- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- bitpork: Augusztus 2- szombat jelen állás szerint.
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- Geri Bátyó: B550 szűk keresztmetszet, de mi és miért?
- Fogkefe: elektromos vagy manuális?
- Magga: PLEX: multimédia az egész lakásban
- Parci: Milyen mosógépet vegyek?
- sziku69: Szólánc.
- Aggregátor gondjai, örömei, és elmélkedései
-
LOGOUT
Linux kezdőknek - érdemes beleolvasni, mielőtt kérdezel
Új hozzászólás Aktív témák
-
válasz
ubyegon2 #104334 üzenetére
Ahhoz, hogy eljussak A-ból B-be, nincs szükségem arra, hogy tudjam hogyan működik a karburátor(pláne, ha elektromos autót vezetek
). A többség nem érteni szeretné, csak használni.
Természetesen nem árt, ha tisztában van azzal, hogy pl. az SSD hogyan működik, mit is csinál a TRIM. Én pl. azon csodálkozom, hogy miért nem oldja meg házon belül, ahogy az M.2 csatolós eszközök esetében. -
fekete.puma
tag
válasz
ubyegon2 #104327 üzenetére
Igen függ a tárhely méretétől meg a végrehajtott műveletektől.
pl VirtualBox esetén ha kevés a hely, törölni kell az előzőket 10-et töröl a héten az már 200-250GB körüli, mellette videóvágás és az adatmozgatások ha sokat hajt végre.
Egy tesztere azért kíváncsi lennék, hogy a hét végére heti TRIM esetén ez valójában mit jelent. -
Petya XT
senior tag
válasz
ubyegon2 #104330 üzenetére
Úgy tűnt fel, hogy manuálisan szerettem volna lefuttatni, miután kipucoltam az APT-ot, meg szemetet biztonsági mentés előtt. Csak az jött vissza, hogy /mnt/Archívum meghajtóm nem támogatja a discard funkciót, ami egy HDD, így érthető. Az SSD-hez meg sem próbált hozzányúlni, pedig a / kapcsolóval az EFI-t és a rendszerpartición is le kellett volna futnia. Ott gyanús lett, hogy itt valami nem jó.
-
Petya XT
senior tag
-
Petya XT
senior tag
válasz
ubyegon2 #104316 üzenetére
Manuálisan futtattam, és nem ment.
sudo fstrim -v
. Most sem vagyok biztos benne, bár manuálisan már le bírtam futtatni. De valami nem klappol, ez tény. A systemd fstrim.timer az nem volt engedélyezve. Játszottam a discard-dal az fstabban, de végül azt is kivettem. Most egyáltalán nem tudom, hogy oké lesz e. -
fekete.puma
tag
válasz
ubyegon2 #104270 üzenetére
Pedig az...
Mérsékelni lenet.
pl Az a fontos, hogy 40-50 évesen is, hogy menjenek a játékai és a Win-en a Recall-t letudják azzal, hogy van aki retteg az OS-től.
Vagy, hogy majd ő bekonfigurálja privátra a Win-t. Tényleg?
Már a FF is kivette, hogy nem adják tovább az adataidat, ezért célszerübb a Brave vagy LibreWolf.
Keresőnek a DuckDuckGo vagy a Startpage amivel megkapod a Google keresést csak nem logol. -
fekete.puma
tag
válasz
ubyegon2 #104267 üzenetére
valamilyen klón böngészőt, ami felvette egy régi super böngésző nevét
Van aki inkább fő böngészőnek a Brave vagy LibreWolf böngészőket használja, Brave vagy DuckDuckGo keresővel. Persze ha nem csak az a fontos, hogy a reklámok legyen szűrve, hanem az adatvédelemre is ad valaki, amit sokan lesz@rnak... -
-
válasz
ubyegon2 #104227 üzenetére
Ejj Uby eddig kb. 5 éve elvoltak az általad vegyesnek titulált partícióim. Ha nem jön a fejlövésem hogy kell 100giga hirtelen, még 5 évet tuti ellettek volna békésen egymás mellett.
Amúgy a Föld nevű bolygón 10milliós nagyságrendre saccolom a dualbootosok számát azaz ennyien használnak vegyes fájlrendszert, mivel ez a velejárója.
Még nem érkezett panaszA nemtudommi az nemtudommi.
Kiírta a partícionáló szoftver hogy a 310GB partíció végén van pár darab olyan valami amiknek az összege 27GB, ezeket sárgával jelölte, az angolom sajnos még mindig gyér.
Nem jegyeztem meg a pontos definíciót, azt kiokoskodtam hogy ezek valamiért eléggé fixen ott ragadtak.
De írta hogy áthelyezhetőek.
Amúgy mivel ez az egyik vegyes használatú "csalamádé" partícióm amire a Winek és az eddigi összes Linux kísérletem írogatott-olvasgatott, lévén adatpartíció, ki se merem mondni, mi van ha ezeket épp egy linux hozta létre...? -
válasz
ubyegon2 #104224 üzenetére
És mindenki,
Az Aomei partiton assistant megoldotta.
Volt a partícó végén 27GB nemtudommi, ki is írta hogy áthelyezhető de munkaigényes, és esetleg veszélyes, 3x kérdezte meg hogy akarom-e.
majdnem 40 percig szüttyögött mire átpakolgatta.
Ezért nem tudták a mezei partíciókezelők zsugorítani.
Köszi szépen akik segítettek. -
IstvánLászló
őstag
válasz
ubyegon2 #104147 üzenetére
Ígen én is eggyetértek azzal amit most mondasz.
A Debian stable nagyon is jó alap,mert betón stabillan fut és ezt te is túddód.
A nvidia kapcsán azt tudom móst móndani,lásd móst azt tapasztalhattam is meg CommodoreLnux móstani installarében lájv rendszerben már tejes a Gpu gyórsítás,ídáig semmijen próblémákba nem űtkőztem.Ezt az űzenetete móst kaptam is éppen,hogy installation complette,azt remélem ídáig is minden rendben is zajlótt is le.
A boot-nál kernele:6.12.7-1 verzót használ a rendszer,nagyón gyórsan tőlt és íntenzíven is reagál mindenre is a rendszer.
A jelenlegi ezedméz móst ez is lett,kaptam egy jó rendszert. -
Dißnäëß
nagyúr
válasz
ubyegon2 #104147 üzenetére
Hát, a stabilitás megkéri az árát
A stable-t sok kritika éri évek óta, hogy mennyire a "mainstream" mögött cammog (most Fedora-t nem is hozom be a vonalzó másik végéről), nyilván ára van mindennek, de azért mértékek is vannak, lehet a stabilitást is nagyon szőrszálhasogatva értelmezni és lazán is, Debianék inkább a szigorú végen vannak.
Nálam nagyon bevált a testing, igazi arany középút sok téren a mindennapokban.
Unstable soha, ott futottam már bele durva csúnyaságokba, hogy nem tudtam vele mit kezdeni.
Wayland, X11, sosem érdekelt... amivel jön default a disztró, azt használom, egyedül a DE Cinnamon, mert megszoktam és nekem tökéletes.
Proprietary drivertől nem félek, nouveau is elkezdett végre fejlődni, kicsit még érik majd, adok neki egy évet aztán benne lesz már sokminden a gyáriból, amit eddig nem tudtak megoldani vele, vagy előtte körbenézek Redditen és itt-ott, mizu, de igazából ez sem érdekel annyira, a prop. driver gyönyörűen viszi az "újonnan" vett RTX3050-et, ez a lényeg.
Egyszerűen összedugom és működik, ezt szeretem benne, megy minden és elég extrém körülményeket is nagyon jól visel. Egy nagyon kiegyensúlyozott disztró.
Sok-sok kanyart tettem (anno még Suse-n voltam többet, nem is Debianon), mindennapi desktop gépként használom amúgy, azt a nagyonkeveset ami muszáj, wine-al megoldom, itt néha vannak kacifántok, amikor nyögvenyelős a dolog, akkor átmegyek W10 alá és onnan.
Nemsokára NAS lesz belőle, abbahagyom a napi ki-be kapcsolást, VGA-t is vmi egyszerű passzívra cserélem, CPU és RAM maradnak és ellesz a sarokban, építek egy új desktop-ot.
-
fekete.puma
tag
válasz
ubyegon2 #104136 üzenetére
LG 24UD58 (DP, HDMI) 3840 x 2160 @ 60Hz
Nem használok én sem 4K-s monitort de Linux alatt ez már problémás?
Úgy néz ki, Linux kivételével minden máson megy mint az álom...
AI
Az LG 24UD58 egy 24 hüvelykes 4K UHD monitor,támogatja a frakcionális skálázást, de általában a monitor natív felbontásának (3840x2160) használata ajánlott az optimális teljesítmény és tisztaság érdekében. Bár a részleges méretezés megkönnyítheti a kijelző olvasását vagy használatát régebbi szoftverekkel, kissé elmosódott vagy kevésbé éles képet is eredményezhet, különösen akkor, ha a méretezési tényező nem ideális. -
Vasti74
senior tag
válasz
ubyegon2 #104123 üzenetére
OK: de ezek a pikk-pakk megvett gépek brand gépek, nem régiek (ez még pl. garis szerintem, ami előtt most ülök) , és nem low-end cuccok vannak bennük, hanem 6 magos i5 meg Ryzen procik, 16-32GB memória társaságában.
Én meg csak Youtube videókat akarok nézni gondtalanul ;-)A monitorom egy LG 24UD58 , DP (jófajta) kábellel a gép(ek)re dugva.
(De a HDMI porton keresztül a tesztes masina is ugyanilyen, a Fujitsu is, meg a HP is ;-)Ja, ugyanilyen monitorja van a kisebbik lányomnak, szintén DP-re dugva, Win11 mellett, minden OK (175%-ra skálázva ugyanúgy, mint nálam a linuxok).
És ez a monitor is lógott már ezen-azon, legutóbb pl. egy mac Mini-n, ami szintén jaj de jól működött a véletlenül pont i5-8400 procijával, mint amilyen a Fujitsu gépemben is volt... ;-)OK, tényleg befejeztem - Chromebox teszt, aztán ha nem jön be, akkor marad a linux.
-
Vasti74
senior tag
válasz
ubyegon2 #104096 üzenetére
Jaaaa... .Eddig reménykedtem, de úgy látszik 2025-ben ez még mindig túl nagy falat a rendszernek. Csak az bosszant ennyi év linuxozás után, hogy ami más rendszereknek már >10 éve is alapértelmezett és természetes volt, azt itt még miért nem sikerült megoldani?!
OK, tudom: ingyenes, önkéntesek, stb. stb.
Szóval eljött a váltás ideje, ennyi... Befejeztem az önsz*patást egy soha el nem készülő rendszerrel.
Ugyanitt Lenovo M75s G2 eladó, sőt, még a Fujitsu D738 is itt áll az asztalom mellett, hogy segítsen rátalálni a nem létező disztribúcióra ;-) -
Vasti74
senior tag
válasz
ubyegon2 #104093 üzenetére
Gondolod, hogy véletlenül blokkoltam a Youtube-ot a routeren, és nem vettem észre? OK, lehet, hogy 50 felett már megtörténhet ilyen ;-) , de van itthon úgy általában az én gépemen kívül ezen a hálózaton, ezen a routeren:
- két asztali gép Win11-el
- egy laptop Win11-el
- iPad, iPhone, és néhány Android telefon, meg egy Android-os táblagép
- három UHD tévé, amin szintén mindenki szokott Youtube-ot nézniEzeken minden OK.
Az asztali gépem a 4k monitor óta vacakol - cseréltem a gépet egy izmosabbra - még mindig - kb. 4-5 disztribúciót kipróbáltam - még mindig.
Azt hiszem most már el kell fogadnom, hogy a 4k nem működik linux alatt megfelelően :-( Rendeltem is egy Chromebox-ot, mert Windows kilőve, Apple nem barátom, úgyhogy kb. ez maradt. Na majd meglátjuk.
ui: megnéztem, hátha mégis, de a router-en nincs blokkolva ;-) Mondjuk furcsa is lenne egy olyan blokkolás, ami csak néha, és csak egy gépen, és csak így blokkol...
-
fekete.puma
tag
válasz
ubyegon2 #104047 üzenetére
Kicsit elbohóckodtam a Gemini és a ChatGPT-vel.
Le akartam futtatni az rkhunter-t de nem frissült le Mint alatt.
Elmondta részletesen, hogy miket hol kell átírni, hogy működjön, a figyelmeztetésekre rákérdezve szépen kifejtette és adott rá alternatívákat, hogy miket érdemes ellenőrizni.
Kihangosítva viccet mesél, verset olvas, elemez már most elég komolyan nyomja, pár év múlva az emberek nem lesznek meg nélküle.
Sokkal nagyobb függőség lesz mint pl a Facebook, vagy a videojátékok. -
fekete.puma
tag
válasz
ubyegon2 #104047 üzenetére
Nem kell mindenben Linux-Win flame próbálkozást látni.
Linux esetén is ha belakja valaki és stabilan működik, akkor csak egy eszköz amin végrehajtja az ember a dolgait.
Nincs tétje, más az mikor tétje van, pl 70 évesen is kiáll valaki és előadást tart az emberek előtt, vagy elkészíti valakinek a könyvelését, vagy csak elszórakozni épp a Linuxszal. -
válasz
ubyegon2 #104049 üzenetére
"félnapokig tartó driverek levadászása"
Off,
gép újratelepítésénél Windows7-től kezdve (már ismerte a dism parancsot a sewen) pár kattintással és kis gépeléssel elmenthető az összes, a rendszerre telepített driver, és ugyanígy felpakolható az újra.
Előtte is simán megoldható volt (vista, xp, w2000) csak picit macerásabban. -
Necronom
senior tag
válasz
ubyegon2 #104043 üzenetére
egyértelműen arra asszociált, hogy nem vagy konzol/terminal-barát.
Persze
hszen en 20+ evig Wndowst hasznaltam munkara, otthon jatekra, aztan netezni is es miutan lattam a Linux is (szep) ilyen, akkor kezdtem csak kiprobalni
Most van meg csak, hogy a gepeimen nincsen Windows max 2 eve, de van egy laptopom amin csak az van, mer sajna muszaj (munkagep)Egyáltalán nem baj szerintem, hogy leírtad a folyamatokat, hardvereket az őskortól kezdve, hiszen egyrészt érdekessség, nosztalgia is, másrészt ez az út vezetett sokaknak a home user Linuxozáshoz.
Koszonom
Talan meg el lehet ehez mondani, mint erdekesseg, hogy pl az Amiga OS de fokepp a PC OS2 Warp az Unix alapokon nyugvo rendszer volt
Mindekozben pedig PC-n szerverkedni halozatozni cegeknek Novell, ami csak CLI-ben letezett, es mar a NET-es koszakban jott az, hogy a PC-s serverek egyre jobban UNIX ill a Linuxbol alltak, kesobb egyre tobb HomePC-t kerult Linux webserverekkel a "server farmokhoz" amiket kesobb server hotelnek neveztek el
Ezek a gepek tobbsege 95% magangepek voltak, amiket tudjuk mire is hasznaltakes itt vagyunk ma, ahol es amikor egyszeruen egy magamfajta user, aki nem azt szeretne, h a oprenszeren csodalkozzon, hanem a gepet hasznalja a programokkal, vagy multimediazzon rajta, az szinte tudomast sem vesz arrol, hogy milyen oprenszeren fut a mizeria - akkor kellett amikor elegem volt abbol, hogy mindennap a windows kivansagait kellett teljesitenem es ez mar bosszantott annyira, hogy mennie kellett
Na most innen visszatalalni a terminalhoz nem kis dolog, de nem is latom kozellensegnek, a Linux az egyetlen ilyen ami 100% CLI is meg GUI is -
fekete.puma
tag
válasz
ubyegon2 #104042 üzenetére
Ugyan úgy érintheti, a Linux disztrón való (bohóckodás) nem nagyon befolyásolja a folyamatot.
pl Valaki Microsoft termékeit használja, nee már... de ügyvéd, jogász, könyvelő stb... ők a jogszabályokat, paragrafusokat bújják 70 évesen is dolgozhatnak ép ésszel, nem a kevés nyugdíjból vagy fizetésből vegetálnak és nem az alternatív valóságban kapják meg a dopaminjukat. -
Necronom
senior tag
válasz
ubyegon2 #104037 üzenetére
Termeszetesen ugy van, ahogy mondod
De az en ket mondtom sem zarja ki egymast, meg ha egymas melle teszed sem
Ma mar persze, hogy GUI, kenyelmesebb, meg akkor is, ha nem olyan hatekony es nem is olyan gyorsJomagam annak orulok (mar ha ez orom), hogy jo szamtech korszakban szulettem
Mondanam, hogy a letezo osszes szamgep volt nekem, de persze beztos hogy nem
ZX81-em volt alap 1KB memoval, kesobb lett 16KB
Volt C16-om, 16, majd kesobb 64KB memoval, VIC20-am is volt de ez egy tevedes volt (nemcsak szerintem), aztan jott az Enterprise - huuu de jo kis gep volt
Ha ugy vesszuk ezek mind CLI, deeee mar volt egy kezdetleges valami a GEOS nevre hallgatott es a C64-en futott (kesobb a C128-on)
Vegul az Amiga500, ami szinten atesett nehany rancfelcarrason nalam, de ez a gep volt az, amin mar valos grafikus OS volt, ami a Workbench neven futott
Hol volt ekkor meg a PC..sehol sema SZUV-ben IBM286-os gepeket raktunk ossze cegeknek. Billy gyerek meg a garazsban sem volt..Jopar ev telt el, hogy kijottek a garazsbol es az egyik (elso kozotti) Almas gepes bemutaton eloadta a lopott oprendszeret a winfos 1.0-t, majd a 3.0 es kishazankban a 3.1 volt az elso ismert Windows. DE! A PC addig is CLI volt. amig 85-ben mar reg GUI-n lattuk az Amigakat otthon es 10 ev telt el amig jott a 95, de az is csak CLI-bol startolt (a 98-is)
2000-ig kellett varni, hogy a PC-n is megjelenjen egy valodi grafikus oprendszer
Persze voltak mas probalkozok is mint az OS2 Warp is
Ezekkel csak annyit szerettem volna elmeselni, h a hasonlo korual mint en is, mindenki atment ezeken, akiket mar akkor erdekelt a szamtec, mikor tenyleg meg gyerekcipoben jart az egesz pereputty (A Spekrum es az Atari volnalat direkt kerultem es MAC OS-t is)
Am mindenkitol elenezest kerek a hosszu es nem ideillo sorokert, de ugy ereztem, hogy ez a gepelek vagy egerezek temahoz elegge kotodik
koszi a figyelmet es a turelmet -
-
-
Necronom
senior tag
válasz
ubyegon2 #104026 üzenetére
A magam neveben is koszonom!
Nekem soha nem volt ellenseg a terminal...Annak idejen IBM DOS 3.3-al kezdtem es szeretettem benn batch fileokat irni (config.sys, autoexec.bat), nemelyik eleg komolyak is lettek....ANNO!!
Ha mar megvan es latom mibol all, hat parameterezni nem olyan nehez (lasd fentebb) -
Necronom
senior tag
-
-
Necronom
senior tag
válasz
ubyegon2 #103967 üzenetére
ez lenne az keremszepen...
System: Host: NAS Kernel: 4.15.0-213-generic x86_64 bits: 64 gcc: 7.5.0
Desktop: LXDE (Openbox 3.6.1) info: lxpanel dm: lightdm
Distro: Ubuntu 18.04.6 LTS
Machine: Device: desktop Mobo: ASUSTeK model: C8HM70-I/HDMI v: Rev X.0x serial: N/A
BIOS: American Megatrends v: 0702 date: 09/04/2014
CPU: Dual core Intel Celeron 847 (-MCP-)
arch: Sandy Bridge rev.7 cache: 2048 KB
flags: (lm nx sse sse2 sse3 sse4_1 sse4_2 ssse3 vmx) bmips: 4390
clock speeds: min/max: 800/1100 MHz 1: 803 MHz 2: 798 MHz
Graphics: Card: Intel 2nd Generation Core Integrated Graphics Controller
bus-ID: 00:02.0 chip-ID: 8086:0106
Display Server: x11 (X.Org 1.19.6 )
drivers: modesetting (unloaded: fbdev,vesa)
Resolution: 1920x1080@60.00hz
OpenGL: renderer: Mesa DRI Intel HD Graphics 2000 (SNB GT1)
version: 3.3 Mesa 20.0.8 (compat-v: 3.0) Direct Render: Yes
Audio: Card-1 Intel 7 Series/C216 Family High Def. Audio Controller
driver: snd_hda_intel bus-ID: 00:1b.0 chip-ID: 8086:1e20
Card-2 Trust driver: USB Audio usb-ID: 001-006 chip-ID: 145f:0254
Sound: Advanced Linux Sound Architecture v: k4.15.0-213-generic
Network: Card: Realtek RTL8111/8168/8411 PCIE Gigabit Ethernet Controller
driver: r8169 v: 2.3LK-NAPI port: e000
bus-ID: 02:00.0 chip-ID: 10ec:8168
IF: enp2s0 state: up speed: 1000 Mbps duplex: full
mac: e0:3f:49:6d:8d:05
Drives: HDD Total Size: 4000.8GB (80.7% used)
ID-1: /dev/sda model: Hitachi_HDS72101 size: 1000.2GB
serial: JP2940HD09R33C
ID-2: /dev/sdb model: WDC_WD30PURX size: 3000.6GB
serial: WD-WCC4N7EFYNZP
Partition: ID-1: / size: 62G used: 37G (63%) fs: ext4 dev: /dev/sda2
RAID: System: supported: N/A
No RAID devices: /proc/mdstat, md_mod kernel module present
Unused Devices: none
Sensors: System Temperatures: cpu: 50.0C mobo: 27.8C
Fan Speeds (in rpm): cpu: 0
Info: Processes: 207 Uptime: 1 day Memory: 1263.7/3627.3MB
Init: systemd v: 237 runlevel: 5 Gcc sys: 7.5.0
Client: Shell (bash 4.4.201 running in x-terminal-emul) inxi: 2.3.56 -
Imi1981
veterán
válasz
ubyegon2 #103898 üzenetére
Megnézem és köszönöm !
#103883 urandom0
Sehol nem működik a dupla kattintás dolphin fájlkezelőben ! Elindítottam live-ba a kubuntut és ott működik rendesen szóval a telepített kubuntun van a hiba . Nem emlékszem , hogy elállítottam volna valamit de lehetséges . Vissza kéne állítani a dolhin fájlkezelőt alapra ha lehet . Lehet ilyet ?
Egykattintással sem működik! -
válasz
ubyegon2 #103881 üzenetére
Ebből a listából én a Plasmáért vállalom a felelősséget, és most 2 órája ugye az Openboxért.
A többiről annyit hogy az ubuntum xfce volt lánykorában, arra pakoltam a Plasmát, hogy a többi, a Lxqt, az Ubuntu, a Xubuntu, az a Wayland on wayland micsoda arról lila lövésem sincs.
Az Ubuntu-ba már jártam, az rettenet, fönnt a panel, agyrém az egész, nekem idegen.
Ezt a Lxqt-t mint írtam ma próbáltam először, és hogy 7 éve honnan hogyan került a rendszerre azt ha főbelőnek se mondom meg.
Ezért írtam hogy valahogy biztos benne volt a telepítőbe.
De amúgy mindjárt feldobok egy Cinna felületet is, tényleg sokszor szégyellem magam hogy Cinnásoknak nem tudok segíteni mert nem ismerem a felületet -
Necronom
senior tag
válasz
ubyegon2 #103839 üzenetére
ja hogy ennyire mappankant mi hol gyulik?
ahhh...nekem az nem lenne jo, mert lila gozom se nincs mit szabad torolni es mit nem
nekem csak az kell hogy legyen 80Gb szabad helyem. hogy megint szepen haladjon a torrent es ne vilagitson folyamatosan a HDD lampa mert akkor all az egesz gep
es kidoglenek a letoltesek is -
-
csixy
addikt
válasz
ubyegon2 #103847 üzenetére
Hát fenn is van a ramban az egész mindenség. Ezt a distrowatch-on találtam. Orosz gyártmány. A Thomas Mateicek féle alapokon. Van benne egy beállítócrtipt is , előre be lehet állítani sok mindent. A saját módszeremmel raktam fel. A billentyűzetet csak utólag sikerült magyarra állítani. Eljátszadozok majd a kisebbik standard verziójával. Van elég ramom , majd kituningolgatom pöpeczre és az eredeti live linux scripttel megpróbálok belőle buildelni egy saját live linux képet egy darab sb modullal. Csak a vmlinuzt nem fogja megtalálni, majd megpróbálom becsapni valahogy.
-
-
-
válasz
ubyegon2 #103785 üzenetére
Ez nem rossz. Megkukkantom tüzetesebben majd este.
Amúgy fene se tudja, valahogy már nem érzem olyan nagy szükségét hogy belemélyedjek ilyenekbe.
Pl. az egyik gépemen 1 hónapja nem is indult a Linux, akkor elindítottam a Wint és azóta se nyomtam bootnál a bill.re hogy Ubuntu.
Mivel azon a gépen csak böngészgetek meg zenét hallgatok
Egyik melóhelyemen ugyanez csak ott az Ubuntu megy hetek óta.
A tesztgép az amin ugrálok erre-arra meg telepítgetek nyomkodok.
Tulajdonképpen eljutottam oda hogy tökmindegy mit használ az ember os-nek ha nincs olyan célfeladat amit kizárólag az egyik másik vagy akármelyik tud.
Otthon meg nem sok ilyen fordul elő. -
válasz
ubyegon2 #103777 üzenetére
Ezeken elmerengve, nem lehet Linuxokat UEFI módban úgy telepíteni, hogy hagyják egymást a fenébe, ne osproberezzenk meg ne vagyék fel egymást keresztbe-kasul a grub menükbe hanem csak ő maga és majd én választok uefibe?
Tényleg ez így több disztrónál maga katyvasz.
Valami rémlik egyszer láttam talán itt, vagy a linuxmint.hu-n egy 2 kilométer hosszú grub.cfg-t.
Amibe több os-nél linuxoknál a többszöri updatek után mindegyik láncolatszerűen felvette a többi grubmenüjét, így több több 1000 sor lett a .cfg. -
-
fekete.puma
tag
válasz
ubyegon2 #103762 üzenetére
Persze...
Kíváncsiságból most a Linux Mint alatt VirtualBox-ban meg volt nyitva a Win10 és a Debian 12 egyszerre, így nem bírta a gépem.
De ha vennék, vagy összeállítanék egy izmosabb gépet ki tudja mennyit lenne képes egyszerre kezelni...
A gazda gépen zenét hallgatni, a Win10-en Office-ban dolgozi, egy másikban filmet nézni, egy másikat tesztelni, majd bezárni őket és megnyitni a másik 3-4-et és abban folytatni... -
fekete.puma
tag
válasz
ubyegon2 #103759 üzenetére
Mondjuk Debian-alapú disztró-ból normál esetben elég lenne egy is nem, hogy többen felrakni egymás mellé pl Kubuntu, Ubuntu, Mint, hogy egyik se legyen stable ágon.
Vagy 2-3 stable ágon lévőt felrakni egymás mellé, minek...
Van felesleges SSD arra nem jó külön felrakni tesztelni? A többi mellé kell azt erőltetni, ha nem jön össze, akkor meg a rendszer a hibás. -
válasz
ubyegon2 #103742 üzenetére
Pontosan így van.
Mikor Manjarot egyebet telepítettem, az létrehozta a külön bejegyzését, nem volt keveredés.
Ha jól emlékszek a debian a mint az ubuntu is Ubuntu az efin.
Már csak arra kéne rájönni, miért ragaszkodik makacsul ahhoz az efi partícióhoz a telepítő amit kiszemel magának.
A telepítés folyamán 5x visszaléptem mert láttam hogy bizony ő babrálni akar a sda emezen is. Valami ilyesmit ír, nem tudom szóról szóra visszadni,
Ezeknek a lemezeknek a partíciós bejegyzései lesznek megváltoztatva:
sda...
sdc...
sdc oké hisz erre telepítettem.
De nem tudtam sehogy lebeszélni sda efiről.
A swapok használatáról simán sikerült, mindkét lemezen van swap partíció és mindkettőre beállítottam hogy "Mellőzés" és ezt tudomásul is vette.
Ugyanez a JóIstennek nem sikerült az efinél.
A feketék mellett nagy piros pont hogy minden beavatkozás nélkül csinált swapfájlt. Ubuntumon ez kínszenvedés volt, hát még beállítani hogy ebbe hibernáljon is.
Mégegy nagy-nagy-nagyonnagy piros pont, én még ilyet nem láttam linux alatt.
Gnome Disks, csináltam egy ext4 partíciót és leesett az állam, nem kellett terminálos chmodos marhaságokkal sz@rakodni, enyém lett, nem a rooté, azonnal írhattam-olvashattam.
Végre. Hisz az 1R user nem azért gyártogat partíciókat hogy így szórakozzon, akkor kocsmába mennehanem hogy a partíciót rögtön használja.
-
-
válasz
ubyegon2 #103728 üzenetére
Közkívánatodra. „Ez a Mint éppen olyan jó, éppen azt teszi, amit kell…"
tordaitibi
Rimuru és a többiek már megírták, pontosan hol akadtál el? Plusz én elvesztettem a fonalat, mert szó volt már a másik partíció /home mappájáról, meg hogy már készítettél egy külön /home partíciót is ... -
-
válasz
ubyegon2 #103706 üzenetére
"^firmware-linux.*";
Azt keresi ami így kezdődikfirmware-linux.
, és a pont után bármi szerepelhet még."^linux-firmware$";
Itt pedig egyeznie kell. Azzal kell kezdődnie, és végződnie, hogylinux-firmware
^linux-image-[a-z0-9]*$";
Úgy kell kezdődnie, hogy linux-image- , és utánna bármilyen kisbetű (a-tól z-ig) és szám (0-tól 9-ig) következhet.
stb....
A regex guru-k majd jól kijavítanak ha tévedek. -
-
Krissz80
senior tag
válasz
ubyegon2 #103665 üzenetére
Nagyjából, lementettem vész esetére a linkjét, hogy meglegyen.
Debianra azért gondoltam, mert az a legstabilabb, az utóbbi pár 100 hsz. alapján.
Arch-ra meg azért mert azzal talán jobban sikerül megértenem a Linux lelkivilágát a nyűgjein keresztül.
A Slackware is jó lehet bár nem tudom van e annyi appja a tárolójában.A Debiant a Studio package miatt tettem fel zenehallgatáshoz, aztán jött a Manjaro ami sokkal jobban tetszett, és a Jack beállításai is szabadabbak. (Ubin valamiért a 48Hz-et erőltette, amit később sikerült 44,1-re állítanom valamelyik konfig által, de a 88,2 már nem ment ugyanazokkal). Végül olvastam az EndeavourOS-ről, meg a Manjaro problémáiról, így az is felment.
Itt tartok most. Egy Mint meg a gyerek gépére ment a Win mellé.
Hynix PC801-et én is vettem itt a PHn, mert jó áron adták. Lemértem a sebességét és tud annyit amennyit írnak. Én azt néztem, hogy elég gyors legyen, meg strapabíról.
Ja és ugyanúgy van benne dedikált vezérlő is.
Kicsit talán jobban melegszik, de tettem rá hűtőt.De van egy 120GB-os M2Satam is küldő meghajtóban, kb. 8e Ft-ba jött ki, de Aliról rendelve a tokot kb. 6ban megállt volna, és próbálkozni az is jó.
Olcsóbb mint egy pendrive és még gyorsabb is.
USB3-as sata tokot meg kb. 1,5-2k-ért már kaphatsz és az is jól megy.
-
válasz
ubyegon2 #103666 üzenetére
Itt ezen a melóhelyen csak 1 vasam van, a többi céges win valóban.
Ez a gép mindenki közös szórakozós időtöltős netezős Facebookos Yutubos stb stb. gépecskéje.
Nem merem bevállalni mert ha ezen valamit elFletózok azaz elqurok, akkor engem itt a kollégák azonnal, statáriummal tárgyalás nélkül főbelőnek felnégyelnek kerékbe törnek. Egyszerre
Adok én neked egy 128-as 2,5 sata ssd-t ingyen, 2 hete esett ki egy céges gépből, nagyobbra cseréltem-klónoztam csak gyere érte.
Ha tudod használni, bár asszem már te is m2 nvme használó vagy.
Rajta van egy bootképes W10, én a helyedbe ki nem hagynám...
Melyik ez a pólós oldal? -
válasz
ubyegon2 #103658 üzenetére
Hát (háttal nem kezdünk mondatot, ezért )
Has, ma storno mert véletlenül, sikeresen kirántottam a Mint telepítése közben a ventoyos ssd- az usb lukból, így a telepítő összeomlott, ez teljeséggel érthető
És nekem 15:00-kor indulnom kell melóba., már nem futok neki mégegyszer.
Holnap foglalt (havernál egész napos villanyszerelés, ha éjfélig akkor addig mert csütörtök reggel jönnek az elmű hálózatosok óracsere és hálózatbővítés),
úgyhogy csütörtökön nekifutok mégegyszer.
Már csak kíváncsiságból.
Úgyhogy csütörtökig lesz időd elővenni a decis poharat -
-
Krissz80
senior tag
válasz
ubyegon2 #103622 üzenetére
Ezt jó tudni, nálam most Ubuntu 24.04, Manjaro és Endeavour van egymás mellett, de még nem laktam be őket.
Az Endeavourt tervezem majd hosszabb távon megtartani, meg az Ubuntut, de az is lehet, hogy a végén Debian + Endeavour lesz. Vagy Debian +Arch.
Debian / Ubuntu ha gyorsan kell valami, a rolling meg ha ráérek szöszmötölni. -
-
-
válasz
ubyegon2 #103643 üzenetére
Hát nem megy.
Csináltam egy külön 16GB ext partíciót, rámásoltam az egész Ubi home mappát.
De hiába, telepíténél nem lehet megadni hogy home-nak csatolja, csak annyit hogy mellőzze vagy formázza. Ha meg leformáztatom vele ext4-re és ezután csinálna belőle homet, akkor érthetően semmi értelme.
Passzolok.
Amúgy máris használtam a Timeshiftet, live Manjaro alatt pertícionálgattam meg másoltam, és az angol Manjaroba elnéztem az egerezést, nem másoltam hanem áthelyeztem a komplett home tartalmátÍgy ugye az eredeti máris ment a levesbe.
Esetleg felpakolom a Mintet, és utána live alatt felülirkálom a saját home fájlokat az Ubi home fájlokkal?
Nem létfontosságú ez a kísérlet de amúgy is ráérek. -
válasz
ubyegon2 #103646 üzenetére
Ne ferdíts!
Egy létező partíció mappájában van a /homeMondjuk azt valóban nehéz lenne lekódolni a telepítő partícionálójában, de akinek ez kell az megoldja utólag, a telepítés után. 1 felhasználós rendszerben ez még nem is lenne gond, de több felhasználó esetén már fontos lenne, hogy az új rendszeren is ugyanabban a sorrendben hozza létre a felhasználókat, máskülönben Gézuka mappáját Gizike fogja megkapni.
-
csixy
addikt
válasz
ubyegon2 #103643 üzenetére
Én emiatt használok egy külön partíciót a képeknek, egyéb adatoknak, videóknak, dokumentumoknak, zenéknek , ezt a partíciót a /mnt, vagy a /home alá mountolom ( az egyik esetben saját tulajdonba kell venni) és a /home/user hasonló mappái helyett ezeket softlinkelem. És ekkkor a sok szecska .izébizé fájlok -mappák nincsenek berakva az új rendszerbe. A /home/user/desktop mappát nem szabad softlinkelni, mert akkor a greeter nem fog beengedni a rendszerbe.
-
válasz
ubyegon2 #103625 üzenetére
Houston baj van...
Itt vagyok a Mint telepítőbe és rájöttem hogy a régi home-t nem tudom megadni neki mivel ez az Ubuntus partíción van, és könyvtárat nem lehet megadni csak partíciót.
Másoljam ki a home-t az Ubi alól egy partícióra DD-vel, vagy hogyan tovább?
És ez hogyan menne ha menne, mivel dd cli-hez totálisan tök vagyok.
Gui alól is lehetne egyszerű egér drag&droppal, vagy az nem teljes értékű itt? -
-
-
fekete.puma
tag
válasz
ubyegon2 #103610 üzenetére
Nem én vagyok aki belekeveredett. [link] [link] [link]
Ubuntu packages are based on Debian's unstable branch, which are synchronized every six months.
A Debian stable ág is az unstable ágból kerül ki nem igaz?
Itt tévedtem, erre írta javítva a fórumtárs, hogy nem igaz mert a stable a testingből kerül ki. -
fekete.puma
tag
-
válasz
ubyegon2 #103601 üzenetére
Ez is megoldás viszont ha már itt.
Én most elmentem a 7éve nyúzott Ubuntu /home-t.
Uccu nek legújabb Mint. És megadom neki a homet telepítésnél.
Nem lesz ebből irdatlan katyvasz? hisz a felét, ha nem az eglszet nem is tudja majd semmire használni.Én a teljes /-t mentegetem, illetve megteszi ezt automatikusan naponta a Timeshift. 35GB szabad hely bőven van a másodlemezen, oda menteget. Én meg arról ha eszembe jut, kb 2 havonta
elmenetegetem a külső 2 terásra ami puha szivacságyon pihen egy atombiztos szekrény polcán
és csak kizárólag ünnepnepokon van elővéve, erre van szinkronizálva az összes létező minden ami a gépeimen, telefonon van.
Os, adat, minden.Csinált már valaki itt ilyen újratelepítést úgy hogy a home a régi volt? Eredmény?
Tényleg kíváncsi vagyok, nekem elképzelhetetlen hogy flottul működne.
Nem a home adat része! Az oké, hanem a beállítások, config, local, az alkalmazások adatai. -
fekete.puma
tag
válasz
ubyegon2 #103594 üzenetére
Jó a bizalom még jobb az ellenőrzés.
Richard Stallman (kb 12éve) támadta az Ubuntut, hogy ne használják mert gyűjti az adatokat és továbbadja és ez ellen harcolni kell.
Bárkitől aki számít a témában valami prezentáció, hogy az unstable ág veszélyforrás, inkább kerülendő?
Nem reddit meg logout írások alapján határozzuk már meg, még ha jobban is ért valaki hozzá.A stable ágon lennének akkor mehetnének a levesbe szép lassan mert egyre felhasználóbarátabb a Debian és akkor már minek azok, ha a rendszer a szoftverek minden ugyan úgy (régebbiek)...
-
-
Sz_Imre
senior tag
válasz
ubyegon2 #103579 üzenetére
Akkor elnézést kérek, félre értettem.
Azt tudni kell, hogy pl. eos-nál a telepítésnél kilehet választani, hogy lts kernel használjon, vagy hagyod alapon és akkor a friss kernelt használ (6.14 jelenlegi).
De a manjaro is hasonló. Csak alapból lts kernel telepít és utána kernel managerel kiválaszthatod a tetszőleges verziót. -
Sz_Imre
senior tag
válasz
ubyegon2 #103570 üzenetére
"Mondjuk nekem már ettől fennakad a szemöldököm:
...az újabb kernelt: 6.12.29-1 lts verziót
Más dimenzióban gondolják rollingosok az LTS -t, az biztos!"
Azt kérlek arra értettem, hogy tegnapi napon lett kiadva a lts frissítés 2025-05-18. azaz 6.12.28-ról 6.12.29-re. Elnézést, nem tudom hogyan kéne ezt másképp megfogalmazni... -
fekete.puma
tag
válasz
ubyegon2 #103571 üzenetére
A külföldi youtube videók alatt meg úgy sehol nem láttam pl az unstable ág miatt komolyabb támadásokat az elismertebb emberektől, etikus hacker-től sem, ő is pl ajánlotta a Mint-et.
Amire a fórumtárs érvelt persze logikusnak tűnik, legfeljebb nem pont úgy van...Régen a Kaspersky meglépte azt, hogy nem vírusos dolgokat megjelöltek vírusosnak, és a többiek is követték.
Majd lehozták, hogy nem teszik a dolgukat hanem, csak átveszik amit ők megjelöltek.
Nem vagyunk bennfentesek, nem tudjuk évről évre milyen biztonsági munkát végeznek, vagy elhanyagolva nem végeznek el.
Akkor a nagy vírusirtó cégek is átvették amit a Kaspersky vírusosnak jelölt. -
válasz
ubyegon2 #103572 üzenetére
Uby öregszünk
Én már nem ordítozva fejtem ki a véleményemet, te meg egy kézlegyintéssel ignorálod a sületlenségeimet.
Amúgy ennek a szindrómának több szinonímája is van.
Öregszünk, bölcsebbek lettünk, élettapasztalat, Leszarom tabletta most kezd hatni stb.
Kell az a nyúl.Igen roppantul elszomorodtam hogy itt most nem fogunk vérre menő szájkaratét elkezdeni
-
fekete.puma
tag
válasz
ubyegon2 #103565 üzenetére
Nem csak a cinnamon a lényeg, mivel az unstable ágon vannak frissebbek a dolgok mint a Debian stable. Nem olyan friss mint pl a Fedora esetén, köztes van ami friss, van ami nem a legfrissebb de nem ily olyan régi mint a stable ágon.
Az már csak egyéni megítélés kérdése, hogy az Unstable ágon lévők biztonság szempontból mennyire lehetnek veszélyesek... -
Vasti74
senior tag
válasz
ubyegon2 #103543 üzenetére
Itt most elveszítettem a fonalat. A Samsung driver-t kézzel telepítettem, a Samsung-tól letöltött csomagból (nyomtató és szkenner) De az a csomag ezek szerint felételez valami filter, ami fent van már a rendszeren - az az, ami a Debian alatt nem volt telepítve, eddig minden más disztribúció alatt, amit a Samsung megvásárlása (újan vettem, szóval nem tegnap volt ;-) telepítettem, viszont igen. (De azokon a rendszereken attól még, hogy ez a csomag - filter fent volt, telepíteni kellett a nyomtatót, nem ismerte fel, szóval nem volt telepítve a Samsung driver!) Ráadásul gondolom (...) ez a kis filter más nyomtatókhoz is kellhet, és tényleg apróka, és nem zavarna senkit, hogy a másik 1.000.000 telepített fájl között (amiből kb. 500.000 felesleges) ez is ott lapul.
-
Vasti74
senior tag
válasz
ubyegon2 #103540 üzenetére
OK: de pont a "modernebb" disztróknál volt az, hogy a Samsung működött a telepítés után, de a videózás nem :-) Szerintem az a pár MB-nyi cucc még beleférne egy alap telepítésbe, megelőzendő az ilyen kellemetlenségeket. Mert igaz, hogy régi a nyomtató, de tökéletesen működik - mivel kb. az ötödik tonert tettem éppen ma bele, amióta megvan ;-) Itthoni szórakozásra, néha ezt-azt nyomtatásra szerintem kb. ennyi az átlag, és csak azért nem dobnám ki, mert régi.
A nyomtatót egyébként mindig a Samsung-tól letöltött driverrel telepítem, mert volt már olyan régebben, hogy települt automatikusan, aztán az első 1 oldalas nyomtatásnál meg jöttek a mindenféle írásjelekkel teli oldalak, amíg le nem lőttem.
-
Vasti74
senior tag
válasz
ubyegon2 #103537 üzenetére
Jaaa, rég nem láttam Debian-t: most megjegyeztem ;-)
Számomra (most, hogy párat kipróbáltam ;-) kicsit fura, hogy hogyan raknak össze egy-egy disztribúciót: van, amelyik alatt egy "rendes" videó lejátszásáért kell sokat dolgozni, de nyomtatni kapásból lehet. Itt meg most kb. minden működött, ahogy kell, de hogy pont a nyomtatásért kelljen dolgozni?! Azért az alapvetőbb funkció, mint pl. a h.265 videók lejátszása. Nem semmi... ;-) -
Nekton
aktív tag
válasz
ubyegon2 #103513 üzenetére
és fekete.puma és tordaitibi!
Nem maradt ki. Éppen olvasok utána, csak nem értem egyelőre, hogy ez miben különbözik attól, ha csak simán kiválasztom a Mint telepítésekor, hogy a Win mellé települjön.
Most ezt csináltam az utóbbi egy órában:
- Win partíciójának csökkentése a Linux számára
- EFI partíciót nem sikerült növelni, így maradt 100MB
- Mint telepítése az új partícióra, amit gyökérként csatoltam fel.Most van egy EFI, egy WIN és egy Linux partíció. Nem értem, hogy kellene külön EFI partíciót létrehozni a Linuxnak. Vagy nem is kell? (Nekem ez egy teljesen új világ)
Ha jól értem, most egy GRUB van, amiben ki tudom választani bootoláskor a Windows-t is. Ez szerintem ugyanaz, mintha simán a Mint installer intézi az újrapartícionálást és egyszer így már összeomlott a rendszer egy Windows frissítés után. Na ezt szeretném elkerülni valahogy, nem pedig fizikailag szétfűrészelni az SSD-t.
Az volt a kérdés, hogy egy modern BIOS tud-e kezelni két külön partícióra tett két OS-t mindenféle bootloader program nélkül. (csak nem tudtam megfogalmazni). Egyszer mintha láttam volna erről egy YT videót, csak nem találom.
Azt is tudom, hogy helyre lehet hozni a bootloadereket, ha baj van, de mivel ez egy laptop, amit viszek mindenfelé, nem szeretnék azzal számolni, hogy bootolható Win és Mint pendrive-okat viszegessek magammal, hátha megint összeomlik a rendszer.
-
fekete.puma
tag
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
A topik célja: Segítségnyújtás a Linux disztribúciókkal még csak ismerkedők számára. A szerveres kérdések nem ebbe a topicba tartoznak.
Kérdés előtt olvasd el a topik összefoglalóját!
Haladó Linuxos kérdések topikja.
Linux felhasználók OFF topikja
Milyen program ami... [link]
Shell script kérdésekkel látogassatok el a topikjába
- Vélemény Ubuntu 20.04 LTS
- Vélemény Linux Mint Debian Edition 4
- Tudástár MX-Linux 19
- Bemutató Linux a mindennapokban: Manjaro KDE
- Bemutató Linux a mindennapokban
- Hír Zöld utat adott a nyílt forráskódú Linux meghajtóknak az NVIDIA
- Hír A Steam Play hozza el a Windowsra írt játékokat Linuxra
- Hír Hova jut a világ? Linuxot kínál a Windows Store!
- Új, bontatlan World of Warcraft gyűjtői kiadások
- Játékkulcsok olcsón: Steam, Uplay, GoG, Origin, Xbox, PS stb.
- Adobe Előfizetések - Adobe Creative Cloud All Apps - 12 Hónap - NYÁRI AKCIÓ!
- Bontatlan - BATTLEFIELD 1 Collectors Edition - Játékszoftver nélkül
- Assassin's Creed Shadows Collector's Edition PC
- AKCIÓ! ASUS MAXIMUS VIII HERO Z170 chipset alaplap garanciával hibátlan működéssel
- Bomba ár! Dell Latitude 5310 - i5-10GEN I 16GB I 256SSD I HDMI I 13,3" FHD I Cam I W11 I Garancia!
- Azonnali készpénzes félkonfig / félgép felvásárlás személyesen / csomagküldéssel korrekt áron
- DDR5 8/ 16/ 32GB 4800-5600MHz SODIMM laptop RAM, több db- számla, garancia
- Beszámítás! Apple iPad Pro 13 2024 M4 512GB Cellular tablet garanciával hibátlan működéssel
Állásajánlatok
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged