Hirdetés

2024. május 4., szombat

Gyorskeresés

Útvonal

Fórumok  »  TV & Audió  »  OLED TV topic

Téma összefoglaló

Téma összefoglaló

  • Utoljára frissítve: 2021-12-12 22:14:59

LOGOUT.hu

OLED Televíziók - témaösszefoglaló

Összefoglaló kinyitása ▼

Hozzászólások

(#8301) Sz.Miki


Sz.Miki
őstag

Én imádom az oled b7v képét, egyelőre több sd és fullhd tartalmat nézek rajta, 4k-t, de így is ezerszer jobban tetszik mint az előző Samsung 48H6400 volt..

Akit érint : OLED55B7V új firmware SW File(Version 04.70.30)
lg oldaláról letolthető, egész sok dolog lett megint javítva.

A7 a legtöbb MM-ban ki van állítva, de az Árkádban tuti, ott még 910 is van.

[ Szerkesztve ]

(#8307) Ren Hoek válasza Partz (#8304) üzenetére


Ren Hoek
veterán

Ja készülnek a dömpingre... én októberben 3 boltban sem találtam. Azóta biztos kirakták pár helyre.

Nem tudom elképzelni mi lehet a baj vele, hiszen itt a 910-est is szereti mindenki. 2 méterre tökéletes. Igazából ez egy kilapított 910.

(#8304) Partz válasza. Hú ez remek, ha 2019/2020-ra lesz belőle valami, akkor versenyre számíthatunk

Bár sajna ez még mindig a fotolumineszcens QD, bár talán segítene növelni az OLED és a szűrés hatékonyságát... nőne a fényerő és még talán javulna a színmegjelenítés.

Kár, hogy az önálló, stabil, elektrolumineszcens QD-től még évekre vagyunk :(

[ Szerkesztve ]

(#8308) Partz válasza Ren Hoek (#8307) üzenetére


Partz
senior tag

Konkrétan a fényerő így háromszorosára nőne a passzív színszűrők elhagyásával. A színtér lefedettség 95% körüli lenne Rec.2020 színskálán (a jelenlegi woled tévék 70-75% körül teljesítenek). De ennek az igazi jelentősége a későbbi Elektro Lumineszcens QD kijelzőknél lehet, hogy már most megoldottnak látszik a gyártás, ami oled-eknél a mai napig nem tökéletes.

(#8309) Ren Hoek válasza Partz (#8308) üzenetére


Ren Hoek
veterán

A QD szűrőnek ennyivel jobb a hatékonysága? Ezt nem is gondoltam. OLED-re nagyon kéne... talán még a W alpixel is elhagyható lenne.

Lehet csak átfutottam, de én nem láttam sehol olyat, hogy az elumi QLED is nyomtatható lehetne.
Amiket láttam, mikor belementem a fizikájába egyszer...a konstrukció elég bonyolult volt.
Bár lehet elég lenne egy nagy energiájú, stabil kék emitter, amire rádobálják a QD fotolumi szűrőket. Csak pont a kék a legnehezebb, és legsérűlékenyebb.
Az a baj, minden csak találgatás és ezek is 5 éves távlatok.

Ez azt is jelentheti, hogy TV-ben lehet nem lesz konkurenciája az OLED-nek, de még lehet az LG-nek sem pár évig. Samsungban bízok még kicsit, 2020-ra kitalálnak valamit.

[ Szerkesztve ]

(#8311) H1N1 válasza Sz.Miki (#8301) üzenetére


H1N1
aktív tag

Nyugtass meg,hogy ha be van állítva az aut. frissítés akkor is frissül minden és nem kell letöltögetni?

(#8312) Sz.Miki válasza H1N1 (#8311) üzenetére


Sz.Miki
őstag

Otán még nincs fent, oda. mindig sokkal később kerül fel. Pendrive-rol 5 perc volt az egész művelet. ;) Aki tud várni az előbb utóbb megkapja autó update is.

(#8313) daneel_hu válasza adamssss (#8305) üzenetére


daneel_hu
addikt

A szokásos színtérben szerintem sem lehet észrevehető a különbség, elvileg a b7 nagyobb fényerőt tud kipréselni magából, valószínűleg még kalibráltan is lenne valamennyi difi.
De, hogy evégett biztos nem lehet szarnak nevezni egyiket sem, az hóttuti'. :)

Ha ugyanazt a cuccot megnézed HDR-ben a B7-en, na akkor már kijön a különbség.

[ Szerkesztve ]

(#8315) adamssss válasza daneel_hu (#8313) üzenetére


adamssss
veterán

A hdr inakbb a dinamika tartomanyt noveli valamint a kontrasztot. A szinek pont a fenyero miatt tunhetnek elenkebbnek. Majd 10 ev mulva ha tv-t cserelek megnezem h mit tud... :)

Addig gyorsítottuk a világot míg mi magunk maradtunk le...

(#8316) PuMbA válasza adamssss (#8315) üzenetére


PuMbA
titán

Viszont a HDR magába foglalja a nagyobb színteret, tehát a színek is jobbak :)

[ Szerkesztve ]

(#8317) dgyuri0123 válasza PuMbA (#8316) üzenetére


dgyuri0123
nagyúr

Vagy inkább túlszaturáltak...? De tényleg... Pana ST60-on most is simán túltesz a 910V, de ettől persze a Panasonic plazma is igen nézhető tévé volt. Azt gondolom, ez is csak a számok háborúja leginkább, bár kétségtelenül lehet látható változás ha megnő a színtér, csak szerintem ez kevésbé fontos szempont..

Ott a 10 bites Quantum Dot és ??? Annyival jobb a képe ?

[ Szerkesztve ]

"csak a zene van"

(#8318) adamssss válasza PuMbA (#8316) üzenetére


adamssss
veterán

Ez igaz, de nekem van egy olyan érzésem, hogy ez már inkább bűvészkedés a számokkal. Szerintem az emberi szem már nem nagyon érzékeli a különbséget tényleg max annyit, hogy már túl harsányak/élénkek a színek bizonyos beállításoknál.

Addig gyorsítottuk a világot míg mi magunk maradtunk le...

(#8319) dom1n0 válasza adamssss (#8318) üzenetére


dom1n0
aktív tag

azért a "Panel színenkénti bitmélysége: 8 bit ( 16,7 millió szín) / 10 bit (1,07 milliárd szín)", nem mindegy szerintem.

(#8320) Madwe válasza adamssss (#8318) üzenetére


Madwe
nagyúr

Ezzel nem értek egyet. A színtér meg így is korlátozott hdr esetén. Persze a mindennapi színek nagy része eddig is le volt fedve, de igenis vannak olyan fények, helyzetek, tárgyak, effektek, amikhez kell a hdr, sőt olyan is, amihez az is kevés. Attól még H nagyobb a színtér, nem kell mindenre ráhúzni egyet, H ott legyen, ami halvány kék volt az ott is lehet az, de ami még élénkebb az eddigi legelenkebbhez képest, az lehetséges már:)

(#8321) PuMbA válasza adamssss (#8318) üzenetére


PuMbA
titán

Az biztos, hogy a gyártók próbálják eltúlozni a színeket, hogy minél jobban eladható legyen a HDR és szembeötlő legyen a különbség, még ha ennek az ára a természetellenesség alap beállításokon. Ahogy Madwe írja. Az emberi szem még a BT.2020 színtérnél is több színt lát, ami a HDR-es filmekben van: [link]. A fekete háromszögön kívül eső területet még ott van, főként zöld árnyalatokban vagyunk hátramaradva :)

[ Szerkesztve ]

(#8322) dgyuri0123 válasza PuMbA (#8321) üzenetére


dgyuri0123
nagyúr

Tök jó a linked, csak lcd monitoron nézve szinte semmi különbség nincs a háromszögön kívül és belül látható színek között. :D

[ Szerkesztve ]

"csak a zene van"

(#8323) Joshi válasza adamssss (#8318) üzenetére


Joshi
titán

Ahogy előttem írták van még hova fejlődnie a kijelzőknek. Az alábbi táblázatok megmutatják, hogy az egyes színterek egymáshoz képest hogy viszonyulnak. Sajnos hirtelen nem találtam olyan ábrát amin a Rec.2020 is rajta van. Az én Sony OLED tévém és így az LG is, a tesztek alapján az sRGB-t 109%-ban fedi le, úgy hogy még nagyon messze van a Rec.2020 nem hogy a teljes színtér. :D

[ Szerkesztve ]

(#8324) adamssss válasza Madwe (#8320) üzenetére


adamssss
veterán

A tényekkel nyilván nem vitatkozom és aláírom, hogy így van és mindig lehet még többet/jobbat csak kérdés az, hogy milyen áron és, hogy tényleg van-e látható különbség.

Én a tv-n csak filmeket nézek a legtöbb esetben múlt századbelieket de minimum 5-10 éveseket. Na már most ezeknél teljesen mindegy, hogy van-e HDR, BT2020, 4k meg az összes többi hívószó mert semmi különbséget nem lehet tapasztalni oled és oled között.

Hozzáteszem még a mai filmeket sem masterelik úgy szét, hogy tényleg kijöjjön a különbség. Nincs az a studió aki kockáról kockára pixelről pixelre átnézné a filmet, hogy minden szín maximálisan megfeleljen a valóságnak. Sőt a legtöbb alkotást mind a mai napig rendesen filterezik tehát nem is cél a valós kép bemutatása hanem a film hangulatához igazítják/torzítják a valós színvilágot, ergo tök mindegy milyen színteret tud a tv-d, te úgy is azt látod amit az anyag/rendező enged/megálmodott.

Egyedül néhány pár perces tech demo-ban viszik olyan szintre a képminőséget és a masterelést ahol tényleg lehet látni a különbséget, de nekem ez nem ért meg plusz 200e-et. De akinek igen azt is megértem és tényleg évezze a közel tökéletes látványt. :)

[ Szerkesztve ]

Addig gyorsítottuk a világot míg mi magunk maradtunk le...

(#8325) madgie válasza Joshi (#8323) üzenetére


madgie
titán

Ez a lényeg most, a rec 709 a HD szabvány gamut, a rec 2020 a mostani UHD elméleti maximuma, a DCI-P3 meg az, amire most masterelnek, meg a mostani panelek tudják (LCD, OLED).

(#8326) Joshi válasza adamssss (#8324) üzenetére


Joshi
titán

A fejlődés része hogy egyre jobbak a kijelzők. Nem a mai filmekből kell kiindulni, hanem a jövőben készültekből. Nem szabad leragadni egy ponton, különben még mindig kőbunkóval csapnánk fejbe a nőket ha akarnánk valamit. :D

(#8327) Ijk válasza Joshi (#8326) üzenetére


Ijk
nagyúr

Mondjuk a jövőben készült filmekre mindig is megérte megvenni a tv-t, tripla áron. ;]

/人◕ ‿‿ ◕人\

(#8328) dgyuri0123 válasza adamssss (#8324) üzenetére


dgyuri0123
nagyúr

" a legtöbb alkotást mind a mai napig rendesen filterezik tehát nem is cél a valós kép bemutatása hanem a film hangulatához igazítják/torzítják a valós színvilágot, ergo tök mindegy milyen színteret tud a tv-d, te úgy is azt látod amit az anyag/rendező enged/megálmodott."

Milyen igaz. Pl itt a "Dunkirk", amiben egyetlen "őszinte szín" nem volt, végig a teljes film alatt. Szerintem...
Szürkés zöldes az egész... Rec 2020-ban vajon mennyivel kapnék többet?

(#8329) adamssss: Akkor már ketten vagyunk...

(#8331) Joshi : "azért a 2015-ös OLED-ek még nem voltak az igaziak".

Mégis milyen szempontból? Amit írsz, az ferdítés. Én láttam jó pár 4k oledet, de te láttál már fhd oledet működés közben? ;)

[ Szerkesztve ]

"csak a zene van"

(#8329) adamssss válasza Joshi (#8326) üzenetére


adamssss
veterán

Azért szerintem egy mezei FHD oled modellt birtokolni így 2017-ben annyira nem kőkorszaki és gáz, bár itt ebben a topikban lehet. :)

dgyuri0123: Pont erre gondoltam amikor leírtam.

[ Szerkesztve ]

Addig gyorsítottuk a világot míg mi magunk maradtunk le...

(#8330) Joshi válasza Ijk (#8327) üzenetére


Joshi
titán

Nem ezt írtam, én a fejlődésről hadováltam. Az hogy ki mit és mikor vesz az magánügy. Van akinek ezért mindig elavult készülékei vannak, minden pénz kérdése.

(#8331) Joshi válasza adamssss (#8329) üzenetére


Joshi
titán

Az OLED most kezd kiforrott lenni, azért a 2015-ös OLED-ek még nem voltak az igaziak, de természetesen szuper készülékek az LCD-hez képest. De kérlek benneteket hogy ne gondoljatok olyan dolgokat a történetbe amit nem állítottam.

(#8332) Joshi válasza dgyuri0123 (#8328) üzenetére


Joshi
titán

Én nem tudom, de nálam nagyon is voltak színek. Lehet hogy nem a cam verziót kellett volna megnézni? ;] Ja és hol van a HDR-es verzió. :U

[ Szerkesztve ]

(#8333) PuMbA válasza dgyuri0123 (#8328) üzenetére


PuMbA
titán

"Milyen igaz. Pl itt a "Dunkirk", amiben egyetlen "őszinte szín" nem volt, végig a teljes film alatt. Szerintem...
Szürkés zöldes az egész... "

Kodak filmszalag színe van, semmiféle filterezés nincs :) A filmben ráadásul legtöbbször felhős idő van. Ezek szerint nagyon elszoktál a filmszalagos filmektől, ami nem csoda, mert már a filmek 99%-a digitális kamerával készül, ahol úgy módosítják a színeket ahogy akarják képkockánként és ezt meg is teszik keményen. A rendező ráadásul CGI ellenes, szóval a lehető legkevesebb utómunka van a filmben.

[ Szerkesztve ]

(#8334) junior11 válasza PuMbA (#8333) üzenetére


junior11
veterán

Nemrég néztem meg én is, nekem maga a film sem volt vmi nagy durranás.

The Truth Is Out There - Az igazság odaát van

(#8335) dgyuri0123 válasza PuMbA (#8333) üzenetére


dgyuri0123
nagyúr

És Joshi....

Imax verziót néztem 20 gigában. :) A Kodak színek amúgy nem egészen ilyenek, de ezen nem vitatkoznék feleslegesen. 30 évig használtam Kodak nyersanyagokat... az nem kékes szürkés zöldes árnyalatú alapból...

[ Szerkesztve ]

"csak a zene van"

(#8336) PuMbA válasza junior11 (#8334) üzenetére


PuMbA
titán

Szerintem üde színfolt, mert más mint a megszokott filmek. A fényképezés pedig zseniális, Oscar-t fog kapni szerintem :) A légi jeleneteknek sincs párja egy filmben sem. Az is örvendetes, hogy nem történik minden 2mp-ben valami, hanem régi módi, lassú film az elején :)

(#8335) dgyuri0123: IMAX kamerával és 65mm-es filmmel azért csak más, mindenesetre én nem vettem észre semmiféle szín gondot. Az extráknál a hogyan készültben is hasonló színek voltak a forgatásokon, pedig azt digitálisan vették fel tök más kamerával. Lesd majd meg egyszer hátha látsz valamit, amit én nem.

[ Szerkesztve ]

(#8337) Joshi válasza PuMbA (#8336) üzenetére


Joshi
titán

A hangulattal nem volt gond, de attól még uncsi volt néha. Sokan elalélnek a film láttán, hát nem tudom, vagy csak lehet nem voltam ráhangolódva a témára. :D

"Szerintem üde színfolt, mert más mint a megszokott filmek."
Akkor nézd meg a Brawl.in.Cell.Block.99-et. :D

[ Szerkesztve ]

(#8338) dgyuri0123 válasza PuMbA (#8336) üzenetére


dgyuri0123
nagyúr

Ez vagy ez, hol természetes színvilágú? :)

Ha nem digitálisan, akkor analóg szűrőkkel nyúltak bele a képbe, de belenyúltak, az biztos. Vagy esetleg ott voltál a forgatáson? :)

[ Szerkesztve ]

"csak a zene van"

(#8339) Pro Koryak válasza Joshi (#8337) üzenetére


Pro Koryak
addikt

"Akkor nézd meg a Brawl.in.Cell.Block.99-et." - ha nem akarsz elcseszni másfél órát, akkor inkább ne. A 'zs' kategória csúcsa. :W

Látom nemrég lepergett a Végképp eltörölni c. film. :DDD

(#8340) Ijk válasza PuMbA (#8336) üzenetére


Ijk
nagyúr

Szerintem nem volt rossz film, de nem is valami zseniális alkotás mint ahogy azt sokan állítják. Egy jól fényképezett dokumentumfilm semmi több. Nincs forgatókönyv, cselekmény, egyetlen szereplő sem maradt meg. Tipikus nyári bluckbuster, majd az UHD, HDR tv-ken recskáznak rá a geekek.

/人◕ ‿‿ ◕人\

(#8341) Madwe válasza Ijk (#8340) üzenetére


Madwe
nagyúr

"egyetlen szereplő sem maradt meg" ez is volt az egyik célja, amit hibátalnul teljesített. Nem nevesített hősök voltak a szereplők, hanem sok kis katona :) Ahogy a cselekménnyel se volt szvsz semmi probléma...

[ Szerkesztve ]

(#8342) mrpolgar


mrpolgar
csendes tag

Lenne egy kérdésem! Közel van a tv a falhoz, és így elég macerás állandóan ki-bedugdosni a HDD-t, ha filmet akarok nézni! Ha rádugok egy 1-2 m-es USB hosszabbítót, az ront valamit a minőségen? Tv: LG B7V

(#8343) madgie válasza dgyuri0123 (#8338) üzenetére


madgie
titán

A második pont kopp Kodak színvilág. Nyilván utómunkázták, eleve a teal-orange megfigyelhető itt is, de számomra pont ez a színvilág volt, ami a legjobban tetszett a filmben.

Ha valósághű színeket akarsz, nézz National Geographicot :D Planet Earth-t akartam elsőre írni,
de azért ott is piszkálgatták a HDR-rel a dolgokat.

Soha, egyik filmnél sem volt szempont a “repró” színvilág, már az analóg korszakban is volt utómunka, csak másképp.

(#8344) madgie válasza Ijk (#8340) üzenetére


madgie
titán

... ahogy a plazma/oled hívők évek óta recskáznak a kontrasztra? :D

(#8345) adamssss válasza mrpolgar (#8342) üzenetére


adamssss
veterán

Nem.

Addig gyorsítottuk a világot míg mi magunk maradtunk le...

(#8346) mrpolgar válasza adamssss (#8345) üzenetére


mrpolgar
csendes tag

Köszi, akkor beszerzek egyet!

(#8347) Topuka


Topuka
csendes tag

Megérkezett pénteken a B7 a T-től, egy hét volt a rendeléstől számítva. Nagyon profi a készülék, nagyon tetszik, csak egyenlőre kevés anyagot találok rá, a planet earth elképszető

(#8348) dgyuri0123 válasza mrpolgar (#8342) üzenetére


dgyuri0123
nagyúr

Akkor ne húzd ki a tévéből a kábelt, csak a HDD-ből.

Ha viszont nem külső tápos a HDD, akár el sem fog indulni egy 2m-es kábellel, de ez azért nem biztos.

(#8343) madgie : rec2020-ról volt szó eredendően. És egy ilyen "utómunkált" anyagnál mégis minek rec2020?

Hogy még jobban elvigye valamilyen irányba a színvilágot? Hmmm? De nekem tök mindegy, én nem hajtok 10-12 bites panelre emiatt.

[ Szerkesztve ]

"csak a zene van"

(#8349) Ijk válasza madgie (#8344) üzenetére


Ijk
nagyúr

Inkább az IPS-el ellentétben létező kontrasztra, az hogy 1:10000 vagy 1:végtelen már annyira nem izgat.
Meg úgy általánosságban szerintem minősíthetetlen volt a legtöbb LCD képe, még ma is az (kontraszt, betekintési szög probléma, felhősödés trió együttműködése).
Szerintem fontosabb hogy minden film jól mutasson a képernyőn, mint pár százalékon vizsgáljam mennyire élethűbb a becsillanás, meg már 4k-ban nézhetem az utólag felpakolt film grain zizegését.

/人◕ ‿‿ ◕人\

(#8350) mrpolgar válasza Ijk (#8349) üzenetére


mrpolgar
csendes tag

Az a baj, hogy a Seagate HDD-nek a másik vége egyedi kialakítású, így nem tudom sz.géphez csatlakoztatni csak a saját kábelével. Kipróbálom sima usb hosszabítóval, majd megírom működik-e!

Útvonal

Fórumok  »  TV & Audió  »  OLED TV topic
Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.