Hirdetés
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- sziku69: Szólánc.
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- eBay-es kütyük kis pénzért
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- D@reeo: Pi-hole és a Telekom Sagemcom F@st 5670 DNS beállítása
- Brogyi: CTEK akkumulátor töltő és másolatai
- Sub-ZeRo: Euro Truck Simulator 2 & American Truck Simulator 1 (esetleg 2 majd, ha lesz) :)
- bb0t: Ikea PAX gardrób és a pokol logisztikája
-
LOGOUT
Linux kezdőknek - érdemes beleolvasni, mielőtt kérdezel
Új hozzászólás Aktív témák
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
shadow1901
üzenetére
Jah, hogy egy krumplin PC-ről van szó nagyon kis tárhellyel.

Viszont ezek nem azok a csomagok, amiket az előzőben írtál. Ezek firmware csomagok, amik akkor kellenek, ha ilyen hardvert szeretnél használni a gépben. Ha nem kerül bele AMD vga, akkor tudnod kell törölni a csomagot így:
sudo pacman -Rdd linux-firmware-amdgpuMeg a szintén nem kellő társait is, mert ezek csak opcionális függőségei a linux-firmware csomagnak.
Btw, a pacman és a yay cache ürítésével sok helyet tudsz visszaszerezni. -Scc a kapcsoló hozzá. -
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
shadow1901
üzenetére
Miért akarod ezt megtenni? Nincs 26MB az egész csomag.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
oreg0503
üzenetére
Működik, de csak gagyi felbontásban. Régebben volt rá böngésző kiegészítő, amivel 1080p-ben lehetett használni a Netflixet, de azt azóta kiiktatták, maximum a github oldaláról kézzel tudod valahogy felerőszakolni a gépre.
Szóval nem, lehet használni Netflixet Linux alatt, csak nem érdemes.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
HarryPotter
üzenetére
TimeShift. [link]
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
hoffman_
üzenetére
Mostanra több mint 10 éve Arch leszármazott disztrókat használok KDE-vel. Jó pár évig Chakra OS volt amíg meg nem szűnt, aztán Manjaro KDE, az utóbbi 2+ évben meg EndeavourOS KDE-t.
Érdemi problémám Manjaro alatt volt, de ott sem az Arch miatt, hanem mert a fejlesztők hanyagok voltak és pár hetente valamelyiknek lejárt a GPG kulcsa ami megakasztotta a frissítéseket... Azóta azt hiszem megemberelték magukat.
Maga az Arch leszármazottság annyit jelent, hogy van egy brutál jó wiki oldal minden kérdésre is, valamint néha egy-két parancsot végre kell hajtani a frissítés részeként, ha valami jelentőset változtatnak az Arch-nál, de ez sem gyakori, talán ilyen évi 1-2 alkalom.
Mivel a 4070-el gondolom játszani is szeretnél, így talán nézd meg a Bazzite OS-t.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
hoffman_
üzenetére
Nem azt mondom, hogy nálad is gondok lesznek vele, de az évek alatt azért mindenfélét is láttunk ezekben a csak fél évig támogatott kiadásokban, ezeket nem szoktuk javasolni napi használatra.
tordaitibi: nem vagy öreg, csak 2019-ben dobta a Mint a KDE-t a támogatott kiadások közül erőforráshiányra hivatkozva, így a KDE-t nem ott célszerű összebugázni.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
tordaitibi
üzenetére
Ilyet ne csináljunk, a Mint az dobta a KDE-t, nem érdemes a részeit visszahekkelni bele. Vannak tök jó KDE-s disztrók, azokkal célszerű próbálkozni.
Warton: pl. Balena Etcher.
Kerge Tomi: inkább a haladó topicot javaslom ezzel a kérdéssel. [link]
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
Sz_Imre
üzenetére
Mondjuk elég nehéz a helyzetük, ezt a videóban is kifejti, hogy az állandóan frissülő csomagok ellehetetlenítenék az eredmények pontos összevetését, mert elég hosszú idő egy ilyen tesztsorozatot letolni ennyi hardveren.
Valamint Arch alapon azt hiszem nincs olyan disztró, ami alapból gamescope kompozitort használná. (a SteamOS-t nem számítva) -
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
cigam
üzenetére
Ma már kb. semmi, mert 2012-ben dobták a 386-os procik támogatását a kernelből.
108512 a gaming az ugyanúgy normál felhasználás, mint szövegszerkesztés vagy böngészés. Szóval nem off topic.
A wine-zás meg nem nagy kihívás, ha a laptopodon el tudod indítani ezeket a címeket, akkor a másik gépen is menni fognak. Persze ha ezek a kor szokásának megfelelően virágbolti telepítők aminél még külön krekket is futtatni kellett, az már más...
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
DarthSun
üzenetére
Ez melyik Mint kiadás? Nálad nyilván más a neve, mert a Minten nincs KDE. Mintes kollégák majd megmondják.
Viszont a másik kérdésedre, szerintem csak létrehoztad az új prefixet, de amikor kézzel indítasz dolgokat, akkor az alapértelmezett wine környezetben futnak.
Itt van némi infó a prefixek használatáról: https://linuxconfig.org/using-wine-prefixes valszeg kellene csinálni valami indító ikont ez alapján.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
DarthSun
üzenetére
A palack az a prefix. Csak azért mondom, mert ilyen néven ismeri az internet.

A link viszont fordítva van. Csatlakoztasd a külső meghajtót, majd a saját mappád alatt csinálj egy szimbólikus linket, ez pl. a Dolphinban a jobb klikkes menüben van:

Aminél a következő ablakban adsz neki egy nevet, pl. SSD, és útvonalnak meg megadod a partíciót. Ez után csak annyit kell csinálnod, hogy a wine prefix amit létrehozol, az az előbb kreált SSD mappában (ami symlink a partícióra) jöjjön létre és úgy egyből a külső meghajtóra kerülnek a fájlok.
A symlink egy jó tulajdonsága, hogy túléli, ha eltávolítod a meghajtót, a visszacsatlakozás után újra élni fog.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
DarthSun
üzenetére
Ha csak tárhely kell, akkor komplett partíciót, vagy mappát egy partícióról be tudsz linkelni egy másik partíció vagy mappa alá. Ez a szimbolikus linkelés, az ln -s parancs csinálja, illetve fájlkezelőkből is simán egyszerűen lehet ilyet csinálni. Ráadásul mivel szimbolikus a linkelés, így a fájlrendszert nem buzerálja át, bármikor megszüntethető probléma nélkül.
De lehet külön wine mappákat is csinálni (prefixeket), sőt, jellemzően ha több wines programot használsz, akkor érdemes több különbözőt tartani, mert eltérő beállításokat, telepített dolgokat tudsz bennük csinálni. Lehet terminálból, meg lehet pl. GUI-s programból is menedzselni őket, erre van a "bottles". [link]
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
21 éves, az XDG mapparendszerrel kapcsolatos bugreportot zár most le a Mozilla, a 147-es kiadás már nem a .mozilla, hanem a megfelelő .config és társai mappákba fogja tenni a cuccait. [link]
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
tordaitibi
üzenetére
Nope, pont a múlt héten párosítottam össze telómat a céges W10-es géppel, simán működött elsőre. Még esetleg ha valami külön tűzfalat vagy komplex virkert használsz, próbáld meg a párosítás idejére kikapcsolni.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
Némileg magyar vonatkozású hír a fejlesztő Timúr Kristóf kapcsán, hogy az AMD GCN1.0 kártyákig visszamenőleg bevezetik az AMDPGU drivert a régi "radeon" helyett, valszeg az érkező 6.19-es kerneltől. https://www.phoronix.com/news/GCN-1.0-Patch-AMDGPU-Default
Ezzel némi gyorsulás, kibővített funkciók és radv alatt Vulkan 1.3 támogatást kapnak ezek a 10-12 év feletti kártyák.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
///Krisz\\\
üzenetére
Ahh, mindig elfelejtem, hogy ez Ubuntu, ahol a 24.04 LTShez csak a régi QBittorrent 4.6.7 elérhető natívban. Sigh.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
///Krisz\\\
üzenetére
Először a configot tedd rendbe szerintem. Úgy általában, az ilyen fájlok a /home mappádban a rejtett .config mappában vannak és egy sima csomag törlésnél megmaradnak.
cigam: a probléma eszkalálódik, ha 4K filmről van szó a maga 60-70GB méretével.

-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
///Krisz\\\
üzenetére
Az appimages és snapes megoldások helyett én megpróbálnám a natív qbittorrentet felrakni a cég PPA-jából:
sudo add-apt-repository ppa:qbittorrent-team/qbittorrent-stable
sudo apt update && sudo apt install qbittorrentMost az 5.1.3-as verzió van a stabil ágban, nálunk Arch alatt is az van. Nem tudom az appimages verzió az ez volt-e.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
headhunter
üzenetére
A stick-ek esetén gyakran lutri, hogy milyen IC-t tesznek bele, lehet eltérő akár típuson belül is. Sticket csak olyan helyről vennék, ahová vissza lehet küldeni, ha nem jó neked, ahol tudsz élni az elállási joggal.
Ebből a szempontból a belső wifi cseréje jobb megoldás, mert ott azt kapod amit látsz. -
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
Edorn
üzenetére
Ez biztos nem, ez a boot folyamat első 1 másodperce (ilyen hosszabb dolgot pls pastebinre tedd fel és azt linkeld be legközelebb). Ha újra megtörténik, akkor elég azt az utolsó pár sort kimásolnod. Magát a dmesg-et mondjuk átnézheted error meg hasonlók után, a grep parancsot használva.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
csgabee
üzenetére
A wine egy virtuális Windows környezet, ami a normál Linux mapparendszeren belül egy mappában lakik, ott hoz létre egy minimalista Windows mappa rendszert.
Szerintem engedd el a TC-t, ha ilyen jellegű programot szeretnél használni, akkor ott van a double commander, csak fel kell telepíteni a szoftverközpontból. https://doublecmd.sourceforge.io/gallery/
Ez a TC-vel ellentétben ingyenes és multiplatform, Windowsra is felrakhatod.
*szerk:
kb. mindegyik Linuxos fájlkezelő tud és régen is tudott több ablakos működést, az F3 billentyű szokta előhozni. Windows alatt ezt csak a W11 explorere kapta meg, még a W10 sem tud ilyet. -
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
csgabee
üzenetére
A Linux Mint Cinnamont [link] javaslom úgy elsőre. Magyarul mindegyik asztali disztró tud, az viszont nagyon kezdő barát, a dolgok ott vannak benne, ahol keresnéd. A terminal egyébként nem az ördögtől való, de napi szinten mi sem használjuk, az csak egy eszköz, ami segít.
Picit kitérve a gépre, egy lehetőség a külső USB-s dokkoló hdd-k számára.
Nekem régebben volt 3 darab 1TB-os hdd-m, helyettük vettem egy 4TB-os külső hdd-t, szintén USB-s. Ez így nekem jó, mert ha több hdd volt a gépben, az eredő vibrációkkal mindig küzdeni kellett, én meg szeretem, ha a gép csaknem hangtalan.
DVD íróm már nincs egy ideje, oda meg Temu-n vettem egy külső írót, az is USB-s, ráadásul van benne kártyaolvasó és egy komplett USB hub is.Most, hogy a ramjaid a megfelelő slotokban vannak, akkor akár az XMP profiljaikat is használhatod ami egy Ryzennek sokat számít, de az már egy másik topic témája.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
csgabee
üzenetére
Na, csak kiadta magát!

Viszont van 2 + 2 sata portod az alaplapon, azokkal mi a gond, hogy bővítő kártyát tettél be?
Ilyenekkel nincs konkrét tapasztalatom, de csal az ASMedia csipjeivel szerelt megoldásokra láttam ezt a problémát, azt viszont jó pár évre visszamenőleg. Az okát nem tudom, mert egyébként a kernelben támogatottak ezek a sata vezérlők. Azt hiszem akkor van velük baj, ha az alaplapon lévő vezérlő mellé kerülnek, mint nálad is.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
csgabee
üzenetére
Ez így elég biztosan a Sata vezérlőhöz kötődő probléma. Azt nem tudom a te lapodon mi van, a netes források szerint az Asmedia ASM chipjei okoznak ilyet.
Én azt javaslom, hogy egy próba erejére húzd le az összes satás eszközt. Ha akkor bebootol a live iso, akkor állítsd le a gépet, majd egyenként dugd vissza a sata kábeleket és nézd meg, hogy melyiknél hasal el. A korábbi képed szerint 3 satás eszköz van a gépben.
*az egyik találat szerint kifejezetten a DVD meghajtó okozta a problémát, annak valamijét amire most nem emlékszem rosszul kezelte az alaplapi sata vezérlő. -
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
Warton
üzenetére
Az Amdvlk az mostanra megszűnt. Ezzel tudod végleg törölni:
sudo apt-get purge amdvlk lib32-amdvlkElvileg fentvan a radv-s vulkan csomag alapból, de ha nem, akkor ezzel tudod felrakni:
sudo apt-get install vulkan-radeon lib32-vulkan-radeonÍgy biztosan a vulkan-radeon fog futni. Egyébként ezzel a proton opcióval tudod fixálni, hogy a radv-t szeretnéd:
AMD_VULKAN_ICD=RADV %command%De ha törlöd az amdvlk-t, akkor ez nem fog kelleni.csgabee: nem látjuk a Debianos képet.
A videóba is belenéztem, az alapján mire gondoltál? -
CPT.Pirk
Jómunkásember
Összefoglalnád, hogy hol tartunk most?
Azért is nagyon furcsa nekem a helyzet, mert pont ilyen alaplapom van, csak rev 1.0-ás, de minden úgy bootol rajta, ahogy kell.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
csgabee
üzenetére
Na ez frankó, nincs is "FEc" nevű biosz ehhez az alaplaphoz, egyik revíziójához sem! Ami azt jelenti, hogy ha volt is ilyen, azt utólag törölték valami okból...
Nem egy nagy dolog a biosz frissítés, csak letöltöd az alaplapod revíziójának megfelelő zip fájlt innen: [link]. Belőle a 32MB-os bios fájlt rámásolod egy pendrivera, majd a képen látható Q-Flash menübe belépve egyszerűen csak beadod neki a fájlt és már csinálja is, pár perc az egész.
*Max annyi, hogy ne utólag dugd be a pent, már legyen bent mikor indul a gép. -
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
CsengődiGeri
üzenetére
Ez egyszer jó. Még annyit nézz meg, hogy mi van a
/etc/default/grubfájlban. Nálam a releváns része ilyen:GRUB_DEFAULT="saved"
GRUB_TIMEOUT="7"
GRUB_DISTRIBUTOR="EndeavourOS"
GRUB_CMDLINE_LINUX_DEFAULT="nowatchdog nvme_load=YES loglevel=3"
GRUB_CMDLINE_LINUX="amdgpu.ppfeaturemask=0xfff7ffff"
# Preload both GPT and MBR modules so that they are not missed
GRUB_PRELOAD_MODULES="part_gpt part_msdos"
# Uncomment to enable booting from LUKS encrypted devices
#GRUB_ENABLE_CRYPTODISK="y"
# Set to 'countdown' or 'hidden' to change timeout behavior,
# press ESC key to display menu.
GRUB_TIMEOUT_STYLE="menu"Ebből a timeout és az utolsó sor ami fontos. Ha a STYLE az hidden, akkor azért nem látod a grubot. Olyankor azt hiszem a shift billentyűt nyomva tartva lehet behozni.
Ha ott hidden szerepelt akkor írd át, a timeoutot állítsd be, majd mentsd el és futtasd le megint a
sudo update-grubparancsot.Egyébként egy ideje már nem telepítettem Mint-et, de úgy emlékszem régen nem csinálta meg magától az oprendszer felderítést... Nem tudom miért nem. Nem gondolnám, hogy ez még 2025-ben is így van, de ki tudja.
- bár az is lehet, hogy rosszul emlékszem.cog777: hmm, kivi leszek. Azt hiszem a Mint is teljesen SB kompatibilis.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
-szabi-
üzenetére
A találatok szerint két oka lehet, az egyik a bekapcsolt secure boot, a másik hibás pendrive.
csgabee: ott még mindig nem jó valami a penen. Ez az azonnal induló Windows arra mutat, hogy meg sem próbál bootolni róla a géped.
cog777: nem tudom ennek mi a háttere vagy miért történik, de azt mondják az a megoldás, hogy a grubx64.efi fájlt át kell nevezni mmx64.efi fájlra a EFI/BOOT/ mappában.
Még esetleg megoldás lehet, ha legacy módban próbálsz bootolni. -
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
cog777
üzenetére
Ne használd az ISO módot a Rufusban! Nem tudom miért az az ajánlott, de a "dd" módot válaszd, mindjárt úgy fog működni, ahogy kell.
CsengődiGeri: telepítés után terminálban ezt add ki:
sudo update-grub-szabi-:
Rufusban a "dd" módot választottad? Ha nem, akkor írd újra a pent azzal. -
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
cog777
üzenetére
Igen, az még X-et használ. Tearinget mondjuk rég nem láttam már Linux alatt, de így látatlanban nem tudok rá mit mondani, gondolom nézted a telepíthető zárt drivereket a Mint-ben a beállításokban.
Ha a Gonme-ot elviseled, akkor azon a vonalon a Pop! OS-t is megnézheted. Meg van egy csomó jó, ha elhagyod a Debian vonalat.Amúgy jah, egy jó pendrive az kardinális kérdés.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
tordaitibi
üzenetére
Majd ha az MS-t zavarja a dolog, akkor megszünteti a lehetőségét ezeknek, ahogy most a helyi fiók ellen harcol.

-
CPT.Pirk
Jómunkásember
Jajj mit dobott be a facebook... Linus Torvalds being an absolute gigachad!

https://www.facebook.com/watch/?ref=saved&v=4319520178267199
lugosi: a Rufus telepítés 100% szabályos. Az a pár opció amit állít, azok az unattanted.xml fájl beállításai a telepítőben. [link]
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
Minden 10 Windows-ra készült játékból 9 már futtatható Linux-on is [link]
PcForum cikk, de ma egy csomó egyéb hely is lehozta ezt a hírt. -
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
Albert.Tamas
üzenetére
Ebből csak az látszik, hogy minden rendben, az AV1-et is tudja a hardver dekódolni. Tippre azt mondanám, hogy a Gnome3 felület az Ubuntuban csinál valamit máshogy, mint a többi disztró amit próbáltál.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
Albert.Tamas
üzenetére
Az nem hiba, csak még nincs telepítve a mesa-utils csomag. Ha azt felrakod, utána menni fog a vainfo, és megmondja, hogy mit tud a hardver.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
Albert.Tamas
üzenetére
Másold be kérlek a
vainfoparancs kimenetét. -
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
old-dog
üzenetére
Rossz a parancs, itt visszaírta neked, hogy mit tudsz vele csinálni. Amúgy a hosszú dolgokra a pastebint szoktuk használni, és azt linkelni.
Mondjuk
v4l2-ctl -allparancs kimenetét nézzük meg.*a másik posztodat töröltem.
Albert.Tamas: hajrá! Amúgy az arch wiki oldalát is érdemes olvasgatni, az egyik legjobb tananyag Linux téren.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
Albert.Tamas
üzenetére
Ne vedd rossz néven, de meg kellene ismerkedned a pacman csomagkezelő használatával, ha már egyszer egy terminál központú disztrót tettél fel.

Ugye vannak alap parancsok, telepítésre meg törlésre.
sudo pacman -Syu
Teljes csomagadatbázis és rendszer frissítés. Először ezzel a lépéssel célszerű kezdeni.sudo pacman -S firefox
Csomag telepítése példa.sudo pacman -R firefox
Csomag eltávolítása példa.sudo pacman -Rdd firefox
Csomag, és a hozzá tartozó összes config és hasonló fájl eltávolítása.sudo pacman -Scc
Pacman által letöltött, már nem kellő fájlok törlése. Ezt célszerű mondjuk havonta egyszer lefuttatni, mert egyébként csak gyűlnek. A két kérdésre entert ütve.Letörölni letörölheted a Firefoxot, de ha nem használod, sok vizet nem zavar. Ha netán valami nem megy brave alatt, akkor még mindig ott van egy tartalék böngésző.
*a fentieken túl, megismerkedhetsz a grafikus csomagkezelőkkel is. Én az octopi-t javaslom.
yay -S octopi -
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
Albert.Tamas
üzenetére
Az a probléma, hogy nem a pontos parancsot adtad ki. A -S kapcsoló az nagy S betű, nem kicsi. Pont ugyanúgy, ahogy a pacman esetében is.
yay -S brave-bin
Kiadod a parancsot, ütsz 1-1 entert a kérdéseknél és utána már rögtön kéri is a jelszavad és teszi fel a csomagot.
Ugye Linux az egy Unix leszármazott rendszer, itt a kis és nagy betű az meg van különböztetve, nem úgy mint Windows alatt.
Ubeygon2: az AUR helper az a yay, ami alapból telepítve van.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
Albert.Tamas
üzenetére
Ez állítható szokott lenni, hogy miként működjön a tapipad.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
cigam
üzenetére
Kifejezetten a 4K monitor kezelésénél jött elő a gond, de 1080p tartalom lejátszása akkor sem okozhat gondot, ha nincs va-api (de van, már nem tudok olyan disztrót mondani, ahol ne lenne alapból) mert ott van az erős Ryzen proci a gépben. A 1440p monitoromra dugva még nem volt gond.
Persze lehet, hogy a Lubuntu alap ablakkezelője volt a gond forrása, de egyszerűen nem ért annyit, hogy tovább vizsgáljam, a Mint meg tapasztalataim szerint jobban alkalmas arra, hogy auto frissítésekkel magára hagyjam akár évekre, miközben a felülete barátságosabb a Lubuntuénál.Régebben boldogan használtam Lubuntut, de a Snap-es váltás az megölte a koncepciót, aminek a lényege volt, hogy nagyon kis erőforrásigénye volt a rendszernek.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
DarthSun
üzenetére
Nem így értettem, a 1080P videót nem tudta 4K kijezlőn teljes képernyőn rendesen lejátszani a Lubi, ugyanazt a videót ugyanúgy meg simán viszi a Mint. Mivel az alapok eléggé közösek a két disztró között, így az elég valószínű, hogy ez a snap csomag sara.
Dißnäëß: egyetértünk.

Albert.Tamas: ha tetszik, akkor használd. De maradj az LTS verzióknál, köztes féléves kiadásokra ne frissíts.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
Most járt nálam egy modernebb laptop, Ryzen procival. Még én raktam rá valamikor Lubuntut, aztán nézem, hogy külső 4K kijelzőn nem megy folyamatosan a videó lejátszás. Mint telepítővel bebootoltam, már a penről futva is folyamatos volt a kép, telepítve szintén.
Mondjuk az első boot után az üdvözlő ablakot nyomogatva újraindult a Cinnamon, majd befagyott a frissítéskezelő a frissítések letöltése közben. Leállni sem tudott, ki kellett nyomnom. Aztán reboot, frissítések fel, és azóta is fasza, ne kérdezd mi volt.
A lejátszásbeli különbség oka meg az, hogy a Lubuntun Snap-es csomag a Firefox és egyszerűen nem ugyanolyan gyors.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
ubyegon2
üzenetére
Felélesztették, abból lett az EndeavourOS. Az Arch klónokból meg azért van annyi, mert erre a koncepcióra igény van.
Az itt a közösség sajátossága, hogy az asztali disztrók nagy részét a szabadidő és a jóakarat működteti. Ebben benne van, hogy egyszer csak megváltoznak a körülmények, és nem megy tovább a szekér. De akit ez zavar, feltehet céges disztrót, aminél ennek az esélye jóval kisebb, persze cég is mehet csődbe...
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
cigam
üzenetére
Ahha. Ráadásul mióta kivették a Netbios felderítést a Windowsból, azóta a WSDD is kell, hogy a megszokott módon megtaláld a hálózati megosztást. https://logout.hu/bejegyzes/sonar_wsdd_avagy_halozati_felderites.html
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
ubyegon2
üzenetére
Nem tudsz mindent kivédeni. Az Endeavour az az Antergos-t váltotta, ami 13 évig ment. Most ha 2018-ban felraktad az Antergost mert régi öreg disztró, akkor puff.
A Chakra amúgy végig fasza volt. Amiben hátránya volt, hogy a half-rolling miatt saját AUR-t használt, ami extra munkát igényelt, az semmilyen szempontból nem volt ideális.
Rimuru: oké, de mégis kiadták élesbe Ubiék...
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
Ubuntuék nekiálltak a coreutilst, az alap unix programokat (is) átírni Rust nyelvre C-ről, mert hogy az mennyivel biztonságosabb, maga a nyelv nagyon sokféle programozástechnikai hibától megvéd. A gond az, hogy ennek az utilok nagy részénél nincs értelme mert eleve nem igényelnek emelt szintű hozzáférést, valamint előfordulhatnak apróbb eltérések a működésben, mert mégis csak egy másik fordító program fordítja a binárist...
Több ilyen hiba is volt ami kiment éles kiadásba, most éppen a 25.10-ben a felügyelet nélküli frissítések nem működik, mert a date -r parancs nem a megfelelő dátumot adja vissza... [link]
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
kiborg
üzenetére
Normál disztró esetén Mint Cinnamon, rá meg amelyik torrent tetszik, pl. QBittorrent, az multiplatform. A megosztás megoldható, bár elsőre a Samba kicsit furcsa lehet. - mondjuk a Mint-nek asszem van erre beépített megoldása is a GUI-n, az meg egyszerű.
Távoli asztalra Anydesk-et javaslok, az multiplatform.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
peterattila
üzenetére
A 7000-es AMD Ryzen prociktól fölfelé van AV1 támogatás, onnan van bennük RDNA2 grafikus mag. Az 5000-es Ryzenekig Vega grafikus magot használtak, az VP9-ig tudja a dolgokat. Hosszabb távra mindenképpen AV1-ben gondolkodnék.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
sicc_innen
üzenetére
Na, ez egyszer fasza! Most tetesd fel az nV dirvert az előírt módon a disztróval, abban az MX Tools dologban a beállításokban, amit írtam.
Dißnäëß: Radeonból is csak a 6000-es szériától van AV1.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
$p@rr0w
üzenetére
Ha kieggel lekorlátozod a Youtube-ot 1080P-re, akkor még az x264-et tudná hardverből az a 13 éves kártya, de a Youtube által használt újabb kodekeket már nem és kérdés, hogy hosszabb távon megtartják-e az x264-et. Kb. ugyanazt az x264-et tudja, mint a HD Graphics 2500. Vagyis nem.
Ilyen célra ma olyan kártya kell, ami már rendelkezik x265 és AV1 támogatással is.
Egy SSD-t viszont mindenképpen javasolnék, az minden egyéb téren csodát tudna tenni a géppel pár ezer forint befektetése árán.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
cigam
üzenetére
Nem biztos... Ez az új kód is kitesz több mint 34k sort, a Paragonos sem lehetett egyszerűbb. Azt hiszem volt is ott formázási meg egyéb gond, amiért először vissza is dobták.
Azt írja az ember, hogy az eredeti ntfs driver nagyon jól volt kommentelve, követhető volt mi történik.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
Nagynevű kernel fejlesztő elővette a régi NTFS drivert, ami azóta már kikerült a kernelből, miután a Paragon megcsinálta az írni és olvasni is tudó NTFS3 drivert. Most a régi driver kapta meg a hiányzó képességeket és könnyen lehet, hogy NTFS-Plus néven le fogja váltani az NTFS3 drivert.
Ahogy olvasom elégedetlen volt az NTFS3 driver karbantartásával, meg kommenteltségével és még abból is hiányoznak funkciók. -
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
Dißnäëß
üzenetére
Nem a Linuxot mentegetve, de jól van ez így. Az EQ egy eszköz lenne az átviteli lánc amplitúdómenet hibáinak kompenzálására, de ehhez kellene először egy mérő mikrofonos vizsgálat, mert különben csak vaktában tologatjuk a potikat, másrészt az EQ az cserébe beleszól a fázismenetbe, ami nem ideális...
Az SMSL cuccok ráadásul nem is olcsók, nekem is van, akkor már hozzuk ki belőlük amit tudnak.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
Albert.Tamas
üzenetére
Jellemzően csak ütni entert. Ugye Arch alapú, azon belül is terminál centrikus disztrót raktál fel, aminél az AUR, a közösségi csomagtároló az a szerves része a disztrónak. A legtöbb AUR-es csomag nem ilyen bináris, hanem letölti a forrást a gépedre és nálad fordítja le, ott pedig vannak opciók, hogy pl. csináljon-e tisztítást fordítás előtt, vagy mehet egyből.
A disztró saját csomagjait a pacman frissíti. Az aur-es csomagokat viszont nem, azokat a yay csinálja.
Erre van ez a két parancs:
sudo pacman -Syu
yay -SyuJavaslom tegyél fel egy grafikus csomagkezelőt az AUR-ből, az octopi egy jó megoldás.
yay -S octopi -
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
tordaitibi
üzenetére
Hogyan írtad át?
Ír ki valamit? -
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
Albert.Tamas
üzenetére
Brave telepítése:
yay -s brave-bin
Ugye AUR-es csomag.Az appok méretét a rendszerbeállítások -> kijelző -> skálázás pontban tudod befolyásolni. A tálcás kérdésedet nem értem.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
Drughi
üzenetére
Üdv,
Tulajdonképpen csak annyi dolgod van, hogy először a Windows menjen fel, aztán a Linux. Az Ubi és a Mint közül inkább a Mint-et javasoljuk. A telepítőt meg ha Windows alól írod ki, akkor a rufusban a DD módot használd, mikor rákérdez.
A Mint telepítése után a menüjében találsz olyat, hogy zárt driverek, vagy valami hasonló, onnan tudod feltenni egyszerűen pl. az nVidia drivert, ha nV kártya van a gépben, Intel vagy AMD esetén ezzel nem kell szórakozni.
*újabban a Windowsok kérdés nélkül titkosítják az ntfs fájlrendszert, amiről nem is értesítenek. Ez probléma lehet, ha a Mint alól el szeretnél érni valamit a másik rendszer alól, de azt hiszem a rufus kínál erre opciót a Windows telepítő kiírásánál, hogy ezt (is) le tudd tiltani.
Új hozzászólás Aktív témák
A topik célja: Segítségnyújtás a Linux disztribúciókkal még csak ismerkedők számára. A szerveres kérdések nem ebbe a topicba tartoznak.
Kérdés előtt olvasd el a topik összefoglalóját!
Haladó Linuxos kérdések topikja.
Linux felhasználók OFF topikja
Milyen program ami... [link]
Shell script kérdésekkel látogassatok el a topikjába
- Teszt Már csak két hónap van hátra a Windows 10 nyugdíjazásáig, ideje előrelépni
- Teszt [Linux] Vanilla OS, egy Debian alapú immutable operációs rendszer
- Teszt [Linux] Aeon Desktop, egy immutable operációs rendszer az OpenSUSE-tól
- Teszt [Linux] A Flatpak
- Bejegyzés MS Office365 Linuxon
- Bejegyzés [Linux] Futtassunk bármely disztrót a terminálunkban
- Bejegyzés Alpine Linux telepítés mindenféle low-end dologra
- Hír Zöld utat adott a nyílt forráskódú Linux meghajtóknak az NVIDIA
- A Vivo S50 Pro mini is beáll a sorba
- Mobil flották
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- Windows 11
- Vicces képek
- Telekom otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- Nem indul és mi a baja a gépemnek topik
- Kínai és egyéb olcsó órák topikja
- sziku69: Szólánc.
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- További aktív témák...
- Acer Nitro 16 - 16" WQXGA 165Hz - Ryzen 7 8845HS - 16GB - 1TB - Win11 - RTX 4070 - Garancia
- GYÖNYÖRŰ iPhone SE 2020 64GB Black -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS3920, 100% Akksi
- HIBÁTLAN iPhone 12 Pro Max 128GB Pacific Blue -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, 100% Akksi, MS4011
- Újszerű Apple MacBook Air M1 13.3 - 8GB/256GB - Asztroszürke - 150 Ciklus - 92% akku - 1 év gari -
- ÁRCSÖKKENTÉS Ravpower 6000 mAh-s mégis pici powerbank eladó
Állásajánlatok
Cég: ATW Internet Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest

Jó látni, hogy hová jutottunk, de azt is látni, hogy még van mit fejlődni.

- bár az is lehet, hogy rosszul emlékszem.

CPT.Pirk