Hirdetés

2024. május 1., szerda

Gyorskeresés

Hozzászólások

(#33801) serfozotibi válasza Soká (#33798) üzenetére


serfozotibi
csendes tag

Nemtudom pontosan mire gondolsz a "használható könnyített gép" kapcsán, de tulajdonképp ez a Bosch szerintem fedi azt a kategóriát. Hát a súlya az 35 kiló állvány nélkül, amelynek emelését két asztalba épített fogantyú segíti, de szerintem ebben az elgondolásban egy ember kevés a mozgatásához. Fel tudom emelni, viszem is, de ajtókon nem férek át vele, max ha magamhoz fogom szorosan úgy állítva. Nah de, most van készülőben rá két kerék, ami ha úgy fog működni mint ahogy elképzeltem, nagyon hasznos kis segédeszköz lesz. Készítek képet is amint kész van, de még festenem is kell, mert -ha nem is gyári kivitelűt- de egy viszonylag igényesen kivitelezett gördítő szerkezetet szeretnék rá alkotni. Persze nem az állvánnyal együtt lesz mozgatva, hanem abból kiemelve, de az àllványa az nem probléma, hiszen laposra összecsukható könnyedén.
A motorra visszatérve: ennek a gépnek a teljesítménye 2100W, és ha belegondolok, mondasz valamit azzal hogy a súly az oka annak hogy kefés motort tesznek bele, hiszen jól tudom, hogy indukciósból, egy 1,5KW-os is már termetes jelenség.
Az Einhell tolószános gépe annak idején egyik álmom volt, de az a baj, hogy folyamatosan csalódom a márka produktumaiban, amint a közelébe kerülök egynek. Ehhez a modellhez még nem volt szerencsém, de kisebb körfűrészeit már "megfogdostam" az einhellnek, és mindig azt tapasztalom hogy képeken jobban tetszett. Szóval lehet hogy nem szénkefés a motorja, és az tényleg egy jó dolog, de a kezelőfelület, a beállítások átgondoltságának a hiánya és a felhasznált anyagok minősége mind mind kompromisszumra késztetnek ezeknél a gépeknél.

(#33802) nandow


nandow
aktív tag

Sziasztok!

Egy felújítandó lakásba szeretnénk új konyhabútort.

Ehhez keresnék olyan asztalost vagy bútorkészítő céget, aki az elkészítés mellett tud segíteni a konyhabútor megtervezésében is, esetleg látványtervvel együtt. Olyan megoldást preferálnék, hogy legyártják a bútort, kihozzák és be is építik a helyére. :)

Ha tud valaki segíteni, ajánlani embert/céget, azt megköszönöm. :R Jöhet privátban is. :)

Üdv!

[ Szerkesztve ]

(#33803) Speciali válasza thyeby (#33795) üzenetére


Speciali
tag

én pár éve bedobozoltam magam systainerekkel.
Ha helyszinre mentem, akkor vittem magammal az egész tornyot, alatta egy gurulós összecsukhato kézikocsival. Volt elötte egyéb más müanyagdobozaim, azokat össze kellet gumipokozni, de volt igy is, hogy lehullot valami. Ebböl lett elegem, a systainereket meg összekapcsolom, profi az egész. Tudom hogy drága, de nekem megérte.Volt hogy egy egész utcán kellet végigcuccolnom, mert nem lehett behajtani autoval. (ez a racionális oldala) És szinte majdnem minden helyen megjegyezték, hogy milyen profi az egész megjelenés. (ez a pszicho oldal)
A pszichologia sok esetben maga a reális tartalom. Mert nem csak hús és vér vagyunk, van lelkünk is vagy mi. :)
Persze nem attül leszünk valakik, hogy birtoklunk ilyen meg olyan tárgyakat. De egy tárgy birtoklása tud adni olyan kis pszichologiai többletet, amitöl a valos produktivitás is megnöhet. Pl. nekem nagyon sokáig egy régi autom volt. 18 éves volt már. Nem volt szakadt, korához képest jol nézett ki.De amikor sikerült egy majdnem uj autóra lecserélnem, akkor kicsit kellemesebb érzéssel szálltam ki belöle, mint a régiböl.
Ha csak matekolunk, akkor valoszinüleg nem érte meg az árát. A pszichologia nagyon fontos része a mindennapoknak. Szinte észre sem vesszük, de ez mentén csináljuk a dolgainkat. Sokszor a racionálisnak tünöket is.
Mekeressük a pénzt a nagyon racionális munkával, aztán irracionálisan elköltjük. :D
Rátérve a Festoolra, ezt a márkát nekem, meg a hozzám hasoloaknak találták ki. Én nem csak a ragyogo használhatosága miatt szeretem, hanem... nem is tudom. Na ez az ! :DDD

(#33804) aszamóca válasza serfozotibi (#33796) üzenetére


aszamóca
aktív tag

Jól gondolod. A kommutátoros motort azért alkalmazzák, mert kisebb a térfogatuk, és emellett nagyobb nyomatékkal rendelkeznek az aszinkron motoroknál. Egy segédfázisos aszinkron motort egy fázisról üzemeltetve pl. a három fázishoz képest az indítónyomaték 25%, míg az üzemi 75% körül alakul.
Ezen előnyök mellett a hátrányai a szénkefék-kommutátor súrlódásából adódó kopás, ill. a zajosság.
Az GTS-10XC ráadásul fogaskerék-áttételt is tartalmaz, ami tovább növeli a zajt, ill. a szervizigényt.

Nem, nem hangfalnak hívják, gyűjtőnéven hangsugárzónak. A hangfal egy valamekkora tetszőleges geometriájú lapba épített hangszóró.

(#33805) thyeby válasza serfozotibi (#33796) üzenetére


thyeby
őstag

"Egy dolog nem teljesen világos, hogy vajon miért nem indukciós motort raktak bele?"

Igen, ezen régebben magam is elgondolkodtam. Az indukciós motorok csendesek, gondozásmentesek. Arra jutottam, hogy valószínűleg a mérete miatt. Ugyanis egy ilyen erős egyfázisú indukciós motornak egyfelől komoly súlya, másfelől komoly terjedelme van. No, meg annak a hűtésére is jobban oda kell figyelni - habár azt nem túl bonyolult megoldani.
Szóval ez a kategória arra hajaz, hogy mobil legyen a fűrészasztal, ne legyen már az üzletben ijesztő, hogy mekkora gép, és milyen nehéz.
Az erőbeli különségek nem igazán játszanak szerepet, hiszen tervezhető bármilyen erős indukciós motor egy fázisra - nyilván a kondenzátoros okoskodás miatt el fog maradni a kraft, valamint a hatásfok egy ugyanakkora három fázisútól.
A Makita szalagfűrészemet egy kb 800W-os egyfázisú indukciós motor tartja lendületben. Hoz minden elvárást, de szemmel láthatóan bazi nagy motor. Már aköré sem lehetne azt a csinos asztali körfűrészedet takarosan megépíteni, és ismétlem, még egy Kw-nál sem tartunk.

Abban egyet értünk, hogy a Festool sytainerek átgondoltabbak, mint a konkurenciáké, de nem mindenhez adtak ám olyan kényelmes boxot, mint a merülőhöz. A Domino-t például átgondoltan kell helyre pakolnom, és kell olykor csikicsukiznom, hogy szépen záródjon. Igaz, egy porszívó cső darabot is belezsúfoltam, és ott tartom a marókéseket is, nem a tiplis dobozban, mert így csak egy koffert kell nyitogatnom munka közben.
Azmiatt magam is fújtattam már jóegypárszor, hogy mi a csudát keres egy ipari használatra szánt drága gépen egy merev műanyag kábel, ami hidegben teljesen használhatatlanná teszi olykor a gépet. Én is lecserélek élből mindent gumikábelra, ha nem azzal kapom meg az üzletben.
A nem system rendszerű kofferekkel a fő bajom nem is az, hogy nehéz a kábelt visszatenni bele. Varga Lacitól tanultam el, hogy egy okos tépőzáras csíkkal körbetekerve jól egyben marad minden elrakott kábel. Hanem az bosszant fenemód, hogy (vegyük pl a hetvenezer forintos DW dekopírt) csak úgy lehet abba a fene kofferba visszaédesgetni, hogy tőben törik a kábel. Ha gumi az a kábel, akkor is nagyon zavar, hogy meg van törve.
Egyébként a Festool száz dologra kiterjedő figyelmessége nevelt arra, hogy minden kábelt szépen karikába rendezve teszek a helyére, nem csak a Festool gépekét. És így öröm dolgozni , hogy nem gyűrődik, akad mindenbe, hanem szépen követ mindenhova.

Több fa van, mint asztalos!

(#33806) thyeby válasza Speciali (#33803) üzenetére


thyeby
őstag

Igen, meg kellett volna jegyeznem abban az írásban, hogy annak, aki gyakran vonul szerszámostól - szinte műhelyestől - helyszínre, annak bármilyen drága legyen is, megtérül systainerben tartani mindent.
Osztom azt az álláspontodat, hogy csak matekolva élni rémesen emberietlen. Úgy könnyen kockává válhat a fejünk. Einstein utolérhetetlent alkotott élete során. De milyen áron? Hogy nem is látta a gyerekeit. Én úgy érezném, hogy mihaszna babér az.
Véletlenül sem kötözködésnek szánom a következőket:
Úgy hozta az élet, hogy belekóstolhattam a szegénységbe is, a gazdagságba is. (Utóbbi viszonylagos dolog - én éreztem úgy a szegénység után, hogy az gazdagság, hogy a boltban nem az árakat nézem, hanem azt, hogy szeretném-e, vagy nem.) Toltam az öreg autómat kilométereken át, szereltem ki a motort-váltót belőle, ha azt akartam, hogy holnap is mehessek vele. Aztán volt olyan is, hogy kigurulhattam a szalonból új kocsival, mi több, a párom ezt megismételhette két év múltán, és gyakorlatilag két új kocsival szaladgálhattunk. A második új autónál már nem éreztem én semmi büszkeséget, emelkedettséget. És nem vágyok több új kocsira. Megtapasztalhattam, hogy tíz év után is ugyanazt nyújtja, mint új korában. Kellett a szegénység ahhoz, hogy fel tudjam fogni, gazdagság az, amikor az ember nem a pénzt osztogatja feszt hasztalan, meddőn. Kellett a gazdagság ahhoz, hogy felismerhessem, hogy mihaszna, ha nincs mögötte emberszag. Életem legszegényebb időszakában lehettem legboldogabb. Megtapasztalhattam, hogy a boldogsághoz nem kell egy kanyi vas sem. Szép emlékeimnek semmi köze a pénzhez. Amikor a lányom született, kocsim sem volt, de még pénzem sem taxira, hogy azzal hozhassam haza az új családtagot a kórházból. Épp akkor építettek le - amit igazán rossz volt megélni. Akkor. És ma nem arra emlékszem, hogy milyen érzés volt munka nélkülivé válni gyereket várva, hanem arra, hogy hej, az a nap, amikor a lányom megszületett, de megváltoztatta az életemet. És hogy milyen szép nap volt, amit soksok mégszebb követett. Hogy mit meg tudtam és tenni egy kacagásért, hogy dobtam a hátam mögé minden addigi elvemet, ha rámkacsintott a gyerek csillogón. Hogy milyen érzés volt úgy hosszú útra kelni a gyerekkel, hogy előtte vettem neki egy nagy csomag színes zsírkrétát, amivel kedvére telibe/körbepingálhatta a kocsit a nagy utazáshoz. Hogy útközben úgy mosta a kezét, hogy én egyik kezemmel kormányoztam, a másikkal öntöttem a tenyerére a vizet egy flakonból.
És azóta én nem pénzre vágyok, hanem emberszagra.
Egyszer régebben hallottam egy találós kérdést, ami nagyon bennem maradt. Így hangzik:
- Mi a különbség egy szegény depressziós, és egy gazdag depressziós közt?
Az, hogy a szegény depressziós azt hiszi, hogy ha gazdag lenne, akkor nem lenne depressziós.
Atyám beletanított az öcsémbe egy vesszőparipát, miszerint jobb egy béenvében sírni, mint a metrón. No, ez egy igazi nagy baromság. Sírni sehol se jó, és sehol se jobb.

No, ez egy kicsit off-ba hajlott, csak nem tudom, honnan kezdve? :U

Több fa van, mint asztalos!

(#33807) Soká válasza serfozotibi (#33801) üzenetére


Soká
senior tag

"Nemtudom pontosan mire gondolsz a "használható könnyített gép" kapcsán, de tulajdonképp ez a Bosch szerintem fedi azt a kategóriát"

Nem, nem erre gondoltam. A Te kék Boschod, az én Metabóm, a nagyobb (vagyis drágább) Makita a "sima" hordozható kategória. Arra lett kitalálva, ami ennek a videónak az elején is látható. Egyértelmű, hogy a Metabo kimondottan ezt a hordozhatóságot fejlesztette a TS 254-nél az elődhöz képest.

Amire én gondoltam, az az Einhell-féle formatizáló gép. Vagyis nem egy ember által felkapható, autóba könnyen betehető gépről van szó, csak egy olyanról, ami a kerekek segítségével műhelyen belül könnyen mozgatható. Egy 60-80kg-os gép még nem szürkeöntvény vázú , de azért már stabilabb, mint egy 30kg-os.
Mondom, szerintem van arra igény, hogy nem kell hordozhatónak lenni, de azért mozdítható legyen, ha kell. Egy 120kg-os gépet már nem nevezek mozdíthatónak, bár nyilván az is tologatható, ha kerekek vannak alatta.

De vannak egyébként öszvér megoldások, ez a bernardo például ez a 70kg-os kategória, de van egy kis szürkeöntvény asztal, kis fűrészlappal (200mm) és egy kis teljesítményű indukciós motorral. Vagy ez, ami gyakorlatilag csak a dobozolásban különbözik.

(#33808) nandow válasza nandow (#33802) üzenetére


nandow
aktív tag

Hopp, a helyszín lemaradt. :D
Budapest 11. kerület lenne.

(#33809) Speciali válasza thyeby (#33806) üzenetére


Speciali
tag

Emberi dolgokat irtál, nem is füznék hozzá semmi egyebet.

[ Szerkesztve ]

(#33810) thyeby válasza Soká (#33807) üzenetére


thyeby
őstag

Igen, értettem, hogy mire céloztál.
Szeretek olykor elalvás előtt a TV-t jutyubra állítva szakmai filmeken, ötleteken, megvalósításokon andalogva elaludni. És látok ott sok ilyen gépet, amilyenre utaltál. Sajnos nálunk az általad linkeltekkel ki is merül az elérhető paletta - nem túl bizalomgerjesztő minőségben. Magyarországon a kis asztali körfűrész kimerül ezekben a műanyag dobozba préselt gépekben - legtöbbször eloxált alu asztallappal, de még többször vállalhatatlan precizitással. Sajnos.
Az lejön ezekről a filmen látott gépekről, hogy csendesek, nagyon stabilak, nagyon pontosak és nagyon egyszerűen kezelhetők. A fence jól látható skála fölött könnyen mozgatható, gyorsan és pontosan állítható, és mindig helyesen rögzül. Ezeknek is kicsi az asztallapjuk, legtöbben homemade kiterjesztést alkotnak rá gazdáik, de csendesek, pontosak, jó elszívással, ám szerény vágásmagassággal. Hányszor gondolkodtam már azon, hogy miként lehetne idehozni egy szép példányt, mondjuk Angliából egy Delta masinát?
Bizonyos vagyok benne, hogy nem csak én sóvárgok ilyen asztali körfűrészre, hanem sokan még.

Több fa van, mint asztalos!

(#33811) Karthmann


Karthmann
csendes tag

Sziasztok!

Segítséget szeretnék kérni felületkezeléssel kapcsolatosan.
Milesi magasfényű pur-t fújtam, függőleges felületre, a napokban, és elég nehezen boldogultam vele, ha esetleg valakinek van tapasztalata, vagy infója miként lehet ezt normálisan kijuttatni az megköszönném.

Happy wife happy life

(#33812) mdk01 válasza Karthmann (#33811) üzenetére


mdk01
addikt

Írd le mi a bánatod vele.

(#33813) serfozotibi válasza thyeby (#33805) üzenetére


serfozotibi
csendes tag

Igen, akkor ezek szerint jól gondoltam hogy miért nincs indukciós motor gépemben.

A kofferekről még annyit: magamra ismertem amikor említetted a DW dekopirfűrész elcsomagolásának kínos pillanatait. Nekem ugyanez a helyzet, a DW lamellózó gépemmel, komolyan mondom nem szeretem elővenni, mert tudom hogy milyen lesz elrakni. Alig fér el a mellesleg jó minőségű kábele a dobozban, és persze eleve megtörik a gépből kifele jövet. Esküszöm, én most ezért vettem egy akksis dekopírt is, mert amim van Aeg, az hiába nagyon jó kis fűrész, ráadásul egy éves sincs, de a vászontáskájába, egyszerűen alig lehet belegyömöszölni a kábelt. Jó, van vele más gondom is, hogy a tetején van egy kapcsoló amivel fixen be lehet indítani, és ennyi, de nekem valahogy jobban bejön az a gép amit felül fogok és én szabályzom az ujjammal hogy mikor indul és áll le, esetleg egy kis sebbeséget is variálni tudok, ha a kés az anyagba lépéskor úgy kívánja. Szerintem el is adom.... Úgy sem használom ha már ott van az akksis....
Egyébként a Festool azért is jó, hogy lecsatolható a vezeték és azt szépen kis kunkorin össze lehet tekerni egy szempillantás alatt. Hàt nem kizárólag ezért akarok egy domino marót venni, de valljuk be, ez is szempont. :DD

(#33814) serfozotibi válasza aszamóca (#33804) üzenetére


serfozotibi
csendes tag

Nemtudtam hogy áttételes a masina. Gondolod hogy ha alkalmanként majd idővel kicsit zsírba raknám, az jót tenne neki? Úgy értem, hogy szétszedném, kimosnám a régi zsírt féktisztítóval, aztán bekenném újra. Végülis, mechanikus erőátvitelnek nem ártana egy kis szerviz, alkalmanként. A flexeim kúpkerekét is újra szoktam zsírozni időnként....

(#33815) serfozotibi válasza Soká (#33807) üzenetére


serfozotibi
csendes tag

Értem mostmár mire gondolsz. Egyébként az általad linkelt metabo gépről vettem az ötletet, hogy valami kereket kéne szerelni a gépemre, de az enyém élére állítva gurul majd. Továbbmenve, én azt a ts254-et akartam megvenni, csak tetszett hogy a Bosch-on tolószán is van, de nem is bántam meg. Mondjuk erről meg a kereket felejtették le, bár azt könnyebben készítek rá magam mint tolószánt a metabo-ra. :)

Igen ezek a Bernardo gépek már sokkal jobban hasonlítanak a lapszabászra, és noha kisebbek, de ha egy-egy beállítást olyan egyszerű elvégezni rajtuk mint a nagy testvéren, akkor érdemes megvenni egy kisebb műhelynek. Azt tudnám elképzelni, hogy van mellé egy merülő fűrészem, és valami nyers méretre harmadolom vagy negyedelem a táblát, ezután már jóval egyszerűbb ezzel a mini lapszabásszal kész méretre vágni.

(#33816) aszamóca válasza serfozotibi (#33814) üzenetére


aszamóca
aktív tag

Ártani nem árt, ha rendesen megcsinálod. Csak a túlzott mennyiségű zsírbevitelt kell kerülni. A forgórész tengelyvégénitt látható a fogkiképzés, ami a 88-as r.számú fogaskereket hajtja meg.

Nem, nem hangfalnak hívják, gyűjtőnéven hangsugárzónak. A hangfal egy valamekkora tetszőleges geometriájú lapba épített hangszóró.

(#33817) pali923 válasza Soká (#33807) üzenetére


pali923
tag

Én pont olyat keresnék, ami nem jönne ki a műhelyből, de mégis használható, és nem is túl nagy. Az asztal persze szürkeöntvény legyen, és legyen jó stellere. Nem is kéne rá tolóasztal, sőt, nagy asztal sem, csak a steller rögzítője legyen hosszú viszonylag, hogy ne kelljen azt is barkácsolni. Aztán majd körbeépítem, ahogy akarom. A hab a tortán, ha indukciós a motorja, talán még a 380V sem akadály.
Vagyis ez kb. olyasmi, mint azok a Delta gépek, amiket thyeby is emleget, és amikkel tele vannak a youtube-os videók. Amerikában nem is lenne drága, csak ugye ide nem hozható könnyen.

Na ilyet mutasson valaki akár csak viszonylag megfizethető áron itt ebben az országban.

Talán még ez a Bernardo néz ki úgy, de ennek meg a minőségével nincs mindenki megelégedve, az ára meg olyan, amilyen.
Tulajdonképpen ezekkel a Bernardokkal mi a baj? A szokásos lötyögés és pontatlanság? Vagy más is van?
A tolóasztal és az alap nélkül egy ilyet el tudnék képzelni magamnak, ha jól működne.

[ Szerkesztve ]

A helyzet reménytelen, de nem komoly.

(#33818) thyeby válasza serfozotibi (#33814) üzenetére


thyeby
őstag

Ahogyan a flexet, minden egyéb gépet érdemes időnként átzsírozni ott, ahol a gyártó is zsírt használ.
Hiába van az, hogy ezek a kopó alkatrészek többnyire zárt térben vannak, és nem veszítik el a zsírt, ha jó a tömítés. A zsír idővel egyre jobban kikeményedik. Bari tanított meg erre. A dekopírom ismét csendes táltossá vált, miután kezelésbe vette. Mi több, az indikátorórám is azért rakoncátlankodott, mert kemény volt a zsír benne.
Vannak azonban olyan csúszófelületek, ahova nem való zsírt tenni. Ilyen pl a kombinált gyalugépem négy emelőorsója. Csúszást segítő gondoskodásomat azzal hálálta meg, hogy munka közben elállítódott mindaddig, míg ki nem kopott a műszerolaj róla.

Több fa van, mint asztalos!

(#33819) serfozotibi válasza aszamóca (#33816) üzenetére


serfozotibi
csendes tag

Igen, a túlzott zsírbevitelt mindig kerülni kell, mert egyrèszt úgyis kinyomja a mechanika, másrészt meg vannak olyan szerkezetek amiket kifejezetten hátràltat a sok zsír.

(#33820) serfozotibi válasza thyeby (#33818) üzenetére


serfozotibi
csendes tag

Pontosan így van, ha hermetikusan zárt a hajtóműház, akkor is elhasználódik a zsír, de ha csak pici finom por kerül a gépezetbe és keveredik a zsírral, akkor már tulajdonképp nem beszélhetünk zsírról. Így időnkènt érdemes belekukkantani a gépeink hajtóművébe. Egyébként valóban van olyan alkatrèsz amit nem szabad kenni, de olyan is van amit azért nem, mert beleragadna a por azonnal, pl nálunk a gyárban sok ilyen gép van, és azokat valami Würth-ös száraz kenőanyaggal ápolják, ami grafitszerű aeroszol, és felvitel után egy picit sem ragad, de rendkivűl síkos lesz a fém felülete.

(#33821) Soká válasza pali923 (#33817) üzenetére


Soká
senior tag

Az a Bernardo TK 250 Pro a maga 700 eurójával (és 70-80kg-jával) kevesebbe kerül mint a 35kg-os kék Bosch.
Tehát el kell gondolkodni azon, hogy melyik van túl- vagy alulárazva. Vagy ha nincs alulárazva, akkor mi az amit kispóroltak belőle? (anyag, minőség, pontosság, stb.)
Ez a bernardo és társai arra mindenképpen "jók", hogy azt az illúziót keltsék sokakban, hogy lehet ennyi pénzért gépet vásárolni. Olyat, amit egyébként félmillió felett árulnak és valóban teljesítik azt, ami egy ilyen géptől elvárható.

Engem egyébként ettől a bernardótól éppen a súlya az, ami kicsit elriaszt. Szürkeöntvénynek ez túl könnyű. Vagyis vékonyka lehet az az öntvény, egy vékony öntvény meg könnyebben repedhet, törhet. Hogy a motor, a felfüggesztése, mozgatása mennyire jól eltalált, arról fogalmam sincs. Sosem láttam élőben.
Sosem volt ilyen tolóasztalos gépem, de mindig értetlenkedem, hogy a tolóasztal miért nincs közelebb a fűrészlaphoz? Az én "praxisomban" sok olyan kis munkadarab van, ami el sem érne a tolóasztalig, a szögvezető meg ha ilyen hosszú "erőkarja" van, kétséges, hogy mennyire pontos... Persze az is lehet, hogy kis munkadarabnál felesleges is a tolóasztal funkció, ahhoz megteszi a nútban futó szögvezető. (de azért nem botorság szerintem, amit én gondolok, mert az Einhell korábban linkelt gépén is a fűrésztől balra eső teljes asztalfelület a tolóasztal.)

(#33822) aszamóca válasza serfozotibi (#33819) üzenetére


aszamóca
aktív tag

A hajóműházban a túlzott mennyiségű kenőzsírbevitel miatt, a fogaskerekek közül nem tud távozni, és ezért feleslegesen terheli, lefogja a gépet, másrészről felforrósodik, megolvad, elhasználódik.
Tapasztaltam ilyet sarokcsiszolónál. :K

Nem, nem hangfalnak hívják, gyűjtőnéven hangsugárzónak. A hangfal egy valamekkora tetszőleges geometriájú lapba épített hangszóró.

(#33823) Zerdal


Zerdal
tag

Üdv urak.

Volt itt szó a DW745 ről. Az lenne a kérdésem, hogy van e valakinek illetve van e valaki közelében olyan bolt ahol van raktáron. Arra szeretném megkérni, lőjön már nekem egy két nagy felbontású képet a gépről illetve a stellerről. Előre is köszönöm. Valószerüleg ő lesz a kiválasztott, csak itt felém nincs sehol sem.

Köszönöm.

"Bízz Istenben és tartsd szárazon a puskaport!" Oliver Cromwell || PSN ID: Zer0DMG83

(#33824) Drebil válasza serfozotibi (#33813) üzenetére


Drebil
csendes tag

Ha elég jó cuccot tolsz, akkor már csak egyet kell aludnod április 6-ig. Akkor kezdődik a LignoNovum szakkiállítás. :D Elvileg lesz Domino akció. Próbáld meg, hátha.

(#33825) Speciali válasza Karthmann (#33811) üzenetére


Speciali
tag

függölegesre fujni magasfényüt nem egy hálás feladat. Ha csak egy mód is van rá, tedd vizszintes helyzetbe és ugy fujd.
Ha több igy az idöráforditás , akkor is megéri igy. Pisztoly düzni 1,2-1,5 körül legyen lehetöleg
.
Függöleges helyzetben a magasfényüt mégnehezbb megfolyás nélkül felvinni, mivel folyékonyabb, mint a normál selyem és matt lakkok. Ezért még inkább türelemmel, több lépésben tudsz csak lakkozni. Elöször csak ködöld meg a felületet, majd 5 perc után fújd meg ujra. Függöleges felületeket én ugy fujok, hogy a fujt felület szemmagasságban van.
Ha másképp nem megy, akkor letérdelek. Mivel a felületröl visszaverödö fényböl igy lehet a legjobban látni, hogy mennyi rajta a lakk. Egészen addig fujom, amig a sok kis pötty összeolvad egy egységes fényvisszaverö felületté. Ekkor azonban azonnal meg kell állni.
Ezért kell hogy szemmagasságban legyen, mert akár egyszer is pluszban átfujod ilyenkor, akkor megfolyik.
Inkább több levegövel és a megszokottnál kevesebb lakkal fujd. De olyan felületet, amit vizszintesen lehet magasfényüvel fujni, az nem fog menni. Mivel a magasfényü lakk a felületen kell hogy álljon, mint a viz, akkor tud szépen elterülni és igy lesz sima és ugye ez függölegesen nem lehetséges.
Természetesen alapozni is kell, de ezzel gondolom nem mondok ujat, ezért is hagytam a végére.

[ Szerkesztve ]

(#33826) aszamóca


aszamóca
aktív tag

Szerintetek le lehet furnérozni valahogy egy festett ajtókeretet?
Ill. van olyan ragasztó, technológia, ami ezt lehetővé teszi?

[ Szerkesztve ]

Nem, nem hangfalnak hívják, gyűjtőnéven hangsugárzónak. A hangfal egy valamekkora tetszőleges geometriájú lapba épített hangszóró.

(#33827) Speciali válasza aszamóca (#33826) üzenetére


Speciali
tag

mi szoropisztolyos kontaktragasztoval furnérozzuk, dekorozzuk a présbe nem rakhato alkatrészeket. Egy festett ajtokeret elképzelhetö hogy nem a legsimább.
Ez okozhat némi gondot, meg az, hogy a ragaszto az adott festékréteghez hogy tapad. De elviekben kivitelezhetö a folyamat.

Ha viszont présben gongoltad furnérozni, akkor elötte egalizálo csiszolásra lesz szükség, kontaktcsiszologépben, de festett felület lévén, ezt sehol nem fogják vállalni.

[ Szerkesztve ]

(#33828) Because


Because
őstag

sziasztok!

tanácsaitokat megfogadva inkább nem vágok bele az asztalkészítésbe.. viszont az a kérdésem lenne, hogy egy 1800x700-as és én 30mm vastag lapot szeretnék (nem tudom van-e itt szabvány) ez mennyibe kerülhet valami menőségibb mdfből szépen élfóliázva?
alulról csak lábakat szerelnék

(#33829) aszamóca válasza Speciali (#33827) üzenetére


aszamóca
aktív tag

A keret be van építve, és zománcfestékkel lekenve. Ha felcsiszolom por zsírtalanítás után ragasztóspray-vel befújva nem lehet szerinted a furnérlapot rászorítani pl szorítókkal?

Nem, nem hangfalnak hívják, gyűjtőnéven hangsugárzónak. A hangfal egy valamekkora tetszőleges geometriájú lapba épített hangszóró.

(#33830) thyeby válasza Zerdal (#33823) üzenetére


thyeby
őstag

Nem vagyok biztos a dolgomban, de nekem úgy rémlik, hogy ezt a típust megkülönböztetik aszerint, hogy hol kerül forgalomba. Kétféle áron, kétféle minőségben fut, és külföldi fórumokon beszédtéma volt, hogy a drágábbik az jó, az olcsóbbik már nem annyira.
De többet ne kérdezz, mert mindent leírtam, ami - hangsúlyozom - rémlik.

Több fa van, mint asztalos!

(#33831) pali923 válasza thyeby (#33830) üzenetére


pali923
tag

Szerintem erre gondoltál. Több generációja van, a legújabb a legjobb, legalábbis a linkben foglaltak szerint.

A helyzet reménytelen, de nem komoly.

(#33832) pali923 válasza Soká (#33821) üzenetére


pali923
tag

Hát ez az. Hanem akkor mit vegyen a szegény ember, ami így néz ki, ekkora, ilyen az asztala, de jó?
Bernardoból is van félmilliós, de az az érzésem, hogy csak attól drágább, hogy nagyobb a tolószán meg az asztalnagyobbítás, meg az ilyenek.
Akkor már inkább ez a kisebb Bosch. Csak ennek meg az asztala és a stellere elég kicsi.

A helyzet reménytelen, de nem komoly.

(#33833) Speciali válasza aszamóca (#33829) üzenetére


Speciali
tag

én a keret alatt az ajtolap keretre gondoltam. Tehát a tokrol beszélünk.
Ne vegyel spray kontakt ragasztot, normál dobozos kiszerelésben gazdaságosabb és jobb. Legalábbis ami Palmatex spray a kezembe került pár honapja, az még barkácsragasztonak is kevés.
A kontakt ragasztoval nem kell szoritot használni, elég ha ráütögeted a felületre. De persze ha könnyebb ugy, akkor szoritoval is rá lehet nyomatni. De rajta hagyni nem kell a szoritot, elég egy pillanat a kötéshez.
Amig lehett kapni, és az Emfi kontaktragasztot használtam. Utána a Palmatexet (dobozos) használtam, ez is egeész jo volt.

(#33834) GeriCool válasza thyeby (#33810) üzenetére


GeriCool
aktív tag

Hát ne is mond. Ezt a témát már körüljártam én is. A bosszantó, hogy kb 200.000 forintnak megfelelően nagyon kis pofás gépeket lehet már kapni. Nem is beszélve ha az ember egy picit mélyebbre nyúl úgy kb 350-ig ott már egy jó erős Grizzly-t is tud venni. Ami szerintem már asztalosoknak is megfelelne.
A New Yankee Workshop-os videókat nézve egyszer Norm Abram is bemutatja, hogy amerikában hány szegmense van ezeknek a körfűrész asztaloknak. 5 vagy 6 kategóriában, azaz minden méretben és szintnek megfelelően mindenki megtalálja magának a megfelelőt. Hobbytól a profi kategóriáig. Bosszantó!
Egyszer csillant egy halvány reménysugár, hogy ismerősön keresztül tudok hozatni kintről konténerben, de sajna nem jött össze.

(#33835) Soká válasza pali923 (#33832) üzenetére


Soká
senior tag

"akkor mit vegyen a szegény ember"

Most akkor mondhatnám az, hogy levegőt...
de ha reálisak akarunk lenni, akkor lássuk be, hogy nagyjából úgy vannak beárazva ezek a gépek, amennyit érnek. Sőt, bizonyos értelemben kedvezőbben is. Az aldis/lidlis 35ezres körfűrész igazán kedvező árú gép és egy hobbista meg tudja vele valósítani az elképzeléseit. ha annál jobbat szeretne, akkor ott a zöld Bosch 100.000-ért, ha annál jobbat, akkor 150ért a kisebb makita, kicsivel felette az AEG, 200 felett meg már nézőpont kérdése, hogy márkás hordozható vagy kínai "telepített" gép.
Azért csodákat ne várjunk el, ahogyan nincs hobbikategóriás röntgengép, úgy hobbiáron se számítsunk lapszabász képességekre. Az öregek mesélhetnének arról, hogy mennyibe került anno egy barkácsgép.
Én 1992 körül 13.900Ft-ért vettem egy zöld Bosch 550W-os kézi fúrógépet, nagyjából most is ennyi az ára. De akkor az több mint egy fizetés volt. ma ki venne mondjuk 200ezerért egy ilyen gépet? Két HILTI fúrógép ára...

Azon szoktunk lamentálni, hogy a lidlis 35ezer és bosch 100ezer között nincs igazán jó alternatíva. Ide lehetne pozíconálni valamit, de legfeljebb egy multinak, aki nagy darabszámmal képes jó ár/érték arányt előállítani. De ebben a szegmensben legfeljebb az igényesebb hobbisták jöhetnek szóba, azok pedig kb. annyian vannak, akik itt-ott lelkesen fórumoznak. :) Néhány tucat ember.

(#33836) pali923 válasza Soká (#33835) üzenetére


pali923
tag

Sajnos igazad van.
Azok a kínai telepített gépek a Holzmann és társai lennének?

A helyzet reménytelen, de nem komoly.

(#33837) serfozotibi válasza Drebil (#33824) üzenetére


serfozotibi
csendes tag

Ahhj igen, már tudok róla, de tudod, Dániában lakom, és most nem tudok hazamenni, majd csak nyáron leghamarabb..... :(

(#33838) serfozotibi válasza Soká (#33835) üzenetére


serfozotibi
csendes tag

Csak annyi jutott eszembe erről a Bosch fúrógépről, hogy amit '92-ben vettél, az talán még ma is fúrógép, ellenben azokkal amiket ma veszel 13ezerért. Nekem is van konkrét példám. Van egy zöld Bosch Pbs 75e szalagcsiszolóm, amit már én is használtan vettem, mert németből behozott cuccok közt leltem rá kb 10 éve. Azonban, a helyzet az, hogy az még mindig gép, és még mindig jó, de épp a napokban néztem egyik boltban ki volt rakva ennek a szalagcsiszolónak az új változata, hát első ránézésre úgy néz ki mintha valami elemes gyerekjáték lenne. Tartok tőle, hogy nem csak úgy néz ki hanem az is. Ha végleg tönkre menne az enyém, akkor a kék testvérét venném amit a mai napig ebben a kivitelben gyártanak, és nekem ez a kialakítás nagyon bejött. Ami nekem van, annak annyi a baja, hogy egyre jobban el van kopva a talpán a lemez amin fut a szalag csiszolás közben, és próbáltam már a Boschtól, robbantott ábráról rendelni új lemezt, de azt mondták, már nincs ehhez a típushoz alkatrészük. :W

(#33839) serfozotibi válasza Zerdal (#33823) üzenetére


serfozotibi
csendes tag

Pont ma találtam, azt írja, 5 hónapja vette az édesapja, aki időközben beteg lett és már nem lesz rá szüksége. 120ezerért adja átszámítva, így ahogy áll. Bár ha jól látom, ez a régebbi kiadás.

(#33840) lentivator válasza pali923 (#33817) üzenetére


lentivator
csendes tag

Szerintem jobbára a használt piacon lehet még ilyesmi gépeket találni:
Például ez: Kity 619
Tavaly nyáron még volt belőle vadi új is,Németországban 1500Euro volt.Ennek súlya is van,s végtelen számú kiegészítőt kapni hozzá.
Scheppach is gyárt ilyen méretben:
Precisa 4.0
Vagy marad a fórum kedvenc márkája:
a Metabo Magnum.Abból van öntvény asztalos is.Használtan 5-800 Euroért
Odébb van még,mikor venni akarok majd fűrészgépet,de nekem is jobban tetszene egy súlyosabb darab,akár tolóasztal nélkül,de öntvény lappal.
Szerintem sokan vagyunk így,akik nem akarnánk mozgatni,csak letenni a műhely közepére,azt sokáig használni.

(#33841) lentivator


lentivator
csendes tag

Míg el nem felejtem egy kérdés:
Találtam "C" profilt Németországban tűrhető áron,kicsit magas szállítási költséggel.
Vóna még valaki akit érdekelne?
Ide hozzák Grazba 15-16 Euróért,én bevinném az országba,s továbbpostáznám.

[ Szerkesztve ]

(#33842) thyeby válasza Speciali (#33833) üzenetére


thyeby
őstag

Hasznos infó, hogy a spray változat nem igazán megnyerő. A dobozos Palma ragasztóval kapcsolatban kiegészíteném az ár/érték arányt olyanok számára, akik ritkán és keveset használják.
Való igaz, hogy a dobozos kiszerelés árban a legolcsóbb. Igen ám, de ha már egyszer kinyitottuk, ketyegni kezd az óra, és a dobozban levő ragasztő egyre sűrűbbé válik, majd hamarosan be is szárad. Létezik ugyan hígító, ami visszavarázsolja, de arany áron.
És itt lép be a tubusos Palmafix. Nekem öt év után sem száradt be. Hiába drágább fajlagosan, mégis, számomra ez a legolcsóbb. Ráadásul könnyebben adagolható, mint a dobozból taknyolni.

Több fa van, mint asztalos!

(#33843) serfozotibi válasza thyeby (#33842) üzenetére


serfozotibi
csendes tag

Hát hasonló véleménnyel vagyok a Palmatex-ről. Egyáltalán nem mindegy, hogy milyen kiszerelést választunk, mert hiába olcsóbb a nagy tégely, ha beszárad, akkor az lesz a drága. A tubusossal viszont csak annyi a bajom, hogy az űrtartalmának a felét, levegővel töltik ki. :DD Bár, sok hasonló dologban csalódtam már a csomagolás mérete és a beletöltött mennyiség arányát illetően. Az egyik legáltalánosabb a zacskós chips :K

Egyébként egyszer volt egy nagyobbacska furnérozós melóm, egy tetőtér beépítésnél az állószék nevű tartóelemeket kellett széppé varázsolni, mert ezek egy kb 30 éves tető, durván fűrészelt elemei voltak, és mivel a kialakított szobák, szerves részét képezték, valami burkolatot mindenképp ki kellett rájuk találni.
A folyamat úgy nézett ki, hogy 8 mm-es OSB-t hordozóanyagként csavaroztam az oszlopok és támasztók minden oldalára, ami már alapból egyenessé és sima felületűvé tette őket, majd ezekre ragasztottam a fenyő furnért. Kezdetben faragasztóval, de oda annyi szorító kellett, egy oszlop hosszon, hogy az ott akkor ráfizetéses lett volna, szóval én is Palmatexet használtam, ha jól emlékszem 17 dobozzal. :K Jelentős költséggel járt, hogy azok az oszlopok szépek legyenek, de lakkozás után, azt mondták: megérte.
Tehát, hozzá mernék fogni lefurnérozni a szóbanforgó ajtótokot is, de szerintem felületelőkészítés gyanánt, nagyjából le kellene csiszolni róla a festéket, hogy nagyrészt szívó felületre kerüljön a ragasztó, és ha szükséges, többször is meg lehet kenni, el biztos nem rontja vele. :)

(#33844) Speciali válasza thyeby (#33842) üzenetére


Speciali
tag

Mivel egy ajto tokrol volt szo, ezért eszembe sem jutott a tubusos kiszerelés, mivel az ez esetben nagyon kevés lenne. Az Emfinek volt, vagy talán most is van ez a kicsi ecsetes ragasztoja. EMFI Ezt csak az ecset miatt vettem meg, amugy a a nagyobb dobozosat vettük mindig. Igy nem száradt be az ecset, vissza lehetett zárni, és mosni sem kellett, meg amugy nem is érdemes.
Még annyit a furnérozához, vigyázni kell a ragasztoátütéssel, ha nagyon vékony a furnér.

(#33845) Zerdal


Zerdal
tag

Köszönöm mindenkinek a segítséget a körfűrész témában. Döntöttem Bosch GTS10XC lesz a választott. Inkább kicsit még gyűjtök de inkább hosszútávon jó,stabil eszközt veszek.

"Bízz Istenben és tartsd szárazon a puskaport!" Oliver Cromwell || PSN ID: Zer0DMG83

(#33846) AndrewBlase válasza thyeby (#33842) üzenetére


AndrewBlase
senior tag

"Való igaz, hogy a dobozos kiszerelés árban a legolcsóbb. Igen ám, de ha már egyszer kinyitottuk, ketyegni kezd az óra, és a dobozban levő ragasztő egyre sűrűbbé válik, majd hamarosan be is szárad. Létezik ugyan hígító, ami visszavarázsolja, de arany áron."

Ez így igaz. Csakhogy a nitro hígító is megfelel erre a célra, jóval olcsóbban. (Próbáld csak ki egy kis adagon.) Nem kell a Brand-et megfizetni. :)

Miért mindig én???

(#33847) aszamóca válasza Speciali (#33844) üzenetére


aszamóca
aktív tag

Köszi a felvilágosítást! :R

Nem, nem hangfalnak hívják, gyűjtőnéven hangsugárzónak. A hangfal egy valamekkora tetszőleges geometriájú lapba épített hangszóró.

(#33848) thyeby válasza serfozotibi (#33843) üzenetére


thyeby
őstag

"többször is meg lehet kenni, el biztos nem rontja vele. "

Ebben ne legyél biztos!
Már többször leírtam a fórumban a palma ragasztás lényegét, és a palma működését, most fáradt vagyok megismételni, pedig biztosan lenne, akinek hasznára válik.
Nem a ragasztó mennyisége, hanem a szorítóerő (ami elég néhány pillanatra csupán), és az összeillesztés (ragasztó konzisztenciáját tekintve) helyes időzítése határozza meg a kötő erőt. Aki szedett már fel linóleumot, amit Palma-val raktak le, az tudja, hogy ott jön könnyebben, ahol vastagabb volt a ragasztó réteg. Vagy egy időben Palma-val rakták fel a lakótelepi konnektorokat a padlónál lent. És ahol vastagabbra sikerált a szocialista építőmunkások keze által a pálma, ott kánikulában szépen lepotyogtak ezek a konnektorok.

Több fa van, mint asztalos!

(#33849) pali923 válasza lentivator (#33840) üzenetére


pali923
tag

Köszi, ezeket nem ismertem. Ez a Scheppach márka is érdekes lehet: Láttam már mindenféle gagyi terméküket is, de lehet, hogy jobbfajtát is gyártanak?
Csak kíváncsiságból böngésztem az ebay-n. Találtam ilyet, amit 200.000 körül meg lehet venni, de 100.000 a szállítási költség idáig. Meg van félmillás gép is, de azt 10.000-ért idehozzák. Ki érti ezt? Ezeket kéne összekombinálni. :)
Hogy aztán ezekkel lehet-e fűrészelni, nem tudom, de gyanítom, hogy tudnak annyit, mint az aldis fűrészem.

A helyzet reménytelen, de nem komoly.

(#33850) serfozotibi válasza thyeby (#33848) üzenetére


serfozotibi
csendes tag

Amit írsz az igaz, csak én azért írtam hogy akár kétszer is meg lehet kenni, mert van olyan felület ami egyszerűen elszívja az első sor ragasztót, és muszáj másodikat felvinni, különben kalapálhatod, préselheted, nem fog ragadni, mert nincs is már ott ragasztó. Én rendszerint így járok, amikor dekoritozom a munkalap élét, a dekoritszalagra alig kell ragasztó, de az a forgácslap él, úgy elszívja az első réteget, mintha meg sem kentem volna. Ezért (is) használnak pl a falak festésekor mélyalapozót, mert lényegesen kevesebb festék kell, ha előtte valamivel már beitatták a száraz felületet.

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.