki azt mondja tökéletesen jó bele egy lap is és megadja a 140e árat amivel megnyeri a munkát.
Egyébként egyáltalán nem volt drága az ágy, fenyőből, éjjeli szekrénnyel ágyneműtartóval, úgy hogy gondolom odavitte házhoz és lerakta a szobába 140e pénzért.
Én mindenkinek azt mondom, hogy írásba kérje az árakat és rakja le egymás mellé, majd úgy válasszon, mert úgy kapja azt, amit kifizet.
:R

[ Szerkesztve ]

(#34328) stgellert válasza raidx (#34325) üzenetére


stgellert
aktív tag

szia:) én kapok ismerősöktől ajándékba straust időnként. vagyis a biztos halálba menetelnek kb negyedóra alatt, addig marad bennük a füst:)

ui: én mondjuk a makita ddf458-at is le tudom égetni:) viszont azt javítják gariba, fürgén:)

vagyis én a helyedbe megnézném a gépdepó meg szerszámoutlet kínálatot.

[ Szerkesztve ]

(#34329) stgellert válasza stgellert (#34328) üzenetére


stgellert
aktív tag

(a DDF458Z védelmébe hozzáteszem, hogy egy 4 m 32-es gázcsővel égettem le - pontosítok, a szénkefe ház olvadt csak meg -, aminek a végében egy napernyő talajcsavar volt és a vízcsőnek fúrtam vele vízszintesen lyukat a talajban, de 3.5m nél a teremtőjéhez ment... javítás utánra maradt a maradék fél m)

[ Szerkesztve ]

(#34330) mdk01 válasza mdk01 (#34327) üzenetére


mdk01
addikt

Telefonról vagyok, és nem vettem észre, hogy még vannak hsz.-ok. Most láttam a képeket amiket az ágyról fényképeztél, és elgyengítettnek érzem a lécek rögzítését.
Elég gyenge konstrukció egy mozgékony éjszakához.
Kiváncsiságból megkérdezném, hogy hogyan történt a megrendelés, és az árajánlat, illetve, miért ezt az asztalost választottátok?
Én nem tudok, enélkül tanácsot adni abban, hogy mit mondj az asztalosnak, mert ahhoz, hogy reklamálni lehessen kellene valami kiindulási pont.
Egy ilyen konstrukcióról a gyártás előtt én rajzot is csinálok a megrendelőnek(és magamnak) ezzel is elkerülvén a későbbi vitát. Készült pl. rajz az ágyról ahol az arányokat és a szerkezeti megoldások látni lehetett?
Hogy segítsek a megoldásban, én annyit csinálnék, hogy középen meg kell tamásztani, egy hosszanti deszkával a keresztléceket, majd alátámasztani a földhöz is, hogy ne hajoljon meg. Továbbá az oldalsó elemek és a kersztléceket csatlakozását kell megerősíteni.
Ha ez megvan akkor még kicsit be kell sűríteni a léceket és van egy jó ágyad.

[ Szerkesztve ]

(#34331) salieri. válasza mdk01 (#34330) üzenetére


salieri.
őstag

Úgy egyeztem meg,hogy ismerős ( helyi) emberke,rendes becsületes.
Egy képet mutattam neki,amit a netről töltöttem le,hogy hasonló ágyat szeretnék borovi fenyőből ,masszív .időtálló legyen.
Semmi másról nem volt egyeztetés.
Zárójelben megjegyzem neki hasonló ágya van más mintával elkészítve,telibe forgácslemez a matrac alatt ( az ágy több évesnek látszott,mert már eléggé érett volt.
Felraktam a képre amiket el kell végezni ,jól képzeltem el,hogy el tudjam neki magyarázni?

[ Szerkesztve ]

(#34332) thyeby válasza raidx (#34325) üzenetére


thyeby
őstag

Kézbe még sosem fogtam ilyen strauszausztria ződgépet soha. Arra sem méltattam, mert már messziről kiabál, hogy ipari selejtek olyanok számára, akiknek pénzük nincs (vagy sajnálják rá), de szerszámgép fétisük van. Szememben ezek a gépek a birtoklási vágy kielégítésén kívül mindenre alkalmatlanok. Barkácsolóknak ajánlom a ződbosch, vagy a B&D gépeket. Igényesebbeknek a Maktec-et. Ezek többnyire hozzák a barkácsolók elvárásait.
Harmincezer forintból nem marad semmi, miután néhányszor használni próbáltad a strausz, budget, kinzo és társait, ennyi pénzből viszont akár két jobb valódi barkácsgéphez is hozzájuthatsz. Olyanhoz, amivel még tíz év múlva is stabilan barkácsolgathatsz. A harmadikra meg gyűjtögetsz.
Az igazi megoldás az lenne, ha inkább vadászgatnál a használtpiacon valódi ipari gépekre. Mert azok egy barkácsoló számára életre szólnak, és árban ott vannak majdcsak, mint az új, de jobb barkácsgépek.

De van nekem egy vesszőparipám:
Akár barkácsol valaki, akár ipart űz, szerszámgépekre beruházni csak megfontoltan, és visszafogottan. Csak olyat megvenni, ami a vételárral arányos használatban lesz. Venni egy körfűrészt, egy gyalut, meg egy szalagcsiszolót egyszerre, ez számomra igen irreális dolog. Az irreális, hogy épp ezekre lenne szűksége egy barkácsolónak. Ha olyanokat vesz külön-külön, amikre épp valóban szüksége van, akkor később nem jár úgy, hogy de jó lenne most inkább egy fúrógép , vagy dekopírfűrész ahelyett a gyalugép helyett.
A marketingesek már tökélyre vitték a dolgot: Ha most veszel egy terménydarálót, egy napernyőt, meg egy gyümölcsturmixot, akkor hihetetlen, elképesztő, kihagyhatatlan extraengedményt adunk. És az emberek buknak ezekre a szavakra ész nélkül. De ki tudja, lehet, hogy egyszer tényleg fognak terményt darálni, vagy elbújni a nap elől gyümölcsöt kotyvasztani a szép és olcsó ernyőjük alá. :Y

Több fa van, mint asztalos!

(#34333) raidx válasza thyeby (#34332) üzenetére


raidx
őstag

Dekopír van egy nonem és egy B&D, fúrógép van egy B&D és egy fúrókalapács, rezgőcsiszoló, dremel klón, Einhell Hobbi felsőmaró. Nem láttam, nem ismerem ezeket a gépeket. Ismerőssel találkoztam az OBI-ba ahol faanyagot nézegettem és ajánlotta. Az árak alapján nem valami erős gépecskék lehetnek. Azért kérdeztem, megszabad-e venni őket vagy pénzkidobás.

Aki nem próbálja meg a lehetetlent, az a lehetségest sem fogja elérni soha. (Goethe) RaidX

(#34334) mdk01 válasza salieri. (#34331) üzenetére


mdk01
addikt

Amit linkeltél kép ott jó széles az oldal elem, tuti elfért a rajta belülről egy 40x40mm-es rendes léc amin felfekszik az ágyrács. Valószínűleg rendes bükk ívelt ágyrács van benne, mert széles az oldalelem és még így is kiáll a matrac rendesen.
A te esetedben kompromisszumot kellett kötni az ágyneműtartóval, de ez nem mentség, mert az ágy masszívsága lett volna a fő szempont, nem az ágyneműtartó 15 vs. 20cm-es magassága.
Ez tervezési, egyeztetési probléma.
Erre hivatkozva kellene beszélni vele, hogy mondjon lehetőségeket a kijavításra. Az ő gondolatait és az itt elhangzottakat összevetve döntsd el a javítás módját, majd mondjon egy árat rá mennyibe kerülne a kijavítás. Ezek után bedobhatsz egy olyan, hogy akkor felezzétek el ezt a költséget, ami valahol tisztességes megoldás, mindkét félnek.
A fele költség az asztalos anyagárát fedezi, a munkaidejét pedig ingyen adja.
Sztem ez neked is jó megoldás, mert így nem kell egy új asztalos munkaidejét megfizetni aki kijavítja az ágyat.
A te részedről pedig meg lesz csinálva az ágyad, és tanulságos volt.
:R

(#34335) thyeby válasza raidx (#34333) üzenetére


thyeby
őstag

"Dekopír van egy nonem és egy B&D"

Magad illusztrálod épp, amire rá akartam világítani, mint lényegre.

Nézd!
Ezek mind kidobált gépek csokorba gyűjtve, occó pénzért újabb balekra vadászva. Vadonat újak, kéremszépen! (Legfelül épp egy strauszausztria legenda virít, ha észreveszed.) Valakik egyszer már pénzt adtak érte, de úgy felvitte az úr a dolgukat, hogy kidobálják a vadiúj fasza gépjeiket? Akinek már volt egyszer is ilyenje, soha többé nem vágyik rá. De a kereskedő tudja, hogy egy újszülöttnek minden gép új. Olyanokat keres, akik még nem láttak ilyet soha.

S most gondold át: Valamikor pénzt adtál azért a noname dekopírodért, amit azóta is gondosan raktározol, porolgatsz. Valószínűleg occó pénzt. De valahogy került egy B&D. Tartalékgépnek vetted? Vagy inkább azt veszed elő, amióta megvan? Bármilyen olcsón jutottál ominózus noname csodához, tedd fel magadnak a kérdést: Odaadnád bárkinek, aki felajánlja, hogy vesz érte cserébe a gyerekednek egy fagyit? Ha odaadnád, akkor gondold át, milyen drága fagyi lett belőle. Ha nem adnád oda, akkor gondold át, hogy miért nem? Mert olyan jól muzsikál mégis, hogy többet ér az egy fagyinál? :F
Nekem az első dekopírfűrészem egy B&D volt. Ütöttem, vágtam, de nem lehetett agyonütni. Ipari célra használtam, míg nem került valódi ipari gépre pénzem. Aztán elajándékoztam. Ma is múkodik, pedig már menstruál - elmúlt tizenöt éves.

Több fa van, mint asztalos!

(#34336) thomgrande válasza thyeby (#34311) üzenetére


thomgrande
tag

Ez a csupasz marómotoros dolog nem teljesen igaz ebben a formában. 2200W vízhűtéses marómotor + frekvenciaváltó 148000.00Ft + vízpumpa vízhűtéses marómotorhoz 8500.00Ft Ez egy átlag itthoni ár. Természetesen dzsunkaországból olcsóbban beszerezhető. Egy frekiváltóval több motort is tudsz vezérelni, persze nem egyszerre. Van léghűtéses motor is.

"Magyarország rég nagyobb volt, De ennél nagyobb már nem lehet. Magyarország beteg nagyon, Nem szereti magát, rágja a gyűlölet. Lassan lépked a fűben a vak zenészek kara. Mondjátok emberek, Ez már Európa?"

(#34337) Soká válasza salieri. (#34331) üzenetére


Soká
senior tag

Azért azt tudod, hogy a mintaként linket ágy meg amit az asztalos csinált, az gyártástechnológiai oldalról kb. annyiban hasonlít, hogy mindkettő franciaágy.
Mindig sajnálom ilyenkor, hogy a megrendelő nem a tervrajzot hozza véleményeztetni, hanem akkor kap észbe, amikor már készen van tárgy...

Nem reagáltál rá, de szerintem kérdezd meg a matracosokat, hogy ők mit mondanak? Ha bólintanak rá, akkor nem érdemes vessződni ezzel az egésszel, használni kell úgy, ahogy az asztalos megtervezte. Inkább arra ügyelj, hogy vállaljon garanciát a munkájára és azt be is tudd rajta hajtani. Ha hajlamos a penészesedésre, ha gyenge a konstrukció, az ki fog jönni...

(#34338) thyeby válasza thomgrande (#34336) üzenetére


thyeby
őstag

Szerintem mi nem egyre gondolunk.

Ilyenekre gondoltam. Nincs itt se vízhűtés, se frekiváltó, csak egy kapcsoló.
Több jó marógép létezik fordulatszám szabályozás nélkül - egyebek közt az egyik 3612-es makitám is ilyen. Az újabbikon már van szabályzó, de sohse használom.
Lehet, hogy a videóban épp egy kellékeitől megfosztott felsőmaró van épp, de ne ezzel gyere, kérlek.
Szimpla, mezei 1,5-2Kw-os motor 8-10 ezres fordulattal, a tengelyvégen hüvellyel, patronnal, hollandival.
Még kezdetekkor pályáztam egy DeWalt prospektus által kínált marómotorra. Nem volt alacsonyan árazva, de nem tudtam szert tenni rá. (Ahogyan most sem tudok szert tenni DW prospektus által kínált tépőzáras papírra a D26441-es marokcsiszolómra.)
Bizonyára jó dolog a vízhűtés, valószínűleg van olyan terület, ahol napi 25 órát megy, de én nem vagyok akkora aduász, hogy erre lenne szükségem. Elég lenne nekem egy motor vízhűtés nélkül, ami stabilan megy sokáig.

Több fa van, mint asztalos!

(#34339) thomgrande válasza thyeby (#34338) üzenetére


thomgrande
tag

Akkor neked elég lenne egy ilyen is.
Vagy egy márkásabb.
Úgy őszintén, mi ebbe a jó? Könnyebb felfogatni mint a másik fajtát? Talán. Ez csak részlet kérdés.

"Magyarország rég nagyobb volt, De ennél nagyobb már nem lehet. Magyarország beteg nagyon, Nem szereti magát, rágja a gyűlölet. Lassan lépked a fűben a vak zenészek kara. Mondjátok emberek, Ez már Európa?"

(#34340) thyeby válasza thomgrande (#34339) üzenetére


thyeby
őstag

Nem, úgy látom, nem értesz engem.

Képzeld el a következőt:
Beépítek egy komplett felsőmarót az asztal alá. Beledugok pl egy R=5 csapágyas rádiuszmarót. Beállítom. Aztán nem állítgatom, nem cserélgetem a bitet. Nálam ez igen meglassítaná a napi munkát. Aztán ez a gép addig megy, amíg csapágyas nem lesz, vagy szénkefés. Új kést csak akkor teszek bele, ha a benne levő éle kiment. Én csak melléülök, bekapcsolom, és marok orrvézrésig, meg még tovább.
Namost. Megvettem, kifizettem egy komplett marógépet. Azon kívül, hogy forog, én nem használok rajta semmi egyéb funkciót. De ezeket a funkciókat igen jó pénzért kifizettem. Feleslegesen, ha úgysem használom. Nincs szükségem semmi finom orsójárásra, semmi precíziós állításra. Egy százezres nagyságrendű ipari felsőmarógépen ezek a dolgok drágák, nem önmagában a villanymotor, és annak gondosan felszabályozott tengelye, csapágyazása.
Kerüljön egy jó villanymotor húsz ezer forintba. Kerüljön a tengely megmunkálása még egy tízezresbe. Valahol ötven alatt jó lenne találnom olyat, ami csak ennyi, és semmi több. Ha veszek egy jóféle villanymotort, megépíthetem belőle, de egy baj van ezzel. Meg kell hosszítanom a tengelyt, hogy valamit applikáljak rá, ami tudja fogadni a marókést. De minden cm hosszabbítás megnöveli azt a pontatlanságot, ami a tengelyvégen van. Plusz hozzáadódik az általam készíttetett toldat pontatlansága. Ez így garantáltan nem lesz sima futású, pedig nekem az lenne a lényeg. Ezért ilyeneken nem is ötletelek, meghagyom másnak a borítékolható csalódást.
Jobb híján ezért használok komplett felsőmarókat inkább. Csak így drága. A kis 1200W-os B&D-k nálam két százados tűrésen belül ütnek. Ennyi nekem szépen belefér. És csak húszezer forint darabja kompletten. Kit érdekel, hogy nyikorog a süllyesztő orsója, ha úgysem süllyesztem, csak két évente egyszer. Tíz év alatt öt ilyen gép nem kopott el. Három most is megy, kettőt elajándékoztam, mert a szervizből visszahozva csapágyazás után mindkettő ütött. Több, mint egy tizedet. Pedig kértem, hogy jóféle csapágyat tegyenek bele, kifizetem. Az egyiket épp Barinak ajándékoztam. Ő aztán rendbetette magának, ismét két század alatt üt. Azóta Ő javítja nekem ezekat a gépeket - Őt szeretik a gépek.
Igen ám, ez így rentábilis is egészen 1,2 Kw-ig. Erősebb marógépet hasonló áron nem ismerek. Ezért csigázott fel, hogy a B&D piacra dobott egy 1,6 Kw-os nagyobbacskát. Nem sietem el, kivárok vele. Pillanatnyilag tudok nagy profillal is marni, van néhány jobbféle hatkilós dögöm. Azoknak is hasonló feladat jutott. Nincs az se állítgatva. Bekapcsolom, pörgetem órákon át, kikapcsolom, arrébb tolom. De ha ezek (amikbe egyébként szép kis summa tolódott bele, hogy legyenek) kikopnak, jó lenne nem ismét ilyen komplett gépben gondolkodni egyszer, hanem valami egészségesebb megoldást találni.
No, talán már érzed, miért rugózok ezen. Mert ahogy most oldom meg, az kicsit ahhoz hasonlít, mint lajtos kocsival elmenni egy vödör vízért a kútra. Elhozza az, többet is tud annál jó sokkal. De minek?

Több fa van, mint asztalos!

(#34341) salieri.


salieri.
őstag

Sziasztok!
Ma volt az asztalos és elmondtam neki a penészedési problémát és a matrac gyártója sem vállal garanciát ilyen esetekben.
A csapolások nem ragasztva vannak hanem alulról felcsavarozva .
Rak még bele keresztbe ugyanilyen vastag lecet 9 darabot ,valamint az ágyneműtartó engedi, hogy középen is alá legyen támasztva 3 helyen,pótolja azt is .
Így ok lesz minden?
Köszi mindenkinek a segítséget. :R

[ Szerkesztve ]

(#34342) lentivator válasza thyeby (#34338) üzenetére


lentivator
csendes tag

Nekem is van ilyen csiszolóm,viszont nincs gondom a papír utánpótlással.
Felétek nincs hozzá papír?
Vagy a gyári Dewalt papír annyira jó?
Én Mirka papír,vagy szövet alapút használok hozzá 60-320 ig.Teljesen jó árban-értékben.
Van valami különlegessége a Dewalt Papírnak??

(#34343) Soká válasza salieri. (#34341) üzenetére


Soká
senior tag

Én úgy gondolom, hogy jó lesz.

Milyen matrac kerül bele egyébként?

(#34344) salieri. válasza Soká (#34343) üzenetére


salieri.
őstag

Relaxx Signum Dual Hard

(#34345) Soká válasza salieri. (#34344) üzenetére


Soká
senior tag

Köszi!
Úgy kérdeztem, mintha értenék hozzá... :)
Annyit látok, hogy ez nem rugós matrac, amit jómagam inkább preferálok. De csupán megszokásos alapon.

(#34346) thomgrande válasza thyeby (#34340) üzenetére


thomgrande
tag

Neked csak egy megoldás marad kifogni az aranyhalat és kívánni hármat.
Azt hiszed hogy Matthias papa azt a gépet szűzen vette? Egy frászt. Volt hozzá minden. Ott a Kress csak a motor. Kevés az 1050watt? Neked olyan motor kell amit reggeltől estig tudsz használni. Olyan nem kell ami a nap 25 órájában megy.

Kerüljön egy jó villanymotor húsz ezer forintba. Kerüljön a tengely megmunkálása még egy tízezresbe. Valahol ötven alatt jó lenne találnom olyat, ami csak ennyi, és semmi több. Ha veszek egy jóféle villanymotort, megépíthetem belőle, de egy baj van ezzel. Meg kell hosszítanom a tengelyt, hogy valamit applikáljak rá, ami tudja fogadni a marókést. De minden cm hosszabbítás megnöveli azt a pontatlanságot, ami a tengelyvégen van. Plusz hozzáadódik az általam készíttetett toldat pontatlansága. Ez így garantáltan nem lesz sima futású, pedig nekem az lenne a lényeg. Ezért ilyeneken nem is ötletelek, meghagyom másnak a borítékolható csalódást.
Ez meg úgy ahogy van komplett tévedés az egész. Amikor a százados pontossággal jössz akkor szoktam mondani hogy a gépészeti alapismereteid =0 Ne vedd sértésnek.
Ezeket az összegeket roppant kétlem. Ha ennyiért megszerzed a mai technika képes pontos megmunkálásra.

[ Szerkesztve ]

"Magyarország rég nagyobb volt, De ennél nagyobb már nem lehet. Magyarország beteg nagyon, Nem szereti magát, rágja a gyűlölet. Lassan lépked a fűben a vak zenészek kara. Mondjátok emberek, Ez már Európa?"

(#34347) thyeby válasza thomgrande (#34346) üzenetére


thyeby
őstag

Egyáltalán nem veszem sértésnek, sőt tudom, hogy nincsenek gépészeti alapismereteim.
Mondjuk nem vettem volna rossz néven, ha rámutatsz, hogy miért komplett tévedés az eszmefuttatásom - legalább gyarapodnának az alapismereteim.
Ezzel a százados pontossággal rendre az agyadra megyek, az már lejött. Ezúttal, amikor hivatkoztam rá, ki lett mérve indikátorórával - nem blöfföltem. (A CNC-k tűrése egyébként két század, ennek is utána lehet nézni.)

Igaz, fával dolgozok, és asztalos berkekben valóban értelmetlen a tizedes pontosság, hiszen a fa mozog.
Képzeld el a következőt: Távcsöves puskát gyártok (mára szerencsére elég sokat). A távcső levehető. A Domino-val két tiplivel oldom meg. A távcsőbe beragasztom, a puskacsőbe csak bedugom. A tipliket magam gyártom, mert a gyári drága is, meg nem is felel meg nekem az enyvtáska miatt. A Domino századpontos, hidd el.
Namost. Legyártok egy diszperzites vödör 6-os tiplit, hogy legyen mihez nyúlni. Ezt szerencsés, ha valahol 6,05 köré kalibrálom, mikor gyalulom. A gyalu pluszmínusz 0,05 tűrést hoz, ami egy tizedes pontosságot jelent. Szó szerint mondom, nem hazudok. Ha a tipli 5,96-ra sikerül pl, az már nekem laza lesz. Lehet trükköznöm, hogy egy olyannal párosítom, ami meg 6,1 lett, de nem biztos, hogy jól sikerál így a végeredmény. Mert a cél az, hogy egy gyerek könnyen kivigye, betegye, de ha benne van, ne tudjon a játék hevében kiesni. Mára elértem, hogy 100 ilyen puskából vagy 90 hozza is pontosan ezt a törekvésemet, és könnyen, picikét feszesen jár. Csak úgy juthattam el idáig, hogy vagy hat éven át folyamatosan játszikáltam a századokkal - figyelem, nem a tizedekkel. Mindig egy picit jobb átlageredmény jött ki. Vannak ennek egyéb apró trükkjei is, de most csak erre az eszement pontosságra törekvésre akartam rámutatni. Jó érzés, hogy ma már itt tartok. Úgy érzem, nem jutottam volna el ide, ha nem rezgek rajta valahányszor butulásig.

A másik százados becsípődésem pedig a felsőmaró tengelyvégének komplett rendkívüli pontossága.
Ezt is értenéd, ha csinálnod kellene. Arról van szó, hogy "amorf" alakzatok körbemarására egyedüli üdvözítő dolog a csapágyas kés. Sokat kell ilyennel marnom. Többnyire pici fadarabokról van szó - a fát kísérem a késen. Amikor a gép simán fut, akkor 3 század alatti "ütése" van csupán. Kesztyűben ezt nem is érzem. Ám öt század felett már fizikailag nem bírnám a munkát. Kesztyűben sem. Ez meg tapasztalat.
Amikor kezdtem, nem tudtam én ilyesmiről semmit. Léptékkel kevesebbet gyártottam, mégis folyamatosan úgy szét voltak rázva a csülkeim (Nem csak a marógéppel, hanem gyakorlatilag minden géppel.), hogy reggelente nem bírtam megfogni a cipőfűzőt. Ahogy nőtt a "termelés", úgy kényszerültem egyre többet áldozni arra, hogy tompítsak ezen a "munkahelyi ártalmon". És egyféle értelemben tehát a századok juttattak el oda, hogy valósággá lehetett a mai volumen.

Nem értem, miért csípem azzal annyira a szemeidet, és nem tudom, mit tennél másképp? Pedig érdekel, de eddig nem mutattál rá.
Nem úgy kell engem elképzelni, hogy amikor egy stokit készítek, akkor is tizedeket, meg századokat méricskélek. Persze, ha az időm engedi, ott is pontosságra törekszek, de nem ekkorára.
Néha, amikor rácsodálkozhatok Soká akkurátus pontosságára egy-egy alkotása kapcsán, csillogó szemmel fürdök a fotóiban. Tetszik, lenyűgöz. Akkor is, ha talán túlzó. Vagy a Bari fotógalériáján órákat andalgok, ha időm engedi, és próbálok hasznosítani a látott pontosságból magam számára is részleteket. Ők a példakép, meg a japán asztalosok, akik olyan fiókos szekrénykét készítene, ami arról híres, hogy ha betolsz finoman egy fiókot, akkor a másik kinyílik, mert a mögötte levő levegő kitolja.
Számodra nem vonzók az ilyenek, hanem értelmetlenek?

A marómotorral meg - hát nem fogok berosálni, ha sohsem jön össze. De jó lenne, ha mégis.
Talán az irány a lényeg ebben, amerre nézek, s nem a századok.

Ha meg kifognám az aranyhalat, hát nem gépet, meg századokat kívánnék. Még csak nem is hármat, hanem csak egyet:
Több emberszagot ebbe az országba, erre a világra. A gyerekeimnek.

[ Szerkesztve ]

Több fa van, mint asztalos!

(#34348) thomgrande válasza thyeby (#34347) üzenetére


thomgrande
tag

Ezeket az összegeket roppant kétlem. Ha ennyiért megszerzed a mai technika képes pontos megmunkálásra.

Az általad leírt összegeket viccesnek tartom. Az általad leírt pontosságot egy forgácsoló műhely képes tartani. Az más kérdés hogy ezt valakinek meg is kell tervezni, amiből dolgoznak.

A Domino századpontos, hidd el.
Mi a század pontos? A szerszám forgása? A tolás mozgása? A két furat egymáshoz képest távolsága?

Ha már a kezeden érzed az ütést megette a fene az egészet. Ha ütés van akkor meg már mindegy hogy csapágyas nem csapágyas amorf vagy egyenes.
Tisztelem a japó asztalosokat, de ha azt a 20cm széles 4 m hosszú cigeretta papír vastagságú forgácsot egy hazai akácon is bemutatná nagyobb lenne a tiszteletem.
Tőlem meg disszertációkat ne várj mert ez a tíz ujjal keresem és eggyel írom fárasztó számomra.

"Magyarország rég nagyobb volt, De ennél nagyobb már nem lehet. Magyarország beteg nagyon, Nem szereti magát, rágja a gyűlölet. Lassan lépked a fűben a vak zenészek kara. Mondjátok emberek, Ez már Európa?"

(#34349) Soká válasza thyeby (#34347) üzenetére


Soká
senior tag

Az a baj thyeby, hogy ezzel a százados ügyeskedéssel csak addig vagy jó, amíg a műhelyben összerakod magadnak és megállapítod, hogy milyen ügyes vagy. Aztán kikerül a cucc idegen helyekre, más-más páratartalmú környezetbe és ami nálad éppen cupppant, azt ott vagy megszorul vagy lötyögni kezd. Arról nem beszélve, hogy ha kopik az anyag, akkor rögtön oda a százados illesztés.

Neked az illesztéseknél nem a súrlódással kellene játszanod, sokkal inkább a fa rugalmasságával. Persze könnyű kibicként nekem ebbe beleszólni.

(#34350) totron


totron
addikt

Sziasztok, konyhaszektrényt szeretnék készíteni. Lényege, hogy rusztikus legyen, épp ezért széldeszkákból gondoltam. Milyen fát ajánlotok erre? Mennyivel olcsóbb a széldeszka a szabályos deszkánál? MDF lapot és teljesértékű deszkát azért ne ajánljatok, mert az elvenne a rusztikusságából. Kézügyesség megvan, de nem állítanám, hogy nagy tapasztalatom van bútorasztalosság tekintetében, szóval minden tipp jól jön. Nyitott vagyok egyébként az alternatívákra, ötletekre (csak ne egy laminált munkalapos modernságnál kössünk ki). Ha már munkalap: ezt valamilyen kőből szeretném, nem gránit, nem fényűzés, ami nem mérgező vágásra és tisztítható és elérhető árú, egyszerűen csak passzolna a country/western stílushoz az effajta felület.Olyan 12ox6o lenne a méret + felsőrész+ mosogatónak való (olyan 5ox6o), 6o cm a mélység.
Mennyiből jönne ez így ki? Mindent magam csinálnék, merevítésekben szintén jól jönne a tanács. Az alapanyagot venném. Azt nem tudom, hogy kéreggel - nyilván a kéreg/íves felület állna kifelé - vagy anélkül hagynám-e, nyilván függ a konkrét áru minőségétől. Viszont ha leszedném, szeretném megőrizni a fa eredeti színét, semmiképpen nem szeretném, ha elszürkülne idővel. Erre is szeretnék tippet kérni, hogy beltéri lazúrra mit ajánlotok, illetve mive lildomos impregnálni (ne feledjük, konyhaszekrényről beszélünk). Mivel low cost az egész project, teljes felső fedlapként nem tudnám a követ megfizetni szerintem, így az csak egy része lenne, a fennmaradó felső borításra is jöhetnének tippek, gondolom fából célszerű. Mindenképpen saját kezűleg szeretném, ez volna az egyik lényege a dolognak (elkerülendő a “bízd szakemberre” ajánlatokat - az alkotás öröme és a fejlődés is cél). Köszönöm.
(Szeretem különben a famunkákat, egészen addig a pontig, amíg fülvédős-hangosgépes megoldásokig nem jut el a dolog, a már nem az én világom..)

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.