Hirdetés
- eBay-es kütyük kis pénzért
- "A homoszexualitás természetellenes" 😠
- Asszociációs játék. :)
- Fűzzük össze a szavakat :)
- Ingyen kellene, de tegnapra
- Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- PLEX: multimédia az egész lakásban
- A fénynél gyorsabban
- Építkezünk 6. rész (2024)
- A gyerekem "tartalmat gyárt". Mit tegyek?
-
LOGOUT.hu
Linux kezdőknek - érdemes beleolvasni, mielőtt kérdezel
Új hozzászólás Aktív témák
-
-
gyula20
tag
válasz cattus #70353 üzenetére
Ami lement a terminálba csak valami olyasmi volt, hogy elfogadom a Samsung feltételeit.
Semmi olyasmit nem láttam , hogy az valamiféle programra utalna.
A lefuttatott témákat sehol sem találom a gépben.
Még egyszer lefuttattam , ugyanúgy lement, de a végén kiírta, hogy már szerepel a rendszerbe.
Hát nem tudom , hogyan tovább.kiss
-
nagyúr
válasz gyula20 #70356 üzenetére
Milyen progamot emlegetsz amúgy? Amit javasoltak és nagy nehezen telepítetted is, az egy driver, nem program! Feltelepült rendesen, innentől neked nem kellene foglalkoznod vele.
(a kolléga egyébként ugyanazt a telepítést magyarázta el más módon)
Van még rengeteg módja, itt egy 3. módszer.How to Execute INSTALL.sh Files in Linux Using Terminal
Próbáltad már az eszközt, működik?
Ezt szedted le egyébként?
[ Szerkesztve ]
mennyé' be az ólajtón és ne gyere ki
-
gyula20
tag
válasz gyula20 #70356 üzenetére
Az ULD nevű letöltésben az alábbi valamik vannak :
1. install.sh ezt tettem be a terminálba
2.install-printer.sh
3.install-scanner.sh
A két alsót is próbáltam külön-külön futtatni a terminálban , de a végén azt írta ki a rendszer, hogy már telepítve vannak.
De hol tudok ezekbe belépni ?kiss
-
-
nagyúr
válasz gyula20 #70359 üzenetére
Örülök, hogy sikerrel jártál! Nem használok ilyen eszközöket, de úgy rémlik, hogy az első sor telepítése felrakja a két külön drivert is. Egyébként ugyanazon az oldalon van még két fájl, azokat is le kell szedned és hasonlóan trükkösen telepítened, neve alapján azzal fogod tudni használni!
Printer Settings Utility
Smart PanelEzek már direkt letöltős linkek az oldalról, nem kell keresgélned sem.
Software and drivers for Samsung SCX-4824FN Laser Multifunction Printer
Ja még annyit, hogy a két letöltős linknél az Ubuntu-s verziót raktam be, ha a driver nem az volt akkor keresd ki az annak megfelelő verziót. Mondjuk még Debian verzió lehetett, a többi nem lesz jó neked.
Majd csekkold le, hogy ezt raktad-e fel!
[ Szerkesztve ]
-
tordaitibi
veterán
Így igaz, ha a felajánlott nyomtatók között nincs, pl. nekem Samsung ML1670-em van de csak az 1660-at ajánlotta fel, ilyenkor nyugodtan fel lehet telepíteni azt és utána megadni az ULD könyvtárból a pont hozzávaló drivert. Mert enélkül csak egy
Printer Driver error
üzenetet tud nyomtatni.
Szkenneléshez meg szükséges szkenner program, XSane a favoritom mert annak be lehet adagolni az Epson szkennerem Windowsos telepítőjéből kibányászott .BIN fájlt és máris használható a szkenner.
Linux alatt nincs Epson Perfection660 firm, se driver de így jó. -
-
gyula20
tag
válasz tordaitibi #70363 üzenetére
A nyomtató bedugása után a rendszer felhozott egy nyomtatót.
SCX-4828 helyett SCX-4X28 -at , ezt átírtam 4828-ra . Működik, de
nem tudok nyákot közvetlenül nyomtatni , csak ha átalakítom PDF-re.
Ez jelent gondot, viszont az elvit tiszta fekete háttérrel nyomtatja, de ez sem nagy gond, majd megoldom . A szkenner lenne fontosabb.kiss
-
gyula20
tag
válasz tordaitibi #70363 üzenetére
Telepítettem az XSane programot , elég jónak tűnik, csak nem tudom , hogyan lehet a képet kimenteni számítógépre.
Ha tudnál benne segíteni .kiss
-
tordaitibi
veterán
válasz gyula20 #70365 üzenetére
A nyomtatót ne átírd hanem a nyomtatók ablakba van (legalábbis nekem, KDE ) egy olyan opció hogy egyéni nyomtató illesztő megadása, arra kattintva kell betallózni az uld mappát.
Ott megkeresni a pontosan egyező nyomtatót.Szkenner, milyen szkennelő programot használsz, nálam Skanlite és XSane van, mivel most nem otthonól vagyok ahol a szkenner van hanem a munkahelyemen, ezeket dobja fel, de ha csatlakoztatva van a szkenner akkor minden oké.
Más, rádprivizhetek,
most keresgélek rajz és nyák programot, a Kicad az nekem túl nagy falat (életembe most először próbálkozok a papír-ceruza után tervező programmal), Tina jó is lenne de 30 napos demo, mit használsz?[ Szerkesztve ]
-
gyula20
tag
válasz tordaitibi #70368 üzenetére
Úgy tűnik működik a szkenner, csak a számítógépre való kimentésre nem jöttem még rá.Pedig ez nagyon kellene.
Iratokat bemásolni a gépbe , nem kellene fényképezgetni.
Megpróbálom a Skanlitét .
Nyákra az ingyenes , időkorlát nélküli EAGLE-t használom ,már elég régen. Szerintem egyszerű , több rendszert is használtam , de most már csak ez megy.
Egyedüli probléma , megvan adva a max. méret , nem tudom pontosan mennyi . Fölötte csak kis trükkel lehet pár dolgot elhelyezni.
Elvire a GEDA-t használom. Nekem ez is bejött.
Leginkább azért vásároltam ezt a lézer nyomtatót , mert át akarok térni a vasalásos technikára.kiss
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
FYI: A régi nVidia kártyákhoz való 340-es "gyári" driver támogatása megszűnik. A kicsit újabbakhoz való 390-es driver 2022-ig lesz támogatva.
Az érintett kártyákhoz az alapból érkező nyílt driver fog működni. [link]
[ Szerkesztve ]
Nincs más - csak egy szál gitár - szidom a rendszert - forradalmár. - Én vagyok egyedül 88 telén. (Auróra)
-
nagyúr
válasz gyula20 #70370 üzenetére
Igazán nincs mit! Amiket összehalásztam, majd talán nekem is megkönnyíti a dolgomat, ha egyszer veszek valami nyomtató eszközt.
Ezzel a tipussal nem volt nagy szerencséd, mert van, amit csak bedugnak és már működik is, bár scanner esetén ez ritkábban van így. Lényeg, hogy sikerült.mennyé' be az ólajtón és ne gyere ki
-
samujózsi
senior tag
válasz tordaitibi #70373 üzenetére
Szerintem annyira maximalista, hogy már tegnap felrakta
(#70366)Primadonnát felveszünk! https://youtu.be/9lETrcMJZJM
-
gyula20
tag
válasz tordaitibi #70373 üzenetére
Felraktam az XSane programot ,működik csak számítógépre nem tudok menteni , megköszönném ha valaki leírná, hogyan is kell ezt csinálni.
Szépen tudok vele nagyítani , kinyomtatni csak a mentés nem megy.kiss
-
kovaax
őstag
-
gyula20
tag
-
nagyúr
válasz gyula20 #70376 üzenetére
Tegnap beraktam a mentési ablak linkjét, de azt nem vettem észre, hogy azt csak a /temp-et állítja be, bocsi. Ebben az ablakban tudod beállítani a mentést, próbálgasd. Ha nem akarsz most még a jogosultságokkal is bíbelődni, akkor célszerű a temp-nek és a végleges mentési helynek olyan mappát megadnod, ahová jogosult írni, /home mappa jellemzően ilyen. Ha viszont egy külön meghajtóra/particióra akarsz menteni, azt is meg lehet csinálni szépen nem csak terminalból, hanem ugyanígy jobbgombos menüből, mint a telepítést.
Nem ez a szakszerű módja, de nálam ez hatékony, mert amúgy külön csoportot is lehet létrehozni, bár ez talán hálózatban lényeges.
Jogosultság ellenőrzése fájlkezelőből
Adott mappa üres területén jobbgomb katt, alsó Tulajdonságok opciót kiválasztva (bal kisablak) feljön a beállító ablak:
Ittt a Jogosultság fülön kell állítgatni az opciókat. Elég ritkán kell a jogosultságokkal bíbelődnöm, így simán lecsekkolok egy olyan ablakot, mondjuk a /home-ban, ahol alapból megfelelőek e célra a jogosultságok, egymás mellé rakom a két ablakot és beállítom az opciókat, bezárom az ablakot és a rendszergazdaként megnyitott fájlkezelőt is és megnézve normál felhasználóként már láthatod is, hogy átállításra kerültek a jogosultságok. Ja igen, nem mondtam, hogy rendszergazdaként kell megnyitni a Nemo fájlkezelőt. Amúgy ezt fogod látni, az ablak alján kiírja, hogy bakfitty:
Persze amit írtam, akkor segít, ha valóban jogosultsággal kapcsolatos gond van, de szerintem az van.
[ Szerkesztve ]
-
veterán
Sziasztok!
Az adatlapomon talahato Ryzen konfguraciomra Fedora 31-et tettem KDE-vel.
Biztos tok trivialis dolog amit kerdezni fogok, de nem akarnam szetverni a rendszert:
A zart nvidia control panelben ha beallitom a kijelzoim fenyerejet, akkor azok jok lesznek a kovetkezo ujrainditasig. Akkor ugy tesz a rendszer mintha soja semmit nem allitotam volna. Ha megint behuzom a csuszkakat (ez harom monitornal elegge idoigenyes ) akkor megint jo...
Hogy lehetne veglegesen megmondani neki, hogy mit hasznaljon? Ha felhasznalokent elmentetem az nvidia-settings-rc-t (mivel a home-omban van, es az en felhasznalomra vonatkozik igy ugy gondolom eleg...), azt nem veszi figyelembe. Meg nem is menti bele a beallitott fenyero ertekeket.
A kijelzokon allitottam kezzel fenyerot, de szeretek utana igazitani a driverben is. Lehet azert irja a figyelmeztetest, mindenesetre szamomra rejtely, hogy a -0.53-as fenyesseget amit hasznalok, hogy lehetne fixre berakni, hogy legkesobb loginnal alkalmazza.
A kezikonyvet is atolvastam mar, a "3. Loading Settings Automatically" reszt is igyekeztem akalmazni... Nem tudom, hogy a nvidia-settings-rc-ben mikent irjam at a fenyesseg ertekeket, nem igazan talaltam hozza leirast.
Probalkoztam az -a kapcsoloval is, de nem talatam a fenyesseg beallitasahoz szukseges opcio nevet Google-folden.
Ubuntun is jott mar szembe ez a gon, sajnos nem tudtam megoldani ott sem.
Remenykedem, hogy talan ti tudtaok segiteni.
Driver verziom: 440.44
Videokartyam: GTX960 4GBKoszi!
Udv. core2
[ Szerkesztve ]
-
nagyúr
válasz Neil Watts #70381 üzenetére
Szia!
Pár napja a Mint topikban is felmerült ilyesmi, ott az xbacklight-ot emlegetik.
Az a linkelt kézikönyv egy ilyenre visz amúgy:
Ezt akartad linkelni?
-
Tim82
félisten
válasz ubyegon2 #70382 üzenetére
Kézikönyv helyes link: [link] (nem tudom, hogy sikerült a kollégának az előbb valahogy a Facebook-ot belekeverve linkelni)
[ Szerkesztve ]
"You're going to negotiate with a girl, who thinks she's a space station? - When you put it like that, it does kinda sound crazy." - Audio-GD NFB-11.32 DAC/fejeserősítő eladó - https://tinyurl.com/Tim82HA
-
nagyúr
Köszi, ez már jó link a témához! Gondolom vágólapon maradt valami kollégénál, én is jártam már így, emiatt mindig lecsekkolom az elküldött hsz-t.
Mint-es topikban is nVidia VGA volt a kollégának, szóval nem egyedi a jelenség.[ Szerkesztve ]
-
veterán
válasz ubyegon2 #70382 üzenetére
Termeszetesen nem.
Facebook posztbol masoltam a linket, azzal meg nem szamoltam, hogy ratelepszik a mindent lato szem a linkre... elnezest. :/Az xbacklight-ra mar en is gondoltam, de arrol ugy tudom, hogy intel only. nVidiaval mintha nem igazan mukodne... Az arch wiki is hasonlot ir egyebkent.
Udv. core2
-
nagyúr
válasz Neil Watts #70385 üzenetére
Facebook posztbol masoltam a linket
Értem már! Azzal tényleg vigyázni kell, mert elég érdekesen másol onnan, amúgy semmi gondom nem volt vele, csak gondoltam szólok, mert tuti nem úgy akartad linkelni!
xbacklight-tal kapcsolatban lehet, hogy úgy van, ahogy írod, nem nagyon néztem végig, Intel IGP-vel nincs gond ezzel, Cinanmon energiakezelő app-ban beállítom a csúszkát és úgy marad, ezeket a Redshift meg hasonló automata megoldásokat se szeretem. Szóval sorry, ha semmivel nem vagy előrébb.
-
tordaitibi
veterán
válasz Neil Watts #70381 üzenetére
A rendszer hagyományos beépített fényerőszabályzója működik?
Akkumulátor és fényerő a neve, a panelon megtalálod.
Ha igen akkor a /sys/class/backlight/acpi_video0/ könyvtárba a max_brightness fájlba írd át a neked megfelelő 53 fényerőre, így azzal indul a rendszer.
Hátránya hogy előfordul hogy nem megy a fényerő ezen érték fölé ha akarod sem vagy meghülyül a fényerőszabályozás.Ha erre nem reagál vagy a gyári fényerő sehogysem működik (nálam a pc-men én még nem futottam össze olyan Linuxszal ami az Intel N3150 socon tudta volna szabályozni a fényerőt),
akkor mankóként ajánlom a Brighty kisalkalmazást,
panelon jobbklikk, Felületi elemek hozzáadása, itt alul Get new widgets (új plazmaelemek letöltése), bejön a Plasma modul telepítő ablak és ott a keresőbe beírod hogy Brighty (HDMI monitor brightness).
Telepíted, utána a bal ablakba kiválasztod hogy kiüljön a panelra és panelon az ikonjára állva az egérgörgővel tudod szabályozni a monitor fényerőt.
Remélhetőleg mind a hármat egyszerre.Nagyon praktikus kis applet, KDE alatt ez az első amit felpakolok.
[ Szerkesztve ]
-
Doky586
nagyúr
Sziasztok! Hogy állnak mostanában a különféle Linux disztribúciók az exFat filerendszerhez?
Mint 19 alatt próbáltam exfat usb pendriveal, ott automatikusan felismerte csatolta, írja olvassa. Más disztróknál is így van ? vagy kell rootként telepíteni valamit?
Hurcolós pen v usbhdd, a cél Mac Win és Linux gépek közt.
exFat lenne a jó, ha nem kell linuxra rootként telepítgetni, esetleg még a UDF 2.0 jöhet szóba alternatívaként(?)[ Szerkesztve ]
-
tordaitibi
veterán
válasz Doky586 #70388 üzenetére
Kizárásos alapon az ExFat marad mivel a MacOs nem kezeli az NTFS-t (vagyis kezeli egy asszem 6000 forintos app megvásárlásával de nem biztos hogy minden ismerősöd megvette),
a Windows és a Linuxok a HFS, HFS+ és a APFS közelébe se szagolnak, nem azért mert csak hanem jogi okból. A Mac túl zárt.Így kizárásos alapon marad az ExFat, ezt (elvileg) megeszi az Android is a másik 3 OS meg alapból kezeli úgyhogy ez lesz a legjobb választás.
Pendrivet lehet sima Fat32-re, ez a legjobb választás pen esetében ha nincs szükség 4 gigafeletti méretű fájlok mozgatására.
Sajnos nincs univerzális fájlrendszer mer jópár okos(nak mondott ) tv sem szereti az exfatot, viszont a sima fat32 a 4Gb fájlméret korláttal sokszor szűkös (4K MKV).[ Szerkesztve ]
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
Kérdés. Milyen KDE-s disztró felelne meg nekem? Nem akar megoldódni a manpower kérdése a Chakránál, így teljesen bizonytalan, hogy pl. mikor jön rá friss mesa vagy kernel. Mivel aktívan játszom Linuxon, így nekem fontos a friss mesa, de ott még csak a 19.1-nél tartunk. Előbb-utóbb vennék Navi alapú Radeont magamnak, oda is kellene az újabb kernel meg mesa...
Egyszerű lépés lenne Manjaro KDE-re ugrani mert nagyrészt azonos minden, csak az meg Arch csomagjait használja. Ezzel az a bajom, hogy az Arch mindig a legújabb mesa csomagot tartalmazza, a mesa-ra meg jellemző, hogy mikor elkezdenek egy új főverziót, akkor annak kell pár release, mire kigyomlálják belőle a bugokat... Szóval most valami olyan disztró kellene, ami nagyjából rolling, de nem teljesen, miközben van mögötte manpower, meg jelenleg mesa 19.2.8...
[ Szerkesztve ]
Nincs más - csak egy szál gitár - szidom a rendszert - forradalmár. - Én vagyok egyedül 88 telén. (Auróra)
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz ubyegon2 #70397 üzenetére
Az Ubuntuban meg 19.2.1 van. Nekem ez érthetetlen, mert csak le kellene fordítaniuk az újabb kiadást, nem kell hozzá semmi más csomagot frissíteni és egyből megkapnák a 8-as verziót... Úgy látszik ezt a Mint meg is lépte, ott gondolkodtak. Mondjuk Mint-nél nincs KDE, meg ők a kernel verziókat frissítik nagyon lassan. Most ha jól látom még csak az 5.0-nál tartanak...
-
nagyúr
válasz CPT.Pirk #70398 üzenetére
Ubit nem tudom, amit tegnap felraktam az 20.04 volt, abban 5.4.x kernel volt, de az új SSD miatt most felraktam a Min 19.3-at, főbb adatok:
ubyegon@WD-HP8570p:~$ inxi -Fxxx
System:
Host: WD-HP8570p Kernel: 5.3.0-28-generic x86_64 bits: 64
compiler: gcc v: 7.4.0 Desktop: Cinnamon 4.4.8 wm: muffin 4.4.2
dm: LightDM 1.26.0 Distro: Linux Mint 19.3 Tricia
base: Ubuntu 18.04 bionic
Machine:
Type: Laptop System: Hewlett-Packard product: HP EliteBook 8570p
v: A1029D1102 serial: <root required> Chassis: type: 10
serial: <root required>
Mobo: Hewlett-Packard model: 17A7 v: KBC Version 42.38
serial: <root required> BIOS: Hewlett-Packard v: 68ICF Ver. F.62
date: 04/07/2015
Battery:
ID-1: BAT0 charge: 41.2 Wh condition: 42.0/42.0 Wh (100%)
volts: 12.4/10.8 model: Hewlett-Packard Primary type: Li-ion
serial: 33254 2013/03/12 status: Unknown
CPU:
Topology: Dual Core model: Intel Core i7-3520M bits: 64
type: MT MCP arch: Ivy Bridge rev: 9 L2 cache: 4096 KiB
flags: lm nx pae sse sse2 sse3 sse4_1 sse4_2 ssse3 vmx
bogomips: 23147
Speed: 1233 MHz min/max: 1200/3600 MHz Core speeds (MHz): 1: 1197
2: 1197 3: 1197 4: 1197
Graphics:
Device-1: Intel 3rd Gen Core processor Graphics
vendor: Hewlett-Packard driver: i915 v: kernel bus ID: 00:02.0
chip ID: 8086:0166
Display: x11 server: X.Org 1.20.5 driver: modesetting
unloaded: fbdev,vesa resolution: 1600x900~60Hz
OpenGL: renderer: Mesa DRI Intel Ivybridge Mobile
v: 4.2 Mesa 19.2.8 compat-v: 3.0 direct render: YesKDE nincs, de nekem előző 19.1/update19.3-on stabilan működött a felrakott plasma, gondolom a KDE csomagokkal se lenne gond. Inkább az a gond, hogy nem nagyon emlékszem, hogyan jött össze a Kubuntu repoból meg még valamiből, mert annyira pikk-pak azért nem ment a dolog.
[ Szerkesztve ]
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
A topik célja: Segítségnyújtás a Linux disztribúciókkal még csak ismerkedők számára. A szerveres kérdések nem ebbe a topicba tartoznak.
Kérdés előtt olvasd el a topik összefoglalóját!
Haladó Linuxos kérdések topikja.
Linux felhasználók OFF topikja
Milyen program ami... [link]
Shell script kérdésekkel látogassatok el a topikjába
- Vélemény Ubuntu 20.04 LTS
- Vélemény Linux Mint Debian Edition 4
- Tudástár MX-Linux 19
- Bemutató Linux a mindennapokban: Manjaro KDE
- Bemutató Linux a mindennapokban
- Hír Zöld utat adott a nyílt forráskódú Linux meghajtóknak az NVIDIA
- Hír A Steam Play hozza el a Windowsra írt játékokat Linuxra
- Hír Hova jut a világ? Linuxot kínál a Windows Store!
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest