- Fórumok
- OS, alkalmazások
- Linux kezdőknek
- (kiemelt téma)
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- eBay-es kütyük kis pénzért
- Parci: Milyen mosógépet vegyek?
- creation: Elég lett abból, hogy a nagy gépeim nem képesek behúzni a filamentet
- Sub-ZeRo: Euro Truck Simulator 2 & American Truck Simulator 1 (esetleg 2 majd, ha lesz) :)
- GoodSpeed: Samsung Galaxy A56 5G
- Meggyi001: Áram nélkül....méltóság nélkül.....
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- GoodSpeed: MacBook egy kis gikszerrel.
-
Fórumok
LOGOUT - lépj ki, lépj be!
LOGOUT reakciók Monologoszféra FototrendGAMEPOD - játék fórumok
PC játékok Konzol játékok MobiljátékokPROHARDVER! - hardver fórumok
Notebookok TV & Audió Digitális fényképezés Alaplapok, chipsetek, memóriák Processzorok, tuning Hűtés, házak, tápok, modding Videokártyák Monitorok Adattárolás Multimédia, életmód, 3D nyomtatás Nyomtatók, szkennerek Tabletek, E-bookok PC, mini PC, barebone, szerver Beviteli eszközök Egyéb hardverek PROHARDVER! BlogokMobilarena - mobil fórumok
Okostelefonok Mobiltelefonok Okosórák Autó+mobil Üzlet és Szolgáltatások Mobilalkalmazások Tartozékok, egyebek Mobilarena blogokIT café - infotech fórumok
Infotech Hálózat, szolgáltatók OS, alkalmazások SzoftverfejlesztésFÁRADT GŐZ - közösségi tér szinte bármiről
Tudomány, oktatás Sport, életmód, utazás, egészség Kultúra, művészet, média Gazdaság, jog Technika, hobbi, otthon Társadalom, közélet Egyéb Lokál PROHARDVER! interaktív
-
Frissítve: 2026-03-10 21:21 Téma összefoglaló
Új hozzászólás Aktív témák
-
ubyegon2
félisten
-
growler
őstag
-
ubyegon2
félisten
Aham, értelek már! Valóban próbálkozott vagy öt terminalablaknyi szöveget lefuttatott, mire feladta és valami phyton-ra is emlékszem. Lehet, hogy régebben nem nagyon raktam fel AUR-os csomagokat, azért tudok erre így rábambulni okosan.

Még az is szokatlan, hogy a pacman-t visszadobja terminalból, a yay-nál meg sivalkodik, hogy ne írjak elé sudo-t!
-
ubyegon2
félisten
Aham, értem, köszi! Azt gondolná a user, hogy az ilyen régi kódbázisokat a rendszer kicserélgeti újra!
No de így már ártem, milyen kézi beavatkozásra gondol! Délután rá is cuppanok! 
A fura az volt, hogy míg a Garudánál csak most jött elő ez, a Manjaronál meg a Firefox hardveres gyorsításához kellő csomagoknál is előugrott.
-
Warton
őstag
-
Petya XT
senior tag
Igen, ez így volt, de mostanában nincs vele probléma. Azt tudom, hogy régen problémás volt, emlékszem én is. Az AUR. Nekem voltak vele problémáim, de inkább a hozzá nem értésem okán, nem tudtam értelmezni hogy miért hiúsult meg a bulid. De mivel remekül működik a Flatpak benne, így nem is releváns mostanában. Azoknál viszont van olyan, hogy inkább terminálból frissítek flatpakot, mert a pamac nem boldogul vele, már régen lefrissültek a csomagok, de még mindig jelzi, hogy nem oké. Ez legyen a legkevesebb.
-
ubyegon2
félisten
Tényleg jól ki van találva, előbb visszanéztem itt a topikban, már bő 10 éve is próbálgattam, nem egy új próbálkozás! Hónap elején mondjuk igen érdekes dolgot művelt nálam...ezt találtam 6-án egy hsz-emben:
...Manjaro felment, de frissíteni semmilyen módon nem lehetett, hiába értettem mi volt a nyűgje és szerintem ki is küszöböltem, mégse. Sem terminalon sem GUI-val nem ment az upgrade-je
De most megnézem újra, de mivel a vaapi-t említed, a nVidia-s desktopon lenne érdemes megnézni. -
growler
őstag
-
growler
őstag
-
szotadi
tag
Manjaro KDE-t használok egy Asus Expertbook laptopon (i3-1315U), intel-media-driver-t telepítenem kellett. Proci használat ezután jelentősen csökkent.
libva-intel-driver és a linux-firmware-intel csomag alapból telepítve volt.
-
ubyegon2
félisten
Nem rosszból mondom, de érdemes utánaolvasni picit ezeknek a dolgoknak.
Tudom, igazad is van és időnként utána is olvasok! Aztán eltelik x idő és a kezembe kerül egy AMD alapú noti...de addigra el is felejtek sok dolgot!
De ami miatt elég vakon vagyok, az az, hogy eddig szinte csak Intel IGP-s gépeim volt, amiket hosszabb távon is nyúztam. Ha 10+ éve tiszta nVidiás lennék, valami csak ragadt volna már rám. ![;]](//cdn.rios.hu/dl/s/v1.gif)
Ja és tegyük hozzá, hogy a Liniux Mint Cinnamonnál egész más utón-módon tudtam megoldani a FF hardveres gyorsítását, persze nyilván ugyanoda vezetett az az út is, de most hiába emlékeztem volna pontosan, ott hogyan oldottam volna meg. Szóval nem is olyan egyszerű ez, ha különböző csomagkezelést használó rendszereket és különböző hardvereket is használ a user.
-
ubyegon2
félisten
Eszi bizony, de azért van a RAM igazából! De legalább van értelme annak, hogy használja a rendszer. Ezért sincs sok értelme már lightos disztrókról beszélni, szerintem ha felraknám a Garuda Sway-t, a nap végére ugyanott lennék, mint most, de lehet nem 9GB, hanem 8,6GB lenne a RAM használat.
Egyébként reggel óta beállt olyan 4,2GB maxra, ami majd felnyomja 9-10GB-ra, az FB használata. Igaz meg van nyitva 5-6 FB csoport ablak is, elég sok videó is van, amit megnézek meg rengeteg kép, de ezek mind kellenek ahhoz, hogy egy edukációs csoportban tudjak írni egy valid posztot vagy választ. Itt is igen jó a több szálon működő böngirnyó!

Mondjuk a notiban lehet nem ártana még egy 16GB RAM, de egy ugyanolyan, mint ami benne van, nem igazán olcsó, de legalább DDR5
A 4K YT videó most már nem 20%-os CPU használattal fut le, bár különösebben az se okozott semmi gondot...ezt hiányolta nagyon a Firefox: VA-API NVDEC driver
Fogalmam sincs, miért pont az nvdec, de nem is kell nekem ezt tudni, ha egyszer működik.
-
Pöttön
őstag
-
ubyegon2
félisten
Köszi az infókat! Sejtettem, amikor ránéztem erre a firefox-vaapira, hogy kb bekapcsolna ez is dolgokat, de gondoltam rákérdezek inkább.

A vainfo meglett, tényleg valami mesa-s csomag felrakása volt a megoldás, most már emlékszem.Google nem fog segíteni, mert most újrakezdő nokedli archerként, gondolkodva akarok végigmenni, amin végig kell mennem, mivel érdekel... Az elejétől kezdve nincs gugli meg AI help. Egyszer rákerestem a vainfo arch package kifejezésre, elvitt az archwiki VGA-s gyüjtőoldalára. Inkább olvasgattam a csomagok leírását az octopiban, elvoltam vele egész jól!
Amúgy egész jót tesz az ember agyának, ha minél inkább próbálja kiiktatni az AI/Google helpeket!
![;]](//cdn.rios.hu/dl/s/v1.gif)
-
Vasti74
senior tag
Mániákus frissítgető vagyok (telefonok, tévék, táblagépek, meg persze számítógép BIOS-ok ;-) , szóval igen, mindig minden gépemen friss van. És mivel brand gépek még ennyi idős korukban is maximum pár hónapos rajtuk.
Nem tudom, szerinted ki kell, hogy essen a rendesen támogatott hardverek közül egy olyan IGP, ami úgy 5-6 éve még az új gépekbe került? Szerintem nem... Mert az Inteles gépeim UHD630 IGP-je volt a 10. generációig a procikban, a Ryzen 5 procim Vega7 cucca meg szintén kb. 5-6 éves. De amikor a problémák kezdődtek, még csak úgy 3 éves technikák voltak - tudom, akkor MÉG nem voltak megfelelően támogatva, most meg MÁR nincsenek megfelelően támogatva ;-) Abban a két hétben meg valószínűleg nyaraltunk, amikor támogatva voltak ;-)
Meg az AI szerint ;-) nem a hardver gyengesége, hanem a linux felépítése - működése miatt ilyen erőforrás zabáló a megjelenítés. Ezt kb. megerősíti azt, hogy ugyanilyen vason a másik két elterjedt rendszer ;-) totál jó.
De ha azt mondod, hogy pl. egy UHD730-ra váltás után a a CPU és a GPU Render használat valami normális szintre esne, akkor basszus veszek egy olyan gépet próbára! ;-)
-
sh4d0w
félisten
-
Vasti74
senior tag
-
Vasti74
senior tag
about:profiles, és ott hoztam létre egyet. Valamiért itt szoktam babrálni a profilokat...
OK, hülye voltam, mert azt HITTEM (tudom, hinni a templomban kell, de állítólag ott is csak az első két sornak ;-) hogy majd csinál egy valamilyen könyvtárat, és abba önti a fájljait - könyvtárait, de nem, igaza volt, a kiválasztott könyvtárba tette ;-)
Mondjuk az már nagyobb gáz szerintem szoftverileg, hogy a /home/vasti könyvtárat törölte le (már amit tudott belőle) amikor töröltem a profilt: valahol még érthető is, mert hiszen az volt a profil könyvtára ;-)
Mindegy, igazából az én baromságom volt, valószínűleg én vagyok a Földön az egyetlen linux felhasználó, aki ilyenekkel szívatja magát ;-) -
Vasti74
senior tag
A snap-es FF-ot lekaptam, és tettem fel "igazit".
Új profilt hoztam létre, és egyszerűen csak kiválasztottam a home könyvtáramat - nem gondoltam hogy annyira sötét állat, hogy oda behány mindent, legalábbis szerintem az lenne a logikus, ha az új profilnak létrehoz egy könyvtárat. Azt meg pláne nem gondoltam, hogy annyira sötét állat, hogy eltávolításkor nem csak a saját cuccait törli... ;-)
Mindegy, ez is megvolt - holnap keresek egy mentést, tuti van valami külső vinyón a gépemen lévő cuccokról is. De ha nincs az sem baj, 90%-ban szemét volt, a maradék 10%-ot meg letöltöm újra ;-)
De most egy kicsit jobb a szememnek, hogy 1080p videó lejátszása közben a proci 30% körül teker, a render 50% körül, és sokkal kevesebb úgy általában az eldobott képkocka :-)
-
lanszelot
addikt
Köszönöm szépen a választ mindenkinek.
Igen, a debian-t azt biztosan elfogadják.
Annak kevesebb vagy ugyanannyi a gép igénye, de több helyet foglal.
Mivel nemsokára újra kell pakolni így majd fel dobom azt, hogy megnézzem.
IT nem ért linuxhoz. Windows és Alma. Ha oda állítok egy puppy linuxal el zavarnak
Lubuntu ba benne van ubuntu, arról hallottak, az jó, jöhet. Debian is ezért lesz jó, azt hallhatták. -
lanszelot
addikt
Se disztrót nem cserélhetek (ez van leadva az it -nek)
A laptopban nem lehet tárhelyet cserélni.
Akkor marad az újra telepítgetés.
Úgyis csak 1 file-t kell vissza másolni, a rendszer frissítés és tisztítás egy txt-ben van azt kell vissza rakni.De ha belaksz egy rendszert ott letöltesz programot, azokat használva keletkezik ez az, stb.
Itt semmit se használok, semmit se installálok, nem töltök le, nem készítek dokumentumot, se semmit.
Firefox -ot használom csak.Illetve IT úgy ad hozzáférést ha napra kész a rendszer, azaz mindig frissítem terminal-bol.
Van programja, de terminal-t jobban szeretem.Két dolgot nem szeretek benne, hogy
Ha kinyitom a laptopot elindul a rendszer
És hogy tele van felesleges programmal. Nem sok helyet foglal, és nem zavar vizet, de lehet az egyik szemeteli tele a gépet mert fut a háttérben tudtomon kívül. -
lanszelot
addikt
-
lanszelot
addikt
-
ubyegon2
félisten
-
ubyegon2
félisten
Ja, tudom, eddig mindenben volt, amit próbáltam. Szerencsére ebben a lite KDE verzióban nincs, mert ezek az átformált Firefoxok elég durvára sikeredtek.
Egyébként ez a Garuda KDE light van olyan jó, mint a többi népszerű archklón, nyilván hardverfüggő, de eddig ez desktopon feltűnően pörgős, Linux Mint Cinnamonál sokkal pörgősebb, de a két eddig próbált archklónnál is. Nem tudom pontosan mikkel nem tömték tele ezt a Light KDE-t, de gyanítom, ez okozza a különbséget.
De én mindig kezdő szemmel nézem a disztrókat és ha csak valaki nem nullkilóméteres kezdő, annak is két másodperc, míg felrak egy böngészőt, mivel alapból ott lesz az orra előtt az adott ablak, amiben lefutott a frissítés. Nagyon kezdőknek meg ugye nem feltétlenül való se a CachyOS, se az EndeVahúr, ikább a Manjaro.
No mindegy, kicsit olyan érzésem van, mint anno a Chakra-val így elsőre.

Amitől idegbajt kapok, az az egérgörgő, de ez nem tudom, hol állítható, egy görgetésre ugrik kb három görgetésnyit és a Rendszerbeállításoknál nincs erre opció, de az is lehet, hogy FF beállítás/kiegészítő kéne. Lassan 8 éve nem használok egeret, így elég vakon vagyok ezzel. Ha nem jövök rá, hogyan lehet ezt a görgetést állítgatni, akkor bakfitty...
-
Vasti74
senior tag
Hát, én is úgy vagyok vele hogy nem lenne rossz a Windows igazából, ha jó lenne ;-) Aki használja, és nem olyan kukacoskodó, mint pl. én, és egyszerűen csak annyit vár el, hogy rákattint, működik, annak teljesen OK, mert azt meg kell hagyni, hogy működik.
Pl. a HP ProDesk 405 G4 gépemre Ryzen 5 Pro 2400GE procival egyszerűen nem bírtam linuxot telepíteni (pedig azért vettem, hogy linuxokat próbálgassak rajta ;-) , mert a benne lévő grafikus cucc amúgy is bajos, a HP BIOS-al meg nem bírta megemészteni semmi: legfeljebb valami "csökkentett" módban, 1024x768 felbontásban volt, ami elindult, és onnantól vége. Napokig túrtam, mindent kipróbáltam, de nem. Beledugtam a kisebbik lányom gépéből (amit most használok, i3-8100) az SSD-t, indult, telepítette a divereket, újraindult, és azóta is hibátlanul működik...macOS: amíg nálam volt a mini, főleg azt használtam: direkt kínoztam magam, nem adtam fel olyan hamar mint az előző két alkalommal ;-) A ChatGPT segített, ha elakadtam, mert persze egy csomó dologhoz lövésem sem volt, linuxos - kicsit Windows-os fejjel meg esélytelen, legalábbis én nem vagyok sajnos olyan parafenomén típus, aki bármilyen ismeretlen rendszerben azonnal rábök a megoldásra. Így viszont minden egyszerű volt, minden működött, gyorsan működött, jól működött, szóval szerintem jóban leszünk.
Egyedül az asztalomon lévő Samsung SCX-3400 kacatot sajnálom, mert amire nekem 99%-ban kell a multifunkciós, arra pont elég, viszont rég nem támogatott macOS alatt :-( 2 méterre tőlem ott van a családi Canon tintás multifunkciós, ami egy kattintással működött, de az már nekem kényelmetlen ;-) Elvileg lehet Rasberry-vel ilyen GDI - SPI kacatból is airprint meg airscan szervert faragni, és elvileg van is valahol egy elfekvőben valamelyik fiókomban, majd adok neki egy esélyt.
-
Vasti74
senior tag
Az egy generációval újabb Intel procikban (ha úgy érted, hogy a Coffee Lake helyett Comet Lake, tehát 10.generáció) is UHD630 van, szóval nem hiszem, hogy csak ennyi hiányzott volna az áttöréshez ;-) A 11. generációtól van UHD730, az már tud AV1-et is amúgy. De ha VP09 a videó, és van hardveres támogatás, akkor sem OK nekem, amit látok, mert bogaras vagyok ;-)
De mindegy, mert állandóan volt valami egyéb baromság is ezen kívül, ami idegesített a Mint-ben is, meg a kipróbált Plasma-s disztribúciókban is. Biztosan az én hibám ;-) De eleve azt várnám, hogy feltelepítem a rendszert és használom - ez nem megy. Aztán keresőzök meg állítgatok, és még mindig van valami hiba itt, hiba ott. Elég volt ;-)
-
sh4d0w
félisten
-
DarthSun
félisten
-
Zó
senior tag
-
DarthSun
félisten
-
ubyegon2
félisten
Persze, a multkor a Zbooknál amiket találtam, az működött most is, az ElFarto githubos módszer Firefox fejezetét állítgattam csak be, az elég volt. Ezt linkeltem minap Vasti74 kollégának is. Ugyanígy néz ki a
about:support-ban most a Media táblázatos rész most is, mint Zbooknál volt.Mondjuk attól, hogy eddig is látszott a VGA használat a btop-ban, a Civ VI is futott rendesen 4K-n meg a YT 4K video is FF-ban, pedig itt egyértelműen nem volt még akkor hardveres gyorsítás, hiszen telepiros volt a táblázat azon része.
Ja és az EGL hibát meg a 580-as driver felrakása megoldotta, kiírja már az
inxi -Gxxxis meg ajournalctl -b -p 3sem sorol fel féloldal hibát ezzel kapcsolatban.ubyegon@LMC-AB350M-Gaming-3:~$ inxi -GxxxGraphics:Device-1: NVIDIA GP106 [GeForce GTX 1060 3GB] vendor: ASUSTeK driver: nvidiav: 580.126.09 arch: Pascal pcie: speed: 8 GT/s lanes: 16 ports: active: noneoff: DP-2 empty: DP-1, DVI-D-1, HDMI-A-1, HDMI-A-2 bus-ID: 07:00.0chip-ID: 10de:1c02 class-ID: 0300Display: x11 server: X.Org v: 21.1.11 with: Xwayland v: 23.2.6 driver: X:loaded: nvidia gpu: nvidia,nvidia-nvswitch display-ID: :0 screens: 1Screen-1: 0 s-res: 4384x2466 s-dpi: 168 s-size: 662x372mm (26.06x14.65")s-diag: 759mm (29.9")Monitor-1: DP-2 note: disabled model: BenQ LCD serial: 55H05053SL0res: 4384x2466 hz: 60 dpi: 187 size: 596x335mm (23.46x13.19")diag: 684mm (26.9") modes: max: 3840x2160 min: 640x480API: EGL v: 1.5 hw: drv: nvidia platforms: device: 0 drv: nvidia device: 2drv: swrast gbm: drv: nvidia surfaceless: drv: nvidia x11: drv: nvidiainactive: wayland,device-1API: OpenGL v: 4.6.0 compat-v: 4.5 vendor: nvidia mesa v: 580.126.09glx-v: 1.4 direct-render: yes renderer: NVIDIA GeForce GTX 10603GB/PCIe/SSE2API: Vulkan v: 1.3.275 layers: 9 surfaces: xcb,xlib device: 0type: discrete-gpu driver: N/A device-ID: 10de:1c02 device: 1 type: cpudriver: N/A device-ID: 10005:0000 -
Petya XT
senior tag
-
ubyegon2
félisten
Az öreg 4K BenQ mint a kisangyal, olyan Cinnamonon felskálázva, egyedül a játék alatt feugró Windowsos beállítóablakok maradtak picik, de semmi más gond nincs.
A kolléga nemrég említette is, ha jól emlékszem, hogy nagyon jóáras volt a monitor, azért vette... Lehet ennek is köze van a jelenséghez. A BenQ nekem ugyan nulla forintos, de 8 éve ahogy tudom, nagyon nem volt olcsó. -
Petya XT
senior tag
-
Petya XT
senior tag
-
Vasti74
senior tag
-
ubyegon2
félisten
Igazad lehet ez alapján...fogalmam sincs, miként tudom lecserélni, felraktam a nvidia-vaapi-driver csomagot, reboot is volt, de semmi. Körülnézek az nvidia-settingben is, aztán valamit csak kiderítek.
ubyegon@LMC-AB350M-Gaming-3:~$ vdpauinfo
display: :0 screen: 0
API version: 1
Information string: NVIDIA VDPAU Driver Shared Library 535.288.01 Tue Nov 18 18:18:27 UTC 2025 -
Vasti74
senior tag
OK, köszi, hogy foglalkoztál a problémámmal: én sem jutottam semmire, igaz, a ChatGPT-t hívtam segítségül, az meg mindig azt mondja, amit hallani akar az ember, és sokszor baromságokat ;-)
Ennyi, végleg feladtam: ezt a pár hónapot már kibírjuk az asszonnyal így, aztán - onnantól meg majd a macOS-es topicban sírok a problémáim miatt ;-)
Üdv: Vasti
-
ubyegon2
félisten
OK, értem én, de nekem úgy rémlett, hogy nem jelezte külön, amivel néztem a terhelést. Most meg se tudom nézni, mert desktopban nincs APU.
Lehet bennem rögzült akkor rosszul, sorry!
Azért annak örülök, hogy csak egy egyszerű renderelős 4k monitorom van, semmi gondom nincs vele 175%-on.
-
Vasti74
senior tag
Igen, ez megnyugtató - kár, hogy ennek ellenére vacakul működik ;-)
Nulla, zéró motivációm van már arra, hogy csak úgy mindenfélét próbálgassak, mert majdnem 30 évnyi linuxozás után mondhatom, hogy megutáltam, és váltok más rendszerre pár hónapon belül (megvárom az M5-ös mac mini megjelenését, aztán eldöntöm az árak alapján hogy M4 vagy M5)
Ez a "próbáljak ki ilyen meg olyan disztrót" megvolt az elmúlt 1-1,5 évben nem egyszer és nem is kétszer (sőt, még gépet is cseréltem, de mivel az áttörés elmaradt, éppen árulom, azért költöztem át erre a tesztelgetésre vett kis vacakra)
De csúnya lenne, ha minden problémára a disztribúcióváltás lenne a megoldás, ami persze új, más problémát hoz magával, amire mi a megoldás? Természetesen a disztribúció váltás ;-)
OK, tudom, én kérdeztem, hogy az Ubuntu megbízhatóbban működik-e? De ha valaki nem mond egyértelmű, tapasztalaton alapuló igen-t, akkor ki sem próbálom ;-)
Azt hittem, lesz valami egyszerű megoldás a problémára - de mindig azt hiszem, aztán nem lesz ;-)
-
Vasti74
senior tag
Íme :-)
Bár most nem tudom éppen mi lelte, de csak 1-2 eldobott képkocka van, és egészen jó reakcióidővel csinál mindent! Mielőtt megírtam a kérdésemet, lassú volt pl. "beletekerni" egy videóba, sokszor egy ilyen feladattól meg is állt egy időre a lejátszás. Nem csak ma - napok óta, vagyis mióta erre a kis gépre költöztem.
Igaz, a procihasználat most is magas annak ellenére, hogy elvileg hardveres a dekódolás, szóval ja.
-
Dißnäëß
nagyúr
-
sh4d0w
félisten
-
ubyegon2
félisten
Az RX6600-al játszik...
Na jó...korán lehetett még, nem is értettem, ha van normális nVidia VGA, akkor miért az APU-val, de én is szoktam kíváncsi lenni fura dolgokra! Azt ne kérdezd, miért láttam kapásból nVidia-nak at RX6600-at.
(apró mentség, hogy hajnalban azon agyaltam, miként tudom egyszerűen leírni nyuszis csoportokban a disinfectant rotation alapjait nonindustrial környezetben "az ecet bablevesbe való" címmel)Mesa-ról már le se merem írni, hogy Bookworm backportban is ua van, mint Trixie-ben. Viszont hasznos, ha marhaságokat írok, mert legalább tisztázódik a pontos helyzet általad!
-
sh4d0w
félisten
-
csixy
addikt
-
sh4d0w
félisten
-
DarthSun
félisten
Megnézem...
...de most, még fent van a régi Win10 is a gépen, bebootoltam, és simán, kábel nélkül wifin is bemásolja. Azt meg már végképp nemtudom, hogy ez a Win10 kiírta hogy a frissítésekhez újra kell indítani, ezmiez ?, mikor átálltam 11-re, azt regélte hogy a támogatás megszűnt...
-
DarthSun
félisten
Egy probléma maradt csak. A mobilomon 2490 fotó van, Win11 alatt a bemásolás - "nem támogatott üzenetet ad", Linux alatt pedig kb az ezredik filenál, a "file nem található". Kiszedem a microSD kártyát, kártyaolvasóba, úgy megoldódik, de hát nemtom miért nem tudják ezt a modern oprendszerek
-
DarthSun
félisten
Most frissítettem a várakozókat, itt még 6.17- es kernell,

de hát minden is megy a félretró és az elavuló modern videóval is.
Akkor várom a 6.19- et, ha jön valamikor is erre a full HEDT gépemre.És itt szeretném megköszönni Tőled és sok más topiclakótól is a sok segítséget, támogatást, evvel ez a számomra kezdő MINT kb mindent is tud.
Szóval Kellemes Nyúlünnepeket Mindenkinek.

-
sh4d0w
félisten
-
Warton
őstag
-
Zó
senior tag
Ez nem ugyanazt csinálja, mint a beépített archívumkezelők? Az efféle exéket simán becsomagolt fájlként tudom kezeni Linuxon (most megnéztem egy HP-s exével, annak a tartalmát is megnyitja), nem használtam még Wine-t a kibontásukra. Igaz, BIOS-frissítésnél még nem futottam bele ebbe.
-
Zó
senior tag
-
tusi_
addikt
-
tusi_
addikt
[20536.694706] CIFS: VFS: bogus file nlink value 0 [22909.233082] r8152 4-2.4:1.0 enp3s0f4u2u4: carrier on [22946.836249] wlan0: deauthenticating from 60:b5:8d:11:82:24 by local choice (Reason: 3=DEAUTH_LEAVING) [23084.244777] CIFS: VFS: \\192.168.178.1 has not responded in 180 seconds. Reconnecting... [23557.237392] input: PLT Focus (AVRCP) as /devices/virtual/input/input28
Ezt kaptam dmesgen dögivel.
a 192.168.178.1 Fritzbox NAS-om. Mindig akkor kezdett el bugzani a talca, amikor ment a commit a palon.
Most annyit csinaltam, hogy ne varjon sokat, hanem muntolja le a NAS-okat, ha 3 retry utan nem eri el. Igy elmeletben nem crashel tobbe. -
old-dog
aktív tag
-
tusi_
addikt
-
tusi_
addikt
Volt hangom, felesegem is hallotta az anyazast, amikor egy palo alto commit elott elmet minden, ami csak lehetett
Viccet felre teve hanggal nem volt gond. Ram hiba nem hiszem, hogy lenne, mert eddig ment minden frankon, Nobaraval es Cachyossel is, kiveve amikor az updatek utan elment a VGA, de az sokaknal megvolt. Ez egy valamilyen HP laptop 16Gb rammal es 6 magos AMD cpuval. Fagyasom nem volt, Linux kek halal, ha van egyaltalan olyan.
De most azt eszlelem, hogy nem vajsima a kepernyo, ha ablakokat huzok ide-oda, illetve magasabb a cpu load, mint volt Nobaraval. -
tusi_
addikt
Az a baj, hogy nemtudok semmit sem inditani, ha elojon a baj. Eltunik a desktop, nincs start menu, nincs talca, csak ami meg van nyitva ablak, az mukodik. Kilepni is ugy tudok, hogy 3000/sec alkalommal megnyomom a crtl/alt/del gombot, akkor elojon a reboot/shutdown/logout opcio.
Itt raszurtem a Fail szora, rohadt sok logg van
-
tusi_
addikt
-
kriszpontaz
veterán
-
csixy
addikt
-
Dißnäëß
nagyúr
Első indítás, 4K natív, minden ultrán. Megnézem, hogy szaggat

Most elsőre darál az 5700X keményen, kiterhelve minden mag maxra.Optimizing Shaders és vánszorog felfele a mutató.. most generálhat le grafikához dolgokat, gondolom.
A zenéje és az éneklő nő mmm faja.
Meg az egész menü látvány, minden.Csak én érzem úgy, hogy ez valami nagyon gigaprojektnek készül-készült ?
De amúgy feelinges...
-
ViZion
félisten
-
Dißnäëß
nagyúr
-
DarthSun
félisten
-
DarthSun
félisten
Win10/11- nek kevés abszolút-értékben is a 8GB (szerintem).
Amúgy sok lapos oldalanként bankol, a 2xR8- as SoDIMM egy modullal is DCH.
Linuxnak elég lehet, de nem próbáltam annyival, bár ha bevadulok és 50 nyitott tab van a böngészőben, és még más cuccok is futnak, akkor nekem nem lenne elég. -
ViZion
félisten
-
Zó
senior tag
Az jól hangzik, csak az a kérdés, hogy milyen gépen és mihez képest. Mert amit én olvastam, ott összevetették a verziókat. Simán lehet sajnos, hogy egy elhanyagoltan natív linuxos verzió kevésbé szereti az Nvidiát, esetleg rosszabbul fut, ami gyengébb gépen érezhetőbb probléma. Szorítok a natív verzióknak, csak érdemes résen lenni velük.
-
Zó
senior tag
-
ubyegon2
félisten
Mint 22.2-n ez a 9.0-4 volt Steamben a legfrissebb, de fut vele a game. Itt olvastam, hogy nyűgös ez a Aspyr, de lehet régebbi gémeket ez nem érint. Végül is mindegy, mert már lassan csak eligazodom a rengetegben... Már csak valami cheat kéne, mert az AoE III-ban már az első 10 percben levertek, mint nyuszi a virágcserepet a fésülködőasztalról!
&DarthSun
A magyarítás alkalmazásra adott válaszotokat is köszönöm!
-
ubyegon2
félisten
OK, de nekem az alábbi ablakban volt egy lista, ahol bepipáltam a legfrissebbet, az települt és utána indult a játék. Lehet csak ennél kellett felrakni más verziót, nem tudom, de fel kellett, az tuti! Most már nincs fenn más, aminél meg tudnám nézni, de ezt már legalább tudom, hogy itt kell ránézni.

A Civ V a következő áldozat, de nem ártana kicsit megerősíteni a kopott konyhanyelvemet, szóval magyarítást szerinted itt is beleintegrálhatok a telepített játékba?
Aspyr (Linux) - most látom ezt az adatlapon, mi ezzel az aspyrral a gond amúgy?

-
Petya XT
senior tag
Pont az Isolation volt talán, ami rémes volt a lagok miatt. Az FPS is élvezhetetlen volt emiatt. A 2013-as Tomb Raider az laggolt, de nem volt játszhatatlan, a Rise of the TR, szintén, De végig éreztem, hogy nem az igazi, nincs meg az az élmény, aminek kellene lennie. Az igazsághoz hozzátartozik, hogy ez még Nvidiával volt (1060 utána1080Ti), és Linux Mint. Rollingon soha nem próbáltam, csak a terheléses teszteket. Bár a gép is csak porosodik, amin a Windows van, mert nem nagyon van idő játszani. Könnyen lehetett egyébként, hogy az Nvidia driver vitt be a az erdőbe, de nagyon elvette a kedvem a próbálkozástól. De látom, hogy még sokan vagytok akik lelkesek.
Lehet ki kellene próbálni az AMD kártyát a Cachyn. A Steam problémázik rajta, ha nem csak egy gépre van telepítve? Mert lehet ránéznék újra az Isolation-ra, amúgy is régen kergetett már meg Günter. Az volt rettentő rossz teljesítményű, sokszor a 20 FPS sem volt meg sajnos a lagok miatt. -
Petya XT
senior tag
A Superpositiont néztem, bocs, bekevertem(ami csak a GPU-t nézi). A régebbit, azt a sárkányost, amit DarthSun kartárs szokott futtatni, azt nem próbáltam. Azt néztem, hogy a Vulkan/OGL és DX között bizonyos szituációknál elég nagy a különbség. Nálam kisebb-nagyobb lagok voltak a Tomb Raidernél és az Alien:Isolationnál is... Pufferelés, vagy más? Nem tudom, ötletem sincs.
-
Petya XT
senior tag
Én arra gondoltam, hogy csak egy Steam van a Windows SSD-n, és kész. Semmi egyéb. Egy NTFS partición a Steam dolgai és kész. A többihez a linuxos fájlrendszerek okán úgysem fér hozzá. Tényleg csak az érdekel, hogy ki, milyen inditatásból választja a linux gémet. Néztem én is most a kisebbik gépem teljesítményét Valley, Unigine, most kukáztam az Nvidia kártyát, kapott egy régebbi RX 580-at, a teljesítménye Unigine-nél azért majd 15%-al elmarad a Win 11-en mért értéktől. Bár ez nyilván újabb kártya esetén nem biztos, hogy így van. CachyOs/Manjaro, de minda két rendszeren hasonlót mértem. Elmarad sajnos. A Valleynél nem láttam eltérést a Windowshoz képest.
-
ViZion
félisten
Win10 már megszűnt...
ohh, nem követtem a híreket... mi még most is azt használjuk gémerkedésre.
AV frissül, driverek vannak, játékok futnak. Nem érzek késztetést a W11-re váltásra. Cégnél váltottak, a korábban kis pattogós öregecske irodai gépből egy lomha fos lett. Van olyan excelem, amihez be kell zárnom minden mást, h tudjam szerkeszteni (nem mezei excel, tele makrózva és adatbázisból húz be adatokat). PDF megnyitás és a pdf-en belüli műveletek látványosan lassabbak. Katasztrófa. -
ViZion
félisten
-
ViZion
félisten
-
ViZion
félisten
Hááát, ez felvet egy pár kérdést. Nálam (és a neten panaszkodó sokaságnál) miért nem? De a maliit sem, meg volt még egy halom, amit próbáltam és kifejezetten Wayland-ra ajánlották. Mind friss install, frissítve, semmi bogarászás nem volt benne.
Mikor nem működött, akkor a .bashrc-be beraktam, amit írtak, hogy ez a force, meg minden is... hát az is kuka volt.
ubyegon2: nem tapipad, touchscreen. Mint írtam, több disztró is ugyan azt produkálta, szal. akkor ez mi?
Lenovo T450s amúgy, ez is hátrafordul -már amióta átszereltem
-
ubyegon2
félisten
No várjál, kizárólag a wine/win setup ablakaival volt gond. A Mint átállítva 175%-ra tökéletes, semmi nem törpe méretű és minden olvasható, ha kicsit távolabbról nézném, a 200% is jó lenne. Kicsit közelről nézem, mert a régi 20" monitorhoz vagyok beállva meg most egy normál asztalra pakoltam mindent és emiatt sem optimális a táv. Engem amúgy meglepett, mennyire jól jelenik meg minden 4K-n. Nyilván alapból 3D renderelésre lett véve a monitor, de lehet használni általános célra is, csak szokni kell, főleg annak, aki lassan 8 éve csak 15" notebookot használ.
Kicsit amúgy aggaszt, milyen lesz egy Brothers in Arms, ekkora felbontásban, de most mégis ezeket a régen végigjátszott háborús játékokat szeretném megnézni. Ebből is egy rész kb 3 euró, szóval simán megéri megvenni.
-
ViZion
félisten
onboard Waylandon el sem indul...
Pop OS az kifejezettem touch-ra készült. Nem volt tökéletes, de nah, van 34567891 disztró és egyik sem az... Viszont gondoltak egy nagyot, jött a Wayland, ami annyira biztonságos, h 2 év alatt stabilan működő OSK-t nem sikerült írni rá...
Nyitott vagyok a javaslatokra, hogy akkkor melyik az, ami touch laptopon működne jól?
Fedora KDE Plasma mobile-t mondani nem ér: "ismert bug: érintőképernyős eszközökön a Maliit virtuális billentyűzet nem jelenik meg"
Fun Fact: a többi disztrón sem, meg úgy semmi sem, mert Wayland-nál azt se tudják, h az egy beviteli mező. Szal. Fedora is kiadott egy spin-t, ami nem jó arra, amire szánták.
Netes kereséssel még valami opensuse változat volt ajánlott, de gyerekkori rémálmom volt az opensuse, szal. nem fogom letölteni.
-
ubyegon2
félisten
...alap lenne, hogyha nem látsz kimenetet, akkor elindítod a steamet terminálból, és figyelet mit ír ki, miután nem indult el a játék
Jogos, de mire odáig jutottam volna, már elegem lett belőle. majd pár óra múlva inkább megveszem azt, amit már próbáltam letöltött virágbolti verzióban, aztán már az eddig kapott tippek alapján figyelem, mik a visszajelzések, persze ha az sem akar működni... Sajna jóval több türelem kéne, hogy végigmenjek logokon is, ha egyáltalán vannak...no mindegy, nem akarom teleszemetelni tovább a topikot. Már csak akkor jövök, ha sikerül valamit elindítanom és működik is, nem akarom senkinek a lendületét megtörni.
-
ubyegon2
félisten
Már nem emlékszem, de valami demoja volt egy multiplatform játéknak.
Már lepucoltam a mappákat is sajna...Protondb
Eddig semmit nem mondott, mivel fogalmam se volt, hogy ilyen is van.
De most, hogy említed, megnézem ebben is, mielőtt rácuppanok a következőre. Annyit mindenesetre megállapítottam, hogy legalább féltera helyet kell hagynom az adott disztrónak, mert jobb, ha nem külön particióra mennek, az is lehet egy hibaforrás.Mire arcidegzsábát kapok, egész sok infóm lesz, valamikor sikerülni fog valami, szóval előrébb vagyok, még van pár hetem próbálkozni ezzel. Ilyenkor otthagyom a gépet a fenébe, de fél nap agyalgás után újra rácuppanok. Amíg a desktopot szét nem verem, addig még van esély.
-
ubyegon2
félisten
Már 10 éves lenne ez a játék? Azannya! Mondjuk sok régebbi játéknál láttam, hogy grafikailag teljesen felújították őket. Épp az Age of Empires 2 meg 3-nál nagyon észrevehető volt a különbség. Definitive Edition van a nevek végére írva.
Szóval akkor jól tettem, hogy nem kapkodtam el a gémelési témát Linuxon!
-
ubyegon2
félisten
-
Warton
őstag
-
ubyegon2
félisten
Nézegettem a Steamen ma éppen, gyakorlatilag pár dollárért be lehet szerezni jó játékokat, most is van valami tavaszi akció, ez is volt a terv amúgy, csak előbb meg akartam nézni egy gyorsan leszedett bármivel, hogy a konfigon Linuxon hogy futnak ezek.
A Steames CiV VI az katt és megy.
Ez azt jelenti, hogy a Steam desktop appból közvetlenül lehet indítani a gémet, amit megveszek, nem kell semmi más okosság hozzá? Az úgy szimpi nagyon.

Épp most is akciós a Civ VI, ha Steamből indítható, már veszem is meg.

-
DarthSun
félisten
Érdekes
Ha a görbe elején levő MINTet nézem, hozza a hozzánemértésemet, viszont mivel ezt elismertem, DK-effektem is reálisan kicsi, bár az utóbbi időben plusszol, már azt hiszem hogy értek hozzá...de még sok kell. SUsE nemtom mit keres DK magason, régen próbáltam, tűrhető disztró volt, most gőzöm nincs hol tart.
FB azért elfoglalja az őt megillető kettő helyet
-
ubyegon2
félisten
-
cami][us
őstag
-
Rowon
nagyúr
-
cigam
titán
-
tusi_
addikt
-
zoltanz
nagyúr
-
Zó
senior tag
Ilyen korú gépekről 10 éve is élmény volt váltani, mert lassú volt velük a böngészés, szinte előbb elfogytak internetre, mint játékra (nem feltétlen a legfrissebbek szoktak nálam menni, de annak idején még tán jobban, mint most).
Ettől függetlenül minden hasonló hír, már ami valós, az szomorú, de ezek tényleg legfeljebb offline gépek számomra. Pár 10+ éves gépet még hazsnálok, de azok nem 15-20 évesek, ezek még elég jók, viszont az eredeti felvetés szerint sem lennének érintettek.
-
Zó
senior tag
Igen, ugyanúgy be lehet állítani a Proton-verziókat hozzá, mint mással. Kliensek is telepíthetők és futtathatók Steammel, kvázi Lutrisként használva.
Mindenesetre Linuxon biztosabb és kényelmesebb általában a steames és a GOG-os verziókkal kezdeni játékokból. Nyilván, itt már adott a helyzet, és működni szokott más kliens is, de én nem erőltetném más a felületekre vásárlást olyan esetekben, ha ezek is játszanak.
Új hozzászólás Aktív témák
-
Fórumok
LOGOUT - lépj ki, lépj be!
LOGOUT reakciók Monologoszféra FototrendGAMEPOD - játék fórumok
PC játékok Konzol játékok MobiljátékokPROHARDVER! - hardver fórumok
Notebookok TV & Audió Digitális fényképezés Alaplapok, chipsetek, memóriák Processzorok, tuning Hűtés, házak, tápok, modding Videokártyák Monitorok Adattárolás Multimédia, életmód, 3D nyomtatás Nyomtatók, szkennerek Tabletek, E-bookok PC, mini PC, barebone, szerver Beviteli eszközök Egyéb hardverek PROHARDVER! BlogokMobilarena - mobil fórumok
Okostelefonok Mobiltelefonok Okosórák Autó+mobil Üzlet és Szolgáltatások Mobilalkalmazások Tartozékok, egyebek Mobilarena blogokIT café - infotech fórumok
Infotech Hálózat, szolgáltatók OS, alkalmazások SzoftverfejlesztésFÁRADT GŐZ - közösségi tér szinte bármiről
Tudomány, oktatás Sport, életmód, utazás, egészség Kultúra, művészet, média Gazdaság, jog Technika, hobbi, otthon Társadalom, közélet Egyéb Lokál PROHARDVER! interaktív
- Fórumok
- OS, alkalmazások
- Linux kezdőknek
- (kiemelt téma)
A topik célja: Segítségnyújtás a Linux disztribúciókkal még csak ismerkedők számára. A szerveres kérdések nem ebbe a topicba tartoznak.
Kérdés előtt olvasd el a topik összefoglalóját!
Haladó Linuxos kérdések topikja.
Linux felhasználók OFF topikja
Milyen program ami... [link]
Shell script kérdésekkel látogassatok el a topikjába
- Teszt Már csak két hónap van hátra a Windows 10 nyugdíjazásáig, ideje előrelépni
- Teszt [Linux] Vanilla OS, egy Debian alapú immutable operációs rendszer
- Teszt [Linux] Aeon Desktop, egy immutable operációs rendszer az OpenSUSE-tól
- Teszt [Linux] A Flatpak
- Bejegyzés MS Office365 Linuxon
- Bejegyzés [Linux] Futtassunk bármely disztrót a terminálunkban
- Bejegyzés Alpine Linux telepítés mindenféle low-end dologra
- Hír Zöld utat adott a nyílt forráskódú Linux meghajtóknak az NVIDIA
- A fociról könnyedén, egy baráti társaságban
- Megújult mobilos felület, fórumos ráncfelvarrás a PROHARDVER! lapcsaládon
- Kerékpárosok, bringások ide!
- Sorozatok
- Kamionok, fuvarozás, logisztika topik
- Fejhallgató erősítő és DAC topik
- Abarth, Alfa Romeo, Fiat, Lancia topik
- iPhone topik
- Allegro vélemények - tapasztalatok
- Szívós, szép és kitartó az új OnePlus óra
- További aktív témák...
- MEGA AKCIÓ! - Jogtiszta Windows - Office & Autodesk & CorelDRAW - Azonnal - Számlával - Garanciával
- PC Szervizeket, Gépépítőket keresek B2B szoftver partnerségre (E-számlával)
- Kaspersky, BitDefender, Avast és egyéb vírusírtó licencek a legolcsóbban, egyenesen a gyártóktól!
- HP. Laptop. i5. Model: 15-da1002nq
- Eredeti Microsoft termékek - MEGA Akciók! Windows, Office Pro Plus, Project Pro, Visio Pro stb.
- MacBook felvásárlás!! MacBook, MacBook Air, MacBook Pro
- Azonnali készpénzes nVidia RTX 3000 sorozat videokártya felvásárlás személyesen / csomagküldéssel
- iPhone 17 Pro Max Silver - Bontatlan !! www.stylebolt.hu - Apple eszközök és tartozékok !!
- iKing.Hu - Apple MacBook Pro 14 M3 Pro (2023) 18GB/500GB SSD karcmentes 100% akku 23 ciklus
- Apple iPad mini 4 (A1538) 128GB Wi-Fi Asztroszürke
Állásajánlatok
Cég: Laptopműhely Bt.
Város: Budapest

No de így már ártem, milyen kézi beavatkozásra gondol! Délután rá is cuppanok! 
![;]](http://cdn.rios.hu/dl/s/v1.gif)

(apró mentség, hogy hajnalban azon agyaltam, miként tudom egyszerűen leírni nyuszis csoportokban a disinfectant rotation alapjait nonindustrial környezetben "az ecet bablevesbe való" címmel)

MX Linuxon tűnt fel a létezése, ott tudom is, hogy nem zavart. Most csak Mint van a kezem ügyében, így nem tudom gyorsan megnézni, hogy lehet eltávolítani.
Rohadtul tetszik a látványvilág és az egész, megnéztem 1-2 trélert már róla.. 

De most, hogy említed, megnézem ebben is, mielőtt rácuppanok a következőre. Annyit mindenesetre megállapítottam, hogy legalább féltera helyet kell hagynom az adott disztrónak, mert jobb, ha nem külön particióra mennek, az is lehet egy hibaforrás.