Hirdetés

2024. április 27., szombat

Gyorskeresés

Útvonal

Fórumok  »  OS, alkalmazások  »  Linux kezdőknek (kiemelt téma)

Téma összefoglaló

Téma összefoglaló

  • Utoljára frissítve: 2023-12-13 05:03:45

LOGOUT.hu

Linux kezdőknek - érdemes beleolvasni, mielőtt kérdezel

Összefoglaló kinyitása ▼

Hozzászólások

(#70501) ubyegon2 válasza z123456789 (#70463) üzenetére


ubyegon2
nagyúr

(ráadásul én már korábban jártam itt, akkor befulladt a próbálkozás)

Most is borítékolva van ugyanez.

Lehet, hogy egy hétig válogattál és nagyon megszeretted a Chakra-t, de a helyedben lennék és a Chakra honi tesztelője, sok Chakra cikk szerzője, elkötelezett használója azt írja, hogy nem javasolja és ő is mást rak fel, mert nincs fejlesztő jó ideje a disztrónál......*

Igaz nem írtad, mi a célod a Linux újbóli kipróbálásával. Tippelni tudok max, célod a lehetőségekhez képest kimaxolni a szopófaktort. Menni fog! :K

*halkan jegyzem meg, hogy ezernyi disztró után sem egyszerű felraknom a Chakrát, pedig a kedvenc lrolling és a kedvenc KDE disztróm.

******************************************************

A géped adatait se vagy hajlandó leírni, a marketinges gyüjtőneve szart se ér, márpedig ezzel indul egy ilyen próbálkozás!

[ Szerkesztve ]

(#70502) szucstom válasza moleculez (#70494) üzenetére


szucstom
őstag

hááááát.... sztem a mai leghülyébb tipp: menj rá a globális témákra és próbálj ki másikat. Nekem a Dolphin szokott meghülyülni, ha kipróbálok egy új témát. Nem mutatja az ikonokat.

PS4 ID: Z0D14C_1990; Manjaro KDE

(#70503) ubyegon2 válasza moleculez (#70484) üzenetére


ubyegon2
nagyúr

Megnézted, milyen csomagok frissültek? Van-e közük a beviteli eszközökhöz? Ha reboot után is transparent az egérnyíl, akkor a témák között is érdemes lenne nézelődni, cserélni mutatót. Érdekes dolgokat tudnak egyes témák okozni és a user erre gondol utoljára, de ez megjelenítési problémának tűnik. szerintem

Szóval, ha frissítés után valami anomáliát tapasztalunk, első dolgunk a fejünk vakargatása mellett, hogy pontosan megnézzük milyen csomagok frissültek, azok milyen hatással bírhatnak a problémánkra.....etc.

Ha minden vizsgálódás nélkül beírjuk ide, hogy húazannya, eltünt ez vagy az, az kb annyit ér, mintha a Látóasszonyok topikjába írtuk volna.

**************************************************************************

Ezeket én kifejezetten segítő szándékkal írom ám le, mert mindig jön az utálkozás egészen Tg szintig, hogy jajjjj milyen a stílusa ennek a baromnak, hol van gyorsan egy Moderák!? Bannolja már, mert jujdemegsértődhet valaki............már a multkor is csúnyákat mondott.....mind a debilek óvodája, már elnézést az őszinte szavakért! ;] (ezt nem az értelmetlen kérdésekre, hanem a vinnyogásra írtam)

De könyörgöm, 8-an tippelgetünk aztán qrvára nem jutunk előre, mert senki nem írja le, hogy minek hogyan van értelme és minek nincs!

[ Szerkesztve ]

(#70504) moleculez válasza szucstom (#70502) üzenetére


moleculez
veterán

+ következő hsz

Újrahúztam az egészet a f@szb@, ez úgy néz ki megoldotta a wifi eldobálást is. :DD

[ Szerkesztve ]

Még nincs kész, de már majdnem elkezdtük!

(#70505) ubyegon2 válasza moleculez (#70504) üzenetére


ubyegon2
nagyúr

:DDD A leggyorsabb megoldás.....de ha újra előjön, nem fogjuk tudni, mi a ragya okozta a gubancot.

Egyébként ez a netes dolog nálam olyan mostanában, hogy ha mobilnetről használom a gépet, inaktválnom kell a networkmanagerben a vezeték nélküli elérés kapcsolóját, különben időnként eldobja mobilnetet és kalandozik a környező wifik körül. Lehet, hogy ezt a hülye androidos jellegű marhaságát ki lehetne lőni valahol, de így egyszerűbb a megoldás.

Ja igen, most ugrik be, hogy újrahúzás után is jönnek ugyanazok a frissítések, szóval még ne légy nyugodt. ;)

[ Szerkesztve ]

(#70506) ubyegon2 válasza ubyegon2 (#70505) üzenetére


ubyegon2
nagyúr

egy példa a legutóbbi mesa frissítésből:

intel/perf: fix improper pointer access

forrás

Ennek ugye a fix lenne a jelentősége, de bármi megtörténhet.

A legfrissebb mesa meg ezt dobja majd:

drisw: Fix invalid pointer arithmetic

forrás

De ez nem megoldás, csak példa arra, amit írtam. Nem is kell ezeket így elemezni, de a frissült csomagokat attól még le kell csekkolni, ha gond van.

[ Szerkesztve ]

(#70507) 789


789
csendes tag

Tud valaki valamit az SDCARD és Linux gonjairól ?
Mármint: a minap gondoltam megnézem mi lesz ha teszek egy SD kártyát a gépbe (semmi szükség rá, de ha már itt van). XP, Win 7, Slackware 13.1 (kernel 2.6.33) elfogadja és tudja mit kezdjen vele. De bezzeg Slackware 14.1 (kernel 4.8.9) az már nem, azt mondja :
"dark kernel: [ 1811.439877] Disabling IRQ #19" :C
fdisk -l nem látja, a gépet kénytelen vagyok újra inditani, hogy megint rendesen müködjön.
:R :DD

(#70508) lev258 válasza 789 (#70507) üzenetére


lev258
veterán

Én megnéznék valamit a Slackware-en kívül is, hasonló vagy újabb kernellel.

Ubuntu MATE 20.04, hobbi cayenne termesztő

(#70509) CPT.Pirk válasza 789 (#70507) üzenetére


CPT.Pirk
Jómunkásember

Ezek ilyen nem frissített rendszerek? A csomagadatbázisuk szerint van 5.4-es kernel náluk, ami jelentősen újabb mindkettő említettnél.

Nincs más - csak egy szál gitár - szidom a rendszert - forradalmár. - Én vagyok egyedül 88 telén. (Auróra)

(#70510) moleculez válasza ubyegon2 (#70505) üzenetére


moleculez
veterán

A wifi az frissités előtt is instabil volt, install után kapta PCI-E formában, most rendben van. A pointer az meg valszeg valami téma hiba volt, mert működött, ctrl-ra is reagált (csak nem lehetett látni :DDD ). Legközelebb azt próbálom. Amúgy új komponens esetén érdemes újrahúzni, vagy elvileg a driverek megoldják amúgy is? (Jön egy Quadro 600 az öreg harcosba')

Még nincs kész, de már majdnem elkezdtük!

(#70511) Doky586 válasza lev258 (#70500) üzenetére


Doky586
nagyúr
LOGOUT blog

Itt vannak a kezdetek ~20 évvel ezelőttről.. :)
Ez a SecureBoot 'elődje': [kép]
Nem is tudott egy vírus se beleírni (de más se) amíg engedélyezve volt.

[ Szerkesztve ]

(#70512) ubyegon2 válasza moleculez (#70510) üzenetére


ubyegon2
nagyúr

Amúgy új komponens esetén érdemes újrahúzni, vagy elvileg a driverek megoldják amúgy is?

Emiatt nem kell új telepítés, a kernelnek minden új reboot egy új élet, ami elképzelhető, az az, hogy majd a VGA-hoz fel kell rakni valamelyik drivert, ha jól látom, hogy ez nVidia.

(#70513) vadkörte válasza moleculez (#70510) üzenetére


vadkörte
addikt

Ha a zárt nVidia drivert használod akkor is elég csak azt frissíteni - sajnos nem Win-es next-next-finish, kicsit munkásabb, de nem megoldhatatlan - kompletten újra csak akkor húznám, ha nagyon maga alá csinál. Akkor is csak azért, mert a linux-os tudásom mélységesen kevés ahhoz, hogy nekiálljak a hibakeresésnek/~javításnak

Üdv. V. Körte

(#70514) z123456789 válasza tordaitibi (#70489) üzenetére


z123456789
addikt

(#70489) tordaitibi
Egy 256 GB-os SSD M.2-n fut a rendszer, mellette meg van egy 480 GB-os tárhely. Végül a tárhelyből csíptem le egy darabot, arra ment a Linux. SSD mindegyik, a sebességgel meg vagyok elégedve.
Nem zsugorítottam (mert mire olvastam a HSZ-ed már kész volt a telepítés), simán feltettem, maradékot Win alatt NTFS-re formáztam. A konfigurálást eddig is így végeztem. :R Nagyjából úgy csináltam mindent ahogy írtad, választottam le swapot is.
Köszönöm. :R

(#70501) ubyegon2
A befulladt próbálkozás elmaradt. Fent van mindkét rendszer. Próbálkozás alatt én a telepítésre gondoltam, meg arra, hogy kiválasszam melyik legyen. Szóval ez a próbálkozás sikerrel járt. Ennyi volt egyelőre a célom. Miattad raktam fel a chakrát, de ha tudtam volna, hogy így betámadsz, akkor 100 hogy másikat választok. :DDD
Kettőnk között valószínű nagy eltérések vannak chakra felrakásban, mert nekem a felrakás az azt jelenti, hogy elinduljon a Win mellett. Ez nem volt valami nehéz, szóval nyilván te nem ezt érted felrakás alatt, ha nehéznek találod. Gondolom lenne még ezer dolog, amit be kell állítani...na nekem ezekről fogalmam sincs. Majd biztos ezután jön.

A szart sem érő gyűjtőnéven kívül mire vagy kíváncsi, vagy miért vagy kíváncsi? Nem probléma megoldásért jöttem ide, hanem először telepíteni. Valami egyszerű Linuxot. Az olvasataim szerint, bármelyik Linux elfér a gépemen, mert egyiknek sincs akkor hardevigénye. Illetve a többiek ennek ellenére is tudtak segíteni. Ha nagy hardverigényű Linuxra lenne szükségem, akkor valószínű már korábban használtam volna, és célirányos lenne a verzió választás.

(#70515) ubyegon2 válasza z123456789 (#70514) üzenetére


ubyegon2
nagyúr

A befulladt próbálkozás elmaradt. Fent van mindkét rendszer :Y Ez super!

Miattad raktam fel a chakrát, de ha tudtam volna, hogy így betámadsz, akkor 100 hogy másikat választok.

Miattam? Nem írtam sehol, hogy javallanám mostanában, anno a legfrissebb RC5 megjelenésekor írtam egy blogot róla, milyen jó lesz, mert már akkor úgy látszott kijön a stable verzió. Nekem tényleg a kedvencem a Mint C mellett, de azt a blogot is pár nap után töröltem. Nekem nem érdemes blogot írni, mert revansfelületnek gondolják páran.

Nem tudom milyen betámadásról beszélsz, mivel ha ilyen nyílt stílusban írok, annak egyetlen célja van, hogy az addigi langyos jajnemaztkéneinkább helyett végre felhívjam a figyelmet valamire és csak így lehet. Ez a fajta comtech az, amit igen régóta alkalmazok gyakorlatban, rühellik, de bevált mindig. Írásban a nyekergők miatt elég kockázatos, mivel épp minap is beszürkültem, de ez gyakori. ;] Szóval segítő jellegét emelném ki a dolognak, mert betámadásnak semmi értelmét nem látom, míg engem nem támad valaki! Érted így már?

Ez nem volt valami nehéz, szóval nyilván te nem ezt érted felrakás alatt, ha nehéznek találod.

Én azt értettem alatta, hogy felrakás után minden működjön rendesen, nálad nem volt semmi gond szerencsére, nálam is inkább a megelőző verziókkal. Ez egyébként gépfüggő erősen vagy én vagyok idióta a rollingokhoz.(persze nálam a működés azt jelenti, hogy a megszokott disztrómmal tükörbe legyen minden részlet)

A szart sem érő gyűjtőnéven kívül mire vagy kíváncsi, vagy miért vagy kíváncsi?

Nem én vagyok kíváncsi, egyszerűen ilyen ez a topik, ezért is van az Összefoglaló elején, hogy célszerű ezzel kezdeni, hw/sw adatok, ez a telepítéssel kapcsolatban is hasznos lehet.

Sorry, hogy egyáltalán írtam bármit is, mivel nem segítségre volt szükséged, csak blogoltál egyet, mit szeretnél felrakni. Végül is a hw-ről is írtál, hogy laptop két meghajtóval. Ez is valami, bár úgy látom mások is próbáltak azért faggatni hw ügyileg, vajh miért? De igazad van, a többiek tudtak segíteni, minap is ezt írta egy ft, hogy én soha nem segítek senkinek. ;)

Valami egyszerű Linuxot. -ezt írod, mert amúgy ez a Chakra lenne? :DDD Hááááát.....ja

(#70516) Bici


Bici
félisten

Sziasztok!

Egy docker imege létrehozásánál kell Chrome-ot installálnom.
Eddig ez működött:

RUN wget -q O - https://dl-ssl.google.com/linux/linux_signing_key.pub | apt-key add -

De egy ideje (Chrome 80, vagy egyéb változás), ezt kapom:

Warning: apt-key output should not be parsed (stdout is not a terminal)
gpg: no valid OpenPGP data found.


Mitől lehet ez?

Köszi!

Eladó régi hardverek: https://hardverapro.hu/apro/sok_regi_kutyu/friss.html

(#70517) samujózsi válasza Bici (#70516) üzenetére


samujózsi
tag

Bocs, téves.

[ Szerkesztve ]

Primadonnát felveszünk! https://youtu.be/9lETrcMJZJM

(#70518) Bici válasza samujózsi (#70517) üzenetére


Bici
félisten

Közben azért arra jó volt a link, hogy rájöjjek h csak egy typo volt a ludas.

Az O elött kell egy - jel. :D

Köszi! :R

Eladó régi hardverek: https://hardverapro.hu/apro/sok_regi_kutyu/friss.html

(#70519) samujózsi válasza Bici (#70518) üzenetére


samujózsi
tag

Az az igazság, hogy mobilon úgy láttam, mintha maga az install hasalt volna el, pont kimaradt a -key.

Primadonnát felveszünk! https://youtu.be/9lETrcMJZJM

(#70520) vadkörte válasza z123456789 (#70514) üzenetére


vadkörte
addikt

"Valami egyszerű Linuxot..."
Mit értesz egyszerű alatt? Mindet meg kell tanulni, ezt nem lehet elspórolni. Ha out-of-the box-ot szeretnél, talán az Elemenary-t próbáld ki (Ubuntu alapú naptári, nem roling))

Üdv. V. Körte

(#70521) CPT.Pirk válasza vadkörte (#70520) üzenetére


CPT.Pirk
Jómunkásember

Azt a disztrót egy kioszk jellegű gépre tudom elképzelni. Azon túl inkább fájdalmas, mintsem izgalmas. :)

Nincs más - csak egy szál gitár - szidom a rendszert - forradalmár. - Én vagyok egyedül 88 telén. (Auróra)

(#70522) vadkörte válasza CPT.Pirk (#70521) üzenetére


vadkörte
addikt

Egyszerűt kért... :D 1x próbáltam és bár bolondbiztos és használható, de 10 perc után fel akartam vagdosni az ereim

Üdv. V. Körte

(#70523) peterattila


peterattila
aktív tag

Sziasztok. Egy hdd-n tartok p2p megosztást, ami nincs altatva (elvileg), ennek ellenére ma délután azt vettem észre, hogy mégiscsak lepihent aludni. Ezt hogyan tudom kiküszöbölni? Az /etc/hdparm.conf-ban minden sor ki van kommentelve, gnome-disk szerint sincs beállítva altatás, akkor miért teszi mégis?

(#70524) samujózsi válasza peterattila (#70523) üzenetére


samujózsi
tag

hdparm -I mit mond rá?
(nagy i van a - után)

Primadonnát felveszünk! https://youtu.be/9lETrcMJZJM

(#70525) peterattila válasza samujózsi (#70524) üzenetére


peterattila
aktív tag

Ezt:

/dev/sdb:

ATA device, with non-removable media
Model Number: WDC WD10EZEX-75WN4A0
Serial Number: WD-WCC6Y3NN946S
Firmware Revision: 01.01A01
Transport: Serial, SATA 1.0a, SATA II Extensions, SATA Rev 2.5, SATA Rev 2.6, SATA Rev 3.0
Standards:
Used: unknown (minor revision code 0x001f)
Supported: 10 9 8 7 6 5
Likely used: 10
Configuration:
Logical max current
cylinders 16383 0
heads 16 0
sectors/track 63 0
--
LBA user addressable sectors: 268435455
LBA48 user addressable sectors: 1953525168
Logical Sector size: 512 bytes
Physical Sector size: 4096 bytes
device size with M = 1024*1024: 953869 MBytes
device size with M = 1000*1000: 1000204 MBytes (1000 GB)
cache/buffer size = unknown
Form Factor: 3.5 inch
Nominal Media Rotation Rate: 7200
Capabilities:
LBA, IORDY(can be disabled)
Queue depth: 32
Standby timer values: spec'd by Standard, with device specific minimum
R/W multiple sector transfer: Max = 16 Current = 16
DMA: mdma0 mdma1 mdma2 udma0 udma1 udma2 udma3 udma4 udma5 *udma6
Cycle time: min=120ns recommended=120ns
PIO: pio0 pio1 pio2 pio3 pio4
Cycle time: no flow control=120ns IORDY flow control=120ns
Commands/features:
Enabled Supported:
* SMART feature set
Security Mode feature set
* Power Management feature set
* Write cache
* Look-ahead
* Host Protected Area feature set
* WRITE_BUFFER command
* READ_BUFFER command
* NOP cmd
* DOWNLOAD_MICROCODE
Power-Up In Standby feature set
* SET_FEATURES required to spinup after power up
SET_MAX security extension
* 48-bit Address feature set
* Device Configuration Overlay feature set
* Mandatory FLUSH_CACHE
* FLUSH_CACHE_EXT
* SMART error logging
* SMART self-test
* General Purpose Logging feature set
* 64-bit World wide name
* {READ,WRITE}_DMA_EXT_GPL commands
* Segmented DOWNLOAD_MICROCODE
* Gen1 signaling speed (1.5Gb/s)
* Gen2 signaling speed (3.0Gb/s)
* Gen3 signaling speed (6.0Gb/s)
* Native Command Queueing (NCQ)
* Host-initiated interface power management
* Phy event counters
* NCQ priority information
* READ_LOG_DMA_EXT equivalent to READ_LOG_EXT
* DMA Setup Auto-Activate optimization
Device-initiated interface power management
* Software settings preservation
* SMART Command Transport (SCT) feature set
* SCT Write Same (AC2)
* SCT Features Control (AC4)
* SCT Data Tables (AC5)
unknown 206[12] (vendor specific)
unknown 206[13] (vendor specific)
* DOWNLOAD MICROCODE DMA command
* WRITE BUFFER DMA command
* READ BUFFER DMA command
Security:
Master password revision code = 65534
supported
not enabled
not locked
frozen
not expired: security count
supported: enhanced erase
118min for SECURITY ERASE UNIT. 118min for ENHANCED SECURITY ERASE UNIT.
Logical Unit WWN Device Identifier: 50014ee2641c8b8d
NAA : 5
IEEE OUI : 0014ee
Unique ID : 2641c8b8d
Checksum: correct

(#70526) samujózsi válasza peterattila (#70525) üzenetére


samujózsi
tag

Akkor nem tudom. Itt illene kiírnia, ha a diszk önmagát teszi alvó módba, de én nem látom.

Primadonnát felveszünk! https://youtu.be/9lETrcMJZJM

(#70527) peterattila válasza samujózsi (#70526) üzenetére


peterattila
aktív tag

A hibajelenség az volt, hogy a megosztó oldalon nem aktív (seed) állapotot jelzett, illetve amikor bele akartam nézni egy filmbe, akkor pedig másodpercekig vártam. Tipikusan, mit amikor arra vársz, hogy felpörögjön a vinyó. Utána helyreállt minden. Tehát valami miatt aludt a lemez.

(#70528) tordaitibi válasza peterattila (#70527) üzenetére


tordaitibi
veterán
LOGOUT blog

Nálam egy Toshiba Green szériás hdd minden energiabeállítás ellenére alvóba ment bizonyos idő múlva ha nem vol lemezművelet.
Hetekig szórakoztam ezzel, majd miután Win és Linuxok alatt is ezt csinálta, több topikba is kérdezősködtem erről és valaki azt mondta hogy maga a hdd csinálja ezt, nem lehet kiküszöbölni os oldalról.
Hogy igaza volt vagy sem arról nem tudtam megbizonyosodni de lehet hogy van benne valami.

(#70529) ubyegon2 válasza peterattila (#70527) üzenetére


ubyegon2
nagyúr

Ezeket az újabb Blue HDD-ket nem ismerem, de elég ritka az olyan HDD, ami nem megy idle-be, ha semmi nem dolgozik rá x ideig. Régebben a WD Black volt ilyen, most talán a Purple. Nekem van egy Red NAS-ban, sokszor napokig nem használja senki, szép is lenne, ha soha nem menne idle-be.

A Gnome disks smart részén megnézted a parkolások számát?

Amúgy a fenti kimeneted tényleg furcsa, mert a végén az utolsó érték előtt ott szokott lenni a sleep érték:

........
Device Sleep:
DEVSLP Exit Timeout (DETO): 40 ms (drive)
Minimum DEVSLP Assertion Time (MDAT): 31 ms (drive)
Checksum: correct

Western Digital HDD-esetén szoftveresen is lehet állítani az idle értéket, nem csak az idle3 Wines programmal, hanem Linux alól is, de én ezt kifejezetten csak a tájékoztatás kedvéért tettem be ide! Aki nem látja, melyik parancs mit eredményez, ne próbálja ki!

WD idle timer - linux alatt

[ Szerkesztve ]

(#70530) ubyegon2 válasza ubyegon2 (#70529) üzenetére


ubyegon2
nagyúr

(#70531) samujózsi válasza peterattila (#70527) üzenetére


samujózsi
tag

Erre azt mondanám, hogy igazad lehet, ha következetesen ez történik. Viszont a megszüntetésére semmi ötletem.
Illetve egy utolsó, ha a hdparm -B /dev/hdx által visszaadott érték kisebb, mint 128, akkor mégis... Akkor a gnome-os program hazudott.
Ha ez 255, az ciki, mert az azt jelenti, hogy ki van kapcsolva a power management és mégis...

Primadonnát felveszünk! https://youtu.be/9lETrcMJZJM

(#70532) peterattila válasza samujózsi (#70531) üzenetére


peterattila
aktív tag

Ezmiez? :F
dev/sdb:
APM_level = not supported

(#70533) samujózsi válasza peterattila (#70532) üzenetére


samujózsi
tag

Ezt úgy nevezik, hogy szopás.
Ez pont az amiről itt írt valaki: a diszk csinálja, nem tudsz beavatkozni.

Primadonnát felveszünk! https://youtu.be/9lETrcMJZJM

(#70534) peterattila válasza ubyegon2 (#70529) üzenetére


peterattila
aktív tag

Megnéztem az általad linkelt oldalt, baj van?
sudo smartctl -A /dev/sdb | grep "^193"
193 Load_Cycle_Count 0x0032 194 194 000 Old_age Always - 18820

Az oldal szerint: If the Load cycle count exceeds 1000, you're probably affected by the idle3 timer problem.

(#70535) peterattila válasza samujózsi (#70533) üzenetére


peterattila
aktív tag

Merjem ráengedni?
idle3ctl -d /dev/sda

(#70536) samujózsi válasza peterattila (#70535) üzenetére


samujózsi
tag

Én nem tenném. Mert nem ismerem.

Primadonnát felveszünk! https://youtu.be/9lETrcMJZJM

(#70537) peterattila válasza samujózsi (#70536) üzenetére


peterattila
aktív tag

Nem is :)) . Van egy régebbi Toshiba vinyóm, beállítom azt torrentre. Mert az szívás, hogy megy a gépem visszaosztás miatt, a vinyó meg leáll :W . A tracker meg nem számol, érthetően.

(#70538) ubyegon2 válasza peterattila (#70534) üzenetére


ubyegon2
nagyúr

Baj? Mivel? A parkoltatás elméletileg egy normális powermanagement beállítás, sokan nyekeregnek, hogy nem jó*, de ha azt veszed, hogy a WD Red 300s-re van beállítva alapból, amit gyakorinak mondanak, akkor elméletileg egy év alatt 105120 lenne a parkolások száma!

Ez a WD Blue-nak gyakori lenne, de mivel nem csak parkolgat egész évben meg nem is ilyen alapértéke van, így a 18820 az semmi. 6 éve olvasgattam HDD témában sokat, azóta nem, de ezek megmaradtak.

*a WD mérnökei szerint jó az és én hajlamos vagyok inkább rájuk hallgatni.

[ Szerkesztve ]

(#70539) peterattila válasza ubyegon2 (#70538) üzenetére


peterattila
aktív tag

OK, köszi :R . Akkor már csak arra kellene megoldás, hogy mikor csak miatta megy a gép, ne aludjon már el :N . Mert akkor nincs visszaosztás :Y . Mondjuk azt nem értem, hogy fut róla 150+ torrent, nem létezik, hogy senki nem nyúl hozzá :F. Na, figyelem egy pár napig, eddig nem volt vele problémám.

(#70540) Horvi válasza CPT.Pirk (#70521) üzenetére


Horvi
őstag

Mi a baj az Elementary OS-el?

Hello darkness, my old friend...

(#70541) CPT.Pirk válasza Horvi (#70540) üzenetére


CPT.Pirk
Jómunkásember

Addig semmi, amíg úgy tetszik, ahogy van. :) A Gnom3 amit használnak benne, az amúgy se egy túl "advanced user barát" asztali környezet, na ők ezt még tovább fokozták.

Nincs más - csak egy szál gitár - szidom a rendszert - forradalmár. - Én vagyok egyedül 88 telén. (Auróra)

(#70542) ubyegon2 válasza peterattila (#70539) üzenetére


ubyegon2
nagyúr

Rengeteg összetevője lehet annak, amit most tapasztaltál, főleg mivel eddig nem volt ez a dolog. Akár onnan is indulhatunk, hogy jó pár tipust gyártott a WD és mind más profilra lett tervezve, a Blue torrentre nem igazán optimális és 2011 után nem is a megbízhatóságáról híres, mióta egybeolvasztották a Green-nel, azóta meg.... Alapvetően a Black olcsóbbik kistesója lett volna, így jó ideig legalábbis az elvi felépítése is hasonló kellett, hogy legyen és mivel ezeket oprendszer futtatására tervezték, ha a két fej vezérlője idle állapotot tapasztalt, értelemszerűen ekkor hajtatta végre azokat a belső feladatokat, amik az elhasználódás és hibás hw-környezet miatt szükségessé váltak. Akár egy ilyen magas priorítású feladat is okozhat más feladatok hátrébbsorolását.....a torrentkliensek múködése, a hálózat, amin ül, szóval mivel nem optimális e célra a Blue, ez is lehet egy ok az idle-ben maradásnak, de ez csak egy feltételezés. Tényleg jó régen bújtam már a HDD-k nagyon eltérő működését és mikor szembesültem az óriási eltérésekkel, totál elképedtem, mert anno egyszerű felhasználóként csak elmentem venni egy HDD-t és azt láttam, hogy a boltos se nagyon foglalkozott vele, hogy mire akarom használni.

Például az AV-VD tipusú HDD-ket nem lett volna szabad oprendszer alá rakni, mivel olyan hibajavító algoritmussal dolgoztak, ami a folyamatos videofelvételnél nem okoz gondot, hogy hibás részeket javít a folyamatos felvétel miatt, de ez a fájlmaszkolás egy oprendszer alatt már komoly gondot okozhat!

No meg az is lehet, hogy a HDD pont úgy csinált mindent, mint addig, de a bejövő oldalon volt anomália. Az a legjobb, ha figyeled egy darabig, aztán ha újra előfordul ugyanez, akkor célszerű lesz tesztelni mindkét oldalt.

Minap a super majdnem új NAS benne a super WD Red-del valamiért inaktív volt, nem lehetett rá bejelentkezni, egyiknek sincs semmi baja, azelőtt és azóta is ejjel-nappal szuperál, de valami volt. Hasonló itt is a helyzet, mint nálad, használom és figyelem. Szinte lehetetlen amúgy is rájönni, mi okból történt vele ez a dolog.

Nem akarom, hogy rémálmaid legyenek, ezért a netszolgáltató oldaláról érkező érdekességekről most nem is tennék említést. :N

Szóval várunk és figyelünk.

[ Szerkesztve ]

(#70543) csixy


csixy
addikt

Meghalt az antergos, de van reborn os. Nézz rá kapitány! Hátha jó lesz játszani.

Kert, kütyük,munka,matek,morfondír...ennyi. Szóval ács nem vagyok, de nemrégiben sikerült faragnom egy mőködőképes fogpiszkálót.

(#70544) Bici válasza csixy (#70543) üzenetére


Bici
félisten

Áááá, nincs is még egy éves a hír. :P

Eladó régi hardverek: https://hardverapro.hu/apro/sok_regi_kutyu/friss.html

(#70545) CPT.Pirk válasza csixy (#70543) üzenetére


CPT.Pirk
Jómunkásember

Az elején még nagy a lelkesedés, de az alapján amit láttam, egy disztró normál működéséhez kell olyan kb. 10 ember, akiknek a munka és család mellett van ideje csomagokat fordítani. Egy rolling disztrónál ráadásul mindig van mit fordítani.

A gond akkor van, ha nem csak egyszerűen fordítani kell, hanem elő is jön valami új probléma, amitől éppen nem fordul le egy csomag és kezdeni kell valamit.
Ezek mellé kell legalább 5 rendes tesztelő, aki csak használja.

Nincs más - csak egy szál gitár - szidom a rendszert - forradalmár. - Én vagyok egyedül 88 telén. (Auróra)

(#70546) Horvi válasza CPT.Pirk (#70541) üzenetére


Horvi
őstag

Áhh értem :DD Akkor asszonynak jó lesz, annyi volt a követelmény, hogy legyen kb Mac OS kinézetű és működjön azt jónapot :DD

Hello darkness, my old friend...

(#70547) CPT.Pirk válasza Horvi (#70546) üzenetére


CPT.Pirk
Jómunkásember

Cairo dock, azt feltéve elvileg kapsz olyan alsó dock-ot, ami olyan Mac OS-es.

Nincs más - csak egy szál gitár - szidom a rendszert - forradalmár. - Én vagyok egyedül 88 telén. (Auróra)

(#70548) moleculez


moleculez
veterán

Na ismét előjött. Megint nincs kurzorom. (Egeret érzékeli, működik, ctrl-ra is megmutatja hol van, de amúgy nem látszik). Témákra ránéztem állítgattam, semmi. Legfrissebb 1 napos Cinnamon. Reboot után eltűnt.

[ Szerkesztve ]

Még nincs kész, de már majdnem elkezdtük!

(#70549) Rimuru válasza moleculez (#70548) üzenetére


Rimuru
veterán

Waylandot hasznalsz?

Vigyázat, csalok!

(#70550) Horvi válasza CPT.Pirk (#70547) üzenetére


Horvi
őstag

Ez jól néz ki köszi!

Hello darkness, my old friend...

Útvonal

Fórumok  »  OS, alkalmazások  »  Linux kezdőknek (kiemelt téma)
Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.