Hirdetés
-
LOGOUT.hu
Linux kezdőknek - érdemes beleolvasni, mielőtt kérdezel
Új hozzászólás Aktív témák
-
tordaitibi
veterán
válasz galaxy55 #97000 üzenetére
Persze hogy szabad kuncogni
Én ilyet az elmúlt kb. 10 évben nem tapasztaltam, sacc. 50 vegyes rendszer telepítgetése, újratelepítése, matatása során.
El nem tudom képzelni hogyan csinálja, itt egy dualbootos efim, csak beteszi a Microsoft bejegyzést.
Igen beleír a boot mappába is de oda is csak beteszi a saját boot...efi indítófájlt.
Ha így volt ahogy írtad, elhiszem és akkor Ubynak igaza van de én ilyet soha nem tapasztaltam. Win utólagos telepítésnél és reinstallnál sem. -
cami][us
senior tag
válasz Freeman007 #96952 üzenetére
... illetve a kde számológépe használtatalan - nem tud 10000es helyiértékű számokat kezelni.
Ilyen igényekre a bc alkalmasabb. -
nagyúr
válasz tordaitibi #96999 üzenetére
Úgy néz ki, nálad még pont ez nem jött elő hibaként és azt gondolod, akkor ilyen hiba nem is létezhet!
No most végre találtam SSD csavart is meg a pici távtartót is a 2230-as SSD-hez, amin a Win11 is van, beraktam a Latitude 5520-ba a 2280-as SSD mellé. Mindkettő EFI-s, először simán bootolt az, amin nincs Win, utána EFI settingben a másikat kapcsoltam, az is bejött. Nagyszerű...lenne! Azóta a 2280-as SSD EFI-je simán eltűnt, hiába jelölöm ki EFI settingben a meghajtót, ahol egyébként egyre több Ubuntu bejegyzést tesz!
Látszik a Lemezek-ben mindkét meghajtó összes particiójával. Pont azt akartam kipróbálni, hogy a tisztán Linuxos SSD-n csinálok egy grub-update-et, de annak az UEFI-je illegalitásba vonul kissé.
Amíg nem jelölöm ki valamelyik Ubuntu sor vagy a Wines SSD-t, addig minden boot visszadob az EFI settingbe, bármit kavarok az eszközsorrenddel, akármivel.
No szóval ilyet egymás mellé berakott legacy meghajtók nem csinálnak!
Ez az, amit a fotó készítésekor láttam utoljára!
Emmeg az, amin a Win van.
No most akkor mit upgrade-eljek ilyenkor?
[ Szerkesztve ]
mennyé' be az ólajtón és ne gyere ki
-
nagyúr
válasz tordaitibi #97005 üzenetére
ezt is megértük nálad!
Nekem viszont ez egy +supertordaitibi, mivel egyszerre tudott ellenem dolgozni a két nagy kedvencem, a Win meg az UEFI!
Kellett nekem kíváncsiskodni...[ Szerkesztve ]
-
nagyúr
válasz ubyegon2 #97007 üzenetére
Fura madár ez az UEFI, elég sok plusz bejegyzést tett a EFI settingbe Ubuntu néven... Azért nehezen csak megoldódott a gond, először a Wines SSD-n bootolt Mint 21.3 kapott egy
sudo update-grub
prancsot, ez betallózta ugyan a másik SSD-n lévő disztrókat, de továbbra sem bootolt semmi, csak EFI settingben Wines SSD-re kattintva. Ott már látta a Mint 22-t, bebootolt és gyorsansudo grub-install /dev/nvme1n1
áthelyezte a GRUB-ot!Azért érdekes kavarodást okozott, hogy beraktam az előző NVMe SSD-t, az tuti! (arról nem is szóltam, hogy az elején többször is csak a Win volt hajlandó elindulni, nyilván az Újraindítás neki csak azt jelentheti, hogy csak ő van a világon egyedül)
Mindez kora reggel első koffeinadagolás alatt....(pedig azt hittem, majd most válik nagy cimborámmá az UEFI)
[ Szerkesztve ]
-
nagyúr
válasz Petya XT #97009 üzenetére
Eddig nem sok gépet telepítettem UEFI-n, de mind teljesen másként nyüglődött, a mostani egy SSD-n több Linux felállás viszont egész jól sikerül. (amíg be nem tuszkoltam a gépbe a pici SSD-t)
Hibamentes UEFI használat Tibikomámnál valósul meg csak, nagyon úgy néz ki!
-
vacs
veterán
Sziasztok.
Egy minipc-re tettem Dedian 12-t, majd erre a CasaOS-t, ezt szeretném media szervernek használni!
Két kérdésem lenn:
1. Az Energiagazdálkodás-t jól állítottam be (bocsi a képért, mai nap használok életemben először linuxot ), lényeg, hogy 24/7-ben menjem a gép?! Jó ez így?
2. Van egy ntfs külső hdd-m amit windows gépen és okos tévén is használok!
Rákötöttem a minipc-re és szeretném megosztani a tartalmát dlna/upnp-n, de nem lehet, mert formázni akarja! Ha formázom, akkor a win pc és okos tévé nem kezeli! [kép]
Van bármi tipp/trükk hogy maradjon ntfs és a megosztás is működjön?(^)(>.<)(^)
-
Petya XT
aktív tag
válasz galaxy55 #97013 üzenetére
Valamiért nálam "beragadnak" a régi EFI telepítések, akkor is, ha már régen nincsenek meg a lemezen sem a hozzá kapcsoldó dolgok. Amikor úgy érzem, hogy zavar, akkor a klasszikus BIOS update, UEFI flash, kinek hogy tetszik. Mindenesetre hatékony. Azt ne kérdezd meg, hogy miért maradnak meg. Nem tudtam rájönni. Azt sem mondom, hogy követendő példa.
-
tordaitibi
veterán
válasz Petya XT #97014 üzenetére
Megmarad. Ha 30 os-t telepítettél és 29-et gyalultál, akkor is mind ott lesz.
Mivel egy telepítés úgy zajlik hogy pendrive, pl. sda5 ext gyalu, újraformáz és erre megy az új os.
Ez sose fogja törölni a régit az efiből.
amúgy a legjobb az egészben hogy a linuxos rendszerek kb. 50%-a az efibe úgy néz ki hogy "ubuntu" Zsír, jöjjön rá halandó hogy most melyik is ami kell.
Az hogy Ubuntu egy Ubuntunál még érthető is de ha jól emlékszek a Debian, a Mint, a Kubuntu és még jópár ennyicsak hogy Ubuntu. Sajnos ez a része kevésbé informatív mint pl. egy "Windows bootloader" bejegyzés.
Emlékeim szerint a Nobara, a Manjaro az okés, azok ezzel a névvel csinálják de a többi tökegyforma.
Minden Ubuntu -
CPT.Pirk
Jómunkásember
1 - valszeg igen, de a miniPC-k amúgy sem szoktak túl sokat fogyasztani.
2 - úgy nézem egy bug miatt akarja nálad formázni, elvileg a 0.4.4-es CasaOS-től javították. Neked mikori van?
Mert egyébként az ntfs nem lenne probléma.[ Szerkesztve ]
Nincs más - csak egy szál gitár - szidom a rendszert - forradalmár. - Én vagyok egyedül 88 telén. (Auróra)
-
Petya XT
aktív tag
válasz galaxy55 #97015 üzenetére
Én éppen az ellenkező hatás miatt használom néha. Mindent visszaállít, így eltűnik a haszontalan bejegyzés. Mondjuk ez elég régi gép, lehet az újabbak már nem nyúlnak a beállításokhoz.
Igen, az Ubuntu bejegyzések az mind Mint volt. Próbálgattam alaplapos topicban érdeklődni, hogyan lehet ezeket törölgetni kézzel, de a problémát sem akarták érteni, erőltették, hogy biztos nem jól formázom, particionálom a lemezeket, mert ott bizony nem kellene maradnia semminek.....Bár lehet én nem fogalmaztam meg jól a kérdést, így ráhagytam. Néha zavaró tud lenni a sok, nem létező bejegyzés.
-
csixy
addikt
válasz Petya XT #97018 üzenetére
Nagyon egyszerű. Gparteddel elveszed a boot, ESP jelölőt, lesz helyette msftdata jelölő. Ezután már a nemo felcsatolja , azt törölsz belőle amit akarsz. Jelszót szokott kérni. A garázdálkodás után tedd vissza a boot, ESP jelölőt. Másik módszer : Nemo indít , a fájlrendszerben elnavigálsz a /boot/efi/efi mappába oszt azt garázdálkodsz bene, amit akarsz. Ha nem boldogulsz, akkor megnyitás rendszergazdaként. Csak eeneb@xssz valamit! Minél hamarabb hagyd abba a rendszergazdaként való GUI-s garázdálkodást. De működik.
Kert, kütyük,munka,matek,morfondír...ennyi. Szóval ács nem vagyok, de nemrégiben sikerült faragnom egy mőködőképes fogpiszkálót.
-
tordaitibi
veterán
válasz Petya XT #97020 üzenetére
Jaaaa leesett, !! te erre gondolsz, ami nem az efin van hanem a uefi agyába ragad bele örökre?
Nekem is így néz ki, nesze neked disztróhopping én magába a uefibe tiltogatom a már nem létezőket de lehet gxalulni is belőle.tibi@aeroubuntu:~$ efibootmgr
BootCurrent: 000B
Timeout: 1 seconds
BootOrder: 000B,0000,0003,0009,0001,0005,0006,0002
Boot0000* Windows Boot Manager
Boot0001 endeavouros
Boot0002 Manjaro
Boot0003 debian
Boot0005 blackPanther_OS
Boot0006 Ubuntu
Boot0009 debian
Boot000B* ubuntu
tibi@aeroubuntu:~$
-
5leteseN
senior tag
válasz CsengődiGeri #97021 üzenetére
Sirály+Király megoldás: ezt készítem(elő) magamnak is, annyival cifrázva, hogy az adatokat tükrözni és-vagy biztonsági-menteni tervezem.
Célszerűen a változásokat.[ Szerkesztve ]
-
tordaitibi
veterán
válasz Petya XT #97020 üzenetére
Meg is csináltam gyorsan, itt a végeredmény:
Csak a jelenleg használt 2 darab os maradt a uefi agyába.
Nagyon egyszerű, telepíted az efibootmgr (cli-s.... brrr )programot.
Sudoval indítasz, sudo efibootmgr, a listába a neked nem kellőket törlöd, a szintaktika:
b azaz kis b után a törlendő bejegyzés száma, pl. 1, utána B azaz nagy B, enter.
Ami csillagozva van azok a jelenleg is élő rendszerek.
Pl. itt egy törlési folymat, lehet kötegelni is de én nem voltam ilyen bátor, egyesével gyalulgattam.
Itt pl. az endeavouros-t töröltem , a parancs végrehajtása után már nincs a listába az endeavouros.
és így tovább,tibi@aeroubuntu:~$ sudo efibootmgr
[sudo] tibi jelszava:
BootOrder: 000B,0000,0003,0009,0001,0005,0006,0002
Boot0001 endeavouros
Boot0002 Manjaro
Boot0003 debian
Boot0005 blackPanther_OS
Boot0006 Ubuntu
Boot0009 debian
Boot000B* ubuntu
tibi@aeroubuntu:~$ sudo efibootmgr -b 1 -B
BootOrder: 000B,0000,0003,0009,0005,0006,0002
Boot0002 Manjaro
Boot0003 debian
Boot0005 blackPanther_OS
Boot0006 Ubuntu
Boot0009 debian
Boot000B* ubuntu
tibi@aeroubuntu:~$
-
vacs
veterán
válasz galaxy55 #97026 üzenetére
Igen, ntfs, itt a képen is látszik.
Csak Windows-on volt eddig használva, gyárilag is ntfs-re van formázva.[ Szerkesztve ]
(^)(>.<)(^)
-
-
Petya XT
aktív tag
válasz tordaitibi #97024 üzenetére
Köszönöm Tibi, ezt megnézem. Sokkal élhetőbbnek tűnik, mint amit én csináltam
-
nagyúr
válasz tordaitibi #97024 üzenetére
Nagyon egyszerű, telepíted az efibootmgr (cli-s.... brrr )programot.
Hoppa, ezt is megértük, azt írod, nagyon egyszerű és használod is! Egy terminalos programot!
Pedig vannak GUI-s megoldások, de ez esetben is bebizonyosodott, hogy sokszor tényleg a CLI-s módszer a jobb és egyszerűbb!
épp a Te eseted ez is: [link] [link]
Határozottan fejlődőképes lettél! Igaz neked még könnytést is tettek bele, nem kellett kiírnod a 0001-et, elég volt az 1-es is.
Egész jónak tűnik ez a efibootmgr jobban megnézve.
De ez most komoly?
Boot0005 blackPanther_OS
[ Szerkesztve ]
-
nagyúr
válasz CsengődiGeri #97021 üzenetére
Pillanatra jó összezavartál, mert a skandináv billencs thread-re válaszoltál, de azért leesett, miről van szó!
Régen desktopban nálam is hasonló volt a felállás, csak egy SSD-n volt több disztró meg vagy három HDD is volt, egy torrentre, a többi meg csak tartós tárolásra. Akkoriban még 120GB-os SSD-m volt... Tény, hogy MBR/legacy ezerszer egyszerűbb megoldás volt, mindenütt ugyanazt csinálta, a 10+ évvel ezelőtti UEFI/hibrid megoldások meg ahány gyártó, annyi megoldás...
-
Windows-on futtattál fájlrendszerellenőrzést? Szabályosann választottad le a gépről?
Amikor rádugod mi kerül a naplóba? Panaszkodik valamire?
Terminálon keresztül is próbáltad felcsatolni? Ott milyen hibaüzenetet ad?[ Szerkesztve ]
Freeware, és akciós programok egy helyen https://www.facebook.com/freewarenews
-
tordaitibi
veterán
válasz ubyegon2 #97033 üzenetére
Ez biza' komoly.
Tudod hogy butus, nyavajgós de kíváncsi is vagyok, egy próbát megért.
Gyakorlatilag egy agyoncsicsázott KDE felület, tele kedveskedő popupokkal, pl. máris csinálom, mindjárt kész stb.
Amúgy már nem emlékszek, valami RPM alapú és saját csomagtárolókat használ..? Valami ilyesmi...?
De nem jött be, ment a levesbe.
Efibootmgr, már többször használtam begyöpösödött agyú uefi rendbetételére. Natúrba, dehogy kellenek nekem a kapcsolók, a részletes terminálkimenet csak megzavarna[ Szerkesztve ]
-
cog777
senior tag
Fel lehet csatolni a LUKS-al titkositott kulso ssd-t egy felhasznalo neveben?
Ez a parancs amit a leirasban talaltam. De csak a root-nak van joga hozzaferni es ez mukodik:sudo mount /dev/mapper/encrypted_partition_12 /mnt/sda12_content
Amikor probalom megadni hogy melyik user-nek adjak engedelyt, akkor hibat ir ki:
sudo mount /dev/mapper/encrypted_partition_1 /home/zoltan/backup_mount -o rw,uid=zoltan
/home/zoltan/backup_mount: wrong fs type, bad option, bad superblock on /dev/mapper/encrypted_partition_1, missing codepage or helper program, or oth
er error.HP ZBook Studio 15.6 G8 Mobile Workstation - Windows 11
-
nagyúr
válasz tordaitibi #97036 üzenetére
Anno én is kipróbáltam, de nekem se jött be, pedig a support nagyon barátságos volt.
Efibootmgr, már többször használtam begyöpösödött agyú uefi rendbetételére.
Legalább már tapasztaltad, milyen az, ha valami egyszerű.
-
cog777
senior tag
-
vacs
veterán
válasz CPT.Pirk #97030 üzenetére
és cigam
A Debian saját Fájlok app is látja a hdd-t, de mivel ntfs ezért nem tudja kezelni.
Utoljára XP-n választottam le szabályosan hdd-t, azóta soha (win 7/10/11)!
És soha egyik hdd + pendrive se ment tönkre!
Most kipróbáltam egy másik hdd-vel és ezt se engedi csatolni: [kép] + korábbi [kép]
Tehát nem hdd baj van.Írtam, hogy tegnap használtam először linuxot, ezért bocsi a kérdésekért.
"Terminálon keresztül is próbáltad felcsatolni? Ott milyen hibaüzenetet ad?"
Milyen paranccsal kell, kipróbálom?!Próbáltam OpenMediaVault-ot, de az nekem feleslegesen bonyolult, ott a külső + belső hdd megosztásához is csoportokat kell létrehozni, azokhoz hozzárendelni stb ...
Ezekre használnám:
- kevés torrent, max 15-20 db (van netflix, disney, skyshow előfizetés)
- dlna/upnp media szerver
- smb windows eszközök miatt
- plex/kodi
- ftp szerver
- Jdownloader letöltésvezérlőMit linux "nas" os-t próbáljak ki, tipp?
[ Szerkesztve ]
(^)(>.<)(^)
-
cog777
senior tag
válasz galaxy55 #97042 üzenetére
Bocsanat, nem figyeltem amikor masoltam.
Ez mukodik, de csak a root-nak van hozzaferese:sudo cryptsetup luksOpen /dev/sdb1 encrypted_partition_1
sudo mount /dev/mapper/encrypted_partition_1 /home/zoltan/backup_mountEz nem muxik, zoltan-nak akartam elerest adni:
sudo cryptsetup luksOpen /dev/sdb1 encrypted_partition_1
sudo mount /dev/mapper/encrypted_partition_1 /home/zoltan/backup_mount -o rw,uid=zoltan
mount: /home/zoltan/backup_mount: wrong fs type, bad option, bad superblock on /dev/mapper/encrypted_partition_1, missing codepage or helper program, or oth
er error.
dmesg(1) may have more information after failed mount system call.HP ZBook Studio 15.6 G8 Mobile Workstation - Windows 11
-
tordaitibi
veterán
-
nagyúr
válasz cog777 #97043 üzenetére
sudo mount /dev/mapper/encrypted_partition_1 /home/zoltan/backup_mount
Nem ismerem a titkosítást, de szerintem Te hamar meg fogod ismerni, kb örökéletre letitkosítod szerencsétlen meghajtódat! Akármilyen jó is egy leírás, a benne szereplő parancssorokat sok esetben behelyettesítve kell használni!
sudo mount /dev/mapper/encrypted_partition_1
Ha ezt így kapásból beírtad és eredményt vársz tőle, szerintem jobb lenne még kicsit az általános mount témát olvasgatnod, értelmezned.
Tényleg nem bactatásként írom, de jobban jársz, ha nem ugrod át csukott szemmel az alapokat.
(#97047) galaxy55
Atyaég! Írtad, hogy nem nagyon látsz már, de ennyire nem? Jobbulást amúgy, kánikulában amúgy se jó gipszet viselni.
[ Szerkesztve ]
-
cog777
senior tag
válasz ubyegon2 #97048 üzenetére
Ezt irtam be:
Azert az alapok mennek a mount eseten, atadtam honnan, hova es a modosito opciokat.
Egy kulso ssd-t probalok titkositani amit backupnak hasznalok. LUKS-al nincs meg tapasztalatom. Veracrypt-et hasznaltam mar de lassucska, Cryptomator jobb - felho kompatibilis, de szerettem volna LUKS-ot hasznalni remelve hogy gyorsabb.HP ZBook Studio 15.6 G8 Mobile Workstation - Windows 11
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
A topik célja: Segítségnyújtás a Linux disztribúciókkal még csak ismerkedők számára. A szerveres kérdések nem ebbe a topicba tartoznak.
Kérdés előtt olvasd el a topik összefoglalóját!
Haladó Linuxos kérdések topikja.
Linux felhasználók OFF topikja
Milyen program ami... [link]
Shell script kérdésekkel látogassatok el a topikjába
- Vélemény Ubuntu 20.04 LTS
- Vélemény Linux Mint Debian Edition 4
- Tudástár MX-Linux 19
- Bemutató Linux a mindennapokban: Manjaro KDE
- Bemutató Linux a mindennapokban
- Hír Zöld utat adott a nyílt forráskódú Linux meghajtóknak az NVIDIA
- Hír A Steam Play hozza el a Windowsra írt játékokat Linuxra
- Hír Hova jut a világ? Linuxot kínál a Windows Store!
- Windows, Office licencek kedvező áron, egyenesen a Microsoft-tól - 2990 Ft-tól!
- Eredeti Microsoft termékek - MEGA Akciók! Windows, Office Pro Plus, Project Pro, Visio Pro stb.
- Star Wars Outlaws GeForce RTX 40 Bundle - lepd meg magad!
- GTA V komplett, eredeti PC verzió eladó
- World of Warcraft (WoW) Díszdobozok
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest