Hirdetés

2024. május 5., vasárnap

Gyorskeresés

Téma összefoglaló

Téma összefoglaló

  • Utoljára frissítve: 2024-02-03 18:52:36

LOGOUT.hu

Szeretettel köszöntünk a sztereó otthoni/szobai Hi-Fi világában !

Összefoglaló kinyitása ▼

Hozzászólások

(#58601) simongab válasza pepe1125 (#58600) üzenetére


simongab
senior tag

Áttőrés :D Ahogy az SMD-t keverik a diszkrét lábantyús elemekkel :D Senkinek nem rémlik? Lehet hogy amiről beszélek az valami hibrid integrált áramkör szerű cucc, nem lehet több 1-2 évesnél...

(#58602) #71562240 válasza nebulo5 (#58562) üzenetére


#71562240
törölt tag

+1

Kivételt teszek, "ügyrendi" kérdésbe csakazértis beleszólok.

(#58570) Kernel
"...el kellene dönteni, hogy a topik maradjon meg a laikus szubjektivitás talaján, szakemberek ne is nagyon szóljanak bele a hifisek vízióiba..." Az egész hozzászólásod indokolatlanul indolens, de az első mondat mindjárt kifejezetten pimasz. Nem is kell magyaráznom miért, mert magától értetődő de azért magyarázom: Nem "vagy szakma vagy hifi". Nem "vagy szakember vagy hifista". A hifi (is) szakma. A hifista is szakember.
A hifi egyúttal határtudomány. Csak az egyik tudományága az elektronika. Még sok más tudomány is részt vesz benne, de az eredménye több mint a benne levő fizikai tudományok összessége. A hifi készülékkészítés ugyanolyan mint a hangszerkészítés. Kellenek ahhoz is fizikai tudományok, de a hangszer fizikai paraméterei alapján még lövésed se lesz a hangminőségéről, lövésed se lesz arról, hogy mennyire lesz könnyű rajta játszani, lövésed se lesz arról, hogy mely előadóművész kezében mennyire tetsző hangot fog kiadni. A hangszer hangminőségét se tudod leírni a fizikai paramétereivel. A hifi készülékek hangját se tudod leírni a fizikai paramétereikkel. A hangszerkészítésben se mondhatod, hogy a hangszernek fizikailag ilyennek kell lenni. Ugyanis van hegedű, van trombon, van orgona, van üstdob, van xilofon... mindegyik eléggé más fizikummal rendelkezik.
Többet mondok: a hifi készülékek tervezéséhez sem elegendőek a fizikai paraméterek, mert azok csak szorosabb-lazább összefüggésben vannak a kapott hangminőséggel, a fizikai paraméterekből csak valószínűsítéseket lehet tenni a hangminőség egyes paramétereire, de a hangminőségre alig - és most arról ne is beszéljünk, hogy az adott paramétereket nem tudjuk abszolút kezelni, mert mindegyik relatív, mindegyik elnyomólag harcol más paraméterekkel, amelyekre szintén szükségünk lenne, csakis különféle kompromisszumokat köthetünk az egymás ellen játszó paraméterek között, és a kompromisszumok sokszor olyan módon köttetnek meg, amitől az egyszeri mérnöknek égnek áll a haja - mert adott hangminőség igazolja azt a "lehetetlen" kompromisszumot, eljárásmódot.
A hangminőség végül mindig próba-szerencse kérdése, a készülékeké is, és a rendszeré is, amiben a készülék szerencsésebben vagy szerencsétlenebbül részt vesz - hiszen készülék hangja nincs is önmagában, minden készülék hangminősége relatív, amellett, hogy persze szubjektív. A hifi készülékek hangminőségének mintegy egyharmada a belefektetett fizikai-elektronikai-mérnöki tudományok, a másik egyharmada a próba-szerencse kísérletezések eredménye (sokszor rendkívül meglepő eredményekkel, amelyekre a mérnök csak hitetlenkedve csóválja a fejét), a harmadik harmada pedig az, hogy a felhasználó hogyan használja.
A hifi tervezők próba-szerencse kísérleti módszerei néha olyan hajmeresztő eredményeket hoznak, amitől az egyszeri elektromérnök szívesen főbelőné a hifi készüléktervezőt. Például vannak CD-játszók, amelyek nem szűrik a 20kHz feletti frekvenciát téglafal szűrővel. Például a NXT hangszóró a feltalálása óta se evett meg szinte semmi sót a hifiben, pedig a fizikai paraméterei olyan szépek, hogy csak na, az alapelve olyan fizikai-mérnöki, hogy más technológia arról koldul, különösen a hagyományos dinamikus hangszórók, oszt mégiscsak azóta is. szinte minden hangdoboz dinamikus hangszórókból áll. Például a digitális kapcsolástechnikájú erősítők sokszor analógosabban szólnak még a csöveseknél is. Például hány mérnök rendezett már autodafét a HT A30 kimenő kondenzátora felett, oszt mégis ritka jó ár-érték arányú erősítő lett belőle. Hogy a villásdugó fordításról, a dielektrikum hangminőségre gyakorolt hatásairól... satöbbi már ne is szóljunk.

A Krichd1-hez intézett mondókád hangvétele kapcsán megjegyezném: Krichd1 adott szövegrészei azért lettek kicsit zavarosak, mert egy(-két) helyütt véletlen gépelési-fogalmazási hibát vétett - például véletlenül magas hullámhosszt írt magas frekvencia helyett, lefelejtette a többes szám jelét onnan, hogy korlátozottabbak az átviteli paramétereik. Mindez a korrektségre törekvő olvasó számára jól látható, - ellenben aki elektronikai szakértelmi kivagyiságot akar rendezni elgépelés alapján, az nem korrektségre törekvő olvasó. Azzal a szöveggel ezen kívül semmi baj nincs, kivéve, hogy a terjedelmi korlátok miatt szükségszerűen leegyszerűsítő - mert azért a hifi az adott tematikában is jóval sokoldalúbb, mint ahogy az a szöveg kifejezni tudja, - az egyszeri mérnök számára persze már ez a szöveg is túl sokoldalú, túlzottan túllép bizonyos iskolai tananyagokon (mert hifi szöveg).

(#58600) pepe1125 Azért "ügyrendileg", amíg nem késő, javasolnám neked is: abban az irományban ne alkalmaz olyan világlehengerlő, univerzumképletmegoldó kizárólagos kijelentéseket, mint amikre itt most egy kis reakció kerekedett, mert furán fog kinézni a cikk - hasonlóan az érintett itteni két-három hozzászolásodhoz.

[ Szerkesztve ]

(#58603) simongab


simongab
senior tag

A HI-FI nem tudomány!
Amire itt egyesek gondolnak az az akusztika, elektroakusztika.

(#58604) pepe1125


pepe1125
tag

Tessék:

Amit a HIFI-ről és az erősítők elektronikájáról tudni kell 2015-ben.

Változnak az idők vele változom én is...

electrojunkie

(#58605) pepe1125 válasza #71562240 (#58602) üzenetére


pepe1125
tag

Hagyszóljon! :)

Választ kaphatnak a vastag hangszóróvezetékektől kezdve a bizonyított mérésig és elismerést is kaphatnak a HiFi világ képviselői, a fülünk az egyetlen műszer aminek precízen zenélni kell, és akkor megnyugvásra talál az agyunk.

electrojunkie

(#58606) Lompos48 válasza #71562240 (#58602) üzenetére


Lompos48
nagyúr

Kíváncsi voltam, elolvastam. Bár ne tettem volna. Nem kommentálom, de az egész elektronika nevében tiltakozom és felháborítónak tartom ezt a mondatodat.

A hifi egyúttal határtudomány. Csak az egyik tudományága az elektronika.

Szerintem a hifi csak egy morzsája az elektronikának, amihez még hozzátesznek ezt-azt, hogy a hasonszőrűek élvezkedjenek.

Ignorálj!

[ Szerkesztve ]

(#58607) blattida válasza Mezga Aladár (#58568) üzenetére


blattida
nagyúr

Téged az zavar meg, hogy a lesugárzott hang esetén jóval kisebb értékekről van szó, mivel ott a hangsebességgel kell számolni, de itt elektromos jelről van szó, vezetőben, az pedig gyakorlatilag fénysebességgel halad...

Közben látom, hogy már leesett a 20000-es tantusz.

[ Szerkesztve ]

Gauranga! हरे कृष्ण हरे कृष्ण कृष्ण कृष्ण हरे हरे || हरे रामा हरे रामा रामा रामा हरे हरे||

(#58608) Tamoo válasza proci985 (#58588) üzenetére


Tamoo
MODERÁTOR

Pedig azt gondolná az ember, hogy helyben olcsóbb.
Dynavoice-ból amit már láttam, hogy többen dicsértek az pl. a Challenger M-65. De ez nem sokat jelent mondjuk, nekem személyes tapasztalatom nincs vele.
DF6-ot futólag hallottam Liszinél. Még nem volt bejáratva sem, de emlékeim szerint áráért "kellemes", viszonylag meleg hangot produkált.

[ Szerkesztve ]

(#58609) #71562240 válasza pepe1125 (#58605) üzenetére


#71562240
törölt tag

Elolvastam.

(#58606) Lompos48 Hát még ha kommentáltad is volna..., hehe.

(#58610) Kernel válasza #71562240 (#58602) üzenetére


Kernel
nagyúr

Ha én egyszer megígérek valamit, azt szeretem betartani. Vagy inkább nem ígérgetek olyat, amit várhatóan úgysem tudok betartani.

...és akkor nem kellenek a kivételek, +1, +2, +3, +sok kivétel.

Hifivel való ismerkedést már a 80 években elkezdtem, erősítőket építettem, Hifi-magazint olvastam stb. Litániáddal feleslegesen töröd magad, számomra semmi újat nem tudsz mondani.

adott szövegrészei azért lettek kicsit zavarosak, mert egy(-két) helyütt véletlen gépelési-fogalmazási hibát

Nem azért lettek zavarosak, nem a gépelési-fogalmazási hibák miatt írtam, azt csak mellékesen fűztem hozzá. Trolloknak sajnos kiváló fogódzó az ilyesmi, akik élvezettel csapnak le mellékes dolgokra, terelik a témát mindenfelé.

Azzal a szöveggel ezen kívül semmi baj nincs,

Fogalmad sincs, miről beszélsz, láthatóan nem értesz hozzá.

Ahol trollok hangja többet ér, ahol a kiskirály, mint kutyával beszél? A fórum szakmai támogatását befejeztem.

(#58611) #71562240 válasza Kernel (#58610) üzenetére


#71562240
törölt tag

Ez az "ígéret" szöveg iszonyú gyenge, más is belebukott már.

(#58612) proci985 válasza Tamoo (#58608) üzenetére


proci985
MODERÁTOR
LOGOUT blog

hat, itt is eleg magasak az adok:).

M-65 tenyleg ahogy nezem tesztgyoztes eleg sok helyen, plusz megall olyan 350 eurobol, az meg vallalhato osszeg. ha tenyleg ennyi penzert ennyire jo az fasza lenne, ugy kb 800eurobol megallna az 5.0 es kb 1500-1700bol a rendszer (erosito 300 euroval volt akciozva, subok darabonkent 100al)

Klipsch RF42IInel picit olcsobb, az most olyan 400.

Dynavoice Definition 8 kb 600 euro.

meg ahogy nezem erre a Q Acoustics 2050i megy elegge 700 euro korul, ill a Canton GLE 490 olyan 470ert (GLE 496 700). esetleg az RF62II 650 euroert.

esetleg Klipsch RF82 (elso szeria!) 600 euroert? az uj 1000 korul mozog, az mar nagyon sok.

Dali Senzor 5 is kb 550-600 euro.

[ Szerkesztve ]

Don't dream it, be it. // Lagom amount.

(#58613) liszi70 válasza Tamoo (#58608) üzenetére


liszi70
nagyúr

"DF6-ot futólag hallottam Liszinél. Még nem volt bejáratva sem, de emlékeim szerint áráért "kellemes", viszonylag meleg hangot produkált."

Egyetértek, nekem is jó emlékeim vannak róla. Egyedül az volt a probléma vele, hogy egy JMLab Focal Electra 926-al lett összehasonlítva. :D Önmagában és ár-értéket nézve viszont tök jó választásnak tartom.

[ Szerkesztve ]

(#58614) proci985 válasza liszi70 (#58613) üzenetére


proci985
MODERÁTOR
LOGOUT blog

tehat mondjuk ez a pack igy egesz jo? kb 250 euroval tobb a hangfalparnal, namost kulon kb 200-250 korul mozognak a surroundok es 150 korul a center.

elvileg volt rola teszt svedeknel, a surroundok is arkategorian belul egesz jol teljesitenek.

--

oke, de az elektra az erre 2800 euro:DDD

Don't dream it, be it. // Lagom amount.

(#58615) liszi70 válasza proci985 (#58614) üzenetére


liszi70
nagyúr

"oke, de az elektra az erre 2800 euro"

Az az új ára lehetett, most már csak használtban van.

"mondjuk ez a pack igy egesz jo?"

Én a centert és az állványosat nem hallottam, így összességében nem nyilvánítanék véleményt, de a DF-6 front nekem áráért tetszett. És való igaz, hogy még bejáratva sem volt. Egyébként akkor Arcam AVR250-em volt, azzal hallgattam.

[ Szerkesztve ]

(#58616) Tamoo válasza proci985 (#58612) üzenetére


Tamoo
MODERÁTOR

A Cantonokat és a Klipsch RF62II-t már érdemes lenne meghallgatni, Dali Zensor 5 felejtős.
De rábökni nem tudok egyikre sem. Egyrészről én magam sem hallottam, másrészről az ízlésed sem ismerem. :)

[ Szerkesztve ]

(#58617) simongab válasza pepe1125 (#58605) üzenetére


simongab
senior tag

Mégegyszer köszi a cikket nem tudom jó e de kezd változni az álláspontom, és a diszkrét elemeket a megbízhatatlanság okán kezdem bizalmatlanul méregetni. Kezdek az LM 3886 felé fordulni, ott kevés a hibalehetőség. Ha sokaknak az a véleményük hogy ez akár egy tisztességesen megépített erősítő lehet, akkor ez a megoldás. Aki ismer jó integrált cuccot ne tartsa magába!

Más:
Kialakult egy vita a kompetenciákról, és az erősítős cikk kapcsán eszembe jutott pár gondolat. Látszik hogy komoly szakmai tudás van a cikkíró mögött(ed) :D, az ebből a cikkből nem derül ki hogy ez egy viszonylag komplex tuddáshalmaz része, vagy csak az erősítőkre vonatkozik, és hogy a mérleg tapasztalati oldalán mi van? :D Megkérdezném hány éves vagy, és akinek nem inge ne vegye magára a médiamunkások között (kép, hang, mozgókép, mozgóhang- jaolyan nincs :D ,broadcast) van egy mondás a kérdésre, hogy Te hány éve vagy a szakmában? :D ..válasz... Á abbol 10-et nyugodtan letagadhatnál :C

Naszóval a komplex tudás fontos dolog. Ennek része az elmélet a megszerzett tudás, hogy naggyából tudjuk hogy működik a tranzisztor, mikrofon, drót, meg a kutyafüle. Ez kell ahhoz hogy tudjuk mit miért teszünk.Ez az életben mindenre igaz! Aztán kell a rutin és a szubjektivitás hogy el tudjunk néha rugaszkodni a mért dolgoktól, és ki merjünk olyan dolgokat is mondani hogy "nem tudom". Az a tapasztalatom, ha ez a dolog nincs egyensúlyba akkor jön az hogy az elméleti tudást és tapasztalatot nélkülözve bemenekülnek a hifisták egy titokzatos PWB barlangba, és ott kizárólag azzal foglalkoznak, hogy a saját gondolataikat belevetítsék egy eszköz alapú rendszerbe, azt kőbe véssék, és azt mint a bibliát hordozzák körbe, és missziózzanak. A másik véglet az elektronisták, akik csak a mért eredményekben, az új technológiákban hisznek, bár közülük sokan tisztességgel bevallják, hogy nincs hozzá fülük, de tudják mi a jó. Ők a szubjektum hijján vannak...

És itt van ez a fórum, ahol ezek az álláspontok sokszor szélsőségesen, de kavarognak. Van aki innen is le tud szintetizálni dolgokat, de van aki csak a régi lemezt járatja...

[ Szerkesztve ]

(#58618) DonThomasino


DonThomasino
veterán

Érdekelne mit gondoltok róla...
[link]
Megéri e az árát?
Kis lakásba kéne, esetleg mi lehet jó választás hasonló kategóriában?
:R

" I'm going to make him an offer he can't refuse."

(#58619) Gabor970 válasza DonThomasino (#58618) üzenetére


Gabor970
addikt

Nekem az a véleményem, hogy a Bose sokkal drágább, mint ahogy szólni tud. És az is a véleményem, hogy a méretet sehogy sem lehet csökkenteni úgy, hogy ne menjen a minőség rovására. Én elképedve látom, hogy néhányan miként istenítik ezt a márkát. Szerintem nem jó gondolat.
1kg-os, 19cmX9cmX9cm "frontok" véleményem szerint PC hangszóró kategória Bose ide vagy oda....

[ Szerkesztve ]

Tanulj meg alkalmazkodni a körülötted levő világhoz, mert a világ nem fog tehozzád! /boda

(#58620) DonThomasino válasza Gabor970 (#58619) üzenetére


DonThomasino
veterán

Értem amit mondasz.
Jó.. de akkor egy 20-30 m2 szobában kis helyen hogy csinálsz 5.1 t?

" I'm going to make him an offer he can't refuse."

(#58621) Dorian válasza DonThomasino (#58620) üzenetére


Dorian
félisten

20-30m2-es szobában? Az már majdnem nagynak számít, simán.
Amúgy topiktévesztés, ez a sztereó rendszereké.

Kétfajta ember van. Kerüld mindkettőt!

(#58622) krichd1


krichd1
addikt

Felhívnám a figyelmet az alábbi topikokra, mivel ez hifi topik:
-Házimozi erősítő és minden, ami hozzá csatlakoztatható
-Házimozi belépőszinten

[ Szerkesztve ]

Az év legjobb zenei albumai: http://tinyurl.com/ou4u3ql

(#58623) AGE-T


AGE-T
senior tag

Sziasztok!

Adott egy eszköz, ami csak HDMI kimenettel rendelkezik. Adott egy DAC ami, optikai, spdif, usb bemenettel rendelkezik. Ezt a két holmit hogyan tudom összekötni, hogy a legjobb minőségű hangot kaphassam, megtarthassam. Láttam, hogy léteznek ilyen HDMI switchek, melyek a hangot képesek leválasztani. Van ezeknek létjogosultsága, ha mondjuk az a cél, hogy a hang a legjobb minőségében megmaradjon, vagy ezek már nagyon belerondítanak a jelbe? Esetleg egyébb megoldás?

Előre is köszönöm! :R

For SALE: http://bit.ly/1aepGxI

(#58624) BBéci válasza Gabor970 (#58619) üzenetére


BBéci
titán

Azzal egyetértek, hogy aránytalanul drágák, de megdöbbentően jó hang jön ki azokból a pici hangszórócskákból. Volt nálam egy szett,[link], 742000 forint volt az ára - 2000-ben! Lelkesen használtam, írtam róla.

[ Szerkesztve ]

Helyesen: ugyanígy, ugyanúgy, ugyanilyen, ugyanolyan, ugyanez, ugyanaz, stb. Egyelőre, vagy egyenlőre? Takarítani vagy tisztítani? Nem mindegy!

(#58625) Gabor970 válasza BBéci (#58624) üzenetére


Gabor970
addikt

Végülis.... :) Ha belegondolok, lehet én úgy vagyok ezzel a márkával, mint egyesek a digitális kábelek minőségkülönbségével.
Talán elhiszem, hogy jól is szólhat, de hogy a fenébe? :)

Tanulj meg alkalmazkodni a körülötted levő világhoz, mert a világ nem fog tehozzád! /boda

(#58626) Ribi válasza Gabor970 (#58625) üzenetére


Ribi
nagyúr

Én is hallottam egy kiállításon egy ilyesmit, nem tudom mi volt a tipusa, vagy mennyibe került, de amikor beléptem a szobába akkor kerestem a hangfalat, aztán megláttam a kis izéket a rúd tetején. Aztán tovább kerestem, mert nem hittem el, hogy azok a kis vackok ennyire jól szólnak.
Hogy megéri-e az árát az más kérdés. Valamint a demo szoba akusztikailag is ki volt alakítva. Meg kell hallgatni. Valszeg ha van hely nem ilyet választasz, valamint lehet nagy hangerőt sem bírják. De nem kell azonnal leírni őket.

[ Szerkesztve ]

(#58627) gabber01 válasza BBéci (#58624) üzenetére


gabber01
addikt

Összehasonlítva egy hasonló árú de rendes méretű, fadobozos rendszerrel?

Man proposes, god disposes. Dum spiro, spero.

(#58628) BBéci válasza gabber01 (#58627) üzenetére


BBéci
titán

Tőlem lehet műanyag (Genelec) vagy alumínium a hangdoboz, nem a fa a legfontosabb szempont azok közül, amik a hangzást befolyásolják.
Nyilván abból a 742000 forintból lehetett volna ugyanolyan jó, vagy még jobb hangot összehozni, de a Bose azok számára különösen érdekes, akik szinte láthatatlan alkotóelemekből akarnak rendszert építeni.

Helyesen: ugyanígy, ugyanúgy, ugyanilyen, ugyanolyan, ugyanez, ugyanaz, stb. Egyelőre, vagy egyenlőre? Takarítani vagy tisztítani? Nem mindegy!

(#58629) pepe1125 válasza simongab (#58617) üzenetére


pepe1125
tag

Én csak megosztottam veletek a cikk kapcsán valamit.

Egyértelmű a tranzisztorok egy paraméterének a kiemelése, ami miatt a negatív visszacsatolás zajokat tesz bele a rendszerbe. Ezáltal nehéz velük bánni. Volt róla szó, hogy sikerült azért jót összehozni tranyókkal is. De mindig ott lesz az a negatív v.cs.

Eddig mért olyan módszerrel bárki is, hogy egy alacsony és magas frekis komponenst ráeresztett háromszöggel keverve egy erősítőre és azt analizálta? Ha igen, miért hallgat róla?! Pedig ez elég jól tükrözi azt amit hozzátesz egy rosszul megépített erősítő a hanghoz. Én még a nagy gyártóknál is csak azt láttam, hogy 1kHz szinusz, jó szép, mehet a levesbe. Megnézték még a sávszélességét, ráírták az erősítőre, majd veheti aki akarja. Paraméterek alapján válogat a boltba az ember.

A koromat illetően, :) , már 3 évesen mértem apu műszerével. Valahol itt kezdődött el a történet. Azóta a zene, a hang, és ezáltal az erősítők világa érdekelt / érdekel a legjobban. Megépítettem számtalan kapcsolást. Össze se tudnám számolni a nagy dobozba mennyi kapcsolás van beszórva. Azóta eltelt 30 év... A D-osztályt a 2000-es évektől fejlesztem.

electrojunkie

(#58630) Tomacko


Tomacko
senior tag

Az egész méricskélős, jelnézegetős dologhoz annyit, hogy ez nem hifi építő, tervező topik igaz...... magyarul, le is van ejtve mindenféle görbe és egyenes és érték, ha valami a saját értékrendem, izlésem, hallásom alapján nem passzol bele a világomba akkor bármilyen méreseken lehet etalon, az nekem nem kell. Valószínűleg evvel nem vagyok egyedül, de persze azért ha keres-kutat az ember nem árt némi alaptudást össze szedni, hogy a "mérésekből" le tudjon szűrni pár infót.

Szóval én azt mondom, hogy van itt helye az elméleteknek meg méréseknek, de csak egy határig. Aztán azon felül már úgy gondolom, hogy ez vastagon egy külön elektronikai-műszaki szakmai fórumra való lenne. Nem is értek hozzá ez is igaz, de ha értenék, akkor sem itt vitáznék mindenféle műszaki-elektronikai egyenletekről, mérési technológiákról.

Asszem ezért meg leszek kicsit kövezve, de vállalom ;]

Szóval szabadszájuan idézve az előttem szólótól: derüljön ki végre kinek nagyobb, vastagabb, gyorsabb, szebb az autója a katalógusok szerint :DD

Ha nem ismered meg a barátság titkát, igazán nem is tudsz semmit. Tomi ---ZTE Grand X IN--->Motorola Atrix 4G--->Sony Xperia S--->Huawei Ascend P6 ---> Asus Padfone S --> Xiaomi MI-A2 Lite

(#58631) BBéci válasza Tomacko (#58630) üzenetére


BBéci
titán

Egyetértek.

Helyesen: ugyanígy, ugyanúgy, ugyanilyen, ugyanolyan, ugyanez, ugyanaz, stb. Egyelőre, vagy egyenlőre? Takarítani vagy tisztítani? Nem mindegy!

(#58632) Dorian válasza BBéci (#58631) üzenetére


Dorian
félisten

Én is egyetértek, semmi kövezés.

Kétfajta ember van. Kerüld mindkettőt!

(#58633) Visormail válasza enricotoxic (#58389) üzenetére


Visormail
addikt

Üdv, valóban érdekes előadás, csak kínszenvedés ezen a felvételen. Kiábrándító, hogy ilyen hallgathatatlan minőségben sikerült rögzíteni :F Pont ezt a témát amiről beszél.

Ryzen 7 5700G, 32 GB, RX6600XT, Windows 11

(#58634) pepe1125 válasza Tomacko (#58630) üzenetére


pepe1125
tag

2/3 rész mérés 1/3-rész marad az ezotériának. :)

Amit el kell fogadni mindenkinek az, hogy egy spektrumanalizátor nem csak a hallható tartományt képes megjeleníteni, hanem bőven felette, már a GHz-es tartományt is. Amit ezeken a berendezéseken látsz, az a biztos. Megmutatja amit nem hallasz. Mondok egy példát.

Ugye jó volt régebben FM rádióból rögzíteni a műsorokat?! Esetleg még a mai napig is akadnak akik megszállott rögzítők. Ugye ezeken a felvételeken meghallják a 19 kHz-es PILOT jelet?! Még a hallható tartományba esik, és elég nagy amplitúdóval jön. Senki sem panaszkodott a rádióból érkező sípoló hangra. Pedig ott van az, és a spektrumanalizátor ezt is szépen mutatja.

Minden összetett jel visszabontható szinuszos összetevőire. Tehát nincs olyan hangfrekvenciás jelösszetevő, amit ezzel a műszerrel ne lehetne kimutatni.

electrojunkie

(#58635) gabber01 válasza pepe1125 (#58634) üzenetére


gabber01
addikt

Az hogy a jelben mi van és a láncnak a végén mi jön ki és főleg hogyan!, az nagyon nem ugyanaz.
Ez pont olyan mint az érzéseket leírni matematikával.

Man proposes, god disposes. Dum spiro, spero.

(#58636) Lompos48 válasza gabber01 (#58635) üzenetére


Lompos48
nagyúr

Azt azért el lehet/kell fogadni, hogy - bármilyen kis lépésekben - végig lehet mérni a láncot. Abból pedig kiderül, hogy hol tűnt el, vagy éppen hol jelent meg valami.

@pepe1125 Manapság a valamicskét magukra adó sztereó dekóderek rendelkeznek egy pilotjel elnyomó áramkörrel. Ez persze azoknak a kiválasztottaknak szól, akik nem csak vélik hallani. Az elnyomás pedig 40dB.

[ Szerkesztve ]

(#58637) Dorian válasza Lompos48 (#58636) üzenetére


Dorian
félisten

De pl. hogy mérsz zeneiséget? HTA30 nem valami részletező, csöves előfok miatt biztos tele van páros felharmonikusokkal is, mégis olyan boogit csinál, hogy nem cserélném le precízebb, jobb hifis paraméterekkel rendelkező erősítőre.

Kétfajta ember van. Kerüld mindkettőt!

(#58638) Lompos48 válasza Dorian (#58637) üzenetére


Lompos48
nagyúr

A páros felharmonikusokat talán nem tartom valószínűnek.

A vitába (ismét) nem megyek bele. "Saját használatra" tudom, hogy ha az jön ki, ami bemegy, az az erősítő rendben van. Ha nem ugyanaz a kettő, megnézem - mint korábban írtam - mi van mínuszban vagy pluszban, aztán mérlegelek. Mert minden mérhető. Persze ez csak egy álom, ha valaki kereskedelemből szerez be berendezést, nem tud és nincs is mivel mérnie.

Nekem a zeneiség nem jelent semmit. Ha másképp hangzik valami, megkeresem az okát.

(#58639) simongab válasza Lompos48 (#58636) üzenetére


simongab
senior tag

Hja, miután a multiplex jelet szétválasztották egy meredek szűrővel leszedik, az FM úgyis csak 15 kHz ig menne :D Ha mi nem barmolnánk már előtte szét a hangot :P

Egyszer bemértünk egymás után5 azonos tipusú SONY CD játszót. 6-10 dB es hullámok voltak az átvitelben. Sorra vittük vissza a boltba. Az utolsónál elzavart minket a boltos!

[ Szerkesztve ]

(#58640) Dorian válasza Lompos48 (#58638) üzenetére


Dorian
félisten

Se eszközöm, se tudásom, se ingerenciám nincs mérni. Én nem vagyok vér-hifis: számomra a lényeg az, hogy tetsszen amit hallok. Nem érdekel, ha ezt vmi csalással, színezéssel éri el, számomra a zenehallgatás szórakozás, ill. a zenehallgatás a szórakozás, nem a hifizés, a mindenáron pontos reprodukálás. Persze ez a kettő sokszor képez egy halmazt.

Kétfajta ember van. Kerüld mindkettőt!

(#58641) Lompos48 válasza Dorian (#58640) üzenetére


Lompos48
nagyúr

Jé, valami, amiben egyetértünk... Nálam a mérés csak egy mesterségbeli elhajlás/függőség, amit élvezek. És hiszek neki. :)

[ Szerkesztve ]

(#58642) pepe1125 válasza gabber01 (#58635) üzenetére


pepe1125
tag

Nézed mi megy be, és nézed mi jön ki. Ez átfogja a teljes láncod. Egy időben lehet egy ilyen analizátorral mérni a bemenetet és a kimenetet. Az összes összetevőt látod a jelben. Ha eltérés van, nem jó a cuccod. Sőt, kijelölhetsz részeket amit külön analizál. Nem csak a HIFI fejlődött az elmúlt évek során, hanem a méréstechnika is.

electrojunkie

(#58643) pepe1125 válasza Dorian (#58640) üzenetére


pepe1125
tag

Oké, nálad a lényeg, hogy amit hallasz az megfelelő legyen a füled számára. De ez a lényege a HIFI-nek? Átverni a fület? :)

Minél több harmonikust termelsz, annál szebbnek fogod hallani a művet. Milyen szép amikor lefogsz egy A hangot, majd egy oktávval fentebb is, meg még fentebb, stb... Egyre színesebb lesz amit hallasz. Csak hát nem épp ugyan az lesz, mint amit a stúdióban kikevertek. Én úgy szeretném hallani, ahogy azt a hangmérnök megálmodta. Persze ahhoz ugyan olyan hangszórók, szoba, erősítőlánc, stb... egyszóval ugyan az az akusztika kellene.

electrojunkie

(#58644) KisTücsök válasza Dorian (#58637) üzenetére


KisTücsök
addikt

Nem érzed "kevésnek" azokhoz a dobozokhoz a HTA-t? Próbáltad mással?

(#58645) gabber01 válasza pepe1125 (#58642) üzenetére


gabber01
addikt

A hifiben az a lényeg, hogy nem biztos hogy akkor jó az összkép, ha tökéletesen pontosan, nyersen ad vissza mindent minden. Sokszor pont a tökéletlenségtől lesz tökéletes az egész. Nézd meg a bakeliteket. Fizikailag egy csőd már az a technológia, mégis van benne valami sokak számára megmagyarázhatatlanul tökéletessé teszi.

Man proposes, god disposes. Dum spiro, spero.

(#58646) Dorian válasza KisTücsök (#58644) üzenetére


Dorian
félisten

Nem próbáltam mással a GS 20-akat (hacsak nem a Denon3808 mozierősítővel, de azt hagyjuk). Igazság szerint úgy érzem annyival drágában kellene másik erősítőt vennem, amennyit számomra már nem ér a dolog.
Múltkor hallottam pl. (ha jól tévedek) egy Musical Fidelity M3-at. Tényleg több részlet, pontosság, meg minden, de valahogy mégsem volt benne annyi zene. Na ez az árkategória nekem már pl. kiesik a tűréshatárból.

(#58643) pepe1125:
A HIFI lényege addig érdekelt, amíg nem alakult ki egy számomra élvezetes rendszer. Tehát én használom a hifit a céljaim eléréséhez, nem élvezem.

Igazából a zenehallgatás élvezete nálam egyértelműen "felsőbb rendű" mint a hifizés. Tudom, hogy ez a hifi topik, tehát nem gondolom a saját példámat követendőnek illetve de igen, ezt gondolom, de elfogadom, ha mások másra élveznek ;]

[ Szerkesztve ]

Kétfajta ember van. Kerüld mindkettőt!

(#58647) pepe1125 válasza Dorian (#58646) üzenetére


pepe1125
tag

Na kiengedtem a feszültséget. :)

Hagy szóljon akkor mindenkinek a kedvenc rendszere, és pont.

Megyek vissza a munkába, és ki se jövök belőle amíg meg nem születik egy újabb csoda Class D :) :R

electrojunkie

(#58648) andorra válasza Lompos48 (#58638) üzenetére


andorra
őstag

Nekem a zeneiség nem jelent semmit.
Persze, hogy nem, hiszen az nem elektronikai fogalom, csak hifi zenehallgatók ismerik a jelentését. Ennek kapcsán, néhány elektromérnök is találkozott már vele, persze nem mérések közben.

(#58649) Lompos48 válasza andorra (#58648) üzenetére


Lompos48
nagyúr

Áldás lehetett rajtuk. Nem az elektronikai fogalom, amin lovagolok, hanem a Hi-Fi. De írtam: nem szándékom vitába szállni senkivel.

(#58650) simongab válasza andorra (#58648) üzenetére


simongab
senior tag

Hifi zenehallgatók? ŐőőőŐŐŐőőő :P

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.