Hirdetés

2024. április 25., csütörtök

Gyorskeresés

Hozzászólások

(#11001) thyeby


thyeby
őstag

Speciali!

Segíts ki, mi a különbség a Festool 150/5, a Rotex 125 és a Rotex 150 között?
Melyik mire van kihegyezve? Nem nagyon tudom eldönteni, melyik is lenne nekem az igazi. A hatékony anyagleválasztásra utaznék, akkor talán a kisebbik Rotex?

Több fa van, mint asztalos!

(#11002) thyeby válasza Sanyabá (#10999) üzenetére


thyeby
őstag

Ez balra forog, vagy csak a fényképezőgép fordította meg?

Több fa van, mint asztalos!

(#11003) Winner_hun válasza thyeby (#11002) üzenetére


Winner_hun
félisten

Ezek az asztali marógépek balra forognak.

► "Kicsit olyan webcaritas" ◄ ヅ

(#11004) Speciali válasza Madmax81 (#10986) üzenetére


Speciali
tag

Nyáron csináltam itthonra egy tolóajtós szekrényt, és bizony sokszor a fogantyú nélküli oldalát fogom meg az ajtónak, mert az van közelebb. Gondoltam már rá én is, hogy nem lenne hülyeség arra az oldalra is egy fogantyú.

(#11005) Speciali válasza thyeby (#11001) üzenetére


Speciali
tag

a 150/5 az egy hagyományos excentercsiszoló, 5 mm-es rezgőkörrel. Van ugye még a 150/3, ez 3 mm-es rezgőkörű, vagyis ez még finomabb anyagleválasztású. A 150/5-ös asztalos szempontból mindenre jó, talán lakkcsiszolásra nem annyira, de ez is csak nagyon szőrszálhasogatva igaz.

A Rotex 125 és a 150 pedig tud hagyományos excentercsiszolást, és excenteres mozgással kombinált kényszerhajtású forgómozgást.Egy kapcsolóval lehet átkapcsolni.
A kényszermozgásra kapcsolva nagyon nagy anyagleválasztással dolgozik, mégis sokkal kisebb az anyaglekapás esélye, mint egy szalagcsiszolónál, pedig kb azonos a leválasztás.
Nekem a 150es Rotex van, ezzel mindent meg tudok csinálni, főleg bútor és épületmelóra jó, valamint régi festék és lakk eltüntetésére.

A 125-ös Rotex az szerintem olyan nagy anyagleválasztást igénylő melókra lehet jó, ahol kis felületeket kell csiszolni, akár egy kézzel tartva a gépet.

Tehát összefoglalva, az 150/5 excenter az a jól ismert csiszológép, Festo minőségben. A Rotexek meg bár tudnak hagyományos excentercsiszolást, de nem ez a nagy durranás bennük, hanem a rotációs mozgású csiszolás, ami zabálja az anyagot.

A 125-ös és a 150-es Rotex között csak méret és teljesítmény különbség van, a mozgása és tudása ugyan az mindkettőnek. Amúgy van 80as Rotex is, ez tud még egy plusz funkciót, a rezgőcsiszolást, egy háromszög talpat kell ilyenkor rátenni. Ez már tényleg mini gép.

[ Szerkesztve ]

(#11006) kalman7 válasza thyeby (#10991) üzenetére


kalman7
csendes tag

Amit írtam, az is teljesen tiszta:
http://lmgtfy.com/?q=paraffinolaj+%C3%A1r
Bármelyik gazdaboltban adnak. Jó anyag, én is szeretem.

(#11007) Márton111 válasza thyeby (#11002) üzenetére


Márton111
aktív tag

Minden maró óramutató járásával szemben forog helyből, de vannak speciális esetek amelyek műszaki okból fordítva jobb ha forognak ,(pl ha egy panelt egyszerre 2 oldalról kell megmunkálni egymással szemben vannak a marók és az előtolás iránya miatt az egyiknek meg kell fordítani a forgásirányát felső elhelyezkedésűnek nyilván)és van forgásirányváltós marógép is.A te hű blöki-deki maróid is óramutató járásával szemben forognak. ;) ha nem kézben tartod hanem beépítve,tehát marókéssel felfele.
Míg ellenben ha kézben tartod őket felülről marván,akkor is óramutató járásával szemben forognak ;)

[ Szerkesztve ]

(#11008) Márton111


Márton111
aktív tag

Az uccsó mondat helyesen így hangzik kézből marva (felülről nézve) a kés óramutató irányba forog ;)

[ Szerkesztve ]

(#11009) Márton111 válasza Sanyabá (#10996) üzenetére


Márton111
aktív tag

A szalag hogy ne fusson le a hengerről,vagyis a henger dőlését a fotón látható csavaron levő anyával állítod be? Alul is van egy ilyen anyáscsavar?
Szalagot hogy cseréled ? Kilazítod a csavart ?

[ Szerkesztve ]

(#11010) Márton111


Márton111
aktív tag

Vagy inkább az anyát kijjeb tekered ,és akkor hengert be lehet nyomni a rúgó ellenében ;)

[ Szerkesztve ]

(#11011) Sanyabá válasza Winner_hun (#11000) üzenetére


Sanyabá
senior tag

Nem lesz porelszívó hozzá ,csak kisebb munkákhoz használom időközönként.

thyeby : balra forog (az óra mutató járásával ellenkező irányba)

A tanulás gyökere keserű,de a gyümölcse édes.

(#11012) Sanyabá válasza Márton111 (#11009) üzenetére


Sanyabá
senior tag

Jól gondolod :K az alu henger felső pontjánál lévő kis csavarral állítom a szalag futását. De ha az esztergályos csak egy picit domborulatosra esztergálta volna a henger közepét,akkor önbeálló lett volna .De így ezzel tudom állítani .
Szalagot meg úgy cserélem, hogy alul pillanat szorítóval szorítom össze a szánt egy fix résszel és kész, de mondjuk egy jobb megoldásnak jobban örülnék.

A tanulás gyökere keserű,de a gyümölcse édes.

(#11013) thyeby válasza Speciali (#11005) üzenetére


thyeby
őstag

Nagyon köszönöm a választ! A beérzésem jó volt, de a Rotex lényegére Te világítottál rá, hogy pontosan mire kell gondolni. Írásod felbátorított, és már meg is vettem, a 125 FEQ-t. (Nagyonnagyon tetszik! Ráadásul könnyebb, mint gondoltam.)
Tovább kérdeznélek, mit Festo őstudort itt a fórumon:
Csiszolópapírt milyet használjak hozzá? Érdemes megvenni a gyárit, vagy nézzek valami jobbféle egyéb márkát? Mennyibe kerül a gyári papír, és mennyit bír ki? Milyen kiszerelésben, esetleg szortimentben van? A bükkömhöz is ugyanaz a papír dukál, mint fenyőhöz? Nem polír minőségű csiszoláskép kell nekem, inkább amolyan arany középút - hogy gyorsan is készüljön a csiszolás, de karcok csak akkor látszódjanak, ha nagyon figyeli a beavatott. 80-as, v inkább 120-as papírral spájzoljak be szerinted?

[ Szerkesztve ]

Több fa van, mint asztalos!

(#11014) thyeby válasza kalman7 (#11006) üzenetére


thyeby
őstag

Hálásan köszönöm a tippedet! :R
Úgy nézem én is, hogy valószínűleg jó lesz ez nekem. Most próbaképpen veszek egy litert, és ha beválik, akkor jelentős összeget spórolhatok meg éves szinten.

Sanyabá:

Igen, amikor Winner kolléga válaszolt, a búrámhoz is kaptam, hogy jó hülyeséget kérdeztem, hiszen a motor fejjel lefele áll. De nem is ez a lényege, hanem az, hogy könnyebb a fát a jobbkezeseknek tolni a papír előtt, mint húzni.

Az pedig, hogy nem esztergáltak pici kúpot a hengeredre előnnyel is jár ám, mert ha pontosan be tudod állítani a szalagfutást, a papírod így sokkal tovább bírja a frontharcot, hiszen teljesen egyenletesen hatnak rá az erők mindenhol. ;)

[ Szerkesztve ]

Több fa van, mint asztalos!

(#11015) Speciali válasza thyeby (#11013) üzenetére


Speciali
tag

Nem sokat pöcsöltél!:) De szerintem jól választottál. Ha jól gondolom, te inkább kisebb munkadarabokkal dolgozol, ahhoz meg épp jó a 125-ös.

A gyári papír, ha nincs akcióban, akkor nagyon drága, olyan 200 ft körül lehet, ez kb a duplája annak, amit én használok, a SIA papír árának. Ebből következik, hogy a SIA- t ajánlom neked is.
A géphez kapott papírok többet bírtak, de csak a durvább szegmensben, a 80-150-es finomságúak. Erősebb a hordozóanyaguk is, kevésbé szakadnak. Lehet hogy meg is érik az árukat, de én nem adok ki egy papírért ennyi pénzt, inkább gyakrabban cserélem.
Mert mi van, ha eltömítem vagy elszakítom idő előtt a drága papírt...

A Festo oldalán a papírok 100-as kiszerelésben vannak, de szerintem lehet kisebbet is venni.

A SIA papírokat én nem spajzolom, mindig annyit veszek, amennyi épp kell, sok helyen be tudom szerezni szerencsére.

Szerintem a bükkhöz is ugyan azt tudod használni, mint a fenyőhöz, ennyire nem specifikálódnak a papírok.

80-as és 120-as papírra is szükséged lesz, ha jó felületet szeretnél. Kezdd 80-assal a csiszolást, a rotex forgó mozgással, majd 120-assal,majd ezután válts át excenter csiszolásra a 120as papírral, és készen is vagy. Ha jobb felületet szeretnél, akkor 150-es legyen a befejező papír.

Csak egyfajta finomságú papírral nem tudsz igazán jó felületet létrehozni, több lépcsőben, legalább kettőben kell csiszolni. De a Rotex bizonyos keretek között alkalmas rá, hogy egyazon papirral csiszoljunk.
Mivel a rotex mozgással zabáltatjuk az anyagot, az excenterrel meg finomírunk. Én azonban azt mondom, nem érdemes ezt csinálni, mert csak rövid távon, egy két munkadarabnál rövidebb a csiszolás igy, mert nem kell papírt cserélni. Viszont az arany középút papír nem zabál annyira, mint a durvább.

Szerintem a 80 és 120-ból vegyél, de először inkább csak keveset, és meglátod hogy a te munkamódszeredhez és elvárásaidnak melyik fog a legjobban megfelelni.

Nem adtak a géphez papírokat? Nekem kb 10 ezer Ft értékben volt a géphez csisz.papír, még most is van belőle pár darab, a lakkcsiszoláshoz valókból, mert azt nem ezzel a géppel csinálom.

(#11016) thyeby válasza Speciali (#11015) üzenetére


thyeby
őstag

Köszi a kimerítő választ!
Most nagyon jól jön nekem a Te tapasztalatod.

"Nem sokat pöcsöltél!"

Nem nagyon lehetett pöcsölni, egy apróhirdetés volt. Drukkoltam is, hogy hamar válaszolj a kérdésemre, mert ha lekések, akkor már kenhetem a hajamra a választ. Mégegyszer köszönöm! Szarért pittyért vesztegette egy srác a profi gépjeit. Nem újszerűeket, hanem szinte újakat. (Jó drága barkácsolás volt ez neki!) Vettem ezt a Rotexet, és egy (Veszélyben az erő!) metibó 330-as vastagoló gyalut alles komplette mindössze 117 ezer pénzért. Szerintem ha kufár lennék, 200-ért még ebben a hónapban el tudnám őket adni. Egy gyakorlatilag alig használt Domino is van még a fiúnak, 125-re tartja, de arra már sehogy nem tudtam összevakarni a kest. A Festo körfűrészről meg le is maradtam, az is ajándék lett volna.
A Rotexhez sajnos semennyi papírt nem kaptam, de ez legyen az én legnagyobb bánatom erre az esztendőre! :D

Majd biztosan megtalálom, hol kapok megfelelő közelségben SIA papírt hozzá.

[ Szerkesztve ]

Több fa van, mint asztalos!

(#11017) Speciali válasza thyeby (#11016) üzenetére


Speciali
tag

117 800 a netto listaára, Systainerben. Te is abban kaptad? A 3 éves garanciából gondolom még van. Vagyis, kérdés az, meg van e hozzá a papír, a számla?
Nem tudom mennyit érhet a gyalugép, de gondolom megérte a biznisz. De TE METABO GÉPET VETTÉL??? :D

Csessze meg, amikor nekem kellett a Domingo, akkor sehol nem volt használtan. Festo körfűrészt én is szeretnék venni, meg egy 150/3 excentercsiszolót, de mindenhol csak a 150/5-ösöket látom használtan eladóban.
Bár most leállítottam mindenfajta gépvásárlást, külföldre gyúrok, a Festo hazájára. Ott helyben talán nagyobb választékból, és olcsóbban is hozzájuthatok majd ehhez a fétis márkához. Csak még vitrint kell készítenem hozzá. :)

Örülök ha segített a véleményem, a beszerzésben.Itt érdeklődj, a SIA papírok beszerzéséről.
Szerintem meg tudják mondani, hogy a közeledben hol kapható. De postázást is vállalnak szerintem, bár akkor asszem dobozzal kell venni. Autófényező boltokat is nézz meg, ez a szakma is előszeretettel használja a SIA cuccokat.
Találtam is ŐKET
Ha jól emlékszem, arra felé lakozol.

[ Szerkesztve ]

(#11018) Soká válasza thyeby (#11016) üzenetére


Soká
senior tag

"Szerintem ha kufár lennék, 200-ért még ebben a hónapban el tudnám őket adni."

A kettőt (összeadva) 175-ért árulta szeptember eleje óta és lám, Te voltál az első; és még ügyesen alkudhattál is :) ha odaadta végül 117-ért.
Gratulálok a gépekhez! Ráadásul városon belül, ez már több mint szerencse! Elmondta, hogy miért vette a gépeket? Pénzt akart keresni vele, vagy eleresztett hobbista, akinek hamar alábbhagyott a kedve?

(#11019) Dízeles


Dízeles
aktív tag

Üdv
Látom pörög a topik.Sajnos kicsit kimaradtam mostanában .Hál istennek van melóm .Többek között .X EZ x
X
És essen szó a "formatervűtség"-ről is .A nőnek sosem elég a hely a cuccainak .Karácsonyig megoldható.
Bár nem vagyok híve az elektromos bringáknak (suhanó halál,második lépés a guminőhöz...) lBanbuszból
Ez az Izirájder kellene.Minden napi cuccok letisztultan.Igaz hűvösebbre fordult az idő de ez tényleg hűsít.

[ Szerkesztve ]

Ha a szüleidnek nincs gyereke, nagy valószínűséggel neked sem lesz.

(#11020) thyeby válasza Speciali (#11017) üzenetére


thyeby
őstag

"Nem tudom mennyit érhet a gyalugép,"

Nem tudom én sem a használt gépárakat, csak úgy sejtegetem. A metebó vastagoló a Vén-szer-nél most br. 180. Ha most döglene be a gyalum, mint 3 éve, 120-at biztosan lázasan adtam volna érte - annál jóval többet veszítettem én, hogy majd 3 hónapig állt a termelés.

Igen, tudom, hogy kicsit nevetségessé is tettem magam ezzel a vásárral. Tudod, utálom én ezt a márkát, mint a bűnt, de ha valaki megélt már olyat, hogy épül a vállalkozása szépen, és egyszercsak le kell ülnie a seggére, és ücsörögni rajta három hónapig egyvégtében, az megérti, hogy letoltam a torkomon az utálatomat. (Meg is jegyeztem kifizetéskor, hogy ezt a gépet már a megvételekor kellő ellenszenvvel babrálom.)
A Festo garanciára a nagy kapkodásban nem tértünk ki. Ha van neki még - én meg se néztem a gyártás dátumát, csak annyit konstatáltam, hogy az enyémnél fiatalabb gép, mert már az új rendszerű illesztőpecek van rajta - helybeli a fiú, biztosan nem tagadja meg a segítséget. De engem az megnyugtatott, hogy a Domino maróm már hatodik éves, szerintem egy léptékkel többet dolgozik, mint egy átlag asztalosműhelyben dolgozna, és még sose látott szervizműhelyt.
Systainerben kaptam, persze. Mondjuk én nem csinálok fétist az ilyesmiből, nem a csomagolásával dolgozok én :N , hanem azzal, ami benne van. Nem is szoktam helyszínre kiszállni, nem szabad nekem más profilú munkába is belekapni, mert könnyen az asztal alá eshetek két szék között.
Köszi a linkeket, Debrecenben majd megállok egy bámészkodás erejéig ebben az üzletben.

Soká:

Tulajdonképpen nem is alkudtam, csak megkérdeztem, hogy ez az utolsó ára? Azt válaszolta, hogy nem. Mondtam, hogy akkor mondja ki azt az utolsót, amiből már nem tudnék alkudni, mert én nem szeretek alkudozni. 120-at mondott a kettőre együtt. 280 Euro volt a zsebemben, és adtam hozzá 40 e HUF-t - így jött ki a 117. A porelszívó csonk miatt hazaérvén visszatelefonáltam, mert azt nem találtam rajta itthon. Azt mondta, megkeresi, ő nem használta. (?) Ha megtalálja, akkor odaadom még azt a 3 ezer pénzt, amit elengedett az utolsó árból, mert még a gondolata is zavar, hogy így egy kicsit olyan cigánykodós volt a figura részemről.
A srác asztalos egyébként. Elindult a tömör fenyő bútor irányába, de nem talált rá piacot. (Te jutottál eszembe Jimmy, hogy másodmagaddal se bírod azt a szegmenst, mert jó az árképzésed.)Aztán profilt váltott, mert a bútorlapra azóta is jó piaca van. Ilyen a világ.
De most már veszélyesen kiköltekeztem erre az évre.
Igen, a fiú szept. 1 óta árulja a gépeit. A Domino híján el is adott minden szemrevaló dolgot, már csak egy zöld Bosch marója maradt, és egy (nekem ellenszenves) Hitachi szalagcsiszoló. (Nem is értettem, minek kellett neki az a drága szalagcsiszoló, mikor ott volt a Rotex?)

Több fa van, mint asztalos!

(#11021) Soká válasza thyeby (#11020) üzenetére


Soká
senior tag

"A srác asztalos egyébként."

Értem, köszi az infót. Tényleg csak merő kíváncsiságból kérdeztem, érdekelnek a személyes motivációk. És, hát egyfelől mennyire szomorú, hogy a lapszabászat az megy, azokat a gépeket, amivel fát is meg lehet munkálni, azt meg eladja egy asztalos, mert nincs rá szüksége... Nyilván nem csinál a dologból érzelmi kérdést - mint én -, és ha netán úgy hozná a szakma, újra megvenné (talán ugyanazokat) a gépeket. Valószínűleg egy hobbista másként viszonyul érzelmileg a kérdéshez.

Kíváncsi leszek a tapasztalatodra azzal a vastagolóval kapcsolatban! Már csak azért is, mert úgy gondolom, jó az a gép, szóval arra vagyok kíváncsi, hogy a metebós ellenérzéseid mennyire rövidítik meg egy gép "élettartamát"? :) Ember esetében egyértelmű hatása van, meglátjuk egy gépre mi a helyzet?

A gyógymód egyik része az lenne, ha legalább ezen gép esetében sikerülne a böcsületes nevén szólítanod, szóval Metabo :) és csak négernek érezné magát szegény Kunta Kinte nem niggernek :)

(#11022) Márton111


Márton111
aktív tag

Lehet hogy,enneknagyobb hasznát láttad volna ?(gyári acélasztalos egyengető 7nyelven beszélő kombi kis jószág) Eccerűen gyönyörű ;)(kb200)
Sokával egyre gondoltunk , mivel nem írtam le az elébb nem lehet áthallás ;) ha egy gépet útálsz hamarabb tönkre fog menni ...(egyszerű magyrázat: tudattalanul, nem fogsz rá szeretettel vigyázni...)

[ Szerkesztve ]

(#11023) Márton111


Márton111
aktív tag

Festool ,asztalba tehető merülőfűrésszel (gyári festool asztalba téve) dolgoztam külső munkán, el kellett vágjak egy 2 collos pallót hosszára(2,5m-est ), majd belefulladt, vigyázni kellett nagyon , nehogy megsüssem a gépet.(erre alkalmatlan, bútorlapot viszi) ;)

[ Szerkesztve ]

(#11024) Speciali válasza Márton111 (#11023) üzenetére


Speciali
tag

Ha nem értesz hozzá, ne nyúlj ilyen műszerhez!;)

(#11025) Bubi válasza Márton111 (#11023) üzenetére


Bubi
csendes tag

Hosszvágó lap volt benne ? Azzal lazán vágok keményfát is (bár én sínen tolom).

(#11026) Márton111 válasza Speciali (#11024) üzenetére


Márton111
aktív tag

A festool nem egy nagy durranás dupla áron ;) bocsesz 30.000-ért dw-t kapok szóval 4x-es áron...hoppá ;)

[ Szerkesztve ]

(#11027) Márton111 válasza Bubi (#11025) üzenetére


Márton111
aktív tag

10 éve volt ;) kitudja éles volt-e a lap és ritkafogú hosszvágó volt fához váltófogas, vagy trapézegyenes lamivágó ,maga a gép motorikusan rendben volt egyébként.Én nem mertem utána megvenni meg az én céljaimra fához gyengus lett volna ,inkább vettem egy 1,8KW-os metabo KS85-ös merülőfűrészt 2toldható vonalzóval (együtt 3m) azóta is szuperál , most építek a tehermentesítésére egy izmosabb gépet 3KW-os,3 fázisút és csendes ;) mocival, új ,gyári tengellyel.

[ Szerkesztve ]

(#11028) thyeby válasza Márton111 (#11023) üzenetére


thyeby
őstag

Jó, hogy nem egy ébenfát akartál kidönteni vele. :Y

Palló vágáshoz fehér holló az kézi körfűrész, ami bírja.
Tudom, most azt fogod mondani, hogy Te pedig azzal szélezed a borovi pallóidat. Amikor ezt először láttam, akkor is mondtam, hogy kényelmes, és szépen lehet így szélezni, de hol az a fogaskerék együttes, amelyik ezt tartósan tűri?
Ettől függetlenül csodálkozok, mert a Festo általában jókora erőtartalékkal látja el a gépeit.

Sokat vágtam pallót hosszra magam is kézi körfűrésszel, de két menetben tettem. És akkor tanultam meg, hogy bármilyen körfűrészt veszek, tönkre fog menni ilyen munkától. Annál olcsóbb alkalmasabb gépet választani, ha nem csak hébe-hóba munkához kell.

Több fa van, mint asztalos!

(#11029) thyeby válasza Márton111 (#11022) üzenetére


thyeby
őstag

Tetszik is ez nekem, szó se róla. Ám 200 rugó nem lötyög a zsebemben minden nap. Olyan 260-as gyalunak nézem.

Több fa van, mint asztalos!

(#11030) Márton111 válasza thyeby (#11028) üzenetére


Márton111
aktív tag

Ébenfadöntés ez jó :D .2 collos fenyő mint ébenafatörzs ;)
Ha most kezdeném, megvenném ezt a kis magyar gyártású gyöngyszemet ;)
Se lötyiző fölös rugók rugók se fölös hely :U

[ Szerkesztve ]

(#11031) Bubi válasza Márton111 (#11026) üzenetére


Bubi
csendes tag

Almát az almával :-) A DWS520K mérhető a TS55-höz, az meg nem sokkal kevesebb (20%).

(#11032) thyeby válasza Bubi (#11031) üzenetére


thyeby
őstag

Ja!
Akartam is mondani, hogy ha a tecsógazdaságos körfűrészhez mérjük, akkormegmán százszoros ár, hoppá.

Több fa van, mint asztalos!

(#11033) thyeby válasza Soká (#11021) üzenetére


thyeby
őstag

"Kíváncsi leszek a tapasztalatodra azzal a vastagolóval kapcsolatban! "

Arra én is kíváncsi leszek! :D
Azért mertem megvenni, mert Takee27 fórumtárs évek óta ilyennel gyalul, és nem panaszkodott rá, mikor kérdeztem felőle.
Még nem gyalultam vele, de jól mustra alá vettem a gépet. Sok jó kényelmi funkció van rajta, 330mm-t tud gyalulni, 3mm fogásmélysége van - azt azért csak keskeny, puha anyagokhoz ajánlatos kihasználni. Úgy nézem, élezhető váltókés van benne. Az előtolása figyelmet érdemel: 7,5m/min. (A nagytestvérével dolgoztam eddig, ami egyengető-vastagoló, az csak 5m/min-t tud. Ezért cserébe olyan szép a gyalulási képe, hogy nekem gyalult anyagot még sohsem kellett csiszolnom.)
Ami nem tetszik benne, az első körben az, hogy szénkefés motor van benne. Van hangja ezmiatt! Hobbisták számára ennek nincs semmi jelentősége. Második körben az, hogy nem körmös, hanem gumírozott behúzóhengerei vannak. De legalább erre már fehér gumit tettek, így ha megcsúszna, nem hagy ébenfekete "féknyomot" a már gyalult fán - talán.
Kihajtható két oldalával jó hosszú a tárgyasztala. Szemre masszívnak tűnik, azért nekem jobban tetszene inkább egy feleekkora szürkeöntvény. Rendkívül mobilis - talán fél zsák cement súlya van, ráadásul a felhajtható asztal miatt igen könnyű fogás esik rajta. Én ezt nemigen fogom kihasználni, asztalt készítek alá, amire telepítve lesz, és asztallal együtt mozgatom majd, hogy ne fogja a helyt, ha nem kell.

Tegnap rámtelefonált a fiú, hogy meglelte az elszívó csonkját. Ennek megörültem, mert így nem kell rendelgetnem. (Oda is adtam neki azt a 3 ezer pénzt még, amit elengedett, így a két gép végül 120 e HUF lett. De nyugodtabb a lelkem.)

Igen, engem is elszomorít, hogy a pozdorjának nagyobb piaca van, mint a valódi bútornak. Szerintem ez javarészt a szegénység fokmérője. Olyan olcsó a fa, és olyan drága a pozdorja, s faramuci módon utóbbiból mégis könnyebb megélni. :((

Igazad van Neked is, Márton111 kollégának is, hogy valamikor, valahogyan el kellene kezdenem kinőni ezt a ronda met... fóbiámat. A therápia, amit javallsz, elgondolkodtatott. Megkísérlek szót fogadni, de ígéretet nem teszek rá, hogy sikerül majd tartani magam hozzá. És valóban igaz az is, hogy az a gép, amelyiket nem kezeljük szeretettel, megérzi, és amilyen a mosdó, olyan a törölköző.

Több fa van, mint asztalos!

(#11034) mdk01


mdk01
addikt

Szerintem ez javarészt a szegénység fokmérője.

Pont a múlt héten beszélgettem vkivel és kérdezte hogy csak lam. bútorlappal dolgozom? Mondom neki, nem de erre van manapság leginkább igény és ahogy kimondtam ezt már javítottam is magam hogy nem erre van igény hanem ezt bírják megfizetni. ..és örülhetünk, egyelőre hogy ezt még megbírják fizetni.

(#11035) Márton111 válasza Bubi (#11031) üzenetére


Márton111
aktív tag

1alma 41ropi ezt rászerkesztettem a metabo sínjére,korrektül lehet használni.1 másik alma167ropiés ez az alma 200w-al gyengébb alma... Ár arány 1:4
Érték DW az a gérvágók rolls-royce-ja, akkor körfűrészből se lehet a tescosokkal ,még együtt emlegetni se ;) (szerintem) de biztos nincs igazam. ;)

[ Szerkesztve ]

(#11036) Márton111


Márton111
aktív tag

Helyesbítek a vizsgált almák egyenlő teljesítményűek (és 1:4 árúak...)

(#11037) Speciali


Speciali
tag

Csupán teljesítményben és árban mérni egy gépet, nem bölcs dolog. Autót sem így vesz az ember, de általában semmi mást sem. Még krumplit sem csak kilóra veszünk, hanem mi-nő-ség-re is. :)

(#11038) Márton111


Márton111
aktív tag

Menj vissza, olvasd el még egyszer.Ülj le, egyes.
Az érték c.bekezdést... ;)

[ Szerkesztve ]

(#11039) Speciali


Speciali
tag

Letérdelt nálunk az Erdért (is). Egyszerűen megszűnt. Azt hallottam, ez nem egyedi eset, az egész hálózattal baj van. Pár éve nyitottak, új épületet építettek. Most meg ott van a nagy semmi. Máshol működnek még rendesen az Erdért áruházak?
Tovább gyűrűzik a válság...
A város tele van üres csarnokokkal. Az Erdérttel szemben is van egy, már évek óta üresen álló pár éves csarnok, most lesz kettő, egy rakáson.
A városban nem is lehet sehol már asztalos alapanyagot venni. Megyeszékhely, ráadásul az ország nyugati felén...

[ Szerkesztve ]

(#11040) Bubi válasza Márton111 (#11035) üzenetére


Bubi
csendes tag

Ez csak egy vélemény olyantól akinek van is : http://www.youtube.com/watch?v=090CZSQQohc

és aki szerint a Dewaltot csak a felirat különbözteti meg a Blackanddecker-től...

A körfűrész meg a merülő körfűrész két kategória. Utóbbiban versenyez még a Mafell MT55 és a Makita SP6000K - ezt a négyet érdemes összehasonlítani - de nem a normál körfűrészekkel.

(#11041) Speciali válasza Bubi (#11040) üzenetére


Speciali
tag

Van még az AEG-nek, és a Metabo-nak is. De a legszarabb a Festool. :)

(#11042) Sanyabá


Sanyabá
senior tag

Ma megnéztem az Aldiban akciósan árult asztali körfűrészt. Persze csak a dobozát,ugyanis nem engedték kibontani. Nem vet-e valaki már belőle? Azért kíváncsi lennék milyen összeállítva.

A tanulás gyökere keserű,de a gyümölcse édes.

(#11043) thyeby válasza Speciali (#11017) üzenetére


thyeby
őstag

Köszönöm hálásan az útmutatódat papír ügyben!
Ma itt helyben (ahol egyébként a Rotexet is forgalmazzák, kaptam szarért pittyért SIA papírt - 60 forint volt darabja) vettem egy hónalj alá való köteg papírt, és végre kipróbálhattam ezt a szar Festool Rotexet. Hú, öregem, nagyon szar!
Viccet félretéve, láttam már, hogyan dolgozik, de teljesen más fíling, amikor a zember maga uraskodik a géppel a kezében. A 120-as papírt fel se kellett tennem ahhoz a minőséghez, ami nekem már elég. Megvasaltam a 80-assal direkt hajtásban, aztán elég volt leoldani a kényszerhajtást, pillanatok alatt szép felületű fadarab lett a próbára előhalászott szálkás deszkámból.
Ezzel egy régi ábrándom valóság lett.

Több fa van, mint asztalos!

(#11044) thyeby válasza Sanyabá (#11042) üzenetére


thyeby
őstag

A véletlen okán magam is láttam a dobozon a fotót. Két Aldiba rohantam el, hogy vegyek néhány 3 ezer forintos hőlégfúvót, de be voltam jól palizva - sehol se volt.
Mit mondjak? Tudnál dolgozgatni vele, de szerintem nem ez az asztali fűrész a Te titkos ábrándod. :N

Több fa van, mint asztalos!

(#11045) Sanyabá válasza thyeby (#11044) üzenetére


Sanyabá
senior tag

Igazad van, nem titkos álmom. Csak sokszor előfordul hogy egy-egy nagyobb munkánál (értsd: konyhabútor,szobabútor) mindig hiányzik ez-az, ami vagy az én vagy a szabászat hibájából adódóan. Ezért nekem kell pótolni kimaradt anyagból. Ha én fűrészelem akkor azt úgy meg kell gyalulni,és az bizony nem tesz jót a késnek.
Ezért gondoltam hogy vennék egy ilyen gépet,s rá egy jóféle lapot ,aztán meg oldódna az ilyesfajta problémám.

[ Szerkesztve ]

A tanulás gyökere keserű,de a gyümölcse édes.

(#11046) Bubi válasza thyeby (#11043) üzenetére


Bubi
csendes tag

Minden Festool gép szar, ez köztudott :)
Bezzeg a KS216 LaserCut pár évvel ezelőtti évjárata...

(#11047) thyeby válasza Sanyabá (#11045) üzenetére


thyeby
őstag

Vedd meg bátran! Ilyen feladatra alkalmas, s ha nem válik be, árában el tudod adni szerintem, mert egész évben 50-ért lehet hozzájutni a versenytárshoz Einhell csillogó néven. Úgy tudom, hogy az Einhellel szemben erre 3 év garanciát adnak. Ha teszel rá egy Pilana lapot hosszvágásra kihegyezve, táltossá fog válni. Azonban ha bútorlapban is gondolkodsz, akkor inkább holkeres vidiát válassz. Úgy emlékszem, 300-as lapot adnak hozzá, egy hossz és egy kifejezetten keresztvágót. Azért ez a két korong nem egy nagy pukkanás, azt tudni érdemes. De elég jól lehet azzal is dolgozni - a fenyőt vinni fogja szépen.

Több fa van, mint asztalos!

(#11048) thyeby válasza Bubi (#11046) üzenetére


thyeby
őstag

Jajj, ne is mondd! Épp kigyógyulni készülnék a kétoldali krónikus meta... csömörömből, de ha sűrűn eszembe jut ez a fájintos lasercut, biztos, hogy nem fog sikerálni.

Több fa van, mint asztalos!

(#11049) Sanyabá válasza thyeby (#11047) üzenetére


Sanyabá
senior tag

Holnapig alszom rá még egyet. :K

A tanulás gyökere keserű,de a gyümölcse édes.

(#11050) thyeby válasza Speciali (#11039) üzenetére


thyeby
őstag

Az Erdért óriási gépezet, és nincs egységes koncepciójuk. Ahányan vannak, annyi elképzelés után futkorásznak, miközben egyre kurvábban bánnak a faárakkal. Csoda hát, hogy gyengélkednek ebben a nagy válságban? Itt Tuzséron napi 15-20 vagon fát dolgoznak fel. Régebben érdemes volt utaznom már egy köbméter miatt is 2x65 Km-t, ma meg olcsóbban kapom meg a fenyőt a szomszéd utcában, ahol nem is dolgozzák fel, csak bizniszelnek vele. De az Erdértnek nem mi voltunk a nagy durranás, ránk se bagóztak évekig, mert igazán nagy üzemek voltak az elsődleges megrendelőik. Hogy ott mit csesztek el, azt szerintem még ők sem tudják. Mos, mikor már késő, figyelnének miránk, kicsikre is, de lemaradtak egy orrhosszal a versenytársaktól.
Tavaly mondtam egyszer egy Erdértes kapcsolatomnak, aki elég közel ül a tűzhöz, hogy olyan az Erdérttel üzletbe bocsátkozni, mint gőzmozdonnyal lepkét fogni. Nyerített egy nagyot, és bólintott.
Tulajdonképpen az Erdért számára Te túl távoli vevő vagy, ő Szibériából hozza be a rönköt, és itt az ország keleti fertáján nincs szállítási, raktározási, telephelyfenntartási költsége a dunán onnaniakhoz mérten. Szinte becenevükön ismerem az itteni vezetőket, döntéshozókat. Kicsit csőlátóak, rugalmatlanok, és csipetnyi y kromoszómával több van bennük - néhány kivételtől eltekintve.

Több fa van, mint asztalos!

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.