- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- zebra_hun: Hűthető e kulturáltan a Raptor Lake léghűtővel a kánikulában?
- Sub-ZeRo: Euro Truck Simulator 2 & American Truck Simulator 1 (esetleg 2 majd, ha lesz) :)
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- sziku69: Szólánc.
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- bitpork: MOD Júni 13 Augusztus 2- szombat jelen állás szerint.
- Gurulunk, WAZE?!
- ubyegon2: Airfryer XL XXL forrólevegős sütő gyakorlati tanácsok, ötletek, receptek
-
LOGOUT
Linux kezdőknek - érdemes beleolvasni, mielőtt kérdezel
Új hozzászólás Aktív témák
-
-
válasz
kovaax #73313 üzenetére
Ha a thread-ből nem jött le, mire utal a kérdésem, akkor nem érdekes. Azért biztosan el tudod képzelni, amint valaki bemegy egy munkahelyre és leül a gépe elé és használja a megszokott programokat. Aztán képzeld el, amint a user hazamegy és telepít egy Debiant, de első boot után se wifi se megjelenítő driver, se semmi......
Nem a kérdezőről van szó, róla ugyanis nem tudunk ilyen mélységig semmit, az alapkérdése persze utal arra, mennyire járatos az apt rendszerű disztrók terén.
-
Cirbolya_sen
aktív tag
válasz
kovaax #73304 üzenetére
"Ha"
Magamból indultam ki, amikor ugyan ebben a dilemmában voltam. Feltelepítettem Debiant, Mintet /Ubuntust és Debianost is/ meg néhány féle Ubuntut is. A mini pc-n pl, Ubuntu Studio van amin fut a Kodi, mert az Inteles VGA-at már a telepítésnél ez kezelte a legjobban, lusta voltam keresgélni az elején, minél előbb használni akartam
-
válasz
kovaax #73151 üzenetére
Azta... Nem gondoltam volna hogy egy 13 éves jószág. Sajna 32bites csomag, ami nem komál a 64bites rendszer, force-olni meg nem mertem.
Fura dolog ez a vuescan, biztos működne, de még a standar verzió ára is sok (40$). Mivel 15-20e Ft-ért már kapok zsír újat, ami közt biztos van linux-os is. pl [link]májkimiki
Köszi a tippet! Sajna itt ez valamiért nem megy. Talán USB eszközre nem lehet "csak úgy" fw feltölteni. -
-
válasz
kovaax #73063 üzenetére
Ezzel az a baj, hogy vadkörte
I219-V
-je menne is vele, de aI217-V
az nem.Én még soha nem forgattam kernelből hiányzó drivert, ezt áruljátok el a kollégának, hogyan forgathatja használhatóra, nem találom a linket, ahol erre írták, hogy jó, valami 17.2-es Mint-tel működött. Későbbi verziók nem biztos, hogy mennek, de ez menni fog szerintem:
https://sourceforge.net/projects/e1000/files/e1000e%20stable/2.3.2/
r0b3r
A dokuban le van éppen írva a 7 lépés: (én ilyennel még nem bíbelődtem sose)1. Move the base driver tar file to the directory of your choice. For
example, use /home/username/e1000e or /usr/local/src/e1000e.
2. Untar/unzip archive:
tar zxf e1000e-x.x.x.tar.gz
3. Change to the driver src directory:
cd e1000e-x.x.x/src/
4. Compile the driver module:
# make install
The binary will be installed as:
/lib/modules/<KERNEL VERSION>/kernel/drivers/net/e1000e/e1000e.[k]o
The install locations listed above are the default locations. They
might not be correct for certain Linux distributions.
5. Load the module using either the insmod or modprobe command:
modprobe e1000e
insmod e1000e
Note that for 2.6 kernels the insmod command can be used if the full
path to the driver module is specified. For example:
insmod /lib/modules/<KERNEL VERSION>/kernel/drivers/net/e1000e/e1000e.ko
With 2.6 based kernels also make sure that older e1000e drivers are
removed from the kernel, before loading the new module:
rmmod e1000e; modprobe e1000e
6. Assign an IP address to the interface by entering the following, where
x is the interface number:
ifconfig ethx <IP_address>
7. Verify that the interface works. Enter the following, where <IP_address>
is the IP address for another machine on the same subnet as the
interface that is being tested:
ping <IP_address> -
-
Frawly
veterán
válasz
kovaax #67319 üzenetére
A Red Hat meg a SUSE nem a Linuxból gazdagszik, hanem abból, hogy megoldásokat épít rá, meg supportot árul hozzá cégeknek. Maga a linuxuk nem kerül pénzbe, bármikor feltehetsz ingyen is egy Fedorát, CentOS-t vagy OpenSUSE-t, ugyanazt kapod, mínusz a support.
Azt viszont sose tudtam, hogy a Canonical miből él. Szerintem csak azért marad fent, mert Mark Shuttleworth milliomosként pénzeli. De ha megunja, hogy csak a pénzt viszi, cseszhetik.
-
Frawly
veterán
válasz
kovaax #67314 üzenetére
Nyilván, ha valakinek fizetős Oracle kell, meg Red Hat kernel alá, az így járt, maradjon csak vendor lock-in-ben. A Linuxnak az lenne a lényege, hogy nyílt forráskód, bárhol lefordítható, beüzemelhető, disztrótól, gyártótól függetlenül.
A rollingokhoz support nem jár. Azt magadnak supportálod. Ha nem bírod, használsz helyette Windowst, vagy megbízol vele külső céget.
Azt meg nem látom, hogy ha a Linux világa a pénzről szól, hol van benne a pénz. Az én meglátásom szerint nem a pénz miatt fejlesztik, hanem a nagy cégek akarnak olyan platformot, amit az egész iparág használhat, nem kell egy gyártótól függeni. Ellenkező esetben, ha nem lenne a Linux, a MS-nak még nagyobb hatalma lenne, aztán várhatnánk arra, hogy valami új architektúrát vagy technológiát támogassanak. Kicsit érdekes is lenne nagy szerverfarmokon meg szuperszámítógépeken, ha nem lenne Linux. Na, azokra próbálj Oracle-szart meg Windows felrakni, minimum érdekes lesz. De ez a valóságban nem probléma, mert akinek ilyen komoly eszközparkja van, az supportál magának bármit, ők általában saját disztrót szoktak hegeszteni és supportálni maguknak. Olyan nagyokról beszélek, mint a Google és társai. Nincsenek rászorulva egy cégre meg semmilyen LTS-re sem.
Meg az egész vita onnan indult ki, hogy volt egy szerver valahol, ami annyira nem volt fontos, hogy évekig hozzá sem nyúlt senki, nem tartotta karban. Na, azon aztán tényleg baromi fontos az Oracle, az audit, meg support, és tényleg nem mehetett volna rá rolling.
Félre ne értsd, nem a rollingot akarom éltetni mindenáron, mert nem való mindenhova, csak azt mondtam, hogy nem igaz az ellenkező mantra sem, hogy a rolling ne lenne alkalmas bármire. Itt volt kolléga, aki kijelentette, hogy szerverre nem szabad rakni, mert instabi, meg jön a szerverrendőrség, rád rúgják az ajtót, és ha meglátják, hogy ilyen Arch vagy Gentoo van fent, legumibotoznak.
-
Rimuru
veterán
-
Frawly
veterán
válasz
kovaax #66987 üzenetére
A személyeskedést be lehet fejezni, főleg ilyen utalgató leoltogatást, ami minden konkrét ellenérvet mellőz. Igazából az a helyzet, hogy a disztró egy szinten túl mindegy, aki ért hozzá, az mindenből tud normális rendszert építeni, nincs olyan babonákra rászorulva, hogy szerverre csak Debian (meg abból is csak bizonyos verzió), meg csak LTS, meg csak apjakasza mehet. Gondolom jelen esetben még ha céges szerverről is van szó, mivel a topikban kérdezi, ezért gondolom szabad kezet kapott, hogy mit telepítsen rá. Ilyenkor meg lehet kreatívnak lenni, és nem muszáj ősi Voodoo szabályok után menni. Főleg, ha a tanulás, szakmai fejlődés, tanulási hajlandóság is játszik a projektben.
De ugyanez igaz pepitában a fejlesztésre is, egy jó programozónak mindegy, hogy milyen nyelven kell fejleszteni, mivel megvan mindegyikhez a készsége, meg amit még nem is ismer, arra is könnyen továbbképzi magát szakmailag. Általában csak kóklerek szoktak arról vitatkozni fórumokon, hogy miben „kell” fejleszteni, melyik prognyelv „A” nyelv, amit mindenkinek használnia kell, ami a hívők ajánlgatnak, mert az a tuti.
-
Apollyon
Korrektor
válasz
kovaax #66155 üzenetére
20 éve debianozol? Az kemény
Mondjuk az eddigi munkásságod alapján nem is kételkedtem a tudásodban, bár a kernel backportos posztodat valóban félreértettem, sorry.
Firefoxból én is szeretném a legfrissebb debianon kívüli stabilt használni, de nem tudom megoldani a dmenu-ből indítást – $PATH environtment variables okoskodásával van problémám. Ugyanígy nem veszi be a dmenu a viber chatalkalmazást sem. (Archon pedig ment) Használtál már dmenu-t?
(Mivel i3-wm-et használok, desktopom meg nincs, amiről indítani lehetne bármilyen parancsikont.)
Amúgy nincs gondom az ESR firefox-szal sem. Azon kívül, hogy a network.trr-t nem lehet benne kikapcsolni értelmesen.
-
kovaax
őstag
válasz
kovaax #60162 üzenetére
Szóval gpt-re szépen felment az Ubuntu harmadiknak is, ki lehetett választani menüből a /dev/sda6-ot, és rá is rakta a grubját szépen. Úgyhogy vagy az extended partició nem tetszett neki, vagy úgy ánblokk az mbr-es partició (mondjuk ez meglepne), de nem kezdem előlről, hogy kinyomozam.
-
válasz
kovaax #60178 üzenetére
Hibernáláshoz kell swap, de úgy tudom ez lehet swap file is. (nem használom, nem akarok marhaságot írni)
Ubuntu 16.04 óta már alapból így települ, swap file-lal.
Még ott a zram is, amit főleg az androidok használnak újabban, memóriába tömörít és sokkal gyorsabb, mint a normál swap.Fentiekre alapoztam, hogy nem feltétlenül kell swap partició.
-
válasz
kovaax #60166 üzenetére
Ez a particionálás egyébként pont jó kezdő témának, mert alap lenne ismerni a MBR/GPT - legacy/UEFI fogalmakat, működésüket, használatukat.
Közben kijött a Fedora 28, törtem egy kicsit a fejem, hogy miért lett ez mbr nem is olyan régen, aztán kugli megmondta, hogy a Fedora 2 terra alatt azt csinál installkor.
Biztos, hogy ilyet olvastál egyébként? Az tény, hogy a MBR max 2 terás egységet kezel, de egy disztró sem fog dönteni helyetted, melyik particióséma legyen, amire települ(ha mégis, az elég baj lenne, a Fedora autoparticionálója így lenne beállítva?). Nem ismerem a GPT/EUFI-t, de majd hozzáértők leírják, miről van szó.
(mégiscsak írtam a vegyes topikba, na mindegy)
(#60159) Frawly
Nem lenne mégis jobb neked a buta Debian/Ubuntu vonalhoz visszatérni?
-
kovaax
őstag
válasz
kovaax #60164 üzenetére
Nem jó neki, ahogy a gparted kihagyja az első partició előtt az 1 megát, kézzel kell csinálni egy 1 megás particiót, és beállítani neki a
bios_grub
flag-et, akkor fel tudja rá rakni a grub-ot.Ez asszem nem kezdő téma. Mondjuk a Debian az nem szarozott ilyesmivel, felment lazán rája.
-
Frawly
veterán
válasz
kovaax #60094 üzenetére
Akkor igaza volt a kollégának, nálad nem opció az összes OS újratlepítése, így a GPT-re átállás sem. Ezt az MBR vs. GPT vitakört mindig lefutjuk, nem okoztál semmilyen ramazurit.
A pontos hibaüzenet viszont kéne, meg hogy melyik progival próbáltad telepíteni, esetleg a telepítő írja-e ki.
(#60072) BoB: azért jegyezzük meg, csak a noob-ok telepítenek scriptből, akkor is, ha saját tákolmány
A telepítés menetében lehetnek változások időről időre, nem akarom automatizációval elcseszni. Inkább gépelgetek, meg figyelek jobban, de nem akarok szívni. Annyira gyakran úgyse telepítek, hogy megérje scriptet hegeszteni hozzá. Meg ez a mostani kör újratelepítés volt, nem is telepítés, tehát a telepítéshez képest egy csomó lépés kimarad.
-
válasz
kovaax #60063 üzenetére
Nem nagyon írsz semmi konkrétot a kérdésen kívül, ami meg fura, mert Linux esetén az egészet logikai particiókra telepíthetjük, miért pont a GRUB lenne kivétel ez alól, ha már szerves része a rendszernek.
Alapból viszont mindig meghajtóra tenné aLinux telepítősegéd a GRUB-ot, bár ez a Valami más telepítési opció esetén biztos, de gondolom nem automata particionálást választottál.Egyszóval, hol vannak a részletek? Mit csináltál pontosan?
-
Frawly
veterán
válasz
kovaax #60063 üzenetére
De, lehet logikai partícióra tenni. De a GRUB indítókódjának benne kell lennie az MBR-ben is, így telepítéskor a renszerbetöltő helyének eszköznevet kell megadni szám nélkül, pl. /dev/sda és nem /dev/sda1. Egyébként meg 2018-ban GPT partíciós tábla (nincs többé logikai meg elsődleges partíciózás) és EFI partíció/boot (nem kell MBR-ezni).
-
-
Dave™
nagyúr
válasz
kovaax #55679 üzenetére
Nem kizárt, de sajnos nincs összehasonlítási alapom. Bugok vannak, az igaz, de összességében teljesen stabilan és kiszámíthatóan működik minden. Az AUR pedig önmagában elég nagy fegyvertény egy Arch-alapú disztribúció mellett, mert végtelenül leegyszerűsíti a szoftverek telepítését.
-
StuffiSSH
újonc
válasz
kovaax #54764 üzenetére
szia-bocs hogy csak most ,de megpróbáltam amit küldtél linket és nem működött-olyannyira hogy már túl vagyok 2 teljes újratelepítésen :-( :-O
közbe már utánaolvastam debian fórumokon is,de sehol sincs megoldás rá,csak a jessiehez :-( azért köszönöm,hogy próbáltál segíteni-ha mégis találok rá valami megoldást ami normálisan működik akkor azt megírom ide,hogy másnak is hasznára legyen :-)
-
pengwin
addikt
válasz
kovaax #54562 üzenetére
Fedora sem hajlandó butulni, se a WS, se a KDE.
LXQt-vel eljut desktopig, ahol 1-2 kattintás után meghal.Szóval lehet eladom a VGA-mat és szerzek valami normálisat (AMD-t), amivel tudok létezni egy komolyabb kártyáig.
Szégyen, hogy az NV mennyire kicseszett a nouveau fejlesztőivel.
-
kovaax
őstag
-
válasz
kovaax #54482 üzenetére
Nem kötekedni akarok, de ez nem a világ, csak egy topik és igazából kinek a véleményét kéne itt szétkürtölni? Mindenki a saját véleményét közölje itt és ha azt le is írja, akkor mi a gond ezzel?
Aki ebből nem képes leszűrni, amit kell.......
Ez meg az én véleményem, nem magánvélemény, mert az már jelzőtobzódás lenne.
Az emberek véleményével két dolgot lehet csinálni, megfogadni vagy nem foglalkozni vele.
Vannak evidens dolgok, amiket leírnak itt a népek, de azért jórészt mindenki a véleményét adja a közösbe. Szerintem.Ha nem így lenne, most mibe kötöttél volna bele?
(#54474) kovaax - No ebben már lehetne kivetnivalót találni, mert azt írod valamiről, hogy ez tény! Miféle tény? Szerinted? Vagy többek szerint? Ez a gond, nem a vélemény!
-------------------------------
Az is tény, hogy jócskán offolunk egy ideje!
-
törölt tag
válasz
kovaax #54482 üzenetére
Tééleg nem kötözködni akarok, de:
"Konkrét negatív tapasztalat nincs, de pozitív sem, egyszerűen az én szempontomból semmi olyat nem nyújt, amit fájlrendszer szinten nem tudnék megoldani sokkal egyszerűbben, tehát csak egy felesleges kolonc és hibaforrás..."
Nem tudom, hogyan tudnám ennél jobban kihangsúlyozni, hogy számomra nem opció az LVM, egy szóval sem mondtam, hogy mások számára sem az...
-
válasz
kovaax #53489 üzenetére
Ha így jobban érthető
Sokkal! Köszi!
Valamennyi sejtésem ezekről volt már azért. Sok mindent nem próbáltam még ki, de van infóm róla, de most így már.....
Azon töröm a felem, mit dolgozhatnék én együtt Emma Thompsonnal, Ratajkowskin nem kell annyit gondolkodnom, érdekes csaj, de nekem egyszálbél kissé, minap láttam olyan képeit, ami még befutás előtti...hmmm
(tényleg úgy ment át, hogy valóban be akarom rakni Összefoglalóba ezeket, amit írtam gyorsan)
(#53490) metaxx
Fenébe, cinikus az nem akartam lenni...mindegy, azt hittem irónikus lesz....
Próbálom inkább ilyen formán megoldani, hogy ne kötekedős legyen a style. Örülök, ha feldobta a reggeled, szerintem Vladinak is.Igazából a kezdő meg haladó szemlélet mindig kicsit messze fog állni egymástól, viszont mások lehetnének az elvárások, ugyanis a guruk is voltak kezdők egyszer, de a kezdőkből nagyon ritkán lesz haladó. Nem is céljuk egyébként, gondolom. (nekem sem pingvin volt a jelem az oviban, lehet, hogy ólajtó inkább? )
A gyors beszédről annyit, hogy nemrég Kapitány berakott egy linket a Pécsett tartott Ubuntu hour-ról vagy mi volt, na ott volt az egyik előadás (Unity kampeca téma talán), amitől konkrétan arcidegzsábát kaptam! Annyira nyugodtan, lassan beszélt az ember. ááááááá.....szörnyű, abban a stilusban a videóid 6-8 órásak lennének és kutya nem nézné végig őket.
-
törölt tag
válasz
kovaax #53366 üzenetére
Teljesen igazad van ebben, de az
inxi -G
kiad 4 sort, ami tök jól átlátható és értelmezhető pólyásként is, aglxinfo
meg kiad 3 képernyőnyi katyvaszt, amitől megijed, és azt se tudja mit lát, és adott esetben feleslegesen kópizza be a 3 oldalt, mert nem tudja mit akarunk látni.plusz ahogy mondtad, ha nincs fent a
mesa-utils
nem is tudja futtatni, és kezdődik az egész kör előröl. -
válasz
kovaax #52970 üzenetére
Install után blkid-vel meg kell nézni az új UUID-t, és beírni az összes fstab-ba.
Amikor az ember már rájön, hogy mitől váltott lopakodó üzemmódba a fenn lévő disztrója, akkor már egyértelmű a dolog!
(#52972) berus.berus
csak ugye a sok önjeleölt guru kikapcsolja az automatikus frissítést,
Gondolom azokra a gurukra is gondolsz, akik Linuxnak nézik a Wint és torrentről szedik le.
(tényleg senki ne írja le sértődötten, hogy neki aztán jogtiszta Windowsa van, mert nem róluk van szó)
-
válasz
kovaax #52938 üzenetére
Az megy most éppen, a kipróbálás, mondjuk azt nem értem, miért az expert opcióval telepítek, de már mindegy....csak az alapbeállítást hagytam, nem jelöltem be plusz DE-t.
Tesz fel olyan kérdéseket, amiket az alap Jessie telepitésnél nem tett fel, például a grub telepítésénél valami force grub installt javasol, mert valami efi zavarja valamelyik meghajtón.
Igazából minden meghajtóm mbr-es. Na majd kiderül. Még a villámgyors asztalin se megy túl gyorsan így a telepítés.
Stretch: Van még release critical bug azért rendesen.
Akkor emiatt csúszik a 9 megjelenése.
Kész a telepítés. Szerencsére httpredir repot választottam ki, nem nagyon értettem, miért van ilyen a listában, de az első terminalos telepítésnél a cd-t kéri, gondolom nem talál semmit a redir-ben vagy csak benne maradt a telepitő is a sources-ben!
Mehetek a sources.list-be szerkesztgetni, nem érdekes, nem ez volt a kérdés amúgy sem.
Az alap DE kiválasztásával Gnome3 ment fel, így aztán nem értem, miért lehet kiválasztani külön a listából a Gnome3-at is! Elég zavaró ez így.
-
válasz
kovaax #52917 üzenetére
Általában a német repot javasolják, de nekem még nem volt gondom a httpredir-rel sem.
Nagyon meglepő volt a 8.8! Elírásnak gondoltam a DW-n, meg is néztem egyből az oldalukat. Valami be nem tervezett dolog lehet a háttérben.
Erre a választható DE-k között lévő Debian desktop environmentre nincs tipped?
-
válasz
kovaax #52914 üzenetére
Már értem, miért ezeket adta ki keresésnél kora reggel a gépem. Akkor még nem esett le, hogy mit látok! Köszi, hogy szólsz erről.
Két héttel ezelőttig még tuti, hogy redir repók voltak a Jessie-ben, igaz mindig össze-vissza frissítettem mindenhonnan.
Mint ősdebianos, szerinted mikor jön a 9?
(#52908) metaxx
Szerintem jó, hogy van egy igazi stabil disztró is, nekem a Mint mellett soha nem volt gondom a Debian öreg csomagjaival. Persze ez így biztosan nem igaz, de alapvetően benne pont a stabilitást szeretem.
No meg a másik érv mellette, hogy aki minimálisan is meg akarja érteni a Linux működését, annak Debiant kell használnia! (most az apt csg.kezelés vonalról beszélek csak) -
Dhampir
félisten
válasz
kovaax #48743 üzenetére
A csomagkezelő valóban rpm, de a Suse a Slackware mellett főként a Jurix Linux-ra épül (lásd még a Jurix történetét).
Since october 1995 I am paid by SuSE. Until then they used to sell a modified Slackware. Jurix was used as a fresh start and I have done most of the work for the first release of SuSE 4.2 in april 1996. The 4.x series of SuSE were closely coupled with jurix and many people liked the stability and design of the basic system. SuSE has added lots of new packages to make the CD-ROMS more complete and spend some time to add good documentation. YaST helps novice users and also more experienced ones a lot.
I have started my own update tool at the end of 1996. It has until now only the few things that I need myself for updating my server machines and compiling the source packages in a chroot-envionment. If someone would support further development, I am sure this could result in a very powerful and flexibel tool. Per default, the binary packages are still in .tgz format, but I also wouldn't mind if someone comes up with a working tgz->rpm converter and offers jurix with the Red Hat install disks and rpm packages.
A Suse mellett a másik felhasználóbarát rendszer a Mandrake Linux (később Mandriva, OpenMandriva, Mageia), melynek alapja sokkal inkább a Red Hat.
-
Rimuru
veterán
válasz
kovaax #46074 üzenetére
Az FF megtartja az NPAPI flash tamogatast (ennek Windowson van ertelme), ebbol pedig szamomra az kovetkezik hogy lesznek okosak akik megoldjak majd a flash kerdest Linuxon is (pl freshplayerplugin
).NewmanHD: Te tudsz kartyarol bootolni? mazlista, nekem nincs ilyen okos a
BIOSUEFI.
Szerintem sok kulonbseg nem lenne tapasztalhato. -
spammer
veterán
válasz
kovaax #44804 üzenetére
Nem ástam bele magam, mert engem nem érint különösebben, mpv-vel nézek videókat (mind a flash, mind a html5 jobban terhel, és még kényelmetlenebb is, mint a saját lejátszó). A flash plugin alapból ki van kapcsolva, ha valami miatt mégis szükséges néha, akkor arra az oldalra engedélyezem addig.
-
herdsman12
őstag
válasz
kovaax #43881 üzenetére
Minden olvasható állományt megnéztem és csak a fórum címét találtam érdemleges infóként, azt meg sok idő átböngészni. Igazából soha eszembe nem jutott volna fordítással foglalkozni, ha a főnök nem ajánlja olyan lazán.
Arra gondoltam, hogy simán menni fog, persze, ha előtte doktorálni kell Linuxból, akkor kihagyom.
Most már csupán kíváncsiságból megcsinálnám.
Megköszönöm, ha ránézel.És, hogy miért kell?
Minitube újabban már csak találatot ad, a lejátszás nem megy.
SMTube tárolós verziója meg csak letöltésre jó, gondoltam kipróbálom a legújabbat.És a csavar, hogy most a Minitube (2.4) lejátszik pár videót, a legtöbbnél viszont "Hiba: No active input" üzi van.
Minitube user ránézne, hogy nála mizu? -
agy73p
senior tag
válasz
kovaax #40936 üzenetére
Igen, köszönöm.
Ezt írja ki:
[adam@localhost ~]$ sudo mount /dev/sdb1 /mnt
mount: /dev/sdb1 is write-protected, mounting read-only
mount: wrong fs type, bad option, bad superblock on /dev/sdb1,
missing codepage or helper program, or other errorLev258:
Egyszer már lefuttattam, de sajnos nem hozott eredményt.
Windows alatt a Getdataback talált némi adatot, de az teljességgel haszontalan volt.Értelmetlen könyvtárak, üresen. -
inf3rno
nagyúr
válasz
kovaax #40440 üzenetére
Tényleg érdekelt, hogy mikor érdemes használni. :-) Ahogy nézem kb annyit tud, mint egy hosts file, csak mindezt több gép tudja közösen használni, szóval nem kell egyesével minden gépnél megadni, hogy milyen domain nevekhez milyen helyi ip tartozik, hanem elég csak a dns szervert beállítani rajtuk. Ezen kívül még annyi extrát tud, hogy kesseli az ip címeket, így valamivel gyorsabb a netezés, de én azt gyanítom, hogy ezt a böngésző is megteszi nekünk (bár ennek nem néztem utána). Én nem tudnám mire használni, szvsz legalább 10 gépes hálózat kellene, hogy megérje foglalkozni vele. Gondolom aki webszervert üzemeltet, annál alap dolog, hogy a sok domain nevet, amit host-ol szétossza a gépek között. Tákoltam már zone file-t, nem jött be az életérzés, egyébként sem az üzemeltetés az én világom, jobban szeretek fejleszteni.
-
kovaax
őstag
-
herdsman12
őstag
válasz
kovaax #37788 üzenetére
root@eee901:/home/ggy# fdisk -l
Disk /dev/sda: 29,8 GiB, 32017047552 bytes, 62533296 sectors
Units: sectors of 1 * 512 = 512 bytes
Sector size (logical/physical): 512 bytes / 512 bytes
I/O size (minimum/optimal): 512 bytes / 512 bytes
Disklabel type: dos
Disk identifier: 0xff68ce7d
Device Boot Start End Sectors Size Id Type
/dev/sda1 * 2048 58595327 58593280 28G 83 Linux
/dev/sda2 58595328 62531583 3936256 1,9G 82 Linux swap / Solaris
Disk /dev/sdb: 29,3 GiB, 31440502784 bytes, 61407232 sectors
Units: sectors of 1 * 512 = 512 bytes
Sector size (logical/physical): 512 bytes / 512 bytes
I/O size (minimum/optimal): 512 bytes / 512 bytes
Disklabel type: dos
Disk identifier: 0x00000000
Device Boot Start End Sectors Size Id Type
/dev/sdb1 * 2048 61407231 61405184 29,3G c W95 FAT32 (LBA)
root@eee901:/home/ggy# cfdisk /dev/sdb
cfdisk: cannot open /dev/sdb: Írásvédett fájlrendszer
root@eee901:/home/ggy#(#37785) lev258
Van grafikus, "Lemezek" néven, de ott szürke a Formázás lehetőség, persze az SSD-t azt formázná.
Terminálos megoldást remélem megsúgja egy szakértő.Csak éjjel lesz időm visszajönni és megköszönni a segítséget.
-
spammer
veterán
válasz
kovaax #37557 üzenetére
Te hány olyan (kulcsra kész) disztrót raktál fel, ahol a default elérési utak nem voltak $PATH-ban, és csomagkezelő nem oda telepítette a programokat és ezért nem voltak indíthatók telepítés után (és ezáltal nem voltak csekkolhatók sem a which paranccsal)? Attól, hogy a kettő nem ugyanaz, még működik ilyen célra is, mert még mindig nem arról van szó, hogy pl. a githubról levadászott cuccokat manuálisan pakoljuk a nekünk tetsző helyre (ami nincs a $PATH-ban).
-
spammer
veterán
válasz
kovaax #37555 üzenetére
Például azzal, hogy az egyik el is indítja/le is futtatja, ha telepítve van, a másik meg nem, csak kiírja, hogy elérhető, működő parancs. Nem feltétlenül csak a gksu-ról szó, csak most az volt a példa, mert éppen arról volt szó.
De ott van a pl. a Gimp, Mondjuk nincs menüben, nincs ikon, nem látom sehol, de tudni akarom, hogy fent van-e ($PATH-ban van-e). De nem is biztos, hogy el is akarom indítani, főleg egy lassabb gépen. Jó, nyilván meg lehet szakítani az indítást, de minek?
Vagy például:
$ which quit
quit: aliased to exitEgy kezdő használ egy parancsot, ami lehet, hogy mindössze csak egy alias egy másik parancshoz. Ha simán beírja a quit szót, mi történik? Bezárja a terminált. 1, nem biztos, hogy be is akarja zárni (csak kipróbálni, van-e ilyen parancs) 2, kiderül, hogy valójában csak egy alias, nem biztos, hogy másik disztróban működni fog (mert mondjuk ott nincs aliasolva).
Most ez a quit nyilván egy faék példa, de a lényeg a lényeg: futás nélkül visszaad egy konkrét információt az adott parancsról.
Továbbá a parancsok nem mindig egyeznek meg a telepített csomag nevével, ami szintén okozhat kavarodást.
Például: trashman csomag -> trash parancs, ami ráadásul nem is csinál semmit önmagában, ha nem írok neki kapcsolókat -> Ilyenkor egy kezdő azt is hihetné, hogy nincs ilyen parancs.
which trashman
trashman not foundwhich trash
/usr/sbin/trashA which viszont egyértelművé teszi, hogy de, van ilyen parancs, tehát kezdő tudja, hogy sikeresen települt, csak valami egyéb gebasz van (jelen esetben hiányzó kapcsoló).
-
spammer
veterán
válasz
kovaax #37552 üzenetére
Nem kell piszkálni a $PATH-ot.
Igen, csomagkezelővel is lehet keresgélni (elegánsabb megoldás, való igaz), csak akkor ott van az, hogy más és más a parancs a kereséshez (is) attól függően, hogy milyen disztrót használ valaki, mert más a parancs mondjuk arch, más debian, más fedora alatt a különböző csomagkezelők miatt. Egy gyors parancs-csekkolásra ilyen szempontból a which univerzális.
Ahogy látom, itt hajlamosak a distrohopperkedésre, hetente új disztró, meg egyszerre 4-5 féle telepítve. 1-2 partíciós listát látva frászt is kaptam.
-
spammer
veterán
válasz
kovaax #37546 üzenetére
Tudom, hogy alapvetően nem telepítési ellenőrzésre van, hanem megmutatja, hogy a futtatható állomány melyik és hol van, de szerintem ezt leírtam a gimpes példában is. És a példánál maradva: ha a which gksu-ra nem jön semmi, akkor az sanszos, hogy nincs telepítve sem, mert a $PATH-ban sehol sincs, és a $PATH-ban alapból benne vannak az alapvető helyek, ahova kerülhet. Egyébként nem sok kezdőnek lesz saját ~/.bin-je, pláne nem a bash oda rakva.
fsck példádnál maradva, nekem sima userként ezt dobja (nem kell rootnak lennem):
$ which fsck
/usr/sbin/fsckDe például:
$ which gksu
/usr/sbin/gksu$ which kdesu
kdesu not found (mert nincs is telepítve, mert ugye nem KDE-t használok, és nem azért, mert nincs a $PATH változóban, nem azért, mert máshova telepítettem) -
válasz
kovaax #37327 üzenetére
Ami még eszembe jutott és gyakori, hogyha van egy sima ntfs adatpartíció, azt msdos rendszernek ismeri fel és azt is csak a grub.cfg-ből lehet kigyomlálni, végül is ez sem olyan fontos, inkább csak kozmetika.
Rii; Ha ez még mindig antiX, akkor antiX mountbox-al, vezérlőpult, disks alatt lesz vhol ha jól rémlik, ott ki tudod listáztatni a csatlakoztatott eszközöket, mondjuk pl. /dev/sdb1 a pendrive és azt fel tudod csatolni a /media/sdb1 alá, de csinálhatod terminál alól is mount-tal ofkorsz. -
válasz
kovaax #37324 üzenetére
Ami most eszembe jut, pl. ha a recovery menüpontokat nem az adott diszrtró alatt szeretném elhelyezni vagy pl. ha a Manjarónak nem saját grubja az alapértelmezett akkor szintén túrni kell a grub.cfg-t, különben kernel pánikol vagy több disztrónál nem elég gfxpayload=keep paraméter ha bootolás során ne csak fekete/villogó képernyő legyen hanem az animáció fusson, akkor szintén a grub.cfg-ét kell szerkesztgetni.
-
SATA_boy
csendes tag
válasz
kovaax #37287 üzenetére
Tehát mondjuk a Fedora sok-sok olyan dolgot tud, amit a Debian nem. Pl. a Fedorában most valami 4-es a kernel, és sokkal több hardvert ismer ezért, mint a Debian 3.16-os kernele.
Így igaz, a Korora 21-ben (ami Fedora remix, 95%-ban Fedora-ra épül) 4.0.4-202.fc21.x86_64-es kernel ketyeg, a Firefox-ból is a 38.0.5-ös verzió fut rajta, míg a Mint-ek, Ubuntuk alatt még mindig a 38.0-ás Firefox biztosítja a böngészés élményét.
De azért remélem nem esünk egymásnak azt firtatva hogy melyik a jobb disztró. Mindegyiknek megvan a maga szépsége és célkitűzései. Jó látni hogy folyamatosan fejlődnek, csiszolódnak.
-
válasz
kovaax #37287 üzenetére
Azt azért megjegyezném Mint/Debian - abszolút kezdő/kezdő használat alapján, hogy egy nem abszolút kezdő már jobban elboldogulhat a Debiannal, elég jól lehet frissíteni, amit akarok, jóval nagyobb szabadságom van ehhez, mint a Mint- nél mondjuk. Itt egy példa erre.
Lehet, hogy a legújabb hardverekkel gondjaim lennének, ezt nem tudom, de jelenleg igen rugalmasnak érzem a Jessie- t, a most már 5sec- re felhízott bootidővel együtt nem érzem hátrányban a 4.05- ös kernellel működő Arch alapúval szemben. Tegyük hozzá, hogy direkt nyúzom, amennyire tőlem telik, de még mindíg visszaállt atomstabil állapotba, pedig rég nem stable az alapja, hanem strech/sid.
Kicsit át kellett állítani a gondolkodásomat a Mint után, de már jobban bejön, mint a Mint. -
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
kovaax #37287 üzenetére
A bugokat nem gyomlálták ki sajnos, csak megálltak egy adott csomag verziónál. Ez régebben is így volt, most is így van. Anno a Deb6-ban olyan KDE volt pl, amiben nem lehetett belépni az energiagazdálkodás menübe, mert összeomlott. Nem lett soha javítva...
rii: sajnos a Kubuntunak vannak gondjai időnként.
-
Rimuru
veterán
válasz
kovaax #36955 üzenetére
Nekem a menu miatt volt a kepernyo tetejen 1 pixel sor amit nem hasznalt semmi, ott tudtam kattintatni es a menuket elohozni. Talan a margins tag lenne az (mar ~3 eve nem hasznalok openboxot).
Nagyon elkezdtetek termelni, 250hsz par nap alatt. Igazan vissza se olvastam.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
A topik célja: Segítségnyújtás a Linux disztribúciókkal még csak ismerkedők számára. A szerveres kérdések nem ebbe a topicba tartoznak.
Kérdés előtt olvasd el a topik összefoglalóját!
Haladó Linuxos kérdések topikja.
Linux felhasználók OFF topikja
Milyen program ami... [link]
Shell script kérdésekkel látogassatok el a topikjába
- Vélemény Ubuntu 20.04 LTS
- Vélemény Linux Mint Debian Edition 4
- Tudástár MX-Linux 19
- Bemutató Linux a mindennapokban: Manjaro KDE
- Bemutató Linux a mindennapokban
- Hír Zöld utat adott a nyílt forráskódú Linux meghajtóknak az NVIDIA
- Hír A Steam Play hozza el a Windowsra írt játékokat Linuxra
- Hír Hova jut a világ? Linuxot kínál a Windows Store!
- Windows 10 11 Pro Office 19 21 Pro Plus Retail kulcs 1 PC Mac AKCIÓ! Automatikus 0-24
- Eladó steam/ubisoft/EA/stb. kulcsok Bank/Revolut/Wise (EUR, USD, crypto OK)
- Vírusirtó, Antivirus, VPN kulcsok
- Antivírus szoftverek, VPN
- Kaspersky, McAfee, Norton, Avast és egyéb vírusírtó licencek a legolcsóbban, egyenesen a gyártóktól!
- Telefon felváráslás!! Xiaomi Redmi Note 11, Xiaomi Redmi Note 11 Pro, Xiaomi 11 Lite
- Csere-Beszámítás! Asus Rog Strix RTX 3070Ti 8GB GDDR6X Videokártya!
- Telefon szerviz helyben - Gyors javítás, akár 30 perc alatt!
- Bomba ár! Lenovo ThinkPad T490s - i5-8GEN I 16GB I 512SSD I 14" FHD I Cam I W11 I Gari!
- Bomba ár! Lenovo ThinkPad T590 - i5-8GEN I 16GB I 256GB SSD I 15,6" FHD Touch I Cam I W11 I Gari!
Állásajánlatok
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest
Cég: Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem
Város: Budapest