- Fórumok
- OS, alkalmazások
- Linux kezdőknek
- (kiemelt téma)
- bitpork: Meglátjuk mit hoz a jövő
- crok: Android ADB, TWRP, ROM, GApps, MicroG, Shizuku, APK és egyéb segédeszközök
- f(x)=exp(x): A laposföld elmebaj: Vissza a jövőbe!
- ldave: New Game Blitz - 2026
- Elektromos rásegítésű kerékpárok
- GoodSpeed: MacBook egy kis gikszerrel.
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Parci: Milyen mosógépet vegyek?
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- Sub-ZeRo: Euro Truck Simulator 2 & American Truck Simulator 1 (esetleg 2 majd, ha lesz) :)
-
Fórumok
LOGOUT - lépj ki, lépj be!
LOGOUT reakciók Monologoszféra FototrendGAMEPOD - játék fórumok
PC játékok Konzol játékok MobiljátékokPROHARDVER! - hardver fórumok
Notebookok TV & Audió Digitális fényképezés Alaplapok, chipsetek, memóriák Processzorok, tuning Hűtés, házak, tápok, modding Videokártyák Monitorok Adattárolás Multimédia, életmód, 3D nyomtatás Nyomtatók, szkennerek Tabletek, E-bookok PC, mini PC, barebone, szerver Beviteli eszközök Egyéb hardverek PROHARDVER! BlogokMobilarena - mobil fórumok
Okostelefonok Mobiltelefonok Okosórák Autó+mobil Üzlet és Szolgáltatások Mobilalkalmazások Tartozékok, egyebek Mobilarena blogokIT café - infotech fórumok
Infotech Hálózat, szolgáltatók OS, alkalmazások SzoftverfejlesztésFÁRADT GŐZ - közösségi tér szinte bármiről
Tudomány, oktatás Sport, életmód, utazás, egészség Kultúra, művészet, média Gazdaság, jog Technika, hobbi, otthon Társadalom, közélet Egyéb Lokál PROHARDVER! interaktív
-
Frissítve: 2026-03-10 21:21 Téma összefoglaló
Új hozzászólás Aktív témák
-
DarthSun
félisten
Régi, de jó a 1060 általános felhasználásra. Zen2- ben nekem is van (6GB GDDR5X verzió). Linuxosban pedig 1650. Game címekből is a régebbieket kedvelem, ahhoz jók.
Mondjuk én kb felét sem értem az itteni postjaidnak, nekem haladó szövegek, ahogy szoktam mondani, mélyebb hozzáértés nélkül csak használom. Volt jópár frissítés és jónak tűnik utána is.
Ide is beteszem, átszabtam kicsit sötétebbre :
-
IstvánLászló
őstag
Az 590-től 595 NV Linux driverre,már nem támogatja a 10xx szériájú vga-kat,csak is mára már a 20xx-től használható..
Az 580-as driver az utolsó verziója jól müködik,nálam 1070-1070Ti-vel,nálad mijen GPU-d van,ha 10xx szériájú akkor csak is az 580-ast kell használni.
Igen nálam pure Archon a kernel is frissült:7.0.3-arch1-2 problémákat nem tapasztalok.
Azt remélem ezzel tudtam segíteni a vga témában.
További sok sikereket kivánok. -
growler
őstag
-
growler
őstag
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
-
ubyegon2
félisten
A tegnapi Manjaro próba megvolt, viszont a megjelenítés, Firefox hardveres gyorsításhoz szükséges csomagoknál folyton ehhez az alábbihoz hasonló kimeneteket kaptam. Variáltam a betű opciók között, de csak erőltette, hogy kézi beavatkozás szükséges! Ami aztán igen hasznos infó!
De a fő gondom az lett, hogy amikor ott hagytam a gépet, aztán valamikor újra ránéztem volna, se kép se hang, semmilyen gombbal nem akart életre kelni. Ugyanez Garuda esetén pikkpakk megtörténik a space lenyomására.Sajnos fogalmam sincs, milyen config fájlt kéne megkeresnek, hogy összehasonlítsam a Manjaro és Garuda beállításait, így aztán bakfitty. De a Garuda KDE Lite még mindig gond nélkül fut és a FF hardveres gyorsítása is OK nála.
╭─ubyegon@garuda-kdelight in ~ took 0s
╰─λ /usr/bin/bash -c "yay -S --aur power-control-center;echo 'PAKtC'"
AUR Explicit (1): power-control-center-1.1.1-1
Sync Dependency (1): tk-8.6.16-1
:: (1/1) PKGBUILD letöltve: power-control-center
1 power-control-center (Összeállítási fájlok léteznek)
==> Csomagok a tiszta összeállításhoz?
==> [N]semmi [A]Összes [Ab]Megszakítás [I]Telepített [No]Nem telepített, vagy (1 2 3, 1-3, ^4)
==> a
:: Törlés (1/1): /home/ubyegon/.cache/yay/power-control-center
HEAD is now at 684a2f7 upgpkg: v1.1.1
1 power-control-center (Összeállítási fájlok léteznek)
==> Összehasonlítások megjelenítése?
==> [N]semmi [A]Összes [Ab]Megszakítás [I]Telepített [No]Nem telepített, vagy (1 2 3, 1-3, ^4)
==> nOctopiban továbbra is nagyon tetszik, hogy ha találok egy csomagot, röviden leírja, mi is az és ott a link is, ahol részleteiben, akár képekkel is megnézhetem, kell-e nekem! Mint ez a cpupower-gui például.
Ami ugye nem indul, de nem is nagyon értem, mi a baja...de majd megnézem a configját, hátha elég lesz beirkálni, amit alul kiírt.
╭─ubyegon@garuda-kdelight in ~ as 🧙 took 24s[🔴] × cpupower-guiTraceback (most recent call last):File "/usr/bin/cpupower-gui", line 268, in <module>config_sub.add_argument(~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~^"apply", action="store_true", help="apply cpupower configuration",^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^)^File "/usr/lib/python3.14/argparse.py", line 1544, in add_argumentraise ValueError(f'action {action_name!r} is not valid for positional arguments')ValueError: action 'store_true' is not valid for positional arguments -
growler
őstag
-
Warton
őstag
-
growler
őstag
-
Warton
őstag
-
Petya XT
senior tag
Ezt én nem tudom megmondani. Nem lehet, hogy egyszerűen nincsen joga a rendszernek hozzáférése az SSD-hez, ill nem engedi felülírni a firmwarét? Az első időtúllépésnek tűnik, a második meg az oka. Ha ez van a háttérben valóban.
Te olyan progikat használsz, amiket én soha, emlékezz a zárolt Samsung SSD-mre. Mit bohockódtam vele. A mai napig nem tudom, hogy mi történt vele. -
Petya XT
senior tag
-
Petya XT
senior tag
Amennyire én tudom, a Manjaro esetében csak ez a metódus van. Nincs külön ISO unstable, testingre. Miért is lenne, ha ennyivel elintézhető? A fasttrack-nál az 5 a leggyorsabb első 5 tükör, de ez lehet bármi, ízlés kérdése. Ez kimaradt az előbb.
Bár a személyes véleményem a KDE esetében: Én nem b@szogatnám, ha egyébként megy.

jó azt látni Octopiban minimálisan, hogy kiírja alul, mire szolgál éppen ez adott csomag, aztán ha jobban érdekelt, átugrottam az archwikire.
Igen, az valóban hasznos az Octopiban.
-
Petya XT
senior tag
A kulcsokkal volt a baj, nem a tükrökkel. Miért az unstable? Ha nem kell AUR, nyugodtan mehet a stable. Bár nálam nem okozott problémát az AUR sem.
stable-unstable között:
pacman-mirrors -GEz megmutatja az aktuálisat.(Stable)sudo pacman-mirrors --api --set-branch unstablevagy testingsudo pacman-mirrors --fasttrack 5 && sudo pacman -Syyu -
growler
őstag
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
-
Petya XT
senior tag
Éppen a Cinnamon kiadás a legproblémásabb mind közül. Értekeztünk is róla nem olyan régen a Manjaro topikban. A hardvertámogatása a Manjaronak(nem csak annak, mindennek) a 6.12-es kerneltől sokkal jobb lett, tényleg, régen én is vadásztam hozzá a drivereket, mert még videogyorsítás sem volt rendesen, nem hogy wifi. Nem vettem zokon, mert Linux Mint alatt sem volt, ott is gites cuccot kellett beforgatni, hogy működjön.
Ebből a szempontból viszont, ha valaki most ismerkedne az arch világával, a Manjaro az egyik amivel érdemes kezdeni, az olyan, mint a Mint a Debian vonalon. Felteszed és a világból kimegy. Voltak régebben problémái, de szerintem teljesen jó rendszer.
Ez a vihar most komolyabbnak tűnik, de remélem igazad lesz.Ha én elboldogulok ezekkel, akkor más is, nem nagyon értek hozzá, meg úgy az egészhez sem, csak amennyit nagyon kell.
-
Petya XT
senior tag
-
Petya XT
senior tag
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
Nem rosszból mondom, de érdemes utánaolvasni picit ezeknek a dolgoknak. Az nVidia szeret saját / zárt megoldásokat használni, így nála a vdpau-n keresztül van hardveres gyorsítás, amihez egy "alagút" csomag biztosítja az átjárást a vaapi számára, amit a libva-nvidia-driver csomag valósít meg. De ez kb. mindig is így volt, amióta van hw gyorsítás a videokártyákban.
-
ubyegon2
félisten
Sajna ami a HP Elitebook 865 G9 AMD Radeon 660M esetén sima liba volt, desktop nVidia VGA-nál nem annyira, a Firefox about:support Media táblázata a Hardveres dekódolás oszlopnál tiszta piros volt.
Mivel vainfo msot sem volt, furamód itt a mesa-utils felrakása után sem, így felraktam még két csomagot utána:
mesa-utils
ffnvcoder-header
libva-utils (2.22.0-1)Itt már megjelent a vainfo kimenet is, de nem volt szép még mindig:
╭─ubyegon@garuda-kdelight in ~ as 🧙 took 0s[🔴] × vainfoTrying display: waylandvaInitialize failed with error code -1 (unknown libva error),exit
Viszont ilyenkor már segít a error bennünket, Octopiban rákerestem a libva-ra és felraktam ezt:libva-nvidia-driver (0.0.16-1)
╭─ubyegon@garuda-kdelight in ~ as 🧙 took 0s
[🔴] × vainfo
Trying display: wayland
vainfo: VA-API version: 1.23 (libva 2.22.0)
vainfo: Driver version: VA-API NVDEC driver [direct backend]
vainfo: Supported profile and entrypoints
.... (nem másolom be végig)
Most már a Firefox about:support Media táblázata a Hardveres dekódolás oszlopnál is megvolt a változás, ja és előtte nyilván megvolt az ElFarto is.
Szóval nagyon nem mindegy itt sem, milyen hardverösszetevőkel operatívkodunk.A legnagyobb tanulság meg az, hogy mindig nézzük meg a hibakimenetet, ha valami nem úgy működik, ahogy annak kéne, 90%-ban ebből kiindulva megtaláljuk a megolást!
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
-
Petya XT
senior tag
Örülök, hogy végre meglett, bár csodálkozok, mert nálam megjelent, pont úgy mint, bármelyik másik rendszeren. Mivel a belakás után általában nem szoktam benne turkálni, el is szoktam rejteni, ahogy a Windows partíciót is, az a képen a basic data.
Tehát. KDE Lite. Nem is annyira lite ez. Miután teljesen beállítottam, ill felpakolásztam a dolgaimat, érdekes hasonlóság mutatkozott erőforrás tekintetében egyik-másik archklónhoz. Én azt szűrtem le, hogy oké, kapsz egy csupasz KDE-t, de mire belakod, kb ugyanolyan, mint a többi. Ez tudod kinek jó? Az jó ha tudod, mert nekem fogalmam sincs.
Talán célhardver, szerver. stb.Szerintem, és ez a szubjektív véleményem, nekem olyan érzésem volt, mintha felépítenék egy Cachyt, a Manjaro szintjére. A Garuda Toolbox(és egyéb dolgai) meg egyesek számára riasztó lehet, ahogy az Octopi is(mondjuk a pamacot tettem fel elsőnek, azt meg kukáztam).
Érdekes koncepció, és szuper rendszer, de nem biztos, hogy mindenkinek megéri a belefektetett energiát. Azt nem néztem meg, mert nem volt rá időm, hogy az eredeti Garuda Dragonized KDE, az mennyivel nehezebb, mint belakottan ez. Persze, nyilván ez sok sallangtól mentes, de számottevőleg szerintem nem könnyebb a többinél. Én szinte teljesen elfordultam a Debian vonaltól mára, és lassan a Cinnamontól is, bár a Nemo szokott hiányozni. De most már marad, ha megküzdöttünk egymással.
-
Petya XT
senior tag
-
growler
őstag
-
Petya XT
senior tag
-
growler
őstag
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
Ott minden rendben van, nem kell ezzel tovább foglalkozni. A firefox-vaapi csomag ha jól értem egy maradvány csomag régebbről, amiben alapból bekapcsolták / erőltették a vaapi-t, de az már engedélyezve van a normál firefoxban is egy ideje.
A vainfo esetén meg hát a google segít. Asszem a mesa egyik csomagja szolgáltatja.
-
Dißnäëß
nagyúr
Notiban a 13" ideális szerintem. A 17-esek disznó jószágok, sok 13-as vállalatinál még nincs összenyomva úgy a billentyűzet, hogy használhatatlan legyen. Alatta már jönnek a hülyeségek (na meg a hűtés, elég nagy difi van ugyanazon procin belül is, hogy melyik gép tudja tartani a púpon hajtást 5 percig akár és melyik throttlingol masszívan).
-
Dißnäëß
nagyúr
Szerintem is tök felesleges a dVGA + visít is, ha CPU+GPU terhelve egyszerre erősen, kb. fejhallgatóval nem gond, minden egyéb esetben borzasztó. A játékot érdemes külön szedni.
Én most szemezek egy olcsóbb használt üzletivel, csajos Lenovo-ja tönkrement (Ideapad, fogta magát és meghótt), mondjuk ez a gagyi széria. Lett egy Thinkpad T14 (1145G7 16G forrasztott RAM-al és van +1 slot szabadon egy másik 16G-s modulnak), nagyon pöpec és AV1 dekód oké. Neki ez most nagyon időtálló YT-ozni meg mindenre is.
Erősen agyalok is, "irodai" dolgokra kellene, méricskélni hifiben, ilyesmik. Nagyritkán film, mert a tv viszi azokat szépen amúgy.
Most Thinkpad-ekre vagyok én is fejben beállva. De még nézelődök.
Dell tetszett régen, HP soha, aztán előző cégben HP-t nyúztam és amit az kibírt, uhhh, most meg Dell-t és szintén oké. -
Warton
őstag
Zbookot nem ismerem, de az Elitebookokat mindenki bátran tudom ajánlani. 3 van a családban, abból kettő intenzív használatban és eddig még csak az egyiken kellett billentyűzetet cserélni, ami bakfitty.
Amúgy meg ha valaki mondjuk vigyáz egy kicsit a dolgaira, tehát mondjuk nem dobálja a laptopot, nem azon trappol meg ilyenek akkor még a Probookok is elég faszányosak. A jelenlegi nvme árak mellett kifejezett kedvező, hogy sataIII-as hdd-t lehet beléjük pakolgatni ezzel növelve a táolókapacitást kb. gombokért.
-
Dißnäëß
nagyúr
A Dell és a HP bizonyos modelleken kikapcsolta a hardveres h.265/HEVC gyorsítást, licenszköltségek miatt, hiába tudja hardverből dekódolni azt az iGPU. Elvileg business line jobban érintett, mint a többi. Majd jelents, mizu.
A jövő lassan de biztosan elterjedő üdvöskéje, az AV1 gyorsítva van a 660M-el, így simaliba a 4K hardverből egy jól szoftverezett Linux mellett.
-
DarthSun
félisten
-
ubyegon2
félisten
Kapitány & Warton
No most újra gépnél vagyok és megint beleestem a rutin csapdájába! Bementem az egérbeállításokba és az egymás alatti két csúszka közül az alsót húztam arrébb, mert ugye Cinnamonnál épp ott van az egérmutató gyorsítás! Most nekiálltam újra mindent nem rutinból átnézni és látom ám, hogy itt az alsó csúszka az a görgetési sebesség, ami felette van, az a mutatógyorsító!
Tényleg gáz, hogy ismerős beállítóablakokat egy pillatással elintéz az ember, főleg, ha nem is a KDE-t, hanem épp a Cinnamont ismeri!Kicsit gyanús is volt nekem, miért mond a Kapitány ilyet,, mikor nincs is ott olyan opció! Egyszóval balfac voltam, lássuk be...
Nem szégyen belátni ezt, csak kellemetlen.Még van valami hasonló nyűgöm, szerencsére az az előbb nem jutott eszembe és most sem, de előbb figyelmesebben körülnézek, csak utána jövök kérdezni!
(a legbosszantóbb az volt, hogy a csúszkát majdnem teljesen jobbra húztam és ezálta a görgetés még durvább lett)
-
Petya XT
senior tag
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
-
Warton
őstag
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
-
DarthSun
félisten
-
DarthSun
félisten
-
DarthSun
félisten
Készítek előtte Disk to image mentést. Van egy SkyHawk külső csatolóval (jobbra a széklábalátétek mellett) a 24/7 gépen, azt bármikor át tudom dugni az X299- re.
Aztán befrissítem majd a főverziót. Ha gond lenne, visszatöltöm a mentést. -
Vasti74
senior tag
Nem hiszem, hogy a monitor vagy a kábel miatt vacak a hardveres gyorsítás, magas a proci kihasználtság, amikor nem kellene annak lennie, ugrálnak el az asztalikonok, szűnik meg működni sokszor a parcellite, stb. stb. ;-)
A monitor egy LG 24UD58, nem vacak, DP kábellel lóg a gépen, az is jófajta, többet tud, mint amit a monitorom. -
ubyegon2
félisten
Az 580-as driver felrakásával javult a helyzet, már csak a FF hardveres dekódolását kell rendberakni...
ubyegon@LMC-AB350M-Gaming-3:~$ inxi -GxxxGraphics:Device-1: NVIDIA GP106 [GeForce GTX 1060 3GB] vendor: ASUSTeK driver: nvidiav: 580.126.09 arch: Pascal pcie: speed: 5 GT/s lanes: 16 ports: active: noneoff: DP-2 empty: DP-1, DVI-D-1, HDMI-A-1, HDMI-A-2 bus-ID: 07:00.0chip-ID: 10de:1c02 class-ID: 0300Display: x11 server: X.Org v: 21.1.11 with: Xwayland v: 23.2.6 driver: X:loaded: nvidia gpu: nvidia,nvidia-nvswitch display-ID: :0 screens: 1Screen-1: 0 s-res: 4384x2466 s-dpi: 168 s-size: 662x372mm (26.06x14.65")s-diag: 759mm (29.9")Monitor-1: DP-2 note: disabled model: BenQ LCD serial: 55H05053SL0res: 4384x2466 hz: 60 dpi: 187 size: 596x335mm (23.46x13.19")diag: 684mm (26.9") modes: max: 3840x2160 min: 640x480API: EGL v: 1.5 hw: drv: nvidia platforms: device: 0 drv: nvidia device: 2drv: swrast gbm: drv: nvidia surfaceless: drv: nvidia x11: drv: nvidiainactive: wayland,device-1API: OpenGL v: 4.6.0 compat-v: 4.5 vendor: nvidia mesa v: 580.126.09glx-v: 1.4 direct-render: yes renderer: NVIDIA GeForce GTX 10603GB/PCIe/SSE2API: Vulkan v: 1.3.275 layers: 9 surfaces: xcb,xlib device: 0type: discrete-gpu driver: N/A device-ID: 10de:1c02 device: 1 type: cpudriver: N/A device-ID: 10005:0000ubyegon@LMC-AB350M-Gaming-3:~$ vainfolibva info: VA-API version 1.20.0libva info: Trying to open /usr/lib/x86_64-linux-gnu/dri/nvidia_drv_video.solibva info: Found init function __vaDriverInit_1_0libva info: va_openDriver() returns 0vainfo: VA-API version: 1.20 (libva 2.12.0)vainfo: Driver version: VA-API NVDEC driver [egl backend]vainfo: Supported profile and entrypointsVAProfileMPEG2Simple : VAEntrypointVLDVAProfileMPEG2Main : VAEntrypointVLDVAProfileVC1Simple : VAEntrypointVLDVAProfileVC1Main : VAEntrypointVLDVAProfileVC1Advanced : VAEntrypointVLD<unknown profile> : VAEntrypointVLDVAProfileH264Main : VAEntrypointVLDVAProfileH264High : VAEntrypointVLDVAProfileH264ConstrainedBaseline: VAEntrypointVLDVAProfileHEVCMain : VAEntrypointVLDVAProfileVP9Profile0 : VAEntrypointVLDVAProfileHEVCMain10 : VAEntrypointVLDVAProfileHEVCMain12 : VAEntrypointVLDubyegon@LMC-AB350M-Gaming-3:~$ vdpauinfodisplay: :0 screen: 0API version: 1Information string: NVIDIA VDPAU Driver Shared Library 580.126.09 Wed Jan 7 22:30:38 UTC 2026 -
CPT.Pirk
Jómunkásember
-
Vasti74
senior tag
Mert valószínűleg nem indítottál még olyan programot, ami azt mutatja a GPU-nál, amit a CPU-nál a top, htop, btop+ meg hasonlók ;-)
Intel GPU-nál pl. az intel_gpu_top mutatja ezeket. De egyébként AMD és NVidia cuccokhoz is van ilyen, és nem csak integrálthoz, szóval az akármilyen diszkrét grafikus cuccokat is lehet monitorozni.
-
Vasti74
senior tag
CPU nem egyenlő GPU. OK, benne van fizikailag, de attól még az egyik CPU, a másik meg GPU ;-) És ha arról van szó, hogy valamit a GPU csinál, akkor azt nem látod a CPU kihasználtságánál. Ez lenne a lényege ;-)
Más op.rendszerek alatt így is működik, pl. ha ugyanilyen 8.gen Intel kütyün Windows vagy macOS alatt ugyanezt csinálom, vagy pl. vlc-vel 4k videót játszok le, akkor alig csinál valamit a CPU. Mert a GPU dolgozik ;-) -
DarthSun
félisten
FF nemtom, nem annyira rentábilis, bár kevésbé kémkedik, de az ultraszivatós weblapok veszélyeztetettségét kevésbé teszi ki, mint a magolós Chrome...persze sosem tudni melyik is készít videó+hangfelvételt rólad. Nálam természetesen a monitor IP kamerája tiltva, meghát a monitor Web csatlakozása is, minek is kéne, szgépről megy minden, onnan minden online aktív, aki betörne, annak az éppen aktív logjaimat kéne feltörni, ha mégis be tudna lépni gratulációm...
...persze az ilyesmit a Qszgépek majd fel tudják törni, de az még nem ma van. -
Dißnäëß
nagyúr
-
Dißnäëß
nagyúr
Nálam a daily driver egy dualboot-os W10/Debian gép, ahol a Debian alatt annyira összekócoltam valamit, hogy megelégeltem a csomagkezelő hülyeségeit és gondoltam húzzuk újra. + próbáljunk ki valami újat így 20+ év Debian után.
Mi legyen, mi legyen.. háh ! Fedora. Csupa jót hallok róla, nosza, kalandra fel !
Friss nvidia támogatás az 5000-es szériámhoz csak úgy natívan, semmi hülyéskedés, minden jó lesz.
Aha.
A ZFS on Linux DKMS nem ment fel rá, mert túl friss volt a kernelem hozzá, kicsit konzervatívabban követik a hivatalos kernel frissítéseket, hisz a koncepciójuk lényege a stabilitás az adatvédelem jegyében. Nekem meg még kernel header-ek sem voltak hozzá, annyira durván új volt minden
Szívtam a fogam, hát ennyit a Fedora-ról. Vissza Debianra, testing felment, nouveau letilt, proprietary driver skip mert a Debianba csomagolt ha jól emlékszem 550-es verziónál jár még, ergo nem jó nekem, ergo a teljesen antipattern "soha ne tedd" jellegű nvidia féle legújabb drivert tettem fel a .run fájllal (telepítő), az MIT/open drivert. Azonnal lett kép és voilá ..
Mon Apr 6 19:27:17 2026+-----------------------------------------------------------------------------------------+| NVIDIA-SMI 595.58.03 Driver Version: 595.58.03 CUDA Version: 13.2 |+-----------------------------------------+------------------------+----------------------+| GPU Name Persistence-M | Bus-Id Disp.A | Volatile Uncorr. ECC || Fan Temp Perf Pwr:Usage/Cap | Memory-Usage | GPU-Util Compute M. || | | MIG M. ||=========================================+========================+======================|| 0 NVIDIA GeForce RTX 5060 Ti Off | 00000000:08:00.0 On | N/A || 0% 35C P3 14W / 180W | 787MiB / 16311MiB | 2% Default || | | N/A |+-----------------------------------------+------------------------+----------------------++-----------------------------------------------------------------------------------------+| Processes: || GPU GI CI PID Type Process name GPU Memory || ID ID Usage ||=========================================================================================|| 0 N/A N/A 2634 G /usr/lib/xorg/Xorg 372MiB || 0 N/A N/A 3673 G cinnamon 76MiB || 0 N/A N/A 3741 G /usr/bin/easyeffects 22MiB || 0 N/A N/A 10498 G ...rack-uuid=3190708988185955192 76MiB || 0 N/A N/A 10686 G /usr/lib/firefox-esr/firefox-esr 135MiB |+-----------------------------------------------------------------------------------------+Szóval.. "odaát" sincs minden fenékig tejfelből
Most legalább nvidia is van és ZFS is van. Kíváncsi leszek, mikor csorog le akárcsak testing repo-ba is egy 550-nél újabb nv driver, mégiscsak az a tiszta módszer, ha apt intézi.
Szerintem még fél év alsóhangon, mire oda eljutnak vele, ahol most tartok a gyári installerrel .. a durva, hogy a Blackwell széria kiadási dátuma January 30, 2025.
Woo-hoo.
-
DarthSun
félisten
DDR5 : az már ötszörös ár kb
DDR4 asztali : 3-4x- es
DDR4 ECC : az is elszállt, hát a 2933MHz 32GB- ot 15k- ért megvenni ma...hát nemtom, én még annyiért vettem.DDR4 asztali 4000MHz- es/64GB kit : a robbanás előtt 55k volt, ma ez hát...
...is az egekben.Linuxhoz a 16GB is elég persze, de ha Chrome alatt 50 tab van nyitva, akkor már ott is szűkös lehet...
-
sh4d0w
félisten
-
DarthSun
félisten
Köszi, ezt a kapcsolgatási lehetőséget megnézem. Sokmindent még nem tallózgattam át. Tapipados rádiós bill műkszik az alapfunkciókkal, az elég is.
22.3 van fent, és kettő kolléga is írta, hogy bekavar(hat) a Wayland.
Csak kíváncsiságból kérdeztem, nekem tetszik a def Cinna felület (van akinek nem), jó ez... -
DarthSun
félisten
Eddig simán, jelszókérés nélkül belépett, nem volt login ablak. Csak bizonyos műveletek esetén dobta fel a jelszókérést. Egy nagy csoportos frissítés után, immár feldobja.
Inkább nem kockáztatok, jó nekem a Cinnamon felület, lényeg a stabil működés. Látom hogy sokan panaszkodnak erre-arra, de nekem evvel a kezdőknek javasolt verzióval nemigen van gondom. Pár segítségkérés kellett persze, ami jött is, aztán csak működik. T*kön is szúrnám magam, ha szétesne a rendszer, hónapokig tartó tanulás van benne, és már fent van mindenféle cucc, ami nekem kell a melóhoz, szórakozáshoz. -
Csiga74
csendes tag
-
Warton
őstag
-
Zó
senior tag
Megoldható a GOG-os SWAT 4 Steammel is, de ez megint csak bonyolítás, a Heroickal alapból be tudsaz lépni GOG-ra, lekapja neked, úgy egyszerűbb. Egyébként van benne Wine Manager is, és vele is le tudsz klapni különböző Proton-verziókat a steames helyére, ha beállítod, azt így látja mindkettő, illetve minden más kliens is, mely azt nézi. Annyiból jó, hogy a Proton-GE-k is leszedhetők vele, néhány játékhoz ez jól jön. A Steam csak a normál Protobokat szedi le, tehát ott a GE-seket manuálisan tudod még betenni (értsd: letöltés: GitHubról, majd bemásolás, és újra is kell indítani a Steamet).
A GE egyébként egyenlő Glorious Eggroll, az az a Manjaro atyjáról van szó. Ez lehet riasztó vagy biztató, de nekem volt már hogy jól jött. Általában elég valamely 10-es Proton vagy az automatikusan frissülő Hotfix/Experimental. Régebbi játékok pedig időnként régebbi Protont szeretnek. Ez sem főszabály, újjal próbálom ki őket először, így ajánlom, inkább kivételek vannak, ProtonDB-ről ki szokott derülni, hogy melyik kell. Ami meglepőbb, szinte egyedi példa, hogy a 2017-es, az utóbbi időkben is DLC-kkel bővített Battle Brothershöz (amúgy remek körökre osztott hexás taktikai játék és RPG, a az X-COM és a Jagged Alliance a fő ihletők között) 6-os Proton kell valamiért, azzal kifogástalan, és ez is kiderül a ProtonDB-ről.
-
DarthSun
félisten
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
Most elvileg a 10-es proton a stabil verzió.
A Civ V magyarítása egy halom xml fájl, amit be kell másolni a játék könyvtárába. Szerintem annak mindegy, milyen platform.
Az Aspyr-el semmi gond nem volt, a proton előtti időben ők csinálták a már kiadott játék Linuxos portolását, így készült a CiV V Linux portja is.*van egy magyar civilizáció a modok között végvárakkal, egy kicsit OP de hát annyi baj legyen.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
-
ubyegon2
félisten
No ennyit a vakon nekimenni valaminek témához...
Felraktam az Age of Empires III-at, aminek a teljes funkcióihoz majd fel kell rakni a fizetős base verziüt, gondoltam épp jó lesz tesztelni ez a free...
Semmi, felugrik egy kisablak, hogy jelentsem, mi volt a hiba, de a hibaablak csak egy tizedmásodpercre ugrott fel...
Már akartam törölni ezt is a fenébe, de még nézegettem, hátha találok valami tippet, mi a baja! Hát csak annyi baja volt, hogy amikor rámentem a Tulajdonságok fülre és alul a kompatibilitásra, akkor láttam, hogy rengeteg Proton verzió sorakozik ott, de ezt eddig senki nem mondta, hogy a Protont külön fel kell rakni. Felraktam a legfrissebbet és putty már indul is a game!
Szóval még egy lépés...de alakulgat. -
Zó
senior tag
Stratégiákat írtad, hogy kedveled, mivel a Heroesokat pont nem, azokat nem ajánlom, de ilyesmiből Age of Empires 1-2-vel (a felújítottakkal), Rites of Warral, Dungeon Keeper 2-vel vagy Jagged Alliance 2: Unfinished Business-szel is gond nélkül játszottam az utóbbi időben Steammel vagy Heroickal (GOG-os verzióval). Egy részük fenn sincs Steamen, így ProtonDB-n sem. Taktikai lövöldéből (ha már a Brothers in Armsot emlegetted) pedig a SWAT 4-gyel, azzal még multiztunk is. A SWAT 4-ben az intró problémás lehet, de azt pont Win 10-en kellett kiütnöm, tehát nem Linux-hiba.
Csak azért írtam, hogy adjak konstruktívan működő tippeket. Nem működőket nem is tudok adni, mert olyanba bele sem futottam.
-
DarthSun
félisten
-
Zó
senior tag
-
DarthSun
félisten
-
Petya XT
senior tag
Linux Mint Cinnamont pillanatokon belül be lehet lakni...
Most rászoktam megint a mentegetésre. A közelmúltban az Endeavour Cinnamonját nézegettem, 2-3 órám ráment. Nemrég a Cachy-val koppantam egyet. Azt gondoltam, hogy felteszem és Mint, de arch. Jól benéztem, kaptam egy üres Cinnamon-t. Mindent, de mindent külön kellett felpakolni. Na de miután rendbe lett....Kiváló rendszer.
Tehát, mivel ismerem magam, hogy majd leülök játszani 10 percre, és hirtelen eltűnik öt óra, mielőtt nekiállok, ezt így lementem, még még bármit is csinálok. Tényleg írtátok sokan, hogy nagyjából rendben van ez a játék kérdés, így kipróbálom valamelyik nap.
Linux Mintes kérdés: Volt két logom nem régen, a .var-ban, ami felhízott 30-30 GB-ra, nagyjából akkor amikor abból a gépből kivettem az Nvidia kártyát(filmnézős pici gép. syslog és kernellog. Sajnos akkor nem nagyon jártam utána, de valami hardverváltozás, BIOS okán lehetett. Soha nem jártam így, volt kernel váltásom is akkor, 6.8-ról-6.17-re. Valami telespammelte, de a ChatGPt-nek beadott részletre az mondta, hogy ezen adatok alapján csak aza program tudja, hogy mi, az ami létrehozta a bejegyzést.
-
DarthSun
félisten
Jó móka amúgy, a nyuggeragyat is tornáztatja a kihívás, tán később jön a német haver.
Én elvoltam Win alatt is, de csak úgy kalandvágyból, mondom kipróbálom a Pingvint, nem csalódtam, ma már nagyon jó.Mondjuk a tapasztalat is számít, énszerénységem brutál előgyakorlattal jött át Winről. 4 világbajnoki elsőhely, és egy második.
-
Petya XT
senior tag
...ebben az esetben akkor megállapítható, hogy Téged ez motivál, kihívást látsz benne. Én valahogy vakarozok ilyen szinten belenyúlni a rendszerbe Wine-al, különböző rétegekkel. Túl sok a változó ebben a világban, meg technikailag bár érdekel, de sajnálom teleszemetelni a rendszereim. Volt mostanában elég bajom a játék kérdés nélkül is

-
Petya XT
senior tag
Nem lesz túl népszerű a kérdés, de miután napok óta, hetek óta csak ez a téma....Miért nem egyszerűbb egy külön SSD-t tartani Steamre egy Windowssal? Itt azért azt vettem le az olvasottakból, hogy nem mindig móka és kacagás ez a linuxon gémelés. Én egyszer kipróbáltam, de gyalázatos volt a teljesítménye az adott játéknak(valamelyik újabb Tomb Raider). A kihívás vagy a zsigeri gyűlület az ablakos miatt? Tényleg nem értem, és nem feszkózni akarok, csak kérdem..
Nekem eszembe sem jutna ezzel szórakozni, pláne úgy, hogy azért sokszor szét kell szemetelni a rendszert a réteggekkel. -
tordaitibi
veterán
-
DarthSun
félisten
Direkt FHD- t vettem nemrég, és nem monitort, hanem tévét. 1.5m távolság pont ideális (82centi, ennyi fér el a zsúfolt asztalon).
Gépre van kötve, szóval nem kell variálgatni, így 1 kijelzőn távszabival TV vagy szgép-képernyő is.
Valamint pont az ilyen arányproblémák elkerülésére is, nekem nem jött be a desktop 4K- n (láttam máshol).
Lehet hogy én is xoptam volna 4K/Linux alatt...
, bár a szemem még jó, a FHD telefont is olvasom nagyítás nélkül. -
shadow1901
senior tag
Ebben hol van a teljes képernyős, celluloid/yt filmnézés?#110513 tordaitibi
Nekem ez újabban tűnt fel Minten. Nem piszkáltam 15-20percenként inputot. Sőt joyos játéknál sem...
Arch/debian alatt talán valóban ki volt inkább kapcsolva. -
tordaitibi
veterán
Neki (és nekem) nem ez a gondja, meg minden játék előtt-után nem életszerű ezzeket átállítani amúgy sem.
Bár lehet erre szkriptet is írni
mégiscsak Linux a szóbanforgó rendszer.
Hanem hogy a maga rendszer nem veszi észre hogy teljes gőzzel megy egy teljesképernyős játék és lelövi a monitort, kiléptet, elmegy a gép alvóba stb. a beállított idő után.
A Win ezt valahogy felismeri egyébként mert van több régi egyszerűbb játékom amit mindkettő alatt tolok. És a Win sose vágta ki a monitoromat a beállított 10 perc után, az Ubuntu meg mindig.
Szerintem egy Linux csak a bill. és egér inputot figyeli, de a joystickot nem. Valamint vannak szoftverek amik tudatják a rendszerrel hogy épp dolgoznak. Pl. Smplayerbe se viccből van az az opció hogy "Lejátszás alatt a képernyővédő kikapcsolása"
Böngészők is jelzik valahogy ha van tevékenység, ha épp vidolejátszás van. De némelyik játék nem tud ilyet. -
shadow1901
senior tag
-
DarthSun
félisten
A 4K gonddal nem tudok kísérletezni, nincs 4K monitorom. Nyilván gondot okoz, ha túl aprók a karakterek, tippre a jó szem sem segít, mert elmosódik. Esetleg akinek van 4K kijelzője, tud tippet adni hogyan növelhető a karakterméret a problémás ablakokban.
FHD monitoron nálam az eddig kipróbált Win játékok sikeressége 100%. Natívban az Uniginet próbáltam, ok, ugyanez Win10 palackban is rendben, végülis telepítés szempontjából ugyanaz mint egy játék, csak ez teszt.
-
Zó
senior tag
-
Zó
senior tag
A Siege az multis játék, az anticheat sara lesz szerintem, nem a Steamé. Szerintem, ahol fennakad, ott a Steam-kliensnek már nincs dolga. Ilyeneknél érdemes tájékozódni, a Mafia-féle single játékoknál viszont valószínűtlen, hogy ne mennének.
Szoktam amúgy multizni (inkább co-op, de nem kizárólag), de amikkel én játszom, azokkal nem volt probléma.
És ott van a BF1, abba jó pár évvel a megjelenés után tettek kernel-szintű anti-cheatet, így elromlott Linuxon, single-ben is.
-
DarthSun
félisten
Csak az elején tűnik kacifántosnak. Mikor már megvan a mit-hogyan, utólag már egyszerűnek néz ki. Pár kattintás, aztán már egy hajszárítóra telepített Linuxon is fut a Windowsos cucc. Esetleges moddokhoz kellhet a telepített könyvtár tallózása, de az meg az ikon alatt kiolvasható, ha nem tesz fel ikont, akkor meg a Q4Wine- ben telepített útvonal.
-
shadow1901
senior tag
-
shadow1901
senior tag
-
NeoPampalini
senior tag
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
Ismert tény, hogy nem tökéletes a scaling kezelése Linuxon, asztali környezetenként eltérő a megvalósítás milyensége, a Mint ráadásul még X11-et használ a háttérben. Már pedig 27"-es montioron a 4K csak igen nagy scalinggel válik olvashatóvá. Tudom nem te választottad, de az a monitor a méretnek és felbontásnak egy elég szerencsétlen kombinációja.
ViZion: pár éve próbáltam Mintet olyan környezetben, az amúgy jól szerkeszthető onboard képernyő billentyűzettel meglepően jól működött érintőképernyőn. Mondjuk hosszabb távra nem csinálnék ilyet, egyszerűen az asztali oprendszerek nem tablet jellegű használatra valóak. (szerintem)
-
ViZion
félisten
2 éve minden IS működött, nem volt ennyire minden wayland.
Pop OS 22 is jó volt, a 24 meg kuka.
Fyde OS próbáltam, egy helyen nem működött az osk... ahol jelszót kért.
Tehát fizikai billentyűzet nélkül kuka, pont a jelszó módosítás és a belépés. Autologinnal életképes lehet, viszont nincs sok kontroll a programok felett és nem tudom mennyire biztonságos minden appnak megadni a google login-t.
Most jön a Fedora 43 Workstation (atyaég, még valahol 15-19 verziókon voltam Fedora user...), de gyáva vagyok, nem Wayland, X11 lesz az. -
tordaitibi
veterán
Jajj Uby, egy Win szoftver telepítése 99%-ban next-next-finish.
Nincs vadászat hogy arch, ubuntu, deb, rpm rar tar vagy akármi, nincs os verzió szerinti keresgélés, pl. az SmPlayerből a honlapján perpill 28 Linuxos verzió közül lehet választani. És van 1 darab Wines telepítő
Nem kell makeizé forgatás se semmi agyzsibbasztó terminálozás.
Csak van egy működő egered a közelben hogy katingass
-
DarthSun
félisten
A Windows szerű telepítés az pont jó szerintem, a kezdő Linuxosok átállását is megkönnyíti. Valamint ha Linux Wine (ill Wine héj) alá telepítesz Win címet, nem is nagyon lehet másképp, végig kell menni a telepítési folyamaton.
Némelyik játék vagy program viszont elindul telepítés nélkül is, csak simán bemásolva a Linuxos partícióra. Valamint olyan is, amelyiket bemásolni sem kell, csak simán indítani az NTFS partícióról. -
ubyegon2
félisten
Rápróbáltam az első utamba eső Crusader King II-re, az meg simán működött... legközelebb egy only Windows game-t próbálok ki. Innetől kezdve tényleg nincs értelme itt zargatni a népeket.

Egy kérdés csak akad, ezeket a game mellett felrakott valamiket uninstallozhatom vagy később is jó lesz más játékhoz is?
-
Zó
senior tag
-
Zó
senior tag
-
Warton
őstag
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
-
Zó
senior tag
Nem mondom, hogy ne írd le a gondjaidat, a problémákról jó, ha szó esik, de közben értékítéleteket is közölsz az egész témáról, miközben egy átlagos steames telepítés egykattos gyakorlatilag, akkor már elnézést, hogy a válaszban azt is leírom, hogy nem olyan bonyolult, ahogy a te kommentjeidből kitűnik. Nyilván nem azért van piaca a SteamDecknek, mert tortúra az egész.
Raktam már fel vagy százféle játékot 2-3 küpönböző disztróra, különöző hardvereken, steameset, GOG-osat, meg még pár klienseset, lemezest, emulátorost, DOSBox-ost, natívot stb. moddoltam, patcheltem már, tehát nem túloznám el a bonyolultságát. Nem azt mondom, hogy te ne tedd, csak azt, hogy hadd kommentáljam már a kommentárjaidat

A konzolokat meg hagyjuk, azokon is bele lehet futni olyan dolgokba, hogy felbosszantja az embert, pedig akár Linuxon, akár Windowson lenne rá megoldás. Tartok párat - PS5-öt pont nem, a Sonytól csak PS3 van kéznél -, de a zártságukat sem tekintem előnynek, azért is vagyok itt. Nem mondom, hogy kerülni kell őket, vagy nem valók sokaknak, de nem vagyok biztos benne, hogy te vidámabbak írogatnál a velük való élményeidről

-
old-dog
aktív tag
-
Warton
őstag
-
Zó
senior tag
Atyaég...ti, akik Wint is használtok, nem érthetitek, hogy ezt olvasva a Linuxos user motivációja kb lemegy nullára.
Az egy dolog, hogy 12 éve megszabadultam tőle, de még rühellem is.A hangsúly szerintem azon van, hogy nem egy OS-specifikus dolog, vagy ha már valami, nem kell miatta hozzá Linux-gurunak lenni. Mert az sem fest jól, ha benéz ide egy kezdő, és azt látja, hogy a játékok elindítása még egy őslinuxosnak is gond

Steamen is OK, hogy Linuxon is futó game egyszerűen kezelhető, de ha épp egy winonly játékba futok bele, akkor megint jön, hogy vagy így vagy úgy vagy amúgy kéne megoldani és jönnek megint a körömnyi kisablakok.
Nem tudom, mit csinálsz, én a játékok töredékénél látok efféle ablakot. Kevés indít ilyesmit, magamtól pedig ritkán van ok a Winecfg-re rátenyerelésre. A wine regedit paranccsal elvileg valami központinak látszó wine-os átméretezésnek kellene bejönnie, de valójában prefixenként külön kell sajnos. Egyébként lehet ugyanabba a prefixbe telepíteni több játékot, de főszabályként nem ez az ajánlott.
-
ubyegon2
félisten
Egyre jobban tetszik a helyzet...
Steam-en kiválasztottam egy game demot, crossplatform amúgy, letöltés, play így is, úgy is directx egyik, másik....nagy semmi sehol. Htopban látom, hogy nagyon igyekszik pár stemweb meg c: meghajtóról is valami. Mindegy, uninstall...le is szedte, de kb 15GB hely megint odavan, belenézek a steam mappába, no azt nem kellett volna! Gyakorlatilag mint anno a Windows áttekinthetetlen rendszermappáit látnám, nem is kerestem tovább, hol lehet a 15giga maradék szemét.
Konklúzió, tök ugyanott vagyok, mintha a nyamvadt Windowst használnám, mármint game terén. Ha nem lenne félnapos szopacs lebontani a CPU hűtését, már rég berakatm volna a miniatűr NVMe SSD-d, amin van valamelyik notebookról megmaradt eredeti Win11-e... és ezekkel elbohóckodtam kb félórát!
Ha maradt volna még valami pénzmagom szegény nyuszi orvosi kezelései után, komolyan mondom, mennék inkább venni egy PS5 akármit!Nagyon úgy néz ki, hogy erre a kaosra nem fogom meghagyni a 64GB RAM-os félgépet.
-
Zó
senior tag
Most például olyan gyűjtőoldalt keresek, amiben tudok tematikusan keresni, mert a Steam az pont nem való erre. De ha tudjátok melyik WWII taktikai game az, ahol nem egyedül magát irányítja a főharcos, hanem még 3 főt el tud helyezni fedezékben, akik támogató tüzet biztosítanak, akkor ne tartsátok magatokban! :N
Több konkrétummal könnyebb lenne találgatni. Milyen nézet? Lövölde vagy taktika/stratégiai játék? Valós idejű vagy körökre osztott? Csak pár főnyi gyalogos van? Hol játszódik, melyik fronton? Esetleg valamely konkrét hadműveletnél, csatánál? Mikortájt jelent meg? Nem mindegy, hogy 1984 vagy 2024.
De úgy látom, megfejtetted.
-
DarthSun
félisten
Lényegében ha fent van a MINT Cinna, onnantól már szinte semmit nem kell tudni mélyebben. Q4Wine->programok telepítése->innentől ugyanaz mint Windows esetében.
Nálam pld :
Q3 : Steam akció ingyenes, offline telepítő is lejött, online nélkül is telepíthetek, játszhatok (ON/OFF-linehez széria mellékelve).
UT2004 : csomag megvásárolva, CD- ről (4CD) telepíthető a fenti Q4Wine folyamattal - ok. Jó hát én bemásoltam a 4CD- t DVD- re és összefésültem, ne kelljen akár CD-emuban is cserélgetni a lemezeket.
UT3 : há' most nem vettem elő a tokot, de ez 2 DVD
Vinyóra van tóva' egy ISO- ban, onnan telepítettem Linux alá is.
A következő kedvenc hentelős a SSam/SSamHD : fiamnak már nem kell, itt landolt a fullos DVD.Továbbmegyek : Win2.0- ig visszamenőleg telepíthetők a cuccok Q4Wine alól (modern gépre is), az egyéb héjak, mint pld a Proton, gagyik ehhez, kissé szűkös a setEnV. Nálam fontos, mert részben az ultraretróba is beragadtam.
A Wine felettébb érdekes projekt, és hatékony, a különböző ráhúzható héjakkal együtt is.
Win FPS pld Uniginevel : 200FPS, Linux natív : 220 FPS, Linux Win10 palack : 180 FPS. 20 FPS difi kb senkit nem érdekel, lényegy hogy laggmentesen fusson, és játszható legyen.Q4Wine minden palackhoz mini-Windowst hoz létre. Amúgy érdekelne hogy jogilag a Linux fejlesztők ezt hogyan is érvényesítették ? , van valami megegyezés az MS- al...

Amúgy a Steames környezet kevésbé érdekel, főleg ha nem jön le egy offline telepítő is, ha lejön az ok, megvettem pénzért, vagy akcióban ingyenesen. De hogy vissza kelljen loggolni, adott esetben még az offline gameléshez is, na hát az már túlzás...reklám/online kattintás / dollár...pár dollár van nyilván minden felületen, de az egyszeri felhasználó ezt már csak akkor veszi észre, mikor már kb a jövedelme fele levonásnásra kerül, a pici 1-2 dolláros felhalmozódás miatt....
-
hun_Banderas
csendes tag
Ne ostorozd magad. Kell egy kis idő, hogy megértse az ember. Főleg ha évek óta nem foglalkoztál még csak játékokkal sem. Én viszonylag otthonosan mozgok a Linux világában, de annak idején nekem is idő volt, hogy megismerkejdem a wine-nal. Mondjuk én kezdetben semmilyen grafikus frontendet nem használtam, csak közvetlenül az alap wine eszközkészletet nyüstöltem. Ami egyrészt nehezítette a dolgot (szinte csak CLI, minden fapados), viszont az volt az előnye, hogy megértettem az alaprendszer működési elvét és utána amikor elkezdtem használni az erre épülő klienseket (Heroic, Lutris stb.) már könnyebben kezeltem a problémák megoldását is.
Ha valamikor lesz egy kis szabadidőm, lehet írok majd egy kis útmutatót a logout oldalra a wine és a legnépszerűbb kliensek használatáról (Heroic, Lutris stb.).
-
Zó
senior tag
Nem kell mindenhez más, mindenhez jó a Steam is (az a kérdés, hogy melyik felületet használnád a Wine-hoz vagy a Protonhoz*), csak nyilván egyszerűbb, hogy az ott vásárolt játékokat kényelmesen intézi a kliens.
A Heroicot én azért kultiválom, mert együttműködésben vannak a GOG-gal (sok játékom van ott), még az achievementeket és felhőmentést is kezeli oda, Windowson is használhatóbb, mint a GOG saját kliense. És van benne Wine Manager is, a Steam mappájába másolva pedig a Steamnek is besegít (nem a legteljeskörűbb, de Steam esetében manuálisan másolgatni kellene, és a sima Proton, illetve a Proton-GE lefedett nálam eddig mindent).
*Ez nyilván nincs Windowson, kliensek, emulátorok, DOSBox viszont ugyanúgy. "Csak" amikor kell a Proton/Wine azt kell megugrani valamivel.
Új hozzászólás Aktív témák
-
Fórumok
LOGOUT - lépj ki, lépj be!
LOGOUT reakciók Monologoszféra FototrendGAMEPOD - játék fórumok
PC játékok Konzol játékok MobiljátékokPROHARDVER! - hardver fórumok
Notebookok TV & Audió Digitális fényképezés Alaplapok, chipsetek, memóriák Processzorok, tuning Hűtés, házak, tápok, modding Videokártyák Monitorok Adattárolás Multimédia, életmód, 3D nyomtatás Nyomtatók, szkennerek Tabletek, E-bookok PC, mini PC, barebone, szerver Beviteli eszközök Egyéb hardverek PROHARDVER! BlogokMobilarena - mobil fórumok
Okostelefonok Mobiltelefonok Okosórák Autó+mobil Üzlet és Szolgáltatások Mobilalkalmazások Tartozékok, egyebek Mobilarena blogokIT café - infotech fórumok
Infotech Hálózat, szolgáltatók OS, alkalmazások SzoftverfejlesztésFÁRADT GŐZ - közösségi tér szinte bármiről
Tudomány, oktatás Sport, életmód, utazás, egészség Kultúra, művészet, média Gazdaság, jog Technika, hobbi, otthon Társadalom, közélet Egyéb Lokál PROHARDVER! interaktív
- Fórumok
- OS, alkalmazások
- Linux kezdőknek
- (kiemelt téma)
A topik célja: Segítségnyújtás a Linux disztribúciókkal még csak ismerkedők számára. A szerveres kérdések nem ebbe a topicba tartoznak.
Kérdés előtt olvasd el a topik összefoglalóját!
Haladó Linuxos kérdések topikja.
Linux felhasználók OFF topikja
Milyen program ami... [link]
Shell script kérdésekkel látogassatok el a topikjába
- Teszt Már csak két hónap van hátra a Windows 10 nyugdíjazásáig, ideje előrelépni
- Teszt [Linux] Vanilla OS, egy Debian alapú immutable operációs rendszer
- Teszt [Linux] Aeon Desktop, egy immutable operációs rendszer az OpenSUSE-tól
- Teszt [Linux] A Flatpak
- Bejegyzés MS Office365 Linuxon
- Bejegyzés [Linux] Futtassunk bármely disztrót a terminálunkban
- Bejegyzés Alpine Linux telepítés mindenféle low-end dologra
- Hír Zöld utat adott a nyílt forráskódú Linux meghajtóknak az NVIDIA
- Kerékpárosok, bringások ide!
- CADA, Polymobil, és más építőkockák
- Ingatlanos topic!
- Gyúrósok ide!
- Megújult mobilos felület, fórumos ráncfelvarrás a PROHARDVER! lapcsaládon
- Samsung Galaxy S25 Ultra - titán keret, acélos teljesítmény
- Samsung kuponkunyeráló
- Parfüm topik
- Vezeték nélküli fülhallgatók
- Nem annyira csodás az ASUS csodakábele
- További aktív témák...
- DELL PowerEdge R630 rack szerver - 2xE5-2650v3 (20 mag / 40 szál, 2.3/3.0GHz), 32GB RAM, 66921Ft+ÁFA
- MacBook Air 15" (M3, 8 GB RAM, 512 GB SSD)
- Apple iPhone 12 64GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- iPhone 17 Pro 256 GB Silver - Bontatlan !! www.stylebolt.hu - Apple eszközök - Számlás
- iPhone 13 128GB 100% Green (1év Garancia) - ÚJ EREDETI AKKUMULÁTOR - AKCIÓ
Állásajánlatok
Cég: Laptopműhely Bt.
Város: Budapest

De a fő gondom az lett, hogy amikor ott hagytam a gépet, aztán valamikor újra ránéztem volna, se kép se hang, semmilyen gombbal nem akart életre kelni. Ugyanez Garuda esetén pikkpakk megtörténik a space lenyomására.
Ez a vihar most komolyabbnak tűnik, de remélem igazad lesz.
Talán célhardver, szerver. stb.
Tényleg gáz, hogy ismerős beállítóablakokat egy pillatással elintéz az ember, főleg, ha nem is a KDE-t, hanem épp a Cinnamont ismeri!
Nem szégyen belátni ezt, csak kellemetlen.
Marad a kézi, nvidia installeres mókolás.
, persze itt off, semmi köze a Linuxhoz, sőt keményen Windowsos...

Ha maradt volna még valami pénzmagom szegény nyuszi orvosi kezelései után, komolyan mondom, mennék inkább venni egy PS5 akármit!
CPT.Pirk