Hirdetés

2024. április 25., csütörtök

Gyorskeresés

Útvonal

Fórumok  »  TV & Audió  »  OLED TV topic

Téma összefoglaló

Téma összefoglaló

  • Utoljára frissítve: 2021-12-12 22:14:59

LOGOUT.hu

OLED Televíziók - témaösszefoglaló

Összefoglaló kinyitása ▼

Hozzászólások

(#7201) janos666 válasza Joshi (#7200) üzenetére


janos666
nagyúr
LOGOUT blog

Sok Samsung TV-n volt olyan, hogy csak egy bizonyos porton működött és/vagy csak bizonyos bemeneti formátumokkal. Itt szerintem mindegyik HDMI-n megy és mindenféle formátummal (amit eddig próbáltam, az a HDMI 1 és 2, illetve kazalnyi formátum). De könnyű kipróbálni, mert látványos: példaképp épp ez, hogy kiszürkül a menüben a TrueMotion és RealCinema is.

TV/monitor kalibrálást vállalok. ||| "All right , Thom. But understand this: I do care for you. I care for all the lost souls than end up up here."

(#7202) daneel_hu válasza janos666 (#7199) üzenetére


daneel_hu
addikt

OK... kb fél óra még.
A gyerek rá van szakadva valami műsorra. :DD

(#7203) 206 cc


206 cc
senior tag

Sziasztok!
Na ma meghozták a B7V-t!!....nagyon szep a kepe....kb 5órat vártam vele miutan letette a GLS csak az után üzemeltem be. Van esetleg jótanács a beállitásához? Összeraktam ,megy a net rajta de kb eddig jutottam el...
Tetszik a gyors menű illetve a távvezérlő baromi kényelmes. A Tkomos beltérit - cisco iptv- hogyan lehet rátanítani a távvezre illetve van egy mediaboxom egy Med600 azt is szeretném,ha vki már megtette jól jönne némi info!
Köszönet előre is!

A hangja nekem megfelel azt hittem rosszabb,de bőven jó......a többit meg a házimozi kisegíti... :D

206cc „- pedig nem is én utállak Téged.Te utálod saját magad” .... a problémát nem az jelenti, hogy valaki hülye,hanem az hogy nem ismeri be....

(#7204) Joshi válasza janos666 (#7201) üzenetére


Joshi
titán

A Sony A1 egyik hátránya, hogy csak a HDMI 2 és 3 foglalat teljes értékű. A többi csak 4K@30Hz HDR-el. Mondjuk két foglalat elég ha van egy olyan AV erősítőnk ami kezeli a tévé képességeit.

(#7205) janos666 válasza Joshi (#7204) üzenetére


janos666
nagyúr
LOGOUT blog

Tudom, és PC módod sincs, csak a Játék és Grafika képmód tud teljes chroma-t, illetve azt hiszem csak előbbi ad alacsony lagot, de a mellé nincs teljes értékű színkezelés. Kb. ezek közt sakkozgatva mondtam le a fapados BFI-ről és minusz 170k-ról az LG javára.

De használnál amúgy kettőnél többet teljes értékűen?
TV adáshoz jobb a Coax és CI kártya, vagy gyakorlatilag HDMI 1.0 is elég. E mellé elfér egy medéalejátszó és lemezes lejátszó, vagy lemezes és PC, mindháromnak egyszerre nem látom értelmét (nekem pl. egy szál PC van és kész, még coaxot se dugtam rá, pedig ki akarom majd próbálni).
Ja, és akkor még ott van a WiFi vagy UTP, mint csatlakozás, sokak elégedettek a beépített lejátszókkal (nekem addig volt benne UTP, míg elolvastam a felhasználói feltételeket :DDD).

~~~ más ~~~

Kicsit bővebben is tanulmányozgattam/méregettem a HDR-t a C7-en. A műszer is azt mondja, hogy fakók a sötét színek, nem csak én láttam olyannak az embereket sötét vagy közepesen világos jelenetekben, mint ha át lennének fagyva, vagy betegek (zombik) lennének, tényleg nincs elég szín az arcbőrükön se.
A színeknek nem is a szaturációja van lefojtva (én először arra gyanakodtam, hogy chroma mapping probléma), hanem a fényességük van lecsúszva a szürkékhez képest. Fura, valahogy úgy van most megcsinálva a HDR mód, hogy "kikiabáljon a színek mögül a fehér", mert az nincs úgy visszafogva, mint a színek.

[ Szerkesztve ]

TV/monitor kalibrálást vállalok. ||| "All right , Thom. But understand this: I do care for you. I care for all the lost souls than end up up here."

(#7206) Joshi válasza janos666 (#7205) üzenetére


Joshi
titán

Én mozira vettem, soha nem volt konzolom és nem is lesz. Tévén régebben PC-és autós szimekkel toltam, de ma már a VR a menő amihez nem kell tévé. Változnak az idők, egy a lényeg, hogy a Sony valamivel jobb mozira mint az LG. Persze ez is egyén függő, de az is biztos hogy nem a BFI miatt vettem az A1-et. Nálam a Sony régóta bizonyított tévé fronton, és szerintem a japók értenek is hozzá.

~~~ más ~~~
Na ezért jobb a Sony A1 mint az LG, csak ezért érdemes Sony OLED-et venni, minden másban rosszabb.

ui.: nem vitázok, csak leírtam a véleményedet, én elfogadom a tiédet is. :R

[ Szerkesztve ]

(#7207) Joshi válasza Joshi (#7206) üzenetére


Joshi
titán

"véleményedet"
Akarom mondani a véleményemet. :B

(#7208) #72042496 válasza powerup2 (#7192) üzenetére


#72042496
törölt tag

Nevezz prolinak, de én az Ikeában néztem ki a BESTÅ sorozatot. Tök jól testre lehet szabni, meg nekem tetszik ez a faék egyszerű stílus is.

Épp most véglegesedik az elképzelés; nálam a PC lesz benne egy üvegajtó mögött (a bútor szélét és hátulját megbökjük azért, teszünk rá rácsot hogy szellőzzön), a router, switch, hasonló eszközök meg tömör ajtók mögött. A tetejére az erősítőt és centert tervezem.

(#7209) janos666 válasza Joshi (#7206) üzenetére


janos666
nagyúr
LOGOUT blog

Magához képest azért nagy léptékben halad az LG. A 7-es sorozaton (főleg mióta segített nekik bepöcögtetni a Mozi/Haladó módok alapbeállításait a Technicolor) már pöpec az SDR mód, ami a 6-oson, főleg azok korai firmware verzióival még hasonlóan betegeskedett, mint most a 7-esek a HDR-el. Talán még ezeken is 7-eseken is eljut egy közepesen jó szintre a HDR is, mielőtt leáll a firmware érdemi fejlesztése (általában akkor, amikor megérkezik az N+1 gen, hogy ha nem tetszik a régi, akkor vegyél újat...), főleg hogy a legutóbbi frissítés HDR tekintetben visszalépés volt (szimplán "visszagörgetni" a korábbi állapotra pedig nem tűnik túl nehéznek, legfeljebb a makacsságot kell levetkőzni --- bár már nem emlékszem, nagyon keveset nézegettem a HDR-t, mielőtt frissítettem, csak azt tudom rosszabb, azt nem hogy mennyivel).

Én pedig PC-n tudok neki adni filmekhez és játékokhoz is 3DLUT-al korrekciót (Windows asztalnak nem, de azt meg nem nézem HDR módban).

De átlagfelhasználóknak én is épp azért szoktam Sony-t javasolni (mondjuk többnyire LCD viszonylatban, mert az OLED még új és keveseknek jön szóba az ár miatt), mert jellemzően ezeken a legkorrektebb a gyári Mozi mód alapbeállítása, illetve az otthon egyedül is könnyen elvégezhető beállítások után is ezek a legjobbak (és sok más TV-ből hosszas és műszeres babrálás után se lehet sokkal jobbat kihozni, szóval a Sony-n nincs is már nagyon mit simogatni ilyen nekifutásból se).

[ Szerkesztve ]

TV/monitor kalibrálást vállalok. ||| "All right , Thom. But understand this: I do care for you. I care for all the lost souls than end up up here."

(#7210) Joshi válasza janos666 (#7209) üzenetére


Joshi
titán

A tesztek alapján választottam a Sonyt, most nem linkelgetem a tesztoldalakat, de ott pont a Sony sötét részletgazdagabb képét hozták fel előnyként. A színekkel nyilván nincs semmi gond, hiszen LG panelról beszélünk. KB azt rakta rendbe a Sony amit az LG még nem. Még nem. ;)

ui.: 65"-os méretben nem volt nagy az árkülönbség, normális üzletet figyelembe véve.

[ Szerkesztve ]

(#7211) daneel_hu válasza janos666 (#7197) üzenetére


daneel_hu
addikt

Kipróbáltam.
Még a beállításokat is megtartja, hiába más a név. :)

Szerintem ez az új FW interpolál akkor is ha nem kéne.
De ez csak sejtés, nem fogom tudni bizonyítani.
Az 100%, hogy a HDMI-n keresztül 24p-s jelet kap.

Viszont hogyan interpolál ha nincs semmi artifact?

(#7212) daneel_hu válasza #72042496 (#7208) üzenetére


daneel_hu
addikt

IKEA mitől lenne proli? :C
BESTÅ amúgy kiváló minimál style, és egyátalán nincsenek szar verziók belőle.

Vannak ott jó bútorok, csak tudni kell melyik az.
Pl ágyat nem mernék ott venni. Polcokat, szekrényeket igen.

(#7213) Joshi válasza daneel_hu (#7211) üzenetére


Joshi
titán

"Kipróbáltam.
Még a beállításokat is megtartja, hiába más a név."

Szerintem ez akkor is csak egy TXT átnevezés nem több. Janos666 benézett valamit. ;]

(#7214) powerup2 válasza daneel_hu (#7212) üzenetére


powerup2
addikt

Nekem olyan kéne amibe elfér két erősitő egy blu ray lejátszó egy nas egy xbox és egy router és 150cm hosszú lehet max. A gond a butor mélysége mert az erősitők nem férnek el benne :(

[ Szerkesztve ]

TV: 77" LG C1 Erősítő: Arcam AVR10 Hangfalak: Revel Performa3 F208 , Revel Performa3 C208, Focal Aria 900SR , Focal Aria 906 , Sub: 2x Rel HT1510 Predator Lejátszó: Zidoo Z9X PRO Kábelek: Kácsa Norstone Oehlbach NF 214 Isotek Tápszűrő és elosztó: Isotek EVO3 Aquaris Nas: Synology DS218

(#7215) janos666 válasza Joshi (#7213) üzenetére


janos666
nagyúr
LOGOUT blog

Csinálok neked egy youtube videót 'bazzeg. ;]

Bár lehet a 6-oson még nincs, vagy más, mint a 7-esen.
A 6-ossan már rég játszogattam, azóta sok firmware lefolyt és általában nem PC monitorként babráltam, ha 6-ossal találkoztam.

[ Szerkesztve ]

TV/monitor kalibrálást vállalok. ||| "All right , Thom. But understand this: I do care for you. I care for all the lost souls than end up up here."

(#7216) #72042496 válasza Joshi (#7213) üzenetére


#72042496
törölt tag

Az biztos, hogy PC-vel PC módban állt helyre a kép még anno a B6J-vel is. Anélkül látványosan rossz képet adott számítógépről, mert a 4:4:4 chroma helyett csak a 4:2:2 ment, ha jól rémlik.

(#7212) daneel_hu: Van aki en bloc leírja az Ikeát. Nekem a fél lakás onnét van és bevált, persze ahogy írtad, nem mindegy, hogy a lakás melyik fele. :D A tárolóik nekem is bejönnek.

[ Szerkesztve ]

(#7217) Joshi válasza #72042496 (#7216) üzenetére


Joshi
titán

A HiMedia lejátszók topikban kiveséztük az YCbCr HDMI szabványait, ha érdekel keress rá.

(#7218) Maco7911 válasza Ren Hoek (#7191) üzenetére


Maco7911
csendes újonc

Nem fogod megbánni. Nagyon jó tv. Most tesztelgetem. A fényeröt lehúztam 42 re de nekem kicsit bántja a szemem a plazma után. Majd kitapasztalom.

(#7219) janos666 válasza Joshi (#7213) üzenetére


janos666
nagyúr
LOGOUT blog

Tessék, itt a mestermű (elszúrtam a kamera beállítást, de nem veszem újra :P):
https://youtu.be/KEhtbmxvyXU (Nincs benne 18+, mint pl. az arcom)
Érdekes az, ahogy a 4:4:4 tesztábra villog. Ezt eddig nem figyeltem. TV módban sem mindig csinálja, attól függ mi más van még mellette a képen (és lehet, hogy csak a legutóbbi firmware óta ilyen?).

A későbbi megjegyzésed: PC-n számít a 4:4:4, ha netezel vagy játszol, vagy akár csak ha "placebó" minőségben nagyítod fel, pl. madVR-el (vagy drága asztali lejátszóval) a filmekben lévő 4:2:0 chroma-t 4:4:4-re, és meg akarod azt őrizni a TV-ig. Bár ez utóbbin nem szoktam görcsölni (nem véletlen hívtam placebónak) és a játékoknál sem annyira feltűnő a dolog, főleg nem 4k-ban, inkább csak a színes betűkön, vagy színes háttéren lévő fekete betűkön zavaró, néha nehéz ilyenek olvasni ha blur-os a chroma (pl. piros betűk szürke háttéren, amiket valós 4:4:4, pontosabban natív RGB monitorra szántak, szinte olvashatatlan tud lenni TV-n).

Ez az OLED topic majdnem olyan rossz, mint annak idején a plazmás. Már csak a HDMI kábel témát kéne kötelező napirendi ponttá tenni minden szerdára, és ott lennénk a szeren.:))

Mindenkinek a saját korlátozott felhasználói szokása az abszolút mértékadó és a saját szubjektív preferenciája a nemzetközi mértékegységrendszer etalonja, illetve jobban ért ahhoz, amiről még csak nem is olvasott eleget, mint az aki igen, sőt hosszas saját tapasztalata is van vele. Azok is egymás mellett elbeszélve oktatják ki egymást, akik igazából nagyjából egyetértenek. Szóval tipikus internet chat. ;]

De ne vedd teljesen magadra, ezt az utóbbi pár hét termésére értem, mióta szórványosan követem a topic-ot (és én is tudom magamról, hogy bizonyos témákban ugyan ilyen vagyok néha, hiába próbálok nem ilyen lenni, ez eredendő emberi hiba...). De azért próbálhatnánk néha egy kicsit konstruktívabbak és nyitottabbak lenni egymás felé. ;)

[ Szerkesztve ]

TV/monitor kalibrálást vállalok. ||| "All right , Thom. But understand this: I do care for you. I care for all the lost souls than end up up here."

(#7220) Ren Hoek


Ren Hoek
veterán

Media Markt házhozszállítással kapcsolatban van valami tapasztalatotok?

Nem adtak meg semmi időtartamot, csak hogy holnap jön... kicsit necces, hogy nincs otthon senki és lehetetlen szabit kivegyek most.

Vagy felhívnak előtte X idővel?

[ Szerkesztve ]

(#7221) janos666 válasza Ren Hoek (#7220) üzenetére


janos666
nagyúr
LOGOUT blog

Engem hívtak. Átadták egy futárlevéllel a dobozt, és mondták, hogy a garancialevelet majd vigyem be 1 hónapon belül pecsételtetni. Mikor bevittem úgy 3 héttel később, kaptam egy telefonszámot, hogy mit hívjak fel, hogy hova kell postáznom. Győzködtek, hogy nem kell azt pecsételni, de aztán mégis adtak címet. Miután elpostáztam (egy órán belül), kaptam egy email-t, hogy nem kell pecsételtetni. Pár nap múlva visszapostázták pecsételve. :D

TV/monitor kalibrálást vállalok. ||| "All right , Thom. But understand this: I do care for you. I care for all the lost souls than end up up here."

(#7222) Ren Hoek válasza janos666 (#7221) üzenetére


Ren Hoek
veterán

Mármint Nálad sem volt idősáv, mint a GLS-nél, csak random 10-8-ig valamikor kihozták?
Előtte mondjuk 1 órával volt telefon? (Mert közel van melóhely, haza tudok ugrani, 20 perc alatt)

(#7223) Maco7911


Maco7911
csendes újonc

4K tartalmak lejátszásához valami trükk vagy tanács? Van1 filmem Nas szerveren de nem akarja lejátszani, most kimásoltam usb kulcsra de így sem. Próbáljam a Plexet?

(#7224) adamssss válasza Maco7911 (#7223) üzenetére


adamssss
veterán

Milyen tv? (910 nem viszi pl a 4k-t, legalább is nálam nem, pedig elvben van benne HEVC)

Addig gyorsítottuk a világot míg mi magunk maradtunk le...

(#7225) Callisto válasza janos666 (#7205) üzenetére


Callisto
őstag

Pedig amit az utolsó bekezdésben írsz az OLED probléma. OLED-nél minél fényesebb egy szín, annál jobban elcsúszik maga a szín és fakul. Olvass utána. Sajnos OLED az ilyen.

"A wise man can learn more from a foolish question than a fool can learn from a wise answer." - Bruce Lee

(#7226) janos666 válasza Callisto (#7225) üzenetére


janos666
nagyúr
LOGOUT blog

... és ezzel megint leesik egy korsó a falról, mióta elkezdtem számolni.
8/10, aztán ignore listára teszem az egész topic-ot. :P

Tudom mire gondolsz,
(van egy metszéspont, ahol a WRGB már nem tudja követni egyszerre a szaturációt és fényerő is, de fényben még közelebb tud menni a célhoz, ha odateszi az RGB mellé a W-t akkor is, ha az "kifakítja")
de ha olvasnád és értelmeznéd, hogy mire válaszolsz, akkor nem írtad volna ez.

Én azt mondtam, hogy sötét és közepesen világos jeleneteknél is fakók a színek. De megfogalmazom másképp is: egy olyan jelenet, amin nincs semmi világosabb elem, mint ami SDR-ba is befér, az is fakóbb HDR forrásból HDR módban, mint ha megnézed ugyan ezt a jelenetet SDR-ból SDR módban.
HDR fórrást HDR módban nézve "hideg, fémes, kopár" hatású az emberek bőrszíne, a növények zöld színe, stb, mindegy milyen világos a jelenet. Sőt, sötét környezetben feltűnőbb, mint világosban.

Ehhez műszer vagy referencia monitor sem kell. Szerintem azonnal látszik. De akkor is egyértelmű, ha oda-vissza kapcsolgatod az LG-n a lejátszóddal a HDR és SDR módot (ha a lejátszó tudja helyesen SDR-ba konvertálni a HDR forrást). SDR módban világosabbak a színek, életszerűbbek a bőrszínek, nem szürkék.

Egyszerűen szarul kezeli a színeket a szoftware HDR módban. Hibás a gamup mapping Auto színtérben, illetve azon belül a chroma (x,y) jó helyre kerül, de a luma (Y) már nem.
Nem hardware korlát, mert már csináltam is hozzá 3DLUT-ot, ami kompenzál, és most jó (ha eredendően nem lenne rá képes a kijelző, akkor nem lehetne hozzáhúzni kintről PC szoftverrel manipulálva a bemenetet úgy, hogy jó legyen).

(#7227) Ren Hoek

Bocs, nem emlékszem pontosan, mert viszonylag sok féle furát megfordul itt (többféle cég többféle méretű dobozokkal), de szinte mind telefonál legalább 10-20 perccel előtte és megkérdezi jöhet-e már. Csak a garancialeveles herce-hurca maradt meg élénken az emlékeimben és azért írtam, hogy könnyeben futhasd le azt a kört.

[ Szerkesztve ]

TV/monitor kalibrálást vállalok. ||| "All right , Thom. But understand this: I do care for you. I care for all the lost souls than end up up here."

(#7227) Ren Hoek válasza janos666 (#7226) üzenetére


Ren Hoek
veterán

8/10, aztán ignore listára teszem az egész topic-ot.

Ne offold légyszi, én örülök a szakmai kommenteknek. :P (Ezzel most vonj le 2-őt a számlálóból)

+ a kérdés: Mennyi idővel telefonáltak neked az MM-ből kiszállítás előtt? Fontos, mert ezen múlik, hogy felrángassam-e Bp-re a nyugdíjas édesanyámat :D Asszony sincs a városban'

[ Szerkesztve ]

(#7228) Joshi válasza janos666 (#7219) üzenetére


Joshi
titán

"PC-n számít a 4:4:4"
Úgy érted hogy monitoron? Mert vakteszten nem mennél át egy tévén max ha olyan közel ülsz hozzá mint a monitorhoz. PC-n én is próbálgattam és tényleg mintha, viszont házimozinál nincs is YCbCr 4:4:4. Azt nem mondom hogy nincs 4K demo ami ilyen, de a Blu-ray kiadványok mind 4:2:0. Ha pedig 4:2:0 helyett 4:4:4-et állítasz akkor már konvertálás van. Egyébként pont az a gond, hogy 4K@24Hz esetén nincs 4:2:0, legjobb esetben is csak 4:2:2 lesz. De ahogy írtam ezt észrevenni moizás közben 2-3 méterről szinte lehetetlen.

(#7229) daneel_hu válasza Maco7911 (#7223) üzenetére


daneel_hu
addikt

Belső lejátszóval vinnie kell.
Amennyiben helyesen van kódolva a film.
Ha a belső lejátszó nem megy, akkor a fájlal van a probléma.

(#7230) krx21 válasza Ren Hoek (#7220) üzenetére


krx21
nagyúr

Van pontosabb kiszállitás is, de az drágább. Ha igényeled az érzkezés előtti telefont, külön lehet kérni.
De általában amúgy is hívnak elötte, sofőr válogatja.

(#7231) Maco7911 válasza daneel_hu (#7229) üzenetére


Maco7911
csendes újonc

Próbáltam Nas rol, és usb röl. Megpróbálom valamilyen más filmek csak egyenlőre ez azv1 filmem van.

Adamsss : lg b7v

(#7232) #72042496 válasza Joshi (#7228) üzenetére


#72042496
törölt tag

"Úgy érted hogy monitoron? Mert vakteszten nem mennél át egy tévén max ha olyan közel ülsz hozzá mint a monitorhoz."

Szerintem tudod jól, hogy ő is és én is monitorként használjuk a tévét, közelről. Úgy meg aki nem látja a különbséget, annak komoly gondok vannak a látásával. Itthon Windows asztal, és 10-ből 10-szer megmondom, hogy 422 vagy 444 módban megy. A betűkön látszik nagyon.

Filmeknél totál mindegy.

[ Szerkesztve ]

(#7233) janos666 válasza Joshi (#7228) üzenetére


janos666
nagyúr
LOGOUT blog

TV, monitor ... személygépjármű, kocsi, autó, járgány, verda ...
Néha pislantsunk már át a kartondoboz élén, amiben önszántunkból élünk.
Egy kijelző az egy kijelző.

Pontosan leírtam, hogy mire gondolok, mikor látom, de megismétlem:
- filmekhez, de nagyrészt még játékokhoz is placebónak tartom erőltetni
- apró betűs színes szövegek, hátterek esetén az olvashatóság múlhat rajta

1: Filmeknél ugye átlag ember eleve nem is lát soha 4:4:4-et, csak ha studioban dolgozik RAW-al (sőt, még ott se biztos, hogy szerkesztés közben 4:4:4 látható a monitoron, mert nem igazán fontos, hogy úgy legyen, hisz úgyis 4:2:0 lesz a történet vége), az pedig már teljesen más téma, hogy lehetne-e értelme megőrizni a teljes láncban a 4:4:4-et, mint hogy miután a tömörített 4:2:0 anyagból jobb vagy rosszabb minőségben 4:4:4-et csinál a lejátszó, akkor van-e értelme átvinni a kijelzőre azt az eredményt (nekem ez a placebó szint: minimálisan talán "érezhető", ha nem is megfogható, de hagyjuk, én nem foglalkozom vele, eleve nem küldök rá semmi csili-vili erőforrás-igényes chroma filtert, energiatakarékos DXVA módban megy, szóval nem kell engem ezért bonszorkányüldözni...).

2: Játékoknál kevertebb a dolog, mert rengeteg féle grafika előfordul. Egyrészt lehetnek bennük apró betűs színes szövegek színes háttereken, amiknek rontja az olvashatóságát, másrészt alkalmanként olyan geometriailag részletgazdag, élénk színes, kontrasztos vonalvezetésű látványelemek, ahol némi "chroma aliasing" formájában megjelenhet a dolog, mint az apró betűkön is (nem annyira szembeötlően, mint a betűkön, de néha itt-ott picit életlenebbnek/pixelesebbnek/recésebbnek tűnnek a dolgok, bár tény és való, hogy 4:4:4-ben is van bőven aliasing és/vagy blur a játékokban, szóval ez csak egy csepp a tengerben, ami az apró hibákat halmozza, nem igazán kritikus ügy). Szóval összességében jobb 4:4:4-ben játszani, ha van rá mód, de persze nyugodtan lehet 4:2:0-ban is, nem vesztesz sokat, jórészt fel sem tűnik akkor sem, ha figyelsz rá.

3: Ha a Windows asztalon átállítom 4:4:4-ből 4:2:2-be, azonnal lesüt a betűkről, hogy függőlegen ki van belük marva egy-egy csíknyi chroma (nekem fénylő sárgás recék szoktak szembeötleni). Ettől még az is jobb, ha átrakom 4:2:0-be, úgy inkább csak kicsit homályosabb/lágyabb hatása van az apró betűknek (mert a függőleges és vízszintes tengely mentén is egyforma a felbontáscsökkenés). Viszont, ha elkezdünk apró színes betűket, vagy szürke betűket élénk színeken nézegetni, akkor zavaró lehet (ha megszokod, akkor könnyen elolvasod még így is, de csak a vak nem látja, hogy nem olyan szépek a betűk, illetve hogy a színkombpozícióktól függően kimondottan néha nehézkes őket elolvasni).

Na... szóval ezeket add össze:

- életszerű tartalmakon is m@rhára k&urvára 'szottul lehet látni szabad szemmel (!!!) a 4:2:2-t, de még 4:2:0-t is (és előbbi egyértelműen rosszabb azokon a tartalmakon, ahol feltűnő), még 4k-ban is

- a fogyasztott tartalmak túlnyomó részén teljesen lényegtelen (de attól még léteznek kivételek, nem kell a szőnyeg alá söpörni)

Az én konklúzióm, hogy az téved nagyobbat, aki erősködik, hogy hanyagoljuk el a 4:4:4-et, hisz életszerű körülmények közt is van látható különbség, még ha kevés is és nem kéne, hogy ettől szakadjon le a TV gyártók profitja, ha 2$-t spórolhatnak a chipset-en.

De ennyi erővel tök jót lehet szórakozni 720p-ben is, minek van akkor 4k? Vagy minek HDR? Rengeteg SDR anyag okozott már sokaknak vizuális orgiát. Sőt, OLED se kell, az LCD is kielégíti a felhasználok 99%-át. Vagy visszaköltözhetnénk barlangokba, mert "régen minden jobb volt".

[ Szerkesztve ]

TV/monitor kalibrálást vállalok. ||| "All right , Thom. But understand this: I do care for you. I care for all the lost souls than end up up here."

(#7234) Gtaati válasza janos666 (#7233) üzenetére


Gtaati
őstag

Helló!

Véleményed szerint pc-n inkább érdemes 4:2:0-t vagy 4:2:2-t használni RGB helyett windowsban és játékok alatt?

Köszönöm! :R

(#7235) PuMbA válasza Gtaati (#7234) üzenetére


PuMbA
titán

Nem, vagy netán rosszabb képet akarsz direkt látni? :) PC-n minden 4:4:4-ben számolódik.

[ Szerkesztve ]

(#7236) Gtaati válasza PuMbA (#7235) üzenetére


Gtaati
őstag

Huhaa, akkor lehet én vagyok megkeveredve, mert a GTX 1080-nál a driverben lehet választani színteret: RGB, 4:2:2 és 4:4:4, tehát akkor bármit is csinálok pc-n akkor 4:4:4-t használjam?

Köszönöm!

(#7237) janos666 válasza Gtaati (#7234) üzenetére


janos666
nagyúr
LOGOUT blog

Ezt hogy szűrted le abból a hsz-ből? :U
Az RGB az mindig 4:4:4, ha esetleg ez maradt ki.
De amúgy kétségtelenül körülményes és komplikált ezeket a mai TV-ket és VGA-kat mindenféle kombinációkban (film-játék \ SDR/HDR) "ideálisan" üzemeltetni, sok kapcsolgatással járhat.

PC-n az az ideális, ha mindig RGB Full megy ki a VGA-ból az elérhető legmagasabb bitmélységgel, mert a GPU mindent így számol. A kijelző pedig majd eldob belőle amennyit akar, ha muszáj neki (a saját képességeitől/beállításaitól függően). Csak a szűk HDMI sávszél miatt kell néha kompromisszumot kötnöd, pl. HDR játék esetén.

Filmekhez ezekkel a TV-kkel PC-n mindig használhatsz 2160p23 Full RGB 10-bit módot a TV-n TV/Cinema módhoz is, akár SDR, akár HDR (átfér a HDMI-n).
Játékoknál SDR-hoz is mehet Full RGB, ha 2160p60 mellé 8 bitre állítod. A HDR játéknál kezdődik a baj, ahol 2160p60 YCC 4:2:2-t vagy 4:2:0-t kell használnod 10 bithez (elvben megy a 2160p30 is, csak nincs értelme, mert hibás ezeken a TV-ken HDR-ben a 4:4:4 mód).

De igazából, ha szeretnéd minél kevesebbet kapcsolgatni a beállításokat, akkor csak berakod YCC 4:2:0-ra és ott felejted, aztán csak a TV-t kapcsolgatod esetleg SDR-hoz PC módba, HDR-hez TV módba (de ha maximalista vagy, akkor átállítod a VGA-t is Full RGB-re, mikor megteheted SDR-ban).

(Mindig nyugodtan használhatsz 12-bitet 10 helyett, ha engedi kiválasztani a driver, nem lesz rosszabb, bár jobb se.)

[ Szerkesztve ]

TV/monitor kalibrálást vállalok. ||| "All right , Thom. But understand this: I do care for you. I care for all the lost souls than end up up here."

(#7238) Gtaati válasza janos666 (#7237) üzenetére


Gtaati
őstag

Helló!

Köszönöm a válaszodat. Én eddig a driverben RGB-t használtam, de ott csak annyi van, hogy RGB nem részletezi, ezen kívül van még YCbCr422 és 444, tehát akkor maradjon az RGB-n, és úgy a jó?

(#7239) #72042496 válasza Gtaati (#7238) üzenetére


#72042496
törölt tag

János is írta, hogy az RGB az 4:4:4, így persze, hogy nem részletezi. Ezt állítsd be:

Output color format: RGB
Output dynamic range: Full

Magyarul nem tudom hogy hívják ezeket, de egy képet találtam róla, így látod, hol vannak. A felbontás a képen FHD, de az ebből a szempontból tökmindegy. (Bocs ha angolul is megy, csak sokszor belefutok abba, hogy a fórumtársaknak magyar infó kell.)

[ Szerkesztve ]

(#7240) Gtaati válasza #72042496 (#7239) üzenetére


Gtaati
őstag

Oké, így is volt és akkor marad is így:) Köszönöm! :R :R

(#7241) Maco7911 válasza Batyops (#7040) üzenetére


Maco7911
csendes újonc

Nekem a Panasonic plazma után az 50 égeti a szemem. Most 35 használom normál fény mellet.

(#7242) Joshi válasza janos666 (#7233) üzenetére


Joshi
titán

Nem akarok offolni, de azért különböztettem meg a tévét és a monitort mint megjelenítőt, ugyanis mindegyiket másra használják. A többség nem néz 30cm-ről egy 50"-os tévét, persze azt is lehet, de nem ez a célközönsége. Aztán írod hogy amúgy neked is csak placebó a 4:4:4, aztán meg taglalod hogy ez mennyire jó és fontos dolog. Most akkor mi van? Amúgy rövidebbre is foghattad volna, értettem már az első alkalomkor is.

Az meg számomra abszurd, hogy az LG tévén egy HDMI bemenet címkéjét átírva teljesen más funkciók lesznek elérhetők/használhatók. Ez nekem simán szoftveres korlátozásnak tűnik, de hogy miért így? :F

[ Szerkesztve ]

(#7243) PuMbA válasza Joshi (#7242) üzenetére


PuMbA
titán

Az input lag miatt vannak korlátozások egyes címkéknél :) Olyan opciókat akkor nem kapcsolhatsz be, ami nagyban késlelteti a jelet.

[ Szerkesztve ]

(#7244) janos666 válasza Joshi (#7242) üzenetére


janos666
nagyúr
LOGOUT blog

Külön jelölt pontokra bontottam, hogy milyen tartalomhoz mennyire tartom fontosnak. (Most egy bekezdésben azt mondod hogy elsőre is értetted, és azt, hogy érthetetlen számodra. Ezért próbáltam kétszer. Nem jártam sikerrel...)

Mert van külön PC és TV mód, néhány különbséggel, és ez a hagyomány, hogy így lehet váltani (sok évvel ezelőtti Samsung TV-ken is volt ilyen, nem újdonság és nem csak az LG-nél van).
Ahogy PuMbA is írja, PC módban fixen tiltva van, ami növeli a lagot, de van más különbség is (nem csak a lag és a 4:4:4, kicsit másképp kezeli a dolgokat).

[ Szerkesztve ]

TV/monitor kalibrálást vállalok. ||| "All right , Thom. But understand this: I do care for you. I care for all the lost souls than end up up here."

(#7245) Joshi válasza janos666 (#7244) üzenetére


Joshi
titán

De mit akarsz ezzel bizonyítani? Ez az OLED TV topik. Még konzolokkal se ülnek egy minimum 55"-os tévé elé méteren belül, ahol esetleg látnád is a különbséget. De most a 4:4:4 Chroma Subsamplingról beszéltünk. Tudom hogy a PC módnak az a lényege hogy minden képjavító funkció ki legyen kapcsolva ezzel csökkentve az input lagot. És? :F

(#7243) PuMbA nem az input lagról volt szó. :N

[ Szerkesztve ]

(#7246) janos666 válasza Joshi (#7245) üzenetére


janos666
nagyúr
LOGOUT blog

Én azt vettem ki, hogy te akarod bizonyítani nekem, hogy csak beképzelem, amiket részleteztem (mikor mennyire látom vagy épp nem látom), mert az nem vág teljesen egybe a világról alkotott általános feltételezéseiddel. :U

A PC módban van 4:4:4 is, TV módban nincs, innen keveredtünk a PC módhoz, illetve onnan, hogy mutattam neked videót a PC módról, mikor azt mondtad nem létezik, csak a képzeletemben. Szóval valahogy így járkálunk körbe körülötte.

[ Szerkesztve ]

TV/monitor kalibrálást vállalok. ||| "All right , Thom. But understand this: I do care for you. I care for all the lost souls than end up up here."

(#7247) daneel_hu válasza Maco7911 (#7241) üzenetére


daneel_hu
addikt

Nekem még megvan a Pana plazmám.
45-ön van az oled-fény, de 70-esen is símán nézem.

Nem a fényerő égeti a szemed hanem a brutális kontraszt. :DD

(#7248) Batyops válasza Joshi (#7245) üzenetére


Batyops
aktív tag

Szerintem Janos666 forumtars hozzaszolasai nagyon hasznosak. Tobbek kozott nekem is segitett mar itt a forumon. Az pedig kifejezetten tetszik hogy szakmai szemmel vizsgalja az adott oled tv-t ezzel is ramutat annak esetleges hibaira ami egyreszt pl. egy frimeware frisitessel meg orvoslohat az lg. Gondolok itt a 4k hdr pc modra ahol tenyleg el van csuszva valami. Szoval szerintem nem akar o bizonygatni semmit. Raadasul ezeket adott esetben muszeres meresekkel is ala tudja tamasztani. En mindenesetre remelem hogy itt a forumon meg sok erdekeseget olvasok tolle. Jo dolog ez hogy ennyire izekre szedi azt az oled tv-t sok hasznos info van az irasaiban.

(#7249) daneel_hu válasza janos666 (#7237) üzenetére


daneel_hu
addikt

A Popcorn-t ezekkel a színterekkel tudom hajtani:

- sRGB (16-235)
- sRGB (0-255)
- YCbCr (BT.601)
- YCbCr (BT.709)
- YCbCr (auto)

1080p 24Hz-re mi ajánlott? :DD
Normál filmek, sorozatok.
HDMI 1.4-es a kimenete.

(#7250) OPiiPO válasza Batyops (#7248) üzenetére


OPiiPO
addikt

janos666: azért hogy ilyen gyorsan tudtál regisztrálni magadnak egy második nicket, amelyik ennyire király módon a csillagokba magasztal, csakis gratulálni tudok :P

[ Szerkesztve ]

"Felesleges szigetelni a nyílászárókat, ha az ereszcsatornán szökik a meleg."

Útvonal

Fórumok  »  TV & Audió  »  OLED TV topic
Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.