- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- bitpork: Augusztus 2- szombat jelen állás szerint.
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- sh4d0w: Csak a profit - emberélet nem számít
- Kempingezés és sátrazás
- sziku69: Szólánc.
- Gurulunk, WAZE?!
- zebra_hun: Hűthető e kulturáltan a Raptor Lake léghűtővel a kánikulában?
- eBay-es kütyük kis pénzért
-
LOGOUT
Linux kezdőknek - érdemes beleolvasni, mielőtt kérdezel
Új hozzászólás Aktív témák
-
válasz
Petya XT #104348 üzenetére
Másfél éve megy nálam egy 2TB Intenso, itt vettem a HA.-n használtan 20ezer kemény magyar forintért.
Háttértár, eddig egy szavam nem lehet rá.
Annyi a nyűgje ha 1-2 óráig nem kell, azaz nem nyúlok hozzá, akkor gondolkodik kb. 1-másfél másodpercet, és utána minden gyors megint.
Emiatt adta el az első tulaja, és ezt korrekten le is írta.
Ennyiért ingyé vót -
válasz
fekete.puma #104295 üzenetére
Hol vitatkoztam adatvédelemről...???
Leírtam én mit használok és leírtam hogy játszi könnyedséggel bárki lekövethető.
Leírtam azt is hogy momentán engem nem érdekel, nem zavar, úgyis ez van ha akarjuk ha nem.
Ez hol vita? -
Ezt elmagyaráznád feketepumának? mert én ezekkel tisztában vagyok, pont ezt írtam le kb. a reklámidentitás kifejezéssel.
De ő hajtja a magáét hogy én vagyok a hülye mert nem foglalkozok az adatvédelmemmel és használom a Copilotot egy W11-en amin Edge böngésző van.
....???? -
válasz
fekete.puma #104287 üzenetére
"Vagy a keresési szokásaid meg az, hogy mikre használod a gépet"
Bingó...!!! Pontosan ez érdekli mivel így ki tud alakítani rólad-rólam egy indexelést.
Nem úgy szerepelsz nálum mint feketepuma, vagy mint én tordaitibi.
Hanem mint egy reklám és tartalomfogyasztási azonosító.
Mint egy google-maps felhasználó akinek a térkép és címkeresési szokásazi szeint személyeszabottan lehez éttermt, kávézót, bugyiboltot óvszerautomatát stb. ajánlani. és egyebek.
Mielőtt az arcomba vágod hogy nem értek semmihez igazán, légyszíves nézz utána hogyan is működik ez a virtuális egyéniség leképezés.
Van ennek egy pontos neve de nem jut eszembe, Árnyék nagymester biztosan tudja mi ez a webes identitás vagy mi a pontos neve. -
Hogyan lehet egy kicsomagolt, megturkált os telepítő iso-ból újra bootolható iso-t csinálni? Amit a Ventoy el tud indítani?
-
válasz
fekete.puma #104273 üzenetére
Csak offként,
tiltható-törölhető a Recall.
Követelménye még a Copilot, ami szintén törölhető ha valakinek nem kell. Én most ismerkedek vele, egy W11-et tesztelek pár napja.
Nagyon nagy találmány.Böngésző.
Mindenki beadja a derekát előbb-utóbb.
Jelenleg a Mozilla próbálja tartani magát asszem egyedül a Quantum motorral, minden más ismert böngésző már a chrome motort használja.
És minden böngésző kénytelen behódolni gugliéknak, a nagyhal ha nem előbb akkor utóbb de megeszi a kishalakat.Az átlagusert egyáltalán nem érdekli mi a böngésző neve, mi van a motorháztatő alatt.
Pl. ngem sem.
Pár napja ugya W11-ezek, és bizony az Edge egy baromira jó böngésző.
Fúr-farag pacsit ad fordít ai-támogatott vagyis nagyon de nagyon kézreáll, beépített onedrive támogatás, ai támogatás, minden benne van ami nekem kell.
És mégegy.
Iszonyat gyors, ezen a szutyok mini pc-n 5x gyorsabb az eddigi Operánál, és 10x gyorsabb egy Firefoxnál.
A Firefox (nálam minden gépen) tetűlassú és valamiért utálom, nem tudom megmagyarázni.
Kb. 50 rápróbáltam már, pár nap múlva ment a levesbe.Ezeket összevetve, jelenleg marad az Edge. Mert miért ne...? Ha jól dolgozik?
Van a Tor böngésző, ha valaki ultraparanoiás.
A maga nem kevés hátrányával.
Kismilló weboldal tiltja, netbankolni nem lehet vele, tetűlassú mert a kliensgépeken keresztül zajlik az adatforgalom.
Átlagember soha nem fogja használni.
Mintha direkt a darkwebre találták volna ki.
Mégegy.
Uby nagyon jól megfogta a lényeget.
Nekem van jofogás fiókom, Microsoft fiókom, kismillió fiókom.
Csak ezekez fikázzák...?
Szerintem Neked is van okostelefonod, ami Google fiók nélkül butatelefonnak se jó.
Ergo kötelező.
Mindig a Microsoftot fikázzák, adatvédelem kémkedés stb, basztatják az Applet a hírhedt Siri botrány miatt.
Nagy Testvér ezeknél 1000 x többet tud rólad, rólam, bárkiről.
1000000x több embernek van Google accountja mint bármi más a földön. -
-
-
-
-
válasz
fekete.puma #104253 üzenetére
Mivel nekem mindkét os kisujjamban van
azért váltogatok hogy ha ezt hihetetlen tudáshalmazt a mások segítésére kell épp fordítanom, a megfelelő rendszer legyen előttem.
Viccet félretéve.
Ha nekem kell a Windows, mert kell számtalanszor leírtam itt hogy NEM tudom kiváltani Linuxsazl mert a szoftverek 50%-ára nem hogy valami hasonló, hanem egyáltalán nincs alternatva,
én akkor szerinted ki vagyok tiltva mindörökké a linux-használók táborából?
Nm tarthatom hobbinak, másod os-nek, miért nem...?
Miért kell dogmatikusan jajjcsakalinux, vagy csakatetűwin szindrómát erőltetni?
Szóval akkor nekem nasom se lehet, meg routerem se mert azokon Linux fut...?
Érdekes koncepció. -
válasz
fekete.puma #104249 üzenetére
Igen de ezeket a gondokat maga a Linux, pontosabban a grub generálja.
Ennek nincs köze ahhoz ha van 5Win meg 10 Linux egy lemezre telepítve.
Asszem Uby meg is válaszolta ha jól emlékszek, ki kell kapcsolni az os-probert akkor megszűnik a katyvasz.
És ez pont linuxos feature., pardon inkább enyhe bug.
Az meg eléggé mindennapos hogy valakinek, aki a Windowst méghírből se ismeri, van 2-3-4 disztró a gépén.
máris felduzzadnak több 1000 sorra a grub.cfg-k meg keresztbe-kasul lehet indulásnál a grubba válogatni.
Ezt is megszünteti a natív, tiszta uefi boot, lehet 100 disztró is akár.
és ezel a natív boottal megszűnik pl. a Manjaro boot nyűgje is. -
válasz
fekete.puma #104246 üzenetére
Mivel? Dualboottal? Hol?
-
válasz
sh4d0w #104238 üzenetére
Kössssz...
Amúgy sajnos igazad van valamennyire, de még uralom a helyzetet.
Jelenleg az idióta felesleges funkciókat gyomlálom ki belőle, ez még eltart 1-2 napig.
Vszont.
A Copilot+Edge páros valami eszméletlen nagy találmány!
Google keresőnek fordítónak egyebeknek a környékén se járok többet ha a 11-en vagyok.
ez fényévekkel felülmúlja.
Van XP is, virtualgépen -
válasz
fekete.puma #104237 üzenetére
"Megborul a dualboot nem használhatod egyiket sem és kezdődhet a fabrikálás."
Akkor kilépek uefibe és elindítom azt amelyik még működik.
Nincs szükség se grubra se semmire ha uefibe választasz. akár 5-10 rendszer közül.
Épp ezt csináltam tegnap kb. 10x mert okoskodtam a W11 telepítésével meg egyebekkel. -
-
válasz
fekete.puma #104231 üzenetére
"Sok ember csak bohóckodik a Linuxszal"
És ez mi ha nem dualboot? Jellemzően 1 lemezen, az meg vegyes fájlrendszer. -
válasz
ubyegon2 #104227 üzenetére
Ejj Uby eddig kb. 5 éve elvoltak az általad vegyesnek titulált partícióim. Ha nem jön a fejlövésem hogy kell 100giga hirtelen, még 5 évet tuti ellettek volna békésen egymás mellett.
Amúgy a Föld nevű bolygón 10milliós nagyságrendre saccolom a dualbootosok számát azaz ennyien használnak vegyes fájlrendszert, mivel ez a velejárója.
Még nem érkezett panaszA nemtudommi az nemtudommi.
Kiírta a partícionáló szoftver hogy a 310GB partíció végén van pár darab olyan valami amiknek az összege 27GB, ezeket sárgával jelölte, az angolom sajnos még mindig gyér.
Nem jegyeztem meg a pontos definíciót, azt kiokoskodtam hogy ezek valamiért eléggé fixen ott ragadtak.
De írta hogy áthelyezhetőek.
Amúgy mivel ez az egyik vegyes használatú "csalamádé" partícióm amire a Winek és az eddigi összes Linux kísérletem írogatott-olvasgatott, lévén adatpartíció, ki se merem mondni, mi van ha ezeket épp egy linux hozta létre...? -
válasz
ubyegon2 #104224 üzenetére
És mindenki,
Az Aomei partiton assistant megoldotta.
Volt a partícó végén 27GB nemtudommi, ki is írta hogy áthelyezhető de munkaigényes, és esetleg veszélyes, 3x kérdezte meg hogy akarom-e.
majdnem 40 percig szüttyögött mire átpakolgatta.
Ezért nem tudták a mezei partíciókezelők zsugorítani.
Köszi szépen akik segítettek. -
-
válasz
cigam #104216 üzenetére
Ez egy NTFS partíció, mióta pár éve megvan csak adat,.
a W10swap, hiberfil és pagefile az mind a C- van, erre nagyobb összegben fogadok.
Itt a Win C partíció, ott van alul minden ami kell a Winnek.
Soha nem teszegetem át ezeket másik partícióra, ami az övé az legyen az ő partícióján.
ez meg az ominózus ntfs adatpartíció ami nem lehet zsugorítani.
Nyomokban sem tartalmaz Windowshoz köthető könyvtárat, kivéve a Lomtárat, ez üres perpill, és ez soha nem volt akadály egy zsugorításnál.
valamint most próbáltam magát a C meghajtót zsugorítani és azt is engedné a Win is meg a Gparted is.
Egyre érdekesebb. -
válasz
fekete.puma #104213 üzenetére
Francokat dehogy és az amúgy is a C alá mentegetne ha egyáltalán telepítve lenne nálam. C az perpill 45GB.
Ez egy adatpartíció. -
válasz
fekete.puma #104211 üzenetére
És a többiek, köszi sikerült. Ki is írta hogy 212GB trimmelve.
De a problémám nem oldódott meg, azt hittem ez a baja.
Kellene nekem 100GB szabad hely, az sdb6 az egy 313GB méretű ntfs partíció, ebből majdnem az egész foglalt volt.
Mivel adatpartíció, töröltem 215GB filmet, nem a törléssel lomtárba hanem shift+del.
És nem tudom zsugorítani a partíciót, se a Gparteddel, se a Windows10 lemezkezelőjével.
Engedne zsugorítan 3GB-ot, azaz a 313GB lenne 310. Pont annyit tudna zsugorítani mint amennyit a 215GB törlése előtt.
Holott van rajta 228GB szabad hely.
Ezt miért csinálja? ssd-n nem kell töredezettségmentesíteni, akkor megérteném. -
-
Hogyan tudok most azonnal kézzel lefuttatni egy trimet az egész sda-n vagy csak sda3-n?
Keresem de gugli most nem barátom vagy én vagyok béna és nemangol. -
Emlékszel a Cenovora, a bios csipet írtad újra benne.
Azzal ugyanez volt a nyűgöm de hogy hogy oldottam meg bakker én már nem emlékszek.
Szépen települt az ubuntu és utána se kép se hang.
efi shellbe asszem szabvány parancsokkal lehet listázni, lépkedni, így se találja meg a rendszert?
Nem maga az efi-shell van a törölhetetlen elérhetetlen kis partíción? -
válasz
fekete.puma #104176 üzenetére
Ezt nemrég én is tapasztaltam, le is írtam [itt az utolsó bekezdésben]
Sokan letolnak ezért, Árnyél mester biztos de hálistennek végre nem kell vacakolni meg chmodozni. -
válasz
cigam #104159 üzenetére
Semmi fstab nem lesz nála, ha a Kubuntu még mindig olyan mint az enyém akkor a /media/felhasználóneve/....csatolt eszközök
itt lesznek ezek, és mivel ez usb-s meghajtó szerintem nem is kell fstabozni.
Mvel kiírja a partíció nevét, partlabel alapján lesz azonosítva.
Bár furcsállom hogy jogosultság baja van, a Ventoy gyárilag exfatot csinál magának. -
válasz
fekete.puma #104108 üzenetére
"Erről van szó, Linux problémás, a Windows sz@r nem tetszik, "
Én a mai napig pontosan így vagyok mindkettővel vicaverza.
Csak nem hardver hanem szoftver vonalon.
Mégis itt vagyok egy linuxos topikba.
Igaz nekem ezekszerint a kompromisszumkészségem kimagasló mert kb. 80-90%-os elégedettségi indexszel mindkét rendszert képes vagyok használni.
Napi szinten, ráadásul naponta többszöri ide-oda váltással.
Off de tényleg,
6 darab W10-es céges gépet menedzselek amolyan botcsinálta rendszegazdaként a melóhelyeimen.
+nekem van még 1 liszenszes, meg még 3 ami virtuálgépen, portable (wintogo) meg vhd fájlból fut.
Az enyémeket kivéve, mivel azokat ugyanúgy szénné hekkelem mint a linuxaimat,
a 6 céges winnel 7 év alatt fél kezemen meg tudom számolni annyi problémám volt.
Jönnek-mennek frissítenek lefutnak a verzió-upgradek stb. (engedélyemmel persze) és teszik a dolgukat.
A 6-ból 2 nonstop, azaz egy évben 365 napot megy, a gép döglik ki alóluk nem az os szarik be.
Azt egy szóval se mondom hogy nem kell őket megregulázni, méghozzá elég agresszíven de utána kezesbárány.
Énnekem az égvilágon semmi bajom a Windowsszal.
Amire nekem kell, ugyanígy semmi de semmi bajom (MOSTMÁR!) a Linuxokkal.
Ezt csak azért offoltam ide mert lehet Vasti is jobban járna ha családi használatra, médiafogyasztásra Winezne, és fenntartana magának egy hobbi linuxgépet.
minden problémája megoldódna. -
válasz
Vasti74 #104084 üzenetére
Nekem Opera böngésző, Ublock a legerősebb beállításon és hibátlan minden webes videó.
YT.-on nincs semmi előjáték, 1 másodpercen belül indulnak a filmek kattintás után és ha 2 órás akkor addig folyamatos, nincs benne kihagyás vagy reklámra utaló jel.
Igaz csak 1080-ba viszont csak egy J4125 és az ebben lévő szutyok Intel Uhd600 igp reccenésmentesen teszi a dolgát.
Ezt tudja a W10, a W10 VHD, az Ubuntu, és a portable verzsön ugyanígy.
Hogy nálad ez az egész anomália miből fakad ezt nem tudom, követem a panaszáradatodat az elejétől de mégcsak ötletem sincs.
Ha áthozol egy 4K monitortletesztelem 4K-ba de nincs se itthon se melóhelyen ilyen.
-
válasz
ubyegon2 #104049 üzenetére
"félnapokig tartó driverek levadászása"
Off,
gép újratelepítésénél Windows7-től kezdve (már ismerte a dism parancsot a sewen) pár kattintással és kis gépeléssel elmenthető az összes, a rendszerre telepített driver, és ugyanígy felpakolható az újra.
Előtte is simán megoldható volt (vista, xp, w2000) csak picit macerásabban. -
-
válasz
fekete.puma #104028 üzenetére
Miután nyíltan lehülyéztél felveszem a kesztyűt de nem a vita miatt, az már nem érdekel hnem a felvilágosítás végett.
A fórumtárs mindenáron egy GUI szoftverrel akart nyitni és az már valóban nem megy fel az öreg rendszerre.
Viszont maga a Conky, az a mai napig a gyári repoból tölthető, ha te át is siklottál felette, bekopizom ide a parancsot, nem kell se ppa se külső deb se makeizé se semmi.sudo apt get install conky-all
És működik.Felhívnám a figyelmedet hogy a cli parancsok nagy része kortalan.
Van egy olyan sanda gyanúm hogy egy grep, egy ls, egy cd, fdisk, és még kismillió,
nos ezek kor, és disztrófüggetlenek.
A parancsértelmező környezet az már nem, az lehet bash meg anyámtyúkja de mindegyik ugyanúgy fog reagálni egy cd home parancsra .
Ezt amit ide bekopiztam ez ugyanígy működött 2000-ben, ugyanígy fog működni 2035-ben és mindegy milyen disztrón. És asszem a conky cli is.tibi@aeroubuntu:~$ cd /home/tibi
tibi@aeroubuntu:~$ ls
1f3240ea-75d3-423b-8881-212c66051f6b.jpeg
alkalmazhato-inverterek-listaja-EON-20240625.pdf
Asztal
bin
bootinfoscript
'Camera uploads'
channels.conf
Cloud
conky
Dokumentumok
Downloads
ePSXe
ePSXe64Ubuntu.sh
key-mapper
'MEGAsync Downloads'
'Melodic Techno & Progressive House, EBM, Hard Techno Mix 2025 - VOL 63-H9azn3v2zAE.mp4'
Music
Night_pirate_ship_planets.jpg
Pictures
prefix32
Public
snap
Videos
'VirtualBox VMs'
ZMCT103C_EN_10038745.pdf
tibi@aeroubuntu:~$
Uby mit szólsz már nem felejtem el mire való az ls parancs, 7 év után fejből megy
-
válasz
fekete.puma #104023 üzenetére
Ez hogy jött ide? ahhoz hogy én 7 évvel ezelőtt 1000 kérdést tettem fel Ubuntu 18.04 ügyben, akkor jött ki ez a kiadás, akkor friss volt.
Mégegyszer megkérdem,
ez téged miért bánt?
Védi a rosseb, ezt használom és ennyi, és leírom mennyi macera van vele. De nem teszem kötelezővé senkinek !Mutass 1 hsz-t tőlem az utolsó pár évben amikor görcsösen erőltettem bárkire is.
25 éves Skoda Feliciával járok, a legnagyobb megelégedettséggel.
Igen kell szögelni néha.
Ezért engem el kell ítélni?
Én az életbe meg nem kérdeztem itt senkitől milyen disztrót melyik verziót és miért ezt használja. -
válasz
fekete.puma #104021 üzenetére
Miért bánt téged a 3 nap?
Anno 7-8 éve ez topik, a linuxmint.hu, az ubuntu.hu meg még pár fórum hónapokig, mit hónapokig, egy évig velem foglalkozott
Több 1000 kérdésem kirohanásom szitkozódásom volt az emltett fórumokban.
Régi szép idők...
Azt se tudtam mi az a cli most meg tessék és még konfigfájlokat is túrok
Igaz ezekért nem rajongok a mai napig ez is igaz. -
-
-
-
válasz
Necronom #104004 üzenetére
Sajnos elkéstél, én már sose leszek 60 mert már elhagytam
Terminál,sudo apt install conky-all
Ha megvan, ki is próbálhatod,conky
a /etc/conky alá rögtön települ egy kész configfájl is, ez egy rendszermonitor és információs panel.
Kilépni belőle az eddig is megnyitott terminálba ctrl-c.
Szedd le innen az általam moddolt configfájlt,
[link]
Tedd be a saját mappádba, /home/felhasználóneved.
Próba terminálba,conky -c /home/felhasználóneved/conkyrc
Meg kéne jelennie az órának a jobb felső sarokban.
Ha ez jól működik,
csinálsz a saját /home/felhasználóneved alatt egy új szövegfájlt, a tartalma:#!/bin/bash
#conky ora a jobb felso sarokba
conky -c /home/felhesználóneved/conkyrc
Elmeneted ezt fájlt olyan néven amilyen néven akarod, pl. ajandek_tibitol.sh
Futtathatóvá teszed, megadod neki az engedélyt bár ez lehet nem is kell és ezt a fájlt valahogyan a rendszerrel együtt indulóvá teszed.
Nem tudom ez nálad hogy működik, KDE alatt csak be kell tenni az Automatikusan induló alkalmazások közé.
Reboot és működnie kell. -
válasz
Necronom #103988 üzenetére
Meg ne haragudj de te még nálam is fafejűbb vagy. Pedig én tényleg egy borzasztó nehéz természet vagyok itt ebbe a topikba. de ennyit nem sopánkodtam 7 év alatt mint te 2 hete
Ha nekem 10-en leírják hogy nem megy valami akkor azért én megértem.
Nem tudod megérteni hogy a rendszered támogatása megszűnt, és ezért amik most rajta vannak azok még 20 évig elfutkorásznak rajta de új szoftvereket egyre kevesebbet fogs rá találni. Mert a fejlesztők vagy nem csinálják meg egy őskövület rendszerre, vagy ha mégis úgysem futna mert a függőségei is elavultak, lásd a python mizériámat.
Én is 18.04-et használok. Egyre nehezebb életben tartani.
Az hogy Ubuntu Pro, az csak a biztonsági frisstéseket adja hogy ne legyen a rendszered szita biztonság vonalon de szoftverfrisstéseket nem ad.
Hogy ne mondd hogy fotelhős, szájhős és szóf@só vagyok csak,
beáldoztam neked az életemből 2óra 3percet.
Itt a jobb felső sarkos conky órád, mint írtam ez is Ubuntu 18.04, az enyém is ez a verzió.
Kitűnen látható a screenshoton a szopásaim folyamata.
Nem baj megért ennyit mert eddig azt se tudtam mi ez a Conky, most meg csípőből szerkesztgetem a conf fájljait.
Eredetiben a bal alsó sarokba volt a gyári conf-fal és vízilóméretű, valamint mutatta a cpu és lemezhasználatot is, és a dátumformátum sem volt jó.
Ezzel kb. 1 órát szórakoztam de jó lett, lásd jobb felső sarok.
Megtudtam mi a configfájlban a top, bottom, double buffer, voffset stb. kifejezések funkciója.
Ha így megfelel neked, elmagyarázom hogyan kell megcsinálni és letölthetővé teszem neked a moddolt config fájlt.
De ezt már nem tudom helyetted megcsinálni! ehhez Te is kellesz! -
-
-
válasz
I02S3F #103957 üzenetére
Én is ezt javasoltam volna, nekem ez van.
De lehet neki valami faék egyszerű is jó.
Ezt szénné lehet csicsázni, méretezni színezni, oda tenni ahova akarom stb. Fancy Clock a neve, KDE kisalkalmazás.
Gyengénlátók miatt, jobb oldalon felső harmadban látható az idő és a dátum -
-
válasz
fekete.puma #103935 üzenetére
Dehogy, az emberek 90%-a a böngészőben éli a webes életét, úgy hogy azt se tudják mi az a jelszó széf.
Sétálsz az utcán és kérdezz meg 100 embert, 90 azt se tudja létezik ilyen.
Amúgy szinte minden 2Fa megoldásnál egy mobileszköz, jellemzően a telefon az azonosítás utolsó láncszeme. Most mindegy hogy, sms, pin, biometrika emailes kód stb.
Én itt most neked elmondom az OTP-s jelszavamat, semmire nem mész vele mert bármit csinálnál, először is nem tudod az egyedi azonosítómat, másodszor vagy az én telefonomra jön egy belépési kódos megerősítő sms, vagy az asszony telefonján kell ujjlenyomattal igazolni (egy számlánk van, közös) ha weben akarunk böngészőből belépni.
Ugyanígy vagyok a gmailpmmal, azén telefonomon nincs semmi ami google, ennek ellenére ha egy új eszközről bejelentkezek, vistozik az asszony telefonja hogy én voltam, leokézza hogy igen, addig be se enged.
A gmail accountom van az ő telefonjához kötve mivel én megbolondulnék ezektől, nekem egy semmire se használható rootolt telefonom van neki egy gyári. Ő el tuja viselni az ezzel járó mindent, én már nem.
De mindenképp kell ma már egy telefon, anélkül meghaltál.
Példaként elmesélem, picit off.
A Facebookot én csak 4 szakmai csoport miatt tartom meg nagyritkán Marketplace.
2 éve nem írtam a saját idővonalamra, 10 ismerősöm van, a böngészőből könyvjelzővel rögtön a Csoportok-ba lépek be, így kimaradok a saját hírfolyamom reklám és baromságözönéből.
Nade 2024. őszén elkezdett bombázni hogy a Messenger cseteknél bevezetik a végpontok közötti titkosítást és csináljak a csethez PIN kódot.
Oké. De ezt csak MOBILTELEFONOS Messenger applikációból lehet!!!
A telefonomra ugye a gapps hiánya miatt nem megy fel a FB. Messnger, meg akkor se tenném fel ha kényszerítenének.
Kellett csinálnom PC-n virtuálgépen egy Andoid emulátort, benne egy Androiddal, azt hozzákötni a Google accountomhoz, ezen a Play áruházból installálni a FB. Messengert és így tudtam egy pin kódot csinálni, ami kell a webes böngészős csetekhez.
Brilliáns, és ezt sem lehet megúszni egy mobileszköz nélkül, vagy legyél már teljes értékű DÁP ha csak butatatelefonod van.
Szinte lehetetlen.
ÜF+ még épphogy elmegy, hálistennek a mailos azonosítást meghagyták mankónak, még nem kötelező egy mobiltelefon a használatához de szerintem ez se sokáig lesz így. -
-
-
Ha valóban ez van, bár nem értem hogyan lehet,
a grub.cfg-be át kéne írni a Windows boot bejegyzését.
Arra az efire mutasson ahol a win betöltője van.
Itt kéne kutakodni, /boot/grub/grub.cfg### BEGIN /etc/grub.d/30_os-prober ###
menuentry 'Windows Boot Manager (ezen: /dev/sda1)' --class windows --class os $menuentry_id_option 'osprober-efi-D21A-2291' {
savedefault
insmod part_gpt
insmod fat
set root='hd0,gpt1'
if [ x$feature_platform_search_hint = xy ]; then
search --no-floppy --fs-uuid --set=root --hint-bios=hd0,gpt1 --hint-efi=hd0,gpt1 --hint-baremetal=ahci0,gpt1 D21A-2291
else
search --no-floppy --fs-uuid --set=root D21A-2291
fi
chainloader /efi/Microsoft/Boot/bootmgfw.efi -
válasz
ubyegon2 #103881 üzenetére
Ebből a listából én a Plasmáért vállalom a felelősséget, és most 2 órája ugye az Openboxért.
A többiről annyit hogy az ubuntum xfce volt lánykorában, arra pakoltam a Plasmát, hogy a többi, a Lxqt, az Ubuntu, a Xubuntu, az a Wayland on wayland micsoda arról lila lövésem sincs.
Az Ubuntu-ba már jártam, az rettenet, fönnt a panel, agyrém az egész, nekem idegen.
Ezt a Lxqt-t mint írtam ma próbáltam először, és hogy 7 éve honnan hogyan került a rendszerre azt ha főbelőnek se mondom meg.
Ezért írtam hogy valahogy biztos benne volt a telepítőbe.
De amúgy mindjárt feldobok egy Cinna felületet is, tényleg sokszor szégyellem magam hogy Cinnásoknak nem tudok segíteni mert nem ismerem a felületet -
válasz
Necronom #103862 üzenetére
Telepítsd ezt, ahogy szimpi, gui ha van vagy terminál,
sudo apt install xfce4-appfinder
Ha megvan, indítsd el, nagy valószínűséggel Alkalmazáskereső néven fog megjelenni.
Ezt látod majd, alkalmazásra jobbklikk, Szerkesztés és kiírja az összes nevét, a csomagnevét is.
Ez alapján tudod majd törölgetni, gui, szoftverkezelő, Stacer, terminál ami szimpi.
Itt jól látszik hogy pl. a Youtobe Browser for SMPlayer leánykori becsületes csomagneve smtube.Más ötletem nincs, ebbe a openboxba én nem találtam olyat hogy kiirkálja ezeket, pedig túrtam most rendesen.
-
-
Aztaqurva gyerebe §&...@...###...!!!!!
Megy.
Vissza KDE, terminál, openbox install, vissza lxqtizé és választható az obenbox asztalkezelő, na nem csak úgy.. meg kellett keresni a bin alatt.
Elindult, és nincs panel, nincs semmi csak jobbklikkre Asztal beállítómenü. Ez már biztató!
4perc27sec alatt rájöttem hogy VAN PANEL!!
Cak olyan fekete mint az asztal háttere, csak 100% az átlátszósága és csak töküres.
Innen már simán, hozzáadogattam a startmenüt, a többit, beálíltottam a színeket, a menük színét mert minden hófehér, stb.
Ez a hsz. ez alól megy.
Kollégának mindjárt megírom mitis csinálhat, mert ez valami iszonyat fapad. Olyan XP feelingje van nade az 112566x élhetőbb.
Egyébként majdnem tetszik de ha ez a minimal design azért én köszönöm szépen nem kérek belőle. -
-
válasz
CPT.Pirk #103846 üzenetére
De vissza tudok jutni, ctrl-alt-f3 és a konzolon reboot, ezt csináltam, most a KDE alól irkálok.
Uby nem, ez meg még vagy 3 az Ubuntuval jött 7 évvel ezelőtt.
Ubuntu munkamenet, meg Unity vagy mi, xfce session, ez a lxde vagy mi a fene meg még valami választható. +Plasma.
És igen, én ezekre rárántottam a komplett KDE Plasmát és köszöni szépen ez így 7 éve elvan, én csak a KDE-t használm azóta.
máig. -
-
-
válasz
CPT.Pirk #103837 üzenetére
Megmutatom.
Közbe eljöttem melóba, ezen a gépen még nem voltam lxqt sessionba.
Plasma kijelentkezés, lxqt bejelentkezés, így indul hogy válasszak ablakkezelőt.
De üres. Ha rányomok hogy Válassz egy kedvencet, ide jutok, a bin könyvtárba. Itt meg mi a búbánatot válasszak?
Persze ennek tuti nem így kell működnie, sőt megkockáztatom hogy abszolút nem dehát bakker én vagyok a tordaitibi, nem tagadhatom meg önmagamat Linux vonalon, meg a Linux sem tagadja meg magát irányomban.
Nálam soha nem megy úgy semmi ahogyan kéne
Bakker de jól látszik a COF hiba a 15 éves monitoron, szép piros csík középenMeg kéne vasalnom az lcd alját de nem nagy kedvem van szétdobni a moncsit.
-
válasz
tordaitibi #103835 üzenetére
Akkor mehetett félre amikor a bin könyvtárba kínomba rányomtam valamire. Így kell ablakkezelőt választani, vagy nekem megint pechem volt?
-
Itt vagyok lxqt-be.
Hogyan tovább?
Semmit nem tudok csinálni. Mozillát tudtam indítani mert az asztalon volt. Nincs panel, noncs jobbklikk, nincs semmi. Wigombra nincs startmenü. Semmi nincs.
-
válasz
Necronom #103831 üzenetére
Én próblátam valami lxqt-t mert van ilyenem, eddig sose használtam.
Elindítottam ez valami rettenet. Ennél fapadabb még a Wizzair lastminute sincs
Azzal indul hogy válasszak ablakkezelőt és bedobta a bin könyvtárat.
Na abba válasszak... csak 1000 valami van benne.
Rányomtam valamire, mazsolázott, bejött az Asztal tökfekete háttérrel és rajta 5 ikon, Panel sehol, egér bal vagy jobbgombra semmit nem csinál.
Ezt egyáltalán hogyan lehet használni, konfigolni?
alt-ctrl-f3 konzol reboot
Hogy kell ezt egyáltalán beállítgatni?
Csak a kolléga miatt próbálnám ki, de nem tudom.
Megtalálni benne hogyan kell egy alkalmazás valódi nevét kideríteni. -
válasz
fekete.puma #103824 üzenetére
Ha nincs fennt a Snap-szoftverek, Snap-store, vagy újabb nevén, mint Urandom írta App-Center,
akkor NEM tudod CSAK terminálból felpakolni. Gondolom ez teljesen érthető, amíg nincs szoftverkezelő GUI, addig nem tudod a még nem létező szoftverkezelő GUI alól saját magát telepíteni.Kb. bemész a sötét szobába, felkapcsolnád a villanyt hogy lásd megtalálni a kapcsolót, csak... ugye míg nincs világos nem találod a kapcsolót.
és a kör be is zárult.
Előveszed a zseblámpádat és innentől megy a dolog.
zseblámpa=terminál.
Valahonnan el kell indulni --->> terminál, snap-store telepít. Utána már guizhatsz.
Ha most telepítesz Snapes rendszert amibe már abszolút támogatott, pl. Ubuntu, akkor ebben már gyárilag benne a Snapstore GUI. Így lényegesen egyszerűbb.De, a Stacerrel is le lehet szedni csak abban át kell lépni a snap fülre és ott kiirkálja a snapek valódi nevét.
A Stcerrel natív debeseket azért qurva nehéz leszedni mert kilistázza az ÖSSZES telepített szoftvert, azokat is amik csak CLI és így pl. nekem perpill 2500 csomagot listáz, na ebbe halandó találja meg amit keres pláne ha nem is tudja mit keres.
3 kilométer hosszan lehet gurigázni a listát, ez még nekem is sok.Snap meg átlaghalandónak max. 25-100 darab van, abban pikkpakk meg lehet találni a delikvenst.
-
válasz
Necronom #103822 üzenetére
Snap Store, ezt feltelepíted, ez egy pofára ugyanolyan szoftverkezelő mint a többi de tudja kezelni a snap csomagokat. Ebben tudsz gui alatt snapeket menedzselni.
sudo snap install snap-store
Ha terminálra vágysz, snapek törlése,
sudo snap remove "torlendo_app_neve"
pl. nálad a snap teams törlése: -
-
válasz
Necronom #103796 üzenetére
Akkor passz, mit használsz DE-t, kde, xfce, cinnamon,..? Mit?
Írd le ide és mások segítenek, mert énnekm KDE van, meg xfce ha nagyon kell, többibe nem tudom hogyan lehet kideríteni egy app valódi nevét.
Átmentem Xfce, ott is ugyanúgy kiírja a jobbklikk/tulajdonságok a valódi csomagnevét bárminek. -
-
válasz
ubyegon2 #103785 üzenetére
Ez nem rossz. Megkukkantom tüzetesebben majd este.
Amúgy fene se tudja, valahogy már nem érzem olyan nagy szükségét hogy belemélyedjek ilyenekbe.
Pl. az egyik gépemen 1 hónapja nem is indult a Linux, akkor elindítottam a Wint és azóta se nyomtam bootnál a bill.re hogy Ubuntu.
Mivel azon a gépen csak böngészgetek meg zenét hallgatok
Egyik melóhelyemen ugyanez csak ott az Ubuntu megy hetek óta.
A tesztgép az amin ugrálok erre-arra meg telepítgetek nyomkodok.
Tulajdonképpen eljutottam oda hogy tökmindegy mit használ az ember os-nek ha nincs olyan célfeladat amit kizárólag az egyik másik vagy akármelyik tud.
Otthon meg nem sok ilyen fordul elő. -
válasz
Necronom #103782 üzenetére
Nálam KDE,
Alkalmazásmenü (Startmenü) itt az alkalmazáson jobbklikk.
Felugró menüben Alkalmazás kezelése, katt és bejön valamelyik grafikus szoftverkezelő és ebben uninstall.
Más DE alatt nem tudom hogyan megy ez.Megy amúgy terminálban adott alkalmazás neve köszönő viszonyban sincs a tényleges csomagnévvel.
Pl. nálam van egy fordítást segítő szoftver, a neve a startmenüben Nyelvész, ezt ha terminálban törölném Nyelvész néven kiröhögne.
Mivel linguist a becsületes neve és ilyen van kb. 50 darab.
Nem csak a magyarítás miatt, amúgy sincs köze angol szoftvernéven sem a ténylegesen telepített csomagnévhez.
Ez tök jó és könnyen áttekinthetőÖööö... vagy nem
Van olyanom jópár amik így nem működnek, nekem sok külső debes telepítésem van ami nem gyári tárolós.
Ilyenkor Stacer, és olyan még nem volt amit nem tudott letörölni.
Szépen kezeli a snapet is.És még vannak nekem egy vagonnal KDE widgetek meg kisalkalmazások, ezek abszolút nem látszanak semmilyen szoftverkezelőben csak a saját kisapplet kezelőben.
-
válasz
ubyegon2 #103777 üzenetére
Ezeken elmerengve, nem lehet Linuxokat UEFI módban úgy telepíteni, hogy hagyják egymást a fenébe, ne osproberezzenk meg ne vagyék fel egymást keresztbe-kasul a grub menükbe hanem csak ő maga és majd én választok uefibe?
Tényleg ez így több disztrónál maga katyvasz.
Valami rémlik egyszer láttam talán itt, vagy a linuxmint.hu-n egy 2 kilométer hosszú grub.cfg-t.
Amibe több os-nél linuxoknál a többszöri updatek után mindegyik láncolatszerűen felvette a többi grubmenüjét, így több több 1000 sor lett a .cfg. -
-
-
-
-
Helyrepofoztam az Ubuntu efit.
Nem volt bonyolult, az efi tartalmáról van mentésem úgyhogy egy delete meg egy egér drag&drop és hasít az Ubuntu.
Viszont az efiről eddig megszerzett tudásom semmisnek tekinthető.
A régi efi bejegyzés amiről a Ubuntu startolt, az szeintem semmit nem változott, még a benne lévő grub.cfg is ugyanaz maradt, ami az Ubuntu partícióra mutat.search.fs_uuid 9a3fafb4-59de-4b39-a129-051f365cab30 root hd2,gpt2
set prefix=($root)'/boot/grub'
configfile $prefix/grub.cfg
Akkor mit, hova tett a Mint telepítője, mit írt felül hogy az Ubuntu eltűnt az UEFI listából és csak a Mint maradt...? -
válasz
cigam #103756 üzenetére
Soha még, és ez 2000 óta tart, azóta számtekezek, nekem nem volt olyan rendszerem ahol rajtam (meg a rendszergazdai fiókon Winen, Linuxon meg a root) kívül lett volna még egy felhasználó.
Igen van virtuális futtatókörnyezetem mindenen , akkor vegyük még bele ezt de ez nem úgy felhasználói fiók mint Gézuka meg Gizike.
Másodikra, igen megválaszolták, Ubuntu az is valahol.
Mikor régebben próbálgattam disztrókat és némelyiket sikerült a másik efire felpakolni, az UEFI kiírt 2 tökegyforma találatot F11 választómenübe.
Ubuntu
Ubuntu
Elég tippelgetős volt hogy most melyik az én régi Ubuntum és melyik lehet vajon a frissen telepített másik. -
-
-
-
-
válasz
ubyegon2 #103742 üzenetére
Pontosan így van.
Mikor Manjarot egyebet telepítettem, az létrehozta a külön bejegyzését, nem volt keveredés.
Ha jól emlékszek a debian a mint az ubuntu is Ubuntu az efin.
Már csak arra kéne rájönni, miért ragaszkodik makacsul ahhoz az efi partícióhoz a telepítő amit kiszemel magának.
A telepítés folyamán 5x visszaléptem mert láttam hogy bizony ő babrálni akar a sda emezen is. Valami ilyesmit ír, nem tudom szóról szóra visszadni,
Ezeknek a lemezeknek a partíciós bejegyzései lesznek megváltoztatva:
sda...
sdc...
sdc oké hisz erre telepítettem.
De nem tudtam sehogy lebeszélni sda efiről.
A swapok használatáról simán sikerült, mindkét lemezen van swap partíció és mindkettőre beállítottam hogy "Mellőzés" és ezt tudomásul is vette.
Ugyanez a JóIstennek nem sikerült az efinél.
A feketék mellett nagy piros pont hogy minden beavatkozás nélkül csinált swapfájlt. Ubuntumon ez kínszenvedés volt, hát még beállítani hogy ebbe hibernáljon is.
Mégegy nagy-nagy-nagyonnagy piros pont, én még ilyet nem láttam linux alatt.
Gnome Disks, csináltam egy ext4 partíciót és leesett az állam, nem kellett terminálos chmodos marhaságokkal sz@rakodni, enyém lett, nem a rooté, azonnal írhattam-olvashattam.
Végre. Hisz az 1R user nem azért gyártogat partíciókat hogy így szórakozzon, akkor kocsmába mennehanem hogy a partíciót rögtön használja.
-
válasz
CPT.Pirk #103736 üzenetére
Nemnem dehogy, én soha nem használtam ezt a home hordozást, ez egy teszt volt csak.
Nekem a / alatt volt az összes eddigi diszróhopping rendszeremen is, szerintem értelmetlen a külön home.
Bár írta itt Árnyék nagymester hogy ő így csinálja régóta de gondolom ő Debian-Debian vonalon, így takán valamennyire működhet is.
Uby hát sajnos igazam volt.
Fogtam legyalultam a próba Mint partíciót.
Reboot, és gyönyörű szép grub error.
Ugye megmondtam hogy a Mint nem volt hajlandó másik efibe települni, betette, nem, felülírta az Ubuntu18.04 grub bjegyzését az EFI partíción. Ami azt jelenti hogy a bejegyzés ezután a Mint partíció grubjára mutat.
És pontosan így is van, lásd fennti grub error képet.
Még szerencse hogy a Windows bejegyzését nem piszkáltamost arról írok. Mivel hogy az eredeti Ubunut induljon, komoly efi partíció gépészkedések szükségesek.
Ubuntut elvitte a cica, pontosabban a Mint. -
válasz
CPT.Pirk #103731 üzenetére
Na.
Mindenen túlvagyok, öszeszedtem az eszem még megmaradt részét meg a Guglit meg amiket itt írtatok.Nem megy, meghal a Mint bármelyik módszerrel.
fstabos bind, fstabos home csatolás, és végén a szerinem legkorrektebb módszer,
fogtam másik rendszer alól gyalultam a Mint /home/tibi egész tartalmát és belemásoltam az Ubuntu 18.04 /home/tibi tartalmát.
12GB hamar megvolt.Az eredmény minden esetben ez:
Innen ha beírom a jelszót, mazsolázik majd ugyanide visszadob.
A fájlok a helyükön vannak, kilépve ebből a képernyőből konzolra majd elnavigálva a /home, dir és ott van minden vagyis valami máson hasal el.Azt el tudom esetleg képzelni hogy ha most gyalulom a 18.04 Ubit, majd egy friss telepítés, 18.04, vagy max. 1 verzióval feljebb és akkor működhet ez a régi home dolog.
Minden más esetben, komolyabb verzióugrás netán másik disztribúció, szerintem értelmetlen a home-t mentegetni meg újra próbálni felhasználni.Ezt már nincs kedvem végigvinni, úgyhogy ez csak tippelés.
-
-
-
válasz
CPT.Pirk #103724 üzenetére
Oké, ez meghaladja a képességeimet, már a megértése is.
hogyan tudom ide,
/home/ (ez most a Linuxmint home)
felmountolni indulásnál ezt:
/media/tibi/aero_ubi/home/tibi/Honnan tudja hogy ez az, mikor partíció alapján kéne azonosítani?
Meg tudom csinálni ha segítetek hogy a
/media/tibi/aero_ubi/home/tibi/ tartalmát rámásolom egy partícióra, de ezt sem tudom hogyan kell mert a guis fájlkezelők elhasalnak, nem mindent visznek át, a dd meg a rsync meg cp nekem cli-be kínaiul van.
Azt a partíciót akkor már tudnám fstabba csatolni csak most meg a másolásnál akadok el. -
válasz
fekete.puma #103722 üzenetére
Ez a Gnome Disks, magyarul Lemezek.
Sűrűn használom okos kis jószág.
Amit ez nem tud, tudja a Gparted és vicaverza úgyhogy kell mind a kettő.
Nekem most Cigam fórumárs léne, ő említette hogy lehetséges fstabba mappát is csatolni.
Túrom 10 perce az fstab leírását, csak partíciókat említ, de majd meglátjuk.
Ez van mindegyik leírásba, a "file system" csak partíció vagy lemez lehet. azaz fájlrendszer.
<file system> <dir>
<file system> - (fájlrendszer) a csatolandó partíció vagy tárolóeszköz.<dir> - (könyvtár) a csatolási pont, ahova a <file system> csatolásra kerül. -
Jóreggelt.
Mint feltelepítve, kéne egy kis segítség.
Ez a Mint fstab, több kérdésem is lenne.UUID=84413a7b-4363-4020-92e2-4ce59a11285a / ext4 errors=remount-ro 0 1
# /boot/efi was on /dev/sda1 during installation
UUID=D21A-2291 /boot/efi vfat umask=0077 0 1
/swapfile none swap sw 0 0
Mit írjak bele, mit írjak a fstabba hogy felcsatolja a régi Ubuntu home könyvtárat a saját home helyett? szájbarágósan kérném.
És mi az a kikommentelt during installation, én ilyet még nem láttam.
Amúgy a Mint telepítője ugyanolyan buta maradt mint 1 éve.
Megdtam neki direkt, nyomatékosan a saját lemezén, sdc amire telepítettem az EFI partíciót, hogy a bootbejegyzését ide, a sdc1 efire tegye.
A többi efit beállítottam neki hogy Mellőzés.
Hova tette...? Igen. a régi Ubuntus sda lemez sda1 efijére, simán szó nélkül felülírta az Ubuntu efi bejegyzését.
Ez is érthető mivel szerencsétleneknek mindkettőnek az az efi bejegyzése hogy Ubuntu. Csak fura.
És még a Wint basztatják hogy belebarmol más rendszerek bootjába.
Úgyhogy majd ha törlöm a Mintet, az efi indításkor az is benne lesz a sda1 efibe úgyhogy lehet majd gépészkedni mivel a Mint grubját hívná meg, az ugye már nem lesz, Ubuntut ilyenkor elvitte a cica.
És erről nem tudtam lebeszélni. -
válasz
fekete.puma #103707 üzenetére
Hogyne allom a teljes postat es meg raszigszalagozok az ssdre egy ezrest
Ha igy kell valakinek maris csomagolom es sorba allok 20-25 percet a falusi kispostan. -
válasz
cigam #103688 üzenetére
Ezt egyelőre senki ne tudja. Da majd megtudjuk
Csak a winre mehet a levesbe. Anélkül elvan.
Ha neki ráadásul ez a lemez elején van, akkor semmire nem megy vele mivel össze-vissza kell tologatni majd a fennmaradó partíciókat, cseppet sem veszélytlen mutatvány.Tényleg off, én úgy tudom nem hoz létre ilyen partíciót ha nincs, egyik update sem. Ha nincs akkor nem is csinál. A baj az volt hogyha kicsi volt, akkor lukra futott egyik frissítés.
Nekem 9 éves a Win, perpill naprakész, minden frissítésen átesett eddig és láttad képernyőképen hogy nekem sincs recovery. Meg az efi meg a C között sincs nekem ezer éve a 16MB reserved se.Azzal már nem akartam elszomorítani a kollégát ha fel is pakol egy old W10-et, pl. a 2015-ban kiadott 1507-et, az maga a halál, kb. annyi támogatás lesz rá mint egy XP-re. Nem fog már se drivert se semmit leszedni a windows-update, valószínű az sem fog már működni.
Mindezek megkerülhetők simán egy virtualgépre feldobott winnel.
Mivel azt írta csak mbr azaz csak bios, alsó hangon 14-15 éves a gép, azon natívan is elég halál egy W10, nemhogy virtualizálva.
Passzolok. -
válasz
zoltanz #103678 üzenetére
MBR?
Telepítés után törlöd a Winre, a helyreállítási partíciót, nem tartom valószínűnek hogy valaha is használnád.
Máris +1 partíciód lesz.
2025-be MBR...? BRR ..Vagy csinálsz logikai partíció(kat) (de nagyon utáltam mindig is) a Linux elstartol róla ha a jól tudom de ez ügyben vedd fel a kapcsolatot egy mbr tudorral.
Ajánlom Nyulas Uborka Egontmegszállott efiellenes és maradi mbr párti.
Ha tudja a géped a uefit, következő ajánlatom egy mbr-to-gpt lépés.
pár 1000 partíciót lehet csinálni utána. Ha nem tudja akkor bocsánat, nem szóltam.Nekem uefin 1 azaz egy darab C partíció van a W10-nek. Többi felesleges, egyelőre 9 éve így jól működik.
Csak hát mbr-en ha az ember fia törli a win bootpartíciót, az kétesélyes, vagy elindul után vagy nem. -
válasz
ubyegon2 #103666 üzenetére
Itt ezen a melóhelyen csak 1 vasam van, a többi céges win valóban.
Ez a gép mindenki közös szórakozós időtöltős netezős Facebookos Yutubos stb stb. gépecskéje.
Nem merem bevállalni mert ha ezen valamit elFletózok azaz elqurok, akkor engem itt a kollégák azonnal, statáriummal tárgyalás nélkül főbelőnek felnégyelnek kerékbe törnek. Egyszerre
Adok én neked egy 128-as 2,5 sata ssd-t ingyen, 2 hete esett ki egy céges gépből, nagyobbra cseréltem-klónoztam csak gyere érte.
Ha tudod használni, bár asszem már te is m2 nvme használó vagy.
Rajta van egy bootképes W10, én a helyedbe ki nem hagynám...
Melyik ez a pólós oldal? -
válasz
cigam #103656 üzenetére
És tényleg. Igazad van. És meg is értettem mert ezen egyszer átestem már.
Valamikor becsatoltam így a teljes háttérpartíciómat, már beugrott, amikor szenvedtem a snap videoletöltővel hogy nem lát ki a home alól a külső lemezekre.
És akkor csináltam ez fstabba, csak kimaradt a "ADAT_1TB" hogy ebbe a könyvtárba csatolja.#/media/tibi/aero_data/ /home/tibi/ADAT_1TB/ none bind,nofail 0 0
Reboot után fantasztikus volt, minden meghalt mivel az egész home az nem az eredeti hanem az adat partíció tartalma volt.
Minden alkalmazás sikítozott hogy nem tud futni mert hiányzik neki mindene.
Hiába a tudás az tudásNagy vagy.
-
válasz
ubyegon2 #103658 üzenetére
Hát (háttal nem kezdünk mondatot, ezért )
Has, ma storno mert véletlenül, sikeresen kirántottam a Mint telepítése közben a ventoyos ssd- az usb lukból, így a telepítő összeomlott, ez teljeséggel érthető
És nekem 15:00-kor indulnom kell melóba., már nem futok neki mégegyszer.
Holnap foglalt (havernál egész napos villanyszerelés, ha éjfélig akkor addig mert csütörtök reggel jönnek az elmű hálózatosok óracsere és hálózatbővítés),
úgyhogy csütörtökön nekifutok mégegyszer.
Már csak kíváncsiságból.
Úgyhogy csütörtökig lesz időd elővenni a decis poharat -
válasz
cigam #103653 üzenetére
De akkor az eredeti home alól mindent törölni kell nem?
Akkor mellécsatolja, nem?
Lesz 2 bin,2 Letöltések, 2 darab .config stb.
Vagy nem jól okoskodok?
Itt az fstabom.
Ebbe a / az a / és azon belül a home.
Ha én a /home mappába még becsatolom az sdc5 alatti homet, vagyis a tartalmát, akkor..?# <file system> <mount point> <type> <options> <dump> <pass>
UUID=9a3fafb4-59de-4b39-a129-051f365cab30 / ext4 errors=remount-ro 0 1
UUID=30b00271-26f3-4b5d-a97b-9897ed48c5ca swap sw defaults 0 0
UUID=448883198883091E /media/tibi/aero_data auto nosuid,nodev,nofail,x-gvfs-show 0 0
UUID=E6CE3F6ECE3F35E1 /media/tibi/aero_mndns auto nosuid,nodev,nofail,x-gvfs-show 0 0
#/media/tibi/aero_data/ /home/tibi/ADAT_1TB/ none bind,nofail 0 0
-
-
válasz
cigam #103647 üzenetére
"Mondjuk azt valóban nehéz lenne lekódolni a telepítő partícionálójában, de akinek ez kell az megoldja utólag, a telepítés után."
Hogyan kell ezt? Egyszerűbb lenne mint másolgatni 15 gigákat, ráadásul az adat 2 terás ssd-mnek amivel most szórakozok, ezen van 900 giga hely még, már csak usb2 jutott, nem éppen szédítő a sebessége. -
válasz
ubyegon2 #103643 üzenetére
Hát nem megy.
Csináltam egy külön 16GB ext partíciót, rámásoltam az egész Ubi home mappát.
De hiába, telepíténél nem lehet megadni hogy home-nak csatolja, csak annyit hogy mellőzze vagy formázza. Ha meg leformáztatom vele ext4-re és ezután csinálna belőle homet, akkor érthetően semmi értelme.
Passzolok.
Amúgy máris használtam a Timeshiftet, live Manjaro alatt pertícionálgattam meg másoltam, és az angol Manjaroba elnéztem az egerezést, nem másoltam hanem áthelyeztem a komplett home tartalmátÍgy ugye az eredeti máris ment a levesbe.
Esetleg felpakolom a Mintet, és utána live alatt felülirkálom a saját home fájlokat az Ubi home fájlokkal?
Nem létfontosságú ez a kísérlet de amúgy is ráérek. -
-
válasz
ubyegon2 #103625 üzenetére
Houston baj van...
Itt vagyok a Mint telepítőbe és rájöttem hogy a régi home-t nem tudom megadni neki mivel ez az Ubuntus partíción van, és könyvtárat nem lehet megadni csak partíciót.
Másoljam ki a home-t az Ubi alól egy partícióra DD-vel, vagy hogyan tovább?
És ez hogyan menne ha menne, mivel dd cli-hez totálisan tök vagyok.
Gui alól is lehetne egyszerű egér drag&droppal, vagy az nem teljes értékű itt? -
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
A topik célja: Segítségnyújtás a Linux disztribúciókkal még csak ismerkedők számára. A szerveres kérdések nem ebbe a topicba tartoznak.
Kérdés előtt olvasd el a topik összefoglalóját!
Haladó Linuxos kérdések topikja.
Linux felhasználók OFF topikja
Milyen program ami... [link]
Shell script kérdésekkel látogassatok el a topikjába
- Vélemény Ubuntu 20.04 LTS
- Vélemény Linux Mint Debian Edition 4
- Tudástár MX-Linux 19
- Bemutató Linux a mindennapokban: Manjaro KDE
- Bemutató Linux a mindennapokban
- Hír Zöld utat adott a nyílt forráskódú Linux meghajtóknak az NVIDIA
- Hír A Steam Play hozza el a Windowsra írt játékokat Linuxra
- Hír Hova jut a világ? Linuxot kínál a Windows Store!
- Apple iPhone SE 16GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- BenQ PD-2700-U Monitor - Designer 4K 27"
- Bomba ár! HP ZBook Studio G5 - i9-9980H I 32GB I 1TSSD I Nvidia I 15,6" FHD I Cam I W11 I Gar
- BESZÁMÍTÁS! Gigabyte B760M i5 14600KF 32GB DDR4 1TB SSD RX 6700XT 12GB Zalman Z1 Plus Seasonic 650W
- Asus TUF A15 FA507NU - 15.6"FHD IPS 144Hz - Ryzen 7 7735HS - 8GB - 512GB - RTX 4050 -2.5 év gari
Állásajánlatok
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest