Hirdetés

2024. április 25., csütörtök

Gyorskeresés

Útvonal

Fórumok  »  TV & Audió  »  OLED TV topic

Téma összefoglaló

Téma összefoglaló

  • Utoljára frissítve: 2021-12-12 22:14:59

LOGOUT.hu

OLED Televíziók - témaösszefoglaló

Összefoglaló kinyitása ▼

Hozzászólások

(#7401) okiszPSX


okiszPSX
tag

Újabb kérdéssel jöttem az okosabbakhoz :)
Lehet hülyeség amit kérdezek, de ha adott egy sima 720p-s, 1080p-s film, azt is lényegesen szebben jeleníti meg az oled mint egy "sima" 4k tv (esetleg jobb full hd tv)? (Az eleve 720&1080 esetében értendő max full hd felbontás miatt kérdezem)
Ui: jó dolog, hogy egyre több uhd-s filmet raknak fel a nagy magyar kölcsönző oldalra :)

[ Szerkesztve ]

(#7403) Gtaati válasza Strezi (#7400) üzenetére


Gtaati
őstag

Hello!

Koszonom, de be van kapcsolva es be is volt es visszaugrika hdr kapcsolo mindig.

(#7404) janos666 válasza daneel_hu (#7361) üzenetére


janos666
nagyúr
LOGOUT blog

Itt szerintem okoz némi zavart, hogy a fényképészetben és most filmezésben is van egy átfogóbb "szokásos dolog", amit HDR-nek nevezel, és mikor összeveted őket, akkor nem vezeted vissza mindkettőt a közös eredeti kiindulási pontra.

Egyrészt az szerintem pusztán csak technológiai kérdés, hogy több expozíció segítségével tolod ki a dinamikatartományt. Ha van olyan szenzorod, ami egyetlen exponálással is képes "nagy" kontraszt átfogásra (persze ez így egy relatív fogalom), azt is hívhatod HDR-nek.

A másik oldalon pedig akárhonnan jön a HDR kép (egy vagy több exponálás), általában szükséges valamilyen tone mapping, amiben most lényegében csak annyi változott, hogy többszörösére nőtt a megjelenítők szabvány szerint alapul vett tartománya. Eddig pl. ~120 cd/m^2-t feltételezett a szoftver, ha sRGB-be konvertáltál egy HDR képet, és általában nagyjából tényleg ennyire kalibrált monitoron nézegetted és simogattad utána kézzel, most pedig szabványos keretek közt is megteheted, hogy mondjuk Rec 2020 + 2084 formátumba (is) konvertálsz és lesz olyan végfelhasználód, aki meg tudja ezt nézni "helyesen".

Gyakorlatilag ugyan azt csináltad eddig HDR fotózásnál, mint az utóbbi ~10 évben a videojátékok a HDR effektjükkel. Nagy tartományban számoltak és visszatömörítették sRGB-be. A lényegi különbség az volt, hogy mozgóképen volt egy pár másodpercnyi idő, amiben fokozatosan futott át pár mapping paraméter (mikor átmentél sötétből világosba, akkor először beégette a világos részeket és aztán fokozatosan visszahúzta). Pontosabban nyilván ma is csinálja ezt a játék, még az átmeneti részt is, mert ma sem olyan világos egy TV-n a csúcsfény, mint egy vakító nap, szóval ugyan úgy van ilyen dinamikus mapping (már csak azért is, mert ha már kész volt, miért dobták volna el...?).

+ Amit még csinál a legtöbb játék és a PhotoShop (és biztos más hasonló progi is), az a "HDR Bloom", ami "fátylat" gyárt a beégő része köré, hogy ne legyen feltűnő a "vágás". "HDR kijelzőn" (bár ez nem jól definiált fogalom) erre ritkábban van szükség (vagyis szerintem szükség sohasem feltétlenül lenne, úgy értem a tatalomkészítő ritkábban érzi majd szükségét, illetve ritkábban fordul elő a szituáció, ahol ez az effekt "beindul" [ahol elfogy a kijelző --most nagyobb-- skálája]).

De próbád ki, vegyél elő egy RAW file-t, nem is kell feltétlenül több expozíciós (de nem árt, ha alacsony ISO) valami világos jelenettel és konvertáld ilyen "TV-s HDR" formátumba (olyan szoftverrel / beállításokkal, hogy a szoftver félúton is HDR-ben dolgozik), majd nézd meg a HDR TV-den.
A legjobb teszt szerintem az lenne erre a "koncenpciótesztre", ha kihagynánk a PhotoShop-ot és társait, inkább csak rögtön áthúznánk a nyers csatornákat RGB-be egy 3DLUT-alm (absolute mapping).
Csináltam már ilyet tesztképp Rec709-re, és nem igazán tetszett. Most kicsit én is kíváncsi lettem, hogy néz ez ki a HDR TV-ken.

[ Szerkesztve ]

TV/monitor kalibrálást vállalok. ||| "All right , Thom. But understand this: I do care for you. I care for all the lost souls than end up up here."

(#7405) spm


spm
tag

LG 55B7V Merthülyeazértnemvagyok (480k)

[ Szerkesztve ]

(#7406) TraceR válasza spm (#7405) üzenetére


TraceR
tag

"Várhatóan 1 hónapon belül rendelkezésre áll" hmm...

(#7407) bergyuszi


bergyuszi
csendes tag

Sziasztok!

Szerintetek melyik érné meg jobban, az LG 65 colos SJ850V vagy a mindenki által közkedvelt LG 55 B7.
Nagyjából egy áron futnak. Az SJ850 is nagyon meggyőző. (most ne csak a fekete színt nézzük, mert az nyílván az OLED-nél jobb)

Köszi

[ Szerkesztve ]

(#7408) Ren Hoek


Ren Hoek
veterán

Na most volt időm beröffenteni. Hát nekem seggáll leejtős egyelőre. IKEA bútor lesz alá, mert ez DIY kicsit :)

;]
Ezért már megérte :)
Panelhibákat semmi kedvem keresgélni, van némi inhomogenitás, de majd 100 óra bejáratás után nézegetem.

Azt mondom eddig, hogy minden pénzt megért.
(BLaca kollégának pedig elképesztő nagy hála. Ismeretlenként kifizette, intézte a kedvezményes TV-t. Elképesztő, hogy vannak még ilyen rendes emberek. )

[ Szerkesztve ]

(#7409) Ren Hoek


Ren Hoek
veterán

Amúgy 3 kellemes csalódás, a sok rémhír után nekem a mozgás LCD-hez képest nem olyan vészes. Én azthittem a 0.1 ms response time miatt úgy szaggat mint nagyi az organikus túrós pogácsát szokta. Másfelől én szappangyűlölőként "Élénken" néztem egy ideig defaulton, és szavamra szerintem a Truemotion sokat fejlődött 5 év alatt. Akció scifire teljesen oké egy 3/3. (Jó az is igaz, hogy a YT-n nem tudom van-e egyáltalán 24p mozifilm... amíg nem próbáltam ki minőségi 24p-vel, addig nem tudom)

A másik, néztem game videókat, ahol a VA panel elvérzett, mert kinyírta a részleteket forgáskor. Ez itt brutál tiszta, pontos mint IPS-en... de nincsen szürkésfekete.
Szóval még az SDR game is igen impresszív. Nekem bőségesen elég a 60 FPS. Persistence blur engem szerencsére nem zavar egyáltalán.

4K HDR videóktól eléggé eldobtam magam. Ha lesznek mozik általánosan marha jó lesz ez a tech. Fényerő nekem teljesen rendben van, én az ABL-t se vettem észre, pedig volt pár full screen világos jelenet. Max a tök fehérnél vágta le picit. Image retentiont sem láttam pedig kint voltak a menük sokáig. Kompi ciklus még nem futott mert nem telt le a 4 óra.

Szóval összességében, nekem kellemes csalódás. Már csak meg kell etetni jóféle anyagokkal :)

(#7410) Joshi válasza Ren Hoek (#7408) üzenetére


Joshi
titán

Grat a tévéhez, most nézheted újra a kedvenc filmjeidet. :D

(#7411) krx21 válasza Ren Hoek (#7408) üzenetére


krx21
nagyúr

Mondjuk evvel a TV-vel már játszhatnál már valami rendes játékkal is... :DDD

(#7412) sakal83


sakal83
addikt

Gyors segítségre lenne szükségem

55EG9A7V 320k-ért vagy Sony X8505 260k-ért?

Illetve mennyire ajánlott a 55EG9A7V?

Köszönöm

(#7413) daneel_hu válasza krx21 (#7411) üzenetére


daneel_hu
addikt

Tényleg... mi ez? :DDD

(#7414) daneel_hu válasza sakal83 (#7412) üzenetére


daneel_hu
addikt

55EG9A7V

(#7415) daneel_hu válasza janos666 (#7404) üzenetére


daneel_hu
addikt

Kb 50%-át értem amit írsz.
De ez a saját hibám. :DD

Akkor a DSLR-nél mit jelent konkrétan a 12 vagy 14 bites RAW?
Egy rakás képem így van elmentve, főleg a nagyobb eseményeké, utazásoké.

(#7416) PuMbA válasza daneel_hu (#7415) üzenetére


PuMbA
titán

"Akkor a DSLR-nél mit jelent konkrétan a 12 vagy 14 bites RAW?"

Színinformáció bitmélysége csatornánként (R, G és B) :) Például ha az expozíciót nem sikerült jól belőnöd a képen és egy terület túl sötét vagy éppen fordítva túl világos lett (például teljesen fehér, kiégett égbolt) a JPEG-en, akkor vissza tudod hozni az ott lévő információt / részletet fotó szerkesztővel, mert baromi sok információ benne van a képben, amit nem is látsz alapból, hiszen például 14bites színmélységet megjelenítő monitor nincs :)

[ Szerkesztve ]

(#7417) dgyuri0123 válasza sakal83 (#7412) üzenetére


dgyuri0123
nagyúr

Én biztosan az oledet választanám még akkor is ha az 55EG9A7V "csak" FHD. LCD iszonyat rossz hozzá képest, "otthoni" körülmények között nézve.

(#7408) Ren Hoek: Gratulálok a tévédhez, de azért a Minecraft-nál picivel igényesebb játékokat is kipróbálhatnál rajta. :D

[ Szerkesztve ]

"csak a zene van"

(#7418) Bubukain


Bubukain
senior tag

Ha valakit érdekel, szivesen átadom a rendelésemet, legkésőbb holnapi átvétellel.(utána törlik a rendelést)
LG OLED55B7V 499.990 FT
Budaörsi Edigitálban lehet átvenni (ott van fizikailag a TV, csak el kell hozni, nem kell várni rá)

[ Szerkesztve ]

(#7419) Bestspiler7 válasza Bubukain (#7418) üzenetére


Bestspiler7
tag

te is megrendelted az MM-nél este a B7-est? :)
kiváncsi leszek milyen lesz ez a b7-es itthon, am ez a +3 év gondoskodás nem tudom, hogy mit fog lefedni, bár jobb mint a semi. :)

[ Szerkesztve ]

(#7420) Gtaati válasza janos666 (#7404) üzenetére


Gtaati
őstag

Helló!

Ha jól emlékszem Te próbálkoztál windows-ban HDR-el, tudnál nekem abban segíteni, hogy miért van az h pc bemeneten játék módban win 10-ben próbálnám bekapcsolni a HDR kapcsolót és mindig visszaugrik, tehát nem tudom bekapcsolni a HDR-t.

Köszönöm!

(#7421) attiati


attiati
veterán

LG 55B7V-re 2ev a gari alapertelmezesben a legtobb helyen?

Szerintetek mennyire ertekallo megvenni egy ilyen tv-t?

(Nem a technologia időtállóságára gondolok, hanem hogy eselyes e, hogy 1 ev alatt 100-200e-t veszit az ertekebol kb 500rol indulva)

[ Szerkesztve ]

(#7422) Bubukain válasza Bestspiler7 (#7419) üzenetére


Bubukain
senior tag

nem, én ma reggel megvettem személyesen a westendben

(#7423) Bubukain válasza attiati (#7421) üzenetére


Bubukain
senior tag

"Nem a technologia időtállóságára gondolok, hanem hogy eselyes e, hogy 1 ev alatt 100-200e-t veszit az ertekebol kb 500rol indulva"

szinte biztos :K

[ Szerkesztve ]

(#7424) Ijk válasza attiati (#7421) üzenetére


Ijk
nagyúr

Tv nem értékálló. Kicsomagolod és rögtön 10-15%-ot buktál ha csak pár hét után el akarod adni használtan. Utána már általában kevesebb az értékcsökkenés, de még jelenlegi árak mellett is 20-30%-ot veszít az értékéből 1 év alatt. De ha tovább csökkennek az OLED árak akkor lehet hogy csak a felét éri meg 2 év múlva. Ezt nem lehet pontosan kiszámítani.

/人◕ ‿‿ ◕人\

(#7425) V.T.


V.T.
aktív tag

Sziasztok!

Rendeltem egy LG 55EG9A7V Emag-ról, mert a Telekomnál még mindig nem küldték ki a 65uj634v-t, így azt le is mondtam.

Szerintetek nem fogom megbánni?

Sony 55w756c-t vált majd.

(#7426) daneel_hu válasza attiati (#7421) üzenetére


daneel_hu
addikt

Nem sok mindent tudsz venni ami értékálló.
Talán ha beszerzel egy Leonardo vagy Munkácsy képet, talán akkor... :DD
Vagy vegyél egy ingatlant jó lokációban.

Tévé, autó, műszaki cikkek... 0-ra íródnak kb évtizeden belül.
Ha most veszel egy OLED-et 500e-ért, 5 év múlva jó ha 100e-ért el tudod passzolni. (talán)

[ Szerkesztve ]

(#7427) Madwe válasza attiati (#7421) üzenetére


Madwe
nagyúr

20%ot minden technikai kutyu veszít biztosan az árából, sőt. Az kb az áfa ára ugye btw.

(#7428) PuMbA válasza daneel_hu (#7426) üzenetére


PuMbA
titán

Azért van műszaki cikk, ami többet ér. 3 éve vett ismerősöm 4. gen Core i5 processzort és 16GB RAM-ot és megvan neki az email, hogy mennyiért vette....ma el tudná adni kicsit többért, főleg, hogy a RAM árak 2-3x-osára emelkedtek :DDD

[ Szerkesztve ]

(#7429) daneel_hu válasza PuMbA (#7428) üzenetére


daneel_hu
addikt

Persze ilyenek vannak azért, de igen ritka.

Van egy 2007-ben vásárolt Canon EF 24-70L-es objektívem, 250e nettó volt anno.
Ma elmenne 210e-ért a használtpiacon... de ha megnézed 10 éve mennyit ért negyedmillió forint és ma mennyit ér, akkor már nem is érdemes tovább ragozni ezt. :DD

(#7430) Sz.Miki


Sz.Miki
őstag

A hülyének is megéri, merjünk nagyot álmodni :D :D

(#7431) #72042496 válasza PuMbA (#7428) üzenetére


#72042496
törölt tag

Vannak ilyenek, de ezek elég esetleges dolgok, így tervezni sem lehet velük előre. Még három év, és szerintem "semmit" nem fog érni az a konfig. Ha ügyeskedős kategóriát kéne mondanom, akkor például Legóval lehet(ett) szépeket akasztani.

A korábbi festményes példa tetszett, de nem kell ide Munkácsy kaliber. Kortárs példát hozva a Fassel Ferenc festmények sem lesznek olcsóbbak, főleg hogy már azokból sem készül több sajnos. Plusz a festmények a falon is mutatnak, mondjuk egy OLED tévé mellett. :)

[ Szerkesztve ]

(#7432) Ijk válasza daneel_hu (#7429) üzenetére


Ijk
nagyúr

Objektívek elég jól tartják az árukat.
Sajnos a plazma tv-k is eddig. Pedig már 500 alatt hirdettek 65VT60-at, 350-ért már elvinném, de annyiért még 65ST50-eket próbálnak eladni.
Most az OLED-ek elkezdték lenyomni az árakat, az utóbbi években használt plazmákat adtak el új áráért, mert a 700k-1 millás 55"-os OLED alatt nem volt semmi.

/人◕ ‿‿ ◕人\

(#7433) Ren Hoek válasza dgyuri0123 (#7417) üzenetére


Ren Hoek
veterán

Minecraft csak irónia volt :D Witcher 3 amit a VA-n abbahagytam, mert felbosszantott, hogy eltűnnek a mezőn a fűszálak, ha körbenézek.

(#7421) attiati:

"Szerintetek mennyire ertekallo megvenni egy ilyen tv-t?"

Hát értékállónak nem mondanám az fix, 500-ért... de olyan durva áresésekre nem kell azért számítani. A FHD vonalat lelőtték, innentől csak 4K HDR TV-k jönnek. Ha valami nagy fejlesztés lesz (ha lesz, BFI? Talán Image retention?) akkor biztos, hogy az új modellek horror áron jönnek januárban, (tavasszal).

Az fix, hogy technikailag jövőállónak mondható a gép, (4K,HDR, javított fényerő, és 21 ms input lag). Pár évig ez rendben lesz bőven.

(#7434) Dniel


Dniel
tag

MM Kispesten (shopmarkt) 1 db dobozos 55B7 van még 480-ért 5 év garival

(#7435) Bubukain


Bubukain
senior tag

Az Edigitálos rendelést átadtam egy fórumtársnak, így már nem aktuális.

(#7436) Dniel


Dniel
tag

Bocsánat 2 db

(#7437) torma1981 válasza Bubukain (#7435) üzenetére


torma1981
veterán

Szép volt tőled. :D

(#7438) Ren Hoek válasza daneel_hu (#7426) üzenetére


Ren Hoek
veterán

5 éves távlatban nem is érdemes nézni, mert nem tudjuk az OLED gyártás alakulását. Lehet 5 év múlva már tintasugaras nyomtatóval nyomják 100 colban vászon formában nm-es áron... de az is lehet, hogy az LCD-t még simán meghagyják 55 col alatt pár évig és nem csökkennek olyan mértékben az OLED árak, mint hittük.

Nem is érdemes ezen agyalni. Mindenképp bukó :D ... viszont megér minden pénzt szerintem. Ha nem a gyerekszáj elől veszed el az étel árán.

(#7439) PuMbA válasza #72042496 (#7431) üzenetére


PuMbA
titán

"Még három év, és szerintem "semmit" nem fog érni az a konfig."

Szerintem még sokáig elég lesz. Ma egy ilyen alappal minden játékot játszhatsz maximum grafikával :)

[ Szerkesztve ]

(#7440) daneel_hu válasza janos666 (#7404) üzenetére


daneel_hu
addikt

Van egy JÁTÉK profil a választható képmódok között.
Ekkor alapban nem kapcsolható a TruMotion, és a RealCinema Mode sem...

Viszont feltűnően más a mozgásmegjelenítése (1080p/24p) ennek a módnak, pedig ugyanezeket kilövöm egy másiknál. :)
Miként lehetséges ez szerinted? ;]

(#7441) #72042496 válasza PuMbA (#7439) üzenetére


#72042496
törölt tag

Úgy értem, ha három év múlva el akarná adni, akkor kevés pénzt kapna érte. Ettől még erős gép marad, nagyon sokmindenre elég lesz még az.

(#7434) Dniel:

Már este is megvolt a kísértés, de szerencsére hamar elvitték a MM online-ból. Erre itt egy újabb akció, nem igaz már. :) Az agyammal nem akarok tévét venni, de szívem szerint meg belevágnék ennyiért. (Illetve az öt év gondoskodás tetszik, jövőre az nem biztos, hogy lesz.) :)

[ Szerkesztve ]

(#7442) mtibee2


mtibee2
tag

Sziasztok!

Az eMagon van most akcióban jó áron OLED TV 5 év garanciával 319.990 Ft-ért: LG 55EG9A7V. Mindenhol máshol legalább 50.000 Ft-tal drágább!

Üdv.:
M. Tibor

(#7443) V.T. válasza mtibee2 (#7442) üzenetére


V.T.
aktív tag

Akkor ennyiért jó vételnek számít? Szeretném megnyugtatni a lelkemet mert délelőtt rendeltem egyet :D

(#7444) attiati válasza #72042496 (#7441) üzenetére


attiati
veterán

Az ot ev gondoskodas az egy jo nagy sz*po. Ha jol ertettem reggel komasan, akkor annyit tesz, hogy normal gari idoben teljes vedelmet kapsz (ez ugye az elso 2 ev?) es azon tul az 5. evig ha meg tudjak javitani a tv hibajat, akkor megjavitjak ingyen. Ha nem tudjak javitani, akkor kakukk az 5 eves leapolasos gondoskodasnak.

[ Szerkesztve ]

(#7445) mtibee2 válasza V.T. (#7443) üzenetére


mtibee2
tag

Megnéztem egy pár magyar webshopot, de sehol nem találtam meg 368 990 Ft-nál olcsóbban... Ha tudna 3D-t, lehet, hogy a garancia miatt lecseréltem volna a jelenlegi TV-met erre...

(#7444) attiati: Itt van az 5 év gondoskodásról infó, én azt olvastam ki belőle, hogy csak a helyszíni javítást bukod a 3. évtől kezdődően.

[ Szerkesztve ]

(#7446) dgyuri0123 válasza V.T. (#7443) üzenetére


dgyuri0123
nagyúr

Jól tetted !

Ennyiért ajándék. Még az outlet árak is magasabbak ennél 1 év bolti garanciával. :K És a képe csodaszép FHD-ben is.

"csak a zene van"

(#7447) V.T. válasza dgyuri0123 (#7446) üzenetére


V.T.
aktív tag

Köszi mindkettőtöknek.
Kíváncsi vagyok rá nagyon, remélem jövőhéten kihozzák

(#7448) Ren Hoek válasza V.T. (#7443) üzenetére


Ren Hoek
veterán

Igen teljesen jó vétel ennyiért.
Ne sajnáld a 4K-t, mert +180/200-at kell kb ráfizetni. Bár nem tagadom nekem megérte, a B7 mert megvan a monitorként használat (gaming) is, akár 1.5 m-ről + a 21 ms input lag.

Az A7-nek nem tudom mennyi az input lagja... még a régi elektronika van az újabb panel alatt... de ha nem játszol rajta akkor édesmindegy.

Más téma.:
Amúgy vicces volt, mivel nem jött ki a 4 óra a kompi ciklushoz, lefuttattam egy sajátot. Ki is kapcsolt a TV... elaludtam éjjel... és arra ébredek, hogy 1 millió kandelával bekapcsol izomból a TV. Úgy besz..rtam, felriadtam... :D

[ Szerkesztve ]

(#7449) dgyuri0123 válasza Ren Hoek (#7448) üzenetére


dgyuri0123
nagyúr

910V-nél 29.6 ms az inputlag 2016.07.25 fw óta. Mivel ez 2015-ös modell, úgy gondolom, az A7 talán nem rosszabb ennél. :)

[ Szerkesztve ]

"csak a zene van"

(#7450) V.T. válasza Ren Hoek (#7448) üzenetére


V.T.
aktív tag

PS4 Pro-val játszom azért akartam 4K-t, de talán nem bánom meg :D

Útvonal

Fórumok  »  TV & Audió  »  OLED TV topic
Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.