Hirdetés
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- eBay-es kütyük kis pénzért
- sziku69: Szólánc.
- potyautas: A Magyar Néphadsereg emlékére
- Sub-ZeRo: Euro Truck Simulator 2 & American Truck Simulator 1 (esetleg 2 majd, ha lesz) :)
- btz: Internet fejlesztés országosan!
- Brogyi: CTEK akkumulátor töltő és másolatai
- bambano: Bambanő háza tája
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- GoodSpeed: Márkaváltás sok-sok év után
-
LOGOUT
Linux kezdőknek - érdemes beleolvasni, mielőtt kérdezel
Új hozzászólás Aktív témák
-
-
válasz
Warton
üzenetére
Clonezilla, bocsánat ennek a guis változata a Rescuezilla. Pláne ha a Mint az egyedüli os és maga alól érthetően nem megy az ilyen.
Ha van másik os akkor feljebb leírták a lehetőségeket.
Gparted is tud ilyet abszolút guis.A külső klónozó szerintem erre a legjobb, efit mindent szépen átvisz az új lemezre.
-
-
válasz
hoffman_
üzenetére
Tudomásom szerint bármire bármit rá lehet húzni pl. Linux Mint Cinnamon-->KDE.
Nekem az Ubuntun 3 DE van, az eredeti rettenet az az Ubuquiti, (ja bocs ez egy hálózati eszköz
) Unity vagy mi, egy XFCE meg a KDE. Lehet választani.
Ja várjál még talán Gnome valamim is van. Ja meg valami Lxqt.
Meg még a fene tudja hány DE van itt nagyhirtelen
Ezek csak úgymond skinek az os felett. Nem témák! az más. -
válasz
ubyegon2
üzenetére
Nem kell vennie nast mert évek óta használ egyet otthon.
ARM miatt nem tud szabadon garázdálkodni benne ezért szeretne egy X64 alapú cuccot.
A szoftveres részének nekifutok, legfeljebb ismét kiutálnak innen meg a nas topikból a szokásos nyavajgásaim miatt.
A kérdésem arra vonatkozott hogy mi a hardverigény.
Ha elketyeg egy szerényebb minimálvason is akkor nem adom oda erre a célra a 140ezres mini pc-met, nem azért mert sajnálom a fiamtól hanem mert hajóágyúval felesleges verébre lövöldözni. -
Tudom nem teljesen ide, kéretik a megfelelő topikba átirányítani
Fiam fejlövése hogy csináljak neki egy NAS-t. Teljes értékű, kinntről is elérhető, helyi és webes fájlszerver, torrentkliens stb.
Eddig kb. 3x futottam neki Linux vagy más alapú helyi szervernek, teljes kudarccal de most nem ez a lényeg hanem milyen hardver kellene egy ilyen alá?
Van nekem itthon egy épp használaton kívüli mini vasam, de én ezt kicsit erősnek érezném erre a célra.
[link]
Mi a gépigénye egy ilyen házi nasnak? -
-
válasz
ubyegon2
üzenetére
Nem csak ott láthatsz ilyet, mármint a Linuxos csopikba.
5 darab műszaki, szakmai (szakmai...??) csoportba vagyok fennt Facén.
Van melyiknek 20000 feletti taglétszáma van.
Namost ebből a húszerzerből 5-600 valamit hozzászagol a témához, kb. 40-50 tényleg penge. Viszont ennek a 40-50 szakinak már rég elment a kedve hogy válaszoljon valami überbaromság kérdésre amit a maradék 19500 fő tesz fel napi rendszerességgel.Bele lehet fáradni.
Elképzelem hogy kb. ilyen sokkhatást váltok ki én itt a mai napig.
-
-
válasz
hoffman_
üzenetére
Szerintem te olyasmi hardveres anomáliába futsz bele mint én 7-8 évvel ezelőtt.
Mai napig megvan az a pc-m és a mai napig 2 rendszert tűr meg. Egyik a Windows másik az Ubuntu.
Blogot is írtam róla.
Se Arch se Mint se Debian se semmi mert megmagyarázhatatlan anomáliákat produkálnak.
magyarázat nincs.
Mai napig egy Ubuntu fut rajta, hiba nélkül 7. éve.
A hibákat bármikor stabilan tudom reprodukálni egy mai bármelyik disztróval ami nem Ubuntu.
Nem biztos hogy nálad is ilyesmi van csak leírtam az akkori tapasztalatomat. -
-
Kapitány,
te használsz KDE connectet.
Megint elkezdte hogy Linuxon tökéletes, Winen a desktop és a mobil is felismeri a másikat de a csatlakozásra nyomva nem ugrik fel a párosítási ablak ahol leokézhatom.
Se desktopról mobil irányba se fordítva. Így nem tudom párosítani.
Minden a legfrissebb mindenen.
nincs valami tipped? -
-
válasz
tordaitibi
üzenetére
Puskaporos a levegő eléggé.
Kitört a swap-háború
-
-
válasz
cigam
üzenetére
Csak belavau
ahogy szoktam,
4 teránál kb. annyi 70GB swap mint nálam a 256-os ssd-n 9Gb a 8 giga ramomnak.
Már ha egyáltalán szükségét érzi a kolléga hogy valaha is hibernáljon.
Asztalin amúgy is ugrik a munkamenet egy áramszünetnél, ha meg van UPS az lelövi szabályosan ha kell meg előtte sípol zenél jelez.
Laptopnál kell inkább mert pl. a főnököm szokása hogy 10% akkunál lecsapja a lapos fedelét, otthagyja az asztalon töltő nélkül és elmegy Svájcba 1 hétre.
Olyankor jó ha van elég swap mert 6% akkunál lehibernálja a munkamenetet. -
-
-
válasz
csixy
üzenetére
Az lehet de ettől homlokegyenest máshogyan működnek.
Anno 5-6 éve foglalkoztam PS.al, egyik melóhelyen elő volt fizetve 2 gépre is.
Csak az alapok, pár hülyeséget elkövettem pár képen vele.
És persze ezután ránéztem a Gimpre is.
Hát az hogy ég és föld, az még nem is fedi a valóságot.
Aki megszokta a PS.-t az szerintem ordítva menekül, és ugyanez vicaverza.Maradok az IrfanViewnél meg a tökalap Paint-féleségeknél.
Amire nekem kell arra bőségesen megfelelnek.Videót is utoljára a Sony-Vegas-szal vagdostam meg effekteztem, az egy nagyon kellemes tökamatőröknek való videoszerkesztő volt. Érződött a menükön mindenen hogy olyanok csinálták a szoftvert akik ténylegesen ezzel a videótechnikával foglalkoztak, minden ott volt és úgy működött ahol a láma 1R user kereste.
És még ingyenes is volt.
Ennek úgy 15 éve. Azóta se környékezett meg a videózás. -
-
válasz
zavart
üzenetére
Bármelyik normális disztró témázható, csomót lehet rá kötni, a megjelenés a végletekig testreszabható és még sok egyéb.
Linux Minttel kezdenék, ha nem felel meg a Cinnamon felület, akármit rá lehet húzni. És se ikonprobléma nem lesz se más, a kezed alá dolgozik.
Win után én nagyonnem ajánlokmást. Sok disztró rettenet fapad és nehezen kezelhető, nem kezdőnek való. -
válasz
Ablakos
üzenetére
Ne lepődj meg
majdnem teljes körű NTFS támogatás van Linuxon. Meg Androidon is de ez most nem tartozik ide.
Ha a Winen kikapcsoltad a Fast startup, gyors rendszerindítást akkor minden kalamajka nélkül írhatod-olvashatod, olyan mint egy külső lemez vagy partíció vagy pendrájv ebből a szempontból.
Arra figyelj ha valamelyik rendszert hibernálod és a másikat véletlenül ráindítod na az tud érdekes dolgokat művelni.Én nem tudom mit kell fstabozni Zorin alatt mert ahhoz hülye vagyok, Ubuntu egy betű írása vagy egérkattintás nélkül automatikusan csatolja. Ha lehet én mellőzöm az fstabba szögelést, ha mégis akkor éegalább a "nofail" opcióval csináld, így ha egyszer valaha nem lesz az a partíció nem fog szüttyögni másfél percet bootnál.
Pirosak mind ntfs és teljesen automount.

-
válasz
cigam
üzenetére
Oh yeah....
Megnéztem.
Nagy igazságod vagyon.
A tökkelütött Ubuntuba a 18.04 volt az utolsó amibe benne van, utána nincs a live-ba.
Fedorába nincs,
a hülye Nobara nem Ventoy kompatibilis én meg csak ezért nem írom ki pendájvra.
Mintbe benne van, Manjaroba benne van.
Debian az netinstallos nálam abba ugye így nincs live mód.
Elnézésedet kéremm picit szégyellem is magam hogy a felsorolásból hátramaradt több 1000 disztrót nem tesztelném le Timeshift vonalon
-
válasz
Ablakos
üzenetére
Miért lennél hülye...?
Normális fájlkezelőbe a Hálózatok alatt ott vannak a megosztások, látszanak ha tallózod a hálózatot.
Én sose szögelek bele semmi hálózatot az fstabba, hozzáadom mint hálózati mghajtót mint a Winbe és utána bárhova tehetem, Helyekbe, ikonozhatom linkelhetem akármi. -
-
válasz
ubyegon2
üzenetére
Szerintem duplán félreérted.
Én is agypéniszt kapok a ramhuszárkodástól.
van valakinek 8GB és sopánkodik hogy az a nyüves KDE megeszik alapon 600megát, bezzeg az ő pálcikára lefaragott rendszere beéri 360-nal. (emellett már élhetetlen de az nem baj, inkább szenved).
Kérdés.
Minek vett bele 8 gigát? Ha folyton azt nézi hogy minél kevesebb legyen használva? Akkor minek...?
Kb. mint amikor lecseréled a 120 literes orosz hűtőszekrényedet egy 820 literes side-by-side nofrost jégkockaadagolós intelligens hűtőszekrényre azért, hogy 1 doboz margarint tárolj benne.
Nekem nemegyszer sikerült megetetnem a Winnel a 8-ból nyolcat, az Ubuntuval 8-ból 6,9-et.
Egyelőre nem látok maradandó károsodást
A kollégánál azért szaladt fel a ram mert live módban próbálta a disztrót és szerintem órákig, és minden létező dolgot megnyitott és kipróbált.
Így nem csoda
-
-
-
válasz
csgabee
üzenetére
Szia hol vagy helyileg? Ha közel, átmegyek hozzád, már nagyon kíváncsi vagyok mik történnek nálad

Szerk, Growler megelőzött.
Rajta vagyok én is, 444tibi néven, Pécel city.
Amúgy tényleg nem azért hogy, de egy ilyen kezdeményezésre 170 tag jelenezik, az szerintem nemhogy karcsú de inkább nemleges.
Vagy, ennyien használunk mér csak Ubuntut
-
-
Ilyet látott már valaki? Mi lehet az az elf varázslat?

Grub kartárs..? vagy a Win bootmanager..? nem tudom melyiknek a hibaüzenete.
Éppen a grubbal akartam elindítani a wint, csak a grub ntfs partíción volt.
-
válasz
csgabee
üzenetére
Szia.
Szerintem, majd kijavítanak, a Nobara nem secure boot kompatibilis.
Tégy próbát egy Ubuntuval, azzal eljutsz a live rendszerig?
Másik.
nagyon kezdő vagy, ebben semmi él nincs, mindenki így kezdte.
A telepítési folyamatokat kitűnően leírja az [innen letölthető ] kézikönyv.
Valahol itt kéne elkezdeni, legalább a telepítési információkat, lépéseket magadévá kéne tenned. -
-
válasz
CsengődiGeri
üzenetére
etc/default/grub
Írd át a fájlba ezekre:
GRUB_DEFAULT=savedGRUB_SAVEDEFAULT=trueGRUB_TIMEOUT_STYLE=menuGRUB_TIMEOUT=5
Az első sor, azzal az oprendszerrel fog indulni következő bootnál amivel utoljára indítottad.
2. ezt a folyamatot engedélyezi
3. a grub menü láthatóságát engedélyezi indulásnál.
4. a grub választómenü 5 másodpercig látható utána indítja az os-t.Neked elég a 3. 4. sort átírni.
Utána sudo update-grub és reboot. Elvileg működnie kéne.
Véletlenül nem az van hogy a w7 bios, a linux meg uefi telepítés?
CSM mode enged ilyet de nincs ájárhatóság ezen a szinten.
Szerk, közben el kellett mennem itthonról, Kapitány megelőzött. -
válasz
Crvsh3R
üzenetére
Szia.
Jó is az a Debian....
Discover, letöltögetett debes szoftvereket nem fog listázni, sem frissíteni.
Ha PPA hozzáadásával telepítesz akkor már igen és frissülnek is automatikusan.
Hang pattogás.
Ez nekem 5 évvel ezelőtt 1 nap fórumozásomba került.
a lányeg hogy az audio energiagazdálkodás lelövi a hangkártyát ha egy ideig nincs semmi hang.
Mikor valami hangot adna akkor a visszakapcsolást egy pattanó hanggal indítja, jellemzően le is marad a hang eleje.
Nálam ez segített,/etc/modprobe.d/itt létrehozni egysnd-hda-intel.conffájlt ha nincs.
Tartalma:options snd_hda_intel power_save=0
Reboot.
Hogy megoldja vagy sem, 50-50% tudósíts légyszi az eredményről.
Ha nálad nem intel a hangkártya, nekem HDA-INTEL néven szerepel (alsamixerbe vagy más módon megnézhető) akkor értelemszerűen átírni a fájl tartalmát.
A többire nem tudok válaszolni.
Nemcsak a Debian stabil viszont (abszolút szubjektíve) minden csak nem emberbarát.
7. éve hajtok egy nyamvadt Ubuntut, nem tudom hazavágni pedig küzdöttem vele rendesen
Ha szeretsz cli-be kotrászni hajrá Debian. -
válasz
CPT.Pirk
üzenetére
Főnök ha már hasogatjuk a szőrszálat,

egyáltalán nem szabályos mert a gyártó által kőbe vésett és elvárt módtól gyökeresen eltér. Ha valaki kiheréli a Secure bootot, kijátssza a Microsoft fiókos telepítést akkor durván meghágja a redmondi előírásokat biztonság szempontjából.
A 4GB ram ebből a szempontból közömbös. -
-
válasz
lugosi
üzenetére
Sok igazsagod van.. Ami mellett en kitartok az az hogy 15+eves vasakat mar tenyleg cserelni kene.
Amit irsz, mhetne meg a w7, az sajnos tarthatatlan.
Azert nem vittek tovabb a 10-et mert bar felhasznaloi vonalon nem sok valtozas latszik de a motorhazteto alatt olyan valtozasok tortentek amiket nem lehet kivitelezni verzio upgrade nelkul.
Megprobeaom mashonnan megkozeliteni.
Van itt a topikba, vagy barki barhol aki egy 2009-es telepitesu bamilyen Linux disztot hasznal? Nincs es azert nincs mert itt is vannak olyan valtozasok amiket nehez keresztulvinni 16 evig.
Masik, ha talalunk ilyet. Azon a vason egy mai modern diszto hogyan fut? Csigalassan. Lejatszik egy 4K AV1 vagy hevc videot...? Nem. Menne rajta egy komolyabb weboldal? Nem.A szoftverkornyezettel kenytelen lepest tartani a hardverkornyezet is.
-
válasz
lugosi
üzenetére
Bocs az off de irod hogy fizettel erte.
Ez nagyon rossz erv mivel ingyenesen viheted tovabb w11-re a liszenszedet.Kepzlj el ilyet pl. megoregedett az autod es gyarto ingyen valtast ajanl fel a legujabb modelljere.
Ja igen, a regi autoradiod, a megszokott ezereves megoldasok helyett uj cuccok lelleneke de gyarto megtette az ajanlatat ingyen.A w7 liszenszet elfogadta anno a W10 es a W10 liszenszet a W11.
Ez a gyakorlatban 16 evet jelent 1 azaz egy megvett liszensszel. Ha W11 csak 5 evet el ez 20 eves termekfelhasznalast jelet. Ez nem eleg...?Ja igen persze a11 brutalis hardverkovetelmenyeket tamaszt.2025-ot irunk!
Erdekes, az Androidot senki nem basztatja hogy egy 2.2 Froyo droiddal kijott 15 eves telefonra nem lehet mar feltenni a 16-ot. -
válasz
bitblueduck
üzenetére
Szia ha valóban ez volt, legközelebb Linux alapú cuccokat nem ISO hanem DD módba írd meg.
Szerk,
most látom Cigam megelőzött
-
válasz
sh4d0w
üzenetére
Te AtyaÚrIsten.....
EZT nem kellett volna NEKEM megmutatnod
Méginkább elborzadtam ettől a katyvasztól, meg a kb. majdnem fele kimúlt elárvult próbálkozások láttán.
Mindamellett nagyon szépen köszönöm, könyvjelzőztem az oldalt de nem ígérem hogy nem fogok vele visszaélni egy vita esetén.
Tényleg kell ennyi minden...? Én nem tudom elhinni hogy amik megérték a mai napot, ezeket kismillióan napi szinten használják is.
Képtelenség.
Vagy csak én vagyok szűklátókörű.
Csixy is most küzd valami újdonsággal.
Oké hobby. Rajta kívül az univerzumban hányan vannak akik hozzá hasonló lelkesedéssel (és szabadidőval....! ) rápróbálnak mindenre, csak úgy mert érdekli és elüti vele az időt. Ráér.
Szerintem nagyon kevesen.
És az Ő munkássága is majd elenyészik egyszer a nagy semmibe.
Itt a csoportba lelkesen újságolja a to-ram disztróit , az univerzális mindenhol bootoló pendrájvjait meg a többi szuper munkásságát.
A világon hányan fogják rajtunk kívül olvasni, és hányan megvalósítani amiket kitalált?
Kb. annyian mint az én Ventoy projektemet.
Sehányan.
Mégegyszer köszi a linket. -
-
válasz
cigam
üzenetére
Ejj kolléga de hisz pont ez a szépsége! A szabadság, a sokrétűség.
Nem tudtam megállni bocsi
Amúgy én mint überláma, de tényleg az vagyok ezekhez,
úgy gondolom hogy ha már a fő zászlóshajók sem egységesek, mit várhatunk a pár 100 egyedi fejlesztgető pár 1000 garázsdisztrójánál?
Tudtommal, kérlek korrigáljatok, van az Ubuntu-Debian vonal, meg az Arch-féleségek.
Snitt, és ráadásul a kernelek (elvileg) egyformák. Bár abba is KissPisike beleforgatott ezt-azt, kivett amazt és a többiek is dettó így csinálhatják.
Vagyis visszakanyarodtam a dogmatikusnak tűnő (az is, nem tagadom), 8 éve folyamatosan felmerülő kérdésemhez.
Minek is 1000 disztró...?
Mikor egy Mint, ami Ubuntu de az meg amúgy Debian (vagy fordítva, a rosseb se tudja már lekövetni) homlokegyenest más módon tol ki egy kijelzőre egy video adatfolyamot.
Itt a régi X ami szar, ott a W ami kiforratlan és nehézkesen kezelhető, ilyen kompozitor olyan libavcodec, ilyen megoldás, olyan renderelés, amolyan videodriver ésatöbbi.
Kész csoda hogy egyáltalán megjelenik a kép a monitorokon
És akkor még itt van az örörk vesszőparipám, a csomagkezelés.
Valahol teljesen megértem azokat akik agypéniszt kapnak a szárnyát bontogató Snaptól, a beszivárgott Flatpaktól, a bizonytalan AUR-tól és társaitól.
Csak azt ne felejtsék el ezek a kollégák hogy ezeket MINDET az igények hívták életre.
A .deb és egyéb gyári repók esetlegessége, hiányos szoftverválasztéka, és azok erős fáziskésése kiadások és verziók tekintetében.
Mára kiventiláltam magam
karácsonyig csendben maradok.
Tisztelettel
egy Linuxot kedvelő és napi szinten használó amatőr.
Utóirat, elgondolkodtam, mi lenne ha tökéletes lenne.
Bezárhatna ez a topik, megszűnnne érdeklődés hiányában egy vagon fórum.
Maradjon csak kicsit tökéletlen. De tényleg csak egy kicsit! -
-
válasz
kiborg
üzenetére
Szia, már leírták, ha tök alap az igény akkor a beépített fájlkezelők 95%-a F3 nyomásra átvált kétpanelesre.
Samba. Mivel 50 éve már jártunk a holdon és roverek hasítanak a Marson de jelenleg 2025 év végén nincs működő guis megoldás Linuxra
leírom én hogyan oldottam meg.Hozzáadod magadat a samba-userekhez,
értelemszerűen a password és a theusername a te felhasználói jelszavad/neved.sudo smbpasswd -a theusername
pl. sudo 123456 -a kiborgFelkutatod a smb.conf fájlt, útvonala
/etc/samba/smb.conf
Erről azonnal csinálsz egy másolatot bár ez csak egy üres mankó félszáz kikommentelt sorral de nem árt ha van mentve mert az alapoktól bepötyörészni kellemetlen.
Ha megnyitod az eredeti fájlt és kihagyod a # részeket nagyjából rá lehet jönni a működésére.
Énszerintem egy laza ctrl-a és del gombbal gyalulj ki mindent a fájlból, majd ezt innen kopizd és illeszd bele:[global]workgroup = WORKGROUPserver string = tibi ubuntu %vnetbios name = TibiXubuntu#map to guest = bad usersecurity = userencrypt passwords = yesdns proxy = noclient min protocol = SMB1client max protocol = SMB3[shared]path = /media/tibi/aero_datacreate mask = 0644directory mask = 0755read only = nobrowsable = yeswritable = yesvalid users = tibimap archive = noA server string és a netbios name értelemszerűen a TE géped,
a valid users pedig akit az előbb hozzáadtál a samba userekhez.
A path a legfontosabb, amit látsz az nekem a megosztott komplett 2 terás háttérvinyóm.
Ide írod be a megosztásod útvonalát.
Ha több külön partíciót, könyvtárakat osztanál meg akkor az utolsó bekezdést a shared alatt a path-tól ajánlott mindegyikhez külön létrehozni egy sortöréssel elválasztva.Ha van nyomtatód is és szeretnéd megosztani a helyi hálón Linux alatt az további gépészkedéseket igényel, akkor kell a print bekezdés is a smb.conf-ból de ne siessünk ennyire előre.
-
válasz
cigam
üzenetére
Fülemmel még nincs baj zenei téren.
a Jóistenke rendesen kitolt velem, majdnem abszolút hallással áldott meg, és ehhez két béna kéz és ütemérzék nélküli láb valamint olyan hangom van hogy azzal a rinocéroszt is el lehet riasztani.
Így miután letéptem pár gitárról a húrokat meg szétvertem pár billentyűs hangszert, maradtam a hangosításnál. Ott legalább hasznát vettem a 2 jó fülemnek
-
válasz
Dißnäëß
üzenetére
Én hiszek neked
Viszont.
Én egy olyen korba hangosítottam diszkóztam meg otthoni hifiztem amikor még ezeknek csoda DSP cuccoknak hírmondója sem volt még.
1980-85 tájéka.
És ha egy koncerten vagy bárhol +-2 vagy 3 decibelnél többet kellett a fő hangfolyamon korrigálnom akkor ott valami nagyon el volt b@szva.
Volt alkalmam otthon egy akkoriban nagyon átlag feletti cuccal zenélgetni és ott is tapasztaltam hogy az igazán jó alapanyagon, normális cuccon hallgatva bármi fázis és hangszínkorrekció csak rontani tudott.
Elhiszem hogy DSP meg hangprofil meg egyéb.
Viszont, csökevényes tudásommal kérdeznék.
Nem mindegy egy digitális adatfolyamnak hogy a hangszín, fázis és egyéb korrekció a dac vagy az oprendszer eszközeivel történik? Szerintem mindegy de várom a logikus ellenérveket.
Ennek ellenére nem tartom feleslegesnek a hangszínszabályozást mivel átlagusernek átlag alatti cuccokon csak az marad.
De hogy +9-12dB (még leírni is borzalom, ez 4x emelés... ) mélyemelés meg 8-10dB magasemelés oszt" hadd rontsa el totálisan a zenei ízlését.
Nem tudom, egyáltalán hányan hallgatnak ma élő zenét csak a tényleg szükséges minimális hangosítással?
pl. eldugott jazz-szerű klubok, MR2 Akusztik meg ilyenek?
Szerintem a mostani zenéken felnőtt generációnak fogalma sincs hogyan szól egy gitár élőben vagy milyet üt a mellén a lábdob, milyen is egy Marshall baszuskombó hangja.
Lassan minden hang elektronikai alapokon képzódik, pláne AI állítja elő.
De az is lehet csak én vagyok már túl öreg ezekhez digitális effektekkel teletűzdelt modern "zenékhez". -
válasz
Pöttön
üzenetére
A tisztánlátás végett

A driver az a Winen is csak maga az illesztőprogram ami elmagyarázza az oprendszernek hogy ez pl. egy usb-s székláb és hogyan kell vele kommunikálni.
Innentől azok a szoftverek amik a széklábat tudják használni, tudnak vele beszélgetni, megmondják neki it csináljon.Amiről Te beszélsz az nem driver hanem a székláb kezelő grafikus felülete.
A hangkáryáddal tud beszélgetni minden olyan szoftver ami hangot játszik le és ehhez nem szükséges grafikus felület.
Például én Win alatt csak a nyomtatóm driverét telepítettem, a többi 400Mb sallangot nem. Tudok bármilyen szoftverből nyomtatni ami képes erre és tudok élni a szoftver beépített lehetőségeivel. Álló fekvő tájolás leválogatás oldalszám szerint stb. stb.
Viszont nem tudom mennyin áll a toner, és nem tudok sok kényelmi (és felesleges) funkciót elérni mert nincs meg hozzá a felület.
Dettó Linuxon ugyanez.
Ugyanígy van a videokártya is, Intel SOC.
Teszi a dolgát, megjeleníti a képet de nincs Intel grafikus vezérlőpultom. Minek? Nekem felesleges, nem gamerkedek, elég amit az os alól tudok állítgatni.Wine.
Nem csodaszer és nem mindentudó.
Ha van az eddig használt szoftvereidnek natív linuxos megfelelője (crossplatform) akkor használd azt.
Ha nincs(sajnos nagyon soknak nincs) akkor tégy próbát a wine telepítéssel. Nem minden fog így sem működni, itt vagy elengeded az adott szoftvert, vagy alternatív, funkcióban közelítő, hasonló linuxosat használsz.
Vagy ha egyik út sem járható, úgy csinálod mint én. Nekem megmaradt a Windows is. (munkaállomásnak, szó szerint a munkámhoz mert olyan szoftverek sehol nincsenek Linuxra) -
-
[Erre valaki?]
Hogyan lehet egy felcsatolt hálózati lemezt lecsatolni? -
válasz
Rowon
üzenetére
Fast Startup nem kapcsol be csak úgy magától.
Akkor van ez ha kisebb csomag érkezik ami nem igényel azonnali rebootot viszont kell neki valamikor egy indítás mert akkor fejezi be.
Ilyenkor látod egy pillanatra a következő indításnál hogy Frissítések telepítése.
Ha ez van akkor nem rendesen áll le mert még dolga lenne. -
válasz
Vasti74
üzenetére
Valamikor, réges régen még hátulgombolós kezdő linuxos koromban tutira olvastam hogyan lehet ezt a bedrótozott 1:30 percet levenni 5-10 másodpercre.
Hogy ne várakozzon mert felesleges.
De ha főbelőnek se tudom hol olvastam és nem is találom a neten.
Nem tudom az okot sem, miért áll ilyenkor le ilyen sokáig.
Azt írták itt a topikba hogy lezárja a hálózati kapcsolatokat. Ha tényleg ez van, akkor ne tökörésszen zárja be oszt halt. -
Kérdés.
Ezzel csatolom a routerem vinyóját sambán:#!/bin/bash#csatolja az asus routerem samba megosztasatecho jelszavam | sudo -S mount -t cifs //192.168.1.1/partition_data_save /home/tibi/asus_itthoni -o username=444tibi,password=router_jelszava,vers=1.0,iocharset=utf8
Mióta ez van, amúgy tökéletesen működik autostartba betéve, az Ubuntu másfél percig áll le, asszem erről érekeztünk itt.
Átírom a szkriptet, tudomásom szerint a mount helyett kell az umount, a többi minden ugyanaz.
És nem csatolja le.
Mit rontok el? -
-
válasz
tompa torma
üzenetére
De.
Szőle plázacica ugye megkeresi a külső forrából letölthető .apk-t a wilághálón, bekapcsolja majd a fejlesztő módot, kikapcsolja a külső forrásból telepítés védelmet, ha az apk elhasal az ekkor is lefutó védelmen akkar további gépészkedések, netán ADB shell és egyéb.
Ezek teljesen mindennaposak egy olyan usernél akinek a IT iq-ja kimerül FB, posztok bárgyú lájkolgatásában. -
-
válasz
RaZroX
üzenetére
Bocs hogy reagálok és előre mondom nem vagyok fogadatlan prókátora Redmondnak.
Csak érdeklődés szinten.
Az Androidos vagy az almás telefonod tárhelyéhez hozzáférsz vagy alapból totálisan titkosított a data is? Igen az.
Van hangyafasznyi beleszólásod az említett két OS működésébe? Nem, nincs.
Az említett 2 oprendszerre csak az áruházon keresztül tudsz bármit feltelepíteni? Igen így van.
És ezeket még félóráig sorolhatnám.
a W11 mindenre figyelmeztet szól csak a telepítési és a többi feltételt halandó még nem olvasta végig hanem szó nélkül kiheréli a telepítőt.
Konkrétan az előbb lefikázott bitlockeres védelem pontosan a mobileszközök azaz a laptopok védelmére van. Érdekes ha elhagynád a telefonod, qurvára örülnél hogy senki nem fér a féltve őrzött adataidhoz.
Ha elhagynád a laptopod és akárki mindenhez hozzáférne, érzékeny adataidhoz is, na ekkor meg EZÉRT lenne egy fos a W11 holott TE herélted ki azt a rendszert ami a lehető legnagyobb mértékben igyekszik a hülyegyerek usereket is megvédi.
Nehéz így a kedvetekben járni az szentigaz.
Az automata adattitkosítás, az áruház erőltetése, az online fiókos telepítés stb.. stb. MIND feltétele az említett 2 rendszernek, ha nem csinálsz G accountot vagy Apple fiókot akkor segélyhíváson kívül semmire se tudod használni a készülékeket.
MIÉRT mégis a Win11-et baszogatja mindenki amikor kötelezővé tenné ezeket a biztonségi intézkedéseket...?
Jaa mert a másikaknál vagy megszoktad, vagy semmit, ismétlem semmit nem tehetsz max. nem használod.
Nekem van W10, kezesbárány. van W11, most van folyamatban a kezesbárányosítása. Van Androidos telefonom, a kezesnél is kezesebb.
Csak én nem a fikázással hanem hosszú keresgéléssel és babrálással kezdtem a rendszereim használatba vételekor.
Mindent meg lehet csinálni, bitlockeert kikapcsolni is ki lehet.
Jaa hogy a rendszer által létrehozott bitlocker kulcsot nem találják 1R userek, na igen az fennt lenne a Microsoft account alatt a Microsoft fiókba. Jaa hogy ki lett herélve a telepítő, és nincs fiók...? Jaaa igen ez is a rendszer hibája. -
válasz
Rowon
üzenetére
Ha már kurzor, tudnál olyat ajánlani ami inverz?
Ami valóban inverz azaz pont fordítottja a színe mint a háttér ami előtt épp van. Valami Fedora-core6-inverse amit használok még ez a legjobb de sajnos fényévekre van a Win inverz kurzortól. Azt azonnal észreveszem bármilyen háttér előtt, ez sajnos csak valami ál-inverz. -
-
Sikerült...
Kedvenc magányos melóhelyem, tegnap délután és a szokásos EFI partíció buherálgatás.
Minden oké, minden szép egy apróság, kis mulasztás és nem tettem vissza az Ubuntu bootbejegyzését az efire.
És rebootnál szép sötét képernyő, grub felirattal.
Természetesen a Win se bootolt, épp azt baszkuráltam az efin, a mentős Ventoyos külső ssd otthon.
És a szép grub felirat.
Telefonom szerencsére nálam, mire megtaláltam a grub parancsokat, mire értelmeztem a logikáját, bepötyörésztem, ráment 30 perc.
Majd mégegyszer 30 mert persze elrontottam, nem a kernelhez való initrd-t adtam meg így még a csodaszép initrd felirattal és a busybox rejtelmeivel is ismerkedtem.
De sikerült

A felállt működő rendszer alól már pikkpakk helyretettem az efit. -
válasz
rwin5
üzenetére
Tudomásom szerin a Microsoft a nyomás hatására +1 évvel hosszabbított azaz 2026 októberig teljes támogatott marad a W10.
Erre a gépre bármilyen linuxot tehetsz, a legemberbarátabb jelenleg a Linux Mint.
Én ezt ajánlanám.
Tedd fel dualbootba 1 év elég lesz az ismerkedésre és az átállásra biztosan. -
-
-
-
-
-
-
Haladok (akarnák...
) a korral és amúgy is kell mostanában Clonezilla, és itt szóltatok hogy van ennek guis változata is a
Nosza 3 napja lerángattam minden újdonságot és elkezdtem (volna) klónozni meg backupolni.
Teljes sikertelenséggel.
A legújabb Rescuezilla, és Clonezilla Ventoy-jal indítva MINDEN pc-men megdöglik boot közben vagy közvelenül utána.
A Ventoy to-ram módban is ugyanez az eredmény ergo használhatatlanok.
A régebbi Rescuezilla 2 gépen elindul másik kettőn meghal.A régebbi, konkrétan ezeréves Clonezilla mind a 4 gépen indul dolgozik fúr-farag pacsit ad.
Gyanítom hogy a Ventoynak lehet ehhez köze, de nincs már pendrájvom hogy kipróbáljam.
De ha a Ventoy a hunyó, a több éves Clonezilla 2.6.2 hogyhogy minden gépen jó?
A legszebb a legújabb Rescuezilla, az bootol, bedobja a guiját, ott van az Asztalon minden ikon, már kezdek örülni és 4-5 másodperc múlva magától shutdown, és leáll a gép.
Mindegyiken ezt csinálja vagyis nem hadverhiba.Még utóiratként, eddig évek alatt 2 darab iso nem tudott a Ventoy módon bootolni, a Black Panther és valami már nem emlékszek tán Fedora származék.
Vagyis a Ventoy jól tenné a dolgát szerintem, nem tudom mi a baj a Zillákkal.
Még jó hogy az újdonság varázsa alatt nem gyalultam az őskövület Clonezilla isot. -
válasz
Vasti74
üzenetére
Az ikonok egymásra halmozódását én eddig minden disztrón tapasztaltam úgyhogy ezt engedjük el

Legpregnánsabb mikor játszok egy nem natív hanem pl. 800x600 felbontásúval teljesképernyőn és mikor kilépek a játékból, az egész Asztal a bal felső sarokba megy, a képernyő negyedére. A többi 3/4 rész fekete.
Nagyon sokáig ezt a power gombos reboot orvosolta de rájöttem hogyan lehet ebből visszahozni reboot nélkül is.
Ilyenkor az összesen 4 ikonom és 1 widgetem egymás tetején lesz az asztal bal felső sarkában és itt más csak annyi a feledat hogy szépen egyesével visszahúzgálom a helyükre.Ezzel együtt kell élni.
Ezt a hibát bármelyik gépemen, az Arc-ok kivételével, Debi, Ubi, Mint vonalon bármelyik verziószámú disztróval tudom reprodukálni.
Azt nem tudom X hiba-e mert a mostani Waylandes disztrók egyikével se jutottam el addig hogy játsszak valamelyiken is mert jóval előtte mentek a levesbe
-
-
válasz
IstvánLászló
üzenetére
Én sem degradálom egyiket sem, ez szóba se jött nem is ez a téma.
Hanem a borzasztó szétforgácsoltság amire fórumtárs is utalt.
Az meg hogy statisztikát vezetnek a disztrók felhasználó számáról, teljesen hasznos.
Pl. Te megcsinálod az istvanlaci1.0 disztródat, és ha nem látod mennyien használják, 5 ember vagy 50 millió, ha nincs visszajelzés elfogy a lendületed hogy tovább csináld és fejleszd, karbantartsd. -
Csak nehogy hiteltelen legyek
gamer fronton,Windows: 95,40%
Linux: 2,68%
macOS: 1,91%A 2,68%on belüli eloszlás:
SteamOS Holo 64 bit – 28,04%
Arch Linux 64 bit – 10,69%
Freedesktop SDK 24.08 (Flatpak runtime) – 6,23%
Linux Mint 22.1 64 bit – 5,50%
CachyOS 64 bit – 5,27%
Ubuntu Core 22 – 4,18%
Ubuntu 24.04.3 LTS – 3,50%
Linux Mint 22.2 – 3,34%
Bazzite 64 bit – 3,33%
EndeavourOS – 2,25%
Manjaro Linux – 2,12%
Pop!_OS 22.04 LTS – 2,04%
Fedora 42 (KDE Plasma) – 2,03%
Fedora 42 (Workstation) – 1,95%
other distros – 19,53% (–2,79%)
[forrás]Utolsó 2 bekezdéseddel egyetértek,
viszont ismét felmerül részemről ezredszer is a kérdés.
Én használom, lassan 8 éve.
Másnak miért nem...? Free, jó, ismert is eléggé.Mindenhol jóval nagyobb a részesedése.
Miért pont desktopon szinte nulla...? Erre lennék kíváncsi.Ez egy igen részletes statisztika [link] ami mutatja hogy szerver, android, szupercomputer, embedded, workstation, fejlesztői vonalon nagyon jó, összességében 50% körüli.
Hülyén fogalmazva fehér embernek miért nem kell otthonra? -
válasz
urandom0
üzenetére
Így igaz.
Ami nem is lenne gond viszont az akkoriban szárnyra kapott, a Linuxos társadalom által a rózsaszín ködben úszó örömujjongások abbamaradtak. Kutyának se kellett.És tudom ez egy linuxos topik de ki kell mondani hogy ha EZ, vagyis egy orrba-szájba promotált legálisan ingyenes megoldás ami mögött maga az állam a promotáló, na hát ha ez se kellett senkinek akkor a mezei Linux még ennyire se kell.
A kb. 4% stabil de ebbe azok a lelkes amatőrök vannak jórészt akik megízlelték, rákaptak és ennyi. Sokkal nagyobb tábort a Valve se tudott csábítani, a linuxon gémelők aránya ha nem tévedek 2,5%-on van és ennek kb. 30%-a Steamdeck.
Ez a 2,5 se valami hanyattesést kiváltó szám, pláne ha ennek harmada a Decknek köszönhető, ami tényleg egy brilliáns startup.
Azaz gyakorlatilag a Decket kihagyva a linuxos desktop vérgamerek aránya az egész világon valahol 1,7-1,8%.
A Win toronymagas, 96%. No komment.Valamiért mégse kell a kutyának se ez a remek kis oprendszer.
Nem kérek ide szokásos kommenteket amik igyekszenek vehemensen és túlontúl is elfogultan magyarázkodni.
Realista válaszokat annál inkább.
-
válasz
ubyegon2
üzenetére
Uby teljesen roszul érted amit leírtam.
Példának vegyük a DJSzA-t, a Digitális jóléti alapcsomagot.
Ez egy Linux Mint, ha emlékeim nem csalnak a 20-as.
Beletettek LO.-t, Abevjavat, még jópár praktikus szoftvert.
Ezeket bekonfigolták alapra, a böngészőbe a kezdőlapra kiszögelték a nav dokumentum letöltési, beküldési, az Ügyfélkapu stb linkjeit.
Sambát bekonfigolták alapra stb. stb.Ki ne találd
hogy ezt a DJszA disztrót kernelforgatással kezdték és az összes összetevőjét az alapokról pakolták bele. -
válasz
Rowon
üzenetére
Ha kicsit jobban megnézzük, az 1563 darab garászdisztró semmiben nem tér el a szülő illetve a forrástól.
Ami azonos az a csomagkezelés, annak módja, annak a szerverei , lts vagy rolling meg jópár alapbeállítás.
Példa, a Debian szigorúbb, partíciót-lemezt csatolni csak sudoval.
Ubuntuba ez tökautomatikus.
És itt mi az eltérés...? 1 azaz egy darab konfigfájlban 2 sor. Aztaaa, ez aztán a másik disztró...
Az hogy mennyire dolgozik az 1R user keze alá, mennyire van teltűzdelve kényelmi, vagy éppen fapados funkciókkal, nos az teljesen disztrófüggetlen.
A többi, hogy debian ubuntu arch vagy valami egzotikus, az semmi nulla mert bármelyikből faragok pont olyat mint bármelyik másik.
Bármire tehetek cinnát kde-t xfce-t, nyílt vagy zárt divert, bármilyen kismillió szoftverrel bővíthetem, tehetek rá bármilyen témát, akármit.
Bármelyikbe integrálhatom a flatpaket vagy a snapet, bármit amit egyáltalán már kitaláltak linuxra.
Bármelyiket lebutíthatom egy terminálos szerverré.
Kiherélem a kernelt, csinálok belőle router firmware-t.
De minek mert ezeket már valakik régesrégen megcsinálták, én csak élvezem a kész építőkockák egymásra rakosgatását és az ebből születő készterméket.
Tudomásom szerint a lényeg, a kernel szinte ugyanaz.
Akkor tulajdonképp abszolút nem is értem már ezt a disztrómizériát.
Fogok egy bármilyen alapot, rárántok egy KDE-t. Telitűzdelem sporttal foglalkozó widgetekkel, a bármilyen böngészőbe beállítok alapnak focis linkeket.
Asztal háttérképnek meg egy stadiont.
Beállítok egy bugyilila témát fehér elemekkel.
És nini...
Készen is van a lilafehér "tibibácsi_hajrá_újpest" disztrója, de kérésre elkészítem a hajráfradi disztrót is!
Én meglátásom szerint ennyi ez a nagy garázsdisztró készítés meg kismillió al-al hobby disztribúció.
Azt raksz össze amit csak akarsz DE!! ez nem a te érdemed! Hanem azoké akik az alapokat már megcsináltákl Te csak összelegózod az építőelemeket. Mint pl. a BlackPanthert. Vagy bármelyik másik menőbb diszrtibúciót.
Bizonyára nem ilyen egyszerű meg eléggé sarkítottam de nem járok messze az igazságtól.
Ehhez hogy idáig eljussak agyban kellett majdnem 8 év. És tuti hogy igazam is van nagyon sokmindenben. -
-
-
-
válasz
csixy
üzenetére
Próbaképp lemásoltam az ubuntu efi bejegyzést, vagyis 2 tökegyforma ubuntu lett az efi-n.
Reboot és mindkettőt kilistázza és mindkettő indul.Az a nagy feneség hogy ha az egyik 18.04 lenne, a másik meg más évjárat
akkor a uefi választómenübe megy a fejvakargatás hogy melyk melyik.Nekem kiírja az eufi a név után hogy milyen lemezen van, így ha be van dugva a hordozható Ubi is akkor is tudom melyik melyikmert az egyik
"ubuntu (WDC480...blabla" a másik meg
"ubuntu (WDC1000...blabla"
De ha egy lemezen vannak, vagy mint előbb másoltam az efi-bootbejegyzést akkor mindkettő ubuntu (WDC480... és így csak tippelni lehetne ha élesbe menne. -
-
válasz
csixy
üzenetére
Szia kipróbáltam, átneveztem az EFI-n az "ubuntu" bejegyzést, bármire vagy ha 1 karaketrt is hozzáírtam az én UEFI-m nem tudja elindítani.
Kilistázza még azt is ha átneveztem "tibibacsi_ubi1804" re de nem írja ki mellé a lemezt amin van az efi.
Így nem bootol.Próbáld ki neked lehet okosabb a uefid.
Más, komolyan mondom itt némelyek fanatikusabbak mint egy ölni képes Orbán hívő.
Csak a Debian, csak az Ubuntu, csakamint csakasamussd, csakastb.
ez szar az fika, amaz hányadék, emeznek bibiiiii több hibajegyzéke van, bebeeee az enyém izé akármi, nálam jobban mozog az egér, nekem jobb a bencsmarkom, de mostfigyi,
az én apukámnak meg Cascoja van bizony
Még szerencse hogy nincs a topikb fullfan Arch vagy valami más hívő, itt már vér folyna a monitorból

Témára vissza, viszont az én uefim (bibiibííí bebebeeee ez tudja
), a fostalicska mini pc-m uefije el tudja indítani a Windows10-et akkor ha az efi bootbejegyzést átteszem a C meghajtó gyökerébe (fullfanoknal leírom linuxul, hd0,gpt3) és törlöm a efi partíciót, megtalálja a 3. NTFS partíción és elstaroltatja .Ez nekem igen újdonság mivel tudtommal a uefinek fat partíció kell hogy felismerje rajta az efi bejegyzéseket.
linuxot nem tudja mert szerintem mega a rgub nem tud ntfs-ről tobábbmenni. -
válasz
IstvánLászló
üzenetére
Mekkora sikere lett az efibootmanagernek
-
válasz
Rowon
üzenetére
Legnépszerűbb...? Az nekem kevés

[innen kimazsoláznád] a nem SB. disztrókat? Megköszönném mert tényleg csak hasraütöttem.Ezekbe még nincsenek benne a garázsdisztrók amikből van vagy 500, igaz hárman legalább használják ezeket. Az alkotó, a tesója meg a haverja becsületből

"Akkor használj normális rendszert."
Nyelvtanilag és stilisztikailag a "használj" 1.számra (te, azaz itt én) utaló felszólító módból arra következtetek hogy nekem szól, mert különben a "használjanak" (ők) többes számú felszólító módban írtad volna. De biztosan csak kapkodtál, semmi gond.
ÉN ubuntuzok (ugye ez is támadási felület a fanoknak mert egy fostalicska bloatware snapförmedvény, az is hülye aki ilyet telepít
) ami teljességgel SB. kompatibilis, úgyhogy tessék átírmi a mondatot hogy azokhoz szóljon akik nem sb. compatible disztribúciókat telepítgetnek. 
-
válasz
Rowon
üzenetére
Okés, viszont nem tudok elmenni amellett hogy jelenleg 2025 év végén a disztrók, értem ezalatt sufni és garázsdisztrókat is,
kb. a linux disztrók 60-70%-a NEM tud secure bootot, nem kompatibilis.
A zászlóshajók és leszármazottaik egy mélységig igen de Vérpistike EnyimLinuxDistro-ja és még 100 meg nem.
Akkor...? -
válasz
Rowon
üzenetére
Nem a grub hány be hanem elsőnek teszi be magát a win bootloader.
ezt helyrehozni nem ördöngősség.Én legalábbis életembe nem láttam olyat hogy magát az efin lévő grubot vagy linuxos indítóbejegyzést ledarált vagy felülírt volna. Egy W11 se meri ezt megreckírozni.
Így néz ki egy dual, illetve trial (W10-W11-Ubuntu) efi bejegyzés, az összes Windows csakis kizárólag a Microsoft és a Windows könyvtárakba irkál, az Ubuntuba életetébe eszébe nem jutna.
Konkrétan a EFI/Microsoft/boot alatt van a bcd és a winloader.
Nem olyan mint a linuxok hogy minden OS külön bejegyzést hoz létre ez EFI alatt hanem a Microsoft/Boot könyvtárba van a bcd amibe beleirkálják magukat az akárhány windowsok.
A történet lényege hogy Redmond bekeményített a secure boot háza táján és valóban nem indult secure boot környezetbe a Linux, ha bármi kis gebasz volt az aláírással.Kikapcsol SB. mellett a hiba nem jelentkezett.
Helyretették, lazítottak szigoron. -
-
-
-
-
válasz
ubyegon2
üzenetére
Mint tudatlan érdeklődnék hogy egy ssd azaz nand árolóról hogyan lehet visszanyerni 1 darab jpg képet is, mivel hogy annak hol vannak a darabkái, azt a Jóistenen kívül csak a vezérlő tudja. ddig a pillanatig míg nem formázom.
Tényleg érdekelne a menete, egy 1-2terás random szétszórt 4096b méretű nand halmazból hogyan lehet 1 fájt visszanyerni?
-
-
válasz
DarthSun
üzenetére
Ezek nem linux és nem akármi bootbejegyzések hanem magában a UEFI agyába eltárolt eddig észlelt valaha is telepített és efi bejegyzést létrehozó rendszerek. EFI-n vannak letárolva entry azaz bejegyzés formájában de képes a uefi is megjegyezni.
Terminál, efibootmgr.
Lesz egy lista, nekem csak 2 bejegyzés mivel én rendszeresen törölgetem az eddigi 20-25 disztró maradékát:tibi@aeroubuntu:~$ efibootmgrBootCurrent: 0001Timeout: 1 secondsBootOrder: 0001,0000Boot0000* Windows Boot ManagerBoot0001* ubuntutibi@aeroubuntu:~$Szintaxis
sudo efibootmgr -b E -B
ahol az E az Entry sorszáma.
Pl. ha én most törölném a Windows bejegyzést akkorsudo efibootmgr -b 0 -Bha az Ubuntutsudo efibootmgr -b 1 -Bcsillaggal jelöltek a jelenlegi élő elsődleges bootbejegyzések.
-
-
válasz
üzenetére
Én azért teszek úgy ahogy leírtad azaz nem tudom milyen lehet ez,
mert nekem 1999 óta autologinos volt a W2000, az XP, a Sewen, majd a w10 meg a 11, és az eddigi életembe eddig kipróbált kb. 25 Linux disztribúció meg az összes eddig általam "elfogyasztott" Androidos telefonom.
Amelyik nem tudta azt addig erőszakoltam míg bekapcs, használ jellegű nem lett.
Debianon is azonnal autologin ez természetes, és bocs hogy ezért nem értettem meg egyből mit szeretnél.
Nekem még zárképernyő sincs a telefonomon nemhogy feloldóminta meg egyéb marhaságok.
Duplakopp a kijelzőn és ott a főmenü.Én kérek elnézést

-
válasz
üzenetére
Én is úgy értelmeztem amit akarsz hogy autologon.
Hány felhasználó van a virtual Debianon, ha 1 akkor meg még a név bekérése is felesleges szerintem.Én minden gépemen egyedül vagyok (melóhelyi Windowsokon nem de az más tészta) és automatikus bejelentkezés, ezért írtam hogy ha már autologin, 1ealhasználó, akkor minek a név?
Vagy most megint rosszul értelmezem?
Szerk, jaaa csak jelszó.
Okés. -
válasz
urandom0
üzenetére
Zseni vagy.

Cycle .....mouse wheel, ez az.
Itt még nem jártam, ezekszerint alapból minden be van kapcsolva.
Legalább ki tudtam kapcsolni az Ablakok kiemelése funkciót, az nagyon idegesítő volt 7 évig. Kööösziiii!!
Az gondolom még bonyolultabb hogy érzékelni az egérmutató helyzetét, és ha legalsó helyzetbe van, és görgetek, hangerőt szabályozzon?
Valamikor 3 éve nekifutottam ennek de feladtam, most már emlékszek. -
-
-
Nem tudom kezdő vagy haladó de kérdeznék.
Valaki aki elég mélyen benne van a KDE rejtelmeibe, hátha tudja.
Van egy funkció, a panelon állva az egérrel és fel-le görgetve a megnyitott ablakok között lehet váltogatni. Mint az alt+tab meg a fordítottja.
Mi történik a rendszerbe ilyenkor, és ezt a történést, pontosabban a kimenetét meg lehet változtatni?
Konkrétan az ablakváltások előre-hátra helyett át lehet irányítani valahogy a fő hangerő, volume-up és volume-down parancsokra?
Winen van egy ilyen szoftver ami pontosan ezt csinálja és erre keresnék linuxos alternatívát.
Nagyon praktikus és kényelmes hogy csak lerántom az egeret alulra és a görgetéssel le-fel szabályozom a hangerőt.
Hab a tortán hogy ezt a wines kis segédszoftver ezt teljesképernyőre nyitott alkalmazások esetén is tudja, de ez már a nonpluszultra lenne. Egyelőre szeretném megtudni mi történik a panelon görgetésnél a motorháztető alatt. -
válasz
shadow1901
üzenetére
Ha a letöltögetős szoftvereid a yt-dlp-t használják, az tegnap 23 órakor frissült
(itt ezúton megköszönném a csomag karbantartójának a YT. api változások 24 órán belüli lekövetését), azaz ma már jónak kell lennie minden erre támaszkodó szoftvernek és guinak.
Tegnap nekem se ment a stream helyi playeren, ma már jó.
Új hozzászólás Aktív témák
A topik célja: Segítségnyújtás a Linux disztribúciókkal még csak ismerkedők számára. A szerveres kérdések nem ebbe a topicba tartoznak.
Kérdés előtt olvasd el a topik összefoglalóját!
Haladó Linuxos kérdések topikja.
Linux felhasználók OFF topikja
Milyen program ami... [link]
Shell script kérdésekkel látogassatok el a topikjába
- Teszt Már csak két hónap van hátra a Windows 10 nyugdíjazásáig, ideje előrelépni
- Teszt [Linux] Vanilla OS, egy Debian alapú immutable operációs rendszer
- Teszt [Linux] Aeon Desktop, egy immutable operációs rendszer az OpenSUSE-tól
- Teszt [Linux] A Flatpak
- Bejegyzés MS Office365 Linuxon
- Bejegyzés [Linux] Futtassunk bármely disztrót a terminálunkban
- Bejegyzés Alpine Linux telepítés mindenféle low-end dologra
- Hír Zöld utat adott a nyílt forráskódú Linux meghajtóknak az NVIDIA
- Háztartási gépek
- EAFC 26
- Arc Raiders
- Itt a Valve GŐZGÉP — Steam Machine, mi vagy te? 🧐
- Folyószámla, bankszámla, bankváltás, külföldi kártyahasználat
- Sony Xperia 1 V - kizárólag igényeseknek
- Samsung kuponkunyeráló
- Kertészet, mezőgazdaság topik
- Battlefield 6
- Milyen alaplapot vegyek?
- További aktív témák...
- Windows 10 11 Pro Office 19 21 Pro Plus Retail kulcs 1 PC Mac AKCIÓ! Automatikus 0-24
- Windows 10/11 Home/Pro , Office 2024 kulcsok
- Windows, Office licencek kedvező áron, egyenesen a Microsoft-tól - Automata kézbesítés utalással is!
- BLACK FRIDAY! - Jogtiszta Windows - Office & Vírusirtó licencek- Azonnal - Számlával - Garanciával
- Eladó Steam kulcsok kedvező áron!
- Kuriózum: Ozark Trail (amerikai) fejlámpa 600 lumen
- Telefon felváráslás!! Xiaomi 13T, Xiaomi 13T Pro, Xiaomi 14T, Xiaomi 14T Pro
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 7 9800X3D 32/64GB DDR5 RAM RTX 5070 12GB GAMER termékbeszámítással
- BESZÁMÍTÁS! Intel Core i7 8700 6 mag 12 szál processzor garanciával hibátlan működéssel
- BESZÁMÍTÁS! Sony Playstation 4 Slim 500GB játékkonzol garanciával hibátlan működéssel
Állásajánlatok
Cég: BroadBit Hungary Kft.
Város: Budakeszi
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
) Unity vagy mi, egy XFCE meg a KDE. Lehet választani.

ahogy szoktam,
majdnem teljes körű NTFS támogatás van Linuxon. Meg Androidon is de ez most nem tartozik ide.

leírom én hogyan oldottam meg.