- bitpork: Augusztus 2- szombat jelen állás szerint.
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- eBay-es kütyük kis pénzért
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Geri Bátyó: B550 szűk keresztmetszet, de mi és miért?
- Yutani: Yutani Retró Hangkártyái: AdMOS AdWave 32
- user2: Kia Ceed Gold 160 1.5 T-GDI MY2024
- Kempingezés és sátrazás
- gerner1
-
LOGOUT
Linux kezdőknek - érdemes beleolvasni, mielőtt kérdezel
Új hozzászólás Aktív témák
-
Vasti74
senior tag
válasz
CPT.Pirk #104121 üzenetére
A friss Plasma-s (6.x) disztrókról váltottam a Debian 12-re + Plasma 5.x-re, és ha jobb nem is, de rosszabb sem lett ;-) Habár de: volt olyan disztró (a fene tudja már melyik) , ami nagyon gáz volt - de persze lehet, hogy ha egy hónappal korábban, vagy egy hónappal később próbáltam volna, akkor az is csak annyira lett volna gáz, mint a többi, mert éppen kifogtam valami szerencsétlen szoftververzió-együttállást ;-)
-
Vasti74
senior tag
válasz
CPT.Pirk #104103 üzenetére
Összefoglalom újra egy kicsit ;-)
4k a munkaasztal, átméretezve (skálázva) 175%-ra.
Az eredeti vassal, az eredeti rendszeremmel (Mint Cinnamon) eleve veszett fejsze nyele volt, mert minden akadt, nem csak böngészőben.
Akkor az jött le a tanácsokból, hogy Wayland + Plasma, mert talán ez az egyetlen páros, ami valamennyire támogatja a 4k asztalt.
Na, az i5-8400 + UHD630 pároson ez is kifogott: jobb lett, de messze nem jó.
Akkor az jött le a tanácsokból ;-) , hogy az Intel grafika támogatása talán nem az igazi, az AMD a legjobb, úgyhogy gépet cseréltem.
De még mindig nem jó: pedig a felsorolt disztribúciókat kipróbáltam, használtam, de már a munkaasztallal is gondok vannak néha (villogó ablakkeretek, "szemetet" hagy, amit az asztalon húzok, pl. egy ikont, vízszintes csíkok jelennek meg és tűnnek el, ezekről fotókat is tettem fel akkoriban)
Live rendszerrel nem próbáltam, de frissen telepítettel igen, nem kevésszer - ugyanez.
Tuti bennem van a hiba, valamit elrontok a "Rendszer telepítése" ikonra kattintás közben ;-), de 2 gép (vagyis három, mert közben egy HP-vel is szórakoztam) ennyi disztribúcióval pont ugyanúgy nem jó, pont ugyanazokat a hibákat csinálja...
Mindegy, egyelőre nagyon meguntam. Rendeltem egy tápot a Chromebox-hoz, és remélem, azzal már lehet nyugodtan böngészni ;-) -
Vasti74
senior tag
válasz
CPT.Pirk #104098 üzenetére
A 4k felbontású munkaasztalra gondolsz? Mert éppen pár hozzászólással ezelőtt írta ubyegon2, hogy khm... nem az elvárt módon működik ;-)
Egyébként a régi i5-8400 procis gépemen (amin próbálgatok néha ezt-azt) nem szoktam bejelentkezni a FF-ba, szóval frissen telepített, és annyi, de pont ugyanilyeneket csinál.
Meg az asszony profilja is ilyen.Mindegy, megérkezett a (remélem) megoldás, csak hirtelenjében nem találok hozzá tápot ;-)
-
Vasti74
senior tag
válasz
CPT.Pirk #104079 üzenetére
Előtte egy i5-8400 procis gépem volt szintén IGP-vel, az pont ugyanezt csinálta, csak sokkal gyakrabban - igazából annál az volt a gyakoribb, hogy nem működött jól, ezért cseréltem gépet (mivel állítólag az AMD grafikus kütyük támogatása jobb linux alatt, NVidia-t ne, más meg nem maradt ;-)
A BIOS mindig minden gépemen a legfrissebb...
A FF 139.0.1 verzió.
És akkor ez még FullHD videó lejátszás, a 4k-ról már (Youtube) le is szoktam, mert még vacakabb :-(
Mit nézzek, mit keressek, mit telepítsek, vagy távolítsak el?! Azért már piszkosul kezd tele lenni a hócipőm azzal, hogy a feleségem rendszeresen azzal fogad: videót nézett volna, de nem működött! Egy ilyen vason egy FullHD Youtube lejátszás...
-
Necronom
senior tag
válasz
CPT.Pirk #103996 üzenetére
kerdeses a Mint-nel, hogy ilyen kicsi eroforrasu gepnel mit tud kezdeni
Az, hogy ujra rakjak az 2 nap beallitasokkal egyutt
addig szerintem kibirom a meglevo popup ablakos oraval...
mert minden mas okes benne, a bongeszok szepen frissulnek
csak neha azert csokken egy egy film erteke, amikor kiirja a kepernyo kozepere, hogy chrome frissites kesz
elobb utobb ugyis uj oprendszert rakok
https://distrosea.com/ itt nezgetem mi lesz jo nekem -
Necronom
senior tag
válasz
CPT.Pirk #103979 üzenetére
elvileg sikeredett aktivalni a Pro-t hozza
azota szepen frissitgeti a bongeszoket...
addig azt sem tettede en csak egy orat szeretnek a jobb felso sarokba...ami nem mas mnt egy ora es alatta meg a datum
nem csicsa nem kell mas es ennyi
nem lehetne ezt ugy, hogy nem szedjuk darabjaira az oprenszert?
PLLLSSS -
válasz
CPT.Pirk #103846 üzenetére
De vissza tudok jutni, ctrl-alt-f3 és a konzolon reboot, ezt csináltam, most a KDE alól irkálok.
Uby nem, ez meg még vagy 3 az Ubuntuval jött 7 évvel ezelőtt.
Ubuntu munkamenet, meg Unity vagy mi, xfce session, ez a lxde vagy mi a fene meg még valami választható. +Plasma.
És igen, én ezekre rárántottam a komplett KDE Plasmát és köszöni szépen ez így 7 éve elvan, én csak a KDE-t használm azóta.
máig. -
-
válasz
CPT.Pirk #103837 üzenetére
Megmutatom.
Közbe eljöttem melóba, ezen a gépen még nem voltam lxqt sessionba.
Plasma kijelentkezés, lxqt bejelentkezés, így indul hogy válasszak ablakkezelőt.
De üres. Ha rányomok hogy Válassz egy kedvencet, ide jutok, a bin könyvtárba. Itt meg mi a búbánatot válasszak?
Persze ennek tuti nem így kell működnie, sőt megkockáztatom hogy abszolút nem dehát bakker én vagyok a tordaitibi, nem tagadhatom meg önmagamat Linux vonalon, meg a Linux sem tagadja meg magát irányomban.
Nálam soha nem megy úgy semmi ahogyan kéne
Bakker de jól látszik a COF hiba a 15 éves monitoron, szép piros csík középenMeg kéne vasalnom az lcd alját de nem nagy kedvem van szétdobni a moncsit.
-
-
válasz
CPT.Pirk #103736 üzenetére
Nemnem dehogy, én soha nem használtam ezt a home hordozást, ez egy teszt volt csak.
Nekem a / alatt volt az összes eddigi diszróhopping rendszeremen is, szerintem értelmetlen a külön home.
Bár írta itt Árnyék nagymester hogy ő így csinálja régóta de gondolom ő Debian-Debian vonalon, így takán valamennyire működhet is.
Uby hát sajnos igazam volt.
Fogtam legyalultam a próba Mint partíciót.
Reboot, és gyönyörű szép grub error.
Ugye megmondtam hogy a Mint nem volt hajlandó másik efibe települni, betette, nem, felülírta az Ubuntu18.04 grub bjegyzését az EFI partíción. Ami azt jelenti hogy a bejegyzés ezután a Mint partíció grubjára mutat.
És pontosan így is van, lásd fennti grub error képet.
Még szerencse hogy a Windows bejegyzését nem piszkáltamost arról írok. Mivel hogy az eredeti Ubunut induljon, komoly efi partíció gépészkedések szükségesek.
Ubuntut elvitte a cica, pontosabban a Mint. -
válasz
CPT.Pirk #103731 üzenetére
Na.
Mindenen túlvagyok, öszeszedtem az eszem még megmaradt részét meg a Guglit meg amiket itt írtatok.Nem megy, meghal a Mint bármelyik módszerrel.
fstabos bind, fstabos home csatolás, és végén a szerinem legkorrektebb módszer,
fogtam másik rendszer alól gyalultam a Mint /home/tibi egész tartalmát és belemásoltam az Ubuntu 18.04 /home/tibi tartalmát.
12GB hamar megvolt.Az eredmény minden esetben ez:
Innen ha beírom a jelszót, mazsolázik majd ugyanide visszadob.
A fájlok a helyükön vannak, kilépve ebből a képernyőből konzolra majd elnavigálva a /home, dir és ott van minden vagyis valami máson hasal el.Azt el tudom esetleg képzelni hogy ha most gyalulom a 18.04 Ubit, majd egy friss telepítés, 18.04, vagy max. 1 verzióval feljebb és akkor működhet ez a régi home dolog.
Minden más esetben, komolyabb verzióugrás netán másik disztribúció, szerintem értelmetlen a home-t mentegetni meg újra próbálni felhasználni.Ezt már nincs kedvem végigvinni, úgyhogy ez csak tippelés.
-
-
válasz
CPT.Pirk #103724 üzenetére
Oké, ez meghaladja a képességeimet, már a megértése is.
hogyan tudom ide,
/home/ (ez most a Linuxmint home)
felmountolni indulásnál ezt:
/media/tibi/aero_ubi/home/tibi/Honnan tudja hogy ez az, mikor partíció alapján kéne azonosítani?
Meg tudom csinálni ha segítetek hogy a
/media/tibi/aero_ubi/home/tibi/ tartalmát rámásolom egy partícióra, de ezt sem tudom hogyan kell mert a guis fájlkezelők elhasalnak, nem mindent visznek át, a dd meg a rsync meg cp nekem cli-be kínaiul van.
Azt a partíciót akkor már tudnám fstabba csatolni csak most meg a másolásnál akadok el. -
fekete.puma
tag
válasz
CPT.Pirk #103702 üzenetére
Benne lesz a 3GB RAM-ba 1 böngészővel. Nekem 2 böngésző megnyitva az egyiken megy a letöltés (Mint Cinammon) 3,2GB-RAM-ot használ úgy ,hogy a Swap-hoz még nem nyúlt.
Nem, hogy spórolnék hanem arra már egy forintot nem költenék, mikor 40k-ért vesz az ember I5-6200U, Ryzen 5 PRO 2500U procival szerelt laptopokat 8GB RAM, 256GB SSD-vel.
Menne fel az apróra egy (madárnak) 25-30k-ért a mai világban nem sz@rakodnék egy olyannal...
pl Hááát, nekem az anyámnak még olyan van...
Háát, annyiba is nézed anyádat... -
válasz
CPT.Pirk #103472 üzenetére
Igen pontosan arra jutottál amire itt a topikba kb. 1 éve
Feltettem kérdésként és ez a válasz jött többektől is, és az ötlet jó. Minden jó, csak egy nem, mégpedig nem működik.
Illetve de. De csak EXT fájlrendszerrel lehet becsapni így, az NTFS-t nem hajlandó elfogadni a home alatt sem linkelve.
Fene a gusztusát
Persze nem hagyott nyugodni, szerncsére a Snap még számomra is érthető módon van dokumentálva, így még nekem is sikerült kicsomagolni a szóbanforgó snapet, beleírni a megfelelő helyre hogy
"removable-media"
visszacsomagolni és lőn bódottá, innentől mindent lát az app.
Csak ezt ugye egy frissítés felülírja, és snapéknál ez mindennapos, tényleg sokszor frissülnek az appok.
Már csak le kellett tiltani az 1 app autoupdatet és azóta jól működik.Uby,
még nincs meg a Nap de már 2x majdnem elkaptuk, egy fa tetején üldögélt de mire odaértünk, arrébb ment egy másik fa tetejére.
Ha beesteledik és nem tudjuk megfogni, megyünk haza, amúgy tök jó a csapat.Jól írod, igen a rendszer megkapja a biztonsági frissítéseket és snitt.
Nem vagyok friss app bolond, viszont ha adott program már nem működik akkor ugye elkezd az ember vakarózni, próbálkozik, rájön hogy nem megy és innen szép sima egyenes út vezet szélesen kikövezve a konténeres megoldások irányába. És ez történt nálam is.
Ílyenkor maga az alap OS visszaminősül egyszerű futtatókörnyezetté, és grafikus gui (KDE) szolgáltatóvá. Ezt meg még 5 évig vagy akármeddig tudni fogja. -
Vasti74
senior tag
válasz
CPT.Pirk #103387 üzenetére
Sokáig Debian Testing + KDE volt a rendszerem (kb. amikor lett KDE ;-) , hát, azzal nem szívtam annyit, mint ezekkel az elvileg felhasználóbarát rendszerekkel.
De tudom, bennem van a hiba... Mert most már nem csak a 200 disztró közül kell kiválasztani, hogy melyikkel kezdjek, hanem azt is el kell tudnom dönteni, hogy és akkor melyik változatát? És nekem ehhez már nincs agyam: én még ahhoz szoktam, amikor foglalkoztam is a rendszerrel, nem csak használtam, hogy az ember ízlés szerint eldöntötte, hogy debian, redhat vagy suse (esetleg slackware ;-) , aztán feltelepítette, és működött.
-
-
cibus
senior tag
válasz
CPT.Pirk #103364 üzenetére
közben sikerült megoldanom
nyitottam simán egy terminált. ki tudtam listázni a partíciót, egyedül arra az egy mappára írt hibát, hogy nem tudja beolvasni, de minden mást kilistázott és le is tudtam copyznipersze egyesével, parancsokkal, ami kellett róla, de legalább meg van oldva.
köszönöm szépen a segítséged -
cibus
senior tag
válasz
CPT.Pirk #103357 üzenetére
3 partícióra van szétszedve a winyó , az első kettő teljes mértékben elérhető, le is tudtam róla menteni minden fontos cuccot, viszont a 3.at meg sem nyitja, azt írja hogy az egyik mappa nem nyitható meg és így az egész partíciót nem nyitja meg a fájlkezelő.
valahogy meg tudom esetleg mégis nyitni? és azt a mappát kihagyva a többi cuccot kimásolni? -
válasz
CPT.Pirk #103341 üzenetére
Kapitány, Aaaappimagee...? Az maga a Sátán, aki csak azt várja hogy a Snap-el karöltve tönkretegye a színtiszta Linux érzést
Viccet félretéve Linuxon még az Appimage sem ér két forintot se mert pár évre van kompatibilitás benne.
Számtalanszor kipróbáltam 5-6 éves appimageket friss rendszereken és halott nem indulnak el. Lehet újabbat vadászni.És most megint jöhet Uby hogy énnekem a kedvenc momomániám 100 éves Wines portable és telepítős programokat futtatni.
Igen meg szoktam tenni és ami a legérdekesebb az egészbe, 5 éves Appimage nem fut a saját Linuxos platformján, míg az a Wines portable exe ami 25 éves, reccenésmentesen fut W11-en (Win2000 korban szedtem le némelyiket!!) és ugyanilyen reccenésmentesen fut bármelyik Linuxon a Wine alatt!!!
Hoppácska, hogy is van ez?
Míg a saját platformján egy Appimage (és úgy amblock az egész Linux ökoszisztéma) nem ismeri a hosszútávú visszafelé és előrekompatibilitás fogalmát. Már pár évre se nemhogy 10-20 évre.Úgyhogy kedveskéim (
) vagy belementek az x év utáni teljes os cserébe, előlről, vagy rolling a maga minden jó rossz tulajdonságával, vagy az egyszeri user akit legkevésbé sem érdekel ez amiről mi itt csatározunk, feldob egy konténeres megoldást (jajj a Sátánnak máris érződik a kénkőszagú lehellete, jajj mi lesz akkor a tiszta Linux életérzéssel
) és használja akár egy 10 éves disztrón is.
Még 10 évig.Pillanatra visszakanyarodva a belengetett W11 helyett Linux marhaságra (mert amúgy az).
A Winhez szokott bárgyú usert szerintetek érdekli a Debian tisztasága, a többi disztró csűrcsavarjai? A biztonság lanyhulása? Fog ő szarakodni egy lemez jelszavas csatolásával, meg a többi bolondsággal? Dehogy fog.
Rájön hogy a konténer maga a kánaán és használja, neki áldás az unattended upgrade stb. Nem érdekli mi van a háttérbe mert eddig se érdekelte.Mégegyszer, NEM azokról és azokhoz beszélek akik vérprofik és a legnagyobb megelégedéssel Linuxoznak hanem azokról akikről a topik címe szól.
-
mcwolf79
veterán
válasz
CPT.Pirk #103294 üzenetére
Az oké, de PC-n is be van kapcsolva, de közelében sincs ennek.
Mondjuk sok fórumon olvastam már, hogy a PC-s HDR támogatás nem az igazi. Lehet ennek látom a hatását, hogy megmutatkozik a különbség.
Addig minden fut szépen , kicsit meg vagyok lepve ,hogy ilyen cson nélkül fut ezen minden. Azért a többi disztrónál ez vagy az okozott problémát. Itt eddig (kopp-kopp) minden fut, csakúgy mint Windows-on. -
-
abw6291
tag
válasz
CPT.Pirk #103284 üzenetére
secureboot ki van kapcsolva.
Már Ventoy-al is próbáltam közben semmi. (MBR-ben.)
GPT-ben is eljátsszam?F12 boot menu megvan, ott van az Ubuntu (pendrive) első helyen, rámegyek Enter, lefrissül a lista és semmit sem csinál.
Nem akar róla indulni továbbra semEgyik win vagy sima ubuntu-nál sem láttam még ilyet.
Lehet ennyire rossz egy iso fájl, ha amugy még ki is tudom bontani intézőben?
-
savior
őstag
válasz
CPT.Pirk #103175 üzenetére
chdir "/media/savior/New Volume/Games/steamapps/common/Diablo IV"
ERROR: ld.so: object '/home/savior/.steam/debian-installation/ubuntu12_32/gameoverlayrenderer.so' from LD_PRELOAD cannot be preloaded (wrong ELF class: ELFCLASS32): ignored.
Game Recording - would start recording game 2344520, but recording for this game is disabled
Adding process 10648 for gameID 2344520
ERROR: ld.so: object '/home/savior/.steam/debian-installation/ubuntu12_32/gameoverlayrenderer.so' from LD_PRELOAD cannot be preloaded (wrong ELF class: ELFCLASS32): ignored.
ERROR: ld.so: object '/home/savior/.steam/debian-installation/ubuntu12_64/gameoverlayrenderer.so' from LD_PRELOAD cannot be preloaded (wrong ELF class: ELFCLASS64): ignored.
Adding process 10649 for gameID 2344520
WARNING: discarding _NET_WM_PID 5 as invalid for X11 window - use specialized XCB_X11_TO_PID function!
WARNING: discarding _NET_WM_PID 5 as invalid for X11 window - use specialized XCB_X11_TO_PID function!
Adding process 10650 for gameID 2344520
Adding process 10651 for gameID 2344520
Adding process 10760 for gameID 2344520
Proton: Upgrading prefix from None to 10.0-200 (/media/savior/New Volume/Games/steamapps/compatdata/2344520/)
Traceback (most recent call last):
File "/home/savior/.steam/debian-installation/steamapps/common/Proton Hotfix/proton", line 1869, in <module>
g_session.init_session(sys.argv[1] != "runinprefix")
File "/home/savior/.steam/debian-installation/steamapps/common/Proton Hotfix/proton", line 1776, in init_session
g_compatdata.setup_prefix()
File "/home/savior/.steam/debian-installation/steamapps/common/Proton Hotfix/proton", line 953, in setup_prefix
os.symlink("../drive_c", self.prefix_dir + "/dosdevices/c:")
OSError: [Errno 22] Invalid argument: '../drive_c' -> '/media/savior/New Volume/Games/steamapps/compatdata/2344520/pfx//dosdevices/c:'
Game Recording - game stopped [gameid=2344520]
Removing process 10760 for gameID 2344520
Removing process 10651 for gameID 2344520
Removing process 10650 for gameID 2344520
Removing process 10649 for gameID 2344520
Removing process 10648 for gameID 2344520Ezek az uzenetek. Lehet az a gond hogy masik ssd-n van a jatek mint a Steam? Sokat nem ertek belole.
-
fekete.puma
tag
-
danih
veterán
válasz
CPT.Pirk #103125 üzenetére
Nekem erről ez jutott az eszembe, ez sem rossz
-
válasz
CPT.Pirk #103118 üzenetére
Köszi, a smart megvolt, van is valami 5132 db error, majd megnézem nvme-cli-vel*, de egyébként jó az SSD, igaz nem mai csirke a Samsung PM961, lassan 10 éves lesz. Mondjuk ez még az agyonüthetetlen kategória.
*ahogy emlékszem erre, kizárt, hogy értelmezni tudnám, de ki tudja, minden így szokott indulni...
- még Live alól nem csináltam írástesztet semA BIOS errorokat meg majd elkezdem piszkálgatni, de előbb át kell olvasgatnom a Zbook service manual-ját, ami nagyon nem laikusbarát egy dokument!
ubyegon@uby-HP-ZBook-15-G5:~$ sudo smartctl -x /dev/nvme0n1
smartctl 7.2 2020-12-30 r5155 [x86_64-linux-6.8.0-58-generic] (local build)
Copyright (C) 2002-20, Bruce Allen, Christian Franke, www.smartmontools.org
=== START OF INFORMATION SECTION ===
Model Number: SAMSUNG MZVLW512HMJP-000H7
Serial Number: S36FNX0K314275
Firmware Version: CXY73H7Q
PCI Vendor/Subsystem ID: 0x144d
IEEE OUI Identifier: 0x002538
Total NVM Capacity: 512.110.190.592 [512 GB]
Unallocated NVM Capacity: 0
Controller ID: 2
NVMe Version: 1.2
Number of Namespaces: 1
Namespace 1 Size/Capacity: 512.110.190.592 [512 GB]
Namespace 1 Utilization: 31.875.588.096 [31,8 GB]
Namespace 1 Formatted LBA Size: 512
Namespace 1 IEEE EUI-64: 002538 b381bc4cda
Local Time is: Tue Apr 29 07:08:58 2025 CEST
Firmware Updates (0x16): 3 Slots, no Reset required
Optional Admin Commands (0x0017): Security Format Frmw_DL Self_Test
Optional NVM Commands (0x001f): Comp Wr_Unc DS_Mngmt Wr_Zero Sav/Sel_Feat
Log Page Attributes (0x03): S/H_per_NS Cmd_Eff_Lg
Warning Comp. Temp. Threshold: 68 Celsius
Critical Comp. Temp. Threshold: 71 Celsius
Supported Power States
St Op Max Active Idle RL RT WL WT Ent_Lat Ex_Lat
0 + 7.60W - - 0 0 0 0 0 0
1 + 6.00W - - 1 1 1 1 0 0
2 + 5.10W - - 2 2 2 2 0 0
3 - 0.0400W - - 3 3 3 3 210 1500
4 - 0.0050W - - 4 4 4 4 2200 6000
Supported LBA Sizes (NSID 0x1)
Id Fmt Data Metadt Rel_Perf
0 + 512 0 0
=== START OF SMART DATA SECTION ===
SMART overall-health self-assessment test result: PASSED
SMART/Health Information (NVMe Log 0x02)
Critical Warning: 0x00
Temperature: 46 Celsius
Available Spare: 100%
Available Spare Threshold: 5%
Percentage Used: 2%
Data Units Read: 31.180.573 [15,9 TB]
Data Units Written: 27.465.178 [14,0 TB]
Host Read Commands: 594.920.845
Host Write Commands: 542.218.487
Controller Busy Time: 1.565
Power Cycles: 1.199
Power On Hours: 5.373
Unsafe Shutdowns: 40
Media and Data Integrity Errors: 0
Error Information Log Entries: 5.132
Warning Comp. Temperature Time: 0
Critical Comp. Temperature Time: 0
Temperature Sensor 1: 46 Celsius
Temperature Sensor 2: 45 Celsius
Error Information (NVMe Log 0x01, 16 of 64 entries)
Num ErrCount SQId CmdId Status PELoc LBA NSID VS
0 5132 0 0x0012 0x4004 - 0 0 -
1 5131 0 0x001b 0x4016 0x004 0 1 -
2 5130 0 0x0010 0x4004 - 0 0 -
3 5129 0 0x001b 0x4016 0x004 0 1 -
4 5128 0 0x0014 0x4004 - 0 0 -
5 5127 0 0x0004 0x4004 - 0 0 -
6 5126 0 0x001e 0x4016 0x004 0 1 -
7 5125 0 0x0008 0x4004 - 0 0 -
8 5124 0 0x001b 0x4016 0x004 0 1 -
9 5123 0 0x4013 0x4004 - 0 0 -
10 5122 0 0x001b 0x4016 0x004 0 1 -
11 5121 0 0x0010 0x4004 - 0 0 -
12 5120 0 0x001b 0x4016 0x004 0 1 -
13 5119 0 0x0010 0x4004 - 0 0 -
14 5118 0 0x4001 0x4004 - 0 0 -
15 5117 0 0x0000 0x4004 - 0 0 -
... (48 entries not read)
-
fekete.puma
tag
válasz
CPT.Pirk #103098 üzenetére
Device-2: TP-Link 802.11ac NIC driver: rtw_8822bu type: USB
driverek ugyanazok mindegyik disztró alatt
Az, hogy a tűzfal lekapcsolt ilyet még pl másik disztró alatt nem láttam ugyan azzal a tűzfallal...
Ugyan az a driver a többi alatt is és ott is eldobná (eddig még nem tapasztaltam de lehet, hogy másiknál is előjöhet ) akkor lehet besétálni másik USB adapterért? -
fekete.puma
tag
válasz
CPT.Pirk #103093 üzenetére
Most az EndeavourOS-nél az jött ki, hogy eldobta a wifit csak az újraindítás segített.
Előtte a cachy os-re néztem rá kíváncsiságból az meg fele magyar fele angol és már egyből kendácsolással kellett kezdenem, mert nem ismerte fel a rádugott telót.
Szóval olyan ez a sok linux disztró, hogy sokan tesznek velük egy próbát majd mennek vissza a windows-ra mint kutya az okádékára, pedig már nem akaródzik...
Egyik komment volt a rediten amivel egyetértek, hogy linuxnál minél közelebb vagy a forráshoz annál nagyobb a biztonság, és minél jobban távolodsz annál nagyobb a kockázat de vele együtt a nyereség...
Valószínű, hogy egy Ubuntu vagy Mint esetén nem fut az ember ilyen dolgokba egyből... -
-
-
urandom0
senior tag
válasz
CPT.Pirk #103053 üzenetére
Windowson alapértelmezetten ki van kapcsolva a write cache eltávolítható adathordozó esetén. Ugye ezt a pendrive tulajdonságainál lehet állítgatni, ha bedugsz egy pendrive-ot egy Windowsos gépen, ott azt kell látnod, hogy gyors eltávolításra van optimalizálva.
---
Amit korábban írtam, a vm.dirty_bytes és a vm.dirty_background_bytes paraméterek pont azt befolyásolják, hogy mekkora mennyiségű adatot buffereljen, mielőtt kiírná a lemezre. Ezeket lejjebb lehet venni, csak akkor számolni kell azzal, hogy folyamatosan I/O műveleteket fog végezni a gép, mert nem fogja tudni annyira optimalizálni az írásokat. Bár lehet, hogy a mai gyors SSD-k és pendrive-ok esetén ez már nem fog okozni annyira számottevő változást.
-
válasz
CPT.Pirk #103058 üzenetére
az a bajom, hogy nem tudom mennyi idő lesz a másolás vége. Percek, vagy mondjuk fél óra...
Amit amúgy sem fogsz tudni még hozzávetőlegesen sem, mivel ami kiírná az x időt, az a pillanatnyi MB/s érték alapján írná ki. Emlékszem anno eleinte x MB/s sebességgel ment a másolás, de 10 perc elteltével már csak annak töredékével. Sokat érsz vele, ha 2 perc után kiírja, hogy 15 perc múlva végez, 15 perc múlva meg azt látod, hogy 42 perc még hátravan!
Ennél a másolásnál a kisablakban végig futott a csík és utána kb 5sec telt el, mire kész is lett rendesen az írás. Nem kiírtam most az ISO-t, hanem átmásoltam.
Egy átlag 10MB/s-sel író pen az első percekben kiír valamit, de aztán majd 2MB/s-sel fog írni, előrébb vagy ezzel az infóval? Nem nagyon. -
válasz
CPT.Pirk #103058 üzenetére
ez oké, nekem az a bajom, hogy nem tudom mennyi idő lesz a másolás vége. Percek, vagy mondjuk fél óra...
De nem? Nem kell ezt magyarázni, ez így ebben a formában vállalhatatlan. Az nem megoldás, hogy vegyek drágább és gyorsabb pendrájvot, mert itt egy alap funkció nem működik megfelelően a RENDSZERBEN, nem pedig a pendrájv a hibás.
-
válasz
CPT.Pirk #103053 üzenetére
Valóban zavaró, ha nem tudja valaki, hogy így fut le a művelet! Bár csak úgy kihúzni egyébként sem javallott, ha viszont szabályosan le akarod választani az eszközt, akkor az említett értesítő ablak felugrik és kiírja, hogy még nem végzett. Gyakorlatilag tájékoztat ő mindenről, csak kicsit sajátos módon!
(emiatt nemigen fogok visszatérni Windowsra)
Sokat nem lehet javítani semmilyen kernelopciós varázslattal, ha egyszer ilyen lassú az írás/másolás, azzal nem lehet mit kezdeni, csak a minőségi pendrive a megoldás.
Ez egyébként amiatt is jó döntés, mert van ez az előbb mutatott Sandisk Extreme és egy Sandisk Ultra OTG-m, ami már 14 éves is van lassan és mai napig használatban vannak, ezernyi iso-t írtam már ki rajtuk. Mindkettő piszok gyors a tartóssága mellett.
-
fekete.puma
tag
válasz
CPT.Pirk #103035 üzenetére
Felraktam, kíváncsi leszek, hogy marad-e majd.
A tároló dolgot nem értem pl a Brave böngésző nincs a az Arch tárolóban.
Az AUR-ból fel lehet tenni de csak a hivatalos tárolóban lenne már rég a helye, mert csak az egyik fő böngésző?
Ahol fent van a saját tárolóban az Arch mellett ott csak simán beemelték és annyi? -
.-..-.
tag
válasz
CPT.Pirk #103019 üzenetére
Átálltam próbából ezen a gépen wayland-re, de most sem sikerül a Chrome/Chromium browser-eket video gyorsítással használnom.
Emlékeztetőül:
Sandy Bridge CPU - HD 3000 VGA
libva-intel-driver VA-API csomag
A /etc/enviroment-ben beállítva a LIBVA_DRIVER_NAME=i965 változó (bár lehet erre nincs szükség már)
vainfo kimenet:$ vainfo
Trying display: wayland
error: failed to resolve wl_drm_interface(): /usr/lib/libEGL_mesa.so.0: undefined symbol: wl_drm_interface
vainfo: VA-API version: 1.22 (libva 2.22.0)
vainfo: Driver version: Intel i965 driver for Intel(R) Sandybridge Mobile - 2.4.1
vainfo: Supported profile and entrypoints
VAProfileMPEG2Simple : VAEntrypointVLD
VAProfileMPEG2Main : VAEntrypointVLD
VAProfileH264ConstrainedBaseline: VAEntrypointVLD
VAProfileH264ConstrainedBaseline: VAEntrypointEncSlice
VAProfileH264Main : VAEntrypointVLD
VAProfileH264Main : VAEntrypointEncSlice
VAProfileH264High : VAEntrypointVLD
VAProfileH264High : VAEntrypointEncSlice
VAProfileH264StereoHigh : VAEntrypointVLD
VAProfileVC1Simple : VAEntrypointVLD
VAProfileVC1Main : VAEntrypointVLD
VAProfileVC1Advanced : VAEntrypointVLD
VAProfileNone : VAEntrypointVideoProc
Tudnál segíteni a chromium-flags.conf és chrome-flags.conf beállításban?
(mindkét browser-t használom, ungoogled-chromium munkára, chrome egyéb dolgokra) -
.-..-.
tag
válasz
CPT.Pirk #103016 üzenetére
A gamma beállítás, ami nem megy Wayland-on. Legalábbis nekem még semilyen gépen nem sikerült megoldanom.
Van ezen a laptopon valami nvidia gt540m vga is, de az most inaktív.
Amúgy intel-media-driver (másik laptop) működik x11-en Chrome/Chromium esetében.
Ezen viszont libva-intel-driver van, mert régi a gpu. És borzalmas a kijelző, ezért xrandr gamma beállítást használok hozzá.
Gondoltam, ha Kodi-ban (és szerintem VLC-ben is) megy a videó gyorsítás, talán Chromiumban is fog. -
Petya XT
senior tag
válasz
CPT.Pirk #103009 üzenetére
Azt már nem tudom, mert nem emlékszem. Intel(előtte-utána valamilyen szám)
driver Valahová be van csomagolva az egész rendszer, ha egyszer visszaállítom, megnézem. Emlékszem sokáig szöszmötöltem a playerekkel, mire éltre kelt. HD 4600 Intel IGP. Az tuti, hogy driver kellett hozzá, ami nem a mesa volt. Anélkül csak prociból tekerte ki a médiát.
-
Warton
őstag
válasz
CPT.Pirk #103005 üzenetére
Sokáig úgy volt megoldva, hogy volt egy ún. nonfree repo és a mesát onnan szedtük. Aztán egyszercsak a nonfree repoból nem jöttek a frissítések és az oldalon is javasolták, hogy töröljük a repot. Attól kezdve a Manjarotól jön a mesa is. Most így néz ki a vainfo
~ vainfo ✔
Trying display: wayland
vainfo: VA-API version: 1.22 (libva 2.22.0)
vainfo: Driver version: Mesa Gallium driver 25.0.4-arch1.1 for AMD Radeon RX 5600 XT (radeons
i, navi10, LLVM 19.1.7, DRM 3.61, 6.14.3-1-MANJARO)
vainfo: Supported profile and entrypoints
VAProfileMPEG2Simple : VAEntrypointVLD
VAProfileMPEG2Main : VAEntrypointVLD
VAProfileVC1Simple : VAEntrypointVLD
VAProfileVC1Main : VAEntrypointVLD
VAProfileVC1Advanced : VAEntrypointVLD
VAProfileH264ConstrainedBaseline: VAEntrypointVLD
VAProfileH264ConstrainedBaseline: VAEntrypointEncSlice
VAProfileH264Main : VAEntrypointVLD
VAProfileH264Main : VAEntrypointEncSlice
VAProfileH264High : VAEntrypointVLD
VAProfileH264High : VAEntrypointEncSlice
VAProfileHEVCMain : VAEntrypointVLD
VAProfileHEVCMain : VAEntrypointEncSlice
VAProfileHEVCMain10 : VAEntrypointVLD
VAProfileHEVCMain10 : VAEntrypointEncSlice
VAProfileJPEGBaseline : VAEntrypointVLD
VAProfileVP9Profile0 : VAEntrypointVLD
VAProfileVP9Profile2 : VAEntrypointVLD
VAProfileNone : VAEntrypointVideoProcSzerintem ez már jó, vagy ahhoz közeli.
-
-
urandom0
senior tag
válasz
CPT.Pirk #102976 üzenetére
Fedora is megoldotta, csak kicsit késve. Van szép új telepítőjük: https://fedoramagazine.org/anaconda-installer-redesign/
A 42-ben azt hiszem, már ez van.
-
urandom0
senior tag
válasz
CPT.Pirk #102973 üzenetére
Azért annyira nem bonyolult az a telepítő. Az benne a furcsa, hogy előre és vissza kell lépkedni, de ha telepítés előtt legyalulod a rendszert, akkor a telepítőben már ki lehet hagyni a partícionálós részt (ez a legbonyolultabb rész az egészben), és onnantól már egyszerűbb az egész folyamat.
-
csixy
addikt
válasz
CPT.Pirk #102897 üzenetére
"szóval még az sem megoldás, hogy vesz bele egy olcsó SSD-t."
Egy USB-re rádug egy külső SSd-t (az NVME elegáns, mert magának trimmel, vagy a külső portable SSD-nek logikusan gondolkodva gyárilag tudnia kell valahogy a trimmelést automatikusan, mert nem minden felhasználó trim szakértő) és erre telepíti a linuxát. Ez nem túl elegáns, de előnyös tulajdonsága, hogy praktikus és ráadásul hordozható is. -
lanszelot
addikt
válasz
CPT.Pirk #102885 üzenetére
Nagyon szépen köszönöm a segítséget mindenkinek.
Lubuntu friss telepítés 8Gb-t foglalt le nekem.
Mivel semmit se telepítek, és csak a Firefox -ot használom, így a 16Gb több mint elég.
Az ssd cserélhető a HP Chromebook -okban.
De nagyon komplikált. A hp boot-nak rajta kell lennie, amúgy tégla az egész. Azt az ssd -t nem tudom klónozni (nincs mivel , hardver)
A lubuntu email olvasásra ugyanolyan jó mint a chrome os volt.
Ha értenék Linux hoz még sok helyet fel tudnék szabadítani, mert alapból felrak sok progit. Egyikre sincs szükségem.
Csak a terminal kell és a firefox. Semmi más.
De minek kezdjem csupaszítani, jól el vannak ott.
Nekem mindegy hogy mennyi a szabad hely amíg frissíti magát.
Most az volt a gond hogy már nem tudta frissíteni annyira tele rakta a frissítésekkel. -
-
lanszelot
addikt
válasz
CPT.Pirk #102882 üzenetére
Köszönöm szépen a segítséget.
Igen, ez megoldotta.
7Gb free lett, majdnem mint a tiszta telepítés.Minden update, upgrade után használjam?
Reboot után? Miért nem törli a linux a szemetet magától?fekete.puma: mivel csak arra használom amit írtam, ez a gép bőven elég. Amúgy nem céges laptop. Ez egy hp Chromebook volt, csak megszűnt a támogatás és linux -al tökéletes, és gyors.
-
válasz
CPT.Pirk #102857 üzenetére
Nem is tudom, sírjak vagy nevessek.
Egyfelől ez beteszi a kaput a 11235220 maszek disztrónak, ami mint tudjátok nekem nem a szabadság hanem az irgalmatlan nagy katyvasz érzését kelti.
Lesz Win meg 4-5 ismert támogatott disztró snitt.
KissPistike 1-2 felhasználós fusija legalább azelőtt megy a levesbe mielőtt egyáltalán megszületik.Másfelől ez a végletekig felháborító hogy egyáltalán ezt meg lehet tenni egy cégnek, ez keresztbemegy minden joggal és egyéb hangzatos demokratív szlogennel. Vérlázító.
A többiről is hasonlóan vagyok, sokan használnak Chromeos-t, Androidot , pl. Bliss-t natívan telepítve, egyebeket. Ezeknek azért nem kéne keresztbetenni.
Amúgy Androidon eddig nem találkoztam olyan telefonnal amin ne lehetett volna ezt felülírni egy bootloader cserével és máris nyitott a BL.
Most arról ne essen szó hogy ezzel a kísérletező user megnyeri a szabadságot, cserébe elveszíti az appok és funkciók elég nagy részét és bukja a garit stb. stb.
Maradandót is okozhat pl. Samun billen a knox de aki bevállalja megteheti
De legalább meg lehet csinálni akinek igénye van rá.Lesz erre a fix securebootra is tuti gyógyszer.
-
válasz
CPT.Pirk #102857 üzenetére
Tuti? Szerintem meg pont hogy ezt is átvette az Ubuntu-tól. pl. [link]
Szóval támogatja. Most azon lehet eszmecserézni, hogy mennyire hasznos, vagy nem. Én pl. nem kapcsolom ki. Nem baj ha van egy plusz védőréteg, még ha nem is akkor nagy lépés a biztonság felé. Nem kér enni, a betöltött rendszer futását nem lassítja.MageRG
Próbáltad másik pendrive-al másik pártba dugva? Az efi fájlok átnevezés nem jó ötlet. Tuti EFI módban bootoltál be? -
fekete.puma
tag
válasz
CPT.Pirk #102833 üzenetére
Lehet gond ha előlapi USB-be rakja, vagy USB 2 vagy 3 kimenet is befolyásolhatja régebbi gépeknél.
Ismerős mondta, neki volt, hogy gyorsformázás után nem lett jó a telepítés, lassú formázással jó lett.
Egy nagyobb Pendrive-t, hogy ne kelljen lassú formázni gyors formázva NTFS vagy EXT4-re utána FAT 32-re megoldás lehet?
Vagy partíció törlése, majd gyorsformázása? -
Horvi
őstag
válasz
CPT.Pirk #102790 üzenetére
Köszi, kutakodok akkor ott is.
urandom0 köszi neked is, végszükség esetén ezt fogom tenni de igazából eddig nem volt gondom a wayland-el.
Vagy akár használhatok másik böngészőt is. Ki mire esküszik FF helyett? Próbáltam a Brave-et de valahogy kicsit lassúcskának éreztem illetve ha jól rémlik Fedorán csak flatpakből van.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
A topik célja: Segítségnyújtás a Linux disztribúciókkal még csak ismerkedők számára. A szerveres kérdések nem ebbe a topicba tartoznak.
Kérdés előtt olvasd el a topik összefoglalóját!
Haladó Linuxos kérdések topikja.
Linux felhasználók OFF topikja
Milyen program ami... [link]
Shell script kérdésekkel látogassatok el a topikjába
- Vélemény Ubuntu 20.04 LTS
- Vélemény Linux Mint Debian Edition 4
- Tudástár MX-Linux 19
- Bemutató Linux a mindennapokban: Manjaro KDE
- Bemutató Linux a mindennapokban
- Hír Zöld utat adott a nyílt forráskódú Linux meghajtóknak az NVIDIA
- Hír A Steam Play hozza el a Windowsra írt játékokat Linuxra
- Hír Hova jut a világ? Linuxot kínál a Windows Store!
- Telefon felvásárlás!! iPhone X/iPhone Xs/iPhone XR/iPhone Xs Max
- BESZÁMÍTÁS! 2TB Kingston KC3000 NVMe SSD meghajtó garanciával hibátlan működéssel
- DELL Universal Dock D6000 docking station (452-BCYH) (DisplayLink)
- LG 45GR95QE - 45" Ívelt OLED / 2K WQHD / 240Hz 0.03ms / NVIDIA G-Sync / FreeSync Premium / HDMI 2.1
- LG UltraGear Gaming Monitorok: FRISS SZÁLLÍTMÁNY -30%
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem
Város: Budapest