Hirdetés

2024. április 27., szombat

Gyorskeresés

Útvonal

Fórumok  »  OS, alkalmazások  »  Linux kezdőknek (kiemelt téma)

Téma összefoglaló

Téma összefoglaló

  • Utoljára frissítve: 2023-12-13 05:03:45

LOGOUT.hu

Linux kezdőknek - érdemes beleolvasni, mielőtt kérdezel

Összefoglaló kinyitása ▼

Hozzászólások

(#70801) ubyegon2


ubyegon2
nagyúr

Anyám, mi ez a Manjaro invázió már itt!? :D Valamit ingyen adnak, hogy mindenki arra kattant rá?

(#70798) Horvi

Először mindenképp a h264ify-t próbáld a böngészőben, aztán a mesa, va, vaapi csomagokat, hátha ezek megoldják a gondot.

(#70799) moleculez

Megint beletrafáltam, a szépségével.....

(#70800) vadkörte

Nálad is az lehet, hogy a hardvereid jobban szeretik a Manjarot ill. rolling vonalat, mint az Ubuntu vonalat, nálam összes gépnél fordítva van.

Azért Manjarot időről-időre felrakom, de legutóbb megint elegem lett belőle, mert önkényesen cserélgette a háttérképet erre. :-) Meg kiírja, hogy Rip, szóval bosszút áll rajtam rendesen! Ezeket csinálja a HP 8570p-n állandóan.

Kíváncsi vagyok, most mit trükköz majd, mert megint rákkattanok. ;]

(#70802) csixy válasza ubyegon2 (#70795) üzenetére


csixy
addikt

Én nem szoktam feljelentgetni abbiztosis!
üdv ... Papogány

[ Szerkesztve ]

Kert, kütyük,munka,matek,morfondír...ennyi. Szóval ács nem vagyok, de nemrégiben sikerült faragnom egy mőködőképes fogpiszkálót.

(#70803) ubyegon2 válasza csixy (#70802) üzenetére


ubyegon2
nagyúr

Tudom Papogány koma, nem is túl konstruktív megoldás az! :N Egyébként mindig tudom, kik miért ávóznak engem. Gyakorlatilag majd mindenkinek szívtam már a vérét, de én is kaptam eleget. Ilyen műfaj ez, főleg ha valaki imádott Tg-ből kireppent ft lesz.....

Figyu, Te nagy GRUB bűvölő vagy, normál esetben ha Manjaro GRUB-ot sdax-re rakom, akkor az mit csinál, nem piszkál a fő GRUB-hoz vagy be kell bootolnom a fennlévő rendszerről és grub-update?

[ Szerkesztve ]

(#70804) májkimiki válasza ubyegon2 (#70803) üzenetére


májkimiki
őstag

Ha Manjaro gyökerébe teszed nem. Csak a másik grubon nyomj egy update-t, hogy az OSProber felvegye.
Van valami egyedi dolog a Manjaro grubjában, ha egy másikat is oda teszel ahol Ő van, akkor utána nem nagyon szeret indulni, a másik bejegyzéséből. Pontos részleteket nem tudok, csak sokfelé tárgyalták már.

(#70805) CPT.Pirk válasza ubyegon2 (#70801) üzenetére


CPT.Pirk
Jómunkásember

A Manjaro az új Chakra... :D

Nincs más - csak egy szál gitár - szidom a rendszert - forradalmár. - Én vagyok egyedül 88 telén. (Auróra)

(#70806) Horvi válasza ubyegon2 (#70801) üzenetére


Horvi
őstag

Köszi kipróbálom őket.

Érdekes a manjaro nekem nem produkált ilyeneket a HP8570p-men. Úgy látszik azzal meg te vagy megáldva :DD

Hello darkness, my old friend...

(#70807) Horvi


Horvi
őstag

Hali,

Egy újabb hülye kérdéssel fordulnék a nagyérdeműhöz :DD
A melóban adott pár network drive amit felmountoltam, fstab-ba is bekerültek. A drive-ok eléréséhez kell a felhasználónév/jelszó páros. Ugye a felhasználó név az nem változik de X időnként meg kell változatni a jelszót.
Van arra mód, hogy az fstab-ban megadjak egy jelszóra mutató változót, hogy ha változik a jelszavam akkor automatikusan azt használja? Vagy ez így felejtős?
Egyelőre úgy csináltam meg, hogy egy fájlban eltároltam a felhasználónevet, jelszót és azt a fájlt adtam meg az fstab-ban mint "credentials" option.
Ez egy fokkal már kényelmesebb megoldás, hogy csak itt kell átírni még pluszban a jelszót.

Megoldható a dolog vagy nagyon benéztem valamit? :DD

Hello darkness, my old friend...

(#70808) ubyegon2 válasza májkimiki (#70804) üzenetére


ubyegon2
nagyúr

Köszi, ezt kipróbálom, sajna ez a legnagyobb hátrányom, hogy egy bevált séma rögzül a fejemben, onnantól semmi más nem érdekel. Hiába próbáltam ki sokszáz disztrót 6 év alatt, ezekhez a bevált módszerekhez ragaszkodom, jól mondja Frawly komám mindig az Offtopikban, hogy nem vagyok képes fejlődni. :D

Van valami egyedi dolog a Manjaro grubjában, ha egy másikat is oda teszel ahol Ő van, akkor utána nem nagyon szeret indulni, a másik bejegyzéséből.

Ja, egyedi dolog, én egy qrva nagy bosszantó sok éve meglévő bugnak mondanám, de ezzel is már rutinből elbántam, csak abban tévedett a módszert leíró kolléga, hogy ha utolsónak telepítem a Manjaro-t, akkor nincs ez a gond. Akkor is van, ha a többi disztró fő kernele frissíti magát. :(

(#70806) Horvi

Nem lenne ezzel a HP 8570p-vel se ilyen gondom, ha csak a Manjaro került volna rá. Meg ha nem birizgálom ezt a galád BIOS-t az UEFI próbálkozásokkor. Azt nem csípi a gép, amúgy qrva jó strapagép, nem egy kényeskedő, nyekergő műanyag pengevékony lófütty.

Ez a jelszavas dolog nagyon meglepne, ha úgy működne FSTAB-ból, ahogy szeretnéd. Bár ha össze-vissza linklegetsz, fene tudja.....ehhez nem értek, de nem is hallottam hasonlót. Igaz, a rendszer kéne, hogy elérje a meghajtókat......Haladó topikba megkérdezném a helyedben, hátha.

(#70805) CPT.Pirk

Annyira gondolom nem nehéz átállni Chakra-ról, de én rohadtul sajnálom, hogy így megnyeklettek, mert ez az utolsó RC5 már nálam nagyon jól muzsikált! Valami nagyon jól összeállt benne, jó nem minden a bootidő, de még a gyors Manjaro-ra is rávert, 5s alá már csak a Chakra tudott bebootolni meg amúgy is, ez a CK-kernel nekem vagy a HP-nak inkább, nagyon bejött! :K

[ Szerkesztve ]

(#70809) CPT.Pirk válasza ubyegon2 (#70808) üzenetére


CPT.Pirk
Jómunkásember

A CK patchaket éppen el akarták távolítani a kernelbő (de aztán erre se lett manpower), mert aki írja, neki csak Inteles gépe, gépei vannak és Ryzenen problémát okozott, hogy magasan tartja az órajeleket. Nálam nem jött ki a dolog, mert úgy is tuningolva van a Ryzen...

Amúgy nem tudom mi lesz a Chakrával, de az eddig látottak alapján visszatérés az Arch csomagjaihoz fog történni. De akkor meg gyakorlatilag azonos lesz a Manjaro-val, a témát leszámítva... Nem tudom, nem 100%, hogy ez fog történni, majd kiderül.

[ Szerkesztve ]

Nincs más - csak egy szál gitár - szidom a rendszert - forradalmár. - Én vagyok egyedül 88 telén. (Auróra)

(#70810) Horvi válasza ubyegon2 (#70808) üzenetére


Horvi
őstag

Köszi megkérdem akkor haladóban is.

Mi a baj az UEFI-vel? Én úgy raktam fel a Manjarot is meg két másik gépre Elementary OS-t is és semmi bajuk, még egyszer sem fosták össze magukat. Ha ez számít natív UEFI-t használtam(CSM nélkül).

Hello darkness, my old friend...

(#70811) májkimiki válasza ubyegon2 (#70808) üzenetére


májkimiki
őstag

Pont ez miatt van probléma "vele", amikor pl. mbr-be megy még Ubi, Deb grub is és felül írogatják egy mást. Ilyenkor szokott mandzsi meg bolondulni. A másik kettőtt nem zavarja.
Mondjuk nekem nem volt ilyen bajom, mert amúgy is ilyen módszerrel voltak több rendszeres telepítéseim. Egy volt csak az mbr-ben, a többi meg a gyökerén.
Mire jött az uefi, addigra meg leszoktam az ilyen dolgokról :D .

(#70812) csixy válasza CPT.Pirk (#70805) üzenetére


csixy
addikt

:DD :D , de még mindig nem értem, hogy miért nem RebornOS, hiszen úgyis telepíthetsz vele egy LTS kernelt is a biztonság kedvéért.

[ Szerkesztve ]

Kert, kütyük,munka,matek,morfondír...ennyi. Szóval ács nem vagyok, de nemrégiben sikerült faragnom egy mőködőképes fogpiszkálót.

(#70813) csixy válasza ubyegon2 (#70803) üzenetére


csixy
addikt

(#70803) ubyegon2 : Én mindig úgy gondolkodtam, hogy ha egy grub-install parancsot kiadok valahova, akkor a valahová-ban csak egy vektor keletkezik ami rámutat az adott rendszer /boot/grub/grub.cfg fájljára és valójában mindig csak a grub.cfg tartalmazza a tényleges infót. Az MBR-ben illetve az efi partíció EFI/xdistro/grubx64.efi fájljában csak egy útjezőtábla helyeződik el, ami az adott partíció /boot/grub/grub.cfg fájljára irányítja a figyelmet.

Kert, kütyük,munka,matek,morfondír...ennyi. Szóval ács nem vagyok, de nemrégiben sikerült faragnom egy mőködőképes fogpiszkálót.

(#70814) ubyegon2 válasza CPT.Pirk (#70809) üzenetére


ubyegon2
nagyúr

A CK patchaket éppen el akarták távolítani a kernelbő (de aztán erre se lett manpower), mert aki írja, neki csak Inteles gépe, gépei vannak

Aham, akkor nem csoda, hogy az Inteles HP-n ilyen jól muzsikált. De így már érthető, hogy nem volt elég a manpower. Ez a teljes rollingba visszatérés valóban visszarakná a 12 egy tucat kategóriába, azért hátha valami megmentené..... :(

(#70810) Horvi

Nem tudom mi volt a baj, egyszerűen nem tudtam telepíteni sem, ha UEFI-re váltottam, sőt egyszer....iletve előtte még Ubuntuval sikerült, de nem volt az igazi.

Azt sem tartom kizártnak, hog a Te géped mondjuk fél- egy évvel későbbi kiadású és akkoriban sokat számított, mert onnantól kezdtek a gyártók valami UEFI-t is kezelni tudó BIOS-t beállítani.

Ha ez számít natív UEFI-t használtam(CSM nélkül).

Erős a gyanúm, hogy nálad tényleg más volt, valami hibris volt még itt, de natív nem nagyon. De állítgattam én, amit lehetett.

(#70811) májkimiki

Valóban csak a Manjaro volt eddig ilyen hisztis, sose volt ilyen előtte, akárhány disztró volt fenn egymás mellett. Azért elég bosszantó tud lenni, hogy ha váratlanul szembesülsz azzal a lecserélt háttérképpel.

(#70813) csixy

Ebben biztosan igazad van, a boot.cfg-t nézegetve anno, nekem is így jött le a dolog. Szóval 5-6 disztrónál már épp elég bonyolult nekem Legacy boot.cfg-je is, egyelőre nem is erőltetem ezt az UEFI-t, swejtzi-bicskám meg tuti nem lesz soha! :D

[ Szerkesztve ]

(#70815) szucstom válasza ubyegon2 (#70801) üzenetére


szucstom
őstag

Anyám, mi ez a Manjaro invázió már itt!? :D Valamit ingyen adnak, hogy mindenki arra kattant rá?

van egy sejtésem:DDD
azóta indult be, mióta nekem ajánlottátok :DDD :DDD :DDD

PS4 ID: Z0D14C_1990; Manjaro KDE

(#70816) májkimiki válasza szucstom (#70815) üzenetére


májkimiki
őstag

Lehet jelentkezni Manjaro ügynöknek. Végülis jó pár hónapja üzleti alapokon cégként tevékenykednek. :))

(#70817) ubyegon2 válasza májkimiki (#70816) üzenetére


ubyegon2
nagyúr

&& (#70815) szucstom

Ne szórakozzatok már, én meg mindenhol ajánlgatom teljesen ingyér! ;]
Amúgy megy már jó ideje ez az őrület. ;)
Vissza is állok a Mint ajánlgatására......

[ Szerkesztve ]

(#70818) ubyegon2


ubyegon2
nagyúr

Legújabb Manjaro háttérképem! :D Tényleg kiment már a divatból a gondolkodás, láttam a particionálóban a GRUB ne települjön opciót, gondoltam, ha nincs, gondot se okoz. Telepít, fő disztró átbootol, grub-update, reboot, kernel panic. Tiszta sor.

(#70819) csixy válasza ubyegon2 (#70818) üzenetére


csixy
addikt

:DD
Próbáld meg a fallback-ot indítani.
Leginkább ezért kerülöm a manjarot, meg a chakra is ilyen volt.
Nem értem, ha a többi distro nem csinál így, akkor ebből miért nem tudják ezt kiollózni?

[ Szerkesztve ]

Kert, kütyük,munka,matek,morfondír...ennyi. Szóval ács nem vagyok, de nemrégiben sikerült faragnom egy mőködőképes fogpiszkálót.

(#70820) ubyegon2 válasza csixy (#70819) üzenetére


ubyegon2
nagyúr

Nincs fallback, mert nem rakta fel a GRUB-ját. ;]

Nálam a Chakra ezt nem csinálta, pár hónapja volt valami hasonló háttérkép, de után pár héttel meg bebootolt simán.

Nem értem, ha a többi distro nem csinál így, akkor ebből miért nem tudják ezt kiollózni?

Ezt én se értem, főleg ennyi év alatt sem! :(

(#70821) ubyegon2


ubyegon2
nagyúr

Kiválasztottam GRUB helyének a Manjaro /-t a particionálóban. Reboot, az eddigi GRUB képe fogad, ott van alul a Manjaro két sora, első sorra kattintok. Bejött a már megszokott háttérkép(#70818), akár az előbb. Akkor ez ennyi volt. :U

(#70822) csixy

Nekem működött ez az intel.ucode sor átírása is, csak az fárasztó. Ezért meg nem tartok egy pendrive-ot, főleg, hogy már csak nagy méretűek vannak. Volt 4 db egyforma kis méretű, de azok valami dobozba bujkálnak régóta.

[ Szerkesztve ]

(#70822) csixy válasza ubyegon2 (#70820) üzenetére


csixy
addikt

Mindig arra törekedtem, hogy ha manjarom is van, akkor egy tartalék grubot a működő manjaróból egy egy vésztartalék pendrájvra rá grub-install -oztam és ezt elspájzoltam. Ezek után történhetett bármi, tehát egy másik disztró updatelt és emiatt elérhetetlenné vált a manjaró, akkor a tartalék pendrájvos bootolás segítségével becsónakáztam a manjaróra és ott kiadtam a sudo update-grub, vagy újabban a sudo grub-mkconfig -o /boot/grub/grub.cfg parancsot. Ezzel meggyógyult mindig minden. Tehát az utolsó szó jogán mindig a manjaró kell hogy kikalapálja magának a grubot, máskülönben a manjaro elérhetetlenné válik.

Kert, kütyük,munka,matek,morfondír...ennyi. Szóval ács nem vagyok, de nemrégiben sikerült faragnom egy mőködőképes fogpiszkálót.

(#70823) moleculez


moleculez
veterán

Ez a Mint vs Manjaro így userként (nem széthackelve kívül -belul): Mint az olyan akar lenni, mint a Win7 fénykorában. A manjaro meg olyan, amilyen a Win 10 szeretne lenni ;]

Még nincs kész, de már majdnem elkezdtük!

(#70824) szucstom


szucstom
őstag

srácok, ha egy pendrive írásvédetté vált, linux alatt valahogy fel lehet oldani? (windows alatt nem akarja az igazat)

PS4 ID: Z0D14C_1990; Manjaro KDE

(#70825) csixy válasza ubyegon2 (#70821) üzenetére


csixy
addikt

#70821: Ne a /-be tedd, hanem manjaro telepítéskor simán tedd be az MBR-be ahogy kell, mert az a jó. A manjaro grubja látni fog mindent, csak várd ki azt a pár órát amíg a modprobeokat végig játssza, azalatt nyugodtan megborotválkozhatsz. Én ilyenkor el szoktam indítani a gpartedet, vagy a disks alkalmazást és elzongorázgatok az összes partíciókon meg-meg nézegetem a tulajdoságaikat és közben a grub updater is kap egy pofontot, spint , avagy súgást és hamarabb befejezi a szenvedést. Bootoláskor beszállok a manjaroba és bedugom a cinkelt pendrájvot és erre telepíttetek egy tartalék grubot (sudo grub-install /dev/sd(pendrájv MBR), utána sudo grub-mkconfig -o /boot/grub/grub.cfg és ezt a pendrájvot ismét elspájzolom. Egyszerűbben szólva nem használok manjarót. :)

Kert, kütyük,munka,matek,morfondír...ennyi. Szóval ács nem vagyok, de nemrégiben sikerült faragnom egy mőködőképes fogpiszkálót.

(#70826) csixy válasza szucstom (#70824) üzenetére


csixy
addikt

Ha írásvédetté vált, akkor valószinüleg meghalt. Ne akard meggyógyítani mindaddig amíg a teljes tartalmát le nem mentetted. Utána csinálj amit akarsz, valószinüleg döglött és előbb utóbb a tartalma is el fog tűnni. Ha szép flancos tokja van (pl fém verbatim) , akkor egy occóbb nyálkásodó külsejű pendrájv belsejét szerencsés esetben át tudod bele szerkeszteni.

Kert, kütyük,munka,matek,morfondír...ennyi. Szóval ács nem vagyok, de nemrégiben sikerült faragnom egy mőködőképes fogpiszkálót.

(#70827) tordaitibi válasza szucstom (#70824) üzenetére


tordaitibi
veterán
LOGOUT blog

Az szinte mindig azt jelenti hogy a végét járja a pen, ezt nem tudod szoftveresen feloldani mert a pen hardvere okozza.
Így le tudod menteni róla ami kell de írni már nem enged.

(#70828) szucstom válasza tordaitibi (#70827) üzenetére


szucstom
őstag

csixy és tibi :D

köszi a megerősítést. szinte sejtettem, hogy ez lesz, de gondoltam megér egy próbát :D

PS4 ID: Z0D14C_1990; Manjaro KDE

(#70829) csixy válasza tordaitibi (#70827) üzenetére


csixy
addikt

De-de! ;] Llinuxból még egy utolsó törlést megenged valamelyik partícionálóval és akkor már teljesen kaput utána.

#70828: nincs mit, ezt már végigszenvedtem egy drága verbatimmal, sokáig félre volt lökve és kb egy hete jöttem rá végre, hogy hogy lehet szétszedni és belepateroltam a 256 gigás belső helyett egy régi consumer 64gigás belsőt.

[ Szerkesztve ]

Kert, kütyük,munka,matek,morfondír...ennyi. Szóval ács nem vagyok, de nemrégiben sikerült faragnom egy mőködőképes fogpiszkálót.

(#70830) ubyegon2 válasza csixy (#70825) üzenetére


ubyegon2
nagyúr

Ezt nem értem, hogy rakjam a MBR-be, ha a választóalakban annyi van, hogy sda, vagyis a meghajtó, van a / , és van az, hogy ne legyen GRUB. Az elsőt nyilván kihagytam, mert az mindig kernel panic lett, most a másik két opció is ugyanaz. Nincs több lehetőség. :N

(#70828) szucstom

Ez a módszer van, ha nem akkor kuka. Nekem ugyanúgy nem látott semmit a Wines megoldás se, mint a Linuxosok.

(#70823) moleculez

Remélem ezt a kinézetre értetted. ;)

[ Szerkesztve ]

(#70831) growler válasza szucstom (#70824) üzenetére


growler
őstag

Meg lehet próbálni. A pen. leválasztása után:
sudo hdparm -r0 /dev/sdx
(Az /sdx behelyettesítendő)
Ha megvan, a pen. eltávolítása - fizikai kihúzása - majd csatlakoztatása után megnézném
hogy ért-e valamit ez a procedúra.

(#70832) csixy válasza ubyegon2 (#70830) üzenetére


csixy
addikt

Így így az sda-ba. Ott van az MBR , a 0-ás szektor első 440 bájtja. [link]

Kert, kütyük,munka,matek,morfondír...ennyi. Szóval ács nem vagyok, de nemrégiben sikerült faragnom egy mőködőképes fogpiszkálót.

(#70833) ubyegon2 válasza csixy (#70832) üzenetére


ubyegon2
nagyúr

Értelek, na akkor az már nekem Apple-s. :N Nem vagyok én Sziszifusz!

(#70834) csixy válasza ubyegon2 (#70833) üzenetére


csixy
addikt

Meg tudod gyógyítani. [link] Csak a végén a sudo update-grub helyett sudo grub-mkconfig -o /boot/grub/grub.cfg legyen.
Ez meg ne tévesszen :mount /dev/[partition used for GRUB] /mnt/boot ezalatt azt érti, hogy abban az esetben , ha van külön /boot partíciód, mert ugye a grub a /boot/grub partícióban van (ez a grub nem az a grub amire eddig gondoltál)

[ Szerkesztve ]

Kert, kütyük,munka,matek,morfondír...ennyi. Szóval ács nem vagyok, de nemrégiben sikerült faragnom egy mőködőképes fogpiszkálót.

(#70835) ubyegon2


ubyegon2
nagyúr

Csak update-eltem a Mint GRUB-ot és aztán fallback-kal be tudtam bootolni Manjarora. Live-ban simán csatlakozott a wifire, most telepítve ugyanúgy nem, mint a nemrég linkelt hsz-ben írt esetnél. Gondolom az iwlwifi ugyanúgy. Erre is írt ki anno valami hibát. Ez van. :(

Így aztén hiába gyógyítgatnám, az összes régebbi szarság megvan még. Nem szeretik egymást a HP-vel, el kell fogadnom lassan.

[ Szerkesztve ]

(#70836) Bertiee


Bertiee
aktív tag

Sziasztok! A korábban linux telepítőnek felhasznált 32Gb-os pendrájvot hogyan kellene formázni? Próbáltam ubuntu alól, de nem hajlandó, a windows mindösszesen 2,4 Mb-nak látja, ha formázná ennyi lenne a szabad terület... :F ( gyerekem iskolai pendrájvját kértem kölcsön, most szüksége lenne rá. )

[ Szerkesztve ]

(#70837) Horvi válasza ubyegon2 (#70814) üzenetére


Horvi
őstag

Hmmm az érdekes. Lehet hülye kérdés de melyik BIOS verziód van? Mert miután megvettem a 3db 8570p-t én lecsekkoltam a BIOS verziókat és mindegyikhez volt frissítés erre a verzióra: 68ICF Ver. F66
Szóval régi verzió + UEFI kombóval nem tudok nyilatkozni. Ha nincs fent a legújabb BIOS akkor érdemes lehet azzal tenni egy próbát.

Hello darkness, my old friend...

(#70838) Bertiee válasza Bertiee (#70836) üzenetére


Bertiee
aktív tag

Közben megoldva, a másodlagosan feltelepített Mint már hajlandó volt leformázni. Köszi!

(#70839) ubyegon2 válasza Horvi (#70837) üzenetére


ubyegon2
nagyúr

DMI: Hewlett-Packard HP EliteBook 8570p/17A7, BIOS 68ICF Ver. F.62 04/07/2015

Ezek szerint ez régebbi. Viszont BIOS-t ezer éve frissítettem még desktopon.

Ez a F.62 már bőven okozhatja az eltérést az F.66-tal szemben.

[ Szerkesztve ]

(#70840) csixy válasza Bertiee (#70836) üzenetére


csixy
addikt

dugd be a gépbe. gparted indít , benavigálod a pendrájvodat, he fel volt csatolva , akkor le kell választani, - eszköz - msdos partíciós tábla felrakása lehet hogy fel fog háborodni, hogy most írtak az eszközre de a rendszer nem látta, -- sz@rd le -- mellőz . ok. gparted bezár. eszköz kihúz visszadug . gparted mégegyszer ugyanaz mint az előbb már nem fog hibálkodni. Ezután új fat32-es partíció létrehozása , felül pipa -- alkalmaz. Ennyi. :) Csak nehogy valami más eszközt töröljél le!

Kert, kütyük,munka,matek,morfondír...ennyi. Szóval ács nem vagyok, de nemrégiben sikerült faragnom egy mőködőképes fogpiszkálót.

(#70841) tordaitibi válasza Bertiee (#70838) üzenetére


tordaitibi
veterán
LOGOUT blog

Így van ahogyan írtad, valamint W10 is tudja már a többpartíciós pendrivéket kezelni de csak a 2019 tavaszi verziótól.

(#70842) csixy válasza Horvi (#70837) üzenetére


csixy
addikt

Ezt már én is mondtam neki korábban, de azt mondta, hogy semmiképp nem hajlandó windowshoz nyúlni (mint aki bocsika de kissé habókos) Meg kellene érteni, a cél szentesíti az eszközt. Egy boot pendrájv iso, vagy cd iso fájlt kellene neki elküldeni, remélük, azt felvállalná. Nekem sajnos nincs.

[ Szerkesztve ]

Kert, kütyük,munka,matek,morfondír...ennyi. Szóval ács nem vagyok, de nemrégiben sikerült faragnom egy mőködőképes fogpiszkálót.

(#70843) Horvi válasza ubyegon2 (#70839) üzenetére


Horvi
őstag

Valószínű mert a hivatalos oldalon ezt írják az F66-ra:
Javítások és fejlesztések:
- Provides improved security of UEFI code and variables. HP strongly recommends transitioning promptly to this updated BIOS version which supersedes all previous releases. NOTE: Due to security changes, after this BIOS update is installed, previous versions cannot be reinstalled.
Igaz azóta van újabb BIOS is F74(2019.05.24.) bár ezt csak akkor listázza az oldal ha az oprendszernek a win-t adtam meg. Ez mondjuk fura :DD
Linuxra még valami régebbi van, ez F04(2012.06.12)

(#70842) csixy
Hehehe, tudod az elvek vagy ilyesmi :DD Amúgy lehet a BIOS frissítésért megérheti a Win még ha csak kis időre is :DD

[ Szerkesztve ]

Hello darkness, my old friend...

(#70844) csixy válasza Horvi (#70843) üzenetére


csixy
addikt

A szomszédét simán frissítettük a windowsos verzióval. Igaz ő winnyózt használ. Ubuntuval kapta de az akumlátorházban megtaláltuk a win7 COA matricát. Ugye mondanom se kell , hogy mit csináltunk utána? Szereti a srác a vinnyózt. :) tökhivatalos lett.

Kert, kütyük,munka,matek,morfondír...ennyi. Szóval ács nem vagyok, de nemrégiben sikerült faragnom egy mőködőképes fogpiszkálót.

(#70845) ubyegon2 válasza Horvi (#70843) üzenetére


ubyegon2
nagyúr

(#70842) csixy

Ezért virtuálisan lefűrészeltem a bazi nagy sárga csőrödet, csak, hogy tudd! :D

Na de ja, nem is kérdeztem rá, hogy csak Winnel lehet-e BIOS-t frissíteni, mert sejtettem a választ. :N

Provides improved security of UEFI code and variables

Emiatt meg felesleges is lenne, mivel UEÍfi-nek se vagyok túl nagy barátja, ez a gép már így megy nyögdíjba. Desktopon volt pár éve egy Win 8.1, távsegítség miatt, ezt használtam egy gyanúsan viselkedő SSD vizsgálatához (SSDOK, HDS) meg a döglött pendrive vizsgálatához. Tavaly viszont egy GRUB update-nál kiszúrtam, hogy ott a Win és megöltem. Ahová távsegítség kellett anno, oda már kiterjesztettem a Linux karmait. A HP 8570p-t is úgy vettem használtan, hogy eladónál megmutatta Winen, hogy mi a helyzet, modtam is neki, hogy super, vegye ki belőle nyugodtan. Már előre lebeszéltem amúgy vele, hogy csak meghajtó nélkül veszem a gépet. Szóval ezen a notebookon Windows nem lesz. ;]

Azért köszi az infókat, tényleg segítene, ha nem lennék ilyen fafejű. ;)

B+ Papogány, szerinted egy 30 napos Win verziót nem tudnék letölteni, ha nagyon akarnék és felrakni penre? Meg ne próbálj nekem Wines pent iderepíteni a konya csőröddel! :P

(#70844) csixy

Ráadásul én tudtam is, hogy ott a Win matrica az akkunál, akár jogtiszta Winx is lehetne rajta, szóval nem ezen múlik a dolog. :N Eccerű, nem lesz Win!

Emlékszem, mikor beszéltük, hogy rászabadultál a szomszéd ugyanilyen gépére.

[ Szerkesztve ]

(#70846) csixy válasza Horvi (#70843) üzenetére


csixy
addikt

és még az xp-re is ugyanezt hozza

Kert, kütyük,munka,matek,morfondír...ennyi. Szóval ács nem vagyok, de nemrégiben sikerült faragnom egy mőködőképes fogpiszkálót.

(#70847) ubyegon2 válasza csixy (#70846) üzenetére


ubyegon2
nagyúr

A HP-s oldal Win8.1-nek érzékeli a RebornOS-t? :)

(#70848) Horvi válasza csixy (#70846) üzenetére


Horvi
őstag

Akkor csak a linux ilyen mostoha gyermek...

Hello darkness, my old friend...

(#70849) csixy válasza ubyegon2 (#70845) üzenetére


csixy
addikt

Na várjál, letöltöm a 74-es verziót és megnézem, hogy mit íri, osztan jelzem. Tudom téged az iszonyod visszatart. ;]
70847 : Azt állítottam be.

[ Szerkesztve ]

Kert, kütyük,munka,matek,morfondír...ennyi. Szóval ács nem vagyok, de nemrégiben sikerült faragnom egy mőködőképes fogpiszkálót.

(#70850) ubyegon2 válasza csixy (#70849) üzenetére


ubyegon2
nagyúr

Ja, az iszonyom meg a viszonyom is az említett ribivel! 👻

Útvonal

Fórumok  »  OS, alkalmazások  »  Linux kezdőknek (kiemelt téma)
Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.