- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- bitpork: Phautós tali a Balcsinál 2025 Augusztus 2 napján (szombat)
- Meggyi001: RTX 5060 - Az új népkártya?
- sziku69: Szólánc.
- bambano: Bambanő háza tája
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- Meggyi001: Nyilvános wc-k.....még mindig hiánypótló...
- f(x)=exp(x): A laposföld elmebaj: Vissza a jövőbe!
- btz: Internet fejlesztés országosan!
Hirdetés
Talpon vagyunk, köszönjük a sok biztatást! Ha segíteni szeretnél, boldogan ajánljuk Előfizetéseinket!
-
LOGOUT
Linux kezdőknek - érdemes beleolvasni, mielőtt kérdezel
Új hozzászólás Aktív témák
-
Petya XT
senior tag
válasz
CPT.Pirk #105587 üzenetére
Volt még ott valami opció, hogy erőltesse a játék az adott verziót. Amíg az nem volt kipipálva, nem is indult el.
Régen volt a kliensben is, hogy ne protonozzon, hanem natívan fusson( vagy valami hasonló), de most ezt sem találtam meg. Kicsit mélyebben bele kell ebbe magam ásni. A GTA V-öt sajnálom, de sok játék van szerencsére, amivel nincs gond. Azt a Social Club, anticheat dolgot még mindig nem lehet megkerülni sehogy a GTA esetében? -
Petya XT
senior tag
válasz
CPT.Pirk #105585 üzenetére
Azzal a verzióval a Tomb Raider nem indult sajnos. Kicsit belezavarodtam, hogy akkor, hogyan is legyen. Fél órába telt, mire rájöttem, hogya játék tulajdonságainál is be kell állítani. Az Isolation......igen. A legjobb hason csúszva végigjátszani
. Ritka "görény játék", főleg a második fele... De imádom! Jöhetne már egy hasonló!
-
Freel
tag
válasz
CPT.Pirk #105579 üzenetére
"Majd egyszer megnézem, ha egyszerűbb módon is elérhető lesz az ntsync mint most."
"...mert az még nincs kint a stabil ágon."
Ne haragudj, ezt nem igazán értem...A 6.16-ból már kész van a zen kernel. De lényegtelen, mert a 6.14 óta (több hónapja) van benne az ntsync a kernelbe. Egyetlen parancsot kell beírnod és onnantól már a bootoláskor betölti a modult a kernel. Ettől nem hiszem, hogy egyszerűbb lesz.
A ProtonUp-Qt pedig 2 kattintással kínál gyors és egyszerű GUI-s megoldást, hogy a Steambe és a Lutrisba betedd a GE-Proton10-10 -et.
Max 2 perces munka. Nehogy félreértsd, nem kötözködöm, csak leírtam.
Sanszosnak tartom egyébként, hogy a zen kernel vagy már most a 6.16-ban, vagy minél előbb automatikusan be fogja tölteni az ntsync modult. A Steam pedig a Proton 10-be már beleteszi a támogatást.
De mindegy, ahogy érzed. Mindenesetre jó játékot. -
Freel
tag
válasz
CPT.Pirk #105576 üzenetére
Az (új) Tomb Raider Trilógia már érdekesebb lehet, azokban van beépített benchmark. Érdemes lenne ránézni. Megvan az összes Epic alatt, majd lehet ránézek. A Cyberpunk 2077-nek is van saját beépített benchmarkja. Ahogy olvastam ott már rögtön kijön az ntsync hatása. Nem próbáltam, és lehet már nem is fogom: kétszer játszottam végig az alapjátékot, egyszer a Phantom Liberty kiegészítőt (életem egyik legjobb kiegészítője volt (amúgy jobb, mint maga az alapjáték)), már letöröltem a játékot, nem igazán tervezem elővenni még egyszer.
-
Freel
tag
válasz
CPT.Pirk #105576 üzenetére
A Unigine Superposition-nak ugye van natív OpenGL-es (Linuxos) változata, elvileg alapból ugye azt futtatod ha tesztelni akarsz Linuxon. Az ntsync ugye alapvetően wine technológia windows-os programok futtatására a Vulkan API-n keresztül. DXVK (D3D9, D3D10, D3D11), VKD3D (DX12) alatt működik. Tehát a natív Superposition nem fog semmilyen különbséget kimutatni OpenGL alatt. A DirectX-es Superposition-t nem próbáltam még futtatni Linux alatt. Nem vagyok biztos benne, hogy lehetséges egyáltalán. Ahogy elvileg a 3DMark sem fut Linux alatt. Elvileg...
-
Warton
őstag
válasz
CPT.Pirk #105562 üzenetére
Próbálgatom ezt az ntsyncet, egyelőre csak Mortal Kombat X-el és 1-el. Nem nagyon érzem, hogy jobb vagy rosszabb lett ettől, bár lehet, hogy be van állítva valami fps cap.
Igazából azokban az esetekben amikor amúgy is jól megy a játék szerintem tök mindegy. Majd lehet, hogy valami régebbi krumplin próbálgatok majd olyan játékokat, amik fsyncel nem igazán mentek vagy csak nagyon nyögvenyelősen.
Múltkor próbáltam egy i3 2100, GTX750-esen a Doomot futtatni és nagyon laggolt meg minden, elképzelhető, hogy az ntsync javít valamit?
-
Sz_Imre
senior tag
válasz
CPT.Pirk #105539 üzenetére
Gondolom így értette, mivel alapértelmezetten az utóbbi 6 hónap-ot mutatja.
-
urandom0
senior tag
válasz
CPT.Pirk #105533 üzenetére
Oké, de minden hülyeség miatt képes megakasztani a bootot.
Ha pl. bejelentkezve maradok ssh-n, úgy, hogy jó ideje már nem végeztem semmilyen műveletet, akkor is elszüttyög a leállításon másfél percet.
Szerintem alapból 10 vagy 30 másodpercnek kellene lennie, aki hosszabb timeout kell, az pedig feljebb állíthatja magának. Az olyan folyamatoknak pedig, amiket nagyon nem kéne megszakítani (pl. egy rendszerfrissítés), azoknak meg ott a systemd-inhibit. -
fekete.puma
tag
válasz
CPT.Pirk #105295 üzenetére
AI válasz.
1. Sávszélességi korlát a HDMI 2.0b esetén:
HDMI 2.0b maximális átviteli sebessége:
→ 18.0 Gbit/s (kódolatlan kb. 14.4 Gbit/s hasznos sávszélesség)2. A kívánt videójel igénye (4K@120Hz, 10bit RGB 4:4:4):
Számoljuk ki a szükséges adatsebességet (nyersen):
Felbontás: 3840 × 2160 = 8,294,400 pixel/frame
120 Hz → 995,328,000 pixel/sec
10 bit per csatorna (RGB) = 30 bit/pixel
995,328,000 × 30 = 29.86 Gbit/s nyers sávszélesség szükséges
Ez jóval meghaladja a HDMI 2.0b korlátját. -
-
cigam
titán
válasz
CPT.Pirk #105278 üzenetére
Ez fura, mert azt olvastam, 2023 óta "árva"
-
Zó
aktív tag
válasz
CPT.Pirk #105272 üzenetére
Íme a xandr:
Screen 0: minimum 320 x 200, current 3840 x 2160, maximum 16384 x 16384
DisplayPort-0 disconnected (normal left inverted right x axis y axis)
DisplayPort-1 disconnected (normal left inverted right x axis y axis)
DisplayPort-2 disconnected (normal left inverted right x axis y axis)
HDMI-A-0 connected primary 3840x2160+0+0 (normal left inverted right x axis y axis) 1428mm x 804mm
3840x2160 60.00 + 120.00* 100.00 96.02 72.00 60.00 50.00 48.00 119.88 50.00 59.94 30.00 25.00 24.00 29.97 23.98
4096x2160 120.00 100.00 119.88 60.00 50.00 59.94 30.00 24.00 29.97 23.98
2560x1440 120.00
1920x1200 60.00
1920x1080 120.00 100.00 119.88 60.00 50.00 59.94 30.00 24.00 29.97 23.98
1600x1200 60.00
1680x1050 60.00
1280x1024 60.02
1440x900 60.00
1280x960 60.00
1280x800 60.00
1280x720 60.00 50.00 59.94
1024x768 60.00
800x600 60.32
720x576 50.00
720x480 60.00 59.94
640x480 60.00 59.94Ez meg az inxi -Fxxx-ből a grafikás rész:
Graphics:
Device-1: AMD Navi 23 [Radeon RX 6600/6600 XT/6600M] vendor: XFX
driver: amdgpu v: kernel arch: RDNA-2 pcie: speed: 16 GT/s lanes: 16 ports:
active: HDMI-A-1 empty: DP-1, DP-2, DP-3, Writeback-1 bus-ID: 0c:00.0
chip-ID: 1002:73ff class-ID: 0300
Display: x11 server: X.Org v: 21.1.11 with: Xwayland v: 23.2.6 driver: X:
loaded: amdgpu unloaded: fbdev,modesetting,radeon,vesa dri: radeonsi
gpu: amdgpu display-ID: :0 screens: 1
Screen-1: 0 s-res: 3840x2160 s-dpi: 192 s-size: 508x286mm (20.00x11.26")
s-diag: 583mm (22.95")
Monitor-1: HDMI-A-1 mapped: HDMI-A-0 model: HISENSE serial: 1735156332
res: 3840x2160 dpi: 68 size: 1428x804mm (56.22x31.65") diag: 1639mm (64.5")
modes: max: 3840x2160 min: 640x480
API: EGL v: 1.5 hw: drv: amd radeonsi platforms: device: 0 drv: radeonsi
device: 1 drv: swrast gbm: drv: kms_swrast surfaceless: drv: radeonsi x11:
drv: radeonsi inactive: wayland
API: OpenGL v: 4.6 compat-v: 4.5 vendor: amd mesa
v: 24.2.8-1ubuntu1~24.04.1 glx-v: 1.4 direct-render: yes renderer: AMD
Radeon RX 6600 (radeonsi navi23 LLVM 19.1.1 DRM 3.57 6.8.0-63-generic)
device-ID: 1002:73ff -
-
Dißnäëß
nagyúr
válasz
CPT.Pirk #105025 üzenetére
Margóra:
sudo cryptsetup benchmark
kiadja, mi mire képes, egy másik ablakban tudod mellé nézni, hogy mekkora CPU árán. Persze minden eszközre, hisz ez teljes számítási kapacitást mutat, amit a rendszer elérhetőként tud.. 2+ eszköz egyszerre írva (encrypt) vagy olvasva (decrypt), pl. titkosított raid lába, nő az igény, ha pedig nem fér bele a motyó az itt mutatott maxba, akkor lesz a titkosítás bottleneck. -
válasz
CPT.Pirk #105025 üzenetére
Az encryptionnek mindig van egy olyan hátránya, hogy CPU erőforrást használ...
A Bitlocker vagy a Full-Disk Encryption erőforrásigénye egy mai gépen nagyon minimális, szinte elhanyagolható (<5%). Szerintem inkább megéri használni őket. 2017 óta minden CPU-ban ott van az AES gyorsító.
A Steam Deck gondolom a minél egyszerűbb felhasználói élmény miatt nem alkalmazza, hogy ne kelljen a usernek passphrase-el vagy TPM-el szarakodnia.
-
válasz
CPT.Pirk #105013 üzenetére
Már a Lenovo Legion Go-ból is van gyárilag SteamOS változat. A hírek szerint jobban is teljesít mind eladásra, mind FPS-re, mint a Windows változat.
A Windows 10 beszántása és az MS aktuális stílusa és döntései sok játékost elundorít, nem véletlenül keresik egyre többen az alternatívát. https://ipon.hu/magazin/cikk/sosem-volt-meg-ilyen-magas-a-linux-operacios-rendszerek-piaci-reszesedese-mint-manapsag
Desktop vonalon ha az RTX 4070-et becserélem egy AMD kártyára, azzal a lehetséges szívások jórészét kiküszöbölöm? Vagy igazából csak AMD integrált grafikával a legkiforrottabb?
-
válasz
CPT.Pirk #104963 üzenetére
Tibiből kinézem, aztán mikor profibb lesz, majd előrukkol valami durva scripttel!
Linuxra is...
Ez az AI is fura madár, mert az említett scripted simán abszolválta, sokszor meg egy viszonylag egyszerű dologra is akkora bugyutaságot dob! Bár neki ez a script és társai világ értelemszerűen sokkal egyszerűbb, mint egy mezei kérdésre válaszolni.
-
-
válasz
CPT.Pirk #104886 üzenetére
Köszönöm a tippeket és infókat! Ubuntut csak teszt jelleggel raktam fel!
Végül Ubuntu se vált be. Egy idő után ugyanúgy nincs kép, ha itthagyom a gépet 1-2 órára, nem tér vissza, hiába verem a billentyűzetet. Annyi előny van itt, hogy HDMI ki és vissza után már lesz jel. Viszont az alvó mód teljesen megöli, ott már ez se segít.
Kipróbáltam azt is, amit urandom0 javasolt, nem vált be. Röhej. Ez mind az nvidia sara? Ilyen alap funkciók nem működnek...
Amíg nem szerzek AMD kártyát, felejtős így ez az egész, megy vissza a Windows sajnos. -
válasz
CPT.Pirk #104853 üzenetére
Szerintem itt most a játékkal lesz valami, mert minden más tökéletesen működik.
Próbáltam régi címeket: Call of Duty 2, GTA: Vice City (az eredetit, nem definitive), Fallout New Vegas, Half Life 2, mindegyik működik.
Új címeket is megnéztem: Company of Heroes 3, Snowrunner, Cyberpunk 2077, mind hasonló teljesítményt hoz, mint Windowson.
Kutakottam picit BG3 témában, ezt a "Launch option"-t javasolták, hogy állítsam be Steam-en: LD_PRELOAD="" %command%
Sokat javít a dolgon, így első ránézésére nem éreztem most stutteringet meg alacsony FPS-t. Eddig ez csak a Baldur's Gate 3-nak kellett, minden más tökéletesen ment.
Kérdés: Bazzite desktopra mi a javasolt eljárás 60-as FPS limit beállítására globálisan? Windowson van ilyen lehetőség nvidia driver panelben. Minden, ami grafikát használ globálisan, max 60 FPS-nél ne rendereljen többet, azt szeretném elérni. Továbbá jó lenne valami részletes overlay a frametime, FPS, erőforrások monitorozására játék közben.
-
válasz
CPT.Pirk #104826 üzenetére
De villanykapcsoló, klíma, ablekemelő, stb. nem ugyanott van. Esetleg automata váltós, vagy elektromos, akkor meg már pedálból sincs meg mind
Mégsem szokott akkora rinya lenni, pedig az kicsit több kerül, mint egy számítógép
". Egy ideig kénytelen voltam Ubuntut használni Gnome-al egy céges projekt miatt, de egyszerűen nem volt jó élmény használni. "
Ja, a Unity nem is volt jó. Én 4 évig toltam céges gépet Linuxszal, amin Gnome volt az alapértelmezett, összeraktam használhatóra, teljesen jó volt.
Ez pont olyan, hogy ha eleget használod, akkor nem lesz vele gond, kialakítod a jó eljárásokat.Érintőre tényleg jó a Gnome (van mobile konfigja is), az erősebb x86 tabletemen az volt, amíg volt kijelzője... majd lesz megint
@Csixy : Próbálj rá egy Alpine-t, egy erősebb C2D-n szerintem Fhd is menne böngészőből (Lenovo T400-on biztos hogy ment pár éve még P8600-al, pedig aztán az laptop). Ha az Atom x5-8350 SBC-n megy, akkor ezen is menne.
Meg persze szokásos böngészős optimalizálások, ondemand governor. (Itt a végén a "Tuning" meg a "Finomhangolás" rész).
Helyben, vagy hálóról lejátszás meg nem kérdés, hogy vinnie kell a Fhd-t.
Feleség képét nyilvánosan kitenni azért bátor -
válasz
CPT.Pirk #104823 üzenetére
Na jó, de az egy
Nekem a Nyomity volt ilyen WTF
A mezei Gnome-t meg ld. korábban, szépen össze lehetett rakni normális felületnek.
"Nekem a meg lehet szokni résszel van bajom. Az én értelmezésemben az a nem jót jelenti."
Vagy csak nem neked való. Én elvagyok mind a kettővel, hiába korlátozottabb egy iOS.
Autók kezelőfelületében is vannak eltérések, mégis tudják az emberek vezetni a legtöbbet -
-
-
válasz
CPT.Pirk #104723 üzenetére
Nem csak innen.
W11-be alapból be van kapcsolva a mag-izoláció és a ram elkülönítés.
Ez magyarra lefordítva, a rendszer közeli folyamatok és még több más is, ezek mindegyike külön sandboxba fut mint külön kis virtuális gép.
Ami nagyon szép lépés a biztonság felé, de érthetően még egy felső-középkategóriás vagy ennél picit jobb gépen is észrevehető sebességcsökkenést fog okozni.
A funkció él, létezik W10-en is csak gyárilag ki van kapcsolva, míg a 11-en meg bekapcsolva. -
válasz
CPT.Pirk #104669 üzenetére
Ért. Én úgy emlékszem, hogy leszedett valamit leállás közben is. De ha lehet menet közben, akkor szerintem úgy jobb. Sokan nem indítják újra a gépet, ha nem muszáj.
@ubyegon2 : Hát most az aktuális Testingnek nem csináltak külön Grub hátteret
Az se mindegy, mi van a /etc/apt/sources.list-ben.
deb http://security.debian.org/debian-security testing-security main non-free-firmware
deb-src http://security.debian.org/debian-security testing-security main non-free-firmwareMég a régi formátumban
-
sh4d0w
félisten
válasz
CPT.Pirk #104617 üzenetére
Ma sincsenek rettenetesen uj csomagok egy Debianban, ellenben korabban sem szivtam a non-free csomagokkal, mert eleve ilyen iso-bol raktam fel. Amikor megvettem a HP lapost, azzal volt szivas, mert a wifi vmi broadcom szirszar volt - rendeltem egy intelest, kicsereltem es maris nem volt gond - ez Debian 7 vagy 8 volt.
A Debian dokumentacioval viszont sosem vergodtem zoldagra, archwiki sokkal konnyebben hasznalhato, ertelmezheto.
-
IstvánLászló
őstag
válasz
CPT.Pirk #104594 üzenetére
Az előírt lépést hogyan is értsem is amit mondasz.
A terminálban használom a frissítéseket,mert nálam ez a megszokot-módszerem.
A terninálban frissítéskór nem is láttam híbajelzést,tehát azt gondolom hogy a frissítés síkeresen is lefutott és reboot útán-sem tapasztalok semmijen problémákat.
A linux- csomag frissítése most érkezett is meg és tartalmazza az ;AMD ATI Radeon-t és a többit.
A rendszeremet most ísmételten a terninálban frissítettem és frissítéskór móstsem láttam híbajelzést.
A mostani firmware reboot útán-sem tapasztalok semmijen teljesítménybeli problémákat,gondolok itt a játékonak a kapcsán,éppen a steamen tesztelem az eggyik játékomat,lutris-al Diabloimat a másik gépem Ryzen és AMD ATI Radeon 5700XT-vel.A teszt erdménye nagyon jó mind a kettő rendszeremen,mint a firmware frissítése-előtt is volt.
Ezt tudom móst elmondani a firmware-nek a kapcsán.
-
IstvánLászló
őstag
válasz
CPT.Pirk #104592 üzenetére
Csódásan szép napot kívánok,gondoltam megosztom ezt az infót is veled.
Ezt a problémát én nem tapasztaltam,amit móst éppen mondasz.
A felbontásom a monitoromon - boot-közben és útána 1920x1080-al jól müködik.
Az Archlinux-ot és EndeavourOS-t Cinnamon-al használom a két-gépemen.
A régebbi gépemben: CPU:AMD FX-8300;Ram 16Gb;GPU: NVIDIA GeForce GTX 1070 Ti 8Gb Vram;Kernel: 6.15.3-arch1-1-el stabil a rendszerem.
A másik gépemben: CPU:AMD Ryzen 7 5700x;Ram 32Gb;AMD ATI Radeon 5700XT 8Gb Vram;Kernel: 6.15.3-arch1-1-el,dettó stabil a rendszerem ezen a gépemen is.A steam-en;lutris-al minden játékom remkül és főleg-fóntós jó teljesitménnyel futnak,de ezt te is tudod,ez is egy infóm a frissítésnek a kapcsán mondom.
Az hogy lehet hogy nálad 1024*768-ban indult a rendszered,nálam X11-el semmijen teljesítményel kapcsólatós problémát nem is tapasztalok.További szépeket és jókat kívánok.
-
válasz
CPT.Pirk #104574 üzenetére
Én pont ilyenek miatt váltottam OpenSuse Slowroll-ra.
Már fél éve fent van a tartalék SSD-n, de csak pár hete váltottam át rá a munkagépen.
Régen használtam már Suse-t, sosem volt vele bajom, csak akkoriban még felfedezni vágytam mást is.
Amikor hallottam a Slowroll-ról, tudtam, hogy nekem ez kell. -
-
Warton
őstag
válasz
Azért azon is múlik, hogy valaki totálkezdő vagy sem. Nagyon rolling nem ajánlható totálkezdőnek.
Egy stable esetén talán nem fordul elő az a sok shitshow, amivel én tegnap és ma küzdöttem. Eleve úgy indult, hogy valamiért lockolva volt a pacmanom, nemtudom, hogy a discover kavart be valamit vagy mi, mindenesetre a lck fájl kitöröltem. Utána nem tudott frissülni, mert database error, azzal nem is tudom már mit csináltam, valahogy az is megszűnt, aztán azért nem tudott frissülni, mert linux-firmwarrel valamit mókoltak, ott valami könyvtárakat törölgettem ami aztán megoldotta a dolgot. Hurrá minden fasza, nap végén gép kikapcsol.
Másnap reggel meg nem akart indulni, mert csak. TTY - startplasma meg ez meg az stb. stb. Az SDDM disabled, megpróbáltam bekapcsolni, de nem lehetett mert az lxdm volt aktív, az kikapcs, másik bekapcs és végre normálisan működik. Aztán még a biztonság kedvéért letöröltem az lxdmet is.
-
válasz
Szvsz ez nagyon egyéni igényeken múlik. Valakinek kellenek a legújabb csomagok, valakinek nem kellenek, csak menjen, valaki meg a kettő között. Én a kettő között vagyok valahol, de, ha havi egyszer kellene csak frissíteni, én azzal is bőven meglennék. Most egy ideje már Linux Mintet használok, azért naponta itt is vannak csomagfrissítések. Persze nem kötelező őket telepíteni, anélkül is megy a rendszer.
Szóval az Arch vonalat én nem tudnám megszokni, más meg igen. -
válasz
CPT.Pirk #104503 üzenetére
Megnézegettem az about:support oldalt is, amit growler is írt, bekapcsolgattam, igaz fele se volt meg, de tényleg elég kusza minden. A Cinnamon három nvidiás panelappjaival is bűvészkedtem az elején, csomagokat pakolásztam le-fel, szóval majd rászánok kis időt és egy új telepítésen letesztelem, de lehet megvárom a Linux Mint 22.2-t, úgyis mindjárt itt van.
Most nekiugrottam a Trixie-nek, de már látom, hogy ez sem lesz egyszerű.
Sajnos teljesen FF függés van a sync miatt, így Chrome és társai nem játszanak, de tényleg csak a kíváncsiság hajt, mert a nyílt is mindent meghajt könnyedén, erre a használati profilra egy 6 core i7-8850H is bőven elég.
update
Trixie műtétre szorul majd, mert a felrakott nvidia-driver-full utáni reboot konzolosan loginol, de a startx-re valami hibát ír, de nem tudtam jól megnézni, mert felváltva hol blackscreenre vált, hol konzolra.Ehhez majd idő kell, gondolom a logokban lesz valami...
-
válasz
CPT.Pirk #104499 üzenetére
nvidia-vaapi-driver
az fenn van Mint-en, Debianon a tapasztalatok alapján nem is rakom fel a gyárit, szerintem X11 jó kell legyen, anno Dell Precision M4700-on is simán működött a gyári driver, most viszont se primus panelapp, se bumblebee se semmilyen switcher nem akar működni. Igazából Linux Mint-en minden fenn van, ami kell, mégsem használja a FF, ezt viszont érthetetlen. Azért lehet megnézem Trixie-n is, mit alkot. Azt vettem amúgy észre, hogy sok Ubuntus csomag másként van fenn Debianon, de ez lehet régebben is megvolt.nVidia settingben lehet váltani performance és adaptíve mód között...
-
-
.-..-.
tag
válasz
CPT.Pirk #104474 üzenetére
Most egy laptop előtt vagyok, amin ugyanúgy Arch + Gnome + X11 van.
És Intel VGA esetén is ugyanaz a helyzet hajszálra pontosan. A log szerint jelzi, hogy elérhető például VP9-hez HW és SW decoding, de végül a logban látszik, hogy a második lekérésnél már csak SW decoding van mindenhol.Amúgy, ha arra vagy kíváncsi, hogy Codec szempontból mit jelez a Librewolf, akkor minden rendben van, mert a Media részen minden olyan helyen ahol lennie is kell az adott GPU esetén, ott Hardware Decoding - Supported.
Pontosan ezek miatt állok értetlenül, hogy mégis miért dobja a HW decoding-ot.
ChatGPT szerint elképzelhető, hogy a Sandbox miatt nem fér hozzá az FFMpeg VA-API támogatásához, de ez elméletileg a Codec oldalon in-build, szóval kikapcsolni sem lehet. Amúgy az FFMpeg a repoból tudja a VA-API-t és csináltam direktben egy VA-API tesztet is vele, szóval nem FFMpeg probléma. Legalábbis direktben nem.
Tippre nekem is az jön le, hogy a Sandbox a gond.Tegnap már csináltam egy saját Librewolf build-et --vaapi-enabled kapcsolóval, biztos-ami-biztos alapon, de semmi változás.
Amúgy csak kíváncsiságból ...
MOZ_DISABLE_RDD_SANDBOX=1 LIBVA_DRIVER_NAME=<radeonsi/iHD> MOZ_LOG="PlatformDecoderModule:5" <librewolf/firefox>
környezettel indítva nektek nem olyasmi a log biztosan, mint amit fentebb a pastebin-re felraktam? -
.-..-.
tag
válasz
CPT.Pirk #104468 üzenetére
Az a gondom, ha az about:config-ban "media.ffmpeg.vaapi.enabled = false" értéket adok meg, akkor is ezt a kijelzést látom.
Ha MOZ_LOG="PlatformDecoderModule:5" log-al indítom, akkor sem látok benne VA-API bejegyzést, viszont ezt igen:D/PlatformDecoderModule RemoteMediaDataDecoder[7f0c9b4aaf70] ::operator(): 7f0c9b4aaf70 RemoteDecoderChild has been initialized - description: ffvpx video decoder (RDD remote), process: rdd, codec: vp9
Közben pedig: [kép]
Ezért fura az egész. -
válasz
CPT.Pirk #104414 üzenetére
Kb mindenki azt csinálná, amit írsz, mert ilyen célra tökéletes svejcibicskákat lehet faragni(csixy komámat idézve), de ugye vannak közöttünk páran, akiknek az úgy sosem jó, ahogy mindenki másnak!
Ahogy nézegetem a packagelist-et a BackBox Linuxnál, elég sok tesztelő app van benne. De például a Caine-ban több androidos csomag van, mint ebben...
nem mind az, csak belenyúltam a lista közepébe:
• backbox-forensics-analysis 9.0.1
• backbox-icon-theme 9.0.4
• backbox-information-gathering 9.0.1
• backbox-live-settings 9.0.2
• backbox-maintaining-access 9.0.1
• backbox-malware-analysis 9.0.1
• backbox-menu 9.0.2
• backbox-miscellaneous 9.0.1
• backbox-mobile-analysis 9.0.1
• backbox-privilege-escalation 9.0.1
• backbox-reverse-engineering 9.0.1
• backbox-social-engineering 9.0.1
• backbox-stress-testing 9.0.1
• backbox-tools 9.0.1
• backbox-voip-analysis 9.0.1
• backbox-vulnerability-assessment 9.0.1
• backbox-wallpapers 9.0.4
• backbox-wireless-analysis 9.0.1 -
válasz
CPT.Pirk #104411 üzenetére
14 éves, na bumm. Emiatt akár jó is lehet:
Anélkül hogy Internetre csatlakoznék, töltögetnék, telepítenék.
Az már csak hab a tortán ha van benne CPU/GPU stresszelő.
Amúgy maradnak a penetration testing iso-k, Parrot, Caine és társai.Tibikomám
Látod, hogy belenyúltam! Én se gondoltam volna, hogy tőlem hallasz múzeális szoftverekről! -
-
cigam
titán
válasz
CPT.Pirk #104398 üzenetére
Itt volt az ideje, kérdés hogy a programok is felfejlődtek hozzá? Ha jól rémlik régebben pl. gparted csak x11-en volt hajlandó elindulni. Most is van/lesz benne valamilyen x11 emulátor?
---
Létezik HW figyelő/tesztelő live rendszer?
Konkrétan az a bajom hogy az integrált VGA felmelegszik ~80 fokra, és ezért(?) a CPU órajelét visszaveszi 0.4GHz-re. De a hűtőventillátort meg alapon"felejti", meg sem próbálja kifújni a meleget. -
Vasti74
senior tag
válasz
CPT.Pirk #104121 üzenetére
A friss Plasma-s (6.x) disztrókról váltottam a Debian 12-re + Plasma 5.x-re, és ha jobb nem is, de rosszabb sem lett ;-) Habár de: volt olyan disztró (a fene tudja már melyik) , ami nagyon gáz volt - de persze lehet, hogy ha egy hónappal korábban, vagy egy hónappal később próbáltam volna, akkor az is csak annyira lett volna gáz, mint a többi, mert éppen kifogtam valami szerencsétlen szoftververzió-együttállást ;-)
-
Vasti74
senior tag
válasz
CPT.Pirk #104103 üzenetére
Összefoglalom újra egy kicsit ;-)
4k a munkaasztal, átméretezve (skálázva) 175%-ra.
Az eredeti vassal, az eredeti rendszeremmel (Mint Cinnamon) eleve veszett fejsze nyele volt, mert minden akadt, nem csak böngészőben.
Akkor az jött le a tanácsokból, hogy Wayland + Plasma, mert talán ez az egyetlen páros, ami valamennyire támogatja a 4k asztalt.
Na, az i5-8400 + UHD630 pároson ez is kifogott: jobb lett, de messze nem jó.
Akkor az jött le a tanácsokból ;-) , hogy az Intel grafika támogatása talán nem az igazi, az AMD a legjobb, úgyhogy gépet cseréltem.
De még mindig nem jó: pedig a felsorolt disztribúciókat kipróbáltam, használtam, de már a munkaasztallal is gondok vannak néha (villogó ablakkeretek, "szemetet" hagy, amit az asztalon húzok, pl. egy ikont, vízszintes csíkok jelennek meg és tűnnek el, ezekről fotókat is tettem fel akkoriban)
Live rendszerrel nem próbáltam, de frissen telepítettel igen, nem kevésszer - ugyanez.
Tuti bennem van a hiba, valamit elrontok a "Rendszer telepítése" ikonra kattintás közben ;-), de 2 gép (vagyis három, mert közben egy HP-vel is szórakoztam) ennyi disztribúcióval pont ugyanúgy nem jó, pont ugyanazokat a hibákat csinálja...
Mindegy, egyelőre nagyon meguntam. Rendeltem egy tápot a Chromebox-hoz, és remélem, azzal már lehet nyugodtan böngészni ;-) -
Vasti74
senior tag
válasz
CPT.Pirk #104098 üzenetére
A 4k felbontású munkaasztalra gondolsz? Mert éppen pár hozzászólással ezelőtt írta ubyegon2, hogy khm... nem az elvárt módon működik ;-)
Egyébként a régi i5-8400 procis gépemen (amin próbálgatok néha ezt-azt) nem szoktam bejelentkezni a FF-ba, szóval frissen telepített, és annyi, de pont ugyanilyeneket csinál.
Meg az asszony profilja is ilyen.Mindegy, megérkezett a (remélem) megoldás, csak hirtelenjében nem találok hozzá tápot ;-)
-
Vasti74
senior tag
válasz
CPT.Pirk #104079 üzenetére
Előtte egy i5-8400 procis gépem volt szintén IGP-vel, az pont ugyanezt csinálta, csak sokkal gyakrabban - igazából annál az volt a gyakoribb, hogy nem működött jól, ezért cseréltem gépet (mivel állítólag az AMD grafikus kütyük támogatása jobb linux alatt, NVidia-t ne, más meg nem maradt ;-)
A BIOS mindig minden gépemen a legfrissebb...
A FF 139.0.1 verzió.
És akkor ez még FullHD videó lejátszás, a 4k-ról már (Youtube) le is szoktam, mert még vacakabb :-(
Mit nézzek, mit keressek, mit telepítsek, vagy távolítsak el?! Azért már piszkosul kezd tele lenni a hócipőm azzal, hogy a feleségem rendszeresen azzal fogad: videót nézett volna, de nem működött! Egy ilyen vason egy FullHD Youtube lejátszás...
-
Necronom
senior tag
válasz
CPT.Pirk #103996 üzenetére
kerdeses a Mint-nel, hogy ilyen kicsi eroforrasu gepnel mit tud kezdeni
Az, hogy ujra rakjak az 2 nap beallitasokkal egyutt
addig szerintem kibirom a meglevo popup ablakos oraval...
mert minden mas okes benne, a bongeszok szepen frissulnek
csak neha azert csokken egy egy film erteke, amikor kiirja a kepernyo kozepere, hogy chrome frissites kesz
elobb utobb ugyis uj oprendszert rakok
https://distrosea.com/ itt nezgetem mi lesz jo nekem
Új hozzászólás Aktív témák
A topik célja: Segítségnyújtás a Linux disztribúciókkal még csak ismerkedők számára. A szerveres kérdések nem ebbe a topicba tartoznak.
Kérdés előtt olvasd el a topik összefoglalóját!
Haladó Linuxos kérdések topikja.
Linux felhasználók OFF topikja
Milyen program ami... [link]
Shell script kérdésekkel látogassatok el a topikjába
- Vélemény Ubuntu 20.04 LTS
- Vélemény Linux Mint Debian Edition 4
- Tudástár MX-Linux 19
- Bemutató Linux a mindennapokban: Manjaro KDE
- Bemutató Linux a mindennapokban
- Hír Zöld utat adott a nyílt forráskódú Linux meghajtóknak az NVIDIA
- Hír A Steam Play hozza el a Windowsra írt játékokat Linuxra
- Hír Hova jut a világ? Linuxot kínál a Windows Store!
- NVIDIA GeForce RTX 5080 / 5090 (GB203 / 202)
- Hálózati / IP kamera
- PlayStation 5
- One otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- CES 2025: Megjött az Amazfit Active 2
- Telekom otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- Eredeti játékok OFF topik
- Audi, Cupra, Seat, Skoda, Volkswagen topik
- Milyen routert?
- WoW avagy World of Warcraft -=MMORPG=-
- További aktív témák...
- Windows 10 11 Pro Office 19 21 Pro Plus Retail kulcs 1 PC Mac AKCIÓ! Automatikus 0-24
- Eladó Steam kulcsok kedvező áron!
- Játékkulcsok olcsón: Steam, Uplay, GoG, Origin, Xbox, PS stb.
- Windows 10/11 Home/Pro , Office 2024 kulcsok
- Windows 10 11 Pro Office 19 21 Pro Plus Retail kulcs 1 PC Mac AKCIÓ! Automatikus 0-24
- Felsőkategóriás merev csöves Gamer PC-Számítógép! I9 11900K / RTX 3090 24GB / 64GB DDR4 / 1TB SSD
- Targus Universal USB 3.0 DV1K-2K Compact docking station (DisplayLink)
- Bomba ár! Dell Latitude 5430 - i7-1255U I 16GB I 512SSD I HDMI I 14" FHD I Cam I W11 I NBD Garancia
- Keychrone Q1 V2 billentyűzet / Számla / Garancia /
- Bomba ár! Fujitsu LifeBook U757 - i3-7GEN I 16GB I 256SSD I 15,6" FHD I HDMI I Cam I W11 I Garancia
Állásajánlatok
Cég: FOTC
Város: Budapest