Hirdetés

2024. május 1., szerda

Gyorskeresés

Hozzászólások

(#33351) Drebil válasza Haugland (#33349) üzenetére


Drebil
csendes tag

Szia, bár kezdő vagyok a szakmában, de szépérzékem egyedülálló. Onnan tudom, hogy reggelente a tükör elött mindig megszédülök önnön szépségemtől.
Szóval a rétegelt lemez: Szerény, ámde egyedülállóan helyes véleményem szerint, ha BB-s rétegelt lemezt veszel, és bármilyen tömörfával éltakarsz, rendesen elvégzed a finiselő munkákat, (mint pl. csiszolás, pác, lakkozás) kifejezetten szép butorokat lehet készíteni. Sőt ha élfurnért használsz, akkor élén íves bútor is szóbajöhet. Mindezt azért gondolom, mert a rétegelt lemez is tulajdonképpen tömörfa, csak ragasztott szerkezetű. Tehát a két oldala is fa, kívülről meg a görcs se látja, hogy rétegekből áll össze. Minden bizonnyal megvannak a maga korlátai, de szekrények készítéséhez azt gondolom, teljesen alkalmas.

(#33352) szakalistvan


szakalistvan
senior tag

Üdv!
Van egy 1981-es Magnat hangfalpárom,műszakilag tökéletes,de a dobozáról levált a fólia,lekaptam,a ragasztót csiszolom éppen P100-al,előtte hőlégfúvóval kapratam a nagyját,hát nem kis meló.,párszor még átmegyek rajt finomabbal.

Szeretnék ötletet kérni hogy mivel kezdjem a felületkezelést,nem akarom lakkozni,nem akarok fényes felületet,de fa hatású legyen,olyasmi mint a mellette lévő relaxfotel,csak nem lakkal,vékonylazúrra gondoltam.MDF lap szerintem,az üres doboz is több kg.
Bocs kicsit hosszú lett :R

(#33353) thyeby válasza Drebil (#33351) üzenetére


thyeby
őstag

:DDD

Egyedien finom humorba csomagolt, velős útmutatás.

Több fa van, mint asztalos!

(#33354) Haugland válasza thyeby (#33353) üzenetére


Haugland
aktív tag

Es be is talalt ;)
Vagyis megerositett az elkepzeleseimben :)

Vsak azoknak az elzaro furneroknak kell utananezni hogy hogyan is kellene...

(#33355) Speciali válasza szakalistvan (#33352) üzenetére


Speciali
tag

Én keménolajjal kezelném. Két rétegben, köztescsiszolással.Nem fényes, nem lakk, es még az illata is jobb, mint valami szintetikus anyagnak. Személy szerint a lazurokat nem tartom sokra.

(#33356) aszamóca válasza szakalistvan (#33352) üzenetére


aszamóca
aktív tag

Furnéroztasd.

Nem, nem hangfalnak hívják, gyűjtőnéven hangsugárzónak. A hangfal egy valamekkora tetszőleges geometriájú lapba épített hangszóró.

(#33357) python1 válasza aszamóca (#33356) üzenetére


python1
veterán

Kolléga vagy? :)

(#33358) szakalistvan


szakalistvan
senior tag

Az olaj jó ötlet,lenolajjal már dolgoztam,ezt nem ismerem.
A furnerozás is szóba jöhet,de szeretném saját kezűleg csinálni.olyat meg nem tudok:)

(#33359) Nerazim


Nerazim
őstag

Sziasztok! Fürdőszobába milyen anyagból érdemes bútort készítettni. Gondolok itt a párára. Az asztalosunk falco dekorra adott árajánlatot, de voltam kint megnéztem és ott a hölgyike azt mondta inkább laminált mdf-et vegyek. De az meg annyira nem tetszik. Tök hülye vagyok a témához úgyhogy lehet nem is jól írtam le. Amúgy valaki elmagyarázhatná ezt, mert érdekelne. Az anyaga az lehet bármi vagy meg van szabva h milyen anyagra milyen "szint, fóliát" lehet tenni?

[ Szerkesztve ]

Be my computer.. Baby I'm a user!!

(#33360) Attix70


Attix70
aktív tag

Sziasztok,
Vásároltam egy jó állapotú asztali körfűrészt (Güde TK 2400). Újszerű de az asztal valami katasztrofális. Lemezből van a festék ami rajta van nem csúszik jól és amit a sínbe csúsztatok szögmérős valami (műanyag) is lötyög. Szeretném az asztal tetejét képező lemezét lecserélni valami fa alapú anyagra amin a vágandó fa is jól csúszik. Milyen anyagot ajánlotok (jó lenne link, hogy mit keressek) ?
Köszi előre is.
Üdv, Atti

Próbáljuk meg a mondatokat NAGYbetűvel kezdeni

(#33361) veze válasza Nerazim (#33359) üzenetére


veze
őstag

Nekem mdf ből készült a fsz butor minden része, és festett, valami kétkomponensű magasfényű kemény festékkel, ami az asztalos szerint valami speciális festék , úgy rendelte hozzá, az biztos hogy 15 éve semmit nem változott és ugyanolyan hófehér, szemernyit sem sárgult

(#33362) Nerazim válasza veze (#33361) üzenetére


Nerazim
őstag

Köszi az infót. Nekünk most mondott egy árat kb:70e lenne ha innen a bordó színt választjuk végül. Ha ezt a festést választom akkor sokkal drágább lenne szted?

Be my computer.. Baby I'm a user!!

(#33363) mdk01 válasza szakalistvan (#33352) üzenetére


mdk01
addikt

Manapság divat a régi zománcozott beltéri ajtókat lefóliáztatni. nem tudom pontosan hogyan csinálják, de mivel a helyszínen szokták megcsinálni az ajtó és értelemszerűen a tokot is nem hiszem , hogy túl nagy mutatvány inkább csak gyakorlás és célszerszám kérdése.
Gondolom egy hőlégfúvó kell hozzá, hogy a kényesebb helyekre is betudják hajtani a fóliát, illetve célszerszám.
Én a helyedbe körbenéznék e téren, mert ezekből a fóliákból biztos van annyi féle amiből tudsz választani, és mivel egy hangfal lényegesen egyszerűbb felépítmény mint egy ajtó sztem te is boldogulnál vele, mindenféle célszerszám nélkül.
Ha a fa, és a felületkezelés felé szeretnél elmenni én azt nem ajánlanám, mert még szakembernek is kétséges lehet a végeredmény, mivel szakszerűen ezt nem így csinálják.

(#33364) mdk01 válasza Nerazim (#33359) üzenetére


mdk01
addikt

A hordozóanyagnak(amit bevonnak) vízállónak illik lenni, hogy a párát ne tudja könnyen felvenni, ezáltal megdagadni ami után ledobja megárol a felületkezelést, élzárást, laminálást.
Létezik vízálló MDF, forgácslap, és rétegeltlemez, melyből annak alapján választunk, hogy milyen felületet szeretnénk. Pl. festés alá csak az MDF jöhet szóba, furnérozásnál, pedig a forgácslap, vagy a rétegeltlemez.
Azt most így nem tudom, hogy van-e vízálló lamináltlap, de 99% hogy nincs, mert nem éri meg gyártani.
Ha valakinek err van szüksége, hogy vízálló legyen akkor megveszi a fenti hordozóanyagok közül az egyiket, és rápréseltet dekorlapot.
Amúgy, ha nincs a víz közelébe a bútor és vigyáznak rá, mondjuk a mosdókagylónál, és ki van minden rés szilózva akkor sok évig jó lehet a bútor sima laminált bútorlapból is.
Pontos válaszhoz, jó lenne tudni a körülményeket, hogy pl. te csinálod, milyen bútorról van szó, van e gyerek, tud e szellőzni a fürdő stb.
Ha szakszerűen és hosszú távra akarod csinálni, az tud drágítani nagyon a bútoron.

(#33365) veze válasza Nerazim (#33362) üzenetére


veze
őstag

szerintem a festett többe kerül, ez legalábbis biztos nem volt olcsobb. Viszont rendkivül strapabiró, igaz vigyázva is van rá.
Többréteggel festetteték, az éleket is a marásokat is a szellőzőlyukat is mielőtt beletették a rácsot a hátlapját is és a kagyló alatt sem tudta még kikezdeni a viz.
Azt hogy vízálló mdf lapbol van e bevallom nem tudom, az asztalos döntötte el. Mi megmondtuk hova szeretnénk , meg hogy tartós legyen, a minőség ez előzze meg az ár kérédését.
Ezt sikerült neki megvalósítani mert ma sincs semmi baja még
[link]
[link]

(#33366) Nerazim válasza mdk01 (#33364) üzenetére


Nerazim
őstag

veze, mdk01:
Húú köszi a sok hasznos infót, máris okosabbnak érzem magam :DDD Mutatok pár képet, h nagyjából mire gondoltunk még a színek nem véglegesek. Nemsoká gyerek is érkezik a családba úgyhogy azzal is kell számolni, a fürdőn jelenleg egy 60x60 ablak nem tudom azon keresztül mennyit bír szellőzni de van egy használaton kívüli kémény is esetleg ha szellőző kell. Nem én csinálnám én csak megtervezem h nagyjából milyet szeretnék. Ahogy látszik a képeken elég közel lenne a kádhoz és a mosdó is ilyen rárakós mosdó lenne, szóval sztetek miből legyen? :)

[ Szerkesztve ]

Be my computer.. Baby I'm a user!!

(#33367) mdk01 válasza Nerazim (#33366) üzenetére


mdk01
addikt

Ezt festeni kell egyértelműen.
Akkor az anyaga is lehet vízálló MDF, és a színben is sokkal nagyobb választék.

Szerk.: Képeket mivel csináltad?

[ Szerkesztve ]

(#33368) Nerazim válasza mdk01 (#33367) üzenetére


Nerazim
őstag

Na bekértem az árajánlatot :DDD Artlantis a progmra neve, de előtte össze kell rakni vmi 3d programmal a bútort. Én Archicaddel szoktam mert abban dolgozom.

Be my computer.. Baby I'm a user!!

(#33369) JoolsNOS


JoolsNOS
veterán

Erre esetleg valaki? Köszi

I5 9400F, Asrock B365M Pro4, Asus RTX4070 Super Dual EVO 12GB, 16Gb DDR4, Seasonic Focus 650 Platinum TV: 65A7GQ

(#33370) Speciali válasza Nerazim (#33359) üzenetére


Speciali
tag

Ha nem éri közvetlenül viz, akkor gyakorlatilag bármiböl el szabad késziteni a butort. A pára miatt no para. Csináltam magamnak laminált butorlap korpuszbol , fa ajtoval fürdöszobabutort, Évek alatt semmi baja nem lett.
Most más használja már, de továbbra sincs semmi baja. Csináltam kád fölé borovifenyöböl egy kis polcot a tusfürdöknek. Ez minden zuhanyzás alkalmával tocsog a vizben, és le sem folyik rola. Ennek sem lett még az 5 év alatt baja, igaz jo vastagon lelakkoztam.
Zuhanyfülkébe is csináltam fenyöböl polcot, ezt csak gyengén olajoztam, kb fél éves, egyelöre ezzel sincs semmi gond, természetesen ezen is áll a viz rendszeresen.
Anno számos fürdöszobabutort készitettem normál MDF lapbol, két komponensü PU festékkel.lakkal felületkezelve, ezeknek sem lesz bajuk hosszu eveken át.
Szerintem a legjobb a tömörfa, bárhova, akár fürdöbe is. Normális felületkezeléssel ez az egyik legstrapabirobb verzio, meg persze az egyik legdrágább is. Én amugy pár honapja csináltam magunknak borovi-dio kombináciobol also és felsö fürdöszobaszekrényeket. Szerintem tulélnek engem, de akár az unokáimat is, ha addig ki nem dobják.

Egyébként létezik vizállo lamináltlap. Legalábbis mi itt Bajorországban rendszeresen használjuk. De eddig ha jol emlékszem csak fehérrel és naturral találkoztam, meg talán szürkevel. Zöldre van szinezve belülröl a lap, ezzel jelzik hogy vizállo.
De ezek mind közületeknek készülö butorok, extrém igénybevételre. Létezik tüzállo butorlap is, (lassabban égö) ezt belül piros szinnel jelölik. Ezt föleg a Müncheni reptérre készülö berendezésekhez használjuk, ott elöirás.
De véleményem szerint kár plusz pénzt kiadni egy ugynevezett vizállo (tüzállo) lapért, otthoni használatra.

[ Szerkesztve ]

(#33371) bim válasza JoolsNOS (#33369) üzenetére


bim
veterán

Nagyságrendileg 5 kilóra saccolnám munkadíjjal.
Erre készülj és lehet olcsóbban megúszod. ;)

(#33372) Nerazim válasza Speciali (#33370) üzenetére


Nerazim
őstag

Köszi szépen a részletes ismertetést. :R Még tervezés alatt van a dolog úgyhogy bármi lehet.

Be my computer.. Baby I'm a user!!

(#33373) Speciali


Speciali
tag

A Tisztelt Publikumtol most én kérek ötleteket a következö dologhoz :

Egy aztalt készitek. Fakorongokat ragasztok egy 3 rétegü lapra, ez lesz az asztallap. Ami a fejtörést okozza, az a korongok közötti rés kitöltése, lehetöleg minél természetesebb hatásúan.

Saját verzioim : kitölteni fatapasszal, esetleg belekeverve kérget is, vagy befaragni kis darabokat majd igy tapaszolni.

Nem számit mennyire idöigényes a megoldás, és normális keretek között a költség sem.

[ Szerkesztve ]

(#33374) mdk01 válasza Speciali (#33373) üzenetére


mdk01
addikt

Sztem simán ezzel a módszerrel tovább csinálni, csak kisebb átmérőjű rönköt, akár ágat felhasználva. Még mindig jobb így mintha valami epoxi cuccal öntenéd ki.

(#33375) bim válasza Speciali (#33373) üzenetére


bim
veterán

csiszold egyformára és rakj rá egy vastag üveget és nem kell foglalkoznod a résekkel. :DDD

szerk. és kérlek faragd ki rendesen a ceruzát... ;] :P

[ Szerkesztve ]

(#33376) pali923 válasza Speciali (#33373) üzenetére


pali923
tag

Hogy legyen más is: nekünk így van kirakva a tűzrakó helyünk körül, és a farönkök között apró kavics van, elég jól néz ki. Nem biztos, hogy kavics a legjobb, de lehetne valami egészen mást, vagyis nem fát használni, ami azért még tud látványos lenni.

A helyzet reménytelen, de nem komoly.

(#33377) salieri.


salieri.
őstag

Sziasztok ! A textilbőr anyag mennyire strapabíró ? Gondolok konkrétan erre a sarokülőre. [link]
vagy érdemes inkább teljesen szövettel borított bútort venni?

(#33378) thyeby válasza Speciali (#33373) üzenetére


thyeby
őstag

Direkt kivártam, hogy ki mit mond.

Láttam egy jutyubos videón egy szinte ugyanilyet műgyantával kiöntve. Nem azt mondom, hogy nem nézett ki jól, de keltett bennem a beltéri alkalmazása némi ambivalenciát - épp annak okán, amire Balázs utalt: Keveredik a mű és az igazi, mégpedig nem laikus szemében igen látványosan.
Az üveglapos megoldás is lehet megoldás, de az is összekeveri a szezont meg a fazont - jómagam nem szeretek semmilyen üvegfelületű asztallapot. Ízlés dolga.
Sánta mentőötletem van. Azért sánta, mert nem tudom egzaktul leírni az eljárást, de hátha egy parkettás kisegít. A húgom lakásában rakattunk le új akácparkettát. A mester nem dolgozott túl nagy pontossággal a széleken, a küszöböknél. Meg is jegyeztem, hogy ezek azért jó kis rések, kár, hogy a drága anyag nem lett elég pontosan szabva, mert így már csak kitölteni lehet, holott lehetett volna ott az eredeti parketta, és még a kitöltéssel sem kellene bajolni. Meglepődött kicsikét a szavaimon, és szabadkozni kezdett, hogy az nem fog látszani, megcsinálja (kitölti) rendesen. Szkeptikusan fogadtam, de már patthelyzetnek éreztem a dolgot, lévén, hogy nem maradt annyi parketta, amiből ominózus darabokat újra lehetett volna szabni, na, meg le is voltak már ragasztva. Ennek ellenére kellemesen csalódtam a munkájában. Mert valóban rendesen töltötte ki. Olyannyira, hogy bár tudtam, hol voltak a rések, mégsem láttam, csak ha letérdepelve keresgéltem. És úgy sem volt szemzavaró. Ám nem voltam ott, amikor kikeverte a kitöltőanyagot. Fűrészpor és lakk keveréke volt, de nem tudom, milyen arányú. És talán még tömörítette is bedolgozás során. Hátha lesz itt mester, aki megosztja az ipari titkot.
A folyékony fát én elvetném, mert a kitöltendő rések itt túl nagyok. Ha sikerül is úgy bedolgozni a fatapaszt, hogy nem reped meg, később egész biztos, hogy repedni fog, ugyanis a fa mozog, akárhogy zárod a felületet. Évtizede megfigyelek minden fatapaszos, folyékony fás korrekciót - sosem a sajátomat, mert én idegenkedek a használatától látható felületeken (a nem latható kitöltésekre meg vannak sokkal jobb megoldások, mint pl PU ragasztó). Nem láttam még olyan javítást sehol, amiről ne sütött volna hogy illúzionista bűvésztrükk. Láttam viszont olyat többet is, ahol jobb lett volna inkább meghagyni a réseket, mint odacsapni amőba foltokat, és azt szépen belakkozni.
Elképzelhető, hogy az epoxi is elmenne, ha jóféle, valóban átlátszó epoxiba keversz bőségesen fűrészport - Inkább azt, mint kérget, ugyanis a kéreg szekezete igen puha, szivacsos ahhoz, hogy valódi tömör felületet mutasson.
Bármit is alkalmazol, javaslom, hogy előbb próbadarabokon kísérletezz, amíg nem kapsz olyan eredményt, amivel elégedett leszel - és gondolj már előre arra, hogy a fa mozog, lehetőleg a későbbiek során ne zsugorodjon/táguljon/repedjen a kitöltőanyag.

Írásaidból szinte kivétel nélkül lejött, hogy nem csak a munkádra, hanem mindenre kényesen ügyelsz - még a munkaruhát is megválogatod, szerszámokat óvod, és rendben tartod. Tényleg annyira rikít ebben a kontextusban az a faragatlan cerka - de erre a részre nehogy válaszolj!

[ Szerkesztve ]

Több fa van, mint asztalos!

(#33379) thyeby válasza salieri. (#33377) üzenetére


thyeby
őstag

Amennyire én tudom, kétféle textilbőr létezik:
- Ledarálják a hulladék bőrdarabokat, majd azt visszapréselik egy textildarabra. Nem szakavatott szem azt nem látja meg, hogy ez újrahasznosított bőr.
- Puhább bőröket textil ráragasztásával tesznek erősebbé, alaktartóbbá.
Tehát a textil minden esetben a nyúlós bőr erősítésére szolgál - több, kevesebb sikerrel. Vannak aztán azok a bőrök, amik mindenféle textil hókuszpókusz nélkül sem nyúlnak - gondolj a katonai derékszíjra. (Mondjuk az vastag lenne bútor bevonására, de vannak kifejezetten vékony bőrök is, amikre nem jellemző a nyúlás.)
A párom vásárolt (jó drágán) bőr ülőgarnitúrát. Szép, és egykor trendi is volt. De senki se szereti a családban. Ő se. Nem nyúlt meg - mondjuk lehet, hogy azért, mert nem is nagyon használjuk. Hideg, csúszik, pállaszt, és beleragad az ember. De szép. Azonban ez nem látszik, mert talán a komfortot javítandó, le van takarva egy pléddel - ami persze mindig lecsúszik róla.

Linkedben ez a marketing csodaszó, hogy modern textilbőr (kifelejtették, hogy praktikus :F ), számomra arra utal, hogy valószínűleg darált bőrről van szó. Attól függ, hogy milyen ragasztóanyaggal, milyen bőr milyen textilen van. Valószínűsítem, hogy nem lenvászonra tettek hibátlan antilopbőrt. A köznyelvben az egy rangot jelent, hogy tömör fa. Az asztalos tudja, hogy ezer féle tömörfa létezik. Ez egy gyűjtőnév. Nem mindegy, hogy ében, mahagóni, dió, vagy lucfenyő, holott mind tömör fa. A bőrökkel ugyanez a helyzet. És ahogyan az ikakikában tömör fának nevezik még azt a fát is, aminek a közepe közönséges levegő, megvannak a varázsszavak a bőrre is. Egy igényes angol bőr ülőgarnitúrára a felhasznált kikészített bőr alapanyag ára nem telik ki ennek a száznegyvenezer forintnak a duplájából se talán. Egy olyan bútort nem úgy adnak el, hogy modern bőrrel van bevonva, hanem azt mondják, valódi bőr (és pontosan megnevezik, milyen bőr) kárpitozással. Az nem szemfényvesztés, az pénztárcavesztés.

Több fa van, mint asztalos!

(#33380) veze válasza thyeby (#33378) üzenetére


veze
őstag

Nálam a parkettás ugy csinálta ezt, hogy amikor felcsiszolta, abbol a csiszolat porbol vett el és keverte ragasztóval. Nem hígra, inkább olyan állagúra mint egy glettanyag, vagy annál is picit keményebb. Épp hogy spaklival be tudta kenni, dolgozni a hézagokba, kb olyan állagra.
Mivel sajat csiszolatpor volt tökéletesen illeszkedett színben a parkettához. Szerintem ez volt a titka. Bármilyen más fürészpor valamelyest eltért volna már színben, továbbá a fürészpornál is aprobb lisztszerü volt a csiszolatpor, amiben rostok nem is látszódtak. Miután megkötött azt is átcsiszolta lakkozta és tényleg térdelve kell keresni hogy hol van.. szemmagasságból, főleg aki azt se tudja hol kell keresni, nem igen veszi észre..

(#33381) mdk01 válasza Speciali (#33373) üzenetére


mdk01
addikt

Azon kívül, hogy a nagyobb réseket eltakarod a kisebbek kitöltésére mit gondoltál?

(#33382) Armahun válasza thyeby (#33379) üzenetére


Armahun
addikt

Szerintem ilyen vastagságban nem bírna kiszáradni, ill beesne, kirepedne.

Beton esetleg. :), szépen felcsiszolva, lakkozva. [link]

[ Szerkesztve ]

Ha szerinted egy tárgy lehet Ő, akkor te is az vagy. Jó étvágyat evés előtt illik kívánni. A már evő embert ezzel étkezévében megszakítani igen nagy illetlenség.

(#33383) Armahun válasza mdk01 (#33381) üzenetére


Armahun
addikt

Esetleg Eukula h99.
Ez egy oldószeres alkohol alapú hézagtömítő.
Finom csiszolatporral kell heverni, gyorsan és keményre szárad.
Erre tehetsz vizes és oldószeres lakkot is, olajozható .

Ha szerinted egy tárgy lehet Ő, akkor te is az vagy. Jó étvágyat evés előtt illik kívánni. A már evő embert ezzel étkezévében megszakítani igen nagy illetlenség.

(#33384) Speciali válasza mdk01 (#33374) üzenetére


Speciali
tag

Igen, ez kivitelezhetö, hogy akár hurkapálcika vastagságu anyagokkal töltöm ki a hézagokat. Az egészen kis hézagokat mindenképp valami masszával szándékozom kitölteni, de ha csak minimális, akkor az már technikailag is könnyebben kivitelezhetö, meg nem is zavaro.

Többen irták a lakkal, ragasztoval valo csiszolatpor keveréket. Természetesen ezeket ismerem, de csak végsö esetben akarok ehhez a megoldáshoz fordulni.

Amugy ugy szokott ez lenni, hogy ahogy készül a cucc, ugy jön elö közben uj ötlet.

(#33385) Speciali válasza bim (#33375) üzenetére


Speciali
tag

Azt hittem azt irod, a ceruzát szeljem le, és azt is használjam fel.:)
Amugy azert nincs jobban kifaragva, mert ezeken a durva, fürészelt bütüfelületeken kitörne a hegyes ceruza. Egyébkent nem szoktam ácsceruzát használni, ezt is ugy találtam egy regi kibontott pultban, es csak azert tartottam meg, mert mostanában szürke járolapokkal dolgozunk, és a szinhibák eltüntetéséhez jol lehet használni a grafitot.
Collstok és ácsceruza, ezekröl ismerszik meg a preciz asztalos. :DDD
Üveglapot semmiképp nem akarok. Akkor inkább teleköpködöm szotyival.

[ Szerkesztve ]

(#33386) Speciali válasza pali923 (#33376) üzenetére


Speciali
tag

Erre nem is gondoltam, de jo ötlet. Viszont valami olyan kéne, amit lehet együtt csiszolni a fával. Mindenesetre nem vetem el az ötletet, ezen a vonalon is gondolkodok még.

(#33387) Speciali válasza thyeby (#33378) üzenetére


Speciali
tag

Amit leirtál a perkettás megoldásrol, valojában az is folyékony fás, tapaszos megoldás, csak nem gyári, hanem saját kivitelezésben.
Ha ezt , vagy valami folyékony anyagot választok, mindenképp többszöri átdolgozásra lesz szükség. Söt, nagyon valoszinü, hogy egy év lakásban töltött idö után, ujra kell majd tömiteni a felületet. Mivel itt többféle anyagrol van szo, ráadásul a kéreg is a fakorongokon van, de nem is számitok ping-pong asztal simaságu felületre.
Ahogy már irtam, az üveg nem jöhet szóba. Én tudom értékelni, ha valami nagyon rusztikus hatást ellensulyoznak üveggel, de nem igy, hogy betakarunk vele valamit. Pl egy rönk lábon, kicsit megemelve egy matt üveglap jo lehet.
De itt nem csak esztétikumrol, meg stilusokrol van szo, hanem használhatoságrol. És mivel az asztal leendö használóját jol ismerem (jómagam :D ), ö utálja a hideg üveglap érintését.

Eszembe jutott közben, valami agyagszerü anyag, ami jo lehetne. A kályhaépitö mesterek dolgoznak valami hasonlo anyaggal, amivel tömitenek. Ez nem lenne nagyon "tájidegen" sem és csiszolni is tudnám.

Tegnap csiszolatport kevertem keményolajjal, holnapra meglátom, hogyan keményedik ki. Lakkal és ragasztoval nem szivesen keverném a csisz.port, mivel olajozni akarom a legvégén az egészet

Irtad , hogy a tapaszos megoldásoknál mindig látszik, hogy ott valami büvészkedés történt. Ez igaz, abban az esetben (szerintem), ha ez valami hiba javitása. Az én esetemben viszont nem erröl lenne szo, a folyékony fa, nem mint javito anyag , hanem alapanyagként lenne használva.
A színeltérésröl meg kár is beszélni, mivel többféle faanyag lesz használva. Söt, ha lehetett volna, még tarkább, szinesebb fakorongokat használnék.

Azt csak ugy megemlitem, hogy a végén keretezve lesz a lap, kivül szélezetlen 2 zollos cseresznyepalloval.

A ceruzát ézrevetted, de a törött nyelü szoritot nem. Ejnye... :DDD

[ Szerkesztve ]

(#33388) macilaci78 válasza Speciali (#33387) üzenetére


macilaci78
nagyúr

Ha a színes vegeredmeny a lenyeg, akkor juhar, koris, doussie, gozolt akac, jatoba, fustolt tolgy, wenge is elfert volna benne.
Hurkapalcika melle par fakanal es seprunyel esetleg?
Hastok modjara menetes szarral osszefognam a keretezo cseresznyedeszkakat.

Ha minden kötél szakad, nem kell félni az akasztástól!

(#33389) Speciali válasza macilaci78 (#33388) üzenetére


Speciali
tag

elfért volna, de nincs. Akác van benne, meg talán juhar, a többit egyelöre nem tudom mi. Tüzifábol apritották nekem, ami épp volt száraz, az lett.
A cseresznye keret gérbe lesz vágva.
Van 15-ös dugokészitö furo, esetleg azzal is tudok anyagot csinálni ha szükeges lesz.

[ Szerkesztve ]

(#33390) thyeby válasza Speciali (#33387) üzenetére


thyeby
őstag

"A kályhaépitö mesterek dolgoznak valami hasonlo anyaggal, amivel tömitenek. Ez nem lenne nagyon "tájidegen" sem és csiszolni is tudnám."

Igen, ez is lehet jó megoldás. Az apósom kiváló kályhásmesterként indított fiatal korában, ami mellett aztán évtizedekig meg is maradt. Ez az agyagszerű anyag egyébként azért szerű, mert nem egyéb, mint homok és agyag keveréke. A pontos arány felhasználástól függően változik. Más keverék tömít a kályhákban, mint pl az, ami épp alattam, pontosabban a metlachi alatt van, amin a forgószékkel imbolygok. Ha nem sürgős, akkor megkérdezem Papókát, hogy ilyen felhasználásra pontosan milyen agyagot javasol? És tudom, hogy lehet azzal a masszával úgy dolgozni, hogy semmi repedés nem lesz rajta nagy felületen sem. (Ilyesmivel padolt ki az Öreg, és nem cserepes a felület negyven év után sem.)

Több fa van, mint asztalos!

(#33391) generatoros válasza Speciali (#33387) üzenetére


generatoros
tag

Bocsánat kérésel kezdem! Teszem ezt azért mert csak véleményem mondanám és lehet ez nem tetszik. Tehát, ha idegenkedsz az üvegtől akkor hogy tudod elfogadni a homokot? Az üveg is homok!!!! Tudom és látom én , hogy divat lett fakeretben kő munkalapot tenni a konyhába.. Még elis lehet fogadni, meglehet vele barátkozni. Láttam én marhaistállót beton jászollal és láttam ezer éves/száznál több éves/ fa jászollal is.Kicsit homok kicsit fa ez nekem nem jön be. Mégegyszer mondom bocs, de nekem ez olyan mikor a nagyanyám a többnapos ételt ami nem volt még megromolva inkább a koldusnak ajánlotta ,aki örömmel elfogadta, de mivel a humora még nem hagyta el, azt mondta : ale büdös , ale jó kicsit szagos kicsit jó.

(#33392) spacer


spacer
aktív tag

Srácok!
Kétállásos nyitott kocsibeállót szeretnék csináltatni. Kaptam árajánlatot egy ácstól, de kihullott a hajam az ár hallatán. Valaki a fórumon nem jártas, hogy kb. mennyibe fáj egy ilyennek az elkészítése?
Méretek: 6,5m x 5.5méteres lenne, kezeletlenül, nyeregtetővel, hat oszloppal, nem zsindelyezve, hanem normális cserepekkel, mert az maradt dögivel a házépítésből.

>>>>>>>macbook air<<<<<<

(#33393) yooccoo válasza generatoros (#33391) üzenetére


yooccoo
aktív tag

miért, akkor a faforgácslapot is fának minősíted?

(#33394) bim válasza spacer (#33392) üzenetére


bim
veterán

Cirka 280e a faanyag léccel szegélydeszkával de ebben nincs fólia. Nettó 250körül a munkadíj. Igény szerint lambéria pluszban és bádog. Ez a reális. Ezen felül csavarok, szegek és papucsok. 30e környéke.

(#33395) spacer válasza bim (#33394) üzenetére


spacer
aktív tag

Tehát 700 körül meglenne, és akkor ebben már benne lenne bádogtól kezdve minden. :R
Nekem milla felett számolgattak. :(

Nincs ismerősöd akit érdekelne a munka? Ahogy visszaolvasgattam a hozzászólásaidat akár Te is elvállalhatnád. ;)
Helyileg Pest határában lenne a munka.

>>>>>>>macbook air<<<<<<

(#33396) bim válasza spacer (#33395) üzenetére


bim
veterán

Ha tudsz várni pár hetet még akár mi is szóba jöhetünk. Nyilván pontosan ki kellene számolni mindent.

(#33397) spacer válasza bim (#33396) üzenetére


spacer
aktív tag

Persze, hogy tudok. Nem hajt a tatár. :)
A többit priviben megbeszéljük.

[ Szerkesztve ]

>>>>>>>macbook air<<<<<<

(#33398) Haugland


Haugland
aktív tag

Sziasztok ismét :)

25 max 30eFt -os értékhatárig szerintetek egy lyen kézi körfűrész jó választás lehet?

Típus: Kawasaki K-CS 1300

árak

1300 Watt
4800 U/min.
90° = 63 mm
45° = 42 mm
Lap átmérő: 185 mm

Ez már legalább aluminium talpas ami legalább egy kis segítség és könnyebbség az asztalba építéshez.

A meglévő parksiede-is műxik már az asztalban, de az egy kicsit zavar, hogy a derékszöget nem nagyon tartja (vagyis, hogy viszonylag könnyel elmozog jobbra-balra) illetve a melységállító csavarja már most eltörött, pedig nem is nagyon eröltetem :( )

(#33399) mdk01 válasza Haugland (#33398) üzenetére


mdk01
addikt

Mire használnád?

(#33400) Haugland válasza mdk01 (#33399) üzenetére


Haugland
aktív tag

Leginkább asztalba építve rétegelt lemez és fenyő vágására.
Kizárólag saját bútorokhoz

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.