Hirdetés

2024. május 1., szerda

Gyorskeresés

Hozzászólások

(#34551) Soká válasza Haugland (#34549) üzenetére


Soká
senior tag

Némi fotó segítené az érthetőséget ilyenkor...

Én így látatlanban nem erőltetném a lécek megőrzését, de ha tényleg olyan jó állapotúak...
A szegek mennyire vannak mélyen beütve? Egy éles oldalcsípőfogóval nem lehet "megharapni" őket? Nekem van egy sk. célszerszámom, amivel parketta léceket és egyebeket tudok felfeszegetni. Képzelj el egy 6cm széles laposvasat, aminek 2cm-es vége melegen kis rádiusszal meg van hajlítva 90 fokban és élesre ki van köszörülve. Befér a résekbe ás nagy felületen lehet vele feszegetni így kevésbé roncsolódik a fa, mintha mondjuk egy csavarhúzó méretű tárggyal feszegetnéd.

(#34552) mdk01 válasza Haugland (#34549) üzenetére


mdk01
addikt

Van gumitömítése annak az ajtónak, és rendes küszöbje?
Andres Blase leírta én hogyan csinálnám, illetve még van egy két fogás,de fotó tényleg jó lenne.

[ Szerkesztve ]

(#34553) Haugland válasza mdk01 (#34552) üzenetére


Haugland
aktív tag

Koszonom a tanacsokat!
Ma kiprobalom az alafeszitos modszert es este jelentkezem fotokkal is!!
Van egy regi gepi fureszlap darabom ami 4cm szeles, jo acelos anyagbol. Azt lehet, hogy megkoszorulom flex-vel es az lesz a 'feszitovas' ;)

(#34554) epmd válasza Haugland (#34549) üzenetére


epmd
tag

Lehet,egyszerűbb lenne kivágni a régi üvegfalcot és két oldalról belécezni újra megfelelő méretű pipaléccel.

(#34555) raidx


raidx
őstag

Lift ötletek miatt nézegettem a youtube filmeket ahol is orosz mesterek is bemutatkoztak. Nézem, mi az a furcsa a Hitacsi felsőmaróknál (többnyire azt használták beépítve) míg rájöttem. Szegények ki vannak herélve. Pontosabban a talpuk és a vezetőoszlopok levannak szerelve és úgy építették be őket. Igaz, inkább célgép jellegű gépek voltak és a marók nem szolgáltak más célt.

Van pár darab Digostep laminált szalagparketta maradványom. Azon gondolkozom, nem e abból készítsem a maróasztal betétet. Alu lemezem Lv2 csak egyre való van és a későbbiekbe még belekerülne egy körfűrész is.
Gomdolom a 20 cm szélesség elég lessz a körfűrészhez is.

Aki nem próbálja meg a lehetetlent, az a lehetségest sem fogja elérni soha. (Goethe) RaidX

(#34556) coolrob


coolrob
aktív tag

Sziasztok!
Nem tudom lehet e ide írni tanácsot kérni, vagy inkább csak profik osztják meg a tapasztalatukat egymással, de ha lehet akkor segítséget kérnék.

Nagyon szeretnék egy normális Tv asztalt, amin rendesen elférek, és belefér erősítő, center stb, de nem igazán találtam nekem tetszőt hónapok óta, így elhatároztam hogy csináltatok egyet. Aztán jött az ötlet hogy még jobb lenne ha én csinálhatnám, mert hát miért ne, meg mégjobban magaménak érezném.
Van hely ahol le tudom vágatni, élfóliázzák stb, utána "már csak össze kéne rakni". :)

Egészen egyszerű dologra gondoltam, mert abszolút az a lényeg hogy elférjek benne.

Tervezgettem és a végén találtam is egy olyat amit elképzeltem, ami bejön designra, pofonegyszerű és elférek benne kényelmesen.

Ezt szeretném magamnak megcsinálni, egy sötétebb wenge színből, alulra egy 10 cm-s rész előről és oldalról teli résszel, hogy a kábelek rejtve legyenek.

Gyorsan felrajzoltam szemből a méreteket: [link]

Kb. gy nézne ki, semmi extra, 55 cm mélysége lenne, valószínűleg 18 mm-es bútorlapból készíteném.

2 kérdésem lenne konkrétan:

- Egyik hogy milyen módon lehetne ezt összetenni hogy ne szakadjon össze ha elkezdek rápakolni. (Legfelső polcon Tv, kb 23 kg, középső polc a centeré ami kb. 16 kg, és az alján egy erősítő + számítógép együtt kb 25-30 kg)
Pl. csavarozni kell, vagy esetleg fadübel is elég lehet? Hogy lehetne szépen megoldani, hogy esetleg ne nagyon látszódjon?

- A másik hogy ilyesmi fém távolságtartót ami 2 vízszintes polc között van a katalógus képen, kb. hova és mennyit lenne érdemes elhelyezem, hogy elég stabil legyen és bírja a terhelést? (a felrajzolt a 4 ponton 2-2 őt gondoltam elhelyezni egymás mögé)

Példa: [link]

Előre is köszönöm a segítséget!

üdv: Robi

A legátlátszóbb bolhás szövegek: 1. Mennyit engedsz a feléből? 2. Ez boltban is olcsóbb de azért elviszem ha engedsz belőle kicsit.

(#34557) stgellert válasza coolrob (#34556) üzenetére


stgellert
aktív tag

sajnos én nem értek hozzá, de szerintem, a 18mm bútorlapnak, ha csak nem merevíted élben, nagy a belógása (gondolj az ik*a pax ajtókra, elemekre)

(#34558) gabi9107 válasza coolrob (#34556) üzenetére


gabi9107
csendes tag

Szia

Szerintem valami vastagabb anyagból csináld 18mm-es meg fog hajolni
jobb lenne valami 25-ös lamiból

(#34559) stgellert


stgellert
aktív tag

vagy csinálhatod így is, így van teste és merevebb is:
http://www.younghouselove.com/2010/04/build-it-with-ana-floating-shelves/

(#34560) Soká válasza coolrob (#34556) üzenetére


Soká
senior tag

Szép az, amit fotóként belinkeltél, de azért nem árt tudni, hogy nem véletlenül van rajta annyi cucc, amit látsz, mert többet hosszú távon nem viselne el.
És ugyebár egy fia kábel nem látszik sehol, mintha wifi kötné össze az egységeket.

Elmondom, hogy én mit gondolok erről az egészről, aztán annyit fogadsz meg belőle, ami jól esik.

A nyitott levegős hifi szekrény, avagy TV asztal jól néz ki, de azért mindenki tudja, hogy a por könyörtelenül száll és belep mindent. Tehát egy ilyen nyitott egységet is, ha azt szeretnéd, hogy jól nézzen ki, állandóan takarítani kell. Kiváltképpen jól látszik a por, ha egy wenge jellegű sötét anyagot választasz magadnak. Azon egyenként tudod számolni a porszemeket.
Nagyon jó, hogy időben osztottad meg a terveidet, mert sokan utólag kérdeznek, hogy miként lehetne jóvá tenni az elbaltázott részleteket :) Szóval, ha nem szeretnéd, hogy meggörbüljenek a polcaid, akkor ne hagyj túl nagy távoságokat alátámasztás nélkül!
Ha megnézed a fotódon szerintem a legalsó vízszintes elem is görbül kicsit, mert úgy látszik, hogy csak a négy sarkon van lába, középen legfeljebb csak hátul, ahol a kábeleket elrejtő "hátlap" van. Ami egyébként nem a kábelek elrejtése miatt van elsősorban, hanem az az egyetlen merevítő elem ebben a konstrukcióban. Erre szükséged lesz, mert különben oldalirányban "lötyögni" fog az egész. Nem tudom, mennyire vagy tisztában vele, a háromszög az egy állékony forma, a négyzet összecsuklik (vagyis paralelogramma lesz belőle) A szekrények merevítője általában a hátlap, ahol ez nincs, ott másképpen kell gondoskodni a merevségről.

Nem akarlak rábeszélni a magam szempontjaira, de én éppen a nyomorult por és a kábelekkel való szerencsétlenkedés miatt magamnak egy olyan szekrényt terveztem, ami üvegezett, tehát zárt, de az üvegen keresztül működik a távirányító. És azt találtam ki, hogy görgőkön (is) guruljon, tehát könnyű legyen kifordítani és a hátlapja is nyitható, így könnyű hátulról szerelni a kütyüket. Igaz, hogy az én terveimben a TV egy fali konzolra kerül és nálam van egy csomó régi kütyü: lemezjátszó, CD, SACD, DVD, tuner, VHS, erősítő, stb.

Azt azért gondold át alaposan, hogy az általad elképzelt, egyszerű geometriájú bútort érdemes-e magadnak összerakni, mert addig oké, hogy a lapszabászaton megkapod a kész alkatrészeket, de azért ha te kézből akarod kifúrni a tiplik helyeit, akkor azért nem árt a rutin, mert ugyanezt egy asztalos állványos fúrógéppel pontosan és függőlegesen fogja abszolválni. Neki nem igazán sok munka de pontos lesz, te viszont szembesülhetsz a pontatlanságokból eredő nehézségekkel és jön az, hogy nem lesz elég nagy gumikalapácsod ahhoz, hogy össze tudd ütni az elemeket. De ez nem feltétlenül lebeszélés akar lenni, csak vigyázz, hogy ne cseszd el! :)

(#34561) martong válasza Haugland (#34549) üzenetére


martong
tag

Írtad ugyan, de erősen gondold át, hogy az az ajtó
- el fogja-e bírni a vastagabb üveget (az üveg nagyon nehéz) Nem ilyenre lett anno tervezve!
- többi része van-e olyan minőségű (pl. hőszigetelésben), hogy érdemes a jó üveget belerakni

Okos embernek a nagyapja ültet diófát.

(#34562) coolrob válasza Soká (#34560) üzenetére


coolrob
aktív tag

Köszi a sok segítséget. Gondolkozom erősen a dolgon, ma elmentem a szabászatba, és láttam 38 mm -es wenge lapot, ami már elég merev és erősnek tűnik ebből szerintem jobban megoldható lenne az egész konstrukció. Természetesen gondoltam az alátámasztásra, az lenne egyszer oldalról, illetve középső részeken pedig vmi távtartóval, ám azt sajnos nem találtam a homokiba, még szét kell néznem Obiban és hasonló helyeken, de akkár lehet majd hátra is teszek vmit.

A porba igazad van, de ha már voltam olyan hülye hogy zongaralakkozott hangfalat vettem, akkor ez lesz a legkevesebb, illetve mivel nekem számítógép is odalesz téve, + erősítő, így a szellőzés miatt nyitottat szeretnék első körben.

Tudnál mutatni egy képet a tiédről?:)

A legátlátszóbb bolhás szövegek: 1. Mennyit engedsz a feléből? 2. Ez boltban is olcsóbb de azért elviszem ha engedsz belőle kicsit.

(#34563) ALI_G


ALI_G
veterán

Sziasztok!

Szeretnék terasz árnyékolást készíttetni amire a pergolát néztük ki. Az lenne a kérdésem, hogy erre milyen fa gerendát érdemes használni és milyen lazúrral kellene kezelni?

(#34564) Soká válasza coolrob (#34562) üzenetére


Soká
senior tag

"Tudnál mutatni egy képet a tiédről?:)"

Sajnos nem. Nem véletlenül írtam azt, hogy "olyan szekrényt terveztem"... Ha készen lenne, azt írtam volna, hogy "készítettem" :)
De egyébként is teljesen más konstrukció, mert fa, üveg és fém tehát nem bútorlap.

A nyitott felület akkor játszik igazán ha van (vagy tervezel) gyereket. Az átírja az ember elképzeléseit.

(#34565) Speciali válasza zonusz (#34534) üzenetére


Speciali
tag

Igy látatlanban, csak az adatok alapján, a nagyobb tartálynak nagyobb a jelentösége, tehát én azt választanám. Ha nem kell cipelni, akkor a nagyobb tartály a nyerö. Persze kérdés az adott kompresszorok minösége is.

[ Szerkesztve ]

(#34566) zonusz válasza Speciali (#34565) üzenetére


zonusz
tag

Köszönöm. ABAC lenne mindkettő.

http://technorollshop.hu/kompresszor/kompresszorok/abac_montecarlo_l20p_kompresszor
http://technorollshop.hu/kompresszor/kompresszorok/abac_pole_position_l30p_kompresszor

(#34567) gabi9107


gabi9107
csendes tag

Hali

Valaki tudja bauhausba milyen áron vannak a munkalapok SOS lenne

előre is köszi

(#34568) Soká válasza gabi9107 (#34567) üzenetére


Soká
senior tag

+36-24-886-100
készségesen szoktak válaszolni (ez a szigetszentmiklósi bolt)

(#34569) stgellert


stgellert
aktív tag

http://youtu.be/bYwh5MELVTs

Ez mennyire aggályos munkavédelmileg? Nekem nagyon tetszik.

(#34570) Hooligan1990 válasza Haugland (#34549) üzenetére


Hooligan1990
csendes tag

Szia!

Én úgy szoktam hogy a régi szeget megkeresem ( zománcosnál kicsit nehezebb ) , egy 50-es bognárral annyira beütöm a régit hogy ne fogja , utána lehet feszíteni alulról , még annyi ha zománcos akkor szikével megvágom a léc és a fríz találkozását, jól szokott működni a dolog.

Remélem valamit sikerült segítenem. Üdv!

"Ha könnyű a kalapács a szög visszaüt"

(#34571) Armahun válasza stgellert (#34569) üzenetére


Armahun
addikt

Asztalba fogott felsőmaróval szoktam csinálni hasonlót.
Ott az anyag a vezető és a kés között van hasonlóan mint itt de a kés előtt és után 1-1 fésővel szorítom a munkadarabot a vezetőnek.
Ez megakadályozza, hogy visszavágja az anyagot, itt viszont semmi ilyesmit nem látok.
Nem szívesen "gyalulnék vele", ha van méretkülönbség a fában akkor vagy megszorul vagy beremeg, beveri a kés és vissza is csaphatja.

[ Szerkesztve ]

Ha szerinted egy tárgy lehet Ő, akkor te is az vagy. Jó étvágyat evés előtt illik kívánni. A már evő embert ezzel étkezévében megszakítani igen nagy illetlenség.

(#34572) stgellert válasza Armahun (#34571) üzenetére


stgellert
aktív tag

Világos, köszönöm.

(#34573) Soká válasza stgellert (#34569) üzenetére


Soká
senior tag

Nem gondolom, hogy különösebben aggályos lenne munkavédelmileg, én inkább azt látom, hogy elég macerás lenne egy kézi gyalut megfelelően rögzíteni az adott pozícióban. Tehát, hogy függőlegesen álljon, kellően stabil legyen. Egy ilyen "kaloda" az elég tökölős művelet.
A videón a fickó csak egy ponton szorítja le a megvezetőt, számomra kétséges, hogy az így stabilan és párhuzamosan áll a gyalu talpának síkjával.
A gyalu talpa valószínűleg 72mm széles, tehát ez a maximuma a munkadarabnak. Ennyit egy 250mm-es körfűrész is átér. Én szoktam a körfűrésszel úgymond gyalulni, vagyis méretre "hámozni" a munkadarabot. Egy jobb körfűrésszel, megfelelő megvezetéssel lehet olyan felületet képezni, amit már csak csiszolni kell.

Ennek a gyalulós technikának akkor látom értelmét ha valaki egy kisebb, vékony anyagot próbál méretre munkálni. Tehát mondjuk 15mm alatt. Például egy gitár fogólapot, hasonlókat.

(#34574) stgellert válasza Soká (#34573) üzenetére


stgellert
aktív tag

hmmm. én valóban 15mm alatt dolgoznék vele. viszont a 72 mm kevés lenne, az is igaz.

[ Szerkesztve ]

(#34575) Nerazim


Nerazim
őstag

Sziasztok!
Vettünk egy elektromos főzőlapot amit az asztalos a munkalapba 0,5 cm-rel nagyobbra vágott mint az előírt érték, és így a gumicsík nem túl jól fekszik fel (nem tudom lehet nem ide kellene) Kérdésem az lenne, hogy ezt hogy lehetne valahogy megoldani, hogy jó legyen :DDD

Be my computer.. Baby I'm a user!!

(#34576) stgellert válasza Nerazim (#34575) üzenetére


stgellert
aktív tag

Barkácsboltban nem biztos, de pl. panton hobby dekor boltban kapsz akár 2 mm vastag fát is, azt szerintem be lehet hajlítani, ragasztani símán.
De azért várd meg az okosabbakat:-)

(#34577) Nerazim válasza stgellert (#34576) üzenetére


Nerazim
őstag

Rendben, köszi azért. Közben fejlemény: kijött egy srác a whirlpool szakszervíztől, hogy beszerelje és azt mondta nem gond ha annyival nagyobb (kicsit megnyugodtam) :DD

Be my computer.. Baby I'm a user!!

(#34578) pali923 válasza Nerazim (#34577) üzenetére


pali923
tag

3 probléma lehet ilyenkor: beesik a lyukba a főzőlap, befolyhat a csík alatt/mellett a folyadék a főzőlap alá, kilátszik a gumicsík, és csúnya. Ezek közül fennáll valamelyik?
Gyanítom az első nem :), a többiről meg döntsd el, hogy létezik-e a probléma, és mekkora.

[ Szerkesztve ]

A helyzet reménytelen, de nem komoly.

(#34579) Nerazim válasza pali923 (#34578) üzenetére


Nerazim
őstag

Szívem szerint azt mondanám az asztalosnak, hogy roha...meg :DDD de előtte javítsa ki mégpedig úgy hogy cserélje ki a munkalapot és vágja bele rendesen saját költségén. A második fenállhat esetleg, vhogy úgy néz ki most hogy a gumitömítés bentebb van a főzőlap szélétől 1-2 cm-t, és úgy esik a lyukra, hogy talán még takar vhogy pont a felére esik a guminak. Sajnos nem vagyok otthon most szereli be a szakszervíz, remélem h ne bassza el és középre rakja amennyire lehet.

Ui: csak azért rohadt idegesítő, mert nem azt mondtam neki h hasogass már egy kis tűzrevalót a méret nem számít. Én tudom magamról, ha ilyet kellene csinálnom inkább 5x megmérném, mert azért ez egy elég fontos dolog, hogy egy drága munkalapba mekkora lyukat vág az ember.

[ Szerkesztve ]

Be my computer.. Baby I'm a user!!

(#34580) stgellert válasza Nerazim (#34579) üzenetére


stgellert
aktív tag

ha úgy látod, h necces, de középen van, esetleg hőálló szerelőragasztót nyomnék be alulról.

(#34581) ribarszki


ribarszki
őstag

Sziasztok!

Lehet volt már kérdés, de erről a szerszámkészletről van valakinek véleménye, tapasztalata?

Otthoni általános felhasználásra kellene, de gyanúsan olcsó..

(#34582) thyeby válasza ribarszki (#34581) üzenetére


thyeby
őstag

Otthoni általános felhasználásra szerintem teljesen megfelelhet, ha nincsenek különösebb kívánalmaid. Ismétlem, szerintem.
Írom mindezt úgy, hogy nekem nem volt, nem van, nem lesz ilyenem. Jobb szeretem darabonként összehalászni a szükségeseket, mint venni nyóccáznyócvannyócrészes csodákat. Egyébként nem tartom a linkelt példányt gyanúsan olcsónak - megítélésem szerint ez egy tisztes közép ár a barkács szektor számára. Amikor ugyanennyi soksokmillió darabost kínálnak vagy hatezer forintért praktikus kofferben, na az a nagyonoccó, s mint olyan, drága semmi.
Ha nincs ingerenciád külön-külön vadászni minden szükséges kéziszerszámra, szerintem vedd meg bátran. Ha megvigyázod, és szeretnek téged a szerszámok, akkor sokáig fognak szolgálni. Ám ha kinthagyod az esőn, akkor jobb, ha inkább harmincezer forint készpénzt teszel ki az eróziónak, azzal hamarabb végez legalább.

Az ipari kéziszerszámokhoz mérve nagyon olcsó ez. De azokkal szemben igen magasak az elvárások is.

[ Szerkesztve ]

Több fa van, mint asztalos!

(#34583) Winner_hun válasza Winner_hun (#26179) üzenetére


Winner_hun
félisten

Elkészült a lépcső alá a szekrény is, nyitott könyvespolccal:

► "Kicsit olyan webcaritas" ◄ ヅ

(#34584) Soká válasza ribarszki (#34581) üzenetére


Soká
senior tag

Én is azt mondom, hogy normál használtra megfelel. A gond akkor jelentkezik, ha komolyabban szeretnéd terhelni. Tehát ha Te összeszerelsz valamit, akkor megfelelnek például a kulcsok, de ha egy összerohadt anyát szeretnél vele erőből meglazítani, akkor kiderül, hogy nem bír annyit, mint szeretnél. És egyébként én sem gondolom, hogy ennél ne lenne olcsóbb változatban is. Én úgy tippelem, hogy az Aldi/Lidl párosban kb. ugyanennyiért tudnád összevásárolni más kiszerelésekben.
Szakemberek ritkán vesznek ilyen komplett készleteket, inkább az új háztartással induló családiházas nemszakik.

(#34585) stgellert válasza Winner_hun (#34583) üzenetére


stgellert
aktív tag

Nagyon tetszik!

(#34586) stgellert válasza ribarszki (#34581) üzenetére


stgellert
aktív tag

Én is megvettem mindig az olcsót, nem szakboltokból. Mára már lassan sikerül róla leszoknom...

(#34587) ribarszki


ribarszki
őstag

Mindenkinek nagyon köszönöm a válaszát, nagy sokat segítettetek! Valóban induló háztartásról van szó, ahol néha azért kellenek a szerszámok :) Van egy penny-ben vásárolt szerszámos kofferem, abban is van sokminden, de közel sem ennyi. Azok króm-vandáium ötvözetek, 8 éve van meg és nagyon szeretem. Persze az én igényeimhez, itthoni alkalmi munkára, nem ipari felhasználásra :) Itt megtetszett, hogy minden egyben van és sokrétű. De majd alszom rá egyet-kettőt :)

Köszönöm!

(#34588) thyeby válasza Soká (#34584) üzenetére


thyeby
őstag

"de ha egy összerohadt anyát szeretnél vele erőből meglazítani"

Nem jó szívvel javítok bele az írásodba, mert a lényeget teljesen jól összefoglaltad az úrnak.

Egy berohadt csavart ha egy autószerelő a Beta készlettel kísérel meg erőből szóra bírni, akkor nem fog szóhoz jutni, ha a főnöke megláti a kísérletet. Azt szakszerűen befújjuk jóféle rozsdaloldóval, várunk, addig takarítunk a műhelyben, míg a szer dolgozik, aztán visszatérünk az algoritmus elejére. Ha így is makacs a csavar, akkor melegítjük a vasat - így a legmakacsabb "beragadt" kötés is sérülés nélkül oldódik, a szerszám pedig marad. Volt már az én kezemben szétnyírt Usag dugókulcs hosszabbító. Szóval a jó szerszámnak is megvannak a határai, bármilyen drágán mérték is.

(Persze vannak legendásan makacs kötések, amikkel szakszerűen sem lehet mit kezdeni. Ilyenek például a Mercedes Vito-k (cdi) izzítógyertyái. Mivel ritkán kell babrálni őket, szeretnek beletörni a hengerfejbe. Innentől baromi drága dolog ismét szóra bírni a mercsó hidegindítását.)

Több fa van, mint asztalos!

(#34589) Soká válasza thyeby (#34588) üzenetére


Soká
senior tag

Igen, nem kellett volna részleteznem, hogy miért is kell erőltetni egy anyát, mert nem ez a lényeg. Tapasztalom, hogy sokszor és sokan túlhúzzák az anyákat. Legutóbb másfél kulcsot tettem tönkre, mert az autószerelő iszonyatosan meghúzta a kerék csavarjait és én teljes súlyommal tehénkedtem a teleszkópos kerékkulcs végére - hiába. És ott nem segített a csavarlazító sem.
Aki fúr-farag, szerintem tudja, hogy előbb-utóbb mindenki belefut olyan alkatrészbe, olyan szituációba, amit csak erővel lehet kivarázsolni a helyéről és olyankor jön ki a különbség egy mezei és egy profi szerszám között. Legutóbb egy vízvezeték hollanderével jártam úgy, hogy nem volt elég az én kulcsom hozzá. De a vízvezetékszerelőé sem, végül melegítéssel sikerült nagy nehezen levarázsolni a 20éves alkatrészt...

(#34590) Speciali


Speciali
tag

(#34591) Soká válasza Speciali (#34590) üzenetére


Soká
senior tag

Le a kalappal a fejlesztők előtt!

(#34592) thyeby válasza Soká (#34589) üzenetére


thyeby
őstag

Nem biztos, hogy az autószerelő húzta meg nagyon azokat a kerékcsavarokat - ez meg az én tapasztalatom.
Ugyanis a teleszkópos kerékkulcsok jórészt semmi többek parasztvakításnál. Biliacélból teleszkóposak magyarul.
De az elv, hogy teleszkóp, fizikából nyert briliáns ötlet. Csak jobb ugyanez az elv teleszkóp nélkül. Mivel magam is hajlítgattam egy ilyen teleszkóposat girbegurbára, - pechemre az út szélén, jó messze otthonról - az eset után okulva a dologból, áttértem egy másik ugyanilyen üdvös, öregebbeknek aranyat érő könnyítésre. Egy mezei háromnegyedes horganyzott cső képében. Nem sokkal kér több helyt, mint a teleszkópos kulcs, ráadásul szeret csörögni a kocsi hátuljában, ha csak úgy hanyagul teszi be az ember. Mert tapasztalatom szerint minden autómárkához kiváló minőségű kerékkulcsot adnak tartozékul. Csak öregebbeknek ez már rövidke.

A kerékcsavar túlhúzásáról pedig röviden a lényeget:
Először is jobb egy túlhúzott kerékcsavar, mint egy lazán felejtett, vagy hanyagul meghúzott.
Ám a túlhúzásnak is megvannak a veszélyei.
Acélfelninél: Az acélfelni a kerékcsavaroknál "rugózik". Épp azért találták így ki, hogy kisebb erővel meghúzva is biztonságosan a helyén maradjon a kerék. Ha ezt túlhúzzuk, "kivasaljuk" ezt a jó kis rugózós peremet. Mitöbb, innen kezdve minden csavar oldáskor/húzáskor gyorsabban koptatjuk ezt a vállat, így a csavar egyre beljebb kerül meghúzás után. Jártam én már úgy, hogy ennek okán potyára vennem kellett egy vadiúj differenciálművet. (A szerelő is azt hitte, hogy onnan jön a kattogás, és én is.) Difi csere után is kattogott. A kerékcsavar volt az. Beleért a fékdobban valamihez.
Alufelninél még szarabb a helyzet. (Hú, utálom is az alufelnit, tört volna el a kezem, amikor pénzt adtam ilyesmiért.) Mert abba első körben is úgy bele tud ragadni a kerékcsavar, hogy hangosan és monoton jár a szakramentum, amikor szerelőnek ilyennel akad dolga. És ez csak a lájgtos változat. Mert az alufelni akár szét is reped, ha túlhúzzák. Ez elsőre többnyire meg sem látszik, olyan pici a repedés, de innentől az csak nő és nő. Mígnem komoly kalamajkát kavar.

Több fa van, mint asztalos!

(#34593) thyeby válasza Speciali (#34590) üzenetére


thyeby
őstag

Szokásodhoz híven most is jókor szóltál jót.

Ezt a cikket én mindenestül úgy élveztem az utolsó betűig, hogy miután végigolvastam ezt az ízes tartalommal telt írást, ezt mondtam:
Az ilyenekért éri meg az internet előfizetés.

De hogy az is értse, aki elindította ezt a témát: Barkács kulccsal könnyen reménytelenre kivégezhetünk egy hibátlan csavaranyát. Amelyik kulcskészlet nem csinál ilyen barbár munkát, az magában is hatvanezer forint körül jár. Amelyik meg az elrontott csavarokat is le tudja szedni, az a másik hatvanezer forint. És akkor hol járunk még a 186 részes felszerszámozottságtól?

Több fa van, mint asztalos!

(#34594) thyeby válasza Winner_hun (#34583) üzenetére


thyeby
őstag

Nem asztalosszaki szemmel néztem ezt a fotót. Habár a fókuszban a szekrény áll, és a hsz tartalma is arról szól, nekem mindahányszor eltévedtek a szemeim. A lépcsőre. És ottragadtak mindahányszor.
Kár, hogy a fordulónál a hely igen pici teret hagyott még a lábujjaknak is. ...A korlát meg nagyon hiányzott a szemeimnek.

[ Szerkesztve ]

Több fa van, mint asztalos!

(#34595) Speciali válasza Winner_hun (#34583) üzenetére


Speciali
tag

Preciz munkának tünik, igy, egy kép alapján, és valószinüleg az is.
Ami nekem kicsit idegen, az a sarokpolcok megtartott száliránya, a rövidebb irány felé. De gondolom technikailag ez mag van oldva, mármint a görbülés kiküszöbölése, de nekem akkor is furcsa, persze lehet én vagyok befüvesedve :D
De ezeket csak azert irtam, hogy ne csak annyi legyen a hsz-ban, hogy "szép munka", mert amugy meg az.

(#34596) zoli03 válasza thyeby (#34588) üzenetére


zoli03
őstag

Autószerelő gyakorlaton nálunk is ment szét USAG 1/2" racsni, pedig olyan sokat nem is volt használva. Volt Proxxon is, az sokkal tovább bírta (amíg ott voltam, nem ment tönkre), ráadásul olcsóbb is. Igaz, ez csak egy szerszám, de én azóta nem bízok az USAG-ban, nagy a kínálat, számtalan más márkát tudok még venni.

[ Szerkesztve ]

(#34597) Soká válasza thyeby (#34592) üzenetére


Soká
senior tag

Thyeby, nem tudom, hogy most érdemes-e magyarázkodnom, de az autószerelő volt az a barom, aki "alaposan" túlhúzta a csavarokat.
Én abszolut nem értek az autóhoz, de azért ahhoz talán van érzékem, hogy mi az, ami egy egészséges meghúzás, meg mi az, amikor egy szaki nem igazán érzi, hogy a levegős szerszáma mire képes.
Egy defekt miatt szedte le az egyik kereket, aztán pár hét múlva én cseréltem volna a téli/nyári gumikat és csak azt az egy kereket nem tudtam megoldani, amit ő húzott meg. És szerintem senki ne akarja megmagyarázni, hogy megfelelő nyomatékkal van meghúzva egy csavar, ha egy 60cm-es erőkarral a 65kilómmal nekifeszülve sem bírom meglazítani a csavart. Másképpen szólva, nem hiszem, hogy egy 2-3ezer forintos kerékkulcs ne lenne arra hitelesítve, hogy a megfelelő nyomatékkal meghúzott csavar megoldására képes legyen. Nem azért ment tönkre, mert vacak a minősége, hanem mert brutálisan volt meghúzva a csavar.

Még azt sem tartom kizártnak, hogy némi akaratlagosság is van abban, hogy ennyire meghúzzák a csavarokat, mondván halandó ember célszerszám nélkül rászorul, hogy a kerékcserét szakira bízza. Éppenséggel csak azt nem veszik számításba, hogy nincs annál nagyobb szívás mint egy országúti defektnél egy kézzel lecserélhetetlen kerék. De nem akarom én gyanúsítgatni a szakikat, szerintem az emberünk egyszerűen csak trehányságból nem figyelt oda a nyomaték beállítására.

(#34598) stgellert válasza Speciali (#34590) üzenetére


stgellert
aktív tag

Nagyon komoly! :R

(#34599) stgellert


stgellert
aktív tag

Gyors kérdés: camar sinre camar akasztóval rakom fel a felső szekrényeket konyhában. A konyhabútorok oldal lapjának hátsó élét szívem szerint kimarnám, hogy ne kelljen a sínt vagdalni, ill bármikor lehessen a felső részt varriálni, "tologatni". A kérdésem: a kimart részt ami a fal felé néz, le szokták élfóliázni vagy valahogy kezelni nedvesség ellen? (Pozdorja)

(#34600) mdk01 válasza stgellert (#34599) üzenetére


mdk01
addikt

Nem kell kezelni, közel sem éri annyi pára normál körülmények között, hogy abból valami károd származna.

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.